1. lecke: A tervezés előtti lépések

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. lecke: A tervezés előtti lépések"

Átírás

1 1. lecke: A tervezés előtti lépések Az internet teljesen más felépítésű és más elven működő médium, mint a megszokott, hagyományos kommunikációs eszközök, és ezért egy weboldalon teljesen másképpen és másfajta eszközökkel kell közvetíteni az információkat. Másképpen kell szervezni és másfajta formába kell önteni a tartalmakat, mint a nyomtatott anyagokban vagy az egyéb hagyományos eszközökön. Mint minden egyes tervezésnél, ebben az esetben is elsősorban azok szemszögéből kell tervezni, akik a produktumot használni fogják, tehát ez esetben a weblapok látogatói illetve használói igényeit kell esősorban szemellőtt tartani. Ezt nevezik felhasználó központú tervezésnek. A weboldalak sikere abban rejlik, hogy mennyre tetszik a látogatóknak. Másodsorban saját, illetve a megrendelő céljait kell pontosan definiálni és ennek megfelelően a közölni kívánt tartalmakat áttekinthető, ízléses formában megjeleníteni. Tehát még a tervezési fázisok előtt a következő kérdésekre kell választ adni: kiknek a számára készül, milyen céllal készül és milyen tartalmat szeretnénk közvetíteni a készítendő weblapon. 1. ábra: Út a weblaptervezés felé Ezen három tényező meghatározása a kulcs egy jó weboldal elkészítéséhez, ha ezt a három tényezőt tervezéskor és majd a weblapfejlesztés során figyelemben tartjuk, akkor biztosított a siker. Természetesen a fenti információk pontos körvonalazásához egyrészt konzultálni kell a weblap igénylőjével, megrendelőjével. Ki kell puhatolóznunk, hogy mi az elvárása a megrendelt weblappal szemben, kiknek szánja, milyen céllal készítteti, és feltétlenül tájékozódnunk kell arról is, mennyi és milyen jellegű tartalmakat kíván megjeleníteni. Másrészt nekünk, mint design, site és layout tervezőnek tisztában kell lennünk a kornak megfelelő weblapokkal szemben állított webdizájn (http://hu.wikipedia.org/wiki/webdiz%c3%a1jn) és webergonómiai követelményekkel, valamint a mai internetezők böngészői és fogyasztói szokásaival. A kettőnk összeadott tudása és igénye adja a megfelelő megoldást, amellyel, remélhetően, az oldalra látogató szörfösök is elégedettek lesznek.

2 Jó esetben tehát az említett három tényező határozza meg alapvetően a végleges weboldal arculatát, használatát és felépítését. Vegyük csak szemügyre közelebbről a kérdéses pontokat, mit is takarnak valójában, mennyiben befolyásolják a weboldal kimenetét. Célcsoport meghatározás (Kiknek szánja?) Ebben a pontban tulajdonképpen a webhelyre látogató személyekről van szó, maguk a weboldal befogadói, gazdasági kifejezéssel élve ők a weboldal célcsoportja. Alkotás előtt mindenképpen figyelembe kell venni a látogatók jellemzőit, mely egyaránt lehet egy tágabb vagy egy szűkebb, jól körülhatárolható csoport. Figyelembe kell venni a célcsoport nemét, korát, érdeklődési körét, műveltségét, böngésző és fogyasztói szokásait, ízlésvilágát, továbbá vallási hovatartozását, politikai befolyásoltságát, nézeteit, ideológiáját, mániáit, életfelfogását, mindezek összességét és egyáltalán minden más tényezőt melyek körvonalazhatják a célcsoportot. Egy híroldalt például sokféle látogató olvas, ennek megfelelően minél univerzálisabb kinézettel és minél sokfélébb tartalommal érdemes megjelenni, hogy a tág közönség igényeinek eleget tehessen. Könnyebb dolgunk van, ha csak egy szűkebb, jól körülhatárolható célcsoportnak kell tervezni. Célok megfogalmazása (Mi célból jön létre a weboldal?) Alapvetően ma már egy önmagát valamire is tartó cég vagy intézmény nem engedheti meg magának, hogy ne jelenjen meg a világhálón. Minden cégnek saját érdeke az új médiumon való jelenlét; a nagy versenyben a cégeknek küzdeniük kell a fennmaradáshoz, ezért alapvető, hogy a weben is képviselik magukat. Cél ez esetben az ismertté válás, illetve tájékoztatás. Számos célból hozhatók létre weboldalak. Igen gyakoriak a híroldalak, hírportálok, amelyek hírek közlésének (sokszor politikai befolyásolások) céljából készülnek. Sok nyomtatott újság és folyóirat van jelen a neten, melyek célja a fogyasztók figyelmének, érdeklődésének fenntartása, olvasói kör bővítése és egyáltalán maga az internetes jelenlét. Szerencsére temérdek ismeretterjesztő, szakmai és tudományos célú szájttal találkozhatunk, gyakoriak az oktatással és tananyagokkal kapcsolatos webcímek, komplett webes adatbázisok. Rengeteg művészi megjelenésű oldal él a neten: fotóművészek, grafikusok, dizájnerek oldalai, zenekarok és klubok sitejai. Számos cég termékek, szolgáltatások reklámozására, és azok eladása céljából hoznak létre weboldalakat. Megjelentek a blogok, amelyek célja az önmegvalósítás, ismertté válás, megjelentek a közösségi oldalak, ahol ismertségek köthetők a neten; továbbá kép, hang, videó, prezentáció és linkmegosztásra szolgálnak. Manapság igen meghatározóak a gazdasági célok. A webáruházak, webshopok, netes könyvkereskedések, adok-veszek oldalak gombamód elszaporodtak a weben. A legfőbb célja mégis minden weboldalnak, az, hogy sok embert vonzzon, a leglátogatottabb oldalakon reklámokat helyeznek el, ezzel ismét a gazdasági előnyök élvezhetők. A lehetséges célok egy csokorba összefoglalva a következők lehetnek:

3 - tájékoztatás; - ismeretterjesztés; - hírközlés; - gazdasági cél; - meggyőzés, befolyásolás; - oktatási cél, tudományos cél; - termék, szolgáltatás vagy cég reklámozása; - közösségi élettér biztosítása, (pl.: közösségi rajongói, illetve közösségi szakmai oldal); - közösségi információ és adatmegosztás; - vizuális hatás, művészi hatáskeltés; - önkifejezés, önmegvalósítás; Természetesen olyan oldalakkal is találkozhatunk, melyek nem igazán jól használhatóak, ahol nemes egyszerűséggel a webfejlesztő vagy grafikus öncélú játékáról nyerhetünk tanúbizonyságot, ezek sokszor nem veszik figyelembe a felhasználói igényeket ez az önkifejezés egy szélsőséges formája. Tartalom meghatározása (Mi legyen a weboldal tartalma?) A weboldal egészének talán a legfontosabb meghatározója a tartalom. Mindig a tartalomból kiindulva építjük fel az oldalainkat. A tartalom nem csak a megjelenést és színvilágot befolyásolja, hanem a site navigációs szerkezetét és egyes képernyőoldalak elrendezését. Tervezés előtt látnunk kell, mekkora adatmennyiséget kell jól szervezetten elhelyeznünk a webszájt struktúrájában és az egyes megjelenő oldalakon. Tudnunk kell, mi mindent kell majd vizuálisan megjeleníteni, elérhetővé tenni úgy, hogy a látogató könnyedén eligazodjon a tartalmak között. Sokszor a webtervező maga javasolja, hogy az egyes tartalmakat hogyan érdemes menürendszerbe foglalni, mik lehetnének a navigációs útvonalak, milyen vonzó szolgáltatásokkal lehetne tartalmasabbá tenni a szájtot. Tehát egy gyakorlott webtervező maga találja ki és kínálja fel a megjelenítendő tartalmak okos és hatékony elrendezését a megrendelő számára. A tervező szakembereknek kell ismernie azokat a trükköket, fortélyokat és eszközöket is, melyekkel a felhasználókat minél tovább az oldalon lehet tartani, hiszen ezek többségével a megrendelők nincsenek tisztában. Konkurenciaelemzés Az igények felmérése után szükség van konkurenciaelemzésre. A konkurenciaelemzés abból áll, hogy tartalmukban hasonló websiteokat megtekintünk. Erre azért van szükségünk, hogy lássuk milyen hasonló jellegű oldalak vannak a piacon, ezek szolgáltatásai közül miket érdemes ötletként beépíteni sajátunkba és miket érdemes elvetni saját oldalunk jobbá tétele érdekében. A megrendelővel közösen végignézett weben található oldalak megtekintésével is közelebb juthatunk a végső és mindhárom fél (a harmadik maga a böngésző felhasználó) számára optimális megoldásokhoz. Majd ha a megrendelő az adott eszközkészletből, felvázolt lehetőségekből kiválasztja, melyeket igényel, akkor kezdődhet a tényleges tervezési folyamat. A konkurenciaoldalak megtekintése tulajdonképpen egy hatékony brainstorming (ötletroham), mely során lassan körvonalazódik a készítendő oldal.

4 2. lecke: A weboldalakkal szemben állított követelmények Ahhoz, hogy a világháló szörfösei számára valóban vonzó és jól használható kikötőket (webhelyeket) készíthessünk, tisztában kell lennünk a weboldalakkal szemben támasztott elvárásaikkal. Hiszen a weboldalakat nem önmagunk vagy a megrendelő örömére készítjük, hanem az odalátogatók számára. Ha a felhasználó elégedett a szájtunkkal, akkor többször látogat el rá és több időt tölt el felületünkön. Munkánk sikerét az oldalunkra látogatók elégedettségének mértéke határozza meg. 2. ábra: A 21. század szörfösei számára a gyors haladás és hatékony böngészés a cél Egy weblafejlesztőnek tudnia kell azt, hogy milyen alapvető követelményeknek kell megfelelnie egy weboldalnak. Íme, a weboldalakkal szemben állított alapkövetelmények felsorolása: 1. értékes információtartalom, 2. jól megfogalmazott szövegek (nyelvezet), 3. gyors és könnyű információszerzés, 4. jól olvashatóság, 5. átlátható és logikus oldal-elrendezés, 6. áttekinthető tartalomszervezés, 7. vonzó és igényes megjelenés (harmonikus színvilág, harmonikus elrendezés), 8. könnyen kezelhető, felhasználóbarát felület, 9. logikus struktúra, 10. egyértelmű navigáció, 11. könnyen bővíthető és módosítható, 12. különböző eszközökön is jól jelenjen meg, 13. más-más felbontásban és böngészőben ugyanúgy jelenjenek meg. 1. Értékes információtartalom A weboldal tartalmában valami fontosat, újat közöljön, ami a többség számára érdekes és figyelemfelkeltő. Érdemes olyan tartalmakat és szolgáltatásokat helyezni az oldalra, melyek más oldalon nem elérhetők. A közölt tartalom tartsa fent a látogatók érdeklődését. Szövegek estében tömören, objektíven fogalmazzunk. Inkább kevesebb, de értékes legyen a tartalmunk.

5 2. Jól megfogalmazott szövegek (nyelvezet) Ügyeljünk arra, hogy szövegeinket tényszerűen közöljük, tömören és világosan fogalmazzunk. Tudatosan építsük fel mondandóinkat. Mindig a legfontosabb információval kezdjünk, aztán fokozatosan fejtsük ki a részleteket, majd végül térjünk rá a háttér információra és ajánljunk kapcsolódó írásokat. A felhasználók türelmetlenek és gyorsan információhoz szeretnének jutni, elégítsük ki kíváncsiságukat, hadd tudják meg mihamarabb a lényeget, s ha számukra érdekes a téma, tovább olvashatnak, de a kutatások szerint legtöbben úgyis csak a cikkek elejét olvassák el. 3. Gyors és könnyű információszerzés A világhálót böngészők többsége elsősorban információszerzés céljából töltik idejüket a weben. Számukra a keresett információ gyors és hatékony megszerzése az elsődleges cél. Ennek érdekében jó, ha a lényegi és értékesnek vélt információkat kiemelten jelenítjük meg. Előnyös, ha kereső funkcióval (http://hu.wikipedia.org/wiki/keres%c5%91motor) látjuk el a szájtot. Érdemes odafigyelni, az oldalak letöltési idejére is. A letöltési időt egyrészt a funkcionális részek okos technikai megvalósításával másrészt a médiaelemek körültekintő kiválasztásával csökkenthetjük. Kerüljük például a nehézkesen letölthető, bár csillogó-villogó nagyméretű animációk elhelyezését oldalainkon. 4. Jól olvashatóság 3. ábra: A Verdana betűtípus -http://hu.wikipedia.org/wiki/verdana Ahhoz, hogy a böngésző személyek könnyen el tudják olvasni az elektronikusan megjelenő szövegeket, igen körültekintően kell bánni a betűtípusok, a betűméretek, a betűszínek és a betűk hátterének kiválasztásával. A szövegek háttérszínét igyekezzünk úgy megválasztani, hogy az jól elkülönüljön a szöveg színétől. Sötét háttérre világos, míg világos háttérre sötét betűszínt válasszunk. Nagyon éles kontrasztokat viszont nem érdemes használni, ugyanis az fárasztja a szemet. Például fehér háttérre jobb sötétszürkével írni, mint feketével. Fehér karakterek számára pedig előnyösebb a sötétszürke háttérszín a feketénél. Fontos, hogy daraboljuk a szövegeket, elektronikus formában nehéz hosszú sorokat és egybefüggő hosszú szövegeket olvasni. Ügyelnünk kell, hogy a gyengébben látók csoportja számára is olvasható és áttekinthető formában jelenítsük meg szövegeinket, legalábbis legyen lehetőségük egy könnyebben olvasható verzió választására. A weben a talpatlan (sans-serif) betűtípusok olvashatók könnyen. Például a Verdana az egyik legolvashatóbb, s ezért a leghasználatosabb betűtípus a weben.

6 5. Átlátható és logikus oldal-elrendezés Szerencsés, ha szörföseink egy kikötőbe érkezve egy vizuálisan jól strukturált és jól átlátható oldal képével találkoznak. Annak érdekében, hogy egy ilyen képet érjünk el, a képernyő egészét funkcionálisan részekre kell osztani. A részekre osztás azt jelenti, hogy a képernyőterület egyes részeinek jól körülhatárolható funkciók feleljenek meg. Például a menü, mint navigációs rész, mindig a képernyő bal oldalán vagy a jobb oldalán, vagy épp az oldal tetején helyezkedjen el. Mindig a képernyő ugyanazon része töltődjenek be az egyes menüpontok alatti tartalmak. Vagy például az oldalra bejelentkezéshez szükséges dobozok mindig a képernyő jobb felső oldalán helyezkedjenek el. Lényeg, hogy a szájt minden egyes oldalán ezek a funkcionális elemek mindig a képernyő ugyanazon részén jelenjenek meg, így a felhasználónak nem kell minden egyes aloldal esetében újra felfedezni a képernyőterület részeit. Fontos az, hogy ezeket a részeket valamilyen úton-módon, grafikai elemek és trükkök segítségével vizuálisan is jól elkülönítsük egymástól. Alkalmazzunk erre a célra térközöket, pontokat, vonalakat, boxokat, foltokat stb. Az egyes képernyőrészeken lévő tartalmakat az adott feladatnak megfelelően, szükség szerint vizuálisan is tovább tagolhatjuk. Jó, ha a már jól bevált elrendezési sémák közül válogatunk, így nem lesz idegen a felhasználónak az elrendezés és gyorsabban megtanulja kezelni az oldalt. 6. Tartalmi áttekinthetőség Jó, ha tartalmainkat szervezetten kínáljuk oldalunkon. Ha már a menüpontok elolvasásával körvonalazódik nagyjából a felhasználó előtt az, hogy miről szól, mit tartalmaz a honlap egésze. A felhasználó számára egyértelműnek kell lennie annak, hogy bizonyos információk eléréséért vagy feladat elvégzéséhez melyik menüpontot kell választani. Tehát a tartalmakat fedő meghatározásokkor konkrétan érdemes fogalmazni, azért, hogy a látogató valószínűsíthesse meg az adott kifejezés, link vagy piktogram mögötti tartalmat. Nagyobb tartalommennyiség esetén érdemes almenüpontokat is létrehozni. A felhasználók azokat az oldalakat szeretik melyek tartalmi struktúrája könnyen átlátható. 7. Vonzó és igényes megjelenés Egy kikötőbe (webszájtra) érkezéskor természetesen igen meghatározó a webhely külső megjelenése, arculatra. Az első benyomás mérvadó. Ennek érdekében nagy gondot kell fordítani a színek kiválasztására és helyes használatukra. Figyelembe kell venni az elrendezésre vonatkozó szabályokat, elveket és a jól elterjedt gyakorlatot. Egyaránt ügyelni kell a grafikai elemek pontos, igényes megszerkesztésére és az oldalakon megjelenő fotók, ábrák, rajzok kiválasztására. A megjelenítendő képeken még a weboldalra helyezés előtt végezzük el a szükséges előmunkálatokat, mint például retusálás, képkivágás, kontraszt-, fényerő- és színegyensúly beállítása. Az oldalhoz tartozó logót és a böngészőablakban megjelenő ikont is nagy gonddal tervezzük meg. Ha nem muszáj, ne erőltessük a 3D-s grafikákat oldalainkon, csak ha profik vagyunk előállításukban. A megjelenítendő videók és animációk számával bánjunk csínján, merjünk elhagyni olyan elemeket, amelyek funkciójukat tekintve feleslegesek az oldalon. Ne feledjük, a felhasználók nem szeretik a felesleges, csillogó-villogó és mozgó elemekkel teletűzdelt webfelületeket, helyette sokkal inkább az egyszerű, egységes, koherens és harmonikus kinézetet részesítik előnyben.

7 8. Könnyen kezelhető, felhasználóbarát felület Azok a felhasználói felületek a jók, melyek kezelése egyértelmű és használata nem okoz frusztrációt a kezelőjében. Azt szeretik a szörfözők, ha a felület kezelésének elsajátítása nem kerül nagy erőfeszítésbe és támaszkodhatnak korábban szerzett weboldal-használati ismereteikre. Továbbá, a felhasználók szeretik, ha általánosan elterjedt ikonokat találnak az oldalakon, hiszen többségüknek nincs ideje és kedve kitapasztalni egy kreatív, de a többi sokmilliárd szájttól nagyon eltérő felépítésű oldal kezelését. A felhasználók zöme, ha egy oldal első ránézésre nehezen kezelhetőnek vagy használhatatlannak tűnik: továbbszörfözik. 9. Logikus struktúra A logikus struktúra az, ami nem mindig látható első ránézésre egy oldalon. Ez tulajdonképpen a szájt egyes oldalainak a kapcsolódási rendszere. Hypertextről (http://hu.wikipedia.org/wiki/hypertext) lévén szó, ez nyilvánvalóan egy hálós szerkezet. Ha egy oldalon már sokszor jártunk, szinte a fejünkben van ez a szerkezet és tudjuk, hol járunk benne éppen. Ennek a hálós szerkezetnek a megjelenítésére szolgál egyébként az úgynevezett webtérkép szolgáltatás, amelyet sok weblap alkalmaz szerkezetének megmutatására (tulajdonképpen csak a menüszerkezet megmutatására, az összes kapcsolatot ezek nem mutatják). Ez is az oldalon lévő navigációt segíti tulajdonképpen. Azt az elvet tartom jónak, mikor a weboldal struktúrája a felhasználó által jól bejárható, és ugyanazon az útvonalon (lehetőleg több állomást átugorva) térhetek vissza a nyitóoldalra. Nem szerencsés a sok áthivatkozás aloldalakról más aloldalakra, mert nagyon áttekinthetetlenné teszi a struktúrát. 10. Egyértelmű navigáció A weboldalon való tájékozódásnak egyértelműnek kell lennie, nem szabad hagyni, hogy a felhasználó eltévedjen az oldalon, és ezért frusztrálva érezze magát. Egyértelműek legyenek a továbbhaladáshoz és a visszalépéshez szükséges útvonalak egyaránt. Mindig lássa a felhasználó, hogy éppen melyik menüponton belül tartózkodik, és szerencsés, ha láttatjuk a látogatókkal azt is, hogy a szájt egészében jelenleg hol állnak. Alapszabály és jól elterjedt gyakorlat az, hogy az oldal logójára klikkelve visszajuthatunk a kezdő oldalra, ügyeljünk arra, hogy ezt mindig megvalósítsuk. Helyezzünk el kivezető linkeket más, kapcsolódó oldalakra is. 11. Különböző böngészőben, felbontásban egyaránt jól jelenjen meg az oldal Minden felhasználó más-más böngészőt és felbontást használ a weboldalak megtekintésére. A böngészők egyes kódokat eltérő módon értelmeznek és a szabványokat nem egyformán tartják be, ezért sajnos nagy esély van arra, hogy weboldalaink különböző böngészőkben különbözőképpen jelennek meg. Ennek elkerülése érdekében érdemes oldalunkat, még a nyilvánosságra hozatal előtt, különböző, az adott időszaknak megfelelően a leggyakrabban használt böngészőkben tesztelni. Ezek ma ábécé sorrendben a következők: Apple Safari, Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera.

8 4. ábra: Különböző böngészők ikonjai A változó képernyőfelbontás problematikája kicsit összetettebb ennél. Sokan fix szélességű oldalakat terveznek, mások pedig tudatosan kerülik a fix szélességű oldaltervezést. Minkét elvnek megvannak a maga előnyei és hátulütői egyaránt. A fix szélességű tervezésnél nagy előny, hogy az oldal minden felbontásban ugyanúgy fog kinézni, a felhasználót nem érheti meglepetés, hogy nagyon szétcsúszik, vagy összeugrik a tartalom, de ezzel a megoldással az oldal két oldalán valószínűleg kitöltetlen részek lesznek, vagy rosszabb esetben kis felbontás esetén a teljes oldal megtekintéséhez vízszintesen is gördíteni kell. A másik megoldást az éppen aktuális felbontástól függő maximális ablakméret kihasználása és a betűk könnyű nagyíthatósága érdekében szokták alkalmazni, de ebben az esetében közel sem olyan mutatós az oldal, minden felbontásban más-más képet mutat, és sajnos hosszúra nyúlhatnak az olvasandó sorok. 12. Különböző eszközökön egyaránt jól mutasson Ma már sokan nem csak számítógép, hanem más kisebb méretű eszközzel (különféle telefon, iphone, HTC, PALM PDA, PSP, stb.) is böngésznek a weben, a webes tartalmak jó megjeleníthetősége érdekében sokan visszaálltak kisebb képernyőfelbontásra tervezésre, annak érdekében, hogy ezeken a kütyükön is ugyanolyan formában jelenjenek meg az oldalak, mint a monitorok esetében. 5. ábra: A képen egy Kindle Wireless Reading Device és egy iphone látható 13. Könnyen bővíthető és módosítható A könnyed bővíthetőség és a tartalom könnyű módosíthatósága a webfejlesztő érdeke. Ugyanis a megrendelő bármikor kitalálhatja, hogy egy újabb menüpont vagy funkció beépítésére van szükség. Vagy például megváltoztatná a menüpontok neveit és színeit, stb.

9 Ha a tervező, a designer, a html szerkesztő és a programozó egyaránt elővigyázatos és számol ezekkel az eshetőségekkel, akkor már eleve úgy tervezik és készítik el az oldalak designját, stílusfájljait és kódját, hogy azok könnyen módosíthatóak legyenek. Továbbá fontos, hogy a design elemek nyers fájljait illetve az animációk vagy 3D grafika forrásfájljait archiváljuk, ezzel a bővíthetőség és módosíthatóság első lépését már megtettük. A ma elterjedt tartalomkezelő rendszerek nagy segítséget nyújtanak a weblapfejlesztőknek ezen a téren, ugyanis velük nagyon könnyen újradesignolhatóak, tartalmukban módosíthatóak és bővíthetőek az oldalak. A következő fejezetekben az említett pontokra részletesebben is kitérek, számos saját és mások által készített munkákat sorakoztatok fel, amely példák jól szemléltetik a tervezési és szerkesztési irányelveket.

10 3. lecke: Web 2.0-es technológiák elterjedése, növekvő követelmények Ma a web 2.0 weboldalak, a közösségi szájtok, megosztó portálok, adok-veszek oldalak és a blogok korát éljük. Ezért a weboldalakkal szemben állított általános alapkövetelmények a web 2.0-es weboldalaknak megfelelően számos más követelménnyel egészülnek ki. A designereknek ezek az új szolgáltatások arculati elemeinek megtervezése és kivitelezése újabb nagy kihívásokat jelent. Ahhoz, hogy egy designer meg tudja tervezni ezeket, jól kell ismernie magukat a szolgáltatásokat és használatukat. A web 2.0-es oldalak sok új, korábban nem ismert lehetőségeket foglalnak magukban. Ezek az új trendek, amelyek a bejelentkezésre, közösségi profil kialakítására, megosztásra, kapcsolatlétesítésre vonatkoznak, egyre inkább követelménnyé alakulnak át egy mai, igényes web 2.0-es weboldal estében. A leckében szó esik a blogokról, közösségi szájtokról és az ezek gerjesztette kibővülő weblapkövetelményekről. Web 2.0-ás weboldalak A web 2.0 kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította, a webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel, hozzák létre, osztják meg vagy véleményezik. (http://hu.wikipedia.org/wiki/web_2.0) 6. ábra: A web 2.0-val kapcsolatosan elterjedt fogalmak cimkefelhőben megjelenítve (forrás:

11 Blogok A blogok egyetlen személy által készített naplószerű bejegyzéseket tartalmazó websiteok, melyek tartalma mindig újabb bejegyzésekkel bővül. Az egyes aloldalakat a hosszabb bejegyzések teljes szövege adja, a blogbejegyzések általában megírásukat tekintve fordított sorrendben jelennek meg az oldalakon (Azaz a legfrissebb bejegyzés áll lefelül). A blog kifejezés a web és a log szócskák összetételéből jött létre, a log szó jelentése napló. A blogok többnyire szakmai eredmények megosztására vagy önmegvalósítás, önkifejezés vagy élmények megosztása céljából készülnek, ezek többnyire nyilvános, bárki által elérető oldalak. Ismeretlenek és ismerősök közös tájékoztatására szolgál, amely szólhat saját kutatásainkról, élményeinkről, gondolatainkról illetve nézeteinkről. A blogokkal a nagy, ismert közösségi oldalakhoz könnyedén csatlakozhatunk, virtuális ismeretségeket köthetünk, olvasótábort toborozhatunk. Ezek az oldalak igen népszerűek manapság. (pl.: blog.hu, blogger.com) (http://hu.wikipedia.org/wiki/blog) Közösségi oldalak 7. ábra: A magyar blog.hu képernyőképe A legnagyobb közösségi oldalak (ismertségi hálózatok, social network, az ismerősök összegyűjtéséről, újabb ismerősök kereséséről szólnak, azaz webes kapcsolati hálózatok kialakítása céljából jöttek létre. A közösségi oldalak sokszor egy-egy szakma, hobby vagy akár egyéni blog köré csoportosulnak. Vannak melyek tartalommegosztás (képek, hanganyagok, videók, linkek) illetve azok közösségi véleményezése, értékelése céljából jönnek létre. Ezen kép-, hang-, videó-, prezentáció-, és linkmegosztó szájtok célja egy jól használható plattformnak a biztosítása, ahova regisztráció után bárki szabadon tölthet fel és oszthat meg anyagokat, fájlokat; ezzel a tartalmat nem a weboldalszerkesztők, hanem maguk a felhasználók feltöltött anyagai adják. A web 1.0-ás weboldalak esetében az oldal készítője szolgáltatta a tartalmakat is.

12 8. ábra: Néhány elterjedtebb közösségi szolgáltatás emblémája Jó ezekben a rendszerekben, hogy nagyon hatékony, belső keresővel rendelkeznek. Az ismerettségi kör kialakítására és médiaelemek megosztására létrejövő oldalakon várhatóan igen nagy lesz a forgalom, így ezek a site-ok igen jó reklámfelületek. A szakmák és tudományterületek köré szerveződő közösségi oldalak nemes cél érdekében jönnek létre, ezek azok a helyek, ahol a szakmabeliek vagy egy közösség tagjai megoszthatják egymással tudásukat és eredményeiket. (Tim Berners Lee (http://hu.wikipedia.org/wiki/tim_berners-lee) már 1994-ben a tudományos eredmények megosztása céljára találta ki a böngészőt.) Kibővült weblapkövetelmények (Mi kell a szörfösöknek?) Az alapkövetelmények betartásán túl érdemes a weboldalakat olyan hasznos szolgáltatásokkal kiegészíteni, amelyek tovább fokozzák a felhasználói élményt és fenntartják az érdeklődését. Az alább felsorolt lehetőségeket azért is érdemes alkalmazni weboldalainkon, mert ezek zömére már rászoktak a webes felhasználók, ezek használata sokuk számára már mindennapos szokássá vált, így ezek beépítése oldalainkra fél siker. De ne építsük be mindet készülő oldalainkra, előbb fogalmazzuk meg weboldalunk célját, tartalmát és célcsoportját, majd ezek tudatában válasszuk a szükségesnek ítéltet az alábbi lehetőségek közül. A következő megvalósítások és trendek elsősorban a web2-es technológiák térhódításának köszönhetőek. Lássuk! Milyen oldalakat kedvelnek a szörfösök? 1. ahol egyének lehetnek A böngészők leginkább az olyan oldalakat szeretik, ahol egyénnek érezhetik magukat, nem pedig egy látgatónak a sok közül. Sokáig hangoztatott nézet szerint a hálózat sikerét az adja, hogy anonimek maradhatnak a felhasználók, de a gyakorlat azt mutatja, hogy egyre több személy fedi fel anonimitását a weben. a. regisztrálhatnak az oldalakra Ma már igen nagy gyakorlata van a weboldalakon történő regisztrációnak, ahol a felhasználó igényel egy accountot (felhasználónév és jelszó páros), amely megadásával bármikor hozzáférhet az oldal tartalmához. A bejelentkezéssel további szolgáltatásokat

13 kaphat, illetve további tartalmakat tekinthet meg, amelyekhez regisztráció nélkül nincsen hozzáférés. Egyes oldalak tartalmai account nélkül is hozzáférhetőek, csak szolgáltatásaik nem használhatók. Máshol eleve a tartalom megtekintéséhez szükséges a felhasználói név és a jelszó megadása. 9. ábra: Egy konferencia-weboldal képe a bejelentkezés utáni állapotról. A weboldal jobb felső sarkában helyezkedik el a belépést igazoló blokk. b. személyre szabott információkat kapnak Az adatok megadása és a tevékenységek webmester általi regisztrálásából a felhasználó sok esetben egyénre szabott ajánlásokat kap az oldalon. c. megváltoztathatják a design kinézetét A felhasználók szeretik, ha megváltoztathatják oldaluk kinézetét, például különféle, egyéniségükhöz illeszkedő stílusok közül választhatnak a megjelenéshez, betűszínt és háttér színt választhatnak. d. egy közösség tagjai lehetnek A közösségi oldalak vonzzák ma leginkább a világháló szörföseit. Egyrészt az ember természeténél fogva a valóságban is szeret egy közösséghez tartozni, a virtuális terekben sincsen ez másképp. Másfelől ez egy jó lehetőség szakmai kapcsolatok és ismeretségek létrehozására, fenntartására. e. kommunikálhatnak a többi felhasználóval Fórum és chat oldalak biztosítása, bejegyzésekhez való hozzászólás biztosítása. f. kommunikálhatnak a webfejlesztővel Igen felvillanyozza a felhasználókat, ha azt érezhetik, hogy beleszólásuk van az oldal szervezésébe, kinézetébe: - bizonyos korlátokon belül tényleg létrehozhat változásokat (például új témákat hozhat létre, saját designokat tölthet fel, stb.), - szavazással (a webfejlesztő kérdez az oldal jobbá tétele érdekében), - szóban megfogalmazva (lehetősége van írni az oldallal kapcsolatban); g. megoszthatnak és értékelhetnek más által megosztott tartalmakat - szöveg, kép, hang és/vagy videó fájlok feltöltése, - mások feltöltött fájljainak vagy linkjeinek véleményezése, értékelése, annotálása, - például blog oldalakon hozzászólás formájában kommentezés. Példaként nézzünk meg egy olyan webszolgáltatás képét, melynél már-már alapfeltétel a felhasználói oldal kinézetének megváltoztatása, egyénivé tétele. Példánkban a twitter mikroblog (rövid pár szavas információközlésre szolgáló szolgáltatás) egyéni felületkialakításaira látható egy példa.

14 10. ábra: Egy twitteres profiloldal képe 2. könnyen kereshetnek a. hatékony belső keresőmotorok elhelyezése, b. címkézési lehetőség: úgynevezett címke-felhőt / szó-felhőt jelenítenek meg. 3. közösségformáló lehetőség: regisztrációval kapcsolódni lehet az oldalhoz és az oldalra regisztrált rendszeres olvasók képe látható az oldalon. 4. kapcsolattartás más szájtokkal a. ikonos kapcsolat a közösségi szájtokkal Más szájtok logójának vagy favikonjának (az adott oldal böngészőablakának a címsorában, az URL cím előtt megjelenő ikon) megjelenítése. Ha a felhasználók portfólió oldalt, vagy saját blogoldalt tartanak fent, akkor általánosan elterjedt szokás, hogy kiteszik azon többi hálózaton található oldalak ikonját, ahol még regisztrálva vannak illetve a Elterjedt szokás, hogy a felhasználók egy oldalon járva kinyilváníthatják tetszésüket adott dolgokkal (linkkel, képpel, fotóval, cikkel stb-vel) kapcsolatosan. (Pl.: A Facebook tetszik ikonja ( ) sok weboldalon megjelenik, amelyre klikkelve a Facebook oldalán az adott profilnál meg is jelenik az adott dolog linkje. ) b. más oldalak szolgáltatásainak beilleszthetősége saját oldalainkra

15 A példában a II. Oktatás-informatikai konferencia weboldalába beágyazva jelenik meg a konferenciához tartozó twitter oldal, amelyen állandóan változó, friss információk jelennek meg a konferenciával kapcsolatban.

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

Tartalom. 1. Bevezetés 9

Tartalom. 1. Bevezetés 9 Tartalom 1. Bevezetés 9 1.1. Célkitűzések, kompetenciák a tantárgy teljesítésének feltételei 9 1.1.1. Célkitűzések 9 1.1.2. Kompetenciák 10 1.1.3. A tantárgy teljesítésének feltételei 10 1.2. A kurzus

Részletesebben

Tartalom. 1. Lecke: Bevezetés 10

Tartalom. 1. Lecke: Bevezetés 10 Tartalom 1. Lecke: Bevezetés 10 1.1. Célkitűzések, kompetenciák a tantárgy teljesítésének feltételei 10 1.1.1. Célkitűzések 10 1.1.2. Kompetenciák 11 1.1.3. A tantárgy teljesítésének feltételei 11 1.2.

Részletesebben

Webdesign. Kvaszingerné Prantner Csilla

Webdesign. Kvaszingerné Prantner Csilla Webdesign Kvaszingerné Prantner Csilla MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Webdesign Kvaszingerné Prantner Csilla Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi adaptációja TÁMOP-4.1.2-A/1-11/1-2011-0021

Részletesebben

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tartalomjegyzék KÖZÖSSÉGI MEGOSZTÁS - 2 - MIÉRT HASZNOS? - 2 - A JÓ SHARE GOMB ISMERTETŐ JELEI - 3 - MEGOSZTÁSI

Részletesebben

Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010

Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010 Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010 Tartalomjegyzék - Tartalomkezelő rendszerek Miért jó a CMS alapú website? CMS rendszerek - Mi szükséges ezen CMS-ekhez? - Információ építészet

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu)

Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu) Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu) 1. Vizsgálat az általános webergonómiai alapelvek szempontjából 1.1. Megjelenés, nyitóoldal, menürendszer (navigáció) Az educatio.hu

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére

Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Árajánlat weboldal készítésére a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ ügyfelei részére Responsive, dinamikus weboldal Alapcsomag tartalma Reszponzív, dinamikus weboldal Egyedi webdesign 1-5 menüpont

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata.

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata. Webarculat A weboldal A LEADER Helyi Akciócsoportok weboldalai mind-mind egyedi megoldások, a helyi közösséggel kapcsolatos információk megosztóhelyei. Ezek a weboldalak szabadon szerkeszthetők, bizonyos

Részletesebben

Social media Facebook

Social media Facebook Social media Facebook A social media hazánkban is kezd nagyon széles ívben elterjedni. Manapság egyik legnépszerűbb közösségi portál a facebook. Magyarországon már 1,3 millió felhasználója van, akiknek

Részletesebben

2009.11.20. Weboldalkészítés sablonok segítségével Nyitrai Erika. Miről lesz szó? WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL. Saját honlapot szeretnék

2009.11.20. Weboldalkészítés sablonok segítségével Nyitrai Erika. Miről lesz szó? WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL. Saját honlapot szeretnék Miről lesz szó? ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL Mit tehetek, ha szeretnék egy saját honlapot vagy blogot? Mik a főbb problémák? Milyen megoldások születhetnek?

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató

Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató Minimális követelmények a K&H távbankár híradó megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó Amennyiben Ön nem rendelkezik Adobe Flash lejátszóval vagy túlzottan

Részletesebben

Twitter használata. Regisztráció.

Twitter használata. Regisztráció. Twitter használata A Twitter egy ún. mikroblog szolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználók rövid - maximum 140 karakterből álló - bejegyzéseket (üzeneteket) helyeznek el egy webes felületen. Ezeket

Részletesebben

Felhasználói útmutató Created vasárnap 08 február 2015

Felhasználói útmutató Created vasárnap 08 február 2015 Felhasználói útmutató Created vasárnap 08 február 2015 Jelen útmutató a felhasználói oldalról mutatja be a sasfészekinfo.hu weboldalt. Mindenkinek Oldal elérhetősége: http://sasfeszekinfo.hu http://www.sasfeszekinfo.hu

Részletesebben

Cookie-k használatának irányelve

Cookie-k használatának irányelve Cookie-k használatának irányelve Mi a cookie? A cookie (süti) a számítógépünk böngészőjében bizonyos weboldalak felkeresése során keletkező kicsi adatfájl. A cookie nem tartalmaz vagy gyűjt önálló információkat,

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitotta a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől függően,

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon

Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon a Szuperbanner (728x90 pixel) valamennyi oldal tetején a fejlécben, valamint az Eladó Lovak és a Lovas Piactér találati listáiban jelenik meg. a Roadblock

Részletesebben

Hallgatói segédlet a tananyag megjelenítéséhez

Hallgatói segédlet a tananyag megjelenítéséhez Hallgatói segédlet a tananyag megjelenítéséhez A Hunline rendszerbe a hunline.hu oldalon lehet belépni. Felhasználói névként a Neptun kódot, jelszóként a születési adatok nyolc számjegyét kell megadni.

Részletesebben

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv Kincskereső Könyvelő Klub Moodle felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK 1. Kincskereső Könyvelő Klub bemutatása... 3 2. Belépés az oldalra... 3 3. Kincskereső Könyvelő Klub oldala... 4 3.1 Kincskereső

Részletesebben

A mai problémákra mai megoldások kellenek.

A mai problémákra mai megoldások kellenek. Az Ön üzletében sem tolonganak a vevők? Hálót szőtt a pók a pénztárgépére? Szeretné, ha jobban menne az üzlet, de nincs ötlete? Van megoldás! A világ és a vevők megváltoztak. Önnek is változnia kell! Ezt

Részletesebben

Online misszió lehetőségei Drupal [+ Google]

Online misszió lehetőségei Drupal [+ Google] Online misszió lehetőségei Drupal [+ Google] Hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan! (2Tim 4,2) Nagy Gusztáv Jézus Krisztus képviselője férj négy gyermekes családapa tanszéki

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának szerkesztése A Down Alapítvány weboldalát ezen a címen találunk meg: http://web.downalapitvany.hu/ Regisztráció a Down Alapítvány weboldalán Keressük meg a jobb oldalon található

Részletesebben

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Ötlet Mit? (pl. online tortarendelés) Miért lesz más/jobb, mint a hasonló oldalak? (pl. egy grafikus felületen mindenki saját maga tervezheti

Részletesebben

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Regisztráció 1. lépés Az edu.prompt.hu címen elérhető e-learning portál használatához minden résztvevőnek szükséges elkészítenie a saját

Részletesebben

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell?

Közösségi marketing 2015-ben. Facebook kommunikáció miért kell? Közösségi marketing 2015-ben Facebook kommunikáció miért kell? Hidasi Judit Író (Húsz éve ír és szerkeszt, öt regényt írt közben) Kommunikátor (PR és Közösségi Marketing szakértő Uzine Communications)

Részletesebben

11. Tétel. A színválasztásnak több módszere van:

11. Tétel. A színválasztásnak több módszere van: 11. Ön részt vesz egy túlnyomórészt szövegalapú információs portál fejlesztésében. Milyen tipográfiai és ergonómiai szempontokat kell figyelembe vennie a portál arculatának, navigációs rendszerének tervezése

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitottad a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Czifra Sándor Lőrinczi Konrád. Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben

Czifra Sándor Lőrinczi Konrád. Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben Czifra Sándor Videó vezérelt kurzusok készítése Moodle keretrendszerben A kezdetek... Felsővezetői támogatás. Nemzetközi trendek kutatása. Tanulmány utak, best practice Szakmai iránymutatás, oktatás. Módszertani

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF Az Internet 2 A hálózatok összekapcsolt, hálózatba szervezett rendszere, amely behálózza a világot. Részévé vált életünknek.

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Médiaajánlat. hirdetési felületek és technikai információk. Általános információk Árlista Hirdetési felületek, technikai részletek

Médiaajánlat. hirdetési felületek és technikai információk. Általános információk Árlista Hirdetési felületek, technikai részletek Médiaajánlat hirdetési felületek és technikai információk Általános információk Árlista Hirdetési felületek, technikai részletek motorsportal.hu A Motorsportal 2009-ben indult, pár lelkes fiatal szenvedélyéből

Részletesebben

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet

Tele Élettel Programportál. Adminisztrátori segédlet Tele Élettel Programportál Adminisztrátori segédlet 2015 Tartalomjegyzék 1. Belépés az admin felületre... 2 2. Profil adatok, jelszó megváltoztatása... 3 3. Új esemény feltöltése... 3 3.1. Az esemény fő

Részletesebben

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 1.0 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2015.07.05. Verzió: 1.6. Oldalszám: 2 / 12

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Az e-naplóba belépéshez először a http://www.gyulai-abony.sulinet.hu oldal bal oldali menüjében található E-napló -ra, majd a

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Google Cloud Print útmutató

Google Cloud Print útmutató Google Cloud Print útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a Használati útmutatóban a megjegyzéseket végig a következő módon használjuk: A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző

Részletesebben

Kulcsszóoptimalizálás. a gyakorlatban

Kulcsszóoptimalizálás. a gyakorlatban Kulcsszóoptimalizálás a gyakorlatban Egy folyamatos látogatottságot biztosító módszer, amit megtanulhatsz és minden weboldaladon, blogodon alkalmazhatsz. 2008. Minden jog fenntartva oldal 1 Bevezetı A

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

Ref. szám: ES/09/LLP-LdV/TOI/149054 A projektet az Európai Unió Bizottsága támogatta. A kiadványban szereplő állítások kizárólag a szerzők

Ref. szám: ES/09/LLP-LdV/TOI/149054 A projektet az Európai Unió Bizottsága támogatta. A kiadványban szereplő állítások kizárólag a szerzők HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Ref. szám: ES/09/LLP-LdV/TOI/149054 A projektet az Európai Unió Bizottsága támogatta. A kiadványban szereplő állítások kizárólag a szerzők álláspontját tükrözik. A Bizottság nem vállal

Részletesebben

DigiSkills. D3.5 Digiskills Leltár Kézikönyv

DigiSkills. D3.5 Digiskills Leltár Kézikönyv N. 531300-LLP-1-2012-1-GR-KA3-KA3NW DigiSkills: Network for the enhancement of digital competence skills DigiSkills D3.5 Digiskills Leltár Kézikönyv Projekt: N. 531300-LLP-1-2012-1-GR-KA3-KA3NW Munkacsomag:

Részletesebben

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Hír beküldése Új oldal létrehozása Menük kezelése Tartalmak menühöz rendelése Hír beküldése Új hír beküldéséhez az adminisztrációs

Részletesebben

Saját webhelyet szeretnék!

Saját webhelyet szeretnék! A webes megjelenés alapjai 2 Miről lesz szó? Előkészületek Mit kell eldönteni? Tervezés Egyszerű oldal készítése Mozillával Az oldal elemei site kezelésű HTML alapok CSS alapok Mi a webhelyem célja? Megvalósítási

Részletesebben

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán https://www.otpportalok.hu Készítette: Konyicsák Zoltán Tartalom 1 Néhány szó az OTP Portálok programról... 3 1.1 Az OTP Portálok bevezetésének célja... 3 2 Belépés az OTP Portálok oldalra... 4 2.1 A bejelentkezéshez

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Az RSS csatornákkal kapcsolatos web 2.0-ás eszközök lehetővé teszik, hogy az RSS hírolvasáson túl saját, személyre szabott weboldalt (ún. személyes kezdőlapot)

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató A Digitális Szabadidő Térkép mobilalkalmazás a lovas illetve vízi túrázóknak fejlesztett alkalmazás, amely jelentősen megkönnyíti és a közösséghez

Részletesebben

Google Cloud Print útmutató

Google Cloud Print útmutató Google Cloud Print útmutató A verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a Használati útmutatóban a megjegyzéseket végig a következő módon használjuk: A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban

Webdesign és információ építészet a gyakorlatban THE INTERNET,mapped on the opposite page, is a scalefree network in that Webdesign és információ építészet a gyakorlatban dis.'~tj port,from BYALBERTU\SZLOBARABASI ANDERICBONABEAU THE INTERNET,mapped on

Részletesebben

Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik:

Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW A verzió HUN Megjegyzések meghatározása

Részletesebben

médiaajánlat2012 IDG Hungary Kft. 1075 Budapest, Madách Imre út 13 14. Tel.: 06-1-577-4316, *577-4300 Fax: 06-1-266-4274 E-mail: keriroda@idg.

médiaajánlat2012 IDG Hungary Kft. 1075 Budapest, Madách Imre út 13 14. Tel.: 06-1-577-4316, *577-4300 Fax: 06-1-266-4274 E-mail: keriroda@idg. médiaajánlat2012 IDG Hungary Kft. 1075 Budapest, Madách Imre út 13 14. Tel.: 06-1-577-4316, *577-4300 Fax: 06-1-266-4274 E-mail: keriroda@idg.hu A DevCorner magyar fejlesztő szakembereket, programozókat,

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN

ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN ÜDVÖZÖLJÜK AZ M-ROAD PLATFORM FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓJÁBAN Milyen általános követelményekkel kell számoljunk? Mint minden IKT eszköznek, a jelen m-learning platformnak is megvannak a maga technikai követelményei,

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik:

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW A verzió HUN

Részletesebben

Tagi nyilatkozat elektronikus aláírás folyamata MicroSigner alkalmazás használatával

Tagi nyilatkozat elektronikus aláírás folyamata MicroSigner alkalmazás használatával Tagi nyilatkozat elektronikus aláírás folyamata MicroSigner alkalmazás használatával A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség 2016. december 1-jével bevezette a MicroSigner alkalmazás használatával történő

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés

A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés A weboldalakat, más néven honlapokat azért készítik, hogy egy személyt, vagy szervezetet, például egy alapítványt, megtaláljanak

Részletesebben

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN AirPrint útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a használati útmutatóban végig az alábbi ikont használjuk: Megjegyzés A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző helyzetek kezelésére,

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál felhasználói kézikönyv 2. Szervezet regisztrálása képzési referensek számára Fontos! A szervezet rögzítése a Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál rendszerben

Részletesebben

*Ezen felületet kell kitölteni saját fiók létrehozásáho z

*Ezen felületet kell kitölteni saját fiók létrehozásáho z Olvasóink otthonról is kereshetnek az EBSCOhost adatbázisban, olvasójegy számuk megadásával. (pl.: VFMK és hat számjegy) http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,cookie,cpid&custid=s5028516 Vonalkódunk

Részletesebben

Kezelési útmutató. GWCHU új weboldal 2009. március

Kezelési útmutató. GWCHU új weboldal 2009. március Kezelési útmutató GWCHU új weboldal 2009. március Készítette: Eleven Lajos A régi weblap adatait feldolgozta: Guttmann István Konzultáns: Polinszky Gábor Hosszú távú előnyök Könnyű kezelhetőség Több menüpontot

Részletesebben

Weboldal készítés kérdőív

Weboldal készítés kérdőív Weboldal készítés kérdőív Az alábbi kérdéseket a honlap készítés kezdő fázisában szoktam feltenni az ügyfeleimnek. A kérdőív rendeltetése: - hogy a legmegfelelőbb arculat kialakításához a lehető legtöbbet

Részletesebben

Google Cloud Print útmutató

Google Cloud Print útmutató Google Cloud Print útmutató B verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a Használati útmutatóban a megjegyzéseket végig a következő módon használjuk: A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző

Részletesebben

http://kornyezetunkert.dyndns.org/kutatas weboldalhoz

http://kornyezetunkert.dyndns.org/kutatas weboldalhoz Felhasználói kézikönyv a http://kornyezetunkert.dyndns.org/kutatas weboldalhoz Data-Park Kft. 7633 Pécs, Építők u. 8/b. 2006.október 01. 1 Tartalomjegyzék 2 1. Bevezető Jelen kézikönyv célja a kornyezetunkert.dyndns.org/kutatas

Részletesebben

MOODLE felhaszna ló i dókumenta ció

MOODLE felhaszna ló i dókumenta ció MOODLE felhaszna ló i dókumenta ció Kezelési útmutató A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Tanárai részére 2014. 06. 03. Tartalom Belépés a Moodle-be... 2 Bejelentkezés... 2 Főoldal navigáció... 3 Belépés a

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv -2009- Front office Az EFOG2 rendszer azért volt létrehozva, hogy a rendszer regisztrált tagjai egy olyan on-line eszközzel rendelkezzenek, amely segítségével projektötleteiket projektekké

Részletesebben

Tisztelt Tulajdonosok!

Tisztelt Tulajdonosok! Tisztelt Tulajdonosok! A társasház honlapja a www.tarsashazi-manager.hu oldalon elindult, feltöltése, fejlesztése folyamatosan folyik. A honlap használatához regisztrálniuk kell a tulajdonosoknak. A regisztráció

Részletesebben

Az egységes BME egyetemi TDK portál használata. 1. rész

Az egységes BME egyetemi TDK portál használata. 1. rész Az egységes BME egyetemi TDK portál használata 1. rész Készítette: Dr. Iváncsy Renáta 2012.09.20. Jelen dokumentum röviden összefoglalja, hogy milyen lépéseken keresztül tud egy hallgató dolgozatot regisztrálni

Részletesebben

BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BŐVÍTMÉNYEK TELEPÍTÉSE ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest,

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez Rólunk A dinamikusan fejlődő digitális könyvpiac egyre növekvő kulturális és gazdasági jelentősségre tesz szert. Az Egora Kiadó Kft. fő célkitűzése, hogy a hazai ügyfelek számára hatékony és elérhető megoldásokat

Részletesebben

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013. Bevezető A WordPress

Részletesebben

Telenor Webiroda. Kezdő lépések

Telenor Webiroda. Kezdő lépések Telenor Webiroda Kezdő lépések Virtuális Tárgyaló Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és a kliensprogram letöltése...3 3. A kliensprogram telepítése...6 4. A Virtuális Tárgyaló használatba

Részletesebben

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI)

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013.

Részletesebben

Bemutató anyag. Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület. Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva!

Bemutató anyag. Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület. Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva! Bemutató anyag Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva! Testreszabott weboldalhoz egyéni adminisztrációs felület Mivel minden igény

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

tartalomszolgáltatási igényeinek megfelelően Berze Lajos Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

tartalomszolgáltatási igényeinek megfelelően Berze Lajos Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár A Mahara testre szabása a könyvtár tartalomszolgáltatási igényeinek megfelelően Berze Lajos Berze.Lajos@lib.szie.hu Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Tartalomszolgáltatás Tartalomszolgáltatás

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

e-idő weboldal Fejléc (Az Elevator helyén): logó (e_ido_uj_logo.png) és mellette felirat: Dolgozókapu és Elektronikus Munkaidő Nyilvántartó

e-idő weboldal Fejléc (Az Elevator helyén): logó (e_ido_uj_logo.png) és mellette felirat: Dolgozókapu és Elektronikus Munkaidő Nyilvántartó e-idő weboldal Szükség van a www.e-ido.hu oldalon egy Wordpress sablonra és ennek első feltöltésére. Felajánlott sablon: http://bitpublimedia.ro/themeforest/elevator-html/ Az alábbi leírás figyelembe veszi

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió

2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió 2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió Tartalomjegyzék Első használat... 3 Felhasználói regisztráció... 8 Szolgáltatói ügyfél regisztráció... 10 Számlalista... 12 2008

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez

Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Sú gó az ASIR/PA IR Públikús felú lethez Súgó a magyarországi központi Agrárstatisztikai és Piaci Árinformációs rendszer publikus moduljához. 1 Publikus felhasználói regisztráció A publikus felület Regisztráció

Részletesebben