S"#$%&'(%)#&#$ A szakmai körökben többféle definíció van jelen, a vonatkozó jogszabály megint más fogalom meghatározást használ.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "S"#$%&'(%)#&#$ A szakmai körökben többféle definíció van jelen, a vonatkozó jogszabály megint más fogalom meghatározást használ."

Átírás

1 9. S"#$%&'(%)#&#$ Személyvédelmi tevékenység fogalma: A személyvédelem Magyarországon már régóta ismert és végzett tevékenység. 8nnek ellenére e tevékenységre nincs egységesen elfogadott meghatározás. A szakmai körökben többféle definíció van jelen, a vonatkozó jogszabály megint más fogalom meghatározást használ. $ogszabály (törvény) szerinti fogalom: a személyvédelmi tevékenységet végz! a szerz!dés keretei között a megbízó személyi biztonságának fizikai, technikai védelmét látja el. Cgen nehéz egy olyan tevékenységr!l beszélni, mellyel kapcsolatban nincs általánosan elfogadott egységes meghatározás. A jogszabály által meghatározott fogalom, mely ezt a tevékenységet igen lesz"kíti személyi biztonság meg!rzésére, illetve fizikai, technikai védelemre, nem állja meg a helyét. A szabályozásban a legfontosabb szempont itt is a szerz!dés kihangselyozása volt. Fgyanakkor teljesen egyértelm", hogy egy szolgáltatás, mely polgári jogon, pontosabban megbízási szerz!désen alapul, csak arra terjedhet ki, amire a megbízás szól. 8z még önmagában nem jelent telzott garanciákat. A tevékenység végzésénél inkább a jogszabályi H törvényi - keretek azok, melyek garanciát jelentenek. 8zt azért fontos kiemelni, mert a személyvédelemre vonatkozó megbízási szerz!dések legtöbb esetben általánosságokat tartalmaznak. 8z adódik többek között abból a szempontból is, hogy ez igen széles kör" és szerteágazó tevékenység, melynél nehéz el!re látni a feladatokat. Közre játszanak ebben a még meglév! jogszabályi ellentmondások is. A személyvédelemre a l!fegyver megszerzését és tartását a hatályos jogi szabályozás ugyanis nem teszi lehet!vé. KA kézi l!fegyverekr!l és l!szerekr!l, a gáz- és riasztófegyverekr!l, valamint a légfegyverekr!l és l!terekr!l szóló LLMNLOOL. KCP.LQ.R kormányrendelet a vonatkozó jogszabály, mely több szempontból is aggályos.r Sehát nem teszi lehet!vé a személyvédelem l!fegyverrel való végzését, akkor viszont a hatóság megadja az engedélyt, amennyiben arra hivatkoznak a kérelemben, hogy nem a személyt, hanem a nála lév! értéktárgyakat védik. 8z tipikus esete a rossz jogszabály megalkotásának.

2 A jogszabály alkotó nyilvánvalóan nem gondolt arra, hogy a személyvédelmi tevékenység esetében megtiltja a fegyver tartását, míg egy objektum!rzésnél, pl. vastelep védelménél ezt megengedi és erre a törvény kidolgozásánál figyelemmel kellett volna lenni. Amikor a jogszabály eleve hazugságra kényszerít és kiskapuk keresésére indít, akkor valami el lett rontva. Az említett kormányrendeletnek problémás az a rendelkezése is, amikor kimondja:!"#$%&'"(d*+*,.(+/012+ 1*'%3/4&44 5(6*+*, *7*4(' # 7#/04 "#$% #,07&5 d&+$#8'#5!69(7(4 "($9! /&$8 79*,(+% #55&6 5#:;#4< ;# # 4*"(5*'%7($ * ;&9 +!=*$%"*6,*$79*69(7* (7 4#6407# # 6*'d!67($,*$>4(+(7* 79*68'4 79?57($*7@A 8nnek a jogi megoldásnak a helyessége H, amelynek szerepe még ha bizonyos garanciák kihangselyozása is volt H er!sen vitatható. A személyvédelem fogalma H megítélésem szerint nem is annyira lényeges, mint magának a tevékenység lényegének pontos meghatározása. A tevékenység jellege jól behatárolható, hiszen egy igen régi tevékenységr!l, TszakmárólU van szó. KFgyanakkor a tevékenységen keresztül egyfajta fogalom meghatározáshoz is eljuthatunk.r 8gy kicsit tekintsünk vissza az id!ben, nézzük meg a személyvédelem, a test!ri munka kialakulását. A régmeltban már kialakult, hogy egyes személyek különböz!:!" személyükb!l adódó,!" foglalkozásuk miatt, illetve!" egyéb okból az átlagostól nagyobb veszélynek voltak kitéve. 8zeknek a személyeknek vagy ThivatalbólU járt a védelem, vagy a másik esetben veszélynek voltak kitéve, de önmaguk nem tudták megoldani saját maguk védelmét. 8kkor kezdet kialakulni, hogy a védelmet küls! személyekre közismerten Ttest!rökreU bízták. A test!rök Ka magyar történelemben is megtalálhatók, vagy ahogy a japánok hívták szamurájokr tevékenysége már igen régen ismert. A test!rök igen jól képzett, komoly fizikai felkészültséggel rendelkez! személyek voltak. Wártasok voltak a különböz! harcm"vészetekben, a különböz! fegyverek használtában. Csmerték azokat a taktikai módszereket, amelyeknek segítségével sikeresen fel tudták venni a harcot akár több ellenféllel is.

3 Az id!k során a test!ri munkára az alábbi volt jellemz!: L. Személy Kvagy személyekr védelmét a test!r fizikailag, akár a saját élete árán is biztosította. X. Fontos kiemelni, hogy a védelem nemcsak fizikai védelmet jelentett. A test!r volt felel!s, hogy a védend! személy helyes védekez! magatartást, életvitelt tanesítson. 3. Lényeges szempont, hogy ez a tevékenység igazából nem egyszemélyes munka. 8redményes és hatékony védelmet csak jól összeszokott csapatmunka eredményeként lehet megvalósítani. \. ]égezetül talán a legfontosabb a megel!zés kiemelt szerepe. Amikor már küzdelemre kerül sor, akkor a legtöbb esetben el lett rontva valami. K8z természetesen csak általában igaz. Lehetnek olyan körülmények is, melyet el!re nem lehet kivédeni. 8kkor már a védett személy csak a test!r felkészültségére és a szerencsére számíthatott. Visszatérve a személyvédelmi tevékenység fogalmához, a helyes megoldás megítélésem szerint csak az lehet, amennyiben a tevékenység célját vesszük alapul. A személyvédelem: a jogi és szakmai szabályokon ala67ló és a védend! személy életének, testi é6ségének, emberi méltóságának és életvitelének megóvását biztosító megel!z! és elhárító tevékenységek összessége? Személyvédelmi tevékenység feltételei:!" Megbízási szerz!dés megkötése,!" 8gy vagy több személyvéd! test!r jelenléte,!" Sechnikai eszközök,!" Közlekedési járm",!" 8lektronikai, mechanikai biztonsági eszközök,!" Stb. A személyvédelem lehet:!" teljes kör" Kkomple^R és!" részleges. Seljes kör" védelem kiterjed a védett személy lakóhelyére, munkahelyére, közlekedésére, vagyis a teljes tartózkodási helyére, valamint családtagjaira is. A részleges védelemnél a védend! személy biztosítására csak id!szakosan, illetve korlátozottan Kpl. csak munkavégzés idejére és a lakóhelyére már nemr kerül sor.

4 Személyvédelem elemei I. Személyvédelem technikai eszközei II. Személyvédelmet megvalósító személyek, (test!rök és egyéb résztvev!k) III. Elhárítási módszerek, taktikák *+ A személyi védelem tec:nikai eszközei A személyi védelem technikai eszközei: L. a védett személy technikai védelmi eszközei, X. védelemi eszközök 3. egyéb technikai felszerelések 1. Védett személy technikai védelmi eszközei,!" telepíthet!, vagy fi^ mozgásérzékel!k,!" kül- és beltéri érzékel!k, videókamerák,!" speciális mechanikai védelmi berendezések,!" stb. 2. Védelemi eszközök!" lövedékálló mellény,!" egyéb lövedék áthatolást nehezít!, vagy akadályozó!" eszközök, fegyverek, kutya. 3. Egyéb technikai felszerelések!" speciális gépjárm" KpáncélozottR,!" hírtechnikai eszközök Ktelefon, F_` adó-vev!k stb.r,!" t"zszerész eszközök,!" stb.

5 **+ Személyvédelmet megvalósító személyek, Ctest!rök és egyéb résztvev!kf A személyvédelem megvalósítható: L. egy személy által Kegyszemélyes test!rr, X. többszemélyes test!ri munka, illetve több test!r és kisegít! személyzet közös munkája révén. Meg kell jegyezni, hogy a szakterületekkel kapcsolatos csoportosítások elméleti jelleg"ek. A gyakorlatban tisztán általában igen ritkán vannak jelen. 1. Egyszemélyes test!ri munka A magánszférában elég gyakori az egyszemélyes test!ri munka. A vagyonvédelem egyéb területén is elfordul, hogy pl. a pénzkísér! vagyon!r egyben test!ri feladatokat is kénytelen ellátni, de ugyanezt elmondhatjuk az objektum!rre is. 8l!nye: Az egyszemélyes test!ri munkának sok indoka lehet, pl. anyagi lehet!ségek, vagy az egyszer"bb szervezhet!ség, de ok lehet a bizalmi ok is. `osszabb táve együttm"ködést tesz lehet!vé. Az egyszemélyes test!r alkalmazásának indoka lehet az is, amikor a védett személy kisebb veszélynek van kitéve. K8z utóbbi megállapításra vigyázni kell, mert könnyen félre vezethet. Minden esetben az adott helyzet elemzése vezet a veszély fokának, illetve a védelem indokoltságának és méretének reális megállapítására.r `átránya: 8gy személy H még igen jól felkészült test!r esetében is - nehezen tud reális védelmet biztosítani. K]együnk egy igen egyszer" példát. A test!r ha vezeti a gépjárm"vet, kevésbé tudja figyelni a környezetet. A másik esetben, vagy a védett személy vezet, vagy egy külön sof!r. 8kkor a test!r által már a környezet megfigyelhet!, viszont a gépjárm"vezetés is személyvédelmi feladat. 8z is egy külön szakma, melyet tanulni és hossze id!n keresztül gyakorolni kell.

6 2. Többszemélyes test!ri munka A többszemélyes test!ri munkát a személyvédelem egy magasabb szint" változatának tekinthetjük. 8bben az esetben a védelmet több test!r valósítja meg. 8z a tevékenység kiegészülhet más segít!kkel. Kal. lakás- és objektumbiztosítók, Etvonal-biztosítók, diszpécser, ügynökök,r 8l!nye: A feladat jobban elvégezhet!, a védelem magasabb foka valósítható meg. A tevékenység f! erejét nem is a nagyobb test!ri létszám, hanem a megel!z! jelleg, a veszélyek el!zetes felderítése jelenti. `átránya: A legnagyobb hátrányt a magasabb költségek jelentik. A felkészültség mellett itt a munkavégzés összehangoltsága is fontos tényez!. Sechnikailag is nagyobb az igénye. ***+ #l:árítási módszerek, taktikák+ A személyvédelem elhárítás módszerei és taktikái igen széleskör"ek. bgy csak a legjellemz!bbek kerülnek felsorolásra. A módszerek és taktikai szabályok alapvet!en a személyvédelem egyes terülteihez kapcsolódva alakultak ki. bgy a személyvédelem egyes területei:!" közvetlen személy!rzés,!" munkahely,!" lakóhely,!" utazás,!" program biztosítás. Egyes elhárítási taktikák és módszerek: L. Megel!z! tevékenység az esetleges támadások felderítésére,!" annak vizsgálata, hogy a védett személy tevékenységét, mozgását, életvitelét nem követi valaki figyelemmel,!" környezet megfigyelése,!" stb. X. A személy elleni támadási tevékenységbe közbeavatkozás, támadás elhárítása, védett személy menekítése:!" cyanes körülmények jelentkezésekor pl. Ej Etvonal alkalmazása, tervezett esemény id!pontjának áttétele, vagy elhalasztása,!" A támadásba való közbeavatkozást külön be

7 kell gyakorolni, kinek kit kell tennie,!" Stb. 3. ]édelmi gy"r"k alkalmazása. A támadás egyik lehetséges elhárítási módszere a védelmi gy"r":!" Bels! gy"r" KA védett személy közvetlen környezetére terjed ki. al. szállodai elhelyezésnél a védett személy szobája és a közvetlen szomszédos szobák. dél, hogy a bels! gy"r"be ellen!rizetlenül ne jusson be senki. Küls! gy"r"k támadást jelz! riasztása esetén a védett személy menekítését a veszélyzónából az itt tartózkodó biztosítók oldják meg. `a szükséges, természetesen védelmi feladatokat is ellátnak.r!" Küls! gy"r" KFontos annak meghatározása, hogy hol kell meghezni a védelem küls! területét. A védett személlyel kapcsolatban az els! sz"r!. al. Az el!z! szállodai példa esetén ez a bejárat, a szálloda hallja. Az itt tartózkodók jeleznek minden gyanes körülményt, gyanes személyt.r!" Középs! gy"r" KA két védelmi gy"r" között helyezkedik el. 8z lehet pl. a szálloda folyosója, ahol a védett személy tartózkodik. Feladat az illetéktelen személyek kisz"rése, támadó személlyel való közvetlen fellépés, támadás elhárítása és a bels! gy"r" riasztása.r A védelmi gy"r" mindig az adott :ely és körülmény figyelembe vételével kerül kikelölésre+

8 Lakóhely biztosítás A lakóhely biztosítás a személyvédelem egyik fontos területe. hiszen az a del: hogy a védett személy otthon érezze magát a legnagyobb biztonságban. Fgyanakkor ezt Egy kell megoldani, hogy ez a védett személy magánéletét minél kisebb mértékben zavarja. 8z alapvet!en állandó védelmet kell, hogy jelentsen. K8zt természetesen a körülmények, a veszélyeztetettség foka, az anyagi lehet!ségek, stb. jelent!sen befolyásolják.r A lakóhely védelménél szintén védelmi körök kerülnek kialakításra. ]édelmi körök kialakítását a lakóhely sajátosságai Knagysága, emeletek száma, szobák száma, stb.r, valamint a védett személy, az itt lakók életvitele, Kszemélyek száma, kora, neme, stb.r határozzák meg. Védelmi körök: 1. Küls! kör. A lakóhely közvetlen küls! területe. 8z a szokásos els! sz"r! szerepét látja el. Figyelemmel kíséri a küls! mozgást, életet. Welzi a gyanes személyeket, 2. Középs! Feladata a küls! körön való átjutás esetén védelem kialakítása, id! biztosítása a bels! körnek a védelem megszervezésére, a védett személy kivonására. 8z a védelmi zóna általában a kerítés és a lakóépület közötti terület. Wól védhet! védelmi helyeket, természeti és mesterséges akadályokat, kell itt kialakítani. 3. Bels! 8z a védett személy közvetlen lakótere, f! tartózkodási helye. Amennyiben van rá lehet!ség itt kell kijelölni személyvédelmet végz!kkr tartózkodási helyét. Amennyiben nincs erre mód, akkor egyéb megoldást kell választani Kgarázs, mellékhelyiség, lakókocsi, stb.r A bels! körön belül ki kell jelölni egy átlagosnál jobban védhet! szobát Kpl. hálószobátr, mely közvetlen támadás esetén is védhet! a segítség KhatóságR megérkezéséig. A TmenedékhelyetU ennek megfelel!en kell kialakítani és meger!síteni. Irodabiztosítás 8nnek a lakóhely után másik fontos nyugalmi helynek kell lennie. `iszen a munkahelyen végzett nyugodt tevékenység elengedhetetlen a védett személy számára. A feladat itt összetettebb, hiszen legtöbb esetben más személyek is tartózkodnak a védett személy környezetében. Wól ismerni kell az itt végzett tevékenységet, a munkavégzését, az itt dolgozó és a küls! személyeket, stb. KA védelem mellett az elhárító, ellen!rz! munkának is folyamatosnak kell lennie.r

9 Küls! kör: Crodaház küls! bejáratának, illetve minden épületbe történ! lehetséges bejutás ellen!rzése. Cde tartozik még a lépcs!k, felvonók kontrol alatt tartása is. Segíti az ellen!rzést a fényképes igazolvány rendszeresítése az ott dolgozók számára, illetve kit"z!, vagy kísér!k alkalmazása a vendégek számára. Középs! kör A védett személy irodájának környezetét jelenti. 8z kiterjed a folyosóra, a szomszédos irodákra, esetleg az alatta, illetve felette lév! emeleti helyiségekre is. Bels! kör A védett személy irodája. Cde csak a munkatársak, ellen!rzött személyek léphetnek kell fektetni a védett személy gépjárm!vének védelmére is.

1". RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS

1. RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS 1". RENDEZVÉNYBIZTOSÍTÁS A rendezvénybiztosítás a személyvédelemhez, a test!ri munkához közel álló biztonsági szakterület. A legnagyobb különbség az, hogy itt nem egy konkrét, vagy kisebb szám> személy

Részletesebben

$énz- és értékszállítás, értékkísérés és szállítmány kísérés

$énz- és értékszállítás, értékkísérés és szállítmány kísérés !. $énz- és értékszállítás, értékkísérés és szállítmány kísérés A címben leírt meghatározások a vagyonvédelmi tevékenység különböz! szakterületeit jelentik. A =>>?. évi @A. törvény szerint: A szállítmány

Részletesebben

Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1)

Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1) Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1) 1.Bevezetés 2.Alkalmazási terület 3. Fogalom meghatározások 4. Irányítási követelmények

Részletesebben

A MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA

A MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA Versenyképességüket befolyásoló külső és belső tényezők feltárása, versenyképességi-index megalkotása Magyarország 2012 Kutatási zárójelentés

Részletesebben

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet

33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet Hatályos:2011.01.01-33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésérl szóló 2001. évi C. törvény hatálya alá tartozó ügyekben eljáró hatóságok kijelölésérl, valamint

Részletesebben

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer

Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS. 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben Bérbesorolási rendszer Gyr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. KOLLEKTÍV SZERZDÉS 1. SZ. MELLÉKLETE egységes szerkezetben 2017. Bérbesorolási rendszer Tartalomjegyzék Vasúti tevékenység bérbesorolási rendszere... Hiba! A könyvjelz nem

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. megtiltom. A fenti kötelezettségének a vállalkozás a határozat jogerre emelkedésének napjától köteles eleget tenni.

H A T Á R O Z A T. megtiltom. A fenti kötelezettségének a vállalkozás a határozat jogerre emelkedésének napjától köteles eleget tenni. Iktatószám: Tárgy: FE/FO/01015-0017/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T Az Enterside Kft (székhelye: 8000 Székesfehérvár, Kisteleki út 35., adószáma: 14312359-2-07) által megvalósított

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása

Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Az els lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása Halász István ügyvezet Energetikai Tanúsítvány Jogi szabályozás EU direktíva írja el a bevezetését 2002/91/EK -». 2010. Új j direktíva A 176/2008

Részletesebben

MSZAKI ÉS GAZDASÁGI FOGLALKOZÁSOK

MSZAKI ÉS GAZDASÁGI FOGLALKOZÁSOK MSZAKI ÉS GAZDASÁGI FOGLALKOZÁSOK RÖVID- ÉS KÖZÉPTÁVÚ MUNKAER-PIACI PROGNÓZISA Készítették: Finna Henrietta Fortuna Zoltán Hajdú Csongor Szabó Imre Veres Gábor Felels kiadó: Veres Gábor Budapest, 2005.

Részletesebben

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei:

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: A hímjét kosnak, a nstényét második éves korától az els bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne

Részletesebben

A tűzjelző rendszerek és a hőés füstelvezető rendszerek kapcsolódási pontjai. 2015. október 27. - Budapest

A tűzjelző rendszerek és a hőés füstelvezető rendszerek kapcsolódási pontjai. 2015. október 27. - Budapest A tűzjelző rendszerek és a hőés füstelvezető rendszerek kapcsolódási pontjai 2015. október 27. - Budapest HŐ- ÉS FÜSTELVEZETÉS (RWA) ALAPOK - A védett helyiségbe jutó, vagy ott keletkező hő és füst szabadba

Részletesebben

Bevezet! A törvényi szabályozás

Bevezet! A törvényi szabályozás Bevezet! A 90-es évek egyik f! feladata a személy és vagyonvédelem jogi alapokra való helyezése volt, a tulajdonviszonyok átrendez!désének egyenes következményeként. Tarthatatlan volt, hogy pl. a személyvédelem

Részletesebben

Kotorékmunkára használt vadászkutyák felkészítése (mikotorékban)

Kotorékmunkára használt vadászkutyák felkészítése (mikotorékban) Kotorékmunkára használt vadászkutyák felkészítése (mikotorékban) Az előző részben utaltam rá, hogy minden vadászati módnál rendkívül nagy jelentőségű a rejtőző vad megtalálása és jelzése a vadász számára.

Részletesebben

Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata. Előadó Rinyu Ferenc

Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata. Előadó Rinyu Ferenc Infokommunikációs rendszerek biztonságos üzemeltetési lehetőségének vizsgálata Előadó Rinyu Ferenc A biztonság üzemeltetés (állapot) elérése nem elsősorban technikai kérdés, sokkal inkább rendszerszintű

Részletesebben

Az objektumok és a biztonság általános kérdései

Az objektumok és a biztonság általános kérdései ". Az objektumok és a biztonság általános kérdései Az objektumok fogalma Az objektum egyes szervezeteknél pl. rendvédelmi szerveknél, vagy a személy- és vagyonvédelmi területen használt fogalom.?ltalános

Részletesebben

Gyermekotthonba utalt 14-18 év közötti fiatalok Komárom-Esztergom megye tükrében

Gyermekotthonba utalt 14-18 év közötti fiatalok Komárom-Esztergom megye tükrében Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Gyermekotthonba utalt 14-18 év közötti fiatalok Komárom-Esztergom megye tükrében Dr. Horváth Gabriella Vizslóczki Anett c. fiskolai docens IV. évfolyam

Részletesebben

39/1997. (VII. 1.) IKIM rendelet

39/1997. (VII. 1.) IKIM rendelet Lezárva: 200. december 31. Hatály: 2000.VI.1. - Hatályos - 39/199. (VII. 1.) IKIM rendelet - a nukleáris anyagok nyilvántartási 1. oldal 39/199. (VII. 1.) IKIM rendelet a nukleáris anyagok nyilvántartási

Részletesebben

Technikai ismertet?: Komoly problémák a 2013-as ECU-val

Technikai ismertet?: Komoly problémák a 2013-as ECU-val Technikai ismertet?: Komoly problémák a 2013-as ECU-val by Papp István - szombat, március 16, 2013 http://www.formula1tech.hu/technikai-ismerteto-komoly-problemak-a-2013-as-ecu-val/ A Formula-1-es autó

Részletesebben

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon Bajmócy Zoltán Lengyel Imre Málovics György (szerk.) 2012: Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság. JATEPress, Szeged, 52-73. o. Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Részletesebben

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz Erasmus Hallgatói Beszámoló Madrid 2014/2015 ősz Pontokba szedve próbálok segíteni Nektek, leendőerasmus ösztöndíjasnak, a Madridban eltöltendőfél/teljes év eltöltéséhez szükséges fontos információkkal.

Részletesebben

Készült a Pénzügyminisztérium és a KOPINT-DATORG Rt. közötti szerzdés alapján. Szerkesztette és a munkacsoportot vezette: Palócz Éva

Készült a Pénzügyminisztérium és a KOPINT-DATORG Rt. közötti szerzdés alapján. Szerkesztette és a munkacsoportot vezette: Palócz Éva KOPINT-DATORG Rt. Konjunktúra, Piackutató és Számítástechnikai Rt. Az euró magyarországi bevezetéséhez vezet, társadalmi és gazdasági szempontból optimális út jellemzirl, annak ütemezésérl, különös tekintettel

Részletesebben

Szociális párbeszéd. Munkahelyi stressz. Keretszerzdés a munkahelyi stresszrl

Szociális párbeszéd. Munkahelyi stressz. Keretszerzdés a munkahelyi stresszrl Szociális párbeszéd Munkahelyi stressz Keretszerzdés a munkahelyi stresszrl This project is organised with the financial support of the European Commission 2 1. Bevezetés A munkahelyi stresszt nemzetközi,

Részletesebben

A házastárs törvényes öröklésének szabályai. a régi és az új Ptk. alapján

A házastárs törvényes öröklésének szabályai. a régi és az új Ptk. alapján A házastárs törvényes öröklésének szabályai a régi és az új Ptk. alapján Szerző: dr. Tóth Krisztina Nóra bírósági titkár 2013. július Bevezető A 2014. március 15. napján hatályba lépő, a polgári törvénykönyvről

Részletesebben

ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL

ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL ADALÉKOK A DUNA HAJÓZÁSI CÉLÚ FEJLESZTÉSÉVEL JÁRÓ KÖRNYEZETI KÁROK PÉNZÜGYI ÉRTÉKELÉSÉHEZ Szerz!k: Harangozó Gábor dr., egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem Széchy Anna, doktorjelölt, projektmenedzser,

Részletesebben

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1

I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 I. A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása 1 5. (1) A lakóépület építésének egyszer bejelentésérl szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1 A Szentgotthárdon működő gyermekjóléti szolgáltatást a 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő Testület 2015. január 27-én tartandó üléséhez

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő Testület 2015. január 27-én tartandó üléséhez ELŐTERJESZTÉS A Képviselő Testület 2015. január 27-én tartandó üléséhez Tárgy: Berhida Város rendezési tervének felülvizsgálata során, a véleményezési szakaszban keletkezett észrevételekre adott válaszok

Részletesebben

Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének 7/2009.(III.05.) rendelete

Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének 7/2009.(III.05.) rendelete Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata Képvisel-testületének 7/2009.(III.05.) rendelete az egyes szociális ellátásokról szóló 6/2007. (III.30.) számú rendelet módosításáról Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

Axiomatikus felépítés az axiómák megalapozottságát a felépített elmélet teljesítképessége igazolja majd!

Axiomatikus felépítés az axiómák megalapozottságát a felépített elmélet teljesítképessége igazolja majd! Hol vagyunk most? Definiáltuk az alapvet fogalmakat! - TD-i rendszer, fajtái - Környezet, fal - TD-i rendszer jellemzi - TD-i rendszer leírásához szükséges változók, állapotjelzk, azok csoportosítása -

Részletesebben

Kettõezerkilenc nyarán az Európai Összehasonlító Kisebbség

Kettõezerkilenc nyarán az Európai Összehasonlító Kisebbség Kiss Tamás Drávaszögi mozaik. Nemzetiségi egyenlõtlenségek és kisebbségi stratégiák Horvátország magyarlakta településein A vizsgálatról Kettõezerkilenc nyarán az Európai Összehasonlító Kisebbség kutató

Részletesebben

Az egyéni és a szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban (avagy a sikeres pályakezdők titka a közszférában és a magánszektorban)

Az egyéni és a szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban (avagy a sikeres pályakezdők titka a közszférában és a magánszektorban) A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program stratégiai szinten említi az emberi erőforrást, de az utánpótlás-politika még nem megfelelő. Jelentős változáson megy át a munkaerőpiac, nemcsak a munkavállalók

Részletesebben

Bevezetés. Adatvédelmi célok

Bevezetés. Adatvédelmi célok Bevezetés Alapfogalmak Adatvédelmi célok Adatok és információk elérhet!ségének biztosítása és védelme Hagyományosan fizikai és adminisztratív eszközökkel Számítógépes környezetben automatizált eszközökkel

Részletesebben

Hővisszanyerés a sütödékben

Hővisszanyerés a sütödékben BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 9. sz. 2006. p. 61 67. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Hővisszanyerés a sütödékben A kenyérsütés az egyik legenergiaigényesebb

Részletesebben

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához A lakásszövetkezetek törvényes működésének elengedhetetlen feltétele a tisztségviselők szabályszerű választása. Az alábbiakban áttekintjük

Részletesebben

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány /ISO 10015:1999 (E) Quality Management - Guidelines for training/ Pappné Buzás Erika Az ISO 10015 fordítását végezte: Barabás Eszter

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK JEL ÉS ÉPÍTÉSZET Az építészetszemioitika helye az építészénél és a jelekkel foglalkozó tudományok között VOIGT VILMOS A szemiotika sokféleképpen osztja fel a maga kutatási területeit.

Részletesebben

MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére

MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére Takács György, Tihanyi Attila, Bárdi Tamás, Feldhoffer Gergely, Srancsik Bálint Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar 1083 Budapest

Részletesebben

3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez AZ EGYSZER ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA

3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez AZ EGYSZER ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA 3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍT A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

IDŐSOROS ROMA TANULÓI ARÁNYOK ÉS KIHATÁSUK A KOMPETENCIAEREDMÉNYEKRE*

IDŐSOROS ROMA TANULÓI ARÁNYOK ÉS KIHATÁSUK A KOMPETENCIAEREDMÉNYEKRE* CIGÁNY KISEBBSÉG: OKTATÁS, EGYHÁZ, KULTÚRA PAPP Z. ATTILA IDŐSOROS ROMA TANULÓI ARÁNYOK ÉS KIHATÁSUK A KOMPETENCIAEREDMÉNYEKRE* Tanulmányunkban két témakört szeretnénk körüljárni. Egyrészt megvizsgáljuk,

Részletesebben

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A 296/2006.(XI.28.) Kt. sz. melléklete KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A szociális területen alkalmazott két f jogszabály

Részletesebben

A magyar útdíjpolitika tézisei és szakmai alapelvei ZÖLD KÖNYV

A magyar útdíjpolitika tézisei és szakmai alapelvei ZÖLD KÖNYV A magyar útdíjpolitika tézisei és szakmai alapelvei 2009 ZÖLD KÖNYV A KHEM részére összeállította: DÍJSTRATÉGIAI IRODA TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 VEZETI ÖSSZEFOGLALÓ...3 BEVEZETÉS...5 1. A TARIFARENDSZEREK

Részletesebben

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés)

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Havas Gábor - Liskó Ilona Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Kutatásunk egyik célja az volt, hogy egy lehetőség szerint teljes általános iskolai

Részletesebben

Gyarmati Andrea: A tevékenységadminisztráció informatizálásának lehetőségei a gyermekvédelemben

Gyarmati Andrea: A tevékenységadminisztráció informatizálásának lehetőségei a gyermekvédelemben Gyarmati Andrea: A tevékenységadminisztráció informatizálásának lehetőségei a gyermekvédelemben A szociális ágazat információs fejlesztéseit tekintve évtizedes lemaradásban van az egyéb humán ágazatokhoz

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

VRV Xpressz Használati Útmutató

VRV Xpressz Használati Útmutató VRV Xpressz Használati Útmutató A programmal néhány perc alatt nem csak 5-6 beltéri egységes munkákat, hanem komplett, 3-400 beltéri egységgel rendelkez irodaházakat, szállodákat is meg lehet tervezni.

Részletesebben

GYRTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELTESTÜLETÉNEK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

GYRTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELTESTÜLETÉNEK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA GYRTELEK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELTESTÜLETÉNEK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA Ezen Közbeszerzési Szabályzat célja, hogy a közbeszerzésekrl szóló 2003. évi CXXIX. tv. (továbbiakban: Kbt.) rendelkezései alapján

Részletesebben

Nyilvánosságra hozatali követelmények 2008 teljes év TARTALOMJEGYZÉK

Nyilvánosságra hozatali követelmények 2008 teljes év TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK I SZIGETVÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET 2008 ÉVI GAZDÁLKODÁSI EREDMÉNYE... 2 I.1 PUBLIKUS MÉRLEG ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS... 4 II SZIGETVÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSI ELVEI MÓDSZEREI... 6

Részletesebben

Eladó: dr. Vajda László fcsoportfnök, FVM, EU Koordinációs Fosztály

Eladó: dr. Vajda László fcsoportfnök, FVM, EU Koordinációs Fosztály Az EU vidékfejlesztési politikája 2007 és 2013 között volt a témája annak a háttérbeszélgetésnek, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal EU Kommunikációs Fosztálya szervezett újságíróknak 2005. június 29-én.

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETVÉDELMI SZABÁLYZAT 2010 I TARTALOMJEGYZÉK I. A szabályzat célja, hatálya, értelmez rendelkezések 1 II. A környezetvédelmi tevékenység egyetemi rendszere 4 III. Környezetvédelmi

Részletesebben

2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról

2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról 2/1998. (BK 1.) BM utasítás a Belügyminisztérium Tzvédelmi Szabályzatának kiadásáról A tz elleni védekezésrl, a mszaki mentésrl és a tzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényre, valamint a tzvédelmi szabályzat

Részletesebben

Saját munkájuk nehézségi fokának megítélése forró munkaterületen dolgozó bányászok körében

Saját munkájuk nehézségi fokának megítélése forró munkaterületen dolgozó bányászok körében ERGONÓMIA 5.6 2.4 Saját munkájuk nehézségi fokának megítélése forró munkaterületen dolgozó bányászok körében Tárgyszavak: fizikai terhelés; hőterhelés; bányászat; pulzus, testhőmérséklet. A munkavédelmi

Részletesebben

A Társaság 2008. június 26. napján tartott éves rendes közgylése 5/2008.06.26. sz. határozatával jóváhagyta a jelen jelentést.

A Társaság 2008. június 26. napján tartott éves rendes közgylése 5/2008.06.26. sz. határozatával jóváhagyta a jelen jelentést. JELENTÉS A FELELS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI GYAKORLATRÓL A BUDAPESTI ÉRTÉKTZSDE ZRT. ÁLTAL KÖZZÉTETT FELELS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI AJÁNLÁSOK ( AJÁNLÁSOK ) ALAPJÁN A Zwack Unicum Nyrt. (a Társaság ) Felügyel Bizottsága

Részletesebben

Hegyvidéki Óvodai Jelentkezési lap 2015/2016

Hegyvidéki Óvodai Jelentkezési lap 2015/2016 Hegyvidéki Óvodai Jelentkezési lap 2015/2016 Alulírott... (név), kérem, hogy gyermekem óvodai elhelyezését a.......óvodában szíveskedjék biztosítani. Körzeti óvoda:... Kérem Nem kérem Gyermek neve:...

Részletesebben

Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 14. szám

Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 14. szám A TANÁCS 1974. december 17-i IRÁNYELVE valamely tagállam állampolgárainak egy másik tagállamban folytatott önálló vállalkozói tevékenység befejezése után az adott tagállam területén maradáshoz való jogáról

Részletesebben

3. A vezetékekre vonatkozó fontosabb jellemzk

3. A vezetékekre vonatkozó fontosabb jellemzk 3. A vezetékekre vonatkozó fontosabb jellemzk 3.1 Ersáramú vezetékek nemzetközi jelölése (HD 361 szerint) A CENELEC a HD 361. a vezetékek, kábelek nemzetközi jelölésére vonatkozó szabványban részlegesen

Részletesebben

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE)

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) 2005 Készült 2005. márciusban, a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat

Részletesebben

Rendezettség. Rendezettség. Tartalom. Megjegyzés

Rendezettség. Rendezettség. Tartalom. Megjegyzés Tartalom A rendezettség és két jellemző formája: a hierarchiák és a hálózatok. A világ szintjei a fizikai építőelemektől a társadalmakig. A struktúrák tervezésének és felépítésének egyszerű, moduláris

Részletesebben

AZ INTELLIGENS KERÍTÉS

AZ INTELLIGENS KERÍTÉS AZ INTELLIGENS KERÍTÉS Betafence a komplex megoldás Biztonsági kerítés Elektromos kerítésvédelem Elektronikus kerítés és területvédelem Videó megfigyelő rendszer Beléptető rendszer Felügyelet Márka variációk

Részletesebben

Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének 8/2009.(VII.21) Kt számú rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének 8/2009.(VII.21) Kt számú rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testületének 8/2009.(VII.21) Kt számú rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Bátya Községi Önkormányzat Képvisel-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga ÖSSZEÁLLÍTOTTA HODOSSY GYULA Lilium Aurum, 2002 ISBN 80-8062-146-2 HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR

Részletesebben

II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM

II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM Sokoró Ökológiai Park Alapítvány 9081Gyırújbarát, BM köz 1. sokoroal@axelero.hu 96/456-740 2005. 2 Témavezetı: Enyingi Tibor (Sokoró Alapítvány)

Részletesebben

El terjesztés Csanytelek Község Önkormányzata képvisel -testülete 2011. októberi ülésére

El terjesztés Csanytelek Község Önkormányzata képvisel -testülete 2011. októberi ülésére Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z j é t l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.hu 10-7/2011. Elterjesztés

Részletesebben

Mindent elemészt? Benedek Miklós. Dragomán György: Máglya. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2014

Mindent elemészt? Benedek Miklós. Dragomán György: Máglya. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2014 Benedek Miklós Mindent elemészt? Dragomán György: Máglya. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2014 Dragomán Györgynek a 2005-ben megjelent A fehér király című nagy sikerű regénye után, amelyet számos nyelvre lefordítottak,

Részletesebben

AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK DEMOGRÁFIAI ÁTMENET MAGYARORSZÁGON ÉS KÖZÉP-KELET-EURÓPÁBAN

AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK DEMOGRÁFIAI ÁTMENET MAGYARORSZÁGON ÉS KÖZÉP-KELET-EURÓPÁBAN AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK DEMOGRÁFIAI ÁTMENET MAGYARORSZÁGON ÉS KÖZÉP-KELET-EURÓPÁBAN Készült az ОТKA 400 kutatási program keretében BUDAPEST 1995/1 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL szeptember BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL szeptember BUDAPEST Tisztelt Olvasóink! Ahogy előző számainkban már olvashattak róla, 2018. áprilisától hírlevelünk hasábjain elindítottuk havonta jelentkező, tízrészes, a betöréses lopások megelőzését célzó sorozatunkat.

Részletesebben

Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás

Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás Papp Gábor Előadás, 2007. október 19. Bűnözés és vándorlás Előadásomban arra teszek kísérletet, hogy a bűnözés és a vándorlás kapcsolatát, annak lehetséges megközelítési módjait elméletileg és módszertanilag

Részletesebben

A BESZÁMOLÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA

A BESZÁMOLÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA S1MORNÉ DETRE AGNES: A BESZÁMOLÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A beszámolási rendszer A statisztikai beszámolási rendszer az egyes statisztikai beszámolójelentések szervesen összefüggő rendszere, amely feltételezi

Részletesebben

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010)

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) DR. VAHID YOUSEFI KÓBORI JUDIT Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) (A hatékonyság értelmezése) A magyar nemzetgazdaságon belül az élelmiszertermelés

Részletesebben

A hónap témája. Nemzetközi számvitel. Jogesetek. Meritum. Szakkönyvajánló. Havi bürokrata. Példatár

A hónap témája. Nemzetközi számvitel. Jogesetek. Meritum. Szakkönyvajánló. Havi bürokrata. Példatár SZÁMVITELI ÉS PÉNZÜGYI SZAKLAP AZ LAPOK KIADÓJÁTÓL BEMUTATÓ SZÁM 2008. OKTÓBER SZÁMVITELI tanácsadó A hónap témája Épületek bővítése, felújítása, karbantartása Könyvvizsgálatról könyvelőknek Könyvvizsgáló

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON SZENT ISTVÁN EGYETEM FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Doktori értekezés T A R F E R E N C GÖDÖLL! 2008 1 A doktori iskola megnevezése: tudományága: tudományági részterülete:

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN KLINGER ANDRÁS Az Európához való közeledés nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem az élet minden területén a legfontosabb célkitűzés ma M agyarországon.

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA:

AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA: AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA: BENE LAJOS A PIACKUTATÁS MUNKAKÖRE. Az emberi haladás jellemző sajátsága, hogy a jólétét egészen közvetlenül érintő kérdésekre legkésőbben

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Precíziós talajnedvesség érzékel rendszer

Precíziós talajnedvesség érzékel rendszer PSS Precision Soil Sensor System Precíziós talajnedvesség érzékel rendszer telepítési és használati utasítás www.tmarkt.hu Tartalomjegyzék oldal A rendszer menüje (folytatás) oldal Bevezetés 2. Rádiójel

Részletesebben

Modern nevelés, modern iskola

Modern nevelés, modern iskola Drozdy Gyula Modern nevelés Modern iskola Modern pedagógia Ezeket ma már úton-útfélen emlegetik. Sokszor olyanok is, akik jelentésén nem gondolkoztak. A fogalom teljes tartalmát nem ismerik, csak egyes

Részletesebben

Írta és elkészítette: Békési Krisztina. Szerkesztette, lektorálta: Dr. Mucsi Gyula Varga István,

Írta és elkészítette: Békési Krisztina. Szerkesztette, lektorálta: Dr. Mucsi Gyula Varga István, Készült 2005. március hónapban (kézirat lezárva: 2005. 03. 26.) a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat során elnyert támogatásból, az OÉT Munkavédelmi Bizottság

Részletesebben

Épületinformatikai irányítási rendszer

Épületinformatikai irányítási rendszer Épületinformatikai irányítási Irányított : Irányító (irányító berendezés): A. Villamosenergia ellátó B. Épületgépészeti C. Vagyonvédelmi és betörésvédelmi D. Tz- és gázvédelmi E. Beléptet F. Zártláncú

Részletesebben

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Klímakompresszorok felújítása Alig pár hónapja számoltunk be a Turbo-Tec kormánymű-felújító tevékenységéről, most egy újabb termékcsoporttal bővült a szolgáltatásuk,

Részletesebben

Szállodákról általában

Szállodákról általában Szállodákról általában A szálloda vagy másképpen hotel az otthonuktól átmeneti idıre távol levıknek ellenszolgáltatásért szállást adó intézmény, amely többnyire ellátást, kiszolgálást nyújt. Korábbi akadémiai

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

J/9457. B E S Z Á M O L Ó

J/9457. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/9457. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2008. január

Részletesebben

240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló csalással összefüggő felelőssége a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál

240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló csalással összefüggő felelőssége a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál 240. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló csalással összefüggő felelőssége a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál A csalás jellemzői 2. A hibás állítások a pénzügyi kimutatásokban

Részletesebben

SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR

SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR Beszélgetés Majoros Márta szociálpszichológussal, narkológussal mélypont SORSRONTÓ SZENVEDÉLYEK A dohányzás, az alkohol, a kémiai szerek használata után a játékfüggõség

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015. (...) rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015. (...) rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015. (...) rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk

Részletesebben

Villamos szakmai rendszerszemlélet

Villamos szakmai rendszerszemlélet Villamos szakmai rendszerszemlélet A rendszerszemlélet szükségessége és alapjai Egy 80-as évekbeli és egy mai, korszerűnek tekinthető családi- vagy társasházi lakóépületben található vezetékrendszerek

Részletesebben

Nemzetközösségi intézmény

Nemzetközösségi intézmény Kötõ József Nemzetközösségi intézmény Abból az igazságból kell kiindulnunk, hogy szerencsésebb dolog arról vitatkozni, hogyan tegyük lakhatóbbá házunkat, mint az otthon hiányáról panaszkodni. A Sapientia

Részletesebben

A közvetett hatások értékelésének lehetőségei

A közvetett hatások értékelésének lehetőségei A közvetett hatások értékelésének lehetőségei Összefoglaló jelentés Készült A VKI végrehajtásának elősegítése II. fázis című projekt keretében Készítették: Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna Harangozó Gábor

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Aszód Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Aszód Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Aszód Város Önkormányzata 2013-2018 1 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 4 Célok... 8

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK?

HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? dr. Erdélyi Sándor alezredes 1 HOGYAN TOVÁBB, LÖVÉSZEK? Mottó: Azt a pénzt, amit a tüzérség rovására megtakarítunk, háború esetén gyalogságunk vérével fogjuk megfizetni. 2 Cikkem címével arra szeretném

Részletesebben

Az Ön kézikönyve DELONGHI ECAM 23.420 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3950055

Az Ön kézikönyve DELONGHI ECAM 23.420 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3950055 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk belőle. A következő az, hogy a megszerzett tudást elmélyítjük.

Részletesebben