HÍRLEVÉL. A Futrinka utca Kutyavédı és Kutyás Szabadidısport Egyesület idıszaki kiadványa tavasz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL. A Futrinka utca Kutyavédı és Kutyás Szabadidısport Egyesület idıszaki kiadványa 2009. tavasz"

Átírás

1 HÍRLEVÉL A Futrinka utca Kutyavédı és Kutyás Szabadidısport Egyesület idıszaki kiadványa tavasz Mi történt a Futrinka Egyesület háza táján 2008-ban? Egyesületünk 2008-ban is folytatta azt az állatmentı tevékenységet, amelyet alakulásakor célként maga elé kitőzött. Egy év alatt 305 kutya került a gondozásunkba, ez 69-cel több, mint a korábbi évben. Elmondható, hogy a tavalyi évben a mentési munkánk a fajtamentı csoportok által mentett kutyák irányába mozdították el a mentési szerkezetet, míg az alap tevékenység alá tartozó egyéb kutyák száma érezhetıen csökkent. Menhelyünk továbbra sincs, kutyáink többségét az Egyesület által bérelt kennelsoron sikerül elhelyeznünk, de folyamatosan keresünk ideiglenes befogadókat, hogy védenceink családban várhassák végleges gazdájukat. Védenceink elızetes egyeztetést követıen látogathatók, kennelsorunkon mindig örömmel fogadjuk az önkénteseket, akik segítenek a kutyák sétáltatásában, szocializálásában, de mindenekfelett szeretgetésében ban több új önkéntessel gazdagodott csapatunk, így az Egyesület által az állatok gondozására felvett alkalmazott mellett nem kellett hétvégére is embert találnunk, meg tudjuk oldani saját magunk. Az Egyesületen belül öt elkülönült csoport mőködik, az egyik az általános mőködtetésért is felelıs ún. alapkassza, míg a másik négy egység az általunk vállalt fajtamentı tevékenységet foglalja magában, így van magyar vizsla, spániel, német dog és tacskó fajtamentı csoport az Egyesületen belül. Az alapkassza elkülönített projektje a tanyaprojekt, ugyanis hosszú távon szeretnénk majd létrehozni egy saját, családias, kutya befogadására alkalmas menhelyet, a Futrinka Tanyát. Ehhez a célhoz apránként, kis lépésekkel, a kifejezetten erre a célra érkezı adományokból haladunk sajnos terveinkkel ellentétben nagyon lassan. Szerencse, hogy csapatunkat az örök optimizmus jellemzi. Jelen hírlevelünkben röviden összefoglaljuk szervezeti egységeink évi beszámolóját, illetve egy-egy történetet osztunk meg a kedves olvasóval. Kérjük egyben önöket, hogy amennyiben tehetik, támogassák munkánkat év során is. Pénzbeli adományokat a Futrinka Egyesület Kereskedelmi és Hitelbanknál vezetett számú bankszámláján keresztül juttathatnak el nekünk. Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy a támogatást pontosan kinek szánják (alap, vizsla, spániel, dog, tacskó vagy tanya). Egyesületünk már jogosult az adó 1%-ot fogadni, így azt is megtiszteltetésnek vesszük, hogyha adója 1%-át ajánlja nekünk. Adószámunk: (Az adó 1%-os bevétel a közgyőlés által meghatározott arányban kerül az egyes fajtamentı csoportok és az alapkassza között megosztásra.)

2 Magyar Vizsla Fajtamentés Az Egyesület által mentett kutyák közel felét a magyar vizslák tették ki 2008-ban. Naponta kapunk bejelentést bajban lévı, gyepmesteri telepeken megmentésre váró, talált, elajándékozni kívánt magyar vizslákról a várólista is ebbıl a fajtából a leghosszabb, sajnos azonnal a legritkább esetben tudunk kutyát a folyamatos teltház miatt. A magyar vizsla speciális karaktere, mozgásigénye hozzáértést és aktivitást igényel, egy vizsla nem tartható pusztán kerti díszként, mint ahogy a többi kutyának sem túl idilli az ingerszegény környezet. Védenceink minden korosztályt képviseltek: a magára hagyott alomtól a veterán kutyáig. Védenceinket kizárólag ivartalanítva, chipezve és megfelelıen oltva adjuk gazdához, illetve a magyar vizslák örökbeadásában nagy segítséget jelent németországi partnerszervezetünk, a Vizsla-in-Not, akiken keresztül 2008-ban 92 magyar vizsla kaphatott esélyt egy külföldi, kanapés életre. Ilang-Ilang és Bojtorján története A magyar vizsla párt súlyos sérülésekkel, legyengülve kötötte ki valaki a tököli menhely elé, akik azonnal riasztottak bennünket. Ilang-Ilang, a szuka feldagadt fejjel, rossz állapotban, társa Bojtorján lábsérüléssel került kórházba. Napokig az életükért aggódtunk, de szerencsére szép lassan rendezıdtek mind a testi, mind a lelki sebek. Mára kiegyensúlyozott, vidám, apportos kutyákká váltak, s várják leendı gazdáik jelentkezését. Természetesen ık is csak ivartalanítva kerülhetnek gazdához. Egyesületünk a kutyákat személyesen viszi a befogadó családhoz és örökbefogadási szerzıdéssel adjuk ıket át az új gazdának ha minden körülmény megfelelı. Ilang-Ilang és Bojtorján után hatalmas orvosi számla maradt, melynek kiegyenlítéséhez minden segítséget megköszönünk. Amennyiben bárki segítene, a Futrinka Egyesület Kereskedelmi és Hitelbanknál vezetett számú bankszámlájára vizsla megjegyzéssel utalhat részükre támogatást. Róluk és a vizsla fajtamentı csoport további, örökbefogadható védenceirıl a as telefonszámon vagy az címen lehet érdeklıdni. Jelenlegi gazdikeresıink (Ilang-Ilang, Bojtorján, Imola, Szelence, Izsóp, Péntek13)

3 Spániel Fajtamentés Az elsı negyedévben csak szaladni tudtunk az események után. 3 hónap alatt 21 spániel és egy spániel keverék került gondozásunkba. A tavalyi évben 51 kutyáról gondoskodtunk, jelentıs részük angol cocker spániel, de akadt 4 amerikai cocker, 1 cavalier spániel is, aki a segítségünkre szorult. A tavalyi intenzív év után azt hittük, idén kicsit megpihenhetünk, de látjuk, sajnos nem lesz így. Nagy köszönettel tartozunk német partnerszervezetünknek (Cocker-und-Setter-in-Not), akik meglátva a kilátástalan küzdelmünket, segítséget nyújtottak, és több kutyánkat átvettek, köztük olyanokat, akiknek itthon koruk, betegségük miatt csak nagyon hosszú idı múlva találnánk gazdit, ha sikerülne egyáltalán. Idei évünk eddigi legfiatalabb mentvénye 2 hónapos, legidısebb 9 éves volt. S miközben jönnek az új kutyák, sajnos sok viselkedészavarral, betegséggel küzdı kutyánk régóta keresi szeretı, végleges családját, akikkel ugyan ideiglenes befogadója problémamentesen tud együtt élni, mégsem találunk olyan családot, akik vállalkoznának örökbefogadásukra. Cindy története Cindyre állatbarát szomszédok hívták fel figyelmünket. A gazda, ha lehet annak nevezni, már két éve egy ketrecben az udvaron tartotta a kislányt, többször bántalmazta. Mikor hozzánk került, percekig könnyeinkkel küzdöttünk, majd 3 órás küzdelem után megkerestük a kutyát a filccsomók alatt. A kezdetben félénk kislány lassan oldódni kezdett, mi pedig megnyugodni: lesz még boldog kutyus Cindybıl, mégha élete elsı 2-3 éve gyötrelem is volt. Majd egy hónap után azonban újra az elkeseredésünkkel kellett megküzdenünk: egy éjszaka Cindy több epilepsziás rohamot kapott. Bár már rutinosan tudtuk, hova forduljunk, és szerencsére a kivizsgálások alapján reménykedhetünk, hogy gyógyszerekkel Cindy betegsége tünetmentessé tehetı, elszomorító belegondolni, mennyi rohamot kellett a kislánynak a ketrecben átélni, nem tudva, mi történik Vele. A spániel fajtamentés a Futrinka Egyesület Kereskedelmi és Hitelbanknál vezetett számú bankszámláján keresztül támogatható. Kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatban tüntessék fel: spániel. A spániel fajtamentés védencei a oldalon megtekinthetık. Jelenlegi gazdikeresıink (Neo, Armany, Narnya, Ygloo, Mya) Spániel védenceinkrıl a es telefonszámon érdeklıdhet!

4 Lilla néni története Német Dog Fajtamentés A német dog fajtamentı csoport évben is folytatta a kitőzött célok megvalósítását, igyekezett szervezett keretek között segítséget nyújtani elsıdlegesen a fajtatiszta német dogok számára évben összesen 24 fajtatiszta és 2 típusos német dog keverék került a gondozásunkba (összesen 26 kutya) évben kutyát adtunk itthon örökbe, 14 mentvényünk elhelyezésében segített németországi együttmőködı partnerünk Tierfreunde Niederbayern, egy német dog szukának az eredeti gazdáját (tenyésztıjét) sikerült megtalálnunk, egy mentvényünket pedig sajnálatos módon ideiglenes befogadójánál megmérgezték. Bejelentést kaptunk egy idıs, közel tíz éves német dog szukáról, akit gazdája már nem tudott ellátni. Megszerveztük a gondozásba vételét, de a megtört, csontsovány kutya látványa mindenkire sokkolóan hatott. Az állatorvosi ellenırzés során kiderült: Lilla vemhes, de magzatai, valószínőleg az éhezés következtében elhaltak. Azonnali beavatkozásra volt szükség, hogy Lillának esélye lehessen egyáltalán az életben maradásra, de tudtuk: egy idıs és leromlott állapotú kutya esetében a túlélés a cél már a mőtétet illetıen is. A mi matrónánk azonban élni akart és a mőtét után szépen lábadozott, ideiglenes befogadóhoz költözött. Egyik este befogadója kétségbeesve hívott minket, hogy Lillának valószínőleg gyomorcsavarodása van, rohan vele az orvoshoz. Még azon az éjszakán megmőtötték, de nem hittünk abban, hogy sikerrel veheti ezt az akadályt: védencünk optimistább volt, mint mi és szépen ébredt. Másnap sajnos egy újabb mőtétre volt szüksége így rövid egymásutánban három nagymőtétet vészelt át. Igazi túlélı. Mára már Németországban kanapés, gazdis kutya. A német dog fajtamentés a Futrinka Egyesület Kereskedelmi és Hitelbanknál vezetett számú bankszámláján keresztül támogatható. Kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatban tüntessék fel: dog. A német dog fajtamentés védencei a oldalon megtekinthetık. Jelenlegi gazdikeresınk (Wheeler német dog-cane corso keverék, fajtatiszta német dog védencünk jelenleg nincs, de sajnos folyamatosan változik kutyáink száma)

5 Egyesületünk védencei többségének állatorvosi ellátásáról a XI. kerület Rétköz utcában található Felicavet Rendelı lelkiismeretes állatorvos csapata gondoskodik. Az intézmény a Lilláéhoz hasonló esetek fogadására is alkalmas, megfelelı, modern felszereléssel és profi szakembergárdával rendelkezik. A gyomorcsavarodásról (dr. Czuppon Balázs állatorvos) A gyomorcsavarodás fıleg a nagytestő kutyáknál elıforduló, súlyos sebészeti probléma. Az egyik legérintettebb fajta a német dog. A telt, megterhelt, nagy tömegő gyomor súlyánál fogva, illetve a nem kedvezı anatómiai viszonyok miatt, egy ugrás vagy hempergıdzés következtében megtekeredik. Ennek következtében a gyomortartalom nem tud ürülni, sem a vékonybél felé, sem hányás formájában. A gyomrot és a hozzá szorosan kapcsolódó lépet ellátó erek elzáródnak. Ez utóbbinak gyomorfal elhalás, léprepedés lehet a következménye. A gyomorban rekedt táplálék bontása eközben nem áll le, ami jelentıs gázképzıdéssel jár. A gázok viszont nem tudnak ürülni, a gyomormőködés leáll. A gázzal teli gyomor kitölti a hasüreget, jelentısen megnöveli annak méretét, a rekeszizmon keresztül a tüdıt is összenyomja. Ezáltal közvetlen fulladást tud elıidézni. Sajnos, ezek a folyamatok a kutya néhány órán belüli elhullásához vezetnek. Ezért nagyon fontos a megelızés, illetve a gyomorcsavarodás tüneteinek pontos ismerete minden német dogot tartó gazda számára. Fontos, hogy felnıtt korban is többször etessük a kutyát. Így egy idıben nem lesz a gyomorban nagy mennyiségő táplálék, a tápra fogyasztott víz mennyisége is kevesebb egyszerre. Az etetések után legyen felügyelet; ne közvetlenül a saját éjszakai pihenésünk elıtt adjunk utoljára enni a kutyának. Tervezett hasüregi mőtéteknél (pl. szuka ivartalanítása) kérjük meg állatorvosunkat, hogy varrja ki a gyomrot a hasfalhoz. A rögzítés megakadályozza a gyomorcsavarodást. Ha mégis megtörténik a baj, a következı tüneteket tapasztaljuk: a has kiterjedése rövid idın belül jelentısen megnı. Ütögetve a gázosodás miatt dobos hangja lesz. A kutya szeretne hányni, de nem tud. Mivel a nyálát nem tudja lenyelni, erıs nyálzást lehet tapasztalni. A mellüreg összenyomása miatt kifejezett nehezített légzés alakul ki. Ilyenkor haladéktalanul megfelelı felszereltséggel rendelkezı klinikára kell szállítani a kutyát, ahol gyors sebészeti beavatkozással megmenthetı az élete. Ezeket az állatorvosi rendelıket, kórházakat elıre számba kell venni, hogy baj esetén ne állatorvos kereséssel töltsük az értékes perceket. Jelenlegi, az alaptevékenységhez tartozó gazdikeresıink (Opel, Pöri, Jurta, Zoé, Majré érdeklıdni a as telefonszámon lehet védenceinkrıl.)

6 Csörnöc története Tacskó Fajtamentés A tacskó fajtamentı csoport évben is folytatta a kitőzött célok megvalósítását, igyekezett szervezett keretek között segítséget nyújtani elsıdlegesen a fajtatiszta tacskók számára évben összesen 34 kutya került a gondozásunkba. Ez 12 kutyával több mentett egyedet jelentett 2007-hez viszonyítva. Jellemzıen két fı csoportja különíthetı el a mentésre szoruló tacskóknak: az egyik kategóriába a fiatal (1-3 év körüli) tacskók tartoznak, akik felnıve már nem olyan aranyosak, mint kölyökként, illetve ásnak, kaparnak, rágnak vagy a nem megfelelı tartás miatt az emberekkel való kapcsolatuk egyéb akadályokba ütközik (dominancia vagy más viselkedésproblémák); a másik kategória a nyolc év feletti, megunt, leselejtezett tacskókat tartalmazza, velük jellemzıen több az orvosi költség, a kezelési protokoll is eltér. A tacskó fajtamentı csoport sem ad ivartalanítás nélkül örökbe kutyát és minden kutya oltást és chipet kap. Legnagyobb szükségünk mégis ideiglenes befogadókra lenne, mivel a kistermető, karakán kutyák nagyon nehezen viselik a kenneles tartást, végleges otthonuk megtalálásáig is szeretnének családban nevelkedni. A tacskó fajtamentés a Futrinka Egyesület Kereskedelmi és Hitelbanknál vezetett számú bankszámláján keresztül támogatható. Kérjük, az utalásnál a megjegyzés rovatban tüntessék fel: tacskó. A tacskó fajtamentés védencei a oldalon megtekinthetık. Csörnöc testvérével együtt került be a kiskunfélegyházi gyepmesteri telepre. Már a kennelbıl kivéve látszott, hogy karakán, határozott egyéniséggel megáldott tacskókkal állunk szemben, akik a kennel nyitásakor össze is verekedtek. Alig lehetett ıket szétválasztani így elsı közös utunkat két vizes kutyával a kocsiban tehettük meg. Ahogy múltak a napok, szépen megnyíltak, s kezdtek elfogadni más kutyákat is egymás kivételével. Hirdettük ıket, de fiatal koruk ellenére sem volt igazán érdeklıdés. A nyár nagyon reménytelennek tőnt. Aztán jelentkezett egy lány, hogy ı szeretne ideiglenes befogadó lenni és szerencsénkre Csörnöcöt választotta, így megkezdıdhetett a családban való szocializációja. Kiderült, hogy a szálkás szırő tacskó szuka fél a férfiaktól, igazából egy emberhez ragaszkodik igazán, viszont nagyon gyorsan tanul. Szép lassan dolgozta be magát befogadói szívébe. Mi elveszítettünk egy ideiglenes befogadót és nyertünk egy gazdás kutyát, aki azóta már alapfokú engedelmességi vizsgát is tett. Büszkék vagyunk rá. Jelenlegi gazdikeresıink (Rozsda, Uborka, Monda, Csakazértis, Periszkóp tacskó védenceinkrıl a es telefonszámon lehet érdeklıdni!)

7

Állatvédő Egyesület Veszprém Közhasznúsági Jelentés 2012.

Állatvédő Egyesület Veszprém Közhasznúsági Jelentés 2012. Állatvédő Egyesület Veszprém Közhasznúsági Jelentés 2012. A közhasznúsági jelentés mellékletét képezi az egyszerűsített éves beszámoló Mérlege 2012. évre; Eredménykimutatás 2012. évre; A kettős könyvvitelt

Részletesebben

Kedves Leendő Önkéntesünk!

Kedves Leendő Önkéntesünk! Kedves Leendő Önkéntesünk! Először is, köszönjük, hogy jelentkeztél a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület önkéntesi gárdájába. Hogy a munka gördülékeny lehessen, röviden bemutatjuk egyesületünket;

Részletesebben

Krízisellátás igényfelmérése autizmussal élı személyeket gondozó családok körében

Krízisellátás igényfelmérése autizmussal élı személyeket gondozó családok körében Krízisellátás igényfelmérése autizmussal élı személyeket gondozó családok körében Szülıi vélemények összefoglalása a fókuszcsoportos beszélgetés alapján Feldolgozta: Nagy Petra, dr. Marelyin Kiss József.

Részletesebben

Gazdag szegények északon - Pillanatfelvétel a norvég ellátórendszerrıl

Gazdag szegények északon - Pillanatfelvétel a norvég ellátórendszerrıl Gazdag szegények északon - Pillanatfelvétel a norvég ellátórendszerrıl Budapest, 2011. április 20. Készítette: Szentkereszty Tamás Szociális munkás Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tartalomjegyzék I. Bevezetés...3

Részletesebben

63. számú elıterjesztés. a 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának

63. számú elıterjesztés. a 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának A határozati javaslat elfogadásához egyszerő többség szükséges! 63. számú elıterjesztés Bátaszék város képviselı-testületének 2011. május 12-én, 14-órakor megtartandó ülésére a 2010. évi gyermekjóléti

Részletesebben

64. számú elıterjesztés. a 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának

64. számú elıterjesztés. a 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának A határozati javaslat elfogadásához egyszerő többség szükséges! 64. számú elıterjesztés Bátaszék város képviselı-testületének 2012. május 24-én, 14-órakor megtartandó ülésére a 2011. évi gyermekjóléti

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Alternatív állatgyógyászat Magnetoterápia Megjelenés: negyedévente 2012. év, 8. szám június Kutyák a rák ellen! Kedvenctippek Állatosan állapotosan Állatvédőrség Tudományos

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1865-06 A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idısellátásban Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat

Részletesebben

2009. december. Boldogházi Hírek

2009. december. Boldogházi Hírek 2009. december 1 2 ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2009. december A 2009-es évet a változások évének is nevezhetjük falunkban, Jászboldogházán, hiszen a település és az itt lakók életét meghatározó, szolgálatukban

Részletesebben

Kertváros Gyáli Kistérség. Szociális és Családvédelmi Központjának. 2012. évi BESZÁMOLÓJA

Kertváros Gyáli Kistérség. Szociális és Családvédelmi Központjának. 2012. évi BESZÁMOLÓJA Kertváros Gyáli Kistérség Szociális és Családvédelmi Központjának 2012. évi BESZÁMOLÓJA 1 Kertváros Gyáli Kistérség Szociális és Családvédelmi Központjának 2012. évi tevékenységeirıl Kertváros Gyáli Kistérség

Részletesebben

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI!

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! Kérjük, olvassa el és alaposan fontolja meg az itt leírtakat! Az elválás a kölyökkutya számára nem könnyű,de sokat tehetünk azért, hogy hamar feldolgozza a stresszt és

Részletesebben

Mogyoró Vak Bob Joda Vaksi Mira Rudi Godó Lédi

Mogyoró Vak Bob Joda Vaksi Mira Rudi Godó Lédi Mogyoró Vak Bob Joda Vaksi Mira Rudi Godó Lédi Roki Gizi és Artúr Bernád Artúr Barka Vesta Maci Vái Ling Előszó Útszéli történetek A kutya, aki az ember legjobb barátja. A kutya, akit kölyökként zsákba

Részletesebben

SZÁSZ ANNA. Esély az életre VESÉT AKAROK KAPNI ÉN A MÁTÉ AZON NYOMBA MOST AZONNAL. Mire jó?

SZÁSZ ANNA. Esély az életre VESÉT AKAROK KAPNI ÉN A MÁTÉ AZON NYOMBA MOST AZONNAL. Mire jó? CIVIL VILÁG SZÁSZ ANNA Esély az életre Egy gyerekrajz, kilenc éves kisfiúé: Jobbról balról két babszem (a vese, mint tudjuk, bab alakú, páros szerv), közte a dülöngélõ, nyomtatott nagybetûkkel írott szöveg:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulása Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ

TÁJÉKOZTATÓ. a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulása Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Csakis azért foglalkozunk a világ bajaival és nyomorával, hogy azután enyhítsük ıket. Hogyha csupán figyeljük és siránkozunk miattuk, még keservesebbé tesszük ıket, amellett minden haszon nélkül. (Joubert)

Részletesebben

OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2008

OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2008 OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2008 Wesley János Kiadó Kht. Budapest, 2007 OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2008 Wesley János Kiadó Kht. Budapest, 2009 Wesley János Kiadó Kht. Budapest, 2007

Részletesebben

Beszámoló a Vas Gereben Mővelıdési Ház és Könyvtár 2010.évi munkájáról

Beszámoló a Vas Gereben Mővelıdési Ház és Könyvtár 2010.évi munkájáról Beszámoló a Vas Gereben Mővelıdési Ház és Könyvtár 2010.évi munkájáról I. 2010. évi mőködéssel kapcsolatos általános jellemzık Intézményünk életében évek óta tapasztalható forrásmegvonások után a 2010.évi

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

I. fejezet Kutyavásárlás előtt

I. fejezet Kutyavásárlás előtt I. fejezet Kutyavásárlás előtt Szeretnék egy kiskutyát! sokszor hallani ilyen vagy hasonló kijelentést. Nincs is ezzel baj, hiszen fantasztikus dolog a kutyázás. Sok leendő kutyatartó viszont nincs tisztában

Részletesebben

Állatvédelmi rszolgálatok és Állatvéd rség Magyaroszágon. Animal protection guards and AnimalPolice in Hungary

Állatvédelmi rszolgálatok és Állatvéd rség Magyaroszágon. Animal protection guards and AnimalPolice in Hungary Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék Állatvédelmi rszolgálatok és Állatvéd rség Magyaroszágon Animal protection guards and AnimalPolice

Részletesebben

Az integrált nevelést és kompetencia-alapú oktatást felvállaló intézményekben készült interjúk elemzése

Az integrált nevelést és kompetencia-alapú oktatást felvállaló intézményekben készült interjúk elemzése Németh Szilvia Az integrált nevelést és kompetencia-alapú oktatást felvállaló intézményekben készült interjúk elemzése Bevezetés A jelen esettanulmány célja, öt közoktatási intézményben készült húsz részben-strukturált

Részletesebben

IV. FEHÉRVÁRI CIVIL NAP ÉS ÁLLATOK VILÁGNAPJA

IV. FEHÉRVÁRI CIVIL NAP ÉS ÁLLATOK VILÁGNAPJA IV. FEHÉRVÁRI CIVIL NAP ÉS ÁLLATOK VILÁGNAPJA 2011. oktober 1. Szombat 2011. oktober 1. Szombat i Programfüzet 2011. oktober 1. Szombat 1 Programok Helyszínek: AlbA PlAzA és A PlAzA előtti tér, liszt Ferenc

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 5. szám november A hónap betege Dollár felépülése egy kutyatámadásból ASKA Hajléktalan kutyáknál jártunk Galambász

Részletesebben

Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján

Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján 2010 Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk kiskutyavásárlási szándékával. Kérem, hogy olvassa el, mielött kiskutyát vásárolna tőlünk. Mindig arra törekszünk,

Részletesebben

PUSZTADOKTOR MAGAZIN

PUSZTADOKTOR MAGAZIN PUSZTADOKTOR MAGAZIN VI. évfolyam 9-11. szám a Madárkórház Alapítvány magazinja 2011. szeptember-november A Szellővé vált Csutka kiröptetése Bogyó Mérföldkő a darvak színes gyűrűs jelölésében Madarak és

Részletesebben

Összefogás az egészségért a mellrák ellen

Összefogás az egészségért a mellrák ellen Összefogás az egészségért a mellrák ellen Lánchíd séta - PartnerLánc Nyomtatott megjelenések Médium: Természetgyógyász Magazin, 6.oldal Dátum: 2009. szeptember 1. Médium: Elite Magazin Dátum: 2009.szeptember

Részletesebben

A Hajdú- Bihar Megyei Önkormányzat által fenntartott gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények

A Hajdú- Bihar Megyei Önkormányzat által fenntartott gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények a 149/2011. (V. 27.) MÖK határozat melléklete A Hajdú- Bihar Megyei Önkormányzat által fenntartott gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények 2010. évi tevékenységének értékelése 2 I. A megyei önkormányzat

Részletesebben

EBRENDÉSZETI SZOLGÁLAT ISMERTETÉSE

EBRENDÉSZETI SZOLGÁLAT ISMERTETÉSE EBRENDÉSZETI SZOLGÁLAT ISMERTETÉSE Ma hazánkban az önkormányzatoknak nagy problémát okoz az állattartással kapcsolatos kérdések tisztázása illetve azok betartása. Az emberek többsége tart otthonában állatot,

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlıségi Program

Helyi Esélyegyenlıségi Program Helyi Esélyegyenlıségi Program Balatonudvari Község Önkormányzata 2013-2018. Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 9 Célok...

Részletesebben

VAS JULIANNA KUTYAVILÁG. A menhelyi kutyák lélektana

VAS JULIANNA KUTYAVILÁG. A menhelyi kutyák lélektana VAS JULIANNA KUTYAVILÁG A menhelyi kutyák lélektana Kutyavilág A menhelyi kutyák lélektana A kutya évezredek óta szimbiózisban él az emberrel, és ez alatt az idő alatt a kutyalélek már-már emberivé fejlődött.

Részletesebben