GYÓGYSZERTÉVESZTÉSEK IATROGEN ÁRTALMAK AZ ALAPELLÁTÁSBAN DEMIN XIV. KONGRESSZUSA DEBRECEN 2014.V

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYÓGYSZERTÉVESZTÉSEK IATROGEN ÁRTALMAK AZ ALAPELLÁTÁSBAN DEMIN XIV. KONGRESSZUSA DEBRECEN 2014.V.21-23."

Átírás

1 GYÓGYSZERTÉVESZTÉSEK IATROGEN ÁRTALMAK AZ ALAPELLÁTÁSBAN DEMIN XIV. KONGRESSZUSA DEBRECEN 2014.V Dr. Darvai László, Joóné Fábián Barbara, Fazekas Györgyi Családorvosi Rendelô, Ostoros

2 GYÓGYSZERTÉVESZTÉSEK A terápia sikere sokszor nem a gyógyszer hatásán múlik. A gyógyszerinterakciók, mellékhatások, inverz hatások, farmakokinetika és farmakodinámia ismert tényezőin kívül talán a legfontosabb: milyen a terápiás fegyelmezettség? És biztos, hogy a gyakran emlegetett compliance csak a betegen múlik?? Számtalan akadály merül fel a pontos gyógyszereléssel kapcsolatban, s ezen akadályok nagy részének okai mi magunk vagyunk: az egészségügy szereplői. Jelen esetben azt vizsgáljuk: mi hogyan tudnánk javítani a gyógyszerszedés pontosságán? Ugyan a javasolt gyógyszereknek mi a sorsa a rendelőből való kilépést követően? Mit javasoltunk, mit vált ki a beteg? Mit kap a gyógyszertárból, s milyen rend szerint szedi? Hogyan, ki ellenőrzi mindezt? Számos kérdés merül fel, s sokszor megválaszolatlan marad. Feldolgoztuk praxisunkban a gyógyszerszedési biztonság néhány buktatóját. Szerettük volna látni, mit szed vagy nem szed a beteg, mit értett meg és mit nem a javasoltakból.

3 A GYÓGYSZERTÉVESZTÉSEK OKAI Az elégtelen tájékoztatás A beteg nem képes befogadni az információt - annak mennyisége miatt - mert az idegenül csengő gyógyszerneveket nem tudja megjegyezni -idős kor, mnestikus funkciók romlása, mentalis okok miatt - hasonló hangzású gyógyszernevek miatt a javasolt és felírt gyógyszerek helyett más orvosságot kap a beteg (helyettesíthetőség, generikus gyógyszerek) a gyógyszerek dobozai gyakran a megtévesztésig hasonlóak a signaturán feltüntetett szedési utasítás nem elégséges, vagy a gyógyszertárban a dobozra írt utasítás hiányzik vagy nem olvasható a gyógyszereket nem eredeti dobozukban tárolják, s a tabletták hasonlóak Szakorvosi rendelőkben (kórházból hazajövet) felirt receptek!!!

4 KÉRDŐÍV Kérdőíves felméréssel igyekeztünk kipuhatolni, milyen pontosak betegeink gyógyszerszedési ismeretei. Rákérdeztünk az életkorra, az iskolázottságra, a családi helyzetre, arra, hogy gyakran cseréli-e a gyógyszerész a felírt gyógyszereket, s hogy tudják-e, hogyan kell szedni a tablettákat. Ellenőriztük, hogy a betegek által felsorolt gyógyszerek mennyiben egyeznek meg a számítógépes nyilvántartásunk szerinti szokásos terápiával.

5 KÉRDŐÍV A GYÓGYSZERSZEDÉS ISMERETEIRŐL

6 A KÉRDŐÍV EREDMÉNYEI-1 A 180 db kiadott kérdőívből összesen 166 volt értékelhető. 3 vagy több hibát ejtett 42 fő. A 42 főből csak 10-nek volt gyógyszerszedési útmutatója. A 3 vagy több hibát ejtettek közül 14 fő a dobozra irt szedési rend alapján szedi gyógyszereit, 10 fő emlékezetből, 6 főnek hozzátartozó készíti ki. 0-1 hibát vétettek 104-en! Ezek közül 68-nak volt gyógyszerszedési útmutatója. Közülük 16-an emlékezetből gyógyszerelnek, 20-an a gyógyszerész által a dobozon feltüntetettek szerint. 2 hibát 20-an vétettek, ebből hatan emlékezetből, 8-an a dobozon szereplő utasítás szerint szedik gyógyszereiket.

7 A 166 BETEG AZ ALÁBBIAK SZERINT TÉVESZTETT SZEDETT GYÓGYSZEREIBEN

8 A 3-NÁL TÖBBSZÖR HIBÁZÓK AZ ALÁBBIAK ALAPJÁN SZEDIK GYÓGYSZEREIKET:

9 A 0-1 HIBÁT VÉTŐK AZ ALÁBBIAK ALAPJÁN SZEDIK A GYÓGYSZEREKET:

10 A KÉRDŐÍV EREDMÉNYEI-2 megfigyelhető, hogy a magas iskolázottságúak alig tévesztenek, az általános és középiskolai végzettség között lényeges különbség nem volt. 26 fő volt egyedül élő, (közülük 18 főnek nincs középiskolai végzettsége), gyógyszerszedési biztonságuk reletíve magas: 15-en 0-1 hibát vétettek, ebből 13-an gyógyszerszedési útmutatóval rendelkeznek. 52 fő nem fogadja el a felajánlott helyettesítő gyógyszert, generikus készítményt (egynél több hibájuk nem volt!). A többiek a felírt gyógyszer helyett olykor vagy gyakran eltérő nevű orvosságot kapnak. Fontos tehát kiemelnünk, hogy a hozzátartozó jelenléte, a gyógyszerész által pontosan ráírt szedési rend, az iskolázottság mellett legfontosabb, hogy a beteg orvosától pontos gyógyszerszedési útmutatót is kapjon, írásban.

11 GYÓGYSZERSZEDÉSI ÚTMUTATÓ gyógyszer neve Aspirin protect Concor 5 mg Nootropil 1200 mg Tritace 5 mg Normodipin 5 mg Furon 40 mg reggel délben este megjegyzés / másnaponta Kaldyum caps 600 mg másnaponta Syncumar 1 mg - - utasítás szerint!

12 AZ ÖSSZETÉVESZTHETŐSÉG Rendkívüli problémának látszik, hogy a gyógyszergyárak marketingszemlélete, annak követelményei gyakran felülírják a gyógyszerszedés biztonságának érdekeit. Számos gyógyszergyár termékeinek külleme rendkívül hasonló. A dobozok megjelenése, színvilága, design-elemei rendkívüli gyógyszertévesztésekre adnak okot, olykor a kísérteties hasonlóság már biztonsággal állítható, hogy veszélyt hordoz. Egy idős, esetleg egyedül élő beteg esetében ezen gyógyszerek elkülönítése olykor megoldhatatlan feladatot jelenthet, akár a látásélesség csökkenése, akár a cognitiv funkciók romlása miatt. Fotókkal illusztráltuk, mennyire szembeszökő a hasonlóság, mekkora lehet a tévesztés valószínűsége. Főként, ha azt halljuk a rendelőben: Doktor úr! Egy doboz Ratioparmot tessék nekem felírni, elfogyott!

13 ???

14 ???

15 ???

16 ???

17 ???

18 ???

19 ???

20 ORIGINALIS GENERIKUS? Az unalomig ismételt, vissza visszatérő és elnyűhetelen téma az originalis generikus szerek cserélhetőségének problémaköre. E helyen nem a valóban az az, aminek látszik? kérdésre keresünk választ, hanem arra, hogy valóban tudja a beteg, hogy amit a gyógyszertárból kapott, azt melyik gyógyszer helyett kapta? az orvosnál: Mari Néni, ezt tessék kiváltani, olcsóbb, mint a C. Ezt B nek hívják, ugyanúgy kell szedni. A többi gyógyszerét is felírtam, itt vannak a receptek. a gyógyszertárban: - Mari néni, amit a doktor úr felírt a múlt hónapban, az most nincsen/nem lehet kapni/csak holnapután lesz/megszűnt a támogatása/nem megy KGY-ra, tessék, itt egy doboz B, ugyanaz lesz. Még a neve is hasonló. otthon: hm. Több új gyógyszert is kaptam, mondta a gyógyszerész úr, hogy olcsóbbak, mint az eddigiek. Vajon melyik az, amit a C helyett kell szednem? Hiszen ez mind B betűvel kezdődik. Sebaj, még van a C-ből pár darab, szedem azt, meg a többit Egy alkalommal aztán, a mentőorvos, aki keringésösszeomlás miatt találja Mari nénit otthonában, a 35 ös frequentia okát kutatva megtalálja a gyógyszeres dobozokat : Bisogamma, Bisoprolol, Concor Létezik, nem is túl gyakran, hogy a beteg rendszeresen szedett gyógyszerei mindegyikét generikus készitményekkel váltják fel. Van, hogy havonta új gyógyszernévvel kell megismerkedniük: most épp az kapható vagy olcsóbb

21 KÖVETKEZTETÉS A gyógyszertévesztések számtalan oka közül hangsúlyozottan elsőként említendő a nem kellő, de inkább nem elégséges tájékoztatás. Számtalan felesleges hospitalisatio, egészségromlás vagy akár haláleset lenne megelőzhető azzal, ha a beteg pontosan ismeri a gyógyszerelés rendjét, és azt időközönként ellenőrizzük is. Mindennek talán orvosi kommunikációról szóló konferencián lenne a helye, de valljuk, hogy a minőségbiztosítási kérdések egyik legfontosabb pillére az alapellátásban az, hogy amit javaslunk, a beteg otthonában megvalósul-e, s erről kapunk-e rendszeres visszajelzést a szükséges módosítások lehetőségét megteremtve.

22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Gyógyszertévesztések iatrogen ártalmak az alapellátásban. Dr. Darvai László, Joóné Fábián Barbara, Fazekas Györgyi (Családorvosi Rendelő, Ostoros)

Gyógyszertévesztések iatrogen ártalmak az alapellátásban. Dr. Darvai László, Joóné Fábián Barbara, Fazekas Györgyi (Családorvosi Rendelő, Ostoros) Gyógyszertévesztések iatrogen ártalmak az alapellátásban. Dr. Darvai László, Joóné Fábián Barbara, Fazekas Györgyi (Családorvosi Rendelő, Ostoros) Ugyan a javasolt gyógyszereknek mi a sorsa a rendelőből

Részletesebben

Gyógyszer expediálás a gyakorlatban

Gyógyszer expediálás a gyakorlatban Gyógyszer expediálás a gyakorlatban Dr. Birinyi Péter PhD szakgyógyszerész Mikszáth Gyógyszertár 1088 Budapest Mikszáth Kálmán tér 4. Mi a gyógyszerész feladata? Gyógyszer- és betegbiztonság (specialitás,

Részletesebben

A betegek együttműködési készsége a különböző generikus gyógyszerek esetében Lehet, hogy a színe és az alakja a legfontosabb?

A betegek együttműködési készsége a különböző generikus gyógyszerek esetében Lehet, hogy a színe és az alakja a legfontosabb? dr. Molnár Márk Péter Budapesti Corvinus Egyetem mark.molnar@uni-corvinus.hu A betegek együttműködési készsége a különböző generikus gyógyszerek esetében Lehet, hogy a színe és az alakja a legfontosabb?

Részletesebben

Az ügyeleti ellátás szervezésének kérdései a Misszió Egészségügyi Központban

Az ügyeleti ellátás szervezésének kérdései a Misszió Egészségügyi Központban Az ügyeleti ellátás szervezésének kérdései a Misszió Egészségügyi Központban Bihari Katalin, Misszió Egészségügyi Központ PROBLÉMAFELVETÉS A Misszió Egészségügyi Központban az utóbbi két évben egyre nagyobb

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Integrált Szociális Intézmény

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Integrált Szociális Intézmény Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Integrált Szociális Intézmény 7636 Pécs, Malomvölgyi út 21. Pécs M.J.V. Polgármesteri Hivatal Humán Főosztály Ikt.sz.: 261/19-3/2011. Dr. Maulné Dr. Tóth Csilla Pécs

Részletesebben

Finasterid Aramis. 1 mg filmtabletta. Nyilvános Értékelő Jelentés. (finasterid) Gyógyszernév: Nemzeti eljárás

Finasterid Aramis. 1 mg filmtabletta. Nyilvános Értékelő Jelentés. (finasterid) Gyógyszernév: Nemzeti eljárás Gyógyszernév: (finasterid) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Aramis Pharma Kft. Kelt: 2013. december 10. 2 TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK SZÓLÓ ÖSSZEFOGLALÓ... 3 TUDOMÁNYOS

Részletesebben

Ikt.sz. /2013 Ügyintéző: Csikós Péter Tárgy: Előterjesztés a bizottsághoz Mellékletek: 7 db ELŐTERJESZTÉS

Ikt.sz. /2013 Ügyintéző: Csikós Péter Tárgy: Előterjesztés a bizottsághoz Mellékletek: 7 db ELŐTERJESZTÉS Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság 4400 Nyíregyháza, Szent István utca 14. Postacím: 4401 Nyíregyháza Pf.91. Telefonszám: (42) 461-217 E-mail: alapellatas@nyiregyhaza.hu nyhaalp@gmail.com Ikt.sz. /2013

Részletesebben

A Csepeli Egészségügyi Szolgálat gazdasági-szervezeti átvilágítása

A Csepeli Egészségügyi Szolgálat gazdasági-szervezeti átvilágítása Dr. Szántó Tamás: A Csepeli Egészségügyi Szolgálat gazdasági-szervezeti átvilágítása 2011. május Tartalom Bevezetés... 3 A Csepeli Egészségügyi Szolgálat szervezeti adottságai... 4 Összefoglaló a Csepeli

Részletesebben

Gincosan kemény kapszula

Gincosan kemény kapszula Gyógyszernév: (páfrányfenyőlevél és ginzenggyökér száraz kivonata) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Radaydrug Kft. Kelt: 2013. augusztus 21. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK

Részletesebben

Ki mit tud? A betegek OTC gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretei. Dr. Kovács Márta. Fehér Holló Gyógyszertár, Csorna. Felkészítő: prof. Dr.

Ki mit tud? A betegek OTC gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretei. Dr. Kovács Márta. Fehér Holló Gyógyszertár, Csorna. Felkészítő: prof. Dr. Ki mit tud? A betegek OTC gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretei Dr. Kovács Márta Fehér Holló Gyógyszertár, Csorna Felkészítő: prof. Dr. Szökő Éva XLVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny, Debrecen, 2012. május

Részletesebben

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2014. január 14 én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2014. január 14 én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Tiszacsege Város Önkormányzata K I V O N A T Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2014. január 14 én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 1/2014.(I. 14.) KT. számú HATÁROZAT: Tiszacsege

Részletesebben

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv Vényíró és gyógyszerinformációs szoftver 2.0 verzió vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére Felhasználói kézikönyv Dr. Acsai László, 2009 Vényíró szoftver kézikönyv

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Vázsnok Község Önkormányzat Képviselőtestületének 2011. március 22. napján tartott testületi üléséről. Testületi ülés helye: Sásd, Városháza tanácskozóterme Jelen vannak:

Részletesebben

a Bajcsy-Zsilinszky y Kórházban

a Bajcsy-Zsilinszky y Kórházban Betegre szóló gyógyszerelés a Bajcsy-Zsilinszky y Kórházban Dr. Kis Szölgyémi Mónika - Dr. Higyisán Ilona Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Intézeti Gyógyszertár NEVES Betegbiztonsági Fórum 2011. 04. 07. Célok

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 40 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászdózsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 13-án megtartott rendkívüli ülésén. Az ülés helye: Jelen vannak: Községháza nagyterme mellékelt jelenléti

Részletesebben

A Pradaxa egy dabigatrán etexilát nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Kapszula formájában kapható (75, 110 és 150 mg).

A Pradaxa egy dabigatrán etexilát nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Kapszula formájában kapható (75, 110 és 150 mg). EMEA/H/C/000829 EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára dabigatrán etexilát Ez a dokumentum a -ra vonatkozó európai nyilvános értékelő jelentés (EPAR) összefoglalója. Azt mutatja be, hogy az emberi felhasználásra

Részletesebben

KÉRELEM GYÓGYSZERKIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

KÉRELEM GYÓGYSZERKIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS Kozármisleny Város Önkormányzat Szociális, Kulturális és Oktatási Bizottsága 7761 Kozármisleny, Pécsi út 124. : 72/570-918; KÉRELEM GYÓGYSZERKIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS Kérelmező

Részletesebben

Állami és magánszektor szerepmegosztása az egészségügyben: lakossági vélemények

Állami és magánszektor szerepmegosztása az egészségügyben: lakossági vélemények Állami és magánszektor szerepmegosztása az egészségügyben: lakossági vélemények Gyorsjelentés a 2003 júniusában lefolytatott közvéleménykutatás eredményeiről Megrendelő: Egészségügyi Szociális és Családügyi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B Carbo activatus EGIS tabletta Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Fazekas Tibor polgármester megköszönte a falugondnoki beszámolót, majd megkérdezte van-e valakinek hozzászólása, észrevétele.

Fazekas Tibor polgármester megköszönte a falugondnoki beszámolót, majd megkérdezte van-e valakinek hozzászólása, észrevétele. J E G Y ZŐKÖNYV Készült Vázsnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. december 8. napján tartott közmeghallgatásáról. Testületi ülés helye: Vázsnok, Faluház Vázsnok, Római u. 14. Jelen vannak:

Részletesebben

Mi történt? Mi történt?

Mi történt? Mi történt? Mi történt? 62 éves hipertoniás, és diabeteses férfi egyik hajnalban rosszul lesz. Mentık a legközelebbi kórházba szállítják, ahol megállapítják, hogy myocardialis infarktusa van, és PCI-t (percutan coronaria

Részletesebben

FESZ XIV. Kongresszusa

FESZ XIV. Kongresszusa FESZ XIV. Kongresszusa FESZ A BETEGEK TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁSÁÉRT Parádfürdő, 2014. szeptember 19-20. Tények A vonatkozó statisztikai adatok szerint 15-18 000 főre tehető az agyvérzés miatt bekövetkezett

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS LAKÁSÜGYI BIZOTTSÁGA Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS LAKÁSÜGYI BIZOTTSÁGA Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS LAKÁSÜGYI BIZOTTSÁGA Békéscsaba, Szent István tér 7. Postacím: 5601 Pf. 112. Telefax: (66) 523-839 Telefon: (66) 452-252

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diovan

Részletesebben

SIÓAGÁRDI KRÓNIKA VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

SIÓAGÁRDI KRÓNIKA VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM Sióagárd Község Önkormányzata 2014. JANUÁR VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM LELKI ÚTRAVALÓ 2. oldal AZ ÖNKORMÁNYZAT TÁJÉKOZTATÁSA 3. oldal FELHÍVÁS - SIÓAGÁRDI ÉRTÉKTÁR 4. oldal MEGHÍVÓ RENDEZVÉNYEKRE 5. oldal KILIÁN

Részletesebben

A betegoktatás jelentősége a COPD-s betegek gondozásában

A betegoktatás jelentősége a COPD-s betegek gondozásában A betegoktatás jelentősége a COPD-s betegek gondozásában Toller Zsoltné Szakasszisztens Budapest, II. kerületi Tüdőgondozó 1 COPD KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI Magyarországon ma a világ összes korszerű inhalációs

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Phare. A kutatás dokumentációja és alapsorai. Háziorvos kérdő ív Interjú az önkormányzati tisztségviselő vel

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Phare. A kutatás dokumentációja és alapsorai. Háziorvos kérdő ív Interjú az önkormányzati tisztségviselő vel A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Phare A kutatás dokumentációja és alapsorai Háziorvos kérdő ív Interjú az önkormányzati tisztségviselő vel Az Európai Unió HU9302 sz. Phare Egészségügyi reformprogramja

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Boldog Gizella Alapítvány 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóról

ELŐTERJESZTÉS A Boldog Gizella Alapítvány 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Boldog Gizella Alapítvány

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gammasolde 1 mg filmtabletta. anasztrozol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gammasolde 1 mg filmtabletta. anasztrozol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gammasolde 1 mg filmtabletta anasztrozol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 8200 Veszprém, Óváry F. u. 7. Postacím: 8201 Veszprém, Pf.:73 Telefon: (88) 546-600, Fax: (88) 546-696

VESZPRÉM MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 8200 Veszprém, Óváry F. u. 7. Postacím: 8201 Veszprém, Pf.:73 Telefon: (88) 546-600, Fax: (88) 546-696 VESZPRÉM MEGYEI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 8200 Veszprém, Óváry F. u. 7. Postacím: 8201 Veszprém, Pf.:73 Telefon: (88) 546-600, Fax: (88) 546-696 Szám: 02/79-33/2007. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Betegtájékoztató tépőtömb Aspirin Protectet szedő páciensei részére

Betegtájékoztató tépőtömb Aspirin Protectet szedő páciensei részére Betegtájékoztató tépőtömb Aspirin Protectet szedő páciensei részére Az a beteg, aki megérti a szív- és érrendszeri rizikócsökkentés lényegét és fontosságát, valószínűleg hosszú távon is betartja az Ön

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány - Misek Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház

Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány - Misek Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány Dr. Simkó Csaba osztályvezető főorvos A hospice ellátás lényege Hospice (menedék) néven illetik szerte a világon azon intézményeket, ahol aktív, gyógyító célú onkológiai

Részletesebben

JELENTÉS. a Magyar Honvédség jóléti jellegű beruházásainak. pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 1990. 22.

JELENTÉS. a Magyar Honvédség jóléti jellegű beruházásainak. pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 1990. 22. JELENTÉS a Magyar Honvédség jóléti jellegű beruházásainak pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről... 1990. 22. Az ellenörzést végezték: Kovácsné So6s Piroska számvevő, Révész János s zámvevő, dr. Kardos László

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Syncumar betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓNAK Syncumar

Részletesebben

A családorvos adminisztrációja és szakértői tevékenysége. Mi a családorvosi praxis. Törzskarton. Praxis regiszter. Be- és kijelentkezés.

A családorvos adminisztrációja és szakértői tevékenysége. Mi a családorvosi praxis. Törzskarton. Praxis regiszter. Be- és kijelentkezés. A családorvos adminisztrációja és szakértői tevékenysége dr. Sirák András családorvos, Velence Tel/fax: 22/472 242 06/30 9 461 394 Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Budapest Tanszékvezető: dr. Kalabay

Részletesebben

Loranxil 1 mg és 2,5 mg filmtabletta

Loranxil 1 mg és 2,5 mg filmtabletta Gyógyszernév: (lorazepám) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Meditop Gyógyszeripari Kft. Kelt: 2013. július 31. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK SZÓLÓ ÖSSZEFOGLALÓ... 3

Részletesebben

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Voltaren

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V TERKA 7/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának hivatalos helységében 2013. augusztus 27. napján 15:00 órai kezdettel a Pénzügyi Bizottság NYILVÁNOS ülésén. Jelen

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Megállapította, hogy az ülés határozatképes, Bucsa Község Önkormányzat Képviselőtestülete részéről 7 főből 6 fő képviselő jelen van.

JEGYZŐKÖNYV. Megállapította, hogy az ülés határozatképes, Bucsa Község Önkormányzat Képviselőtestülete részéről 7 főből 6 fő képviselő jelen van. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete Bucsa, Kossuth tér 6. Tel: 66/585-520. 600-32/2014. iktatószám 32. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 12-én tartandó testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 12-én tartandó testületi ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 12-én tartandó testületi ülésére Az előterjesztés tárgya: Melléklet: Az előterjesztés előadója: a Tiszavasvári II. sz.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Ásotthalom Község Önkormányzata Képviselő-testülete Oktatási, Művelődési és Egészségügyi Bizottsága 2010. január 18-án 14 00 órakor megtartott nyílt ülésén. A bizottsági

Részletesebben

A keresőképtelen esetek ellenőrzésének tapasztalatai

A keresőképtelen esetek ellenőrzésének tapasztalatai A keresőképtelen esetek ellenőrzésének tapasztalatai Nagy Zsanett (OEP Észak-alföldi Területi Hivatala Debrecen) Bevezetés A keresőképtelenség elbírálásáról és ellenőrzéséről jogszabály rendelkezik. A

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Rabyprex 10 mg gyomornedv-ellenálló tabletta Rabyprex 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Rabyprex 10 mg gyomornedv-ellenálló tabletta Rabyprex 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Rabyprex 10 mg gyomornedv-ellenálló tabletta Rabyprex 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta rabeprazol-nátrium Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ké szült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága 2010. december 14-én tartott üléséről. Jelen vannak: Bede-Tóth Attila Cserés Csaba Dr. Krámor Katalin

Részletesebben

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés szerinti hiányból:

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés szerinti hiányból: NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3/2008. (II. 14) számú R E N D E L E T E Nyírbátor Város Önkormányzata 2008. évi költségvetéséről Nyírbátor Város Képviselőtestülete az államháztartásról szóló - többször

Részletesebben

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez...

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... TARTALOMJEGYZÉK Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2 További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9 Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... 17 Kérdések és válaszok: Mit tegyek, ha?... 23 KEDVES

Részletesebben

Dr. Mackleroy Szülész-nőgyógyász

Dr. Mackleroy Szülész-nőgyógyász Dr. Mackleroy Szülész-nőgyógyász A három fő téma 1. Az általános nőgyógyászati gondozásról Többek közt, hogy mikor kell egy TS-sel élő serdülő lánynak nőgyógyászhoz mennie 2. Termékenység, családtervezés

Részletesebben

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E A Polgármesteri Hivatal lapja

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E A Polgármesteri Hivatal lapja DMJV Önkormányzat 2004. évi 6. számú Közlönye file://g:\kozl\6szkoz~1\6szkzl~1\6szkzl~1.htm 1. oldal, összesen: 47 DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E A Polgármesteri Hivatal lapja

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2009. augusztus hó 6. napján megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Dénes László polgármester Siket Sándor alpolgármester

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. október 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. október 28-i ülésére KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)-507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. október 28-i ülésére

Részletesebben

BETEGTEGTÁJÉKOZTATÓ. 1. Milyen típusú gyógyszer a Torvacard és milyen betegségesk esetén alkalmazható?

BETEGTEGTÁJÉKOZTATÓ. 1. Milyen típusú gyógyszer a Torvacard és milyen betegségesk esetén alkalmazható? BETEGTEGTÁJÉKOZTATÓ Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót! Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplo információkra a késobbiekben is szüksége

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172), makrogol 4000 és talkum.

SEGÉDANYAG: Hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172), makrogol 4000 és talkum. EUCREAS 50 MG/1000 MG FILMTABLETTA Eucreas 50 mg/850 mg filmtabletta Eucreas 50 mg/1000 mg filmtabletta vildagliptin/metformin-hidroklorid HATÓANYAG: Vildagliptin és a metformin-hidroklorid. 50 mg vildagliptin

Részletesebben

A Diákönkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata

A Diákönkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata A Diákönkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata I. Bevezető rész 1.) Ez a Szervezeti és Működési Szabályzat a Bereczki Máté Szakképző Iskola Diákönkormányzatának összes tagjára érvényes. 2.) Minden

Részletesebben

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25. napján megtartott rendes üléséről.

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25. napján megtartott rendes üléséről. BADACSONYTÖRDEMIC ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE 14 /2009 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25. napján megtartott rendes üléséről.

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV TERKA 18/2013.

J E G Y ZŐKÖNYV TERKA 18/2013. 18/2013. TERKA J E G Y ZŐKÖNYV Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2013. október 28. napján 15:00 órai kezdettel a Szociális, Egészségügyi, Gyermekvédelmi, Közrend és

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának

4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának 4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2006. április 24. Szám: 21 093/41/2005 Eloadó: Molnár Éva Tárgy: Betegtájékoztató módosítása

Részletesebben

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, 2016. április 28.

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, 2016. április 28. Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-4.1.1-15 kódszámú, Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című felhívásra a Nemzetőr úti orvosi rendelők és védőnői szolgálatok helyiségeinek

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 2009. november 26-án Berhida Városi Önkormányzat Képviselő-testületének soron következő üléséről 16.00 órai kezdettel.

JEGYZŐKÖNYV. 2009. november 26-án Berhida Városi Önkormányzat Képviselő-testületének soron következő üléséről 16.00 órai kezdettel. JEGYZŐKÖNYV Készült: 2009. november 26-án Berhida Városi Önkormányzat Képviselő-testületének soron következő üléséről 16.00 órai kezdettel. Jelen vannak: Pergő Margit Nyírő István Bakonyi Balázs Borai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Exemestane Chanelle 25 mg filmtabletta (Exemesztán)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Exemestane Chanelle 25 mg filmtabletta (Exemesztán) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Exemestane Chanelle 25 mg filmtabletta (Exemesztán) Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa

Részletesebben

II. forduló 1. MEGOLDÓKULCS Az elnyomás. A II. forduló első feladata összesen 32,5 pontot ér

II. forduló 1. MEGOLDÓKULCS Az elnyomás. A II. forduló első feladata összesen 32,5 pontot ér II. forduló 1. MEGOLDÓKULCS Az elnyomás A II. forduló első feladata összesen 32,5 pontot ér 1.1 Haitin és szerte a világon minden országban jelentkezik különböző szinteken a társadalmi elnyomás, ami rengeteg

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E. Határozatok: Iktatószám: 263/5/2012.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E. Határozatok: Iktatószám: 263/5/2012. Iktatószám: 263/5/2012. Királyhegyes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 28. napján délután 16.00 órakor tartott soros, nyílt -testületi ülésének Határozatok: J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. MÁRCIUS 17-I ÜLÉSÉRE. Kulturális Bizottság. Jogi és Ügyrendi Bizottság

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. MÁRCIUS 17-I ÜLÉSÉRE. Kulturális Bizottság. Jogi és Ügyrendi Bizottság E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. MÁRCIUS 17-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 412-2/2011. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Hidas község szociális szolgáltatástervezési koncepciójának véleményezése

Részletesebben

Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezete Alelnökétől

Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezete Alelnökétől Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezete Alelnökétől Körlevél: valamennyi háziorvosnak és házi gyermekorvosnak Kedves Kollégák! Mint értesültetek, 2013. december 31-ig kaptunk

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Terbigen 250 mg-os tabletta terbinafin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Terbigen 250 mg-os tabletta terbinafin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Terbigen 250 mg-os tabletta terbinafin Mielott elkezdené gyógyszerét szedni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2007. október 26-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2007. október 26-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2007. október 26-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor József polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Az Egészségházban működő diabetológiai szakrendeléssel összefüggő kérdésekről

ELŐTERJESZTÉS. Az Egészségházban működő diabetológiai szakrendeléssel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Az Egészségházban működő

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA atorvasztatin Mielott elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2013. X. 30-án 16 órai kezdettel megtartott Boconád Község Önkormányzat Képviselő - testületének nyilvános üléséről a boconádi polgármesteri hivatal Tanácskozótermében. Jelen

Részletesebben

FÉLÚTON ALAPÍTVÁNY. 2013. évi SZAKMAI BESZÁMOLÓJA

FÉLÚTON ALAPÍTVÁNY. 2013. évi SZAKMAI BESZÁMOLÓJA Adószám: 18057966-1-42 FÉLÚTON ALAPÍTVÁNY 2013. évi SZAKMAI BESZÁMOLÓJA 1 Félúton Alapítvány 2013. évi Közhasznúsági jelentése, szakmai és pénzügyi beszámolója Félúton Alapítvány a 2013. évi közhasznú

Részletesebben

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként.

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. SEGÉDANYAG: Hidrogénezett szójababolaj, sárga viasz, részlegesen hidrogénezett

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Bila-Git filmtabletta papaverin-hidroklorid, homatropin-metilbromid, dehidrokólsav

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Bila-Git filmtabletta papaverin-hidroklorid, homatropin-metilbromid, dehidrokólsav BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Bila-Git filmtabletta papaverin-hidroklorid, homatropin-metilbromid, dehidrokólsav Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

HATÓANYAG: Alendronsav. 70 mg alendronsav tablettánként (nátrium-alendronát-trihidrát formájában).

HATÓANYAG: Alendronsav. 70 mg alendronsav tablettánként (nátrium-alendronát-trihidrát formájában). ALENDRONAT-RATIOPHARM 70 MG TABLETTA Alendronat-ratiopharm 70 mg tabletta alendronsav HATÓANYAG: Alendronsav. 70 mg alendronsav tablettánként (nátrium-alendronát-trihidrát formájában). SEGÉDANYAG: Mikrokristályos

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cifloxin 250 mg filmtabletta Cifloxin 500 mg filmtabletta ciprofloxacin

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére Szám: 1/ 367 - /2015. Előkészítő: Váradi Gézáné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére Tárgy: a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ 2014. évi beszámolója

Részletesebben

Egészségkártya Partner Szabályzat 2.0. - EGÉSZSÉGKÁRTYA Páciens Edukációs rendszer (EPER) - 1/A. számú melléklet. Díjszabás, Díjak

Egészségkártya Partner Szabályzat 2.0. - EGÉSZSÉGKÁRTYA Páciens Edukációs rendszer (EPER) - 1/A. számú melléklet. Díjszabás, Díjak Egészségkártya Partner Szabályzat 2.0 - EGÉSZSÉGKÁRTYA Páciens Edukációs rendszer (EPER) - 1/A. számú melléklet Díjszabás, Díjak I. A Pharmalab Laborvizsgálati Előjegyző- és Tanácsadó Rendszer díjszabása

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

6. napirendi pont III. számú házi gyermekorvosi körzet ellátására vonatkozó feladatellátási szerződés jóváhagyása.

6. napirendi pont III. számú házi gyermekorvosi körzet ellátására vonatkozó feladatellátási szerződés jóváhagyása. 6. napirendi pont III. számú házi gyermekorvosi körzet ellátására vonatkozó feladatellátási szerződés jóváhagyása. HATÁROZATI JAVASLAT Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi és Ügyrendi

Részletesebben

Napközbeni/leggyorsabb elérhetősége(i): Tartalma: F I G Y E L E M!

Napközbeni/leggyorsabb elérhetősége(i): Tartalma: F I G Y E L E M! Pontszám alapján elért rangsor: Pontszám: Pályázó neve: Napközbeni/leggyorsabb elérhetősége(i): PÁLYÁZATI CSOMAG B Tartalma: F I G Y E L E M! 1. Pályázati űrlap 2. Benyújtandó mellékletek (1-3.) 1. A pályázat

Részletesebben

Nem teljesen nyilvánvaló például a következı, már ismert következtetés helyessége:

Nem teljesen nyilvánvaló például a következı, már ismert következtetés helyessége: Magyarázat: Félkövér: új, definiálandó, magyarázatra szoruló kifejezések Aláhúzás: definíció, magyarázat Dılt bető: fontos részletek kiemelése Indentált rész: opcionális mellékszál, kitérı II. fejezet

Részletesebben

Gyermekvédelmi ismeretek

Gyermekvédelmi ismeretek Gyermekvédelmi ismeretek Gyermeki jogok: ~ A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Rivastigmine Teva 1,5 mg kemény kapszula Rivastigmine Teva 3 mg kemény kapszula Rivastigmine Teva 4,5 mg kemény kapszula Rivastigmine Teva 6 mg kemény

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Szuhakálló, Kossuth L. út 7. Dávid István polgármester Dr. Herczegné Ruszkai Edit képviselõ

J E G Y Z Õ K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Szuhakálló, Kossuth L. út 7. Dávid István polgármester Dr. Herczegné Ruszkai Edit képviselõ J E G Y Z Õ K Ö N Y V Készült: Szuhakálló Községi Önkormányzat Képviselõ-testületének 2011. május 26-án, 14:00 órai kezdettel megtartott munkaterv szerinti nyílt ülésérõl. Az ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Ebrantil 30 mg retard kapszula Ebrantil 60 mg retard kapszula Ebrantil 90 mg retard kapszula.

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Ebrantil 30 mg retard kapszula Ebrantil 60 mg retard kapszula Ebrantil 90 mg retard kapszula. Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Ebrantil 30 mg retard kapszula Ebrantil 60 mg retard kapszula Ebrantil 90 mg retard kapszula urapidil Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2012. január 25-én 14 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésérıl. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen vannak:

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS Az otthonápolás, pontosabban az otthoni szakápolás a jogszabályi definíció alapján a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén, kezelőorvosa rendelésére, szakképzett

Részletesebben

R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m

R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m IGLU Software (06-20) 537-33-21 info@iglu.hu www.iglu.hu R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m Programfrissítések leírása 2008 2009-2010 (utolsó : 27 - Rendelő 2010-02-01 3.5.3-52.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta acetilszalicilsav és aszkorbinsav Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Pénzügyi Bizottsága 2008. szeptember 15-én tartott nyilvános üléséről. Helye: Polgármesteri Hivatal III számú tárgyalója Jelen vannak: Fodor Lajos bizottsági elnök Tímár Ella bizottsági

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Tószeg község önkormányzata képviselő-testületének 2014. február 12-i soron következő testületi üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Tószeg község önkormányzata képviselő-testületének 2014. február 12-i soron következő testületi üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Tószeg község önkormányzata képviselő-testületének 2014. február 12-i soron következő testületi üléséről. M U T A T Ó Tárgy: Hatsz.: 1./ Napirenddel kapcsolatos döntés 5/2014.(II.12.)

Részletesebben

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a határozattal kapcsolatos intézkedések megtételére.

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a határozattal kapcsolatos intézkedések megtételére. E L Ő T E R J E S Z T É S C S A N Á D P A L O T A V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E R É S Z É R E Ügyiratszám: 1431/2015. Tárgy: Csanádpalota Térségi Szociális és

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!?betegtájékozttó Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, kérjük, figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Diovan

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2008. OKTÓBER 30-ÁN MEGTARTOTT RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2008. OKTÓBER 30-ÁN MEGTARTOTT RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉRŐL Esztergom Város Polgármesteri Hivatala 2501 Esztergom, Széchenyi tér 1. Pf. 92. 7601-9/2008. JEGYZŐKÖNYV ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2008. OKTÓBER 30-ÁN MEGTARTOTT RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉRŐL

Részletesebben

Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszert érintő, 2009. augusztus 16-án hatályba lépő változásokkal kapcsolatban

Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszert érintő, 2009. augusztus 16-án hatályba lépő változásokkal kapcsolatban ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A Telefon: 298-24-58, Telefax: 298-24-57, E-mail: atfo@oep.hu Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Sorszám:

ELŐTERJESZTÉS. Sorszám: Sorszám: Tárgy: Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat Alapító Okiratának módosítása Előterjesztő: Dr. Földesi Szabolcs Készítette: Zolnai Magdolna titkársági referens Véleményező Bizottság: Ugyrendi,

Részletesebben