Az elso öt év Mit kapunk az EU-tól?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az elso öt év Mit kapunk az EU-tól?"

Átírás

1 Az elso öt év Mit kapunk az EU-tól?

2 AZ EURÓTARIFA ÉS A 112-ES EURÓPAI SEGÉLYHÍVÓSZÁM AZ EU ÁLLAPOLGÁROK DIPLOMÁCIAI ÉS KONZULI VÉDELME Milyen hatással van EU tagságunk mindennapi életünkre? MUNKAVÁLLALÁS A TÖBBI TAGÁLLAMBAN ÉS AZ EU INTÉZMÉNYEIBEN Európa parlamenti választások UTASJOGOK A LÉGI ÉS VASÚTI FORGALOMBAN AZ EURÓPAI UNIÓ ÖKO-CÍMKÉJE SZABAD ÉS DÍJMENTES HOZZÁFÉRÉS AZ EURÓPAI STATISZTIKAI ADATOKHOZ A következő oldalakon összegyűjtöttünk e kérdésre néhány választ... FOGYASZTÓVÉDELEM UNIÓS FORRÁSOK LEHÍVÁSA KÉPZÉSI LEHEToSÉGEK EURÓ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA SCHENGEN

3 AZ EURÓTARIFA Az Európai Unió (EU) bevezette az un. eurótarifát. Ez meghatározza a mobil hívásoknak a legmagasabb árát, melyet a szolgáltatók külföldi hálózat használata esetén felszámolhatnak. A 112-ES EURÓPAI SEGÉLYHÍVÓSZÁM A 112-es szám az egységes európai segélyhívószám, melyen mobil- és vonalas telefonról egyaránt ingyenesen hívható a megfelelő segélyszolgálat az EU minden országában. Az eurótarifa bevezetése csökkentette az EU tagállamain belüli telefonálás költségeit. Ezt két intézkedés segítségével érték el: a barangolási díjak (u. n. roaming) indított hívás esetén nem haladhatják meg a 46 eurócentet (ÁFA nélkül), fogadott hívások esetén pedig a 22 eurócentet (ÁFA nélkül); Baj, baleset esetén az EU bármely országában ingyenesen hívhatjuk a 112-es számot. A 112-es szám csak sürgős esetekben hívható, ha orvosi ellátásra, rendőrségi, tűzoltósági vagy egyéb szakszolgálatok segítségére van szükségünk. További információk a 112-es segélyhívószámról a webhelyen találhatók. a szolgáltatóknak a külföldi hívásokat másodpercre és nem percre kell elszámolniuk nyarán még olcsóbbak lesznek az sms-üzenetek, és alacsonyabbak lesznek a barangolási díjak, mert a tervek szerint a szolgáltatók az indított hívásokért maximum 43 eurócentet (ÁFA nélkül), a fogadott hívásokért maximum 19 eurócentet (ÁFA nélkül) számolnak el percenként. A világon több mint 3,3 milliárd mobiltelefonhasználó él, ami azt jelenti, hogy a különböző hálózatokon át már az emberiség fele elérhető. Spanyolországi nyaralásunkról vagy londoni szolgálati utunkról tehát lényegesen olcsóbban telefonálhatunk haza, mint évekkel ezelőtt, amikor az EU államaiba vagy államaiból indított magasabb hívásdíjak miatt sokkal jobban éreztük a határokat és a tagállamok közötti távolságokat. Február 11.-e (11.2.) a 112-es egységes európai segélyhívószám tudatosításának napja.

4 EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA Az Európai egészségbiztosítási kártya biztosítja számunkra, hogy sürgősségi esetben illetve szükség esetén egészségügyi szolgáltatást vegyünk igénybe az EU tagállamaiban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, amikor ideiglenesen ott tartózkodunk. Az Európai egészségbiztosítási kártya biztosítja számunkra a jogot, hogy sürgősségi esetben illetve szükség esetén egészségügyi szolgáltatást vegyünk igénybe, melynél figyelembe veszik a szolgáltatás természetét és a másik tagállamban való tartózkodás tervezett időtartamát. Az európai kártya csak az egészségügyi közintézményekben érvényes. vesszük igénybe, amely nem tartozik az egészségügyi közintézmények hálózatába). Ilyen eset pl., ha sürgősségi ellátásra van szükségünk, s közvetlen közelünkben nincs egészségügyi közintézmény. Ezért ajánlott mindig megőrizni minden számlát, orvosi vényt és igazolást. Európai egészségbiztosítási kártyára akkor vagyunk jogosultak, ha rendezett a kötelező egészségbiztosításunk. Ingyenesen megrendelhetjük az Interneten keresztül ( vagy kiválthatjuk a Szlovén Egészségbiztosító Intézet illetékes területi egységénél. Az európai egészségbiztosítási kártyák kiadásáról és felhasználásáról az egyes országokban további információkat a Szlovén Egészségbiztosító Intézet honlapjának a webhelyén találhatnak. Az egészségügyi szolgáltatást a tagállamok saját szabályzásukkal összhangban biztosítják, a szabályozás országonként eltérő lehet. Bizonyos országokban az ellátás ingyenes, más országokban magunknak kell fedeznünk a költségek egy részét, s van, ahol a teljes költséget ki kell fizetni. A költségek visszatérítését ezt követően vagy az adott ország illetékes szervétől kérhetjük vagy hazatérés után a Szlovén Egészségbiztosító Intézettől. Költségtérítésre bizonyos feltételek mellett akkor is jogosultak vagyunk, ha az egészségügyi szolgáltatásokat nem az európai törvényi szabályozással összhangban vesszük igénybe (pl. nincs európai egészségbiztosítási kártyánk, vagy ha a szolgáltatást olyan szolgáltatónál Az európai egészségbiztosítási kártya nem fedezi a külföldön tervezett gyógykezelések (pl. tervezett műtéti beavatkozás, tervezett szülés) költségeit, amennyiben ez volt a biztosított személy külföldi tartózkodásának célja.

5 MUNKAVÁLLALÁS A TÖBBI TAGÁLLAMBAN ÉS AZ EU INTÉZMÉNYEIBEN A szlovén állampolgároknak joguk van munkát vállalni, munkát keresni vagy nyugdíjba menni az EU bármely tagállamában. Nekünk, szlovén állampolgároknak szabad hozzáférésünk van a munkaerőpiachoz, jogilag azonos feltételek mellett pályázhatunk a többi tagállam szabad álláshelyeire. A tagállamok többségében nincs szükségünk munkavállalási engedélyre. Ez alól kivétel Ausztria, Németország, Belgium, és bizonyos munkák esetében Dánia, ahol még mindig érvényben van az átmeneti időszak, amelyet a munkaerő szabad áramlása területén vezettek be május 1.-e után már ezekben az államokban sem lesz szükségünk munkavállalási engedélyre. mellett megtaláljuk az egyes tagállamok nemzeti munkaügyi központjait, Szlovéniában ez az SZK Munkaügyi Intézete. Az EURES segítségével nyomon követhetjük a kereslet és kínálat alakulását az EU munkaerőpiacán. Az EU-n belül munkavállalási lehetőséget jelent az EU intézményeiben való elhelyezkedés (Európai Bizottság, Európai Unió Tanácsa, Európai Parlament, Európai Bíróság, Európai Számvevőszék stb.), Az EU intézményeiben való munkavállaláshoz külön versenyvizsgát kell tenni (fr. concours), melyet az EPSO az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal általában évente kétszer ír ki. Az EU állampolgárai, akik egy másik tagállamban dolgoznak, megőrzik a munkához kapcsolódó jogaikat a szociális biztonsághoz és a nyugdíjhoz való joggal együtt. Előfordulhat, hogy bizonyos munkahelyeket a közfeladatok területén, melyek kapcsolatban vannak a közrend fenntartásával vagy az állam érdekeivel (pl. fegyveres erők, rendőrség, igazságszolgáltatás, adóhatóság, diplomáciai szolgálat) csupán az adott ország állampolgárai tölthetnek be. Munkahelykeresés esetén az EU bármely tagállamában nagy segítséget jelent az EURES hálózat ( A hálózatban az Európai Bizottság Szlovénia EU tagságának első 5 évében több mint 300 szlovén helyezkedett el az Európai Unió intézményeiben.

6 KÉPZÉSI LEHETOSÉGEK Mi, szlovén állampolgárok azonos feltételek mellett vehetünk részt a képzésben az EU más tagállamaiban, mint az ottani állampolgárok. Az EU programjai lehetővé teszik számunkra, hogy az EU többi tagállamában tanuljunk. Ha eleget teszünk a felvételi követelményeknek (beiratkozási feltételeknek), tanulhatunk az EU bármely egyetemén. A tudás és tapasztalat szabad áramlását az EU különböző oktatási, képzési és együttműködési programjai ösztönzik. Ez érvényes az egyénekre és az oktatási és egyéb intézményekre is. A programok lehetővé teszik a diák- és oktatócserét, a szakmai gyakorlatot, továbbá az egyéb tapasztalatszerzést az EU többi tagállamában. A programok a következők: Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Gruntvig, Erasmus Mundus és más hasonló programok. a felnőttoktatásban. Az Erasmus Mundus program az európai egyetemek nemzetközi kapcsolatait és mobilitását támogatja az unión kívüli, un. harmadik országokkal, ösztönzi a kultúrák közötti kapcsolatokat a harmadik országokkal. A programokról további információkat a webbhelyen talál. A Comenius program célja az iskolák és tanárok együttműködése az óvodai és általános iskolai képzésben. Az Erasmus program a felsőfokú képzésben való együttműködést segíti, célcsoportjai a hallgatók és az oktatók. A Leonardo da Vinci program lehetővé teszi a jó gyakorlat cseréjét, különböző szakmai és szakképzési tapasztalatok megszerzését EU szinten. A Grundtvig program a szakmai tudás továbbfejlesztését célozza meg Az Erasmus program a 15. század egyik legnagyobb humanistájáról, Rotterdami Erazmusról kapta a nevét. A program már több mint 20 éves, az első évben 3244 hallgató vett benne részt, 20 év múlva a közreműködők száma több mint lett.

7 Európa parlamenti választások Az Európai Unió polgáraként jogunk van választónak és választhatónak lenni az Európai Parlamentben. Ez a jog akkor is megillett minket, ha állandóan valamely másik tagállamban élünk, melynek nem vagyunk állampolgárai. Szlovénia EU csatlakozásával mi, szlovén állampolgárok megkaptuk a jogot, hogy választók és választhatók legyünk az Európai Parlamentben. Az EU állampolgárság lehetővé teszi számunkra, hogy választhassunk, illetve jelöltessük magunkat valamely más tagállamban, ha állandóan ott élünk. Így például az a szlovén állampolgár, aki állandó tartózkodási hellyel rendelkezik Belgiumban, az ottani választási jegyzékbe törvények kialakításában, melyek meghatározzák mindennapjainkat, dönt az EU költségvetésének felhasználásáról és ellenőrzi az EU egyéb intézményeit. Szlovénia a 785 fős Európai parlamentben 7 képviselővel rendelkezik. A 2009-es választásokon 7 képviselőt választunk az Európai Parlamentbe, melynek létszáma a Nizzai Szerződés alapján 736 főre csökken. történő felvételi kérelme alapján, melyet az illetékes belga szervekhez nyújt be, választhat Belgiumban. A jegyzékbe történt felvételről Belgium értesíti Szlovéniát, amely a kettős választójog illetve jelölés elkerülése érdekében, a jelzett állampolgárt nem veszi fel választói névjegyzékébe. Fontos az Európa Parlamenti választásokon való részvétel, hiszen így dönthetünk saját és majdnem 500 millió uniós polgár jövőjéről. Az Európai Parlament közreműködik az európai A évi Európai Parlamenti választások vasárnap, június 7-én lesznek Szlovéniában.

8 FOGYASZTÓVÉDELEM Mi, szlovén állampolgárok bárhol vásárolhatunk az EU belső piacán. Az európai törvények biztosítják számunkra a fogyasztói érdekek magas szintű védelmét, a biztonságos árut, tiltják a félrevezető reklámozást és a tisztességtelen eladási gyakorlatot. Mi, szlovén állampolgárok az EU bármely tagállamában vásárolhatunk anélkül, hogy hazatéréskor vámot vagy további ÁFA-t kellene fizetnünk. Az EU-n belüli áruvásárlás esetén az eladó köteles elmondani nekünk az áruról szóló alapvető információkat (pl. az áru összetételéről, arról, hogy tartalmaz-e génmódosított anyagokat, illetve a szavatossági idejéről). Az európai törvények tiltják a gyógyhatásról hazug állításokat, illetve a hazug ingyenes ajánlatokat. Egy szlovén állampolgárnak ideiglenes spanyolországi tartózkodása alatt ellopták a gépjárművezetői jogosítványát. Az illetékes spanyol hivatalban kérelmet nyújtott be, hogy új jogosítványt szeretne, de 4 hónapig nem kapott választ. A szlovén SOLVIT központhoz fordult segítségért, amely a spanyol központ segítségével megállapította, hogy a kérelmező nem melléket minden szükséges dokumentumot. Amikor a szlovén állampolgár ezt követően benyújtotta a rendőrségi jegyzőkönyv másolatát, először ideiglenes jogosítványt kapott, majd egy hónap múlva megkapta az állandó gépjárművezetői engedélyt. A megoldáshoz csupán 10 nap kellett. Az EU kiépítette a SOLVIT elektromos hálózatot, melyen keresztül a polgárok és a cégek megoldhatják problémáikat, ha egy másik tagállam hatóságai az egységes piac szabályait helytelenül alkalmazzák, s ezáltal az egységes piacra vonatkozó közösségi szabályokban lefektetett jogok csorbulnak. A SOLVIT elektromos hálózatot a viták alternatív megoldási mechanizmusának is nevezhetnénk. Sokkal gyorsabban működik, mint a Az európai törvénykezés a táv pénzügyi szolgáltatások esetében 30 nap gondolkodási időt engedélyez, ez alatt az egyén felbonthatja a szerződést. Ez idő alatt értesítheti a biztosítási ajánlattevőt, aki köteles visszafizetni a befizetett összeget. A többi tagállamban való vásárlás esetén különösen figyeljünk a szerződés apró betűs részeire illetve az általános feltételekre; a vásárolt terméknek európai garanciájára, melyet minden tagállamban érvényesíthetünk, hiszen az EU törvényei szerint a garanciaadás nem kötelező; hogy a fogyasztói jog esetleges érvényesítése érdekében a vásárlás után két évig megőrizzük a számlát. A fogyasztói jogok érvényesítésénél információt és segítséget kaphatunk az Európai Fogyasztói Központokban (EFK). Szlovéniában az EFK-n túl ingyenes fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálat is működik (ingyenes telefonszáma ). panasz hivatalos benyújtása. Elvileg az állampolgárok vagy vállalatok minden olyan határon átnyúló problémájával foglalkozik, mely azért keletkezik, mert egy másik tagállam hatóságai az egységes piac szabályait helytelenül alkalmazzák. A rendszer magában foglalja az egyes tagállamok fogyasztói központjait, melyek a felmerülő életszerű problémákat igyekeznek maximum 10 héten belül megoldani. Szolgáltatásaik ingyenesek. Szlovéniában SOLVIT központ a Gazdasági Minisztérium keretein belül működik. E központhoz fordulhatunk, ha nehézségeink adódnak, pl. a diplománk elismertetésekor, gépjárművünk forgalomba helyezésekor, tartózkodási engedély beszerzésekor a többi tagállamban, stb. További információkat a webbhelyen talál.

9 UTASJOGOK A LÉGI ÉS VASÚTI FORGALOMBAN Az európai törvények bizonyos jogokat biztosítanak számunkra, ha repülővel utazunk. Ezek az információkkal, késésekkel, lemondásokkal, túlfoglalással, a sérült vagy elveszett poggyásszal kapcsolatosak. Az EU vasúton való utazás esetén is szabályozza az utasok jogait. Az EU szabályozása bizonyos jogokat biztosítanak számunkra, ha repülővel utazunk, melyek eltérőek lehetnek kellemetlen helyzet esetén, amelybe önhibánkon kívül kerültünk, legyen szó késésről vagy túlfoglalásról, a járat törléséről, elveszett, sérült vagy megsemmisült poggyászról. Ilyen esetekben a repülőtársaságnak gondoskodnia kell ételről, italról, szükség szerint fel kell ajánlania egy másik járatot, gondoskodnia kell szállodai elhelyezésről, kommunikációs eszközökről vagy pénzbeli kártérítésről. Jogainkról a repülőtársaság köteles írásban tájékoztatni minket. A jogok a menetrendszerű és charter járatokra egyaránt érvényesek az EU-n belül, illetve azokra a járatokra, melyek EU-s reptérről indulnak vagy érkeznek, ha járatot Eu-s repülőtársaság végzi. Az EU a légi forgalomban részt vevő utasok biztonságának növelése érdekében un. feketelistát állított össze azokról a légitársaságokról, melyeknek a biztonsági előírások miatt tilos az európai légtérben repülni ( december 3.-án lép életbe az az EU rendelet, mely javít a vasúti forgalomban résztvevő utasok jogi helyzetén. A vasúttársaságoknak már az indulás előtt tájékoztatniuk kell az utasokat a menetrendről, a leggyorsabb és legolcsóbb utazási lehetőségről, a mozgáskorlátozott személyek szállítási lehetőségeiről, a kerékpár-szállítás lehetőségéről és az egyéb szolgáltatásokról a vonaton. Út közben gondoskodni kell a soron következő állomásról, a vonat szolgáltatásairól és az esetleges késésről szóló információkról, megérkezés után pedig az elveszett poggyászról is tájékoztatni kell az utasokat.

10 AZ EURÓPAI UNIÓ ÖKO-CÍMKÉJE Az Európai Unió öko-címkéjét azok a termékek illetve szolgáltatások nyerik el, melyek eleget tesznek a szigorú ökológiai előírásoknak, illetve a használhatóság mértékének. Az EU öko-címkéjét (környezetbarát védjegyét) megtalálhatjuk tisztítószereken, gépeken, berendezéseken, ruhákon, kenőanyagokon, papírtermékeken, háztartási és kerti eszközökön, turisztikai szállásokon. Az öko-címke odaítélésénél figyelembe veszik, hogy a termék teljes élettartama alatt a gyártástól a hulladékig minél kevesebb negatív hatást gyakoroljon a környezetre. Érvényessége kiterjed az EU minden országára, továbbá Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre. Szlovéniában a címkét (védjegyet) a Szlovén Köztársaság Környezetvédelmi Ügynöksége ítéli oda igazgatósági határozattal. A személy, aki az öko-címkét megkapta, külön illetéket fizet. Ha az Európai Unióban évente eladott hűtőszekrények 5%-a megfelelne az EU öko-címke követelményeinek, éves szinten a széndioxid kibocsátást tonnával csökkenthetnénk amely megfelel egy autó felhasználásának, mely szor kerüli meg a Földet. A védjeggyel rendelkező termékek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a többi termék. Kevesebb energiát használnak, tartósságuk és a jó pótalkatrész ellátás következtében élettartamuk hosszabb, könnyebb az újra hasznosításuk, s kevesebb természeti forrást (vizet, nyersanyagot) használnak fel. A védjegy segítségünkre lehet, ha pihenési, üdülési lehetőséget keresünk, hiszen elvezethet minket egy olyan szállodáig vagy kempingig, amelyben ügyelnek az energiatakarékosságra, a megújuló energiaforrások használatára, takarékoskodnak a vízzel, s gondot fordítanak a hulladékkezelésre. További információkat a webbhelyen talál.

11 EURÓ Szlovéniában január 1.-én vezettük be az eurót, melyet az EU 16 tagállamában használhatunk (euróövezet). Az euróövezetbe való utazásunk előtt nem kell többé pénzváltót keresni, valutát beváltani. Átszámítások nélkül vethetjük össze a termékek árát Szlovéniában és Németországban. A bankautomatából való pénzfelvétel, a bankkártyával vagy a bankutalvánnyal való fizetés költségei euróban ( euróig) az egész euróövezetben azonosak. Az euró nemzetközi kulcsvaluta lett, napjainkban mintegy 320 millió európai állampolgár használja. A pénzhamisítók elleni védekezés miatt a euróbankjegyek többféle biztonsági elemet tartalmaznak, aminek köszönhetően egyetlen pillantással meg lehet győződni a bankjegy valódiságáról. AZ EURÓÖVEZET ORSZÁGAI: Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Németország, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország. vagy barnára változik. (az 50, 100, 200 és 500 címletű bankjegyeken), illetve látható egy aranysárga csík (az 5, 10 és 20 címletű bankjegyeken). A bankjegyeknél ajánlatos minél több biztonsági elemre odafigyelni, ez csak néhány másodpercet vesz igénybe. A hamisított bankjegyeket egyszerű teszttel ismerhetjük fel: TAPINTSUK MEG VEGYÜK SZEMÜGYRE MOZGASSUK MEG. A bankjegyek tapintása jellegzetesen ropogós, kemény (nem puha vagy viaszos). A felületből kidomborodó nyomat úgy tapintható ki, ha ujjunkkal végigsimítjuk, vagy körmünkkel óvatosan megkarcoljuk. A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá a vízjel, a biztonsági szál, felületén van egy összetett szám is, amely azonban nem látható. Mozgassuk meg a bankjegyet. A hologramon az értékjelzés ablak, illetve kapubejárat képével váltakozik. A hátoldalon látható értékjelzés színe liláról olajzöldre Euróval 6 olyan országban is fizethetünk, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de szintén eurót használnak (Monaco, San Marino, Vatikán, Andora, Montenegró és Koszovó). A tengerentúli francia területeken is eurót használak (Guadeloupe, Martinique, Francia-Guajana és Réunion), valamint a Saint-Pierre-et-Miquelon, Mayotte, Azori-szigetek, Madeira és Kanári-szigeteken, amelyek formálisan ugyan nem tagjai az Európai Uniónak.

12 SCHENGEN Az ún. schengeni övezeten belül szabadon utazhatunk, megállás nélkül haladhatunk át a határon, nincs útlevél vagy személyi igazolvány ellenőrzés. Szlovénia állampolgárai szabadon utazhatunk az egész schengeni térségben. A schengeni térség államai közötti belső határok átlépéséhez már nincs szükség útlevélre vagy személyi igazolványra, de mindig legyen nálunk legalább egy dokumentum. A rendőri feladatok keretében saját területén minden állam ellenőrizheti az személyazonosságot. A belső határokon történő határőrizet megszüntetése következtében az EU külső határain fokozott az ellenőrzés. Szlovénia fokozott ellenőrzést végez a repülőtéri és a kikötői határátkelőhelyeken valamint a szlovén-horvát határon, ahol a schengeni térséghez történő csatlakozásával őrzi az EU közös külső határát és határellenőrzést végez a schengeni térség valamennyi tagállama részére. Szlovénia és Horvátország a határforgalomról és az együttműködésről megállapodást kötött, amely többek között úgy rendelkezik, hogy Szlovénia és Horvátország állampolgárainak, akik a határmenti térségben bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek, csak határátlépési engedély szükséges a két állam közötti határátkelőkön történő határátlépéshez. A közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szóló megállapodás (Schengeni Egyezmény) a nevét a luxemburgi városkáról kapta, ahol 1985-ben aláírták a megállapodást. A SCHENGENI TÉRSÉG TAGÁLLAMAI: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Izland, Norvégia és Svájc.

13 AZ EU ÁLLAPOLGÁROK DIPLOMÁCIAI ÉS KONZULI VÉDELME Minden olyan EU-n kívüli országban, ahol Szlovéniának nincs diplomáciai-konzuli képviselete, EU állampolgárként jogosultak vagyunk átfogó konzuli védelemre az EU bármely másik tagállamának képviseletén. Szlovénia az EU minden tagállamában rendelkezik saját képviselettel, ahol a szlovén állampolgároknak segítséget és védelmet nyújtanak súlyos baleset, komoly betegség, halál, előzetes letartóztatás, támadás vagy a hazatéréshez szükséges útlevélkiadás megtagadása esetén. Az Európai Unión kívüli országokban, ahol Szlovénia nem rendelkezik saját képviselettel, EU állampolgárként jogosultak vagyunk bármelyik tagállam diplomáciai vagy konzuli szervének védelmére a saját állampolgáraira vonatkozó feltételekkel azonos feltételek mellett. Ha például Tunéziában tartózkodunk, ahol Szlovéniának nincs saját képviselete, úgy bármelyik EU tagállam Tunéziában lévő képviseletéhez fordulhatunk. Az alábbi honlapon közzétett képviseletek áttekintése az egész világra kiterjedően: Útlevele ill. személyi igazolványa elvesztése esetén az elvesztést vagy az eltulajdonítást annak az államnak a rendőrségén kell bejelenteni, ahol dokumentuma elveszett. A hazatéréshez szükséges útlevél kiállításához a diplomáciai-konzuli képviselethez be kell nyújtani a dokumentum elvesztéséről ill. eltulajdonításáról tett bejelentést bizonyító rendőrségi igazolást, valamint egy fényképet. Az igénylőnek továbbá bizonyítania kell személyazonosságát, amelyhez egy fényképpel ellátott személyi okmányra van szüksége. Ajánlatos a külföldi utazás előtt egy hitelesített útlevél másolatról gondoskodni, melyet őrizzünk az eredeti okirattól elkülönítve.

14 UNIÓS FORRÁSOK LEHÍVÁSA Szlovénia EU-csatlakozásával jogosult az uniós források igénybevételére, amelyek főként a fejlesztés és a foglalkoztatás ösztönzését szolgálják, a pénzeszközök jelentős része a mezőgazdaságba irányul. Európai kohéziós politika Az európai kohéziós politika központi célja a fejlettségben mutatkozó különbségek csökkentése az Európai Unió különböző régiói között. A közös költségvetésből a források mintegy harmadát erre a célra fordítják. A források lehívása a Kohéziós Alapból és két strukturális alapból történik: az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) és az Európai Szociális Alapból (ESZA). További információt a mezőgazdasági, vidékfejlesztési és halgazdálkodási pályázatokról az alábbi honlapon találhatnak: Közös mezőgazdasági politika Az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancialapból (EAGGF) finanszírozzák a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetéseket és állati eredetű termékek EU-n kívüli exportja utáni pótlékokat. Az EU ezzel hozzájárul a vidék megóvásához a tagállamokban, és hogy az állampolgároknak elegendő élelmet biztosítson a legmegfelelőbb áron. Erre a célra Szlovéniának nyújtott összeg fokozatosan növekszik és 2013-ra eléri a kb. 144 millió eurót évente. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozzák a vidékfejlesztési programokat, többek között a gazdaságok és a élelmiszer-feldolgozó vállalatok technológiai fejlesztését, a turizmus fejlesztését, a falvak felújítását és fejlesztését, jelentős részét pedig a nehezebb körülmények között történő mezőgazdaságra fordítják. Ezek a források a gazdáknak lehetővé teszik a természetbarát mezőgazdálkodást. A szlovén vidék a évi költségvetésből 900 millió euróra jogosult. További információ az európai kohéziós politika megvalósításáról az alábbi honlapon áll rendelkezésükre: Az európai források lehívására a tagállamok programot dolgoznak ki, amelyben definiálják, hogy milyen célokra fordítják a pénzt és mennyit. Ennek alapján valósulnak meg a pályázatok és választják ki a projekteket. Forrásra jogosultak a közjogi jogi személyek (helyi közösségek, közintézetek, főiskolai, kutatási és állami intézmények stb.), a magánjogi jogi személyek (vállalatok, nem kormányzati szervezetek, egyesületek, stb.), valamint a természetes személyek. A kiválasztott projektet az EU nem finanszírozza teljes egészében, hanem csak részben. A jóváhagyott összeget az Európai Bizottság fokozatosan fizeti ki a már teljesített munkákról szóló bizonylatok alapján. Amennyiben nagyobb szabálytalanságokat észlel, a támogatást leállíthatja vagy korlátozhatja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szlovénia az állami költségvetésből biztosítja a forrásokat a végrehajtás alatt álló és társfinanszírozásra kiválasztott projektekre, csak ezután kapja meg a pénzt az európai költségvetésből. Az EU a tagállamokban ösztönzi a halászatot és a halgazdálkodást. Az Európai Halászati Alapból (EHA) Szlovénia részére mintegy 21 millió euró áll rendelkezésre. Szlovénia évi európai pályázaton a A kiválóság központja: nanotudomány és nanotechnológia című projekttel vett részt, amely az EU tagállamok által benyújtott projektek között az egyik legjobb helyezést kapta. A projekt 3,4 millió eurót nyert, a Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása pedig 1,9 millió eurót tett ki.

15 SZABAD ÉS DÍJMENTES HOZZÁFÉRÉS AZ EURÓPAI STATISZTIKAI ADATOKHOZ Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) honlapján szabadon és díjmentesen kaphatunk statisztikai adatokat. Eurostat honlapja több mint 300 millió statisztikai adathoz kínál szabad és díjtalan hozzáférési lehetőséget a hét minden napján naponta 24 órán át, angol, német és francia nyelven. Az adatokat naponta frissítik. Amennyiben az Eurostat adataival először találkoznak vagy ha a keresett adatokat illetve információkat nem sikerült megtalálniuk, úgy Szlovéniában az SzK Statisztikai Hivatala ingyenes segítséget nyújt. A Hivatal tanácsadói tanácsot adhatnak és segítséget nyújtanak az adatok keresésében valamint az Eurostat honlapra vonatkozó programeszközök használatában. További információt az adatok hozzáférhetőségéről az alábbi honlapon találhatunk: de a következő címre is írhatnak nekik: esds.stat@gov.si. Az Eurostat adatai szerint 2008-ban a közel 500 millió embert számláló Európai Unióban a háztartások 48 %-a használt szélessávú Internetet. Szlovéniában, amely 2 millió lakosával az EU összlakosság 0,4 százalékát teszi ki, pedig a háztartások 50 %-a használta.

16 CIP - Kataložni zapis o publikaciji Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana 061.1EU(035) AZ első öt év : mit kapunk az EU-tól? / [szerkesztő Špela Simšič; fordította Magda Berden]. - Ljubljana : A SzK Kommunikációs Kormányhivatala, 2009 ISBN Simšič, Špela Kiadja: Az SzK Kommunikációs Kormányhivatala A szöveg a minisztériumokkal és a kormányhivatalokkal való együttműködésben készült Szerkesztő: Špela Simšič Szerkesztőbizottság: Nataša Bušljeta, Alenka Čebular, Tamara Mavko, Helena Vodušek, Špela Simšič Technikai szerkesztés és tördelés: Bons d.o.o. Fordította: Magda Berden Nyomdai munkák: Eurograf d.o.o. Példányszám: április

17 EVROFON EVRONABIRALNIK Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana EVROSPLET E-CÍM Szlovénia uniós tagságával kapcsolatos kérdéseiket várjuk az alábbi elérhetőségeken: evrofon , europostaláda (Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana), valamint elektronikus cím. További információt találhat a honlapon is. A jelen kiadvány díjmentesen megrendelhető a fenti címeken. Amikor az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire keresi a választ, a Europe Direkt hálózathoz is fordulhat. Felhívhatja a ingyenes telefonszámot vagy felkeresheti a hat szlovéniai információs központ egyikét Celjében, Mariborban, Muraszombaton, Nova Goricában, Novo mestoban és Ravne na Koroškem településen. További információ:

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Biztosítási jogviszony az EGT tagállamban végzett kereső tevékenység alapján

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Biztosítási jogviszony az EGT tagállamban végzett kereső tevékenység alapján Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 2009. január 1-től hatályos 80. (5) bekezdése értelmében a Közösségi rendelet vagy a

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jogviszony-ellenőrzés változásairól, és a külföldön biztosítottak magyarországi egészségügyi ellátásáról

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jogviszony-ellenőrzés változásairól, és a külföldön biztosítottak magyarországi egészségügyi ellátásáról Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a jogviszony-ellenőrzés változásairól, és a külföldön biztosítottak magyarországi egészségügyi ellátásáról (Sajtóanyag 2009. június 25.) A kötelező

Részletesebben

A változatos NUTS rendszer

A változatos NUTS rendszer Nomenclature of Territorial Units for Statistics GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ A változatos NUTS rendszer Péli László RGVI Statisztikai Célú Területi Egységek Nomenklatúrája, 1970-es évek

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. A pályázat célja: Az oktatói mobilitás célja

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ. A NUTS rendszer

GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ. A NUTS rendszer GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ A NUTS rendszer Nomenclature of Territorial Units for Statistics Statisztikai Célú Területi Egységek Nomenklatúrája, 1970-es évek elejétől létezik, kizárólag

Részletesebben

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220)

Integrációtörténeti áttekintés. Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Integrációtörténeti áttekintés Az Európai Unió közjogi alapjai (INITB220) Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet - 1950 május 9. Schuman-terv Szén-és

Részletesebben

Belső piaci eredménytábla

Belső piaci eredménytábla Belső piaci eredménytábla A tagállamok teljesítménye Magyarország (Vizsgált időszak: 2015) A jogszabályok nemzeti jogba történő átültetése Átültetési deficit: 0,4% (az előző jelentés idején: 0,8%) Magyarországnak

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat Témák ismertetése Az EURES hálózat bemutatása A munkavállalás általános szabályai Álláskeresés Élet- és munkakörülmények A válság okozta változások

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 1. oldal A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Környezetvédelmi Főigazgatóság

Környezetvédelmi Főigazgatóság Környezetvédelmi Főigazgatóság Főbiztos: Stavros Dimas Főigazgató: Mogens Peter Carl A igazgatóság: Kommunikáció, Jogi Ügyek & Polgári Védelem B igazgatóság: A Természeti Környezet Védelme Osztály: Természetvédelem

Részletesebben

Gondtalan nyaralás hasznos tudnivalók indulás előtt [30-07-2013-09:00]

Gondtalan nyaralás hasznos tudnivalók indulás előtt [30-07-2013-09:00] Gondtalan nyaralás hasznos tudnivalók indulás előtt [30-07-2013-09:00] Ha külföldre indul nyaralni, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen jogai vannak az utasoknak és mire kell feltétlenül figyelni

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.8. COM(2014) 619 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.10.23. COM(2015) 523 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA): a 2015., 2016., 2017., 2018. és 2019. évi kötelezettségvállalásokra, kifizetésekre

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

Tisztelt Előfizetőink!

Tisztelt Előfizetőink! Tisztelt Előfizetőink! A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. az Általános Szerződési Feltételeinek (a továbbiakban: ÁSZF ) 2019. július 26. napjától hatályba lépő módosításait az alábbiakban részletezi:

Részletesebben

Az Európai Unió. Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek jelképeként. Az Unió tagállamai

Az Európai Unió. Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek jelképeként. Az Unió tagállamai Az Európai Unió Az Unió jelmondata: In varietate concordia (magyarul: Egység a sokféleségben) Himnusza: Örömóda Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi részképzés

Részletesebben

A hozzáadott érték adó kötelezettségekből származó adminisztratív terhek

A hozzáadott érték adó kötelezettségekből származó adminisztratív terhek A hozzáadott érték adó kötelezettségekből származó adminisztratív terhek 15.02.2006-15.03.2006 A beállított feltételeknek 589 felel meg a(z) 589 válaszból. Jelölje meg tevékenységének fő ágazatát. D -

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Pénzügyi információk az Európai Fejlesztési Alapról

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Pénzügyi információk az Európai Fejlesztési Alapról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.15. COM(2018) 475 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Pénzügyi információk az Európai Fejlesztési Alapról Európai Fejlesztési Alap (EFA): a kötelezettségvállalások,

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.10. COM(2016) 85 final ANNEX 4 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az európai migrációs stratégia szerinti kiemelt

Részletesebben

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG,

A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, ÍRORSZÁG, JEGYZŐKÖNYV AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ, AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉGET LÉTREHOZÓ SZERZŐDÉSHEZ CSATOLT, AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉSEKRŐL SZÓLÓ

Részletesebben

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről -TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2016. december 12-től A Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

EU-s munkavállalók jogai

EU-s munkavállalók jogai EU-s munkavállalók jogai Az uniós polgárokat megillető négy szabadság egyike a munkavállalók szabad mozgása. Ez a munkavállalók mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát, a családtagok beutazáshoz és tartózkodáshoz

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE (. 15 (2006. március Az 561/2006/EK rendelet területi hatálya Magyarország területén az Európai Unió területén (! ellenőriz Svájc területén!? (AETR

Részletesebben

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. Megerősítem, hogy vállalkozásom ipari vagy kereskedelmi jellegű

Részletesebben

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23.

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23. ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása 2016. február 23. Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2018/2019 PÓTPÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pótpályázatot hirdet hallgatói részére a 2018/2019-es tanév tavaszi félévére. I. Általános tudnivalók

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.2.27.)

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.2.27.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.2.27. C(2012) 1152 final A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.2.27.) a vízumkérelmezők által Egyiptomban (Kairó és Alexandria) benyújtandó igazoló dokumentumok jegyzékének

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2015/2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2015/2016-os tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat 1 A témák ismertetése A közösségi munkavállalás alapelvei Az átmeneti időszak A munkavállalás sajátosságai az egyes tagországokban Az EURES hálózat

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai

Részletesebben

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága A magyarországi közbeszerzések átláthatósága Ligeti Miklós Transparency International Magyarország info@transparency.hu miklos.ligeti@transparency.hu Közbeszerzések a számok tükrében Közbeszerzések összértéke

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.10.14. COM(2016) 652 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA) 2016., 2017., 2018., 2019. és 2020. évi kötelezettségvállalásaira, kifizetéseire,

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Anhänge Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 89 A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI

Részletesebben

Hatályba lépés: január 06.

Hatályba lépés: január 06. Vodafone Magyarország Zrt. ÜZLETI ÁSZF MÓDOSÍTÁSAINAK LISTÁJA Hatályba lépés: 2017. január 06. Ezúton értesítjük a Tisztelt Előfizetőket az Üzleti Általános Szerződési Feltételek változásairól. I. Üzleti

Részletesebben

3A Takarékszövetkezet

3A Takarékszövetkezet Hirdetmény SEPA szolgáltatás díjairól a már nem nyitható lakossági és vállalkozói számlákra/számlacsomagokra vonatkozó devizakülföldi/devizabelföldi természetes- és nem természetes személyek részére 3A

Részletesebben

Tájékoztató. 1. Európai Egészségbiztosítási Kártya és Ideiglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatvány Orvosilag szükséges ellátás Bevezetés

Tájékoztató. 1. Európai Egészségbiztosítási Kártya és Ideiglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatvány Orvosilag szükséges ellátás Bevezetés Tájékoztató a magyar egészségbiztosítás szolgáltatásainak nyújtására szerződött szolgáltatók számára az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, Svájcból valamint Magyarországgal egészségügyi ellátásra

Részletesebben

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös agrárpolitika (KAP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

Pillér Takarékszövetkezet

Pillér Takarékszövetkezet Hirdetmény szolgáltatás díjairól forgalmazott és már nem forgalmazott lakossági és vállalkozói számlákra/számlacsomagokra vonatkozó devizakülföldi/devizabelföldi természetes- és nem természetes személyek

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2017. június 13-án került elfogadásra

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Az Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi információk

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Az Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi információk EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.6.15. COM(2015) 295 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alapra vonatkozó pénzügyi információk HU HU 1. ELŐSZÓ A 11. Európai Fejlesztési Alap

Részletesebben

EURÓPA ITT KEZDŐDIK!

EURÓPA ITT KEZDŐDIK! EURÓPA ITT KEZDŐDIK! EURÓPA ÖNNEL KEZDŐDIK! Az Európai Örökség cím nagyszerű lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet közös örökségünkhöz tartozó helyszínére, és nagyobb megbecsültséget érjen el számára.

Részletesebben

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS 2014 1. Erasmus + Mi az Erasmus +? Az ERASMUS+ egy átfogó programcsomag, amely

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE Mi is az a MyDrive? A MyDrive Connect egy alkalmazás, amelynek segítségével a navigációs készülékén elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat kezelheti.régen TomTom HOME-nak, és MyTomTom-nak

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

1408/71 rendelet: 12.; 72. cikk 574/72 rendelet: 10a.; 85.2. és 3. cikk

1408/71 rendelet: 12.; 72. cikk 574/72 rendelet: 10a.; 85.2. és 3. cikk MIGRÁNS MUNKAVÁLLALÓK SZOCIÁLIS BIZTONSÁGÁVAL FOGLALKOZÓ IGAZGATÁSI BIZOTTSÁG Lásd az Útmutatót a 3. oldalon E 405 ( 1 ) A BIZTOSÍTÁSI, FOGLALKOZTATOTTSÁGI VAGY MUNKANÉLKÜLISÉGI IDŐSZAKOK ÖSSZESÍTÉSÉRE,

Részletesebben

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP 2014-2020 dr. Viski József Helyettes államtitkár Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság Irányító Hatóság Európa

Részletesebben

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Dr. Hódi Sándor Főosztályvezető-helyettes Nemzetközi és Európai Uniós Főosztály Tematika 1. Egészségügyi ellátások

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG A BELGA KIRÁLYSÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG,

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG A BELGA KIRÁLYSÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG, MEGÁLLAPODÁS A CSEH KÖZTÁRSASÁGNAK, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁGNAK, A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LETT KÖZTÁRSASÁGNAK, A LITVÁN KÖZTÁRSASÁGNAK, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGNAK, A MÁLTAI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LENGYEL KÖZTÁRSASÁGNAK,

Részletesebben

A magyarországi egészségügyi szolgáltatók a külföldről érkező személyeket az alábbi jogosultságigazolások alapján láthatják el.

A magyarországi egészségügyi szolgáltatók a külföldről érkező személyeket az alábbi jogosultságigazolások alapján láthatják el. TÁJÉKOZTATÓ A magyar egészségbiztosítás szolgáltatásainak nyújtására szerződött szolgáltatók számára az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, Svájcból valamint Magyarországgal egészségügyi ellátásra

Részletesebben

UTAZNI KÉSZÜLSZ A CSALÁDODDAL VAGY A BARÁTAIDDAL? JÓ, HA TUDJÁTOK MIRE KELL A SZERVEZÉSNÉL ODAFIGYELNI...

UTAZNI KÉSZÜLSZ A CSALÁDODDAL VAGY A BARÁTAIDDAL? JÓ, HA TUDJÁTOK MIRE KELL A SZERVEZÉSNÉL ODAFIGYELNI... UTAZNI KÉSZÜLSZ A CSALÁDODDAL VAGY A BARÁTAIDDAL? JÓ, HA TUDJÁTOK MIRE KELL A SZERVEZÉSNÉL ODAFIGYELNI... Indulás előtt mindig tervezzétek meg pontosan az utazást, így elkerülhetitek a későbbi kellemetlenségeket!

Részletesebben

Már nem forgalmazott lakossági, vállalkozói deviza számlavezetés és deviza betétek kondíciói

Már nem forgalmazott lakossági, vállalkozói deviza számlavezetés és deviza betétek kondíciói Már nem forgalmazott lakossági, vállalkozói deviza számlavezetés és deviza betétek kondíciói A hirdetmény módosításának oka: Deviza átutalási megbízások teljesítése során alkalmazott nemzetközi standard

Részletesebben

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013.

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013. Fogyasztói Fizetési Felmérés 13. A felmérés hátteréről Külső felmérés a lakosság körében 10 000 válaszadó Adatgyűjtés: 13. május-június között, az adott ország anyanyelvén 21 országban (azokban az országokban,

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai

Részletesebben

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR)

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR) Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak - TÉRKÉPNET - térkép Hol tankoljak? - Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.10.25. COM(2017) 622 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA): a 2017., 2018. és 2019. évi kötelezettségvállalásokra, kifizetésekre és

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT

SZÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT SZÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT A DHANVANTARI Kft. a logisztikai szolgáltatást szerződött partnerei útján látja el. A termékek központi raktározása M5-Gyál Business Parkban (cím: 2360 Gyál, Bem J. u. 32.), az AUTÓKER

Részletesebben

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 8.6.2017 A8-0061/19 Módosítás 19 Petra Kammerevert a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében Jelentés Santiago Fisas Ayxelà Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre COM(2016)0400

Részletesebben

Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba

Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba Utazás az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba

Részletesebben

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról FORMANYOMTATVÁNY A KÉRELMEZŐ IGAZGATÓSÁG FELHASZNÁLÁSÁRA (FAKULTATÍV) I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról a munkavállalók szolgáltatások

Részletesebben

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Mi az az Erasmus+ program? Az Európai Bizottság idén már 28 éves programja Plusz, mert a 28 évvel ezelőtt alapított

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018. tanévre

KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018. tanévre KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉS TÁMOGATÁSA a 2017/2018. tanévre 0 2017/2018. tanév A külföldi részképzési ösztöndíj a hallgatók külföldi felsőoktatási intézményekben részképzés keretében folytatott tanulmányaik támogatására

Részletesebben

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2016/2017

Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2016/2017 Erasmus+ Erasmus tanulmányi mobilitás 2016/2017 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pályázatot hirdet hallgatói részére a 2016/2017-es tanév őszi és tavaszi félévére egyaránt. I. Általános

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ERASMUS+ HALLGATÓI TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA A 2016/2017-ES TANÉVRE 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi

Részletesebben

Pályázati felhívás Erasmus+ személyzeti képzésre

Pályázati felhívás Erasmus+ személyzeti képzésre Pályázati felhívás Erasmus+ személyzeti képzésre PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2015/16. TANÉVI SZEMÉLYZETI KÉPZÉSRE ADMINISZTRATÍV DOLGOZÓK, ÉS NEM-OKTATÓI FUNKCIÓT IS ELLÁTÓ OKTATÓK RÉS Pécsi Tudományegyetem pályázatot

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

Mit tudunk az Európai Unióról? 3.rész

Mit tudunk az Európai Unióról? 3.rész 2009 július 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Mit értékelve tudunk az Európai Mérték Még 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Tájékoztatás/ismeret hiányból fakad az EU-szkepticizmus? A magyar lakosságnak vajon

Részletesebben

Az Otthonteremtési Program hatásai

Az Otthonteremtési Program hatásai Az Otthonteremtési Program hatásai NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA 2016. szeptember 16. Balogh László Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. Szeptember 16.

Részletesebben

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások. Gondtalan szerviz

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások. Gondtalan szerviz és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz Ismerkedjen meg kínálatunkkal és válassza ki az Önnek megfelelőt! Garancia+ GARANCIA+ EASY SERVICE + A gyártó által előírt kötelező szervizátvizsgálások Hosszabbítsa

Részletesebben

MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015. Interrail

MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015. Interrail MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015 Interrail Örömmel üdvözöljük Önt az Interrail tel utazók széles táborában! Reméljük, utazásai során sok nagyszerű élményben lesz része. Jó időt, kellemes útitársakat kívánunk!

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat Mészáros Mónika EURES tanácsadó A TÉMÁK ISMERTETÉSE EURES, az EU tagországai, általános tudnivalók az uniós munkavállalásban Álláskereső honlapok

Részletesebben

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös halászati politika (KHP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a tagállamok halászflottái 2014-ben

Részletesebben

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ Március 07.

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ Március 07. ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ 2018. Március 07. ERASMUS PLUS PROGRAM Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös képzések),

Részletesebben

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL 2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL MI SZEREPEL AZ ÉTLAPON EURÓPÁBAN? AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉS

Részletesebben