Tatabánya 2020 mértékadó szemmel május 15.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tatabánya 2020 mértékadó szemmel. 2014. május 15."

Átírás

1 Tatabánya 2020 mértékadó szemmel május 15.

2 Make-up Vakolatfelvarrás Készítette: Ádám Katalin, T-Mátrix Kft. Tatabányán igen sok olyan épület található, melyek üresen állnak, funkció nélküliek és az elmúlás nyomai igen erősen látszanak rajtuk. Ettől a városkép lehangoló, szomorú. Ezen épületek újra használatba vételére javasoljuk: Mozgás központ kialakítása (akár városrészenként) Csecsemőkortól-öregkorig olyan mozgás lehetőség mely segítséget nyújt a stressz oldásban. A mai világunkban megtanítjuk, hogyan szedjük magunkra minden problémát, gondot, de sajnos azt nem tanítjuk, hogyan lehet ezektől megszabadulni. A gyerekek testnevelés óra keretében is használhatják. Hogy milyen mozgás (teljesség igénye nélkül): tánc, jóga, tai chi, zeneterápia, meditációs gyakorlatok Városi fedett teniszpálya kialakítása Ahol a gyerekek testnevelés óra keretében ismerkedhetnek, tanulhatnak teniszezni. A felnőttek élvezhetik a játékot! Városi fedett (verseny) uszoda Új épület, hiszen a jelenlegi a strandhoz, élményfürdőhöz kapcsolódik, és nyáron strandként üzemel. Testnevelés óra keretében úszás oktatás és sportolóink használatára. Apartman házak kialakítása, apartman lakópark Célközönség: Nyugdíjasok, életüket kezdő, pályakezdő fiatal párok. Kísérleti céllal olyan lakóközösség létrehozása, ahol az aktív nyugdíjasok, esetleg egyedül élő emberek hasznosnak érezhetik magukat és segíthetik az arra igényt tartó fiatal, kisgyermekes ifjú párok életét. Fontos, hogy már a tervezés, kivitelezés során a közösségi tér kialakítására is gondoljanak a szakemberek. Az idegen családok összeismertetésében pszichológus, pedagógus és egyéb szükséges szakemberek álljanak rendelkezésre. Játszótér, pihenőpark, rendezvény helyiség, tűzrakóhely is legyen része az apartman lakóparknak. Megoldás lehet az időseknek a nagy lakásuk kisebbre cserélhetőségében, és közösséghez tartozás biztosításában. Fiataloknak, az életük indításához, Tatabányán történő letelepedésükhöz. Együtt idősek és fiatalok közösségének kialakítása. Mindkét korosztály segítségre szorul.

3 Pl. gyermekfelügyelet fiataloknál, időseknek bevásárlás, központi orvosi ellátás Akadálymentesítés Buszmegállók, buszok mind idősek, mind fiatalok számára. A fellépés, babakocsi, kisgyermek stb. Szélesebb járdák a családok kényelmesebb közlekedéséért. Bölcsődei teraszok és babakocsi tárolók kialakítása A gyerekek szabadlevegőn való játszásához, pihenéséhez terasz kialakítások a bölcsődékben. A szélsőséges időjárás miatt rendkívül szükséges, napégés, esők stb. A szülők általában babakocsiban viszik gyermekeiket, és a bölcsődék területén nem megoldott a biztonságos, védett helyen tárolása a babakocsiknak. Könyvtár bababarát kialakítása Játszóház, pelenkázó, öltőztetők kialakítása. A felnőtteknek téli kert kialakítása, mely olvasásra, beszélgetésekre és kisebb zenei összejövetelekre is alkalmas. Zöldövezeti telkek kialakítása A városban fellehető területeken olyan telkes területeket kialakítani, hogy a városban dolgozó, ide költőzők, letelepedni vágyók NE a környező helységeket válasszák lakóhelyükké, maradjanak városunkban. WC projekt Jelenleg városunkban (de, az egész országban) szerintünk ez az egyik legelmaradottabb terület. Egy modern város elengedhetetlen kellékei, még ha nem is szeretünk róla beszélni. Olyan tervet kidolgozni, ami biztosítja ezt az alapszükségleti elvárást a város lakói és vendégeink részéről. Minden korosztály hiányolja és fontosnak érzi. Idősek vízhajtott szednek, a gyerekek türelmetlenek, az egészségünk megkívánja a napi 2-3 lt folyadék bevitelét. XXI. századi modern, tiszta, jól használható és a város területén mindenhol megtalálható legyen. Modern, XXI. századi parkolási rendszer kialakítása A jelenlegi rendszerrel kapcsolatban mind a város lakói, mind a városban érkezők részéről negatív jelzők sorait fogalmazták meg. Hangsúlyozzuk nem a parkolási díj az elsődleges probléma, hanem a rendszer használhatósága. Egy modern Tatabánya nem engedhet meg magának ilyen elavult technológiát a parkoló rendszerében.

4 Munkaerőpiac foglalkoztatás Készítette: Mező Eszter, T-HR Kft Tatabánya, ahol otthonra találsz Tatabányán és a régióban 8% körüli a munkanélküliségi ráta, Győrben 2,8%. A tervezett beruházások által generálódó munkaerőigény növekedésnek köszönhetően prognosztizálható a helyi ráta jelentős csökkenése. A szakképzett munkavállalók fogynak a helyi munkaerőpiacon, így a munkaerőigényeket jelentős százalékban már jelenleg is a Tatabányára ingázók elégítik ki. Érdekes lenne egy olyan felmérést elvégezni a helyi gyárakban, munkáltatóknál, ami a bejárók, ingázók összes dolgozói létszámhoz való arányát mutatja, különös tekintettel a döntési jogkörrel rendelkező menedzsment pozícióban lévők helyi - bejáró arányára. Sokan reggel jönnek Tatabányára, este mennek Tatabányáról, úgy, hogy a városról éveken keresztül semmit nem tudnak meg, természetesen kötődésük sem alakul ki. Így nem meglepő, hogy a városi intézmények, szervezetek együttműködést kezdeményező megkeresésére, elutasító választ adnak. Gyakran tapasztalom, hogy a messziről ideköltözők, egy-két év múlva elmennek, mert nem tudnak itt gyökeret ereszteni. Városi program elindítását javaslom, a munkaképes szakemberek idecsábítására, megtartására és letelepítésére. Konkrét tennivalók a programban: A munkába állók első munkanapjukon egy Tatabánya csomagot kapnak, amiben néhány Tatabányaikum van, illetve rengeteg helyi információ. Helyismerettel rendelkező mentorok biztosítása (akár nyugdíjas pedagógusok is lehetnek), klubszerű ismerkedési lehetőségek, a város által üzemeltetett internetes közösségi platformon, Értékeink Térképének (lásd később) átadása, helyismeret segítése. Közösségek civil szervezetek, programok ajánlása. Helyismereti vetélkedők meghirdetése cégek részére, aktív és interaktív formában. Fődíj: egy céges előadás a Jászai Színházban vagy egy nap a Gyémánt Fürdőben. Partnerek: Munkáltatók, Önkormányzat, helyi vállalkozók, idetelepülők.

5 Mindenkit a munkavilágába! A munkanélküliek körében nő a csak 8 általánossal rendelkezők köre. Ők egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról, mivel a munkáltatók körében pedig nő a legalább középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók iránti igény. Javaslom olyan képzések meghonosítását, ami számukra is elvégezhető. 1 éves tanfolyamok során egy átlag gyári környezetbe alkalmazható tudáshoz juthatnának. Tudtommal jelenleg nincs ilyen akreditált képzés. Konkrét képzés javaslatok: Betanított operátor, Minőségügyi operátor Operátor képzés meghonosítása Operátorok napja Az operátor szó, manapság a munkaerőpiacon tartalmaz némi pejoratív felhangot. A legtöbb környékbeli gyártó cég ezzel a gyűjtőnévvel illeti a termelésben dolgozó munkavállalóik munkakörét. A felvételt megelőzően az elvárás legtöbbször csak annyi, hogy rendelkezzen valamilyen szakmunkás végzettséggel a jelentkező. Egyrészt borzasztó nagy veszteséget jelentenek azon képzések költségei, amikre igaziból nincs is szükség a piacon, és a szakmunkás bizonyítványon feltüntetett szakma helyett operátorként dolgoznak a gyárban a dolgozók. Javaslom az operátor képzés szakmunkás képzési szintre való emelését. Ennek a képzésnek a potenciális tanulókkal való megismertetését az általános iskola felső tagozatában kell elkezdeni. A Tanterv kialakításában pedig nagy szerepet kell a környékbeli vállalatoknak adni. Tantárgyak lehetnének: alap számítástechnikai ismeretek, vállalatirányítási rendszer alapok, raktárkezelés, munkahelyi struktúra ismeret, minőségügyi ismeretek, folyamatábrák, munka- és tűzvédelmi ismeretek, balesetvédelmi ismeretek, alap műszaki ismeretek és minden egyéb amit a gyárban munka közben évek alatt sajátítottak el eddig a munkavállalók. Az operátori képzés népszerűsítésével párhuzamosan, a munka, ezen belül is a betanított vagy operátori munka fontosságának, becsületének a megteremtésére indítanék egy több éves kampányt. Mit is csinál egy operátor? Először is 3 vagy 4 műszakba jár 5+2 vagy 6+2 munkarendbe, esetleg 12 órás műszakokat dolgozik le. Folyamatosan teljesítenie kell, megtanulnia alkalmazkodni a nap mint nap változó körülményekhez, elvárásokhoz. Új és új termékek gyártását kell elsajátítania. Mindez mellé, legtöbbször folyamatos bizonytalanságban tölti a munkaidejét, mert tudja, hogy ő az első, akinek nem biztos, hogy holnap is lesz munkája. Mégis becsülettel, odamegy akár a vasárnap délután kettőkor vagy este 10kor kezdődő munkaidő elejére is, mert lehet rá számítani. Egy nap az évben megérdemlik, hogy őket ünnepeljük az Operátorok napján. A Bányász napon sem az irodában ülő mérnökökre gondoltunk, hanem azokra, akik szénporosan, kérges kézzel jöttek fel a shift végén a bányából. Mért ne indulhatna Tatabányáról az Operátorok napjának megtartása, mint kezdeményezés.

6 Nők a műszaki területre Szintén az általános iskolákban elkezdve javaslom a műszaki pályák megismertetését, bemutatását a lányokkal.

7 Polgári életminőség ipari környezetben a munka becsületének növelése Készítette: Szikszai Katalin, Irodatechnika Kulcs Kft. Minőségi pályaválasztás A tudatos, sikeres és társadalmilag hasznos pályaválasztás előkészítésére legyen minél korábbi életkorban megkezdődő és folyamatos a fejlődési életkori szakaszoknak megfelelő alkalmassági, készség és képesség felmérés. Ezek előremutató megvalósítására speciális pszichológiai laborok kialakítása. Ennek a gondolatnak a bővítése, mikor a fejődési folyamatot látva és értékelve a szülőket is bevonva (szülői tanácsadás) bizonyos szakmák valódiságát a munka világában megmutatva döntsenek a diákok a továbbtanulásról, a szakmaválasztásról. A leendő munkavállalók önismeretét, önmenedzselését elősegítő tanfolyamok szervezése, ami által a tudatos felkészülés valósulhatna meg, mert napjainkban a munka világában a szakértelem és a feladatjellegű kompetenciák (hard skillek) mellett egyre nagyobb szerep jut a szociális kompetenciáknak (soft skillek). Az általános műveltséggel rendelkező, tájékozott, az önmenedzselésben hatékony, de emellett kiváló csapatjátékosként funkcionáló munkavállaló az igazán keresett. Tudatos felkészítés a gyakorlati életre Az ipari park és a 21. sz. igényeinek a kielégítésére hozzanak létre két tannyelvű (elsősorban angol ) oktatási és nevelési intézményeket az óvodától kezdődően. Iskola csoportonként (optimális esetben városrészenként) álljon rendelkezésére egy hely, egy oktatói gárda, akik a háztartástant: tudatos pénzbeosztási, költekezési, hitelkártya kultúra ismereteket adnának át kiegészítve alapvető kommunikációs ismeretekkel és gyakorlattal. Az Edutus és más műszaki felsőoktatási intézménnyel együttműködve bővítsék a műszaki képzésben résztvevők számát a helyi ipari park hosszú távú igényeinek figyelembe vételével, ezzel is növelve a polgári társadalmi értékeket a városban. Minőségi szakképzés A különféle szakképzési területekre az un. tanmühelyek 21. sz-i felszereltségének a kialakítására minél több pályázat kiírása. A színvonalas ifjúkori szakképzés mindig megalapozó, személyiségformáló, tanulási képességet, munkakultúrát, munkaerőpiacon jól értékesíthető kulcsképességeket fejlesztő, a gazdaság igényeivel összhangba kerülő mentalitást (versenyszellemet, együttműködési készséget) kialakító. A Testvérvárosokkal bővítsék a munkatapasztalat és a munkakultúra

8 megismerésének a lehetőségét. Ezeken a szakmai utakon a szakoktatók, a legtöbb tanulót foglalkoztató munkáltatók is részt tudjanak venni ill. pályázhassanak. A Testvérvárosokkal rendezzenek közös tanulmányi/ gyakorlati versenyeket az azonos szakmákban. A munka becsületének visszaállítása - pályázatok kiírása elsősorban a kkv szektorban a nyári diákmunka újbóli lehetőségének a megvalósítására - elsősorban közösségi formában. Munkahely teremtés és megtartás Pályázatok kiírása a 10 legnagyobb adózó mintájára a kkv szektorban azok részére, akik minél több munkahelyet teremtenek különféle szakmai továbbképzések ingyenes szervezése, hogy a kkv szektor versenyképességének a megtartása érdekében munkahelyeket meg tudják tartani ill. növelni tudják azt. Az elkövetkező évek kitüntetett feladata a felnőttképzés - munkanélküli, vagy munkanélküliséggel fenyegetett személyeken túli - kiszélesítése. Hozzá kell szoktatni a társadalmat "az élethosszig tartó tanulás" gondolatához; vissza kell szerezni (adni) a tanulás, a tudás értékét. Kulturális pályázatok kiírása a munkahely bemutatására Pl. Munkahelyek Tatabányáért Tatabánya a munkahelyért fotópályázat kiírása amatőr fotósok részére, miként látják a munkahelyi realitások és a szakmai törekvések sokféleségét a városban, Európában. Pályázatok kiírása az ipari parkban dolgozók lokálpatrióta magatartásának az erősítése (megjelenés, adományozás ne csak a sportban ) Az élhetőbb munkahelyért A különféle gazdasági (multi, kkv) szektorban tevékenykedők részére pályázati kiírás a zöldebb, esztétikusabb munkahely kialakítására, összhangban a városi törekvésekkel.

9 SZOLGÁLTATÓváros Készítette: Szilvási Ramóna, MEDRO Hidraulika Kft. Munkaerőpiac segítése - A Tatabányán élő családos munkavállalók életfeltételeinek javítása, közszolgáltatásokhoz való hozzájutása és a szociális alapellátásának esélyegyenlősége, valamint a település szolgáltatási funkciójának javítása, jobb életminőség elérése céljából indokoltnak látszik. Elégedettségi felmérés a város intézményeinek működéséről A kérdőív azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzat megismerje Tatabánya lakosainak elégedettségét az intézmények működésével, szolgáltatási funkciójuknak betöltésével kapcsolatos véleményét és ezáltal a lakosság életminőség érzésére gyakorolt hatását. Ahhoz hogy reprezentatív eredményt szülessen, biztosítani kell a minél nagyobb elérhetőség érdekében az elektronikus és papír alapon történő kitöltési lehetőséget, természetesen mindkettőt anonim módon. A kommunikációs terv kidolgozásánál ajánlott figyelembe venni, hogy ez egy új kommunikációs csatorna lenne a lakosság és az önkormányzat között, így tudatosan kell dolgozni az új eszköz megismertetésén, az anonimitás biztosítását, valamint az újítás elfogadtatásán. Az eredmények elemzése, valamint az azok javítását célzó akciótervek kidolgozása, sikeres megvalósítása valószínűleg lassú ütemben, de biztosan növelni fogja évről évre a kérdőívet kitöltő lakosok számát, így még inkább reprezentatívvá válnak az eredmények. A kérdőív eredményeképp olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amik érezhető módon segítik elő a lakosság mindennapjait: pl.: bölcsőde, óvoda nyitvatartási rendjének megváltoztatása, ami ma nem igazodik a munkaerőpiac szereplőinek igényeihez, legyen az munkavállalói vagy munkáltatói megközelítés. Vezetőképző programsorozat a város intézményeit irányító szakemberek részére Az intézményeket nagyrészt nem vezetők, hanem az ott dolgozó szakemberek közül pályázatot nyert személyek irányítják. A fentiekben említett elégedettségi felmérés eredménye nagy valószínűséggel rávilágít arra, hogy a szolgáltatói szemlélet néhol vagy csak gyengén van jelen, valamint arra, hogy a vezetői, kommunikációs képességek, szervezői készség megléte vagy annak hiánya hogyan gyakorolnak hatást a lakosság számára, hol és milyen módon nehezítik meg az életüket munkavállalói minőségükben is. Maradva az óvodai példánál, ha szülők későn értesülnek programokról pl. szülői értekezlet, nem tudja munkáltatójának időben jelezni távolléti szándékát, akkor nem tud azon részt venni. A másik példa a nyári szabadságolás. Amennyiben az óvoda nem készíti el időben a szabadságolási tervét, melyből a szülők értesülhetnek, hogy a gyermekével foglalkozó óvónő, dajka mikor lesz távol, nem tudja megjelölni a saját szabadságolási igényét munkáltatójánál. Ma

10 már másképp működő munkáltatók vannak jelen városunkban, több műszakban dolgoznak a szülők több száz fős cégeknél, akik nem tudnak tekintettel lenni a 800 főjük szabadságolási tervének készítésekor (február-március) arra, hogy a 12 főt foglalkoztató óvoda nem tudta még májusban sem tájékoztatni a szülőt. A példák talán aprónak tűnnek, de ezek a szolgáltatások vagy azok hiánya határozza meg azt, hogy Tatabányán milyen minőségben tudják mindennapjaikat megélni az emberek. A kommunikáció fejlesztése Javasolnánk egy olyan honlap létrehozását, ahol szervezőtől függetlenül, jól átlátható módon bárki megtalálhatja néhány kattintással a neki való programot. Egyre több rendezvény, szabadidős program valósul meg a megyeszékhelyen, ám sok esetben csak utólag, vagy nem is értesülnek róla az itt élők. Ennek elkerülésére, és a közösségépítést elősegítve egy internetes portál, amelyet naprakészen gondoznak, nagy segítséget nyújthat.

11 Büszkén Tatabányán! Készítette: Koch-Zuberecz Dóra Tatabánya Értéktérképe Gyűjtsük össze egy térképre azokat az értékeinket, hagyományainkat, kimagasló tehetséggel bíró kortárs vagy korábban itt megfordult embereket, vagy akár a minden napok hőseit, akikre büszkék lehetünk. Sorakoztassuk fel azokat az épületeket, közkincseket, műemlékeket, amelyek sok esetben az ideutazók, sőt még az itt élők számára is szívesen felkeresett helyek lehetnek. Könyvek, kiadványok, weboldalak mellett, internetes közösségi tér kialakításával és köztéri tájékoztatótáblákkal, valamint a városrészek több pontján elhelyezett térképekkel lehetne népszerűsíteni értékeinket, és egyben segíteni a tájékozódást. Igényesen kivitelezett köztéri térképeken, városrészenként Értéktérképet lehetne elhelyezni, ahol a főbb útvonalak mellett az adott területen található nevezetességeket feltüntetné. Állandó szinten tartás végett internetes szavazással időnként (évente, kétévente) megválasztatnák az itt élők a város kedvenc nevezetességét, vándorérték kategóriában, amelyet ha háromszor megnyer ugyanaz, akkor átkerül az örökös érték kategóriába. Működtetését civil szervezet, vagy a város által finanszírozott támogató iroda végezhetné. Városrészek kapuja A város négy bejáratánál, a vasútállomásnál és a buszpályaudvarnál szükségesnek éreznénk köszöntőtáblák kihelyezését. QR kóddal ellátva, amely akár az Értéktérkép Tatabánya kapcsán létrehoott weoldalra, vagy a városi honlapra irányítaná el az ideérkezőket. Hasonlóan ehhez a városrészek bejáratánál, szintén lehetnének köszöntőtáblák, térképek, amelyek színkóddal, QR kóddal, útvonalakkal, esetleg az Értéktérképpel kombinálva segítenék a tájékozódást, és népszerűsítenék a városrészek funkcionális és turisztikai pontjait.

12 Aktív szobrok Az aktív szobrok amellett, hogy bányászhagyományainkat elevenítenék meg 21. századi köntösben, sok esetben látványosak is. Az itt élők számára, főképp a fiatalabb generációhoz közelebb hozhatná a bányász életérzést, valamint az ideutazók is szívesen fotózkodnak az ilyen jellegű köztéri alkotásokkal. Világszerte népszerűek az ilyen szobrok, és közösségi oldalakon közkedvelten megosztandó képek születhetnek belőle. Bakancsot a Turul lábára! A most megvalósuló városi projekthez kapcsolódva, amely a Turul madár környékén a turisztikai fejlesztésre irányul, mi is élnénk néhány javaslattal, amely célja, hogy ne csak felmenjenek az emberek a Turulhoz, hanem maradjanak is, töltsék szabadidejük egy részt ott. Kiemelt fejlesztésnek gondolnánk az autópálya zajának megszüntetését, vagy legalább is csökkentését, védve ezzel az ott élők és az odalátogatók természet közeli érzetét. Fontos lenne a lépcső és az autóút mellett, kiépített, önálló gyalogutak kiépítését is, amely a Turulhoz vezetnek, valamint panorámatérkép kihelyezését. A Szelim Barlangból rendezvények megtartására alkalmas helyszínt lehetne kialakítani, hangversenyek, előadások tartására. A lanovka (sikló) sok ember számára vonzó utazási célpont lehet, így annak kiépítése sokat lendíthetne a turizmuson.

13 Városnéző Csillevonat A sok helyen népszerű városnéző kisvonatokhoz hasonlóan, ám mégis a város arculatához jól illeszkedően csilléket megformáló kisvonat járhatná a várost. A helyi óvodák, iskolák is igénybe vehetnék színházlátogatáskor, Gyémánt fürdő látogatásakor, vagy egyéb kisebb utazásokhoz, valamint a turisták számára is egy újabb élmény lehet. Javasolt útvonal: 1. Fő tér, Csónakázó tó, Skanzen, Jászai Mari Színház, Népház, Május 1 Park, Gyémánt Fürdő, Síkvölgyi tó 2. Turul madár (ezzel is növelve a feljutási lehetőségeket) 3. Tárnajárat Tárna felfedezőtúrák Kiaknázva a meglévő tárnák bejáratának szépségét, és azokat a természeti adottságokat, ahol ezek elhelyezkednek igazi kiránduló célpontok lehetnek, amennyiben lehetőség nyílik azok környezetét megfelelően kialakítani, tárnák bejáratait adott esetekben felújítani. Ezekhez célirányos, tematikusan túraútvonalak kialakítása valósulhatna meg, a Mária vagy a borútvonalakhoz hasonlóan, mellette szabadidő parkok kialakítása, ahol a közösségek össze tudnának jönni pl. Bányásznapon. Tájékoztató táblák kihelyezése. De akár iskolák között versenyt is hirdethetnének. Az egészséges életmód tükrében a szabadban vannak, amíg végigjárják az útvonalat, valamint a bányászhagyományokkal is ismerkednek. A városnéző Csillevonat ezen az útvonalon is közlekedhetne. Városi Piac Sokfelől érkező lakossági igénynek tenne eleget egy központi, városi piac. Nagyobb területen a jelenleginél, könnyebb parkolási lehetőséggel, nagyobb választékkal, helyi termelők bevonásával, adott esetben számukra kedvezményes árusítási lehetőségekkel. Egy helyszínen, csarnokban, könnyen megközelíthető helyen. Például: kecskeméti piac, békéscsabai piac.

14 Fesztivál utca Lehetőség arra, hogy utcán is zenéljenek emberek, mintegy fesztiválhangulatot adva. Akár a zeneiskola előtti pavilonokat kinevezni erre, ezzel is odavonzva az utca emberét, és ott is tartva őt. Kutyabarát város Több olyan program szervezése városi szinten, ami kutyásoknak szól. Emellett fontos lehetőséget biztosítani a kutyatartók etikai fejlesztésére is. Több európai országban működik a közterületeken kutya salakszedő eszközök biztosítása, valamint a boltok előtt kutya kikötő lehetőségek és itató edények telepítése.

15 Barátságban a környezettel Készítette: Sariczki Júlia, Nu Skin Enterprises Pollenfigyelő kert A pollenjelentések, az éves pollennaptárok sok információt nyújthatnak az orvosok és az allergiás betegek számára egyaránt! A pollenkert egy barátságos pihenőhely a nem beteg embereknek, mert olyan növények vannak telepítve kis számban, ahol nyomon követhető a virágzás állapota és a levegő telítettsége. Digitális táblán a kert bejáratánál bármikor megnézhetõ az állapot, - de egy webkamerával bárki megnézheti interneten, mi virágzik és a táblán láthatja a telítettséget. Elem-nap (LM-nap) Kultúrprogramokkal összekapcsolni az elem leadási lehetõséget Ceruzaelem, gombelem, góliát, tölthető akkumulátor, 9V-os elem, laposelem, telefon akkumulátor, gépkocsi, motorkerékpár akkumulátor. A háztartásban használt szárazelemek, akkumulátorok veszélyes hulladéknak számítanak. Tilos kukába dobni, egy gombelem is közel 1 köbméter földet szennyezetté tesz. Az LM napon a leadott elemekért tombolát lehet kapni. Egynapos rendezvény, a témában - környezetvédelem - vagy szórakoztató műsorokkal egybekötve.

16 Élõgép - magyar találmány, víztisztításra Az élőgép egyik atyja így mutatta be termékét: "Élőgép egy olyan mesterséges ökoszisztéma, amelyben a biológia, nanotechnológia, informatika és tulajdonképpen a mesterséges intelligencia össze van gyúrva egy olyan élő rendszerré, amelynek az a kifejezett feladata, hogy a vizet megtisztítsa és újra használható formába hozza" Megjelenési formájában egy botanikus kertet képzeljünk el, amit a meglévő szennyvíztisztító telep fölé építenek, és a növények részt vesznek a tisztításban. Ez lehet pálmaház, botanikuskert, virágillat is lehet benne, de alkalmas kirándulóhelynek. látványosságnak, mindez másodsorban, mert igazi funkciója a víztisztítás.

17 Zöldtetők A városban nagyon sok lapos tetejtű épület található. Felülvizsgálat után bizonyára néhány alkalmas lenne arra, hogy a tetőn zöld felületeket alakítsanak ki. Ez nem minden esetben jelentene játszóteret a tetőn, zöld felület növelésre, levegőtisztításra is alkalmas lenne. Kertek a házak között Ez a városi kertészkedés egyik fajtája. Az emberek megtermelnek magunknak 5-6 négyzetméteren néhány zöldséget vagy fűszernövényt. Rászorulók, hobby kertészek is érdeklődnének a téma iránt.

18 XXI. századi zöldségek Tatabányán Készítette: Mucsi Boglárka, Edutus Főiskola, végzős hallgató Pro Lecsó Tatabánya ami máshol* működik, nálunk is beválhat A program lényege, hogy a szegény vagy tartósan munkanélküli háztartások bevonásával minigazdaságot hoz létre. A programban a tavaszi kezdéstől fogva részt vevő emberek a nyár végi-őszi betakarításkor hazavihetik a terményeket, a felesleget pedig el lehet adni a környező települések önkormányzatának - akik így ismert, helyi forrásból, garantáltan vegyszermentes zöldségekhez jutnak. A program többszörösen is a fenntarthatóság irányába mutat. a korábban tartósan munkanélkülieknek ismét lesz egy napi rutinja, elfoglaltsága, ami napról napra sikerélményt jelenthet azokban a családokban, ahol a szülő tartósan munkanélküli, a gyermek számára nehéz lehet megérteni az iskolába járás kötelezettségét, hiszen a szülő sem kel fel reggel, hogy dolgozni menjen ezzel szemben pozitív példa lehet a dolgozó szülő a veteményeskert szigorúan vegyszermentesen működik, pl. kártevő irtó helyett különböző illóolajos növényeket ültetnek a sorok közé, stb. a ProLecsó NEM kommunakert mindenki felelős a saját területéért, és csak azért. (A kommunakertekben közösen gondoznak egy területet, és egyenlően elosztják a terményeket, noha lehet, hogy nem ugyanolyan intenzitással dolgoztak az egyes tagok. Ilyen csoportos munkavégzéskor kisebb a motiváció is, hiszen ha nekem nincs kedvem kapálni menni, vagy öntözni, más majd úgyis megcsinálja.) a felesleges termények eladásával a piac is visszaigazolja a munka hasznosságát; a részt vevők visszajelzést kapnak, hogy nem csak maguknak kertészkednek, hanem a gazdaság részévé váltak ismét aki így visszarázódik a munkavilágába, sikerélményekkel gazdagodik, ismét motiválttá válhat más munka keresésére is. Közösségi parkok gyere ki a zöldbe, Tatabánya! A program lényege, hogy Tatabánya parkjait úgy alakítsák (át), hogy oda az emberek szívesen menjenek, és ott időzzenek. Legyenek népszerű találkozóhelyek a parkok, legyen indok kimenni a zöldbe, és legyen biztosítva, hogy hosszabb időt is el lehessen ott tölteni. Asztalok: ebédszünetben, vagy uzsonnázni-kávézni menjenek a parkokba az emberek, * Hejőszalonta, Bükkaranyos

19 Asztalok 2: lehessen kiülni dolgozni, laptoppal, papírokkal; fiataloknak (együtt) tanulni Napelemes laptop-töltők telepítése vagy kölcsönzés biztosítása Napozóágyak, pokrócok: kölcsönzési lehetőség, lehessen pihenni a parkokban (ld. London) Játék a városban Hinták felszerelése egy-egy buszmegállóba. Csúszdák a lépcsősorok mellé Felnőtt játszótér: tornaeszközökhöz hasonló játékok vannak telepítve, lehet rajtuk edzeni a jó levegőn.

20 Üzenőtáblák Városszerte elhelyezve lehetnek találkozási pontok Tartós, időjárásálló kivitel Bárki írhat rá bármit, üzenetet (itt vártalak, de hazamentem), verset, viccet, rajzolni is lehet. Olyan turistalátványosság lehet, mint a pécsi/ tatai lakatok. Közösség-építő ereje van Közösség a neten Az idősebb és a fiatalabb tatabányaiak összekapcsolása több szempontból is fontos lenne, pót-nagymama, pót-unoka programot kellene létrehozni. a nyugdíjasok ugyan kikerülnek a munka világából, de attól még ugyanúgy szükségük van a mindennapi szociális érintkezésre, hogy valaki rájuk nyissa az ajtót a fiatal családoknak szüksége lehet pót-nagymamára, aki időnként tud vigyázni a kisgyerekekre cserébe a fiatalok tudnak segíteni a ház körül, bevásárláskor, stb. erre létre lehet hozni egy weblapot nagyon erős közösség építő ereje van, ráadásul segítené a fiatal munkavállalók megtelepedését, kötődését a városhoz

21 Jó szerencsét kívánunk a munkához!

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12 Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Társadalmi Széchenyi Megújulás István Operatív Program Továbbtanulást erősítő Pályázati konstrukció Társadalmi Megújulás Operatív

Részletesebben

Gyermekkori elhízás megelőzése, elhízott gyermekek életmódváltásának SAJTÓMAPPA. Pályázató azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1171

Gyermekkori elhízás megelőzése, elhízott gyermekek életmódváltásának SAJTÓMAPPA. Pályázató azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1171 SAJTÓMAPPA Pályázató azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/1-2012-1171 Gyermekkori elhízás megelőzése, elhízott gyermekek életmódváltásának ösztönzése 2013. november 20. MEGHÍVÓ Projektindító sajtóbeszélgetésre Projekt

Részletesebben

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések

Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések A foglalkoztatás fejlesztés helyzete, céljai Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében Munkáltatói igények, foglalkoztatási stratégiák, együttműködések Kisvárda, 2017. január 23. Dr. Papp Csaba megyei jegyző Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Ádám Sándor főosztályvezető Munkaerőpiaci Programok Főosztály Nemzetgazdasági Minisztérium Budapest, 2017. március 7. MUNKAERŐPIACI TRENDEK

Részletesebben

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás Dr. Majoros Anna igazgatóhelyettes Erősségek Az intézet hírneve Nyitottság innovációra Vezetői

Részletesebben

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019. azonosítószámú,

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY CHILI ÉS MANGÓ INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐBELI SZAKEMBEREI SZÁMÁRA

SAJTÓKÖZLEMÉNY CHILI ÉS MANGÓ INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐBELI SZAKEMBEREI SZÁMÁRA 2015. 06. 22. Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola SAJTÓKÖZLEMÉNY CHILI ÉS MANGÓ INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐBELI SZAKEMBEREI SZÁMÁRA TÁMOP 3.1.4.C 14-2015-0217 jelű projekt

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP F-13/ ) WORKSHOP A gyakorlati képzés iránti vállalati igények és elvárások a régióban AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TERÜLETI TÁRSADALMI, GAZDASÁGI SZEREPÉNEK FEJLESZTÉSE: OKTATÁS GYAKORLAT INNOVÁCIÓ (TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0009)

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

Család és munka Papon

Család és munka Papon TÁMOP-2.4.5-12/3 A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések A rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések támogatása Család és munka Papon Pályázati azonosító: TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0001

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

GARAY ÉVA mentálhigiénés szakember Békéscsabai Regionális Képző Központ. 2007. november 28-30. SZEGED

GARAY ÉVA mentálhigiénés szakember Békéscsabai Regionális Képző Központ. 2007. november 28-30. SZEGED Mentálhigiénés tréning pályakezdők részére Pályaorientációs programfejlesztés és kísérleti képzés Csoportot vezető szakemberek továbbképzési tapasztalatai GARAY ÉVA mentálhigiénés szakember Békéscsabai

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0038 Esély a tanulásra

TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0038 Esély a tanulásra TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0038 Esély a tanulásra Pályázati kiírás Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program Kódszám: TÁMOP-3.2.3/08/2 Cím: Építő közösségek - a közművelődés a nem

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI ÉS GYAKORLATA MAGYARORSZÁGON

A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI ÉS GYAKORLATA MAGYARORSZÁGON A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI ÉS GYAKORLATA MAGYARORSZÁGON Homonnai Ferenc Ph.D. hallgató TARTALOM Elméleti háttér: - Ökologikus településfejlesztés - Lakóterületek megújításának ökológiai

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Intézményértékelés összehasonlítása és szemszögéből Képet készítette: adam44 Készítette: Bozóki Judit és minőségbiztosítási

Részletesebben

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT A TÁMOGATÁS RÉSZCÉLJA A TÁMOP 1.4.3 pályázati kiírás keretében olyan kezdeményezéseket támogattak amelyek innovatív megoldásokkal

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

TÁMOP A Én is továbbtanulok

TÁMOP A Én is továbbtanulok TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0018 Én is továbbtanulok A pályázat indulása Iskolánk, a Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Pálfy-Vízügyi Tagintézménye 2013-ban pályázott a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013 kódszámú

Részletesebben

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Hogyan kapcsolható össze a minőségügy a foglalkoztatással? 1. CSR (a cégek társadalmi felelősségvállalása) = szociális és környezeti

Részletesebben

Szül zü ők ő Az A e l e ég é e g d e e d t e tts t ég é g r an a g n s g or o a

Szül zü ők ő Az A e l e ég é e g d e e d t e tts t ég é g r an a g n s g or o a Partnerelégedettség- mérés összefoglaló Szülők Az elégedettség rangsora Szülői kérdőívek visszaküldése 1. 10/14 71% 2. 10/12 83% 3. 9/11 82% 4. 11/12 92% 5. 9/15 60% 6. 14/15 93% 7. 14/15 93% 8. 10/14

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola

Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola Kulcskompetenciák Idegen nyelvi kompetencia Digitális kompetencia lloydchilcott.wordpress.com

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Tartalom Történelmi háttér A közelmúlt irányvonalai A foglalkoztatási

Részletesebben

A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás

A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás A környezettudatosság felmérése a környezetvédelmi program alapozásához Szekció előadás Pintérné Nagy Edit Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. A környezeti

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában

Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában Dr. Simon Attila István Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium Székesfehérvár, 2016. november 24. Tartalom

Részletesebben

GYEREVISSZA fórum- és képzés kommunikáció

GYEREVISSZA fórum- és képzés kommunikáció GYEREVISSZA fórum- és képzés kommunikáció Megjelenések Mantra Communication 2013. július 11. Kommunikáció Két körben zajlott a kommunikáció június hónapban. Június első hetében sajtóközleményt adtunk ki

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi.

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi. Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Szervezeti és Működési Szabályzat Esélyegyenlőségi melléklete Hatályos: 2016. október 1. napjától BRTKK SZMSZ Esélyegyenlőségi

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

Pályázatok - lehetőségek

Pályázatok - lehetőségek Pályázatok - lehetőségek Véleményezésre kiadott pályázatok TÁMOP 1.4.3-11/1 Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok támogatása Célja: A pályázati kiírás célja az, hogy az innovatív kezdeményezések,

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján

Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján 1. Kistérségi információk hatékony koordinációja Amennyiben Tata a jelenlegi bázisán valóban erősíteni

Részletesebben

Közösségi kezdeményezések

Közösségi kezdeményezések Közösségi kezdeményezések Város és a nők 2015. március 9. SIMON ILDIKÓ CIVIL NŐI KORMÁNY CROMO ALAPÍTVÁNY SIMON.ILDIKO@CROMO.HU Társadalmi innováció A társadalmi innovációk mind céljukat, mind eszközeiket

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

Szakmai tevékenységcsoportok

Szakmai tevékenységcsoportok A projekt célja A projekt célja, hogy a főiskola meglévő képzéseinek fejlesztésével, átstrukturálásával és új képzések indításával a regionális vállalkozói szféra igényeit a turisztikai (borászati) és

Részletesebben

Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében

Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében térségében a fenntarthatóság jegyében Alapadatok TÁMOP 3.2.13/12/1 Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában című felhívásra beadott pályázat. A pozitív támogatói

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA 2010. március 9. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére Projektazonosító:

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata 1653/2015.02.06. sz. szenátusi határozat A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata Törvényes keretek: A Sapientia EMTE Pályaválasztási

Részletesebben

Győr város lakóinak kulturális fogyasztási szokásai

Győr város lakóinak kulturális fogyasztási szokásai Győr város lakóinak kulturális fogyasztási szokásai Széchenyi István Egyetem, Marketing és Menedzsment Tanszék Empirikus kutatás Térszerkezet, gazdasági potenciál, munkaerőpiac, innováció, humán szolgáltatások,

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

2011/2012-es tanév rendje

2011/2012-es tanév rendje 2011/2012-es tanév rendje A tanév 2011. szeptember 1-jétől (csütörtök) 2012. június 15-ig (péntek) tart. Az első félév: 2012. január 13-ig (péntek) tart. 2012. január 20-ig (péntek) értesítés az I. félévben

Részletesebben

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma 7300 Komló, Alkotmány u. 2. OM azonosító: 201286 Telephely kódja: 013 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482367 E-mail:

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22.

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22. Munkahely, megélhetőségi tervek Szlávity Ágnes MTT, Szabadka, 2006. február 22. Tartalom Vajdaság munkaerő-piacának bemutatása A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos

Részletesebben

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése a Gallup Intézet nyilvános, bemért kérdőívei és feldolgozási módszere szerint Tanulói elégedettség kérdőívének kiértékelése Törpe tanulói

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés. összefoglaló

Partneri elégedettségmérés. összefoglaló Partneri elégedettségmérés összefoglaló Szülői kérdőívek visszaküldése Évfolyam Visszaküldött kérdőívek 1. 75% 2. 57% 3. 85% 4. 92% 5. 67% 6. 75% 7. 80% 8. 90% Összesen 76% Szülők Az elégedettség rangsora

Részletesebben

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/1-2009-0042 Építő közösségek, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért 1.kör: Program a közművelődési intézményrendszer

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro A PROJEKTRŐL Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében című projektünk a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 keretében valósul

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg

Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg Ifjúságügyi projektje Zalaegerszeg Társadalmi Megújulás Operatív Program Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok Ifjúságügyi komponens TÁMOP 5.2.5-B-10/2 Izsák Imre ÁMK ifjúsági

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek

Munkahely, megélhetőségi tervek Munkahely, megélhetőségi tervek Tartalom Szerbia/Vajdaság munkaerő-piaca A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos meglátásai empirikus kutatás A magyar fiatalok

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban pályázat Kódszám: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv

Esélyegyenlőségi terv Esélyegyenlőségi terv 2013.07.18-tól visszavonásig érvényes (Jelen esélyegyenlőségi terv egységes szerkezetbe foglalt belső dokumentum, összhangban a KMOP-1.5.2-2008-0020 azonosítószámú pályázati projekt

Részletesebben

Osztályfőnöki munkaterv. 2016/17-es tanév

Osztályfőnöki munkaterv. 2016/17-es tanév Osztályfőnöki munkaterv 2016/17-es tanév Osztályfőnök: 5.a Fódi Judit 5.b Dienes Gábor 6.a Fekete Nagy Marianna 6.b Orbán Noémi 6.c Brotschollné Szabó Valéria 7.a Lóczy Ágnes 7.b Lipovics Mónika 8.a Arnold

Részletesebben

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? A tanári pálya iránt érdeklődő felvételizőként valószínűleg gondoltál már arra, hogy ehhez a hivatáshoz nemcsak a tudás közvetítése, hanem

Részletesebben

TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ

TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ Digitális Nemzet Fejlesztési Program 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet

Részletesebben

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL Bander Katalin Galántai Júlia Országos Neveléstudományi

Részletesebben

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége Kérdőív Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS

HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 HELYI FOGLALKOZTATÁS- FEJLESZTÉS Helyi foglalkoztatást erősítő (aktív) foglalkoztatáspolitikai eszközök

Részletesebben

keretösszege (Mrd meghirdetésének módja GINOP Ipari parkok fejlesztése 6 standard Meghirdetve áprilisban

keretösszege (Mrd meghirdetésének módja GINOP Ipari parkok fejlesztése 6 standard Meghirdetve áprilisban Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 20. évre szóló éves fejlesztési keret azonosító jele GINOP-1.1.1- GINOP-1.1.2- VEKOP- GINOP-1.1.3- GINOP-1.1.4- neve Vállalkozói inkubációs tevékenységek

Részletesebben

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, 2017. január 23. Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fejlesztési feladatok

Részletesebben

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Tóthné Pfaff Éva kultúraktív Egyesület TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 PEDAGÓGUSKÉPZÉST SEGÍTŐ HÁLÓZATOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓBAN A KÉSZÍTŐK Sebestyén Ágnes

Részletesebben

Felnőttképzési kiegészítő tevékenységek

Felnőttképzési kiegészítő tevékenységek Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély nyilvántartási száma: E-000116/2014. Felnőttképzési kiegészítő

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Belvárosi Rehabilitáció Előzetes Akcióterületi Terv ESZA típusú közösségi funkció megvalósítása SOFT alprojekt

Belvárosi Rehabilitáció Előzetes Akcióterületi Terv ESZA típusú közösségi funkció megvalósítása SOFT alprojekt CIVIL RÉSZVÉTEL MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁBAN Szociális és környezetvédelmi fejlesztés a közösségi funkció megvalósítása során JAKUBINYI LÁSZLÓ SZIMBIÓZIS ALAPÍTVÁNY

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

TANULÁS MAGATARTÁSKULTÚRA ÉLETVEZETÉS

TANULÁS MAGATARTÁSKULTÚRA ÉLETVEZETÉS TANULÁS MAGATARTÁSKULTÚRA ÉLETVEZETÉS Tapasztalatok tanoda-programok működéséről Előadó: Dr. Szakácsné Foki Katalin, elnök Iskolakultúráért Esélyteremtésért Egyesület Győr Iskolakultúráért-Esélyteremtésért

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Települési jövőkép. Sárosd

Települési jövőkép. Sárosd Települési jövőkép Sárosd Problémák Szociális struktúra Kisebbség (10%) Bölcsőde hiánya Gyógyszertár szolgáltatása Hagyományőrzés, nem óvjuk történelmi értékeinket. Képzetlen munkaerő Helyi járatos busz

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Zöld Iroda programok a Szegedi Tudományegyetemen József Attila Tanulmányi és Információs Központban

Zöld Iroda programok a Szegedi Tudományegyetemen József Attila Tanulmányi és Információs Központban Zöld Iroda programok a Szegedi Tudományegyetemen József Attila Tanulmányi és Információs Központban Erdélyi Evelyn intézmény igazgató SZTE TIK Szeged, 2013. március 13. A TIK, mint befogadó intézmény Közös

Részletesebben

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről

Részletesebben

A 95%-os támogatású, 156 millió Ft összköltségű projekt a Támogatási Szerződés szerint 2014. január 1. napjával elkezdődött.

A 95%-os támogatású, 156 millió Ft összköltségű projekt a Támogatási Szerződés szerint 2014. január 1. napjával elkezdődött. SAJTÓKÖZLEMÉNYEK 2014 JANUÁR 15. Kalocsa Városa ismét elnyert pályázattal büszkélkedhet. Ezúttal az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló

Részletesebben

Budapest Főváros IV. Kerület, Újpest Önkormányzata

Budapest Főváros IV. Kerület, Újpest Önkormányzata Budapest Főváros IV. Kerület, Újpest Önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégia Középtávú célrendszer és projektlista előzetes javaslat Gazdaság munkacsoport Készült a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető

GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások. ismertető GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások ismertető A GINOP-5.2.5-16 Gyakornoki program - támogató szolgáltatások projekt A projekt célja: A GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben