SZERKESZTI ÉS KIADJA:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERKESZTI ÉS KIADJA:"

Átírás

1

2 VEGYTANI LAPOK. HAVI FOLYÓIRAT. SZERKESZTI ÉS KIADJA: FABINYI RUDOLF. V. KÖTET. Évfolyam: KOLOZSVÁRT, NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN

3 TARTALOM. I. NÉVJEGYZÉK. A) Eredeti közlemények és Tárcza. Fabinyi Rudolf. Besztercze-Naszódmegyei Kaolin. 1. Fabinyi Rudolf és dr. Farkas Gy. Állandó electromos-áram a szén oxydálása által. 97. Fabinyi R. és Gáspár János. Az Asaronról. 65. Farkas Gyula dr. Elmélkedések a modern chemia némely hypothesisei és theoriái körűl Farhas Gyula és Fabinyi R. lásd Fabinyi. Gáspár János l. Fabinyi R. és Gáspár J. Hintz György dr. Szemle a legutóbbi években feltünt gyógyszerujdonságokról 12. A Gyógyszerészi Hetilap" 25 éves jubileuma 45. Koch Ferencz. Budapest környékéről való alaktalan ásványok vegyi elemzése. 9. Nemes György dr. Az erjedésről Sigmond Dezső és Gámán Zs. Erdélyrészi m. kir. állami vegykisérleti állomás Kolozsvártt. 89. B) Irodalmi szemle. Anderssohn. A folyadék diffusio okairól. 17. Andrews Th. Elektrochemiai hatások delejes vasra Balland Vulkanisált Kautsuk tárgyak megváltozásáról. 44. Baker Ch. A gázok elnyelése Szén által 133. Bartoli A. A roszúl vezető vagy elszigetelő folyadékokban óldott C n H 2 n + 2 O Alkoholok electrom-vezető képessége és a hőmérsék közti összefüggésről Bernthsen A. A Phenazin, a Toluylen vörös és Safranin alapanyaga. 22. Bequerel E. A Mangán hatása a Szénsavas mész phosphorescentiájára Blochmann R. A levegő Szénsavtartalmáról Blum L. A Mangan kimutatása vas mellett, 39. Bonhöffer O. lásd Lellman és Bonhöffer. Carnelley Th. és Mackie. A szerves anyagok meghatározása a levegőben Castner J. Az alkali fémek uj előállítási módja Le Chatelier H. Magas hőmérsékek mérése hőelectromos elemek segélyével 131. Ciamician G. A fény hatásáról szerves vegyűletek oldatára Combes A. Az Acetylaceton homologjai. Zsirsorozatbeli Ketonok új ált. előállítási módja. 29. Comey A. M. lásd Jakson és Comey. Colman és H.W. Perkin (jun). A Tetramethylenmonocarbonsavasmész destillálása Mészoxyddal. 21.

4 Chroustchoff P. és Martinoff. A vegyrokonsági tényezőkről Curtius Th. A Diamidról Duclaux E. A fény hatásáról szerves vegyületek óldatára Elbs K. Naphtanthrachinon és Naphtanthracén. Fischer E. A Phenylhydrazin vegyei a czukrokkal. 83. Fol F. Hűtőelegyek. 88. Fousserau G. Az Acetatok megfordítható szétbontásáról víz által Fréchou lásd Klein és Fréchou. Freer C. P. lásd W. H. Perkin (jun) Freer. Frémy és Verneuil. A Rubin mesterséges előállításáról. 19. Gallik Géza. Utmutatás a tápszerek, edények, szövetek és egyéb házi czikkek orvosrendőri vizsgálatára. 44. Gauttner F. Nehány folyó kereskedelmi czikk lobbanási s gyulási hőmérsékéró'l. 43. Giraud H. Az αtriphenylguanidinnak egy sajátságos, tulajdonságáról Gnievosz St. és Walfisz. A gázok eluyeletése Petroleum által Guignet Ch. Fr. Általános módszerek a diffusio általi kristályositásra. Ásványok előállítása Heyden lásd Nencki és Heyden. Hoffmann. Chinolinveres Horbaczewski. A Húgysav egy új synthesise és constitutiója. 8(5. Iwabuchi. Ultramarin, japáni Kaolinekből. 41: Jakobsen E. Eljárás a Styrogallol előállítására Gallussavból Jackson és Comey. A Fluorsilicium behatásáról szerves aljakra. 26. Jahoda R. Pyrenolin, a Chinolin magasabb homologja Kalle et Comp. Eljárás Tetrachlor-, Brom-, Jódpyrollok előállítására Kness és Paal. A Phenylthiopben synthesise. 25. Két uj diketonsav. 25. Klein és Fréchou. A must czukrozása s czukortaralmú borok gyártásáról. 43. Klinger H. A fény hatásáról szerves vegyületek óldatára Kretzschmar. A Bór kimutatása tejben s más hasonnemű folyadékokban. 40. Krüss. Az Arany vegyei az Oxygennel. 81. Lellmann és Bonhöffer. Uj eljárás a Carboxylcsoportnak aromás Szénhydrogénekbe vitelére. 28. Linn lásd Morse és Linn. Lommel P. A Phosphorescentiáról Mackie. lásd Carnelley és Mackie. Mallet J. W. Vulkan-hamu összetétele. 83. Maqueune Az Inosit előállítása, tulajdonságai és constitutiója. 86. Meyer-Lothar. A Jódhydrogénsav előállítási módja Meute lásd Ost és Meute. Michaud G. Cyclamose, egy uj czukor. Morse és Linn. A Légenysav meghatározása térfogatos uton KMnO 4 óldattal. 38. Nietzki. A Chinon és Hydrochinon előállítása. 25. Nencky és Heyden. Eljárás a Salolok" azaz a Phenol és Naphtol Salicyfeavasesztereínek előállítására. 87. Osmond F. A Mangan és nehány más anyag szerepe az Aczélban Ost és Mente. Az Oxalimidről. 28. Paal lásd Kness és Paal. Pauly, Kalium kimutatása s meghatározása Natrium Wismúththiosulfattak 19. Perkin PL. W. A Trimethylenbromid behatásáról Aceteczetaethere, Benzoylaczetaetherre és Acetondicarbonsavaetherre. 19. A vegyületek magneticus circularpolarisatíójának viszonya azok vegyi összetételéhez Perkin (jun.) és Freer. Az Acetyltetramethylencarbonsav estere. 21. Pericin (jun.) lásd Colman és Perkin. Pringsheim. A fény hatása a Chlordurranó légre Shimer. Szén-titan előjövetele a nyersvasban. 82.

5 Schützenberger. A Gelatinról Silber P. A fény hatásáról szerves vegyületek óldatára Szilasi Jakab. A Balatonvíz chemiai elemzése. 36. Than Károly. A Tata-Tóvárosi főforrás chemiai vizsgálata. 29. Zinin G. Uj Ezüstfürdő galvanezüstözésekhez. 41. Van der Plats. A gázok szárításáról. 17. Verneuil lásd Fremy és Verneuil. Walfisz lásd Gnievosz és Walfisz. Windish. Csekély mennyiségü Aldehyd kimutatása a Spiritusban Wishcenus. Az Oxaleczetesterről. 26. II. TÁRGYJEGYZÉK. A) Eredeti közlemények és Tárcza. Asaron, az ról (Fabinyi és Gáspár) 65. Ásvány, Budapest környékéről való alaktalan ok vegyi elemzése (Koch F.) 9. Elektromos áram, állandó a szén oxydálása által (Fabinyi R. ós Farkas Gy.) 97. Elmélkedések a modern chemia némely hypothesisei és theoriái körűl (Farkas Gyula) 49, 112. Erjedés, az ről (Nemes Gy.) 148. Gyógyszerujdonság. Szemle a legutóbbi években feltűnt okról (Hintz Gy) 12. Gyógyszerészi Hetilap" 25 éves jubileuma (Hintz Gy.) 45. Kaolin. Besztercze-Naszódmegyei (Fabinyi R.) 1. Vegykisérleti állomás, Erdélyrészi m. kir. Kolozsvártt. 89. B) Irodalmi szemle. Acetatok, az megfordítható szétbontásáról víz által (Foussereau G.) 142. Acetylen, az homologjai. Zsírsorozatbeli Ketonok új, általános előállítási módja (A. Combes.) 29. Acetyl Tetramethylcarbonsavester, e (W. H. Perkin) 21. az Aldehyd, csekély mennyiségű kimutatása a spiritusban (W. Windisch) 146. Alkalifém, az ek új előállításmódja (H. J. Castner.) 140. Arany, az vegyei az Oxygénnel (O. Krüss.) 81. Ásvány, általános módszerek a diffusio általi kristályosításra, ok előállítása (Guignet Ch. Er.) 139. Balatonvíz chemiai elemzése (Szilasi Jakab). 36. Bór, a kimutatása tejben és más hasonnemű folyadékokban (Kretzschmar.) 40. Carboxyl, új eljárás a csoportoknak aromás Szénhidrogének bevitelére (E. Lellmann és O. Bonhöffer) 28. Chinon, a és Hydrochinon előállítása (R. Nietzki). Chinolinveres (Hoffmann A.) 143. Circularpolarisatio, a vegyületek magneticus jának viszonya azok vegyi összetételéhez (Perkin W. H.) 128. Cyclamose, egy uj czukor (G. Michaud). Diketon, két új sav (W. Kness és C. Paal). 25. Diamid, a ról (Hydrazinról) (Curtius Th) 145. Diffusio, lásd ásvány. Diffusio, a folyadékok jának okairól (Anderssohn). 17.

6 Ezüst, új fürdő galvanezüstözésekhez (G. Zinin). 41. Elektromvezető képesség, a roszúl vezető vagy elszigetelő folyadékokban óldot C n H 2 n + 2 O Alkoholok e és a hőmérsék közti összefüggésről (Bartoli A) Elektrochemiai hatások delejes vasra (Andrews Th.) 131. Fluorsilicium, a behatásáról szerves aljakra (C. L. Jackson és A. M. Comey). 26. Fény, a hatása chlor durranó légre (Pringsheim E.) 134. Fény, a hatásáról szerves vegyületek óldatára. (Ciamician G. Klinger H. Silber P., Duclaux E.) 135. Gáz, a ok szárításáról) J. D. van der Plaats). 17. Gáz, a ok elnyeletése Petroleum által (Gnievósz St. és Walfisz Al.) 134. Gáz, a ok elnyeletése szén által (Baker Ch. J.) 133. Gelatin, a ról (Schützenberger P.) 144. Hamú, vulkan összetétele (J. W. Mallet). 83. Hőmérsék, magas ek mérése hőelectromos elemek segélyével (Le Cha - telier H.) 131. Hőmérsék. nehány folyó kereskedelmi czikk lobbanási és gyúlási éről (F. Gautner) 43. Hugysav, a egy új synthesise és constitutiója (J. Horbaczewski). 86. Hütőelegyek (F. Fol). 88. Hydrochinon lásd Chinon. Hydrazin, lásd Diamid Inosit, az előállitása, tulajdonságai és constitutiója (Maquenne). 86. Jódhydrogénsav előállítása (L. Meyer) Kalium kimutatása és meghatározása Nátriumwismuththiosulfattal(E.Pauly).39. Kautschuk, vulkanisált tárgyak megváltozásáról (Balland). 44. Keton, lásd Acetylen. 29. Kristályosítás, lásd Ásvány Kovasav, új módszerek a kristályos és Orthoklás előállítására (Kroustchoff F.) 133. Légenysav, a meghatározása térfo - gatos úton KMnO 4 óldattal (H. N. Morse és A. F. Linn.) 38. Levegő, a szénsavtartalmáról (Blochman R.) 147. Levegő, szerves anyagok meghatározása a ben (Carnelley Th. és Mackie W.) 146. Mangan hatása a szénsavas mész phosphorescentiájára (Bequerel E.) 137. Mangan, a és nehány más anyag szerepe az aczélban (Osmond F.) 137. Mangan, a kimutatása vas mellett (L. Blum). 39. Methylacetát, nehány közönyössó hatása a katalysisére sósav és Kénsav által (Trey H.) 139. Mész lásd Mangan Must, a czukrozása és czukortartalmú borok gyártásáról (D. Klein és Frechon). 43. Naphtantrachinon és Naphtanthracén (K. Elbs). Naphtanthracén lásd Naphtanthrachinon. Orthoklas lásd Kovasav. Oxaleczetester, az ről (W. Wislicenus). 26. Oxalimid, az ről (H. Ost és A. Mente) 26. Phenazin, a Toluylenvörös és Safranin alapanyaga. 22. Phenol, eljárás a Salolok" azaz a és Naphtol salicylsavestereinek előállítására (M. Nencki és T. von Heyden). 87. Phenylhydrazin vegyei czukrokkal (E. Fischer). 83. Phenylthiophen, az α synthesise (W. Knees et G. Paal). 25. Phosphorescentia, a áról (Lommel P. E.) 136. Pyrenolin, a Chinolin magasabb homológja (R. Jahoda) Pyrol, eljárás Tetrachlor, Brom, Jód lok előállítására (Kalle et Comp.) 142. Rubin, a mesterséges előállításáról (Frémy és Verneuil). 19.

7 Salol. lásd Phenol. Szén-titan előjövetele a nyers vasban (P. W. Shimer). 82. Styrogallol, eljárás a előállítására Gallussavból (E. Jacobsen) Tata-Tóváros, a főforrás chemiai vizsgálata (Thán K.) 29. Tetramethylenmonocarbonsavasmész, a destillálása mészoxyddal (H. G. Colman és W. H. Perkin) 21. Titan, lásd Szén. Trimethylenbromid, a behatásáról Aczeteczetaelherre,Benzoyleczetaetherre és Acetondicarbonsav aetherre (W. H. Perkin). 29. Triphenylguanidin. az α nek egy sajátságos physikai tulajdonságáról (Giraud H.) 132. Ultramarin japáni Kaolinekből (K. Iwabuchi). 41. Útmutatás a tápszerek, edények, szövetek és egyéb házi czikkek orvosrendőri vizsgálatára (Gallik G.) 44. Vegyrokonsági tényezőkről. (Chroustchoff F. és Martinoff A.) 132.)

Évfolyam: 1886. KOLOZSVÁRT, NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN. 1 8 8 7.

Évfolyam: 1886. KOLOZSVÁRT, NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN. 1 8 8 7. VEGYTANI LAPOK. HAVI FOLYÓIRAT. SZERKESZTI ÉS KIADJA: FABINYI RUDOLF. IV. KÖTET. Évfolyam: 1886. KOLOZSVÁRT, NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN. 1 8 8 7. NAGYSÁGOS DR. SZABÓ JÓZSEF ÚR A BUDAPESTI

Részletesebben

VEGYTANI LAPOK. 1884. Deczember. Előfizetési ára egy évfolyamra 4 frt.

VEGYTANI LAPOK. 1884. Deczember. Előfizetési ára egy évfolyamra 4 frt. VEGYTANI LAPOK 884 Deczember II kötet (ELSŐ SOROZAT -DIK SZERKESZTI ÉS KIADJA: Megjelenik Julius és Augustus 0 szám SZÁMA) FABINYI RUDOLF kivételével minden hóban Előfizetési ára egy évfolyamra 4 frt Mindennemü

Részletesebben

FOLYÓIRAT. KOLOZSVÁRT, SZERKESZTI ÉS KIADJA: I. KÖTET. Évfolyam 1882 83. NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN (K.

FOLYÓIRAT. KOLOZSVÁRT, SZERKESZTI ÉS KIADJA: I. KÖTET. Évfolyam 1882 83. NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN (K. V E G Y T A N I L A P O K. HAVI FOLYÓIRAT. SZERKESZTI ÉS KIADJA: FABINYI RUDOLF. I. KÖTET. Évfolyam 1882 83. KOLOZSVÁRT, NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN (K. PAPP MIKLÓS 1 8 8 2 8 3. ÖRÖKÖSEINÉL)

Részletesebben

A nitrobenzol tulajdonságainak megváltozása,

A nitrobenzol tulajdonságainak megváltozása, A nitrobenzol tulajdonságainak megváltozása, előidézve az előállítására szolgáló anyagok megváltoztatásával. IFJ. DVORSZKY BÉLA oki. gyógyszerésztől. Bevezetés. sorrendjének A kilenezvenes évek elején

Részletesebben

Ajánlott irodalom a kémia magyarországi történetének tanulmányozásához

Ajánlott irodalom a kémia magyarországi történetének tanulmányozásához Ajánlott irodalom a kémia magyarországi történetének tanulmányozásához Bibliográfiák Gáspár Margit: A magyar kémiai irodalom bibliográfiája. 1901 1925. Bp., 1931. Egy. ny. XII, 334 p. Gáspár Margit: A

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71

BIZTONSÁGI ADATLAP. Na Bojišti 1, 128 08 Praha 2 CZ. Telefon: 224 91 92 93; 224 91 54 02; 224 91 45 71 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 02. Felülvizsgálva: 2009. március 09. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A készítmény neve: A készítmény felhasználása:

Részletesebben

XIV. 9. Dr. Székely Béla nagykőrösi ügyvéd iratai 1908-1944

XIV. 9. Dr. Székely Béla nagykőrösi ügyvéd iratai 1908-1944 XIV. 9. Dr. Székely Béla nagykőrösi ügyvéd iratai 1908-1944 Terjedelem: 2,00 fm, 20 doboz, 20 raktári egység Raktári helye: Nagykőrös, 15. terem, 116-119. polc Az iratokat Dr. Feldmáyer György nagykőrösi

Részletesebben

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag )

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag ) 2. tétel - A nemfémes szerkezeti anyagok tulajdonságai, felhasználásuk. - Vasfémek és ötvözeteik, tulajdonságaik, alkalmazásuk. - A könnyűfémek fajtái és jellemzői, ötvözése, alkalmazása. - A színesfémek

Részletesebben

Biztonságtechnikai adatlap a 91/155/EEC EU szabvány szerint

Biztonságtechnikai adatlap a 91/155/EEC EU szabvány szerint 1 old. 1. Anyagösszetétel, illetve gyártó meghatározás: Márkanév: Felhasználható: Fertőtlenítő és tisztító hab, különösen alkalmas olyan orvosi berendezések felületére, amelyek érzékenyek az alkohol tartalmu

Részletesebben

Az istállótrágya és mőtrágya egymáshozi viszonya.

Az istállótrágya és mőtrágya egymáshozi viszonya. Az istállótrágya és mőtrágya egymáshozi viszonya. (Agricultur-chemiai eszmefuttatás.) A mőtrágyákat a külföld különösen Anglia, Franczia- és Németország már több évtized óta és folyton fokozódó mértétben

Részletesebben

ARANYKÖNYV. Adakozás a dévai Dávid Ferencz imaház épitésére.

ARANYKÖNYV. Adakozás a dévai Dávid Ferencz imaház épitésére. ARANYKÖNYV. Adakozás a dévai Dávid Ferencz imaház épitésére. 1. Székely Mózes erdőfelügyelő Déva 50 K fillér 2. Sándor Lajos nagybirtokos 20,, 3. Kontz Domokos polgármester,, 10 4. Dr. Sándor Ákos kir.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Szénhidrogének... 1

Tartalomjegyzék. Szénhidrogének... 1 Tartalomjegyzék Szénhidrogének... 1 Alkánok (Parafinok)... 1 A gyökök megnevezése... 2 Az elágazó szénláncú alkánok megnevezése... 3 Az alkánok izomériája... 4 Előállítás... 4 1) Szerves magnéziumvegyületekből...

Részletesebben

KÖZLEMENYEK A MAGYAR KIRÁLYI FÖLDTANI INTÉZET CHEMIAI LABORATOliirMÁBOL. *

KÖZLEMENYEK A MAGYAR KIRÁLYI FÖLDTANI INTÉZET CHEMIAI LABORATOliirMÁBOL. * 12 KALEC'SINSZKY SÁNDOR. KÖZLEMENYEK A MAGYAR KIRÁLYI FÖLDTANI INTÉZET CHEMIAI LABORATOliirMÁBOL. * K alecsinszky SÁNDOR-tÓl. Második sorozat. ** (Előterjesztetett a magyarhoni Földtani Társulat szakülésén

Részletesebben

NÉPMŰVÉSZET. ÖTVÖS MŰVÉSZET. lesznek majd tervező-művészeink, kik ezen az úton jutnak el a magyar nemzeti művészethez és ebben a meggyőződésben

NÉPMŰVÉSZET. ÖTVÖS MŰVÉSZET. lesznek majd tervező-művészeink, kik ezen az úton jutnak el a magyar nemzeti művészethez és ebben a meggyőződésben mély, maradandó művészi hatások elérésében nem elegendő az akarás és egy exotíkus ötlet. A bőkezűség sem elegendő. A teljes átérzés, a tökéletes befogadás, megértés, hogy úgy mondjuk, a művészi benyomások

Részletesebben

Fölöspéldány felajánlás

Fölöspéldány felajánlás Fölöspéldány felajánlás A felajánló könyvtár neve és címe: Természettudományi Múzeum Embertani Tár, 1083 Ludovika tér 2. A felajánlás jellege: térítésmentes, csak könyvtáraknak A kapcsolattartó neve: Makra

Részletesebben

IRODALOM. Az amerikai verseny és a magyar mezıgazdaság. Irta Szathmáry György, Budapest. Kiadja Ráth Mór.

IRODALOM. Az amerikai verseny és a magyar mezıgazdaság. Irta Szathmáry György, Budapest. Kiadja Ráth Mór. IRODALOM Az amerikai verseny és a magyar mezıgazdaság. Irta Szathmáry György, Budapest. Kiadja Ráth Mór. Az amerikai verseny az európai államok nem mindenikére van egyforma hatással. Minél inkább túlsúlyban

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

TANK- és SILO KATALÓGUS

TANK- és SILO KATALÓGUS TANK- és SILO KATALÓGUS A Takács Kft. 2045 Törökbálint Tópark utca 9. www.atakacskft.hu atakacskft@atakacskft.hu 0623/418-308 Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 08:00-17:00 Szombat: 08:00-12:00 ERŐS ALKATRÉSZEK

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet mellékletének 68. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-2-2006/129 számú előírás A színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokra

Részletesebben

Általános iskola (7-8. évfolyam)

Általános iskola (7-8. évfolyam) Általános iskola (7-8. évfolyam) TÉMAKÖR / Vizsgálat megnevezése Vizsgálat sorszáma Jelleg (T=tanulói; D=demonstrációs; Tg=Tehetséggondozó) ANYAG, KÖLCSÖNHATÁS, ENERGIA, INFORMÁCIÓ Ismerkedés a laboratóriumi

Részletesebben

Székesfehérvári Járási Hivatal telefonkönyv és e-mail cím jegyzék

Székesfehérvári Járási Hivatal telefonkönyv és e-mail cím jegyzék Törzshivatal Székesfehérvári Járási Hivatal telefonkönyv és e-mail cím jegyzék cím: 8000 Székesfehérvár, vezetékes telefon körzetszám: 22 e-mail: hivatal@szekesfehervar.fejer.gov.hu Fsz. Porta 510-855

Részletesebben

Baby Gold malactápszer 99-3010

Baby Gold malactápszer 99-3010 Baby Gold malactápszer 99-3010 Szopós malacok részére, a megszületést követı naptól 8-9 kg-os élıtömeg eléréséig Hıkezelt tejtermék, növényi fehérje, szerves savak, növényizsír, vitaminok, ásványi anyagok,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Savmentes Primer

BIZTONSÁGI ADATLAP Savmentes Primer BIZTONSÁGI ADATLAP Savmentes Primer 1. AZONOSÍTÁS/FORGALMAZÓ: Termék megnevezése: Savmentes primer Forgalmazó: 2M Beauty Kft. H-1056 Budapest, Belgrád rkp.26 Tel: 361-318-1808 Fax: 361-483-1005 www.2mbeauty.hu;

Részletesebben

Belsõ gépészeti aknás PP medencék

Belsõ gépészeti aknás PP medencék Belsõ gépészeti aknás PP medencék Szilas Uszodatechnika, egyedi medencék gyártása, szállítása, telepítése minden kiegészítõvel. Untitled Document Belsõ gépészeti aknás polipropilén medencék Cégünk új terméke

Részletesebben

Aeetonnak és methyl-aethylketonnak pyrogallollal képezett új vegyületeiről.

Aeetonnak és methyl-aethylketonnak pyrogallollal képezett új vegyületeiről. KÖZLEMÉNYEK A KOLOZSVÁRI M. KIR F. J. TUDOMÁNYEGYETEM VEGYTANI INTÉZETÉBŐL. Igazgató : Dr. FABINYI RUDOLF egyetemi tanár. Aeetonnak és methyl-aethylketonnak pyrogallollal képezett új vegyületeiről. Dr.

Részletesebben

hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia

hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 2 hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord

Részletesebben

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Kedves Kollégák! A Panoráma sorozat kiadványainak megalkotása során két fő szempontot tartottunk szem előtt. Egyrészt olyan tankönyvet szerettünk volna létrehozni,

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl Vaskút Nagyközségi Önkormányzat... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 9. (1) bekezdése alapján kötelezõ.

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez)

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) A kiállítás kelte: 2011.01.06. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítása A készítmény neve LINX 2500 hígító Száma 2500 A készítmény

Részletesebben

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS

Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Kémiai kötések és kristályrácsok ISMÉTLÉS, GYAKORLÁS Milyen képlet adódik a következő atomok kapcsolódásából? Fe - Fe H - O P - H O - O Na O Al - O Ca - S Cl - Cl C - O Ne N - N C - H Li - Br Pb - Pb N

Részletesebben

a NAT-1-1179/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1179/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1179/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Debreceni Vízmû Zrt. Központi Laboratóriuma (4032 Debrecen, Benczúr Gy. u. 7.) akkreditált

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék fajtája, jellege

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék fajtája, jellege 1. melléklet a 9/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelethez A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék fajtája, jellege 1. Szilárd nem veszélyes hulladékok. 1.1. szerves hulladékok

Részletesebben

Pálinka termékek. hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók. Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági

Pálinka termékek. hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók. Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Pálinka termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu www.facebook.com/nebih.hu Telefon: 06-1-336-9000 Zöld

Részletesebben

Az ÉLELMEZÉSI IPAR LIII. évf. 1999. évi Tartalomjegyzéke A) ROVATOK SZERINTI TÁRGYMUTATÓ

Az ÉLELMEZÉSI IPAR LIII. évf. 1999. évi Tartalomjegyzéke A) ROVATOK SZERINTI TÁRGYMUTATÓ Szerkesztőség: MÉTE Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület H-1026 Budapest, Fő u. 68. Tel: (36 1) 214 6691, Fax: (36 1) 214 6692 E-mail: mail.mete@mtesz.hu Az ÉLELMEZÉSI IPAR LIII. évf. 1999. évi Tartalomjegyzéke

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0988/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0988/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0988/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Mertcontrol Metric Minősítő, Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1773/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Laboratórium (7634 Pécs, Pázmány

Részletesebben

2010/3. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9.

2010/3. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. 2010/3 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. Kedves Klubtagok! Amikor Önök kézhez veszik legújabb hírlevelünket, már az évad utolsó hangversenyén is túl vagyunk. Szép szezon volt az idei is: most zárult Szilasi

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 3117-09/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység idıtartama: 45 perc A /07. (V. 21.) SZMM rendelet

Részletesebben

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR

ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR száma, neve, terjedelme: 6 doboz = 0,66 ifm Összes raktári és terjedelme: 6 doboz = 0,66 ifm Helyrajzi jelzete:03. raktár, 13. állvány, D. oszlop, 4.polc-5.polc (ideiglenes hely) Segédlet készítésének

Részletesebben

HAVI FOLYÓÍRAT. SZERKESZTI ÉS KIADJA: II. KÖTET. Évfolyam: 1884. NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN, 1 8 8 4. B.C.U. Cluj

HAVI FOLYÓÍRAT. SZERKESZTI ÉS KIADJA: II. KÖTET. Évfolyam: 1884. NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN, 1 8 8 4. B.C.U. Cluj VEGYTANI LAPOK. HAVI FOLYÓÍRAT. SZERKESZTI ÉS KIADJA: FABINYI RUDOLF. II. KÖTET. Évfolyam: 1884. K O L O Z S V Á R T, NYOMATOTT A MAGYAR POLGÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN, 1 8 8 4. 1063411 NAGYSÁGOS DR. THAN KÁROLY

Részletesebben

3/2009. (II. 4.) ÖM rendelet

3/2009. (II. 4.) ÖM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 3/2009. (II. 4.) ÖM rendelet a megújuló energiaforrásokat - biogázt, bioetanolt, biodízelt - hasznosító létesítmények tőzvédelmének mőszaki követelményeirıl

Részletesebben

Ha a szántóföldet égetett mészszel trágyázzuk meg, úgy az égetett mész a talajból vizet vesz fel és átalakul mészhydrattá (vagyis oltott mészszé).

Ha a szántóföldet égetett mészszel trágyázzuk meg, úgy az égetett mész a talajból vizet vesz fel és átalakul mészhydrattá (vagyis oltott mészszé). A mésztrágya. A mész egyike azon anyagoknak, melyet trágyaszer gyanánt már a legrégibb idıben alkalmaztak, mint az már Pliniusnak munkáiban is fölemlítve van. Hogy azonban a mésznek a talajra és ezzel

Részletesebben

Szabadalmi igénypontok

Szabadalmi igénypontok l Szabadalmi igénypontok l. A dihidroxi-nyitott sav szimvasztatin amorf szimvasztatin kalcium sója. 5 2. Az l. igénypont szerinti amorf szimvasztatin kalcium, amelyre jellemző, hogy röntgensugár por diffrakciós

Részletesebben

(arcsin x) (arccos x) ( x

(arcsin x) (arccos x) ( x ALAPDERIVÁLTAK ( c ) (si ) cos ( ) (cos ) si ( ) ( ) ( tg) cos ( e ) e ( ctg ) si ( a ) a l a ( sh) ch (l ) ( ch) sh (log a ) ( th) l a ch (arcsi ) (arccos ) ( arctg ) DERIVÁLÁSI SZABÁLYOK. ( c ) c. c

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Vízminőség-védelem; a víz fizikai és kémiai jellemzői. 15.lecke 1. Organoleptikus (érzékszervi

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1183/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A GW-Borsodvíz Közüzemi Szolgáltató Kft. Központi Laboratórium (3527 Miskolc, Tömösi u. 2.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

Fémorganikus kémia 1

Fémorganikus kémia 1 Fémorganikus kémia 1 A fémorganikus kémia tárgya a szerves fémvegyületek előállítása, szerkezetvizsgálata és kémiai reakcióik tanulmányozása A fémorganikus kémia fejlődése 1760 Cadet bisz(dimetil-arzén(iii))-oxid

Részletesebben

Névsor 2012.02.26 1/6

Névsor 2012.02.26 1/6 1 Ács Péter Kisbér, Szent Imre u. 71. 2 Alapi László Kisbér,, Kincsem u. 62/a 3 Andrási János Kisbér, Szent Imre u. 41/A. 4 Babos Béla Tárkány, Kossuth u. 76. 5 Babos Ferenc Kisbér, Rákóczi F. u. 31. 6

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok április 1. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

ÉRTEKEZÉSEK A TERMÉSZETTUDOM ÁNYOK KÖRÉBŐL. А III. OSZTÁLY RENDELETÉBŐL SZE R K E SZTI SZABÓ JÓZSEF OSZTÁI.YT1TKÁR. EMLÉKEZ E T E.

ÉRTEKEZÉSEK A TERMÉSZETTUDOM ÁNYOK KÖRÉBŐL. А III. OSZTÁLY RENDELETÉBŐL SZE R K E SZTI SZABÓ JÓZSEF OSZTÁI.YT1TKÁR. EMLÉKEZ E T E. с ÉRTEKEZÉSEK A TERMÉSZETTUDOM ÁNYOK KÖRÉBŐL. K ia d ja, a M agvak T udományos A k a d ém ia. А III. OSZTÁLY RENDELETÉBŐL SZE R K E SZTI SZABÓ JÓZSEF OSZTÁI.YT1TKÁR.! IX. KÖTET. XXV. SZÁM. 1879. RÉGMÚLT

Részletesebben

Tevékenységek a 166/2006/EK rendelet I. melléklete szerint (E-PRTR tevékenységlista)

Tevékenységek a 166/2006/EK rendelet I. melléklete szerint (E-PRTR tevékenységlista) ek a 166/2006/EK rendelet I. melléklete szerint (E-PRTR tevékenységlista) Energiaágazat 01 Ásványolaj- és gázfeldolgozók (1) 02 Gázosító és cseppfolyósító 50 megawatt (MW) 03 Hıerımővek és egyéb tüzelı

Részletesebben

Utazás charter járattal kedden és szombaton!

Utazás charter járattal kedden és szombaton! 2011. május 03., 07., 10., 14., 17., 21., 24., 28., 31. 107.900,- e.á.f.: 69.000 Ft/fő/hét *(max 2 gy.: 2-12) 127.900,- 124.900,- e.á.f.: 42.000 Ft/fő/hét *(max 2 gy.: 2-12) 164.900,- 194.900,- 109.900,-

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei

A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei 1. KÉMIAI TULAJDONSÁGOK: Reakciókészsége közönséges hőmérsékleten nem nagy, aktivitása azonban a hőmérséklet emelkedésével nagymértékben fokozódik,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1437/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Természeti Földrajzi és Geoinformatikai

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl

NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat... önkormányzat e NYILVÁNTARTÁS a mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletekrõl A nyilvántartás vezetése a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 9. (1) bekezdése alapján kötelezõ.

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1586/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Halászati és Öntözési Kutatóintézet Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium (5540

Részletesebben

A fiatal bor pinczekezelése.

A fiatal bor pinczekezelése. A fiatal bor pinczekezelése. A bor kezelésénél egyik fontos dolognak tartom: a fıerjedésen keresztülment mustnak, illetıleg az abból származott fiatal bornak az utóerjedésen való helyes keresztülvitelét,

Részletesebben

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai É 049-06/1/3 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

Kémia 2. 2. ZH Nappali Dátum: Név: Neptun-kód: 1. Rendezze az alábbi két reakcióegyenletet oxidációs szám változás alapján!

Kémia 2. 2. ZH Nappali Dátum: Név: Neptun-kód: 1. Rendezze az alábbi két reakcióegyenletet oxidációs szám változás alapján! AI Csoport H2S + K2Cr2O7 + H2SO4 = Cr2(SO4)3 + K2SO4 + S + H2O H2O2 + Na3CrO3 = Na2CrO4 + H2O + NaOH 2. Mekkora a ph-ja 0,1 mg/dm 3 -es kénsav oldatnak? (Megoldás: 5,69019608) 3. Mekkora lesz a keletkezett

Részletesebben

GALANTAMIN-SZÁRMAZÉKOK SZINTÉZISE

GALANTAMIN-SZÁRMAZÉKOK SZINTÉZISE BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDMÁYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRÖKI ÉS BIMÉRÖKI KAR LÁH GYÖRGY DKTRI ISKLA GALATAMI-SZÁRMAZÉKK SZITÉZISE Tézisfüzet Szerző: Herke Klára Témavezető: Dr. Hazai László Konzulens: Dr.

Részletesebben

TARTALO M - JEG YZÉK.

TARTALO M - JEG YZÉK. TARTALO M - JEG YZÉK. I. Ónálló értekezések. Oldal 1. Jubileumunk évében : Borbély Sán dortól... 1 2. A beszéd tízparancsolata: Várad! Zsigm ondiéi... 5 3. A gyógypaedagogia propagálása : Juba Adolf d

Részletesebben

A 2014/12. SZÁM TARTALMA. Dobos A., Berényi A.: Csarnokzug vizsgálata kutyákban optikai. Hullár I., Andrásofszky E., Korsós G., Fekete S. Gy.

A 2014/12. SZÁM TARTALMA. Dobos A., Berényi A.: Csarnokzug vizsgálata kutyákban optikai. Hullár I., Andrásofszky E., Korsós G., Fekete S. Gy. A 2014/12. SZÁM TARTALMA KISÁLLAT Dobos A., Berényi A.: Csarnokzug vizsgálata kutyákban optikai koherencia tomográf (OCT) segítségével Hullár I., Andrásofszky E., Korsós G., Fekete S. Gy.: A glicinkiegészítés

Részletesebben

Biztonsági adatlap Az EU 91/155/EWG irányelveinek és az EüM 44/2000. (XII.27.) jogszabályainak megfelelően

Biztonsági adatlap Az EU 91/155/EWG irányelveinek és az EüM 44/2000. (XII.27.) jogszabályainak megfelelően Carlofon Chemie Kft. Biztonsági adatlap Az EU 91/155/EWG irányelveinek és az EüM 44/2000. (XII.27.) jogszabályainak megfelelően Kiállítás kelte: 2006.06.20. Felülvizsgálva: 2006.06.20. OKBI-szám: 1584/2002.

Részletesebben

Az emberiség táplálkozásának szocziológiai vonatkozásai.

Az emberiség táplálkozásának szocziológiai vonatkozásai. Az emberiség táplálkozásának szocziológiai vonatkozásai. ÍRTA: D R. BUDAY DEZSŐ. KÜLÖNLENYOMAT A TERMÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLÖNY 651 652. FÜZETÉBŐL. BUDAPEST. A PESTI LLOYD-TÁRSULAT KÖNYVSAJTÓJA. 1916. Az emberiség

Részletesebben

PC 1000, natúr áttetsző (natúr fényáteresztő, nem optikai minőség)

PC 1000, natúr áttetsző (natúr fényáteresztő, nem optikai minőség) PC 1000, natúr áttetsző (natúr fényáteresztő, nem optikai minőség) Átmérő Átmérő tűrései (1) Tömeg (2) kg/m 40495000 6 0,1 0,4 0,037 8 0,066 0,1 0,5 10 0,101 12 0,151 16 0,2 0,9 0,262 20 0,404 22 * 0,493

Részletesebben

Pál Judit - Vörös András. Budapesti Corvinus Egyetem. Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ. 2011. március 1.

Pál Judit - Vörös András. Budapesti Corvinus Egyetem. Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ. 2011. március 1. Pál Judit - Vörös András Budapesti Corvinus Egyetem Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ 2011. március 1. Definíció: A kapcsolatháló-elemzés az egyének viselkedését tanulmányozza mikro szinten, és az

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1714-09/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység idıtartama: 4 perc A 0/007. (V. 1.) SZMM rendelet

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium (Zamárdi,

Részletesebben

Isomer vegyületek égési hője.

Isomer vegyületek égési hője. II. Isomer vegyületek égési hője. Bevezetés. A chemiai reactióknáj ós így az égéstüneményénél fellépő hőmennyiségek meghatározásával s annak mérésével már régen foglalkoznak a ehemikusok, hogy a kutatások

Részletesebben

Rezs is. Kohaut Rezs. Kohaut. Ez utóbbiak közzé. Hazánkban összehasonlítva más országokkal aránylag. számú rovar pontosabb

Rezs is. Kohaut Rezs. Kohaut. Ez utóbbiak közzé. Hazánkban összehasonlítva más országokkal aránylag. számú rovar pontosabb Kohaut Rezs. Irta: (1858 1908.) De. Kertész Kálmáx. Hazánkban összehasonlítva más országokkal aránylag kevesen foglalkoznak rovarokkal" írja Kohaut Rezs a Természettudományi Közlöny XXXVIII- ik kötetében,

Részletesebben

Aprómagvak szárítása és pattogatása

Aprómagvak szárítása és pattogatása Aprómagvak szárítása és pattogatása Sikolya László 1 Kalmár Imre 2 1 Nyíregyházi Főiskola, Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Nyíregyháza 4400 Nyíregyháza, Rákóczi u. 69 Tel.: 42/ 599 434, Fax: 42/433

Részletesebben

B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint)

B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint) B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint) 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 00534 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű,

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 18. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Részletes tematika: I. Félév: 1. Hét (4 óra): 2. hét (4 óra): 3. hét (4 óra): 4. hét (4 óra):

Részletes tematika: I. Félév: 1. Hét (4 óra): 2. hét (4 óra): 3. hét (4 óra): 4. hét (4 óra): Részletes tematika: I. Félév: 1. Hét (4 óra): Szerves Vegyületek Szerkezete. Kötéselmélet Lewis kötéselmélet; atompálya, molekulapálya; molekulapálya elmélet; átlapolódás, orbitálok hibridizációja; molekulák

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék név: Termék kód: 961101 Termék típus: Aeroszol 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

A királyi József-műegyetem személyzete.

A királyi József-műegyetem személyzete. A királyi József-műegyetem személyzete. Tanárok. Conlegner Károly, kir. tanácsos, a Ferencz József-rend lovagkeresztjének tulajdonosa, a kir. József-műegyetem érdemesült rektora, a német irály, kereskedelmi

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

Az V. Körmöczi János Fizikusnapokról

Az V. Körmöczi János Fizikusnapokról TÁJÉKOZTATÓ X. ÉVFOLYAM, 10. SZÁM 1999. OKTÓBER AZ ERDÉLYI MAGYAR MŰSZAKI TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG KIADVÁNYA Emlékezés Fabinyi Rudolfra a kolozsvári egyetem egykori kémiaprofesszorára 150 éve született Fabinyi

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 740 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 740 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU0000067T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 7 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 293297 (22) A bejelentés napja: 03.

Részletesebben

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása

Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Lignocellulóz bontó enzimek előállítása és felhasználása Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Juhász Tamás Témavezető: Dr. Réczey Istvánné 2005 Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok felosztása Szilárd anyagok Kristályos szerkezetűek Üvegszerű anyagok

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. A királyi József-műegyetem személyzete. 1. Tiszti kar az 1886 87. tanévben. Rektor: Prorektor: Dékánok:

ELSŐ RÉSZ. A királyi József-műegyetem személyzete. 1. Tiszti kar az 1886 87. tanévben. Rektor: Prorektor: Dékánok: ELSŐ RÉSZ. A királyi József-műegyetem személyzete. 1. Tiszti kar az 1886 87. tanévben. LIPTHAY SÁNDOR. Rektor: KRIESCH JÁNOS. Prorektor: Dékánok: KÖNIG GYULA, az építészi és mérnöki szakosztályban. SCHULLER

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1626/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest, Mozaik

Részletesebben

Biztonságtechnikai adatlap a 1907/2006 (EC) szabvány szerint. Termék neve:alprosept-hd E Átdolgozva: 2007.11.19. Nyomtatva: 2008.03.07.

Biztonságtechnikai adatlap a 1907/2006 (EC) szabvány szerint. Termék neve:alprosept-hd E Átdolgozva: 2007.11.19. Nyomtatva: 2008.03.07. 1. oldal 1. Anyagösszetétel, illetve gyártó meghatározás: Márkanév: AlproSept-HD E Felhasználható: Higiéniai és sebészeti kézfertőtlenítés, továbbá bőr felületének fertőtlenítése injekció és punkció előtt.

Részletesebben

Szervetlen kémiai laboratóriumi gyakorlat, oktatói lista 2015/2016, II. félév

Szervetlen kémiai laboratóriumi gyakorlat, oktatói lista 2015/2016, II. félév I. hét (febr. 8, 10, 11) Elektrokémia a szervetlen kémiában A továbbiakban számmal hivatkozott gyakorlatok és fejezetek dr. Lengyel Béla: Általános és szervetlen kémiai praktikumában találhatóak. 1.1,

Részletesebben

A gyülekezet olyan szeretetközösség, ahol megéljük hitünket! 2007. év a Felszegi Gyülekezetben

A gyülekezet olyan szeretetközösség, ahol megéljük hitünket! 2007. év a Felszegi Gyülekezetben 2007. év a Felszegi Gyülekezetben KÖZÖSSÉG ÉVE A kiscsoport Családias légkör Egymás terhét hordozzátok Bibliakör Egymás hite által épülés Befogad felnőtt konfirmandusokat, presbitereket, más igehirdetőket

Részletesebben

Verderair VA25-HP (DA) nagynyomású

Verderair VA25-HP (DA) nagynyomású ÚJDONSÁG! ÚJDONSÁG! ÚJDONSÁG! Verderair VA25-HP (DA) nagynyomású levegő működtetésű membránszivattyú VA25-HP (DA) fő jellemzői: Két nagynyomású folyadékkamrája van Megduplázza az üzemeltető levegő nyomását

Részletesebben

szekely.anna@ppk.elte.hu kotyuk.eszter@ppk.elte.hu

szekely.anna@ppk.elte.hu kotyuk.eszter@ppk.elte.hu PSZB09-109 Veres-Székely Anna, Kótyuk Eszter és Sasvári Mária Prof. (2015 őszi félév:) szekely.anna@ppk.elte.hu kotyuk.eszter@ppk.elte.hu Fogadó óra: kedd 11-12 (Izu112) sasvari.maria@med.semmelweis-univ.hu

Részletesebben

Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek. Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta

Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek. Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta Messer 1-2013 Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek Különleges gázok Különleges gázok alatt

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 355/2005/EK RENDELETE (2005. február 28.) A boranalízis közösségi módszereinek meghatározásáról szóló 2676/90/EGK rendelet módosításáról

A BIZOTTSÁG 355/2005/EK RENDELETE (2005. február 28.) A boranalízis közösségi módszereinek meghatározásáról szóló 2676/90/EGK rendelet módosításáról 2005.3.2. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 56/3 A BIZOTTSÁG 355/2005/EK RENDELETE (2005. február 28.) A boranalízis közösségi módszereinek meghatározásáról szóló 2676/90/EGK rendelet módosításáról AZ

Részletesebben

Ivóvíz: kémia

Ivóvíz: kémia Szín (vizuális vizsgálat) MSZ EN ISO 7887:2012 4. fejezet Ammónium MSZ ISO 7150-1:1992 3 320 Nitrit MSZ 1484-13:2009 6.2. szakasz 4 560 Vas MSZ 448-4:1983 2. fejezet (visszavont szabv.) 2 100 Mangán MSZ

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A hatóság a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (9024 Győr, Kálvária út 4-10., KSH azonosító kódja: 11123947-2-08 ) részére

H A T Á R O Z A T. A hatóság a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (9024 Győr, Kálvária út 4-10., KSH azonosító kódja: 11123947-2-08 ) részére ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN

AMINOKARBONILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTERÁNVÁZAS VEGYÜLETEK SZINTÉZISÉBEN AMIKABILEZÉS ALKALMAZÁSA ÚJ SZTEÁVÁZAS VEGYÜLETEK SZITÉZISÉBE A Ph.D. DKTI ÉTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Takács Eszter okleveles vegyészmérnök Témavezető: Skodáné Dr. Földes ita egyetemi docens, az MTA

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1375/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Somogy megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Kollégiumi munkaterv 2015/2016.

Kollégiumi munkaterv 2015/2016. 1 Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium 9028 Győr, Régi Veszprémi út 1-3. Tel/fax: 96/427-522 E-mail: titkarsag@veresp-gyor.sulinet.hu Kollégiumi munkaterv 2015/2016.

Részletesebben