Újdonságok Felnőtt könyvek november

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Újdonságok Felnőtt könyvek 2011. november"

Átírás

1 Újdonságok Felnőtt könyvek november Bagdy Emőke Ranschburg Jenő Kalo Jenő Popper Péter: A család. Harcmező és békesziget. Budapest: Saxum, cop Az emberi civilizáció és társadalom legrégebbi intézménye, a család áll a Mesterkurzus című sorozat huszadik kötetének középpontjában. A szerzők azt a sokszorosan összetett kérdéskört boncolgatják, hogy vajon mi az oka a klasszikus családmodell egyre nyilvánvalóbb kudarcának, és hogy mi lenne a megoldás erre a mindnyájunkat érintő problémára. Bagdy Emőke pszichoterapeuta vizsgálja a lehetséges fejlődési irányok sajátosságait, majd Ranschburg Jenő elemzi a tipikus családban zajló játszmákat. A harmadik írásban Kalo Jenő asztrológus elmélkedik a béke és a diszharmónia közötti válaszútról, Popper Péter pedig rámutat a családpszichológiai paradigmaváltás szükségességére. Hannah, Liz: Te is tudod! Hogyan foglalkozzunk autizmussal élő kisgyermekekkel? Szentendre: Geobook, cop A kiadvány elsősorban autizmussal élő kisgyermekekkel dolgozó gondozónők, óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek és tanítók számára íródott, akik a három és hétéves kor között lévő gyerekkel foglalkoznak. Rajtuk kívül haszonnal forgathatják szülők, logopédusok és gyógypedagógusok is. A szerző mindennapi élethelyzeteket bemutató példákon, játékokon, gyakorlatokon keresztül ad gyakorlati tanácsokat olyan fejlesztési-nevelési helyzetekre, amelyekkel mindenki szembekerül, aki autizmussal élő kisgyermekkel foglalkozik. Olvashatunk a korai kommunikáció fejlesztéséről, az olvasáshoz szükséges készségek fejlesztéséről, a számfogalom tanításáról, a szociális készségek fejlesztéséről vagy a viselkedésproblémák kezelési stratégiáiról.

2 Gézsi Andrásné Fövényi László: Hogyan fogyjunk cukorbetegen? Főzőiskola lépésről lépésre. Budaörs: SpringMed, cop A cukorbetegség egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb tünete az elhízás, amely nemcsak más egyéb egészségügyi problémákat is okozhat, de az önértékelést és közérzetet is rombolja. A szerzőpáros kifejezetten a fogyni vágyó diabéteszesek számára állított össze fogyókúrás programot. Az első részben lépésről lépésre ismerkedhetünk meg a testsúlycsökkentő program részleteivel, majd olvashatunk a cukorbetegségről, tanulmányozhatunk háromféle (1200, 1500 és 1800 kalóriás) mintaétrendet, magyaros és egyéb hagyományos ételek eredeti és diétás receptjeit. Az utolsó fejezetben kapott helyet a főzőiskola. Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei. Budapest: Jaffa, Hazánkban az utóbbi évek legnépszerűbb és egyben legtöbb vitát kiváltó reformétrendje Szendi Gábor nevéhez kapcsolódik: az általa kifejlesztett ún. paleolit táplálkozás lényege a visszatérés őseink eredeti ételeihez, amely nagyrészt húsból, zöldségekből, gyümölcsökből állt, gabona- és tejfélék pedig egyáltalán nem szerepeltek közöttük. Az ettől eltérő étkezés a szerző meglátása szerint számos, ma népbetegségnek számító súlyos egészségügyi probléma okozója. A betegségek közérthető bemutatása után arról ír, hogy a helytelen táplálkozás miként lehet okozója ezeknek, és hogy a paleolit diéta mi módon állítja helyre az egészséget. Az utolsó fejezetben két, általa rossznak ítélt, hamis elképzelésen alapuló fogyókúrás módszert, a vércsoportdiétát és a lúgosítást vizsgálja.

3 Koroknai Judit Zsila László Zsiláné André Anikó: Segítség! Kerttulajdonos lettem! Avagy az ásó, a kapa és a kettő közötti különbség. Nyíregyháza: Pro-Team, Az emberek döntő többsége számára az ideális otthon egyet jelent az önálló családi házzal, ami elképzelhetetlen a szemet gyönyörködtető és kellemes kikapcsolódást is biztosító kert nélkül. A szép elképzelést aztán gyakran csalódás és kiábrándulás követi, amikor az ember gyakorlati tapasztalatok és elméleti tudás nélkül vág bele a kertépítés és -fenntartás művészetébe. A gyakorlati kertépítésben és a dísznövénykertészet oktatásában egyaránt jártas és tapasztalt szerzőtrió könyve praktikus és a magyar viszonyokhoz illeszkedő tanácsok gazdag tárházát kínálja az olvasóknak. Cuvelier, Jean: Kutyabeszéd. Értelmező szótár. Budapest: Elektra Kiadóház, cop A kötet szerzői abból a tényből kiindulva, hogy (házi)állatok és gazdáik, sőt két állat között is folyik kommunikáció, arra vállalkoztak, hogy e kommunikációs jeleket egyfajta értelmező szótárba gyűjtik össze, megkönnyítve ezzel a kutyatartást. A könyv három fő részből áll, az elsőben a kutya által adott jelzések találhatók, azaz annak megfejtése, hogyan értelmezzük a kutya jelzéseit, a másodikban, hogy hogyan értelmezi a kutya az ember jelzéseit, a harmadikban pedig két kutya egymásnak adott jelzéseinek értelmezése következik.

4 Bárdos András: Vágó István. Kinyitom a számat! Budapest: BBMS K., Vágó István "politikai coming out-ja", meglehetős figyelmet és egyben vitákat keltett 2008-ban. A népszerű műsorvezető ekkor állt ki a nyilvánosság elé, felvállalva, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és az őt támogató szabad demokraták mellett teszi le a voksát. A kötet természetesen nem csak a politikáról szól. Szó esik televíziós tapasztalatairól. Elárulja, kik gáncsolták annak idején pályája során, hogy csaltak-e a nagy vetélkedőkben, mit gondol kollégáiról (többek között Vitrayról, Chrudinákról), hogy miért tanul hatvanévesen kínaiul, hogy miért fontos neki a szkeptikus mozgalom, mit gondolt egykor és most a televízió szerepéről, vagy éppen azt is, hogy mit mondott neki Déri János a halálos ágyán? Az újabb, bővített kiadás oka az, hogy szinte az előző kötet megjelenésének időpontjában Vágó elveszítette az állását, így a kötet végén található újabb négy fejezet az azóta eltelt időről szól. Castleden, Rodney: Felfedezések, melyek megváltoztatták a világot. Budapest: Ventus Libro, cop A felfedezéseknek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: az egyik távcsővel, a másik mikroszkóppal történik. Az egyik ember távoli földrészekre igyekszik, amelyeket még soha senki nem ért el, a másik pedig olyan titkokat kutat, amelyek bár testközelben vannak, mégsem értjük őket. A sokoldalú brit szerző kötete kronologikus rendben, nagy történelmi korszakokba rendezve tekinti át a jelentősebb felfedezőket és a hozzájuk köthető felfedezéseket. A fölrajzi felfedezések közül olvashatunk Marco Polóról, Kolumbuszról és Cabotról, Peru felfedezéséről, a Horn-fok vagy a Hudson-öböl körbehajózásáról. A tudományos felfedezések sorát gyarapítja a mágnesesség felfedezése, a bolygók mozgási törvényeinek megfogalmazása, a különböző kémiai elemek felfedezése vagy előállítása, a hieroglifák megfejtése, a gyermekágyi láz gyógyítása, a kontinensvándorlás elméletének megfogalmazása vagy a penicillin felfedezése. A legújabb kor vívmányai között olvashatunk a DNS szerkezetének megismeréséről, az űrkutatási sikerekről, vagy a sarki fény magas energiájáról is.

5 Tibballs, Geoff: Hiszed vagy nem. Megdöbbentő tények, emberek, események. Pécs: Alexandra, A gazdagon illusztrált kötetben találkozhatunk különös, ám mégis igaz történetekkel. Például azzal a bajor hercegnővel, aki azt képzelte magáról, hogy lenyelt egy üvegzongorát, ám megismerhetjük az ukrán "kutyalányt" is; különféle meghökkentő mutatványokkal, szokatlan emberi szokásokkal (például a bekötött szemű Rubik-kockázással), elképesztő állatokkal (így egy szörfölő patkánnyal), fantasztikus közlekedési eszközökkel (például a gyepbusszal), a legfurcsább testi adottságokkal is. Adler, Elizabeth: Minden Monte-Carlóban kezdődött. Budapest: Ulpius-ház, Sunny Alvarez megtalálta élete szerelmét Mac Really, a sztárnyomozó személyében, azonban a magándetektív nem érti meg, mennyire fontos a lánynak hogy összeházasodjanak. Így hát Sunny a párnán hagyja eljegyzési gyűrűjét, és felszáll az első, Párizsba tartó repülőre, ahol megismerkedik egy nagyon vonzó, válófélben lévő skandináv férfival, akinek tanácsára azonnal továbbutazik Monte Carlóba. A szállodában könnyen behálózza őt nemcsak a primitív helyi rosszlány, hanem a nagyban játszó indiai ékszerkereskedőnő, Maha is. Közben a francia közvéleményt brutális ékszerrablások sokkolják, ám Sunny nem gyanakszik Szerencsére Mac nem sokig bírja Sunny nélkül, megmenti szerelmét, s egyúttal felderíti a bűntényt is.

6 Archer, Jeffrey: S ezen áll egy mese. Budapest: General Press, A könyvben tizenöt, bűnügyi témájú írás található. A kötet egyik írásából megtudhatjuk, hogyan csalhat ki egy éles eszű és természetesen gyönyörű ápolónő hetvenmillió dollárt egy beteg öregemberből, vagy hogy milyen eredménnyel jár közös cellába zárni egy csencselőt és egy titkolódzó gyémánttolvajt. Olvashatunk az éppen századik születésnapját ünneplő Albert Webberről, akit maga az uralkodó köszönt fel ez alkalomból, a Grebenar Múzeum felgyújtásáról, a meglehetősen kacskaringós pályát bejáró külügyi alkalmazottról, aki végül külön érdemrendben részesült (A diplomata, aki nem volt diplomatikus). Barry, Sebastian: Messze, messze. Budapest: General Press, Willie álma, hogy maga is rendőr legyen reménytelen, apró termetével esélye sincs, hogy állományba vegyék. Amikor sorozni kezdik a katonákat az első világháborúba, már nem válogat senki, és Willie büszkén vonul a belga frontra sorstársaival. Lelkesedése nem tart sokáig, a többi fiatal fiúval együtt egyenesen a földi pokolba kerülnek. Ám a java még csak ezután jön, hisz Willie egységét 1916 tavaszán visszavezénylik Írországba, ahol épp zajlik az ún. húsvéti felkelés: Patrick Pearse vezetésével Írország függetlenségéért küzdő felkelők szállják meg Dublin stratégiai pontjait. Willienek nemcsak azzal a lelki teherrel kell megküzdenie, hogy arra kényszerítik, lőjön az övéi közé, de azzal is szembesülnie kell, hogy apja a britek oldalára állt, gyerekkori barátait lemészárolták, szerelme pedig máshoz ment nőül...

7 Bruen, Ken: London Boulevard. Pécs: Alexandra, Tower Bridge, Westminster-apátság, Buckingham-palota, Temze-part - íme London hírességei, melyet mindenki ismer. De vajon milyen a város sötétebbik arca, a tömbházak, romkocsmák és külvárosi utcák valósága? A könyv főhőse jól ismeri London bevándorlóktól nyüzsgő, lepusztult városrészeit, ahol az ember maga is bűnözővé válik, vagy rettegve figyelheti, mikor rúgják be a lakása ajtaját. A kérdés az: létezik-e harmadik út? Mitchell frissen szabadult a börtönből, miután három évet töltött rács mögött egy olyan bűncselekményért, amire nem is emlékszik. Barátja, Billy Norton pontosan tudja, mi történt azon az estén, de az igazság feltárása helyett már a börtön előtt várja, hogy újra magával sodorja a gengszterek világába. Mitch azonban szeretne kimaradni a komolyabb balhékból, ezért később nemet mond a helyi nagyfőnöknek, és Lillian Palmer, a leendő mozicsillag villájában vállal tisztes munkát. Hiába azonban a normális élet iránti vágy és az őszinte szerelem, Mitch nem tud elbújni sem erőszakos múltja, sem a szervezett bűnözés elől... Chandrasekaran, Rajiv: Zöld zóna. Fejedelmi élet a Smaragdvárosban - az iraki zöld zóna belülről. Szeged: Könyvmolyképző K., Az iraki háború utáni első évben, 2003-ban játszódik Rajiv Chandrasekaran valós történelmi tényekre alapozott, a nyolc évvel ezelőtti Bagdad kulisszái között játszódó regénye. Itt, a háború után lábadozó, rengeteg veszteségtől sújtott, amerikai csapatok által megszállott, feszültségekkel teli város egy gondosan szeparált, a Koalíciós Átmeneti Hatóság alá tartozó, minden elérhető luxuscikkel felszerelt negyedében él a főszereplő, Paul Bremer hozzá hasonlóan idealista nézeteket valló társaival. Céjuk az akkori - már harminc éve uralmon levő - despotikus iraki vezetés leváltása, és egy felvilágosodott, totálisan átpolitizált hivatalnokréteget rávenni arra, hogy sosem látott demokratikus reformot vigyenek végbe hazájukban

8 Child, Lee: Megérte meghalni. Budapest: General Press, Jack Reacher, a világlátott veterán katonatiszt sebesülten, kínzó fájdalmak közepette érkezik meg egy nebraskai kisváros álmos estéjébe, ahol azonnal titkok és hazugságok sűrű hálójában találja magát. Igazságérzete nem engedi továbbmenni valódi úti célja, Virginia felé. Bár mindenki azt szeretné, hogy eltűnjön - ha lehet, örökre. A helyi maffia néhány órával érkezése után már őt keresi élve vagy halva. Miközben Jack egy helybéli asszony huszonöt évvel ezelőtt eltűnt kislánya után nyomoz, egyre-másra keresztezi a nagyhatalmú bűnszervezet útját. Léptei nyomán sötét titkok és gonosz tervek kerülnek napvilágra... Coelho, Paulo: Alef. Budapest: Athenaeum, Paolo Coelho újabb könyvében saját élete egy meghatározó epizódját bővíti spirituális regénnyé. A történet nyitányában Coelho alkotói válsággal küszködik, ezért útmutatásért a francia Pireneusokba utazik szellemi vezetőjéhez, J.-hez. Mestere azt javasolja, hogy tegyen utazást egy tetszőlegesen választott helyen. Az író végül úgy dönt, hogy eljött a pillanat, hogy valóra váltsa régi álmát, és vonattal átszelje a Föld leghatalmasabb államát, Oroszországot Moszkvától az Urálon át, Szibérián keresztül egészen Kamcsatkáig. Tervét kiadója is lelkesen támogatja, ám közel tízezer kilométeres útja jóval több lesz puszta kalandnál: megváltó és megvilágosító erejű spirituális utazás, és sorsfordító találkozások sorozata.

9 Downer, Lesley: Szamuráj a szerelem házában. Budapest: Victoria, cop A történet kezdetekor a sógun hadserege épp menekül a reformer császáriak elől - köztük a még tizenéves, gyönyörű Hana ifjú férje is, aki társaival együtt utolsó északi állásaik egyikét védi. Amikor a magányos fiatalasszonyt otthonában inzultálják az ellenség katonái, a fővárosba, Tokióba menekül, ahol a híres-hírhedt vigalmi negyedben, Josivarában lel menedékre. A védelemért azonban nagy árat fizet, megmentője eladja egy bordélyháznak. Hana itt - Hanaodzsi néven - luxuskurtizánként szerez magának hírnevet. A josivarai forgatagban találkozik a szökevény katonával, Jozóval, akivel azonnal egymásba szeretnek... Follett, Ken: A harmadik iker. Budapest: Gabo, cop Jeannie Ferrami - a baltimore-i Jones Falls Egyetem pszichológia tanszékének kutatója - az egymástól külön nevelkedett egypetéjű ikrek magatartásformáit tanulmányozza. Kutatása során olyan csoportra akad, amelynek tagjai - noha egypetéjű ikrek - más anyától születtek. Megdöbbentő felfedezésének nyomába eredve egy húsz évvel korábban lefolytatott, törvényellenes katonai kísérlet adataira bukkan, amelynek a hátterében annak idején az egyetem három nagy tekintélyű professzora állt. A titok megismeréséért Jeannie drágán megfizet, azon felül, hogy azonnal elveszíti állását, még az élete is veszélybe kerül...

10 Forman, Gayle: Ha maradnék. Budapest: Ciceró, Mia tehetséges kamasz kislány, aki teljes harmóniában éli mindennapjait punkrockerekből bohém értelmiségiekké lett szüleivel, és hétéves kisöccsével, Teddyvel egy Oregon állambeli kisvárosban. Mindennek azonban egy csapásra vége szakad, amikor egy havas, téli napon családi Buickjukba csapódik egy kisteherautó: Mia apja és anyja szörnyethalnak a helyszínen, Teddyt és őt pedig mentőhelikopterrel kórházba szállítják. A múlt felelevenítésének azonban Mia esetében komolyabb szerepe van puszta visszaemlékezésnél - hamar kiderül ugyanis, hogy a lánynak döntenie kell: vállalja a korábbinál sokkal nehezebb életet a családja nélkül, végigcsinálva a fájdalmas testi és lelki gyógyulást, vagy - hasonlóan testvéréhez, aki meghal a kórházi kezelés során - búcsút int ennek a világnak... Gabaldon, Diana: Outlander. Szeged: Könyvmolyképző K., Claire Randall éveken keresztül szolgált a második világháborúban ápolónőként ben egyfajta második nászútra utaznak férjével, Frankkel a vadromantikus skót felföldre. Kirándulás közben azonban Claire elkövet egy végzetes dolgot: amikor tréfából átgyalogol egy ősi kőkörön, visszalép az időben több, mint kétszáz évet, és 1743-ban találja magát. Hamarosan megismerkedik férje egy különösképp rosszindulatú ősével, Jonathan Black Jack Randall kapitánnyal, valamint James Fraserrel, a jóképű, lovagias felföldi harcossal. Noha Claire már férjezett igaz, Frank a huszadik században tartózkodik, forró szerelemre gyullad Jamie iránt. Leszámolva múltjával vagyis jövőjével Claire hozzámegy új szerelméhez, ám amikor lehetősége nyílik arra, hogy visszatérjen saját idejébe, meginog, melyik életet és férfit válassza...

11 Kiss Ádám: Szütyiő. Budapest: Ulpius-ház, A spontán nevettetés varázsára építő stand up comedy az utóbbi években lett igazán népszerű hazánkban, egyben kitermelve a maga sztárjait. Közülük az egyik legismertebb Kiss Ádám, kinek kötetében rövidprózai írások kaptak helyet. A válogatásban egyebek mellett olyan, hamisítatlanul kissádámos írások olvashatóak, mint a Fejjel lefelé, a MÁV kontra ballagók, a BKV Times, az Egy kiégett izzó és két kiégett rendőr vagy A tenger, a parizer és a barna mell. Mantel, Hilary: Farkasbőrben. Budapest: Cartaphilus, A történelmi regény főhőse Thomas Cromwell, VIII. Henrik tanácsnoka. Az 1500 és 1535 közötti időszakot átfogó kötet a korszak egyik legjelentősebb és legnagyobb hatalmú politikusának üstökösszerű felemelkedését követi nyomon. Az egyszerű sorból származó Cromwell Wolsey kardinális pártfogoltjaként kerül a király közelébe, majd támogatója kegyvesztése és halála után lép az első sorba és lesz a király kérlelhetetlen híve, korszakalkotó terveinek megvalósítója: megszervezi az anglikán egyházat, a szerzetesrendek feloszlatását, visszaszorítja a nemesség privilégiumait, és nem mellesleg levezényli a fiú örökösre vágyó király válását, majd új feleséget is szerez neki.

12 Nabokov, Vladimir Vladimirovič: Másenyka. Budapest: Európa, Nabokov legelső regénye, a Másenyka, az első szerelemről szól. Az író emlékeit hatalmasra nagyította a távolság szeretett hazájától, az a honvágy, amely Oroszországhoz és az ott hagyott emlékekhez is fűzte. Így a természetesen önéletrajzi ihletésű mű az idegenbe szakadás torokszorító látlelete, bepillantás egy, a berlini főpályaudvarhoz közeli panzió orosz lakóinak sorsába, mindennapjaiba. A remények és csalódások, a céltalanság és önáltatás között vergődő főhőst csak első szerelmének felidézése tudja bénultságából kizökkenteni. Picoult, Jodi: Házirend. Budapest: Athenaeum, A tizennyolc éves Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van (mely az autizmus egy enyhébb formája). Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. Ugyanakkor őt is érdeklik izgalmas dolgok, leginkább a bűntények felderítése. Mindent tud a helyszínelésről, és nemegyszer valódi bűntények helyszínén is feltűnik. Amikor Jacob segítője, egy fiatal gyógypedagógus lány brutális gyilkosság áldozatává válik, fordul a kocka, és most a rendőrség jár Jacob nyomában. A fiú érzelemmentessége, üres tekintete és szokatlan reakciói pedig szinte felérnek egy beismerő vallomással...

13 Roberts, Nora: Folyóvég panzió. Budapest: Gabo, cop Sam és Julia Tanner igazi amerikai álompár: gazdagok, fiatalok, híresek és a legteljesebb boldogságban élnek kislányukkal, Olíviával egy Beverly Hills-i luxusvillában. Ám a csodás időszaknak hirtelen vége szakad, amikor Samen elhatalmasodik a téboly, olyannyira, hogy brutálisan kivégzi a feleségét a gyerek szeme láttára. Olíviára a rendőrök találnak rá teljes sokkban, a szekrényben elbújva. A lelki sérülés olyan hatalmas, hogy még sok évvel az esemény után is rémképek üldözik a lányt, aki - immár felnőtt nőként elhatározza, hogy végére jár annak, mi is történt valójában azon az estén. Segítőtársa az a nyomozó, aki annak idején megmentette, és aki bizony igencsak gyengéd érzelmeket táplál a lelki beteg Olívia iránt Wass Albert: Farkasverem. Pomáz: Kráter Műhely Egyes., A Mezőség kopár és álmosító tájain játszódó cselekmény középpontjában a Rápolthy család áll, az özvegy báróné és iszákos öreglegény fia, Jenő. A világtól csaknem elzártan élő asszony mániákus állatbarát: kutyákat, farkasokat, rókákat tart roskatag kastélyában. Fia - a valaha irodalmi ambíciókat tápláló, pesti egyetemen tanult - Jenő már csaknem elveszett ember, vadászattal és ivással tölti üres és magányos napjait, még cigarettára való pénzt is a cselédektől kunyerál. A környék magyar urai is egytől egyig fura alakok: van köztük vörös parókás, hetvenéves vénkisasszony, aki minden szekérzörgéskor a sosem létezett vőlegény fölbukkanását reméli; a gazdálkodó Halász Árpád a nagyvilági férfit mímeli, holott csupán darabos mozgású, ízléstelenül öltöző bugris; Klára kisasszony a vidéken eltemetett értelmiségi nőt sajnáltatja magában; az öreg Zenthay méltóságos úr pedig 1928-ban sem hajlandó tudomásul venni, hogy az ország, ahol él, Románia...

14 Yates, Richard: Húsvéti korzó. Budapest: Partvonal, Sarah szorosan kötődik apjához, ám irigyli nővére, Emily önállóságát. Utóbbi viszont féltékeny testvére és apja kapcsolatára. Későbbi életük során is ezt a két szerepet viszik tovább. Sarah megházasodik, Emily saját útját keresi. De vajon meg lehet-e szabadulni az otthoni mintáktól, és elérhető-e a boldogság? Callone, Patricia R. (szerk.): 300 jó tanács Alzheimer-kórral élőknek és gondozóiknak. Érd: Zafír Press, cop Jellemzően az időseket érinti az Alzheimer-kór. A betegség legjellemzőbb tünetei az elbutulás, a gondolkodási és megismerési funkciók leszűkülése, a magatartás megváltozása, valamint a gyorsuló biológiai leépülés. Az együttélés a problémával - akár érintettként, akár hozzátartozóként vagy gondozóként - nem könnyű feladat; elsősorban nekik készült segítségképp a betegséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat összegző munka.

15 Holczer József -Somogyi Edit: Webszerkesztés könnyedén. Budapest: JOS, Az internetről ingyen letölthető SharePoint Designer az egyik leggyakrabban használt ingyenes webszerkesztő szoftver, amely tartalmazza a megszokott parancsokat és formázási lehetőségeket. Az informatika érettségire vagy ECDL vizsgára készülőknek is hasznos kötet a Microsoft Office programcsaládhoz tartozó szoftver használatát mutatja meg az érdeklődőknek, közérthető formában. A feladatokkal kiegészített oktatókönyv az alapoktól kezdve a képek beszúrásán, a stíluslapokon, a kereteken keresztül egészen a HTML alapjaiig és a webközzétételéig ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, részletesen tartalmazva a forráskódokat is. Hegyi Tamás: Minden idők legjobb 50 magyar futballistája. A kezdetektől napjainkig. Budapest: Aréna 2000, Az ötven legjobbnak és legeredményesebbnek tartott magyar futballistát felvonultató kötetben a "nagyság" szerint összeállított sorrend élén természetesen Puskás áll. A hangsúly múltbeli sikerekre helyeződött: az Aranycsapat összes tagja mellett a második világháború előtti hőskor (Schlosser) és a hatvanas (Albert), hetvenes (Fazekas) és nyolcvanas (Détári) évek sztárjai is ott szerepelnek a kötetben.

16 Izsányi Szabolcs Simon István: A Formula-1 legjobb 50 versenye. A kezdetektől napjainkig. Budapest: Aréna 2000, A "Legjobb 50" című sorozat újabb kötete az 1950-től megrendezett Formula-1 nagydíj történetéből szemezget. Felejthetetlen futamokat, nagy pillanatokat élhettek át az autóversenyzés rajongói pl ben a mexikóvárosi idényzárón, amikor Jim Clark az utolsó körben veszítette el világbajnoki címét. De biztosan szívesen idézik fel René Arnoux és Gilles Villeneuve körökön át tartó, elkeseredett küzdelmét 1979-ben Dijonban. A szöveg mellett a képek és statisztikák nyelvén is megelevenednek a kezdetektől megidézett különböző korszakok nagy autós csatái.

cecelia ahern győrffy ákos tárcája Az írek legtrendibb írónője nyári olvasmányok 50 árnyalata Magazin kéthavonta Ára:198 Ft Klubtagoknak ingyenes

cecelia ahern győrffy ákos tárcája Az írek legtrendibb írónője nyári olvasmányok 50 árnyalata Magazin kéthavonta Ára:198 Ft Klubtagoknak ingyenes győrffy ákos tárcája szuperáras nyári olvasmányok Sikerkönyv a szürke 50 árnyalata Az írek legtrendibb írónője cecelia ahern Fot ó: Ar c h í v 2012 04 Magazin kéthavonta Klubtagoknak ingyenes Ára:198 Ft

Részletesebben

2015. márciusi könyvajánlónk

2015. márciusi könyvajánlónk 2015. márciusi könyvajánlónk Kedves Olvasónk, ha még nem csatlakozott a NAGY KIHÍVÁS című programunkhoz, szeretnénk egy kis ízelítőt adni! Egy év alatt 50 könyv elolvasására invitáljuk Önt 50 témakörben.

Részletesebben

BÁRTFAI BARNABÁS. Informatika és kalandregény XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György

BÁRTFAI BARNABÁS. Informatika és kalandregény XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György XIV. GYÔRI KÖNYVSZALON 2014. NOVEMBER 7 9. WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 3. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Gyôri Könyvszalon alkotói díj Czigány György Jean Rouaud Jeles férfiak Terézia Mora A szörnyeteg

Részletesebben

Az ország legolcsóbb postaköltségével dolgozunk!

Az ország legolcsóbb postaköltségével dolgozunk! AKCIÓ: 2013 január - március Téli katalógus ÚJDONSÁG: SIKER- TERMÉKEK: Az ország legolcsóbb postaköltségével dolgozunk! Akciós termékek Antikvár Egészség, életmód Ezoterika Filozófia Fog-lalkoztatók Gyerekkönyvek

Részletesebben

BÁCSKAI JÚLIA. kidobni, lecserélni, megtartani mérlegen a párkapcsolat. Kertész Ákos Hogyan lettem milliomos. Tarján Tamás Dramaturgia apologetica

BÁCSKAI JÚLIA. kidobni, lecserélni, megtartani mérlegen a párkapcsolat. Kertész Ákos Hogyan lettem milliomos. Tarján Tamás Dramaturgia apologetica WWW.KONYV7.HU XV. ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 2011. MÁRCIUS KÖNYV KULTÚRA IRODALOM ÁRA 440 FT ELÔFIZETÔKNEK 330 FT Kertész Ákos Hogyan lettem milliomos Tarján Tamás Dramaturgia apologetica Murányi Gábor Mestermû

Részletesebben

Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Játékfilmek Koprodukcióban készült filmek F- L Fanny és Alexander (1982) DVD 2531 Rend.: Ingmar Bergman Szereplők: Pernilla Allwin, Bertil Guve, Börje

Részletesebben

...ha könyvrol van szó! március-április

...ha könyvrol van szó! március-április ...ha könyvrol van szó! 2014 március-április Március a KÖNYV hónapja! Március ünnep a kultúrember ilyenkor a legkedvesebb személyi tárgyát, a könyvét ünnepeli! Ugye Ön is egyetért velem? Kell egy idœszak

Részletesebben

DAVID SZALAY. Szétzúzott világok írója. Rakovszky Zsuzsa a Szilánkokról. Grecsó Krisztián Megyek utánad. Tarján Tamás Dobozkönyvhét

DAVID SZALAY. Szétzúzott világok írója. Rakovszky Zsuzsa a Szilánkokról. Grecsó Krisztián Megyek utánad. Tarján Tamás Dobozkönyvhét 85. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS 13. GYERMEKKÖNYVNAPOK WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 2. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Rakovszky Zsuzsa a Szilánkokról Grecsó Krisztián Megyek utánad Tarján Tamás Dobozkönyvhét Szétzúzott

Részletesebben

Apaszerep Norvégiában

Apaszerep Norvégiában JO/ RGEN LORENTZEN Apaszerep Norvégiában (részletek) Jo/rgen Lorentzen 1956-ban született Norvégiában. Irodalomtörténész, diplomamunkájában a Hamsun, Strindberg és Garborg mûveiben fellelhetõ férfi- és

Részletesebben

FEL A MOZIT! DOKUMENTUMFILMEK KONTRASZT TABU MOZIZOOM ÜNNEPEINK

FEL A MOZIT! DOKUMENTUMFILMEK KONTRASZT TABU MOZIZOOM ÜNNEPEINK SULI-MOZI 2013 2014 A Budapest Film Zrt. iskolai programja FEDEZD FEL A MOZIT! DOKUMENTUMFILMEK KONTRASZT TABU MOZIZOOM ÜNNEPEINK 2 Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének ajánlása A most felnövekvő

Részletesebben

Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Játékfilmek Magyar filmek A-F Kölcsönözhető DVD-k a Berzsenyi Dániel Könyvtárban III. Richárd (1973) DVD 735 Rend.: Fehér György Szereplők: Haumann Péter, Latinovits Zoltán, Major Tamás. Időtartam: 90

Részletesebben

KONYVHET. Beszélgetés Bozai Ágotával. Ember és gondolat Ferge Zsuzsa. Nyerges András Mûködésben az ellenséggyártó gép

KONYVHET. Beszélgetés Bozai Ágotával. Ember és gondolat Ferge Zsuzsa. Nyerges András Mûködésben az ellenséggyártó gép KONYVHET VI. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2002. JÚNIUS 27. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 144 FT Ember és gondolat Ferge Zsuzsa Kertész Ákos Két század két kor II. Sári László Az ifjú Lin-csi vándorévei 1. Tarján

Részletesebben

Anderson, Laurie Halse (1961-): Hadd mondjam el... / Laurie Halse Anderson ; [ford. Csatári Ferenc]. - Budapest : Animus, 2006.

Anderson, Laurie Halse (1961-): Hadd mondjam el... / Laurie Halse Anderson ; [ford. Csatári Ferenc]. - Budapest : Animus, 2006. Anderson, Laurie Halse (1961-): Hadd mondjam el... / Laurie Halse Anderson ; [ford. Csatári Ferenc]. - Budapest : Animus, 2006. A tizennégy éves Melinda átlagos amerikai középiskolás, aki egy nyári bulin

Részletesebben

Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire vágyhattam volna

Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire vágyhattam volna Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 250 FORINT Czeizel Endre 77 évesen is védi a magzatokat Az álmain keresztül rabolták meg A hideg nyalat forró évszaka Hegyi Barbara: Többet kaptam mint amire

Részletesebben

konzervatív pedagógiai folyóirat

konzervatív pedagógiai folyóirat Mester_borito_18.qxd 2008.05.19. 12:30 Page 1 konzervatív pedagógiai folyóirat Ára: 1000 Ft 2008. május Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Piliscsaba 18. szám VESZÉLYBEN A XX. század

Részletesebben

XVIII. évfolyam 2010/2. szám. A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványa. A tartalomból:

XVIII. évfolyam 2010/2. szám. A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványa. A tartalomból: XVIII. évfolyam 2010/2. szám TEHETSÉG A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványa A tartalomból: Az emberi képességeknek nincs még egy olyan területe, ahol az öröklődés és a környezet szerepét illetően

Részletesebben

A fiaim rengeteg dologra tanítanak. Vujity Tvrtko: Imola legyòzte a leukémiát Három évig voltam terhes, gyerektelenül...

A fiaim rengeteg dologra tanítanak. Vujity Tvrtko: Imola legyòzte a leukémiát Három évig voltam terhes, gyerektelenül... E m b e r s é g b ô l p é l d á t! Imola legyòzte a leukémiát Három évig voltam terhes, gyerektelenül... Hogyan is ragad magával a szerelem? 440 Ft I. évf. 3. szám 2011. június Vujity Tvrtko: Imola legyòzte

Részletesebben

Sebestyén Márta. A legôsibb költészetrôl és a csodás diófáról mesél. Kertész Ákos Mikro és makro. Tarján Tamás Nagy, mint a debrecenyi határ

Sebestyén Márta. A legôsibb költészetrôl és a csodás diófáról mesél. Kertész Ákos Mikro és makro. Tarján Tamás Nagy, mint a debrecenyi határ KÖNYVES HAVILAP XIII. ÉVFOLYAM 3 4. SZÁM 2009. FEBRUÁR ÁRA 440 FT ELÔFIZETÔKNEK 330 FT WWW.KONYV7.HU Hát az elég rettenetes, mikor valaki magát komolyan veszi, különösen, ha ez az alkotói alapállása. Esze

Részletesebben

Idegenek a kertemben Bevándorlás és integráció Európában

Idegenek a kertemben Bevándorlás és integráció Európában Idegenek a kertemben Bevándorlás és integráció Európában Mert az egy nyelvû és egy szokású ország gyenge és esendô. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és

Részletesebben

Megjelent: az ELTE Pedagogikum támogatásával. az iskolakultúra 2009/12 melléklete

Megjelent: az ELTE Pedagogikum támogatásával. az iskolakultúra 2009/12 melléklete Megjelent: az ELTE Pedagogikum támogatásával az iskolakultúra 2009/12 melléklete Matóné Szabó Csilla Kodolányi János Főiskola, Neveléstudományi Tanszék Egy japán eredetű szubkultúra: az animék és a mangák

Részletesebben

Sister Frances Dominica: A gyermekek lelke továbbél!

Sister Frances Dominica: A gyermekek lelke továbbél! Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 150 FORINT Mága Zoltán òsei évszázadokkal ezelòtt már zenészek voltak A természet csodásan gazdag, nyitott patikájában ott van a szer bajainkra Az anya és az

Részletesebben

KONYVHET. Sinkovits. A könyvborítón egy név. Interjú Irena Obermannovával Bóta Gáborral és Baráz Miklóssal

KONYVHET. Sinkovits. A könyvborítón egy név. Interjú Irena Obermannovával Bóta Gáborral és Baráz Miklóssal 144 FT KONYVHET V. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2001. MÁJUS 17. KULTURÁLIS KÉTHETILAP Interjú Irena Obermannovával Bóta Gáborral és Baráz Miklóssal Könyvfesztivál 2001. Beszámoló a VIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

Részletesebben

www.karavankiado.hu www.karavankiado.hu

www.karavankiado.hu www.karavankiado.hu www.karavankiado.hu www.karavankiado.hu 4 A betegségek kialakulásánál, a betegség legelõször gondolati formában alakul ki. Ez a gondolatiság a beletörõdésbõl, a kételybõl és a tagadásból tud felépülni.

Részletesebben

Ú PESTI NAPLÓ. Megújul a Görgey. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám

Ú PESTI NAPLÓ. Megújul a Görgey. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2015. február 19., IX. évf., 6. szám Ú PESTI NAPLÓ JÚJPEST ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS HIVATALOS LAPJA LAPJA WWW.UJPEST.HU Fotó: Várai Mihály Megújul a Görgey A

Részletesebben

ORAVECZ IMRE. Kemény István kötetérôl. L. I. Lázár. Mindig játszottam a gondolattal, hogy írnom kéne a magyar kivándorlásról.

ORAVECZ IMRE. Kemény István kötetérôl. L. I. Lázár. Mindig játszottam a gondolattal, hogy írnom kéne a magyar kivándorlásról. KÖNYV KULTÚRA IRODALOM WWW.KONYV7.HU XVI. ÉVFOLYAM 2012. 6. SZÁM ÁRA 640 FT Az ars poeticához méltón Kemény István kötetérôl Beszélgetés egy rejtôzködô íróval L. I. Lázár Párkapcsolati történetek Nyáry

Részletesebben

KONYVHET. Paraszti családregény másként. Beszélgetés Bánki Évával. Interjú Vladimír Párallal. Tarján Tamás Profán asszonyglóriák

KONYVHET. Paraszti családregény másként. Beszélgetés Bánki Évával. Interjú Vladimír Párallal. Tarján Tamás Profán asszonyglóriák KONYVHET VIII. ÉVFOLYAM 14. SZÁM 2004. JÚLIUS 8 22. www.konyv7.hu 184 FT KULTURÁLIS KÉTHETILAP Tarján Tamás Profán asszonyglóriák Háttér Kiadó Balogh Anikó Írófaggató Ágoston Vilmos Interjú Vladimír Párallal

Részletesebben

ikszikszi@avf.hu EDUCATIO

ikszikszi@avf.hu EDUCATIO 2 www.avf.hu/xxi ikszikszi@avf.hu Úgy gondoljuk, mindenki számára egyértelmű, miért a változás az idei év első központi témája. Hosszas tervezés, viták és egyeztetések után 2008-ban, XXI. századi külsőt

Részletesebben

IV. évfolyam 11-12. szám. 2014. november-december. Komárom-Esztergom megyei könyvtárszakmai folyóirat (A Téka Téma utódja)

IV. évfolyam 11-12. szám. 2014. november-december. Komárom-Esztergom megyei könyvtárszakmai folyóirat (A Téka Téma utódja) IV. évfolyam 11-12. szám 2014. november-december Komárom-Esztergom megyei könyvtárszakmai folyóirat (A Téka Téma utódja) http://kemlib.jamk.hu kemlib@jamk.hu Békés, meghitt ünnepeket és boldog új esztendőt

Részletesebben

SZÍNHÁZ ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA KÉZJEGYEK

SZÍNHÁZ ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA KÉZJEGYEK SZÍNHÁZ ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA DOKTORI DISSZERTÁCIÓ PACSKOVSZKI JÓZSEF KÉZJEGYEK A SZERZŐI FILM KÉSZÍTÉSÉNEK ELMÉLETI KÉRDÉSEI ÉS MUNKAMÓDSZERE AZ ÖTLETTŐL A FILMIG TÉMAVEZETŐ: SCHULZE

Részletesebben

KONYVHET. Alapigazságok. Beszélgetés Határ Gyôzôvel. Nyerges András Vendégként az irodalomban. Magvetô Kiadó Morcsányi Géza

KONYVHET. Alapigazságok. Beszélgetés Határ Gyôzôvel. Nyerges András Vendégként az irodalomban. Magvetô Kiadó Morcsányi Géza KONYVHET VIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2004. FEBRUÁR 19. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 184 FT Magvetô Kiadó Morcsányi Géza Kertész Ákos Talán a Szegediner mégis túlzás... Nyerges András Vendégként az irodalomban

Részletesebben