Megjelent a 2011 évi Audio-Technica konzumer katalógus. Valvetronix VT+ Hírek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megjelent a 2011 évi Audio-Technica konzumer katalógus. Valvetronix VT+ Hírek"

Átírás

1

2

3

4 Hírek Megjelent a 2011 évi Audio-Technica konzumer katalógus November első hétvégéjén, a HáziMozi és Hifi Show-n mutatkozott be az első magyar nyelvű Audio-Technica konzumer katalógus, mely a gyártó hifit, hordozható és multimédia fej- és fülhallgatóit, valamint az Audio-Technica lemezjátszó hangszedőket és a hozzájuk kapcsolódó termékeket tartalmazza. A 24 oldalas katalógus bemutatja a teljes 2011-es fejhallgató választékot, közte olyan újdonságokat, mint a Solid Bass sorozat fejpántos és hallójárati modelljeit, vagy a tetszetős női fülhallgatókat. Természetesen megtalálhatók benne a hifi és high-end fejhallgatók mint például az amerikai fekete cseresznyefából készült ATH-W1000X, valamint a mozgótekercses és a mozgómágneses hangszedők is, a belépő szinttől a csúcsosztályú ritkaságokig. A katalógus tükrüzve a gyártó technikai attitűdjét részletes specifikációkat tartalmaz, és mivel az árakat is megjeleníti, árlistaként is forgatható. Kellemes böngészést kívánunk hozzá! Info: Valvetronix VT+ A gitárerősítők sokszínűségéhez nagymértékben hozzájárult a számítástechnika fejlődése, de ezt a közhelyet mindenki ismeri. De mi köze a számítástechnikának a gitárerősítőkhöz? Hát a fizikai modellezés egyértelműen számítástechnikai kérdés, és ebben jár úttörő helyen a VOX. Kezdődött az egész az AD sorozattal, majd a Tonelab effektekkel, és folytatódott a VT szériás erősítőkkel. A felgyorsult fejlődés és a növekvő igények miatt jelent meg a VOX a legújabb VT+ sorozattal. A Valvetronix technológia a lelke az egésznek, hiszen modellezős erősítőket többen gyártanak a piacon, de a Valvetronix más, mint a többi modellező technológia. A VOX több, mint 50 év erősítőépítési tapasztalatával nyúlt hozzá a kérdéshez és egy dual trióda módban működő 12AX7 vákuumcsövet illesztettek a jelútba, a modellezés után, a kimenő trafó elé. Így lesz a hang rendkívül valósághű. (További infó a Valvetronix technológiáról a gitar.blog.hu oldalon.) A VT+ szebb is, jobb is, okosabb is elődjénél. A főbb paraméterek a következők: 33 erősítőmodell, 2 független effektblokk, bennük effekt és effekt kombináció, 3 féle reverb, hangoló és 99 preset áll rendelkezésre. Várhatóan januárban kerülnek boltokba az első darabok. 4.

5 Hírek Gitározni bárhol, bármikor Gyakorolni márpedig kell. Ezt kijelenthetem. Ami nem mindegy, hogy az ember fia hogy gyakorol, és a hangszere hogy szólal meg. Remek alternatíva az elektromos hangszer hangjának erősítésére, a kisebb-nagyobb kombók és effektek mellett, a fejhallgató erősítő. A fejhallgató erősítő piaci létjogosultságát többen megkérdőjelezték/ megkérdőjelezik, több-kevesebb joggal, hiszen a kis tranzisztoros dobozkák hangja hagy kívánnivalót maga után, pedig egy kis eszköz sokszor jól jön. A VOX amplug névre keresztelt fejhallgató erősítői eddig öt verziót kínáltak gitárosoknak és basszusgitárosoknak. Hála az SMD gyártási technológiának remekül szóló kütyüket sikerült összehozniuk. Alapul vettek három klasszikus erősítőt, és a KORG és VOX fejlesztési tapasztalataival egybegyúrva megcsinálták az amplug AC, Metal és Classic Rock modelleket, melyek ezeken a modelleken alapulnak, majd ezt a sorozatot bővítették a piac igényeinek megfelelően egy Lead és egy Bass modellel. A legújabb mutatvány a Joe Satrianival megkezdett közös munka következő darabja, a Satriani által szignált amplug. Az előzetes információk alapján a mesterére megtévesztésig hasonlító gitárhangot kapunk a kis dobozból. De mi is a lényeg? Egy kisméretű, könnyen kezelhető és kiválóan szóló eszköz, amivel bárhol muzsikálhatunk. Bizonyos vélemények szerint egy VOX amplug a gitárfelszerelés meghibásodása esetén egy komplett bulit megmenthet, hiszen minden gitártokban lennie kell egynek. Minden fiatalnak a zsebében ott lapul egy médialejátszó, fülében a fülhallgatóval rója a várost mindenki. Ezt a fülest kell bedugni az amplug-ba és már szól is a rock, persze azért gitár is kell. A nagyjából két öngyújtónyi eszköz minden olyan szolgáltatással bír, amire az egyszeri gitárosnak szüksége lehet. Gain, Tone, Volume szabályzók, melyek nem alibiből kerültek a dobozra. Ha kevés gainnel játszol egy amplug Classic Rockon, akkor az alapul vett Marshall Plexihez hasonlóan tiszta hangot hallasz, nagy dinamikánál meg-megreccsenve. Ha felcsavarod a gaint, akkor viszont megjön a várt dögös rockhang. Az amplug Lead-be került egy egyszerű, kapcsolható delay effekt, amivel a szólókat lehet színesíteni, a Bass egy kompresszort kapott. Ezek mellett minden modellen található egy AUX IN csatlakozó, ahova a zsebben amúgy is ott lapuló médialejátszót, vagy metronómot, stb. csatlakoztathatja az ember fia. Felvételre is egyszerűen használható, hiszen csak be kell dugni a hangkártyába, felvevőbe és mindenféle utómunka nélkül kapunk használható, zajmentes gitárhangot. Személyes véleményem szerint a VOX amplug remek választás azoknak, akik egy konkrét hangot keresnek könnyen hordozható változatban, meglehetősen olcsón, de a hangminőség rovására nem akarnak kompromisszumokat kötni. Hangminták a oldalon. 5.

6 Hírek Hatalmas sikerrel zárult a 2010-es Hangfoglalás A Syma Csarnokban október elején megrendezett, háromnapos 2010-es Hangfoglalás és Soundquest Hangszer- Hang-Fény és Stúdiótechnikai Kiállítás a vártnál is nagyobb sikerrel zárta kapuit. Évről évre érezhető az érdeklődés növekedése, és az is látszik, hogy a kiállítók és a szakma is egyre koncentráltabban készül az eseményre. A gazdasági világválság nyomát sem láttuk, senki nem vette spórolósra, amolyan ússzuk meg a legolcsóbban az egészet -re a megjelenést. Sőt, határozottan kitettek magukért a standok. Így tett az Audmax Kft. csapata is, akik a cég által forgalmazott márkák szinte teljes arzenálját felsorakoztatták, kiemelten az Audio-Technica, Marshall, Vox, KORG, Allen&Heath és L-Acoustic büszkeségeit. Egy három évvel ezelőtti játék sikerére alapozva idén, már a kiállítás első napján elindította az Audmax Kft. a méltán népszerű Keresd a Párod elnevezésű játékát, melynek lényege mint a címe is mutatja a résztvevő párjának megtalálása volt a Hangfoglalás területén. Véletlenszerűen kerültek kiosztásra a számok, amiket a hostessek ragasztottak fel a gyanútlanul nézelődőkre, és ezáltal játékossá avanzsálók mellkasára. A lehetőségen fellelkesült nézelődők nagy része ezután árgus szemekkel, és persze legálisan figyelhette minden potenciális szembejövő párjelölt mellkasát, vagy ízlés szerint dekoltázsát. Azok a szerencsés nyer-tesek, akik megtalálták a kiállításra szóló párjukat, egy-egy darab értékes Audio-Technica fejhallgatóval lettek gazdagabbak. Az első nyertes páros egyik tagja például az a Bartha Ákos, Dannona lett, aki barátnőjével közösen az X-Faktorban is elindult, bár tovább, az Ő döntésének köszönhetően, nem jutott. Dannona amellett, hogy lelkes párkereső volt a kiállításon, mint azt utólag megtudtuk különleges hangja és több hangszeres előadói tudása mellett éppen saját házi stúdióját fejlesztgeti, ahova igencsak jól jött a nyeremény fejhallgató. A Keres a Párod játék mellett a Vox is játékot hirdetett Joe Satriani magyarországi koncertje kapcsán, melynek győztese Újszászi Dániel egy teljes VOX Satriani effektsorozatot és egy koncertjegyet vihetett haza. A korábbi tapasztalatoktól eltérően már az első nap, első óráiban szépszámú érdeklődő jelent meg a csarnokban. Ugyan a koradélutáni órák ennek ellenére lazábban teltek, de a délutáni és esti órákra 6.

7 Hírek Audio-Technica a Hifi Show-n a hangulat igencsak a tetőfokára hágott. Itthon ilyen szakmai kiállításon nem megszokott pezsgés alakult ki, mely már-már vetekedni látszott a legnépszerűbb informatikai, autós vagy telekommunikációs kiállítások hangulatával. Az esemény második napján, szombaton, már-már ijesztő, több ezer fős méreteket öltött a tömeg, és a hangzavart is sokan csak füldugóval tudták csillapítani. Az A pavilon, szakmai kiállításon ennyi embert még nem nagyon látott, de a három felállított színpadon, a C pavilonban is sokan élvezték a koncerteket. A vasárnap picit nyugisabb volt, de ez minden hasonló eseményen így szokott lenni. Ami viszont ritka, hogy a kiállítók idén nem tudtak elkezdeni már a zárás előtt pakolászni, készülődni haza, mert az estére összegyűlő közönség az utolsó pillanatokig kitartott. Bízzunk benne, ez jövőre sem lesz másképp, tényleg egy élmény volt! november 5-én, pénteken reggel nyitotta meg kapuit a XI. HáziMozi és Hifi Show a Hilton Budapest WestEndben. A háromnapos kiállításon az Audio-Technica megújult konzumer fejhallgató választéka is bemutatkozott. A hifi fejhallgatók mellett kiállítottuk a számos új modellt tartalmazó hordozható kollekciót, benne az új női fülhallgatókkal (CKF500, CK303M), a stílusos színes (WM55, FC700), és a Solid Bass sorozatú modellekkel. Újdonság, hogy a kiállított fejhallgatók majd mindegyikét ki is lehetett próbálni. Nagy tetszést aratott az aktív zajcsillapító állomásunk, ahol többféle zajos környezet hangja közül lehetett választani, és kipróbálni, hogy milyen hatékonysággal működnek az ANC-sorozatú aktív zajkioltós fül- és fejhallgatóink. A kellemes meglepetést jelentően magas látogatottság mellett, még kellemesebb volt a rengeteg elismerő vélemény, amit a fejhallgatókat kipróbáló látogatók fogalmaztak meg. Általánosságban két nagy csoportba lehetett sorolni a látogatókat: az egyik csoport nem ismerte még a márkanevet ami nem meglepő, hiszen a konzumer piaci jelenlétének kezdetét éppen ez a kiállítás jelentette. A másik csoportba tartozók már hallottak a márkáról, vagy esetleg volt/van Audio-Technica termékük, és kivétel nélkül csak elismerően tudnak nyilatkozni róla. Érdekesség, hogy az értékes hifi fejhallgatók európai piacán eddig nem voltak jelen zárt fejhallgatók. Ez azonban az Audio-Technica belépésével most megváltozott, hiszen a nyitott konstrukciójú AD-sorozatú hifi fejhallgatók mellett kiváló minőségű zárt modellek is találhatók az Audio-Technica A-sorozatában és a Természetes Kollekcióban. További különlegessége volt a mostani Hifi Show-nak, hogy egy külön verseny alakult ki a kiállításon bemutatott high-end fejhallgatók között. A két nagy európai fejhallgató gyártó nyitott konstrukciójú csúcsmodellje ellenében, az Audio-Technica standon, a W5000 ébenfa kagylós, különlegesen szép kidolgozású zárt fejhallgatót lehetett kipróbálni. S bár a zárt konstrukció nem megszokott ebben a szegmensben sem, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a high-end fejhallgatók tesztelésére időt szánó látogatóinktól s ezt ebben a formában is szeretnénk megköszönni. Szintén köszönet illeti a kiállítást szervező Soltész Reklám Kft-t a rendezvény gördülékeny és rutinos lebonyolításáért, és külön köszönjük Goldsmann Tamásnak, a kiállítás főszervezőjének, hogy ilyen, minden részletre kiterjedően jól szervezett show-n vehettünk részt. Zöld Zsolt 7.

8 Újdonságok Az AAG csoporton belül az Infopatika Kft. DVB-T vevők, MP3/MP4/MP5 lejátszók, média lejátszók, digitális képkeretek, GPS navigációs készülékek, E-book olvasók, DAB+ vevők és más szórakoztató elektronikai termékek importjával, nagykereskedelmével és fejlesztésével foglalkozik. Immár 2002 óta igyekszünk ebben a szegmensben teljes választékot biztosítani a belépő szintű készülékektől, a felső kategóriás termékeken át, a különleges technikai újdonságokig. Legnagyobb büszkeségünk saját védjegyezett márkánk, az Alcor, amely alatt jó minőségű, kiváló ár-érték arányú termékeket fejlesztünk, gyártatunk és forgalmazunk. Termékeink megtalálhatók az egész országban, a hipermarketekben, elektronikai áruházláncokban, szaküzletekben és web- áruházakban is. Mivel az MP3 lejátszókkal kezdetektől fog- lalkozunk, így a zenerajongók biztosan találnak megfelelő készüléket a választékunkban. Fontos számunkra a minőség, így még a legolcsóbb Vega lejátszók is tisztességesen szólnak és a zenelejátszá- son túl FM rádióval, valamint diktafon és pendrive funkcióval is rendelkeznek. Sőt kicsit magasabb áron korrekt és dizájnos Alcor MP5 készülékeket találunk (akár 3 vagy 4,3 kijelzővel és érintő kijelzővel), amelyek már a legtöbb internetről letöltött video fájllal is helyből megbirkóznak. A video szerelmeseinek az 5 -os, HDMI csatla- kozós full HD (1080p) Alcor WoW! pedig maga a mennyország. A vájt fülű zenerajongók a jól ismert iriver vagy a szintén koreai, high-end hordozható lejátszóiról híres iaudio (Cowon) termékei közül választhatnak. Az iaudio készülékeit kristálytiszta hangminőség, bru- tális kimenő teljesítmény, széleskörű zenei fájltámogatás (akár FLAC, APE, WAV) elképesztő mennyiségű EQ és egyéb beállítási lehetőség, hatalmas (max. 16GB + 32 GB) kapacitás és akár 50 órányi lejátszási idő jellemzi. Nálunk a kütyümániások igazán jól érezhetik magukat, hiszen számos további csemegét találhatnak. A Hyundai-tól például mindenevő full HD médialejátszókat, amelyek MPEG4 HD DVB-T vevőként és (nem mellesleg) digitális video magnóként egyaránt használhatók. Alcor MPEG4 HD DVB-T vevődekódereink a magyarországi ingyenes és kódolt adások vételére egyaránt alkalmasak. Emellett felvételi, késleltetett adás és multimédia lejátszó funkcióval is rendelkeznek. Elérhetők settop-box és apró USB-s változatban is. E-book olvasóinkon akár könyvtárnyi (1500 db!) elektronikus könyvet hordozhatunk magunkkal, emellett zenelejátszásra és diktafonként is használhatók. Sőt, az érintőkijelzős, e-ink technológiával ellátott legújabb iriver Cover Story olvasón még jegyzeteket is készíthetünk. Alcor digitális képkereteink 7, 8 és 12 méretben kiválóan megjelenítik a családi ill. egyéb képeinket, akár zenei aláfestéssel is, ráadásul exkluzív megjelenésükkel otthonunk vagy az irodánk díszei is lehetnek. A stílusos és megbízható Alcor autós navigációs készülékek megfelelő térképpel ma már nélkülözhetetlen társai minden autósnak. DAB+ rádió vevőink asztali és hordozható kivitelben, a digitális rádió adás-vételét teszik lehetővé, igaz, egyelőre csak Budapesten, cserébe viszont csak itt hallgathatjuk az igényes Swiss Jazz, Classic és Pop csatornákat. Cégünk filozófiája nem merül ki a termékek szimpla eladásában. A termékek minőségén túl a hozzáadott szolgáltatások (webshop részletes termékinfóval és ingyenes kiszállítással, magyar menüs készülékek, terméktámogatás, szervíz) szintén nagyon fontosak, hiszen hosszútávon csak így szerezhetjük meg a vásárlók és partnereink bizalmát. iriver P7 8.

9 Ami régen a szigetelőszalag, az ma a szoftver. Húsz éve mindent szigetelőszalaggal ragasztottunk meg igaz nem is nagyon volt más. Korunk embere minden megoldáshoz szoftvert keres. Igaz ugyan, hogy egy szoftverszinti, vagy egy szoftveres effekt jó játék, ahogyan az egeret kattogtatva váltjuk a hangszíneket, de minden zenész tudja: egy igazi hangszer az más. A vas más. Mert a vasnak aurája van, mert megtekerni egy potmétert, leütni egy billentyűt az nem olyan, mint a kurzort tologatni! Vason játszani az felejthetetlen élmény: hatással vagyok a hangszerre, s a hangszer inspirál engem. És ebből lesz a zene. Mert digitális világ ide, digitális világ oda, zene az az, amit hangszeren játszanak! Persze az interneten vásárolni is lehet: számos webshop kínálja a hangszereket. De vajon össze lehet-e hasonlítani két hangszert pusztán a műszaki paramétereik alapján? Egy zenészben fel sem merül ez a gondolat! PDF a PDF ellen? Vas a vas ellen! Szerencsére vannak még olyan üzletek, ahol a vasakat árulják! De nem a multi láncokra gondolok, ahol eladóval csak minden szökőévben lehet találkozni, hanem azokra a szellemi műhelyekre, ahol értő szakemberek segítik a kiválasztást, akik talán maguk is zenészek. Ahol ki lehet próbálni, össze lehet hasonlítani a hangszereket, effekteket, ahol nem néznek rád gyilkos tekintetek, ha a harmadik KORG zongorát is ki akarod próbálni. Ahová beviheted a saját gitárod, hogy azzal hallgass meg egy VOX, vagy egy MARSHALL gitárcuccot, ahol kaphatsz kábelt a berendezések összekötéséhez, vagy egy jó G-LAB kütyüt az effekt kisvasúthoz. Ahol elámulhatsz egy szuperkönnyű Garry hangfal hangján (és főleg a súlyán), ahol a legjobb Allen&Heath keverőket találod, s befér a zsebedbe egy két kilowattos POWERCUBE végfok. S megtalálsz mindent, mit a stúdiód megkíván: AUDIO-TECHNICA mikrofonok, TASCAM, KORG rögzítők, hangkártyák, kontrollerek, FOSTEX, GENELEC stúdiómonitorok. Állványok, tokok, táskák és még sorolhatnánk! Na ilyen hely Budapesten a HANGÁRUHÁZ! Egy kiemelt mintabolt, ahol minden újdonság először kapható, ráadásul a legjobb (Hang)áron! Minden, ami hang! 9.

10 Újdonságok Joggal merül fel a kérdés, hogy mi köze lehet az itáliai költőnek a hangkártyához? Semmi. A műszaki világban napjainkban felbukkanó DANTE rövidítés a Digital Audio Network Technology kifejezésből ered, és sejthetően egy újabb, sokcsatornás digitális jeltovábbításról szól. Az ausztrál AUDINATE fejlesztőcég pár évvel ezelőtt alakult, hogy létrehozzon egy olyan jövőbe mutató technológiát, amelynek a szolgáltatásai leginkább megfelelnek a felhasználói igényeknek. Tömören összefoglalva létrehozták a DANTE szabványt, mely teljes mértékben az Ethernet rendszerén alapul, azaz nyílt. Ez a teljes körű kompatibilitás bővült egy teljesen automatikus belső funkcióval, amelyik felismeri az adott hálózatot és annak elemeit képező berendezéseket, felismeri egy adott hálózat lehetséges sávszélességét, továbbá felismeri és egymáshoz igazítja a hálózaton belüli más-más mintavételezéssel és kvantálással dolgozó eszközök órajelét, valamint egy roppant egyszerű felületet jelenít meg a felhasználó felé, így egyszerűen, gyorsan, fejfájás nélkül használható a rendszer, nem kell hozzá informatikai, rendszergazdai szintű tudás. A szabvány legnagyobb trükkje azonban mégsem ez, hanem az a jó pár évvel ezelőtt még sci-fi álmodozásnak ható tény, hogy ennek a szabványnak köszönhetően végleg búcsút inthetünk a hangkártyának. A DANTE VIRTUAL SOUND- CARD szoftver segítségével bármilyen számítógép hálózati csatlakozója hangkártyává változik, a sávok számát pedig a hálózati sávszélesség határozza meg. Magyarán egy koncert soksávos rögzítése megoldható egy laptoppal, aminek a hálózati csatlakozójában ott lóg egy CAT kábel a keverőből. Természetesen odavissza értendő az irány, soksávos bejátszóként is felfogható ezek után egy laptop, a rajta futó DAW szoftverrel. A virtuális hangkártya egyaránt fut Windows és OSX platformon, ASIO vagy Core Audio interfészként. Több világszintű gyártó készítette el a saját DANTE csatolóját. Érdemes néhányat megnevezni: L-Acoustics, Lab Gruppen, Allen&Heath, Dolby Lake, XTA, Yamaha, stb. A legújabb, tán legérdekesebb fejlesztés az Allen&Heath ilive digitális keverőrendszerhez fejlesztett DANTE bővítőkártya, melynek segítségével 64x64 csatornás digitális hangátvitel valósítható meg egy hálózaton belül, akár a keverőpult és egy számítógép között. A jövőbe mutató elképzelés alapján a keverőpult, a hangfalakat meghajtó végfokok, a soksávos felvevő/bejátszó mind-mind ugyanazon a digitális audiohálózaton lógnak, átlátható, egyszerűen konfigurálható módon, mindenzt úgy, hogy semmilyen addicionális eszközt nem kell a rendszerbe betenni, alapértelmezésben nyújtják ezt a szolgáltatást. Ha érdekelnek a részletek, a rendszer decembertől kipróbálható az Audmaxban, ahol képesek vagyunk egy valódi hálózat működését is modellezni, a keverőpulttól egészen a hangfalig. Varga Krisztián 10.

11 Forradalmian új digitális DJ MIXER az Allen&Heath-től Az Allen&Heath bemutatta a Xone:DB4-et, amely egy teljesen digitális, nagy tudású DJ keverő, mely különleges Quad FX Core DSP jelfeldolgozással, 4 FX BPM Loop rögzítővel és csatornánkénti EQval rendelkezik. Az eszköz további fő jellemzői a több csatornás USB-s audio és MIDI csatlakoztatási lehetőség, az analóg és digitális bemenet, illetve kimenet, a bemeneti jel mátrix rendszerű jelút kijelölése, a jól látható és olvasható OLED képernyő, valamint a felhasználói (User) beállítások USB-n keresztül történő beolvasásának lehetősége. Az Xone:DB4 lelke egy nagy teljesítményű Quad FX Core DSP processzor, mely lehetővé teszi, hogy minden egyes csatorna saját FX bankkal és BPM érzékelő rendszerrel rendelkezzen. Ez utóbbi automatikusan a zene ritmusához igazítja az FX Time paramétert és a Loopot. A készülékben 5 stúdió minőségű, DJ felhasználásra optimalizált effekt Delay, Reverb, Modulator, Resonator és Damage (amely képes teljesen a hangzás teljes eltorzítására) található. Az egyes effekt típusok különböző változatai úgynevezett Patch könyvtárakba kerültek elhelyezésre, amelyeket külön-külön vezérelhetünk. Az FX bankok száraz, illetve effektezett hangjának arányát egy Expression vezérlővel és egy forgó potméterrel állíthatjuk be, ezen kívül az FX Master egység vezérlőivel további Global beállításokat végezhetünk. Az effektezési lehetőség mellett minden csatorna rendelkezik saját Loop felvevővel; a rögzített Loop hossza egy forgó potméter segítségével 1/64-ed leütéstől 4 ütem hosszúságig választható meg. A Loop választott hosszúságától függetlenül az Xone:DB4 mindig a maximális 4 ütemet rögzíti, így a későbbiekben lehetőség nyílik a Loop nyújtására, illetve rövidítésére. A már szabványossá vált Xone:92-höz hasonlóan a keverő-csatornákon két szűrő (Filter) bank is található. A sztereó audió jel fogadására különféle bemenetek analóg Line 1-4 (a 2-es és a 3-as Line bemenet Phono-ra átkapcsolható), digitális 1-4, illetve USB 1-4 használhatók. A Mic/Aux csatorna jelét további feldolgozás céljából az 1-es csatornára irányíthatjuk. A csatornák 3 sávos EQ-ja normál aszimmetrikus szabályzóként (+6/-25dB), hangszín-vágóként (24dB/oktávos meredekségű +6 db/off), illetve állítható rezonanciájú High-Pass/Low-Pass (felül-, illetve aluláteresztő) szűrőként konfigurálható. Az EQ gombok jelzőfényének színe attól függően változik, hogy éppen milyen típusú hangszínszabályzót használunk. A keverő bal oldalán kétsávos EQ, Gain, Cue, és Level beállítási lehetőséggel ellátott mikrofon, il- letve Aux bemenet található. Effektezés céljából az ide érkező jelet az 1-es csatornára irányíthatjuk. A keverő jobb oldalán a Mix és Booth szabá- lyzókkal beállítható Master egység, valamint a fejhallgatós Monitor egység foglal helyet. Az OLED kijelző még erős napfényben is jól látható, megjeleníti az egyes csatornák effekt beállítását, a pillanatnyi BPM ér- téket, valamint a Menü által felkínált, és éppen beállítás alatt álló funkciót. A keverő segítségével számos beállítást elvégezhetünk. A teszt bővebben megtekinthető a oldalon. 11.

12 Újdonságok KORG microstation teszt Ne kütyüzzél! Zenélj! 2010-et írunk. A zenei világ teljesen megváltozott. A számítógépek teljesítményének növekedésével párhuzamosan egyre inkább eltolódik a zeneszerzés a számítógépeken futó szoftver stúdiók, és az ezeken belül működni képes különböző virtuális hangszerek és effektek felé. Rengeteg egyre jobb, gyakran a nagy nevektől (Native Instruments, Linplug, T.C. Electronics, stb.) származó ingyenes szoftver érhető el. Illetve egyre megfizethetőbb áron versengenek a felhasználóért a különböző zenei szoftverek kereskedelmi változatai is. Ezek a zenei szoftverek beszerzésének legális csatornái. Azonban nem szeretnék demagóg lenni. Ne hordjunk szemellenzőt, legyünk reálisak. A nagysebességű internetnek és a különböző fájlmegosztó platformoknak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen szoftver, gyakran a hivatalos megjelenés után napokon belül letölthető az internetről tört, azaz más néven audio-warez verzióban. Beszélhetnénk etikáról, meg arról, hogy mi büntethető tevékenység, azonban van ennek az egész dolognak néhány jó oldala is. Az egyik az, hogy egyre többen kapnak a szoftverhangszereken keresztül kedvet a zenéléshez Legalább aki a tört szoftvereket nyomogatja, még a zenéléssel próbálkozik, mint a szabadidő kulturált eltöltésével, és az esetleges vásárlás előtt lehetősége van a felhasználóknak a kiválasztott termék kipróbálására is. Éveken keresztül nyomogattam ezeket a szoftverhangszereket én is. A bőség zavara, a szinte naponta tucat számban újabb szoftverek megjelenése azonban eljuttatott, egy évvel ezelőtt, egy olyan állapotba, hogy kicsit elment a kedvem a zenéléstől az örökös telepítés, próbálgatás, törlés, majd rendszerösszeomlás cirkulációjában. Nagyon jó szoftverek vannak. Ez vitathatatlan. Jól szólnak, sok mindent tudnak, nem foglalnak nagy helyet a lakókörnyezetünkben, akár útközben, vagy egy mező közepén is írhatunk dalokat. Sok érv szól mellettük, azonban valamiért ezen tények ellenére sem tudtam igazán megbarátkozni velük. Hiányzik a fizikális kezelőfelület. 12.

13 Kiborulok attól, hogy mindig be kell kapcsolni a számítógépet, összedrótozni a MIDI vezérlővel és így tovább. Az egész nyűgős és körülményes, ráadásul sok függ az audio-interfész minőségén, és a hangjukkal sem vagyok tökéletesen elégedett. Nekem hiányzik belőlük valami dög, aminek ott kéne lenni. Lehet, hogy az a baj, ahogy Han barátom mondja: egy, a 80-as évek emlőjén szocializálódott, Pop-er vagyok, aki megszokta a nagy öregek zenéinek hangszíneit. Mindenestre nekem valami nem oké velük. A nagy professzionális szintetizátorokat imádom, de nagy méretük miatt, na meg azért, mert nem vagyok egy tradicionálisan jó képességű billentyűs (sőt, igazából nem is vagyok billentyűs), mindig túldimenzionáltnak éreztem birtoklásukat. Hobbiból szeretek leülni, zenélni, dalokat írni, vagy kíséreteket összerakni gitáros/ énekes dalaim mögé. Az ideális eszköz, amire vágyok, kisméretű, egyszerűen kezelhető, nem feltétlen kell hozzá bekapcsolnom a számítógépet és nem utolsó sorban jól szól. A KORG mérnökei mintha meghallották volna a gondolataimat. A 2010-es Frankfurti zenei vásáron a japán cég bemutatta a microstation névre hallgató, 61 darab kisméretű billentyűvel szerelt workstation újdonságát. A terméket októberben kezdték el szállítani a világ hangszerüzleteibe. A cikk írásával egy időben a magyar forgalmazó raktárába is megérkeztek az első darabok. A teljes teszt megtekinthető a 13.

14 Újdonságok Valaha Mambó magnetofonra, aztán kompakt kazettás magnókra, majd ezek soksávos verzióira rög- zítettek, egy szál gitárral zenéket szerző apáink és zenekaraik. Majd az idő előre haladtával megjelen- tek az ADAT és egyéb merevlemezes rögzítők. Az elmúlt évtizedben ezek helyét átvették a számítógép alapú megoldások. A hardver árak és a hang- kártyák árainak csökkenésével ma már viszonylag kevés pénzből, igen jó minőségű rendszereket lehet építeni. Egy olyan jó minőségű házi stúdiós konden- zátor mikrofon, mint például az Audio- Technica AT2020, alig több, mint Ft. Audio rögzítő szoftverek akár ingyenesen is letölthetők az internetről (pl.: Audacity, Krystal Audio Engine), illetve a legtöbb hangkártyához eleve jár valami egyszerűsített verziójú, de otthoni célra bőven elegendő DAW szoftver. A legtöbb hobbista és profi felhasználó manapság számítógép alapú munkaállomásokon rögzíti zenei elképzeléseit. Az utóbbi időben elterjedőben van egy új készülék kategória is. Egyre népszerűbbé válnak a diktafonokhoz hasonló memóriakártyás rögzítők. Ezekben rendszerint helyet kap hangoló, metronóm és effektprocesszor is. Külső mikrofon csatlakozta- tására van lehetőség, de a legtöbb esetben elég jó minőségű kondenzátor mikrofonokkal szállítják a rögzítőket. Ezek az eszközök általában 2 csatornán tudnak rögzíteni nagy felbontásban (96kHz/24bit). Van néhány unikum modell, mint például a Tascam DR sorozatú memóriás rögzítői, amelyeknél van egy overdub lehetőség is, magyarul a sztereó sáv tetejére tudunk rögzíteni még egy sávot (ének, gitár téma, stb.). Ez azonban kevés készülékre jellemző szolgáltatás. Többek között a KORG cég is nagy tapasztalatokkal rendelkezik a rögzítő gyártás területén. Merevlemezes rögzítői, mint például a D888 világszerte sok zenész házi stúdiójának alkotja részét. 3 évvel ezelőtt 1-bites sztereó rögzítőivel borzolta fel a japán cég a minőségre érzékeny felhasználók kedélyeit. Az idei Frankfurti Zenei Vásáron a cég egy igazán egyedülálló megoldással rukkolt elő. Az Amerikában Sound On Sound, Európában SR1 néven futó végtelen sávú rögzítővel. Igen, kérem szépen végtelen sáv SD/SDHC memória kártyára! 14.

15 Életmentő csomag zeneszerzőknek... A folyamat a következőképen nézz ki. Rögzítesz egy sávot, a remek minőségű kondenzátor mikrofon, gitár és vonalszintű bemeneteken, vagy egy csatlakoztatható plug-in power ellátással táplálható opcionális kondenzátor mikrofonon keresztül. Aztán miközben lejátszod a sávot bekapcsolsz mellé egy passzoló dobritmust, majd egy újabb sávot feljátszol, és így tovább. Összerakod az 50 sávból álló vokál dallamaidat és és. A végtelenbe és tovább! A titokra akkor derül csak fény, ha ránézünk a microsd kártyán lévő könyvtárszerkezetre. Projektenként két mappát találunk az egyikben az utolsó mixet találjuk, a másikban pedig a rögzített anyagokat sávonként! Semmi más dolgunk nincs, mint behúzni a sávokat egymás mellé egy DAW szoftverbe és már rakhatunk is hozzá további ötleteket, szerkeszthetjük őket és effektezhetjük. Zseniális az elgondolás! Számomra a legvonzóbb ebben az egészben, hogy nem vagyok helyhez és számítógéphez kötve. Szabadon szerezhetek dalokat egér klikkelgetés nélkül, akár egy mező közepén is. Embere válogatja, de számomra semmi sem kényelmetlenebb a zenealkotó folyamat szempont- jából, mint bonyolult menükön keresztül átverekedni magam és a kábel- rengetegbe csavarodva kuporogni egy monitor előtt. Vonzó az ötlet? Számítógép nélkül sok sávon rög- zíteni, mindösszesen egy tenyérnyi kis készülék segítségével. Engem nagyon felizgatott. Kipróbáltam és meglepődtem. Megvan a svájci bics- ka! Egy túlélő készlet zeneszerzőknek. A teljes teszt megtekinthető a 15.

16 Újdonságok NEM múlnak Szappanos György nevét sokaknak nem kell bemutatni hazánkban, hiszen a magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb basszusgitárosáról van szó. Csak néhány zenekar, ahol játszik vagy játszott: Boom Boom, Full Playback, Free Style Chamber Orchestra, Nagy János Trio és a Háború. Gyuri maximalizmusa, barátkozásra való képessége és ennek köszönhető kapcsolatrendszere eredményezett egy tárgyat, amivel kapcsolatos az alábbi nyílt levél. 16. a mézeshetek... Kedves Kollégák! Aki még nem hallotta a Garry LightGear nevet, az nagy valószínűséggel nem találkozott velem az elmúlt néhány hét során. A Hangfoglaláson bemu- tatott új magyar termékről, egy basszuskombóról van szó. Nehéz, egyenesen lehetetlen elfogultság nélkül írnom, beszélnem a Garry cég számomra kifejlesztett erősítőjéről. Ezért a száraz tényekről néhány szót: A Garry Lightgear 210, egy szuperkönnyű (17 kg), extrahangos (500W), csúcskategóriás (hang- zás), digitális végfokkal ellátott, folyadékhűtéses magas sugárzós, basszuserősítő. A szokásos kellékek, háromsávos, középen parametrikus, mély és magas frekvencián választható tartományban kapcsolható hangszínsza- bályzóval ellátott, széles tartományban működő előfok és a Contour szabályzás sem hiányzik a kis, 50X50-es kockából. A meglepetés, mely szállí- táskor kezdődik, azonban nem ér itt véget. Mert előbb utóbb bekapcsolja a gyanútlan basszusgitáros Nos ekkor kezdődik el az igazi csodálkozás Kedves Kollégáim! Immár tíz koncertnél is több van a hátam mögött, melyeket a Garry Lightgear 210 felhasználójaként lejátszottam és nem igazán tudom szavakkal elmondani az érzést. Talán annyit érdemes elárulnom, hogy napjában többször megsimogatom és reggelente köszönök is neki A használat során nem sikerült megtalálnom a gyenge pontjait, pedig próbáltam. Gyönyörű, dinamikus hangja, kezem minden rezdülését veszi és adja tovább. Mindig minden kristálytisztán szól, és ezt eddig bármilyen hangerőn tudta. A hangerő, a hangminőség és a súly számomra még mindig a lehetetlen kategóriába tartozik. Száz szónak is egy a vége, valami nagy született a Garry Electronic boszorkánykonyháján, amikor elkészült ez a (véleményem szerint) forradalmi basszuserősítő. Újraolvasva a cikket, felmerült bennem, hogy talán túl sok, túl szép ez így. Ám nem írhatok mást, mert ez az igazság. Nem kellett volna ilyen cuccot fabrikálni és akkor én sem írnék ilyeneket Bár akkor nem játszhatnék életem eddigi legjobb erősítőjén. Az pedig rossz lenne, tehát jól van ez így. Vidáman búcsúzik tőletek: Szappanos György

17 hogy kivágják és chassis-t hajtsanak belőle, 2,4 km fekete vinyl várja, hogy beborítsa az erősítőket, valamint 2400db 6550-es végfokcső és 3000db ECC83-as gondosan válogatott előfokcső várja a beépítést. R&Fn R! 1987-ben jelent meg a Guns and Roses bemutatkozó albuma az Appetite for Destruction, ami egyszer és mindenkorra megváltoztatta a rockzenét. Nyers és könyörtelen az elejétől a végéig. Ez volt az a lemez, ami újradefiniálta a rock zenét a 80- as években. Mélyreható szövegek és megalkuvást nem ismerő zene, kiegészítve Slash egyedi hangszínével és magabiztos gitárjátékával. Sokak szerint ez A rock hang. Az AFD lemez felvételekor Slash által használt Marshall fej és annak későbbi eltűnése mára legenda. Állítólag egy hot-rodded (módosított) 100 wattos, a 70-es évekből származó, nem master volume-os erősítőt béreltek a felvételre. Anynyira tetszett a hangja, hogy meg akarták tartani. Így azt mondták a kölcsönadó SIR cégnek, hogy ellopták a fejet. (Ejnye-bejnye. a szerk.) Csakhogy az ellopott fejet egy road véletlenül visszavitte egy évvel később. Azóta kevés szó esett a legendás #39-es erősítő hollétéről, ami azóta valódi rock ikonná vált, a lemez pedig minden idők egyik legismertebb albuma lett. Slash és a Marshall fejlesztőgárdája, élén Santiago Alvarezzel elhatározták, hogy előállítják az Appetite-hangot, és a 2010-es NAMM show-n bejelentették, hogy megkezdik az AFD erősítő fejlesztését. A munkát figyelemmel kísérhettük az interneten, hiszen a fontosabb lépésekről időről időre beszámoltak. Megszerezték a Use your illusion száraz gitársávját és elkezdték visszafejteni a soundot. Jöttek mentek az infók, készültek a modellek és a prototípusok. Vitatkoztak sok mindenen. Legyen-e effekt loop vagy ne legyen, milyen legyen a kimeneti fokozat: 6550 vagy EL34, vintage vagy modern kinézetű legyen, stb., stb. Végül is megszületett a végső változat és elhatározták, hogy egy 2300 darabos limitált szériát készítenek belőle. Meg is érkezett a Marshall angol gyárába a szalag beindításához, és a 2300 darab legyártásához szükséges alapanyag-mennyiség. 3,6 tonna bemeneti és kimeneti trafó, 1,35 km 2 orosz nyír rétegelt lemez várakozik a műhely előtt, 120 acél lap várja, 17.

18 audio-technica AT4081 Audio-Technica új szalagmembrános mikrofonját, az AT4081-et Gőrőg Attila és Bognár Zsolt, az Aréna-Pro Kft. hangmérnökei próbálták ki. Bognár Zsolt HAES: Bevallom őszintén, hogy ezelőtt még nem használtam ribbon mikrofont, sőt nem is tudtam róla sok mindent. Amikor először szó volt az Aréna-Pro Kft-nél a tesztről, nem lelkesedtem különösebben. Görög Attila dolgozott vele egy koncerten és lelkesen hívott, hogy nagyon jó, így elhatároztam, hogy én is kipróbálom. A második tesztre egy lemezfelvételt választottunk. Az Extrapaganza zenekar első lemezét, a volt E-stúdióban rögzítettük. Különleges varázsa van annak a helynek. Csak ott tudtam elképzelni a felvételt. A koncepció az volt, hogy egy helyiségben egyszerre feljátssza a zenekar a hangszerekkel, aztán külön történik az éneklés, meg a kiegészítők rögzítése. Kicsomagoltam az AT4081-est, és az volt az érzésem, hogy egy esztétikus, kifinomult eszközt tartok a kezemben. A Vox gitárkombó a földön volt, alatta márványpadló. Két mikrofont tettem az alap elé. Egy AE3000-est, ami számomra jól bevált univerzális eszköz, és az AT4081-est. A beállásnál végeztem egy A/B tesztet. Nem volt több kérdésem. Amit hallottam, az eloszlatta az elsőre bizalmatlan gondolataimat és megmagyarázta a mikrofon árát is. Az AE3000-et azért fent hagytam, hátha még jó lehet valamire. Van jónéhány pédányunk az AE és az AT40-es szériából egyaránt, de mégis úgy éreztem, hogy ebből is kell venni egy párat és kár, hogy csak egy van itt nálam. A keverésnél a gitárhanghoz elsősorban az AT4081-est használtam. Annyi- val életszerűbb volt a hangja, hogy szinte be- avatkozás nélkül átadott minden információt a gitárkombóról. A 8-as karakterisztika ellenére nem tapasztaltam csak egy minimális áthallást. Az AE3000 hangja teljesen más jellegű volt, de ez a különböző elhelyezés eredménye is. Maszatos- abbnak és orrosabbnak tűnt az AT4081-nél, de ez is egy izgalmas hangzás volt, és végül 20-80% arányban hallható a végső keverésben. Ezen az élményen felbuzdulva tettem még egy próbát egy másik trióval is egy másik helyszínen. A Mystery Gang zenekarral is éppen az új lemezt készítjük. Szin- tén egy helyiségben játszották fel az első hat dalt, de itt már csak az AT4081-est használtam gitárra axisba állítva közvetlen közelről. Itt is bevált. Egyszerűen jó és azt kell mondanom, hogy megéri az árát. Annyira tetszett, hogy koncerten is szívesen használnám gitárra, csak kár, hogy nem sötét színű. Mindent összevetve az AT4081-es nagyon jól vizsgázott az Aréna-Pro Kft-nél. Mivel számunkra fontos a jó minőség, nagyon megszerettük és hamarosan szert is fogunk tenni néhány darabra. Bognár Zsolt HAES, eddig több hazai zenekar munkáját segítette szakértelmével, többek között a Borago, Special Providence, United, Oláh Ibolya és Mester Tamás hangmérnökeként, Ganxsta Zolee és a kartel állandó koncerthangmérnöki munkái mellett a zenekar 2009-ben megjelent, Amikor már azt hitted, hogy vége című lemezének producere és hangmérnöke is volt. Jelenleg a HAES hangosító tagozatának elnöke, valamint technikai vezető a Mystery Gang produkció mögött, akikkel koncertjeiken és a jövő tavasszal Magyarországon is megjelenő lemezén dolgozik. 18.

19 Újdonságok Görög Attila: Minden tapasztaltabb hangmérnöknek van elképzelése arról, hogy milyen árkategóriájú mikrofontól mit vár, illetve milyen minőségi javulást szeretne hallani a magasabb árkategóriába tartozó daraboktól. Azt is pontosan tudjuk, hogy egy bizonyos árszint felett minimális javulásért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Élő hangosítás terén nekem ez a bizonyos határ az AE3000 nagyjából 90 ezres ára. Van magasabb minőség, de általában 3-4-szeres összegért (például a régi Neumann KM84, vagy az AKG C414), és a különbség nem szignifikáns (hangsúlyozom, élőben!). Ennek következtében vegyes érzelmekkel vettem át Zöld Zsolttól (Audmax kft; Audio-Technica Central Europe ltd.) az AT4081-est, hiszen bruttó forintos árával nem sorolható egy kategóriába a hagyományos stage-mikrofonokkal, ráadásul szalagmembrános, ennek megfelelően sérülékeny lehet. Az első részlet ami feltűnt, az Audio-Technicára amúgy is jellemző elegáns megjelenés, hibátlan kivitelezés, bár még mindig az volt a benyomásom, hogy nem lesz túl jó ár-érték aránya az eszköznek, de ha már nálam van, hát nyúzzuk egy kicsit! Először is kell egy olyan PA rendszer, amin érdemes egyáltalán fülelni a részleteket, és kell egy zenész jó hangszerrel, akit érdemes hangosítani. Kapóra jött Zsola és a Vad Orchideák koncertje a Symbol Budapest szórakozóhelyen. II. Szász Ferenc, a zenekar gitárosa Gibson 335-ösével és Mesa Boogie MarkIII-asával vastag, energikus gitárhangzást produkál, és eddig mindketten maradéktalanul elégedettek voltunk az AE3000-es hangjával. Nos, most a megszokott AE mellé felkerült egy duplikátor segítségével az AT4081 is a gitárerősítő elé, majd a gitárbeállás keretében, azonos gain beállítással, kikapcsolt EQ-val csináltunk egy rögtönzött A/B tesztet. És leesett az állunk. (Ez nem éppen szakszerű vélemény-megfogalmazás, de szeretném érzékeltetni: megdöbbentő volt a különbség!) A legjelentősebb differencia, ami azonnal szemet (fület) szúrt, a 4081 elképesztő tranziens és dinamika-átvitele volt. Szinte életre kelt a hangzás, és az AE3000-hez képest lényegesen nagyobb energia volt érezhető azonos kivezérlés mellett. A nagy membránfelület egyenletes átvitelt biztosít, az elektronika pedig az igen kedvelt csöves hangzást megszégyenítő vastagságot kölcsönöz a nyers soundnak. És bár én is szívesen használom élőben a jó öreg Aphex 107- emet, ennek a mikrofonnak nincs szüksége warmerre. Az átviteli sáv ugyan keskenyebb, kb. 18kHz-ig megy fel, de aligha van ennek szerepe az említett felhasználásnál. Ellenben részletességét tekintve az AT4081 hihetetlenül gazdagnak bizonyult, az első pillanattól a hangrendszer képességeit feszegette (az egyik magyarországi JBL referenciarendszerről lévén szó, ez nem kis teljesítmény). A szalagmembrános sajátosság szerinti 8-as karakterisztikának még kisszínpadi körülmények között sem éreztem hátrányát, sőt, meglepően kevéssé jelentkezett a közeltéri hatás, ennek következtében nagyon kényelmesen állítható az in your face /közvetlen/ és a far /levegős/ hangzások között. Ugyancsak jelentős előnye és egyben hátránya a mikrofonnak az érzékenysége. A -42dBu-s érzékenység valóban nagyon meggyőző, és mivel hatalmas headroommal párosul jó előfok esetén, így tényleg csodálatos hangot lehet belőle kihozni, de nincs lehetőség a jel leoszására (pad-elésre), és ha ez a funkció nem áll rendelkezésre a keverőpulton (pl. Souncraft GB vagy a true line inputos Midas Venice), akkor könnyen túlvezérelheti az előfokot nagyobb hangnyomású alkalmazásnál. Nekem a gitáralap-közeli hangnyomásánál 0 gainnel is +4dBu-s peak jelszintet adott, és a specifikációban (ami tapasztalatom szerint az Audio-Technica e- setén hitelesnek tekinthető), 150dB-es hangnyomás a maximum. Összefoglalásképpen a tapasztalat, amit a koncert keverésénél hallottam és éreztem: a legenergikusabb és legáthatóbb gitár-sound, amit eddig hallottam. A megszokotthoz képest 2-3dB-lel halkabb gitárhangosítás mellett is tisztább, értelmezhetőbb, áthatóbb és modernebb volt a gitár minden hangja, hibátlan dinamikával. Csak két dolgot tudok mondani: Az Audio-Technica egyre újabb kellemes meglepetésekkel áll elő, és javaslom minden kollegának, zenésznek, hangmérnöknek, audiophilnek és megszállottnak: próbálja ki, hallgassa meg, mert ez a mikrofon nagyon magasra teszi a mércét! 19.

20 Újdonságok Új riportermikrofonok az Audio-Technica kínálatában Az IBC 2010 kiállításon az Audio-Technica két új mikrofont mutatott be. A Broadcast & Production sorozatot bővítik a BP4001 (kardioid) és a BP4002 (gömbkarakterisztikás) dinamikus mikrofonok, melyek arra készültek, hogy helytálljanak mindenféle broadcast interjú, ENG, EFP és sport alkalmazásban. Mindkét mikrofon frekvenciamenete kifejezetten a tiszta, artikulált beszéd reprodukcióhoz van kialakítva. A kardioid BP4001 iránykarakterisztikája csökkenti a hátulról és oldalról érkező hangok leképezését, megnövelve a mikrofonozott hangforrás izolációját, míg a BP4002 gömbkarakterisz- tikája kiegyenlített környezethangot biztosít. A külső helyszíni munkákat jól bíró masszív mikrofonok erősített acélkosárral és a külső házon belül lebegtetett felfüggesztésű belső szerelvényekkel rendelkezik, amivel kiemelkedő kézzaj-izolációt biztosít. A nyél elegendően hosszú, hogy bármilyen logót el lehessen helyezni rajta, így a BP4001 és BP4002 különösen jól alkalmazható külső helyszíni be- jelentkezésekre, interjúkra. A két új modellhez mikrofonszivacs, kemény tok, puha tok és professzi- onális mikrofonkengyel van mellékelve. Ajánlott bruttó végfelhasználói áruk Ft. BP4001 BP4002 Kapszula Dinamikus Dinamikus Iránykarakterisztika Kardioid Gömb Frekvencia átvitel Hz Hz Érzékenység -54 db (1.9 mv), 1 V, 1 Pa -56 db (1.5 mv), 1 V, 1 Pa Impedancia 300 ohm 300 ohm Tömeg 275 g 276 g Méretek 240,8 mm hossz, 40 mm fej átmérő 240,8 mm hossz, 40 mm fej átmérő Csatlakozó 3-pólusú XLRM 3-pólusú XLRM Az Audio-Technica-ról A nemzetközi hangtechnikai világ élvonalában eltöltött több mint 45 évvel, az Audio-Technica vezető újító az elektroakusztikai átalakítók területén; széleskörű elismerést szerzett az audió ipar számára gyártott mikrofonok, vezetéknélküli mikrofonok, fejhallgatók, keverők és egyéb elektronikák fejlesztéséért és gyártásáért. Az Audio- Technica mikrofonok és fejhall- gatók felhasználói között olyan nevek találhatók, mint a Metallica, Gwen Stefani, a Linkin Park, Lenny Krawitz, vagy Magyarországon Harcsa Veronika, Ferenczy György, Ganxsta Zolee és a kartel, Caramel, Zentai Márk, Varga Feri és Balássy Betty, Ferenczi György, Pál István Szalonna, Bartók Eszter, Váczi Eszter, Taksonyi Szigeti Fiúk. 20.

21 Marshall erősítők új generációja JMD az új éra Sokan szeretnének magukénak tudni minden legendás és jó hangú gitárerősítőt. Valljuk be, ez keveseknek adatik meg, más-más okokból. Mondjuk, hogy nem fér el a stúdióban. Erre lépett a Marshall. Sokan tanácsolták a Marshall fejlesztőinek, hogy ne kezdjenek modellezős erősítőt fejleszteni. Igazából nem is tették. Ott folytatták, ahol a JMP-1-gyel abbahagyták. Fogtak egy klasszikus, EL34- ekkel szerelt csöves végfokozatot, és a modellezés egyik mesterétől a Softube-tól átvették az öszszes régi és új klasszikus Marshall sound modelljét, megspékelve néhány elengedhetetlen effekttel és az elképzelhető legmodernebb vezérléssel. A hangok? JCM800, Bluesbreaker, DSL100, JMP-1, HaZe40, Guv nor, Mode Four, JVM410H, 1974, 1959 és ezek elegye. Mi szükséges egy tökéletes utazó cucchoz? Néhány elengedhetetlen, kiváló minőségű effekt, a JVM széria óta megszokott teljesen programozható lábkapcsoló, soros/párhuzamos effekt loop, vonal kimenet és totális MIDI kontroll. 21.

22 Zenedoboz PÁL ISTVÁN SZALONNA Kitüntették Szalonnát A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjével tüntették ki Pál István Szalonnát, napjaink egyik legkiválóbb magyar prímását, s az egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenészét. Pál István Szalonna szülei, Jancsó Katalin és Pál Lajos mindketten zenetanárok voltak, így igen korán a zene közelébe kerülhetett. Édesapja évekig a Kijevi Operaház karmestereként dolgozott, népzenét gyűjtött Kárpátalján, illetve szülőfalujában lakodalmakban muzsikált. A fiatal hegedűst ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tűntették ki. Blaskó Csabától és Kálmán Pétertől erdélyi népzenét kezdett tanulni, majd tercprímásként csatlakozott a Galga zenekarhoz. Néhány évvel később a kárpát-medencei, szláv, cigány és zsidó zenét is játszó Fonó Zenekar tagja lett. A muzsikálás mellett népzenegyűjtéssel foglalkozott erdélyi és kárpátaljai területeken, valamint gyökereinek köszönhetően a tanítás is egyre fontosabb részét képezte életének. Ma már az ország szinte valamennyi tájáról vannak tanítványai. Évek óta a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímásaként dolgozik, de emellett számtalan formációban láthatja, hallhatja a népzenét és világzenét kedvelő közönség. Saját zenekara a Pál István Szalonna és Bandája, melynek tagjai a Magyar Állami Népi Együttes zenészei. Repertoárjukon a legszebb kárpát-medencei dallamok mellett népzenei feldolgozások is szerepelnek. A zenész szépszámú elismerése, kitüntetése mellett ez évben október 23. alkalmából, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át a Néprajzi Múzeumban. Szalonna: Nagyon jó érzés volt harminc évesen olyan emberek mellett megkapni ezt a kitüntetést, akik az egész életüket a tudományra vagy kutatásra áldozták. Úgy gondolom ez a díj nem csak nekem, hanem a népzenei szakmának is szól. Kezd egyre több ember a népzene felé fordulni, melyhez talán mi is hozzájárulhattunk. Szalonna és bandája nemrégiben vette fel legújabb lemezét, mely hamarosan napvilágot lát. A zenekar a stúdió munkák mellett folyamatosan igyekszik eleget tenni a felkéréseknek, melyek itthonról és külföldről gyakorta érkeznek. Nem régen érkeztem haza Kanadából, de november közepén utazok is tovább Mexikóba, ahol egy közel három hetes turnén veszek részt. jegyzi meg a zenész, aki a tengerentúlon kívül, Európában is sokat játszik. Szalonna és Bandája többek között meghívott vendégként zenélhetett az Angol királyi családnál, Károly herceg születésnapján is. A prímás és zenekara közel két éve használja az Audio-Technica ATM350-es mikrofonját. Először a Drakula című musicalben játszva találkoztam az Audio-Technica mikrofonjaival. Nagyon megtetszettek, akkor döntöttük el, hogy mi is kipróbáljuk a területünkön. Az általunk népzenében használt hangszereknél; vonós, fúvós hangszereknél és a cimbalomnál is kiválóan bevált az ATM350-es. 22.

23 FERENCZI GYÖRGY Zenedoboz Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros 1985-ben country-zenészként kezdte pályafutását a Kápa együttesben. Később évekig külföldön játszott és 1993-ban elnyerte a világ legjobb szájharmonika-játékosa címét Trossingenben. Az azóta több díjat is begyűjtő zenész fúziós zenét játszik, egyre inkább határozottan a népzene felé fordulva Stúdiózenészként közel 250 lemezen játszott. Dolgozott a Hobo Blues Banddel, az LGTvel, a Takáts Tamás Dirty Blues Banddel, az Eddával, Zoránnal, Kim Novákkal, Gerendás Péterrel. Korábbi zenekarával a Ferenczi György és a Herfli Davidsonnal számos sikeres lemezt és koncertet tudhat maga mögött, de jelenlegi formációja a Ferenczi György és a Rackajam is nagy elismerésnek örvend. A zenekar most megjelent A Rackák világa című lemeze és könyve egy igazi csemegének számít a lemez- és könyvesboltok polcain. Ferenczi György: Ez egy olyan könyv, ami egy fotóalbum és úgy szól a zenekarról, hogy nem írunk egy szót sem magunkról, hanem különböző világirodalmi FERENCZI GYÖRGY RACKAJAM és a és magyar irodalmi klasszikusoktól párosítunk idézeteket a fényképekhez. Ehhez tartozik egy közel hetven perces lemezanyag, ami teljesen akusztikus felvétel, a Magyar Rádió 8-as Stúdiójában készült. A Ferenczi György és a Rackajam november 27-ei lemezbemutató koncertjén neves vendég művészek is fellépnek, úgymint Pál István Szalonna, Szokolay Dongó Balázs és Póka Egon. A zenekar ezen a koncerten már az Audio-Technica mikrofonparkját használva áll majd a színpadra. A teljesen akusztikus koncertek hangosításhoz kerestünk m i k r o f o n o k a t, amikor egy fellépés alkalmával találkoztunk az Audio-Technica mikronjaival. Négy AE5100-as mikrofont és két csíptető mikrofont használunk a kürtre és a kahonra. Nagyon fontos, hogy ezeket a mikrofonokat használva a természetes hangzás erősödik. Végre megszűnt az, hogy forogni, mocorogni kelljen a színpadon, ha teljesen akusztikusan játszunk. Nem kell nekünk alkalmazkodnunk a mikrofonokhoz. Az Audio-Technica mikrofonoknál van egy színpadi hangkép, ami azt eredményezi, hogy a hangszereink úgy szólnak, mintha hatszor akkora testük lenne. Ez a szájharmonikánál létkérdés. 23.

24 Zenedoboz A Taksonyi Szigeti Fiúk zenekar 1985-ben alakult öt fővel. Jelenleg a zenekart hét fő alkotja, mely felállás az elmúlt tíz évben nem változott. Műfaját tekintve a német (sváb) hagyományőrző (fúvós), valamint tánc- és szóra- koztató zenei vonalat követi a formáció játékában. A zenekar harmonika, két trombita-szárnykűrt, tuba-basszusgitár, tenorkürt-pozan, saxofon-klarinét és dob hangszeres összetételű. A zenekar vezetőjét, Kreisz Lászlót kérdeztük a 25 éves jubileummal kapcsolatos terveikről. Kreisz László: Az elmúlt tíz évben nem jelent meg hanghordózónk, így a jubileum kapcsán a jövő évben szeretnék elkészíteni egy új anyagot. Ehhez kapcsolódóan májusban szeretnénk egy nagyobb szabású koncertet tartani. Ezidáig a zenekarnak öt műsoros hanganyaga jelent meg kazetta, illetve az utolsó két kiadvány CD formájában is. Az év karácsonyára egy exkluzív, ünnepi hanganyaggal jelentünk meg, mini CD formájában őszén, fennállásunk 15 éves évfordulójára egy jubileumi, dupla albumot készítettünk, amely januárjában jelent meg ban pedig a 20 éves évforduló alkalmából megrendezett háromnapos ünnepségről készült dupla DVD albumot jelentettünk meg. teszi hozzá a zenekarvezető. A Taksonyi Szigeti Fiúk nagyon régóta az Audio- Technica eszközeit használja. Kreisz László: Énekre, a fúvósokra és a dobra is évek óta előszeretettel használjuk az Audio-Technica mikrofonjait, köztük az AE5400, az AE5100, az AE3000, az ATM25, az AT- M23HE és az PRO35-ösöket. Szinte csak játszanom kell! 24. Sallai Tibor Sallai Tibor, jelenleg Dobrády Ákos zenekarának gitárosa. Az elmúlt 15 évben számos ismert hazai zenekarban játszott, mint session zenész. A zenész a stúdióban is és a koncerteken is szívesen használja a Marshall JCM 800-asát. A felszerelésem lelke ez az erősítő. Gyakorlatilag nélkülözhetetlen, a setup-ból, legyen az koncert, vagy stúdió. Nem régóta használom a Marshallt, viszont arra jöttem rá, hogy a mai pop, illetve rock zenéhez a legalkalmasabb hanggal rendelkező erősítő. Nagyon sokoldalú, beállítását tekintve roppant egyszerű. Az effecteket illetően Tibor az erősítő előtt klasszikus analóg pedálokat használt, effekt útban pedig két komoly multit. A pedálok ki-be kapcsolására van egy zseniális berendezés, méghozzá a G-LAB GSC 3, illetve a MGC 6. Nincs zaj, nincs jelveszteség, programozható, és ezért nem kell stepp órákat vennem, amikor adott eset- ben több pedált ki akarok kapcsolni vagy éppen be. Programozása pofonegyszerű, őrület! A Dobrády Ákos koncerteken, a számítógép vezérli az MGC 6-ot, és a rackes multieffekteket. Nagyon megkönynyíti a feladatom, szinte csak játszanom kell!

25 Nagy Ádám 14 éve a Marshallal NAGY ÁDÁM Zenedoboz Nagy Ádám első zenei élményeit igen korán meg- szerezte, amikor édesapja egy szál gitárral énekelt az ágya mellett. A szülők maguk is zenéltek, így nem volt meglepő, hogy zeneoviba íratták a kis Ádámot. Az általános iskola megkezdése azonban a zene háttérbe szorítását is jelentette a zenész számára és inkább a sport iránt kezdett el érdeklődni. Hét éven át aktívan vízilabdázott. A középiskolai évek azonban mégis csak a zene felé terelték Őt. Tizenöt évesen az első nagy kedvenceit Hendrixet, Knopflert és Tátrait hallgatva, Juhász Gábornál került még közelebb a hangszerhez. Első zenekara az ős-tramps ebben az időben alakult meg, mely a tánczenekari stílusát szépen lassan kicsit keményebbre cserélte. Sok-sok próba és fellépés, lényegében így tanultunk meg muzsikálni az évek során mondja a zenész. Egyre több zenekarba hívták az egyre jobban játszó Nagy Ádámot. Így találkozott Royjal és az azóta egy tehetségkutató versenyből is jól ismert Szabó Leslie-vel az Atlanta nevű rockbandában, de játszott sunshine boogie-t az Up!-pal vagy bluest a Hot Cool Lunch-ban. Ádám: Ezenkívül játszottam a Teában, ahol több kiváló muzsikussal dolgozhattam együtt, mint például Cserháti Zsuzsával, Kentaurral vagy Császár Előddel, de a Tramps mindig maradt a saját bandánk. És közben Roy lett az énekesünk májusában a Roy és Ádám felállás hozta meg az igazi áttörést a zenésznek a Csapból is én folyok című dallal. A 2006-ban trióvá alakult formáció sikerszériája azóta is töretlen. Nagyon régóta, több száz koncerten előszeretettel használom a Marshall JCM 800-as erősítőjét, az 1960bx ládáját, valamint a Vox wah pedálját meséli a zenész. A JCM 800 egy egyszerű erősítő kiváló előfoktorzítással, és mivel nagyon bírom a szimplaságot hihetetlenül bejön nekem ez. A Mesa 1969-es ládám mellé kerestem egy modernebb hangú alsó ládát, kvázi párként, nagyobb koncertekre illetve stúdió használatra, így leltem a Marshall 1960-ra. Az 1960 több magassal és presence-szel rendelkezik, ami jól keverhető a Vintage hangfallal. Körülbelül tizennégy éve használok Marshall erősítőket. A Roy és Ádám Trió megalakulása óta négy stúdiólemezt és egy tízéves születésnapját ünneplő válogatás korongot jelentetett meg, de a rengeteg buli mellett folyamatosan zajlanak a következő hanghordozó munkálatai is.

26 Zenedoboz JANI J. SZENTKIRÁLYI Jani J. Szentkirályi Azma Anurral készül az első szólólemez Az erdélyi származású zilahi gitáros, Jani J. Szentkirályi tizenhárom évesen kezdett el zeneiskolába járni, klasszikus gitár szakra, de nem sok idő kellett, ahhoz, hogy megtalálja élete egyik meghatározóját, az elektromos gitárt ban szólógitárosként tevékenykedett a kolozsvári Shekinah formációban, ahol majd két évig zenélt, egészen addig, míg ban Magyarországra költözött. Magyarországra költözésemet követően, az év januárjában a Rock Band és Mobilmánia gitárosa lettem, ezért szükségesnek láttam bővíteni a fellépési felszerelésemet. A Marshall erősítőket természetesen már régóta ismerem. Egyik példaképem Yngwie Makmsteen is ezt használja, többek között ezért is választottam ezt a márkát. Kipróbáltam szinte az összes Marshall fejet. A JCM 800 és 900 maradt versenyben, de végül a saját elképzelésem szerint a 900-as mellett döntöttem, mert az 6L6 végfokcsövek világa közelebb áll hozzám. A 900- ast, a saját előfokommal hajtom meg. Idén először kezdtem mikrofonokat használni gitárládákhoz. Már vagy negyven koncerten vagyok túl és a felszereléseim eddig megelégedésemre szolgáltak. A Marshallok használata során a legjellemzőbb életérzés számomra a közben keletkező öröm. Az, hogy pontosan az a hang és úgy szól, ahogyan én szeretném. A 900-ast egy 1960-as lead ládával használom a koncerteken. Jani J. Szentkirályi. A gitáros, miközben éppen a nemrégiben napvilágot látott új Mobilmánia lemezen dolgozott a stúdióban, már elkezdte saját hanganyagának előkészületeit is. A zenész szólólemezének munkálatait Azma Anur dobossal néhány hónapja végzi. Jani: Ez az együttműködés nagy megtiszteltetés lehetne bárki számára, de nekem még annál is nagyobb. Ő az a dobos, aki a gitártörténelmileg is mérföldkőnek számító Cacophony lemezeken játszott, melyeket két kedvenc gitárosom; Jason Becker és Marty Friedman is jegyez. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer kapcsolatba kerülök Atmával, azt pedig főleg nem, hogy felajánlja az együttműködés lehetőségét. Hatalmas megtiszteltetés ez számomra. A közös munkák első néhány felvételei Mike Varney producerhez is elkerülnek majd, aki nagy érdeklődést mutat Jani munkája iránt. Mike olyan neveket futtatott eddig már be, mint Yngwie Malmsteen, Steve Vai, Paul Gilbert, vagy éppen Jason Becker. fűzi hozzá a zenész. 26.

27 SIDLOVICS GÁBOR Zenedoboz Sidlovics Gábor, Sidi azon zenészek közé tartozik, akiket a rockzene világa igen hamar megfertőzött. Az általános iskola évei alatt ugyan hosszú ideig a karate kötötte le. Az egyik rádió csatorna kívánságműsorában, egy Metallica szám hallatán, mégis azonnal beleszeretett a műfajba. A Zanzibár és a MAFIA zenekarok zenésze szívesen használja az Audio-Technica mikrofonjait és Marshall gitárerősítőit, egy JCM 800 Zakk Wylde Signature és egy JCM as társaságában. Sidi: Körülbelül öt éve hallottam róla először, hogy gitárosok használnak kondenzátor mikrofonokat koncerteken is. Addig, megmondom őszintén, azt hittem, hogy ez csak a stúdiók kiváltsága, hiszen a színpad nem éppen egy zajforrásoktól mentes, steril közeg. Egy kis nyomozás után, különböző fórumokon, pályatársakkal megtartott szakmai eszmecserék után, az akkor még gyártott AT 3035-ös Audio-Technica mikrofonra esett a választás. Egyik bulinkon teszteltük és a hatás jóval túlszárnyalta a várakozásokat. A keverőpultnál állva szinte meg tudtam markolni a gitárom hangját, olyan közelre hozta a mikrofon ben a Zanzibar négytagú lett és az addig két gitáros felállásból egy gitárossá váltottak. Egyetlen hathúrosként újra eljátszottam a mikrofonozás lehetőségeinek kibővítésének gondolatával. Kiss Zsolt KáZsé és Csepregi Géza hangmérnökökkel azt találtuk ki, hogy a színpadot szimetrikus elrendezéssel fogjuk kihangosítani, ami azt takarja, hogy a dob mindkét oldalán egy-egy 8 10-es bass láda és kettő-kettő gitárláda fog elhelyezkedni. Ezzel az elrendezéssel lehetőségem nyílik arra, hogy a két oldalt külön fejekkel hajtsam meg sztereóban. Ha már sztereó, akkor az a mikrofonozásnál is külön bánásmódot érdemel, és Hajdu Zoli barátom ekkor ajánlotta figyelmembe az AE 3000-es kondenzátor mikrofonokat. Újabb buli, újabb teszt. Két Artist Elite 3000-es és a két 57-es hangja megérkezett, szinte az egész település összeszaladt! emlékszik vissza a zenész, majd folytatja: Egyik barátom a figyelmembe ajánlotta az Audio-Technica professzionális gitár vezetéknélküli rendszerét (AEW-R4100+T1000; a szerk.), ami azon kívül, hogy komoly fémházban dolgozik, még öt év alatt egyszer sem hagyott cserben! A hangminőség csak egy dolog, de a legjobban gyűlölt randomszerű kihagyások, sercegések is eltűntek az életemből ezzel a gitár adó-vevő szettel. A Zanzibár házatáján jelenleg hatalmas a sürgés-forgás, hiszen új nagylemezükön dolgoznak. A várhatóan februárban megjelenő korong első száma már ősszel a rádióhallgatók nagy kedvence lehet. 27.

28 Zenedoboz ÁBRAHÁM ZSOLT 15 ÉVES A heaven street seven Ábrahám Zsolt 2004 óta a Heaven Street Seven és a The Twist formációk gitárosaként sokat látott, halott zenész, akinek fontos a minőség. Beszéljen magáért a zene! A The Twist zenekar öndefiníciója, Zsolt munkásságában is, akár mottóként jelentkezhetne. A zenész három éve Vox és Audio-Technica felhasználó. Ha az embernek VOX erősítője van, az olyan, mintha a rocktörténet egy darabját birtokolná. Mindig is szerettem volna egy ilyen erősítőt, és az Audmax Kft. segítségével körülbelül három évvel ezelőtt be is szerezetem egy VOX AC30 CC2H és BN212- es fejláda összeállítást, amivel igen elégedett is voltam. Két éve a Heaven Street Seven legutóbbi, Jazz című lemezének felvételénél egy VOX AC15 Heritage erősítőt is használtunk, amit tesztelésre kaptam kölcsön a cégtől. A kis bestia olyan elképesztően teljesített, olyan sokoldalú volt bár első ránézésre viszonylag egyszerű konstrukcióról van szó, hogy a felvételek befejezése után megvettem magamnak a nagytestvérét, azt a VOX AC30 Heritage limitált kiadású erősítőt, amit ma is használok. - jegyzi meg Zsolt, aki soha nem készült tudatosan arra, hogy gitáros legyen. Tizennyolc évesen kezdett el autodidakta módon zenélgetni, mondván, Ő zenét akar csinálni. Az egykori szegedi Időrablók gitárosa több zenekarban is megfordult már azóta. Játszott többek között a Yonderboi-jal, a Neo csapatában és 2004 óta tagja a Heaven Street Sevennek is. Szintén a Jazz című albumunk felvételeinél használtam először az Audio-Technica AE 3000 kondenzátor mikrofonját. Kezelhetőségével, egyenes, meleg hangjával nagyon jól bevált a hangzásomhoz, és azóta mind stúdióban, mind koncerten használom. Mostanában komoly igénybevételnek vannak kitéve ezek a cuccok, hiszen a zenekar készül a tizenöt éves születésnapjára, amelyet november tizenkettedikén, az A38 hajón tartanak majd. Ebből az alkalomból megjelenik majd egy válogatás lemez is, melyen úgy tervezzük, hogy két új szám és néhány, kissé átdolgozott régi szám is helyet kap. Dupla album lesz ez, amelynek az A lemezén slágerek, B lemezén pedig a zenekari tagok szerepelnek majd. Zsolt azonban nem csak a Heaven Street Sevennel készül, hiszen decemberben jelenik meg másik zenekara, a The Twist debütáló albuma. 28.

29 LEE OLIVÉR Zenedoboz Lee Olivér Lee Olivér lett 2010-ben az év legjobb új gitárosa az ujgitaros.hu tehetségkutató versenyében. A fiatal zenész kilencéves korában került először kapcsolatba hangszerével, édesanyja unszolására, de a foci ekkor még jobban lekötötte, mint a gitározás, így abba is hagyta a zenélést. Az évek azonban mégis a zene mellé sorolták a gitárost, akit, manapság különböző szereplésein túl több alkalommal barátja Kállay-Saunders András mellet láthattuk a Megasztárban. Muszájból gitároztam, minimális energiabefektetéssel sajnos. A zenét mindig is imádtam és elbűvölve néztem, hallgattam a gitárosokat, főleg klasszikus és flamenco területen, de a lustaság sajnos győzött. emlékszik vissza Olivér. Az idő azonban édesanyjának adott igazat, és tizenöt évesen egy gimnazista barátja által vásárolt gitár és egy kontakthibás torzító számítógépre kötése után úgy érezte, mégis csak a gitár és a zene az, amivel neki foglakoznia kell. Miután nagy nehezen megérkezett az első elektromos gitárom, egy ideig autodidaktaként szedegettem le a dalokat, majd Kállai Jánostól vettem magánórákat. Később Lukács Peta óráira kezdtem járni. Elmondhatatlanul sokat köszönhetek neki, de talán az egyik legfontosabb, hogy megváltozott a zenéhez való hozzáállásom, illetve zenei mindenevő lettem. mondja a zenész, aki jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió negyedéves tanulója, Tornóczky Ferenc és Babos Gyula szárnyai alatt. Aki zenél az boldogabban él! ezzel a mondattal zárta az ujgitaros.hu tehetségkutató versenykiírását Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára. S végül, aki igazán boldog Lee Olivér lehetett, ugyanis ő lett az év legjobb új gitárosa. Sok-sok más nyere- mény mellett a zenész, az Audmax Kft. ajándékaként, egy csöves Marshall erősítő boldog tulajdonosává vál- hatott. Sosem volt Marshall erősítőm, de a Marshall 1959 Plexi lenyűgözött. Ez a hang Győzött a gitár a focival szemben egy legenda ma már, és mégis elképesztően korszerű, aktuális. Egy ideje belebolondultam ebbe az erősítőbe, mondhatni egy nagy álom vált valóra. teszi hozzá a gitáros. A közeljövőben Tóth János Rudolf és Fejér Simon (Deák Bill Blues Band) barátaimmal az Ütött-Kopott trióval szeretnénk egy lemezt készíteni A blues világából kiindulva egy akusztikus ízű dolgot szeretnék létrehozni. Nem unatkozom! Hála Istennek rengeteg hatás ér mostanában, amik arra sarkallnak, hogy saját zenéimen dolgozzak, gondolkozzak. Ez nagyon érdekel most. 29.

30 Lassan öt éve keveredtem a szigetszentmiklósi Sziget Színház közelébe, mint hangos ember. Már az első alkalommal is nyilvánvalóvá vált, hogy nagy potencia van a csapatban. Ennek ékes bizonyítékát, a Drakula musicalt rengetegen láthatták két nyáron is a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A sort az európai Hair musical turné folytatta, immáron túl az 50. előadáson. Idén sem szakadt meg a nagyszabású produkciók sora: nyáron bemutatásra került A Trója musical. A komáromi Magyar Lovas Színház és a Sziget Színház közös vállalkozását hozzávetőleg hatezer néző díjazta álló tapssal az igmándi erőd falai előtt. Az előadást az Allen&Heath ilive családjának T80- as kezelőfelületén és idr32 MixRackjén kevertem. Az énekes és a prózai szereplők hangját Audio- Technica AT899cW-TH mikrofonokkal 14 csatorna ATW-3110-es vezeték nélküli szetten keresztül kaptam meg. A zenei alapokat, a hangeffekteket és a kórust PC alapú soksávos bejátszó biztosította. Ezen a ponton ágazik kétfelé a történet, mert a nagyszabású igmándi előadást megelőzte a szigetszentmiklósi lómentes változat. Ezen a helyszínen a front hangrendszer L-Acoustics emblémás eszközökből állt: 2 db 115XT-HiQ (LR), 1 db 12XT (center), 2 db 108P (frontfill) és 4 db SB118 a színpad alatt kardioid lesugárzásúvá pakolva és késleltetve, mindez LA8-as processzált végfokokkal hajtva. A monitorok feladatát 2 db Trevis Audio TA-08P látta el a színpadfedés első lábaira rögzítve, a színpad szintjétől 2,3 m magasságban. A TA-08P-k használatát az indokolta, hogy a 108Pk 100 fokos körszimmetrikus lesugárzásával ellentétben a Trevisek 90x60(HxV) lesugárzással rendelkeznek, ami sokkal jobban illett a játéktér két első sarkában sidefill jellegű elhelyezéshez, minimalizálva a nem kívánt visszaverődéseket (padló, díszlet, fedés). Az erőd biztosította óriási játéktérhez képest apró (14x14m) színpadon nagyon jó hasznát vettem a díszletfalak közé telepített AT8015 puskamikrofonnak: a hangsugárzók közelsége miatt kevésbé tudtam volna visszaadni a gyerekek háttérzaját 30.

31 vagy a csata hangjait a mikroportokon keresztül, de a falak között sikerült egy olyan pozíciót találnom a mikrofonnak, ahonnan kiválóan hozta ezeket a hangokat, úgy hogy nem kellett tartanom a gerjedéstől. A nagy helyszínen már nem használtam puskát, ott a szereplők portjaival jól megoldható volt az atmoszféra összeszedése és a Magyar Lovas Színház is kivette a részét a hanghatások létrehozásából. Az erőd hatalmas játéktere nem csak segítség volt, de nagy feladat elé állította a vezeték nélküli rendszert: A mikroport vevőket és a központi antennákat csak a keverőállásban tudtuk elhelyezni, ezért a távolságok még nagyobbra nőttek. Itt már méterben kellett gondolkodni vízszintes irányban és méterben függőlegesen. Az öröm az ürömben, hogy a legnagyobb (100m) és a legkisebb (30m) távolság aránya csökkent a játéktér melletti elhelyezéshez képest, így nagy erősítésű antenna-boosterek használatakor nem kellett tartanom az RF elektronika túlvezérléséből adódó torzítások zavaró melléktermékeitől és azok intermodulációjától. A terepadottságok nem kedveztek a hangsugárzó rendszer kiépítéséhez, de a lehetőségeket maximálisan kihasználó EAW hangrendszer lett telepítve a produkció megrendelésére. Az ilive T80 kezelőfelület első látásra szűknek tűnhet egy ilyen produkcióhoz, de a keverő hihetetlen flexibilitásának köszönhetően ki tudtam alakítani egy olyan jól használható kezelőfelületet és belső struktúrát, amivel minden paraméterhez és faderhez gyorsan hozzá tudtam férni amellett, hogy a legfontosabb kezelőszerveket minden esetben láthattam. Azt hittem, hogy bőven kihasználom a DSP nyújtotta teljes körű csatorna-processzálási lehetőségeket, az effekt-processzorokat, a DCA lehetőségeket és teljesen szabadon konfigurálható kezelőszerveket, de a konfigurálás után azt kellett látnom, hogy még egy produkció simán kijönne a szabad lehetőségekből. Hajma Péter 31.

32 torok, fülmonitorok, Madách Színház, jézusmária Ezt végighallgatva először csak annyit mondtunk, hogy hmmmm.., hááátööööizééé és sűrűn vakargattuk a fejünket, majd felhívtam Farsang Áront, a koncert leendő hangmérnökét, aki egyébként a Madáchban is dolgozik, hogy műszaki oldalról próbáljon meg felvilágosítani a produkcióval kapcsolatban. Megnyugtatott ő sem tud sokkal többet, de majd menet közben minden kiderül, és úgyis megoldjuk valahogy. Éreztem a szavaiban a nyugalmat, a sokévnyi színházi káosz biztos másképp szocializálja a hangmérnököt. Áronnal pár hónappal előtte ismerkedtem meg egyébként, némi digitpultos fejtegetés eredményeképp megnézték az ilivet és láthatóan tetszett nekik. Ez, és a tömérdek megfejteni való a produkció kapcsán vezetett az ötletig, hogy vigyük ki az ilivet a próbákra, majd tegyük be a Madáchba és akkor egyrészről biztosan megoldunk majd minden igényt, ill. Áron is kipróbálja élesben. Emellett kialakult a pontos eszközlista is: mi biztoilive vendégjáték a Madách színházban Múlt év tavaszán már a Madách Színház színpadán és hangpáholyában, Serbán Attila koncertjén vendégszerepelt az Allen&Heath ilive keverőpult. Egy hivatalos sajtóbejelentés biztos valahogy így kezdődne. Én megpróbálom kicsit bővebbre engedni mondókámat, és szélesebb áttekintést adni egy produkció megvalósulásáról, az ilive műszaki megoldásai mellett kicsit betekintenék a produkció backstage világába is. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a koncert előtt kb. két héttel kiderült, hogy támogatnánk Serbán Attila koncertjét némi mikrofonozással, és majd még meglátjuk mi mindennel. Ezt követte egy személyes találkozó, melyen Attila és menedzsere Mariann vázolták a produkciót, kiderültek olyan, első hallásra ijesztő részletek, mint a 16 tagú zenekar síppal, dobbal, nádihegedűvel, mindennel. Rock szekció, vonós szekció, fúvósok, ehhez még 30 tagú kórus, soksávos anyag bejátszása, taktjel szétosztás, feszített próbamenetrend (összesen 3 nap, erre az alkalomra összeálló zenekar), lábmoni- 32.

Erősítő tanfolyam Keverők és előerősítők

Erősítő tanfolyam Keverők és előerősítők Erősítő tanfolyam Keverők és előerősítők Hol tartunk? Mikrofon Gitár Dob Keverő Végfok Mi az a keverő? Elektronikus eszköz Audio jelek átalakítása, majd keverése Csatornák erősítése (Hangszínszabályozás)

Részletesebben

NEM SZÜKSÉGES SZÁMÍTÓGÉP

NEM SZÜKSÉGES SZÁMÍTÓGÉP NEM SZÜKSÉGES SZÁMÍTÓGÉP 4-csatornás DJ kontroller digitális keverővel Kettős USB audio interfész 2 számítógép csatlakoztatása egyidejűleg 3 Serato DJ kiegészítő csomag mellékelve (Pitch n Time; Flip;

Részletesebben

Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra!

Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra! Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra! Mindig a zenekar honlapjáról letölthető rider az aktuális. Kérjük ellenőrizze a sorszámot! Kérjük minden

Részletesebben

CRX 1228 Ultra kis zajú 12 csatornás power mixer

CRX 1228 Ultra kis zajú 12 csatornás power mixer CRX 1228 Ultra kis zajú 12 csatornás power mixer CRX 1628 Ultra kis zajú 16 csatornás power mixer +48V Phantom táp 3 sávos EQ minden csatornában Aux / Effekt kimenet Aux return Effekt - 256 DSP 2x7 sávos

Részletesebben

Navigáció: GPS Tracking: 3G modem: A gyors CPU-nak köszönhetően a. készülék akadozásmentesen futtatja a. is. A navigáció használata

Navigáció: GPS Tracking: 3G modem: A gyors CPU-nak köszönhetően a. készülék akadozásmentesen futtatja a. is. A navigáció használata Navigáció: A gyors CPU-nak köszönhetően a készülék akadozásmentesen futtatja a legújabb GPS navigációs szoftvereket is. A navigáció használata közben lehetősége van zenét hallgatni vagy filmet nézni, ilyenkor

Részletesebben

X sorozat: csúcsminőségű digitális zene. A Sony bemutatja az új vezeték nélküli Made for ipod/ iphone/ipad hangsugárzó-dokkolókat

X sorozat: csúcsminőségű digitális zene. A Sony bemutatja az új vezeték nélküli Made for ipod/ iphone/ipad hangsugárzó-dokkolókat Sajtóközlemény 2012. január 10. X sorozat: csúcsminőségű digitális zene A Sony bemutatja az új vezeték nélküli Made for ipod/ iphone/ipad -dokkolókat A Sony öt új Made for ipod/ iphone/ipad -dokkolója

Részletesebben

Lars & Ivan THA-21. Asztali Headamp A osztályú Erősítő Használati útmutató

Lars & Ivan THA-21. Asztali Headamp A osztályú Erősítő Használati útmutató Lars & Ivan THA-21 Asztali Headamp A osztályú Erősítő Használati útmutató Lars & Ivan Köszönjük, hogy Lars & Ivan gyártmányú készüléket választott. A Lars & Ivan elkötelezett mind a minőségi zenehallgatás

Részletesebben

Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra!

Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra! Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra! Mindig a zenekar honlapjáról letölthető rider az aktuális. Kérjük ellenőrizze a sorszámot! Kérjük minden

Részletesebben

ZANZIBAR Technikai Adatlap (Technical Rider)

ZANZIBAR Technikai Adatlap (Technical Rider) ZANZIBAR Technikai Adatlap (Technical Rider) A zenekar felállása: Főének: Rita Gtr +vocal: Sidi Bass +Vocal: Miki Dob: András Hangtechnikus (keverős), és színpadi technikusok (roadok) kísérik a zenekart

Részletesebben

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők A Panasonic 2016-ban bevezeti új, HD6M típusú, mikrofonos fejhallgatóját, amely a belépő szintet képviseli kategóriájában. Az új fejhallgató kiválóan adja vissza a legigényesebb zenéket is. A HD6M a korábbi

Részletesebben

TM-76875 Hanglejátszó

TM-76875 Hanglejátszó TM-76875 Hanglejátszó Használati útmutató 2011 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában, beleértve az elektronikai és mechanikai kivitelezést

Részletesebben

JBL COMMERCIAL SERIES. Nagy Teljesítmény. Átfogó, Sokoldalú Hang.

JBL COMMERCIAL SERIES. Nagy Teljesítmény. Átfogó, Sokoldalú Hang. JBL COMMERCIAL SERIES Nagy Teljesítmény. Átfogó, Sokoldalú Hang. JBL COMMERCIAL SERIES A JBL Commercial Series, a legjobb HARMAN márkák dinamikus kombinációja tudja, hogy minden üzlet számára elengedhetetlen

Részletesebben

SC Surround Sound Card (714DX 7.1 SOUND EXPERT)... A 7.1 hangszórók bekötése. 2

SC Surround Sound Card (714DX 7.1 SOUND EXPERT)... A 7.1 hangszórók bekötése. 2 Termékismertető A: Analóg bemenetek és kimenetek B: Digitális S/PDIF bemenet és kimenet C: Belső analóg bemenetek C A B Üzembe helyezés A műveletek előtt végezze el a következőket: Ha alaplapi hangkártyával

Részletesebben

DJ2GO2 4-CSATORNÁS PRÉMIUM DJ KONTROLLER KISMÉRETŰ DJ KONTROLLER AUDIO INTERFÉSSZELL

DJ2GO2 4-CSATORNÁS PRÉMIUM DJ KONTROLLER KISMÉRETŰ DJ KONTROLLER AUDIO INTERFÉSSZELL 4-CSATORNÁS PRÉMIUM DJ KONTROLLER Dupla USB port a zökkenőmentes DJ-váltáshoz 2-inch átmérőjű színes LCD kijelző mindkét jog-tárcsába integrálva Mellékelt Serato DJ (teljes verzió) Érintés-érzékeny gombok

Részletesebben

5. Tisztítás...14 5.1 Felületek tisztítása...14 5.2. HT40 PRO belső szélzsák tisztítása...14

5. Tisztítás...14 5.1 Felületek tisztítása...14 5.2. HT40 PRO belső szélzsák tisztítása...14 2 3 4 Tartalomjegyzék 3, 4, 8, 9 ábrák...2 5, 6, 7, 10 ábrák...3 11-16 ábrák...4 1. Biztonsági előírások...6 2. Készülék bemutatása...6 2.1 Bevezetés...6 2.2 Doboz tartalma...7 2.3 Opcionális tartozékok...7

Részletesebben

Még gazdagabb játékélményt ígér a SIE új csúcskonzolja, a PlayStation 4 PRO

Még gazdagabb játékélményt ígér a SIE új csúcskonzolja, a PlayStation 4 PRO A Sony Interactive Entertainment(SIE) a mai napon jelentette be az új PlayStation 4 Pro (PS4 Pro) (CUH-7000 sorozatszámú) játékkonzolt, mely továbbfejlesztett képfeldolgozó képességének köszönhetően 4K

Részletesebben

B THE FIRST koncert rider

B THE FIRST koncert rider B THE FIRST koncert rider A riderünk egy számunkra optimális hangosítást vetít elo re. Ha bármi fajta különbség merülne fel a zenekarunk igényei és a megrendelo által biztosított felszerlés között, akkor

Részletesebben

AVL-1000. Dinamikus ének és hangszermikrofon

AVL-1000. Dinamikus ének és hangszermikrofon AVL-1000 Dinamikus ének és hangszermikrofon Sávszélesség: 70Hz - 14kHz Érzékenység: -75dB +/- 3dB (OdB=1 V / microbar@ I khz) Impedancia: 500 Ohm +/- 30% (@ I khz) Felhasználási javaslat: Általános hangosítási

Részletesebben

FEJHALLGATÓ FÜLHALLGATÓ. 4 990 Ft Bruttó kiskereskedelmi ár SHP520. 2 790 Ft Bruttó kiskereskedelmi ár BHP515. 2 990 Ft Bruttó kiskereskedelmi ár

FEJHALLGATÓ FÜLHALLGATÓ. 4 990 Ft Bruttó kiskereskedelmi ár SHP520. 2 790 Ft Bruttó kiskereskedelmi ár BHP515. 2 990 Ft Bruttó kiskereskedelmi ár FEJHALLGATÓ FÜLHALLGATÓ SHP520 Travel fejhallgató Deluxe fejhallgató hangerő-szabályozó 40mm membrán Érzékenység: 114dB 150mW maximális teljesítmény BHP515 Travel fejhallgató Travel fejhallgató összecsukható

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0 TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0 Készlet tartalma: M Távirányító D,I 2 /16 Ohmos hangszóró E Vezérlő egység R Infra vevő Csatlakozó pontok F Tápellátás 230V N Tápellátás 230V I Bal hangszóró ( piros vezeték

Részletesebben

KONCERT RIDER. Mindig a zenekar honlapjáról letöltheto rider az aktuális. Kérjük minden esetben írásban egyeztesse a technikai feltételeket!

KONCERT RIDER. Mindig a zenekar honlapjáról letöltheto rider az aktuális. Kérjük minden esetben írásban egyeztesse a technikai feltételeket! KONCERT RIDER Kedves Kollégák! Kérjük minden esetben olvassák el és fordítsanak külön figyelmet az alábbiakra! Mindig a zenekar honlapjáról letöltheto rider az aktuális. Kérjük minden esetben írásban egyeztesse

Részletesebben

Tartalomjegyzék 4. Előszó. 1 Figyelmeztetés 2

Tartalomjegyzék 4. Előszó. 1 Figyelmeztetés 2 Előszó Először is engedje meg hogy megköszönjük, hogy cégünk MP3 lejátszó készülékét vásárolta meg! A kényelmes és biztonságos használat érdekében kérjük, hogy körültekintően olvassa el ezt az Útmutatót,

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

Technikai rider 2.3 (2013)

Technikai rider 2.3 (2013) Technikai rider 2.3 (2013) Színpad: A zenekar helyigénye a színpadon min. 8m széles és 6m mély. Ha lehetséges, kérünk egy 2m x 2m es, max.! 15cm magas dobogót a cimbalom alá. Mélységben a cimbalom és a

Részletesebben

Lenovo Ideapad YOGA3 PRO 80HE00MCHV (80HE00MCHV)

Lenovo Ideapad YOGA3 PRO 80HE00MCHV (80HE00MCHV) Lenovo Ideapad YOGA3 PRO 80HE00MCHV (80HE00MCHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: YOGA Termékvonal: Lenovo 2 az 1-ben Hibrid Notebook Termékvonal2: 2 az 1-ben Hibrid Notebook Processzor: Intel Core M Processzor

Részletesebben

Dell Inspiron 3567 i3 notebook

Dell Inspiron 3567 i3 notebook AUDI VBK notebook A kategória Dell Inspiron 3567 i3 notebook Kitűnő választás otthoni vagy irodai használatra. Média lejátszáshoz, internetezéshez, munkához ajánljuk. Intel Core i3 2,0 GHz 15,6 FullHD

Részletesebben

Finomhangolás: 11 új Sony fülhallgató a különböző zenei stílusokhoz igazítva

Finomhangolás: 11 új Sony fülhallgató a különböző zenei stílusokhoz igazítva Sajtóközlemény CES, Las Vegas 2012. január 9. Finomhangolás: 11 új Sony fülhallgató a különböző zenei stílusokhoz igazítva A Sony 2012-ben 11 féle, különleges gonddal tervezett fejhallgatóval jelentkezik,

Részletesebben

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV)

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV) Lenovo Ideapad YOGA 300 80M1001BHV (80M1001BHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: YOGA Termékvonal: Lenovo 2 az 1-ben Hibrid Notebook Termékvonal2: 2 az 1-ben Hibrid Notebook Processzor: Intel Celeron Processzor

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

model leírás nettó ár

model leírás nettó ár model leírás nettó ár M SOROZAT - MUSIC CREATION AKTÍV MONITOROK M030AM KÉT UTAS AKTÍV "MUSIC CREATION" MONITOR Natural Composite Enclosure (NCE ) ház, DCW technológiával, védőrácsokkal és mágneses árnyékolással

Részletesebben

termékkatalógus I Magyarország

termékkatalógus I Magyarország termékkatalógus I Magyarország 2009 természetesen technikai. az elnök üzenete Tisztelt európai Vásárlónk, Üdvözli Önt az Audio-Technica 2009. évi európai katalógusa. Jelen előszó megírásának idején a globális

Részletesebben

PET?FI M?VÉSZETI LIGET Dunaújváros MJV webhelyen lett közzétéve (

PET?FI M?VÉSZETI LIGET Dunaújváros MJV webhelyen lett közzétéve ( Az idén nyáron is benépesül a Pet?fi liget városunkban. A Bartók Kamaraszínház M?vészeti Liget névvel b? egy hónapos összm?vészeti fesztivállal gondoskodik a város polgárainak igényes nyári szórakoztatásáról.

Részletesebben

DELL Vostro MONET14SKL1605_011_UBU-11

DELL Vostro MONET14SKL1605_011_UBU-11 DELL Vostro 5459 - MONET14SKL1605_011_UBU-11 (MONET14SKL1605_011_UBU-11) Bruttó ár: 204.990 Ft Termékcsalád: Vostro Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor:

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

1. Legfontosabb tulajdonságok. 2. A lejátszó leírása

1. Legfontosabb tulajdonságok. 2. A lejátszó leírása 1. Legfontosabb tulajdonságok 1,5 colos TFT képernyő MP3, WMA, FLAC, APE audio formátumok támogatása MPEG-4 (AVI) video formátum támogatása Beépített FM rádió A zeneszámok szövegének egyidejű kijelzése

Részletesebben

AJÁNLAT. Pilis Város Önkormányzata. Hajnal Csilla polgármester asszony részére. Tárgy: Szavazatszámláló és konferencia rendszer eszközeinek beszerzése

AJÁNLAT. Pilis Város Önkormányzata. Hajnal Csilla polgármester asszony részére. Tárgy: Szavazatszámláló és konferencia rendszer eszközeinek beszerzése AJÁNLAT Pilis Város Önkormányzata Hajnal Csilla polgármester asszony részére Tárgy: Szavazatszámláló és konferencia rendszer eszközeinek beszerzése Tisztelt Ajánlatkérő! Ajánlat száma: 218/NJ/2017 Köszönjük,

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány

Bruttó ár: 0 Ft. Háttértár mérete: Háttértár típusa: Lemez meghajtó: Kijelző méret: LED háttérvilágítás, 16:9 képarány ASUS X302UJ-FN021D (X302UJ-FN021D) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Asus Notebook / Asus Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core i5 Processzor jellemző: i5-6200u / 2,30GHz - 2,80GHz /

Részletesebben

A Sony napjaink digitális képalkotáshoz kapcsolódó igényeihez igazítva bővítette

A Sony napjaink digitális képalkotáshoz kapcsolódó igényeihez igazítva bővítette Sajtóközlemény Budapest, 2010. december 13. A Sony bővíti SD kártya kínálatát Az új sorozat kedvező ár/érték arányú belépő modellekkel, nagysebességű, Class 10-es kártyákkal valamint a világ első, AVCHD

Részletesebben

SJ4000 Felhasználói útmutató

SJ4000 Felhasználói útmutató SJ4000 Felhasználói útmutató Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak közelébe, mint például mágnes és elektromos motor. Kerülje az

Részletesebben

Clavia Nord Electro 5D 61 + Roland KS18Z állvány

Clavia Nord Electro 5D 61 + Roland KS18Z állvány Clavia Nord Electro 5D 61 + Roland KS18Z állvány digitális színpadi zongora ajándék ROLAND KS18Z állvánnyal Értékelés: Még nincs értékelés Ár Alapár áfával együtt: Fogyasztói ár: 537.900 Ft 1 / 5 Kedvezmény:

Részletesebben

NHDR-3104AHD-II NHDR-3108AHD-II NHDR-3116AHD-II NHDR-5004AHD-II NHDR-5008AHD-II NHDR-5016AHD-II NHDR-5204AHD NHDR-5208AHD. Telepítői Segédlet

NHDR-3104AHD-II NHDR-3108AHD-II NHDR-3116AHD-II NHDR-5004AHD-II NHDR-5008AHD-II NHDR-5016AHD-II NHDR-5204AHD NHDR-5208AHD. Telepítői Segédlet NHDR-3104AHD-II NHDR-3108AHD-II NHDR-3116AHD-II NHDR-5004AHD-II NHDR-5008AHD-II NHDR-5016AHD-II NHDR-5204AHD NHDR-5208AHD Telepítői Segédlet 2016.08.03. Köszönjük, hogy a Novus termékeket választotta!

Részletesebben

A 92. sorszámú Stúdióvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 92. sorszámú Stúdióvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 92. sorszámú Stúdióvezető megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 53 213 06 1.2.

Részletesebben

DELL Inspiron 5758 (DI5758N GH1TD4BK-11)

DELL Inspiron 5758 (DI5758N GH1TD4BK-11) DELL Inspiron 5758 (DI5758N2-4005-4GH1TD4BK-11) (DI5758N2-4005-4GH1TD4BK-11) Bruttó ár: 0 Ft Ár: 100.000-125.000 Ft Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor:

Részletesebben

vonalsugárzók a kiváló beszéd érthetőségért

vonalsugárzók a kiváló beszéd érthetőségért vonalsugárzók a kiváló beszéd érthetőségért Mi megoldjuk a problémáját! HANGOSÍTANI KÖNNYŰ! CSAK BERAKOK NÉHÁNY HANGLÁDÁT, MEG JÓ PÁR MÉLY- NYOMÓT ÉS MÁR KÉSZ IS A RENDSZER. Természetesen ez a sokszor

Részletesebben

ANC-S SD-NAVI HIBAELHÁRÍTÁSI ELJÁRÁSA (1.00 verzió) Áttekintés és lábkiosztás A FŐKAPCSOLÓ EGYÁLTALÁN NEM MŰKÖDIK (nincs hang és nincs kijelzés)

ANC-S SD-NAVI HIBAELHÁRÍTÁSI ELJÁRÁSA (1.00 verzió) Áttekintés és lábkiosztás A FŐKAPCSOLÓ EGYÁLTALÁN NEM MŰKÖDIK (nincs hang és nincs kijelzés) 1. TARTALOM Ügyfél panasza Áttekintés és lábkiosztás A FŐKAPCSOLÓ EGYÁLTALÁN NEM MŰKÖDIK (nincs hang és nincs kijelzés) NINCS HANG (kijelző OK) NINCS KIJELZŐ (hang OK) GPS probléma Bluetooth USB lejátszás

Részletesebben

Alcor HD-2800 digitális vevő

Alcor HD-2800 digitális vevő Alcor HD-2800 digitális vevő MPEG-4 HD DVB-T vevő, szabadon fogható és kódolt adásokhoz Beépített Conax 7 kártyaolvasó MinDigTV Extra kompatibilis Teljes kompatibilitás az MPEG-4 H.264/AVC High Definition

Részletesebben

reactable interaktív zeneasztal

reactable interaktív zeneasztal reactable interaktív zeneasztal 2(6) - reactable Interaktív zeneasztal reactable Interaktív zeneasztal A reactable interakív asztal egy modern, többfelhasználós elektroakusztikus hangszer. A hangszer kezeléséhez

Részletesebben

SFP 6070 USER S MANUAL NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD NA POUŽITIE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ INSTRUKCJA OBSŁUGI EN CZ SK HU SPORT CLIP MP4 PLAYER

SFP 6070 USER S MANUAL NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD NA POUŽITIE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ INSTRUKCJA OBSŁUGI EN CZ SK HU SPORT CLIP MP4 PLAYER SFP 6070 USER S MANUAL NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD NA POUŽITIE SPORT CLIP MP4 PLAYER MP4 PŘEHRÁVAČ SPORT CLIP MP4 PREHRÁVAČ SPORT CLIP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SPORT CLIP MP4 LEJÁTSZÓ INSTRUKCJA OBSŁUGI ODTWARZACZ

Részletesebben

LED DRIVER 6. 6 csatornás 12-24V-os LED meghajtó. (RDM Kompatibilis) Kezelési útmutató

LED DRIVER 6. 6 csatornás 12-24V-os LED meghajtó. (RDM Kompatibilis) Kezelési útmutató LED DRIVER 6 6 csatornás 12-24V-os LED meghajtó (RDM Kompatibilis) Kezelési útmutató Tartsa meg a dokumentumot, a jövőben is szüksége lehet rá! rev 2 2015.09.30 DEZELECTRIC LED DRIVER Bemutatás A LED DRIVER

Részletesebben

Szarka Tamás RIDER 2018

Szarka Tamás RIDER 2018 Szarka Tamás RIDER 2018 HANGRENDSZER: Professzionális, minőségi hangrendszer, melynek képesnek kell lenni 110 db-es torzításmentes hangkép leadására, a keverőpultnál mérve. A frontkeverő a nézőtér kb.

Részletesebben

- Biztosítani kell, hogy amikor a terméket bekötjük a hálózati kábel nincs szétlapítva és sérülésmentes.

- Biztosítani kell, hogy amikor a terméket bekötjük a hálózati kábel nincs szétlapítva és sérülésmentes. Gratulálunk a SINN7 Status 24/96 hangkártya beszerzéséhez. Köszönjük, hogy bizalmát a mi DJ technológiánkba fektette. Mielőtt használatba helyezi ezt a berendezést, arra kérjük Önt, hogy alaposan tanulmányozza,

Részletesebben

JABRA MOVE WIRELESS. Használati útmutató. jabra.com/movewireless

JABRA MOVE WIRELESS. Használati útmutató. jabra.com/movewireless Használati útmutató jabra.com/movewireless 1. ÜDVÖZÖLJÜK...3 2. A DOBOZ TARTALMA... 4 3. A FEJHALLGATÓ VISELÉSE...5 3.1 A MAGASSÁG BEÁLLÍTÁSA 4. A FEJHALLGATÓ FELTÖLTÉSE... 6 4.1 AKKUMULÁTOR TÖLTÖTTSÉGJELZŐ

Részletesebben

Szarka Tamás & Ghymes Karácsonyi műsor

Szarka Tamás & Ghymes Karácsonyi műsor HANGRENDSZER: Szarka Tamás & Ghymes Karácsonyi műsor Rider 2018 Professzionális, minőségi hangrendszer, melynek képesnek kell lenni 110 db-es torzításmentes hangkép leadására a keverőpultnál mérve. A frontkeverő

Részletesebben

BOOKR KIDS TERMÉKEK INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA

BOOKR KIDS TERMÉKEK INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA BOOKR KIDS TERMÉKEK INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA 1. ELŐFIZETÉS A BOOKR KIDS MESETÁR TARTALMAIRA A BOOKR Kids digitális könyvtárában, amely egy MOBILRA ÉS TABLETRE LETÖLTHETŐ ALKALMAZÁS, több mint 180 interaktív

Részletesebben

LAKOSSÁGI TELEVÍZIÓS PLATFORMOK, DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS ÉRINTETTSÉGI ÉS INFORMÁLTSÁGI ADATOK

LAKOSSÁGI TELEVÍZIÓS PLATFORMOK, DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS ÉRINTETTSÉGI ÉS INFORMÁLTSÁGI ADATOK 2012. május Projektkoordinációs Főosztály DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS MONITORING 2012. TAVASZ KUTATÁSI EREDMÉNYEK LAKOSSÁGI TELEVÍZIÓS PLATFORMOK, DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS ÉRINTETTSÉGI ÉS INFORMÁLTSÁGI ADATOK A KUTATÁSSOROZAT

Részletesebben

SJ5000 Felhasználói útmutató

SJ5000 Felhasználói útmutató SJ5000 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4, B u d a p e s t M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. www.bertaudio.hu

Felhasználói kézikönyv. www.bertaudio.hu Felhasználói kézikönyv www.bertaudio.hu Tartalomjegyzék: Ismerje meg az EON termékcsaládot!...3.oldal Mielőtt használatba venné új hangfalait...4.oldal Biztonság...5.oldal EON hangrendszer, CE - megfelelőségi

Részletesebben

A digitális televíziótechnika áramkörei II.

A digitális televíziótechnika áramkörei II. A digitális televíziótechnika áramkörei II. Életmódunk, szokásaink hatása a készülékek konstrukciójára Készítette: Zigó József Készült: 2012. május Visszatekintő az egy évvel korábbi előadásra 2010 végén

Részletesebben

DMS 70. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer

DMS 70. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer. Digitális Vezetéknélküli Mikrofonrendszer DMS 70 Beltéri hangosítások Konferenciák Szemináriumok, Iskolai alkalmazások Élőzenei / Klub hangosítások AES 128 bites titkosítás Dinamikus frekvencia-választás Szabadalmaztatott D5 akusztika Stúdióminőség

Részletesebben

Apple számítógépek összehasonlító táblázata

Apple számítógépek összehasonlító táblázata Remac Computer MacBook White 13" MacBook Pro 13" MacBook Pro 13" MacBook Pro 15" MacBook Pro 15" MacBookPro 15" (MC516ZH/A ) (MC374LL/A) (MC375LL/A) (MC371LL/A) (MB372LL/A) (MB373LL/A) Burkolat Polikarbonát

Részletesebben

PAB 02 típusú ablakátbeszélő

PAB 02 típusú ablakátbeszélő Használati utasítás a SIVA gyártmányú PAB 02 típusú ablakátbeszélő készülékhez Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy termékünket választotta, remélve, hogy hosszú ideig segíti az Ön munkáját. A biztonság,

Részletesebben

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu Árnyékolás gördülékenyen biztonsági redőnyrács Katalógus www.umbroll.hu Umbroll - Árnyékolás gördülékenyen Az Umbroll mára Magyarország egyik legismertebb árnyékolástechnikai márkaneve. A fejlesztési kihívások

Részletesebben

E O N 5 1 0 E O N 5 1 5 E O N 5 1 8 S

E O N 5 1 0 E O N 5 1 5 E O N 5 1 8 S E O N 5 1 0 E O N 5 1 5 E O N 5 1 8 S A VALAHA GYÁRTOTT LEGERŐSEBB EON THE NEXT GENERATION A JBL a híres EON sorozatnak is köszönhetően már több mint 14 éve tölt be vezető szerepet a hordozható hangfalak

Részletesebben

RX 19 AM/FM/USB/SD/MMC FARÁDIÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

RX 19 AM/FM/USB/SD/MMC FARÁDIÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ RX 19 AM/FM/USB/SD/MMC FARÁDIÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Figyelmeztetés Hogy elkerülje a tűz vagy elektromos sokk veszélyét, ne vegye le a készülék borítóját (vagy hátát)! Hiba esetén forduljon a szerviz szakképzett

Részletesebben

(HANG)TECHNIKA 2. CSATLAKOZÓK, KÁBELEK VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM, 2018

(HANG)TECHNIKA 2. CSATLAKOZÓK, KÁBELEK VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM, 2018 (HANG)TECHNIKA 2. CSATLAKOZÓK, KÁBELEK VÁROSMAJORI GIMNÁZIUM, 2018 HANGTECHNIKAI CSATLAKOZÓK, KÁBELEK Csatlakozók XLR Jack RCA Speakon Kábelek Mikrofonkábelek Hangszerkábelek, line kábelek Sztereó line

Részletesebben

Lenovo Ideapad G E301PAHV

Lenovo Ideapad G E301PAHV Lenovo Ideapad G50-45 - 80E301PAHV (80E301PAHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

Qosmio: A hallható különbség

Qosmio: A hallható különbség Qosmio: A hallható különbség PERSONAL COMPUTER LCD TV WITH TRUBRITE DISPLAY HDD/DVD Qosmio TM a kivételes hangzás RECORDER élménye VIRTUAL SURROUND A Toshiba vállalat Qosmio elnevezésű hordozható szórakoztató

Részletesebben

SJM10 Felhasználói útmutató

SJM10 Felhasználói útmutató SJM10 Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket

Részletesebben

RX 19 AM/FM/USB/SD/MMC FARÁDIÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

RX 19 AM/FM/USB/SD/MMC FARÁDIÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ RX 19 AM/FM/USB/SD/MMC FARÁDIÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Figyelmeztetés Hogy elkerülje a tűz vagy elektromos sokk veszélyét, ne vegye le a készülék borítóját (vagy hátát)! Hiba esetén forduljon a szerviz szakképzett

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

Fém minidiktafon távolsági lehallgatással

Fém minidiktafon távolsági lehallgatással Fém minidiktafon távolsági lehallgatással Használati útmutató A szállító elérhetősége: SHX Trading s.r.o. V Háji 15, 170 00 Praha 7 Tel: +36 70 290 1480, e-mail: info@spystore.hu 1. oldal www.spystore.hu

Részletesebben

Használati utasítás a SIVA gyártmányú SH 100 típusú erősítőhöz

Használati utasítás a SIVA gyártmányú SH 100 típusú erősítőhöz Használati utasítás a SIVA gyártmányú SH 100 típusú erősítőhöz Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy termékünket választotta, remélve, hogy hosszú ideig segíti az Ön munkáját. A biztonság, és a készülék optimális

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A stúdiótechnikai és munkavédelmi alapismeretek

A vizsgafeladat ismertetése: A stúdiótechnikai és munkavédelmi alapismeretek A vizsgafeladat ismertetése: A stúdiótechnikai és munkavédelmi alapismeretek A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni,

Részletesebben

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete

Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv. Modell: Sárga-Fekete Fekete. Termék Szerkezete Full HD Hobby Napszemüveg Kamera Felhasználói kézikönyv Modell: Sárga-Fekete Fekete Termék Szerkezete Termék Jellemzői 1. Nagy felbontású 720P/1080P Felbontás: 1280*720P/1920*1080P, 8 Mega Pixel 2. Videó

Részletesebben

Lenovo Ideapad Z K601DCHV

Lenovo Ideapad Z K601DCHV Lenovo Ideapad Z51-70 - 80K601DCHV (80K601DCHV) Bruttó ár: 158.990 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core i3 Processzor jellemző: i3-5005u

Részletesebben

Célunk, hogy nem csupán megörökítsük a nap legfontosabb pillanatait, hanem maradandó műalkotást készítsünk.

Célunk, hogy nem csupán megörökítsük a nap legfontosabb pillanatait, hanem maradandó műalkotást készítsünk. Először is engedd meg, hogy szívből gratuláljunk közelgő esküvőtök alkalmából! Megtiszteltetés lenne számunkra, ha Veletek tölthetnénk ezt a fontos és boldog napot! Célunk, hogy nem csupán megörökítsük

Részletesebben

ZEBRA LI3608 VONALKÓD OLVASÓ

ZEBRA LI3608 VONALKÓD OLVASÓ VONALKÓD OLVASÓ TERMÉK ISMERTETŐ Zebra LI3608 vonalkód olvasó A Zebra LI3608 mérsékelt áron kínál egy nagy teljesítményű vonalkód leolvasót, 36 hónap garanciával. A kiskereskedelemi értékesítési helytől

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Stúdiótechnikai és munkavédelmi, balesetvédelmi alapismeretek

A vizsgafeladat ismertetése: Stúdiótechnikai és munkavédelmi, balesetvédelmi alapismeretek A vizsgafeladat ismertetése: Stúdiótechnikai és munkavédelmi, balesetvédelmi alapismeretek A tételekhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket

Részletesebben

Szarka Tamás & Ghymes

Szarka Tamás & Ghymes Szarka Tamás & Ghymes RIDER 2018 HANGRENDSZER: Professzionális, minőségi hangrendszer, melynek képesnek kell lenni 110 db-es torzításmentes hangkép leadására, a keverőpultnál mérve. A frontkeverő a nézőtér

Részletesebben

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM MGI zajszintméréseihez a Brüel & Kjaer gyártmányú 2238 Mediátor zajszintmérőt és frekvenciaanalizálót

Részletesebben

Könyvtár Klub, Treffort-Kert RIDER

Könyvtár Klub, Treffort-Kert RIDER Könyvtár Klub, Treffort-Kert RIDER A következő összefoglaló a hozzánk érkező zenekarok, fellépők számára készült, segítségével a koncertek és rendezvények lebonyolítását igyekszünk megkönnyíteni. A KönytárKlub

Részletesebben

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

AM 120 MKII. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! tel.: 06 22 33 44 55. Felhasználási javaslat:

AM 120 MKII. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! tel.: 06 22 33 44 55. Felhasználási javaslat: AM 120 MKII 3 csatornás keverőpult PHONIC Jellemzők: Csatornák száma: 3 (1 mikrofon, 2 sztereó) 2T be- és kimenet Fejhallgató kimenet 2 x 4 LED-es kivezérlésmérő +48V Phantom táp Technikai adatok: Sávszélesség:

Részletesebben

RIEL Elektronikai Kft v1.0

RIEL Elektronikai Kft v1.0 DeskCamera v1.6.1 1. DESKCAMERA A DeskCamera segítségével lehetőség nyílik a számítógép monitorán megjelenő képet rögzítő (NVR, DVR) segítségével rögzíteni. 1.1. TECHNIKAI ADATOK Maximális monitor szám:

Részletesebben

Technikai rider 3.1 (2015)

Technikai rider 3.1 (2015) Technikai rider 3.1 (2015) Színpad: A zenekar helyigénye a színpadon min. 8m széles és 6m mély. Mélységben a cimbalom és a énekesek monitorládái között másfél méter (1.5m) legyen. A színpadon szükségünk

Részletesebben

AUTÓS MULTI-MEDIA LEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKAI CAT-7780

AUTÓS MULTI-MEDIA LEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKAI CAT-7780 AUTÓS MULTI-MEDIA LEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AKAI CAT-7780 Fontos tájékoztató a készülék beüzemeléséhez! Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket! A készülék használatát megelőzően, kérjük olvassa el

Részletesebben

Varga Timea, Fotók: a Lord tagjainak archívumából Koncert fotók: Horváth László

Varga Timea, Fotók: a Lord tagjainak archívumából Koncert fotók: Horváth László 10», Varga Timea, 2007 Fotók: a Lord tagjainak archívumából Koncert fotók: Horváth László Az együttes tagjai: Erős Attila - szólógitár Pohl Mihály - ének Gidófalvy Attila - billentyűs hangszerek Gyurik

Részletesebben

ZE-NC2010. E>GO Dedikált multimédiás navigációs állomás, VW ZE-NC2040. E>GO Dedikált multimédiás navigációs állomás, VW ZE-NC3810

ZE-NC2010. E>GO Dedikált multimédiás navigációs állomás, VW ZE-NC2040. E>GO Dedikált multimédiás navigációs állomás, VW ZE-NC3810 E>GO ZE-NC2010 E>GO Dedikált multimédiás navigációs állomás, VW DVD-s multimédia állomás navigációval az alábbi járművekhez: VW Golf V/VI, Jetta, Eos, Tiguan, Passat; SEAT: Leon, Altea Nincs szükség további

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató E l e c t r o p o i n t K f t., 1 1 5 3, B u d a p e s t B o c s k a i u. 8 Oldal 1 Figyelmeztetés 1. Ez egy érzékeny termék, ne ejtse el. 2. Ne tegye a terméket erősen mágneses tárgyak

Részletesebben

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu

M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu M-Power Chiptuningbox Importőri Nagykereskedelmi Árlista. 2012.Ősz. www.chiptuningbox.hu Az M-Power termékcsaládunk a legújabb digitális technológiával rendelkező tuningbox a kínálatunkban. Számítógépes

Részletesebben

T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv

T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv T201W/T201WA 20 -os szélesvásznú LCD monitor Felhasználói kézikönyv Tartalom A csomag tartalma... 3 Telepítés... 4 A monitor csatlakoztatása a számítógéphez... 4 A monitor csatlakoztatása az áramforráshoz...

Részletesebben

Számítógép esetén ATX

Számítógép esetén ATX Számítógép esetén ATX Model: AKY002BK page 1/8 Termékkód Terméktípus Formátum Sorozat Alaplap kompatibilitás AKY002BK Számítógép esetén ATX Midi ATX Gamer ATX, Micro ATX, Flex ATX, Mini ITX Meghajtó hely

Részletesebben

MAX 250. 160 W-os végerősítő. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! tel.: 06 22 33 44 55

MAX 250. 160 W-os végerősítő. www.sulitech.com Ingyenes szállítás az egész országban! tel.: 06 22 33 44 55 MAX 250 160 W-os végerősítő PHONIC Jellemzők: A Phonic Max - szériának köszönhetően mindenki megtalálhatja azt a végfokot, amire rendszeréhez szüksége van. Bemenetek szempontjából egyaránt csatlakoztatható

Részletesebben

CYTRON TCM EDITION DVD RECORDER

CYTRON TCM EDITION DVD RECORDER CYTRON TCM EDITION DVD RECORDER Használati útmutató + érdekességek a készülékről Németország számára készült, a Tchibo áruházban került forgalmazásba. A készülék hátlapja: Ebből látható, hogy gazdagon

Részletesebben

DATALOGIC HERON HD3430 VONALKÓD OLVASÓ

DATALOGIC HERON HD3430 VONALKÓD OLVASÓ DATALOGIC HERON HD3430 VONALKÓD OLVASÓ TERMÉK ISMERTETŐ Datalogic Heron HD3430 vonalkód olvasó A Datalogic Heron HD3430 mérsékelt áron kínál egy nagy teljesítményű vonalkód leolvasót, 60 hónap garanciával.

Részletesebben

Tartalomjegyzék és jellemzők

Tartalomjegyzék és jellemzők Tartalomjegyzék és jellemzők Tartalomjegyzék és jellemzők... 2 Biztonsági információk... 3 Kábelek bekötése... 4 Blokkdiagram... 6 Csatornák felépítése... 7 Rack be szerelés, méretek... 15 Tipikus alkalmazások...

Részletesebben

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

vezérlő és multimédia rendszer

vezérlő és multimédia rendszer SENSUS vezérlő és multimédia rendszer VEGYE át AZ IRÁNyítáST! Új Volvójának fontos eleme a korszerű multimédia rendszer, amely korántsem csak a szórakoztatást szolgálja számos tájékoztató és a vezetést

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv. Rii i7. Multimédiás Távirányító

Felhasználói Kézikönyv. Rii i7. Multimédiás Távirányító Felhasználói Kézikönyv Rii i7 Multimédiás Távirányító 1. Bevezetés Ez egy vezetéknélküli távirányító lézeres mutatóval és USB vevőegységgel. Alkalmas irodai és otthoni használatra, illetve közlekedési

Részletesebben