S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó"

Átírás

1 S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó S E G É D A N Y A G E L Ő A D Ó K S Z Á M Á R A 1. Saferinternet.hu logo 2. Címdia: önmagáért beszél, különösebb dolgunk nincs vele. Már az előadás megkezdése előtt célszerű kivetíteni, úgymond így várni a hallgatóságot. Ebben az esetben minden jelenlévő és éppen érkező érdeklődő pontos képet kap arról, mit fog hallani és kitől. 3. Az internet a XX. sz. vívmánya: (először 2-3 mondatban kiemeljük az internet jelentőségét) A mindennapi életünkhöz már teljességgel hozzátartozik az internet, és használata nélkül az élet több területén is hátrányt szenvednénk, gondoljunk csak a napi kapcsolattartás, információgyűjtés, hivatalos ügyintézés, szórakozás stb. színtereire. A világ ott van előttünk egy karnyújtásnyira. (köv. kattintásra jön elő a figyelmeztető tábla) De egy naiv, kevésbé jártas, nem elegendő tudással felvértezett személy (legyen az gyermek vagy felnőtt) számára nem kevés veszélyt is rejthet. 4. Netezési szokások: Ha a felnövekvő generációk internetezési szokásait szeretnék jellemezni, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy egyre korábban, egyre intenzívebben és egyre agresszívebben használják a világhálót. 5. Safer Internet célja: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület felvállalta azt a feladatot, hogy az embereknek átadja a biztonságos internetezéshez szükséges tudást eme tájékoztató, felvilágosító programjával, megadva a megoldásokat a különböző veszélyes helyzetekre, s teszi ezt diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. (Egy-egy kattintásra jelennek meg a képek, így saját magunk időzítjük a megjelenést.) 6. Magyarországi szervezetek: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület egy hármas konzorcium tagjaként veszi fel a harcot az internet veszélyeivel szemben. (a dián szereplő három konzorciumi tagot felsoroljuk a feladatával együtt )

2 7. Az internet: (egyetlen mondat elég az internet felépítésére) Az internetet nem egyetlen, nagy kapacitású szuperszámítógép irányítja valahonnan, hanem több százezer irányító gép van összekötve, mi is ezekhez kapcsolódunk, így pókhálószerűen hálózza be a Földet. 8. Kozmoszhoz hasonló dia: Ha valahogy szemléltetnünk kellene az internet felépítését, szerteágazóságát, akkor valami ehhez hasonlót kellene rajzolnunk. Látszik, hogy minden szinte mindenhez kapcsolódik, és hálózatok gomolyaga az egész. 9. Informatikai higiénia: Számítógépünk védelmét a tűzfal, a vírusírtó, a legális szoftverek valamint a naprakész frissítések biztosítják. 10. Az én PC-m az én váram: Számítógépünket úgy kell elképzelni, mint egy házat. Utóbbit is védenünk kell biztonsági zárral, riasztóval, ráccsal, a tűzfal és vírusirtó, pedig ugyanígy távol tartja a betolakodókat a gépünkről, akikből van bőven az interneten. 11. Kártevők a neten: Az imént említett betolakodóknak rengeteg fajtája van, bizonyára sokan hallottak már különféle számítógépes vírusokról, férgekről, trójai programokról, kémszoftverekről stb. Tehát van mi ellen védekezni! (Túl részletesen nem kell belemenni, csak felsorolás szinten.) 12. A leghatásosabb védelem: A legfontosabb tényező mégis a saját tudásunk, mert a gép nem tud dönteni helyettünk, azt mindig nekünk kell meghozni, és ha tudatlanságból rosszul döntünk, anyagi vagy erkölcsi károkat szenvedhetünk. Ha pedig a bennünk lévő tudást minél több emberrel megosztjuk, újabb lépést tettünk a biztonság felé. 13. Internetes (szub)kultúra: Az internet alapvető veszélye abban rejlik, hogy gyakran a névtelenség mögé bújva nagyobb publicitást kapnak azok a személyek, csoportok, akiket a hétköznapi életben jogosan ítélünk el valamilyen negatív tulajdonságuk miatt. Számukra az internet egy szinte korlátlan táptalaj. Tehát az internetre bárki bármit feltehet. SAJNOS! Ebből következően egy hiszékeny gyermek vagy felnőtt könnyen csapdába vagy áldozatul eshet.

3 14. Akik a legkiszolgáltatottabbak(1): (a diához mást nem igazán kell hozzá tenni, mint ami szerepel rajta) 15. Akik a legkiszolgáltatottabbak(2): Gyakori párbeszéd szülők között a következő: (lehet idézni a dia szövegét, majd) SAJNOS CSAK A FELE IGAZ: az utcán valóban nem csavarog a gyermek, de a neten is vannak rossz utcák, veszélyes környékek és alakok. 16. Akik a legkiszolgáltatottabbak(3): Az internet nem a legtökéletesebb babysitter. Egy gyermeket folyamatos felügyelet és ellenőrzés nélkül nem szabad barangolni hagyni a neten, mert önhibáján kívül is bajba kerülhet. 17. TV kontra Internet(1): Egy felmérés szerint jelentős különbség alakult ki a családok körében azon a téren, hogy mennyire ellenőrzik gyermekük TV nézési illetve internetezési szokásait. Míg egy átlagos családban a szülők megszabják, hogy gyermekük mennyit tévézhet és milyen műsorokat tekinthet meg, addig sajnos csak minden 5. családban ellenőrzik azt, hogy mit tesz a gyermek a monitor előtt ülve. Ez a tény pedig már önmagában is előrejelzi, nagyobb odafigyelésre van szükség ezen a téren a felnőttek részéről. 18. TV kontra Internet(2): A gyakoribb ellenőrzésben segít a következő néhány ötlet. ( egyesével kattintva előhívjuk őket) 19. Who ist Klaus? videó: mielőtt indítjuk- Ha teljesen ellenőrizetlenül engedjük gyermekeinket barangolni a világhálón, ha határtalanul ismerkedhetnek bárkivel, könnyedén megtörténhet velünk az, ami a következő kis videón látható. 20. Az internet főbb szolgáltatásai: A világhálónak általában a következő lehetőségeit szoktuk kihasználni: böngészés-szörfözés, , fel-és letöltés, chat, vásárlás, bankolás. Most nézzük meg külön-külön, mely területen milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.

4 21. (levelezés): Az ezés az egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a világhálónak. Az cím készítésekor a kukac előtt álló részt mi választhatjuk meg, mi magunk találunk ki ide valamilyen karaktersorozatot, ez lesz a felhasználónevünk, a kukacot és az utána álló részt, pedig a program automatikusan hozzáteszi. Természetesen, mint egy jó lakat, jelszó védi a postaládánkat. 22. Jelszavak(1): Mikor biztonságos egy jelszó? Nem ajánlatos a családtagok, háziállat, születési dátum használata, hiszen ezt mások is ismerhetik. Lehetőleg ne forduljon elő szótárban sem, tehát minél értelmetlenebb, annál jobb. Kerüljük a túl egyszerű jelszavakat: 12345, abcde stb. Ugyanazt a jelszót ne használjuk több területen, minden internetes dolgunkhoz külön jelszó legyen, hiszen ha azt az egyetlent feltörik, mindent feltörnek vele. Legalább 7 karakter hosszú legyen, és a betűk mellett számokat és különleges jeleket is tartalmazzon. Bizonyos időközönként változtassuk meg a jelszót, s ha valamihez gyárilag kapunk, azt rögtön Jelszavak(2): Nézzünk 3 példát arra, hogyan lehet könnyen biztonságosabb jelszavakat kitalálni. Az egyik módszer, hogy veszünk egy hosszabb értelmes szót, és csak kétkarakterenként használjuk fel, így lesz belőle értelmetlen jelszó, ami már szótárban sem fordul elő. (Dián lévő konkrét példán be is mutatjuk.) A másik lehetőség, hogy megjegyzünk egy könnyű mondatot, és csak a szavak kezdőbetűit tesszük egymás mellé jelszóként. (Dián lévő konkrét példán be is mutatjuk.). Végezetül lássunk egy bonyolultabbat: a billentyűzeten több olyan karakter is van, amely vagy kiejtésben ( pl. u-q) vagy formailag hasonlít egymásra ( pl. e- S-$ i-! stb.). Ebben az esetben az eredeti karakter helyett használhatjuk a hasonmását! Így lesz az apuésdetti-ből $D ++! 25. Jelszavak(3): Néhány rossz és helyes példa. 26. Spam=kéretlen levél: Az interneten keringő levelek 85% kéretlen levél, úgynevezett SPAM, melyben megpróbálnak bennünket valamilyen gyógyszer vagy egyéb termék megvásárlására ösztönözni, vagy egy adott honlap megnyitására szólítanak fel, vagy egyszerűen csak hamis információkat keltenek, mesés nyereményekkel kecsegtetnek, Emellett vírusokat is rejthetnek.

5 27. Spamvédelem(1): Két dolgot tehetünk a probléma kiküszöbölésére: olyan levelezőrendszert használunk, amelyik rendelkezik SPAM szűrővel, valamint több e- mail címünk legyen. 3 mindenképp ajánlatos: 1 a hivatalos levelezésekhez, 1 a családon belül (rokonokkal), 1 internetes regisztrációkhoz, közösségi oldalakhoz stb. 28. Spamvédelem(2): Ugyancsak hasznos megoldás, hogy a szabványos cím megadása helyett, ha van rá lehetőségünk, úgymond csak szavakkal írjuk le, vagy akár a saját honlapunkon így adjuk meg az címünket. Erre az címeket szabványos alakban felismerő és begyűjtő kémprogramok miatt van szükség. (A dián lévő példa egyértelmű.) 29. Jótanácsok a levelezéshez: Jelszavunkat soha ne adjuk kölcsön, mert mások írhatnak a nevünkben levelet, válaszolhatnak, törölhetnek, ha mégis ennyire meggondolatlanok voltunk, rögtön változtassuk meg! A kéretlen leveleket rögtön töröljük, a spamekre ne reagáljunk semmilyen módon sem, mert még több ilyen levelet fogunk kapni és a postaládánk ezek gyűjtőhelyévé válhat. Ha az említett 2 hibát elkövetjük, végső megoldásként ott az új cím készítésének lehetősége. Az ismeretlen helyről érkező leveleket szintén törüljük, mellékletüket ne nyissuk meg, vírusokat tartalmazhatnak. Ha mégis ebbe a hibába estünk, futassuk a vírusirtót! 30. Egy példa csapdára: A kéretlen levelek, SPAM-ek küldői gyakran tesznek kísérletet arra, hogy valamilyen módon anyagi hasznot húzzanak belőlünk. Egyik trükk, hogy en nyereményről értesítenek bennünket. 31. Mi is történik?: A levelet megnyitva rögtön gratulálnak, már CSAK érvényesíteni kell az alábbi linken kérdés csábító fotókkal: Szándékosan rossz válaszokat jelöltem be, hiszen a SONY nem olasz, nem 2003-ban alapították, a Sony Xperia Z telefon pedig nem 2009-ben jelent meg. Az emberek jó szokásukhoz híven az apró betűvel nem is foglalkoznak. 33. Láss csodát!: GRATULÁLNAK a rossz válaszokhoz, már csak a telefonszámunkra van szükségük, ezt pedig úgy kapják meg, hogy a naív felhasználó szépen küld egy

6 OK-ot az alábbi 90-es számra. Már annak gyanúsnak kellene lennie, hogy ez nem normál díjas szám, de ez nem érdekli a gyanútlan netezőt, aki szinte már a kezében tudja a beígért nyereményt. Az apró betű még mindig ott van alul, természetesen nehezen olvashatóan: 1 sms 1905 Ft, és egy héten akár többször is leemelhetik ezt az összeget a kártyánkról. A cég Cípruson van bejegyezve, ott lehet reklamálni, ha nem azt kapjuk, amit várunk. Már pedig nyereményünk elúszott, mint ahogy a telefonunkon lévő ezrek is. 34. Böngészés(szörfölés1): A gyermek a neten való barangolás közben akaratlanul is káros oldalakra tévedhet. A leghasznosabb védelmet a szörfözés közbeni közvetlen vagy közvetett szülői felügyelet jelenti, amikor rövid időközönként a szülő odapislant, mit csinál gyermeke a gép előtt. Ezen kívül meg kell tanítani a Kedvencek használatát, ahol a gyermek által gyakran felkeresett oldalak 1 helyen megtalálhatók összegyűjtve, így nem kell mindig keresgetni őket. Harmadik lehetőségként feltelepíthetünk a gépre tartalomszűrő programot, mellyel szűkíthetők a gyermek által látogatható oldalak száma. 35. Böngészés(szörfölés2): A világhálón szörfözve akaratlanul is káros oldalakra tévedhet egy gyermek, mivel azok a kifejezések, amelyeket a hétköznapi életben mindenféle negatív felhang vagy pluszjelentés nélkül használunk, az interneten szexuális tartalommal is megtölthetnek. Így egy ártalmatlan kulcsszóra meglepő találatok fordulhatnak elő. Íme három példa!. Nagyi, tini, cumi kifejezéseken keresztül egy-egy dián bemutatjuk, a találatokat nem kell felsorolni, a dia magáért beszél, a szülő, pedig érteni fogja. 36. Chat(1): a diapontokon kívül mást nem igazán kell hozzátenni, fél-fél mondatot mindegyikhez lehet mondani, a végén a könnyű ismerkedést kell hangsúlyozni, DE, és ezt kell kiemelni. 37. Chat(2): Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy 38. Videó: A következő rövid kis bejátszás arról szól, milyen könnyen lehetünk áldozatok, ha bedőlünk egy profilnak.

7 Valós esetek: Sajnos ezek az életből vett példák is igazolják, hogy a net-en rengeteg rossz szándékú ember van jelen. Hagyjuk a közönséget olvasni a hírt, vagy foglaljuk össze a történetet pár mondatban, esetleg olvassuk fel csak a cikkek címét. 42. Internetes pedofilia(1): a dián lévő információkon kívül pluszt nem kell hozzátenni. 43. Internetes pedofilia(2): a dián lévő információkon kívül pluszt nem kell hozzátenni. 44. Tom s Story Video: 45. Internetes pedofilia(3): a dián lévő információkon kívül pluszt nem kell hozzátenni. 46. Ha mégis randiznál: Ha egy felnőtt mindenképp találkozni szeretne neten szerzett ismerősével, ezt előzze meg többféle online kapcsolatfelvétel: , skype, facebook stb., hogy több forrásból is legyenek információink. A randi nyilvános helyen legyen, valaki tudjon róla (mikor, kivel hova), és a ruházat ne legyen kihívó, félreértésre adhat okot. 47. Képek és webkamerák: a dia beszél helyettünk is, a webkamerás résznél: A webkamera kikapcsolására azért van szükség, mert bizonyos programokkal kívülről rá lehet csatlakozni, és tudtunkon kívül nézhetnek bennünket, a környezetünket. 48. Sexting: Maga a fogalom tisztázása után: Elsősorban a közösségi oldalak (iwiw, mywip, facebook) jelentik ezeknek a fotóknak a táptalaját, és ez a kitárulkozás felkelti a neten vadászó rossz szándékú emberek figyelmét, akik ezután esetleg már kutathatnak a személy után, aki amellett, hogy sokat mutat magából, további adatait is itt adja meg. A szülők nagy része nem is tudja, gyermekéről milyen fotók vannak fent az interneten. Olyan képek, melyeket az utcára nyíló szobaablakba biztos nem tenne ki a gyermek, de a netre, ahol milliók láthatják, mégis felteszi. Érdekes nem? Aztán valaki ezeket a fotókat lementi, feltölti a pedomaci, tündérmackó stb. típusú oldalakra, ahol ország-világ előtt gyalázzák a lányokat! Na onnan aztán szinte lehetetlen lekerülni.

8 49. Ismeretségi hálózatok: Az ismeretségi háló(zat) egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll. Tartalmazza, hogy a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. A közösségi oldalak nagy sikere és egyre növekvő száma mellett fontos megemlítenünk azokat a veszélyeket, melyeket ezen oldalak hordoznak. Megnőtt a személyes adatok lopásának, nem engedélyezett felhasználásának száma. Túl sok információt adunk meg magunkról akár szóban vagy képben, így könnyen kiszolgáltatottá válhatunk. Egyesek minden percükről ott számolnak be, a naivitás netovábbja pedig a NYARALNI MEGYÜNK 2 HÉTRE típusú bejegyzések, melyek szinte tálcán kínálják az üresen tátongó ingatlanokat. 50. Video: Álompasi: Ha korlátlanul közzéteszünk minden magunkról a világhálón, könnyen lehetünk akár mi is a következő kis video női főszereplője Virtuális zaklatás: a felvillanás sorrendjében elmondunk néhány információt a virtuális zaklatásról. 53. CYBERBULLING video: A zaklatások következménye az elszigeteltségtől a pszichikai problémákon át egészen az életellenes megnyilvánulásokig terjedhet. Hosszan lehetne sorolni CYBERBULLING áldozatait, akik inkább eldobták életüket. ( nem szükségszerű végig lejátszani, akár 1 perc is elég, hogy a hallgatóságra hatást gyakoroljon) 54. Mi a megoldás?: Ilyen esetekben a legfontosabb tanácsok Felsoroljuk a lehetőségeket! 55. Internetes vásárlás(1): Az interneten keresztül történő vásárlás előnyei Dia szerint felsoroljuk. 56. Internetes vásárlás(2): Az interneten keresztül történő vásárlás hátrányai Dia szerint felsoroljuk. 57. Internetes vásárlás(3): Internetes vásárlás esetén mindig körültekintően győződjünk meg a következő lehetőségekről. Dia szerint felsoroljuk és kifejtjük.

9 58. Internetes bankolás(1): Az előnyök felsorolása egyértelmű. A piros betűs részeknél: Lehetőleg csak saját gépről végezzük, egy internet kávézó például nem biztonságos erre, hiszen egy ilyen helyet rengetegen látogatnak, és nem tudhatjuk, ki, mikor, milyen (esetleg kém-) programot telepített fel előzőleg. Böngészőnkben állítsuk be a PRIVÁT BÖNGÉSZÉST, hiszen ez biztosítja számunkra, hogy gépünk ne jegyezzen meg semmit a tevékenységünkből. Fontos tudnunk, hogy a bankunk ben nem küld adategyeztetésre való kérelmet vagy felszólítást, ezeket MINDIG SZEMÉLYESEN kell a bankokban intézni. Tehát ha valaki -ben a bankra hivatkozva kér adatokat, ne adjuk meg. Belépés előtt mindig győződjünk meg arról, hogy az eredeti és biztonságos banki oldalon járunk. 59. Adathalászat (Phishing): Az imént említett bankinak feltűntetett, de hamis levelekkel válhatunk az adathalászat áldozatává. A netes csalók körében gyakori, hogy ismert cégek (pl.: bankok) nevében t küldenek, és adategyeztetés címén megpróbálnak bizalmas személyi adatokat megszerezni (pl.: név, cím, PIN, jelszó,stb). 60. Privát böngészés: Ez a dia a privát böngészés beállítását mutatja be. 61. Internetes bankolás: Ezen a dián azt láthatják, hogy miben különbözik egy valós banki oldal egy hamistól. Mindig győződjünk meg róla, hogy a HTTP karakterek után ott van-e egy S is, tehát HTTPS, valamint hogy a titkosítást jelző lakat szimbólumot is látjuk-e. Az is gyanús lehet, ha az eddigiektől eltérően plusz mező kitöltését is kérik tőlünk. 62. Okostelefonok: PC-re jellemző operációs rendszerrel rendelkeznek, ezáltal könnyen megfertőződhetnek különböző kártevőkkel. Online bankolás esetén a belépési kódokat is erre kapjuk, ezenkívül több személyes adatunk, profilunk is általában szinkronizálásra van állítva. Ez azt jelenti, hogy az jeink, facebook profilunk stb. szinte mindig nyitva vannak. Egy ilyen telefont elvesztve, vagy a rajta lévő adatokra nem eléggé vigyázva könnyen kár érhet bennünket. Ezért mindenképp tartsuk be a következő tanácsokat! a harmadiknál azt hangsúlyozzuk, hogy egy okostelefonnál már több védelmi funkció van, melyeket használjunk is ki.

10 63. Bloototh, infra: Mindkét szabvány rövid hatótávolságú, kétirányú adatcserét valósít meg. Jellemzője és ugyanakkor legnagyobb hátránya az automatikus kapcsolódás. Néhány, könnyen betartható tanács segítségével biztonságban lehetnek adataink. Csak akkor engedélyezzük a használatát az eszközben (például telefonban), amikor használni akarjuk, és használat után tiltsuk azt le. Használjunk hosszú számkódot az eszközök párosításához, párosítás után az eszköz legyen rejtett, harmadik fél számára láthatatlan. Utasítsunk vissza minden ismeretlen kapcsolódási kísérletet. 64. Mobil trükkök(1): Gyanútlan és hiszékeny emberek könnyen válnak SMS csalások és vámpír-szolgáltatások áldozataivá. Utóbbi kifejezés arra utal, hogy a telefonunkról szívja a forintokat. Ezek ártatlannak tűnő vagy nagy nyereménnyel kecsegtető SMS elküldésével, esetleg multimédiás tartalom letöltésével aktiválódnak. 65. Mobil trükkök(2): Böngészés során gyakran bukkannak fel ehhez hasonló, mesés nyereményt ígérő ablakok, melyek a telefonszámunkat várják tőlünk. Abban a pillanatban, amint ezt megadjuk, egy szerződést kötöttünk, s hamarosan jelentős összegeket vonnak le telefonunkról, jelen esetben 3000 Ft-ot hetente, s erről csak egy apró betűs rész tájékoztat, vagy maga a tájékoztatás is félrevezető. Ezért mindig legyünk óvatosak, ha valamilyen nyeremény ürügyén a telefonszámunkat kérik. 66. Mobil biztonság: A mobil biztonság általános szabályai: készüléket védjük PIN kóddal, jegyezzük fel a készülék adatait, az adatokat elsősorban memória kártyán tároljuk, a lopást azonnal jelentsük (szolgáltató + rendőrség) ha utcán idegen kéri sürgős hívásra, legyünk bizalmatlanok közlekedés közben az SMS-ezés elvonhatja a figyelmünket és balesetet okozhat fényképezni nem mindenhol és nem mindenkit szabad. Ha vámpírszolgáltatás csapdájába estünk, küldjük el a STOP szót arra a számra, ahonnan a megkeresést kaptuk. Ez általában segíthet. Előfordult már, hogy egy család annyira belebonyolódott ilyen jellegű mobilon keresztül megrendelt méreg drága szolgáltatásokba, hogy csak a telefonszám megváltoztatása segített a probléma megszűntetésében.

11 67. UNICEF Help App: Kimondottan a gyerekek biztonságának érdekében fejlesztették ki a közelmúltban azt az okostelefon alkalmazást, amely bármilyen vészhelyzetben könnyen gyermekeink segítségére lehet. Akár egyetlen gombnyomással segítséget tudnak hívni, beépítették a 112-es segélyhívót, a es ingyenes kékvonal számot, melyen 0-24-ig kapnak a gyerekek élő segítséget. Az alkalmazás akár a bajba jutott gyermek pontos GPS koordinátáit is elküldi a szülőknek, emellett számos veszélyhelyzetben nyújt még útmutatást. 68. Norton Family A Norton Family egy ingyenes szolgáltatás, amely segít gyermekeit megvédeni az internethasználat veszélyeitől. A Norton Family Premier egy előfizetéses szolgáltatás, amely tartalmazza a Norton Family minden szolgáltatását, valamint speciális szolgáltatásokat a gyermekek biztonságának még egyszerűbb megőrzéséhez. A Symantec által szállított megoldás jellemzői: Android rendszerű okostelefon speciális figyelése Letilthat és engedélyezhet webhelyeket, szövegeket, és figyelheti a telepített alkalmazásokat Nyomon követi, milyen webhelyeket keresnek fel gyermekei. Lehetővé teszi a nemkívánatos webhelyek letiltását Időkorlátok segítségével segít beosztani gyermekei számítógépezéssel töltött idejét Követheti gyermekei közösségi hálózatokon végzett tevékenységét Megtudhatja, mire keresnek gyermekei online 69. Norton Family folytatás: Videomegfigyelés, megjeleníti a gyermekei által megnézni kívánt online videókat Idők összegzése, gyermekei mennyi időt töltenek számítógép előtt Heti/havi jelentések Az online tevékenységjelentéseket ben közvetlenül Önnek küldi el Lehetővé teszi gyermekei MINDEN online tevékenységének áttekintését 90 napi tevékenységet tárol, a Norton Family 7 napjával szemben. 70. Mobil video: Nézzünk meg egy megmosolyogtató, de valóban az emberek mobilfüggőségét bemutató kis videót!

12 71. Hová fordulhatnak?: a dia önmagáért beszél. 72. Hasznos oldalak: Végezetül szeretnék néhány hasznos oldalt a figyelmükbe ajánlani, amelyek tovább segítik az Önök és gyermekeik internetes biztonságát. 73. Köszönjük a figyelmet!

S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó

S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó S E G É D A N Y A G E L Ő A D Ó K S Z Á M Á R A 1. Saferinternet.hu logo 2. Címdia: önmagáért beszél, különösebb dolgunk nincs vele. Már az előadás megkezdése

Részletesebben

Gyermekeink on-line biztonsága

Gyermekeink on-line biztonsága Gyermekeink on-line biztonsága A UPC Magyarország támogatásával www.upc.hu TARTALOM A. Használati utasítás p. 4 B. Útmutató szülőknek és nevelőknek: p. 6 1. A Biztonság Biztonságot szül 2. Kommunikáció

Részletesebben

Tudatos számítógép- és internethasználat Lakosság edukáció felnőtteknek, szülőknek

Tudatos számítógép- és internethasználat Lakosság edukáció felnőtteknek, szülőknek Tudatos számítógép- és internethasználat Lakosság edukáció felnőtteknek, szülőknek Hogyan tehetjük biztonságossá számítógépünket? Hogyan védhetjük meg személyes adatainkat? Hogyan internetezhetnek biztonságosan

Részletesebben

A DIGITÁLIS PÓKHÁLÓ - AZ INTERNET HASZNÁLATA KEZDŐKNEK

A DIGITÁLIS PÓKHÁLÓ - AZ INTERNET HASZNÁLATA KEZDŐKNEK A DIGITÁLIS PÓKHÁLÓ - AZ INTERNET HASZNÁLATA KEZDŐKNEK Copyright 2008 Coppeweb Solutions (http://www.coppeweb.hu/) Kiadva a Creative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország licenc (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/hu/)

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 Bevezetés... 2 1.1 Miért fontos az információbiztonsággal foglalkozni?... 2 1.2 Mit jelent az információbiztonság?... 2 2 Információbiztonság és a titkárnői feladatok...

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei:

Szerkesztette: Lukács Attila. A sikeres vizsga követelményei: Szerkesztette: Lukács Attila A tananyag az alábbiak felhasználásával készült: Herczeg Lajos: Információ és kommunikáció tananyag látássérült felhasználók részére, Kiadja az "Informatika a látássérültekért"

Részletesebben

Számítógépes ismeretek időseknek. e-learning tananyag

Számítógépes ismeretek időseknek. e-learning tananyag Számítógépes ismeretek időseknek e-learning tananyag 1 Szakértő: Kiliti Szabolcs Készítette a Ribotrading Kft. az IT Carei Egyesület megbízásából. A tananyag a Közösség-alapú határmenti hírügynökség és

Részletesebben

Internet-szolgáltatások

Internet-szolgáltatások Komplex szakmai kommunikációs és informatikai csomag Informatikai alkalmazások TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Internet-szolgáltatások Informatikai alkalmazások I/13. évfolyam tanulói jegyzet A kiadvány

Részletesebben

SZERVEZETEK BELSŐ INFORMATIKAI BIZTONSÁGA ORGANIZATIONS' INTERNAL IT SECURITY GÁBRI MÁTÉ

SZERVEZETEK BELSŐ INFORMATIKAI BIZTONSÁGA ORGANIZATIONS' INTERNAL IT SECURITY GÁBRI MÁTÉ VÉDELMI INFOKOMMUNIKÁCIÓ GÁBRI MÁTÉ SZERVEZETEK BELSŐ INFORMATIKAI BIZTONSÁGA ORGANIZATIONS' INTERNAL IT SECURITY Jelen cikkemben egy olyan problémakört szeretnék vizsgálat alá vetni, mely napjainkban

Részletesebben

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Internet (Internetworking System) Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet, összekapcsolva kormányzati, katonai, kereskedelmi, üzleti, oktatási, kutatási,

Részletesebben

BANKSZÁMLÁK ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

BANKSZÁMLÁK ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK BANKSZÁMLÁK ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK Lakossági tájékoztató kiadvány Készítette a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakértőiből álló Pénzügyi

Részletesebben

A NAIH tanulmánya a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról

A NAIH tanulmánya a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról Kulcs a net világához! @ www A NAIH tanulmánya a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról 2013 Kulcs a net világához! A NAIH tanulmánya a gyermekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról

Részletesebben

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások PKM kiadványok 2. Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások Lakossági tájékoztató kiadvány Készítette a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakértőiből

Részletesebben

BUÉK avagy Szerény ajándék karácsonyra

BUÉK avagy Szerény ajándék karácsonyra BUÉK avagy Szerény ajándék karácsonyra 2013.01.03. 13:19 Csizmazia István [Rambo] 1 komment Címkék: karácsony újév átverés bikini trójai screensaver képernyővédő Ha valaki bikinis fotókat kapna e-mailben

Részletesebben

Akiindulópont, hogy valamennyi

Akiindulópont, hogy valamennyi . FEJEZET Dr. Kathi Attila Fogyasztóvédelem tudatos vásárlás Bevezetés: Mi is az a fogyasztóvédelem? Akiindulópont, hogy valamennyi állampolgár, legyen az idôs vagy fiatal, folyamatosan fogyaszt, és nem

Részletesebben

Privátszférát erősítő technológiák mobiltelefonokra

Privátszférát erősítő technológiák mobiltelefonokra BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM HÍRADÁSTECHNIKAI TANSZÉK Privátszférát erősítő technológiák mobiltelefonokra PRIVÁTSZFÉRÁT ERŐSÍTŐ TECHNOLÓGIÁK (BMEVIHIAV00) Készítette Rádi Attila (VTV2CQ)

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához)

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Végel János: Internet és intranet 2011-2012 (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Jegyzet Internet és intranet 1. oldal 0. BEVEZETÉS, FOGALMAK A tárgy keretében információs hálózatokkal foglalkozunk, nagy hangsúlyt

Részletesebben

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar INTERNETES KÖZÖSSÉGEK Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Konzulens: Borsi Csaba Készítette: Tóth Szilvia Művelődésszervező szak 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

INFORMATIKA ÉS INTERNET

INFORMATIKA ÉS INTERNET a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 9. füzet INFORMATIKA ÉS INTERNET Informatika és internet 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis-

Részletesebben

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

AVG Internet Security 2013

AVG Internet Security 2013 AVG Internet Security 2013 Felhasználói kézikönyv Dokumentumverzió 2013.01 (30.8.2012) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Minden jog fenntartva. Minden egyéb márkanév a tulajdonosok tulajdonát képezi.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ. 2014. március

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ. 2014. március FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ 2014. március Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 HOGYAN HASZNÁLJUK A KÖNYVET?... 4 1. MIT NYÚJT ÖNNEK A BUDAPEST INTERNETBANK...

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Mészáros Péter

SZAKDOLGOZAT. Mészáros Péter SZAKDOLGOZAT Mészáros Péter Debrecen 2011 Debreceni Egyetem Informatika Kar WEBES ALKALMAZÁSFEJLESZTÉS A MAGYAR IMMUNOLÓGIAI TÁRSASÁG SZÁMÁRA Témavezető: Dr. Végh János DSc, egyetemi tanár Külső konzulens:

Részletesebben

Adatvédelem, bankkártya- és Internet-használat, okos telefonok, táblagépek védelme

Adatvédelem, bankkártya- és Internet-használat, okos telefonok, táblagépek védelme Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr Laakkoossssáággi i hhí írrl leevvéél l 2013.. jjaanuáárr 1144000000- -557700- -11/ //22001133...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A BUDAPEST INTERNETBANK SZÁMLAVEZETÉSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ 2015. május 27. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 HOGYAN HASZNÁLJUK A KÖNYVET?... 4 1. MIT NYÚJT ÖNNEK A BUDAPEST INTERNETBANK...

Részletesebben