Az elso öt év Mit kapunk az EU-tól?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az elso öt év Mit kapunk az EU-tól?"

Átírás

1 Az elso öt év Mit kapunk az EU-tól?

2 AZ EURÓTARIFA ÉS A 112-ES EURÓPAI SEGÉLYHÍVÓSZÁM AZ EU ÁLLAPOLGÁROK DIPLOMÁCIAI ÉS KONZULI VÉDELME Milyen hatással van EU tagságunk mindennapi életünkre? MUNKAVÁLLALÁS A TÖBBI TAGÁLLAMBAN ÉS AZ EU INTÉZMÉNYEIBEN Európa parlamenti választások UTASJOGOK A LÉGI ÉS VASÚTI FORGALOMBAN AZ EURÓPAI UNIÓ ÖKO-CÍMKÉJE SZABAD ÉS DÍJMENTES HOZZÁFÉRÉS AZ EURÓPAI STATISZTIKAI ADATOKHOZ A következő oldalakon összegyűjtöttünk e kérdésre néhány választ... FOGYASZTÓVÉDELEM UNIÓS FORRÁSOK LEHÍVÁSA KÉPZÉSI LEHEToSÉGEK EURÓ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA SCHENGEN

3 AZ EURÓTARIFA Az Európai Unió (EU) bevezette az un. eurótarifát. Ez meghatározza a mobil hívásoknak a legmagasabb árát, melyet a szolgáltatók külföldi hálózat használata esetén felszámolhatnak. A 112-ES EURÓPAI SEGÉLYHÍVÓSZÁM A 112-es szám az egységes európai segélyhívószám, melyen mobil- és vonalas telefonról egyaránt ingyenesen hívható a megfelelő segélyszolgálat az EU minden országában. Az eurótarifa bevezetése csökkentette az EU tagállamain belüli telefonálás költségeit. Ezt két intézkedés segítségével érték el: a barangolási díjak (u. n. roaming) indított hívás esetén nem haladhatják meg a 46 eurócentet (ÁFA nélkül), fogadott hívások esetén pedig a 22 eurócentet (ÁFA nélkül); Baj, baleset esetén az EU bármely országában ingyenesen hívhatjuk a 112-es számot. A 112-es szám csak sürgős esetekben hívható, ha orvosi ellátásra, rendőrségi, tűzoltósági vagy egyéb szakszolgálatok segítségére van szükségünk. További információk a 112-es segélyhívószámról a webhelyen találhatók. a szolgáltatóknak a külföldi hívásokat másodpercre és nem percre kell elszámolniuk nyarán még olcsóbbak lesznek az sms-üzenetek, és alacsonyabbak lesznek a barangolási díjak, mert a tervek szerint a szolgáltatók az indított hívásokért maximum 43 eurócentet (ÁFA nélkül), a fogadott hívásokért maximum 19 eurócentet (ÁFA nélkül) számolnak el percenként. A világon több mint 3,3 milliárd mobiltelefonhasználó él, ami azt jelenti, hogy a különböző hálózatokon át már az emberiség fele elérhető. Spanyolországi nyaralásunkról vagy londoni szolgálati utunkról tehát lényegesen olcsóbban telefonálhatunk haza, mint évekkel ezelőtt, amikor az EU államaiba vagy államaiból indított magasabb hívásdíjak miatt sokkal jobban éreztük a határokat és a tagállamok közötti távolságokat. Február 11.-e (11.2.) a 112-es egységes európai segélyhívószám tudatosításának napja.

4 EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA Az Európai egészségbiztosítási kártya biztosítja számunkra, hogy sürgősségi esetben illetve szükség esetén egészségügyi szolgáltatást vegyünk igénybe az EU tagállamaiban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, amikor ideiglenesen ott tartózkodunk. Az Európai egészségbiztosítási kártya biztosítja számunkra a jogot, hogy sürgősségi esetben illetve szükség esetén egészségügyi szolgáltatást vegyünk igénybe, melynél figyelembe veszik a szolgáltatás természetét és a másik tagállamban való tartózkodás tervezett időtartamát. Az európai kártya csak az egészségügyi közintézményekben érvényes. vesszük igénybe, amely nem tartozik az egészségügyi közintézmények hálózatába). Ilyen eset pl., ha sürgősségi ellátásra van szükségünk, s közvetlen közelünkben nincs egészségügyi közintézmény. Ezért ajánlott mindig megőrizni minden számlát, orvosi vényt és igazolást. Európai egészségbiztosítási kártyára akkor vagyunk jogosultak, ha rendezett a kötelező egészségbiztosításunk. Ingyenesen megrendelhetjük az Interneten keresztül (http://www.zzzs.si/) vagy kiválthatjuk a Szlovén Egészségbiztosító Intézet illetékes területi egységénél. Az európai egészségbiztosítási kártyák kiadásáról és felhasználásáról az egyes országokban további információkat a Szlovén Egészségbiztosító Intézet honlapjának a webhelyén találhatnak. Az egészségügyi szolgáltatást a tagállamok saját szabályzásukkal összhangban biztosítják, a szabályozás országonként eltérő lehet. Bizonyos országokban az ellátás ingyenes, más országokban magunknak kell fedeznünk a költségek egy részét, s van, ahol a teljes költséget ki kell fizetni. A költségek visszatérítését ezt követően vagy az adott ország illetékes szervétől kérhetjük vagy hazatérés után a Szlovén Egészségbiztosító Intézettől. Költségtérítésre bizonyos feltételek mellett akkor is jogosultak vagyunk, ha az egészségügyi szolgáltatásokat nem az európai törvényi szabályozással összhangban vesszük igénybe (pl. nincs európai egészségbiztosítási kártyánk, vagy ha a szolgáltatást olyan szolgáltatónál Az európai egészségbiztosítási kártya nem fedezi a külföldön tervezett gyógykezelések (pl. tervezett műtéti beavatkozás, tervezett szülés) költségeit, amennyiben ez volt a biztosított személy külföldi tartózkodásának célja.

5 MUNKAVÁLLALÁS A TÖBBI TAGÁLLAMBAN ÉS AZ EU INTÉZMÉNYEIBEN A szlovén állampolgároknak joguk van munkát vállalni, munkát keresni vagy nyugdíjba menni az EU bármely tagállamában. Nekünk, szlovén állampolgároknak szabad hozzáférésünk van a munkaerőpiachoz, jogilag azonos feltételek mellett pályázhatunk a többi tagállam szabad álláshelyeire. A tagállamok többségében nincs szükségünk munkavállalási engedélyre. Ez alól kivétel Ausztria, Németország, Belgium, és bizonyos munkák esetében Dánia, ahol még mindig érvényben van az átmeneti időszak, amelyet a munkaerő szabad áramlása területén vezettek be május 1.-e után már ezekben az államokban sem lesz szükségünk munkavállalási engedélyre. mellett megtaláljuk az egyes tagállamok nemzeti munkaügyi központjait, Szlovéniában ez az SZK Munkaügyi Intézete. Az EURES segítségével nyomon követhetjük a kereslet és kínálat alakulását az EU munkaerőpiacán. Az EU-n belül munkavállalási lehetőséget jelent az EU intézményeiben való elhelyezkedés (Európai Bizottság, Európai Unió Tanácsa, Európai Parlament, Európai Bíróság, Európai Számvevőszék stb.), Az EU intézményeiben való munkavállaláshoz külön versenyvizsgát kell tenni (fr. concours), melyet az EPSO az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal általában évente kétszer ír ki. Az EU állampolgárai, akik egy másik tagállamban dolgoznak, megőrzik a munkához kapcsolódó jogaikat a szociális biztonsághoz és a nyugdíjhoz való joggal együtt. Előfordulhat, hogy bizonyos munkahelyeket a közfeladatok területén, melyek kapcsolatban vannak a közrend fenntartásával vagy az állam érdekeivel (pl. fegyveres erők, rendőrség, igazságszolgáltatás, adóhatóság, diplomáciai szolgálat) csupán az adott ország állampolgárai tölthetnek be. Munkahelykeresés esetén az EU bármely tagállamában nagy segítséget jelent az EURES hálózat (http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu). A hálózatban az Európai Bizottság Szlovénia EU tagságának első 5 évében több mint 300 szlovén helyezkedett el az Európai Unió intézményeiben.

6 KÉPZÉSI LEHETOSÉGEK Mi, szlovén állampolgárok azonos feltételek mellett vehetünk részt a képzésben az EU más tagállamaiban, mint az ottani állampolgárok. Az EU programjai lehetővé teszik számunkra, hogy az EU többi tagállamában tanuljunk. Ha eleget teszünk a felvételi követelményeknek (beiratkozási feltételeknek), tanulhatunk az EU bármely egyetemén. A tudás és tapasztalat szabad áramlását az EU különböző oktatási, képzési és együttműködési programjai ösztönzik. Ez érvényes az egyénekre és az oktatási és egyéb intézményekre is. A programok lehetővé teszik a diák- és oktatócserét, a szakmai gyakorlatot, továbbá az egyéb tapasztalatszerzést az EU többi tagállamában. A programok a következők: Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Gruntvig, Erasmus Mundus és más hasonló programok. a felnőttoktatásban. Az Erasmus Mundus program az európai egyetemek nemzetközi kapcsolatait és mobilitását támogatja az unión kívüli, un. harmadik országokkal, ösztönzi a kultúrák közötti kapcsolatokat a harmadik országokkal. A programokról további információkat a webbhelyen talál. A Comenius program célja az iskolák és tanárok együttműködése az óvodai és általános iskolai képzésben. Az Erasmus program a felsőfokú képzésben való együttműködést segíti, célcsoportjai a hallgatók és az oktatók. A Leonardo da Vinci program lehetővé teszi a jó gyakorlat cseréjét, különböző szakmai és szakképzési tapasztalatok megszerzését EU szinten. A Grundtvig program a szakmai tudás továbbfejlesztését célozza meg Az Erasmus program a 15. század egyik legnagyobb humanistájáról, Rotterdami Erazmusról kapta a nevét. A program már több mint 20 éves, az első évben 3244 hallgató vett benne részt, 20 év múlva a közreműködők száma több mint lett.

7 Európa parlamenti választások Az Európai Unió polgáraként jogunk van választónak és választhatónak lenni az Európai Parlamentben. Ez a jog akkor is megillett minket, ha állandóan valamely másik tagállamban élünk, melynek nem vagyunk állampolgárai. Szlovénia EU csatlakozásával mi, szlovén állampolgárok megkaptuk a jogot, hogy választók és választhatók legyünk az Európai Parlamentben. Az EU állampolgárság lehetővé teszi számunkra, hogy választhassunk, illetve jelöltessük magunkat valamely más tagállamban, ha állandóan ott élünk. Így például az a szlovén állampolgár, aki állandó tartózkodási hellyel rendelkezik Belgiumban, az ottani választási jegyzékbe törvények kialakításában, melyek meghatározzák mindennapjainkat, dönt az EU költségvetésének felhasználásáról és ellenőrzi az EU egyéb intézményeit. Szlovénia a 785 fős Európai parlamentben 7 képviselővel rendelkezik. A 2009-es választásokon 7 képviselőt választunk az Európai Parlamentbe, melynek létszáma a Nizzai Szerződés alapján 736 főre csökken. történő felvételi kérelme alapján, melyet az illetékes belga szervekhez nyújt be, választhat Belgiumban. A jegyzékbe történt felvételről Belgium értesíti Szlovéniát, amely a kettős választójog illetve jelölés elkerülése érdekében, a jelzett állampolgárt nem veszi fel választói névjegyzékébe. Fontos az Európa Parlamenti választásokon való részvétel, hiszen így dönthetünk saját és majdnem 500 millió uniós polgár jövőjéről. Az Európai Parlament közreműködik az európai A évi Európai Parlamenti választások vasárnap, június 7-én lesznek Szlovéniában.

8 FOGYASZTÓVÉDELEM Mi, szlovén állampolgárok bárhol vásárolhatunk az EU belső piacán. Az európai törvények biztosítják számunkra a fogyasztói érdekek magas szintű védelmét, a biztonságos árut, tiltják a félrevezető reklámozást és a tisztességtelen eladási gyakorlatot. Mi, szlovén állampolgárok az EU bármely tagállamában vásárolhatunk anélkül, hogy hazatéréskor vámot vagy további ÁFA-t kellene fizetnünk. Az EU-n belüli áruvásárlás esetén az eladó köteles elmondani nekünk az áruról szóló alapvető információkat (pl. az áru összetételéről, arról, hogy tartalmaz-e génmódosított anyagokat, illetve a szavatossági idejéről). Az európai törvények tiltják a gyógyhatásról hazug állításokat, illetve a hazug ingyenes ajánlatokat. Egy szlovén állampolgárnak ideiglenes spanyolországi tartózkodása alatt ellopták a gépjárművezetői jogosítványát. Az illetékes spanyol hivatalban kérelmet nyújtott be, hogy új jogosítványt szeretne, de 4 hónapig nem kapott választ. A szlovén SOLVIT központhoz fordult segítségért, amely a spanyol központ segítségével megállapította, hogy a kérelmező nem melléket minden szükséges dokumentumot. Amikor a szlovén állampolgár ezt követően benyújtotta a rendőrségi jegyzőkönyv másolatát, először ideiglenes jogosítványt kapott, majd egy hónap múlva megkapta az állandó gépjárművezetői engedélyt. A megoldáshoz csupán 10 nap kellett. Az EU kiépítette a SOLVIT elektromos hálózatot, melyen keresztül a polgárok és a cégek megoldhatják problémáikat, ha egy másik tagállam hatóságai az egységes piac szabályait helytelenül alkalmazzák, s ezáltal az egységes piacra vonatkozó közösségi szabályokban lefektetett jogok csorbulnak. A SOLVIT elektromos hálózatot a viták alternatív megoldási mechanizmusának is nevezhetnénk. Sokkal gyorsabban működik, mint a Az európai törvénykezés a táv pénzügyi szolgáltatások esetében 30 nap gondolkodási időt engedélyez, ez alatt az egyén felbonthatja a szerződést. Ez idő alatt értesítheti a biztosítási ajánlattevőt, aki köteles visszafizetni a befizetett összeget. A többi tagállamban való vásárlás esetén különösen figyeljünk a szerződés apró betűs részeire illetve az általános feltételekre; a vásárolt terméknek európai garanciájára, melyet minden tagállamban érvényesíthetünk, hiszen az EU törvényei szerint a garanciaadás nem kötelező; hogy a fogyasztói jog esetleges érvényesítése érdekében a vásárlás után két évig megőrizzük a számlát. A fogyasztói jogok érvényesítésénél információt és segítséget kaphatunk az Európai Fogyasztói Központokban (EFK). Szlovéniában az EFK-n túl ingyenes fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálat is működik (ingyenes telefonszáma ). panasz hivatalos benyújtása. Elvileg az állampolgárok vagy vállalatok minden olyan határon átnyúló problémájával foglalkozik, mely azért keletkezik, mert egy másik tagállam hatóságai az egységes piac szabályait helytelenül alkalmazzák. A rendszer magában foglalja az egyes tagállamok fogyasztói központjait, melyek a felmerülő életszerű problémákat igyekeznek maximum 10 héten belül megoldani. Szolgáltatásaik ingyenesek. Szlovéniában SOLVIT központ a Gazdasági Minisztérium keretein belül működik. E központhoz fordulhatunk, ha nehézségeink adódnak, pl. a diplománk elismertetésekor, gépjárművünk forgalomba helyezésekor, tartózkodási engedély beszerzésekor a többi tagállamban, stb. További információkat a webbhelyen talál.

9 UTASJOGOK A LÉGI ÉS VASÚTI FORGALOMBAN Az európai törvények bizonyos jogokat biztosítanak számunkra, ha repülővel utazunk. Ezek az információkkal, késésekkel, lemondásokkal, túlfoglalással, a sérült vagy elveszett poggyásszal kapcsolatosak. Az EU vasúton való utazás esetén is szabályozza az utasok jogait. Az EU szabályozása bizonyos jogokat biztosítanak számunkra, ha repülővel utazunk, melyek eltérőek lehetnek kellemetlen helyzet esetén, amelybe önhibánkon kívül kerültünk, legyen szó késésről vagy túlfoglalásról, a járat törléséről, elveszett, sérült vagy megsemmisült poggyászról. Ilyen esetekben a repülőtársaságnak gondoskodnia kell ételről, italról, szükség szerint fel kell ajánlania egy másik járatot, gondoskodnia kell szállodai elhelyezésről, kommunikációs eszközökről vagy pénzbeli kártérítésről. Jogainkról a repülőtársaság köteles írásban tájékoztatni minket. A jogok a menetrendszerű és charter járatokra egyaránt érvényesek az EU-n belül, illetve azokra a járatokra, melyek EU-s reptérről indulnak vagy érkeznek, ha járatot Eu-s repülőtársaság végzi. Az EU a légi forgalomban részt vevő utasok biztonságának növelése érdekében un. feketelistát állított össze azokról a légitársaságokról, melyeknek a biztonsági előírások miatt tilos az európai légtérben repülni (http://ec.europa.eu/transport/air-ban/) december 3.-án lép életbe az az EU rendelet, mely javít a vasúti forgalomban résztvevő utasok jogi helyzetén. A vasúttársaságoknak már az indulás előtt tájékoztatniuk kell az utasokat a menetrendről, a leggyorsabb és legolcsóbb utazási lehetőségről, a mozgáskorlátozott személyek szállítási lehetőségeiről, a kerékpár-szállítás lehetőségéről és az egyéb szolgáltatásokról a vonaton. Út közben gondoskodni kell a soron következő állomásról, a vonat szolgáltatásairól és az esetleges késésről szóló információkról, megérkezés után pedig az elveszett poggyászról is tájékoztatni kell az utasokat.

10 AZ EURÓPAI UNIÓ ÖKO-CÍMKÉJE Az Európai Unió öko-címkéjét azok a termékek illetve szolgáltatások nyerik el, melyek eleget tesznek a szigorú ökológiai előírásoknak, illetve a használhatóság mértékének. Az EU öko-címkéjét (környezetbarát védjegyét) megtalálhatjuk tisztítószereken, gépeken, berendezéseken, ruhákon, kenőanyagokon, papírtermékeken, háztartási és kerti eszközökön, turisztikai szállásokon. Az öko-címke odaítélésénél figyelembe veszik, hogy a termék teljes élettartama alatt a gyártástól a hulladékig minél kevesebb negatív hatást gyakoroljon a környezetre. Érvényessége kiterjed az EU minden országára, továbbá Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre. Szlovéniában a címkét (védjegyet) a Szlovén Köztársaság Környezetvédelmi Ügynöksége ítéli oda igazgatósági határozattal. A személy, aki az öko-címkét megkapta, külön illetéket fizet. Ha az Európai Unióban évente eladott hűtőszekrények 5%-a megfelelne az EU öko-címke követelményeinek, éves szinten a széndioxid kibocsátást tonnával csökkenthetnénk amely megfelel egy autó felhasználásának, mely szor kerüli meg a Földet. A védjeggyel rendelkező termékek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a többi termék. Kevesebb energiát használnak, tartósságuk és a jó pótalkatrész ellátás következtében élettartamuk hosszabb, könnyebb az újra hasznosításuk, s kevesebb természeti forrást (vizet, nyersanyagot) használnak fel. A védjegy segítségünkre lehet, ha pihenési, üdülési lehetőséget keresünk, hiszen elvezethet minket egy olyan szállodáig vagy kempingig, amelyben ügyelnek az energiatakarékosságra, a megújuló energiaforrások használatára, takarékoskodnak a vízzel, s gondot fordítanak a hulladékkezelésre. További információkat a webbhelyen talál.

11 EURÓ Szlovéniában január 1.-én vezettük be az eurót, melyet az EU 16 tagállamában használhatunk (euróövezet). Az euróövezetbe való utazásunk előtt nem kell többé pénzváltót keresni, valutát beváltani. Átszámítások nélkül vethetjük össze a termékek árát Szlovéniában és Németországban. A bankautomatából való pénzfelvétel, a bankkártyával vagy a bankutalvánnyal való fizetés költségei euróban ( euróig) az egész euróövezetben azonosak. Az euró nemzetközi kulcsvaluta lett, napjainkban mintegy 320 millió európai állampolgár használja. A pénzhamisítók elleni védekezés miatt a euróbankjegyek többféle biztonsági elemet tartalmaznak, aminek köszönhetően egyetlen pillantással meg lehet győződni a bankjegy valódiságáról. AZ EURÓÖVEZET ORSZÁGAI: Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Németország, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország. vagy barnára változik. (az 50, 100, 200 és 500 címletű bankjegyeken), illetve látható egy aranysárga csík (az 5, 10 és 20 címletű bankjegyeken). A bankjegyeknél ajánlatos minél több biztonsági elemre odafigyelni, ez csak néhány másodpercet vesz igénybe. A hamisított bankjegyeket egyszerű teszttel ismerhetjük fel: TAPINTSUK MEG VEGYÜK SZEMÜGYRE MOZGASSUK MEG. A bankjegyek tapintása jellegzetesen ropogós, kemény (nem puha vagy viaszos). A felületből kidomborodó nyomat úgy tapintható ki, ha ujjunkkal végigsimítjuk, vagy körmünkkel óvatosan megkarcoljuk. A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá a vízjel, a biztonsági szál, felületén van egy összetett szám is, amely azonban nem látható. Mozgassuk meg a bankjegyet. A hologramon az értékjelzés ablak, illetve kapubejárat képével váltakozik. A hátoldalon látható értékjelzés színe liláról olajzöldre Euróval 6 olyan országban is fizethetünk, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de szintén eurót használnak (Monaco, San Marino, Vatikán, Andora, Montenegró és Koszovó). A tengerentúli francia területeken is eurót használak (Guadeloupe, Martinique, Francia-Guajana és Réunion), valamint a Saint-Pierre-et-Miquelon, Mayotte, Azori-szigetek, Madeira és Kanári-szigeteken, amelyek formálisan ugyan nem tagjai az Európai Uniónak.

12 SCHENGEN Az ún. schengeni övezeten belül szabadon utazhatunk, megállás nélkül haladhatunk át a határon, nincs útlevél vagy személyi igazolvány ellenőrzés. Szlovénia állampolgárai szabadon utazhatunk az egész schengeni térségben. A schengeni térség államai közötti belső határok átlépéséhez már nincs szükség útlevélre vagy személyi igazolványra, de mindig legyen nálunk legalább egy dokumentum. A rendőri feladatok keretében saját területén minden állam ellenőrizheti az személyazonosságot. A belső határokon történő határőrizet megszüntetése következtében az EU külső határain fokozott az ellenőrzés. Szlovénia fokozott ellenőrzést végez a repülőtéri és a kikötői határátkelőhelyeken valamint a szlovén-horvát határon, ahol a schengeni térséghez történő csatlakozásával őrzi az EU közös külső határát és határellenőrzést végez a schengeni térség valamennyi tagállama részére. Szlovénia és Horvátország a határforgalomról és az együttműködésről megállapodást kötött, amely többek között úgy rendelkezik, hogy Szlovénia és Horvátország állampolgárainak, akik a határmenti térségben bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek, csak határátlépési engedély szükséges a két állam közötti határátkelőkön történő határátlépéshez. A közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szóló megállapodás (Schengeni Egyezmény) a nevét a luxemburgi városkáról kapta, ahol 1985-ben aláírták a megállapodást. A SCHENGENI TÉRSÉG TAGÁLLAMAI: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Izland, Norvégia és Svájc.

13 AZ EU ÁLLAPOLGÁROK DIPLOMÁCIAI ÉS KONZULI VÉDELME Minden olyan EU-n kívüli országban, ahol Szlovéniának nincs diplomáciai-konzuli képviselete, EU állampolgárként jogosultak vagyunk átfogó konzuli védelemre az EU bármely másik tagállamának képviseletén. Szlovénia az EU minden tagállamában rendelkezik saját képviselettel, ahol a szlovén állampolgároknak segítséget és védelmet nyújtanak súlyos baleset, komoly betegség, halál, előzetes letartóztatás, támadás vagy a hazatéréshez szükséges útlevélkiadás megtagadása esetén. Az Európai Unión kívüli országokban, ahol Szlovénia nem rendelkezik saját képviselettel, EU állampolgárként jogosultak vagyunk bármelyik tagállam diplomáciai vagy konzuli szervének védelmére a saját állampolgáraira vonatkozó feltételekkel azonos feltételek mellett. Ha például Tunéziában tartózkodunk, ahol Szlovéniának nincs saját képviselete, úgy bármelyik EU tagállam Tunéziában lévő képviseletéhez fordulhatunk. Az alábbi honlapon közzétett képviseletek áttekintése az egész világra kiterjedően: Útlevele ill. személyi igazolványa elvesztése esetén az elvesztést vagy az eltulajdonítást annak az államnak a rendőrségén kell bejelenteni, ahol dokumentuma elveszett. A hazatéréshez szükséges útlevél kiállításához a diplomáciai-konzuli képviselethez be kell nyújtani a dokumentum elvesztéséről ill. eltulajdonításáról tett bejelentést bizonyító rendőrségi igazolást, valamint egy fényképet. Az igénylőnek továbbá bizonyítania kell személyazonosságát, amelyhez egy fényképpel ellátott személyi okmányra van szüksége. Ajánlatos a külföldi utazás előtt egy hitelesített útlevél másolatról gondoskodni, melyet őrizzünk az eredeti okirattól elkülönítve.

14 UNIÓS FORRÁSOK LEHÍVÁSA Szlovénia EU-csatlakozásával jogosult az uniós források igénybevételére, amelyek főként a fejlesztés és a foglalkoztatás ösztönzését szolgálják, a pénzeszközök jelentős része a mezőgazdaságba irányul. Európai kohéziós politika Az európai kohéziós politika központi célja a fejlettségben mutatkozó különbségek csökkentése az Európai Unió különböző régiói között. A közös költségvetésből a források mintegy harmadát erre a célra fordítják. A források lehívása a Kohéziós Alapból és két strukturális alapból történik: az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) és az Európai Szociális Alapból (ESZA). További információt a mezőgazdasági, vidékfejlesztési és halgazdálkodási pályázatokról az alábbi honlapon találhatnak: Közös mezőgazdasági politika Az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancialapból (EAGGF) finanszírozzák a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetéseket és állati eredetű termékek EU-n kívüli exportja utáni pótlékokat. Az EU ezzel hozzájárul a vidék megóvásához a tagállamokban, és hogy az állampolgároknak elegendő élelmet biztosítson a legmegfelelőbb áron. Erre a célra Szlovéniának nyújtott összeg fokozatosan növekszik és 2013-ra eléri a kb. 144 millió eurót évente. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozzák a vidékfejlesztési programokat, többek között a gazdaságok és a élelmiszer-feldolgozó vállalatok technológiai fejlesztését, a turizmus fejlesztését, a falvak felújítását és fejlesztését, jelentős részét pedig a nehezebb körülmények között történő mezőgazdaságra fordítják. Ezek a források a gazdáknak lehetővé teszik a természetbarát mezőgazdálkodást. A szlovén vidék a évi költségvetésből 900 millió euróra jogosult. További információ az európai kohéziós politika megvalósításáról az alábbi honlapon áll rendelkezésükre: Az európai források lehívására a tagállamok programot dolgoznak ki, amelyben definiálják, hogy milyen célokra fordítják a pénzt és mennyit. Ennek alapján valósulnak meg a pályázatok és választják ki a projekteket. Forrásra jogosultak a közjogi jogi személyek (helyi közösségek, közintézetek, főiskolai, kutatási és állami intézmények stb.), a magánjogi jogi személyek (vállalatok, nem kormányzati szervezetek, egyesületek, stb.), valamint a természetes személyek. A kiválasztott projektet az EU nem finanszírozza teljes egészében, hanem csak részben. A jóváhagyott összeget az Európai Bizottság fokozatosan fizeti ki a már teljesített munkákról szóló bizonylatok alapján. Amennyiben nagyobb szabálytalanságokat észlel, a támogatást leállíthatja vagy korlátozhatja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szlovénia az állami költségvetésből biztosítja a forrásokat a végrehajtás alatt álló és társfinanszírozásra kiválasztott projektekre, csak ezután kapja meg a pénzt az európai költségvetésből. Az EU a tagállamokban ösztönzi a halászatot és a halgazdálkodást. Az Európai Halászati Alapból (EHA) Szlovénia részére mintegy 21 millió euró áll rendelkezésre. Szlovénia évi európai pályázaton a A kiválóság központja: nanotudomány és nanotechnológia című projekttel vett részt, amely az EU tagállamok által benyújtott projektek között az egyik legjobb helyezést kapta. A projekt 3,4 millió eurót nyert, a Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása pedig 1,9 millió eurót tett ki.

15 SZABAD ÉS DÍJMENTES HOZZÁFÉRÉS AZ EURÓPAI STATISZTIKAI ADATOKHOZ Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) honlapján szabadon és díjmentesen kaphatunk statisztikai adatokat. Eurostat honlapja több mint 300 millió statisztikai adathoz kínál szabad és díjtalan hozzáférési lehetőséget a hét minden napján naponta 24 órán át, angol, német és francia nyelven. Az adatokat naponta frissítik. Amennyiben az Eurostat adataival először találkoznak vagy ha a keresett adatokat illetve információkat nem sikerült megtalálniuk, úgy Szlovéniában az SzK Statisztikai Hivatala ingyenes segítséget nyújt. A Hivatal tanácsadói tanácsot adhatnak és segítséget nyújtanak az adatok keresésében valamint az Eurostat honlapra vonatkozó programeszközök használatában. További információt az adatok hozzáférhetőségéről az alábbi honlapon találhatunk: de a következő címre is írhatnak nekik: Az Eurostat adatai szerint 2008-ban a közel 500 millió embert számláló Európai Unióban a háztartások 48 %-a használt szélessávú Internetet. Szlovéniában, amely 2 millió lakosával az EU összlakosság 0,4 százalékát teszi ki, pedig a háztartások 50 %-a használta.

16 CIP - Kataložni zapis o publikaciji Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana 061.1EU(035) AZ első öt év : mit kapunk az EU-tól? / [szerkesztő Špela Simšič; fordította Magda Berden]. - Ljubljana : A SzK Kommunikációs Kormányhivatala, 2009 ISBN Simšič, Špela Kiadja: Az SzK Kommunikációs Kormányhivatala A szöveg a minisztériumokkal és a kormányhivatalokkal való együttműködésben készült Szerkesztő: Špela Simšič Szerkesztőbizottság: Nataša Bušljeta, Alenka Čebular, Tamara Mavko, Helena Vodušek, Špela Simšič Technikai szerkesztés és tördelés: Bons d.o.o. Fordította: Magda Berden Nyomdai munkák: Eurograf d.o.o. Példányszám: április

17 EVROFON EVRONABIRALNIK Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana EVROSPLET E-CÍM Szlovénia uniós tagságával kapcsolatos kérdéseiket várjuk az alábbi elérhetőségeken: evrofon , europostaláda (Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana), valamint elektronikus cím. További információt találhat a honlapon is. A jelen kiadvány díjmentesen megrendelhető a fenti címeken. Amikor az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire keresi a választ, a Europe Direkt hálózathoz is fordulhat. Felhívhatja a ingyenes telefonszámot vagy felkeresheti a hat szlovéniai információs központ egyikét Celjében, Mariborban, Muraszombaton, Nova Goricában, Novo mestoban és Ravne na Koroškem településen. További információ:

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jogviszony-ellenőrzés változásairól, és a külföldön biztosítottak magyarországi egészségügyi ellátásáról

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a jogviszony-ellenőrzés változásairól, és a külföldön biztosítottak magyarországi egészségügyi ellátásáról Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a jogviszony-ellenőrzés változásairól, és a külföldön biztosítottak magyarországi egészségügyi ellátásáról (Sajtóanyag 2009. június 25.) A kötelező

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 1. oldal A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2002. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1 a külföldi kiküldetésekről - a módosítással egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A hozzáadott érték adó kötelezettségekből származó adminisztratív terhek

A hozzáadott érték adó kötelezettségekből származó adminisztratív terhek A hozzáadott érték adó kötelezettségekből származó adminisztratív terhek 15.02.2006-15.03.2006 A beállított feltételeknek 589 felel meg a(z) 589 válaszból. Jelölje meg tevékenységének fő ágazatát. D -

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.2.27.)

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.2.27.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.2.27. C(2012) 1152 final A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.2.27.) a vízumkérelmezők által Egyiptomban (Kairó és Alexandria) benyújtandó igazoló dokumentumok jegyzékének

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat 1 A témák ismertetése A közösségi munkavállalás alapelvei Az átmeneti időszak A munkavállalás sajátosságai az egyes tagországokban Az EURES hálózat

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

UTAZNI KÉSZÜLSZ A CSALÁDODDAL VAGY A BARÁTAIDDAL? JÓ, HA TUDJÁTOK MIRE KELL A SZERVEZÉSNÉL ODAFIGYELNI...

UTAZNI KÉSZÜLSZ A CSALÁDODDAL VAGY A BARÁTAIDDAL? JÓ, HA TUDJÁTOK MIRE KELL A SZERVEZÉSNÉL ODAFIGYELNI... UTAZNI KÉSZÜLSZ A CSALÁDODDAL VAGY A BARÁTAIDDAL? JÓ, HA TUDJÁTOK MIRE KELL A SZERVEZÉSNÉL ODAFIGYELNI... Indulás előtt mindig tervezzétek meg pontosan az utazást, így elkerülhetitek a későbbi kellemetlenségeket!

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba

Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. Magyar állampolgárok beutazása az európai országokba Utazás az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba

Részletesebben

A magyarországi egészségügyi szolgáltatók a külföldről érkező személyeket az alábbi jogosultságigazolások alapján láthatják el.

A magyarországi egészségügyi szolgáltatók a külföldről érkező személyeket az alábbi jogosultságigazolások alapján láthatják el. TÁJÉKOZTATÓ A magyar egészségbiztosítás szolgáltatásainak nyújtására szerződött szolgáltatók számára az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, Svájcból valamint Magyarországgal egészségügyi ellátásra

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi részképzés

Részletesebben

1408/71 rendelet: 12.; 72. cikk 574/72 rendelet: 10a.; 85.2. és 3. cikk

1408/71 rendelet: 12.; 72. cikk 574/72 rendelet: 10a.; 85.2. és 3. cikk MIGRÁNS MUNKAVÁLLALÓK SZOCIÁLIS BIZTONSÁGÁVAL FOGLALKOZÓ IGAZGATÁSI BIZOTTSÁG Lásd az Útmutatót a 3. oldalon E 405 ( 1 ) A BIZTOSÍTÁSI, FOGLALKOZTATOTTSÁGI VAGY MUNKANÉLKÜLISÉGI IDŐSZAKOK ÖSSZESÍTÉSÉRE,

Részletesebben

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 Szolgáltatási körünkbe tartozik minden 36 hónapnál fiatalabb, Magyarországon forgalomba helyezett és a magyarországi importőr által regisztrált

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai

Részletesebben

MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015. Interrail

MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015. Interrail MÁV-START / ÉKSZ - 07/002/2015 Interrail Örömmel üdvözöljük Önt az Interrail tel utazók széles táborában! Reméljük, utazásai során sok nagyszerű élményben lesz része. Jó időt, kellemes útitársakat kívánunk!

Részletesebben

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010.

Közlekedés az EU-ban. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2010. Közlekedés az EU-ban Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2010. A Közlekedés Jogosítvány Az EU bármely tagállamában megszerzett jogosítvány az egész Európai Unión belül érvényes. Az Európai

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

Campus Hungary. Hallgatói szakmai gyakorlati pályázati felhívás ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú hallgatók részére

Campus Hungary. Hallgatói szakmai gyakorlati pályázati felhívás ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú hallgatók részére Campus Hungary Hallgatói szakmai gyakorlati pályázati felhívás ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú hallgatók részére az intézményi ERASMUS+ pályázaton pályázatot benyújtott vagy benyújtani szándékozó hallgatóknak.

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az európai integráció történeti áttekintése 137. lecke Schuman-tervezet Az

Részletesebben

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1036 JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013.

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013. Fogyasztói Fizetési Felmérés 13. A felmérés hátteréről Külső felmérés a lakosság körében 10 000 válaszadó Adatgyűjtés: 13. május-június között, az adott ország anyanyelvén 21 országban (azokban az országokban,

Részletesebben

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

Határtalan adózás ott fizetsz ahol keresel? IX. Elektronikus Kereskedelem Konferencia 2012. május 3.

Határtalan adózás ott fizetsz ahol keresel? IX. Elektronikus Kereskedelem Konferencia 2012. május 3. Határtalan adózás ott fizetsz ahol keresel? IX. Elektronikus Kereskedelem Konferencia 2012. május 3. E-kereskedelem: hol kell adóznom, kell adóznom? E-kereskedelmi tevékenység adózása komplex terület,

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat Mészáros Mónika EURES tanácsadó A TÉMÁK ISMERTETÉSE EURES, az EU tagországai, általános tudnivalók az uniós munkavállalásban Álláskereső honlapok

Részletesebben

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet TÁJÉKOZTATÓ A devizában végzett műveletek teljesítési rendjéről Hatályos: 2012. január 2-től 1 I. Általános feltételek A Takarékszövetkezet csak tartalmi, nyelvi és alaki

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 2 Schengeni övezet. 4 Szlovénia, a schengeni újonc. 5 Schengen alapötlete. 6 Schengen kialakulása. 7 Schengeni biztonsági politika

TARTALOMJEGYZÉK. 2 Schengeni övezet. 4 Szlovénia, a schengeni újonc. 5 Schengen alapötlete. 6 Schengen kialakulása. 7 Schengeni biztonsági politika TARTALOMJEGYZÉK 2 Schengeni övezet 4 Szlovénia, a schengeni újonc 5 Schengen alapötlete 6 Schengen kialakulása 7 Schengeni biztonsági politika 9 Milyen dokumentumokra van szüksége az államhatár átlépéshez

Részletesebben

INFORMÁCIÓKÉRÉS A CSALÁDI JUTTATÁSOKRA VALÓ JOGOSULTSÁGRÓL A CSALÁDTAGOK LAKÓHELYE SZERINTI TAGÁLLAMBAN

INFORMÁCIÓKÉRÉS A CSALÁDI JUTTATÁSOKRA VALÓ JOGOSULTSÁGRÓL A CSALÁDTAGOK LAKÓHELYE SZERINTI TAGÁLLAMBAN MIGRÁNS MUNKAVÁLLALÓK SZOCIÁLIS BIZTONSÁGÁVAL FOGLALKOZÓ IGAZGATÁSI BIZOTTSÁG Lásd az Útmutatót a 4. oldalon E 411 ( 1 ) INFORMÁCIÓKÉRÉS A CSALÁDI JUTTATÁSOKRA VALÓ JOGOSULTSÁGRÓL A CSALÁDTAGOK LAKÓHELYE

Részletesebben

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS 2014 1. Erasmus + Mi az Erasmus +? Az ERASMUS+ egy átfogó programcsomag, amely

Részletesebben

Nyugdíjasok, rokkantsági nyugdíjasok az EU országaiban

Nyugdíjasok, rokkantsági nyugdíjasok az EU országaiban Nyugdíjasok, rokkantsági nyugdíjasok az EU országaiban Biztosításmatematikus, ONYF ESSPROS (European System of integrated Social Protection Statistics) A szociális védelem integrált európai statisztikai

Részletesebben

Pályázati felhívás KARI KIUTAZÁSI TÁMOGATÁS

Pályázati felhívás KARI KIUTAZÁSI TÁMOGATÁS Pályázati felhívás KARI KIUTAZÁSI TÁMOGATÁS Az ELTE ÁJTK a (a továbbiakban: KÖB) pályázatot ír ki Kari Kiutazási Támogatás elnyerésére. I. A pályázat célja Azon hallgatók előfinanszírozott, egyszeri Kari

Részletesebben

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön

Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Külföldiek egészségügyi ellátása Magyarországon és magyarok egészségügyi ellátása külföldön Dr. Hódi Sándor Főosztályvezető-helyettes Nemzetközi és Európai Uniós Főosztály Tematika 1. Egészségügyi ellátások

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI ÓRAREND Érvényes: 2015. szeptember 7-től

SZOLGÁLTATÁSI ÓRAREND Érvényes: 2015. szeptember 7-től 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 10 SZOLGÁLTATÁSI ÓRAREND Érvényes: 2015. szeptember 7-től I. Belföldi forint fizetési ok JÓVÁÍRÁS Megbízás típusa GIRO-IG1 GIRO IG2 VIBER TERHELÉS Takarékszövetkezetünk nostro

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Egészségügyi ellátások. Alapellátás és Járóbeteg-ellátás: Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente.

Egészségügyi ellátások. Alapellátás és Járóbeteg-ellátás: Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente. Egészségügyi ellátások Ausztria: Alapellátás és Az ellátásért 10 eurót kell fizetni a biztosítottnak évente. Átlagban 8-10 eurót kell fizetni naponta, de ez tartományonként változik. 28 nap a felső korlát.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.4. COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE

Részletesebben

Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról

Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról 2011. augusztus Vezetői összefoglaló A munkaidőre vonatkozó szabályozás

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pályázati határidő: folyamatos az egész tanév során

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Pályázati határidő: folyamatos az egész tanév során PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara pályázatot ír ki a 2014/2015-ös tanévben Erasmus+ hallgatói szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre Pályázati határidő:

Részletesebben

KONZULTÁCIÓ A TÁRSASÁGOK BEJEGYZETT SZÉKHELYÉNEK MÁSIK TAGÁLLAMBA HELYEZÉSÉRŐL Konzultáció a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság szervezésében

KONZULTÁCIÓ A TÁRSASÁGOK BEJEGYZETT SZÉKHELYÉNEK MÁSIK TAGÁLLAMBA HELYEZÉSÉRŐL Konzultáció a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság szervezésében KONZULTÁCIÓ A TÁRSASÁGOK BEJEGYZETT SZÉKHELYÉNEK MÁSIK TAGÁLLAMBA HELYEZÉSÉRŐL Konzultáció a Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság szervezésében Bevezetés Előzetes megjegyzés: Az alábbi dokumentumot

Részletesebben

Magyarország versenyképessége az IKT szektorban A tudás mint befektetés. Ilosvai Péter, IT Services Hungary

Magyarország versenyképessége az IKT szektorban A tudás mint befektetés. Ilosvai Péter, IT Services Hungary Magyarország versenyképessége az IKT szektorban A tudás mint befektetés Ilosvai Péter, IT Services Hungary IT Services Hungary, a legnagyobb IT szolgáltató központ Magyarországon Tevékenységünk: Nemzetközi

Részletesebben

T Á J É K O Z T AT Ó

T Á J É K O Z T AT Ó T Á J É K O Z T AT Ó az ideiglenes tartózkodási engedély kérelmezéséhez 1. Jogosultak köre 2. Fogalom magyarázat 3. A kérelem benyújtása és az eljárással kapcsolatos információk 4. Formanyomtatvány 5.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással benyújtott tartózkodási engedély kérelmezésének rendjéről

TÁJÉKOZTATÓ. a nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással benyújtott tartózkodási engedély kérelmezésének rendjéről TÁJÉKOZTATÓ a nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással benyújtott tartózkodási engedély kérelmezésének rendjéről A tartózkodási engedély első alkalommal történő kérelmezése 1.) A tartózkodási engedély

Részletesebben

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 99 évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 036 JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI HALLGATÓI SZOCIÁLIS ÉS ÖSZTÖNDÍJBIZOTTSÁG

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI HALLGATÓI SZOCIÁLIS ÉS ÖSZTÖNDÍJBIZOTTSÁG 01/15-ös tanév Erasmus kiegészítő támogatás pályázati kiírása és a csatolandó dokumentumok Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottsága (továbbiakban: EHSZÖB) az

Részletesebben

ZIRCI TAKARÉKSZÖVETKEZET DEVIZASZÁMLAVEZETÉS, DEVIZAÜGYLETEK H I R D E T M É N YE VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE

ZIRCI TAKARÉKSZÖVETKEZET DEVIZASZÁMLAVEZETÉS, DEVIZAÜGYLETEK H I R D E T M É N YE VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE ZIRCI TAKARÉKSZÖVETKEZET DEVIZASZÁMLAVEZETÉS, DEVIZAÜGYLETEK H I R D E T M É N YE VÁLLALKOZÓK RÉSZÉRE 1/2014. Közzététel: 2013. december 20. Hatályos: 2014. január 5-től I. BETÉTI KAMATOK 1. Devizaszámlák

Részletesebben

6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1

6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1 6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1 Képviselő cég neve, címe:... Beadás dátuma: (OEP tölti ki) Ügyintéző neve, elérhetősége:... Munkahelyi telefon (fax, e-mail, mobiltel.):...

Részletesebben

2006.9.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 270/67 BIZOTTSÁG

2006.9.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 270/67 BIZOTTSÁG 2006.9.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 270/67 BIZOTTSÁG EU SVÁJCI VEGYES BIZOTTSÁG 1/2006 HATÁROZATA (2006. július 6.) az egyrészről az Európai Közösség és tagállamai és másrészről a Svájci Államszövetség

Részletesebben

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton 2012. évben volt ~1600 Mrd Ft értékkel. 2013-ban

Részletesebben

Tájékoztató a devizában végzett mveletek teljesítés rendjérl

Tájékoztató a devizában végzett mveletek teljesítés rendjérl Tájékoztató a devizában végzett mveletek teljesítés rendjérl Hatályos: 2013. szeptember 16-tól A Kinizsi Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) kizárólag az alábbi nemekben fogad be megbízásokat: EUR, USD, GBP,

Részletesebben

Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési rendjér l, a költségviselésr

Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési rendjér l, a költségviselésr Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési rendjéről, a költségviselésről és az árfolyamok alkalmazásáról Hatályos: 2010. június 01-től Értelmező rendelkezések: BIC

Részletesebben

Tematikus füzetek. Az uniós tagállamok időarányos abszorpciós teljesítménye

Tematikus füzetek. Az uniós tagállamok időarányos abszorpciós teljesítménye Az uniós tagállamok időarányos abszorpciós teljesítménye Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 Időközi kifizetések időbeni alakulása a 2007-2013-as időszakban uniós szinten... 6 Időközi kifizetések országcsoportonként....

Részletesebben

Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok. 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula

Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok. 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula Postai liberalizáció szakszervezeti tapasztalatok 2011. szeptember 29. Választmány dr. Berta Gyula 3. postai irányelv (2008/6/EK) Az EU egyik legfontosabb célkitűzése az egységes belső piac megteremtése

Részletesebben

Hallgatói kreditmobilitási pályázati felhívás ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú hallgatók részére

Hallgatói kreditmobilitási pályázati felhívás ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú hallgatók részére Campus Hungary Hallgatói kreditmobilitási pályázati felhívás ERASMUS+ önfinanszírozó státuszú hallgatók részére az intézményi ERASMUS+ pályázaton pályázatot benyújtott vagy benyújtani szándékozó hallgatóknak.

Részletesebben

4.5. Az egy napra külföldre látogatók tartózkodási ideje és ezek megoszlása összevont motivációs célok és határszakaszok szerint, 2008...36 4.6.

4.5. Az egy napra külföldre látogatók tartózkodási ideje és ezek megoszlása összevont motivációs célok és határszakaszok szerint, 2008...36 4.6. TÁBLAMELLÉKLET 1.1. A magyar gazdaság és a turizmus főbb mutatói, 2004 2008...3 1.2. Regisztrált vállalkozások száma a vállalkozások mérete szerint, 2008. december 31...4 1.3. Regisztrált vállalkozások

Részletesebben

31997 R 0118: A Tanács 1996.12.2-i 118/97/EGK rendelete (HL L 28. szám, 1997.1.30., 1. o.), az alábbi módosításokkal:

31997 R 0118: A Tanács 1996.12.2-i 118/97/EGK rendelete (HL L 28. szám, 1997.1.30., 1. o.), az alábbi módosításokkal: 2. A SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA A. SZOCIÁLIS BIZTONSÁG 1. 31971 R 1408: A Tanács 1971. június 14-i 1408/71/EGK rendelete a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló

Részletesebben

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén VÁZLATOK II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai Népek, nyelvek, vallások Európa benépesedésének irányai: Ázsia, Afrika alpi típusú emberek közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában:

Részletesebben

Életmód. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2011.

Életmód. Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak. Szeged, 2011. Életmód Tények az EU-ról Fiataloktól Fiataloknak Szeged, 2011. Vásárlás Vásárlás az EU-n belül Az Európai Unión belül - a jövedéki termékek kivételével - nincs korlátozás arra vonatkozóan, hogy mit vásárolhatunk,

Részletesebben

M2M Net EU díjcsomag szolgáltatói lista

M2M Net EU díjcsomag szolgáltatói lista M2M Net EU díjcsomag szolgáltatói lista Partner Country Partner Provider Name Ausztria Hutchison 3G Austria (Ausztria) Mobilkom Austria (Ausztria) ONE GmbH (Ausztria) T-Mobile A (Ausztria) Belgium Base

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

A kapcsolt vállalkozások nyereség-kiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás. megszüntetéséről szóló egyezmény 7. cikkére vonatkozó nyilatkozatok

A kapcsolt vállalkozások nyereség-kiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás. megszüntetéséről szóló egyezmény 7. cikkére vonatkozó nyilatkozatok ALÁÍRÁSI JEGYZŐKÖNYV A CSEH KÖZTÁRSASÁGNAK, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁGNAK, A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LETT KÖZTÁRSASÁGNAK, A LITVÁN KÖZTÁRSASÁGNAK, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGNAK, A MÁLTAI KÖZTÁRSASÁGNAK, A LENGYEL

Részletesebben

11217/10 ZSFJ/md DG G 2B

11217/10 ZSFJ/md DG G 2B AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. október 5. (OR. en) 11217/10 SOC 428 HR 45 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Közösségek és tagállamai, másrészről

Részletesebben

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok HU0201-04 sz. Phare projekt Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok Bevezetés Grant projektek: a Kedvezményezettek alkalmazzák a Phare szabályait 2002. tavasza óta új szabályozás: könnyítések

Részletesebben

Nemzetközi vándorlás az Európai Unió országaiban

Nemzetközi vándorlás az Európai Unió országaiban 21/63 Összeállította: Központi Statisztikai hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 63. szám 21. május 26. Nemzetközi vándorlás az Európai Unió országaiban A tartalomból 1 Bevezetõ 1 Az Európai Unió országaiban

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 1/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: TARTALOMJEGYZÉK JOGI AKTUSOK ÉS

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A Számlatulajdonos pénzforgalmi számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

TÁJÉKOZTATÓ A Számlatulajdonos pénzforgalmi számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről TÁJÉKOZTATÓ A Számlatulajdonos pénzforgalmi számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2012. július 2-től Az Ercsi és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet (továbbiakban:

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Forint számlavezetés kondíciói Lakossági ügyfelek részére. A hirdetmény hatályos: 2010. június 01-től.

HIRDETMÉNY. Forint számlavezetés kondíciói Lakossági ügyfelek részére. A hirdetmény hatályos: 2010. június 01-től. Tiszavasvári Takarékszövetkezet HIRDETMÉNY Forint számlavezetés kondíciói Lakossági ügyfelek részére Tranzakció típus A hirdetmény hatályos: 2010. június 01-től Díj Számlanyitás díja: Kötelező elhelyezés

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 2

MagyarOK 1.: munkalapok 2 1. Bemutatkozás munkalap Egészítse ki a szavakat! Maria Fernandes v _. Portugál vagyok. Portugáliában é _. Portói vagyok, de Lisszabonban é _. 54 (Ötvennégy) é _ vagyok. Spanyolul és portugálul b _. Most

Részletesebben

M E C S E K V I D É K E TAKARÉKSZÖVETKEZET

M E C S E K V I D É K E TAKARÉKSZÖVETKEZET M E C S E K V I D É K E TAKARÉKSZÖVETKEZET Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési határidejéről, a költségviselésről és az árfolyamok alkalmazásáról Hatályos:

Részletesebben

JOGI HÍRLEVÉL 2012/3. Ecovis Holding Budapest

JOGI HÍRLEVÉL 2012/3. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témája: Üzleti partnerek közösségi adószámának megerősítése Dr. Balogh Péter Róbert ügyvéd, senior partner, irodavezető Dr. Jean Kornél ügyvéd, senior partner

Részletesebben

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4.

Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. Miért Románia? Nagyvárad, 2008.április 4. A két ország gazdasági kapcsolatainak alapjai A gazdasági kapcsolatok rendezettek: 1998-tól 2004-ig a CEFTA, azt követően az EU szabályozása hatályos, 2007 január

Részletesebben

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER

ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER ÖT FOGYASZTÓI JOG, AMIT JÓ, HA ISMER Vásárlás előtt ismerje meg a jogait! Vásárlóként, amikor egy termékért vagy szolgáltatásért fizet akár online, akár egy boltban, saját országában vagy bárhol az EU-ban,

Részletesebben

KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSEK, A FIATALOK MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE. SZOMBATHELY, 2013. október 17.

KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSEK, A FIATALOK MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE. SZOMBATHELY, 2013. október 17. KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSEK, A FIATALOK MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE SZOMBATHELY, 2013. október 17. Az egy főre jutó bruttó hazai termék a Nyugat-Dunántúlon Egy főre jutó bruttó hazai termék Megye, régió ezer

Részletesebben

AZ EURO ÚJ ARCA. Az új 10 eurós bankjegy bemutatása. www.uj-eurobankjegyek.eu www.euro.ecb.europa.eu

AZ EURO ÚJ ARCA. Az új 10 eurós bankjegy bemutatása. www.uj-eurobankjegyek.eu www.euro.ecb.europa.eu AZ EURO ÚJ ARCA Az új 10 eurós bankjegy bemutatása HÁTTÉRINFORMÁCIÓK RÓL az elnöke HÁTTÉRINFORMÁCIÓK RÓL az elnöke BIZTONSÁGI ELEMEI Ellenőrizni könnyű, de hamisítani annál nehezebb Továbbfejlesztett biztonsági

Részletesebben

Z A L A M E G Y E I TÁJÉKOZTATÓ

Z A L A M E G Y E I TÁJÉKOZTATÓ Z A L A M E G Y E I K O R M Á N Y H I V A T A L E G É S Z S É G B I Z T O S Í T Á S I P É N Z T Á R I S Z A K I G A Z G A T Á S I S Z E R V E TÁJÉKOZTATÓ I. Utazási költségtérítés Ki jogosult az utazási

Részletesebben

Eredmények 2009 2014 között

Eredmények 2009 2014 között Eredmények 2009 2014 között Kik vagyunk? Mi vagyunk a legnagyobb politikai család Európában. Jobbközép politikai nézeteket vallunk. Mi vagyunk az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlamentben.

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI CÍMEK: www.bursa.hu a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása

MAGYARORSZÁGI CÍMEK: www.bursa.hu a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása MAGYARORSZÁGI CÍMEK: www.bursa.hu a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása www.campushungary.hu elsősorban külföldi diákoknak szóló angol nyelvű

Részletesebben

HIRDETMÉNY A KINCSTÁRI KÁRTYÁKRÓL

HIRDETMÉNY A KINCSTÁRI KÁRTYÁKRÓL SZERZŐDÉSKÖTÉSI FELTÉTELEK A Szerződő fél abban az esetben köthet Kincstári Bankkártya Szerződést, ha az alábbi feltételeknek megfelel: együttes a) kincstári ügyfélkörbe tartozik, b) számlatulajdonosként

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Hawaii pálma + Ékszercsomag + Pénznyeremény odaítélés + 2 luxus Garden-Lounge-garnitúra

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Hawaii pálma + Ékszercsomag + Pénznyeremény odaítélés + 2 luxus Garden-Lounge-garnitúra BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Hawaii pálma + Ékszercsomag + Pénznyeremény odaítélés + 2 luxus Garden-Lounge-garnitúra 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A kampány szervezője a

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa útmutatója

A Közbeszerzések Tanácsa útmutatója A Közbeszerzések Tanácsa útmutatója a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 63. -ának (2)-(3) bekezdéseiben hivatkozott igazolásokról, nyilatkozatokról, nyilvántartásokról és adatokról az Európai

Részletesebben

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma:

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma: Kérelem benyújtásának időpontja: Kérelmet átvevő vámszerv megnevezése, aláírása: KÉRELEM vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez Új kérelem

Részletesebben

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám

1968.10.19. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 257. szám A TANÁCS 1968. október 15-i 68/360/EGK IRÁNYELVE a tagállami munkavállalók és családtagjaik Közösségen belüli mozgására és tartózkodására vonatkozó korlátozások eltörléséről AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA,

Részletesebben

Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárások

Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárások Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos eljárások 2000. január 1-jétől az új személyazonosító igazolvány kártya formátumú. A személyazonosításra alkalmas okmányok köre kibővült 2000. január 1-jétől

Részletesebben

EUB Szolgáltatások és díjak 2011. május 16-tól visszavonásig

EUB Szolgáltatások és díjak 2011. május 16-tól visszavonásig EUB Szolgáltatások és díjak 2011. május 16-tól visszavonásig TOP EXTRA, TOP, NÍVÓ, BÁZIS TOP EXTRA TOP NÍVÓ EGYÉNI 70 éves korig összesen 1 napra: 1.350 830 660 EGYÉNI-70 éves korig 2-365 napra az elsı

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

SZE Igazgatásszervezési Főosztály Mészáros Márta/Lazányi Andrea. Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a Széchenyi István Egyetemen

SZE Igazgatásszervezési Főosztály Mészáros Márta/Lazányi Andrea. Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a Széchenyi István Egyetemen SZE Igazgatásszervezési Főosztály Mészáros Márta/Lazányi Andrea Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a Széchenyi István Egyetemen Miért érdemes pályázni Mit kínál a SZE? Erasmus+ Egyetemi részképzési pályázat

Részletesebben

Migrációs trendek és tervek Magyarországon

Migrációs trendek és tervek Magyarországon Migrációs trendek és tervek Magyarországon Gödri Irén HELYZETKÉP: 5 éves a KSH Népességtudományi Kutatóintézet 214. január 2., Budapest Előzmények: - 1956 1957: nagyfokú elvándorlás (194 ezer fő) - 1958

Részletesebben

0,50%, min. 20.- EUR számláról. + (0,30% max. 6.000.-Ft) Interneten benyújtott deviza utalás deviza. 0,40%, min. 16.

0,50%, min. 20.- EUR számláról. + (0,30% max. 6.000.-Ft) Interneten benyújtott deviza utalás deviza. 0,40%, min. 16. AKCIÓS HIRDETMÉNY a külföldi, konvertibilis pénznemben vezetett pénzforgalmi bankszámláknál felszámított díj és költségtérítésről (EUR nemű számla) Érvényes: 2014. július 08-tól 2014.- augusztus 31-ig.

Részletesebben

A fotovillamos energiaátalakítás helyzete az EU-hoz újonnan csatlakozott országokban

A fotovillamos energiaátalakítás helyzete az EU-hoz újonnan csatlakozott országokban A fotovillamos energiaátalakítás helyzete az EU-hoz újonnan csatlakozott országokban Pálfy Miklós SOLART-SYSTEM Kft. 1. Bevezetés A megújuló energiaforrások, ezen belül a fotovillamos technológiák alkalmazása

Részletesebben

Versenyképesség vagy képességverseny?

Versenyképesség vagy képességverseny? Versenyképesség vagy képességverseny? Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter GKI Gazdaságkutató Rt. Gazdaságpolitikai választások konferencia Budapest Hotel Marriott, 2005. november 8. USA Hong

Részletesebben