Ezért is vállaltam el, szinte azonnal, gondolkodás nélkül a felkérést az előadás megtartására, és ezért érzem magam megtisztelve.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ezért is vállaltam el, szinte azonnal, gondolkodás nélkül a felkérést az előadás megtartására, és ezért érzem magam megtisztelve."

Átírás

1 Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gépjármű ellátottságának helyzete, problémái, az előrelépés javasolt irányai és lehetséges megoldásai Jászárokszállás, április 7. Készítette: Banka Emánuel Elnök, Jászárokszállás Város ÖTE

2 Bevezető A téma felvetése szükségszerű, mert véleményünk szerint, az utolsó pillanatban kerül sor napirendre tűzésére, illetve a lehetőségek számbavételére, meghatározására. Ezért, örömünket fejezzük ki, hogy szerepel a mostani konferencia napirendjei között, örülünk annak, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek igen nagy problémája szóba kerül ezen a rendezvényen. Örömünkre szolgál, hogy kiléphetünk abból az állóvízből, egy helyben topogásból, amelyből az egyesületek gépjármű ellátottsága több mint másfél évtizede nem mozdulhatott. Ezért is vállaltam el, szinte azonnal, gondolkodás nélkül a felkérést az előadás megtartására, és ezért érzem magam megtisztelve. Köszönöm a lehetőséget. Bízom abban, ha megoldani azonnal nem is sikerül a problémákat, az, hogy valami elkezdődik, és valamilyen áttörést elérhetünk, az már jó jelnek tekinthető. Előadásom összeállításhoz sok segítséget kaptam, önkéntes tűzoltó egyesületi parancsnokoktól, elnököktől, sőt a LÖTOSZ vezetőitől, személy szerint Gombor István elnök úrtól. Segítségüket megköszönöm. Igyekeztem olyan javaslatokat kidolgozni, melyek alkalmasak arra, hogy országosan egységes, ugyanakkor bárhol alkalmazható megoldáshoz vezessenek. Le kell szögezni, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha nem csak itt, és most beszélünk erről a témáról, hanem a közeljövőben, minden megyében, a Magyar Tűzoltó Szövetség megyei szervezeteiben, tovább folytatjuk a párbeszédet, és megláthatjuk és érezhetjük ezt az akaratot a legfelsőbb szintű szakmai vezetésben is. Elérkezettnek látom az időt arra, hogy rövid időn belül megszülessen az a szabályozó rendszer, amely a kor követelményeinek megfelel. Garanciák kellenek arra, hogy Magyarország minden településén azonos feltételekkel védjük az emberek élet és vagyonbiztonságát. Meggyőződéssel mondom és hiszem, hogy a belátható közeli jövőben, ebben az önkéntes tűzoltó egyesületeknek (a nyugat európai szövetségekhez hasonló), a mainál lényegesen jelentősebb szerepe lesz, és ehhez a megfelelő eszközökre mindenhol szükség van Kérem, fogadják előadásom jó szívvel, jó szándékkal, és segítőkészen. Előadásomban a következőkről fogok beszélni: 1.) A jelenlegi helyzet általános értékelése, 2.) A gépjármű ellátottság jelenlegi helyzete, 3.) A javasolt megoldások és a megvalósítást befolyásoló körülmények.

3 - 2-1.) A jelenlegi helyzet általános értékelése. Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy önkéntes tűzoltó egyesület, a rendszerváltás óta nem kapott állami támogatással új gépjárműfecskendőt. Ennek oka meglehetősen összetett. Szerepet játszott és játszik benne az önkéntes tűzoltó egyesületek működésének máig tartó jogi rendezetlensége, a pénzügyi lehetőségek korlátozottsága, az önkéntes tűzoltó egyesületek munkájának lebecsülése, leértékelése, a fejlesztési irányok, a koncepciók, kormányoktól függő, ötletszerű változásai. Az eszközfejlesztésre fordítható pályázati források nagysága (kicsisége) nem tette lehetővé, hogy az ÖTE-k gépjárműfecskendőre pályázzanak. Az országos éves fejlesztési keretből csak úgy lehetett volna 2 esetleg 3 db új gépjárműfecskendőt beszerezni, ha minden más, legszükségesebb technikai eszközfejlesztésről, minden egyesület lemond, mert akkor semmi mást nem tudtunk volna vásárolni. A másik probléma szintén elgondolkodtató. Az önkéntes tűzoltó egyesületek működési szintjéről úgy látszik, hogy a hivatásos tűzoltóságok gépjárműfecskendő beszerzése területén sincs minden rendben Elhibázott ugyanis, hogy minden szervezet csak ugyanolyan típusú, ugyanolyan paraméterekkel rendelkező járműhöz juthat, akár tetszik neki, akár nem. Biztosan más autó kell a sűrűn lakott, szűk utcás, de jól kiképzett tűzcsaprendszerrel rendelkező városban, mint egy sok aprófalvas körzetben. Más motorteljesítmény és más műszaki szerkezet kell hegyvidéken és más az Alföldön, ahol időnként még a sárba is le kell menni, sok vizet kell vinni a tarló, vagy bozóttűzhöz. A különböző szempontok számbavétele nem a mostani előadás feladata, de nem szabad szó nélkül elmenni mellette, hanem fel kell rá hívni a figyelmet. Arról mindenképpen szólni kell, hogy szükségszerű átvizsgálni (mert eljárt felette az idő), az ország településeinek veszélyességi kategóriába sorolását. (Lakosság száma, népsűrűség, épületek jellege, kereskedelem, közlekedés, objektumok, az iparosítás változásai, a mezőgazdaság átalakulásai, idősek, mozgássérültek száma stb.). Nagyon hamar el kell dönteni, hogy mi az állam, a régió, a helyi önkormányzat és mi a civil szervezet feladata ezen a területen. Elkerülhetetlenül szükségesnek látszik, hogy a legkisebb település is rendelkezzen minimális védelemmel. Magyarul, felül kell vizsgálni a gépjármű állománytábla jelenleg kialakított rendszerét, és a kor követelményeinek megfelelő változatást végre kell hajtani. Azt is nehéz megérteni és biztos, hogy ezzel nem vagyok egyedül, hogy miért van az, hogy a közbeszerzési eljárás eredményeként nem olcsóbban, hanem drágábban lehet beszerezni akkor is, ha azonos műszaki paraméterekkel rendelkező járművekről van szó.

4 Véleményem szerint nem indokolt és nem is magyarázható (az önkéntes tűzoltók nem is tartanak erre igényt), hogy számítógép vezérlésű autókat kapjanak, illetve vásároljanak 85-9o millió forintért, mikor 5o-6o millióért is lehet a piacon valamivel egyszerűbb, de jól felszerelt, a közlekedés szempontjából megbízható és a vonuló tűzoltóknak biztonságot nyújtó autókat vásárolni. Engedjék meg, hogy, néhány szóban, elmondjam a véleményem a jelenlegi helyzetről. Az előbb említettem, hogy hazánkban meg van határozva, tipizálva van egy gépjárműtípus, függetlenül attól, hogy az adott egyesületnek, vagy hivatásos tűzoltó szervezetnek mire van szüksége. Ugyanez mondható el a pályázatokról is: azoknak, akiknek egyáltalán lehet pályázni, irányítottan és kellő alázattal tehetik, egy értelműen kiírt rendszerben. Megítélésünk szerint a pályázati kiírást teljesen új alapokra kell helyezni, a pályázati bizottságba be kell vonni a szövetséget, az önkéntesek képviselőit is. De legelőször azt kell elérni, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek egyáltalán részt vehessenek a pályázati kiírásokban. Nevetséges és egyben szomorú, de jellemzi is a kialakult helyzetet, hogy önkéntes tűzoltó egyesület nem pályázhat új gépjárműfecskendő vásárlására. Tehát megfelelő, a jól működő egyesületek számára elérhető, az önkormányzatokat nem tönkretevő (saját rész ne legyen több, mint 10 % ) pályázati kiírásokra van szükség, ha majd egyáltalán szó lehet arról, hogy az önkéntes egyesületek pályázhatnak. Tiszta, korrekt pályázati kiírást és ehhez kapcsolódó versenyképes piacot tartunk szükségesnek, ahol többféle járműre lehetne pályázni, attól függően, hogy hegyvidéken, síkságon, sűrűn lakott helyen van az adott település.. Most úgy látjuk, hogy a jelenlegi lehetőségeket mindenképpen színesíteni kell, és hagyjuk a piacra a döntést. Szabadabbá, korrektebbé, hozzáférhetőbbé kell tenni a jelenlegi meglehetősen egysíkú, monoton és egy irányba mutató, irányított piacot.

5 - 4 - További súlyos problémának tartjuk, hogy a jelenlegi rendszerben, annak, aki elbírálja a pályázatokat, nem érdeke, azt figyelembe venni, hogy mennyibe kerül az autó. Nemcsak a kívülálló számára teljesen érthetetlen, hogy miért milliós fecskendőket vásárolunk a fellelhető 5o-60 milliós, szakmailag ugyanannyit tudó fecskendők helyett. 2.) Gépjármű ellátottság jelenlegi helyzete Ellátottság tekintetében természetesen nincs teljes rálátásom, de szűkebb környezetemben szerzett személyes tapasztalatok, hozzám eljuttatott vélemények, és az egyes egyesületek internetes oldalain fellelhető adatok alapján meglehetősen vegyes a kép. Összességében elmondható, hogy még elég nagy számban jelen van a 80-as években központi, állami segítséggel az egyesületekhez juttatott gépjármű park. Értem ez alatt az IFA-kat, Csepeleket, Rábákat, amelyeket a HÖT-öknél már nem használnak szinte sehol. Az ÖTE-k nagy becsben tartják ezeket a járműveket, hiszen helyette másik vásárlására nincs lehetőségük. Általában a nem túl nagy éves vonulás számból adódóan nincs sok futott kilométer a járművekben. Ezekkel a járművekkel kapcsolatban azonban látszik, hogy ha több terhelésnek lennének kitéve, akkor várhatóan megnőne a meghibásodási arányuk is. Elsősorban abból adódóan, hogy a legóvatosabb használat mellett is, az alkatrészeik sajnos elöregednek, akárcsak mondjuk egy személyautónál. A másik probléma ezekkel a járművekkel, hogy technikailag sem felelnek már meg a kor színvonalának, elég csak a víztakarékos nagynyomású gyorsbeavatkozó hiányra gondolni, hiszen egyértelmű, hogy erre minden egyesületnek szüksége lenne. De érdemes megvizsgálni a gépjárműfecskendők víztartályméretét is, hiszen az ÖTE-k vonulásának tekintetében sok például az avar és tarlótűz, melyek vízigényesek. Ezen felül a településeken a tűz csapokból kivehető vízmennyiség is elég eltérő lehet. S, ha már a tarlótüzeknél tartunk, (de ide sorolhatjuk a tanyákkal sűrűn tarkított vidékeit az országnak), sok esetben fontos a jó terepjáró képesség is, ami például az IFA-k esetén adott, de ha a motorikus képességeiket nézzük, jelentős mértékben elmaradnak a mai kor színvonalától mind sebességben, mind dinamizmusban.

6 a u a A másik irányt képezik ha az ellátottságot nézzük a külföldről (elsősorban Németországból) behozott gépjárműfecskendők. Ezeknek jelentős hányada valamilyen testvérvárosi kapcsolaton keresztül került magyarországi egyesületekhez. Kisebb számban, külföldi használt tűzoltó technika árusításával foglalkozó kereskedőktől kerültek hazánkba. Mindkét formánál elsősorban Magirus és Mercedes fecskendőkről van szó, amelyek életkora általában 20 év körül vannak. Viszonylag kevés kilométert futottak, akárcsak a fentebb említett IFA-k. Ellentétben azonban az úgymond keleti blokkban gyártott járművekkel ezeknél szigorúbban betartották az időszakos felülvizsgálatokat, és technikai felszereltségükben modernebbek. a a a o o a o o A külföldről behozott gépjárművek általában középkategóriás, víztartályos autók, melyek 2-3 m3 közötti vizet képesek szállítani. Erre azért van szüksége, mert sajnos Magyarországon a tűzcsapok száma, rossz műszaki állapota miatt (főleg kisebb településeken) indokolt ennyi oltóvíz szállítása. A külterületi tarló és bozóttüzek oltásához is szükséges ez a víz mennyiség. Ezzel a lehetőséggel nem lehetett korábban számolni, mert a hivatásos tűzoltók esetén második szerként megtartották a éves Mercedeseket. Ha mégis eladták volna azokat, a magas vételár, a 100 ezer km fölötti futásteljesítmény, a műszaki elhasználtság miatt az ÖTE-k nem tudták vállalni a vásárlás, a javítás, karbantartás, a magas életkor miatti évenkénti műszaki vizsgáztatás költségeit. Ezzel a megoldással továbbra sem lehet kezdeni semmit. Az egyesületek pénzügyi helyzete vegyesen rossz képet mutat. Az éves működési forrás egy-kétszázezer forinttól néhány millió Ft.- ig terjed. Ennek oka, hogy a forrásteremtő képességet nagymértékben befolyásolja az önkormányzat anyagi helyzete, a településen működő vállalkozások száma és tőkeereje, az önkéntes tűzoltó tevékenység helyi elfogadottsága, megbecsülése és presztízse. A műszaki fejlesztés együtt jár a működési költségek növekedésével, így ezekre a körülményekre is tekintettel kell lenni a megoldás keresésekor.

7 -6- Az önkéntes tűzoltó egyesületek szertárai sok helyen nem alkalmasak új, nagyobb méretű tűzoltó autó elhelyezésére, több helyen pedig előfordul, hogy a garázsrészben nincs fűtés. o A személyi feltételek terén is eltérő körülmények vannak a különböző helyeken. A készenléti, vonuló szolgálatot vállaló önkéntes tűzoltók megfelelő képzettsége (C kategóriás jogosítvány, PAV-I. vizsga) nem mindenhol biztosított. 3.) Javasolt megoldások és a megvalósítást befolyásoló körülmények. Az önkéntes tűzoltó egyesületek (jogilag teljesen önálló, alapszabály szerint, felelősséggel működő civil szervezetek, közgyűléssel, választott vezetőséggel, alapszabállyal stb.) gépjárműfecskendő ellátásának megoldásáról érdemben addig nem beszélhetünk, míg az egyesületek, és az önkéntes tűzoltók tűzoltási, kárelhárítási, tűzmegelőzési tevékenységére nem születnek pontos jogi szabályok. Ezeknek tartalmazni kell a pontos elvárásokat, jogosultságokat és a tevékenység finanszírozásának módját. Az önkéntes tűzoltó egyesületek jogi hiányosságok miatt nem maradhatnak ki az Európa Unió által től biztosított pénzügyi forrásokból. Az önkéntes tűzoltó egyesületek országos érdekképviseletét, képviseletét kizárólagosan a Magyar Tűzoltók Szövetsége biztosíthatja, ezért fel kell gyorsítani, és még ebben az évben végre kell hajtani a Szövetségen belül, az Önkéntes Tűzoltók Országos Szervezetének (tagozat) létrehozását, megalakítását. Jogilag lehetővé kell tenni, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek a Magyar Tűzoltó Szövetség irányításával pályázhassanak új gépjárműfecskendő beszerzésére, a működés követelményeinek teljesítése esetén, 10 % önrész vállalásával. A Magyar Tűzoltók Szövetsége kezdeményezi egy olyan munkacsoport létrehozását, melyben minden kapcsolódó szakmai szervezet képviselője jelen van. A munkacsoport dolgozza ki az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes tűzoltóságok eszközellátási követelményrendszerét. Természetesen figyelembe kell venni a hivatásos tűzoltóságoknál meglévő korábbi tapasztalatokat és a működés eltérő követelményeit. Ki kell dolgozni 6-8 eltérő műszaki paraméterű tűzoltógépjármű ajánlatot, amely a helyi körülmények figyelembevételével a pályázható eszközökre vonatkozik. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok által lecserélt gépjárműfecskendők és a külföldről beszerezhető gépjárműfecskendők elosztására pályázati rendszert kell kidolgozni. A tapasztalatok alapján ez olyan hiányt pótol, amivel még egy ideig együtt kell élni, és erre be kell rendezkedni.

8 -7- Nyilvánvaló, hogy átmeneti megoldásként kerülhet szóba, de indokolt és halasztást nem tűrően szükséges, hogy kedvező nemzetközi kapcsolatait (Német és Osztrák Tűzoltó Szövetségek) felhasználva, a Magyar Tűzoltó Szövetség segítse ezt a folyamatot. Lehetősége szerint tervezze időben és anyagilag az ilyen jellegű beszerzéseket. Szükséges megjegyezni, hogy a Tűzoltó Szövetség közismerten jó nemzetközi kapcsolata mindenképpen bővíthető ezzel a lehetőséggel, így szinte biztosra vehető, hogy nemzetközi együttműködés keretében a fenti ártól olcsóbban is hozzá lehetne jutni a járművekhez. Ott (tőlünk nyugatabbra) évre előre tudják!!, hogy hol, milyen autókat cserélnek majd és a műszaki felülvizsgálat is megbízható. A Magyar Tűzoltó Szövetség és Német, vagy Osztrák Tűzoltó Szövetség ebben a tekintetben is kerüljön kapcsolatba egymással, hogy a cserére kerülő tűzoltóautókat szervezetten és tervszerűen be lehessen hozni.(ez a megoldás azonban, még egyszer mondom, csak átmeneti, tűzoltó jellegű lehet) Meggyőződésem, hogy biztosítható lenne a megfelelő kategóriájú és műszaki állapotú autók behozatala. Az internetes hirdetések alapján egy kb. 2o éves, kevés kilométert futott, jó műszaki állapotú, középkategóriás gépjárműfecskendő beszerzési ára ezer EURO.(kb.4,5 5.5 millió Ft.) Jász Nagykun Szolnok megyében, a megyei katasztrófavédelmi Igazgató és a megyei Szövetség Elnöke kezdeményezésére megkezdődött az ezzel kapcsolatos tájékozódás. A beszerzésre a Magyar Tűzoltó Szövetség biztosítaná a forrást, és pályázat útján kerülhetne oda, ahol az a legindokoltabb, és az ÖTE jól működik.(ezt a megyei szövetségek kétséget kizáróan meg tudják állapítani) Természetesen a a az ÖTE-nek vállalni kell (pénzügyileg) a rendszerbe állítást. Erre már jobban megnyerhető a vállalkozók, vagy a lakosság anyagi támogatása. A hivatásos tűzoltóságok által lecserélt gépjárműveket célszerű az adott megyén belül átadni ( eladni ) az önkénteseknek. Erre már van jó példa Jászberény és Jászjákóhalma együttműködése. Előfordulhat, hogy vannak olyan tűzoltó egyesületek, melyek önállóan meg tudják oldani saját gépjárműfecskendő vásárlásukat. A számukra fontos lenne, hogy a szabályok és követelmények egyértelműek legyenek. Ezt a Tűzoltó Szövetség megyei szervezetein és a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, mint szakmai ellenőrző szervezeten keresztül kell számukra biztosítani.

9 - 8 - Legfontosabb a megfelelő nagyságrendű plusz források bevonása a rendszerbe. Erre a a o legjobb megoldás lehet a biztosítók által fejlesztésre befizetett 1 % felemelése, legalább 3 %-ra, az önkormányzatok számára tűzvédelemre fordítandó kötött normatíva helyi biztosítása és az EU pályázatok ilyen célra történő megnyitása. A használt hazai, vagy külföldről szervezetten behozott járművek megvásárlásához szükséges források kezelője a Magyar Tűzoltó Szövetség legyen. A helyi közösségek érdekeltek saját biztonságuk növelése érdekében, ezért követelmény lehet velük szemben (nem az önkormányzatokat anyagilag tönkretevő módon) a pályázati önerő a a vállalása, a rendszerbe állított jármű megfelelő elhelyezésére szolgáló szertár kialakítása, a jármű fenntartása és a szakképzett tűzoltók biztosítása. Biztos vagyok abban, hogy jól szabályozott körülmények között a helyi önkormányzat, a helyi vállalkozások, a lakosság megfelelő segítséget fog nyújtani az önkéntes tűzoltóknak a fejlesztéshez. Erre is vannak jó példák, Jászárokszálláson megteremtettük az összefogás alapjait. A járművek kiválasztásánál szerepet kell, hogy játszanak olyan szempontok is, hogy jól legyenek málházhatók a hazánkban rendszeresített szakfelszerelésekkel. Ne legyen kényszermegoldásokra a a o a szükség a felszerelések elhelyezéséhez. Egy adott ÖTE járművének kiválasztásakor mindenképpen figyelembe kell venni, a működési terület elhelyezkedését. Például, szükség van-e terepjáró képességű járműre, az adott terület domborzati viszonyai, úthálózata miatt, milyen az oltóvíz ellátottság, milyen jellegű káresetek fordulnak elő döntő többségében, és még lehetne sorolni tovább. Tovább folytatva a megoldáskeresést tehát, a fecskendő beszerzés előtt a szertárak helyzetét kell rendezni, bevonva ebbe az önkormányzatokat akár úgy is, hogy normatív támogatásokat kapnának, amit csak a helyi tűzvédelemre költhetnek, aminek egyik kulcsfigurája egy jól működő ÖTE lehet. Akár új, akár használt gépjárműfecskendőkkel fog bővülni remélhetőleg közeljövőben az ÖTE-k gépjármű palettája, úgy gondolom, hogy a megyei tűzoltó szövetségekre és a katasztrófavédelmi igazgatóságokra fontos feladat hárul ez ügyben. Jász Nagykun Szolnok megyében segítőkészségük példamutató és kifogástalan.

10 - 9 - A megyei tűzoltó szövetség az a szerv, amely egy nagyobb területet, egy megyét összefogó rálátással rendelkezik az ÖTE-k helyzetét tekintve. A helyzetbe beleértem, hogy mennyire aktívak, életképesek, milyen munkákat képesek ellátni, mekkora területen látnak el feladatokat, anyagilag hogy állnak, milyen a viszonyuk a működési terület szerinti HÖT-tel, és még sorolhatnám. Fontos mérlegelni azt is, hogy új vagy használt járművet választunk. A használt azzal, hogy már bizonyított sok éven át és olcsóságával ad hangsúlyt magának, míg az új a modernségével, a vállalt garanciával. Meg kell azt is jegyezni, hogy az új gépjárművek palettája sokkal szélesebb, mint amit ma Magyarországon használnak. Hiszen Mercedes Rosenbauer mellett vannak lényegesen olcsóbb gyártók is, amik elérhetőbbek lennének egy-egy ÖTE számára. A túlzottan drága, balesetveszélyes Mercédes Atego elvesztette a vonulós tűzoltók bizalmát és a fecskendő szállóigévé vált (a szó átvitt értelmében is) Nem az a kérdés, hogy felborul-e, hanem az, hogy mikor. S, ha már eljutunk oda, hogy lehetőség lesz vásárolni az ÖTE számára járműveket, akkor célszerű lesz azok véleményét is kikérni a megyei szövetségeken keresztül; tudatva velük, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak. Természetesen el kell érni, hogy a járművek megfelelően tesztelve legyenek a rendszerbe állítás előtt,(csapatpróba) a megvásárlásuk előtt. Összefoglaló Összességében tehát sokrétű lehetőség mutatkozik az egyesületek gépjármű ellátottságának javítására, az esetleges kitörésre, a jelenlegi helyzetből, de azt mindenképpen meg kell állapítani, hogy az egész jelenlegi rendszert, felül kell vizsgálni, és át kell alakítani, mert a követelmények túlhaladták, lemaradásunk a nyugati civilizációhoz nyugtalanító, és elkeserítő. Minderre természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a központi akarat megvan. Akkor egy jól felépített követelmény rendszer, a veszélyességi kategóriák átalakítása, felülvizsgálata, egy megfelelően kiválasztott technika, és persze elegendő pénz (elsősorban központi forrásokból lehetne, pl. a biztosító 1 %-a helyett 3 %), nagy előrelépést jelentene, sokat lendítene az egyesületek ellátottságának helyzetén, társítva egy működőképes beszerző (országos szerv), elosztó és felügyelő (megyei szerv), illetve üzembentartó (ÖTE) rendszerrel. Talán még nem késő. Figyelmüket tisztelettel köszönöm. Jászárokszállás, április 7. Banka Emánuel Jászárokszállás ÖTE

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

A mentő tűzvédelem diszlokációja

A mentő tűzvédelem diszlokációja Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A mentő tűzvédelem diszlokációja 2013. november 06. Fülep Zoltán tű. ezredes Tűzoltósági Főosztályvezető A mentő tűzvédelem magyarországi

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jászivány Közhasznúsági jelentése a 2014-es esztendőről

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jászivány Közhasznúsági jelentése a 2014-es esztendőről Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jászivány 5135, Jászivány, Fő u. 4. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jászivány Közhasznúsági jelentése a 2014-es esztendőről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Nyitó egyenleg: Bank Házi pénztár

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 95-6/2014/GYKK Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése A Jásziványi ÖTE II-es típusú együttműködési megállapodást kötött a Gyöngyösi

Részletesebben

Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston**

Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston** Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston** *Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola H-1011 Budapest, Hungary

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gazdálkodási, valamint egyes műszaki feladataival összefüggő aktualitások

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gazdálkodási, valamint egyes műszaki feladataival összefüggő aktualitások Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gazdálkodási, valamint egyes műszaki feladataival összefüggő aktualitások Dr. Demény Ádám PhD tű. alezredes BM OKF GEK igazgató Budapest, 2012. január 14. Az előadás felépítése

Részletesebben

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében. Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2.

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében. Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2. Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2. Az erdők tűzvédelmére vonatkozó főbb jogszabályok: 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről,

Részletesebben

Javaslat a Varga János Tűzoltószertár a tűzoltóautókkal települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Varga János Tűzoltószertár a tűzoltóautókkal települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Varga János Tűzoltószertár a tűzoltóautókkal települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Czöndör Mihályné (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 18. (település, dátum) (P.

Részletesebben

KÖZTESTÜLETI TŰZOLTÓSÁG LÉTREHOZÁSÁNAK PROGRAMTERVE JÁSZÁROKSZÁLLÁS 2006-2007 Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes Jászárokszállás Város ÖTE Készült: Jászárokszállás, 2006. október 17. Az Egyesületről

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes tűzoltó Egyesületének 2005. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes tűzoltó Egyesületének 2005. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes tűzoltó Egyesületének 2005. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes Rosszul végződött

Részletesebben

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások

A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások A létesítményi tűzoltóságok hazánk tűzvédelmében, a létesítményi tűzoltóságokat érintő folyamatok, változások Szűcs Tamás tű. ezredes OKF Mentésszervezési Főosztály főosztályvezető A múlt: A hazai tűzvédelmi

Részletesebben

Határozatok tára. 8-6/2008/OEH.: elnökség elfogadta, hogy a tagdíj mértéke a szövetségi támogatás 10 %-a.

Határozatok tára. 8-6/2008/OEH.: elnökség elfogadta, hogy a tagdíj mértéke a szövetségi támogatás 10 %-a. Határozatok tára Elnökségi ülések 2008. február 1.: 8-1/2008/OEH: Elnökség hozzájárul a Karcagon megrendezendő IV. Országos Hagyományos Tűzoltó Versenyre külföldi csapatok meghívásához. Határidő: következő

Részletesebben

TŰZOLTÁS BEBIZTOSÍTÁSA SZLOVÁKIÁBAN EGYSÉGEK TERÜLETI ELRENDEZÉSE

TŰZOLTÁS BEBIZTOSÍTÁSA SZLOVÁKIÁBAN EGYSÉGEK TERÜLETI ELRENDEZÉSE TŰZOLTÁS BEBIZTOSÍTÁSA SZLOVÁKIÁBAN EGYSÉGEK TERÜLETI ELRENDEZÉSE Balaton 2014 PhDr. Ladislav Pethö A Szlovák Tűzoltó Szövetség elnöke SZLOVÁKIA BEBIZTOSÍTÁSA KÖZPONTI MENTŐSZOLGÁLAT Tűzoltó és Műszaki

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2015. december 01 Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 4. sz. melléklet a 16/2013. BM OKF Utasításhoz Jóváhagyom! Budapest,... Dr. Bakondi György tű. altábornagy főigazgató EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS (beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület) amely létrejött

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Magyar Tűzoltó Szövetség. 2014. szeptember 19-20. Balatonföldvár

Magyar Tűzoltó Szövetség. 2014. szeptember 19-20. Balatonföldvár Magyar Tűzoltó Szövetség 2014. szeptember 19-20. Balatonföldvár Tisztelt Olvasónk! A MTSZ múltja, elődeink eredményei köteleznek arra minket, hogy szervezetünk élen járjon mindazon területeken, amely a

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség. Budapest, 2013. május m

Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség. Budapest, 2013. május m Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tájékoztató az önkéntes ntes tűzoltt zoltó egyesületek támogatásáról, 2013. évi pályp lyázatáról ÖTE II. Országos Szakmai Nap Budapest,

Részletesebben

A létesítmények védelme kisebb szerepet kap napjainkra. HÖT erőforrások csökkentek egységek (rajok/erő) kül. Szerek (habbaloltó, porraloltó/eszköz

A létesítmények védelme kisebb szerepet kap napjainkra. HÖT erőforrások csökkentek egységek (rajok/erő) kül. Szerek (habbaloltó, porraloltó/eszköz 90-es évek elején több mint 500 lt A létesítmények védelme kisebb szerepet kap napjainkra HÖT erőforrások csökkentek egységek (rajok/erő) kül. Szerek (habbaloltó, porraloltó/eszköz Kiemelt szerepet, védelmet

Részletesebben

A mentő tűzvédelem rendszere

A mentő tűzvédelem rendszere Főigazgató-helyettesi Szervezet Tű A mentő tűzvédelem rendszere Fülep Zoltán tű. alezredes Országos Tűzoltósági Fő Tűzoltósági főosztályvezető Mentő tűzvédelem A 2011. évi CXXVIII. Törvény kimondja, hogy

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek célja a tűzoltó készülék

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vaszar község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. június 26-án 16,30 órakor megtartott testületi üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vaszar község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. június 26-án 16,30 órakor megtartott testületi üléséről Vaszar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8542 Vaszar, Fő u. 29. Szám: 22-../2012. Ügyintéző: Pfilfné Bagics Judit körjegyző JEGYZŐKÖNYV Készült: Vaszar község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatának tapasztalatai. Kóbor Csaba tű. alez. Tűzoltósági Főfelügyelő

Önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatának tapasztalatai. Kóbor Csaba tű. alez. Tűzoltósági Főfelügyelő Önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatának tapasztalatai Kóbor Csaba tű. alez. Tűzoltósági Főfelügyelő Pályázat keretei Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény ÖTE és

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 1608-2/2013. ; 1607-3/2013. 2. a.) a helyi Polgárőrség B E S Z

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. június 23-án tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. június 23-án tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. június 23-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Polgárvédelmi iroda gépjárművének javítása Iktatószám: 11.258/2011.

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6.

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6. BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról Budapest, 2012. július 6. A fejezeti

Részletesebben

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Magyarország mentő tűzvédelme Hivatásos tűzoltóság 105

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

TÁRGY: Javaslat az Elektromos gépkocsi vásárlás támogatása című pályázat benyújtására E L Ő T E R J E S Z T É S

TÁRGY: Javaslat az Elektromos gépkocsi vásárlás támogatása című pályázat benyújtására E L Ő T E R J E S Z T É S AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 319. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat az Elektromos gépkocsi vásárlás támogatása című pályázat benyújtására E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 87. MELLÉKLET : 2 db TÁRGY: Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Hivatásos Tőzoltósága eszközbeszerzési pályázatának benyújtására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD

Részletesebben

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12)

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Széll projekt Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Mit szólnának hozzá ha azt mondanám: a Széll Kálmán téren és környékén a közúti járművek évente közel 540000 kilogramm szennyezést szórnak

Részletesebben

Dr. Bencsik Attila L. PhD

Dr. Bencsik Attila L. PhD Dr. Bencsik Attila L. PhD főiskolai tanár egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet bencsik.attila@bgk.uni-obuda.hu A használt gépjármű árjegyzés feltételei: A jármű: május

Részletesebben

Fénykép melléklet Készítette: Farkas Sándor tű. alezredes.

Fénykép melléklet Készítette: Farkas Sándor tű. alezredes. Fénykép melléklet Készítette: Farkas Sándor tű. alezredes. Kéleshalom-Kunfehértó tűzeset kiterjedése légifelvételen (forrás: Kiskunsági Nemzeti Park) Korona égés Kéleshalom-Kunfehértó tűzeset (fotó: Pozsgai

Részletesebben

Határozatok tára Elnökségi ülések. 8-3/2007 OEH.: Elnökség a MTSZ évi munkatervét, az OT elé terjeszti.

Határozatok tára Elnökségi ülések. 8-3/2007 OEH.: Elnökség a MTSZ évi munkatervét, az OT elé terjeszti. Elnökségi ülés: 2007. január 4. Határozatok tára 2007. Elnökségi ülések 8-1/2007 OEH.: Elnökség hozzájárul, hogy a MTSZ 2006. évben végzett munkájáról szóló beszámoló később kerüljön egyeztetésre. 8-2/2007

Részletesebben

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról

A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete az önkéntes tűzoltóságokra vonatkozó részletes szabályokról A Kormány a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 35. -a (1) bekezdésének b) pontjában

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2011. január 10. napján 17.30 órakor megtartott rendkívüli ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2011. január 10. napján 17.30 órakor megtartott rendkívüli ülésén. JEGYZŐKÖNYV Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2011. január 10. napján 17.30 órakor megtartott rendkívüli ülésén. Az ülés helye: Városi Könyvtár és Művelődési Központ Polgárdi, Kossuth u. 128. Jelen

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére BELÜGYMINISZTER../../BM Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A. rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2011....-án. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a települési önkormányzat hivatásos tűzoltóság, önkormányzati

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

Mozgó fiókgyógyszertárban rejlő lehetőségek

Mozgó fiókgyógyszertárban rejlő lehetőségek Mozgó fiókgyógyszertárban rejlő lehetőségek Hogyan növelhető a patika ellátottjainak száma 4.500 fővel? ÜZLETI LEHETŐSÉGEK Szeretné patikája forgalmát növelni azáltal, hogy az ellátott lakosság száma 4.500

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bükkszék Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2015.április 28-án, 11 órakor a Bükkszéki Községházán (3335 Bükkszék, Dobó u.1.) tartott nyílt ülésen. Rendelet száma

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 319/2000. (XII.18.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 319/2000. (XII.18.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 319/2000. (XII.18.) számú h a t á r o z a t a a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának felmentéséről, pályázat kiírásáról A Közgyűlés a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Polgármester JAVASLAT. a közoktatási intézmények felújításáról szóló KMOP-2007-4.6.1.-es pályázaton való részvételre

Polgármester JAVASLAT. a közoktatási intézmények felújításáról szóló KMOP-2007-4.6.1.-es pályázaton való részvételre BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA Polgármester JAVASLAT a közoktatási intézmények felújításáról szóló KMOP-2007-4.6.1.-es pályázaton való részvételre Készítette: Vukovich Zoltán irodavezető Kovács

Részletesebben

HEROS cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szer

HEROS cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szer HEROS cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szer 2015.12.011. Pintér Tibor BM HEROS Zrt. Gyártás divízió vezető helyettes A BM Heros mint gyártó napjainkban 15. éves BM HEROS Zrt. tűzoltógépjárművek: (fecskendők,

Részletesebben

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos

Részletesebben

Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testület. 2015. április 10-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének. Jegyzőkönyve

Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testület. 2015. április 10-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének. Jegyzőkönyve 225-10/2015. Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testület 2015. április 10-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének Jegyzőkönyve 141/2015. (IV.10) számú határozata Nagyrév-Tiszabög működő komp viteldíjának

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Hogyan válasszunk rendszergazdát?

Hogyan válasszunk rendszergazdát? Hogyan válasszunk rendszergazdát? Milyen szempontok alapján hozzunk döntést, ha el akarjuk kerülni az esetleges buktatókat? Kiadás: 2012/02 Készítette: Tamás Bence, itvezeto.hu Copyright 2012 Tamás Bence

Részletesebben

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere POLGÁRŐR EGYESÜLET BALATONKENESE-BALATONAKARATTYA 8174. Balatonkenese, Vörösmarty tér 8. e-mail: balatonkenese.polgarorseg@gmail.com Tel.: 06-30-621-58-71 Iktsz: 36/2013/05 Tömör István Balatonkenese Város

Részletesebben

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság A Fejlesztési koncepció szakmai vitára bocsátását támogatom: Varga Zoltán miniszter TERVEZET a tűzoltóságok 2010-2012. évekre vonatkozó, tűzvédelmi bírság és a

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? 1 fólia Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása.

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. Tisztelt Közgyűlés!

B E S Z Á M O L Ó. Tisztelt Közgyűlés! Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete Kiemelkedően Közhasznú Szervezet 8474 Csabrendek, Árpád u. 4. Tel: 06 87 / 553 033 E-mail: csabrendekotpe@freemail.hu B E S Z Á M O L Ó Csabrendek

Részletesebben

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN Az élet számos területén figyelünk gyermekeinkre, óvjuk biztonságukat. Miért ne tennénk ezt a közlekedésben is? A gyermekeket testfelépítésük miatt

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pusztaszabolcs 2490 Pusztaszabolcs, Velencei út 2. Szakmai anyag A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013- ban nyújtandó támogatások keretében

Részletesebben

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása. 1. Támogatás célja: 2. Támogatás összege:

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása. 1. Támogatás célja: 2. Támogatás összege: GINOP 1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 16-tól 2019. január 16-ig

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. Tisztelt Közgyűlés!

B E S Z Á M O L Ó. Tisztelt Közgyűlés! Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete Kiemelkedően Közhasznú Szervezet 8474 Csabrendek, Árpád u. 4. Tel: 06 87 / 553 033 E-mail: csabrendekotpe@freemail.hu B E S Z Á M O L Ó Csabrendek

Részletesebben

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja Mit mutatnak az adatbázisok a részmunkaidős (nem teljes munkaidős) foglalkoztatást illetően? készítette: MARMOL Bt. 2008. április

Részletesebben

A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport

A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport Az Európai Zöld Költségvetés éves konferenciája Budapest, 2010. július 8-9. A közlekedésben résztvevők döntő többsége a költség

Részletesebben

Üdvözli a megjelenteket Tusjak Tamás a Polgárőrség vezetője

Üdvözli a megjelenteket Tusjak Tamás a Polgárőrség vezetője Üdvözli a megjelenteket Tusjak Tamás a Polgárőrség vezetője A polgárőrség szerepe a közrend biztosításában, a bűncselekmények megelőzésében a tanyás térségben Szarvason. A rendszerváltáskor jelentős gazdasági

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2013. évi költségvetési gazdálkodásának alakulásáról

BESZÁMOLÓ. A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2013. évi költségvetési gazdálkodásának alakulásáról BESZÁMOLÓ A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség 2013. évi költségvetési gazdálkodásának alakulásáról 1. A 2013. évben kapott költségvetési támogatás felhasználása A Szövetség 2013.

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Kányavár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. november 21- én megtartott közmeghallgatásról.

Jegyzőkönyv. Kányavár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. november 21- én megtartott közmeghallgatásról. 183/15/2013. Zala Megye Kányavár Jegyzőkönyv Kányavár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. november 21- én megtartott közmeghallgatásról. Rendelet: 10/2013.(XII.1.)önkormányzati rendelet szociális

Részletesebben

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ Helyzetfelmérés Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy erőforrás

Részletesebben

Tájékoztató a közfoglalkoztatás végrehajtásának tapasztalatairól

Tájékoztató a közfoglalkoztatás végrehajtásának tapasztalatairól Az előterjesztés száma: 197/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2013. október 30-án, 18-órakor megtartandó ülésére Tájékoztató a

Részletesebben

Közbeszerzési tapasztalatok a Kohéziós Alap projektek kapcsán. Dr. Velikovszky László

Közbeszerzési tapasztalatok a Kohéziós Alap projektek kapcsán. Dr. Velikovszky László Közbeszerzési tapasztalatok a Kohéziós Alap projektek kapcsán Dr. Velikovszky László Európai Uniós Közbeszerzési Koordinációs és Szabályossági Egység 1 Értékelések - minőségbiztosítás amire a tapasztalatainkat

Részletesebben

2010. Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése 2010.03.10.

2010. Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése 2010.03.10. 2010. Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése 2010.03.10. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik

Részletesebben

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni:

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év -

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni:

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év - év

Részletesebben

lyázatok lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m

lyázatok lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m Energetikai témájút KEOP-pály lyázatok Az önellátó energiagazdálkod lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Budapest, 2009. május m 25. 1 Pályázni válság idején? Milyen kiutat

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Gyányi Irén igazgatási főelőadó. Szociális Földprogram irányító

JEGYZŐKÖNYV. Gyányi Irén igazgatási főelőadó. Szociális Földprogram irányító II-2/455-2/2011. ikt. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában 2011. március 22-én megtartott Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi

Részletesebben

GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS. 2012. október

GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS. 2012. október GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS 2012. október A kutatás kutatásról céljai A kutatás céljai - a tagok Gázközösséggel kapcsolatos elvárásai és azok teljesülése - rendezvények megítélése - a Gázközösség pályázatai -

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 28-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. május 28-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 28-i ülésére Tárgy: Zirc, Rákóczi tér 11. szálláshely fejlesztés tervezési program jóváhagyása Előadó: Ottó Péter polgármester

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 10. NAPIREND Ügyiratszám: 1/ 272/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. április 04-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Tájékoztató az Önkormányzati

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. Tisztelt Közgyűlés!

B E S Z Á M O L Ó. Tisztelt Közgyűlés! Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete Kiemelkedően Közhasznú Szervezet 8474 Csabrendek, Árpád u. 4. Tel: 06 87 / 553 033 E-mail: csabrendekotpe@freemail.hu B E S Z Á M O L Ó Csabrendek

Részletesebben

1. Szétválasztható-e a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.

1. Szétválasztható-e a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt. 1. Szétválasztható-e a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) rendelkezései által meghatározott szolgálati nyugdíj

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 9-i rendkívüli, nyílt üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 9-i rendkívüli, nyílt üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 9-i rendkívüli, nyílt üléséről Az ülés helye: Az ülés időpontja: Csabdi Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal ülésterme

Részletesebben

Hírlevél 1. Mozgó Tüdőszűrő Program

Hírlevél 1. Mozgó Tüdőszűrő Program Hírlevél 1 Mozgó Tüdőszűrő Program 1995-ben indult, és máig egyedülálló programként működik a hajléktalan emberek TBC szűrése és az ehhez kapcsolódó gyógyítás, utógondozás, illetve a nyomon követés megszervezése.

Részletesebben

I. Az irányított égetés engedélyezése külterületen: 1. Az engedélyezés tárgya

I. Az irányított égetés engedélyezése külterületen: 1. Az engedélyezés tárgya 2015. március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ), mely új rendelkezéseket tartalmaz a szabadtéri tűzgyújtásra, különösen

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Ikt. szám: 1811/2011. Javaslat a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére térítésmentes helyiséghasználat biztosítására Tisztelt Közgyűlés! A Salgótarjáni

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

1. számú melléklet. A pályázati kiírás témakörei. 1. Működési kiadások

1. számú melléklet. A pályázati kiírás témakörei. 1. Működési kiadások A pályázati kiírás témakörei számú melléklet Működési kiadások Székhely, működési hely fenntartásával kapcsolatos közműdíjak (víz, gáz, csatorna, táv-hő, szemétszállítás, villany stb.) Munkabiztonsági

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V PÉNZÜGYI-ELLENŐRZŐ- KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA

J E G Y Z Ő K Ö N Y V PÉNZÜGYI-ELLENŐRZŐ- KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA XVII. Iktatószám: 4-12/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete PÉNZÜGYI-ELLENŐRZŐ- KÖZBESZERZÉSI BIZOTTSÁGA 2014. november 26-án megtartott, n y i l t s o r

Részletesebben

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Dr. Va rga Á dá m mb. oktató Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék, Közigazgatási Jogi Tanszék Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Bevezetés Van egy

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

A Bizottság 2012. február 21-én megtartott üléséről

A Bizottság 2012. február 21-én megtartott üléséről NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ város GAZDASÁGI ÉS TULAJDONOSI BIZOTTSÁGA NYÍREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. JEGYZŐKÖNYV 2012. február 21-én megtartott üléséről Jelen vannak: a bizottság tagjai a mellékelt jelenléti

Részletesebben

sorszám VERSENY VÁLLALKOZÓI KÉRDŐÍV

sorszám VERSENY VÁLLALKOZÓI KÉRDŐÍV sorszám VERSENY VÁLLALKOZÓI KÉRDŐÍV Kérdező aláírása:... igazolványszáma Jó napot kívánok. A TÁRKI munkatársa,. vagyok. A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából szeretnék néhány kérdést feltenni Önnek.

Részletesebben

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona

09. Május 25 Budapest Készítette: Fazekasné Czakó Ilona Mintacím szerkesztése Villamos energiapiaci liberalizációs tapasztalatok önkormányzati szemmel avagy az önkormányzatok nagy kihívása: szabadpiac vagy egyetemes szolgáltatás 09. Május 25 Budapest Készítette:

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2013. NOVEMBER 07. NAPJÁN TARTOTT RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL.

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2013. NOVEMBER 07. NAPJÁN TARTOTT RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL. Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete TERKA 27/2013. sz. Jegyzőkönyv Készült: 2013. november 7-én 14:00 órai kezdettel tartott rendkívüli nyilvános Képviselőtestületi ülésről. Testületi ülés

Részletesebben

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai 1./ Az elnökség 2014. évi tevékenységének értékelése, évzáró. Előterjesztő: Kárpáti Zoltán megyei elnök Előterjesztés módja: írásban illetve szóban 2./ A jelenlévők

Részletesebben

Flottaköltségek optimalizálása Budapest Autópark-kezelő ZRt. Ü g y f é l n a p 2 0 0 7. 0 5. 1 0

Flottaköltségek optimalizálása Budapest Autópark-kezelő ZRt. Ü g y f é l n a p 2 0 0 7. 0 5. 1 0 Flottaköltségek optimalizálása Budapest Autópark-kezelő ZRt. Flottával kapcsolatos költségek megoszlása* Adó: Adó: 10% 10% Értékvesztés: Értékvesztés: 33% 33% Üzemanyagköltség: Üzemanyagköltség: 29% 29%

Részletesebben