3. nemetpo üzenete :06:32 köszönjük a jókivánságot!!!! Remélem, hogy nekünk sok pontot adnak. Előzmény: :49:24 : admin3

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. nemetpo üzenete 2005-04-11 13:06:32 köszönjük a jókivánságot!!!! Remélem, hogy nekünk sok pontot adnak. Előzmény: 2005-04-11 12:49:24 : admin3"

Átírás

1 Fórum : , a berlini fal felépítése és lerombolása 1. admin3 üzenete :49:24 Sziasztok! Ha idáig elérkeztetek, akkor már igazán nem kell aggódnotok, a nehezén túl vagytok. Ez a fórum a berlini fal felépítéséről és lerombolásáról szól. Reméljük, sikerült egy kicsit utána olvasni a témának, de ha nem, akkor se aggódjatok. Vitakészségetekre leszünk kíváncsiak. Nem az egyes adatok pontosságát, hanem az érvelés kidolgozottságát, ötletességét pontozzuk! Sok sikert a vitához! 2. nemetpo üzenete :04:34 A Berlini fal 1961-ben lett kész.a fal mentén kapuk voltak. Egy ideig útlevéllel átlehetett menni, de később már azzal sem lehettett átmenni.1989-ben romboltáki le. Egon Bahr-tot azért zárta a bíróság börtönbe, mert két fiút megölt a fal darabjai. 3. nemetpo üzenete :06:32 köszönjük a jókivánságot!!!! Remélem, hogy nekünk sok pontot adnak. Előzmény: :49:24 : admin3 4. andlet üzenete :45:12 Sziasztok! Sok szerencsét mindenkinek! Hajrá! 5. veszpko üzenete :47:27 A megfogalmazásotok számunkra nem teljesen elfogadható, mivel a fal szerepét kezdetben drótkerítés(155 km hosszú és 3-4 m magas) látta el,ami szögesdrótból és salakbetontömbökből állt. Ezt később helyenként (5 m magas és 106 km hosszú) betonfal váltotta fel.az 1980-as évekre elektromos kerítések és katonai erődítmények vágták ketté Berlint. Előzmény: :04:34 : nemetpo 6. cegled1 üzenete :48:05 Üdvözlet Mindenkinek!Nem könnyű témakörrel leptetek meg bennünket, de megpróbáljuk felvenni a kesztyűt. 7. veszpko üzenete :49:39 Sok szerencsét mindenkinek! Kössétek fel a gatyátokat! :) Előzmény: :45:12 : andlet 8. veszpko üzenete :53:27 Nincsen semmi mondanivalótok, vagy csak nem akarjátok elkezdeni a vitát? :) Előzmény: :45:12 : andlet 9. cegled1 üzenete :54:58 A 155 km hosszú fal részletekbe menően átgondolt tervek alapján készült el.a 155km fal felosztása NDK 111,9km, Kelet-Berlin 43,1 km. 10. cegled1 üzenete :56:54 A keleti oldalon az államhatalom háborús védelmi rendszert épített ki mellette, hogy ezzel is megakadályozza a lakossági szökéseket és az ellentábor kémkedéseit.

2 11. admin3 üzenete :58:37 Sziasztok, Bár a vita hivatalosan kettőtől kezdődik, ám mivel már ennyien itt vagytok akár el is kezdhetjük. Először azt szeretnénk, ha mindannyian kifejtenétek a kérdésben az általatok kialakított álláspontot, persze egymás véleményére is szabadon reagálhattok. 12. cegled1 üzenete :58:40 Ez az "antifasiszta" védősáncként jellemzett határépítmény felállítása megakadályozta a menekült áramlást, amely az NDK-tól értékes munkaerőket vont el. 13. admin3 üzenete :59:07 Sziasztok, Bár a vita hivatalosan kettőtől kezdődik, ám mivel már ennyien itt vagytok akár el is kezdhetjük. Először azt szeretnénk, ha mindannyian kifejtenétek a kérdésben az általatok kialakított álláspontot, persze egymás véleményére is szabadon reagálhattok. 14. cegled1 üzenete :00:29 Mi már idő előtt felvettük a kesztyűt (reméljük ez pozitív elbírálást eredményez majd):)) 15. admin3 üzenete :00:53 Sziasztok, Bár a vita hivatalosan kettőtől kezdődik, ám mivel már ennyien itt vagytok akár el is kezdhetjük. Először azt szeretnénk, ha mindannyian kifejtenétek a kérdésben az általatok kialakított álláspontot, persze egymás véleményére is szabadon reagálhattok. 16. veszpko üzenete :02:38 Újra felhúzatnák a berlini falat A közvéleménykutatás eredményét a hét végén hozták nyilvánosságra, s a nyugatiak többsége úgy véli, hogy az életminőség és a pénz sokat romlott, egyre nő a munkanélküliség.a nyugatnémetek 25%-a úgy nyilatkozott, hogy szívesebben venné, ha újra felépítenék a 40 évig fennálló válaszfalat. A fővárosban viszont jóval kevesebben, a nyugatiak közül 11% a keletiek közül 8% szavazna igennel. Számunkra ez elrettentő, hogy azt a borzasztó állapotot visszakívánják az emberek, hogy egymástól elszakadva éljenek és egymást nem segítve gazdálkodjanak. Ezek után nem nehéz belegondolni abba, hogy milyen állapotok uralkodhatnak jelenleg Németországban. Előzmény: :45:12 : andlet 17. nemetpo üzenete :06:35 A berlini falat án vasárnap hajnalban jelent meg a nyugati és a szovjet szektor határán. Akkor még fal nem volt, de szögesdrót-akadály igen. 18. admin3 üzenete :07:17 Sziasztok, Bár a vita hivatalosan kettőtől kezdődik, ám mivel már ennyien itt vagytok akár el is kezdhetjük.

3 Először azt szeretnénk, ha mindannyian kifejtenétek a kérdésben az általatok kialakított álláspontot, persze egymás véleményére is szabadon reagálhattok. 19. andlet üzenete :07:35 Mikor kezdjük? Már rég elmúlt 14 óra! 20. cegled1 üzenete :07:58 Akkor és annyiban korlátozhatja egy hatalom az állampolgárai szabadságjogait ha valamilyen szempontbol az ő(az állampogárok) védelmüket szolgálja.önkényes célból semmiképp sem! 21. nemetpo üzenete :09:05 A fal egyik oldalán béke és bűn mentesség volt. 22. admin3 üzenete :09:08 Veszpko jó irányba indult el, de próbáljátok meg érvekkel továbbvinni az általatok képviselt gondolatot. 23. karmbu üzenete :10: ban az ENSZ. kijelentette az Emberi jogok egyezményes nyilatkozatában, hogy az emberi alapjogok egyik fontos tényezője a szabad mozgás és ezt nem lehet korlátozni. Vannak esetek pl.: háború amikor korlátozni kell a szabad mozgást, demokráciában azonban tiszteletben kell tartani. Mindazonáltal konkrét esetben a bipoláris világrendben a demokrácia nem tudott teljesen érvényesülni. 24. admin3 üzenete :10:38 Veszpko jó irányba indult el, de próbáljátok meg érvekkel továbbvinni az általatok képviselt gondolatot. 25. admin3 üzenete :11:41 Egy kicsit elbeszéltek egymás mellett, próbáljatok meg egy témára koncentrálni. 26. admin3 üzenete :11:57 Veszpko jó irányba indult el, de próbáljátok meg érvekkel továbbvinni az általatok képviselt gondolatot. 27. andlet üzenete :11:58 Egyáltalán nem tudnánk elfogadni hogy a falat ismét felépítsék, volt NDK és Nszk közti ellentét még napjainban is az egyesítés során fennállt gazdasági különbség okozza. Előzmény: :02:38 : veszpko 28. karmbu üzenete :12: ban az ENSZ. kijelentette az Emberi jogok egyezményes nyilatkozatában, hogy az emberi alapjogok egyik fontos tényezője a szabad mozgás és ezt nem lehet korlátozni. Vannak esetek pl.: háború amikor korlátozni kell a szabad mozgást, demokráciában azonban tiszteletben kell tartani. Mindazonáltal konkrét esetben a bipoláris világrendben a demokrácia nem tudott teljesen érvényesülni. 29. admin3 üzenete :12:58 Veszpko jó irányba indult el, de próbáljátok meg érvekkel továbbvinni az általatok képviselt gondolatot.

4 30. nemetpo üzenete :13:44 A demokráciának mindenképpen szabad utat kell adni és hagyni érvényesülni a "népet". Előzmény: :07:58 : cegled1 31. cegled1 üzenete :13:46 Úgy gondoljuk, hogy a demokrácia és a szabad mozgás abszólut szinkronban van egymással, természetesen törvények és szabályok keretei között. Hiszen a polgárok szabad mozgása függvénye, az állam demokratikus berendezkedésének. 32. andlet üzenete :14:26 XXI. században akkor amikor Európa szinte minden országa tagja az Európai Uniónak, nem lehet embereket, népeket megkülönböztetni, a demokratikus államokban ez elképzelhetetlen. Előzmény: :02:38 : veszpko 33. andlet üzenete :17:14 Közvéleménykutatások még nem azt jelentik hogy egy társadalmi rendet kell megváltoztatni, mert az ilyen kutatásoknál mindenki a saját szubjektív jogát mondja, nem objektív és ezek önös érdekből fakadnak. 34. cegled1 üzenete :18:02 Veszpko véleménye csak egy kis rétegre igaz, hiszen a hidegháboró után, amikor felépítették a falat, az nem csak egy országot vágott ketté, hanem családok tömkelegét szakítota el egymástól, ugyanakkor mesterségesen próbálta fenntartani a versenyt a gyorsabban fejlődő nyugattal. Milyen város egy kettészakított város? Milyen nemzet egy kettészakított nemzet? 35. nemetpo üzenete :18:02 Walter Ulbricht az NDK akkori első embere,kiejtett egy szót baljós értelemben mely-az egész világpolitika sorsát meghatározta. Előzmény: :07:58 : cegled1 36. karmbu üzenete :18:10 A probléma tulajdonképpen kódolt volt az újraegyesítésnél hiszen nyilvánvaló, hogy az egykori NDK gazdaságát csak olyan áron lehetett EU-kompatibilissé tenni, hogy nagy szociális ellentmondások keletkeztek. Lehetséges, hogy ennek az eredményeképpen van most ez a helyzet Németországban. Érdekes lenne azt is megvizsgálni ezzel összefüggésben, hogy a keleti területeken a neonáci mozgalom milyen erőre tett szert. Hiszen az NDK nem nézett szembe a hitleri múlttal, minden bűnt az NSZK-ra kent. 37. veszpko üzenete :18:37 Kapcsolódva gondolatmenetekhez. Az idők folyamán mintegy 5000 keletnémet polgárnak sikerült épségben átjutnia a falon Nyugat-Berlinbe, 5000 embert azonban a keletnémet hatóságok elfogtak, s további 191 fő életét vesztette a szökési kísérlet közben. Előzmény: :56:54 : cegled1 38. cegled1 üzenete :18:48 Egyetértünk andlettel. 39. karmbu üzenete :18:58

5 A probléma tulajdonképpen kódolt volt az újraegyesítésnél hiszen nyilvánvaló, hogy az egykori NDK gazdaságát csak olyan áron lehetett EU-kompatibilissé tenni, hogy nagy szociális ellentmondások keletkeztek. Lehetséges, hogy ennek az eredményeképpen van most ez a helyzet Németországban. Érdekes lenne azt is megvizsgálni ezzel összefüggésben, hogy a keleti területeken a neonáci mozgalom milyen erőre tett szert. Hiszen az NDK nem nézett szembe a hitleri múlttal, minden bűnt az NSZK-ra kent. 40. admin3 üzenete :19:03 Bár a berlini fal felépítése egy adott diktatórikus helyzettel függ ösze, a mai demokratikus állapotban is beszélhetünk korlátozásokról. Szerintetek miért, és mennyire szükséges ez az adott rendszer működéséhez. 41. gabod1 üzenete :19:49 A németek újra akarják építettni a falat?? akkor aztán ismmét az lenne a problémájuk hogy ott van a fal, mert a gazdasági problémáktól nem lehet elbújni egy fal mögé! 42. karmbu üzenete :20:01 A probléma tulajdonképpen kódolt volt az újraegyesítésnél hiszen nyilvánvaló, hogy az egykori NDK gazdaságát csak olyan áron lehetett EU-kompatibilissé tenni, hogy nagy szociális ellentmondások keletkeztek. Lehetséges, hogy ennek az eredményeképpen van most ez a helyzet Németországban. Érdekes lenne azt is megvizsgálni ezzel összefüggésben, hogy a keleti területeken a neonáci mozgalom milyen erőre tett szert. Hiszen az NDK nem nézett szembe a hitleri múlttal, minden bűnt az NSZK-ra kent. 43. cegled1 üzenete :21:24 karmbu nem jól üzent. Karmbu Németország EU-kompatibilitását nem a szociális ellentmondások fogják meghatározni. Karmbukám, máskor több tárgyi ismerettel rendelkezzél, ha a neonácikkal akarsz dobálózni! 44. nemetpo üzenete :21:44 Voltak gyerekek akik megpróbáltak átmenni a másik oldalra,de nem voltak szerencsések, mert megölték őket.a stasi ezt megpróbálta eltusolni a nép elől. Előzmény: :07:58 : cegled1 45. karmbu üzenete :22:58 De ezek a fajta korlátozások, amelyek a demokráciában érvényesülnek nélkülözhetetlenek a társadalmi együttéléshez. "Az egyén szabadsága addig terjed amíg mások szabadságát nem sérti" 46. admin3 üzenete :23:13 Bár a berlini fal felépítése egy adott diktatórikus helyzettel függ ösze, a mai demokratikus állapotban is beszélhetünk korlátozásokról. Szerintetek miért, és mennyire szükséges ez az adott rendszer működéséhez. 47. admin3 üzenete :23:15 Ha más a véleményetek, akkor azt fejtsétek ki részletesen, ne csak dobálózzatok a szavakkal Előzmény: :21:24 : cegled1 48. cegled1 üzenete :23:37

6 Gabod1, egyet kell veled értenünk, de az a gazdasági probléma, amit a Kelet- német oldal jelent a Nyugat-németeknek, nem biztos, hogy olyan óriási, mint ahogy felfújják. 49. admin3 üzenete :24:16 Milyen korlátozásokról beszélhetünk? Előzmény: :22:58 : karmbu 50. andlet üzenete :24:33 Egyetértünk azzal hogy a jelenleg fennálló problémák oka a két állam gazdasági különbségeés általában ami a korunkra nagyon jellemző az ilyen problémákat sokszor más oldalról probálják megmagyarázni. Tény és való, hogy a szélsőjobboldali pártok nyugaton joval erősebbek mint keleten viszont skinhead fele keleten él. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az ellentéteket nem lehet leépíteni. Előzmény: :18:10 : karmbu 51. gabod1 üzenete :25:05 nem szükséges a rendszer fennmaradásához a korlátozás, mert ezzel összeomlana a rendszer,mert az emberek felháborodnának,és az már nem lenne demokratikus. Előzmény: :19:03 : admin3 52. andlet üzenete :25:06 Sajnos sokszor az előitéleteket a sajtó is túl reagálja. Előzmény: :24:33 : andlet 53. veszpko üzenete :25:52 Úgy gondoljuk, hogy a mi véleményünk teljes mértékben fedi a ti felvetéseiteket. Nem a személyes dolgokra, azaz családra és barátokra gondoltunk, hanem gazdasági szempontból világítottunk rá a témára. Mi sem állunk a fal újra felépítése mellett, azonban be kell vallani, hogy a mai Németországban olyan kaotikus állapotok uralkodnak (pl.: órási mértékű munkanélküliség), amelyek senki számára nem elfogadhatók, így egy részük visszakívánná a falat. Előzmény: :18:02 : cegled1 54. nkmez üzenete :25:53 Sziasztok! Mi a négy szabadságjogból indultunk ki amit,amit F.D. Roosevelt amerikai elnök által alapvető emberi jogokként 1941 januárjában a kongresszushoz intézett éves elnöki üzenetében ezek a szólás és önkifejezés valamint a vallás szabadsága az ínségtől és a félelemtől való mentesség joga.a berlini fal felépítése csak a 3ik válság volt Berlinben. 55. cegled1 üzenete :26:27 Persze, minden országban vannak korlátok, amelyek szükségesek, az állampolgárok felé, hogy szabályozzák az ország működését. Ezek nem biztos, hogy tiltó intézkedések. Pl. az amerikai beutazást követő ujjlenyomat vétel. 56. nemetpo üzenete :26:30 A polgároknak sok joguk volt,de a rossz cselekedetek és a bűntények rossz hatással voltak az akkori népre. Előzmény: :07:58 : cegled1

7 57. admin3 üzenete :26:38 Milyen korlátozásokról beszélhetünk? Előzmény: :22:58 : karmbu 58. nemetpo üzenete :28:03 Nem az amerikaikról van szó. Előzmény: :07:58 : cegled1 59. nkmez üzenete :28:07 Sziasztok! Mi a négy szabadságjogból indultunk ki amit,amit F.D. Roosevelt amerikai elnök által alapvető emberi jogokként 1941 januárjában a kongresszushoz intézett éves elnöki üzenetében ezek a szólás és önkifejezés valamint a vallás szabadsága az ínségtől és a félelemtől való mentesség joga.a berlini fal felépítése csak a 3ik válság volt Berlinben. 60. andlet üzenete :28:26 Demokrácia sokszor csak látszat, nézőpont kérdése, az uralkodó osztály számára az, az elnyomottak számára diktatúra. Előzmény: :23:13 : admin3 61. cegled1 üzenete :29:14 Ezzel azért nem egészen értünk egyet, mert a hírekben és személyes tapasztalatunk nem azt mutatja, hogy Németországban kaotikus állapotok uralkodnának. Voltál mostanában ott? Előzmény: :25:52 : veszpko 62. karmbu üzenete :29:31 Senki sem állította, hogy ez határozná meg a Németország EU-kompatibilitását, mindazonáltal a szélsőségek megjelenése következménye volt az újraegyesítésnek. A demokrácia éppen attól demokrácia, hogy néha számunkra nem szimpatikus jelenségekről is megpróbálunk objektívan gondolkodni. Előzmény: :21:24 : cegled1 63. nemetpo üzenete :29:36 Boccs Washington még bele tartozik. Előzmény: :07:58 : cegled1 64. admin3 üzenete :29:40 meddig demokratikusak az adott korlátozások? Előzmény: :26:27 : cegled1 65. nkmez üzenete :30:38 Sziasztok! Mi a négy szabadságjogból indultunk ki amit,amit F.D. Roosevelt amerikai elnök által alapvető emberi jogokként 1941 januárjában a kongresszushoz intézett éves elnöki üzenetében ezek a szólás és önkifejezés valamint a vallás szabadsága az ínségtől és a félelemtől való mentesség joga.a berlini fal felépítése csak a 3ik válság volt Berlinben. 66. veszpko üzenete :30:41 A gond abban leledzik, hogy a nyugatiak többsége úgy gondolja, hogy a keletiek az önsajnálat mocsarában hemperegnek, ahelyett, hogy tennének sorsuk jobbra fordulásáért. A keletiek

8 pedig úgy vélekednek a dologról, hogy a nyugatiak, mintegy gyarmatként vették birtokukba őket. Szerintünk nem egymásban kéne keresniük a hibát, hanem közösen kellene egy gazdaságilag és társadalmilag elfogadhatóbb rendszert kialakítaniuk. Előzmény: :18:02 : cegled1 67. nemetpo üzenete :31:01 MI A BERLINI FALRÓL AKARUNK BESZÉLNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Előzmény: :07:58 : cegled1 68. cegled1 üzenete :31:13 Mi Karmbu fogalmi zavaraira próbáltunk válaszolni. Előzmény: :23:15 : admin3 69. karmbu üzenete :31:37 Például olyanokra gondoltunk, hogy az emberi jogok nem valósíthatnak meg alkotmányellenes cselekedeteket. pl.: szólásszabadság, gyülekezési jog Előzmény: :21:24 : cegled1 70. cegled1 üzenete :32:12 Addig, amíg a személyiségi jogainkat, az általános emberi élethez való jogainkba nem avatkozik bele. Előzmény: :29:40 : admin3 71. andlet üzenete :32:38 Addig amíg az emberek úgy érzik, hogy saját szabatságukban, állampolgári jogaikban nem korlátozza őket. Előzmény: :29:40 : admin3 72. admin3 üzenete :32:50 Akkor beszéljünk a falról. A demokratikus NSZK szemszögéből mi is ez a fal? Előzmény: :31:01 : nemetpo 73. nemetpo üzenete :33:07 KI AKAR VITÁZNI?????????????????????????????????????? (LÉGYSZIIIIIIIIIIIIIIIIII NORMÁLISAN!!!!!!!!:-) Előzmény: :07:58 : cegled1 74. nkmez üzenete :33:17 Az első berlini válság 1948 júniusában volt,a 3nyugati zónában (trizóniában) valutareformot vezetnek be. A Szovjetúnió blokládot von Berlin köré.a blokád és azt azt áthidaló, britamerikai légihíd '49 májusáig tart. 75. gabod1 üzenete :33:40 ha már itt tartunk tényleg milyen korlátozásokról beszélünk?mert a törvények is egyfajta korlátozás ami az ország és a lakosság érdekeit tartja szem előtt! 76. cegled1 üzenete :34:14 A falon nem a betont és a téglát értjük!!!!!!! Hanem az emberi szabadság korlátozását, hiszen a berlini fal ennek a jelképe, ha elvonatkoztatunk az építménytől. Előzmény: :31:01 : nemetpo

9 77. admin3 üzenete :34:50 Ti ezt meddig tartjátok demokratikusnak? Előzmény: :33:40 : gabod1 78. nemetpo üzenete :34:55 EGY AKADÁLY A SZOCIALIZMUS ÉS A KOMUNIZMUS. Előzmény: :07:58 : cegled1 79. andlet üzenete :35:01 Mindkét Németországnak az egyesítés során meg volt a saját gazdasági rendszere, sőt, az NDK a volt szocialista tábor legfejlettebb országai közé tartozott, tehát az NSZK nem kenyéren és vizen élő országa egyesült újra. Előzmény: :30:41 : veszpko 80. nkmez üzenete :35:12 A második berlini válság az '53 júniusi munkásfelkelés kelet-berlinben és további 250 keletnémet településen. A felkelést a szovjet tankok leverték,ugyanúgy,ahogy az '56-os forradalmat 81. nemetpo üzenete :35:15 KÖZÖTTT Előzmény: :07:58 : cegled1 82. veszpko üzenete :35:16 Nem kell kiutazni Németországba, ahhoz hogy tudhassuk milyen állapotok vannak ott, mivel a turisták soha nem fogják olyan szemmel nézni az országot, mint azok, akik abban élnek. Itt megemlíthetnénk Olaszországot is, mivel ott is csak a szépet és jót látjuk, azonban ami mögötte rejlik, azt addig nem ismerhetjük meg, míg azok a szabályok nem vonatkoznak ránk is. El kell vonatkoztatnunk a látszólagos képtől és a színfalak mögé is kell néznünk!!! Előzmény: :29:14 : cegled1 83. gabod1 üzenete :35:16 mi szívesen vitáznánk de mindenki csak a száraz tényeket közli. Előzmény: :33:07 : nemetpo 84. cegled1 üzenete :35:56 Igen, ez így van. Előzmény: :34:55 : nemetpo 85. nemetpo üzenete :36:14 NAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!! Előzmény: :07:58 : cegled1 86. nkmez üzenete :37:37 Geld regiert die Welt! 87. cegled1 üzenete :37:45

10 Kint voltunk, nem turistaként, hanem szakmai gyakorlaton, hosszú tanulmányúton, amikor családoknál, iskolában, munkahelyen együtt éltünk és együtt dolgoztunk a német diákokkal, tanárokkal,munkásokkal, és bizony nem azt tapasztaltuk, amit mondasz. Előzmény: :35:16 : veszpko 88. admin3 üzenete :37:54 Ha vitázni szeretnétek, akkor figyeljetek egymásra is (és ne feledjétek, hogy elvileg ez a feladat) Előzmény: :35:15 : nemetpo 89. gabod1 üzenete :38:03 a demokrácia diplomatikus úton történő vélemény nyilvánítást jelent a számunkra!egy fal már nem demokratikus főleg ha emberekt választ szét!!!! Előzmény: :34:50 : admin3 90. andlet üzenete :38:07 Valóban nemcsak a szószoros értelemben vett fallal lehet elválasztani, hanem téves információkkal ellenséges szításokkal, nemzetek megkülönböztetésébe. Előzmény: :34:50 : admin3 91. gabod1 üzenete :39:26 a demokrácia diplomatikus úton történő vélemény nyilvánítást jelent a számunkra!egy fal már nem demokratikus főleg ha emberekt választ szét!!!! Előzmény: :34:50 : admin3 92. karmbu üzenete :39:43 Az NDK presztizs veszteségének a fala, olyan fal amely megmutatta, hogy az NDK csak így tudja megakadályozni a tömeges menekülthullámot Nyugat-Berlinbe. Jól mutatja a két rendszer különbségét, hogy mig az NSZK televíziós csatornái kávéreklámokkal provokálták az NDK vezetését, addig keletről csak ilyen brutális válasz érkezett. Előzmény: :32:50 : admin3 93. veszpko üzenete :40:13 Feltevésed irreális, mivel az NSZK-ban élő emberek sorsa igen rossz volt, és miután ismét egyesült az NDK-val nem látjuk valószínűnek azt, hogy a keletiek életkörülményei nagyban megváltoztak volna! Előzmény: :35:01 : andlet 94. nkmez üzenete :40:48 Valamint atomháborúval való fenyegetéssel,valamint ultimátummal ahogy Nyikita Hruscsov tette. 95. cegled1 üzenete :41:07 Esetleg volna valami kérdésed, mert csak egy helyben toporgunk. Előzmény: :37:54 : admin3 96. karmbu üzenete :41:11 Az NDK presztizs veszteségének a fala, olyan fal amely megmutatta, hogy az NDK csak így tudja megakadályozni a tömeges menekülthullámot Nyugat-Berlinbe. Jól mutatja a két

11 rendszer különbségét, hogy mig az NSZK televíziós csatornái kávéreklámokkal provokálták az NDK vezetését, addig keletről csak ilyen brutális válasz érkezett. Előzmény: :32:50 : admin3 97. nemetpo üzenete :41:48 Nem kellett volna megépíteni a falat mert a békét erőszakmentesen is meglehet oldani Előzmény: :07:58 : cegled1 98. karmbu üzenete :43:14 Az NDK presztizs veszteségének a fala, olyan fal amely megmutatta, hogy az NDK csak így tudja megakadályozni a tömeges menekülthullámot Nyugat-Berlinbe. Jól mutatja a két rendszer különbségét, hogy mig az NSZK televíziós csatornái kávéreklámokkal provokálták az NDK vezetését, addig keletről csak ilyen brutális válasz érkezett. Előzmény: :32:50 : admin3 99. veszpko üzenete :43:36 Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy nem egyedül vagyunk, mivel ez egy csapatmunka!!! Attól függetlenül, hogy családoknál laktatok és szakmai gyakorlaton vettetek részt, az nem azt jelenti, hogy a német törvényekbe belátást nyerhettetek!!! cegled1 Előzmény: :35:01 : andlet 100. gabod1 üzenete :44:06 de mégis miért lenne jó ha lenne fal? Előzmény: :34:50 : admin admin3 üzenete :44:10 Hiogyan gondoljátok ezt az erőszakmentes megoldást diktatorikus körülmények között? Előzmény: :41:48 : nemetpo 102. nkmez üzenete :44:26 A szabadság azt is jelenti, hogy graffitiket írtak a fal nyugati oldalára, a keleti oldalon viszont, agyonlövés lett volna a büntetés a falat megközelítők számára.a fal azért épült meg,mert a nyugati hatalmak, szövetséges hatalmak, J.F.K.-vel az élen nem merték kockáztatni az atomháború veszélyét andlet üzenete :44:44 Bocsi elírtuk a kenyéren és vizen élő országot az NDK-ára értettük. Előzmény: :40:13 : veszpko 104. cegled1 üzenete :46:22 Abban a történelmi és politikai helyzetben nem volt más lehetőség arra, hogy korlátozzák a két rendszer közötti közvetlen kapcsolatot. Előzmény: :41:48 : nemetpo 105. gabod1 üzenete :46:49 igazatok van ez a fal a felsőbb vezetés érdeke volt nem foglalkoztak azzal hogy ezt meglehetett volna oldani erőszak mentesen!!! Előzmény: :41:48 : nemetpo 106. veszpko üzenete :47:02

12 Nagyon örülünk, szerintünk simán indulhatnál egy szépségversenyen, ha hiszel még háborúmentes probléma megoldásokban, hiszen a szépségkirálynők sablonszövege a világbéke! Sajnos a mai világban elképzelhetetlen, hogy minden elintézhető békés módszerekkel. Előzmény: :41:48 : nemetpo 107. nemetpo üzenete :47:17 Az államnak nem áll jogában olyan építményt emelni ami akadályozza az állampolgárok szabad mozgását! Előzmény: :41:11 : karmbu 108. admin3 üzenete :47:50 A fal felépítését nem akadályozták meg a nyugati hatalmak, mert tartottak egy világháborútól, de nem ezért épült. Előzmény: :44:26 : nkmez 109. gabod1 üzenete :48:48 mindig van erőszak mentes megoldás!csak nem mindegy hogy a lakosság vagy a kormány szemszögét nézik. Előzmény: :46:22 : cegled veszpko üzenete :49:08 Akkor viszont nagyon kevés az ismeretanyagotok, hogy ilyen mérhetetlenül téves információt adtok le, hiszen az NSZK-ban élők voltak a szegényebbek. Előzmény: :44:44 : andlet 111. andlet üzenete :49:24 A nem kirárólag a fal jelentette a béke megóvását, egyik fél részéről sem. A fal megépítésében a két vezető nagy hatalomnak (USA SZU) nagyobb szerepe volt mint akár a keleti vagy nyugati oldalon élő német állampolgároknak. Előzmény: :44:10 : admin karmbu üzenete :50:29 Az NDK presztizs veszteségének a fala, olyan fal amely megmutatta, hogy az NDK csak így tudja megakadályozni a tömeges menekülthullámot Nyugat-Berlinbe. Jól mutatja a két rendszer különbségét, hogy mig az NSZK televíziós csatornái kávéreklámokkal provokálták az NDK vezetését, addig keletről csak ilyen brutális válasz érkezett. Előzmény: :32:50 : admin cegled1 üzenete :50:51 Rendben van, igazatok van, DE úgy gondoljuk, hogy Németo. államformájából hiányzik a diktatúra szó, ezért szerintünk a német polgári jogokat deklaráló(kimondó)törvény az alkotmány, mint minden polgári demokratikus államban kimondja az állampolgárok alapvető emberi jogait. Előzmény: :43:36 : veszpko 114. admin3 üzenete :51:08 A vita nagyon parttalanná vált, próbáljatok meg megfogalmazni az álláspontotokat a falat felépítő államhatalom sajátosságairól, és ennek összefüggéseiről az állampolgárok mozgási szabadságáról?

13 115. nemetpo üzenete :51:17 Ez a véleményünk!!! Nem mindent lehet puskával és fegyverrel megoldani.lehet hogy nincs más választás de meglehet próbálni. Előzmény: :47:02 : veszpko 116. nkmez üzenete :51:33 Nyugat-Berlin főkormányzója Willibrandt volt,aki később Ny-Németország kancellárja lett. Kezdetben az egységes Németország gondolata mind a keleti mind a nyugati megszállási övezetben napirenden volt. DE! Megtvalósítása csak hosszabb történelmi távlatban volt elképzelhető,ezt a lehetőséget hagyta nyitva a nyugatnémet alaptörvény (Grundgesetzt)amely felvállalta az NSZK nevében az össznémetség nemzetközi képviseletét. Ez a nyitva hagyott remény vezetett el a német egységhez, melyhez a nagy Européer, Konrad Adenauer kancellár oly mereven és hajthatatlanul ragaszkodott gabod1 üzenete :51:56 kivéve akkor ha ezen a korlátozáson környező országok fennmaradása múlt volna!(de tudjuk hogy nem ezért épült a fal)! Előzmény: :47:17 : nemetpo 118. andlet üzenete :51:58 Bocs de ti vagytok informálatlanok, hiszen az NDK-ások menekültek az NSZK-ba. Előzmény: :49:08 : veszpko 119. andlet üzenete :52:02 Bocs de ti vagytok informálatlanok, hiszen az NDK-ások menekültek az NSZK-ba. Előzmény: :49:08 : veszpko 120. admin3 üzenete :52:38 A vita nagyon parttalanná vált, próbáljatok meg megfogalmazni az álláspontotokat a falat felépítő államhatalom sajátosságairól, és ennek összefüggéseiről az állampolgárok mozgási szabadságáról? 121. nemetpo üzenete :53:17 A nép akkor nem szólhatott bele semmibe. Előzmény: :47:02 : veszpko 122. gabod1 üzenete :55:22 az egyértelmű hogy a falat emelő ország rossz helyzetben volt.de így se tudott elérni semmit se,mert akkor örültek volna az emberek és még most is állna a fal! Előzmény: :51:08 : admin karmbu üzenete :55:24 Az állampolgárok mozgási szabadsága rendkívül korlátozott volt az NDK-ban.Egy "kórosan" megnagyobbodott állam alárendelődve a Szovjetuniónak csak brutális válaszokat tudott adni nkmez üzenete :55:58 Geld regiert die Welt! Walter Ulbrich az NDK-s pártvezér Mosztkvánál kilincselt segélyekért, arra hivatkozvba, hogy gazdasági problémák vannak az NDK területén.az anekdota szerint

14 vendégmunkásokat kért a Szovjetúniótól, és Hruscsov viccesen azt felelte az anekdota szerint, hogy "Márpedig wc-pucolókat nem, fogunk küldeni az NDK-ba" 125. veszpko üzenete :56:08 A kelet-európai és szovjet burzsoázia a fennálló rendszer körülményei között már nem volt képes elegendő értéktöbbletet kipréselni a proletárok munkájából ahhoz, hogy az értéket (a tőke lényét) továbbra is kiaknázhassa. Egy ilyen radikális változást - pontosabban fogalmazva a nagyobb mértékű kizsákmányolását - viszont a látszat fenntartása végett valamilyen politika formába kellett önteni. Ezt a formát szolgáltatja a peresztrojka, a glasznoszty, a politikai pártok pluralizmusa, a fal ledöntése stb. Ha ezek a változások nem segítenének, akkor a burzsoázia még több reformot vezetne be és bevetné leghatékonyabb fegyverét a nacionalizmust. És ha továbbra sem működik a dolog, akkor háború robban ki. Az ilyen háborús tűzfészek létrehozása vezethet később a világháborúhoz. Előzmény: :47:50 : admin cegled1 üzenete :56:28 Tizenhat évesek vagyunk, fel kellett készülnünk ebből a témából, de mi akkor születtünk, amikor a berlini falat lerombolták, mi nem sokat értünk abból, mi az, amikor erőszakosan korlátozzák egy ország lakóinak mozgásterét. Előzmény: :51:08 : admin andlet üzenete :57: ban munkásfelkelés volt, amely azt akarta kifejezni, hogy az emberek életszínvonala romlott, kommunista rendszer nem hozta a fejlődést amit elvártak tőle. A felkelés oka: normaemelés volt az NDK oldalon. Előzmény: :52:38 : admin nkmez üzenete :57:46 Veszpko! Iagaztok van, ezért tört ki valójában(az elviselhetetlen norma emelés miatt) az '53- as berlini munkáslázadás 129. veszpko üzenete :58:40 Ne haragudj, az információnk valóban téves volt, de a felvetésünkön nem változtatnánk!! Előzmény: :51:58 : andlet 130. andlet üzenete :59:00 Az amerikaiak nagyon óvatosak voltak. Előzmény: :57:33 : andlet 131. gabod1 üzenete :59:04 Hol itt a vita?nem az a lényeg mennyire vagy informált!az a lényege az egésznek hogy elmond a véleményed!nem a száraz tények!!! Előzmény: :51:08 : admin nemetpo üzenete :59:58 Nyugaton jobb élet volt ezért kelet felhúzott egy falat azért hogy az állampolgárok ne akarjanak olyan színvonalat. Előzmény: :47:02 : veszpko 133. nkmez üzenete :00:15

15 Az én véleményem pedig, hogy igenis fontos, hogy ki mennyire informált 134. admin3 üzenete :00:16 Valóban szabad világba születtetek, szerencsére, de azért szüleitektől, idősebb rokonaiktól hallahattatok ezekről a korlátozásokról. Előzmény: :56:28 : cegled gabod1 üzenete :00:52 nem volt kötelező felkészülni ebből a témából csak lehetőség volt! Előzmény: :56:28 : cegled cegled1 üzenete :01:06 Történelemből tanultuk-tanuljuk, mi az, amikor valaki más személyt szabadságában korlátoz.pl.: ilyen volt 1989-ig Magyarországon a külföldre utazás korlátozása oly módon, hogy az állampolgárok 3 évenként kaphattak 50 dollárt külföldi utazásokra. Vagy napjainkban az elterjedő civilizációs betegségek: mint tüdőrák, amelyek azt a korlátozó intézkedést váltotta ki az egyes országokban(nálunk is), hogy nyilvános helyeken szigorúan betiltotta a dohányzást.lásd, vonatok. Előzmény: :56:28 : cegled karmbu üzenete :01:15 A szovjet burzsoázia = nomenklatúra. Peresztrojka meghírdetője (Gorbacsov) alapvetően ugrott egyet a sötétbe. Gorbacsov több ugrással akart átugrani egy szakadékot de ezt eredetileg Hruscsov-ra mondták. Előzmény: :56:08 : veszpko 138. nkmez üzenete :01:42 Számtalanszor eredménytelenül végződtek a nagyhatalmak egyezkedései is, ők sem emelkedtek ki mindig kompromisszumkészségben, vitakészség (nem egy malomban őröltek) 139. gabod1 üzenete :02:48 az a lényeg hogy látod át az egész dolgot,persze néha az info sem hátrány.. Előzmény: :00:15 : nkmez 140. admin3 üzenete :03:20 Azért véleményetek biztosan van. Mi lenne, ha titeket korlátoznának az utazásban, véleménynyilvánításban? Előzmény: :00:52 : gabod veszpko üzenete :03:46 Tévedni emberi dolog, és számunkra eléggé furcsa az, hogy egy ilyen hibát nem tudtok tolerálni. Így hamarosan Magyarország is úgy fog járni, mint egykor Németország. Inkább lépjetek ezen túl és a többi felvetésünkre reagáljatok és mutassátok meg, hogy milyen is az, aki kellő információ mennyiséggel rendelkezik. Előzmény: :00:15 : nkmez 142. admin3 üzenete :03:57 Próbáljatok visszakanyarodni az egyén szabadságjogaihoz, a berlini falhoz, és hasonló témákhoz. Előzmény: :01:15 : karmbu

16 143. andlet üzenete :05:01 Mi úgy gondoljuk, hogy a demokrácia korlátozásának egyik példája: dopping. Az NDK-ás úszónők és atléta nők kiskoruk óta a "szer" hatása alatt voltak. Biológiai és lelki változásokat okoztak. Előzmény: :59:00 : andlet 144. gabod1 üzenete :05:14 Szóval ha a németek akarják akkor miért ne lehetne felépíteni a falat...?? Előzmény: :03:57 : admin nemetpo üzenete :05:17 Ha minket korlátoznának akkor lázadnánk és megprobálnánk tenni valamit a demokrácia érdekében! Előzmény: :59:04 : gabod nkmez üzenete :05:34 Egyesek az információk manipulációival még ma is visszaélnek...(iii/iii)helmut Kohl :Németország egységét akartam c. könyv előszavában Németh Miklós, az akkori reform miniszterelnök azt írta, hogy a könyv mellékletében szereplő kancellári köszönőtáviratot nem kapta kézhez!!! 147. veszpko üzenete :05:34 Köszönjük szépen a védelmet és azt, hogy még akadnak emberek, akik képesek a hibákat tolerálni Előzmény: :02:48 : gabod nemetpo üzenete :06:51 A német vezetők akarták a falat nem pedig a német közösség! Előzmény: :05:14 : gabod admin3 üzenete :07:01 Szerintetek hogy függ össze az információk manipulálása az egyén szabadságjogaival? Előzmény: :05:34 : nkmez 150. admin3 üzenete :07:03 Hogyan fogalmaznátok meg, hogy mi a demokrácia? Miért lázadnátok ezen címszó alatt? Előzmény: :05:17 : nemetpo 151. nkmez üzenete :07:20 Alapvetően az NDK egy militarista rendőrállam volt,amit csak a szovjet szuronyok árnyékában tudtak fenntartani,ezt Berijja is megemlítette 152. veszpko üzenete :07:26 Köszönjük szépen a felvilágosítást, de azt hisszük, hgy igaza van admin-nek és már ideje lenne visszakanyarodni a témához!!! Előzmény: :05:34 : nkmez 153. nkmez üzenete :09:44

17 A demokrácia W.S.C.,az Európai Egyesült Államok megálmodója szerint: "Senki sem állítja, hogy a demokrácia tökéletes, vagy csalhatatlan. Éppenséggel úgy tudjuk, hogy a demokrácia a legrosszabb államforma, leszámítva az összes többit,amellyel eddig próbálkozott az emberiség." 154. admin3 üzenete :09:44 Ha van valami hozzászólnivalótok, akkor próbáljátok meg a fő témához (demokrácia és a szabad mozgás) kapcsolni cegled1 üzenete :10:07 A fal egy jelkép, máig is Európában. Úgy gondoljuk mi, 16 évesek, hogy a diktatúrának, az emberek szétválasztásának, erőszakos elkülönítésnek a jelképe marad még akkor is, hogyha lebontották.a diktatórikus hatalom kifejeződése volt, az emberek szétválasztására, elidegenítésére törekedett az államhatalom, amelyik ezt létrehozta. Előzmény: :56:28 : cegled nkmez üzenete :10:24 A demokrácia W.S.C.,az Európai Egyesült Államok megálmodója szerint: "Senki sem állítja, hogy a demokrácia tökéletes, vagy csalhatatlan. Éppenséggel úgy tudjuk, hogy a demokrácia a legrosszabb államforma, leszámítva az összes többit,amellyel eddig próbálkozott az emberiség." 157. andlet üzenete :11:56 A demokrácia népuralom, minden esettben a hatalom az egész nép kezében van (lásd:ókori Görögország) természetesen, ez ma már nem teljesen így értelmezhető. A demokrácián belül is kell hogy legyenek, törvények-korlátok- amelyek hivatottak az emberi jogok és az emberek egymás mellett élését biztosítani. Előzmény: :07:01 : admin nkmez üzenete :12:13 A demokrácia mellett a jogállamiság is fontos, mert volt szerencsénk megismerni a "weimari köztársaság demokráciáját" 159. gabod1 üzenete :12:22 mi már elmondtuk egy párszor az állás pontunk,de ha gondolod mégegyszer kifejtjük: nem volt a berlini fal pozitívum, (de mégis egyfajta tanulság) ha már demokrácia van,akkor ne korlátozzuk a személyi jogokat...stb. Előzmény: :03:20 : admin nemetpo üzenete :12:31 A demokrácia azt jelenti hogy a nép beleszólhat az ország ügyeibe.azért akarunk lázadni mert akkor tárgyalásokat folytatnának az állampolgárok ügyeiben. Előzmény: :07:03 : admin karmbu üzenete :13:00 A demokrácia eredetileg népuralmat jelentett Athénban akkor közvetlenül szóltak bele az irányításba mivel a polgárjoggal rendelkezők személyesen szavaztak. A közvetett demokrácia a népképviseleten alapul. Azért nem lehet közvetlen mert az csak kis közösségeket tud irányítani.

18 Előzmény: :07:03 : admin veszpko üzenete :13:15 Annyit mondhatunk, hogy a demokrácia nem tökéletes rendszer, de tökéletlenségében sem lehet összehasonlítani a diktatúrával. Eredendően, természettörténeti szükségszerűséggel jobb a diktatúránál. Előzmény: :07:20 : nkmez 163. admin3 üzenete :13:30 A fal valóban egy jelkép, ami az elválasztást szimbolizálja, azonban a demokrácia is elhatárolódik a számára elfogadhatatlan rendszerektől. És az is fontos, hogy ez az elválasztás nem csak az NDK polgárait, hanem az NSZK-ban élőket is érintette. Előzmény: :10:07 : cegled nemetpo üzenete :13:44 és azért is hogy a város másik felében lakó rokont meglátogathassam. Előzmény: :07:03 : admin gabod1 üzenete :13:46 azzal nem kanyarodunk vissza ha fél óráig azt beszéljük hogy vissza kéne kanyarodni... Előzmény: :07:26 : veszpko 166. nkmez üzenete :14:08 Egyesek szerint a berlini fal egy szilárd status quo-t jelentő képződmény volt,a hidegháborús és a bipoláris szembenállást jelentő nemezetközi helyzet ingoványos talaján 167. veszpko üzenete :14:59 Annyit mondhatunk, hogy a demokrácia nem tökéletes rendszer, de tökéletlenségében sem lehet összehasonlítani a diktatúrával. Eredendően, természettörténeti szükségszerűséggel jobb a diktatúránál. Előzmény: :07:20 : nkmez 168. karmbu üzenete :15:27 Ezért alakult ki a 3 pólusú rendszer: törvényhozó, végrehajtó és a birói hatalmi ág. Előzmény: :11:56 : andlet 169. nemetpo üzenete :15:38 polgár vagyok és ezért megvannak a jogaim. Előzmény: :07:03 : admin veszpko üzenete :16:32 Folytatva előző gondolatmenetünket: Azt távolról sem tudtuk, hogy a demokráciában mindenféle sajátos elvek, értékek és szempontok keverednek. Nem tudtuk, hogy a demokrácia végtelenül konfliktusos rendszer. Előzmény: :07:20 : nkmez 171. cegled1 üzenete :16:41 A szabad mozgás korlátozása lehet pozitív is! A nyilvános helyeken való dohányzás betiltása, a nagykorúság előtti alkoholfogyasztás vagy a korhoz és engedélyhez kötött

19 alkoholfogyasztás, az iskolakötelezettség stb.ezek államformánként és országonként különböznek. Előzmény: :56:28 : cegled admin3 üzenete :16:48 Mit szólnál, ha valaki korlátozna ezekben a polgári jogaidban? Előzmény: :15:38 : nemetpo 173. nkmez üzenete :17:32 A baj az volt, hogy Sztálin halála cezúrát jelentett a "szocializmus evolúciójában",csak az NDK-ban nem történt meg a sztalinista pártvezetés leváltása 174. admin3 üzenete :18:25 A szabad mozgás korlátozása hogyan függ össze a dohányzással és az alkoholfogyasztással? Előzmény: :16:41 : cegled gabod1 üzenete :19:11 azzal nem kanyarodunk vissza ha fél óráig azt beszéljük hogy vissza kéne kanyarodni... Előzmény: :07:26 : veszpko 176. nemetpo üzenete :19:35 két szóóóóóóóóóóó...:sztrájk,lázadás Előzmény: :16:48 : admin veszpko üzenete :19:49 Minden korlátnak meg van a maga oka, ha nem is teljesen értünk velük egyet, ettől függetlenül gondoljunk csak bele abba,mi lenne akkor, ha minden korlátok nélkül működne. Így egy hatalmas Káosszá válna a világ! Előzmény: :16:48 : admin nkmez üzenete :19:52 Egy demokratikus államhatalom jogi aktusokon keresztül (törvények, jogszabályok) és nem titkos dekrétumokkal, párthatározatokkal szabályozza a szabad polgárok mozgásszabadságát 179. gabod1 üzenete :20:09 egyeseknek bezártsági érzetük van,próbálják magukat nyugtatni Előzmény: :18:25 : admin andlet üzenete :21:42 A polgári államok jogrendszere megpróbálta az állampolgárok számára biztosítani a demokráciát, de ezek természetesen tilalmakat és kötötségeket is jelentettek. Ezért a demokrácia sok ember számára soha nem lesz egyenlő a szabatsággal. Pl: Oktatási Törvény Előzmény: :16:48 : admin gabod1 üzenete :22:50 ha már korlátozni akarnak(nem jogosan),akkor is jó volna ha nem hirtelen egy éjszaka alatt csinálnák hanem tudnánk róla,akkor lenne alkalmunk a védekezésre. Előzmény: :19:52 : nkmez

20 182. cegled1 üzenete :23:07 Úgy kapcsolódik egyik dolog a másikhoz, ahogy az állampolgárok bizonyos kérdésekben, bizonyos tetteikben korlátozva vannak törvények által. A szabad mozgás korlátozása nem csak azt jelenti, hogy nem utazhatok egyik városból a másikba, hanm hogy milyen törvények, rendeletek alapján utazhatok ki s be egy országba vagy egy földrészen. és úgy kapcsolódik a dohányzáshoz hogy mindegyik valamilyen szinten korlátok között mozoghat. Előzmény: :13:30 : admin karmbu üzenete :23:15 Ez az anarchia. Előzmény: :19:49 : veszpko 184. nkmez üzenete :23:38 Az alkotmányokban rögzítik az állampolgárok alapvető jogait és kötelességeit, és természetesen a többi jogszabályban is rónak ki az állampolgárokra kötelezettségeket 185. admin3 üzenete :23:38 Szerintetek mi volt az a változás a szabadságjogokban, ami a fal leomlása után bekövetkezett? 186. nkmez üzenete :24:07 Az alkotmányokban rögzítik az állampolgárok alapvető jogait és kötelességeit, és természetesen a többi jogszabályban is rónak ki az állampolgárokra kötelezettségeket 187. nemetpo üzenete :24:19 A stresszoldás okából kifolyolag alkoholizálnak és cigarettáznak.!!!!! Előzmény: :18:25 : admin gabod1 üzenete :24:30 Mi a szabad demokratikus ország???szabad ember szabad országban azt csinál amit szabad...:d Előzmény: :21:42 : andlet 189. andlet üzenete :24:53 Vannak olyan életkori sajátosságok amelyek a felnőtt- vagy serdülőkorra jelemzőek. Azon kívül egy 14 éves nem tudja eldönteni mi a helyes. A felnőtteknek kell korlátozni a serdülőket! Előzmény: :18:25 : admin cegled1 üzenete :24:55 Egy adott témáról beszélünk, nem?ez így egy meddő vita! Előzmény: :13:30 : admin admin3 üzenete :25:13 Figyeljetek oda a szabadság és a szabadosság problematikájára. Előzmény: :24:30 : gabod gabod1 üzenete :25:30 na most komolyan,sok helyen tényleg így van és szerintünk lehetne ellene tenni valamit... Előzmény: :21:42 : andlet

21 193. nkmez üzenete :25:45 A francia forradalom csaknem 200ik évfordulóján történtek a változások közép-kelet- Európában.Annak az eszméi nagyban hatottak a bársonyos és vértelen forradalmakra Előzmény: :23:38 : admin karmbu üzenete :27:13 Az hogy a "szocilalista demokráciát" felváltotta a valódi demokrácia. Az első világban elfogadott szabadságjogok váltak általánossá a második világban is. Az NDK esetében ez gyorsabban ment végbe, mert ez egy speciális rendszerváltás volt. Előzmény: :23:38 : admin nkmez üzenete :27:16 A neonácik (jobboldali radikálisok) megjelenése sajnos a szabadosság határát súrolja,amit alkotmányos eszközökkel kell szabályozni. Előzmény: :23:38 : admin nemetpo üzenete :28:32 Szabadon mozoghattak az országban és az országok között is. Előzmény: :23:38 : admin andlet üzenete :30:04 Két Némerország egyesítése, a szocialista redszer felbomlása, rendszerváltást követően Stasi irataiba való betekintés, a sajtó átvilágítása, a nyilvánosság törvénye, a média, több párt rendszer, szabad választások. Előzmény: :23:38 : admin cegled1 üzenete :30:09 A fal leomlása után az ipar és a mezőgazdaság egyesült, bár ennek voltak hátraütői.az utazás, a munkavállalás, és az állampolgárok egyenlő jogai voltak az előnyök. Előzmény: :23:38 : admin nemetpo üzenete :30:35 pomáz és a világ két különböző dolog. Előzmény: :23:38 : admin nkmez üzenete :31:03 Ne aggódjunk, nem a 4ik birodalom jött létre a német újraegyesüléssel ('90 szept.6)!az Einigung Vertrag megjelenése Bonnban, hanme egy demokratikus egyesített Németország került be Európa szívébe.az európai békerend szilárd alapját képezi a francia-német megbékélés és barátság.reméljük,hogy a franciák meg fogják hamarosan szavazni az EU alkotmányát! Előzmény: :23:38 : admin nemetpo üzenete :31:11 vagyis magyaro. és németo. Előzmény: :23:38 : admin gabod1 üzenete :32:13 Vannak olyan helyzetek amikor nem biztos hogy a felnőttek átlátják a problémát és ezért van végül is ez vita hogy "gyerek" fejjel is átlegyen beszélve ez a probléma!!

22 Tehát nem kell csak a felnőttekre hagyatkozni ha nem az a véleményed amit ők gondolnak igenis nyilvánísd ki!!! Előzmény: :24:53 : andlet 203. nemetpo üzenete :32:13 valaki kössön belénk!!!!! Előzmény: :23:38 : admin veszpko üzenete :32:42 Szépen megették a keleti proletariátussal az üdvözítő nyugati "többpárt-rendszer" ígéreteit. Eladták nekik a boldog, reményteli jövő ígéretét; kaptak sajtó-, gyülekezési-és szervezkedési szabadságot, szabad választásokat, szabad szakszervezeteket, szabad piacgazdaságot, emberi jogokat...jogokat, jogokat és még 1000*jogokat, amiket azonban nem lehet megenni. Előzmény: :23:38 : admin nkmez üzenete :33:00 Ne aggódjunk, nem a 4ik birodalom jött létre a német újraegyesüléssel ('90 szept.6)!az Einigung Vertrag megjelenése Bonnban, hanme egy demokratikus egyesített Németország került be Európa szívébe.az európai békerend szilárd alapját képezi a francia-német megbékélés és barátság.reméljük,hogy a franciák meg fogják hamarosan szavazni az EU alkotmányát! Előzmény: :23:38 : admin nkmez üzenete :33:17 most ez hogy jön ide? Előzmény: :32:13 : gabod admin3 üzenete :33:39 Milyen esetekben fogadnátok el valamilyen fajta korlátozást? 208. cegled1 üzenete :34:37. Előzmény: :23:38 : admin nkmez üzenete :35:23 Pl.: szükségállapot ersetén lásd 1981 Lengyelo. Jaruzelszki tábornok állítólag azért vezette be hogy kívül talrtsa a Szovjetúnió Vörös Hadseregét Előzmény: :32:13 : gabod veszpko üzenete :35:37 A korlátozásoknak véleményünk szerint akkor van rá szükség, ha annak értlmét is látjuk, tehát, látnánk az országunk jelentős fejlődésének lehetőségét. Előzmény: :33:39 : admin cegled1 üzenete :35:39 Belédkötünk, csak mondj nekünk valamit!!! Előzmény: :32:13 : nemetpo 212. karmbu üzenete :35:51

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai rendkívüli üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai rendkívüli üléséről. 40.145-22/2007. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Képviselők, jegyző, aljegyző és a meghívott vendégek Köszöntöm

Részletesebben

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok

Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok JELENKOR Az olasz ellenállás és a szövetségesek közötti kapcsolatok A II. világháború történelmével foglalkozó átlagember gondolatában a fasiszta Németország által megtámadott országokban kibontakozó ellenállási

Részletesebben

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept.

Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. ÉRTESÍTŐ Internet: http://bajnok.hu/ertesito E-mail: pista@bajnok.hu IV. évf. 9. sz., 2015. szept. Tartalom Dr. Bajnok István: Az elmúlt 25 év 1 Dr. Bajnok István: Nemzeti dal 3 Szeptember azt iskolai

Részletesebben

A Német menedzsment reformok és a közigazgatási modernizáció a 90- es években -

A Német menedzsment reformok és a közigazgatási modernizáció a 90- es években - BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség A Német menedzsment reformok és a közigazgatási modernizáció a 90- es években - Közmenedzsment 2013 Január

Részletesebben

JELENKOR. Propaganda Hitler után

JELENKOR. Propaganda Hitler után JELENKOR Propaganda Hitler után Thomas Mergel 1 Propaganda Hitler után című könyvében elsősorban azt vizsgálja, milyen politikai elvárások születnek a szavazók és a politikai aktivisták választások alatt

Részletesebben

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása

A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Kapronczay Péter A macedón nemzeti öntudat történeti alakulása Napjainkban, a médiában közzétett hírekben az elsők között szerepelnek a Balkán-félsziget népeinek egymás ellen vívott politikai és katonai

Részletesebben

5. sziej3 üzenete 2005-04-11 13:41:14 Még nem megy a verseny. Szerintünk. Mindenki itt van csak Emi-nem. :) Előzmény: 2005-04-11 13:33:41 : durgyul

5. sziej3 üzenete 2005-04-11 13:41:14 Még nem megy a verseny. Szerintünk. Mindenki itt van csak Emi-nem. :) Előzmény: 2005-04-11 13:33:41 : durgyul Fórum : 1968, párizsi diáklázadások 1. admin4 üzenete 2005-04-11 12:47:12 Sziasztok! Ha idáig elérkeztetek, akkor már igazán nem kell aggódnotok, a nehezén túl vagytok. Ez a fórum az 1968-as párizsi diáklázadásokról

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

A neoliberalizmus mítosza

A neoliberalizmus mítosza Paár Ádám A neoliberalizmus mítosza Akad-e ellenzéki párt, amelyről kormányon levő ellenfelei nem híresztelték, hogy neoliberális, akad-e ellenzéki párt, amelyik nem vágta vissza a neoliberalizmus megbélyegző

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Meghalt Biszku Béla-TV2 Elhunyt Biszku Béla- RTL II Meghalt Biszku Béla- DUNA TV Meghalt Biszku

Részletesebben

nagyobb szerepet kap s lassanként egészen átveszi a nyers erő szerepét. A küzdelem végcélja közben állandóan ugyanaz marad: az t. i.

nagyobb szerepet kap s lassanként egészen átveszi a nyers erő szerepét. A küzdelem végcélja közben állandóan ugyanaz marad: az t. i. Zsebre raktam kezeim és lassú léptekkel mentem hazafelé. Helyenként lámpák fénye világított. Macskák futottak át az utcán. Kövér patkányok szaladgáltak a csatornák mellett. Egy helyen öt volt egymás mellett

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

Főhajtás, mérce és feladat

Főhajtás, mérce és feladat Főhajtás, mérce és feladat Kedves Bori és Pista! Kedves Barátaim! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Hallgatóim! Nem könnyen szántam el magam arra, hogy Bibó István sírja előtt beszédet mondjak. Mindenekelőtt

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 TÖRTÉNELEM B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 MEGOLDÁSOK Tesztkérdések:. Drakón 5, 9 Szolón, 3 Peiszisztratosz 4, 0 Kleiszthenész 2, 8 Egyik sem 6, 7 Helyes válaszonként 0,5 2. Uralkodásának jellemzője

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 1.Mióta foglalkozik közügyekkel? Mit jelent az Ön számára a választókerülete? - Tősgyökeres püspökladányi

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2.

Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Helyszín: az Országház 55. sz. tanácsterme. Az Ellenzéki Kerekasztal ülése 1989. november 2. Résztvevők: Keresztes Sándor soros elnök Kereszténydemokrata Néppárt Antall József Magyar Demokrata Fórum Balsai

Részletesebben

1. A teheráni konferencia

1. A teheráni konferencia 12.tétel: A II. világháború lezárása és az új világrend kialakulása: a szövetségesek tanácskozásai: Teherán, Jalta és Potsdam, nemzetközi együttműködés, megszállások, békeszerződések 1. A teheráni konferencia

Részletesebben

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14.

Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Ikt.szám: Emlékeztető Női Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport első üléséről Budapest, 2013. 11.14. Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., IV. emelet, 439/A. tárgyaló Időpont: 2013. november 14.

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

A jóvátételben nem volt kegyelem

A jóvátételben nem volt kegyelem 2014 június 16. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 1945. június 15., esti órák, szürkület. Két küldöttség készülődik a

Részletesebben

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar Orwell, a testvér 59 rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, mint az értékrend megteremtése és kifejezése, tudatosítása és örökítése. Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét,

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

A MAGYAR OROSZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOK A RENDSZERVÁLTÁSTÓL NAPJAINKIG

A MAGYAR OROSZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOK A RENDSZERVÁLTÁSTÓL NAPJAINKIG BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Szakdiplomácia szakirány A MAGYAR OROSZ KULTURÁLIS KAPCSOLATOK A RENDSZERVÁLTÁSTÓL

Részletesebben

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én is elhittem mindazt, amit előtte 8 éven át hirdettél.

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

Szlovákia Magyarország két hangra

Szlovákia Magyarország két hangra dunatáj Szlovákia Magyarország két hangra anuár elsején ünnepelhette önálló államiságának huszadik évfordulóját északi szomszédunk. A Týždeň című pozsonyi hetilap tavalyi évet záró számában olvashattuk:

Részletesebben

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány Dr. Gaudi-Nagy Tamás ( Magyar Jelen) Döbbenet: Bíróság mondta ki, hogy a délvidékiek ma is magyar állampolgárok, egy 56-os hõsnek viszont börtönben a helye 2008. október 28. Beszélgetés Gaudi-Nagy Tamással,

Részletesebben

Test, mint Univerzum. 2013. október 7.

Test, mint Univerzum. 2013. október 7. Test, mint Univerzum 2013. október 7. Üdvözöllek benneteket! Mória vagyok. Egy olyan témát hoztam be nektek, ami a figyelmetek középpontjában van, de talán nem így. Bánjatok a testetekkel úgy, mint egy

Részletesebben

Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA

Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA NEMZETKÖZI SZEMLE Sebestyén Imre A MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁSPÁRT KONGRESSZUSA A FŐ IRÁNYVONAL VÁLTOZATLAN 1985. március 25-étől 28-áig Budapesten megtartotta XIII. kongreszszusát a Magyar Szocialista Munkáspárt.

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

Európa szocialistái, egyesüljetek!

Európa szocialistái, egyesüljetek! LAURENT FABIUS PIERRE MAUROY MICHEL ROCARD Európa szocialistái, egyesüljetek! Kinyílik a világ, hatalmas gazdasági, kulturális és technológiai robbanásnak vagyunk tanúi, a globalizáció idejét éljük, és

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK HOGYAN LÁTJUK EGYMÁST - LÁTJUK-E EGYMÁST (KOZEP-) EURÓPÁBAN?" KÖZÉP-EURÓPA KISEBBSÉGI NÉZ ŐPONTBÓL BÁNYAI JÁNOS A nyolcvanas évek közepén, akkor úgry t űnt fel, váratlanul, Európa

Részletesebben

A nép java. Erdélyiek és magyarországiak

A nép java. Erdélyiek és magyarországiak A nép java Erdélyiek és magyarországiak Miközben valamennyien érezzük, hogy van valami másság közöttünk, igen nehéz ennek a jellegét, tartalmát megközelíteni. Biztos, hogy a különbség az átlagra vonatkozik,

Részletesebben

56-os menekültek: `ez a legjobb bevándorló csoport, amely valaha az USA-ba érkezett

56-os menekültek: `ez a legjobb bevándorló csoport, amely valaha az USA-ba érkezett 1 / 7 2010.11.08. 14:25 Kisalföld, www.kisalfold.hu Minden jog fenntartva. 56-os menekültek: `ez a legjobb bevándorló csoport, amely valaha az USA-ba érkezett SZEGHALMI BALÁZS 2010.11.08. 04:07 Hegyeshalomtól

Részletesebben

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed?

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus

2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus 2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus Borgos Anna az MTA TTK KPI Társadalom és Kulturális Pszichológiai Csoportjának tudományos munkatársa. Kutatási témái a magyar női

Részletesebben

A géppuska Önműködő, sorozatlövés leadására alkalmas lőfegyverek léteztek már az első világháború kitörése előtt is, igazán félelmetes hírnévre azonban 1914 után tettek szert, amikor a géppuskák a lövészárok-háborúkban

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN

MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN MAGYARORSZÁG TÁRSADALOMTÖRTÉNETE A SZOCIALISTA KORBAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl

A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl Szlovák magyar együttmûködés I. KÖZÖS TUDOMÁNYPOLITIKAI LEHETÕSÉGEK ÉS GONDOK Az uniós tagság közös elõnyei Piacgazdaság és az állami fenntartású kutatásszervezet

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

Hozzászólás. A népiesek magyarközössége", népközössége", sorsközös-

Hozzászólás. A népiesek magyarközössége, népközössége, sorsközös- Hozzászólás (Második közlemény) Ha a Jugoszláviában megjelenő magyarnyelvű újságokat, folyóiratokat és egyéb kiadványokat olvassuk: ezt a szót egység majd minden cikkben ott találjuk. Az idegenből jött

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET Igazgató: Spéder Zsolt Készítették: Hablicsek László

Részletesebben

Nos, nézzünk egy kicsit körül, mi is az igazság: Ami a szomszéd gyöztes államok dicsö tetteit illeti, nem árt sorra venni azokat sem.

Nos, nézzünk egy kicsit körül, mi is az igazság: Ami a szomszéd gyöztes államok dicsö tetteit illeti, nem árt sorra venni azokat sem. BÜNÖS NEMZET? Még ma, a XXI. században is ott lebeg a fejünk fölött a bünös nemzet szégyenfoltja. Nem is csoda, hiszen a mai egyetemi tanárok jórésze a moszkovita Andics Erzsébet, Révai József, és Molnár

Részletesebben

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Mottó: A kollektív felelősség elvével és a kollektív megtorlás gyakorlatával a magyar nemzet sem most, sem a jövőben sohasem azonosíthatja

Részletesebben

Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság?

Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság? Meglepetések és elpuskázott lehetőségek. Volt-e, lesz-e sajtószabadság? Több, önmagát nagy teoretikusnak tartó tényezőtől eltérően nem voltam és nem vagyok meglepve attól, mit hozott a kormányváltás, attól

Részletesebben

Somlai Péter Együttélés és családmodell a magyar társadalomban

Somlai Péter Együttélés és családmodell a magyar társadalomban Somlai Péter Együttélés és családmodell a magyar társadalomban A magyarországi rendszerváltás nagy hatással volt a családok életére is. Megrendült egy korábbi szerkezeti és életvezetési modell érvényessége.

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

A nemzetiségi oktatás irányításának szervezete és tevékenysége Magyarországon az 50-es évek első felében

A nemzetiségi oktatás irányításának szervezete és tevékenysége Magyarországon az 50-es évek első felében Iskolakultúra, 25. évfolyam, 2015/9. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2015.9.75 Tóth Ágnes tudományos főmunkatárs, MTA TK Kisebbségkutató Intézet egyetemi docens, PTE BTK Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában

Részletesebben

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára BUDA ATTILA Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára Szabó Ervin, a magyar könyvtártörténet egyik jelentõs személyisége 1877-ben, a Felvidéken található egykori Árva megye egyik kis, döntõen szlovákok lakta

Részletesebben

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország VI. évfolyam 2009/1. KÖNYVISMERTETÉS Salát Gergely: Napvilág Kiadó, Budapest, 2008. 178 oldal A Koreai-félsziget történelméről, jelenlegi viszonyairól meglehetősen keveset tudunk: magyar nyelvű könyvek,

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről TÁMOP.1..B.-13/1-13-11 PEDAGÓGUSKÉPZÉS, PEDAGÓGUS- TOVÁBBKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA A KÖZÉP- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről Kundra Anikó ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

A fekete és a fehér árnyalatain túl

A fekete és a fehér árnyalatain túl KÁNTÁS BALÁZS A fekete és a fehér árnyalatain túl Értékelés Ungváry Krisztián Tettesek vagy áldozatok Feltáratlan fejezetek a XX. század történelméből című tanulmánykötetéről Ungváry Krisztián válogatott

Részletesebben

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál,

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál, 66 Interjú NEM HAGYHATNAK MAGUNKRA BENNÜNKET Beszélgetés Kalász Mártonnal, a Magyar Írószövetség új elnökével Kérem, mondjon néhány szót az olvasóknak magáról, eddigi pályájáról. Baranya megyei német családból

Részletesebben

1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor...

1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor... 1 1956 semmit nem jelent, hiszen nem is éltem még akkor... Örkény Antal Előadásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy 1956 emlékének és mai megünneplésének van-e jelentősége a fiatal generáció számára.

Részletesebben

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005)

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) A 90-es évek első felében Budapest korrekt, ám ugyanakkor távolságtartó Oroszország-politikája teljes mértékben érthető volt. Egyrészt az

Részletesebben

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással?

Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? II. világháború Megúsztuk volna a szovjeteket az ügyes kiugrással? Veczán Zoltán, 2015. október 15., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:46 Bevonuló szovjet csapatok Budapesten. Gépfegyverek, csomagok

Részletesebben

törvénymódosításokat.

törvénymódosításokat. Item: 5712 Kiad sor: 10/19/1989 22:26:05 Om Fejléc: kiad rvk1022 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: A Fidesz kongresszusa --------------------- München, 1989. október 18. (SZER,

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó) Item: 2461 Kiad sor: 07/17/1989 17:33:45 Om Fejléc: kiad rvk1002 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Interjú Mark Palmerrel Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Részletesebben

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása 1. Bevezetés A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása Dunay Pál Amennyiben arra törekszünk, korrekt elemzést végezzünk, s elkerüljük azt, hogy a legfrissebb események határozzák meg álláspontunkat,

Részletesebben

Nemzetkarakterológia avagy közösségi (etnikai) presztízsek

Nemzetkarakterológia avagy közösségi (etnikai) presztízsek Tokeczki.qxd 2011.11.19. 14:18 Page 43 TŐKÉCZKI LÁSZLÓ Nemzetkarakterológia avagy közösségi (etnikai) presztízsek A különböző etnikai/kulturális közösségeknek kezdettől fogva volt önképük (pozitív) és

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 422/2006. (II. 22.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a

Részletesebben

INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL. független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az

INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL. független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az INTERJ1] FELSŐOKTATÁSRÓL független parlamenti hét módosító indítványt nyújtott be az or;;zái2,g'~tűl(~s elnökének a felsőoktatási törvényjavaslat vitája során. Pénzügyminisztertámogatta és sürgette a felsőoktatási

Részletesebben

Juhász József, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa:

Juhász József, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa: 1 Juhász József, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa: A koszovói konfliktus magyar szemmel (Az előadás 2007. december 14-én hangzott el az MTA Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Programbizottsága

Részletesebben

Tartalom. Bevezető / 7

Tartalom. Bevezető / 7 bevezető Visszaemlékezéseimet írva halottak, halottaim közt bóklásztam. Jó volt őket rövidebb hosszabb ideig magamhoz hívni. Mint hajdanán, most is szeretettel néztek rám. Faggattam volna őket, de a múltba

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete VÉDETT SZERVEZETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete Felmérés az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Készítette: Balogh Zoltán, Dr. Czeglédi

Részletesebben

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1.

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1. Megnyitó: Program Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület 1. szekció 10.00 Dr. Kránitz Mihály (professzor, Pázmány

Részletesebben

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN

TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN TRIANON KÉNYSZERZUBBONYÁBAN Bakos István (Budapest) elõadása a Trianon a magyarság tudatvilágában c. tanácskozáson Budapest Tóthfalu 2002. õszén Tisztelt Tanácskozás! Kedves Barátaim! Köszönöm a meghívást

Részletesebben

1. Mit tart Ön az 1956-os forradalommal kapcsolatos legfontosabb történeti kérdésnek? Milyen lényeges feltáratlan témákat lát 1956 történetével

1. Mit tart Ön az 1956-os forradalommal kapcsolatos legfontosabb történeti kérdésnek? Milyen lényeges feltáratlan témákat lát 1956 történetével 56-os kérdések 4 [ ] elôszó 4 A Múltunk szerkesztôbizottsága több történészt és társadalomkutatót kért arra: írja meg, miként vélekedik az 1956-os forradalom historiográfiájáról és emlékezetérôl, emlékezettörténetérôl.

Részletesebben

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?*****

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és Wilhelm Gustloff?***** *Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?* Szinte mindenkinek, aki a "hivatalos történetírás" műveit olvassa, annak a világ legnagyobb

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk,

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, Alex Standish AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK ÚJJÁSZÜLETÉSE K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, hogy ki gyilkolta meg Londonban radioaktív anyaggal az orosz titkosszolgálat

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 80 80 Háda Béla Helyzetképek a próféták földjérõl Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a Közel-Kelet térségével foglalkozó kutatások egyik legelismertebb szaktekintélye Magyarországon.

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI BETEGELLÁTÁS A HÁBORÚ ALATT ÍRTA: KELETI JÓZSEF A szociális állam keretében az egészség teljesen elveszti magánérdekjellegét és olyan közüggyé válik, melyre nézve az egészségügyi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: GAB/25-2/2014. GAB-9/2014. sz. ülés (GAB-9/2010-2014. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Gazdasági bizottságának 2014. október 13-án, hétfőn, 11 óra 5 perckor az Országház főemelet 37-38.

Részletesebben

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon*

A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* TANULMÁNYOK DR. ENYEDI GYÖRGY A falusi életkörülmények területi típusai Magyarországon* A magyar területfejlesztési politikának egyik sarkalatos célja az ország különböző területein élő népesség életkörülményeinek

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN KLINGER ANDRÁS Az Európához való közeledés nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem az élet minden területén a legfontosabb célkitűzés ma M agyarországon.

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

Kell-e még magyar hetilap Ausztáliában?

Kell-e még magyar hetilap Ausztáliában? Kell-e még magyar hetilap Ausztáliában? A Sydney Magyar Kaszinó pénztárosa értesítette a Magyar Élet szerkesztőségét évzáró összejövetelének döntéséről: 500 dollárt felajánlanak szerény bevételükből az

Részletesebben

A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE

A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE 96 IRINA NASTASĂ-MATEI A BESSZARÁBIAI NÉMET KISEBBSÉG 125 ÉVE Ute Schmidt: Basarabia. Coloniştii germani de la Marea Neagră, Editura Cartier, Chişinău, 2014, 420 oldal Túlz ás nélkül állíthatjuk, hogy

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2012. július 2-án, hétfőn, 11 óra

Részletesebben

Euro. A grár, halászat, erdőgazdaság 1,3 (2) 29,4 (2) S zolgáltatások (nem piaci szolgáltatások) 69,3 (2)

Euro. A grár, halászat, erdőgazdaság 1,3 (2) 29,4 (2) S zolgáltatások (nem piaci szolgáltatások) 69,3 (2) Botos Katalin (szerk.) : Pénzügyek és globalizáció SZTE Gazdaságtudományi Kar Közleményei 2005. JATEPress Az Édentől keletre Botos Katalin Itt, a Lajtán innen, mindnyájan az Édentől keletre vagyunk. Hány

Részletesebben