Pályázat Az Év Pincészete 2014 díjra. Csányi Pincészet Zrt.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pályázat Az Év Pincészete 2014 díjra. Csányi Pincészet Zrt."

Átírás

1 Pályázat Az Év Pincészete 2014 díjra Csányi Pincészet Zrt.

2 Villány, a magyar vörösbor hazája Magyarország legdélebbi és egyben legjobb adottságokkal rendelkező borvidéke a Villányi, mely azonos földrajzi szélességi fokon fekszik a bordeaux-i szőlőtermő terület északi részével. Éghajlata is egyedülállónak számít a szőlőtermesztés szempontjából, ugyanis a Villányi-hegység vonulata felfogja az északról érkező barátságtalan, hideg áramlatokat, ugyanakkor a több oldalról védett déli lejtők melegét felerősíti a Földközi-tenger vidékéről beáramló langymeleg levegő. Szerencsés a szőlőszem, amelyik itt gömbölyödik ki! A Dráva folyó közelsége hajnali harmatot varázsol a szőlőlevelekre, így még a meleg nyári napokon is üdék és erősek az ültetvények. A szőlővirágzásra is pozitívan hat a hajnali harmat, mert az ültetvényekre csalja a beporzásban segítő repülő rovarokat. A hegy mészkőanyaga - melyet helyenként több méter vastagságú, tápanyagban dús lösztakaró borít - nappal elnyeli a meleget, hogy a hűvösebb éjszakákon visszasugározza a fürtöknek. A Szársomlyó mészkőtömbje egy óriási "cserépkályhaként" működik. Az éves csapadék mennyisége megközelíti a 700 millimétert, az évi napsütéses órák száma eléri a 2100 órát, a vegetációs időszak átlaghőmérséklete 17,5 C, mely Magyarországon a legmagasabb érték. Nem elhanyagolható jelentőségű a geotermikus hő hatása sem. A szőlő gyökereit alulról melegen tartja, mely szintén ennek a területnek a különlegessége. A fényben is gazdag, szubmediterrán mikroklíma kiváló, zamatban gazdag, tüzes bort adó szőlőt varázsol a tőkékre. A környékbeli ásatások bizonyítják a borvidék római kori szőlőtermesztését, és arra is utalnak jelek, hogy a görögök által elterjesztett szőlőműveléssel már az ősidőkben itt élt kelták is foglalkoztak. A honfoglalást (896) követő évszázadokban kialakuló magyar szőlő- és borkultúra több forrásból is táplálkozott, és évszázadokon át, töretlenül virágzott. A 150 éves török uralmat követően az ide érkező szerbek meghonosították a Kadarkát, a később betelepülő németek pedig - a fejlett mezőgazdasági ismeretek és a munkafegyelem mellett - a Kékoportó, valamint a Kékfrankos szőlőfajtákat hozták magukkal, új lendületet adva a villányi bortermelésnek. A Savoyai, Albrecht, Batthyány, illetve később Montenuovo földesúri családok birtokain kibontakozó szakszerű és korszerű mezőgazdaság a borkészítést mesterfokra emelte ezen a területen. Ennek köszönhetően Villány az 1870-es évekre nemzetközileg is híres borvidékké vált. Az itt érlelt borokat Európán túl, Észak- és Dél-Amerikában is sokan fogyasztották.

3 A Csányi Pincészet történelme Villány hegység keleti nyúlványának tövében, Villány város szélén, a főútvonal mentén, a hatalmas pincerendszert rejtő lankák lábánál található a Csányi Pincészet Zrt., melynek elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A császári és királyi udvari szállító neve a filoxéra vész idején vált Európa szerte ismertté - az általa kikísérletezett, filoxérának ellenálló alanyfajták szelekciója révén. Munkásságát fiai, Andor, illetve Sándor folytatták. A Chateau Teleki Borászat később jelentős érdemeket szerzett a szőlőtermelés, a borkészítés, és a szőlőoltványok előállítása mellett, a szőlész-borász szakemberképzésben is. Évszázadok óta termelnek itt jóféle vörös borokat. A világhírű pincészet államosításával létrejött szocialista borgazdaság túlméretezett üzemi együttese diffúz telepítésével a mennyiségi bortermelés jegyében jött létre: az országút egyik felén a szőlőfeldolgozó, másik oldalán a borászati üzem helyezkedett el, a hegy túloldalán a palackozó és a raktár működött. A hegy két oldalán települt üzemi épületeket a hegy alatt húzódó hatalmas, régi pincerendszer kötötte össze. A szőlőlé és a bor sok száz méteres vezetékeken utazott egyik helyről a másikra, ami nem tett jót a minőségnek. Az üzem magánosítása után az új tulajdonosok a minőségi bortermelés elkötelezettjeiként a teljes struktúra átrendezése mellett döntöttek. Megszüntették a régi üzemi együttes területi széttagoltságát és az országút és a Villányi hegység keleti nyúlványa közé ékelődő - a régi pincerendszerhez szervesen kötődő - elnyúló területen lineáris telepítési rendben jött létre az új, csúcstechnológiára épülő pincészetet. A tervezés során meghatározó cél volt, hogy az épület mind építészetileg, mind belsőépítészetileg a bor, a bor készítés és fogyasztás hagyományait kifejezve, a jövő és a múlt felé egyaránt kapcsolódó, "időtlen", kortalan épületté válhasson. Az építészeti koncepció lényege egy olyan épületegyüttes létrehozása volt, mely az ipari lépték és funkció vállalása mellett képes a táji és városi környezettel harmonikus egységet alkotni. Kiindulási alapja a század elején a régióban is tömegesen épült ipari-mezőgazdasági tégla architektúrájú építmények tradíciójának vállalása, mai építészeti és belsőépítészeti nyelven történő újrafogalmazása.

4 Pincészetünk fejlesztéseinek eredményeképpen a külső megújuláson túl modern borászati üzemmé vált, ahol a haladó szellemű borkészítéshez nélkülözhetetlen technológia birtokában sem feledkezünk meg a kialakult nagyszerű borkészítési hagyományokról, melyek lényege: a szőlőben megtermelt értékeket maximálisan és nagy biztonsággal megjeleníteni a borokban. Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerünk módszerében a hagyományokra épül, boraink hagyományos fahordós és barrique hordós érlelését pedig biztonságos palackozás követi jelenleg legmodernebbnek számító palackozó gépsorral. Évente 2 millió palack bort készítünk. A minőségbiztosítási rendszerünk nagyon fejlett, az ország egyik legjobban felszerelt borászati laboratóriumával rendelkezünk, melyben a saját boraink vizsgálatán túl a Villányi-borvidék több termelőjének is végzünk analitikai vizsgálatokat. A minőségbiztosítás rendszeréhez tartozik az egész céget átfogó integrált számítástechnikai és vállalatirányítási rendszer is, az SAP. A minőség iránti elkötelezettségünk minden munkatársunk munkájában visszaköszön a szőlőműveléstől az értékesítésig. Minden palack borhoz a minőségbiztosítás rendszerében minden munkatárs hozzáadja a nevét, így akár tíz év elteltével is visszanézhető, hogy ki milyen munkát végzett. Tisztaság, precizitás, szakértelem és megbízhatóság ad biztos alapot a jövő sikereihez. Hisszük, hogy csak elégedett vevőkkel lehet a piacon tartós sikereket elérni. A beruházással felszabaduló, az országút túloldalán elhelyezkedő korábbi ipari területen a Rendezvénytér kialakításával az Önkormányzat a város szerkezetébe szervesen illeszkedő, a főútvonalat gyalogos zónával meghosszabbított új városnegyedet hozott létre, ami helyt ad a város kulturális rendezvényeinek, Villány és a borkultúra híveinek örömére.

5 Ültetvényeink A szőlőművelés döntően befolyásolja a leszüretelt szőlő, s a bor minőségét. Kiváló borok alapja csak egészséges, igényesen művelt szőlő lehet. A Csányi Pincészet ültetvényei a Villányi-borvidék legjobb dűlőin találhatók, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, illetve a Hársos. Teljes területünk meghaladja a 380 hektárt, ebből jelenleg közel 370 ha termő, melynek 44%-át a Cabernet fajták, 17%-át a Merlot, 16%-át a Kékfrankos, 8-8%-át a Portugieser és a Pinot Noir, 7%-át pedig az egyéb fajták adják. Az ún. szakcsoporti területek újratelepítését követően területnagyságunk 2020 körül meghaladja a 450 ha-t. Az egyre magasabb minőségi színvonal elérése érdekében, a folyamatosan végzett telepítések során is olyan művelésmódot és termesztéstechnológiát választunk, mellyel a talaj és az égöv adottságait kihasználva a lehető legjobb minőségű termést lehet elérni. A terület, az éghajlat, valamint a szőlőfajták adottságait figyelembe véve határozzuk meg a termelt szőlő mennyiségét is, élve a terméskorlátozás minőségjavító hatásával.

6 Termékpalettánk A piaci helyzetre a folyamatos változás jellemző, amely nem csak a partnereink átcsoportosulásában, hanem az újabbnál újabb versenytársak megjelenésében is realizálódik. Jelenleg öt borcsaláddal, classicus és prémium minőségű borokkal igyekszünk minden piaci szegmensben jelen lenni. "Jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni." - vallotta Teleki Zsigmond, kinek szőlőnemesítő munkája nélkül szegényebb lenne Európa borászata. Különleges kihívás elé állítva magunkat Telekiről neveztük el ezen új borcsaládot, s minden erőnket arra koncentráljuk, hogy méltó legyen az európai szőlészet és borászat egykori megújítójához. A Villányi-borvidék jellemző szőlőfajtáiból alkottuk meg a Teleki borcsaládot, mely két fehér (Olaszrizling, Hárslevelű), egy rosé és kilenc vörösborból (Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és három Cuvée) áll. Új termékként, a piaci igényekhez igazodva idén először készítettünk gyöngyöző rosé bort. E boraink a friss gyümölcsök illat- és ízvilágát nyújtják azok számára, akik kortyolnak belőle. Zamatuk, harmonikus jellegük magukban hordozzák a borvidék mediterrán jellegét. Fiatalos borcsaládunk két olyan Cuvéet tartalmaz, melyeket könnyed, fűszeres és inspiráló ízükkel - a 2,5 bar gyöngyöző roséval egyetemben - csavaros kupakjuknak köszönhetően bárhova, bármikor magával vihet a fogyasztó. A nagyközönség jelentős része a Teleki márkanéven futó borokat ismeri, ezek teszik ki a termelés 90 százalékát. Ezen borok értékesítése főként a hiper- és szupermarketekben történik a forintos kategóriában. A classicus borokból összeállított Teleki Válogatás megjelenésében a letisztult vonalat követi. Az öt vörösborból álló borcsaládunkat éttermek, szállodák kínálatában találhatják meg.

7 Amikor a természet remekművet alkot, az embernek az a dolga, hogy méltó türelemmel és féltő gonddal segítse. E szellemben érleljük a villányi dűlők válogatott szőlőjét, míg azzá a zamatos borrá nemesedik, ami méltó az európai hírű szőlőnemesítő és borász elődünk, Teleki Zsigmond szellemiségéhez. A Teleki család számára - az alanynemesítő tevékenység mellett - anno legendás boruk, a Chateau Teleki méltán hozott sikert és elismerést. A prémium borok kategóriájába tartozó, bordói stílusú nagy vörösök felveszik a versenyt a legjobb magántermelők hasonló boraival. Az új irányzat szellemében készített Alex Cuvée, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Rosé Cuvée az elért sikerek tükrében úgy tűnik, megfelel a szakmai és fogyasztói ízlésnek. Chateau Teleki borcsaládunk mind a borszaküzletek, mind pedig a hiper- és szupermarketek polcain is megtalálható, utóbbiak esetében többnyire a forintos árkategóriában. A Csillagvölgy déli lejtőjén szőlőink ölelik körül a Kővillát, amely hosszú ideje tanúja a borvidék fontos eseményeinek. Az épület rendíthetetlensége és egyedi szépsége ihlette prémium borválogatásunkat a Kővilla Válogatást, melynek több nemzetközi díjjal is büszkélkedő Cuvée és Cabernet Franc bora kizárólag borszaküzletekben, borkereskedésekben illetve webshopunkban érhető el. Bátran állíthatjuk, hogy a legjobb villányi dűlőink legkiválóbb terméseinek háziasításából készült pincészetünk különleges minőségű, Csányi Selection borcsaládja. Borszaküzletekben, borkereskedésekben illetve webshopunkban megvásárolható két Cuvée igazi értéket képvisel, és páratlan élménnyel ajándékozza meg a borkedvelőket.

8 A legkiemelkedőbb fejlődést azoknál az üzlethálózatoknál tudunk elérni, melyeknél központból történik a kiszolgálás. Kiemelt figyelmet szentelünk Magyarország vezető, legelegánsabb éttermeinek. A borászat borai jelenleg országszerte közel 60 étterem borlapján találhatóak meg. A Pincészet gasztronómiában való jelenlétének erősítése és a prémium borok forgalmának növelése érdekében évente több eseményt szerveztünk, zömében borvacsorákat, borbemutatókat illetve birtoklátogatásokat. A világ vezető borászatai gyakran túl fiatalon, gyorsérleléssel fásítva dobják piacra vörösboraikat, így a finomra csiszolt vörösborokat sokan meg sem ismerhetik, ha csupán a bordivatot követik. Ez a divat egy gyorsuló világ kapkodó tendenciáit tükrözi: kevés maradandó érték születik, és az is csak szűk fogyasztói szegmens számára. A kulturált borfogyasztás népszerűsítésére, illetve a jó bor iránt elkötelezett, igényes fogyasztók megbecsülésére létrehozott Borklubunk egy exkluzív borcsomagon felül kedvezményes vásárlási lehetőséget és számos programot (borvacsora, borkóstoló, közös szüret) kínál tagjai részére. Fontosnak tartjuk a fogyasztókkal való kétirányú kommunikációt, így saját Facebook oldalt működtetünk. Weboldalunkon a folyamatosan frissített információkon túl online vásárlásra is van lehetőség.

9 Termékeink külföldi piaca Termékeink megtalálhatók számos külföldi országban is. Export piacunkat folyamatosan bővítjük. Az európai partnerországok közül Németország a legerősebb, de szállítunk Ausztriába, Szlovákiába, Romániában pedig új nagykereskedő partnerrel kezdtük meg a munkát. Egyéb európai országok tekintetében Horvátországba indítottunk export kiszállítást, és aktív svájci partner kapcsolattal is rendelkezünk. Európán kívülre is eljutnak boraink: szállítunk Brazíliába, Kínába és Hong Kongba is. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a meglévő és aktív partnereinket zökkenőmentesen kiszolgáljuk, az aktív üzleti kapcsolatokat megőrizzük és továbbfejlesszük. A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy a megfelelő minőségű borok szállításán és a zökkenőmentes bonyolításon kívül személyre szabott szolgáltatásokkal tudjuk növelni termékünk értékét. Meglévő, potenciális és új partnereink esetében is törekszünk arra, hogy speciálisan, a vevő illetve a vevő piacának megfelelően alakítsuk ki termékünket. Szükségesnek érezzük, hogy részt vegyünk a célpiacok jelentős kiállításain, illetve párhuzamosan a személyes látogatásunkkal segítsük partnereink munkáját, részt vegyünk borkóstolókon, tárgyalásokon. Kiemelten kezeljük Kínát, és továbbra is az egyik legfontosabb feladatnak tekintjük, hogy partnereinkkel kialakított kapcsolatokat rendszeres, tervezhető kiszállításokká váltsuk, a távol-keleti export ingadozó, szezonális jellegét kiküszöböljük. Mindehhez továbbra is építünk a személyes jelenlétünk, támogatásunk fontosságára. Részt veszünk a HITA és az AMC által szervezett programokon. Egyéb országok tekintetében fontosnak tartjuk Oroszország piacát, e mellett Észak-Amerikában, Kanada területén is keresünk ügynököt, hogy British Columbia és Alberta tartományokban is jelen lehessünk a monopóliumnál. Az Európai Unió területén szoros kapcsolatot kívánunk kialakítani Nagy- Britannia területén dolgozó partnerünkkel, és mindent megteszünk, hogy kiszolgáljuk igényeiket. Fontosnak tartjuk a skandináv piacot, figyeljük a megjelenő tendereket, és partnereink segítségével szeretnénk azokon bort indítani. A szomszédos országokban Szlovákia, Horvátország, Románia a forgalom növekedését a hálózatokba való bekerülés ill. a szortiment bővítésében látjuk.

10 Szakmai rendezvények, borversenyek Termékeink minél szélesebb körben történő népszerűsítése végett igyekszünk jelen lenni minden hazai (pl. Budavári Borfesztivál, Szegedi Borfesztivál) és persze a rangosabb külföldi szakmai vásáron, kiállításon, borbemutatón, konferencián (pl. London Wine, Guizhou International Kína, Hong Kong Wine Fair, Prowein Shanghai). Boraink megállják helyüket a nemzetközi és persze nem utolsó sorban a hazai porondon. A legjobb tételeket indítjuk a világ számos pontján megrendezésre kerülő, rangos megmérettetéseken. A korábbi francia, angol, belga, német, osztrák és ázsiai borversenyek mellett a jövőben az amerikai, kanadai, szlovák, holland illetve román babérokra is pályázunk. Az eredményeket tekintve a korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is sikeres évet zártak a pincészet borai, ugyanis a hazai elismerések mellett a nemzetközi borversenyekről 7 arany, 8 ezüst, 3 bronz és 4 commended minősítést hoztak haza. A 2014-es év a 2011-es évjáratú Chateau Teleki Merlot boruk francia sikerével indult. A párizsi Vinalies Internatinales borversenyen aranyérmet, a China Wine Spirits Awards borversenyen pedig dupla aranyérmet nyert. A legnagyobb elismerés azonban csak áprilisban érkezett, mikor is a legrégebbi és legrangosabb borversenyen a szintén francia Challenge du Vinen a Merlot-t a szakma zsűri aranyéremmel jutalmazta. Az idei év eddigi mérlege: 7 nemzetközi borverseny, 4 arany, 5 ezüst, 4 bronz és 1 commended (ajánlott).

11 A Pincészet tagja az idén 20 éves Villány-Siklósi Borút Egyesületnek, mely 1994-ben, európai példák alapján, elsőként alakult meg Magyarországon illetve az 1995-ben alapított Villányi Hegyközség Borvidéki Tanácsnak. Ezen túl részt veszünk a 2008-ban a Borút munkaszervezeteként és az összefogás eredményeként létrehozott Villányi Marketing Műhely munkájában, melynek feladata a Villányi Hegyközség Borvidéki Tanácsának együttműködésével az egész borvidék marketing stratégiájának kidolgozása. A közös munka, az egység fontosságának köszönhető, hogy a hazánkban elsőként a Villányi borvidéken 2006-ban életre hívott eredetvédelmi rendszer a mai napig is rendíthetetlenül működik, amely szabályozza a villányi szőlők termesztését, valamint a borok készítését. A hatályos jogszabályoknál jóval szigorúbb előírásokon alapuló termelési rendszer a biztosítéka a kiváló minőségű boroknak. A jövőben a rendszer működésének finomra hangolásával még magasabbra emeljük a villányi borok nimbuszát, melynek két alapköve a kiváló minőségű ellenőrzött körülmények között termesztett szőlő és a hasonló feltételek mellett készített bor. Az Eredetvédelmi Bizottságnak Bakonyi Antal egykori főborászunk is tagja, a bizottságon belül működő Villányi Borbíráló Bizottság munkáját pedig jelenlegi főborászunk Szakál Zoltán is segíti. A Csányi Pincészet is tagja a 25 éve működő Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének, melyben Gál József, a Pincészet vezérigazgatója elnökségi tagként is részt vesz a Szövetség munkájában. Szakmai és anyagi támogatást nyújtunk a Magyar Sommelier Club részére illetve a Bonafarm csoport tagjaként részt veszünk a Bonafarm Uzsonna Programban, mely mintegy 1500 nehéz körülmények között élő gyermek élelmezését biztosítja a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül. Azon túl, hogy a Pincészet dolgozói folyamatos trainingeken vesznek részt, fontosnak tartjuk a jövő szakembereinek képzését is, így több oktatási intézménnyel (Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Debrecen, Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnöki BSc képzés, PTE-TTK Szőlészeti és Borászati Intézet, Pécs) állunk kapcsolatban, és évente 3-4 fő részére biztosítunk gyakorlati lehetőséget. A Bonafarm Zrt ban elindított ösztöndíj programjának keretein belül évente 1 fő szőlész-borász hallgató ösztöndíjban részesül általunk. A Pincészetről megjelent cikkek: boraszportal.hu (2014. március 20.) vinoport.hu (2014. március 14.) vinoport.hu (2014. március 15.) Pécsi Borozó (2014. május 28.)

12 Csányi Pincészet Zrt Villány, Ady fasor 2. Tel.: Fax:

Pályázat Az Év Pincészete 2015 díjra. Csányi Pincészet Zrt.

Pályázat Az Év Pincészete 2015 díjra. Csányi Pincészet Zrt. Pályázat Az Év Pincészete 2015 díjra Csányi Pincészet Zrt. Villány, a magyar vörösbor hazája Magyarország legdélebbi és egyben legjobb adottságokkal rendelkező borvidéke a Villányi, mely azonos földrajzi

Részletesebben

hírlevél Az eredményeket tekintve a korábbi évekhez Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerük módszerében Az idei tavasz mérlege: 6 nemzetközi borverseny,

hírlevél Az eredményeket tekintve a korábbi évekhez Korszerű szőlőfeldolgozó rendszerük módszerében Az idei tavasz mérlege: 6 nemzetközi borverseny, hírlevél veritas az in vino veritas borkereskedés havilapja 2014. viii. évfolyam június csányi Pincészet H-7773 Villány, Ady fasor 2. Telefon: +36/72-492-141; Fax: +36/72-492-009 E-mail: villany@csanyipince.hu

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány VERSENYKÉPESSÉG ÉS ÉRDEKKÉPVISELET A MAGYAR BOR PIACÁN Budapest, 2006

Részletesebben

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat AZ ÉV PINCÉSZETE Pályázat 2014 Tartalomjegyzék Gyökereink... 4 A susogó szőlő szerelme... 4 A terroir... 4 Alapok... 5 Helyünk a borvidéken... 6 A csapat... 8 Technológia... 9 A borotai pincészet... 10

Részletesebben

A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása. Balatonfelvidéki Borvidék

A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása. Balatonfelvidéki Borvidék A magyar borvidékek komplex stratégiai programjainak megalapozása Balatonfelvidéki Borvidék Badacsony, 2004 2 Bevezetés A magyar szőlő-bor ágazat csak akkor tud sikeresen megfelelni az alapvetően megváltozott

Részletesebben

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN A KEDVES OLVASÓ! A Pécs-Mecseki Borút kiadványát tartja a kezében. A prospektusunk célja borútunk minősített szolgáltatóinak a bemutatása és annak elérése, hogy

Részletesebben

TDK dolgozat. Magyarország borhelyzete. Soproni borvidék jellemzése. Bejczi László Horváth András 2009.

TDK dolgozat. Magyarország borhelyzete. Soproni borvidék jellemzése. Bejczi László Horváth András 2009. TDK dolgozat Magyarország borhelyzete Soproni borvidék jellemzése Bejczi László Horváth András 2009. Borban az igazság A kőszegi borvidék helyzetelemzése Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 4 2. MAGYARORSZÁG

Részletesebben

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete:

Kóstolás feltételei Megfelelő környezet Borospohár: alakja, tartása Megfelelő hőmérséklet: a borok ideális fogyasztási hőmérséklete: Debreceni Egyetem 2014/15. tavaszi félév Kurzusvezető: dr. Juhász Erika, tanszékvezető főiskolai docens, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Andragógia Tanszék Borkóstolás szabályai a száraztól haladjunk

Részletesebben

AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON

AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON Pályázat AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON 2013-ban cím elnyerésére IKON BORÁSZAT Készítette: IKON Borászat, Rádpuszta Rád-Ikon Kft. 8638 Látrány, 087/1/A. hrsz. Adószám: 13218898-2-14 Honlap: www.ikonboraszat.hu

Részletesebben

Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014

Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014 Balatonvin Borlovagrend 30 éve a Balatonfüred-Csopak borvidéken 1984 2014 Balatonfüred, 2014. 1 Megjelent: 1000 példányban a Balatonvin Borlovagrend kiadásában Felelős kiadó: Koczor Kálmán elnök-nagymester

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Szigeti Andrea Judit 2008

SZAKDOLGOZAT Szigeti Andrea Judit 2008 SZAKDOLGOZAT Szigeti Andrea Judit 2008 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Public Relations szakirány A Velencei tó-vértes borturizmusának

Részletesebben

BORKURÍR. II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ

BORKURÍR. II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ B A L A T O N B O R K U L T Ú R A BORKURÍR II. évfolyam I. szám 2011. TAVASZ 2011. tavasz 2-3 beköszöntő A balatoni borok kis- és nagykereskedése a Balaton Borrégió borászatainak legszélesebb álasztéká

Részletesebben

A Balatoni Borvidéki Régió hosszú távú marketing stratégiája

A Balatoni Borvidéki Régió hosszú távú marketing stratégiája A Balatoni Borvidéki Régió hosszú távú marketing stratégiája 1 Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony 2009 Molnár E. Májer J. Lakatos A. Poór J. Brazsil

Részletesebben

A dél-dunántúli régió szőlő-bor ágazatának innovációs stratégiájához

A dél-dunántúli régió szőlő-bor ágazatának innovációs stratégiájához A dél-dunántúli régió szőlő-bor ágazatának innovációs stratégiájához I. munkafázis: HELYZETELEMZÉS Készítette: PTE TTK SZBI PÉCS 2010. május T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Irodalmi áttekintés 3 II. Helyzetelemzés

Részletesebben

ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG. Tokaj-Hegyalja turisztikai és borászati marketingterve RPE REGIONÁLIS PROJEKT ELŐKÉSZÍTŐ IRODA KHT. 2008.07.30.

ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG. Tokaj-Hegyalja turisztikai és borászati marketingterve RPE REGIONÁLIS PROJEKT ELŐKÉSZÍTŐ IRODA KHT. 2008.07.30. ZEMPLÉNI TELEPÜLÉSSZÖVETSÉG Tokaj-Hegyalja turisztikai és borászati marketingterve RPE REGIONÁLIS PROJEKT ELŐKÉSZÍTŐ IRODA KHT. 2008.07.30. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...5 I. HELYZETELEMZÉS...7 I.1. Tokaj-Hegyalja

Részletesebben

Szűkülő hitelpiacon kétharmaddal növekvő kezességgel biztosított hitelállomány

Szűkülő hitelpiacon kétharmaddal növekvő kezességgel biztosított hitelállomány IX. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2015. július GARANCIA AZ AGRÁR-VÁLLALKOZÁSI HITELGARANCIA ALAPÍTVÁNY KKV FEJLESZTÉSI MELLÉKLETE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG HETILAPHOZ Szűkülő hitelpiacon kétharmaddal növekvő kezességgel

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola. KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat. Export-import menedzsment szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola. KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat. Export-import menedzsment szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Export-import menedzsment szakirány MAGYARORSZÁG HELYZETE A NEMZETKÖZI BORPIACI KÖRNYEZETBEN AZ EURÓPAI UNIÓS

Részletesebben

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor 2015. nyár Hírlap VIII. /82. szám www.borhirlap.hu Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor és Életmód A főváros új gasztrokülönlegessége, a Panificio Il Basilico kézműves olasz-magyar

Részletesebben

Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre

Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Magyarország és az Európai Unió közötti borkereskedelem elemzése, különös tekintettel a versenyképességre Készítette: Bozsik Norbert Témavezető: Dr.

Részletesebben

TDK DOLGOZAT. Ribb Nóra BA

TDK DOLGOZAT. Ribb Nóra BA TDK DOLGOZAT Ribb Nóra BA 2011 REHABILITÁCIÓS STRATÉGIÁK A PANNONHALMI BORVIDÉKEN REHABILITATION STRATEGIES IN THE PANNONHALMA WINE REGION Kézirat lezárásnak időpontja: 2011.11.13. Rezümé Ribb Nóra I.évf.

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MOLNÁR ESZTER KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MOLNÁR ESZTER KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MOLNÁR ESZTER KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 2007 KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Marketing és Kereskedelem Tanszék A doktori iskola vezetıje: Dr. VARGA GYULA MTA

Részletesebben

GREEN MOUNTAIN A Sustainable Development Model for Green Mountain Areas:

GREEN MOUNTAIN A Sustainable Development Model for Green Mountain Areas: GREEN MOUNTAIN A Sustainable Development Model for Green Mountain Areas: Közös Modell Menedzsment Terv Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 1.1.

Részletesebben

JÖVÔRE JUBILÁL A SYNGENTA

JÖVÔRE JUBILÁL A SYNGENTA Szôlôtermesztési Borászati Ára: 290 Ft praktikum XV. évfolyam SZAKMAI FOLYÓIRAT MAGAZIN 2010. április 3 A TARTALOMBÓL A ST. ANDREA VEZETÔJE AZ ÉV BORÁSZA A szakma legrangosabb elismerését legutóbb a St.

Részletesebben

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: CABERNET FRANC DUPLACSAVAR: BEMUTATJUK: PLUSZ: Hetényi Jánossal a Fabro Pincében

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: CABERNET FRANC DUPLACSAVAR: BEMUTATJUK: PLUSZ: Hetényi Jánossal a Fabro Pincében Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió ingyenes gasztronómiai és bormagazinja 2013. tél Teszt: CABERNET FRANC BEMUTATJUK: Lajvér Avantgarde Pincészet, Szekszárd Szabó Zoltán, Hosszúhetény Bölcskei és nagyharsányi

Részletesebben

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu Helyi Termékeink Hévíz és Zalaszentgrót térsége 2014 Vásároljon helyi terméket! Találkozzon a helyi termék előállítókkal 7 napon! 2014. év során 3 térségünkbeli nagyrendezvényen települünk ki helyi termék

Részletesebben

SPAR2011. 3 20 2200 13 880 45 000 391 467 2 200 000 389,6 milliárd. City SPAR szupermarket nyitása. éves a magyarországi SPAR. féle SPAR saját márka

SPAR2011. 3 20 2200 13 880 45 000 391 467 2 200 000 389,6 milliárd. City SPAR szupermarket nyitása. éves a magyarországi SPAR. féle SPAR saját márka SPAR 2011 3 20 2200 13 880 45 000 391 467 2 200 000 389,6 milliárd City SPAR szupermarket nyitása éves a magyarországi SPAR féle SPAR saját márka munkatárs internetfelhasználó elérése m 2 eladótér SuperShop-kártyatulajdonos

Részletesebben

Átrendeződött. a hatalmi sorrend. Simicska Lajos lecsúszott a befolyásdobogóról

Átrendeződött. a hatalmi sorrend. Simicska Lajos lecsúszott a befolyásdobogóról Csányi Sándor Pénzügyi szolgáltatások, agrárium, befektetések 1. Magyarország leggazdagabb embere talán az egyik legszerteágazóbb érdeklődésű üzletember. Az OTP Bank vezérigazgatója közel 25 éve vezeti

Részletesebben

Egerben az elmúlt belül. Eger

Egerben az elmúlt belül. Eger II. A VÁROS EGÉSZÉREE VONATKOZÓ HELYZETÉRTÉKELÉS II.1. GAZDASÁGI, ÁGAZATI JELLEMZŐK Eger ágazati jellemzői Eger városa és az egri kistérség gazdasága fejlettnek és a régión belül versenyképesnek tekinthető,

Részletesebben

LEGYEN NEKED IS PINCÉD!

LEGYEN NEKED IS PINCÉD! LEGYEN NEKED IS PINCÉD! MARKETING KONCEPCIÓ MEGBÍZÓ: MONORI BORÚT EGYESÜLET MEGBÍZOTT ELYCON TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Monor, 2012. TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető... 4 II. A térségmarketing helye, szerepe

Részletesebben

ZV-2011 feladat 3. 1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása.

ZV-2011 feladat 3. 1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása. ZV-2011 feladat 3. I. A CBA története 1992-ben megalakult a CBA 1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása. 1996-ban a beszerzési társulásból dinamikus nyitás a kereskedelmi

Részletesebben