A finn autószerelői képzés tanulmányozása az ECVET-alapú transznacionális mobilitás tükrében. LdV-HU-13-VEP /0030-L/3011 ÚTI BESZÁMOLÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A finn autószerelői képzés tanulmányozása az ECVET-alapú transznacionális mobilitás tükrében. LdV-HU-13-VEP-3011 13/0030-L/3011 ÚTI BESZÁMOLÓ"

Átírás

1 A finn autószerelői képzés tanulmányozása az ECVET-alapú transznacionális mobilitás tükrében LdV-HU-13-VEP /0030-L/3011 ÚTI BESZÁMOLÓ Úti cél: Sataedu, Finnország Időtartam: október november 02. Résztvevő neve: Suskó János Szakképzés területe: Szakközépiskolai és szakiskolai képzés - Logisztika és közlekedés Küldő intézmény (név, cím): Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Kontaktszemély (név, beosztás, , telefon): Pataki Ferenc József, tagintézményvezető-helyettes, feca.pataki@gmail.com, Fogadó intézmény (név, cím): Satakunta Educational Federation, PO Box 87, Suoratie 1, FI Kokemäki, Finnország Kontaktszemély (név, beosztás, , telefon): Marko Kemppinen, nemzetközi kapcsolatok vezetője, marko.kemppinen@sataedu.fi,

2 Dátum Meglátogatott cég, intézmény neve Program témája Téma vázlatos leírása Utazás Indulás Békéscsabáról autóval Budapestre. Budapestről kor továbbutazás Frankfurtba, majd onnan átszállással érkezés Helsinkibe. Helsinkiben autóbérlés, majd szállás elfoglalása. Bejelentkezés a finn koordinátornál, majd délután kulturális programok során Helsinki nevezetességeinek megtekintése: Elnöki palota, Helsinki katedrális, Helsinki egyetem, finn nemzeti könyvtár, Havis Amanda szökőkút, Szenátus tér, Helsinki városháza, Uspenski katedrális, Helsinki vasútállomás, Helsinki RoRo-kikötő, Helsinki közúti közlekedési hálózata Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Este munkamegbeszélés: aznapi eredmények összegzése, következő nap előkészítése. Szokatlan volt számomra a tágas épített környezet, a természeti környezethez való alkalmazkodás, amely különösen tetten érhető számomra az Uspenski katedrális esetében. Szakmai szemmel jó volt látni egy működő RoRo kikötőt. A város tisztasága példamutató.

3 Fénykép a napról:

4 Dátum Meglátogatott cég, intézmény neve Program témája Téma vázlatos leírása Utazás, Rauma megtekintése Délelőtt munkamegbeszélés: a tegnapi megbeszélés folytatása, prezentációk ellenőrzése. Utazás Raumába, melynek óváros része az UNESCO Világörökség részét képezi. Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Este érkezés Harjavaltába, szállás elfoglalása, a következő nap eseményeinek és időpontjainak egyeztetése a finn koordinátorral. A szobák kulcsainak átadása-átvétele érdekes, élőmunka hatékony megoldás. A foglaláskor elküldött kód apján a harjavaltai szállás előtt elhelyezett automata kiadta az aktuális szoba kulcsát. Egy olyan modern társadalomban, ahol a bizalom a mindennapok része egy hatékony megoldás. Fénykép a napról:

5

6 Dátum Meglátogatott cég, Sataedu Kokemäki intézmény neve Program témája A Sataedu megismerése Téma vázlatos Délelőtt: Találkozás a fogadó intézmény központi leírása épületében, nyitó értekezlet, a heti program és a vizsgálati módszerek, eszközök egyeztetése Marko Kemppinen nemzetközi kapcsolatok vezetőjével és Matti Isokallio igazgatóval. A finn szakképzési rendszer és a Sataedu bemutatása. A magyar szakképzési rendszer és a BéKSZI bemutatása. Az autószerelői képzés helye a finn és a magyar szakképzési rendszerben. Munkaebéd az iskola menzáján. Délután: Tanműhelyek megtekintése az intézményen belül (logisztika, szállítmányozás, szépészet, fémmegmunkálás, építészet, elektronika, autószerelés), betekintés az elméleti és gyakorlati képzésbe. A napi tapasztalatok rögzítése a nap finn-magyar résztvevőivel. Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Harjavalta sí centrum és környékének felkeresése. Már az első napon jó volt megtapasztalni, hogy az autószerelő szakmában nagyon sok képzési tartalom megegyezik. A szakmai gyakorlati képzések számára rendelkezésre álló terek (műhelyek, gyakorló tér) a hazai környezethez viszonyítva meglepően nagyok. A gyakorlati foglalkozásokon nagyértékben építenek a diákok felelősség érzetére és nagyfokú a bizalom a diákok szakmai tudása iránt. (A javításra átvett járművökön önállóan végzett javítások.)

7 Fénykép a napról:

8 Dátum Meglátogatott cég, Sataedu Ulvila intézmény neve Program témája A Sataedu Ulvilában folyó képzéseinek megismerése, az autószerelői képzés tanulmányozása Téma vázlatos Délelőtt: Találkozás az ulvilai fogadókkal, a nap leírása programjának és ütemezésének tisztázása. Az ulvilai intézmény prezentációval kísért bemutatása, majd az egyes tanműhelyek megtekintése, betekintés az elméleti és gyakorlati képzésbe. Meglátogatott szakmaterületek: vendéglátás, elektronika, villamos ipar, informatika, automatika, építészet. Munkaebéd az iskola menzáján. Délután: A program folytatásaként az autószerelő tanműhely bejárása, a finn és a magyar autószerelő képzés prezentációval kísért bemutatása, összehasonlítása, tapasztalatok megosztása a finn autószerelő oktató kollégákkal. A tanulók mobilitásának lehetséges ideje, létszáma, helyszíne. A napi tapasztalatok rögzítése a nap finn-magyar résztvevőivel. Finn kísérőink: Pekka Koskio szakoktató és angol tanár, Juha Kuusamo szakoktató és autószerelő munkaközösség vezető, Jaakko Niemelä szakoktató és nemzetközi kapcsolatok felelőse. Marko Kemppinen vezetésével kirándulás Poriba. Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Tengerpart, kikötő, szélerőmű megtekintése. Az előtérben elhelyezett robbantott makett jó szemléltető eszköz és megfogó látvány. Ebben az iskolában is a jól felszerelt, tágas tanműhely volt számomra a legszimpatikusabb. Jó lenne a magyar viszonyok között is ilyen tanműhelyekben dolgozni.

9 Fénykép a napról:

10

11 Dátum Meglátogatott cég, Sataedu Kankaanpää intézmény neve Program témája A Sataedu Kankaanpääban folyó képzéseinek megismerése, az autószerelői képzés tanulmányozása Téma vázlatos leírása Délelőtt: Találkozás a kankaanpääi fogadókkal, a nap programjának és ütemezésének tisztázása. A kankaanpääi intézmény prezentációval kísért bemutatása, az intézményben folyó autószerelői képzés felépítésének megismerése. Munkaebéd az iskola menzáján. Délután: A program folytatásaként az autószerelő tanműhely bejárása, a finn és a magyar autószerelő képzés prezentációval kísért bemutatása, összehasonlítása, tapasztalatok megosztása a finn autószerelő oktató kollégákkal. Értékelési rendszer a Sataeduban és a BéKSZI-ben. A tanulók mobilitásának lehetséges ideje, létszáma, helyszíne. A napi tapasztalatok rögzítése a nap finn-magyar résztvevőivel. Finn kísérőink: Tapio Hemiä szakoktató és képzési vezető, Jouni Palojoki szakoktató, Mikko Perkiökangas szakoktató és autószerelő munkaközösség vezető. Marko és Eva Kemppinen meghívására a finn szauna Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim kipróbálása Harjavaltán. A meglátogatott intézményekben, annak ellenére, hogy nem nagy távolságra helyezkednek el egymástól, közel hasonló szakmaszerkezet szerint folyik a képzés. Békés megyében sok szó esik a párhuzamos képzések megszüntetéséről, ami egy városban talán megfontolandó is, de ezt a szemléletet a megyei középiskolákra kiterjeszteni szerintem nem szerencsés. Ezt erősítik meg bennem a napokban tapasztaltak.

12 Fénykép a napról:

13 Dátum Meglátogatott cég, Sataedu Kokemäki intézmény neve Program témája A Sataedu Kokemäkiban folyó képzéseinek megismerése, az autószerelői képzés tanulmányozása Téma vázlatos Délelőtt: Találkozás a fogadókkal, a nap programjának és leírása ütemezésének tisztázása. A tagiskola autószerelői képzésének prezentációval kísért bemutatása, a képzés felépítésének megismerése, összehasonlítása a magyar rendszerrel. A tanulók mobilitásának lehetséges ideje, létszáma, helyszíne. Munkaebéd az iskola Ruukku tanéttermében a fogadó finn kollégák és az intézmény igazgatója részvételével. Délután: Marko Kemppinen vezetésével az ECVETdokumentumok áttekintése, a főbb tartalmi elemek meghatározása, a még további kidolgozást igénylő területek megfogalmazása. A napi tapasztalatok rögzítése a nap finn-magyar résztvevőivel. Finn kísérőink: Rami Kantola szakoktató és autószerelő munkaközösség vezető, angol tanár és szakoktató kolléga, Matti Isokallio igazgató, Marko Kemppinen nemzetközi kapcsolatok vezetője. Eva Kemppinen vezetésével látogatás az Emil Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Cedercreutzin Múzeumban Harjavaltán. A tananyagok részletekbe menő, kölcsönös bemutatása, megismerése megerősítette, hogy a diákcserének nincs szakmai akadálya. A diákok által a másik országban megszerzett ismeretek, tapasztalatok kölcsönösen beszámíthatók a saját képzési programok alapján. Nem látom akadályát az Együttműködési megállapodás megkötésének.

14 Fénykép a napról:

15

16

17 Dátum Meglátogatott cég, intézmény neve Autószervizek Huittinenben és Kokemäkiban Sataedu Kokemäki Program témája Gyakorlati helyet nyújtó szerelőműhelyek megismerése, majd a kölcsönös tanulói mobilitás részleteinek további pontosítása Téma vázlatos Délelőtt: Három műhely megtekintése Huittinenben és leírása Kokemäkiban. A műhelyek tevékenységeinek megismerése, betekintés a külső szakmai gyakorlat szervezésébe. Tanulói gyakorlat megfigyelése. Délután: Megbeszélés a tanulói mobilitásról, a tartalmi elemek további pontosítása a Kokemäkiban megvalósuló autószerelői képzés felépítésének részletesebb megismerésével. Az értékelési rendszer megismerése, dokumentációja, összevetése a hazai gyakorlattal. A napi tapasztalatok rögzítése a nap finn-magyar résztvevőivel. Finn kísérőnk: Rami Kantola szakoktató és autószerelő munkaközösség vezető. Tanúsítványok kiállítása, majd este szabad program Poriban, városnézés, közös vacsora Marko Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Kemppinennel, tipikus finn ételek megkóstolása. A meglátogatott autószerelő üzemek alkalmasak és készek a tanulók fogadására. Sikerült megállapodni az Együttműködési megállapodás feltételeiben. A finn diákok fogadása sem okoz problémát, hiszen már három békéscsabai cég is kinyilvánította fogadókészségét, ezek a Meszlényi-Autó Kft., a Kertész Autó Kft. és az AUTO TUNING Gépjárműjavító Kft. Remélem, a következő pályázati időszakban eredményesen pályázunk, és sor kerül a magyar és finn autószerelő diákok kölcsönös mobilitására.

18 Fénykép a napról:

19

20

21 Dátum Meglátogatott cég, intézmény neve Program témája Téma vázlatos leírása Megfigyelések, jó gyakorlatok Véleményem, észrevételeim Fénykép a napról: Utazás Indulás Kokemäkiból Helsinkibe, majd müncheni átszállással Budapestre. Budapestről továbbutazás Békéscsabára. A projekt elérte célját, sikerült az autószerelő képzés összehasonlítása, a kapcsolódási területek meghatározása. A tapasztalatok alapján várom a következő időszakra vonatkozó pályázati kiírást.

22

23

A finn autószerelői képzés tanulmányozása az ECVET-alapú transznacionális mobilitás tükrében. LdV-HU-13-VEP-3011 13/0030-L/3011 ÚTI BESZÁMOLÓ

A finn autószerelői képzés tanulmányozása az ECVET-alapú transznacionális mobilitás tükrében. LdV-HU-13-VEP-3011 13/0030-L/3011 ÚTI BESZÁMOLÓ A finn autószerelői képzés tanulmányozása az ECVET-alapú transznacionális mobilitás tükrében LdV-HU-13-VEP-3011 13/0030-L/3011 ÚTI BESZÁMOLÓ Úti cél: Sataedu, Finnország Időtartam: 2013. október 26. -

Részletesebben

Békés megye szakképzés fejlesztési koncepciója

Békés megye szakképzés fejlesztési koncepciója Békés megye szakképzés fejlesztési koncepciója Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 A szakképzés-fejlesztési koncepció meghatározása... 5 A szakképzés-fejlesztési koncepció készítésének előzménye...

Részletesebben

Egyéni beszámoló az LdV-Hu-12-VEP-3001 számú mobilitási projektről

Egyéni beszámoló az LdV-Hu-12-VEP-3001 számú mobilitási projektről Egyéni beszámoló az LdV-Hu-12-VEP-3001 számú mobilitási projektről A program ideje: 2012. október 27-november 3.ig. Helyszíne: Nevsehir Törökország Fogadó intézmény: Nevsehir Teknik ve Endüstri Meslek

Részletesebben

Előterjesztő: T Á J É K O Z T A T Ó. Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szakképzési helyzetéről

Előterjesztő: T Á J É K O Z T A T Ó. Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szakképzési helyzetéről Előterjesztő: Tóth Béla Ózdi Szakképzési Centrum főigazgató T Á J É K O Z T A T Ó Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szakképzési helyzetéről Tisztelt Közgyűlés! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

Részletesebben

BEMUTATKOZÓ CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÓ CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÓ CÉGISMERTETŐ Cégünk 1991 óta sikeres szereplője a szállítmányozási piacnak, átfogó logisztikai, nemzetközi fuvarozási, szállítmányozási, fuvarszervezési szolgáltatást nyújt több mint 20 éves

Részletesebben

Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990)

Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990) Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990) Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola Ózd, Petőfi út 20. Az iskola Ózd város és térsége közoktatásában és szakképzésében meghatározó szerepet tölt be. Az Ózdi Bródy

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. Az intézmény közzétételi lista szerinti adatai a köznevelési információs rendszerben:

KÖZZÉTÉTELI LISTA. Az intézmény közzétételi lista szerinti adatai a köznevelési információs rendszerben: KÖZZÉTÉTELI LISTA Intézmény neve: Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola és Szakiskola Intézmény címe: 8900 Zalaegerszeg, Göcseji út 16. OM azonosítója: 037671 Fenti intézmény a köznevelési információs

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

HATÁRON ÁTNYÚLÓ FEJLESZTÉSI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

HATÁRON ÁTNYÚLÓ FEJLESZTÉSI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS HATÁRON ÁTNYÚLÓ FEJLESZTÉSI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2016 CESCI A Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata szakmai támogatásával egyéves, munka mellett

Részletesebben

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerepe a duális képzésben 2015.10.30. Böröcz Csaba szakmai igazgató-helyettes

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerepe a duális képzésben 2015.10.30. Böröcz Csaba szakmai igazgató-helyettes A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerepe a duális képzésben Böröcz Csaba szakmai igazgató-helyettes Nemzetgazdasági Minisztérium alapító Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal középirányító hatóság

Részletesebben

KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM

KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015 KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. kötet I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalomjegyzék A KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK KIADMÁNYOZÁSA... 1 1. BEVEZETÉS... 1

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM AZ ENYHÉN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁT ELLÁTÓ SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖTELEZŐ 9/E ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMÁNAK HELYI TANTERVE Célok és

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA IV. KÖTET HELYI TANTERVEK RÉGI OKJ SZERINT 2010. SZEPTEMBER 21.

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA IV. KÖTET HELYI TANTERVEK RÉGI OKJ SZERINT 2010. SZEPTEMBER 21. A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA IV. KÖTET HELYI TANTERVEK RÉGI OKJ SZERINT 2010. SZEPTEMBER 21. 2 SZAKKÉPZÉSI PROGRAM ÉS AZ ALKALMAZOTT SZAKMAI TANTERVEK A RÉGI

Részletesebben

TECHNIKA ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5 7. OSZTÁLY

TECHNIKA ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5 7. OSZTÁLY TECHNIKA ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5 7. OSZTÁLY Célok és feladatok A tudás hétköznapi életben való alkalmazása, a gyakorlatban való jártasság megszerzése, az alkotó képesség fejlesztése. - segítse a gyermekeket

Részletesebben

DRYRAPID. A sokoldalú szállítórendszer a száraztakarmányozáshoz

DRYRAPID. A sokoldalú szállítórendszer a száraztakarmányozáshoz DRYRAPID A sokoldalú szállítórendszer a száraztakarmányozáshoz DR 850 és DR 1500 könnyen telepíthető, nagy teljesítményű szál A sertéstartás bármely területén, ahol száraztakarmányt használnak liszt, morzsa,

Részletesebben

Budapesti Műszaki SzC VEREBÉLY LÁSZLÓ SZAKKÖZÉPISKOLÁJA és SZAKISKOLÁJA. Villamosenergia-ipari képzéssel

Budapesti Műszaki SzC VEREBÉLY LÁSZLÓ SZAKKÖZÉPISKOLÁJA és SZAKISKOLÁJA. Villamosenergia-ipari képzéssel Villamosenergia-ipari képzéssel Informatikai területtel Rendészeti ágazattal KÍNÁLATUNK Általános szakközépiskolai képzésre (9-12. évfolyam) épülő, majd érettségit követő egyéves szakképzéseket (14. évfolyam)

Részletesebben

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető. állását, melyet a 2016. március 7-én a KÖZIGÁLLÁS pályázati adatbázisában 193/C azonosító számon hirdettek meg.

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető. állását, melyet a 2016. március 7-én a KÖZIGÁLLÁS pályázati adatbázisában 193/C azonosító számon hirdettek meg. Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum 1138 Budapest Váci út 179-183. PÁLYÁZAT Alulírott, megpályázom a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Szakközépiskolája és Szakiskolája (1204 Budapest,

Részletesebben

: 4440 Tiszavasvári, Petőfi út 1. : Tel.: 42/520-045; 520-046 Fax: 42/520-045 : Honlap: http://www.vpszk.sulinet.hu E-mail: vpkszk@vpkszk.sulinet.

: 4440 Tiszavasvári, Petőfi út 1. : Tel.: 42/520-045; 520-046 Fax: 42/520-045 : Honlap: http://www.vpszk.sulinet.hu E-mail: vpkszk@vpkszk.sulinet. A T ii s z a v a s v á r ii K ö z é p ii s k o ll a,, S z a k ii s k o ll a é s K o ll ll é g ii u m P Á L Y A V Á L A S Z T Á S I T Á J É K O Z T A T Ó J A 2 0 1 3 / 1 4 NYÍÍLT NAP: : 20112 okttóbeerr

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

A felvétellel kapcsolatos információk

A felvétellel kapcsolatos információk A felvétellel kapcsolatos információk A jelentkezés módja, és ideje: A 47/2013. sz. EMMI rendelet 3. sz melléklete szerint: a tanulók által kitöltött, az iskola által továbbított jelentkezési lapon 2016.

Részletesebben

Bordány Nagyközség Önkormányzatának Polgármesterétől T/8 /2014

Bordány Nagyközség Önkormányzatának Polgármesterétől T/8 /2014 Bordány Nagyközség Önkormányzatának Polgármesterétől T/8 /2014 Előterjesztés Térségi Vízmű-üzemeltetési Intézmény kezelésében álló Mórahalom, Kölcsey u. 2. szám alatti ingatlan bérbeadásához Tisztelt Képviselő-

Részletesebben

Balesetmentes munkahely az egyetlen elfogadható munkavédelmi cél. Egyéni védőeszköz szolgáltatások

Balesetmentes munkahely az egyetlen elfogadható munkavédelmi cél. Egyéni védőeszköz szolgáltatások Egyéni védőeszköz szolgáltatások Balesetmentes munkahely az egyetlen elfogadható munkavédelmi cél A textilipari szolgáltatóként működő Lindström egy finn családi vállalat, melyet 1848-ban alapítottak.

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT (A Szervezeti és működési szabályzat 22. sz melléklete) Elfogadva: 2010. december 14. Módosítva: 2012. január 25., hatályba lép: 2012. január 27-én

Részletesebben

FINNORSZÁGI TANULMÁNYÚ T TAPASZTALATAI

FINNORSZÁGI TANULMÁNYÚ T TAPASZTALATAI FINNORSZÁGI TANULMÁNYÚ T TAPASZTALATAI Nyirádi Lajos Az Erdő- és Fagazdasági Egyesülés Irodája a fagazdasági szakemberek részére szakmai tanulmányutat szervezett Finnországba. A tanulmányút témaköre az

Részletesebben

budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László SzakközépiskolÁJA és SzakiskolÁJA

budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László SzakközépiskolÁJA és SzakiskolÁJA budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László SzakközépiskolÁJA és SzakiskolÁJA Felvételi tájékoztató füzet 2016/2017 OM azonosító: 203058 Iskolakód: 051411 Cím: 1139 Budapest, Üteg utca 15. Tel.:

Részletesebben

5.27 Technika, életvitel és gyakorlat az 5-7. évfolyam számára

5.27 Technika, életvitel és gyakorlat az 5-7. évfolyam számára 5.27 A Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 7. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a mindennapi életvitel szempontjából

Részletesebben

Szakmai látogatás a Szlovák Szocialista Köztársaságban

Szakmai látogatás a Szlovák Szocialista Köztársaságban Szakmai látogatás a Szlovák Szocialista Köztársaságban 1989 nyarán biztonsági szakemberekből álló küldöttség utazott a Szlovák Szocialista Köztársaságba azzal a céllal, hogy tanulmányozza a szlovák büntetésvégrehajtás

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2.

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tartalom 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat jogalapja:... 3 1.2. A tűzvédelmi szabályzat célja:... 3 1.3.

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Dr. Örvös Mária LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM (oktatási segédlet) Budapest, 2010 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...

Részletesebben

polgármester Tárgy: Javaslat a Kazincbarcika, Herbolyai u. 1-3. szám (576/1 hrsz.) alatti ingatlan használatba és működtetésbe adására

polgármester Tárgy: Javaslat a Kazincbarcika, Herbolyai u. 1-3. szám (576/1 hrsz.) alatti ingatlan használatba és működtetésbe adására Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Bálint Judit Barcika Centrum Kft ügyvezetői asszisztens Tárgy: Javaslat a Kazincbarcika, Herbolyai u. -3. szám (576/ hrsz.) alatti ingatlan használatba

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁTSZERÉSZ ÉS FOTÓCIKK- KERESKEDŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁTSZERÉSZ ÉS FOTÓCIKK- KERESKEDŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁTSZERÉSZ ÉS FOTÓCIKK- KERESKEDŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

PÁLYÁZAT. a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiuma. tagintézmény-vezetői. munkakör betöltésére 2016.

PÁLYÁZAT. a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiuma. tagintézmény-vezetői. munkakör betöltésére 2016. PÁLYÁZAT a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezetői munkakör betöltésére Pályázó: Tóth Erika Pályáztató: Gyulai Szakképzési Centrum 2016. Tagintézmény-vezetői

Részletesebben

Közzétételi Lista HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZC CORVIN MÁTYÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA

Közzétételi Lista HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZC CORVIN MÁTYÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA Közzétételi Lista HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI SZC CORVIN MÁTYÁS SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA 1 2015-2016 A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról alapján a nevelésioktatási

Részletesebben

Tagintézmény-vezetői pályázat. Szereminé Hegedűs Krisztina 2016.

Tagintézmény-vezetői pályázat. Szereminé Hegedűs Krisztina 2016. Tagintézmény-vezetői pályázat Szereminé Hegedűs Krisztina 2016. Pályázat A Székesfehérvári SZC Árpád Szakképző Iskolája és Kollégiuma Tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályáztató:

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. Épületgépészeti rendszerszerelő

SZAKMAI PROGRAM. Épületgépészeti rendszerszerelő Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Épületgépészeti rendszerszerelő OKJ azonosító szám 31 582 21 11. 12. szakképző évfolyam

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Előterjesztés A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának 2009. október 13-i ülésére

Előterjesztés A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának 2009. október 13-i ülésére Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának Elnöke Szám: 1311-8/2009. Előterjesztés A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottságának 2009. október

Részletesebben

Szakképzettsége magyar, ének-zene szak tánc- és drámapedagógus népzene szak. műszaki tanár, mérnöktanár. gépész üzemmérnök, autógépész mérnöktanár

Szakképzettsége magyar, ének-zene szak tánc- és drámapedagógus népzene szak. műszaki tanár, mérnöktanár. gépész üzemmérnök, autógépész mérnöktanár Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium A pedagógusok iskolai, szakképzettsége a helyi tanterv tantárgyfelosztásához hozzárendelve Sorszám 1. 76165706141 főiskola magyar, ének-zene szak

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat Gyakornoki szabályzat A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) bekezdés, valamint a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai

A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai 2009/2 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 2. szám 2009. január 09. A foglalkoztatottak munkába járási, ingázási sajátosságai A tartalomból 1 Főbb megállapítások 2 A

Részletesebben

Befektetés Támogató Központ - Świętokrzyskie Vajdaság 2015-12-16 20:07:11

Befektetés Támogató Központ - Świętokrzyskie Vajdaság 2015-12-16 20:07:11 Befektetés Támogató Központ - Świętokrzyskie Vajdaság 2015-12-16 20:07:11 2 A dél-lengyelországi Świętokrzyskie (azaz a Szentkereszt vajdaság) 11.710 tizenegy n;gzyet zetkilométeren terül el, (mely megegyezik

Részletesebben

Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219

Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219 Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219 PEDAGÓGIAI PROGRAM 8000 Székesfehérvár, Berényi út 105 Székesfehérvár 2013. március 27. 2 Tartalomjegyzék I. AZ ISKOLA NEVELÉSI

Részletesebben

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1.

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Szabványok Levegőtisztaságvédelem Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Nemzetközi egyezmények //2004.04.14. Genfi Egyezmény a nagy távolságra jutó, országhatárokon

Részletesebben

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére AJÁNLÁS A könyvtári minőségirányítás bevezetésére készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárságának megbízásából 1. Bevezető Már a szakfelügyeletről szóló 2001. évi rendeletben

Részletesebben

MAKITA. GYALU KP312S Használati utasítás

MAKITA. GYALU KP312S Használati utasítás MAKITA GYALU KP312S Használati utasítás (1) Mélységállítógomb (2) Jelző lemez (3) Indítókapcsoló (4) Rögzítőgomb a kapcsolóhoz (5) Újraindító kapcsoló (6) Stift (7) Vezető lemez (8) Hátsó talp (9) Láb

Részletesebben

Munkaterv Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolája - 2014/2015 tanév

Munkaterv Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolája - 2014/2015 tanév Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolája MUNKATERV 2015/2016. tanév 1 A nyári időszak és a tanév elejének feladatai, történései 2015. július 1-jén országos szinten 44 szakképzési centrum alakult

Részletesebben

I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI . melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 8. Fax: 06 1 336 771, 06 1 336 777 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Szakmai program (helyi tanterv)

Szakmai program (helyi tanterv) ÉLTES MÁTYÁS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA, EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT 2800, Tatabánya, Bánhidai-ltp. 408. Szakmai program (helyi tanterv)

Részletesebben

Nagyváthy János Középiskola

Nagyváthy János Középiskola Nagyváthy János Középiskola Somogyi TISZK Középiskola és Szakiskola Dráva Völgye Tagintézményének Nagyváthy János Szakképzője Csurgó, Iharosi u. 2. Tel: 82/471-031 Fax: 82/471-776 E-mail: titkarsagcsurgo@freemail.hu

Részletesebben

Az iskola egyedi kódszáma: 031627

Az iskola egyedi kódszáma: 031627 Intézmény neve: József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Címe: 3200 Gyöngyös, Kócsag u. 36-38. Telefax: 37/311-673 Honlap: www.jozsefa-gy.sulinet.hu E-mail: jaszk@jozsefa-gy.sulinet.hu Igazgató:

Részletesebben

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020. A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata

Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020. A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2013-2020 A FMFKB által 2013. május 29-én elfogadott koncepció 2015. évi felülvizsgálata Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2015. november 10.

Részletesebben

MLBKT 17. KONGRESSZUS - 2009. november 12. -

MLBKT 17. KONGRESSZUS - 2009. november 12. - MLBKT 17. KONGRESSZUS - 2009. november 12. - PÉNZÜNK ÚTJAI Logisztikai beruházások uniós forrásokból EU pályázati lehetőségek a 2009-2010-es időszakban Előadásvázlat Aktuális pályázati körkép röviden A

Részletesebben

Beszámoló a BARCIKA PRÍMA Közétkeztetési és Vendéglátó Kft. működéséről 2012 2013.

Beszámoló a BARCIKA PRÍMA Közétkeztetési és Vendéglátó Kft. működéséről 2012 2013. Beszámoló a BARCIKA PRÍMA Közétkeztetési és Vendéglátó Kft. működéséről 2012 2013. Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Lövey Zoltán ügyvezető igazgató Kazincbarcika, 2014. június 20. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

CITROËN C3. Az Ön CITROËN márkakereskedése

CITROËN C3. Az Ön CITROËN márkakereskedése és szórakoztató elektronika 3 6 4 7 5 8 Boutique Egyéni Citroën stílus 21 1 USB Box (1) Ez a gépjármû kesztyûtartójában diszkréten megbújó kompakt egység egy USB-port, jack aljzat vagy ipod - kábel segítségével

Részletesebben

A MODERN LOGISZTIKA SZEMLÉLETE ÉS TRENDJEI

A MODERN LOGISZTIKA SZEMLÉLETE ÉS TRENDJEI HFF 2007-2008 EUROLOGISZTIKUSI SZEMLÉLET II. A MODERN LOGISZTIKA SZEMLÉLETE ÉS TRENDJEI EUROLOGISZTIKA A XXI. SZÁZAD EGYIK LEGNAGYOBB KIHÍVÁSA ELŐADÓ: ESTÓK SÁNDOR estok.s@freemail.hu EUROLOGISZTIKA A

Részletesebben

A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA

A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA VEZETŐI PÁLYÁZAT A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA Készítette: Képesné Kövessy Margit Salgótarján, 2016.04.14. 1.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÚTORASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÚTORASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÚTORASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLA KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLA KONCEPCIÓJA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLA KONCEPCIÓJA VARGA ATTILA, KŐPATAKINÉ MÉSZÁROS MÁRIA, MAYER JÓZSEF, VÍGH SÁRA Egész nap iskola

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása 1. SZ. MELLÉKLET Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

ALAPKÉPZÉS. Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. 2013. szeptemberben induló alapképzési szakok. Biztonság- és védelempolitikai

ALAPKÉPZÉS. Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. 2013. szeptemberben induló alapképzési szakok. Biztonság- és védelempolitikai ALAPKÉPZÉS Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2013. szeptemberben induló alapképzési szakok Biztonság- és védelempolitikai A nemzetvédelmi és katonai képzési terület védelmi képzési ágához tartozó biztonság-

Részletesebben

A PÉNZFORGALOM LEBONYOLÍTÁSA

A PÉNZFORGALOM LEBONYOLÍTÁSA A PÉNZFORGALOM LEBONYOLÍTÁSA A belföldi pénzforgalom lebonyolítása A pénzforgalom gyűjtőfogalom, Közvetlen a pénzforgalom Közvetett a pénzforgalom Bankszámla Bankszámlán a bankszámlaszerződéssel létrehozott

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Jóváhagyta: Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottsága

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Jóváhagyta: Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottsága BÉKÉS MEGYEI TISZA KÁLMÁN KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAM Jóváhagyta: Békés Megye Képviselő-testülete Humán Ügyek Bizottsága 2011. szeptember 1. hatállyal, 182/2011. (VIII.30.) HÜB számú határozatával

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara A GYAKORLATI SZINTVIZSGA KÉZIKÖNYVE

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara A GYAKORLATI SZINTVIZSGA KÉZIKÖNYVE Magyar Kereskedelmi és Iparkamara A GYAKORLATI SZINTVIZSGA KÉZIKÖNYVE Budapest 2006 Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával A kiadvány összeállításában

Részletesebben

Közhasznúsági melléklet 2012

Közhasznúsági melléklet 2012 Adószám: 18131354-1-41 Törvényszék: 01 Fővárosi Törvényszék Bejegyző határozat száma: 12 PK 60396 /2008/3. Nyilvántartási szám: 01/03/10583 1011 Budapest, Hunyadi János út 13 2012 -1-1. Tárgyévben végzett

Részletesebben

Változó ipar és oktatás kapcsolat egy változó világban adalékok az IVSZ oktatási stratégia vitájához

Változó ipar és oktatás kapcsolat egy változó világban adalékok az IVSZ oktatási stratégia vitájához Változó ipar és oktatás kapcsolat egy változó világban adalékok az IVSZ oktatási stratégia vitájához Gacsal József Alelnök, IVSZ 2013.11.28. DE! 2013 Budapest Ezt ki és mikor mondta? "Ma nálunk minden

Részletesebben

A családi háttér és az iskolai utak eltérései

A családi háttér és az iskolai utak eltérései 13 Szanyi-F. Eleonóra A családi háttér és az iskolai utak eltérései Az alábbi cikk első része egy, e folyóiratban korábban megjelent írás (Hiányszakmát tanuló végzős szakiskolások; ÚPSz 211/6) folytatása.

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM PÉK SZAKKÉPESÍTÉS ADAPTÁLT KÖZPONTI PROGRAM HALLÁSSÉRÜLT TANULÓK SZÁMÁRA 2008 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet munkacsoportjában,

Részletesebben

Huber Péter. Pori, Finnország. 2011. Augusztus 2011. December

Huber Péter. Pori, Finnország. 2011. Augusztus 2011. December Huber Péter Pori, Finnország Satakunta University of Applied Sciences 2011. Augusztus 2011. December Bevezetés: Huber Péter vagyok, az Óbudai Egyetem Kandó Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézetének

Részletesebben

SZERSZÁMKÉSZÍTŐ. I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere. A központi program

SZERSZÁMKÉSZÍTŐ. I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere. A központi program I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető LAKATNÉ MESTER ÉVA

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető LAKATNÉ MESTER ÉVA egy jó stratégia az új helyzethez igazítja a taktikáját /Roberta Rich/ PÁLYÁZAT a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Szombathelyi Szolgáltatási SZC Barabás György Műszaki Szakközépiskolája

Részletesebben

Kereskedelem ágazat Kereskedelem- marketing, üzleti adminisztráció

Kereskedelem ágazat Kereskedelem- marketing, üzleti adminisztráció Kereskedelem ágazat Kereskedelem- marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport 54 345 01 logisztikai ügyintéző Szakközépiskola 9-12.évfolyam Érettségire épülő szakképzés 13-14. évfolyam HELYI TANTERV

Részletesebben

OM azonosítók és tanulmányi területek jegyzéke a középfokú iskolai felvételihez a 2016/2017. tanévre Jász-Nagykun-Szolnok megye

OM azonosítók és tanulmányi területek jegyzéke a középfokú iskolai felvételihez a 2016/2017. tanévre Jász-Nagykun-Szolnok megye OM azonosítók és tanulmányi területek jegyzéke a középfokú iskolai felvételihez a 2016/2017. tanévre Jász-Nagykun-Szolnok megye A jegyzék szerkesztése 2015. december 1-jén zárult le. Az ezen időpont után

Részletesebben

Holland, dán és svéd börtönökben*

Holland, dán és svéd börtönökben* KITEKINTÉS Holland, dán és svéd börtönökben* Az Eqrópa Tanács szervezésében és pénzügyi támogatásával 1990 nyarán dr. Horváth Tibor (Miskolci Egyetem) és dr. Csetneky László (Rendőrtiszti Főiskola) társaságában

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP Programmodul részletes bemutatása 4. SZ. MELLÉKLET Valamennyi programmodulra különkülön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése

Részletesebben

Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. Informatikai stratégia

Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. Informatikai stratégia Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Informatikai stratégia 2011-2015 Az Informatikai Stratégiát Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 136/2011.(VI.27.) Kt. számú határozatával

Részletesebben

2007. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉS EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ

2007. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS ÉS EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Nyíregyháza-Nagykálló-Tiszavasvári Nyírvidék Térségi Integrált Szakképző Központ Közhasznú Társaság NYÍRVIDÉK TISZK KHT. 4400 Nyíregyháza, Árok u. 53. Cégjegyzékszám: 15-14-000169 Statisztikai számjel:

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT. Érvényes: 2008. JANUÁR 01-től

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT. Érvényes: 2008. JANUÁR 01-től KIRÁLY ENDRE IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM VÁC GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Érvényes: 2008. JANUÁR 01-től Vác, 2007. november 30. Mészáros Ferenc igazgató Tartalomjegyzék 1. Fogalmak meghatározása...

Részletesebben

A tanév rendje. Speciális szakiskola, szakiskola, intézményegység 2010-2011.

A tanév rendje. Speciális szakiskola, szakiskola, intézményegység 2010-2011. A tanév rendje Speciális szakiskola, szakiskola, intézményegység 2010-2011. Kiemelt feladataink a tanévben: A női szabó szakma helyi tantervének átdolgozása a 2 éves képzésre. Szintvizsgák előkészítése,

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 2000. június 8-án tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 2000. június 8-án tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 2000. június 8-án tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A Tárgy: Vágvölgyi Gábor képviselő napirend előtti felszólalása - Vágvölgyi Gábor képviselő

Részletesebben

A SZINERGIA ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SZINERGIA ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZINERGIA ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 1031 Budapest, Erzsébet krt. 39. PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Véleményem szerint az országnak, a hazának egyik legfontosabb kérdése az, hogy ki neveli, és hogy neveli eljövendő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Előterjesztő neve és beosztása: Szervezeti egység: Dr. Varga István dékán Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar E L Ő T E R J E S Z T É S A Szenátus 2015.

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Polietilén bevásárlótáskák: barát vagy ellenség? Sok vád éri manapság a műanyagból, elsősorban polietilénből gyártott zacskókat, bevásárlószatyrokat. A viták oda vezettek, hogy egyre

Részletesebben

KO NYVTÁ R Szervezeti e s Mu ko de si SZÁBÁ LYZÁT

KO NYVTÁ R Szervezeti e s Mu ko de si SZÁBÁ LYZÁT KO NYVTÁ R Szervezeti e s Mu ko de si SZÁBÁ LYZÁT Kiadás dátuma: 2013. szeptember Készítette: ------------------------------------ --------------------------------------- Burai Bernadett intézményvezető

Részletesebben

ELADÓ INGATLANOK. Ajánlattételi feltételek

ELADÓ INGATLANOK. Ajánlattételi feltételek ELADÓ INGATLANOK Ajánlattételhez szükséges letölthető dokumentumok - Ajánlattételi feltételek - Ajánlattételi adatlap Ajánlattételi feltételek Tisztelt Érdeklődő! A megvételre ajánlja a melléklet szerinti,

Részletesebben

Szervezési tippek disszeminációs rendezvényhez. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány

Szervezési tippek disszeminációs rendezvényhez. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány Szervezési tippek disszeminációs rendezvényhez Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány Disszemináció projekteredmények terjesztése projekttermékek terjesztése (új képzések, tantervek, tananyagok, taneszközök,

Részletesebben

Az intézmény jogállása és a bankszámlarend 2008. január elsejétől, a többi módosítás 2007. november 10.-étől hatályos.

Az intézmény jogállása és a bankszámlarend 2008. január elsejétől, a többi módosítás 2007. november 10.-étől hatályos. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés /2007. (XI. 9.) számú határozata a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hámori András Szakközépiskola és Szakiskola egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratáról A Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév A szakképzésről szóló, 2011. évi CLXXXVII. törvény változását követően 2015. július 1-én megalakultak a Szakképzési Centrumok. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről

Részletesebben