Tatabánya 2020 mértékadó szemmel május 15.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tatabánya 2020 mértékadó szemmel. 2014. május 15."

Átírás

1 Tatabánya 2020 mértékadó szemmel május 15.

2 Make-up Vakolatfelvarrás Készítette: Ádám Katalin, T-Mátrix Kft. Tatabányán igen sok olyan épület található, melyek üresen állnak, funkció nélküliek és az elmúlás nyomai igen erősen látszanak rajtuk. Ettől a városkép lehangoló, szomorú. Ezen épületek újra használatba vételére javasoljuk: Mozgás központ kialakítása (akár városrészenként) Csecsemőkortól-öregkorig olyan mozgás lehetőség mely segítséget nyújt a stressz oldásban. A mai világunkban megtanítjuk, hogyan szedjük magunkra minden problémát, gondot, de sajnos azt nem tanítjuk, hogyan lehet ezektől megszabadulni. A gyerekek testnevelés óra keretében is használhatják. Hogy milyen mozgás (teljesség igénye nélkül): tánc, jóga, tai chi, zeneterápia, meditációs gyakorlatok Városi fedett teniszpálya kialakítása Ahol a gyerekek testnevelés óra keretében ismerkedhetnek, tanulhatnak teniszezni. A felnőttek élvezhetik a játékot! Városi fedett (verseny) uszoda Új épület, hiszen a jelenlegi a strandhoz, élményfürdőhöz kapcsolódik, és nyáron strandként üzemel. Testnevelés óra keretében úszás oktatás és sportolóink használatára. Apartman házak kialakítása, apartman lakópark Célközönség: Nyugdíjasok, életüket kezdő, pályakezdő fiatal párok. Kísérleti céllal olyan lakóközösség létrehozása, ahol az aktív nyugdíjasok, esetleg egyedül élő emberek hasznosnak érezhetik magukat és segíthetik az arra igényt tartó fiatal, kisgyermekes ifjú párok életét. Fontos, hogy már a tervezés, kivitelezés során a közösségi tér kialakítására is gondoljanak a szakemberek. Az idegen családok összeismertetésében pszichológus, pedagógus és egyéb szükséges szakemberek álljanak rendelkezésre. Játszótér, pihenőpark, rendezvény helyiség, tűzrakóhely is legyen része az apartman lakóparknak. Megoldás lehet az időseknek a nagy lakásuk kisebbre cserélhetőségében, és közösséghez tartozás biztosításában. Fiataloknak, az életük indításához, Tatabányán történő letelepedésükhöz. Együtt idősek és fiatalok közösségének kialakítása. Mindkét korosztály segítségre szorul.

3 Pl. gyermekfelügyelet fiataloknál, időseknek bevásárlás, központi orvosi ellátás Akadálymentesítés Buszmegállók, buszok mind idősek, mind fiatalok számára. A fellépés, babakocsi, kisgyermek stb. Szélesebb járdák a családok kényelmesebb közlekedéséért. Bölcsődei teraszok és babakocsi tárolók kialakítása A gyerekek szabadlevegőn való játszásához, pihenéséhez terasz kialakítások a bölcsődékben. A szélsőséges időjárás miatt rendkívül szükséges, napégés, esők stb. A szülők általában babakocsiban viszik gyermekeiket, és a bölcsődék területén nem megoldott a biztonságos, védett helyen tárolása a babakocsiknak. Könyvtár bababarát kialakítása Játszóház, pelenkázó, öltőztetők kialakítása. A felnőtteknek téli kert kialakítása, mely olvasásra, beszélgetésekre és kisebb zenei összejövetelekre is alkalmas. Zöldövezeti telkek kialakítása A városban fellehető területeken olyan telkes területeket kialakítani, hogy a városban dolgozó, ide költőzők, letelepedni vágyók NE a környező helységeket válasszák lakóhelyükké, maradjanak városunkban. WC projekt Jelenleg városunkban (de, az egész országban) szerintünk ez az egyik legelmaradottabb terület. Egy modern város elengedhetetlen kellékei, még ha nem is szeretünk róla beszélni. Olyan tervet kidolgozni, ami biztosítja ezt az alapszükségleti elvárást a város lakói és vendégeink részéről. Minden korosztály hiányolja és fontosnak érzi. Idősek vízhajtott szednek, a gyerekek türelmetlenek, az egészségünk megkívánja a napi 2-3 lt folyadék bevitelét. XXI. századi modern, tiszta, jól használható és a város területén mindenhol megtalálható legyen. Modern, XXI. századi parkolási rendszer kialakítása A jelenlegi rendszerrel kapcsolatban mind a város lakói, mind a városban érkezők részéről negatív jelzők sorait fogalmazták meg. Hangsúlyozzuk nem a parkolási díj az elsődleges probléma, hanem a rendszer használhatósága. Egy modern Tatabánya nem engedhet meg magának ilyen elavult technológiát a parkoló rendszerében.

4 Munkaerőpiac foglalkoztatás Készítette: Mező Eszter, T-HR Kft Tatabánya, ahol otthonra találsz Tatabányán és a régióban 8% körüli a munkanélküliségi ráta, Győrben 2,8%. A tervezett beruházások által generálódó munkaerőigény növekedésnek köszönhetően prognosztizálható a helyi ráta jelentős csökkenése. A szakképzett munkavállalók fogynak a helyi munkaerőpiacon, így a munkaerőigényeket jelentős százalékban már jelenleg is a Tatabányára ingázók elégítik ki. Érdekes lenne egy olyan felmérést elvégezni a helyi gyárakban, munkáltatóknál, ami a bejárók, ingázók összes dolgozói létszámhoz való arányát mutatja, különös tekintettel a döntési jogkörrel rendelkező menedzsment pozícióban lévők helyi - bejáró arányára. Sokan reggel jönnek Tatabányára, este mennek Tatabányáról, úgy, hogy a városról éveken keresztül semmit nem tudnak meg, természetesen kötődésük sem alakul ki. Így nem meglepő, hogy a városi intézmények, szervezetek együttműködést kezdeményező megkeresésére, elutasító választ adnak. Gyakran tapasztalom, hogy a messziről ideköltözők, egy-két év múlva elmennek, mert nem tudnak itt gyökeret ereszteni. Városi program elindítását javaslom, a munkaképes szakemberek idecsábítására, megtartására és letelepítésére. Konkrét tennivalók a programban: A munkába állók első munkanapjukon egy Tatabánya csomagot kapnak, amiben néhány Tatabányaikum van, illetve rengeteg helyi információ. Helyismerettel rendelkező mentorok biztosítása (akár nyugdíjas pedagógusok is lehetnek), klubszerű ismerkedési lehetőségek, a város által üzemeltetett internetes közösségi platformon, Értékeink Térképének (lásd később) átadása, helyismeret segítése. Közösségek civil szervezetek, programok ajánlása. Helyismereti vetélkedők meghirdetése cégek részére, aktív és interaktív formában. Fődíj: egy céges előadás a Jászai Színházban vagy egy nap a Gyémánt Fürdőben. Partnerek: Munkáltatók, Önkormányzat, helyi vállalkozók, idetelepülők.

5 Mindenkit a munkavilágába! A munkanélküliek körében nő a csak 8 általánossal rendelkezők köre. Ők egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról, mivel a munkáltatók körében pedig nő a legalább középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók iránti igény. Javaslom olyan képzések meghonosítását, ami számukra is elvégezhető. 1 éves tanfolyamok során egy átlag gyári környezetbe alkalmazható tudáshoz juthatnának. Tudtommal jelenleg nincs ilyen akreditált képzés. Konkrét képzés javaslatok: Betanított operátor, Minőségügyi operátor Operátor képzés meghonosítása Operátorok napja Az operátor szó, manapság a munkaerőpiacon tartalmaz némi pejoratív felhangot. A legtöbb környékbeli gyártó cég ezzel a gyűjtőnévvel illeti a termelésben dolgozó munkavállalóik munkakörét. A felvételt megelőzően az elvárás legtöbbször csak annyi, hogy rendelkezzen valamilyen szakmunkás végzettséggel a jelentkező. Egyrészt borzasztó nagy veszteséget jelentenek azon képzések költségei, amikre igaziból nincs is szükség a piacon, és a szakmunkás bizonyítványon feltüntetett szakma helyett operátorként dolgoznak a gyárban a dolgozók. Javaslom az operátor képzés szakmunkás képzési szintre való emelését. Ennek a képzésnek a potenciális tanulókkal való megismertetését az általános iskola felső tagozatában kell elkezdeni. A Tanterv kialakításában pedig nagy szerepet kell a környékbeli vállalatoknak adni. Tantárgyak lehetnének: alap számítástechnikai ismeretek, vállalatirányítási rendszer alapok, raktárkezelés, munkahelyi struktúra ismeret, minőségügyi ismeretek, folyamatábrák, munka- és tűzvédelmi ismeretek, balesetvédelmi ismeretek, alap műszaki ismeretek és minden egyéb amit a gyárban munka közben évek alatt sajátítottak el eddig a munkavállalók. Az operátori képzés népszerűsítésével párhuzamosan, a munka, ezen belül is a betanított vagy operátori munka fontosságának, becsületének a megteremtésére indítanék egy több éves kampányt. Mit is csinál egy operátor? Először is 3 vagy 4 műszakba jár 5+2 vagy 6+2 munkarendbe, esetleg 12 órás műszakokat dolgozik le. Folyamatosan teljesítenie kell, megtanulnia alkalmazkodni a nap mint nap változó körülményekhez, elvárásokhoz. Új és új termékek gyártását kell elsajátítania. Mindez mellé, legtöbbször folyamatos bizonytalanságban tölti a munkaidejét, mert tudja, hogy ő az első, akinek nem biztos, hogy holnap is lesz munkája. Mégis becsülettel, odamegy akár a vasárnap délután kettőkor vagy este 10kor kezdődő munkaidő elejére is, mert lehet rá számítani. Egy nap az évben megérdemlik, hogy őket ünnepeljük az Operátorok napján. A Bányász napon sem az irodában ülő mérnökökre gondoltunk, hanem azokra, akik szénporosan, kérges kézzel jöttek fel a shift végén a bányából. Mért ne indulhatna Tatabányáról az Operátorok napjának megtartása, mint kezdeményezés.

6 Nők a műszaki területre Szintén az általános iskolákban elkezdve javaslom a műszaki pályák megismertetését, bemutatását a lányokkal.

7 Polgári életminőség ipari környezetben a munka becsületének növelése Készítette: Szikszai Katalin, Irodatechnika Kulcs Kft. Minőségi pályaválasztás A tudatos, sikeres és társadalmilag hasznos pályaválasztás előkészítésére legyen minél korábbi életkorban megkezdődő és folyamatos a fejlődési életkori szakaszoknak megfelelő alkalmassági, készség és képesség felmérés. Ezek előremutató megvalósítására speciális pszichológiai laborok kialakítása. Ennek a gondolatnak a bővítése, mikor a fejődési folyamatot látva és értékelve a szülőket is bevonva (szülői tanácsadás) bizonyos szakmák valódiságát a munka világában megmutatva döntsenek a diákok a továbbtanulásról, a szakmaválasztásról. A leendő munkavállalók önismeretét, önmenedzselését elősegítő tanfolyamok szervezése, ami által a tudatos felkészülés valósulhatna meg, mert napjainkban a munka világában a szakértelem és a feladatjellegű kompetenciák (hard skillek) mellett egyre nagyobb szerep jut a szociális kompetenciáknak (soft skillek). Az általános műveltséggel rendelkező, tájékozott, az önmenedzselésben hatékony, de emellett kiváló csapatjátékosként funkcionáló munkavállaló az igazán keresett. Tudatos felkészítés a gyakorlati életre Az ipari park és a 21. sz. igényeinek a kielégítésére hozzanak létre két tannyelvű (elsősorban angol ) oktatási és nevelési intézményeket az óvodától kezdődően. Iskola csoportonként (optimális esetben városrészenként) álljon rendelkezésére egy hely, egy oktatói gárda, akik a háztartástant: tudatos pénzbeosztási, költekezési, hitelkártya kultúra ismereteket adnának át kiegészítve alapvető kommunikációs ismeretekkel és gyakorlattal. Az Edutus és más műszaki felsőoktatási intézménnyel együttműködve bővítsék a műszaki képzésben résztvevők számát a helyi ipari park hosszú távú igényeinek figyelembe vételével, ezzel is növelve a polgári társadalmi értékeket a városban. Minőségi szakképzés A különféle szakképzési területekre az un. tanmühelyek 21. sz-i felszereltségének a kialakítására minél több pályázat kiírása. A színvonalas ifjúkori szakképzés mindig megalapozó, személyiségformáló, tanulási képességet, munkakultúrát, munkaerőpiacon jól értékesíthető kulcsképességeket fejlesztő, a gazdaság igényeivel összhangba kerülő mentalitást (versenyszellemet, együttműködési készséget) kialakító. A Testvérvárosokkal bővítsék a munkatapasztalat és a munkakultúra

8 megismerésének a lehetőségét. Ezeken a szakmai utakon a szakoktatók, a legtöbb tanulót foglalkoztató munkáltatók is részt tudjanak venni ill. pályázhassanak. A Testvérvárosokkal rendezzenek közös tanulmányi/ gyakorlati versenyeket az azonos szakmákban. A munka becsületének visszaállítása - pályázatok kiírása elsősorban a kkv szektorban a nyári diákmunka újbóli lehetőségének a megvalósítására - elsősorban közösségi formában. Munkahely teremtés és megtartás Pályázatok kiírása a 10 legnagyobb adózó mintájára a kkv szektorban azok részére, akik minél több munkahelyet teremtenek különféle szakmai továbbképzések ingyenes szervezése, hogy a kkv szektor versenyképességének a megtartása érdekében munkahelyeket meg tudják tartani ill. növelni tudják azt. Az elkövetkező évek kitüntetett feladata a felnőttképzés - munkanélküli, vagy munkanélküliséggel fenyegetett személyeken túli - kiszélesítése. Hozzá kell szoktatni a társadalmat "az élethosszig tartó tanulás" gondolatához; vissza kell szerezni (adni) a tanulás, a tudás értékét. Kulturális pályázatok kiírása a munkahely bemutatására Pl. Munkahelyek Tatabányáért Tatabánya a munkahelyért fotópályázat kiírása amatőr fotósok részére, miként látják a munkahelyi realitások és a szakmai törekvések sokféleségét a városban, Európában. Pályázatok kiírása az ipari parkban dolgozók lokálpatrióta magatartásának az erősítése (megjelenés, adományozás ne csak a sportban ) Az élhetőbb munkahelyért A különféle gazdasági (multi, kkv) szektorban tevékenykedők részére pályázati kiírás a zöldebb, esztétikusabb munkahely kialakítására, összhangban a városi törekvésekkel.

9 SZOLGÁLTATÓváros Készítette: Szilvási Ramóna, MEDRO Hidraulika Kft. Munkaerőpiac segítése - A Tatabányán élő családos munkavállalók életfeltételeinek javítása, közszolgáltatásokhoz való hozzájutása és a szociális alapellátásának esélyegyenlősége, valamint a település szolgáltatási funkciójának javítása, jobb életminőség elérése céljából indokoltnak látszik. Elégedettségi felmérés a város intézményeinek működéséről A kérdőív azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzat megismerje Tatabánya lakosainak elégedettségét az intézmények működésével, szolgáltatási funkciójuknak betöltésével kapcsolatos véleményét és ezáltal a lakosság életminőség érzésére gyakorolt hatását. Ahhoz hogy reprezentatív eredményt szülessen, biztosítani kell a minél nagyobb elérhetőség érdekében az elektronikus és papír alapon történő kitöltési lehetőséget, természetesen mindkettőt anonim módon. A kommunikációs terv kidolgozásánál ajánlott figyelembe venni, hogy ez egy új kommunikációs csatorna lenne a lakosság és az önkormányzat között, így tudatosan kell dolgozni az új eszköz megismertetésén, az anonimitás biztosítását, valamint az újítás elfogadtatásán. Az eredmények elemzése, valamint az azok javítását célzó akciótervek kidolgozása, sikeres megvalósítása valószínűleg lassú ütemben, de biztosan növelni fogja évről évre a kérdőívet kitöltő lakosok számát, így még inkább reprezentatívvá válnak az eredmények. A kérdőív eredményeképp olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amik érezhető módon segítik elő a lakosság mindennapjait: pl.: bölcsőde, óvoda nyitvatartási rendjének megváltoztatása, ami ma nem igazodik a munkaerőpiac szereplőinek igényeihez, legyen az munkavállalói vagy munkáltatói megközelítés. Vezetőképző programsorozat a város intézményeit irányító szakemberek részére Az intézményeket nagyrészt nem vezetők, hanem az ott dolgozó szakemberek közül pályázatot nyert személyek irányítják. A fentiekben említett elégedettségi felmérés eredménye nagy valószínűséggel rávilágít arra, hogy a szolgáltatói szemlélet néhol vagy csak gyengén van jelen, valamint arra, hogy a vezetői, kommunikációs képességek, szervezői készség megléte vagy annak hiánya hogyan gyakorolnak hatást a lakosság számára, hol és milyen módon nehezítik meg az életüket munkavállalói minőségükben is. Maradva az óvodai példánál, ha szülők későn értesülnek programokról pl. szülői értekezlet, nem tudja munkáltatójának időben jelezni távolléti szándékát, akkor nem tud azon részt venni. A másik példa a nyári szabadságolás. Amennyiben az óvoda nem készíti el időben a szabadságolási tervét, melyből a szülők értesülhetnek, hogy a gyermekével foglalkozó óvónő, dajka mikor lesz távol, nem tudja megjelölni a saját szabadságolási igényét munkáltatójánál. Ma

10 már másképp működő munkáltatók vannak jelen városunkban, több műszakban dolgoznak a szülők több száz fős cégeknél, akik nem tudnak tekintettel lenni a 800 főjük szabadságolási tervének készítésekor (február-március) arra, hogy a 12 főt foglalkoztató óvoda nem tudta még májusban sem tájékoztatni a szülőt. A példák talán aprónak tűnnek, de ezek a szolgáltatások vagy azok hiánya határozza meg azt, hogy Tatabányán milyen minőségben tudják mindennapjaikat megélni az emberek. A kommunikáció fejlesztése Javasolnánk egy olyan honlap létrehozását, ahol szervezőtől függetlenül, jól átlátható módon bárki megtalálhatja néhány kattintással a neki való programot. Egyre több rendezvény, szabadidős program valósul meg a megyeszékhelyen, ám sok esetben csak utólag, vagy nem is értesülnek róla az itt élők. Ennek elkerülésére, és a közösségépítést elősegítve egy internetes portál, amelyet naprakészen gondoznak, nagy segítséget nyújthat.

11 Büszkén Tatabányán! Készítette: Koch-Zuberecz Dóra Tatabánya Értéktérképe Gyűjtsük össze egy térképre azokat az értékeinket, hagyományainkat, kimagasló tehetséggel bíró kortárs vagy korábban itt megfordult embereket, vagy akár a minden napok hőseit, akikre büszkék lehetünk. Sorakoztassuk fel azokat az épületeket, közkincseket, műemlékeket, amelyek sok esetben az ideutazók, sőt még az itt élők számára is szívesen felkeresett helyek lehetnek. Könyvek, kiadványok, weboldalak mellett, internetes közösségi tér kialakításával és köztéri tájékoztatótáblákkal, valamint a városrészek több pontján elhelyezett térképekkel lehetne népszerűsíteni értékeinket, és egyben segíteni a tájékozódást. Igényesen kivitelezett köztéri térképeken, városrészenként Értéktérképet lehetne elhelyezni, ahol a főbb útvonalak mellett az adott területen található nevezetességeket feltüntetné. Állandó szinten tartás végett internetes szavazással időnként (évente, kétévente) megválasztatnák az itt élők a város kedvenc nevezetességét, vándorérték kategóriában, amelyet ha háromszor megnyer ugyanaz, akkor átkerül az örökös érték kategóriába. Működtetését civil szervezet, vagy a város által finanszírozott támogató iroda végezhetné. Városrészek kapuja A város négy bejáratánál, a vasútállomásnál és a buszpályaudvarnál szükségesnek éreznénk köszöntőtáblák kihelyezését. QR kóddal ellátva, amely akár az Értéktérkép Tatabánya kapcsán létrehoott weoldalra, vagy a városi honlapra irányítaná el az ideérkezőket. Hasonlóan ehhez a városrészek bejáratánál, szintén lehetnének köszöntőtáblák, térképek, amelyek színkóddal, QR kóddal, útvonalakkal, esetleg az Értéktérképpel kombinálva segítenék a tájékozódást, és népszerűsítenék a városrészek funkcionális és turisztikai pontjait.

12 Aktív szobrok Az aktív szobrok amellett, hogy bányászhagyományainkat elevenítenék meg 21. századi köntösben, sok esetben látványosak is. Az itt élők számára, főképp a fiatalabb generációhoz közelebb hozhatná a bányász életérzést, valamint az ideutazók is szívesen fotózkodnak az ilyen jellegű köztéri alkotásokkal. Világszerte népszerűek az ilyen szobrok, és közösségi oldalakon közkedvelten megosztandó képek születhetnek belőle. Bakancsot a Turul lábára! A most megvalósuló városi projekthez kapcsolódva, amely a Turul madár környékén a turisztikai fejlesztésre irányul, mi is élnénk néhány javaslattal, amely célja, hogy ne csak felmenjenek az emberek a Turulhoz, hanem maradjanak is, töltsék szabadidejük egy részt ott. Kiemelt fejlesztésnek gondolnánk az autópálya zajának megszüntetését, vagy legalább is csökkentését, védve ezzel az ott élők és az odalátogatók természet közeli érzetét. Fontos lenne a lépcső és az autóút mellett, kiépített, önálló gyalogutak kiépítését is, amely a Turulhoz vezetnek, valamint panorámatérkép kihelyezését. A Szelim Barlangból rendezvények megtartására alkalmas helyszínt lehetne kialakítani, hangversenyek, előadások tartására. A lanovka (sikló) sok ember számára vonzó utazási célpont lehet, így annak kiépítése sokat lendíthetne a turizmuson.

13 Városnéző Csillevonat A sok helyen népszerű városnéző kisvonatokhoz hasonlóan, ám mégis a város arculatához jól illeszkedően csilléket megformáló kisvonat járhatná a várost. A helyi óvodák, iskolák is igénybe vehetnék színházlátogatáskor, Gyémánt fürdő látogatásakor, vagy egyéb kisebb utazásokhoz, valamint a turisták számára is egy újabb élmény lehet. Javasolt útvonal: 1. Fő tér, Csónakázó tó, Skanzen, Jászai Mari Színház, Népház, Május 1 Park, Gyémánt Fürdő, Síkvölgyi tó 2. Turul madár (ezzel is növelve a feljutási lehetőségeket) 3. Tárnajárat Tárna felfedezőtúrák Kiaknázva a meglévő tárnák bejáratának szépségét, és azokat a természeti adottságokat, ahol ezek elhelyezkednek igazi kiránduló célpontok lehetnek, amennyiben lehetőség nyílik azok környezetét megfelelően kialakítani, tárnák bejáratait adott esetekben felújítani. Ezekhez célirányos, tematikusan túraútvonalak kialakítása valósulhatna meg, a Mária vagy a borútvonalakhoz hasonlóan, mellette szabadidő parkok kialakítása, ahol a közösségek össze tudnának jönni pl. Bányásznapon. Tájékoztató táblák kihelyezése. De akár iskolák között versenyt is hirdethetnének. Az egészséges életmód tükrében a szabadban vannak, amíg végigjárják az útvonalat, valamint a bányászhagyományokkal is ismerkednek. A városnéző Csillevonat ezen az útvonalon is közlekedhetne. Városi Piac Sokfelől érkező lakossági igénynek tenne eleget egy központi, városi piac. Nagyobb területen a jelenleginél, könnyebb parkolási lehetőséggel, nagyobb választékkal, helyi termelők bevonásával, adott esetben számukra kedvezményes árusítási lehetőségekkel. Egy helyszínen, csarnokban, könnyen megközelíthető helyen. Például: kecskeméti piac, békéscsabai piac.

14 Fesztivál utca Lehetőség arra, hogy utcán is zenéljenek emberek, mintegy fesztiválhangulatot adva. Akár a zeneiskola előtti pavilonokat kinevezni erre, ezzel is odavonzva az utca emberét, és ott is tartva őt. Kutyabarát város Több olyan program szervezése városi szinten, ami kutyásoknak szól. Emellett fontos lehetőséget biztosítani a kutyatartók etikai fejlesztésére is. Több európai országban működik a közterületeken kutya salakszedő eszközök biztosítása, valamint a boltok előtt kutya kikötő lehetőségek és itató edények telepítése.

15 Barátságban a környezettel Készítette: Sariczki Júlia, Nu Skin Enterprises Pollenfigyelő kert A pollenjelentések, az éves pollennaptárok sok információt nyújthatnak az orvosok és az allergiás betegek számára egyaránt! A pollenkert egy barátságos pihenőhely a nem beteg embereknek, mert olyan növények vannak telepítve kis számban, ahol nyomon követhető a virágzás állapota és a levegő telítettsége. Digitális táblán a kert bejáratánál bármikor megnézhetõ az állapot, - de egy webkamerával bárki megnézheti interneten, mi virágzik és a táblán láthatja a telítettséget. Elem-nap (LM-nap) Kultúrprogramokkal összekapcsolni az elem leadási lehetõséget Ceruzaelem, gombelem, góliát, tölthető akkumulátor, 9V-os elem, laposelem, telefon akkumulátor, gépkocsi, motorkerékpár akkumulátor. A háztartásban használt szárazelemek, akkumulátorok veszélyes hulladéknak számítanak. Tilos kukába dobni, egy gombelem is közel 1 köbméter földet szennyezetté tesz. Az LM napon a leadott elemekért tombolát lehet kapni. Egynapos rendezvény, a témában - környezetvédelem - vagy szórakoztató műsorokkal egybekötve.

16 Élõgép - magyar találmány, víztisztításra Az élőgép egyik atyja így mutatta be termékét: "Élőgép egy olyan mesterséges ökoszisztéma, amelyben a biológia, nanotechnológia, informatika és tulajdonképpen a mesterséges intelligencia össze van gyúrva egy olyan élő rendszerré, amelynek az a kifejezett feladata, hogy a vizet megtisztítsa és újra használható formába hozza" Megjelenési formájában egy botanikus kertet képzeljünk el, amit a meglévő szennyvíztisztító telep fölé építenek, és a növények részt vesznek a tisztításban. Ez lehet pálmaház, botanikuskert, virágillat is lehet benne, de alkalmas kirándulóhelynek. látványosságnak, mindez másodsorban, mert igazi funkciója a víztisztítás.

17 Zöldtetők A városban nagyon sok lapos tetejtű épület található. Felülvizsgálat után bizonyára néhány alkalmas lenne arra, hogy a tetőn zöld felületeket alakítsanak ki. Ez nem minden esetben jelentene játszóteret a tetőn, zöld felület növelésre, levegőtisztításra is alkalmas lenne. Kertek a házak között Ez a városi kertészkedés egyik fajtája. Az emberek megtermelnek magunknak 5-6 négyzetméteren néhány zöldséget vagy fűszernövényt. Rászorulók, hobby kertészek is érdeklődnének a téma iránt.

18 XXI. századi zöldségek Tatabányán Készítette: Mucsi Boglárka, Edutus Főiskola, végzős hallgató Pro Lecsó Tatabánya ami máshol* működik, nálunk is beválhat A program lényege, hogy a szegény vagy tartósan munkanélküli háztartások bevonásával minigazdaságot hoz létre. A programban a tavaszi kezdéstől fogva részt vevő emberek a nyár végi-őszi betakarításkor hazavihetik a terményeket, a felesleget pedig el lehet adni a környező települések önkormányzatának - akik így ismert, helyi forrásból, garantáltan vegyszermentes zöldségekhez jutnak. A program többszörösen is a fenntarthatóság irányába mutat. a korábban tartósan munkanélkülieknek ismét lesz egy napi rutinja, elfoglaltsága, ami napról napra sikerélményt jelenthet azokban a családokban, ahol a szülő tartósan munkanélküli, a gyermek számára nehéz lehet megérteni az iskolába járás kötelezettségét, hiszen a szülő sem kel fel reggel, hogy dolgozni menjen ezzel szemben pozitív példa lehet a dolgozó szülő a veteményeskert szigorúan vegyszermentesen működik, pl. kártevő irtó helyett különböző illóolajos növényeket ültetnek a sorok közé, stb. a ProLecsó NEM kommunakert mindenki felelős a saját területéért, és csak azért. (A kommunakertekben közösen gondoznak egy területet, és egyenlően elosztják a terményeket, noha lehet, hogy nem ugyanolyan intenzitással dolgoztak az egyes tagok. Ilyen csoportos munkavégzéskor kisebb a motiváció is, hiszen ha nekem nincs kedvem kapálni menni, vagy öntözni, más majd úgyis megcsinálja.) a felesleges termények eladásával a piac is visszaigazolja a munka hasznosságát; a részt vevők visszajelzést kapnak, hogy nem csak maguknak kertészkednek, hanem a gazdaság részévé váltak ismét aki így visszarázódik a munkavilágába, sikerélményekkel gazdagodik, ismét motiválttá válhat más munka keresésére is. Közösségi parkok gyere ki a zöldbe, Tatabánya! A program lényege, hogy Tatabánya parkjait úgy alakítsák (át), hogy oda az emberek szívesen menjenek, és ott időzzenek. Legyenek népszerű találkozóhelyek a parkok, legyen indok kimenni a zöldbe, és legyen biztosítva, hogy hosszabb időt is el lehessen ott tölteni. Asztalok: ebédszünetben, vagy uzsonnázni-kávézni menjenek a parkokba az emberek, * Hejőszalonta, Bükkaranyos

19 Asztalok 2: lehessen kiülni dolgozni, laptoppal, papírokkal; fiataloknak (együtt) tanulni Napelemes laptop-töltők telepítése vagy kölcsönzés biztosítása Napozóágyak, pokrócok: kölcsönzési lehetőség, lehessen pihenni a parkokban (ld. London) Játék a városban Hinták felszerelése egy-egy buszmegállóba. Csúszdák a lépcsősorok mellé Felnőtt játszótér: tornaeszközökhöz hasonló játékok vannak telepítve, lehet rajtuk edzeni a jó levegőn.

20 Üzenőtáblák Városszerte elhelyezve lehetnek találkozási pontok Tartós, időjárásálló kivitel Bárki írhat rá bármit, üzenetet (itt vártalak, de hazamentem), verset, viccet, rajzolni is lehet. Olyan turistalátványosság lehet, mint a pécsi/ tatai lakatok. Közösség-építő ereje van Közösség a neten Az idősebb és a fiatalabb tatabányaiak összekapcsolása több szempontból is fontos lenne, pót-nagymama, pót-unoka programot kellene létrehozni. a nyugdíjasok ugyan kikerülnek a munka világából, de attól még ugyanúgy szükségük van a mindennapi szociális érintkezésre, hogy valaki rájuk nyissa az ajtót a fiatal családoknak szüksége lehet pót-nagymamára, aki időnként tud vigyázni a kisgyerekekre cserébe a fiatalok tudnak segíteni a ház körül, bevásárláskor, stb. erre létre lehet hozni egy weblapot nagyon erős közösség építő ereje van, ráadásul segítené a fiatal munkavállalók megtelepedését, kötődését a városhoz

21 Jó szerencsét kívánunk a munkához!

Dunaújváros Városmarketing Terve. Operatív terv

Dunaújváros Városmarketing Terve. Operatív terv Dunaújváros Városmarketing Terve Operatív terv Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Gazdaság fejezet... 6 Potenciális befektetők megkeresése... 7 A város logisztikai funkciójának erősítése... 8 Befektetői és

Részletesebben

Szentgotthárd Társadalmi, Gazdasági Programja 2011-2014.

Szentgotthárd Társadalmi, Gazdasági Programja 2011-2014. Szentgotthárd Társadalmi, Gazdasági Programja 2011-2014. HUSZÁR GÁBOR "Az ember annyit ér, amennyit használ." (Széchenyi István) Bevezető A társadalmi, gazdasági program célja a város és térségének, a

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012- 1570 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Szank Község szervezésében. Egészségterve.

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012- 1570 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Szank Község szervezésében. Egészségterve. TÁMOP-6.1.2-11/1-2012- 1570 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Szank Község szervezésében SZANK KÖZSÉG Egészségterve Készítette: SZANK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA a Dialara Kft. szakmai közreműködésével

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA (Elfogadta a Képviselő-testület 1204/2012. (XII. 19.) ök. számú határozatával)

Részletesebben

Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak. Ormai Bálint ORBNAAM.KE ZÁRÓDOLGOZAT. Kaposvár, 2013.

Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak. Ormai Bálint ORBNAAM.KE ZÁRÓDOLGOZAT. Kaposvár, 2013. Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak Ormai Bálint ORBNAAM.KE ZÁRÓDOLGOZAT Kaposvár, 2013. Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak Záródolgozat A Nagyatádi Ifjúsági Civil Egyesület

Részletesebben

Cselekvési irányok 2010-2014

Cselekvési irányok 2010-2014 Cselekvési irányok 2010-2014 Programfuzet_148x210_20100809.indd 5 2010.08.10. 15:00 Programfuzet_148x210_20100809.indd 6 2010.08.10. 15:00 Cselekvési irányok 2010-2014 Tisztelt Tatabányai Választópolgárok!

Részletesebben

A RUGALMASSÁGOT NÖVELŐ HELYI, INNOVATÍV KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSA SELLYE VÁROSÁBAN

A RUGALMASSÁGOT NÖVELŐ HELYI, INNOVATÍV KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSA SELLYE VÁROSÁBAN A RUGALMASSÁGOT NÖVELŐ HELYI, INNOVATÍV KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSA SELLYE VÁROSÁBAN TÁMOP-2.4.5-12/3 2012. augusztus Sellye Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 3 I. A szükségletfelmérés

Részletesebben

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány Önkéntesség elterjesztése a hátrányos helyzetű Csanád térségben 2012. november 01.-2013. október 31. Záró Tanulmány Tartalomjegyzék 1. Szervezet adatai... 4 2. A szervezet önkéntes programja... 5 a) Az

Részletesebben

4. Felsőzsolca Város fejlesztési koncepciója... 4

4. Felsőzsolca Város fejlesztési koncepciója... 4 Felsőzsolca Város Integrált Településfejlesztési Stratégia 2013. II.kötet Jövőkép, Célok, Beavatkozások 1 Tartalom 4. Felsőzsolca Város fejlesztési koncepciója... 4 JÖVŐKÉP... 4 4.1. A település jövőképe

Részletesebben

Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei

Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei Sz. Molnár Anna Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei Kutatási zárótanulmány Háttértanulmányok Budapest, 2005 A kutatásban részt vettek: Arapovics Mária,

Részletesebben

"Open Doors"- a fiatalok alternatív konzultációs és szolgáltató centrumának létrehozása a Debrecen Plázában. TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0333 sz.

Open Doors- a fiatalok alternatív konzultációs és szolgáltató centrumának létrehozása a Debrecen Plázában. TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0333 sz. "Open Doors"- a fiatalok alternatív konzultációs és szolgáltató centrumának létrehozása a Debrecen Plázában TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0333 sz. pályázat Társadalmi Megújulás Operatív Program Gyermekek és fiatalok

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2008 2013

IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2008 2013 OROSHÁZA VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2008 2013 KÉSZÍTETTE: OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA MEGBÍZÁSÁBÓL A SHORTCUT COMMUNICATIONS KFT. 2008. MÁJUS 21. Társadalmi vita előtti változat 1. BEVEZETÉS 1.1

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmány a. Kalocsa Város Önkormányzata Értelmi fogyatékosok otthonának kiváltása

Megvalósíthatósági tanulmány a. Kalocsa Város Önkormányzata Értelmi fogyatékosok otthonának kiváltása Megvalósíthatósági tanulmány a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Bentlakásos intézmények kiváltása című pályázati felhívás A Szociális intézmények komponenséhez Kódszám: TIOP-3.4.1.A-11/1 Kalocsa

Részletesebben

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY Társadalmi Megújulás Operatív Program A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések A rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések támogatása TÁMOP-2.4.5-12/3 MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI

Részletesebben

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához.

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához. 1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.1.1-11/1/A és TÁMOP-5.1.1-11/1/B 1 Tartalom 1. Általános

Részletesebben

AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSEK ÉS AZOK

AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSEK ÉS AZOK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSEK ÉS AZOK MEGJELENÉSE A KÖRNYEZETI TANÁCSADÁSBAN - TÁVKÉPZÉSI ANYAG - Szerkesztette: Mátyás Mónika 2009. Felhasználás: Kizárólag a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának

Részletesebben

MAGYARKANIZSA KÖZSÉG 2014 2016. ÉVI NÉPESEDÉSPOLITIKAI CSELEKVÉSI TERVE

MAGYARKANIZSA KÖZSÉG 2014 2016. ÉVI NÉPESEDÉSPOLITIKAI CSELEKVÉSI TERVE MAGYARKANIZSA KÖZSÉG 2014 2016. ÉVI NÉPESEDÉSPOLITIKAI CSELEKVÉSI TERVE Magyarkanizsa, 2013 decembere I. Bevezető Közismert, hogy a szerbiai és vajdasági községekben negatív a természetes szaporulat, a

Részletesebben

TÉT VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2009-2014

TÉT VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2009-2014 TÉT VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2009-2014 TARTALOMJEGYZÉK I.... 4 SPORT ÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT...4 I.1. BEVEZETÉS...4 I.2. AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTTAL KAPCSOLATOS FELADATAI...5 I.3. A SPORT TÁRSADALMI-GAZDASÁGI SZEREPE...5

Részletesebben

VEZETŐI PÁLYÁZAT. A Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája tagintézmény

VEZETŐI PÁLYÁZAT. A Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája tagintézmény VEZETŐI PÁLYÁZAT A Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája tagintézmény Tagintézmény-vezető (magasabb vezető) munkakör betöltésére. Lestár Péter Egységes Középiskola,

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP X. évfolyam, 2010/2. szám Ára: 250 Ft A tartalomból: Értékek, elismertség, közösségigény Uniós pénzekre startolnak Kulcsos

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA 2007-2011 Tartalom 1. Bevezetés 4. oldal 2. Jövőkép, misszió 5. oldal 3. Az önkormányzati ifjúságpolitika jogforrásai 6. oldal 4. Helyzetelemzés

Részletesebben

TANULMÁNY Agrárstratégia és szakoktatás

TANULMÁNY Agrárstratégia és szakoktatás TANULMÁNY Agrárstratégia és szakoktatás A vidékfejlesztési és az agrároktatás feladatai TAVISZ Oktatási Kabinet 2012. június Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. A magyar agrároktatás helyzete napjainkban...

Részletesebben

SZEREP TANMŰHELY ZÁRÓ KIADVÁNY

SZEREP TANMŰHELY ZÁRÓ KIADVÁNY ZÁRÓ KIADVÁNY TÁMOP-1.4.3-10/2-2F-2011-0008 Összeállította: VASTAG ERIKA, projektmenedzser VÉRTESI-NAGY MÓNIKA, fejlesztési munkatárs a West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014

Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014 Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014 Készítette: Dombóvár Város Polgármesteri Hivatala Dombóvár, 2011. szeptember "Kiművelt emberfők sokasága a nemzet igaz hatalma." (gróf

Részletesebben

VILONYA Község Önkormányzata

VILONYA Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program VILONYA Község Önkormányzata 2013-2018. Készítette: Csonka Marianna Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...3 Bevezetés... 3 A település bemutatása...3 Értékeink,

Részletesebben

Pályázat. Tagintézményvezető. a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye. állásának betöltésére.

Pályázat. Tagintézményvezető. a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye. állásának betöltésére. Pályázat a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye Tagintézményvezető állásának betöltésére 2015. 0 Klebersberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerülete

Részletesebben

A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA P E D A G Ó G I A I P R O G R A M 1121 Budapest Budakeszi

Részletesebben