Újdonságok Felnőtt könyvek november

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Újdonságok Felnőtt könyvek 2011. november"

Átírás

1 Újdonságok Felnőtt könyvek november Bagdy Emőke Ranschburg Jenő Kalo Jenő Popper Péter: A család. Harcmező és békesziget. Budapest: Saxum, cop Az emberi civilizáció és társadalom legrégebbi intézménye, a család áll a Mesterkurzus című sorozat huszadik kötetének középpontjában. A szerzők azt a sokszorosan összetett kérdéskört boncolgatják, hogy vajon mi az oka a klasszikus családmodell egyre nyilvánvalóbb kudarcának, és hogy mi lenne a megoldás erre a mindnyájunkat érintő problémára. Bagdy Emőke pszichoterapeuta vizsgálja a lehetséges fejlődési irányok sajátosságait, majd Ranschburg Jenő elemzi a tipikus családban zajló játszmákat. A harmadik írásban Kalo Jenő asztrológus elmélkedik a béke és a diszharmónia közötti válaszútról, Popper Péter pedig rámutat a családpszichológiai paradigmaváltás szükségességére. Hannah, Liz: Te is tudod! Hogyan foglalkozzunk autizmussal élő kisgyermekekkel? Szentendre: Geobook, cop A kiadvány elsősorban autizmussal élő kisgyermekekkel dolgozó gondozónők, óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek és tanítók számára íródott, akik a három és hétéves kor között lévő gyerekkel foglalkoznak. Rajtuk kívül haszonnal forgathatják szülők, logopédusok és gyógypedagógusok is. A szerző mindennapi élethelyzeteket bemutató példákon, játékokon, gyakorlatokon keresztül ad gyakorlati tanácsokat olyan fejlesztési-nevelési helyzetekre, amelyekkel mindenki szembekerül, aki autizmussal élő kisgyermekkel foglalkozik. Olvashatunk a korai kommunikáció fejlesztéséről, az olvasáshoz szükséges készségek fejlesztéséről, a számfogalom tanításáról, a szociális készségek fejlesztéséről vagy a viselkedésproblémák kezelési stratégiáiról.

2 Gézsi Andrásné Fövényi László: Hogyan fogyjunk cukorbetegen? Főzőiskola lépésről lépésre. Budaörs: SpringMed, cop A cukorbetegség egyik legkellemetlenebb és leggyakoribb tünete az elhízás, amely nemcsak más egyéb egészségügyi problémákat is okozhat, de az önértékelést és közérzetet is rombolja. A szerzőpáros kifejezetten a fogyni vágyó diabéteszesek számára állított össze fogyókúrás programot. Az első részben lépésről lépésre ismerkedhetünk meg a testsúlycsökkentő program részleteivel, majd olvashatunk a cukorbetegségről, tanulmányozhatunk háromféle (1200, 1500 és 1800 kalóriás) mintaétrendet, magyaros és egyéb hagyományos ételek eredeti és diétás receptjeit. Az utolsó fejezetben kapott helyet a főzőiskola. Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei. Budapest: Jaffa, Hazánkban az utóbbi évek legnépszerűbb és egyben legtöbb vitát kiváltó reformétrendje Szendi Gábor nevéhez kapcsolódik: az általa kifejlesztett ún. paleolit táplálkozás lényege a visszatérés őseink eredeti ételeihez, amely nagyrészt húsból, zöldségekből, gyümölcsökből állt, gabona- és tejfélék pedig egyáltalán nem szerepeltek közöttük. Az ettől eltérő étkezés a szerző meglátása szerint számos, ma népbetegségnek számító súlyos egészségügyi probléma okozója. A betegségek közérthető bemutatása után arról ír, hogy a helytelen táplálkozás miként lehet okozója ezeknek, és hogy a paleolit diéta mi módon állítja helyre az egészséget. Az utolsó fejezetben két, általa rossznak ítélt, hamis elképzelésen alapuló fogyókúrás módszert, a vércsoportdiétát és a lúgosítást vizsgálja.

3 Koroknai Judit Zsila László Zsiláné André Anikó: Segítség! Kerttulajdonos lettem! Avagy az ásó, a kapa és a kettő közötti különbség. Nyíregyháza: Pro-Team, Az emberek döntő többsége számára az ideális otthon egyet jelent az önálló családi házzal, ami elképzelhetetlen a szemet gyönyörködtető és kellemes kikapcsolódást is biztosító kert nélkül. A szép elképzelést aztán gyakran csalódás és kiábrándulás követi, amikor az ember gyakorlati tapasztalatok és elméleti tudás nélkül vág bele a kertépítés és -fenntartás művészetébe. A gyakorlati kertépítésben és a dísznövénykertészet oktatásában egyaránt jártas és tapasztalt szerzőtrió könyve praktikus és a magyar viszonyokhoz illeszkedő tanácsok gazdag tárházát kínálja az olvasóknak. Cuvelier, Jean: Kutyabeszéd. Értelmező szótár. Budapest: Elektra Kiadóház, cop A kötet szerzői abból a tényből kiindulva, hogy (házi)állatok és gazdáik, sőt két állat között is folyik kommunikáció, arra vállalkoztak, hogy e kommunikációs jeleket egyfajta értelmező szótárba gyűjtik össze, megkönnyítve ezzel a kutyatartást. A könyv három fő részből áll, az elsőben a kutya által adott jelzések találhatók, azaz annak megfejtése, hogyan értelmezzük a kutya jelzéseit, a másodikban, hogy hogyan értelmezi a kutya az ember jelzéseit, a harmadikban pedig két kutya egymásnak adott jelzéseinek értelmezése következik.

4 Bárdos András: Vágó István. Kinyitom a számat! Budapest: BBMS K., Vágó István "politikai coming out-ja", meglehetős figyelmet és egyben vitákat keltett 2008-ban. A népszerű műsorvezető ekkor állt ki a nyilvánosság elé, felvállalva, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és az őt támogató szabad demokraták mellett teszi le a voksát. A kötet természetesen nem csak a politikáról szól. Szó esik televíziós tapasztalatairól. Elárulja, kik gáncsolták annak idején pályája során, hogy csaltak-e a nagy vetélkedőkben, mit gondol kollégáiról (többek között Vitrayról, Chrudinákról), hogy miért tanul hatvanévesen kínaiul, hogy miért fontos neki a szkeptikus mozgalom, mit gondolt egykor és most a televízió szerepéről, vagy éppen azt is, hogy mit mondott neki Déri János a halálos ágyán? Az újabb, bővített kiadás oka az, hogy szinte az előző kötet megjelenésének időpontjában Vágó elveszítette az állását, így a kötet végén található újabb négy fejezet az azóta eltelt időről szól. Castleden, Rodney: Felfedezések, melyek megváltoztatták a világot. Budapest: Ventus Libro, cop A felfedezéseknek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: az egyik távcsővel, a másik mikroszkóppal történik. Az egyik ember távoli földrészekre igyekszik, amelyeket még soha senki nem ért el, a másik pedig olyan titkokat kutat, amelyek bár testközelben vannak, mégsem értjük őket. A sokoldalú brit szerző kötete kronologikus rendben, nagy történelmi korszakokba rendezve tekinti át a jelentősebb felfedezőket és a hozzájuk köthető felfedezéseket. A fölrajzi felfedezések közül olvashatunk Marco Polóról, Kolumbuszról és Cabotról, Peru felfedezéséről, a Horn-fok vagy a Hudson-öböl körbehajózásáról. A tudományos felfedezések sorát gyarapítja a mágnesesség felfedezése, a bolygók mozgási törvényeinek megfogalmazása, a különböző kémiai elemek felfedezése vagy előállítása, a hieroglifák megfejtése, a gyermekágyi láz gyógyítása, a kontinensvándorlás elméletének megfogalmazása vagy a penicillin felfedezése. A legújabb kor vívmányai között olvashatunk a DNS szerkezetének megismeréséről, az űrkutatási sikerekről, vagy a sarki fény magas energiájáról is.

5 Tibballs, Geoff: Hiszed vagy nem. Megdöbbentő tények, emberek, események. Pécs: Alexandra, A gazdagon illusztrált kötetben találkozhatunk különös, ám mégis igaz történetekkel. Például azzal a bajor hercegnővel, aki azt képzelte magáról, hogy lenyelt egy üvegzongorát, ám megismerhetjük az ukrán "kutyalányt" is; különféle meghökkentő mutatványokkal, szokatlan emberi szokásokkal (például a bekötött szemű Rubik-kockázással), elképesztő állatokkal (így egy szörfölő patkánnyal), fantasztikus közlekedési eszközökkel (például a gyepbusszal), a legfurcsább testi adottságokkal is. Adler, Elizabeth: Minden Monte-Carlóban kezdődött. Budapest: Ulpius-ház, Sunny Alvarez megtalálta élete szerelmét Mac Really, a sztárnyomozó személyében, azonban a magándetektív nem érti meg, mennyire fontos a lánynak hogy összeházasodjanak. Így hát Sunny a párnán hagyja eljegyzési gyűrűjét, és felszáll az első, Párizsba tartó repülőre, ahol megismerkedik egy nagyon vonzó, válófélben lévő skandináv férfival, akinek tanácsára azonnal továbbutazik Monte Carlóba. A szállodában könnyen behálózza őt nemcsak a primitív helyi rosszlány, hanem a nagyban játszó indiai ékszerkereskedőnő, Maha is. Közben a francia közvéleményt brutális ékszerrablások sokkolják, ám Sunny nem gyanakszik Szerencsére Mac nem sokig bírja Sunny nélkül, megmenti szerelmét, s egyúttal felderíti a bűntényt is.

6 Archer, Jeffrey: S ezen áll egy mese. Budapest: General Press, A könyvben tizenöt, bűnügyi témájú írás található. A kötet egyik írásából megtudhatjuk, hogyan csalhat ki egy éles eszű és természetesen gyönyörű ápolónő hetvenmillió dollárt egy beteg öregemberből, vagy hogy milyen eredménnyel jár közös cellába zárni egy csencselőt és egy titkolódzó gyémánttolvajt. Olvashatunk az éppen századik születésnapját ünneplő Albert Webberről, akit maga az uralkodó köszönt fel ez alkalomból, a Grebenar Múzeum felgyújtásáról, a meglehetősen kacskaringós pályát bejáró külügyi alkalmazottról, aki végül külön érdemrendben részesült (A diplomata, aki nem volt diplomatikus). Barry, Sebastian: Messze, messze. Budapest: General Press, Willie álma, hogy maga is rendőr legyen reménytelen, apró termetével esélye sincs, hogy állományba vegyék. Amikor sorozni kezdik a katonákat az első világháborúba, már nem válogat senki, és Willie büszkén vonul a belga frontra sorstársaival. Lelkesedése nem tart sokáig, a többi fiatal fiúval együtt egyenesen a földi pokolba kerülnek. Ám a java még csak ezután jön, hisz Willie egységét 1916 tavaszán visszavezénylik Írországba, ahol épp zajlik az ún. húsvéti felkelés: Patrick Pearse vezetésével Írország függetlenségéért küzdő felkelők szállják meg Dublin stratégiai pontjait. Willienek nemcsak azzal a lelki teherrel kell megküzdenie, hogy arra kényszerítik, lőjön az övéi közé, de azzal is szembesülnie kell, hogy apja a britek oldalára állt, gyerekkori barátait lemészárolták, szerelme pedig máshoz ment nőül...

7 Bruen, Ken: London Boulevard. Pécs: Alexandra, Tower Bridge, Westminster-apátság, Buckingham-palota, Temze-part - íme London hírességei, melyet mindenki ismer. De vajon milyen a város sötétebbik arca, a tömbházak, romkocsmák és külvárosi utcák valósága? A könyv főhőse jól ismeri London bevándorlóktól nyüzsgő, lepusztult városrészeit, ahol az ember maga is bűnözővé válik, vagy rettegve figyelheti, mikor rúgják be a lakása ajtaját. A kérdés az: létezik-e harmadik út? Mitchell frissen szabadult a börtönből, miután három évet töltött rács mögött egy olyan bűncselekményért, amire nem is emlékszik. Barátja, Billy Norton pontosan tudja, mi történt azon az estén, de az igazság feltárása helyett már a börtön előtt várja, hogy újra magával sodorja a gengszterek világába. Mitch azonban szeretne kimaradni a komolyabb balhékból, ezért később nemet mond a helyi nagyfőnöknek, és Lillian Palmer, a leendő mozicsillag villájában vállal tisztes munkát. Hiába azonban a normális élet iránti vágy és az őszinte szerelem, Mitch nem tud elbújni sem erőszakos múltja, sem a szervezett bűnözés elől... Chandrasekaran, Rajiv: Zöld zóna. Fejedelmi élet a Smaragdvárosban - az iraki zöld zóna belülről. Szeged: Könyvmolyképző K., Az iraki háború utáni első évben, 2003-ban játszódik Rajiv Chandrasekaran valós történelmi tényekre alapozott, a nyolc évvel ezelőtti Bagdad kulisszái között játszódó regénye. Itt, a háború után lábadozó, rengeteg veszteségtől sújtott, amerikai csapatok által megszállott, feszültségekkel teli város egy gondosan szeparált, a Koalíciós Átmeneti Hatóság alá tartozó, minden elérhető luxuscikkel felszerelt negyedében él a főszereplő, Paul Bremer hozzá hasonlóan idealista nézeteket valló társaival. Céjuk az akkori - már harminc éve uralmon levő - despotikus iraki vezetés leváltása, és egy felvilágosodott, totálisan átpolitizált hivatalnokréteget rávenni arra, hogy sosem látott demokratikus reformot vigyenek végbe hazájukban

8 Child, Lee: Megérte meghalni. Budapest: General Press, Jack Reacher, a világlátott veterán katonatiszt sebesülten, kínzó fájdalmak közepette érkezik meg egy nebraskai kisváros álmos estéjébe, ahol azonnal titkok és hazugságok sűrű hálójában találja magát. Igazságérzete nem engedi továbbmenni valódi úti célja, Virginia felé. Bár mindenki azt szeretné, hogy eltűnjön - ha lehet, örökre. A helyi maffia néhány órával érkezése után már őt keresi élve vagy halva. Miközben Jack egy helybéli asszony huszonöt évvel ezelőtt eltűnt kislánya után nyomoz, egyre-másra keresztezi a nagyhatalmú bűnszervezet útját. Léptei nyomán sötét titkok és gonosz tervek kerülnek napvilágra... Coelho, Paulo: Alef. Budapest: Athenaeum, Paolo Coelho újabb könyvében saját élete egy meghatározó epizódját bővíti spirituális regénnyé. A történet nyitányában Coelho alkotói válsággal küszködik, ezért útmutatásért a francia Pireneusokba utazik szellemi vezetőjéhez, J.-hez. Mestere azt javasolja, hogy tegyen utazást egy tetszőlegesen választott helyen. Az író végül úgy dönt, hogy eljött a pillanat, hogy valóra váltsa régi álmát, és vonattal átszelje a Föld leghatalmasabb államát, Oroszországot Moszkvától az Urálon át, Szibérián keresztül egészen Kamcsatkáig. Tervét kiadója is lelkesen támogatja, ám közel tízezer kilométeres útja jóval több lesz puszta kalandnál: megváltó és megvilágosító erejű spirituális utazás, és sorsfordító találkozások sorozata.

9 Downer, Lesley: Szamuráj a szerelem házában. Budapest: Victoria, cop A történet kezdetekor a sógun hadserege épp menekül a reformer császáriak elől - köztük a még tizenéves, gyönyörű Hana ifjú férje is, aki társaival együtt utolsó északi állásaik egyikét védi. Amikor a magányos fiatalasszonyt otthonában inzultálják az ellenség katonái, a fővárosba, Tokióba menekül, ahol a híres-hírhedt vigalmi negyedben, Josivarában lel menedékre. A védelemért azonban nagy árat fizet, megmentője eladja egy bordélyháznak. Hana itt - Hanaodzsi néven - luxuskurtizánként szerez magának hírnevet. A josivarai forgatagban találkozik a szökevény katonával, Jozóval, akivel azonnal egymásba szeretnek... Follett, Ken: A harmadik iker. Budapest: Gabo, cop Jeannie Ferrami - a baltimore-i Jones Falls Egyetem pszichológia tanszékének kutatója - az egymástól külön nevelkedett egypetéjű ikrek magatartásformáit tanulmányozza. Kutatása során olyan csoportra akad, amelynek tagjai - noha egypetéjű ikrek - más anyától születtek. Megdöbbentő felfedezésének nyomába eredve egy húsz évvel korábban lefolytatott, törvényellenes katonai kísérlet adataira bukkan, amelynek a hátterében annak idején az egyetem három nagy tekintélyű professzora állt. A titok megismeréséért Jeannie drágán megfizet, azon felül, hogy azonnal elveszíti állását, még az élete is veszélybe kerül...

10 Forman, Gayle: Ha maradnék. Budapest: Ciceró, Mia tehetséges kamasz kislány, aki teljes harmóniában éli mindennapjait punkrockerekből bohém értelmiségiekké lett szüleivel, és hétéves kisöccsével, Teddyvel egy Oregon állambeli kisvárosban. Mindennek azonban egy csapásra vége szakad, amikor egy havas, téli napon családi Buickjukba csapódik egy kisteherautó: Mia apja és anyja szörnyethalnak a helyszínen, Teddyt és őt pedig mentőhelikopterrel kórházba szállítják. A múlt felelevenítésének azonban Mia esetében komolyabb szerepe van puszta visszaemlékezésnél - hamar kiderül ugyanis, hogy a lánynak döntenie kell: vállalja a korábbinál sokkal nehezebb életet a családja nélkül, végigcsinálva a fájdalmas testi és lelki gyógyulást, vagy - hasonlóan testvéréhez, aki meghal a kórházi kezelés során - búcsút int ennek a világnak... Gabaldon, Diana: Outlander. Szeged: Könyvmolyképző K., Claire Randall éveken keresztül szolgált a második világháborúban ápolónőként ben egyfajta második nászútra utaznak férjével, Frankkel a vadromantikus skót felföldre. Kirándulás közben azonban Claire elkövet egy végzetes dolgot: amikor tréfából átgyalogol egy ősi kőkörön, visszalép az időben több, mint kétszáz évet, és 1743-ban találja magát. Hamarosan megismerkedik férje egy különösképp rosszindulatú ősével, Jonathan Black Jack Randall kapitánnyal, valamint James Fraserrel, a jóképű, lovagias felföldi harcossal. Noha Claire már férjezett igaz, Frank a huszadik században tartózkodik, forró szerelemre gyullad Jamie iránt. Leszámolva múltjával vagyis jövőjével Claire hozzámegy új szerelméhez, ám amikor lehetősége nyílik arra, hogy visszatérjen saját idejébe, meginog, melyik életet és férfit válassza...

11 Kiss Ádám: Szütyiő. Budapest: Ulpius-ház, A spontán nevettetés varázsára építő stand up comedy az utóbbi években lett igazán népszerű hazánkban, egyben kitermelve a maga sztárjait. Közülük az egyik legismertebb Kiss Ádám, kinek kötetében rövidprózai írások kaptak helyet. A válogatásban egyebek mellett olyan, hamisítatlanul kissádámos írások olvashatóak, mint a Fejjel lefelé, a MÁV kontra ballagók, a BKV Times, az Egy kiégett izzó és két kiégett rendőr vagy A tenger, a parizer és a barna mell. Mantel, Hilary: Farkasbőrben. Budapest: Cartaphilus, A történelmi regény főhőse Thomas Cromwell, VIII. Henrik tanácsnoka. Az 1500 és 1535 közötti időszakot átfogó kötet a korszak egyik legjelentősebb és legnagyobb hatalmú politikusának üstökösszerű felemelkedését követi nyomon. Az egyszerű sorból származó Cromwell Wolsey kardinális pártfogoltjaként kerül a király közelébe, majd támogatója kegyvesztése és halála után lép az első sorba és lesz a király kérlelhetetlen híve, korszakalkotó terveinek megvalósítója: megszervezi az anglikán egyházat, a szerzetesrendek feloszlatását, visszaszorítja a nemesség privilégiumait, és nem mellesleg levezényli a fiú örökösre vágyó király válását, majd új feleséget is szerez neki.

12 Nabokov, Vladimir Vladimirovič: Másenyka. Budapest: Európa, Nabokov legelső regénye, a Másenyka, az első szerelemről szól. Az író emlékeit hatalmasra nagyította a távolság szeretett hazájától, az a honvágy, amely Oroszországhoz és az ott hagyott emlékekhez is fűzte. Így a természetesen önéletrajzi ihletésű mű az idegenbe szakadás torokszorító látlelete, bepillantás egy, a berlini főpályaudvarhoz közeli panzió orosz lakóinak sorsába, mindennapjaiba. A remények és csalódások, a céltalanság és önáltatás között vergődő főhőst csak első szerelmének felidézése tudja bénultságából kizökkenteni. Picoult, Jodi: Házirend. Budapest: Athenaeum, A tizennyolc éves Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van (mely az autizmus egy enyhébb formája). Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. Ugyanakkor őt is érdeklik izgalmas dolgok, leginkább a bűntények felderítése. Mindent tud a helyszínelésről, és nemegyszer valódi bűntények helyszínén is feltűnik. Amikor Jacob segítője, egy fiatal gyógypedagógus lány brutális gyilkosság áldozatává válik, fordul a kocka, és most a rendőrség jár Jacob nyomában. A fiú érzelemmentessége, üres tekintete és szokatlan reakciói pedig szinte felérnek egy beismerő vallomással...

13 Roberts, Nora: Folyóvég panzió. Budapest: Gabo, cop Sam és Julia Tanner igazi amerikai álompár: gazdagok, fiatalok, híresek és a legteljesebb boldogságban élnek kislányukkal, Olíviával egy Beverly Hills-i luxusvillában. Ám a csodás időszaknak hirtelen vége szakad, amikor Samen elhatalmasodik a téboly, olyannyira, hogy brutálisan kivégzi a feleségét a gyerek szeme láttára. Olíviára a rendőrök találnak rá teljes sokkban, a szekrényben elbújva. A lelki sérülés olyan hatalmas, hogy még sok évvel az esemény után is rémképek üldözik a lányt, aki - immár felnőtt nőként elhatározza, hogy végére jár annak, mi is történt valójában azon az estén. Segítőtársa az a nyomozó, aki annak idején megmentette, és aki bizony igencsak gyengéd érzelmeket táplál a lelki beteg Olívia iránt Wass Albert: Farkasverem. Pomáz: Kráter Műhely Egyes., A Mezőség kopár és álmosító tájain játszódó cselekmény középpontjában a Rápolthy család áll, az özvegy báróné és iszákos öreglegény fia, Jenő. A világtól csaknem elzártan élő asszony mániákus állatbarát: kutyákat, farkasokat, rókákat tart roskatag kastélyában. Fia - a valaha irodalmi ambíciókat tápláló, pesti egyetemen tanult - Jenő már csaknem elveszett ember, vadászattal és ivással tölti üres és magányos napjait, még cigarettára való pénzt is a cselédektől kunyerál. A környék magyar urai is egytől egyig fura alakok: van köztük vörös parókás, hetvenéves vénkisasszony, aki minden szekérzörgéskor a sosem létezett vőlegény fölbukkanását reméli; a gazdálkodó Halász Árpád a nagyvilági férfit mímeli, holott csupán darabos mozgású, ízléstelenül öltöző bugris; Klára kisasszony a vidéken eltemetett értelmiségi nőt sajnáltatja magában; az öreg Zenthay méltóságos úr pedig 1928-ban sem hajlandó tudomásul venni, hogy az ország, ahol él, Románia...

14 Yates, Richard: Húsvéti korzó. Budapest: Partvonal, Sarah szorosan kötődik apjához, ám irigyli nővére, Emily önállóságát. Utóbbi viszont féltékeny testvére és apja kapcsolatára. Későbbi életük során is ezt a két szerepet viszik tovább. Sarah megházasodik, Emily saját útját keresi. De vajon meg lehet-e szabadulni az otthoni mintáktól, és elérhető-e a boldogság? Callone, Patricia R. (szerk.): 300 jó tanács Alzheimer-kórral élőknek és gondozóiknak. Érd: Zafír Press, cop Jellemzően az időseket érinti az Alzheimer-kór. A betegség legjellemzőbb tünetei az elbutulás, a gondolkodási és megismerési funkciók leszűkülése, a magatartás megváltozása, valamint a gyorsuló biológiai leépülés. Az együttélés a problémával - akár érintettként, akár hozzátartozóként vagy gondozóként - nem könnyű feladat; elsősorban nekik készült segítségképp a betegséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat összegző munka.

15 Holczer József -Somogyi Edit: Webszerkesztés könnyedén. Budapest: JOS, Az internetről ingyen letölthető SharePoint Designer az egyik leggyakrabban használt ingyenes webszerkesztő szoftver, amely tartalmazza a megszokott parancsokat és formázási lehetőségeket. Az informatika érettségire vagy ECDL vizsgára készülőknek is hasznos kötet a Microsoft Office programcsaládhoz tartozó szoftver használatát mutatja meg az érdeklődőknek, közérthető formában. A feladatokkal kiegészített oktatókönyv az alapoktól kezdve a képek beszúrásán, a stíluslapokon, a kereteken keresztül egészen a HTML alapjaiig és a webközzétételéig ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, részletesen tartalmazva a forráskódokat is. Hegyi Tamás: Minden idők legjobb 50 magyar futballistája. A kezdetektől napjainkig. Budapest: Aréna 2000, Az ötven legjobbnak és legeredményesebbnek tartott magyar futballistát felvonultató kötetben a "nagyság" szerint összeállított sorrend élén természetesen Puskás áll. A hangsúly múltbeli sikerekre helyeződött: az Aranycsapat összes tagja mellett a második világháború előtti hőskor (Schlosser) és a hatvanas (Albert), hetvenes (Fazekas) és nyolcvanas (Détári) évek sztárjai is ott szerepelnek a kötetben.

16 Izsányi Szabolcs Simon István: A Formula-1 legjobb 50 versenye. A kezdetektől napjainkig. Budapest: Aréna 2000, A "Legjobb 50" című sorozat újabb kötete az 1950-től megrendezett Formula-1 nagydíj történetéből szemezget. Felejthetetlen futamokat, nagy pillanatokat élhettek át az autóversenyzés rajongói pl ben a mexikóvárosi idényzárón, amikor Jim Clark az utolsó körben veszítette el világbajnoki címét. De biztosan szívesen idézik fel René Arnoux és Gilles Villeneuve körökön át tartó, elkeseredett küzdelmét 1979-ben Dijonban. A szöveg mellett a képek és statisztikák nyelvén is megelevenednek a kezdetektől megidézett különböző korszakok nagy autós csatái.

Júniusi új könyveinkből

Júniusi új könyveinkből Júniusi új könyveinkből Gary Chapman: Nyári szellő Budapest, Harmat, 2011. A történet középpontjában egy házaspár, Kim és Derek állnak. Kimnek az első házasságából két gyermeke született, akik ikrek és

Részletesebben

ŐSZI FILMNAP 2010. Október 14. Október 7. angol film. Ideje: 95 perc Rendezte: Lone Scherfig Szereplők: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard.

ŐSZI FILMNAP 2010. Október 14. Október 7. angol film. Ideje: 95 perc Rendezte: Lone Scherfig Szereplők: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard. ŐSZI FILMNAP 2010 Október 7. A bombák földjén amerikai film Készült: 2008 Ideje: 131 perc Rendezte: Kathryn Bigelow Szereplők: Jeremy Renner, Christopher Sayegh, Ralph Fiennes Kathryn Bigelow A bombák

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Nyári könyvajánló. Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár Budapest, Móra, 2004. Kiss Dénes: Tatár kalandjai tíz országban

Nyári könyvajánló. Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár Budapest, Móra, 2004. Kiss Dénes: Tatár kalandjai tíz országban Nyári könyvajánló Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár Budapest, Móra, 2004. A Rozgonyi Cicelle Leánygimnázium hatodik osztályosai nem éppen az összetartásról voltak híresek, irigység, féltékenység vert éket

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Kérdőív a családról. Bert Hellinger

Kérdőív a családról. Bert Hellinger Kérdőív a családról Létezik egy mélység, amelyben minden összefolyik. Ez a mélység kívül esik az idő határain. Az életet egy piramishoz hasonlatosnak látom. Fenn, az egészen pici kis csúcson zajlik minden,

Részletesebben

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő 2010 október 21. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Simon értékelve Böske, az első Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Ma már csak kevesen tudják, hogy Magyarország és egyben Európa első je Simon Böske

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből David Angsten: Sötét arany Budapest, I.P.C. Könyvek Kft. 2010. Jack Duran sosem hitte volna, hogy a főiskola befejezése után kezdetét veszi élete talán legveszélyesebb kalandja.

Részletesebben

MIMI O CONNOR. Margaret K. McElderry Books

MIMI O CONNOR. Margaret K. McElderry Books 1 2 MIMI O CONNOR Margaret K. McElderry Books New York * London * Toronto * SydNEY * Újdelhi 3 TARTALOM 5 6 Csak egyetlen dolgot kell tudnod: a történetek, amiket meséltek neked a szörnyetegekről, a tábortüzeknél

Részletesebben

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország

Salát Gergely: Csoma Mózes: Korea Egy nemzet, két ország VI. évfolyam 2009/1. KÖNYVISMERTETÉS Salát Gergely: Napvilág Kiadó, Budapest, 2008. 178 oldal A Koreai-félsziget történelméről, jelenlegi viszonyairól meglehetősen keveset tudunk: magyar nyelvű könyvek,

Részletesebben

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János. Debrecen Poétái Ady Endre Csokonai Vitéz Mihály Kölcsey Ferenc Arany János Tóth Árpád I.évfolyam 1.szám 2010 november Készítette: 11.D Szerkesztők: Rabb Franciska, Nádró Veronika, Zámbó Gabriella, Olexa

Részletesebben

Kovács Violetta. K9 kommandó

Kovács Violetta. K9 kommandó Kovács Violetta K9 kommandó Tom Lantos szenátor emlékére, aki nagyon sokat tett az állatok védelméért, a rendőr- és katonakutyák még nagyobb megbecsüléséért. Dog Books Kft. Budapest, 2011 Felelős kiadó:

Részletesebben

1. Magyarországi reneszánsz Janusz Pannoniusz költészete. 2. Mikszáth Kálmán és a dzsentri

1. Magyarországi reneszánsz Janusz Pannoniusz költészete. 2. Mikszáth Kálmán és a dzsentri 1 1. 2. 3. 4. 5., 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15., (,»;, ;,...) 16. 17. 18.,, 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. (, ) 26.. 27.,, 28. (, ) 29. 30., 31. 32. 33. 34. '' '' 35. 36. 37., 38., 39., Santa Maria

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből Mary Jo Putney: Egy hamis hölgy Budapest, General Press 2012. Lady Kiri Lawford mindent megtesz, hogy tökéletes úrinőként tagja lehessen az előkelő angol társaságnak, indiai gyökereit

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐRENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEIBŐL 2011. JELLI JÁNOS ÉS KABAINÉ TÓTH KLÁRA

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐRENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEIBŐL 2011. JELLI JÁNOS ÉS KABAINÉ TÓTH KLÁRA AVKF KUTATÁS 1. A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐRENDSZER AVKF Aktív Hallgatók 2011 tavasz KUTATÁSI EREDMÉNYEIBŐL 2011. JELLI JÁNOS ÉS KABAINÉ TÓTH KLÁRA APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN A ZSKF TKK-VAL

Részletesebben

A kaleidoszkóp minden arabeszkje

A kaleidoszkóp minden arabeszkje 50 tiszatáj OLASZ SÁNDOR A kaleidoszkóp minden arabeszkje SÁNDOR IVÁN ARABESZK CÍMŰ REGÉNYÉRŐL Borges Az okok című verséből vett sorok jelentéssűrítő és -előlegező mottóként olvashatók Sándor Iván 1991-ben

Részletesebben

A CSALÁD. Következzen tehát a család:

A CSALÁD. Következzen tehát a család: A CSALÁD 2013. február. Eljutottam végre ide is - hogy összeismertessem a rokonokat. A több ezernyi kép közül majdnem mindegyik régi Aputól származik, az újak túlnyomó része pedig tőlem. Igyekeztem őket

Részletesebben

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Szarka Károly 2013. 11. 20. Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Lehetne ez akár egyszerű romantikus történet is. Egy férfi és egy nő telefonon ismerkednek meg, aztán a kettejük közötti

Részletesebben

Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése

Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése Fontos tudni: Minden emberi kapcsolat alapja a kommunikáció. Mondanivalónkat, gondolatainkat, érzéseinket, a szavak mellett egész lényünkkel

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala?

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? VŐLEGÉNY KVÍZ Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? Mi a kedvenc sportja? Mi a legfőbb hobbija? Mi a kedvenc évszaka?

Részletesebben

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Sorompó Anett, Dr.Paraicz Éva, Dr.Hegyi Márta, Dr.Hirsch Anikó MRE Bethesda Gyermekkórház, Budapest Kórházi szociális munka

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből Roy Baumeister- John Tierney,: Akaraterő Budapest, Ursus Libris, 2013. Miért nem teljesülnek az újévi fogadalmak? Miért fulladnak rendre kudarcba a fogyókúrák? Miért bizonyulunk

Részletesebben

és határidõk, 1981; Tovább egy házzal, 1987; Fehér-fekete, 1991; Hangok, 1994; Egyirányú utca, 1998; valamint regénye: A kígyó árnyéka,

és határidõk, 1981; Tovább egy házzal, 1987; Fehér-fekete, 1991; Hangok, 1994; Egyirányú utca, 1998; valamint regénye: A kígyó árnyéka, Íróportré 115 RAKOVSZKY ZSUZSA Szeretni való ez jut eszembe, és hiába nem akarom személyessé tenni az írást, de azzá lesz Rakovszky Zsuzsa (Sopron, 1950) szövegei miatt. A hazai recepcióban is megfigyelhetõ,

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939

Családfa. Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza) 1870 1943. Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Családfa Apai nagyapa Krämer Gyula (Julius Krämer)?? Apai nagyanya Krämer Gyuláné (szül. Benedek Gizella)?? Anyai nagyapa Neuser Lipót Kb. 1868 1939 Anyai nagyanya Neuser Lipótné (szül. Bachmann Róza)

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik?

Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik? Umberto Eco: A Foucault-inga Végül is mit akarnak tudatni az emberekkel? Azt, hogy van egy titok. Mert mi értelme volna élni, ha minden olyan, amilyennek látszik? Három kiadói szerkesztő megunja az okkult

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában. 2017.04.05. ha találkozol egy autista gyerekkel vagy emberrel,ne feledd ők egy kicsit másképp

Részletesebben

Januári új könyveinkből

Januári új könyveinkből Januári új könyveinkből Eduard Limonov: Ez vagyok én, Edicska Budapest: Európa, 2011. Egy fiatal orosz költő a hetvenes évek közepén egyszer csak New Yorkban találja magát: ment ő is a sok ezer, főleg

Részletesebben

A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA

A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA A HOSPICE SZOLGÁLAT SEGÍTSÉG NYÚJTÁSA Dr. Schmelczer Matild Betegápoló Irgalmas Rend Pécsi Háza Két karodban nem ijeszt majd a halál nagy csöndje sem, Két karodban a halálon, mint egy álmon átesem. (Radnóti

Részletesebben

Mítoszok és Legendák - Három hihetetlen történet

Mítoszok és Legendák - Három hihetetlen történet 2012 április 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Mítoszok értékelve és Legendák Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A Mítoszok és Legendák rovatban, most egy titokzatos és halálos csizma legendáját

Részletesebben

A szorongás apoteózisa. Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában

A szorongás apoteózisa. Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában Feledy Balázs A szorongás apoteózisa Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában Megjelent a Bárka 2013/1. számában Egy kiállítás megnyitására kaptunk meghívót szeptember

Részletesebben

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet Tartalom Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet 1. fejezet: Egy új szemlélet Minden vágyad meghallgatásra talál, és

Részletesebben

A legférfiasabb oldalad

A legférfiasabb oldalad A legférfiasabb oldalad A manus.hu célja megteremteni egy olyan oldalt, melyben az erősebbik nem újból erősebbik nem lehet. Lelki menedéket és szakszerű segítséget nyújtani egy internetes magazin keretein

Részletesebben

Csehov Cseresznyéskertje a Vígszínházban - Művész-világ

Csehov Cseresznyéskertje a Vígszínházban - Művész-világ 1. oldal, összesen: 6 oldal Írja be az e-mail címét! Feliratkozás név: jelszó: Bejelentkezés Csehov Cseresznyéskertje a Vígszínházban A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Csehov Cseresznyéskert című

Részletesebben

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication

Sándor Imre PR-díj Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Sándor Imre PR-díj 2015 Melléklet A magyar Indiana Jones-ok Lounge Communication Néhány kép az ásatásról Az Index-Indavideó anyaga Tömegsírt találtak, csak nem olyat Indavideó 2015.05.25. A régészeti magánvállalkozás,

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az egyesület 1991 októbere óta működik, a Fővárosi Bíróság közhasznú szervezeteként a Pk.66925/1991/1 számú végzése alapján jegyezte be. Az Andaxínház a különböző

Részletesebben

Lev Tolsztoj. Anna Karenina

Lev Tolsztoj. Anna Karenina Lev Tolsztoj Anna Karenina Lev Tolsztoj Az orosz irodalomnak kiemelkedő nagysága, regényeinek nagy részét megfilmesítették. Úgy gondolom, hogy az erkölcsi világszemléletéről, a tolsztojánizmusról is muszáj

Részletesebben

Augusztusi új könyveinkből

Augusztusi új könyveinkből Augusztusi új könyveinkből Király Levente (összeáll.): Körkép 2013 Budapest, Magvető Kiadó, 2013 Mesteri kisprózák többek között Bartis Attila, Bánki Éva, Csaplár Vilmos, Cserna-Szabó András, Dragomán

Részletesebben

LEGO MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK, MATRICÁK ÉS FOGLALKOZTATÓK

LEGO MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK, MATRICÁK ÉS FOGLALKOZTATÓK 1106 Budapest, Keresztúri út 8/A +36-1-264-4555 terjesztes@dunakiado.hu LEGO MAGYAR NYELVŰ KÖNYVEK, MATRICÁK ÉS FOGLALKOZTATÓK 1. Oroszlánok és sasok LEGO Legends of Chima minifigurás foglalkoztató Sok

Részletesebben

Családfa. Anyai nagyapa. Csernovits. Efraim? 1937. Interjúalany. Csernovits Farkas Sámuel 1925. Gyermekek

Családfa. Anyai nagyapa. Csernovits. Efraim? 1937. Interjúalany. Csernovits Farkas Sámuel 1925. Gyermekek Családfa Apai nagyapa Davidovits Mózes? 1890-es évek Apai nagyanya Davidovits Mózesné (szül.? Ráhel)?? Anyai nagyapa Csernovits Efraim? 1937 Anyai nagyanya Csernovits Efraimné (szül.? Eszter? 1888/9 Apa

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TARTALOM A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓI... 2 MEGKÜLÖNBÖZTETŐ

Részletesebben

Szakmai nap, amely a szellemi hanyatlásra, a szellemi betegségekre irányította a figyelmet

Szakmai nap, amely a szellemi hanyatlásra, a szellemi betegségekre irányította a figyelmet http://www.soprontv.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6051&catid=51:2 015-hirek&Itemid=100 Szakmai nap, amely a szellemi hanyatlásra, a szellemi betegségekre irányította a figyelmet 2015.

Részletesebben

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Segitő jogász Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Dr. Mészáros József nyugalmazott ezredes hetven esztendősen is aktívan dolgozik. 1958 óta vesz részt a büntetés-végrehajtásra vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus Önmenedzselés, karriertervezés Lehetőségek, technikák Mit értünk karrier alatt? Karrier = gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés; Karriert

Részletesebben

Családfa. Kohn Simon (1840-es évek 1928 körül) Hermin) 1897) (1850-es évek 1883) (1840-es évek. Anya. Apa. Kohn Sámuelné (szül.

Családfa. Kohn Simon (1840-es évek 1928 körül) Hermin) 1897) (1850-es évek 1883) (1840-es évek. Anya. Apa. Kohn Sámuelné (szül. Családfa Apai nagyapa Kohn Simon (1840-es évek 1928 körül) Apai nagyanya Kohn Simonné (szül.: Smutzer Teréz) 1850-es évek 1890-es évek) Anyai Anyai nagyapa nagyanya Weisz Adolfné Weisz Adolf (szül.: Rosenstock

Részletesebben

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is!

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! A Biblia A LEGISMERTEBB IRODALMI MŰ Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! kifejezés, szállóige

Részletesebben

Megdöbbentő állatvilág

Megdöbbentő állatvilág négyrészes könyvsorozat összesen 256 oldalon több száz látványos fotóval Megdöbbentő állatvilág négyré szes kö nyvsor matric ingyen e interne s tes versen y ozat ás albu m A kép illusztráció közönko!zz!

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1.Feladat TOTÓ (Húzd alá a helyes választ!) 1. Mibe lépett bele Kópé, amikor vérzett a lába? egy hegyes szögbe egy süni

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

Indiai titkaim 31 Törökország európai része

Indiai titkaim 31 Törökország európai része 2011 május 06. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Indiaiértékelve titkaim 31 Give Indiai titkaim 31 Give Indiai titkaim 31 Mérték Give Indiai titkaim 31 Give Indiai titkaim 31 1/5 2/5 3/5 4/5

Részletesebben

Mágnások, álmodozók, szélhámosok és szabadkőművesek

Mágnások, álmodozók, szélhámosok és szabadkőművesek KÁNTÁS BALÁZS Mágnások, álmodozók, szélhámosok és szabadkőművesek P. Horváth Tamás Tündérváros Zsolnay Miklós titkos élete című regényéről P. Horváth Tamás Tündérváros című regénye a magyar prózaírás legnemesebb

Részletesebben

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Szociálpszichológiai Osztály Tel.: közvetlen: 279 6091 mellék: 6091 VH.1. emelet 119. szoba E-mail cím: mailto:halasz[kukac]mtapi[pont]hu PUBLIKÁCIÓK

Részletesebben

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei)

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) Nemrég Magyarországon járt a Dalai Láma. Valaki a közönségből megkérdezte tőle, hogy tényleg Magyarországon van e a Föld gyógyító szívcsakrája, konkrétan

Részletesebben

A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel²

A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel² A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel² ¹Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar, ²Babes-Bolyai Tudományegyetem Természettudományi Kar, Kolozsvár

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA Kedves Felvételizőnk! Örömmel fogadtuk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola osztatlan tanári szakára beadott jelentkezését.

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte

A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA. AugustE Comte A SZOCIOLÓGIA ALAPÍTÓJA AugustE Comte A szociológia önálló tudománnyá válása a 19.század közepén TUDOMÁNYTÖRTÉNET: a felvilágosodás eszméi: Szabadság, egyenlőség, testvériség. Az elképzelt tökéletes társadalom

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 2006 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 27. szám 3. Az R. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcíme

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Magvető Kiadó könyvklubja - Mesekalauz úton lévőknek

Magvető Kiadó könyvklubja - Mesekalauz úton lévőknek 2013 június 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Magvető értékelve Kiadó könyvklubja Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Képek és történetek kereszttüzében élünk, és belezavarodhatunk vagy visszatérhetünk

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből Harsányi Kálmán: A kristálynézők Budapest, Fapadoskonyv.hu, 2010. Írók, művészek, zenészek izgalmas karneválja, a századforduló Budapestjének megannyi forgatagos eseménye tűnik föl,

Részletesebben

Mint a nyomozó, rakosgatom a részleteket a fejemben

Mint a nyomozó, rakosgatom a részleteket a fejemben Kelemen Emese Mint a nyomozó, rakosgatom a részleteket a fejemben Tóth Krisztina: Pixel. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2011 Az Idegen szavak és kifejezések szótára szerint a pixel jelentése elemi képpont, amelyek

Részletesebben

IKT a humán tárgyak oktatásában

IKT a humán tárgyak oktatásában IKT a humán tárgyak oktatásában - 1. lecke - Kréta, tábla, monitor IKT és a tanár Az IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) az oktatásban merőben új tanítási modellnek számít. Olyan új eszköztárnak,

Részletesebben

Dmitrij Alekszandrovics Prigov. Moszkva és a moszkvaiak (1982)

Dmitrij Alekszandrovics Prigov. Moszkva és a moszkvaiak (1982) Dmitrij Alekszandrovics Prigov Moszkva és a moszkvaiak (1982) (részletek) Előhang Lássuk be, hogy a Pétervár- (Leningrád-) témát az orosz költészet kellő mélységében és adekvát módon még nem aknázta ki

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 Meglepetés # # tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 S Z A B Ó M Á R I A CSILLAGJEGYEK ÉS GYÓGYÍTÁSUK «Meglepetés # 2008.10.21 13:38:58 # SZABÓ MARIA, 2008 BORÍTÓTERV CZEIZEL BALÁZS SZERKESZTÉS ERDÉLYI Z. ÁGNES

Részletesebben

AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás

AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás 102 AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás A Felszámolás a holokauszt és a rendszerváltás könyve. B., az egyik fõszereplõ Auschwitzban, koncentrációs táborban születik, neve a combjába tetovált fogolyszám

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

A repülő kastély. - [B. Kovács Fréda népmesegyűjtése]. - Pomáz : Kráter Műhely Egyes., cop. 2009. ACZÉL Endre : Amit megírhatok. - Pécs : Alexandra

A repülő kastély. - [B. Kovács Fréda népmesegyűjtése]. - Pomáz : Kráter Műhely Egyes., cop. 2009. ACZÉL Endre : Amit megírhatok. - Pécs : Alexandra A repülő kastély. - [B. Kovács Fréda népmesegyűjtése]. - Pomáz : Kráter Műhely Egyes., cop. ACZÉL Endre : Amit megírhatok. - Pécs : Alexandra Kiadó, ADAMSON, Joy : Elza és kölykei : szabadon élnek. - Szeged

Részletesebben

Collectanea. Sancti. Martini I. Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei

Collectanea. Sancti. Martini I. Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei Collectanea Sancti Martini I. Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei Collectanea Sancti Martini A Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője 1. Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei Pannonhalma, 2013 Szerkesztette

Részletesebben

Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás

Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás ÖNISMERET ÉLETTERV - HIVATÁS - FELNŐTTSÉG TURJÁNYI KATALIN TANÁR, PSZICHOTERÁPIÁSAN KÉPZETT MENTÁLHIGIÉNIKUS, CSÉN TANÁCSADÓ MI AZ ÖNISMERET?

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából 1. Miben különbözik a közép- és kelet-európai népek romantikája a nyugat-európaitól? 2. Mi volt Herder jóslata a magyarságról? 3. Mely irodalmi-kulturális

Részletesebben

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK

Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos KURVA VAGYOK Csaplár Vilmos Kurva vagyok (Karriertörténet) Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Csaplár Vilmos 1. Elvárok mindenféle ajándékot férfiaktól, de a tudat, hogy nem vagyok rászorulva,

Részletesebben

Biblioterápiás foglalkozások témaajánlói és a. felhasználható irodalmak jegyzéke

Biblioterápiás foglalkozások témaajánlói és a. felhasználható irodalmak jegyzéke Biblioterápiás foglalkozások témaajánlói és a felhasználható irodalmak jegyzéke Apanélküliség témakör irodalma Hajléktalan témakör irodalma Halál témakör irodalma Hűség és barátság témakör irodalma Kamasz

Részletesebben

Befogadják, felgyógyítják. A sejtelmesen szép Anada jelenléte teljesen feldúlja János lelkét... A film külső jelenetei megörökítik az akkori

Befogadják, felgyógyítják. A sejtelmesen szép Anada jelenléte teljesen feldúlja János lelkét... A film külső jelenetei megörökítik az akkori Valamit visz a víz A 2015. évi Múzeumok Éjszakáján, június 20-án a szobi Börzsöny Múzeumban az érdeklődők megtekinthették a Zilahy Lajos kisregényéből és rendezésében készült Valamit visz a víz című filmalkotást

Részletesebben