A likviditási mutatószámok struktúrája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A likviditási mutatószámok struktúrája"

Átírás

1 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 581 DÖMÖTÖR BARBARAMAROSSY ZITA A likvidiási muaószámok srukúrája A likvidiás mérésére öbbféle muaó erjed el, amelyek a likvidiás jelenségé különböző szemponok alapján számszerűsíik. A cikk a szakirodalom álal javasol, különféle likvidiási muaóka elemzi sokdimenziós saiszikai módszerekkel: főkomponens-elemzés segíségével keresünk olyan fakoroka, amelyek legjobban ömöríik a likvidiási jellemzőke, majd megnézzük, hogy az egyes muaók milyen mérékben mozognak együ a fakorokkal, illeve a korrelációk alapján klaszerezési eljárással keresünk hasonló ulajdonságokkal bíró csoporoka. Arra keressük a válasz, hogy a rendelkezésünkre álló mina elemzésével kialakío válozócsoporok egybeesnek-e a likvidiás egyes aspekusaihoz kapcsol muaókkal, valamin meghaározhaók-e olyan összee likvidiási mérőszámok, amelyeknek a segíségével a likvidiás jelensége öbb dimenzióban mérheő. 1. A PIACI LIKVIDITÁS ASPEKTUSAI A 20. században a pénzügyi elméleek fonos kiindulóponja a korlálan piaci likvidiás feléelezése vol. A porfólióelméleben a porfólió éréke megfelel az alkoóelemek piaci érékkel súlyozo álagának, ahol a piaci érék az akuális ár mennyiséggel ve szorzaa, ehá az elméle feléelezi, hogy a piaci áron bármikor korlálan mennyiségben lehe kereskedni, vagyis a piac likvid. A likvidiás a század vége felé jelen meg az elmélei kuaásokban, a válságok kapcsán bekövekező illikvidiás okoza piaci anomáliák hívák fel a figyelme a jelenség fonosságára. A likvidiás önmagában nem, csak különböző aspekusokban definiál válozókkal mérheő. Az egyes dimenziók alapján mér likvidiás nem felélenül azonos, előfordulha, hogy a piac egyik szempon szerin likvid, a másik szerin nem. A szakirodalom (von Wyss [2004]) alapveően 4 dimenziójá különbözei meg a likvidiásnak (1. ábra), amelyek alapján különböző likvidiási mérőszámok definiálhaók. Az egyes dimenziók közö kapcsola van, így a muaók besorolása nem minden eseben egyérelmű. 1. Időhöz kapcsolódó muaók: a kereskedés gyorsaságá, azonnaliságá kívánják megragadni a kereskede mennyiség, illeve a ranzakciókhoz kapcsolódó várakozási idő figyelembe véelével. 2. Szélesség 1 (ighness): az azonnali kereskedés kölségé számszerűsíő véeli és eladási árfolyam különbségé (spread) mérő muaók. 3. Mélység (deph): A legjobb véeli és eladási áron kereskedheő mennyiségből kiindulva meghaározo mennyiségi muaók. 4. Rugalmasság (resiliency): a kereslei és kínálai görbe egészé figyelembe vevő muaók. 1 Az angol kifejezések fordíása: l. KUTAS és VÉGH [2005].

2 582 HITELINTÉZETI SZEMLE A likvidiás összee jelenségének megragadására számos, a feni dimenziókban meghaározo muaó kombinációjakén definiál, öbbdimenziós mérőszámo is javasolnak egyes szerzők (Kluger és Sephan [1997]). 1. ábra Az ajánlai könyv egy pillanafelvéele: a likvidiás különböző aspekusai Forrás: von Wyss [2004] Vizsgálaunk arra irányul, hogy a sokféleképpen definiál likvidiási muaószámok koherensek-e, azaz a likvidiás egyféle szemponból mérő muaók valóban együ mozognak-e, illeve a likvidiás más dimenziói számszerűsíő muaószámok elkülönülnek-e egymásól. Az elemzés exploraív adaelemzés, nem hipoézisek aláámaszásáról szól, hanem a rendelkezésre álló őzsdei adaok alapján a likvidiási muaók viselkedésé kereszmeszeileg vizsgáljuk. Megnézzük a likvidiási muaók együmozgásá az elemzés minájául szolgáló vállalaok adaai alapján, arra keressük a válasz, hogyan néz ki a likvidiási muaószámok srukúrája. 2. MÓDSZERTAN A likvidiási muaószámok együmozgásá befolyásoló, fonosabb fakorok meghaározásá főkomponens-elemzéssel végezzük el, míg a muaószámok empirikus adaokon örénő csoporosíása k középponú klaszerezési eljárás segíségével örénik. Ebben a fejezeben bemuajuk az alkalmazo módszereke.

3 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM Az együmozgás leírása: főkomponens-elemzés A főkomponens-elemzés 2 (principal componen analysis PCA) öbbválozós adaok eseén a vizsgál válozók együmozgásának szerkezeé segí felérképezni. Precízebben: a PCA használaával meghaározhaók az egymással lineárisan korreláló válozók mögöi, egymással nem korreláló fakorok (főkomponensek). A főkomponensek az eredei válozók lineáris kombinációi, így: y 1 Xa 1, 2 Xa2 y,, y p Xa p, (1) ahol p a rendelkezésre álló adaaink dimenziója, azaz a válozók száma, a i -k a főkomponenseke definiáló súlyok, míg X a rendelkezésünkre álló adaoka megadó n*p-s márix, n pedig a megfigyelések száma. A főkomponenseke megadó súlyokról feléelezzük, hogy hosszuk egységnyi. Célunk, hogy olyan főkomponenseke kapjunk, amelyek az eredei válozók varianciájának minél nagyobb hányadá magyarázzák meg. Megmuahaó (Kovács [2009] vagy Baran és munkaársai [2000]), hogy ennek a feléelnek elege evő, egymással korrelálalan főkomponenseke a válozók kovariancia márixának sajáérék-sajávekor felbonása segíségével udjuk meghaározni. A kovarianciamárix sajávekorai adják az a i súlyoka, míg a hozzájuk arozó λ i sajáérékek adják meg a sajávekorok álal definiál főkomponensek varianciájá. Az eredei válozóinkról legöbb információ hordozó főkomponens ehá a legnagyobb sajáérékhez arozó sajávekorral állíhaó elő. Az i. főkomponens álal hordozo információ: λ i p λ j 1 j Az i. főkomponens ekkora hányadá írja le az eredei válozóink varianciájának. A gyakorlaban sokszor nem a kovarianciamárix, hanem a korrelációs márix sajáéréksajávekor felbonása adja a főkomponenseke. A korrelációs márix használaával lényegében ugyanazoka az eredményeke kapjuk, minha az eredei válozóinka szenderdizáluk volna. A korrelációs márix használaa ehá bizosíja, hogy egyik válozó sem dominálja a nagyságrendjéből kövekezően a PCA végeredményé. A főkomponens-elemzéssel elhelyezhejük a válozóinka a főkomponensek erében. A sajáérék-sajávekor felbonással ugyanis megkapuk a válozók korrelációs márixának egy orogonális bázisá, azaz az eredei válozók kifejezheők ezen egymásra merőleges (egymással nem korreláló) főkomponens erében. Az eredei válozóink megadhaók egy p dimenziós koordináarendszerben, ahol az egyes koordináák az ado főkomponensekhez arozó együhaóka jelölik. Beláhaó, hogy a c ij koordináa (componen loading) a j. főkomponens és az i. válozó közöi korrelációval egyezik meg. A C márixba rendeze koordinááka komponensmárixnak (componen marix) nevezzük. A főkomponens-elemzés felhasználhajuk dimenziócsökkenésre is. Levezeheő (Baran és munkaársai [2000]), hogy ha p helye k (<p) dimenzióban akarjuk kifejezni (2) 2 A módszer bemuaása KOVÁCS [2009] alapján örénik.

4 584 HITELINTÉZETI SZEMLE az eredei válozóinka, akkor a legjobb eredmény (a válozók varianciájá ekinve, a legkisebb elveszegee információ) akkor kapjuk, ha a legnagyobb k darab sajáérékkel megado főkomponenshez arozó koordináá megarjuk, a öbbi főkomponens pedig elhagyjuk. Ezzel a módszerrel egyszerűsíeni udjuk az eredei válozóink együmozgásának srukúrájá, így könnyebben udjuk érelmezni a válozók közöi kapcsolao. Gyakran alkalmazo eljárás, hogy a korrelációs márix felbonása eseén az egynél kisebb sajáérékhez arozó főkomponenseke hagyjuk el. Ennek az áll a háerében, hogy ebben az eseben a sajáérékek összege p ( a sajáérékek száma), így az álagos sajáérék ( 1) alai sajáérékeke hagyjuk el. A főkomponensek erében a válozókon kívül az n darab megfigyelésünke is el szerenénk helyezni. Az i. megfigyeléshez ekkor hozzárendeljük az ado j. főkomponensre ve kiesége (score) a kövekezőképpen: T y a x ij j i (3) Ezek uán a főkomponensekkel min egyszerű válozókkal dolgozhaunk ovább. Ha a dimenziók számá csökkeneük, akkor a megfigyeléseinke kevesebb válozóval sikerül leírnunk. A kapo főkomponenseke gyakran érelmezni is szerenénk. Ez akkor leheséges, ha elkülöníheő, hogy egyes főkomponensek mely válozókkal korrelálnak egyérelműen, és melyekkel nem. Ez akkor érhejük el, ha a főkomponenseke elforgajuk úgy, hogy a főkomponensek ovábbra is korrelálalanok maradjanak, míg a főkomponensek és a válozók közöi korrelációk közel legyenek nullához vagy abszolú érékben 1-hez. Ezzel a módszerrel könnyebben udjuk aralommal felöleni az egyes főkomponenseke. A cikkben az ún. varimax eljárás használjuk, ahol az elemzésben benne hagyo fakorok álal magyarázo eljes variancia nem válozik. A főkomponens-elemzés algorimusa bármely korrelációs márixon lefuahaó, hiszen a módszer a sajáérékek léezésére és poziiviására (nemnegaiviására) épül. Ahhoz azonban, hogy az eredei válozóink dimenziójá csökkeneni udjuk, arra van szükség, hogy ezek a válozók egymással korreláljanak, és legyenek mögöük közös fakorok. Bár léeznek formális eszek annak eldönésére, hogy a rendelkezésre álló mina megfelelő-e a főkomponens-elemzéshez (Kovács [2009]), ezeke a eszeke az adaainkon nem fogjuk lefuani. Az elemzésből láni fogjuk, hogy a dimenzió sikeresen csökkenheő. Az algorimus alkalmazásának egy alapfeléelé is meg kelle sérenünk az elemzés során. A szakkönyvek az javasolják, hogy n 5p legyen, azaz a megfigyeléseink legyenek jóval öbben, min a válozóink. A feléel megsérése komoly gondoka okozha (pl. a korrelációs márix együhaóinak becslése bizonyalan, vagy akár a korrelációs márix nem lesz poziív defini). A minaelemszámra vonakozó feléel a rendelkezésre álló adaok hiánya mia nem uduk bizosíani (az adaokról bővebben l. a 3. fejezee). Az eredmények érékelésénél ez a ény figyelembe kell venni, de úgy gondoluk, hogy az elemzés ezzel a megköéssel is érdemes elvégezni.

5 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM Csoporosíás: k középponú klaszerezés A k középponú klaszerezési eljárás (k-means clusering) során a megfigyeléseinke előre megado k darab csoporba 3 szerenénk sorolni. A célunk, hogy a csoporon belül egymáshoz hasonló megfigyelések legyenek, míg a különböző csoporok egyedei különbözzenek egymásól. A k középponú klaszerezési eljárás során előre megadjuk, hogy végeredménykén k darab csoporo szerenénk kapni. Az algorimus működése a kövekező 4 : 1. Soroljuk be a megfigyeléseke vélelenszerűen a csoporokba. 2. Számísuk ki a csoporok közepé. 3. Az egyes egyedeke soroljuk á abba a csoporba, amelynek a csoporközépponjához a legközelebb vannak. 4. Isméeljük a 2-3. ponoka addig, amíg a csoporközepek váloznak. Az adaainka jellemzően egy X márixszal adjuk meg, ahol x ij az i. megfigyelés j. válozó szerini éréké jelöli. Ekkor a 2. lépésben megado csoporközepe úgy számolhajuk, min a csoporban szereplő megfigyelések álagá koordináánkén, míg a 3. lépés megvalósíásához szükséges ávolságo egyszerű euklidészi ávolságkén definiálhajuk. Az eljárás akkor ad jó eredményeke, ha a minánkban jól elkülöníheő, különbözőképpen viselkedő egyedek vannak. Min emlíeük, a csoporszámo az algorimus lefuaása elő kell megadnunk. Előfordulha, hogy egy csoporba úl sok, vagy eseleg úl kevés megfigyelés kerül. A csoporosíás eredményeinek fényében más csoporszámmal újrafuahajuk a számíásoka egészen addig, amíg számunkra kielégíő eredményeke nem kapunk Csoporosíás a főkomponensek erében Az álalunk alkalmazo megközelíés lényege a kövekező: 1. Ado N vállala eseén P darab likvidiási muaószám. Főkomponens-elemzéssel megkeressük a muaószámok mögöi közös fakoroka (főkomponenseke 5 ), majd elhelyezzük a muaószámoka a fakorok erében. Ezek a főkomponensek adják meg az alapveő likvidiási aspekusoka, amelyeke az egyes muaószámok mérnek. A válozók és a főkomponensek együmozgásából aralma keresünk az egyes fakoroknak. 2. Arra keressük a válasz, hogy vannak-e hasonlóan viselkedő likvidiási muaószámok. Ha a főkomponensek írják le a likvidiási aspekusoka, akkor az egymáshoz hasonlóan viselkedő muaók közel vannak egymáshoz a fakorok erében. A csoporok megalálásához k középponú klaszerezés hajunk végre a fakorok erében a muaószámokra. 6 Jelenés adunk az egyes csoporoknak is. 3 A k csoporszámo ne évesszük össze a PCA csökkene dimenziójával, ami szinén k-val jelölünk a 2.1. fejezeben! Mindké helyen a hivakozo szakirodalmak megszoko jelölései köveük, ezér jelen meg készer ugyanaz a szimbólum. 4 A módszer bemuaása KOVÁCS [2009] alapján örénik. 5 A fakor és főkomponens elnevezéseke szinonimakén használjuk a 2.1. alfejezeben bemuao érelemben. 6 Vegyük észre, hogy i az eredei válozóink a megfigyelések szerepé ölik be, míg i a válozók a fakorok.

6 586 HITELINTÉZETI SZEMLE A módszerrel szemben ké ellenveés eheő. Az egyik az, hogy mivel a hasonló ulajdonságokkal rendelkező, vagyis egymáshoz közeli csoporok kialakíása egy redukál érben örénik, így előfordulha, hogy olyan elemek is azonos csoporba kerülnek, amelyek a figyelembe nem ve dimenziókban egymásól ávol esnek. Ezzel a problémával nem foglalkozunk, hiszen a PCA során a dimenziócsökkenés úgy örén, hogy azoka a dimenzióka hagyuk el, amelyek nem lényegesek a muaószámok közöi különbségekben. Így az a dimenzió, amelye nem veszünk figyelembe a klaszerezésnél, a PCA szerin nem is lényeges. A másik leheséges ellenveés az lehe, hogy az alkalmazo ké módszer egymással ellenées feléelezésekre épül: a PCA eseén az szerenénk, hogy a válozóink korreláljanak, a klaszerezésnél az a jó, ha a likvidiási muaószámok a csoporok közö különböznek. Tekinsünk egy kicsi előre, és az eredmények fényében érékeljük ezeke a köveelményeke! Láni fogjuk, hogy ez az ellenmondás részben a PCA kárára lehe majd feloldani. Találni fogunk néhány függelen fakor, és a vizsgál válozóink vagy az egyik, vagy a másik fakorhoz közel fognak elhelyezkedni, így a sok, egymással páronkén korreláló válozó feléele sérül. Másrész vannak olyan muaószámok is, amelyek öbb fakorral is együ mozognak. Ezeke a különbözőképpen mozgó ipikus csoporoka a PCA és a klaszerezés segíségével sikeresen el udjuk különíeni. A PCA- és a klaszerezés SPSS programcsomaggal végezzük el. 3. AZ ADATOK BEMUTATÁSA A piaci likvidiási muaók forrása álalában valamilyen ajánlai könyv, ahol a kereskedési adaok hozzáférheőek. A legöbb empirikus vizsgála a árgyban a őzsdei részvénykereskedelemhez kapcsolódik, de fonos új kuaási irány a kövénypiaci likvidiás is. A jelen vizsgálaban minaelemkén a Svájci Érékőzsde 18 vállalai részvénye szerepel (1. ábláza), amelyekre vonakozóan 31 likvidiási muaó min válozó (2. ábláza) vizsgálaá végezzünk el. A likvidiási muaószámok az ajánlai könyvön, valamin a beérkeze köésenkéni ajánlaok dinamikáján alapulnak. A likvidiási adaok forrása Rico von Wyss disszerációja (von Wyss [2004]), amelyben a szerző a május 2. és július 31. közöi 65 kereskedési nap 5 perces adaai alapján minden időponra kiszámolja a 31 likvidiási muaó éréké, és ezek álaga, illeve mediánja szerepel az elemzésünkben minden vállalara vonakozóan. 1. ábláza Vizsgál részvények Forrás:von Wyss [2004]) Adecco Holcim Surveillance Baer Kudelski Sulzer Richemon Lonza Syngena Ciba SwissRe SwachBearer Clarian Swisscom SwachRegis Givaudan Serono Unaxis

7 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM Az elemzésbe bevon likvidiási muaószámok A 31 muaó vizsgálaunkban redundáns rendszer alko, mivel öbb olyan muaócsopor is van, amelyeknek az eredménye eljesen azonos a vizsgál időszakban (a relaív különbség 3 mérőszáma, valamin a relaív effekív különbség 2 mérőszáma). Ezen muaók különbözése piaci urbulenciák eseén muakozik meg, amikor előfordulnak ugrásszerű árfolyamválozások. Az adaok egyezése az muaja, hogy a feni időszak nyugodnak mondhaó. A redundancia kövekezménye, hogy a válozók közöi korrelációs márix nem lesz poziív defini. A nulla megjelenik, min a korrelációs márix öbbszörös sajáéréke. A korrelációs márix nullán kívüli sajáérékei mind poziívak, így a korrelációs márix poziív szemidefini. A PCA így (SPSS figyelmezeés melle) lefuahaó, és az eredmények érelmezheők. A likvidiási muaók egy része a likvidiás jelenségé azonos irányban méri, vagyis a nagyobb muaószám likvidebb piaco jelez (pl. volumen, mennyiség jellegű muaók), másik része pedig éppen ellenéesen (pl. véeli-eladási árfolyamok különbsége, áreléríő haás mérése), ehá a jobb likvidiás kis érékek jelenik. Célunk a mögöes rendszer megérése, ezér az összes likvidiási muaó felhasználjuk az elemzés során. Az eredményeink mind a redundáns muaószámoka, mind a különböző mérési irányoka figyelembe veszik és leírják. Az elemzésünk elő az eredei adaainka módosíanunk kelle. A likvidiási ráa (LR1) aralmá megválozauk, mivel az eredei adabázis nullának vee az éréké, ha a nevezőben nulla szerepel (Mellékle I.), ami ellenmond annak, hogy ebben az eseben rendkívül nagynak kellene lennie a muaónak. Ilyen eseekben áállíouk a muaó éréké a muaószám minabeli maximumá figyelembe véve 300 millióra. A muaók számíásánál bizonyalansági ényező, hogy amennyiben az ajánlai könyv nem aralmazo elegendő mennyisége, akkor a marke impac muaónál úgy veszi a forrásadabázis, minha a legkedvezőlenebb (véeli eseében legmagasabb, eladási eseében legalacsonyabb) áron korlálan mennyiségben lehene kereskedni. Az elemzésbe bevon likvidiási muaók 7 2. ábláza Rövidíés Magyaráza Mérés iránya Q Időegység ala kereskede mennyiség + V Időegység ala kereskede forgalom + D Legjobb véeli és eladási menyiség összege + Dlog Mélység logarimusa + D$ Mélység dollárban + N Időegység alai ranzakciók száma + 7 A muaók számíási módjá a Mellékle aralmazza.

8 588 HITELINTÉZETI SZEMLE Rövidíés Magyaráza Mérés iránya NO Időegység alai megbízások száma + Sabs Abszolú különbség: legjobb véeli és eladási árfolyam különbsége LogSabs Abszolú különbség logarimusa SrelM Srelp Srellog Relaív különbség: az abszolú különbség, oszva a középárfolyammal Relaív különbség: az abszolú különbség, oszva az uolsó köés árfolyamával Log relaív különbség: legjobb eladási és véeli árfolyam hányadosának logarimusa Logsrellog Log relaív különbség logarimusa Seff Seffrelp SeffrelM QS LogQS LogQSadj CL LR1 LR3 Effekív különbség: a leguóbbi köés árfolyamának és a középárfolyam különbségének abszolú éréke Relaív effekív különbség: effekív különbség és az uolsó köés árfolyamának hányadosa Relaív effekív különbség: effekív különbség és a középárfolyam hányadosa Jegyzési meredekség: abszolú különbség és a mélység logarimusának hányadosa Log jegyzési meredekség: log relaív különbség és a mélység logarimusának hányadosa Módosío log jegyzési meredekség: véeli/eladási oldal különbségével korrigál muae Composie liquidiy: a relaív különbség és a dollárban kifejeze mélység hányadosa Likvidiási ráa 1: Forgalom és az időegység alai hozam abszolú érékének hányadosa Likvidiási ráa 3: a hozam abszolú érékének és a kereskede mennyiségnek a hányadosa + FR Flow ráa: a forgalom és a várakozási idő hányadosa + OR1 Order ráa: a legjobb véeli és eladási mennyiség különbségének abszolú éréke, oszva a forgalommal

9 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 589 Rövidíés Magyaráza Mérés iránya MIV MIAV MIBV DIAk DIBk PIAq PIBq Meghaározo mennyiséghez köö legjobb eladási és véeli árfolyam különbsége Meghaározo mennyiséghez köö legjobb eladási árfolyam és a középárfolyam különbsége Középárfolyam és meghaározo mennyiséghez köö legjobb véeli árfolyam különbsége Véeli árfolyam meghaározo válozásához szükséges mennyiség Eladási árfolyam meghaározo válozásához szükséges mennyiség Meghaározo mennyiség megvéeléhez szükséges öszszegnek és a középárfolyamon kalkulál összeg hányadosának a logarimusa Meghaározo mennyiség eladásával realizál összegnek és a középárfolyamon kalkulál összeg hányadosának a logarimusa + + Forrás:von Wyss [2004]) 4. ELEMZÉS 4.1. Első eredmények és a módszeran újragondolása A főkomponens-elemzés segíségével ö olyan főkomponens azonosíhaó, amelynek 1-nél nagyobb a sajáéréke. A muaók álal hordozo információ jól sűríheő, mivel ez az ö főkomponens a eljes variancia öbb min 94%-á magyarázza, az első három főkomponens magyarázó ereje pedig 81% felei (3. ábláza). 3. ábláza Az első 5 főkomponens álal magyarázo variancia Főkomponens Teljes Kezdei sajáérék Variancia %-ában Kumulál variancia Teljes Roál megoldás Variancia %-ában Kumulál variancia 1 15,393 49,655 49,655 9,290 29,969 29, ,080 19,613 69,268 9,221 29,745 59, ,704 11,947 81,215 6,373 20,557 80, ,846 9,180 90,395 3,095 9,983 90, ,228 3,961 94,356 1,272 4,103 94,356

10 590 HITELINTÉZETI SZEMLE A likvidiási muaók és a főkomponensek közöi korreláció aralmazó komponensmárix (Melléke II.) alapján láhaó, hogy a likvidiási muaóknak minegy a fele (az alacsony, 0,3 alai korrelációka elhanyagolva) egyérelműen egy (az 1.) főkomponenshez kapcsolódik, a muaók másik felére azonban nem kapunk isza srukúrá, mer azok öbb komponenssel is korrelálnak. Ez a jelenség megfelel annak az elképzelésünknek, hogy a likvidiás egyes aspekusai nem függelenek egymásól, és bizonyos muaók öbb dimenzióhoz is kapcsolódnak. A hasonlóan viselkedő muaószámok megkeresése elő felmerül a kérdés, hogy a negaív korrelációka hogyan kezeljük. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ha egy fakor és egy válozó közö nagy abszolú érékű negaív korrelációs együhaó van, akkor ez ellenées irányú, de erős kapcsolao jelez, vagyis célszerű azoka a muaóka együ kezelni, amelyek akármelyik irányban, de erőeljesen kapcsolódnak az egyes főkomponensekhez. A hasonló muaószámok megkeresésé célzó klaszerezés ezér elvégezük az eredei és az abszolú érékeke aralmazó korrelációk (komponensmárix) alapján is, hogy megnézhessük, mely likvidiási muaószámok válozanak a jellegükön az abszolú érék haására. Egyelen válozó kerül másik csoporba az abszolú korrelációk alapján, a log deph (mélység, vagyis a legjobb véeli és eladási árfolyamokon ajánlo mennyiség összegének a logarimusa). Bár a komponensmárix abszolú érékén alapuló csoporosíás segí azonosíani az ellenkező irányban együ mozgó válozóka, a különböző ípusú likvidiási muaószámok együmozgásának megéréséhez nem az abszolú érékkel, hanem az eredei komponensmárixszal célszerű dolgozni. Az erős negaív korrelációk haásá az elemzésünkben ezér úgy kezelük, hogy az egyelen problémás válozó ellenejé (log deph) kiszámoluk, majd az eredei válozó ezzel helyeesíve, újraszámoluk a főkomponenseke, és az új eredmények felhasználásával végezzük el a csoporosíás a főkomponensek erében. Ez a módosíás nem váloza a 3. ábláza eredményein A likvidiási muaószámok csoporjai A klaszerezés során a 2.2. alfejezeben emlíe eljárással négy csoporo alakíounk ki. A 4. ábláza muaja be, hogy az egyes csoporokba mely muaószámok kerülek. A muaók aralma alapján a csoporok megfeleleheők a likvidiás egyes dimenzióinak. Az első csoporba a véeli és eladási árfolyam különbözeé (spreade) relaív módon mérő muaók aroznak, ezek a piaci szélesség mérőszámai. A második csopor az idő, illeve mennyiség alapú likvidiási muaóka aralmazza, míg a harmadikban jelennek meg a mélység, a legjobb árhoz arozó mennyiség mérőszámai. A negyedik csoporba kerülek az abszolú spreade, valamin ado mennyiséghez arozó spreade (marke impac) mérő muaók, amelyek a piaci szélessége és rugalmasságo jellemzik. Az első és a negyedik csopor a feszessége, ehá a piac azon ulajdonságá jellemzi, hogy milyen kölséggel lehe ranzakció végrehajani. A második és harmadik csoporba a mennyiség alapú mérőszámok aroznak, amelyek a likvidiás a kereskedheő mennyiségeken kereszül próbálják megragadni. A csoporba sorolás a legöbb muaóra megfelel előzees várakozásainknak, ké esee érdemes kiemelni: a likvidiási ráa kéféle mérőszáma külön csoporba kerül, ami ele-

11 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 591 kinve aól, hogy kicsi máskén mérik a mennyisége és a hozamo abból adódik, hogy ezek egymás reciprokai. A másik érdekesség, hogy a negaív mélység logarimusa (log deph), amely egy mennyiség ípusú válozó, a véeli és eladási különbsége abszolú módon mérő muaók csoporjához arozik. 4. ábláza Klaszerelemzéssel előállío muaócsoporok 1 Relaív spread 2 Idő/volumen 3 Mélység 4 Abszolú spread SrelM Q OR1 Dlog Srelp V D PIAq Srellog N D$ PIBq Logsrellog NO MIV Seffrelp LR1 MIAV SeffrelM FR MIBV LogQS DIAk QS LogQSadj DIBk Seff CL Sabs LR3 LogSabs 4.3. A fakorok érelmezése A főkomponensek érelmezéséhez megnézük, hogy a csoporközepek, amelyek a csopor ipikus viselkedésé leírják, hogyan helyezkednek el a fakorérben. A csoporközepek fakorokra veíe koordináái (5. ábláza) alapján összekapcsolhaók a főkomponensek és a csoporok. Az egyes csoporba arozó muaók válozásá elsősorban az a fakor haározza meg, amelyre a fakorkoordináa éréke magas. Ezeke a magas érékeke az 5. áblázaban kiemeléssel jelezzük. A relaív spread muaók egyérelműen az első fakorhoz kapcsolódnak, ezér az első fakor azonosíhaó úgy, min az a likvidiási mérék, amely a piac relaív szélességé haározza meg. Ez a válozó magyarázza a likvidiási mérőszámok szóródásának legnagyobb hányadá (minegy 30%-o); minél alacsonyabb az éréke, annál likvidebb a piac. A második fakorhoz kapcsolódnak az abszolú spread ípusú muaók, és kisebb mérékben a mennyiségi muaók. Ez a fakor az abszolú (méreől függő) szélessége aralmazó válozó, a eljes variancia újabb közel 30%-á magyarázza, kis érékkel jelezve a nagyobb likvidiás. A harmadik fakor a második csoporal mozog együ, volumenválozókén azonosíhaó, a eljes variancia 20%-á magyarázza. A negyedik fakor érelmezése szinén egyszerű, mivel mozgása egyérelműen megfeleleheő a harmadik csoporbeli muaóknak, vagyis ez a fakor azonosíhaó a mélységgel. Az öödik fakor nem mua szignifikáns kapcsolao egyik csoporal sem, és magyarázó ereje alapján sem olyan jelenős, ezér ez nem érelmezzük.

12 592 HITELINTÉZETI SZEMLE A csoporközepek koordináái a fakorérben 5. ábláza Csopor 1 Csopor 2 Csopor 3 Csopor 4 Fakor 1 0,8787 (0,0309) 0,1581 (0,0618) 0,0000 (0,0000) 0,2012 (0,0677) Fakor 2 0,1105 (0,00737) 0,1948 (0,0956) 0,0916 (0,0916) 0,8627 (0,0282) Fakor 3 0,0284 (0,0284) 0,8281 (0,0335) 0,0894 (0,0894) 0,0288 (0,0288) Fakor 4 0,0322 (0,0322) 0,0336 (0,0336) 0,9108 (0,0182) 0,0402 (0,0402) Fakor 5 0,0817 (0,0548) 0,0157 (0,0941) 0,0000 (0,0000) 0,0042 (0,0475) Megjegyzés: zárójelben ünejük fel a csoporon belüli szórás Ahogy a likvidiás dimenziói is összefüggnek, az egyes muaócsoporok sem ekinheők függelennek. A fakorérben ábrázolva a csoporközepeke min vekoroka, a csoporok közöi korreláció (6. ábláza) megkaphaó a vekorok álal bezár szög cosinusakén. Láhaó, hogy a relaív és az abszolú spread muaói korrelálnak leginkább, illeve a spread és a mennyiség ípusú válozók közöi korreláció negaív. 6. ábláza A csoporok korrelációja a fakorérben Csopor ,235 0,020 0, , ,154 0, ,020 0, , ,343 0,293 0, Az elemzés kierjeszése a mediánadaokra A vizsgál időszak 6500 adaának nemcsak az álaga, hanem a mediánja is rendelkezésre áll. Az eddig bemuao eredményeke a 6500 ada álaga alapján elvégze számíással kapuk. A bemuao elemzéseke elvégezük a mediánadaokra is, és megnézük, hogy ezekre is ugyanaz a srukúrá kapjuk-e vissza. A mediánadaoknál is a mélység logarimusának ellenejével számolunk. Az első főkomponensek magyarázó ereje kicsi kisebb le az első három főkomponens a eljes variancia 75%-á, az első ö pedig 93%-á magyarázza. A muaók klaszerezésével ugyanaz a négy csoporo kapuk (7. ábláza), min az álagadaok eseén, csak a csoporok számozása ér el a ké adabázisra. 8 A főkomponensek ér- 8 A 7. áblázaban a mediánadaokra adódó csoporok és fakorok eseén felüneük azok megfelelői az álaggal elvégze elemzés eseére. Láhaó, hogy az 1-es és 2-es fakor sorrendje megcserélődik. Mivel a csoporok számozása a klaszerezés eseén eszőleges, ezér a kéféle számíás eseén a csoporszámok eselegesen váloznak. A mediánadaokra végze elemzés eseén kapo 2-es csopor például a 4-es csopornak felel meg az álaggal végze elemzés eseén.

13 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 593 elmezése is megegyezik, de az első ké főkomponens sorrendje megválozik: a legnagyobb magyarázó erővel (31%) bíró főkomponens az abszolú szélesség, a második főkomponens, amely a eljes variancia 25,5%-á magyarázza, a relaív szélesség válozójának érelmezheő. Ez az eredmény feleheően abból adódik, hogy a mediánadaok roboszusabbak, kevésbé érzékenyek a kiugró érékekre, min az álag, így a mérefüggő muaók jelenősége relaíve megnő. A harmadik és negyedik főkomponens, ugyanúgy, min az álagadaoknál, a volumen és a mélység válozójakén azonosíhaó. Az álag és a medián alapján számol likvidiási muaók elhelyezkedése az első három főkomponens erében nagyon hasonló (Mellékle III.). 7. ábláza Mediánadaokra a csoporközepek koordináái a fakorérben Csopor 1 Csopor 2 Csopor 3 Csopor 4 Álag fakor Fakor 1 0,1096 (0,0730) 0,8971 (0,0198) 0,1792 (0,0891) 0,0000 (0,0000) 2 Fakor 2 0,8137 (0,0658) 0,1604 (0,0539) 0,0393 (0,0393) 0,0000 (0,0000) 1 Fakor 3 0,0353 (0,0353) 0,0310 (0,0310) 0,7858 (0,0594) 0,0000 (0,0000) 3 Fakor 4 0,0297 (0,0555) 0,0406 (0,0406) 0,0380 (0,0380) 0,9484 (0,0191) 4 Fakor 5 0,1265 (0,0922) 0,0501 (0,0334) 0,1214 (0,1036) 0,0000 (0,0000) 5 Álag csopor Megjegyzés: Zárójelben ünejük fel a csoporon belüli szórás. Elmondhajuk, hogy vannak kisebb különbségek a muaószámok idősorának álagá, illeve mediánjá véve, ugyanakkor a végeredmény közel azonos; ehá, bár az egyes muaók álaga és a mediánja elér egymásól, de a muaók együmozgása kereszmeszei (vállalaok közöi) érelemben sabil. 5. ALAPVETŐ ÉS ÖSSZETETT LIKVIDITÁSI MUTATÓK A 4. fejezeben láhauk, hogy a főkomponensek erében a likvidiási muaók leírhaók egy 5 dimenziós koordináarendszerben, ahol a koordináák az egyes likvidiási aspekusok szerini kiesége jelenik. Megfordíva is igaz: a főkomponensek erében bármely pon érelmezheő likvidiási muaószámkén. Speciálisan, ha az egyes engelyeke megadó, egységnyi hosszúságú vekoroka ekinjük, akkor a meghaározo likvidiási aspekus, és csakis az mérő likvidiási muaószámo kapunk, amely az ado szempon szerini alapveő likvidiási mérékkén érelmezheő. A főkomponensek erében kiválaszhajuk az egyes likvidiási muaócsoporok csoporközepei is. Ebben az eseben az ado csopor jellemző ulajdonságainak megfelelő komplex (összee) likvidiási muaószámo kapunk.

14 594 HITELINTÉZETI SZEMLE A kövekező alfejezeekben ezekre az alapveő és összee muaószámokra hozunk példá, és bemuajuk az így kapo likvidiási muaószámok használaá Az 1. főkomponens min likvidiási muaó Amennyiben a főkomponensek erében az [1; 0; 0; 0; 0] pono válaszjuk ki, akkor az 1. főkomponensnek megfelelő, alapveő likvidiási muaószámo kapjuk meg, azaz a likvidiás kizárólag a relaív szélesség dimenzióban mérjük. Ennek úgy udunk aralma adni, hogy megnézzük a vállalaok elhelyezkedésé a fakorérben. Minden vizsgál vállala megadhaó szinén 5 koordináával a főkomponensek erében, a 2.1. alfejeze (3)-ban bemuao kieség (score) segíségével. Ha azonban csak az első fakor szerini érékre vagyunk kíváncsiak, akkor csak az első koordináa éréké kell figyelembe vennünk, és megkapjuk a vállalaok likvidiási muaójá abban az eseben, ha a likvidiási mérék az 1. főkomponens álal megado alapveő likvidiási muaó. A 2. ábra muaja a vizsgál 18 vállala eseén a likvidiás éréké. Láhaó, hogy ha a likvidiás kizárólag a relaív szélesség szemponból érékeljük, akkor a legkevésbé likvid vállala a Sulzer, a leglikvidebb a Swisscom (a fakor alacsony érékei mérik a magas likvidiás). Fakor 1 min likvidiási muaó éréke az egyes vállalaokra 2. ábra

15 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM Az 1. csopor min likvidiási muaó Ha az 1. csopor középponjá ekinjük likvidiási muaószámnak, akkor a vállalaok kieségei a csoporközéppel súlyozva kapjuk meg a likvidiási muaó éréké. Ebben az eseben a 3. ábrán láhaók a vállalaok likvidiási muaói. A 3. ábra eredményei nagyon hasonlíanak az első főkomponens álal megado likvidiási muaókhoz a 2. ábrán. Ez nem meglepő, hiszen az első csopor leginkább az első fakorral korrelál. A különbség (például a Baer és a Richemon sorrendjének felcserélődése) annak ulajdoníhaó, hogy az első csopor kis mérékben ugyan, de más likvidiási aspekusoka is figyelembe vesz a relaív szélességen kívül. 3. ábra Az első csopor középponjának min likvidiási muaónak az éréke az egyes vállalaokra 5.3. Kever likvidiási muaó Az előző ké példa (a főkomponensek és a csoporközepek használaa) ermészeesen adódik az elemzésből. Ezek melle eszőlegesen megadhaók összee muaószámok, bármilyen súlyozás használaával. Példakén vehejük a főkomponensek eréből a [0,5;0,5;0;0;0] pono, azaz az első ké fakor egyenlően súlyozo álagá. Ez a relaív és abszolú szélessége egyforma súllyal veszi figyelembe. Bár ez a likvidiási muaó a kereskedési adaokból közvelenül nem számolhaó ki, de megkaphaó a vállala score érékeinek és a [0,5;0,5;0;0;0] vekornak a skaláris szorzaakén. A 8. áblázaban láhajuk a likvidiási muaók éré-

16 596 HITELINTÉZETI SZEMLE kei az első ké főkomponens alapján, illeve az i megado, összee likvidiási muaó szerin. A vállalaoka sorba rendezük a likvidiási muaók nagysága alapján. Láhajuk, hogy az összee muaó mindké (relaív spread, abszolú spread) szempono figyelembe veszi a likvidiás megállapíásánál. Mivel mindké fakor alacsony érékkel jelzi a magas likvidiás, ezér az összee muaószám eseén is az alacsony muaó jeleni a likvidebb részvény. 8. ábláza Az első és második főkomponens és azok álaga, min likvidiási muaó Fakor 1 Fakor 2 Álag Swisscom 1,881 Serono 2,514 Swisscom 0,893 Holcim 1,180 Sulzer 1,481 Syngena 0,671 Givaudan 0,975 Surveillance 1,306 Richemon 0,580 Syngena 0,728 Baer 0,626 Ciba 0,575 Ciba 0,446 Givaudan 0,546 Holcim 0,557 Adecco 0,415 Unaxis 0,480 Lonza 0,535 Lonza 0,389 Swisscom 0,094 Clarian 0,479 Baer 0,349 Holcim 0,066 Adecco 0,469 Serono 0,316 SwissRe 0,195 SwissRe 0,222 SwissRe 0,249 SwachBearer 0,403 Givaudan 0,215 Richemon 0,115 Adecco 0,524 Baer 0,139 Clarian 0,055 Syngena 0,615 SwachBearer 0,243 Surveillance 0,452 Lonza 0,680 Kudelski 0,269 Unaxis 0,719 Ciba 0,705 SwachRegis 0,272 SwachBearer 0,889 Kudelski 0,803 Unaxis 0,599 Kudelski 1,341 Clarian 1,013 Surveillance 0,879 SwachRegis 1,673 Richemon 1,045 Serono 1,099 Sulzer 1,913 SwachRegis 1,129 Sulzer 1,697 Az összee likvidiási muaószámok definiálásánál szem elő kell aranunk, hogy milyen célból vizsgáljuk a likvidiás, és annak megfelelően válaszhaunk muaó a főkomponensek eréből. Figyelnünk kell ovábbá arra is, hogy az egyes főkomponensek magas vagy alacsony érékei jelzik-e a magas likvidiás.

17 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÖSSZEGZÉS Jelen cikkben a likvidiási muaók srukúrájának megérése céljából a likvidiás különböző aspekusai számszerűsíő muaóka elemezük a Svájci Érékőzsde részvényeiből álló adabázis alapján. Főkomponens-elemzéssel sikerül olyan alapveő fakoroka azonosíanunk, amelyek a likvidiás jelenségé leírják. Ezek a fakorok a kövekezők: relaív piaci szélesség, abszolú piaci szélesség, piaci volumen és a mélység. A likvidiási muaószámok fonosabb csoporjai egyérelműen azonosíhaók ezen fakorok menén. Adaelemzésünk eredményei megnyugaó információka adnak a likvidiási muaószámok működéséről. Egyrész ezek az eredmények összhangban vannak a likvidiási muaószámokról alkoo, korábbi elképzelésekkel, azaz a fakorok és csoporok a szakirodalom erminológiája és az inuíciók alapján jól érelmezheők. Másrész: a fakorok és csoporok viselkedése kereszmeszeileg sabilnak muakozo, mivel az álag és a mediánadaok is ugyanarra az eredményre vezeek. Az i bemuao elemzés leheősége ad arra, hogy az eddigi muaószámok alapján, a főkomponensek segíségével a különböző likvidiási muaóka eszőleges súlyban aralmazó likvidiási muaóka definiáljunk. Vizsgálaunk korlája, hogy az elemzés csak a likvidiási muaók közöi lineáris kapcsolaokra irányul, illeve az elemzés jellegéből adódóan, az eredmények csak a rendelkezésre álló adabázisra és meghaározo időszakra érvényesek. A likvidiási srukúra más adaokon örénő eszelése, valamin időbeli sabiliásának vizsgálaa ovábbi kuaás émája lehe. IRODALOMJEGYZÉK BARAN SÁNDORFAZEKAS ISTVÁNGLEVITZKY BÉLAIGLÓI ENDREISPÁNY MÁRTONKALMÁR ISTVÁNNAGY MÁRTA TAR LÁSZLÓVERDES EMESE [2000]: Bevezeés a maemaikai saiszikába. Kossuh Egyeemi Kiadó, Debrecen KOVÁCS ERZSÉBET [2009]: Pénzügyi adaok saiszikai elemzése, Tanszék Kf., Budapes KLUGER, B. D.STEPHAN, J. [1997]: Alernaive Liquidiy Measures and Sock Reurns. Review of Quaniaive Finance and Accouning, Vol. 8., január, o. KUTAS GÁBORVÉGH RICHÁRD [2005]: A Budapes Likvidiási Mérék bevezeéséről A magyar részvények likvidiásának összehasonlíó elemzése a budapesi, a varsói és a londoni érékőzsdéken. Közgazdasági Szemle LII., júliusauguszus, o. PASCUAL, R.ESCRIBANO, A.TAPIA, M. [2004]: On he Bi-Dimensionaliy of Liquidiy. The European Journal of Finance, Vol. 10. No. 6., o. WYSS, V. R. [2004]: Measuring and Predicing Liquidiy in he Sock Marke, Disseraion, Universiä S. Gallen

18 598 HITELINTÉZETI SZEMLE MELLÉKLET I. Likvidiási muaók számíása 9 Kereskedési volumen ( rading volume) Q q i N : ügyleek száma 1 és közöi időszakban q i : i. ranzakcióban a részvények darabszáma Forgalom ( urnover) V N i 1 p q N N : ügyleek száma 1 és közöi időszakban q i : i. ranzakcióban a részvények darabszáma p i : i. ranzakció árfolyama i A B Mélység ( deph) D q + q q A : időponban érvényes legjobb eladási árhoz arozó mennyiség q B : időponban érvényes legjobb véeli árhoz arozó mennyiség Mélység logarimusa ( log deph) Dlog ln(q A )+ln( q B ) q A : időponban érvényes legjobb eladási árhoz arozó mennyiség q B : időponban érvényes legjobb véeli árhoz arozó mennyiség A A B B q p + q p Mélység dollárban ( dollar deph) D$ 2 q A : időponban érvényes legjobb eladási árhoz arozó mennyiség p A : időponban érvényes legjobb eladási árfolyam q B : időponban érvényes legjobb véeli árhoz arozó mennyiség p B : időponban érvényes legjobb véeli árfolyam i i 1 Tranzakció szám ( number of ransacion) N : ügyleek száma 1 és közöi időszakban Megbízások száma ( number of orders) NO : megbízások száma 1 és közöi időszakban A B Abszolú spread ( absolue spread) Sabs p p p A : időponban érvényes legalacsonyabb eladási árfolyam p B : időponban érvényes legmagasabb véeli árfolyam Abszolú spread logarimusa ( Log absolue spread) LogSabs ln(sabs ) ln( p A p B ) p A : időponban érvényes legalacsonyabb eladási árfolyam p B : időponban érvényes legmagasabb véeli árfolyam 9 L. RICO VON WYSS [2004]

19 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 599 Relaív spread középárfolyammal (relaive spread calculaed wih mid price) A B p p SrelM M p p A : időponban érvényes legalacsonyabb eladási árfolyam p B : időponban érvényes legmagasabb véeli árfolyam p M : időponban érvényes középárfolyam Relaív spread uolsó köési árfolyammal (relaive spread calculaed wih las rade) Srelp p A : időponban érvényes legalacsonyabb eladási árfolyam p B : időponban érvényes legmagasabb véeli árfolyam p : időpon elői uolsó ranzakció árfolyama Relaív spread logárfolyamok alapján ( relaive spread of log prices) Srellog ln(p A ) ln(p B ) p A : időponban érvényes legalacsonyabb eladási árfolyam p B : időponban érvényes legmagasabb véeli árfolyam p A p p B Relaív spread logárfolyamok alapján logarimusa (log relaive spread of log prices) LogSrellog ln(srellog ) Effekív spread ( effecive spread) Seff p p M p : időpon elői uolsó ranzakció árfolyama p M : időponban érvényes középárfolyam Relaív effekív spread középárfolyammal (relaive effecive spread calculaed wih mid price) M p p SeffrelM M p p : időpon elői uolsó ranzakció árfolyama p M : időponban érvényes középárfolyam Relaív effekív spread uolsó árfolyammal (relaive effecive spread calculaed wih las rade) p p Seffrelp p M p : időpon elői uolsó ranzakció árfolyama p M : időponban érvényes középárfolyam

20 600 HITELINTÉZETI SZEMLE Jegyzési meredekség ( quoe slope) A B Sabs ( p p ) QS A B D log ln( q ) + ln( q ) p A : időponban a legjobb eladási árfolyam p B : időponban a legjobb véeli árfolyam q A : időponban érvényes legjobb eladási árhoz arozó mennyiség q B : időponban érvényes legjobb véeli árhoz arozó mennyiség Log jegyzési meredekség ( log quoe slope) LogQS Srel log D log Módosío log jegyzési meredekség ( adjused log quoe slope) LogQSadj LogQS 1+ ln( qb / q / A) SrelM Összee likvidiási muaó ( composie liquidiy) CL D$ Likvidiási ráa 1 ( liquidiy raio 1) LR1 V r N : ügyleek száma 1 és közöi időszakban q i : i. ranzakcióban a részvények darabszáma p i : i. ranzakció árfolyama r : 1 és közöi időszak hozama i Likvidiási ráa 3 ( liquidiy raio 3) LR3 N : ügyleek száma 1 és közöi időszakban r : 1 és közöi időszak hozama Flow ráa ( fl ow raio) FR N V N : ügyleek száma 1 és közöi időszakban V : forgalom Megbízási ráa ( order raio) N i 1 r ln( p ln( q p q i i A A B / p ) B q ) ( ) OR q A : időponban érvényes legjobb eladási árhoz arozó mennyiség q B : időponban érvényes legjobb véeli árhoz arozó mennyiség V : 1 és időpon közöi időszak forgalma q V V* A,V* B,V* Piaci befolyás ( marke impac) MI p p A,V* p : meghaározo kereskedési mennyiséghez (V*) arozó eladási árfolyam B,V* p : meghaározo kereskedési mennyiséghez (V*) arozó véeli árfolyam V*: az adaok számíásához használ volumen: CHF B q A N 1 N r i

21 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 601 Eladási oldali piaci befolyás ( marke impac for he ask-side) A,V* A,V* MI p p M A,V* p : meghaározo kereskedési mennyiséghez (V*) arozó eladási árfolyam p M : középárfolyam Véeli oldali piaci befolyás ( marke impac for he bid-side) B,V* MI p M B,V* - p p M : középárfolyam B,V* p : meghaározo kereskedési mennyiséghez (V*) arozó véeli árfolyam Piaci befolyás mélysége eladási oldalon ( deph for price impac ask side) A DI A (k) Q k Q ka : az eladási árfolyam k nagyságú elmozdulásához szükséges mennyiség k: az adaok számíásához használ elmozdulás 2% Piaci befolyás mélysége véeli oldalon ( deph for price impac bid side) B DI B (k) Q k Q kb : a véeli árfolyam k nagyságú elmozdulásához szükséges mennyiség k: az adaok számíásához használ elmozdulás 2% Árfolyamhaás eladási oldalon (price impac for he ask-side) PI A K pk qk K k 1 ( q) ln ; q M q p k 1 q k q: db részvény véele k különböző árfolyam melle eljesíheő ado időponban q k : k-dik mennyiség p k : k-dik árfolyam p M : középárfolyam Árfolyamhaás véeli oldalon (price impac for he bid-side) K pk qk K B k 1 PI ( q) ln ; q M q k q p k 1 q: db részvény eladása k különböző árfolyam melle eljesíheő ado időponban q k : k-dik mennyiség p k : k-dik árfolyam p M : középárfolyam

22 602 HITELINTÉZETI SZEMLE II. Komponensmárix 0,3 abszolú érék alai korrelációk kihagyásával Elforgao komponensmárix Főkomponens Q -,461,815 V -,316,912 D,887 Dlog -,794,402 D$,947 N,878 -,334 NO,795 -,429 Sabs,958 LogSabs,916 SrelM,951 Srelp,951 Srellog,951 Logsrellog,906 Seff,960 Seffrelp,956 SeffrelM,956 QS,936 LogQS,760,560 LogQSadj,698,545,322 CL,775 -,452 LR1 -,410,886 LR3,883 -,365 FR,942 OR1,899 MIV,401,851 MIAV,388,874 MIBV,385,780 DIAk -,544,665,321 DIBk -,554,733,316 PIAq,476,683,339 PIBq,361,875

23 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 603 III. Muaók az első három főkomponens erében Álagadaok Mediánadaok

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez Módszerani megjegyzések a hielinézeek összevon mérlegének alakulásáról szóló közleményhez 1. A forinosíás és az elszámolás kezelése a moneáris saiszikákban Az egyes fogyaszói kölcsönszerződések devizanemének

Részletesebben

A kereslet hatása az árak, a minõség és a fejlesztési döntések dinamikájára

A kereslet hatása az árak, a minõség és a fejlesztési döntések dinamikájára VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS Közgazdasági Szemle, LV. évf., 2008. december (1094 1115. o.) VÖRÖS JÓZSEF A keresle haása az árak, a minõség és a fejleszési dönések dinamikájára A anulmány egy nagyon álalános

Részletesebben

A Ptk. 201. (2) bekezdése védelmében.

A Ptk. 201. (2) bekezdése védelmében. -- 1998. 8. szám FÓRUM 403 J...,. ~ Dr. Kovács Kázmér ÜGYVÉD. A BUDAPEST ÜGYVÉD KAMARA ALELNÖKE A Pk. 201. (2) bekezdése védelmében. (Feluno arányalanság és az auópálya-használai szerzodések) Vékás Lajos

Részletesebben

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Technológiai Főosztály

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Technológiai Főosztály Környezevédelmi és Vízügyi Miniszérium Hulladékgazdálkodási és Technológiai Főoszály Hulladékgazdálkodás ervezése a nemzeközi ámogaásokból kimaradó erüleeken Nyuga-Alföld RÉGIÓ Budapes, 2004. november.

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv Beléri egység levegő-víz hőszivayús rendszerhez és opciók EKHBRD011BV1 EKHBRD014BV1 EKHBRD016BV1 EKHBRD011BY1 EKHBRD014BY1 EKHBRD016BY1 EKHBRD011CV1 EKHBRD014CV1 EKHBRD016CV1 EKHBRD011CY1 EKHBRD014CY1

Részletesebben

A FAHASZNÁLAT TRAKTORELLÁTÁSÁNAK NÉHÁNY IDŐSZERŰ KÉRDÉSE

A FAHASZNÁLAT TRAKTORELLÁTÁSÁNAK NÉHÁNY IDŐSZERŰ KÉRDÉSE 634.0.375.4 A FAHASZNÁLAT TRAKTORELLÁTÁSÁNAK NÉHÁNY IŐSZERŰ KÉRÉSE Ballá Gábor A fahasználai feladaok közül az anyagmozgaás, közelíés, kiszállíás ké fő erőgépípussal végzik, a speciális erdészei közelíő

Részletesebben

BARANYA MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVE

BARANYA MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVE Készül a Baranya Megyei Önkormányza megbízásából BARANYA MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVE ELFOGADÁSI TERVFÁZIS II. KÖTET MEGALAPOZÓ MUNKARÉSZEK 2011. DECEMBER 1085 Budapes Kőfaragó u. 9. Tel: 267 05 08, 267

Részletesebben

Ikerház téglafalainak ellenőrző erőtani számítása

Ikerház téglafalainak ellenőrző erőtani számítása BME Hidak és Szerkezeek Tanszék Fa-, falazo és kőszerkezeek (BMEEOHSAT19) Ikerház églafalainak ellenőrző erőani számíása segédle a falaza ervezési feladahoz v3. Dr. Varga László, Dr. Koris Kálmán, Dr.

Részletesebben

8 A teljesítményelektronikai berendezések vezérlése és

8 A teljesítményelektronikai berendezések vezérlése és 8 A eljesíményelekronikai berendezések vezérlése és szabályzása Vezérlés ala a eljesíményelekronikában a vezérel kapcsolók vezérlõjeleinek elõállíásá érjük. Egy berendezés mûködésé egyrész az alkalmazo

Részletesebben

Eszközárazási anomáliák többváltozós modellje 1

Eszközárazási anomáliák többváltozós modellje 1 516 HITELINTÉZETI SZEMLE NAFFA HELENA Eszközárazási anomáliák öbbválozós modellje 1 A cikkben öbbválozós eszközárazási modelleke muaunk be, amelyeknek a megalkoása egybeese az információs haékonyságo propagáló

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKAANYAG A KÖLTSÉGVETÉSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZÓLÓ KONCEPCIÓ RÉSZLETES BEMUTATÁSA

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKAANYAG A KÖLTSÉGVETÉSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZÓLÓ KONCEPCIÓ RÉSZLETES BEMUTATÁSA PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKAANYAG A KÖLTSÉGVETÉSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZÓLÓ KONCEPCIÓ RÉSZLETES BEMUTATÁSA Függelék 2007. június Taralomjegyzék FÜGGELÉK. számú függelék: Az Országgyűlés

Részletesebben

KÖZÚTI JELZÉSEK. A forgalom IRÁNYÍTÁSÁHOZa járművezetőhöz információkatkell eljuttatni 2010.11.09.

KÖZÚTI JELZÉSEK. A forgalom IRÁNYÍTÁSÁHOZa járművezetőhöz információkatkell eljuttatni 2010.11.09. UTAK KÖZÚTI JELZÉSEK 8. ELŐADÁS A forgalom IRÁNYÍTÁSÁHOZa járművezeőhöz információkakell eljuani A fedélzei inelligens eszközök SZEMÉLYRE SZABOTT információka szolgálanak jellemzően ájékozaás köelező érvényű

Részletesebben

Betonfelületek permeabilitásvizsgálata

Betonfelületek permeabilitásvizsgálata Beonfelüleek permeabiliásvizsgálaa Varga Ákos * Témavezeõ: dr. Józsa Zsuzsanna ** 1. Bevezeés A beon egyik legfonosabb, sok más jellemzõjé meghaározó ulajdonsága a poroziás. Dönõ jelenõségû a beon arósságá

Részletesebben

KEDVEZMÉNYEZETT VAGY ÁLDOZAT: A GDP ÉS A KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK KAPCSOLATA

KEDVEZMÉNYEZETT VAGY ÁLDOZAT: A GDP ÉS A KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK KAPCSOLATA STATISZTIKAI ELEMZÉSEK KEDVEZMÉNYEZETT VAGY ÁLDOZAT: A GDP ÉS A KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK KAPCSOLATA MELLÁR TAMÁS A GDP és a kölségveési kiadások kapcsolaa elmélei és gyakorlai szemponból egyarán igen fonos

Részletesebben

Rezgésdiagnosztika. 1. Bevezetés. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Rezgésdiagnosztika. 1. Bevezetés. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Rezgésdiagnoszika. Bevezeés rezgésdiagnoszika a űszaki diagnoszika egy eghaározo erülee. gépek állapovizsgálaánál alán a legelerjedebb vizsgálai ódszer a rezgésérés. Ebben a jegyzeben először a rezgésérés

Részletesebben

Likvidek-e a magyar pénzügyi piacok? A deviza- és állampapír-piaci likviditás elméletben és gyakorlatban

Likvidek-e a magyar pénzügyi piacok? A deviza- és állampapír-piaci likviditás elméletben és gyakorlatban MNB-tanulmányok 44. 2005 CSÁVÁS CSABA ERHART SZILÁRD Likvidek-e a magyar pénzügyi piacok? A deviza- és állampapír-piaci likviditás elméletben és gyakorlatban Csávás Csaba Erhart Szilárd Likvidek-e a magyar

Részletesebben

Térségi hálózatok hatáselemzése

Térségi hálózatok hatáselemzése Hálózaban könnyebb! ROP-3.3.1.-05/1-2005-12-0006/31 DR. KOCZISZKY GYÖRGY Térségi hálózaok haáselemzése Okaási segédle Miskolc 2007. Taralomjegyzék 1. Előszó 5 2. Regionális gazdaságani haásvizsgálaok

Részletesebben

XII. Földművelésügyi Minisztérium

XII. Földművelésügyi Minisztérium XII. Földművelésügyi Miniszérium I. Agrárgazdasági, környezevédelmi helyzeérékelés A Földművelésügyi Miniszérium (a ovábbiakban: FM) evékenységének sraégiai háeré a Kormány álal elfogado Nemzei Vidéksraégia

Részletesebben

Miskolci Egyetem és CASAR Drahtseilwerk Saar GmbH

Miskolci Egyetem és CASAR Drahtseilwerk Saar GmbH Miskolci Egyeem és CASAR Drahseilwerk Saar GmbH GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR TÖBBTÁRCSÁS SÚRLÓDÓ HAJTÁS ERŐJÁTÉKÁNAK ELEMZŐ VIZSGÁLATA A TÁRCSAKOPÁSOK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL PH.D ÉRTEKEZÉS KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

A monetáris sterilizáció hatékonysága és költségei Kínában

A monetáris sterilizáció hatékonysága és költségei Kínában Közgazdasági Szemle, LIX. évf., 2012. február (164 188. o.) Gábor amás kiss gábor dávid kovács péer A moneáris serilizáció haékonysága és kölségei Kínában A szerzők Kína moneáris poliikájá, azon belül

Részletesebben

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül?

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? Közgazdasági Szemle, LXI. évf., 2014. május (566 585. o.) Nyitrai Tamás Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? A Bázel 2. tőkeegyezmény bevezetését

Részletesebben

BEVEZETŐ. De, beszélhetünk e, városi szintű fenntarthatóságról?

BEVEZETŐ. De, beszélhetünk e, városi szintű fenntarthatóságról? BEVEZETŐ Dokori érekezésem émaválaszásá a közel 15 éves elepüléservezői, illeve 7 éves okaói munkám apaszalaai, eredményei valamin egy mára már igen kiemel fonosságú szempon a FENNTARTHATÓSÁG haároza meg.

Részletesebben

A hiperbolikus diszkontálás alkalmazása az optimális szabadalmak elméletében

A hiperbolikus diszkontálás alkalmazása az optimális szabadalmak elméletében A hiperbolikus diszkonálás alkalmazása az opimális szabadalmak elméleében Nagy Benedek Absrac: Gazdaságpoliikai dönések során gyakora szükséges azonnali kölségek és hosszú időn á realizálódó hasznok, vagy

Részletesebben

[ ] ELLENÁLLÁS-HİMÉRİK

[ ] ELLENÁLLÁS-HİMÉRİK endszerek Tanszék HİMÉSÉKLETFÜGGİ ELLENÁLLÁSOK Alapfogalmak és meghaározások ELLENÁLLÁS-HİMÉİK (Elmélei összefoglaló) Az ellenállás fogalma és egysége Valamely homogén, végig állandó kereszmeszeő vezeı

Részletesebben

KEZEK - Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV. V. alprogram: Minőségirányítási rendszer fejlesztése

KEZEK - Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV. V. alprogram: Minőségirányítási rendszer fejlesztése KEZEK - Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV V. alprogram: Minőségirányítási rendszer fejlesztése 2014-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER FELMÉRÉS KERETÉN

Részletesebben

Elektromágneses indukció (Vázlat)

Elektromágneses indukció (Vázlat) Elekromágneses ndukcó (Vázla). z elekromágneses ndukcó és annak fajá. mozgás ndukcó 3. Lenz-örvény 4. yugalm ndukcó 5. Időben válozó mágneses mező álal kele elekromos mező ulajdonsága 6. Kölcsönös és önndukcós

Részletesebben

GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június

GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáTK Közgazdaságudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságudományi

Részletesebben

5. konzultáció. Kovács Norbert SZE GT. Bertrand-duopólium. p 2 A 2. vállalat termékei iránti kereslet Bertrand versenyben. p 1

5. konzultáció. Kovács Norbert SZE GT. Bertrand-duopólium. p 2 A 2. vállalat termékei iránti kereslet Bertrand versenyben. p 1 5. konzuláió Kovás Norber SZE GT Berrand-duoólium A. vállala ermékei iráni keresle Berrand versenyben q 0 q a / b q a / / b q Az árverseny: Profimaximum a Berrand-modellben Ha a, akkor q és q b Ha a, akkor

Részletesebben

Készítette: Mike Gábor 1

Készítette: Mike Gábor 1 A VALÓSÁGOS FESZÜLTSÉGGENEÁTO A soros kapcsolás modellje és a vele kialakío valóságos eszülséggeneráor erhel üzemmódja lényegéen evezeője a émes vezeőjű ávielechnikai modellnek. A származaás a kövekező:

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK 2008.12.23. Az Európai Unió Hivaalos Lapja L 346/89 IRÁNYMUTATÁSOK EURÓPAI KÖZPONTI BANK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA (2008. szepember 11.) az euróra vonakozó adagyűjésről és a 2. Készpénzinformációs

Részletesebben

piaci áttekintés makrogazdasági adatok rövid-és középtávú előrejelzés www.kh.hu 2016.02.08 Nyersanyagpiaci hírlevél Brent kőolaj (ICE) réz (LME)

piaci áttekintés makrogazdasági adatok rövid-és középtávú előrejelzés www.kh.hu 2016.02.08 Nyersanyagpiaci hírlevél Brent kőolaj (ICE) réz (LME) www.kh.hu 216.2.8 Nyersanyagpiaci hírlevél piaci áekinés nyersanyag megnevezés akuális 2 héel ezelői kőolaj réz LME 3hó () 4549 448 cink LME 3hó () 1674 157 nikkel LME 3hó () 84 859 alumínium LME 3hó ()

Részletesebben

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Egységes kockázatkezelési módszertan kialakítása a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságnál A felelős vállalatirányítás

Részletesebben

MÉLYALAPOK KÉPLÉKENY TEHERBÍRÁSÁNAK NUMERIKUS VIZSGÁLATA VÉGESELEMES ÉS DLO TECHNIKÁKKAL

MÉLYALAPOK KÉPLÉKENY TEHERBÍRÁSÁNAK NUMERIKUS VIZSGÁLATA VÉGESELEMES ÉS DLO TECHNIKÁKKAL XI. MAGYAR MECHANIKAI KONFERENCIA MaMeK, 2011 Miskol, 2011. agszs 29-31. MÉLYALAPOK KÉPLÉKENY TEHERBÍRÁSÁNAK NUMERIKUS VIZSGÁLATA VÉGESELEMES ÉS DLO TECHNIKÁKKAL Lafer Imre 1 1 BME Geoehnikai Tanszék,

Részletesebben

II./2. FOGASKEREKEK ÉS FOGAZOTT HAJTÁSOK

II./2. FOGASKEREKEK ÉS FOGAZOTT HAJTÁSOK II./. FOGASKEREKEK ÉS FOGAZOTT HAJTÁSOK A FOGASKEREKEK FUNKCIÓJA ÉS TÍPUSAI : Az áéel (ahol az index mindig a hajó kereke jelöli): n ω i n ω A fogszámviszony (ahol az index mindig a kisebb kereke jelöli):

Részletesebben

Tavaszköszöntõ családi sportnap a Czakón 5., XVIII. 2013. A B U DA P E S T I.

Tavaszköszöntõ családi sportnap a Czakón 5., XVIII. 2013. A B U DA P E S T I. V I Z I V Á R O S A B U DA P E S T I. V Á R KERÜLET K R I S Z T I N A V Á R O S B U D AVÁ R I Ö N K O R M Á N Y Z AT Megemlékezés a Márai szobornál Április 11-e a Kölésze napja és Márai Sándor szüleésének

Részletesebben

NEMZETKÖZI PÉNZPIACI FELTÉTELEK KÖZÖTT: HERCZEG BÁLINT. doktorandusz, Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kar, email: balint.herczeg@econ.unideb.

NEMZETKÖZI PÉNZPIACI FELTÉTELEK KÖZÖTT: HERCZEG BÁLINT. doktorandusz, Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kar, email: balint.herczeg@econ.unideb. A MONETÁRIS POLITIKA LEHETŐSÉGEINEK VÁLTOZÁSAI A LIBERALIZÁLT NEMZETKÖZI PÉNZPIACI FELTÉTELEK KÖZÖTT: DEVIZAHITELEK HATÁSA MAGYARORSZÁGON HERCZEG BÁLINT dokorandusz, Debreceni Egyeem Közgazdaságudományi

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM A magyar mezőgazdasági gépgyártók innovációs aktivitása Doktori (PhD) értekezés tézisei Bak Árpád Gödöllő 2013 A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága:

Részletesebben

Tantárgyi útmutató. 1. A tantárgy helye a szaki hálóban. 2. A tantárgyi program általános célja. Statisztika 1.

Tantárgyi útmutató. 1. A tantárgy helye a szaki hálóban. 2. A tantárgyi program általános célja. Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 1. A tantárgy helye a szaki hálóban Gazdálkodási és menedzsment szakirány áttekintő tanterv Nagyításhoz kattintson a képre! Turizmus - vendéglátás szakirány áttekintő tanterv Nagyításhoz

Részletesebben

A migrációs potenciál mértéke a Kárpátmedencei magyarság és cigányság körében

A migrációs potenciál mértéke a Kárpátmedencei magyarság és cigányság körében A migrációs potenciál mértéke a Kárpátmedencei magyarság és cigányság körében Budapest, 2002. május A kutatást a Gazdasági Minisztérium megbízásából a Balázs Ferenc Intézet (mintakészítés és adatfelvétel)

Részletesebben

piaci áttekintés makrogazdasági adatok rövid-és középtávú előrejelzés www.kh.hu 2016.05.02 Nyersanyagpiaci hírlevél Brent kőolaj (ICE) réz (LME)

piaci áttekintés makrogazdasági adatok rövid-és középtávú előrejelzés www.kh.hu 2016.05.02 Nyersanyagpiaci hírlevél Brent kőolaj (ICE) réz (LME) www.kh.hu 216.5.2 Nyersanyagpiaci hírlevél piaci áekinés nyersanyag megnevezés akuális 2 héel ezelői kőolaj réz LME 3hó () 493 483 cink LME 3hó () 1886 1887 nikkel LME 3hó () 92 8985 alumínium LME 3hó

Részletesebben

Lapunk következõ száma 2012. augusztus 17-én, pénteken jelenik meg!

Lapunk következõ száma 2012. augusztus 17-én, pénteken jelenik meg! V I Z I V Á R O S A B U DA P E S T I. V Á R KERÜLET K R I S Z T I N A V Á R O S B U D AVÁ R I Ö N K O R M Á N Y Z AT Félmilliárdból újul meg a Rudas N A P H E G Y L A P J A l W W W. B U D AVA R. H U l

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ MODELLEZÉS Brodszky Valentin, Jelics-Popa Nóra, Péntek Márta BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 7 Az öregség képe a közgondolkodásban és felkészülés az öregkorra... 11 I. A közvéleményben élő kép az öregségről... 12 1. Hány éves kortól számít az ember öregnek?... 12 2.

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai

A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai Dr. Tánczos Lászlóné - Dr. Bokor Zoltán A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai Az EU több kutatási programja foglalkozik a közlekedés társadalmi

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Hőközlés. A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok

MUNKAANYAG. Szabó László. Hőközlés. A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok Szabó Lázló Hőközlé köveelménymodul megnevezée: Kőolaj- é vegyipari géprendzer üzemeleője é vegyipari echniku feladaok köveelménymodul záma: 047-06 aralomelem azonoíó záma é célcoporja: SzT-08-50 HŐTNI

Részletesebben

8. A KATÓDSUGÁR-OSZCILLOSZKÓP, MÉRÉSEK OSZCILLOSZKÓPPAL

8. A KATÓDSUGÁR-OSZCILLOSZKÓP, MÉRÉSEK OSZCILLOSZKÓPPAL 8. A KATÓDSUGÁR-OSZCILLOSZKÓP, MÉRÉSEK OSZCILLOSZKÓPPAL Célkiűzés: Az oszcilloszkóp min mérőeszköz felépíésének és kezelésének megismerése. Az oszcilloszkópos mérésechnika alapveő ismereeinek alkalmazása.

Részletesebben

Jobbak a nők esélyei a közszférában?

Jobbak a nők esélyei a közszférában? Közgazdasági Szemle, LX. évf., 2013. július augusztus (814 836. o.) Lovász Anna Jobbak a nők esélyei a közszférában? A nők és férfiak bérei közötti különbség és a foglalkozási szegregáció vizsgálata a

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2009-2013 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM, GÖDÖLLŐ Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

SZENT ISTVÁN EGYETEM, GÖDÖLLŐ Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZENT ISTVÁN EGYETEM, GÖDÖLLŐ Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A TERMŐFÖLD KÖZGAZDASÁGI ÉRTÉKE ÉS PIACI ÁRA Készítette: Naárné Tóth Zsuzsanna Éva Gödöllő

Részletesebben

Debreceni Egyetem. Budapest, 2007. december 19-20.

Debreceni Egyetem. Budapest, 2007. december 19-20. LAKOSSÁGI DEVIZAHITELEK HATÁSA A MONETÁRIS TRANSZMISSZÓS MECHANIZMUSOKRA MAGYARORSZÁGON * HERCZEG BÁLINT ** Debreceni Egyeem KÉSZÜLT A MKE 2007-ES KONFERENCIÁJÁRA Budapes, 2007. december 19-20. A dolgoza

Részletesebben

Árazási modellek inflációs termékekre

Árazási modellek inflációs termékekre Eövös Loránd Tudományegyeem Természeudományi Kar Budapesi Corvinus Egyeem Közgazdaságudományi Kar Árazási modellek inflációs ermékekre Készíee: Víg Aila András Bizosíási és pénzügyi maemaika meserszak

Részletesebben

ELVÉTELES KONDENZÁCIÓS ÉS ELLENNYOMÁSÚ GŐZTURBINÁS ERŐMŰEGYSÉGEK MEGBÍZHATÓSÁGI MODELLEZÉSE

ELVÉTELES KONDENZÁCIÓS ÉS ELLENNYOMÁSÚ GŐZTURBINÁS ERŐMŰEGYSÉGEK MEGBÍZHATÓSÁGI MODELLEZÉSE EVÉEES KONENZÁCIÓS ÉS EENNYOMÁSÚ GŐZURBINÁS ERŐMŰEGYSÉGEK MEGBÍZHAÓSÁGI MOEEZÉSE r. Fazekas Anrás Isván Magyar Vllamos Művek Zr. / Buapes Buapes Műszak és Gazaságuomány Egyeem Energeka Gépek és Renszerek

Részletesebben

Ittfoglalomösszea legfontosabbtudnivalókat, részleteka honlapon, illetvea gyakorlatvezetőtől is kaptok információkat.

Ittfoglalomösszea legfontosabbtudnivalókat, részleteka honlapon, illetvea gyakorlatvezetőtől is kaptok információkat. 1 Ittfoglalomösszea legfontosabbtudnivalókat, részleteka honlapon, illetvea gyakorlatvezetőtől is kaptok információkat. A statisztika tanulásához a legtöbb infomrációkat az előadásokon és számítógépes

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2016. március 24-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2016. március 24-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányza Képviselő-esüleének 2016. március 24-i ülésére Tárgy: Az 1956-os Emlékbizoság megbízásából a Közép- és kele-európai Törénelem és Társadalom Kuaásáér Közalapívány

Részletesebben

Jegyzőkönyv. fajhő méréséről 5

Jegyzőkönyv. fajhő méréséről 5 egyzőkönyv a fajhő méréséről 5 Készíee: Tüzes Dániel Mérés ideje: szerda 14 18 óra egyzőkönyv elkészüle: 8 9 4 A mérés célja A felada egy szilárd anyag fém fajhőjének közelíő meghaározása. Ugyan ma már

Részletesebben

2013 a beruházások éve

2013 a beruházások éve V I Z I V Á R O S A B U DA P E S T I. V Á R KERÜLET K R I S Z T I N A V Á R O S B U D AVÁ R I Ö N K O R M Á N Y Z AT N A P H E G Y L A P J A l W W W. B U D AVA R. H U l XVIII. T A B Á N É V F O L YA M,

Részletesebben

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei Az országos kompetenciamérésen minden tanévben iskolánk 10. évfolyamos diákjai vesznek részt. A 2013. évi mérésen

Részletesebben

A FÖDRAJZI HELYHEZ KAPCSOLÓDÓ ÉS A HAGYOMÁNYOS MAGYAR TERMÉKEK LEHETSÉGES SZEREPE AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁSBAN

A FÖDRAJZI HELYHEZ KAPCSOLÓDÓ ÉS A HAGYOMÁNYOS MAGYAR TERMÉKEK LEHETSÉGES SZEREPE AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÓI MAGATARTÁSBAN Szent István Egyetem Gödöllő Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola A FÖDRAJZI HELYHEZ KAPCSOLÓDÓ ÉS A HAGYOMÁNYOS MAGYAR TERMÉKEK LEHETSÉGES SZEREPE AZ

Részletesebben

Hőszivattyúk műszaki adatai

Hőszivattyúk műszaki adatai Gyáró: Geowa Kf. Vaporline GBI (x)-hacw folyadék-víz hőszivayú család Típusok: GBI 09; GBI 13; GBI 18; Hőszivayúk műszaki adaai Verzió száma: 1.0 2010-02-15 Cím: Békéscsaba Szabó D.u.25. 5600 HUNGARY 1

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.02. 10:16:00 KÉZIKÖNYV ECONO-MIX EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way,

Részletesebben

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak ALAPKÉRDÉSEK TISZTÁZÁSA I. A gazdasági törvények lényege:

Részletesebben

GERSE KÁROLY KAZÁNOK II.

GERSE KÁROLY KAZÁNOK II. GERSE KÁROLY KAZÁNOK II. Gerse Károly KAZÁNOK II. BME Energeka Gépek és Rendszerek Tanszék, Budapes, 04 Gerse Károly: Kazánok II. Első kadás Szerző jog Gerse Károly, 04 ISBN 978-963-33-00-8 (Nyomao váloza)

Részletesebben

2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1

2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1 2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1 84 HITELINTÉZETI SZEMLE FARKAS RICHÁRD MOSOLYGÓ ZSUZSA PÁLES JUDIT A TÕKEINDEXÁLT ÁLLAMKÖTVÉNY JELLEMZÕI, NEMZETKÖZI HELYZETE ÉS HAZAI TAPASZTALATAI * A tõkeindexált

Részletesebben

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Bevezetés Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Dr. Finta István A vidéki területek fejlesztésének sajátosságai (a területfejlesztéstől részben

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar 2.3.2.2.1.2 Keresztirányú stabilitás nagy dőlésszögeknél A keresztirányú stabilitás számszerűsítésénél, amint korábban láttuk, korlátozott a metacentrikus magasságra való támaszkodás lehetősége. Csak olyankor

Részletesebben

KIFEJEZÉSE: A GAMMA KOEFFICIENS. Csapó Benő Szegedi Tudományegyetem, Neveléstudományi Tanszék MTA-SZTE Képességkutató Csoport

KIFEJEZÉSE: A GAMMA KOEFFICIENS. Csapó Benő Szegedi Tudományegyetem, Neveléstudományi Tanszék MTA-SZTE Képességkutató Csoport MAGYAR PEDAGÓGIA 102. évf. 3. szám 391 410. (2002) A KÉPESSÉGEK FEJLŐDÉSI ÜTEMÉNEK EGYSÉGES KIFEJEZÉSE: A GAMMA KOEFFICIENS Csapó Benő Szegedi Tudományegyetem, Neveléstudományi Tanszék MTA-SZTE Képességkutató

Részletesebben

CEEGEX OTC. Működési Szabályzat

CEEGEX OTC. Működési Szabályzat CEEGEX OTC Működési Szabályzat Érvényes: 2014. október 1. napjától Verzió 1.0 1/26 Tartalom 1. Általános szervezeti alapelvek... 4 1.1. Preambulum... 4 2. CEEGEX OTC... 4 2.1. A szabályzat célja... 4 2.2.

Részletesebben

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN Készül a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáTK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék az MTA Közgazdaságudományi

Részletesebben

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon Bajmócy Zoltán Lengyel Imre Málovics György (szerk.) 2012: Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság. JATEPress, Szeged, 52-73. o. Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Részletesebben

Járműpark üzemeltetési rendszere vizsgálatának Markov típusú folyamatmodellje

Járműpark üzemeltetési rendszere vizsgálatának Markov típusú folyamatmodellje Széchenyi Isván Egyeem Járműpark üzemeleési rendszere vizsgálaának Markov ípusú folyamamodellje Dr. Zvikli Sándor f. anár Széchenyi Isván Egyeem, Győr Közlekedésudományi konferencia Győr, 2 március 24-25

Részletesebben

A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése

A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése Készítette: Dr. Tánczos Lászlóné és Dr. Bokor Zoltán Absztrakt Az EU Közös Közlekedéspolitikáját tartalmazó Fehér Könyv,

Részletesebben

piaci áttekintés makrogazdasági adatok rövid-és középtávú előrejelzés www.kh.hu 2016.04.18 Nyersanyagpiaci hírlevél Brent kőolaj (ICE) réz (LME)

piaci áttekintés makrogazdasági adatok rövid-és középtávú előrejelzés www.kh.hu 2016.04.18 Nyersanyagpiaci hírlevél Brent kőolaj (ICE) réz (LME) www.kh.hu 216.4.18 Nyersanyagpiaci hírlevél piaci áekinés nyersanyag megnevezés akuális 2 héel ezelői kőolaj réz LME 3hó () 488 4835 cink LME 3hó () 1872 1872 nikkel LME 3hó () 8915 832 alumínium LME 3hó

Részletesebben

Fordulat a munkaidő-politikában: csökkentés helyett növelés

Fordulat a munkaidő-politikában: csökkentés helyett növelés GAZDASÁG Fordulat a munkaidő-politikában: csökkentés helyett növelés Tárgyszavak: gazdaság; munkaidő; munkanélküliség; munkaügy; Németország. A munkaidő 25 éven át tartó szinte folyamatos csökkenése után

Részletesebben

gyógypedagógus, SZT Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2

gyógypedagógus, SZT Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2 Iskolakultúra, 25. évfolyam, 2015/4. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2015.4.3 Köböl Erika 1 Vidákovich Tibor 2 1 gyógypedagógus, SZT Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2 egyetemi

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN KLINGER ANDRÁS Az Európához való közeledés nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem az élet minden területén a legfontosabb célkitűzés ma M agyarországon.

Részletesebben

Országos kompetenciamérés. Országos jelentés

Országos kompetenciamérés. Országos jelentés Országos kompetenciamérés 2009 Országos jelentés Országos jelentés TARTALOMJEGYZÉK JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 7 A 2009. ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS SZÁMOKBAN... 8 A FELMÉRÉSRŐL... 9 EREDMÉNYEK... 11 AJÁNLÁS...

Részletesebben

be/sfphpm01-09272/2015/mlsz

be/sfphpm01-09272/2015/mlsz A kérelmező adaai A kérelmező szerveze eljes neve Diósgyőr Fuball Club Korláol Felelősségű Társaság A kérelmező szerveze rövidíe neve Diósgyőr FC Kf. Gazdálkodási formakód 113 Tagsági azonosíószám 1549

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1037/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1037/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1037/2013. számú ügyben Előadó: dr. Sárközy István Az eljárás megindulása A panaszos álláspontja szerint Debrecen, Hajó utca szervizútja közlekedési rendjének

Részletesebben

Matematikai statisztikai elemzések 1.

Matematikai statisztikai elemzések 1. Matematikai statisztikai elemzések 1. A statisztika alapfogalmai, feladatai, Prof. Dr. Závoti, József Matematikai statisztikai elemzések 1.: A statisztika alapfogalmai, feladatai, statisztika, osztályozás,

Részletesebben

A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése

A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése Készítette: Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület Vezetői

Részletesebben

Egyéni gazdaságok kockázatkezelése a növénytermesztésben Risk management at individual farms of crop producers

Egyéni gazdaságok kockázatkezelése a növénytermesztésben Risk management at individual farms of crop producers Tóth József 1 Nemes Anna 2 Egyéni gazdaságok kockázatkezelése a növénytermesztésben Risk management at individual farms of crop producers nemes.anna@aki.gov.hu 1 Budapesti Corvinus Egyetem, egyetemi docens

Részletesebben

TAKÁCS ANDRÁS Absztrakt Kulcsszavak 1. A vállalatértékelési módszerekrõl általában

TAKÁCS ANDRÁS Absztrakt Kulcsszavak 1. A vállalatértékelési módszerekrõl általában 19 TAKÁCS ANDRÁS Absztrakt A vállalatértékelés módszertana az értékelési eljárások igen széles körét kínálja a termelõ, szolgáltató illetve kereskedelmi vállalatok értékének megbecslésére. Ezzel szemben

Részletesebben

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.16. 13:56:00 KÉZIKÖNYV EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way, without preceding

Részletesebben

A hőszivattyúk műszaki adatai

A hőszivattyúk műszaki adatai Gyáró: Geowa Kf. Vaporline GBI (x)-hacw folyadék-víz hőszivayú család Típusok: GBI 62; GBI 70; GBI 80; A hőszivayúk műszaki adaai Verzió száma: 2.3 2013. január 19. 1 Gyáró: Geowa Kf. A Vaporline hőszivayú

Részletesebben

kapcsolt energiatermelésre

kapcsolt energiatermelésre ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.4 2.6 Energeikai fafelhasználás kapcsol energiaermelésre Tárgyszavak: kapcsol energiaermelés; biomassza; Spilling moor; gazdaságossági elemzés.

Részletesebben

Hő- és áramlástechnikai gépek I. Felkészülési kérdések kidolgozva

Hő- és áramlástechnikai gépek I. Felkészülési kérdések kidolgozva Hő- és áramlásechnikai gépek I. Felkészülési kérdések kidolgozva I. Definíciók, alapfogalmak (2x5pon) 1. Hőerőgép és hőközveíő gép Hőerőgép: Azok a hőechnikai gépek, melyek üzelőanyag elégeésével hőenergiá

Részletesebben

A magyar pedagógusok munkaterhelése

A magyar pedagógusok munkaterhelése A magyar pedagógusok munkaterhelése Lannert Judit 1. Bevezetés Ahogy világszerte egyre inkább felértékelődik a versenyképes, tudásalapú társadalmak fenntartható növekedést biztosító szerepe, a pedagógusok

Részletesebben

Standardizálás, transzformációk

Standardizálás, transzformációk Standardizálás, transzformációk A transzformációk ugynúgy mennek, mint egyváltozós esetben. Itt még fontosabbak a linearitás miatt. Standardizálás átskálázás. Centrálás: kivonjuk minden változó átlagát,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szám János. Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szám János. Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen. A követelménymodul megnevezése: Szám János Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) A követelménymodul

Részletesebben

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 2005 Budapest Értékelési Központ SuliNova Kht. 2 Országos Kompetenciamérés 2004 Tartalom 1. Bevezetés...4

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

Az egyes régiók bűnügyi fertőzöttségi mutatói közötti eltérések társadalmi, gazdasági okainak szociológiai vizsgálata és elemzése, a rendvédelmi

Az egyes régiók bűnügyi fertőzöttségi mutatói közötti eltérések társadalmi, gazdasági okainak szociológiai vizsgálata és elemzése, a rendvédelmi Az egyes régiók bűnügyi fertőzöttségi mutatói közötti eltérések társadalmi, gazdasági okainak szociológiai vizsgálata és elemzése, a rendvédelmi szervek számára adódó konzekvenciák Tartalomjegyzék 1 Kutatási

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Fogalom-meghatározások

Fogalom-meghatározások Egy kis kitérőt szeretnék tenni, hogy szó szerint megvilágosodjunk. Mondhatnám azt is, hogy ez a cikk azért hasznos nekünk, villamos matrózoknak, nehogy a csúnya áltengerészek zátonyra futtassák hajónkat

Részletesebben

A MAGUKAT BAPTISTÁNAK VALLÓK SZOCIODEMOGRÁFIAI SAJÁTOSSÁGAI. Készítették: Kocsis-Nagy Zsolt Lukács Ágnes Rövid Irén Tankó Tünde Tóth Krisztián

A MAGUKAT BAPTISTÁNAK VALLÓK SZOCIODEMOGRÁFIAI SAJÁTOSSÁGAI. Készítették: Kocsis-Nagy Zsolt Lukács Ágnes Rövid Irén Tankó Tünde Tóth Krisztián A MAGUKAT BAPTISTÁNAK VALLÓK SZOCIODEMOGRÁFIAI SAJÁTOSSÁGAI Készítették: Kocsis-Nagy Zsolt Lukács Ágnes Rövid Irén Tankó Tünde Tóth Krisztián 2013 1 Tartalomjegyzék 1. Előszó...3 2. Bevezető...3 3. A baptisták

Részletesebben