Az én saját pumpás könyvem. Írta és rajzolta Sandra J. Hollenberg (Malcolm nagymamája, Sandy) aki az 1-es típusú cukorbetegségem című könyvet írta

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az én saját pumpás könyvem. Írta és rajzolta Sandra J. Hollenberg (Malcolm nagymamája, Sandy) aki az 1-es típusú cukorbetegségem című könyvet írta"

Átírás

1 Az én saját pumpás könyvem Írta és rajzolta Sandra J. Hollenberg (Malcolm nagymamája, Sandy) aki az 1-es típusú cukorbetegségem című könyvet írta

2 A fordítás a KÖZ-PONT Közhasznú Alapítvány megbízásából készült. Szakmai lektor: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna Budapest, További példányok szabadon letölthetők a oldalról

3 Az én saját pumpás könyvem egy nagyon egyszerű bevezető könyv az inzulinpumpa terápiába. Hasznos az ilyen kezelésen gondolkodó családok számára. Ugyancsak segít a kezelés alatt álló gyermekeken, mivel hivatkozhatnak erre a könyvre és megmutathatják barátaiknak. Én egy nagymama vagyok, nem egészségügyi dolgozó. Ha a pumpa-terápia érdekli Önt, tájékozódjon a nagy pumpa gyártók weboldalain és beszélje át a lehetőségeket a kezelést végző egészségügyi csapattal, és természetesen a csapat középpontjában álló gyermekével. Az inzulinpumpa melletti döntést nem szabad elhamarkodni. Ez a döntés jelentős kötelezettséget ró a cukorbeteg gyermekre és családjára, éppúgy, mint a segítő egészségügyi csapatra. A gyermeknek együttműködő résztvevőnek kell lennie és vállalnia kell a pumpa állandó viselését. Mint minden egészségügyi döntésnél, itt is a beteg érdeke kell legyen a legfontosabb szempont. Malcolm unokám azon a héten kezdet el a pumpa terápiát, amikor betöltötte negyedik életévét. Új kanül szúrása éveken át mindig nagy kihívást jelentett, de az édesanyja mindig felhívta Malcolm figyelmét arra, hogy visszatérhet az injekciókhoz. Ez volt az, amit Malcolm nem akart! Úgy gondolom, hogy Malcolm saját döntésének érezte a pumpát, és ez könnyebbé tette számára a kevésbé kellemes dolgok elfogadását. Malcolm már tinédzser, és maga végzi a kanülszúrást és elfogadja a pumpát mindennapi életének részeként. A pumpa nem az egyetlen lehetséges terápia az 1-es cukorbetegség kezelésére, de ez az a terápia, amit Malcolm a legjobban elfogad. Én is ezt tartom a legjobbnak. Be kell vallanom, az injekciózást csüggesztőnek találtam. Így, hogy Malcolmon van a pumpa, hosszú időt tudok vele tölteni kettesben. További előny a család számára, hogy tudok vigyázni Malcolmra és a lányom időnként elmehet a nagyon megérdemelt szabadságára. Köszönet Malcolm csodálatos édesanyjának, Barbi Lazarownak az inspirációért, és kedves barátomnak és szerkesztőmnek, Dyane Lynch-nek. A legjobbakat kívánjasandra J. Hollenberg (Malcolm nagymamája, Sandy)

4 Jonathan pumpál. Levegő kerül a lufikba.

5 Doria mamája pumpál. Üzemanyagot tölt az autóba.

6 Adam és Tara pumpálnak. Tara és Adam inzulint pumpálnak. Glukóz kerül a sejtjeikbe. 1-es típusú cukorbetegségük van, éppúgy, mint neked.

7 Egy inzulinpumpa nem olyan, mint amit Doria mamája használ. Az nagyon nagy lenne. Nem hasonlít Jonathan légpumpájára sem, az is túl nagy. Az inzulinpumpák kicsik, mint egy pakli kártya. Olyan kicsik, hogy állandóan viselni tudod. Különböző fajtái vannak. A szakemberek segítenek neked kiválasztani a megfelelőt.

8 Az inzulin pumpák különböznek egymástól, de a használatuk sok szempontból ugyanolyan. Ezekről fog neked beszélni ez a könyv. Mindegyik pumpa ugyanúgy adja az inzulint. Az inzulin a pumpából egy vezetéken keresztül eljut a bőr alá.

9 A pumpádat sokféle helyen hordhatod. A pumpát általában a ruhádon viseled. Tara az övét egy különleges zsebben tartja. Teniszezéskor szíjak rögzítik. Adam a nadrágjára csípteti. Az infúziós kanül helye is sokféle lehet. Tarának a popsijánál van. Adamnak a hasán van. De néha a karjára helyezi. A combodon is lehet.

10 Az infúziós kanül helyét 2-3 naponként változtatni kell. Speciális fertőtlenítő oldatokat használhatsz előtte a bőr fertőtlenítésére.

11 Adam nem érez semmit, amikor új kanült kell szúrnia. Tara sem érez semmit. Nem fáj. Azért néha Tara hisztizik.

12 Ilyenkor a mamája azt mondja: Gondolj valami szépre! Tara úgy tesz, mint aki a felhőkön táncol.

13 Mit gondol Adam a kanülszúrásról? Hát azt, hogy nem öröm, de jobb, mint az injekciók!

14 Mit gondolsz, Adam? Na és azok a vércukormérések, Adam? Minden étkezés előtt? Néha éjjel is alvás közben. Naponta tízszer, vagy még többször. Ez még mindig sokkal jobb, mint az injekciók! Tara glukóz szintjét egy műszer (CGM) állandóan ellenőrzi szerinte így sokkal könnyebb.

15 Régen Adam az étkezések előtt kapta az injekciót. Ezután mindig kellett ennie megadott időpontokban. Így néha akkor is kellett ennie, amikor nem volt éhes. Most Adam akkor eszik, amikor csak akar és nincs elrontva a vacsorája!

16 Régebben Tara evés után kapta az injekciót. Amikor szénhidrátot evett, inzulin injekcióra volt szüksége.

17 Tarának most is szüksége van inzulinra, amikor szénhidrátot eszik. De már nem kap szurit! A pumpa adagolja neki az inzulint, amennyit kell. A szükséges inzulin mennyiség a pumpába van beprogramozva. Ezt az adagot idegen szóval bólusnak nevezik.

18 A bólus ráadás inzulin. Ráadás, mert a pumpa egyébként néhány percenként adagolja az inzulint. Ez a néhány percenkénti inzulin mennyiség az alapritmus vagy bázisinzulin.

19 Az alapritmust úgy állítják be, hogy egyensúlyban legyen az inzulin szükségleteddel. Az érdeklődésed és tevékenységeid befolyásolják az inzulin szükségletedet. Amikor az érdeklődésed és tevékenységeid változnak, az inzulin igényed is változik. Mostanában Tara teniszezik iskola után. A jövő hónaptól ehelyett művészettel foglalkozik majd. Vajon több vagy kevesebb inzulinra lesz szüksége délutánonként? 19

20 Adam délelőttönként későn kel. Fel- alá lófrál pizsamában és tévézik. Adam nemsokára óvodába fog járni. Korán kell majd kelnie és elmennie otthonról. Vajon több vagy kevesebb inzulinra lesz szüksége reggelente?

21 Az érdeklődésed és tevékenységeid befolyásolják az inzulin szükségletedet. Az inzulin igényed a korral együtt is nő. Az alapritmusodat változtatni kell, ha az inzulin igényed változik. Az alapritmus változás be lesz programozva a pumpába. Honnan fogod tudni, hogy mikor kell változtatni? Honnan fogod tudni, hogy mit kell változtatni? Ezt a cukorbeteg naplóból lehet megtudni.

22 Ne felejtsd: Minden egyes alkalommal, amikor a vércukrodat ellenőrzik, egy bejegyzés kerül róla a naplódba! Ez borzasztó! De jobb az injekcióknál! Mikor kell a vércukorszintedet ellenőrizni? - Felkeléskor és lefekvéskor - Mozgás előtt és után - Körülbelül egy órával azután, hogy inzulint kaptál a magas vércukorszint miatt - Körülbelül félórával azután, hogy szénhidrátot kaptál az alacsony vércukorszint miatt - Fő- és kisétkezések előtt - Alkalomszerűen étkezés után 1,5 órával

23 Egyéb információ is van a cukorbeteg naplóban. 1. Az étkezésre elfogyasztott szénhidrát mennyisége grammban. 2. Az adagolt inzulin mennyisége. 3. Az extra szénhidrát mennyisége, amit az alacsony vércukorszint miatt kaptál. 4. Az inzulin mennyisége, amit a magas vércukorszint miatt kaptál. 5. A testmozgások. Ezek az információk nagyon fontosak! Megmutatják, hogy a tested hogyan használja az energiát. Segítenek kiszámítani a szénhidrát mennyiséghez viszonyított inzulin igényedet.

24 Mindebből megtudod, hogy mikor kell az alapadagot változtatni. Ha az alapritmus nem megfelelő, a naplód egy mintát fog követni. Magas és alacsony szintek elkerülhetetlenül előfordulnak időnként. Ha ez sorozatban előfordul ugyanabban az időpontban, akkor az egy mintát követ. Ez a minta fogja megmutatni, hogyan kell az alapritmust megváltoztatni. Több inzulin kell? Kevesebb inzulin kell?

25 A minta meg fogja mutatni, hogy a bólus számításon kell-e változtatni. A bólus számítás A beadott inzulin mennyiségének egyensúlyban kell lennie azzal, hogy hány gramm szénhidrátot fogyasztottál

26 Egy másik módszer az inzulin használat ellenőrzésére a szénhidrát böjt. Ez megmutatja, hogy az alapritmusod megfelelő-e.

27 A szénhidrát böjt azt jelenti, hogy egyáltalán nem eszel szénhidrátot.

28 Helyette ehetsz húst, tojást, sajtot és friss zöldségeket, vagyis olyan ételeket, amelyek nem tartalmaznak szénhidrátot. Tudod, miért?

29 Az inzulin pumpa kezelés egy nagyon jelentős döntés. Gondolkodj rajta. Beszélgess róla. Beszéld meg a családoddal és kezelőorvosoddal. Beszélj személyesen vagy az interneten keresztül más gyerekekkel, akik használják a pumpát. Keresd fel a fő pumpagyártók oldalait.

30 Ez nagyon komoly döntés. Adam és Tara nem bánták meg. Szeretjük a pumpát!

31 Inzulin pumpa weboldalak

32

33

FRISSEN DIAGNOSZTIZÁLT 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEG VAGYOK

FRISSEN DIAGNOSZTIZÁLT 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEG VAGYOK Dominika Vércukorszintjét pumpája segítségével 2012 óta jobban kontrollálja FRISSEN DIAGNOSZTIZÁLT 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEG VAGYOK Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa sokként érheti az embert, és számos

Részletesebben

Az egészség derűje portál O-Ring Teszt - egyszerű állapotfelmérés, akár otthon is. 2.rész

Az egészség derűje portál O-Ring Teszt - egyszerű állapotfelmérés, akár otthon is. 2.rész {mosimage}fontos tudnivalók a teszttel kapcsolatban. Mi minden befolyásolhatja a teszt elvégzéset, annak sikerét? Mi lehet vizsgálat tárgya az életünkből? Pl. allergia, fogyókúra, étrend, fizikai állapot,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 28-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 28-i rendes ülésére 5. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 28-i rendes ülésére Tárgy: Az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó feladat-ellátási

Részletesebben

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal Matematika A 2. évfolyam Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal 35. modul Készítette: Szitányi Judit 2 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: 2005.10.12.)

Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: 2005.10.12.) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 8. osztályos tanulók részére Születési dátumom: év..hónap nap.(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Használati útmutató INZULINPUMPA

Használati útmutató INZULINPUMPA Master: 05184843001/I Roche Diagnostics GmbH Sandhofer Strasse 116 68305 Mannheim, Germany www.accu-chek.com Állapot: 05-2012 Az ACCU-CHEK, az ACCU-CHEK SPIRIT COMBO, az PERFORMA COMBO, az ACCU-CHEK TENDERLINK,

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Regionális Gyermek Inzulinpumpa Továbbképzés. általános gyermekosztályokon dolgozó orvosok, nővérek. számára. Győr, 2008 március 14.

Regionális Gyermek Inzulinpumpa Továbbképzés. általános gyermekosztályokon dolgozó orvosok, nővérek. számára. Győr, 2008 március 14. Regionális Gyermek Inzulinpumpa Továbbképzés általános gyermekosztályokon dolgozó orvosok, nővérek számára Győr, 2008 március 14. Jelenleg az 1. típusú diabetes kezelésében legmodernebbnek számító és egyben

Részletesebben

Személyes Eredményességi Tréning Szet

Személyes Eredményességi Tréning Szet Személyes Eredményességi Tréning Szet Munkafüzet VAGYOK VALAKI A változtatás kulcsa Én : 1. Ki vagyok én? saját személyiségem feltérképezése 2. Párkapcsolatom 3. Munkám, hobbym 4. Anyagi tisztánlátásom

Részletesebben

áéá zxáxç àöñä Xz áéá Ä~ÉéâÇ~ Å? y tàtäé~r Egészségesen táplálkozunk mi, fiatalok?

áéá zxáxç àöñä Xz áéá Ä~ÉéâÇ~ Å? y tàtäé~r Egészségesen táplálkozunk mi, fiatalok? Egészségesen táplálkozunk mi, fiatalok? Xz áéá áéá zxáxç àöñä ÑÄöÄ~ÉéâÇ~ Ä~ÉéâÇ~ Å? y tàtäé~r Kovács Zsófia vagyok, a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola 7. b osztályos tanulója. Előadásomban az

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Gyógyszerelés irányelvei a DE OEC Fogorvostudományi Intézet Szájsebészeti Osztályán MP 021.ST

Gyógyszerelés irányelvei a DE OEC Fogorvostudományi Intézet Szájsebészeti Osztályán MP 021.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Gyógyszerelés irányelvei a DE OEC Szájsebészeti Osztályán MP 021.ST Készítette: Oláh Piroska Osztályvezető főnővér

Részletesebben

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció.

Közvélemény-kutatás. a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében. Roma Koncepció. Közvélemény-kutatás a 18 évesnél idősebb, magukat roma nemzetiségűnek valló, IX. kerületi lakosság körében Roma Koncepció témájában KUTATÁSI JELENTÉS 2015. november készítette: Melles Ágnes agnes.melles@tarki.hu

Részletesebben

Nyereményjáték szabályzat a www.webkiallitas.hu oldalon meghirdetett "Regisztrálj és nyerj!" játékhoz

Nyereményjáték szabályzat a www.webkiallitas.hu oldalon meghirdetett Regisztrálj és nyerj! játékhoz Nyereményjáték szabályzat a www.webkiallitas.hu oldalon meghirdetett "Regisztrálj és nyerj!" játékhoz 2014. 12. 22. Netex-Magyarország Kft. Bevezető A jelen szabályzat vonatkozik minden, a Netex-Magyarország

Részletesebben

""Juhász Orsolya, Projekt107, 2015.03.30., projektnap értékelése 10. évfolyam 7. csoport"" kérdőív

Juhász Orsolya, Projekt107, 2015.03.30., projektnap értékelése 10. évfolyam 7. csoport kérdőív ""Juhász Orsolya, Projekt107, 2015.03.30., projektnap értékelése 10. évfolyam 7. csoport"" kérdőív A kitöltők statisztikai adatai: A válaszadók létszáma: 13 Az eredmények összefoglalása 1. Kedves Résztvevő!

Részletesebben

AZ EU A NEMZETKÖZI EGYÜTTMÛKÖDÉS TEREPE

AZ EU A NEMZETKÖZI EGYÜTTMÛKÖDÉS TEREPE POLGÁR DEMOKRÁCIÁBN Z EU NEMZETKÖZI EGYÜTTMÛKÖDÉS TEREPE Készítette: Baracs Nóra Magasi ndrás SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCI 8. ÉVFOLYM SZK208_11 128 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

HOMEINFONET OTTHONI MÉRÉS

HOMEINFONET OTTHONI MÉRÉS HOMEINFONET OTTHONI MÉRÉS Bázis software és létesítmény terv EMAIL-KÖNYV 2a. Budapest, 1999. augusztus 9. All Rights Reserved! Tejfalussy András dipl. mérnök, méréstani szakértõ feltaláló AGROANALÍZIS

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről Cukorbetegség felismerése és kezelése Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

XI.6. NYARALÁS. A feladatsor jellemzői

XI.6. NYARALÁS. A feladatsor jellemzői XI.6. NYARALÁS Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Szövegértés, szövegből matematikai modell felállítása, számítás, az eredmény értékelése. Előzmények Szöveges feladatok, százalékszámítás, aritmetikai átlag,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Retrovir 250 mg kemény kapszula. zidovudin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Retrovir 250 mg kemény kapszula. zidovudin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Retrovir 250 mg kemény kapszula zidovudin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

IV. Gólyafészek Kulturális Vándor Fesztivál. Szakmai beszámoló. 3707/11704 pályázat

IV. Gólyafészek Kulturális Vándor Fesztivál. Szakmai beszámoló. 3707/11704 pályázat IV. Gólyafészek Kulturális Vándor Fesztivál Szakmai beszámoló 3707/11704 pályázat A program adatai, szakmai megvalósítás körülményei: A Határtalanul Iroda Kft. szervezésében idén a IV. Gólyafészek Kulturális

Részletesebben

Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez!

Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez! Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez! Jimmy Wales Üdvözlünk a Wikipédiában! A Wikipédia a világ legnagyobb enciklopédiája. Világszerte több mint 80 ezer

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 26. szám, 2011. jún. 26. Kedves Testvérek!

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 26. szám, 2011. jún. 26. Kedves Testvérek! Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 26. szám, 2011. jún. 26. Isten! Add törvényeidet a királynak... Zsolt 72,1 Érdekes kérés: szerintem egyszerre jó

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével.

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével. 2 INGYENES SZOLGÁLTATÁSAINK, SZERVIZ & ÜGYFÉLSZOLGÁLAT Dcont SZAKÜZLET és SZERVIZ 77 Elektronika Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 98. Nyitva tartás: Hétfő - csütörtök: 7.30-16.30 Péntek: 7.30-14.00 Nyitvatartási

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2011. augusztus hó 11. napján megtartott rendkívüli üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2011. augusztus hó 11. napján megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2011. augusztus hó 11. napján megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Radó Tibor polgármester Anderkó Attila képviselő

Részletesebben

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM?

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? Kizárólag ingatlan eladóknak szóló tanulmány! MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? - avagy honnan tudjuk, mikor adjuk túl olcsón és mikor túl drágán? - Ismerje meg azt a módszert, mellyel lézer pontossággal

Részletesebben

Könyvtári minőségfejlesztés könyvtári korszerűsítés

Könyvtári minőségfejlesztés könyvtári korszerűsítés Könyvtári minőségfejlesztés könyvtári korszerűsítés A pályázat kódszáma: 4.3-17-0039/2003 A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Szakmai beszámolója Eger, 2004. május 26. A pályázat célja: A Bródy Sándor

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA

Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA Varga Zsombor A HATÉKONY FOGYÁS TITKA A könyv rövid és tömör, mivel csakis a lényeget tartalmazza. Éppen ezért minden egyes mondat lényeges. Köszönöm a bizalmat, hogy letöltötted ezt a kis összefoglalót!

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató NovoRapid Penfill 100 NE/ml injekció patronban Milyen hatóanyagot

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest. adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló TÖRVÉNYEN BELÜL II.

Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest. adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló TÖRVÉNYEN BELÜL II. Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az internetes biztonsággal kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az internetes biztonsággal kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az internetes biztonsággal kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Internethasználat és függőség Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Tehát, nem tudunk változtatni az életünkön, ha nem változtatunk a gondolkodásunkon. Ebben, ugye egyetértünk?

Tehát, nem tudunk változtatni az életünkön, ha nem változtatunk a gondolkodásunkon. Ebben, ugye egyetértünk? Hogyan tovább? Forgatókönyv 2. dia Elmúlt alkalommal megmutattam neked, kik is vagyunk, mit is csinálunk, most szeretném neked megmutatni, hogyan is lehet itt egy eredményes vállalkozást felépíteni. Tehát,

Részletesebben

MINDEN, AMIT A VÉRCUKORRÓL TUDNI KELL

MINDEN, AMIT A VÉRCUKORRÓL TUDNI KELL MINDEN, AMIT A VÉRCUKORRÓL TUDNI KELL Alegjobb módja annak, hogy cukorbetegként megőrizzük egészségünket, ha megfelelően szabályozzuk a cukor mennyiségét vérünkben. A vérben található cukor, vagy más néven

Részletesebben

Belevalók. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabétesz oktatóprogramja pedagógusoknak

Belevalók. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabétesz oktatóprogramja pedagógusoknak Belevalók Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány diabétesz oktatóprogramja pedagógusoknak TARTALOM Bevezető Mi a cukorbetegség? A kezdődő cukorbetegség tünetei Cukorbeteg mindennapok Inzulinadás Vércukormérés

Részletesebben

Azonosító: feljelenteskiterjesztesbarnaistvanra-160129 FELJELENTÉS KITERJESZTÉSE A SEMMELWEIS EGYETEM EGYIK DOCENSÉRE ÉS REKTORÁRA

Azonosító: feljelenteskiterjesztesbarnaistvanra-160129 FELJELENTÉS KITERJESZTÉSE A SEMMELWEIS EGYETEM EGYIK DOCENSÉRE ÉS REKTORÁRA Azonosító: feljelenteskiterjesztesbarnaistvanra-160129 FELJELENTÉS KITERJESZTÉSE A SEMMELWEIS EGYETEM EGYIK DOCENSÉRE ÉS REKTORÁRA (ALAPFELJELENTÉS azonosító: kuriadarakp-stopso-menzaprogram-160128j) 1/11.

Részletesebben

A Földes IV.C (1959) öregdiákok 50 éves érettségi találkozójának ünnepi vacsoráját nyitó pápai áldás

A Földes IV.C (1959) öregdiákok 50 éves érettségi találkozójának ünnepi vacsoráját nyitó pápai áldás A Földes IV.C (1959) öregdiákok 50 éves érettségi találkozójának ünnepi vacsoráját nyitó pápai áldás (Pápay Zsolt osztálytársunk beköszöntő szavainak summázata) 2009. május 16 Tabáné Erzsike, Taba Sándor,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.9.2006 COM(2006)231 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás 172 II. rész Kortársnyomás H úzd meg a határt Minden kategórián belül húzd alá azt az állítást, ami legjobban kifejezi a saját meggyőződésedet. Amelyikről úgy gondolod, hogy legjobban összefoglalja azt,

Részletesebben

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft.

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft. Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló Kft. Tisztelt Olvasó! Az intézményi radioaktív hulladékok kezelését és tárolását végző RHFT - jelen szakmai kiadványunk tárgya társaságunk megalakulásakor került

Részletesebben

Startra készen. Folyamatos glükózmonitorozás a MiniMed Paradigm VEO inzulinpumpával

Startra készen. Folyamatos glükózmonitorozás a MiniMed Paradigm VEO inzulinpumpával Startra készen Folyamatos glükózmonitorozás a MiniMed Paradigm VEO inzulinpumpával Gratulálunk választásához, mellyel a MiniMed Paradigm VEO Inzulinpumpa és Folyamatos Glükózmonitor Rendszer használata

Részletesebben

Beszámoló a IX. Törp Program családi edukációs hétvégéjéről Szépalma, 2016. május 27-29.

Beszámoló a IX. Törp Program családi edukációs hétvégéjéről Szépalma, 2016. május 27-29. Beszámoló a IX. Törp Program családi edukációs hétvégéjéről Szépalma, 2016. május 27-29. Idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a Győri Gyermekdiabétesz gondozó és a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató

Részletesebben

Az ETMP rendszer alapelvei

Az ETMP rendszer alapelvei Pályázati azonosító: OMMF-II-10-P-0258 1. Munkafüzet Az ETMP rendszer alapelvei Kis- és közepes vállalkozások számára EURO TREND komplex munkavédelmi program mikro, kis- és középvállalkozások számára 1

Részletesebben

TÖBB EGYENLŐ RÉSZ. 35. modul

TÖBB EGYENLŐ RÉSZ. 35. modul Matematika A 3. évfolyam TÖBB EGYENLŐ RÉSZ 35. modul Készítette: SZITÁNYI JUDIT matematika A 3. ÉVFOLYAM 35. modul TÖBB EGYENLŐ RÉSZ MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 355/2005/EK RENDELETE (2005. február 28.) A boranalízis közösségi módszereinek meghatározásáról szóló 2676/90/EGK rendelet módosításáról

A BIZOTTSÁG 355/2005/EK RENDELETE (2005. február 28.) A boranalízis közösségi módszereinek meghatározásáról szóló 2676/90/EGK rendelet módosításáról 2005.3.2. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 56/3 A BIZOTTSÁG 355/2005/EK RENDELETE (2005. február 28.) A boranalízis közösségi módszereinek meghatározásáról szóló 2676/90/EGK rendelet módosításáról AZ

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a cukorbetegségről A diabéteszről általában Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

nd Gyorsabban lehet olgozni Global Focus Kft.

nd Gyorsabban lehet olgozni Global Focus Kft. nd Gyorsabban lehet olgozni Gyorsabban lehet dolgozni A FLUKE Connect alkalmazás segít a rutin karbantartási feladatok és az egyes problémákat gyorsabban megoldani, méghozzá sokkal gyorsabban mint előtte

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. február 21., Miskolc. Konzultáns: Szarvasné Vadászi Csilla főtanácsos, Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Könyvelői Klub 2013. február 21., Miskolc. Konzultáns: Szarvasné Vadászi Csilla főtanácsos, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Könyvelői Klub 2013. február 21., Miskolc Konzultáns: Szarvasné Vadászi Csilla főtanácsos, Nemzeti Adó- és Vámhivatal TÉTELES ÁFA, ÁFA KIUTALÁS ELŐTTI ELLENŐRZÉSEK PÉNZFORGALMI ELSZÁMOLÁS Az egyéni vállalkozók,

Részletesebben

Javaslat a Pusztaszabolcs: A Föld Órája Fővárosa települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Pusztaszabolcs: A Föld Órája Fővárosa települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Pusztaszabolcs: A Föld Órája Fővárosa települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Horváth Milán (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 20. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

A HELYES FÜRDŐ- ÉS USZODAHASZNÁLAT. A vízminőség rajtunk is múlik!

A HELYES FÜRDŐ- ÉS USZODAHASZNÁLAT. A vízminőség rajtunk is múlik! Va s Megy ei Kormányhivatal Népegészséggyi Szakigazgatási Szerve T Á J É K O Z T A T Á S A HELYES FÜRDŐ- ÉS USZODAHASZNÁLAT A vízminőség rajtunk is múlik! F I G Y E L E M F E L H Í V Á S Magyarország a

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben Az új verzió legnagyobb újdonsága Feltételes formázás az Excel 2007-ben Formázás tekintetében a feltételes formázás területén változott a legnagyobbat a program. Valljuk meg, a régebbi változatoknál a

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-6602/01-02, OGYI-T-6603/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély felújításának

4. sz. melléklete az OGYI-T-6602/01-02, OGYI-T-6603/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély felújításának 4. sz. melléklete az OGYI-T-6602/01-02, OGYI-T-6603/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély felújításának Budapest, 2004.április 29. Szám: 23943/55/2003 Eloadó: dr. Mészáros G. /HTM Melléklet: Tárgy: Betegtájékoztató

Részletesebben

MIT TUDOK A TERMÉSZETRŐL? INTERNETES VETÉLKEDŐ KÉMIA FELADATMEGOLDÓ VERSENY

MIT TUDOK A TERMÉSZETRŐL? INTERNETES VETÉLKEDŐ KÉMIA FELADATMEGOLDÓ VERSENY JAVÍTÓKULCS Elérhető összes pontszám: 115 pont 1.) Nyelvészkedjünk! (10 pont) Az alábbiakban kémiai elemek magyar névváltozatai vannak felsorolva a nyelvújítás korából. Írd a megfelelő kifejezések mellé

Részletesebben

HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ

HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ SORSZÁM ORSZÁGOS TÁPLÁLKOZÁS ÉS TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT VIZSGÁLAT (OTÁP2014) HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 1097 Budapest, Albert Flórián út 3/A : (36-1)

Részletesebben

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 1809/2011. (XII. 7.) sz. HATÁROZATA

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 1809/2011. (XII. 7.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/24524-13/2011. Ügyintéző: dr. Pozsár Ágnes Tárgy: a termékmegjelenítés közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése Melléklet: a hatósági ellenőrzés megállapításai Nemzeti

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE Szeretettel köszöntelek kedves Olvasó! 2015. XI / 31. szám November hónap - érzésem szerint - a letisztulást, az átláthatóságot, és az elcsendesedést hozza el számunkra, amire szükségünk is van, hiszen

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK!

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! Az elvégzett műtéti beavatkozást követően közvetlenül, Ön (Önök gyermeke) az intenzív terápiás osztályon kerül elhelyezésre. Szükséges, hogy a műtét előtt ismeretet szerezzen

Részletesebben

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK!

KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! KEDVES BETEGÜNK, KEDVES SZÜLŐK! Az elvégzett műtéti beavatkozást követően közvetlenül, Ön (Önök gyermeke) az intenzív terápiás osztályon kerül elhelyezésre. Szükséges, hogy a műtét előtt ismeretet szerezzen

Részletesebben

Daganatos betegek között végzett felmérés az onkológiai ellátás helyzetéről, az ellátás kockázatának megismeréséről

Daganatos betegek között végzett felmérés az onkológiai ellátás helyzetéről, az ellátás kockázatának megismeréséről Daganatos betegek között végzett felmérés az onkológiai ellátás helyzetéről, az ellátás kockázatának megismeréséről Prof. Simon Tamás, Kiss Katalin (Magyar Rákellenes Liga, Szinapszis Kft) A kommunikáció

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről 2-es típusú cukorbetegség szövődményei Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07.

Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07. Egész életen át tartó tanulási program Leonardo da Vinci alprogram Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07. Tanuló: Németh Klaudia Beszámoló Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet?

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Szeretettel köszöntök mindenkit; Berkeszi László vagyok, értékesítési specialista. Közel húsz éve dolgozom magyarországi

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA 2011.2.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 35/17 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2010. november 25.) azon tagállamok nemzeti központi bankjai monetáris jövedelmének felosztásáról, amelyeknek pénzneme

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

""Juhász Orsolya, Projekt105, 2015.03.30., projektnap értékelése 10. évfolyam 5. csoport"" kérdőív

Juhász Orsolya, Projekt105, 2015.03.30., projektnap értékelése 10. évfolyam 5. csoport kérdőív ""Juhász Orsolya, Projekt105, 2015.03.30., projektnap értékelése 10. évfolyam 5. csoport"" kérdőív A kitöltők statisztikai adatai: A válaszadók létszáma: 13 Az eredmények összefoglalása 1. Kedves Résztvevő!

Részletesebben

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben tájékoztató, felkészülést segítő anyag a mikro- és kis vállalkozások részére Egyszerűsített HACCP

Részletesebben

D U N A V É R T E G É S Z S É G Ü G Y I T E R M É K E K

D U N A V É R T E G É S Z S É G Ü G Y I T E R M É K E K D U N A V É R T E G É S Z S É G Ü G Y I T E R M É K E K QUICKFIX VÍZÁLLÓ RAGTAPASZ ADAGOLÓVAL A vízálló ragtapasz víztaszító, ezért kifejezetten alkalmas nedves munkahelyekre. A ragtapaszok bőrbarát PE

Részletesebben

Tartalom. A hónap képe. 2014. December

Tartalom. A hónap képe. 2014. December Tartalom 2014. December U8: Csapatnyi újonc Óvodástól a nagyfiúig U10: Az első félév után Átalakult a keret Párharckészség! Tavasszal fejlődést vár az U14 Erősebb bajnokságra készülünk U16: Erős ellenfelek

Részletesebben

Válaszkeresés a társadalmi problémákra Bugán Antal pszichológussal Balogh József beszélget

Válaszkeresés a társadalmi problémákra Bugán Antal pszichológussal Balogh József beszélget 2008 / Tél F o r s p o n t S z o c i o l ó g i a, p s z i c h o l ó g i a, p e d a g ó g i a Válaszkeresés a társadalmi problémákra Bugán Antal pszichológussal Balogh József beszélget A 21. század pszichológiája

Részletesebben

CUKORBETEGEK BUDAPESTI. Bemutatkozás. Diabétesz világnap a CBE-nél. november 10-én. A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének lapja

CUKORBETEGEK BUDAPESTI. Bemutatkozás. Diabétesz világnap a CBE-nél. november 10-én. A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének lapja BUDAPESTI XXII. évfolyam 3. szám 2013. szeptember CUKORBETEGEK A Cukorbetegek Budapesti Egyesületének lapja Ingyenes Bemutatkozás A cukorbetegségrôl mindenki hallott már, de annak ellenére, hogy a statisztikák

Részletesebben

Kedves Olvasóink, bevezető

Kedves Olvasóink, bevezető Kedves Olvasóink, bevezető mivel a Bencés Kiadó, amelynek több, mint hat éve vezetője vagyok, 2010-ben meglehetősen nehéz évet zárt, bizonyos értelemben talán azt is lehetne gondolni, hogy a gondjainkat

Részletesebben

akik a rehabilitációt követően újra munkába állnak Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra 1. Mit tud?

akik a rehabilitációt követően újra munkába állnak Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra 1. Mit tud? Eszköztár reumatológiai betegségben szenvedő olyan fiatalok számára, akik a rehabilitációt követően újra munkába állnak Felkészülés a leendő munkaadóval való állásinterjúra Gratulálunk! Behívták állásinterjúra!

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

Számtani- és mértani sorozatos feladatok (középszint)

Számtani- és mértani sorozatos feladatok (középszint) Számtani- és mértani sorozatos feladatok (középszint) (KSZÉV Minta (2) 2004.05/II/16) a) Egy számtani sorozat első tagja 9, különbsége pedig 4. Adja meg e számtani sorozat első 5 tagjának az összegét!

Részletesebben

Tartalomjegyzék TÍPUSZÁRADÉKOK... 29 FÜGGELÉK... 30 AB SZ 131218

Tartalomjegyzék TÍPUSZÁRADÉKOK... 29 FÜGGELÉK... 30 AB SZ 131218 Tartalomjegyzék AZ AUTÓBÓNUSZ GÉPJÁRMŰ-BIZTOSÍTÁS ÖNKÉNTES CASCO SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI... 3 1. A biztosítási szerzôdés alanyai... 3 2. A biztosítás szerzôdés létrejötte... 3 3. Biztosítási szerzôdés

Részletesebben

Betegtájékoztató ACTRAPID PENFILL 100 NE/ML OLDATOS INJEKCIÓ PATRONBAN. Actrapid Penfill 100 NE/ml oldatos injekció patronban Humán inzulin, rdns

Betegtájékoztató ACTRAPID PENFILL 100 NE/ML OLDATOS INJEKCIÓ PATRONBAN. Actrapid Penfill 100 NE/ml oldatos injekció patronban Humán inzulin, rdns ACTRAPID PENFILL 100 NE/ML OLDATOS INJEKCIÓ PATRONBAN Actrapid Penfill 100 NE/ml oldatos injekció patronban Humán inzulin, rdns HATÓANYAG: 1 ml 100 NE humán inzulint tartalmaz. 1 patron 3 ml-t, azaz 300

Részletesebben

TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról

TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról Az elmúlt évtizedekben világszerte előtérbe kerültek az élet befejezésével kapcsolatos dilemmák. A modern orvostudomány segítségével a betegek haldoklása akár évekig

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Serevent Diskus 50 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por szalmeterol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Serevent Diskus 50 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por szalmeterol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Serevent Diskus 50 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por szalmeterol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL

EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL DR FARAGÓ SÁNDOR emlékversenyt rendez a Szent Margit Rendelőintézet 2009. október 17-én, 17.00 órakor. 2009-2010. évben Óbudán a Szent Margit Rendelőintézet szervezésében egy

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Kedves Betegünk! Kérjük, hogy gondosan olvassa el az alábbi utasítást, mert fontos információkat tartalmaz ennek a

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 10. rész Hányféle lehetőségünk van

Részletesebben

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai

A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai Egyénre szabott energia bevitel: normál testsúlyú betegeknél a kalóriabevitel pontosan annyi legyen amennyit a testsúlya, energiaháztartása igényel neme,

Részletesebben