SAMADHI MANTRA. A szent élmény dalai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SAMADHI MANTRA. A szent élmény dalai"

Átírás

1 PrAkash: SAMADHI MANTRA A szent élmény dalai Vörös Ákos és a SAMADHI Kör válogatása a világ spirituális dalaiból Magyar szövegekkel és kommentárokkal Budapest, 2004.

2 Ajánlás Szeretettel ajánlom ezt a daloskönyvet Satinak, Tarának és Mamajinak a legfontosabb nőknek az életemben. Apukámnak, Seregély Laci és Nitya Hunor Peti barátomnak, akik már a Túloldalról segítenek minket. Biztos ma is velünk énekelnek. Mestereimnek: Czernyi Wolfgangnak, zongoratanáromnak, akitől gyerekkoromban megtudtam, hogy mi a zene, Bodri László György Yoginak, akinek a dal igazi erejét köszönhetem már húsz éve, és végül Papajinak, akinél dallá változott az életem. Ganesh testvéremnek és párjának, Padma-Zsófinak, akikkel együtt alakítottuk ki saját változatainkat ezekből a dalokból, és együtt hoztuk létre a SAMADHI-hangzást. Nem lehet tanítani azt, amit ők tudnak a zenéről. Ajánlom továbbá mindenkinek, akivel az első tizennégy évünk alatt gyönyörű helyeken, közös energiában és tudatban énekeltük ezeket a mantrákat, dalokat. Sok csodát éltünk már át együtt. Külön köszönettel Radhának és Bolónak, értő és önzetlen segítőimnek és útitársaimnak. Végül pedig mindenkinek, akinek megtetszenek a dalszövegek, és kedve támad majd velünk énekelni, életre kelteni őket. Biztos, hogy meg tudod tanulni! Ahogy egy zimbabwei közmondás tanítja: Aki járni tud, táncolni is tud. Aki beszélni tud, énekelni is tud. Buddhapest, Májusában Sok szeretettel: PrAkash Vörös Ákos

3 SHIVA MANTRÁI Ganga-parti Shiva-mantra Om Nama Shivay Om Nama Shivay Om Nama Shivay Nama Om Aligha fér hozzá kétség: Isten ezernyi neve és megnyilvánulása közül Shiva a legkedvesebb a számomra. Egy Isten, aki jógázik! Valójában: ő maga a Yoga istene, Shiva Yogeshwara, a Yoga pedig az Istenhez vezető út. Ő a tánc ura is: Shiva Nataraja. Az Ő kozmikus tánca az élet. A legdinamikusabb és a legmozdulatlanabb. Tiszta dialektika, az ellentétek egyesítője. Ezt a nem teljesen eredeti, de igen szép mantra-változatot énekeltem esténként Rishikeshben, a Ganga partján, miután megvettem az indiai harmóniumomat 1993 májusában.

4 Az élet tánca Shivaya Namaha Shivaya Namaho (2x) Om Nama Shivaya Om Nama Shivaya (2x) Nappalon és éjszakán át Szabad táncolni az élet táncát, Nappalon és éjszakán át Szabad táncolni Shiva táncát. Nappalon és éjszakán át Szabad táncolni a lélek táncát, Nappalon és éjszakán át Szabad táncolni Shiva táncát. Nappalon és éjszakán át Együtt táncoljuk az élet táncát, Nappalon és éjszakán át Együtt táncoljuk Shiva táncát. A magyar versszak egy nagy transzélményemben jelent meg bennem. Hamarosan beillesztettem ebbe a dalba.

5 A Prána együttes feldolgozása (Nagy hangtávokkal) Om Nama Shivay Om Nama Shivaya Om Nama Shivay Shiva Om Nama Baba Hari Das lassú változata Om Nama Shivaya Shivaya Nama Om Macedón Shiva Shiva Shiva Shiva (3x) Shiva Mahadeva

6 Gyors Shiva Om Namaha Shivay (4x) Shiva Shambo Shiva Shiva Shiva Shambo (4x) Shiva Shiva Shambo Sati kedvence. Miráéktól tanultuk. Mamaji mantrája Arunachala Shiva (2x) Arunachala Arunachala (2x) Arunachala: Shiva szent lángoszlopának a neve. Erről kapta a nevét Dél-Indiában, Tiruvannamalai mellett az Arunachala hegy, ahol élete nagy részében Shri Ramana Maharishi élt és tanított. Miráéktól tanultuk ezt a lendületes mantrát.

7 Megadom magam (A Prána együttes feldogozása) I surrender, I surrender to Love, I surrender, I surrender to Love, I surrender, I surrender to Love. Om Nama Shivay (3x) Nama Om Hazatérek, Megadom magam És hazatérek, Megadom magam És hazatérek, Megadom magam. Hazatérek, Megadom magam én A szeretetnek, Megadom magam én A szeretetnek, Megadom magam.

8 Ganesha-mantra Ganesha sharanam Sharanam Ganesha Dicsőítsük Ganeshát, Shiva és Parvati elefántfejű fiát, a Nagy Szerencsehozót, az Akadályok Elhárítóját! ShivaShakti Shiva Shakti Shiva Shakti Shiva Shiva Shiva Shakti Shiva Shakti Shiva Shakti Shiva Shiva Shiva Parvati Örök lélek, örök szerelem, Örök élet az öröklétben, Örök lélek, örök szerelem, Örök élet az öröklétben. Az ősi India tudása szerint Istennek két oldala van: a férfi oldala Shiva, az Abszolút Tudat, a női oldala Shakti, az Abszolút Energia. Shakti megnyilvánulása minden élőben a Kundalíni-energia, amit emiatt Kundalíni-shaktinak is neveznek. Parvati Shakti egyik legismertebb megjelenési formája. Ne feledjük: Shiva energiától áthatott tudat, Shakti pedig tudatos energia, elválaszthatatlanul áthatják egymást. A világ a kettőjük szerelmi tánca ebben a gyönyörű kozmikus látomásban. Mantrájuk az ellentétpárok dinamikus egységének extatikus ünneplése, amely átélhetővé teszi ezt az örök misztériumot.

9 Shiva és Shakti Shiva Shiva Mahadeva Nama Shivaya Sada Shiva (4x) Kali Kali Maha Mata Nama Kaliye Namo Nama (4x) Durga Durga Maha Maya Nama Durgaya Namo Nama (4x) Shiva Shiva Mahadeva Nama Shivaya Sada Shiva Shiva párja sok néven ismert. Kali, az Éj-Anya (Maha-Mata: Nagy Anya); Durga, a tigrisháton lovagló kardos, harcias menyecske (Maya: káprázat, varázserő, női partner ), Uma és Gauri (az istennő ősanya-aspektusai), Sati (az igazság, tisztaság női megtestesülése), Parvati (Parvat Hegyisten lánya), hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindannyian az Istennő megnyilvánulásai, ezért közös nevük: Shakti.

10 Trimurti Jaya Shiva Shankara Hara Shiva Shankara Brahma Vishnu SadaShiva Hara Hara Hara Mahadeva Hara Hara Hara Mahadev A Trimurti Isten három (tri) arca (murti). Brahma a Teremtő. Vishnu a Fenntartó, aki óvja és megtartja a teremtett világokat, amíg lehet. Vishnunak avatárjai (földi inkarnációi) vannak, akiknek képében válsághelyzetekben megjelenik a Földön, hogy rendet teremtsen. A tíz legismertebb avatár egyike Krishna. Shiva pedig a pusztítva újrateremtő, aki a régi formák, az ego lerombolásával a mindenkori újjászületést teszi lehetővé. Ez a mantra felsorolja a Trimurti mindhárom nevét, ugyanakkor kiemeli Shivát, mint SadaShivát (örökkévaló Shivát), és így szólítja meg: Mahadeva (a legnagyobb Istenség). A Shaivák, Shiva-hívők szerint (pl. Kashmirban) Shiva nem csupán Isten egyik arca, megnyilvánulása, hanem az ezek mögött létező, megnyilvánulatlan, abszolút Isteni Valóság neve is Shiva. Ezért nevezik Mahadev-nek is. Ő a tudat belső, tiszta égboltja.

11 Shiva-rap Hara Shiva Shankara She Shankar She Kara Hara Bom Hara Bom Bom Bom Bolo Bhava Bhayankara Girija Shankara Dimi Dimi Dimi Taka Nan Tana Kelo Shivaya Parameshvaraya Shashi Shekaraya Nama Om Bhavaya Puna Shambhavaya Shiva Tandavaya Nama Om Ima Shivához, az Isteni Táncoshoz, akinek kétfejű dobja így szól: Dimi Dimi Dimi Taka Nan Tana Kelo és ilyenkor az egész világ eltűnik, megszűnik. Ahány dobütés, annyi világvége. Akkor miért aggódnánk?

12 So Ham Om Sweet Om (2x) Om, édes Otthonom. (2x) So Ham So Ham So Ham Shivo ham So Ham So Ham So Ham Shivo Shivo ham Om, Ez vagyok (2x) Om, Te is Ez vagyok (2x) A szójátékok mantrája a kimondhatatlanról. Home sweet home: Otthon, édes otthon (angolul). Ebből csináltak Indiában egy plakátot Om Sweet Om felirattal. Az OM (AUM) szótag az őshang, ősige, a létezés alaprezgésének jelképe. Édes otthonunk a létezésben. So Ham: Ez vagyok. Ez: a Valódi Én. So Ham: az igaz Én mantrája. Valódi Önmagunkra emlékeztet mindig, a légzéshez kapcsolódva. Ahogy Papaji mondta: Közelebb vagy magadhoz, mint a saját lélegzeted! Önmagad és Isten legmélyebb, igaz neve: Én. Sose nevezd önvalónak. Nyelvrontás. Nincs ilyen magyar szó. Mi van tehát? A valódi, isteni Én, igazi önmagunk misztériuma. A legmagasabb misztika követője nem önmagát megvetve Isten elképzelt képét imádja, hanem átéli a Vele való egységet a legteljesebb szent eksztázisban. Aki hiszi, járjon utána.

13 So Ham Belép a fény Belép a hang. Belép a tér. Belép a fény. Belépek én. Belép a hang. Belép a fény. Belép a csend. Belépek én. So Ham So Ham So Ham Shivo Ham Ennek a feldolgozásomnak a hatására egyszer már átélte egy társunk a megvilágosodás élményét: Önmaga közvetlen megtapasztalását. Kívánhatunk-e többet egy spirituális daltól?

14 So Ham Kemény változat So Ham Shivo Ham Shiva So Ham (4x) Én vagyok, Ez vagyok, Semmi más nem vagyok. Én vagyok, Ez vagyok, Senki, semmi más nem vagyok. It s a very good life, Very good karma Ez csak rock n roll, de a lényegről szól. Szakrális buli. Hogyan találhatod meg Önmagadat, a kimondhatatlant? Hogyan tudhatod meg mégis, hogy KI VAGY TE? Úgy, hogy tudatára ébredsz mindannak, ami nem te vagy. Ez a téves azonosulásoktól való megszabadulás dala. Az utolsó két sort pedig egy remek könyvből kölcsönöztük.

15 Maha Mrityunjaya Mantra Om Triyambakam Yajamahe Sugandhim Pushtivardhanam Urvarukamiva Bandhanat Mrityor Mukshiye Mamritat Om A halál (Mritya) Nagy (Maha) Legyőzője (Jaya): Shiva, a Háromszemű (Triyambakam). Tőle kéri ez a mantra, hogy a haláltól megszabadítva (mukshiye) vigyen a halhatatlanságba (amrita). Olyan természetesen, mint számunkra szokatlan képpel ahogy az érett uborka magától lehull a száráról Sokak szerint ez a legszentebb, legvarázslatosabb gyógyító, megtisztító erejű Shiva-mantra, meg az egyik legősibb is. Ez is a Rig-Védából származik, a Rudra-mantra első versszaka. Védelmezzen mindannyiunkat az élet útján! Segítse halott szeretteinket a létezés útján.

16 BUDDHA-MANTRÁK Gate gate Gate Gate Paragate Parasamgate Bodhi Svaha Menj hát túl, messze túl, A túlon is túl szent, ki az Úton jár. Will the circle be unbroken, Bye and bye, Lord, bye and bye. There s a better home away In the sky, O Lord, In the skye! Először is képtelen vagyok azt mondani, hogy buddhizmus. Buddha maga sosem akarta, hogy -izmust csináljanak az útjából. Minek erőltetnénk egy kisiklott gondolkodásmód skatulyáiba az igazi szabadság útját? Buddha éppúgy, mint késői utódai, a Zen-mesterek, világosan megmondta, hogy az ő útján nem kell ragaszkodni a célhoz: az út is maga a cél. Ezért bíztatja ez a mantra minden idők szellemi úton járóit, hogy menjenek mindig tovább az Úton. Utolsó versszak gyanánt egy afro-amerikai spirituálé egy szakaszát illesztettem a mantrához, a hasonló dallam és hangulat miatt. Nekünk bevált!

17 Beavatási mantra Buddham sharanam gacchami Dharmam sharanam gacchami Sangham sharanam gacchami A Buddha lábai elé járulok én. Az Igaz Út lábai elé járulok én. A Közösség lábai elé járulok én. Padmasambhava mantrája OM AH HUM VAJRA GURU PADMA SIDDHI HUM Ez a nagy tudatosság-mantra Tibetből. Tibet egyik legnagyobb megvilágosodott mesterének, Padmasambhavának és más mestereknek a segítségét hívhatjuk meg vele. Az első három szent szótag önmagában is mantra. Vajra: gyémánt. Guru: mester. Padma: lótuszvirág. Siddhi: varázserő. Gyémánt-tisztaságú mester, kérlek, ébreszd fel a lelkünk lótuszvirágában szunnyadó varázserőket!

18 Vajrasattva Om Vajrasattva Hum Om, Gyémánt Igazság! Gyógyító mantra önmagunk és mások megsegítésére nehéz időkben és nehéz helyzetekben. Egyes leírások szerint Vajrasattva: Shiva tükröződése a tibeti szellemi kultúrában (melynek jó része indiai eredetű). Om Mani Padme Hum OM, dicsőség a lótuszkehelyben rejlő igazgyöngynek! A lótuszvirág maga a lelkünk a maga sokszoros rétegeivel, szirmaival (ugyanúgy, mint a Közel-Keleten és onnan átvéve a kereszténységben a rózsa), melynek legmélyén ott ragyog a középpont, a valódi, halhatatlan Én igazgyöngye.

19 Tara mantrája Om Tare Tu Tare Ture So Ham Tara a könyörületesség, az együttérző szeretet női Buddhája. A megvilágosodott nő archetípusa. Egyszerre testesíti meg a bölcsességet és az együttérzést. Minden Buddha párja egy-egy Tara. A mantra a kommentárok szerint arra kéri Tarát, hogy addig is, amíg elérjük a teljes Megvilágosodást, enyhítse minden lény szenvedéseit. Mielőtt születése után pár nappal hazahoztam a kislányomat, Tarát a kórházból, kidolgoztam a saját kiegészített dallamomat a mantrához. A Tara-mantra változata Om Padma Tare Hum Om, Tara lótuszvirága! Tara az egyik szép mese szerint eleve egy lótuszvirágból kelt életre. Nyilvánvalóan a lótusz az ő virága.

20 VISHNU KRISHNA-MANTRÁK Mahamantra Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare Maha (a Nagy) Mantra: a Krishna-út alapmantrája. Mint egy szőttesben a különböző színű fonalak, úgy fonódnak össze a szent nevek váltakozó sorrendben, kombinációkban ebben a mantrában. Krishna, Vishnu isten földi megtestesülése, nevének jelentése: a legvonzóbb. Rama a másik legismertebb Vishnu-inkarnáció, az ideális földi hős/király ősképe. Egy emberi isten és egy isteni ember. Lassú Krishna-mantra (a legmélyebb változat) Hare Krishna Hare Hare Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Hare Hare Rama Rama Hare Hare Hare Krishna

21 Rama Krishna Govinda (Fiúk-lányok felelgetőse, Govinda kedvence) Rama Krishna Govinda Ja-Jaya Govinda (4x) Vassavera Harera Govinda Hare (2x) Krishnának sosem hányták a szemére, hogy megvetné a női nemet. A mantra férfi-női felelgetősként való éneklése elősegíti a férfi és női energiák összehangolódását, egyensúlyát. Govinda pedig nagyon szereti ezt. Govinda Venum kvanantam aravinda-dalayataksham Barhavatam samasitam buda sundarangam Kandarpa koti kamaniya vishesha sobham Govindam adipurusham tam aham bhajami Angani yasya sakalen-driya vritti-manti Pashyanti panti kalayanti ciram jaganti Ananda chinmaya sadu- jjvala vigrahasya Govindam adipurusham tam aham bhajami

22 Varázsmantra Govinda Jaya Jaya Gopala Jaya Jaya Radha Ramana Hari Govinda Jaya Jaya Govinda: Krishna egyik neve, mint pásztoristen. Hari: Krishna másik neve. Jaya: győztes, győzedelmes. Radha: Krishna párjának neve. Egy csomó barátunk benne van ebben a mantrában Ráadásul többek személyes tapasztalata szerint ez talán a legerősebb védelmező, segítő hatású Krishna-mantra. Gopala Gopala Gopala Devaki Nandana Gopala Gopal: Krishna gyerekkori neve. Devaki: Gopal anyukája. A második sor szerint Gopal az anyukája kedvence. Ezért ez a gyermekeink mantrája.

23 Rama Bolo Rama Bolo Rama Bolo Bolo Bolo Ram (2x) Bolo Ram Bolo Ram (2x) Samadhi SitaRam Hare Rama Rama Ram Sita Rama Rama Ram Ram Ram Sita Ram Ram Ram Sita Ram Sita Ram Sita Ram Ram Ram Sita Ram Sita, a Földanya megtestesülése, Rama párja. Nevük ugyancsak szőttesként fonódik össze a sorok ritmusában. A címet nem mi adtuk! Krishna Das ezzel a címmel tette fel egyik mantralemezére. A Samadhi- kör tagjai megtiszteltetésnek tartják ezt A címadás oka: az eksztázisig lehet énekelni ezt az édes dallamot.

24 Radhe sham Radhe Radhe Radhe Sham Govinda Radhe Jay Shri Radhe (2x) Radhe Radhe Radhe Sham Govinda Radhe Radhe Radhe Radhe Sham Govinda Radhe Jay Shri Radhe (2x) Ez meg Jaya kedvence. A szent és győzedelmes Radháról szól, a fő tehenészlányról, a pásztor Krishna párjáról. Az e végződés Radha nevének végén az indiai megszólító mód, a latinhoz hasonlóan csak akkor használható, amikor közvetlenül megszólítunk valakit. (Amikor róla beszélünk, akkor nem.) Jaya Bhagawan A cím egyben a teljes szöveg is, ám sok szempontból ez az egyik legszebb mantra. Először is a dallama miatt. Másodszor: Bhagawan Isten általánosan elfogadott neve, amit több irányzat hívei is (shaiva, vaishnava) magukénak éreznek, egyaránt használnak a számukra legkedvesebb istenség megnevezéseként. Ezen túl néhány köztiszteletben álló megvilágosodott mestert is ezen a néven szólítottak. A legismertebb közülük: Bhagawan Shri Ramana Maharishi.

25 EGYÉB INDIAI MANTRÁK Gayatrí-mantra Om Bhur Bhuvas Suvaha (Om) Tat Savitur Varenyam Bhargo Devasya Dhímahi Dhiyo Yo Nah Prachodayat Ez a Megvilágosodást kérő mantra az ősi Rig-védából. (3:62) Legyen béke a mulandó, az örök és az isteni létsíkokon is. Az örök Nap Istenének ragyogó lényén meditálok. Világítsa meg értelmünket, hozzon fényt a tudatunkba! Többféle Gayatrí is van (ismert indiai versforma, himnusz); ez a Nap, a Napisten Gayatrí-mantrája. Carana Kamara Carana Kamara Bundu Hari Dai A vak is látó lesz, ha Istent keresi. Bengáli vallási ének, Sophia dolgozta fel gyönyörűen. Mi a Nagy Platán alatt kezdtük énekelni, TATÁN.

26 Asato ma ( Maha Mátrix Mantra ) Om Asato Ma Sadgamaya Tamaso Ma Jyotir Gamaya Mrityor Ma Amritam Gamaya Om Shantih Shantih Shantih Om, hazugból az Igazba vezess, Homályból a Fénybe vezess, Halálból Öröklétbe vezess! Om Béke, béke, béke Ez a mantra hallható a Mátrix harmadik részében, különösen a végén. Jó volt a szanszkrit szakértőjük, mert ez a nagy átmenetek mantrája, és különösen a legnagyobb átmenetre, a halálra készít fel. A Brihadaranyaka Upanishad, az egyik ősi titkos tanítás-gyűjtemény része ez a mantra. Isteni segítséget kérhetünk vele ahhoz, hogy változásaink a legjobb irányba vigyenek bennünket.

27 Agnaye Astra mantra (Tűz-mantra) Jata Vedase Sunavama Soma Marati Yato Nidahati Vedaha Sa Nah Parshadati Durgani Vishwa Naveva Sindhum Durita TyAgnih Tűz, legyen úgy, ahogy Te akarod, Védjél meg saját hibáimtól, Segíts át akadályaimon, Ahogy a hajó átkel az Óceánon! Brahma Satyam Brahma Satyam Jagat Nityam Jivo Brahma Eva Na para A lélek a valóság, A világ káprázat, S a lényeged Isten, Nem egyéb. Minden az Egyben Mindenben Minden Mindenki Minden És Minden Isten

28 A Brahma Satyam-mantra egy régi, nem túl sikeres változatát csiszolgatom évek óta. Lassan már kezd értelme lenni. Ez a Vedanta ( a végső tudás ) lényege. Az utolsó versszak pedig saját, és nagyon idekívánkozott ebbe a dalba. Ennek első sora: minden létező egysége. A második: a világban minden kölcsönösen összefügg egymással, egymást tükrözi. A harmadik: mindenki egységben, szoros kölcsönhatásban van a Mindenséggel, magában hordozza a Teljességet. Az utolsó sor: semmi nincs a világban, ami ne Istenből, az egyetlen Abszolút Létezőből lenne. Benne van mindenben, mindenkiben. A világot nem önmagán kívül, hanem Önmagában teremtette. Ez az utolsó sor a legtrükkösebb: így teljesen igaz, az előzőekre épülve, ám egy kicsit megváltoztatva (volt rá példa!): mindenki isten! már egy tomboló ego tobzódása. Ilyen sok múlik a szavakon Shri Ishopanishad (részletek) Om Purnam adaha Purnam idam Purnat Purnam udacyate Purnasya Purnam adaya Purnam eva vashishyate Om, teljes Az és teljes Ez, A Teljesség teremtett mindeneket, S miközben mindent megteremtett, Bizony megmaradt teljes egésznek.

29 Ishavasyam idam sarvam Yat kincha jagatyam jagat Tena tyaktena bhunjitha Ma gridhaha kashya svid dhanam Istené itt minden, amit látsz: Minden élő és élettelen. Fogadd el, amit Ő ad neked, Ne vágyjál soha más kincseket. Vayur anilam amritam Athedam bhasmantam shariram Om kato smara kritam smara Krato smara kritam smara A halhatatlan lélek tartálya, Ez a test most hamuvá ég. Kérlek Uram, emlékezz rám, Kérlek Uram, emlékezzél. Az Upanishádok eredetileg titkos, szóbeli tanítások, amelyet a mesterek csak szóban, közvetlenül adtak át a megfelelő pillanatban a tanítványoknak, sokáig nem írták le őket. A mai kor leírás-mániáját aztán ezek a szövegek sem kerülhették el. A mieink sem Az Isha Upanishad az egyik legszebben megfogalmazott titkos tanítás. Címét a kezdőszaváról kapta: az Övé Istené itt minden. Azért ezt tekintik a kezdőszónak, mert az előző, a Teljességről (Purna) szóló versszak csak előhang, invokáció a műhöz. A harmadik szakasz a hagyomány szerint a halálunk órájában fog majd jól jönni, mert ez az Isteni Tudatot kéri, hogy emlékezzen ránk a döntő pillanatban. A gyakorlás addig sem árt, mert állítólag sokat segít az is, ha mi emlékszünk Önmagunkra

30 Boole Baba Boole Baba Boole Baba Boole Baba Boole Baba Truth, simplicity and love Are my vibrations Truth, simplicity and love Are my creations Igazság, csend és szeretet Az Én rezgésem, Igazság, csend és szeretet Az Én teremtésem. Bármennyire hihetetlen, a mantra melynek kiejtése: Buli Baba! ezt jelenti: Szent Atya. Ez itt Shiva megszólítása. Ő mondja a második versszakban: az Igazság (SAT), Csend (CHIT) és Szeretet (ANANDA) az Én rezgésem (energiám). A Sat-Chit-Anandának van más fordítása is, de ez is elég jó.

31 Shanti ka Shanti Ka Vatavaranam Shanti Ka Vatavaranam Engedd a békét, hogy körülöleljen, Engedd a békét, hogy körülvegyen. Engedd a békét, hogy körülöleljen, Engedd, hogy öleljen át. A legnagyobb válság mélyén, az ezredfordulón voltam a legtermékenyebb dalszerző. Ez a mantra egy füstölő dobozán bukkant fel Isten áldja őket érte. Először az angol fordításra figyeltem fel: Let peace surround you. Mélyen megérintett. Megfordítottam a papírdobozt ott volt szanszkrit betűkkel az eredeti szöveg. A dallam hamarosan megszületett hozzá aznap este már énekeltük Ganeshékkal a csoporton. Máig is egyik kedvencünk. Evés előtti mantra Brahmar panam Brahma havire Brahma Agnum Brahmana bhutam Brahme vate nakata viam Brahma karma Samadhinam A Bhagawad Gita (Szent Könyv/Ének) egyik szakaszának változata, amelyet étkezés előtt szoktak énekelni Indiában. Ezzel még az étkezés által is tudatosítják minden létező egységét, amelyben a Mindenség táplál bennünket. (Nem csoda, hogy a legtöbb indiai vegetáriánus )

32 INDIÁN DALOK Földanya Hey yunga ho yunga Hey yung yung (2x) Sophia változata: Hey Na Na Ho Na Na Hey Na Na (2x) The Earth is our Mother We must take care of her (2x) Föld, ó jó Anyánk Szükséged van reánk, Föld, ó jó Anyánk Szükségünk van reád! Mitakuye oyazin (4x) Minden rokonom (3x) A szépségben jár. A Hey yunga a hopi indiánok dala. A sziú indiánok két legismertebb mondásával egészítettem ki. Az első: Minden Rokonom! (All my Relations!) A látszat ellenére ez nem kijelentés, hanem megszólítás. A létezés valamennyi szintjén élő rokonaidat hívhatod, idézheted meg vele. A másik egy jó tanács az egész életedre: A szépségben járj! (Walk in Beauty.) A szépséget látva, megélve éld az életedet! Ezekből csináltam egy mondatot: Minden rokonom a szépségben jár.

33 A Folyó The river is flowing Flowing and growing The river is flowing Back to the sea. Mother Earth carry me A child I will always be Mother Earth carry me Back to the sea. A folyó csak ömlik, Zúdul és ömlik, A folyó csak ömlik A tenger felé. Földanya visz engem, A gyermekének születtem. Földanya visz engem A tenger felé. A tűz csak lángol, Izzik és táncol, A tűz csak lángol A kék ég felé. Nap Atyám hív engem, A gyermekének születtem. Nap Atyám hív engem A kék ég felé.

34 A Négy Elem Return, return (2x) The Earth, the Water, The Fire and the Earth. Megtér, megtér (2x) A Föld, a Víz, A Tűz és a Szél. Ho Ka Hey Ho Ka Hey (6x) Ho Ka Ho Ez egy jó nap meghalni. Ez egy jó nap megszülni. Ez egy jó nap megszületni Ez egy jó nap meghalni. Sziú dal (csatakiáltás), amely a halálhoz való ideális hozzáállást fejezi ki. Talán csak Tim Learry mantrájához mérhető, ugyancsak a halál témában: MIÉRT NE? A többi sor: kiegészítés ugyanebben a szellemben az élet többi területére.

35 Kuwate Kuwate leno leno mahote Hyeno hyeno hyeno (2x) We are at one With the Infinite Sun Forever, forever, forever. Egyek vagyunk A Végtelen Nappal Örökkön-örökkön-örökké. Koyaanisquatsi Koyaanisquatsi (4x) Ez egy kizökkent világ, (3x) Mi zökkenthetjük vissza. Hopi indián dal és ősi jövendölés egy eljövendő korról, a Koyaanisquatsi koráról, amikor az emberiség fejlődése annyira kisiklik, annyira kibillen az egyensúlyából, hogy vagy teljesen kipusztul, vagy gyökeresen megváltozik, új egyensúlyt talál, és ezzel egy teljesen új korszak kezdődik. Sok ősi nép próféciáiban szerepel ez a jóslat, nagyjából ugyanarra az időpontra utalva. Ez az idő most van.

36 KERESZTÉNY DALOK Miatyánk Let Thy Will Be Done (4x) Legyen meg, uram, A Te akaratod! Azt akarom, amit Isten akar, Azt akarom, amit az élet akar. Michael Stillwater a New Age nagy keresztény énekese. Mauiban hallottam-láttam, amint a zsúfolásig megtelt Iao Lodge-ban énekelte úgy századmagával ezt a nagyszerű dalt. A Miatyánk-imából egyetlen sort emelt ki, a leglényegesebbet, a megadás nyugati mantráját: Legyen meg a Te akaratod!

37 Itt van az egész világ He s got the whole world In His hands (4x) Itt van az egész világ A kezében (3x), Itt van a világ a kezében. He s got the whole wide world In His hands (3x) He s got the whole world In His hands He s got the itty-bitty baby In His hands (3x) He s got the whole world In His hands Itt van az icipici baba A kezében (3x), Itt van a világ a kezében. Amerikai fekete spirituálé. Mindannyian Isten kezében vagyunk de ezt ők tudják a legjobban elénekelni A templomban sem szeretnek unatkozni.

38 Tell it to the mountain Go and tell it to the mountain Go and tell it everywhere Go and tell it to the mountain That Jesus Christ was born Megyek, elmondom a hegynek, Megyek, elmondom mindenütt, Megyek, elmondom a hegynek, Hogy Jézus megszületett! Ez is spirituálé. Sokan terjesztik a Jó Hírt de ez még swingel is!

39 Édes megadás Sweet surrender I am opening up in Sweet Surrender To the luminous love-light of the One. I am opening 2x Édes megadásban kinyílok én És befogadom Isten szeretetét. Édes megadásban kinyílok én És befogadom fénylő szeretetét. Kinyílok én, Kinyílok én. We are opening up in Sweet Surrender To the luminous love-light of the One. Egyes természeti népeknél, akik megkeresztelkedtek, Édes Megadás Jézus nevének szinonímája. Ezt a dalt szülés megkönnyítésére szokták énekelni a falu többi asszonyai, akik összegyűltek a szülő anya körül. Úgy hallottam, a mi változatunkra is többen szültek már

40 AZ ÚJ KORSZAK DALAI Love Is Love is the healing power (3x) Give your love away A szeretet a gyógyulás, És a szeretet hozza a gyógyulást. A szeretet a gyógyulás, Nekem nem kell semmi más! Gentle with myself I m gentle with myself Love myself I m a child of the Universe Prescious child of the Universe We re all One together Légy gyengéd magaddal, Szeresd magad, Az Univerzum édes gyermeke vagy, Az Univerzum szeretett gyermeke vagy Mindörökké

41 Van aki azt hiszi, hogy meg kell tagadni magunkat ahhoz, hogy másokat szerethessünk. Az igazság ennek az ellenkezője. Senki sem képes mást (legalábbis jól!) szeretni, aki magát nem szereti úgy, ahogy van. Igazi szeretet csak egyféle lehet mind önmagunk, mind mások iránt: feltétel nélküli szeretet, elfogadás. I m O. K I m OK. just the way I am Jó vagyok úgy, ahogy vagyok. Circle I am a circle, I am healing you You are a circle, you are healing me Unite us, be One, Unite us, be as One Én egy kör vagyok, lelked gyógyítom. Te is egy kör vagy, lelkem gyógyítod. Ez összeköt minket. Egyek vagyunk, Mindnyájan: Egy.

42 Végig az úton Veled nincsen semmi színlelés És nincs hazugság. Egymás felé fordítjuk lényünk Legfinomabb oldalát. Testhez a test és szívhez a szív És Egy az igazság, Mert mindkettőnk szívében benne ég Egy és ugyanaz a láng. With You there s no pretending, With You there s no lies. We re merging into one another With the sweetest, softest sighes. Body to the body and heart to heart You are my twin flame And the fire that burns inside us both Is one and the same. Cause love and the truth are one with you honey Love and the truth are one Mert a szeretet és igazság egy Veled, kedves, Egy a szeretet és igazság. And I m going all the way with you sweet baby Going all the way with you. És az egész úton veled tartok, baby Az egész úton veled megyek. Megvilágosodás-Intenzívjeink sok-sok résztvevője ismeri ezt a dalt, mint Az Intenzívesek Himnuszát. Az a legnagyobb értéke számunkra, hogy több szinten is értelmezhető: szerelmes dalként éppúgy, mint a szellemi Út és a Közösség melletti elkötelezettség kifejezéseként.

43 Surrender Surrender surrender and let go Surrender surrender all you know Surrender let your body go free Surrender let your mind be Surrender to the truth, surrender to the truth Surrender to the truth, surrender to the truth Engedd el és add meg magad. Engedd el, amíg már semmi sem marad. Engedd el, engedd szabadon a testedet, Engedd el, nekem már semmi sem lehet Fontosabb, mint az igazság! Nem marad más, csak az igazság Nem marad más, csak az igazság Ugyanannak az amerikai spirituális közösségnek az éneke, mint az előző. Mi is egy évtizede énekeljük.

44 SAJÁT DALAINK Tűzjáró Blues Megyek át, megyek a tűzön át, Megyek át, megyek a tűzön is át, (2x) Veletek megyek a tűzön is át! Nem csinálok semmit Nem csinálok semmit, nem csinálok semmit, Nem csinálok semmit nem csinálok. (2x) Nem gondolok semmit, nem gondolok semmit, Nem gondolok semmit nem gondolok. (2x) Nem mondok én semmit, nem mondok én semmit, Nem mondok én semmit nem mondok. (2x) Volt olyan idő az életemben, amikor reménytelenül rossz volt a helyzetem, de ha bármit tettem, azonnal még rosszabbá változott. Ekkor írtam magamnak ezt a dalt remélem, nektek is beválik!

45 A Tatai Tenger A Tatai Tenger, a Tatai Tó A Tatai Tenger, a Tatai Tó Ez a jó ez a Tatai Tó. A Tatai Tenger, a Tatai Vár A Tatai Tenger, a Tatai Nyár Visszavár a Tatai Vár! A Tatai Tenger, a tatai fám, A Tatai Tónál a Nagy Platán Visszavár az öreg platán! Tizenkét éve minden nyáron Tatán tartjuk a hagyományos nyári SAMADHI-táborainkat. Nem csoda, hogy megihletett ez a gyönyörű hely, csoportjaink egyik kedvenc színtere. És végül: Nagyon betranszolunk Nagyon betranszolunk (3x) (legalább!) Még egyszer! Nagyon betranszolunk, (3x) Aztán úgy maradunk!

46 TARTALOM Ajánlás....2 SHIVA MANTRÁI Ganga-parti Shiva-mantra... 3 Az élet tánca 4 A Prána együttes feldolgozása 5 Baba Hari Das lassú változata.5 Macedón Shiva 5 Gyors Shiva.6 Shiva Shambo. 6 Mamaji mantrája. 6 Megadom magam....7 Ganesha-mantra..8 ShivaShakti. 8 Shiva és Shakti....9 Trimurti. 10 Shiva-rap 11 So Ham..12 So Ham Belép a fény...13 So Ham Kemény változat Maha Mrityunjaya Mantra 15 BUDDHA-MANTRÁK Gate gate...16 Beavatási mantra...17 Padmasambhava mantrája.17 Vajrasattva 18 Om Mani Padme Hum..18 Tara mantrája 19 A Tara-mantra változata 19 VISHNU KRISHNA-MANTRÁK Mahamantra..20 Lassú Krishna-mantra...20 Rama Krishna Govinda.21 Govinda.21 Varázsmantra 22 Gopala...22

47 Rama Bolo.23 Samadhi SitaRam..23 Radhe sham...24 Jaya Bhagawan..24 EGYÉB INDIAI MANTRÁK Gayatrí-mantra..25 Carana Kamara.25 Asato ma ( Maha Mátrix Mantra )...26 Agnaye Astra mantra (Tűz-mantra)..27 Brahma Satyam.27 Shri Ishopanishad (részletek)...28 Boole Baba 30 Shanti ka..31 Evés előtti mantra..31 INDIÁN DALOK Földanya... 32

48 A Folyó.33 A Négy Elem 34 Ho Ka Hey 34 Kuwate..35 Koyaanisquatsi. 35 KERESZTÉNY DALOK Miatyánk...36 Itt van az egész világ 37 Tell it to the mountain Édes megadás 39 AZ ÚJ KORSZAK DALAI Love Is..40 Gentle with myself 40 I m O. K Circle.41 Végig az úton Surrender SAJÁT DALAINK Tűzjáró Blues 44 Nem csinálok semmit 44 A Tatai Tenger.. 45 Nagyon betranszolunk TARTALOM. 46

49

Buktatók és akadályok a spirituális fejlődés útján

Buktatók és akadályok a spirituális fejlődés útján Buktatók és akadályok a spirituális fejlődés útján Ganésa az akadályok elhárítója 3 * OM GAM GANAPATAYÉ NAMAH Hódolatom neked Ganésa, Akadályok Elhárítója, tisztelettel meghajlok előtted. Kérlek, háríts

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ 2 SZENT BERNÁT

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

Függelék. 2. Unitárius hitvallás.

Függelék. 2. Unitárius hitvallás. Függelék. 2. Unitárius hitvallás... Hiszek egy Istenben a világ teremtőjében fenntartójában és az emberiség szeret'ő atyjában;.. Hiszek az ember Jézusban" az ő isteni kulde. tésében az ő tanainak udvözítő

Részletesebben

Patandzsali Jóga- szútrái

Patandzsali Jóga- szútrái Patandzsali Jóga- szútrái A szamápatti Atma Center, 2010. 01.08. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítam asztu

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA

AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA TARTALOM A líra jellemzői A lírai művek osztályozása A görög líra Szapphó Anakreón Összefoglalás 1 A líra jellemzői A líra, magyarul költészet, a legszubjektívebb

Részletesebben

JANUARY FEBRUARY MARCH APRIL MAY JUNE JULY AUGUST SEPTEMBER OCTOBER NOVEMBER DECEMBER Minden hónapra egy angolos kihívás! Az idei naptárral minden egyes hónapban egy angolos kihívás elé állítalak Titeket!

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1

É N E K F Ü Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K Ö N Y V E 1 4 7 : 1 É N E K F Ü Z E T A S V Á B H E G Y I R E F O R M Á T U S G Y Ü L E K E Z E T S Z Á M Á R A Ö S S Z E Á L L Í T V A MILYEN JÓ ISTENÜNKRŐL ÉNEKELNI, MILYEN GYÖNYÖRŰ A SZÉP DICSÉRET! Z S O L T Á R O K K

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van.

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van. V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. Alleluja.

Részletesebben

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS A szeretet mindenkié Előszó Szavakkal lefesteni a láthatatlant, megformálni az érinthetetlent A szó fogyatékos eszköz. Ahogy az öt emberi érzékszerv is. Kétséges, hogy

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Tisztelt Lelki Tanítómesterem

Tisztelt Lelki Tanítómesterem 4. fejezet (1974-1977) Kumbha-MelÝ Gour Govinda Swami ezután Allahabadba ment, hogy a Kumbha-mel n találkozzon ¼r la Prabhup dával. Gour Govinda Swami: Meghívtam Prabhup dát Bhubaneswarba, és ô elfogadta.

Részletesebben

Gyászszertartás Búcsúztató

Gyászszertartás Búcsúztató Gyászszertartás Búcsúztató Nyitó ima: Mennyei Atyánk, azért jöttünk össze a mai napon, hogy lerójuk tiszteletünket és kegyeletünket szeretett teremtményed, élete előtt. Összejöttünk, hogy hálát adjunk

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

Azért, mert életben vagy, nem jelenti azt, hogy ÉLSZ!

Azért, mert életben vagy, nem jelenti azt, hogy ÉLSZ! Azért, mert életben vagy, nem jelenti azt, hogy ÉLSZ! Hegedüs Erika coach, életvezetési tréner 2013. szeptember 28. CoachOK Szakmai Szövetség Mindannyiunk életében jönnek olyan események, amikor szembesülnünk

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész FONTOS! Ha ennek az ajándékanyag sorozatnak nem láttad az 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! Fekete Gábor www.goangol.hu A sorozat 1. részét itt éred el: www.goangol.hu/ajandekok/phrasalverbs

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán

Boldogságóra. munkafüzet. 6-10 éveseknek. Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Bagdi Bella - Petőné Honvári Jolán Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Boldogságóra munkafüzet 6-10 éveseknek Írta: Bagdi Bella, Petőné Honvári Jolán Szerkesztette: Feledi Eszter Illusztráció: Tarjányi

Részletesebben

http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player

http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player http://www.onenessuniversity.org/index.php/webcasts/webcast-player Bepillantás a bensőnkbe nkbe Általában az emberek úgy definiálják Istent, mint aki mindenütt jelen van, aki mindentudó, mindenható, és

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Állatöv, planéták és kozmosz 10 előadás Düsseldorf, 1909.

Részletesebben

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája Jézusom, bízom Benned! Az Isteni irgalmasság kilencede valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája 1937. augusztus 10-én mondta az Úr Szent Faustina nővérnek: Azt kívánom,

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

TANMENETJAVASLATOK. Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően.

TANMENETJAVASLATOK. Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően. TANMENETJAVASLATOK Általánosságban: egy lecke mindig egy heti anyagot jelent, a heti óraszámnak megfelelően. a) változat (heti 3 óra) Egy leckére átlagosan 3 óra jut, de ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodni.

Részletesebben

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 1 Megrendülten tudatjuk, hogy 2013. január 26-án 87 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2013. február 10-én 10.30 órakor a Budafoki Temetőben a Római Katolikus Egyház

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő.

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő. Válás és újraházasodás a Biblia szemszögéből Ebben az írásunkban a Biblia válás és újraházasodás kérdésére vonatkozó kijelentéseivel szeretnénk foglalkozni. Az Újszövetség világosan elutasítja a válást.

Részletesebben

TEST ÉS VÉR. Készítette: Kun Dorottya, Kollár Anna

TEST ÉS VÉR. Készítette: Kun Dorottya, Kollár Anna TEST ÉS VÉR Készítette: Kun Dorottya, Kollár Anna Vito Acconci (1940 -, New York) Írás és A test szerepe döntő A fájdalom, mint kreatív elem A testre gyakorolt cselekvések hatása testre lélekre Vizsgálta

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Lenni vagy nem lenni?

Lenni vagy nem lenni? Lenni vagy nem lenni? nyelvtani feladatok Alapszabályok / Basic Rules o A mondatban van olyan szó, amelyik a Hol? kérdésre válaszol van, vannak When there is a word in the sentence that responds to the

Részletesebben

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1.

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. A párválasztó játékok között a párválasztó körjátékokat, a leánykérő játékokat és a párválasztó társasjátékokat találjuk. Az óvodában a leggyakrabban használt

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái Bevezető előadás Atma Center, 2009. 07. 17. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ Immár hoz hasznos magvakat, díszíti ékes,

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS Alapige: Malakiás 2,13-16 És ezt is cselekszitek: betöltitek az Úr oltárát könnyhullatással, sírással

Részletesebben

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e?

Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Szelíd volt-e Jézus és szelídséget hirdetett-e? Jézust szelídnek tartjuk. Ilyennek mutatja a házasságtörő asszonynak az esete. Meg akarják kövezni, de Jézus megmentette ettől. A keresztfán kéri az Atyát,

Részletesebben

1%-kal fényesebb jövőt!

1%-kal fényesebb jövőt! M E G S Z A B A D U L Á S Buddhista Meditáció Központ KARMA RATNA DARGYE LING ] TIBETI KARMA KAGYÜ HAGYOMÁNY ] BUDAPEST TAR XIV. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2013. FEBRUÁR Egyetlen gyertya fénye elűzi évezredek sötétjét.

Részletesebben

A Mese és a Dal. Bevezetés (Zsolt. 19 és a Zsidó levél 1 alapján) (Zsoltárok 19,1-2, parafrázis)

A Mese és a Dal. Bevezetés (Zsolt. 19 és a Zsidó levél 1 alapján) (Zsoltárok 19,1-2, parafrázis) A Mese és a Dal Bevezetés (Zsolt. 19 és a Zsidó levél 1 alapján) A Menny arról énekel, hogy milyen nagy az Isten, és az egek azt kiáltják: nézzétek, mit teremtett! Minden nap és minden éjjel errõl beszélnek.

Részletesebben

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10.

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT Lekció: Márk 10. Alapige: Márk 10,45 Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak,

Részletesebben

A Miskolci Egyetem BTK Filozófiai Intézet által kiírt. avagy szerelem a 21.században

A Miskolci Egyetem BTK Filozófiai Intézet által kiírt. avagy szerelem a 21.században A Miskolci Egyetem BTK Filozófiai Intézet által kiírt Szokták mondani folytatta Szókratész a szerelmesek a hiányzó másik felüket keresik., avagy szerelem a 21.században című pályázaton 2. helyezést ért

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

Tolcsvay László Tolcsvay Béla: Magyar Mise Szövegkönyv

Tolcsvay László Tolcsvay Béla: Magyar Mise Szövegkönyv Tolcsvay László Tolcsvay Béla: Magyar Mise Szövegkönyv INTROITUS - Bevezetés Egyedül vagyok, állj mellém, egyedül vagyok, állj mellém, egyedül vagyok, állj mellém, légy velem! Nem mondja senki, hogy mit

Részletesebben

Lesson 1 On the train

Lesson 1 On the train Let's Learn Hungarian! Lesson notes Lesson 1 On the train Dialogue for Lesson 1 (formal speech): Guard: Jó napot kívánok. Jó napot. Guard: Az útlevelét, kérem. Tessék. Guard: Köszönöm. Hmmmm, amerikai?

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái Mi a jóga? Atma Center, 2009. 08. 21. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

A SZENT ŐRANGYAL Fájdalma és öröme

A SZENT ŐRANGYAL Fájdalma és öröme A SZENT ŐRANGYAL Fájdalma és öröme A Katolikus Egyház Katekizmusában a következő szerepel az őrangyalok szerepéről: 336. A gyermekkortól fogva, egészen a halál pillanatáig az emberi életet is körülveszik

Részletesebben

Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1

Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1 Daloló Fülelő Halász Judit Szabó T. Anna: Tatoktatok Javasolt nyelvi szint: A2 B1 / Resommended European Language Level: A2 B1 1. Első hallgatás / First listening Hallgassa meg Halász Judit dalát a Youtube-on!

Részletesebben

Szent Víz szoba ÉS AURASPRAY. ww.holy-water.info online shop: www.om-shiva-esoterik.at

Szent Víz szoba ÉS AURASPRAY. ww.holy-water.info online shop: www.om-shiva-esoterik.at Szent Víz szoba ÉS AURASPRAY ww.holy-water.info online shop: www.om-shiva-esoterik.at Ezek az egyedülálló és magas rezgésű eszenciák drágakövekkel, erőteljes jantrákkal, tiszta aromaolajokkal és isteni

Részletesebben

Név 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 836 815 021 498 267 2. 0066 MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 971 096 107 162 978

Név 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 836 815 021 498 267 2. 0066 MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 971 096 107 162 978 2. ú melléklet Kimutatás a 2007. évi Szja 1 %-ának adózói rendelkezéséről az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok ára a felajánlott összeg szerint csökkenő sorrendben Sor 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május I. évf. 1. szám 2010. május S z ö s z i m a n ó vagyok. Még nem találkoztunk. Én fogok segíteni Neked abban, hogy eligazodjál a különféle érdekes é s i z g a l m a s olvasmányok között. Számomra a legemlékezetesebb

Részletesebben

Levelező Klub FELFEDEZŐK 1. 1. LECKE

Levelező Klub FELFEDEZŐK 1. 1. LECKE Levelező Klub FELFEDEZŐK 1. 1. LECKE 1. rész Kedves Barátunk! Gondolkoztál már azon, milyen lehet Isten? Isten annyira hatalmas, annyira csodálatos, hogy soha nem tudhatunk meg mindent róla. Isten azonban

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak.

Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. Gyerekekre alkalmazta: Anthony A. Lee Illusztrálta: Rex John Irvine Fordította: Maryam Frazer Imánnak. 1 2 'Abdu'l-Bahá sok évet töltött a Szentföldön, Akkó városában. Éveken keresztül fogoly volt, és

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 6. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Molnár Krisztina 3 Az angyali üdvözlet Három festmény A KIADVÁNY KHF/4531-13/2008 ENGEDÉLYSZÁMON 2008. 12.

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus csodái Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja

A Biblia gyermekeknek. bemutatja A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Lázár Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Nem tudja felfogni az emberi értelem. Mikor bűneim súlya alatt a Golgotára ment, Dm C HAm Em D Em Ő Jéééézus, Ő Jéééézus, Ő Jéééézus. Megváltóm!

Nem tudja felfogni az emberi értelem. Mikor bűneim súlya alatt a Golgotára ment, Dm C HAm Em D Em Ő Jéééézus, Ő Jéééézus, Ő Jéééézus. Megváltóm! m Hm Az Ő szeretete olyan nagy, hogy fel sem mérhetem, m Nem tudja felfogni az emberi értelem. m Hm Mikor bűneim súlya alatt a olgotára ment, m Meghalt azért, hogy én örökké éljek. m HAm m m Ő Jéééézus,

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE Szeretettel köszöntelek kedves Olvasó! 2015. XI / 31. szám November hónap - érzésem szerint - a letisztulást, az átláthatóságot, és az elcsendesedést hozza el számunkra, amire szükségünk is van, hiszen

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás)

Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás) 138 Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás) A most következő előadásban két kérdésre keresem a választ. 1. A múltra nézve: Hogyan kezdte ünnepelni a keresztyénség karácsonykor Jézus Krisztus születését?

Részletesebben

NYILVÁNVALÓ SZERETET

NYILVÁNVALÓ SZERETET Pasarét, 2015. december 25. (péntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza NYILVÁNVALÓ SZERETET Énekek: 182; 321,1-3. 4. 6-7; 447 Lekció: Lukács 2,1-14 Alapige: 1János 4,9-10 Azáltal lett nyilvánvalóvá

Részletesebben

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor Minta felaatsor venég Téma: Általános szintfelmérő Aláírás:... Dátum: 2016.05.29 08:18:49 Kérések száma: 25 kérés Kitöltési iő: 1:17:27 Nehézség: Összetett Pont egység: +6-2 Értékelés: Alaértelmezett értékelés

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24. Beauty and the Beast. A szépség és a szörnyeteg 1. rész

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24. Beauty and the Beast. A szépség és a szörnyeteg 1. rész HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉS 24 Beauty and the Beast A szépség és a szörnyeteg 1. rész A rich man lives in a big city near the sea. He has got three daughters and three sons. One daughter is called Beauty

Részletesebben

TAR-PA. Buddhista Meditáció Központ 2011. JÚNIUS M E G S Z A B A D U L Á S. vezetésével Tar 2011. július 3. szellemi vezetője 2011.

TAR-PA. Buddhista Meditáció Központ 2011. JÚNIUS M E G S Z A B A D U L Á S. vezetésével Tar 2011. július 3. szellemi vezetője 2011. a M E G S Z A B A D U L Á S Buddhista Meditáció Központ KARMA RATNA DARGYE LING ] TIBETI KARMA KAGYÜ HAGYOMÁNY ] BUDAPEST TAR XII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2011. JÚNIUS Szabadító Buddha Anya Templomavató ünnepsége

Részletesebben

Csillagporból születtünk mind HOGYAN ÉLJÜK MEG LELKI FELEMELKEDÉSÜNKET A MAGASABB TUDATOSSÁG FELÉ

Csillagporból születtünk mind HOGYAN ÉLJÜK MEG LELKI FELEMELKEDÉSÜNKET A MAGASABB TUDATOSSÁG FELÉ Csillagporból születtünk mind HOGYAN ÉLJÜK MEG LELKI FELEMELKEDÉSÜNKET A MAGASABB TUDATOSSÁG FELÉ Visszaemlékezés csillag eredetünkre Csillagokbeli energiák üzenete. Csillagporból származunk mindannyian.

Részletesebben

Segítség a család lelki növekedéséhez

Segítség a család lelki növekedéséhez Segítség a család lelki növekedéséhez Hogyan válhatnak családi áhítataink a meghittség, a közösség és a szeretet különös pillanataivá? Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Demeter Sándor Lóránd. A törött cserépedény

Demeter Sándor Lóránd. A törött cserépedény Demeter Sándor Lóránd A törött cserépedény Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek. Miért nézed a

Részletesebben

XV. KARMAPA KHATYAB DORDZSE. A belső ragyogás. gyakorlata. Oltalmazó Csenrézi. meditációjának magyarázata. A lények javáért szüntelen hulló eső

XV. KARMAPA KHATYAB DORDZSE. A belső ragyogás. gyakorlata. Oltalmazó Csenrézi. meditációjának magyarázata. A lények javáért szüntelen hulló eső XV. KARMAPA KHATYAB DORDZSE A belső ragyogás gyakorlata Az Oltalmazó Csenrézi meditációjának magyarázata A lények javáért szüntelen hulló eső Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar KIADJA A Magyarországi

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat

Technika, életvitel és gyakorlat Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim!

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Üzenet A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere: Ez jöve Jézushoz

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17

Előszó.2. Starter exercises. 3. Exercises for kids.. 9. Our comic...17 2011. december Tartalom Előszó.2 Starter exercises. 3 Exercises for kids.. 9 Our comic....17 1 Előszó Kedves angolul tanulók! A 2010/2011- es tanévben elkezdett újságunkat szeretnénk továbbra is szerkeszteni

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A szamádhi és az Ísvara Atma Center, 2009. 11. 13. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra HarihÓm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Járkáló 6659 A 110 ÉVE SZÜLETETT DAG HAMMARSKJÖLD Az ENSZ tragikus repülőszerencsétlenségben elhunyt svéd evangélikus főtitkárának (1953-1961 között volt e tisztségben) élete valamennyi tudatos döntését

Részletesebben

Patandzsali Jóga szútrái

Patandzsali Jóga szútrái Patandzsali Jóga szútrái A tudat változásai Atma Center, 2009. 09. 11. Gauranga Das atmacenter.hu Bevezető mantra Harih Óm Szaha návavatu Szaha nau bhunaktu Szaha vírjan karavávahaih Tédzsaszvinávadhítamasztu

Részletesebben

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 2 Információk: és esküvője év hó -n Helyszín: Telepítés: -tól -ig (kb 2 óra időtartam) Násznép érkezik: Műsor kezdés várhatóan: órakor Időtartam: kb 8 perc

Részletesebben

Szentháromság vasárnapja 2012. június 3.

Szentháromság vasárnapja 2012. június 3. 270 Szentháromság vasárnapja 2012. június 3. Pünkösd utáni első vasárnap. Ehhez a vasárnaphoz viszonyítjuk az ún. ünneptelen félév vasárnapjait, Advent 1. vasárnapjáig: Szentháromság utáni 2. 3. stb. vasárnap.

Részletesebben

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD Ayurvéda = Az Élet Bölcsessége Az Ayurvéda célja Az ayurvéda célja, hogy helyreállítsa az élet egyensúlyát a tökéletes elme, test működés és viselkedés révén; Az ayurvéda

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

A ~ You're adorable. W, X, Y, Z... It's fun to wander through, The alphabet with you, 1. To tell you what you mean to me

A ~ You're adorable. W, X, Y, Z... It's fun to wander through, The alphabet with you, 1. To tell you what you mean to me A ~ You're adorable 1949 by Jo Stafford and Gordon MacRae YouTube link: http://www.youtube.com/watch?v=aam8t2yococ 1. Hallgasd meg a dalt néhányszor! Tanuld meg a mellékneveket! A ~ You're adorable...

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben