TARTALMI BESZÁMOLÓ. Pléh Kamilla - Lyon. 1. Az intézmény hivatalos honlapja:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALMI BESZÁMOLÓ. Pléh Kamilla - Lyon. 1. Az intézmény hivatalos honlapja: http://www.vetagro-sup.fr/"

Átírás

1 TARTALMI BESZÁMOLÓ Pléh Kamilla - Lyon A as tanévben voltam a lyoni állatorvosi egyetem hallgatója. Én harmadévesen mentem ki, de ott kint, mivel teljesen máshogy működik a rendszer, elsős, másodikos és harmadikos tárgyaim is voltak. Bármiben bármilyen segítség kell jövőbeli lyoni ERASMUSosnak, nagyon szívesen rendelkezésére állok. 1. Az intézmény hivatalos honlapja: a. A honlapot csak francia nyelven lehet elérni. Ezen belül a pontos tárgyleírásokat a Formation Cursus vétérinaire Espace étudiants menüpontból lehet elérni. Itt, ha bejelentkezik etuvet felhasználónév és etuvet jelszóval elérhetővé válnak a tárgyleírások, az előző évi, vagy már az az évi pontos órarend és a tanév fontos dátumai, a szemeszter kezdete, a szünetek. Esetleg a cursus veterinaire scolarité menüpontban is megtalálhatóak ezek az információk (az órarendet kivéve) bejelentkezés nélkül is. Az egyetemre való megérkezés után azonban a cserediák saját felhasználónevet és jelszót kap a honlaphoz, amivel bármikor bejelentkezhet erre a felületre. b. A l institut vie étudiante site de lyon menüpontok alatt is fontos információk találhatóak a szállásról az étkezésről, legfontosabb telefonszámokkal, a háziorvos rendelési időpontjai stb. 2. Tanév, kezdete, szünetek, tantárgyak a. Számomra a as tanév szeptember 10-én kezdődött, egy egyhetes bemutatkozó orientációs héttel. Ez nem kifejezetten az ERASMUSos diákok számára van kitalálva, hanem az elsősöknek afféle gólyatábor, azonban minden ERASMUS diáknak nagyon tudom ajánlani, hiszen még az órák kezdete előtt egy egyhetes kötetlen ismerkedési hetet nyújt. Tehát a tanulmányi időszak Szeptember 17-től Január 25-ig tartott. Eközben december 21. és január 7. között karácsonyi szünet volt. A vizsgaidőszak pedig január 7-től január 25-ig tartott. Azonban a hivatalos vizsgaidőszakon kívül még a karácsonyi szünet előtt pár héttel is voltak vizsgák, általában hétfőn. Január 28-tól pedig február 2-ig síszünet volt. b. A második félév tehát február 4-től június 28-ig tartott. Eközben április 19-től május 6-ig tavaszi szünet volt, valamint két hét gyakorlat a kisállat klinikán március 4-től 15-ig. A vizsgaidőszak pedig június 10-től június 28-ig tartott.

2 c. A tanulmányok teljesítésének feltétele a gyakorlatokon, előadásokon és szemináriumokon való részvétel. Összesen két igazolatlan hiányzás volt elfogadható. Minden előadás, szeminárium és gyakorlat után egy, az ERASMUS koordinátor által adott személyre szóló füzetet kellett aláíratni az épp órát adó tanárral, bizonyítva a jelenlétet. d. A fogadó intézményben felvett, és teljesített kurzusaim: i. Microbiologie générale- Általános mikrobiológia ii. Nutrition animale et bromatologie- Takarmányozástan iii. Elevage des monogastriques-monogasztrikusok tenyésztése iv. Pharmacologie et toxicologie générale-általáns farmakológia és toxikológia v. Sytéme immunitaire-immunrendszer vi. Elevage des ruminants-kérődzők tenyésztése vii. Physiopathologie-Kórélettan viii. Chirurgie générale-általános sebészet ix. Pathologie spéciale-részletes kórtan x. Pharmacologie-Gyógyszertan xi. Chirurgie des membres-végtagok sebészete 3. Igen. Van ECTS 4. ERASMUS orientációs hét, programok a. Kifejezetten az ERASMUSos hallgatók számára szervezett orientációs hét nincs. Azonban az elsőéves hallgatóknak szervezett gólyahét, ami a szemesztert megelőző héten, a kampusz területén zajlik, az ERASMUSosoknak is kiváló alkalom a többi diák, és a kampusz kötetlen megismerésére. A harmadévesek szervezik az elsőéveseknek, de nagyjából az egész diákság részt vesz rajta. b. Ezen az orientációs héten kívül, év elején még volt egy közös ERASMUSos vacsora, néhány közös kirándulás, és egyéb közös étkezések, de nem volt nagyon jellemző a szervezett ERASMUSos élet. Lett volna igény talán kicsit több szervezett programra, ezt jeleztük az ottani szervezet felé is, azonban mivel igen kis (30 fős) csoportról volt szó, jól össze tudtuk hangolni magunkat is. Valamint a helyi francia diákokkal is igen sok kapcsolatot alakítottunk ki, a rendszeres minden diák számára a kampuszon tartott programoknak köszönhetően, így nem voltunk sosem elveszve. Akadémiai programok sem voltak kifejezetten nekünk szervezve, azonban hetente legalább egyszer, de volt, hogy kétszer is, bármelyik diák számára nyitott konferenciák zajlottak az iskolában, angol vagy francia nyelven. A hazai (magyarországi) hallgatók az ERASMUSban sokat nem tudtak segíteni, ugyanis én voltam az első hallgató ezen az egyetemen.

3 5. Sportolás, kultúra a. Rengetek sportolási és kulturális lehetőségünk volt. Rendszeres kosárlabda, foci, röplabda, tollaslabda, úszás, biciklizés, túrázás, rögbi, társastánc, zumba. Mindez a kampusz területén, vagy nagyon közel, fuvarral. Ezen kívül bármikor bárki számára nyitott felszerelt zene terem, színházi kör, borklub, sörklub, rendszeres koncertek a kampuszon is, és kedvezményes, esetleg ingyenes koncertek a város különböző koncerttermeiben. 6. Diákigazolvány a. Igen, biztosít, olyan diákigazolványt amilyen az összes többi diáknak van. Minden olyan kedvezményre feljogosít, ami a francia diákoknak jár (múzeumok, mozi, tömegközlekedés, vonat stb.). Én nem váltottam ki nemzetközi diákigazolványt és nem vettem észre, hogy bárhol szükségem lett volna rá. A menzán is a diákigazolvánnyal kell fizetni. 7. Nyelvtanfolyam a. Nem, sajnos nem volt a külföldi diákoknak szervezett nyelvtanfolyam. Természetesen a városban egyénileg lehet keresni tanfolyamot, de ajánlást sem kaptunk, hogy hova érdemes menni. 8. Szállás a. Majdnem minden diák az egyetemről a kampuszon található kollégiumban lakik, az ERASMUSos diákok kivétel nélkül. Így az én véleményem szerint mindenképp érdemes a kollégiumba költözni először. Az ára kicsit változó euró között van egy hónapra, de a francia államtól igényelhető CAF nevű támogatás euró havonta, tehát euróra tudja csökkenteni a szállás költségeit. Erről a támogatásról, majd részletesen beszámolnak ott a kollégiumban és segítenek elintézni a szükséges papírokat, egyébként ez akkor is jár a diákoknak, ha nem kollégiumban, hanem albérletben laknak. A kaució 150 euró, ezt az első lakbér befizetésekor kell befizetni. Az én véleményem szerint, ha valaki 1 évre megy, mindenképpen érdemes az első félévet a kollégiumban tölteni, a második félévre pedig beköltözni a városba. Ugyanis az iskola 30 perc buszútra van a várostól, így egy fél év után kissé unalmassá válhat elszigetelve élni. A bérleti árak körülbelül ugyanazok. b. A kollégiumi jelentkezést május-júniusban kellett bejelenteni. c. Az apartmanok egyébként kétszemélyesek. Két külön szoba, közös konyha, közös zuhany, közös WC. Ezek az ERASMUSosoknak járó szobák, a többieknek egyébként egyszemélyes lakásaik vannak, saját WC, zuhany, konyha. d. Az apartmanok teljesen felszereletlenek, viszont az ottani ERASMUSos szervezet 20 euróért (ebből 10-et visszakap a végén) ad két tányért, 1 fazekat, 1 serpenyőt, ágyneműt, 2 személyre evőeszközt, ez kicsit változó. Úgyhogy ha valaki autóval megy érdemes vinni konyhai eszközöket, késeket, fazekakat,

4 rendes ágyneműt, bár nyilván ezeket kint is be lehet szerezni. Valamint vízforraló, kenyérpirító, mikrohullámú sütő is hiányzik a konyhából. 9. Költségek a. Közlekedés: 10 db, 60 percen keresztül használható (tehát korlátlan átszállást biztosító) jegy kerül 12,9 euróba, egy havi bérlet pedig 28,1 (bővebb információk A városban ezen kívül használható bicikli,rengetek bérlőállomással, ami 15 euró egy évre és ezen felül szinte nincs költsége, a buszbérlettel együtt használható. Napijegy is vehető 1,70-ért, ami fél óráig ingyenes. Szerintem azonban megéri a bérlet, mert egész évben használható, és az ingyen 60 perc bőven elég mindenre. Ha leteszed a biciklit, és akár rögtön visszaveszed, újrakezdődik a számlálás. Érdemes meggyőzni a többieket is. Ugyanaz a csippes plasztikkártya, 60 percet meghaladó használat után fél óránként 1 euró. (www.velov.grandlyon.com) b. Az élelmiszerárak leginkább drágák, azonban ha az ember a nagy bevásárlóközpontokban vásárol (Carrefour, LECLERC), esetleg a diszkontáruházakban (LIDL, Leader Price) akkor a bolt saját márkáit olcsón meg tudja vásárolni, akciókat érdemes keresni. Az iskola körül található LIDL is LECLERC, azonban csak autóval közelíthető meg, de a francia diákok mindig szerveznek járatokat a boltba, esetleg az autóval rendelkező ERASMUSos diákok. c. A kollégium melletti menzán minden hétköznap van ebéd dél és három között. Egész változatos ételeket adnak. Menüben lehet venni, 3,20 euróért saláta, főétel, desszert (vagy gyümölcs, joghurt, sajt, a lényeg, hogy három fogás legyen). Ami helyi viszonylatokban nagyon jónak számít. Ezt az ebédet a diákigazolványra feltöltött pénzzel lehet fizetni. d. Az iskolai büfében is jutányos árak vannak, 0,6 euró egy kávé,1 euró a cappucino, 2 euró egy szendvics, 0,6 euró egy csoki. Itt is lehet 3,5 euróért ebéd menüt venni, ez általában finomabb, mint a menza, viszont délelőtt előre meg kell rendelni. e. Bankkártyát kötelező volt csináltatni, a BNP Paribas nevű banknál, legalábbis nekünk. (Azt hiszem, ez a kollégiummal volt kapcsolatban.) Költséggel nem jár, így érdemes megnyitni, ugyanis Franciaországban sokkal több helyen lehet fizetni francia kártyával, mint a magyarral. Az ERASMUS koordinátorral való kapcsolatfelvétel után rögtön elküldi ezeket a szükséges információkat, és az első napokban már meg is lehet nyitni a számlát teljesen zökkenőmentesen. Az ösztöndíjat is célszerű ezért ide kérni. 10. Biztosítás a. Elég volt az EEK, fogadtak, elláttak, azonban helyben rögtön fizetni kellett. Erről adtak egy igen részletes számlát, amit az itthoni biztosítónak kell bemutatni visszaigénylés céljából.

5 11. Nem, nem kellett tartózkodási engedély 12. Fontos elérhetőségek Az alábbi elérhetőségeken kívül, az ösztöndíj megnyerése és a kapcsolat felvétele után rögtön kap a cserediák egy helyi mentort, aki mindenben a segítségére tud lenni. (Reptérre kimegy, folyamatos levelezés, utána is bármiben segít) a. ERASMUS koordinátor: Stéphanie Lerouge Tél. : (0) Fax : (0) Tanulmányi koordinátor: Francoise Grain +33 (0)

HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO

HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS BRNO 2011 FEBRUÁR JÚNIUS 1. A fogadó intézmény Internet címe, ajánlások a jövőben az intézményhez pályázó hallgatók számára az intézményről az Interneten található információk

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara

Erasmus beszámoló. Spanyolország Tarragona. Ludász Barbara Erasmus beszámoló Spanyolország Tarragona 2013/2014 II. félév Ludász Barbara 1 Tartalomjegyzék Erasmus beszámoló... 1 Bemutatkozás... 3 A kezdetek... 4 Oktatás... 6 Spanyol - katalán... 7 Élet az egyetemen

Részletesebben

Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow

Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow Uniwersytet Jagielloński Krakkó/Krakkow Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2014/15 őszi félév Baricz Márton 2012/13 tavaszi félév Domján Szabolcs Szécsényi Ákos 2011/2012 tavaszi félév Nagy Judit 2011/2012

Részletesebben

ERASMUS ösztöndíjjal ESSLINGEN-ben. Fülöp József, Kóra Renáta

ERASMUS ösztöndíjjal ESSLINGEN-ben. Fülöp József, Kóra Renáta ERASMUS ösztöndíjjal ESSLINGEN-ben Fülöp József, Kóra Renáta Kiutazás Budapest-Stuttgart-Esslingen Repülő (FJ) - Én minden alkalommal repülővel közlekedtem Budapest és Stuttgart között. A fapados társaságok

Részletesebben

ERASMUS beszámoló. ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév. Papp Erika

ERASMUS beszámoló. ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév. Papp Erika ERASMUS beszámoló ECE PARIS - ÉCOLE D INGÉNIEURS Franciaország - Párizs 2013/14. I. félév Papp Erika Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdetek... 3 3. Kiutazás... 3 4. Szállás... 4 4.1 Kollégium...

Részletesebben

Erasmus Prágában. Utazás:

Erasmus Prágában. Utazás: Erasmus Prágában Mindenkinek csak ajánlani tudom Prága városát, és a CVUT-t, mert valóban sok érdekes programot kínálnak, s így az ott eltöltött félévet követően tudással és élményekkel egyaránt gazdagodva

Részletesebben

Eberhard Karls Universität Tübingen

Eberhard Karls Universität Tübingen Eberhard Karls Universität Tübingen Eddigi kiutazók: 2013/14 ısz Rónai Ágnes 2012/13 tavasz Decsi Emese 2011/12 tavasz Gál Norbert 2010/11 ısz Fábián Eszter 2009/2010 ısz Csatári Tünde Nagy Gábor Hallgatói

Részletesebben

CAEN - EM NORMANDIE. Város

CAEN - EM NORMANDIE. Város CAEN - EM NORMANDIE Egyik tavaszi félévemet a franciaországi Caen-ban töltöttem. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem Erasmusra. Eleinte féltem, de így visszanézve nem bántam meg. Döntésemhez

Részletesebben

Georg-August-Universität. Goettingen/Göttingen/Götting

Georg-August-Universität. Goettingen/Göttingen/Götting Georg-August-Universität Goettingen/Göttingen/Götting Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2000/01 Rácz Péter jelentés fénymásolaton 2001/02 Vass Ottó jelentés fénymásolaton 2002/03 Bölkényi Gábor jelentés

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Tartalomjegyzék Előkészületek és a kiutazás... 2 A szállás... 3 Párizs és a párizsiak... 5 Az iskola... 7 Egyéb élmények... 10 Összefoglalás... 11 Praktikus tanácsok... 13 A Debreceni

Részletesebben

ERASMUS HALLGATÓI BESZÁMOLÓ

ERASMUS HALLGATÓI BESZÁMOLÓ ERASMUS HALLGATÓI BESZÁMOLÓ SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Győr TECHNISCHE FACHHOCHSCHULE Berlin WINTERSEMESTER 2007/2008 Írta: Radványi Tibor Berlin, 2008. február 15. Tartalomjegyzék 1. Honnan jött az ötlet?...

Részletesebben

Erasmus beszámoló Würzburg 2007 Készítette: Vass Melinda

Erasmus beszámoló Würzburg 2007 Készítette: Vass Melinda Erasmus beszámoló Würzburg 2007 Készítette: Vass Melinda 1 Utazás: Legjobb és legkényelmesebb, ha ki tud valaki vinni kocsival, de ha ez nem jön össze, akkor a vonatot tudom ajánlani. Minden reggel indul

Részletesebben

ERASMUS beszámoló Prága

ERASMUS beszámoló Prága ERASMUS beszámoló Prága Név: Kozák Tamás Fogadó Intézmény: Metropolitan University Prague Tartózkodási idő: 2013/2014. tanév II. félév Az Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően lehetőségem volt 2014 tavaszi

Részletesebben

Erasmusszal a világ körül! 2010. február 19. A Tétékás Nyúz Erasmus Melléklete

Erasmusszal a világ körül! 2010. február 19. A Tétékás Nyúz Erasmus Melléklete 2010. február 19. A Tétékás Nyúz Erasmus Melléklete Erasmusszal a világ körül! A pályázat célja lehetővé tenni a hallgatók számára, hogy oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezzenek egy másik

Részletesebben

Masaryková Univerzita (CZ BRNO05) Brno, CZ

Masaryková Univerzita (CZ BRNO05) Brno, CZ Masaryková Univerzita (CZ BRNO05) Brno, CZ Hallgatói beszámolók Eddigi kiutazók: 2013/14 ısz Kis Roland, Linka Krisztina 1 2013/2014, ısz Kiss Roland 1. Kiutazás Szeptember 6-án utaztam ki Brno városába

Részletesebben

ERASMUS Technological Educational Institute of Crete Heraklion, Kréta, Görögország

ERASMUS Technological Educational Institute of Crete Heraklion, Kréta, Görögország ERASMUS Technological Educational Institute of Crete Heraklion, Kréta, Görögország A Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója vagyok, és egyben az a szerencsés, aki a 2010/2011.

Részletesebben

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012

ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 ERASMUS Mobilitási Program Kréta 2011-2012 Először is hagy mutatkozzak be, Czakó Judit Rita vagyok a GDF mérnök informatikus hallgatója! Az 5. szemeszteremet töltöm itt Krétán és a következőkben olvashattok

Részletesebben

Erasmus Tampere-ben ELŐKÉSZÜLETEK:

Erasmus Tampere-ben ELŐKÉSZÜLETEK: Erasmus Tampere-ben Az Erasmus hallgatói program keretében lehetőséget kaptam, hogy a tavaszi félévet a finnországi Tampere-ben tölthessem, a TAMK (Tampereen ammattikorkeakoulu Tampere Univsersity of Applied

Részletesebben

Hallgatói beszámoló. A választás

Hallgatói beszámoló. A választás Hallgatói beszámoló A választás Találomra jelöltem meg első helyen a BEM-et. Tetszett, hogy az óceán part közelében van, kellemes, nyugodt, déli elhelyezkedésének köszönhetően cseppet latin hangulatot

Részletesebben

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR.

Kedves Gólyák! A tartalomból SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI TÁRSASÁG BEKÖSZÖNTÛ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR. BEKÖSZÖNTÛ Kedves Gólyák! Ismét itt a szeptember, a tanulás kezdete. Mégis teljesen új érzésekkel léptek be egy teljesen új iskolába, környezetbe. Minden ismeretlen számotokra egyelõre, de hála a Gólyatábornak

Részletesebben

KEDVES GÓLYA! Végezetül szeretnénk sikeres egyetemi éveket kívánni! Üdvözlettel, a Szerkesztők

KEDVES GÓLYA! Végezetül szeretnénk sikeres egyetemi éveket kívánni! Üdvözlettel, a Szerkesztők KEDVES GÓLYA! A BME Természettudományi Kar Hallgatói Képviselete nevében gratulálunk sikeres felvételidhez! Szeretnénk megkönnyíteni számodra a beilleszkedést és az egyetemmel kapcsolatos fontos tudnivalókat

Részletesebben

Belgium, Kortrijk Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen 2004/2005 első félév Gottfried Árpád

Belgium, Kortrijk Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen 2004/2005 első félév Gottfried Árpád Belgium, Kortrijk Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen 2004/2005 első félév Gottfried Árpád Műszaki informatikushallgató vagyok a 2004/2005 év első félévét töltöttem kinn, mint kooperatívos hallgató.

Részletesebben

Tanácsok a jövő ERASMUS hallgatóinak Írország, Athlone

Tanácsok a jövő ERASMUS hallgatóinak Írország, Athlone Tanácsok a jövő ERASMUS hallgatóinak Írország, Athlone Két vagy három hete kihirdették az eredményeket, hogy ki és hova nyerte el az Eramus ösztöndíjat. Ennek apropóján gondoltam összedobok egy ötletcsokrot,

Részletesebben

Szigorúan publikus! Készítette: Ágnecz Gergely hallgató

Szigorúan publikus! Készítette: Ágnecz Gergely hallgató Szigorúan publikus! Készítette: Ágnecz Gergely hallgató Ezen a dián szeretnélek titeket kicsit megismertetni az Amberg-ben folyó német felsőoktatással. Náluk is 2 szemeszter van: -téli szemeszter (október

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató (BSc)

Hallgatói tájékoztató (BSc) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói tájékoztató (BSc) Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Köszöntő... 4 Oktatás és Tanulmányok... 5 Mi is az a kreditrendszer?... 5 Hallgatói jogviszony...

Részletesebben

ERASMUS Záró beszámoló

ERASMUS Záró beszámoló ERASMUS Záró beszámoló 2010/11 Tavaszi félév (2011.02.28.-2011.07.04) Név: Gál Péter és Varga Mihály Küldő intézmény: Óbudai Egyetem KVK Fogadó intézmény: Instituto Superior de Engenharia do Porto (Porto,

Részletesebben