XIX. BEST PRACTICE FÓRUM. Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft november 28.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "XIX. BEST PRACTICE FÓRUM. Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. 2012. november 28."

Átírás

1 XIX. BEST PRACTICE FÓRUM Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft november november 28-án több mint 25 szakember részvételével került megrendezésre a XIX. Best Practice Fórum a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft-nél, Budapesten. A vállalat három éve hatalmas lehetőséget kapott, hiszen zöldmezős beruházással épített új gyárat a Helsinki úton. A Fórum hangulatát meghatározta a Knorr Bremse által megvalósított örökérvényű igazság, mely szerint akkor van értelme új gyárat építeni, ha olyan folyamatokat alakítanak ki, ami az élvonalba tartozik. Magyarországon a Knorr-Bremse konszern két telephelyen van jelen, a budapesti telephely a vasúti fékrendszerek, míg a kecskeméti a haszonjármű-rendszerek berendezéseinek gyártását végzi. A két üzletág a verseny miatt húzza egymást, forgalom és létszám tekintetében felefele arányt képviselnek. 1 Tavaszi Tivadar, ügyvezető igazgató helyettes (korábbi minőség és folyamatfejlesztési vezető, gyárigazgató, KPS vezető) köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a gyárat és a Knorr Bremse KPS (Knorr Production System) rendszerét. A budapesti telephelyen 1996-ban kezdődött el a gyártás, amelyet többek között gyors bővülés, új vevői igények (japán piacra szállítás), új termékek bevezetése, elosztó központ létrehozása, 400 fős mérnöki csapat kialakulása követett. A sok-sok éves tapasztalat során eljutottak oda, hogy a rengeteg új igény felmerülését (szabályozottabb folyamatok, jobb átfutási idő, stb.) egy új gyár megépítésével tudnák megvalósítani. Szerencsére ehhez adottak voltak a lehetőségek. Két évig zajlott a folyamatok tervezése, egy évig az építés, három hónapig a költözés, a befektetéshez pedig 45 millió euróra volt szükség ben átadták a m2-es gyárat, m2-es telken, m2-es irodával és m2-es bővülési lehetőséggel. A mérnöki kompetenciafejlesztés is megtörtént, applikációs mérnökség van Budapesten, az innováció Münchenben megmaradt től egy Elosztó központ is a budapesti gyárba került (logisztikai tevékenység - a tehervagonhoz tartozó fékek kiszállítása a vevőkhöz).

2 Néhány adat a gyárról: 3 üzletág : fékmechanika (80%), fékvezérlés (10%), légellátás (10%). A három üzletág, három gyártási szegmenst is jelent, amihez külön erőforrások (gépek, gyártó cellák, dolgozók, mérnökök, beszerzők, termelésütemezők) vannak dedikálva. 3 fő gyártási folyamat: Forgácsolás, Felületkezelés, Szerelés havonta termék gyártása új felületkezelési technológia kialakítása működő vizuál menedzsment, jól látható az áramlás létszám: ~ 1000 fő árbevétel (intercompany): 170 millió euró forgási sebesség: 14 (a régi gyárban 9-10 volt) a régi gyár 150 milliós kapacitású volt, az új gyárnak 200 millió körül van a kapacitás határa 2 KPS rendszer (Knorr Production System) Az új gyár felépítése lehetőséget adott a folyamatok újragondolására és fejlesztésére is. A fejlesztések jellemzője és a sikeres megvalósítás egyik fontos tényezője az volt, hogy minden változtatást először próbaüzemben (pilot) próbáltak ki és a tapasztalatokból tanulva finomították a megoldást. A változtatásokat a szerelő részlegen, azaz a vevőhöz legközelebb eső folyamatokkal kezdték. Érdekesség, hogy a Knorr - német tulajdonosi háttérrel - angol tanácsadót használ, az angol filozófia előnyeit élvezve, amely gondolkodásmód abból fakad, hogy a japán cégek először Angliában alkalmazták tökéletesen működő módszereiket. Folyamatos fejlesztési tevékenységek már régóta működnek a Knorr Bremse-nél. Eddig ezek a felmerült problémákból kiinduló adhoc Kaizen workshopok voltak (elemzés, nézzük át a tervet, majd vezessük be). A korábbi (már régebb óta alkalmazott) Lean rendszer elemek (0 hiba koncepció, 5S, Kaizen) az új gyárban egy szisztematikus tervezési kipróbálási tanulási folyamaton keresztül egy valódi strukturált rendszerré (KPS) álltak össze. Az új gyárban a KPS rendszer bevezetése értékáram feltérképezéssel (VSM) indult. Meghatározták, hogy melyik az termék, ami reprezentálja leginkább a komplexitást (változatosságot) és jelentős volument képvisel. Ennek az értékáramnak az elemzése és optimalizálása alapján tervezték meg az új layout-ot, anyagáramlást és logisztikai rendszert. A folyamatot úgy alakították ki, hogy a Szerelde legyen a Pace maker ez húzza az STC (felületkezelőt) szupermarketen keresztül. Az egyes szegmensek szerelő szigeteit a vevői igények alapján külön tervezik. A piacról jövő igényeket nem engedik rá direktben a gyártásra, hanem az igények kisimítására közbe illesztettek egy Heijunka (Load levelling) folyamatot. Az SAP-ban van leprogramozva a Heijunka (Cella szinten végzik a Heijunka-t). A Heijunka segítségével kiegyenlített termelési tervet kap a gyártás, ami lehetővé teszi, az ember és a gép jó kihasználását cella szinten.

3 Eddig a fejlesztések mindig felülről jövő kezdeményezések eredményei voltak. Az új gyár és KPS rendszer felépítésével megteremtették egy hatékonyabb működésre képes rendszer alapjait. A KPS rendszer két elemét mutatta be részletesebben a résztvevőknek a vállalat vezetése: az 5 napos gyár és a BAKA CIP probléma megoldási rendszert. 5 napos gyár (5dF) A Knorr Production System fő pillére, az 5 napos gyár (5dF) koncepciójának, egy profi logisztikai rendszernek a kialakítása volt. Minőség szempontjából természetesen a 0 hiba koncepció volt az alapelv. 3 Az 5dF azt jelenti, hogy az anyagraktárból való kivétele után 5 napon belül átfut a teljes gyártási folyamat és készre jelentik a terméket. Az 5 napos gyár koncepció célja és lényege, hogy a gyáron belül minél folyamatosabb legyen az anyag áramlása. Ennek érdekében az új gyár megtervezésénél a gépeket az értékáramnak megfelelően cellákba csoportosították és úgy rendezték el, hogy minél kevesebb mozgással, megállással, minél folyamatosabban tudjon az anyag (termék) átáramlani a gyártó területen. A korábbi telephelyen a munkadarab többször került ki -, bevételezésre a raktárból és néha a telephelyet is elhagyta. Jelenleg a beérkeztetés és bevételezés egy konveyor pályával támogatott, vonalkódos státuszkövetéssel ellátott rendszerrel van támogatva, ahol biztosított a FIFO és a folyamatos anyagáramlás, továbbá ugyanezen a rendszeren keresztül történik az anyag kivételezése a raktárból kikomissionálásra. A gyárra jellemző a projekt rendszerű egyedi, vagy kis szériás gyártás, a beépülő alkatrészek és a cikkszámok nagy változatossága. Ezeknek az anyagoknak a kezelése és JIT eljuttatása a gyártás megfelelő pontjaira komoly logisztikai kihívást jelent. A termékek egyedi jellege miatt a kanban rendszer csak kevés helyen alkalmazható, a teljes anyagkezelést SAP-s és vonalkódos követés és kontrol jellemzi. Fejlődési példák legfontosabb cél a rugalmasság: A kis alkatrészek Kardex liftekben vannak tárolva. Innen kerülnek az SAP-ból indított kivét listák alapján kivételezésre és komissionálásra és egy konveyor pályán eljutnak a kisvonatos anyagfeltöltőhöz, aki (kis vonattal) legkésőbb 12 órán belül kiviszi az alkatrészeket a definiált gyártási helyre, ahol a vonalkóddal kiadja a terméket a gyártásnak. A gyártási területek között ahol lehet a folyamatos áramlást (flow) próbálják kialakítani, ahol ez nem lehetséges (szűkkeresztmetszetek, problémák vannak), ott ezeket kell pufferekkel, kanbannal kompenzálni. Régen rengeteg anyagmozgás volt és mindig ki-bevételezés a raktárba és felületkezelésre, ezeket a veszteségeket mai a logisztikai rendszerrel drasztikusan csökkentették.

4 Jelenleg a forgácsolás cellákra lett bontva (vannak külső forgácsoló cégek is), utána innen egy szinkron pufferbe megy az anyag (ami egy gyártáson belüli raktárhely), ide vonalkódosan betárolásra kerül az anyag és az STC-be (Shared Technology Center) megy tovább a gyártási igények alapján. A területek között milkrun-nal mozgatják az anyagot, amelynek még nincs szigorú menetrendje, csak útvonala. A Shared Technology Centerben az összes olyan technológia csoportosítva van (foszfátozás, mosás, festés, préselés, perselyezés), amit a szerelés előtt el kell végezni. Innen újra egy szinkron pufferbe kerül az anyag, majd a szerelő területre. A szereldék elé szintén szinkron puffert raktak, amiből a szerelde húz. Az STC-ben egy konveyort építettek be a flow megvalósítására. Az áruátvétel szintén flow-ban megy (egy görgős pályán megy rögtön a fal mellett). 4 Az ismert selejt %-ok alapján több anyagot indítanak, a maradék anyagokat bizonyos időnként felülvizsgálják (van döglött készlet raktár, amit évente átvizsgálnak és selejteznek). Problémamegoldó rendszer A Fórum másik fő témája a vállalatnál alkalmazott problémamegoldó rendszer volt, melyet Baka István, Fékvezérlési szegmensvezető és KPS vezető mutatott be elméletben a fórumon és a gyakorlatban a gyárban. A BAKA CIP (Common International Procedure) egy strukturált, racionális, logikus folyamatfejlesztési módszer, ami a napi szintű problémamegoldást szolgálja a teljesítményjavulás érdekében. Elsődleges célja a dolgozók és a művezetők bevonása a problémamegoldásba, továbbá a folyamatok szisztematikus betartása. A Proaktív fejlesztés a stabilizálásról, a standardizálásról és a vizualizációról szól. Nagy hangsúlyt fektetnek a vállalatnál a problémamegoldás fejlesztésére. Havonta belső problémamegoldó tanfolyamokon oktatják a dolgozókat, arra is, hogy hogyan kell definiálni a problémát. A gyárban létrehoztak problémamegoldó sarkokat, ahol a napi reggeli megbeszélések során foglakoznak ezekkel a kérdésekkel. Példaként említették, hogy a bevezetés után a pilóta területként használt szerelősoron kb. 20%-kal nőtt a teljesítmény 4 hónapon belül. A strukturált problémamegoldás stabilizálja a folyamatot (éves szinten 10%-os fejlődés volt). A nagyobb projektek megnövelik a fejlődési görbét (QS projekt, 5dF). A napi szinten felmerülő problémákra reagálva tudják növelni a fejlődés ütemét.

5 5 A problémamegoldás alappillére a Standardizáció, azaz mielőtt elkezdenek egy fejlesztést, nagyon fontos, hogy legyen egy standard, amihez viszonyítva azonosítani lehet a problémákat. Ez után lehet csak elkezdeni a strukturált problémamegoldást. A problémamegoldás folyamata: a probléma meghatározása, helye, a gyökérok(ok) feltérképezése, lehetséges megoldások definiálása, a megoldás kiválasztása, a kiválasztott megoldás tervezése és bevezetése, a bevezetett megoldás értékelése és standardizációja. A Reaktív fejlesztés a hatékony problémamegoldás magasabb szintű szabványosítása. A probléma felmerülése történhet a mérőszámok vagy andon hívás alapján, melyek egyben a bemeneti pontjai is a probléma megoldó folyamatnak. A Reaktív fejlesztési folyamatot a művezető irányítja. A rendszernek 5 fő eleme van: standard, andon, mérőszámok, dolgozó, művezető. Az andon rendszer a terminálból, a kártyaolvasóból és a kijelző lámpából áll. Egy DNC rendszerben van egy terminál (mindenki a vállalati belépőkártyáját használja a rendszerbe való bejelentkezésre, le vannak szabályozva, hogy ki melyik géphez fér hozzá és honnan indíthat andon jelet, minden soron van egy terminál). Három andon szinthez vannak definiálva a vezetők, az andon jelről mindenki smsben értesül. A gyárlátogatás során a

6 résztvevők részletesen megismerhették az andon rendszer működését. Az andon alapján a műszakfelelős (team leader) kapja meg az sms-t és 5 percen belül el kell döntenie, hogy be kell-e vonni társosztályt. A terminál segítségével ki tudja választani az osztályt (Andon 1. szint), akinek 15 perce van, hogy lejöjjön a területre; ha nem reagál, akkor a csoport vezetője (Andon 2. szint) megkapja az sms-t, akinek 10 perce van, hogy lejöjjön. A 3. szint az adott szakterület vezetője (utána 10 percenként küldi az sms-eket). Passzív művezető, szegmensvezető, gyárvezető is kapnak az egyes szinteken sms-t, de nincs dolguk. A rendszer eszkalációs része reggel 8 és este 17 között működik, az eszkaláció másnap reggel lép tovább. A terminál a gép státusz követésére is alkalmas. A rendszer használata gyors reakcióidőt eredményez. Az egyébként jól működő problémamegoldásnak köszönhetően napi 1 andon van átlagosan. 6 A BAKA CIP másik bemeneti pontja az üzemi KPI (mérőszám)-ok. Napi, és havi vizualizáció segítségével lehet nyomon követni a mérőszámokat. A napi (Műszakon belüli) ellenőrzést a sorok felett kihelyezett monitoron lehet elvégezni, még a hónapon belüli eredmények a probléma megoldó sarokban kihelyezett táblákon láthatók A mérőszámok rávilágítanak a legfontosabb problémákra, a legnagyobb hiányosságokra. A mérőszámok kialakításánál arra törekedtek, hogy azok a legfőbb üzleti célokhoz illeszkedjenek, de könnyen érthetőek (például legyártott darabszám/műszak, kiesett darabszám) és napi szinten nyomon követhetőek legyenek, számukat illetően soronként 2-3 mérőszámnál több ne legyen. A Problémamegoldó sarokban elhelyezett Elindított megoldandó feladatok táblákon a vizualizációt színek segítik, ha piros boksz van, akkor be kell írni az eltérés okát (szerelés, hibás mérés, hibás csavarozás). A táblákon látható az elvárt szint és a tényleges szint (a mutatószámok mutatják, hogy volt-e ott probléma a műszak során, mert akkor elmaradás van). Megfontolandó egy olyan szint kialakítása, amikor meghatározott darabszámú hiba után andon lesz. A problémák napi szintű megbeszélése a Problémamegoldó helyen történik. A Problémamegoldólapok számára kialakított falon a Kék terület jelöli a csapatmunka során megoldandó feladatokat, a fehér terület egyénre vonatkozó feladatokat jelzi, továbbá el van helyezve egy számítógép a workflow rendszerhez, a tábla alján pedig asztallap a hibás termékeknek. A problémamegoldás hatékonyságát növeli, hogy kizárólag Problémamegoldó-lappal rendelkező problémával foglalkoznak. A probléma jó definiálásáról és a Problémalap használatáról oktatást kapnak a dolgozók, illetve a művezető felügyeli őket, ezáltal a dolgozók kompetenciái is folyamatosan fejlődnek (szociális, metodikai, szakmai). Az aktuális nyitott témák ki vannak rakva a társosztályokon is. A Problémamegoldó-rendszer használata jelentős hatékonyság növekedést hozott, 1-2%-ra csökkent a rossz mérések aránya a korábbi 5-6%-ról (szerelő sorokon,

7 próbapadon), továbbá jelentősen csökkent az utómunka aránya. A gyártó sorok felett elhelyezett monitorokon látszik, hogy az egyes gyártósorok rendben üzemelnek, vagy esetleg folyamatban van a problémamegoldás. A fejlesztési tevékenységek eddig nagyrészt - a vezetés által - felülről voltak vezérelve, kialakították azokat a kereteket (layoutok, gyártó cellák, anyagáramlás), amik egy lényegesen hatékonyabb működést tesznek lehetővé egy logikusan kialakított, transzparens, vizualizált munkakörnyezetben. A Lean program következő fázisában az operatív szintű optimalizáláson lesz a hangsúly a dolgozók intenzívebb bevonásával és aktív részvételével, ahol a menetközben felmerülő problémák folyamatos feltárásán és megoldásán lesz a hangsúly, amivel növelni lehet meglévő rendszer fenntarthatóságát, stabilitását és teljesítményét. Ezt a folyamatot támogatják a folyamatos fejlesztési tevékenységek - BAKA CIP folyamat és a Javaslati rendszer - a vállalatnál. A működő rendszernek a folyamatos fejlesztése már csak a középvezetők és művezetők részvételével valósítható meg. A KPS működtetése paradigmaváltást követel meg a dolgozóktól, hogy a rendszer hatékonyabb működéséhez, be kell vonni mind a középvezetést, mind a termelésben dolgozókat. A tapasztalat az, hogy először a felső vezetést, majd középvezetés kell megnyerni, hogy a dolgozókat hatékonyabban be lehessen vonni. KPS Vállalati program indul 2013 ban, melynek az az egyik fontos célja, hogy olyan vezetőket képezzenek, ahol a vezetők KPS szakértők, és ezek a tevékenységek a napi munkájuk fontos része. 7 Javaslati rendszer Dolgozók bevonása A Dolgozói ötletek sarokban cél a veszteség vadászat. A javaslati rendszer alapjait a vállalat az Eissmann Magyarországgal végzett benchmarking tevékenység során tanulta meg és vette át. A rendszerbe csak megvalósított javaslatot lehet beadni. A művezetők vannak érdekeltté téve abban, hogy a saját területükről minél több ötletet hozzanak, ennek érdekében veszteség vadászatokat szerveznek, ahol a területen felmerült problémákra konkrét megoldásokat készítenek a dolgozók, ezeket a javaslatokat ¼ évente értékelik. Az ötletek beadásáért kisvonatokat (matricát) kapnak a területek, a legtöbb kisvonatot összegyűjtő csoport kapja meg negyedévente a vándor kupát, ami pénzjutalommal is jár. Az ötleteknél kulcs fontosságú, hogy minél hamarabb valósuljanak meg a jó ötletek és a megfelelő támogatást megkapják. A legjobb, legnagyobb fejlődési potenciált magában rejtő ötleteket a vezetés felkarolja és egy innovációs folyamatban viszi tovább, az ebből eredő komolyabb megtakarításokból %-os jutalmat kap az ötlet gazdája. A Fórum záró szakaszában a résztvevők kiemelték a számukra leginkább hasznos jó megoldásokat

8 és ötleteket, mint például az Andont, a problémamegoldó sarkot és módszereket, a reális célok kitűzését, a dolgozók bevonását és megbecsülését, a strukturált jelölésekkel ellátott átlátható gyárat, a workflow monitoron való nyomon követhetőségét, az SAP-alapú teljes körű üzemeltetést. A nagy tapasztalattal rendelkező résztvevők búcsúzóul néhány ötletet vetettek fel a szegmensvezetőnek, melyekkel további hatékonyságnövelést érhetnek el. Megemlítették a vizuális munkautasítások nagyobb mértékű használatának előnyét, a pontosabb javaslati ösztönző rendszer kialakítását, a problémamegoldási rendszer átfutási idejének csökkentését, a művezetők és az operatív szint bevonását, az oktatások kibővítését. Egy értékes javaslat szerint a problémák megoldásait célszerű lenne elektronikusan, adatbázisban is dokumentálni, hogy a már korábban felmerült problémák megoldásait lássák és a későbbiekben ki tudják terjeszteni és fel tudják használni. 8 A Knorr Bremse pályázott az Év gyára Legjobb értékáram kategória német díjra. Megnyerte. Gratulálunk! Az egész napos program során minden résztvevő láthatta, hogy miért. A siker hátterében több éves szisztematikus, folyamatos, következetes és elkötelezett munka van. Reméljük, hogy a Best Practice Fórum során szerzett számos tapasztalatból és jó gyakorlatból minél többet sikerül a saját vállalatuknál is megvalósítani a résztvevőknek. Dr. Németh Balázs ügyvezető igazgató Kvalikon Kft november 29.

Best Practice Felmérés tapasztalatai

Best Practice Felmérés tapasztalatai IFKA Minőségfejlesztési Központ A Mikulás is benchmarkol 5. Konferencia Best Practice Felmérés tapasztalatai Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései a Lean Menedzsment alkalmazásában Dr. Németh

Részletesebben

VII. LEAN FÓRUM FOLYAMATFEJLESZTÉSI KONFERENCIA

VII. LEAN FÓRUM FOLYAMATFEJLESZTÉSI KONFERENCIA VII. LEAN FÓRUM FOLYAMATFEJLESZTÉSI KONFERENCIA "Hozzuk ki cégünkből a maximumot" 2014. Április 10-11. Idén nagy érdeklődés mellett, több mint 140 szakember részvételével került megrendezésre a Lean Fórum

Részletesebben

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft. LEAN / Felsőfokú Lean Manager képzés ( Black belt ) Cél: A cégen belül folyó Lean projektet teljes mértékben támogatni és irányítani képes vezető képzése. A Lean és a Lean-t támogató TPM elemeinek, módszereinek

Részletesebben

A Ratipur Kft. poliuretán-feldolgozással foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba ezzel az anyaggal?

A Ratipur Kft. poliuretán-feldolgozással foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba ezzel az anyaggal? Ígéretes jövő A Ratipur Kft. poliuretán-feldolgozással foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba ezzel az anyaggal? Rajnai Attila: Szinte véletlenül történt, amikor a poliuretánnal megismerkedtem. Egy Opel

Részletesebben

Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2.

Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Válság Egyensúlyvesztés Megfelelő beavatkozás szükséges Kínálat Költségek Erőforrások Rövid lejáratú

Részletesebben

LEAN tréningek termékismertetõ

LEAN tréningek termékismertetõ LEAN tréningek termékismertetõ Ez a JPÉ - lenne! Azonban nem mi, magyarok találtuk ki és mûködtetjük ötven (50) éve, hanem a Toyota japán szakemberei. Ezért nem mi taníthatjuk hanem, nekünk kell(-ene)

Részletesebben

MAGYAR MINŐSÉGHÉT KONFERENCIA

MAGYAR MINŐSÉGHÉT KONFERENCIA MAGYAR MINŐSÉGHÉT KONFERENCIA LEAN módszerek és megoldások az energiahatékonysággal összhangban Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2016. MÁJUS 13. Lean filozófia A Lean filozófia lényege, hogy a veszteségek

Részletesebben

LEAN MENEDZSMENT ALAPJAI Eger, 2012. Előadó: Tamás Lászlóné Katalin vezető tanácsadó

LEAN MENEDZSMENT ALAPJAI Eger, 2012. Előadó: Tamás Lászlóné Katalin vezető tanácsadó LEAN MENEDZSMENT ALAPJAI Eger, 2012 Előadó: Tamás Lászlóné Katalin vezető tanácsadó Tartalom Termelékenység-fejlesztés Gyártási folyamatok veszteségei A Toyota - modell A Lean eszköztára A Lean bevezetése

Részletesebben

XXIII. BEST PRACTICE FÓRUM. COCA-COLA HBC Magyarország Kft. 2013. május 10.

XXIII. BEST PRACTICE FÓRUM. COCA-COLA HBC Magyarország Kft. 2013. május 10. XXIII. BEST PRACTICE FÓRUM COCA-COLA HBC Magyarország Kft. 2013. május 10. 2013. május 10-én negyven szakember részvételével került megrendezésre a XXIII. Best Practice Fórum a COCA-COLA HBC Magyarország

Részletesebben

Termelési logisztikai rendszerek tervezése-fejlesztése

Termelési logisztikai rendszerek tervezése-fejlesztése Termelési logisztikai rendszerek tervezése-fejlesztése Fejlesztés-tervezés színterei Meglévő, működő rendszerek jellemzőinek értékelése, intenzifikálása Új termelési logisztikai rendszer tervezése Termelési

Részletesebben

Lean szemlélető folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2.

Lean szemlélető folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Lean szemlélető folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Válság Egyensúlyvesztés Megfelelı beavatkozás szükséges Kínálat Költségek Erıforrások Rövid lejáratú

Részletesebben

KÉPZÉS TRÉNING WORKSHOP TANÁCSADÁS

KÉPZÉS TRÉNING WORKSHOP TANÁCSADÁS KÉPZÉS TRÉNING WORKSHOP TANÁCSADÁS 2008. autóipar; minıségügy; környezetvédelem; minıségmenedzsment; Six-Sigma; Q-DAS; termelékenység-menedzsment; élelmiszer-biztonság; informatika; szakma - specifikus

Részletesebben

IV. Best Practice Fórum. Helyszín: VISTEON Hungary. Best Practice Felmérés tapasztalatai

IV. Best Practice Fórum. Helyszín: VISTEON Hungary. Best Practice Felmérés tapasztalatai IV. Best Practice Fórum Helyszín: VISTEON Hungary Best Practice Felmérés tapasztalatai Eredmények Gyakorlatok Feltételek összefüggései az Emberi Erıforrás menedzsment területen Dr. Németh Balázs 2007.

Részletesebben

FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT

FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT A KÉPZÉSRŐL Képzésünk a folyamatfejlesztés és lean menedzsment témakörében kínál rendszerezett tudásanyagot, amelynek segítségével a lean menedzsment bevezetése zökkenőmentesebbé

Részletesebben

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott feladataink... 5 II. MINŐSÉGPOLITIKA... 5 II.1. Minőségpolitikai

Részletesebben

Csak stabil cégek alapozhatnak a beszállítói kapcsolatokra

Csak stabil cégek alapozhatnak a beszállítói kapcsolatokra Csak stabil cégek alapozhatnak a beszállítói kapcsolatokra 2011. Április 19. kedd Magyarországon az ipari termelés döntő része nemzetközi vállalatcsoportok magyarországi egységeiben zajlik. A magyar kis-

Részletesebben

LEAN DIPLOMAMUNKA. A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett

LEAN DIPLOMAMUNKA. A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett LEAN DIPLOMAMUNKA A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett Témaválasztás Szakmai háttér Gazdaságinformatika B.Sc. Vállalatirányítási rendszerek specializáció Vezetés és szervezés

Részletesebben

FŐBB MEGVALÓSÍTÁSOK ÉS BERUHÁZÁSOK A 2006-2011 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN

FŐBB MEGVALÓSÍTÁSOK ÉS BERUHÁZÁSOK A 2006-2011 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN FŐBB MEGVALÓSÍTÁSOK ÉS BERUHÁZÁSOK A 2006-2011 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN 2006 5 évre szóló bérleti szerződéssel két jegyautomatát szereztünk be amelyek a a Szabó Kati Sportcsarnok és a Lábasház megállóhelyeknél

Részletesebben

LEAN MASTER PROGRAM. Több, mint oktatás!

LEAN MASTER PROGRAM. Több, mint oktatás! LEAN MASTER PROGRAM Több, mint oktatás! LEAN MASTER PROGRAM 1. Lean menedzsment bevezetése 2. Akiknek ajánljuk 3. A képzés felépítése 4. További információk 2 1. Lean menedzsment bevezetése A Lean menedzsment

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

Esettanulmány: Hogyan alakítottuk át egy vállalat termelési folyamatait - avagy hogyan lesz a hagyományos batch production Lean?

Esettanulmány: Hogyan alakítottuk át egy vállalat termelési folyamatait - avagy hogyan lesz a hagyományos batch production Lean? Esettanulmány: Hogyan alakítottuk át egy vállalat termelési folyamatait - avagy hogyan lesz a hagyományos batch production Lean? Emerson Process Management Kft. Lean-klub 2015. október 14. Péczely György

Részletesebben

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN Dr. habil. Szabó Zoltán PhD MBA Vada Gergely - Vezető tanácsadó TÉMAKÖRÖK Célcsoportok 10 K SWOT MIR Exponenciális tervezés Kulcs a Befektetőkhöz Tervezési projekt -

Részletesebben

Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1

Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1 Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1 Készült a Revita Alapítvány kutatóműhelyében Készítették: Mészáros Andrea,

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 07-7/82-7/2008 TÁRGY: PÉCSI KISTÉRSÉG FOGLALKOZ- TATÁSI PAKTUMA MELLÉKLET: 4 DB E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE ELŐTERJESZTŐ: NÉPJÓLÉTI

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM

LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program moduljai: AURUM Oktatási Központ Kft. LEAN MENEDZSMENT KÉPZÉSI PROGRAM A program célja: Lean alapok 3 nap 5S alapok 4 nap Shop-floor management 3 nap Lean office 3 nap Lean HR 3 nap Kaizen

Részletesebben

Bizottsága Szakbizottság

Bizottsága Szakbizottság Előterjesztő: Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 14916-3/2012. Tárgy: Az önkormányzat 2012. évi költségvetése Melléklet: Határozatok 1 db rendelet-tervezet Készítette: Közgazdasági Iroda

Részletesebben

Számviteli tanácsadás. IFRS felmérés - 2011 Fókuszban a pénzügyi beszámolók

Számviteli tanácsadás. IFRS felmérés - 2011 Fókuszban a pénzügyi beszámolók Számviteli tanácsadás IFRS felmérés - 11 Fókuszban a pénzügyi beszámolók Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló. A felmérés célja. A pénzügyi kimutatások áttekintése 7. A pénzügyi teljesítményre vonatkozó

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2008.7.18 COM(2008) 480 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIÓK

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 12.11.2004 COM(2004) 716 végleges 2004/0249 (CNS) Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok szállításának felügyeletéről és ellenőrzéséről

Részletesebben

A pénzügyi instrumentumok IFRS szerinti elszámolásának jövője. PÉNZÜGYI INSTRUMENTUMOK HÍRLEVÉL 1. szám, 2012. április

A pénzügyi instrumentumok IFRS szerinti elszámolásának jövője. PÉNZÜGYI INSTRUMENTUMOK HÍRLEVÉL 1. szám, 2012. április PÉNZÜGYI INSTRUMENTUMOK HÍRLEVÉL 1. szám, 2012. április IFRS Kezd világosabbá válni a pénzügyi instrumentumok elszámolásának jövője. Áprilisban az IASB és az FASB úgy döntött, hogy csökkentik a besorolási

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 761/2001/EK RENDELETE. (2001. március 19.) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 761/2001/EK RENDELETE. (2001. március 19.) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA, AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 761/2001/EK RENDELETE (2001. március 19.) a szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) való önkéntes részvételének lehetővé

Részletesebben

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek Common Purpose Nemzetközi Navigátor Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek A szakmai fejlődés során a gyorsan előléptetett vezetőknek gyakran már karrierjük elején specializálódniuk kell egy

Részletesebben

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. www.duihk.hu. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai

Szolgáltatások. a sikeres német-magyar üzletekért. www.duihk.hu. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai Szolgáltatások a sikeres német-magyar üzletekért A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szolgáltatásai www.duihk.hu Tartalom A mi szakértelmünk az Önök üzleti sikere 3 Kompetenciáink 5 Piacfeltárás

Részletesebben

Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM

Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2 A TARTALOMBÓL: ü Javult az ivóvíz minősége 3 9. oldal A hivatalos átadással befejeződött a Zalavíz

Részletesebben

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.

A.A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft. LEAN / Középfokú átfogó Kaizen Manager képzés ( Green belt ) Cél: A cégen belül folyó projektek működésében, előrehaladásában aktív, hasznos szerepet betölteni képes dolgozók képzése. A Kaizen alapjainak,

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. JÚNIUS 26-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. JÚNIUS 26-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. JÚNIUS 26-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 125-45/2008. MELLÉKLETEK: 3 DB TÁRGY: Beszámoló a Baranya Megyei Kórház intézkedési tervének végrehajtásáról

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakmai gyakorlat az FSZ-hallgatói szerződés rendszere és működése a felsőfokú szakképzésben (kivonat) Budapest 2007 Kamarai témavezető: Sikora Henriett A szakmai anyagot

Részletesebben

Downstream. áll, beleértve az optimalizált és integrált ellátási lánc által támogatott logisztikai tevékenységet

Downstream. áll, beleértve az optimalizált és integrált ellátási lánc által támogatott logisztikai tevékenységet 214-ben nemcsak a csoportszintű downstream teljesítmény, de a en belüli valamennyi üzletág is növekedést mutatott. Biztos vagyok benne, hogy jó úton járunk, és tudom, hogy kollégáink képesek lesznek teljesíteni

Részletesebben

Pályázat Városnéző kisvonat üzemeltetésére

Pályázat Városnéző kisvonat üzemeltetésére Pályázat Városnéző kisvonat üzemeltetésére 1. Pályázat kiírója VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. (röviden: VÜZ Nonprofit Kft.) Cím: 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Kapcsolattartó

Részletesebben

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni.

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni. Croquet A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni. A játékhoz mindenekelőtt szükség van egy Croquet készletre. Ez többnyire 6 különböző színű fa

Részletesebben

Főbb szolgáltatásaink

Főbb szolgáltatásaink Cégbemutató 2007. Főbb szolgáltatásaink Stratégiai tanácsadás Folyamatmenedzsment tanácsadás (BPM, BPR) Lean Menedzsment és KAIZEN tanácsadás TQM rendszerek kialakítása, EFQM modell Minőségmenedzsment

Részletesebben

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán

Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán Sajtófigyelés a 11. Életút Nap kapcsán 2016. április 25., hétfő A 11. Életút Nap rendezvény kapcsán ez idáig összesen 69 megjelenést regisztráltunk. A megjelenések közel ötöde elektronikus médiumokban

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Innovatív költségcsökkent menedzsment módszerek az élelmiszeripar fenntartható fejl déséhez SFOOD

Innovatív költségcsökkent menedzsment módszerek az élelmiszeripar fenntartható fejl déséhez SFOOD EU Pályázati program elnevezése/azonosítója: CORNET_7_09_9 Magyarországi pályázat kiíró: Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Projekt vezető/ pályázat nyertes: Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Részletesebben

TDK DOLGOZAT Szalay Brigitta 2005

TDK DOLGOZAT Szalay Brigitta 2005 TDK DOLGOZAT Szalay Brigitta 2005 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS LOGISZTIKAI SZERVEZÉSSEL Konzulens: Németh Nikoletta, tanársegéd Trombitásné Láng Gabriella, egyetemi

Részletesebben

Beszámoló az MVK Zrt. forgalomszervezési intézkedéseinek hatásairól, tapasztalatairól, eredményéről

Beszámoló az MVK Zrt. forgalomszervezési intézkedéseinek hatásairól, tapasztalatairól, eredményéről MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Melléklet: 1 db Beszámoló az MVK Zrt. forgalomszervezési intézkedéseinek hatásairól, tapasztalatairól, eredményéről Összeállította:

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG 1 ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI ÉVES JELENTÉS 2014. MAGYARORSZÁG ITNET Jelentés 2012. Magyarország Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu Köszöntő 1 Tisztelt Olvasó! Az élelmiszerlánc-felügyelet

Részletesebben

Tanulj meg látni. Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében

Tanulj meg látni. Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében Tanulj meg látni Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében Írta: Mike Rother és John Shook Jim Womack és Dan Jones elôszavával LEI Magyarországi Egyesülete

Részletesebben

Kulinyi Márton * NOT-FOR-PROFIT MENEDZSMENT EGY GYAKORLATI SZAKEMBER TAPASZTALATAI

Kulinyi Márton * NOT-FOR-PROFIT MENEDZSMENT EGY GYAKORLATI SZAKEMBER TAPASZTALATAI Kulinyi Márton * NOT-FOR-PROFIT MENEDZSMENT EGY GYAKORLATI SZAKEMBER TAPASZTALATAI Sokak tudatában külön fiókban nyugszik a civil és a piaci világ. Valóban sok szempontból külön értékrenddel rendelkezõ

Részletesebben

2006.12.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 358/3

2006.12.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 358/3 2006.12.16. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 358/3 A BIZOTTSÁG 1857/2006/EK RENDELETE (2006. december 15.) a Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak

Részletesebben

Daganatos betegek között végzett felmérés az onkológiai ellátás helyzetéről, az ellátás kockázatának megismeréséről

Daganatos betegek között végzett felmérés az onkológiai ellátás helyzetéről, az ellátás kockázatának megismeréséről Daganatos betegek között végzett felmérés az onkológiai ellátás helyzetéről, az ellátás kockázatának megismeréséről Prof. Simon Tamás, Kiss Katalin (Magyar Rákellenes Liga, Szinapszis Kft) A kommunikáció

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Székesfehérvár, Munkácsy Mihály utca 10. 1 MOTTÓNK: Félig sem olyan fontos az, mit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb

Részletesebben

PH I. ütem Komárom-Esztergom megye Országosan beérkezett 555 db pályázat, ebből nyertes 351 db.

PH I. ütem Komárom-Esztergom megye Országosan beérkezett 555 db pályázat, ebből nyertes 351 db. KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu TÁMOP 3.1.4.B-13/1-2013-0001 PH I. ütem Komárom-Esztergom megye Országosan beérkezett

Részletesebben

Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság ülés. 2012. december 4. Budapest, MOHA Ház

Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság ülés. 2012. december 4. Budapest, MOHA Ház Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság ülés 2012. december 4. Budapest, MOHA Ház Az ülés megnyitása Huba Bence VOP IH vezető NFÜ gazdasági elnökhelyettes 2 A MOHA Ház bemutatkozása Mrázik Tamás

Részletesebben

Hochschule Ulm. Utazás

Hochschule Ulm. Utazás Hochschule Ulm A 2009/2010 tanév tavaszi időszakában töltöttem el egy félévet ebben a hangulatos városban, március 1-től július végéig. Azért választottam a tavaszi félévet az őszivel szemben, mert ez

Részletesebben

Munkaerőpiaci helyzetkép az Észak-alföldi régióban

Munkaerőpiaci helyzetkép az Észak-alföldi régióban 1 TÁMOP 5.5.1/A-10/1-2010-0024 Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért Munkaerőpiaci helyzetkép az Észak-alföldi régióban Disszeminációs

Részletesebben

A KE02960/2014/MVLSZ-4 számú határozat melléklete

A KE02960/2014/MVLSZ-4 számú határozat melléklete Oldalszám: 1 A KE02960/2014/MVLSZ-4 számú határozat melléklete Kérelem száma: KE02960/2014/MVLSZ Érkezett: Oldalszám: 2 A kérelmező adatai Általános A kérelmező szervezet teljes neve: Egri Vízilabda Klub

Részletesebben

Balatoni Hajózási Zrt. Beszámoló a 2015. évi turisztikai tapasztalatokról Keszthely

Balatoni Hajózási Zrt. Beszámoló a 2015. évi turisztikai tapasztalatokról Keszthely Balatoni Hajózási Zrt. Beszámoló a 2015. évi turisztikai tapasztalatokról Keszthely 8.sz. melléklet Balaton régió idegenforgalma 2015. évben A Balaton régió hazánk egyik legjelentősebb belföldi fogadóterülete,

Részletesebben

XX. Nemzeti Konferencia

XX. Nemzeti Konferencia ISO 9000 FÓRUM XX. Nemzeti Konferencia Divatokon, trendeken túl. Lean - TQM - ISO, folyamatfejlesztés integrált alkalmazása a gyakorlatban Dr. Németh Balázs 2013. Szeptember 12. Történeti áttekintés Genichi

Részletesebben

OTP Bank Rt. 2003. évi Éves Jelentése. Budapest, 2004. április 29.

OTP Bank Rt. 2003. évi Éves Jelentése. Budapest, 2004. április 29. OTP Bank Rt. 2003. évi Éves Jelentése Budapest, 2004. április 29. 2 TARTALOM AZ OTP BANK RT. 2003. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE 4 A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓ BESZÁMOLÓJA A 2003. ÉVI ÉVES BESZÁMOLÓ VIZSGÁLATÁNAK

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. az egyéni védőeszközökről. (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014) 119 final}

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. az egyéni védőeszközökről. (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014) 119 final} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.27. COM(2014) 186 final 2014/0108 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az egyéni védőeszközökről (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014)

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció Verzió: 2.0 Készítette: Clarity Consulting Kft. Készült: 2016. február 17. 1/172 Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 5 1. BEVEZETÉS... 7 1.1.

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015.12.31.

ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015.12.31. ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015.12.31. Dátum: Mohács, 2016. március 11.... Mohácsi Takarék Bank Zrt. Kultné Mátyás Rita Lovász Ildikó elnök-vezérigazgató gazdasági igazgató. 1. A vállalkozás főbb

Részletesebben

Beszámoló a Kristianstad Egyetemen töltött Erasmus Staff Week-ről

Beszámoló a Kristianstad Egyetemen töltött Erasmus Staff Week-ről Beszámoló a Kristianstad Egyetemen töltött Erasmus Staff Week-ről Ahogy korábbi Erasmus beszámolóimban is írtam, az Erasmus Staff Week-re mint szakmai és nemzetközi tapasztalatszerzést elősegítő lehetőségre

Részletesebben

Köszöntõ. Útitárs 8. szám

Köszöntõ. Útitárs 8. szám Útitárs 8. szám 3 Köszöntõ Karriertervezési kiadványunk nyolcadik, egyben utolsó számának példányát tartjátok kezetekben. Két évvel ezelõtt megkezdett munkánk záró szakaszához értünk. Az eddigi számokban

Részletesebben

Benchmarking Klub Tájékoztató 2015. Dr. Németh Balázs Kvalikon

Benchmarking Klub Tájékoztató 2015. Dr. Németh Balázs Kvalikon Benchmarking Klub Tájékoztató 2015. Dr. Németh Balázs Kvalikon A Benchmarking Klub Egy 2002-ben indított kezdeményezés Ami az Autóipari Benchmarking Klub megalapításával indult Közép-Európában egyedülálló

Részletesebben

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén.

Képzés leírása. A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. Képzés megnevezése: LEAN Menedzsment Koordinátor Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a vizsga keretében konkrét veszteségcsökkentő projektet valósít meg a munkahelyén. A résztvevő

Részletesebben

Tanulói részvétel öt magyarországi iskolában

Tanulói részvétel öt magyarországi iskolában szemle Tanulói részvétel öt magyarországi iskolában A viharosnak nevezett huszadik század után a huszonegyedik század embere kelletlenül és némileg csalódottan kénytelen tudomásul venni, hogy a történelem

Részletesebben

Bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése

Bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése Bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése TPM Klub a Coca Cola HBC-nél 2014.06.25. Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. Fekete Gábor 2008 óta a cégnél Gépész/műszerész, CMMC TPM projektek, OEE projekt,

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE. a közbeszerzésről. (EGT-vonatkozású szöveg) {SEC(2011) 1585} {SEC(2011) 1586}

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE. a közbeszerzésről. (EGT-vonatkozású szöveg) {SEC(2011) 1585} {SEC(2011) 1586} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.12.20. COM(2011) 896 végleges 2011/0438 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a közbeszerzésről (EGT-vonatkozású szöveg) {SEC(2011) 1585} {SEC(2011)

Részletesebben

Lean-módszer alkalmazása logisztikai folyamat minőségbiztosításánál

Lean-módszer alkalmazása logisztikai folyamat minőségbiztosításánál folyamat minőségbiztosításánál Készítette: Makranczi Pál Konzulens: Prof. Dr. Illés Béla Készült: 2014. december 03 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 2 2. A lencsegyártás folyamatai és LEAN alapelvek...

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Nádudvar Város Önkormányzata

Nádudvar Város Önkormányzata Nádudvar Város Önkormányzata Nádudvari Településfejlesztési és Városgazdálkodási Nonprofit Kft. (a városrehabilitációs projekt lebonyolításával megbízott Városfejlesztő Társaság) PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Nádudvar

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A 2012 NOVEMBERÉBEN MEGTARTOTT TERÜLETI MŰHELYEK EREDMÉNYEIRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A 2012 NOVEMBERÉBEN MEGTARTOTT TERÜLETI MŰHELYEK EREDMÉNYEIRŐL www.melyszegenyseg.hu info@melyszegenyseg.hu ÖSSZEFOGLALÓ A 2012 NOVEMBERÉBEN MEGTARTOTT TERÜLETI MŰHELYEK EREDMÉNYEIRŐL Dél-dunántúli műhely Szigetvár 2012. november 27. Észak-magyarországi műhely Heves

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. az Országos Statisztikai Tanács 2006. október 10-i üléséről

EMLÉKEZTETŐ. az Országos Statisztikai Tanács 2006. október 10-i üléséről Országos Statisztikai Tanács 1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel.: 345-6950, Fax: 345-6451 740-40/44/2006. EMLÉKEZTETŐ az Országos Statisztikai Tanács 2006. október 10-i üléséről Az ülésen részt vettek

Részletesebben

Robert Bosch Power Tool Kft. KAIZEN AKCIÓ AZ AKKUMULÁTOROS BARKÁCSGÉPEK ÉRTÉKÁRAMÁN: A PSR3 GYÁRTÓSOR TERÜLETÉN. 2015. március 23.

Robert Bosch Power Tool Kft. KAIZEN AKCIÓ AZ AKKUMULÁTOROS BARKÁCSGÉPEK ÉRTÉKÁRAMÁN: A PSR3 GYÁRTÓSOR TERÜLETÉN. 2015. március 23. Robert Bosch Power Tool Kft. KAIZEN AKCIÓ AZ AKKUMULÁTOROS BARKÁCSGÉPEK ÉRTÉKÁRAMÁN: A PSR3 GYÁRTÓSOR TERÜLETÉN 2015. március 23. Téma, terület, résztvevık Értékáram szintő célok: Kibocsátás növelése,

Részletesebben

Az Önálló Iskola projekt

Az Önálló Iskola projekt kutatás közben 307 az autonóm tanulás érvényesülése jelentős mértékben függ az egyén és családja kulturális tőkéjétől. Ez elsősorban egyrészt a szülők iskolázottságán, másrészt az iskolatípus választásán

Részletesebben

bemutatása IV. Összefoglalás, további lehetőségek

bemutatása IV. Összefoglalás, további lehetőségek ISD DUNAFERR Zrt. LEAN AZ ACÉLIPARBAN?! avagy: A LEAN FILOZÓFIA ELTERJESZTÉSE EGY ACÉLIPARI NAGYVÁLLALATNÁL Szerzők: Hevesiné Kővári Éva minőségügyi és környezetvédelmi igazgató Kun Zoltán rendszerfelügyeleti

Részletesebben

Tisztelt Vállalatvezető!

Tisztelt Vállalatvezető! Tisztelt Vállalatvezető! Köszönjük, hogy kérdőívünk kitöltésével hozzájárul igényközpontú szolgáltatásfejlesztésünkhöz, és a térségi gazdaságfejlesztési stratégia alakításához. Jelen kérdőíves felmérésünket

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2015.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. HÉVÍZ ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET 8380 HÉVÍZ, SZÉCHENYI U. 66. Cg : 02-02-050059 ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Könyvvizsgálói jelentés Üzleti jelentés 1.

Részletesebben

Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 1 A SINTTAV 2010 elején szemináriumot rendezett az EWC 1 -krõl, amely az elsõ ilyen témájú

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.12.17. COM(2014) 740 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a vasúti biztonságról szóló irányelv végrehajtása terén elért eredményekről szóló

Részletesebben

A polgármesteri hivatal költségvetési szervként működik, alapító okirattal rendelkezik.

A polgármesteri hivatal költségvetési szervként működik, alapító okirattal rendelkezik. 2/2012. Tárgy: Beszámoló a Polgármesteri Hivatal munkájáról Tisztelt Képviselőtestület! I. A hivatal működése Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK. Az e-közbeszerzésre vonatkozó stratégia

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK. Az e-közbeszerzésre vonatkozó stratégia EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.4.20. COM(2012) 179 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK Az e-közbeszerzésre vonatkozó stratégia

Részletesebben

A kiírás szerint megbízó BKK Zrt két változat kidolgozását kérte

A kiírás szerint megbízó BKK Zrt két változat kidolgozását kérte Tartalom 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 2 1.1. BEVEZETÉS... 2 1.2. A PROJEKT CÉLJA... 2 1.3. VIZSGÁLT, KÉRDÉSEK... 3 1.4. KÖVETKEZTETÉSEK... 3 2. VÁLTOZAT ELEMZÉS... 6 2.1. ELŐZMÉNY... 6 2.2. JELENLEGI ÁLLAPOT

Részletesebben

Békéscsaba A dinamizálódó határmenti város

Békéscsaba A dinamizálódó határmenti város befek tetői útmutató Békéscsaba A dinamizálódó határmenti város B e f e k t e t é s G a z d a s á g F e j l e s z t é s I n n o v á c i ó Békéscsaba Közlekedési csomópont, jó elérhetőség Határmenti város

Részletesebben

KISTELEPÜLÉSEK ÖNFENNTARTÓ, HATÉKONY ÉS ÉRTÉKTEREMTİ KÖZFOGLALKOZTATÁSA

KISTELEPÜLÉSEK ÖNFENNTARTÓ, HATÉKONY ÉS ÉRTÉKTEREMTİ KÖZFOGLALKOZTATÁSA KISTELEPÜLÉSEK ÖNFENNTARTÓ, HATÉKONY ÉS ÉRTÉKTEREMTİ KÖZFOGLALKOZTATÁSA ADITUS Tanácsadó Zrt. 1054 Budapest, Báthori u. 3. 2011. november 21. 1/362 oldal Tartalomjegyzék 1 Elızmények...8 1.1 A kutatás

Részletesebben

Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása

Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása TÁMOP-5.4.12-14/1-2015-0007 Online médiamegjelenések 2015. július 31-ig http://gyorplusz.hu/cikk/csak_a_jatek_szamit.html Csak az

Részletesebben

LdU Aktuell. 2010. november. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

LdU Aktuell. 2010. november. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1. HIVATALI HÍREK - MNOÖ Közgyűlés 2010.11.20. - Területi és országos kisebbségi önkormányzati választások 2011. január 9-én - Új regionális irodavezető Veszprémben

Részletesebben

Tájékoztató Kazincbarcika város és térsége foglalkoztatási. helyzetéről, az álláskeresők számának alakulásáról

Tájékoztató Kazincbarcika város és térsége foglalkoztatási. helyzetéről, az álláskeresők számának alakulásáról KAZINCBARCIKAI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI MUNKAÜGYI KIRENDELTSÉGE Tájékoztató Kazincbarcika város és térsége foglalkoztatási helyzetéről, az álláskeresők számának alakulásáról Kazincbarcika, 2014. május 3700

Részletesebben

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2010. féléves jelentése

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2010. féléves jelentése Az ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP e 1. Az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap (2009.06.03-ig origo [klikk] Nyíltvégű Ingatlan Alapok Alapja (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása

Részletesebben

Csalás és a csalásfelderítéssel kapcsolatos könyvvizsgálói felelősség

Csalás és a csalásfelderítéssel kapcsolatos könyvvizsgálói felelősség www.pwc.com/hu Csalás és a csalásfelderítéssel kapcsolatos könyvvizsgálói felelősség 2015 November 4. Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2015 November 4. Tartalomjegyzék Fejezet Tartalom 1 Bevezetés Néhány adat

Részletesebben

Kiegészítő melléklet az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2008. december 31-i éves beszámolójához Tartalomjegyzék

Kiegészítő melléklet az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2008. december 31-i éves beszámolójához Tartalomjegyzék Kiegészítő melléklet az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 2008. december 31-i éves beszámolójához Tartalomjegyzék I. Általános rész...2 I. 1. Alapításra vonatkozó adatok...2 I. 2. Általános adatok...2

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

Tanulmányi beszámoló

Tanulmányi beszámoló Tanulmányi beszámoló 2015. március elsejétől tanultam Esslingenben, mint Erasmus cserediák. Ezen beszámolóban szeretném elmondani élményeimet, tapasztalataimat. Maga a tartomány, Baden-Württemberg, az

Részletesebben

Iskolai teljesítmény iskolai átszervezés 2006 2009 1

Iskolai teljesítmény iskolai átszervezés 2006 2009 1 Iskolai teljesítmény i átszervezés 2006 2009 1 Az előző fejezetben láthattuk, hogy hogyan alakult a 2000-es évek első évtizedében az alapfokú i ellátás a kistelepülések esetében. Ez a fejezet azt a kérdést

Részletesebben

Szervezeti kiválóság. Mára a minőség alapkövetelménnyé vált! A szervezeti kiválóság az egyik legfontosabb sikertényező!

Szervezeti kiválóság. Mára a minőség alapkövetelménnyé vált! A szervezeti kiválóság az egyik legfontosabb sikertényező! Szervezeti kiválóság Mára a minőség alapkövetelménnyé vált! A szervezeti kiválóság az egyik legfontosabb sikertényező! Szervezeti önértékelés: a szervezet rendszeres, szisztematikus átvilágítása adott

Részletesebben

Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 3527 Miskolc, József Attila út 70.

Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 3527 Miskolc, József Attila út 70. Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 3527 Miskolc, József Attila út 70. Beszámoló az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Hajdúszoboszló város helyi közforgalmú autóbusz-közlekedésével

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS 2014. A FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt. (Székhely: 7623 Pécs, Ungvár u. 22., Cg. 02-10-060369)

ÉVES JELENTÉS 2014. A FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt. (Székhely: 7623 Pécs, Ungvár u. 22., Cg. 02-10-060369) A FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt. (Székhely: 7623 Pécs, Ungvár u. 22., Cg. 02-10-060369) ÉVES JELENTÉS A jelentést a FuturAqua Nyrt. 2015. április 30-án tartott közgyűlése 6/2015. (IV.

Részletesebben