. 5. Építési- felújítási- karbantartási munkák alatti pályarészek felügyelete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ". 5. Építési- felújítási- karbantartási munkák alatti pályarészek felügyelete"

Átírás

1 . 5. Építési- felújítási- karbantartási munkák alatti pályarészek felügyelete 5.1. Kivitelező a MÁV ZRt. szervezeti egysége, vagy érvényes MÁV ZRt. szakvizsgával és érvényes képesítéssel rendelkező kivitelező Általános szempontok a.) Vágányzárban végzett munkák (vágányzár forg. veszélyes hibával nem mondható le) b.) Nem vágányzárban végzett munkák: A pályafenntartási szakszolgálat ellenőrzési kötelezettsége Az építés-, felújítás-, karbantartás alatti pályarészek felügyeletének ellátása (időszakok) 5.2. MÁV ZRt. szakvizsgákkal (képesítéssel) nem rendelkező kivitelező 5.3. A vasúti pálya próbaüzemi és ideiglenes forgalomba helyezése építési és felújítási, karbantartási munkák után

2 A kivitelező által végzett ideiglenes forgalomba helyezés Szakaszmérnökség által végzett ideiglenes forgalomba helyezés A pályafenntartási alosztály által végzett ideiglenes forgalomba helyez 5.4. Mérnöki létesítmények próbaüzemi, ideiglenes és végleges forgalombahelyezése építési és felújítási, karbantartási munkák után I.) A 15/1987. (XII.27.) KM-ÉVM alapján II.) A hídon lévő vasúti pálya megbontásával járó munkák III.) A hídon lévő vasúti pálya megbontása nélküli munkák A forgalombiztos állapotban tartásról a vasúti építmény engedélyese tartozik folyamatosan gondoskodni. Az üzembiztonság fenntartásáért való felelősséget az üzemeltető másra át nem háríthatja, de annak teljesítésére más, a fenntartási tevékenységre jogosult szervvel, vagy személlyel szerződést köthet.

3 5.1. Kivitelező a MÁV ZRt. szervezeti egysége, vagy érvényes MÁV ZRt. szakvizsgával és érvényes képesítéssel rendelkező kivitelező Általános szempontok A képesítések igazolása. A pályafelügyeletet nem kell átadni számára, ha: a kivitelezés várható befejezéséig nincs előírt pályafelügyeleti tevékenység a munkába vett pályarész pályafelügyelete nem határolható el a MÁV ZRt. által végzett pályafelügyelettől Karbantartási munkák esetén a pályafelügyelet átadása az üzemeltető egyedi mérlegelése alapján történik. Nagyobb hosszra (állomásközre) kiterjedően végzett pálya megbontással járó beavatkozás (pl.: tömeges aljcsere, ágyazatrostálás, stb.) esetén a pályafelügyeleti tevékenység átadandó. Átadást írásban rögzíteni kell A pályafelügyeleti utasítás szigorú betartása. A rendszeresített nyomtatványok használata

4 A kivitelező felelőssége A kivitelező köteles írásban bejelenteni a tényleges munkavégzés megkezdését az érintett főpályamesteri szakasznak, valamint a műszaki, és karbantartási ellenőrnek. a.) Vágányzárban végzett munkáknál (Vg.zár lemondás, forg.vesz. hiba nem lehet) b.) Nem vágányzárban végzett munkáknál: A munkát irányító művezetőnek (pm-nek) műszaki felülvizsgálatot kell tartania A pályafenntartási szakszolgálat ellenőrzési kötelezettsége A pályafenntartási alosztályvezető írásban köteles rendelkezni az üzemeltetési ellenőr személyéről és az ellenőrzés gyakoriságáról. A kivitelezés legkritikusabb munkafázisait az arra kötelezetteknek ellenőrizniük kell. - Forgalombiztonsági szempontból -Műszaki szempontból Az üzemeltetési ellenőr felelős az észrevételek helyszíni azonnali szóbeli, majd időbeni írásban történő megtételéért (tervtől eltérő kivitel, többletteljesítmény azonban csak a műszaki ellenőrrel, karbantartási ellenőrrel egyetértésben követelhető). Észrevételének figyelmen kívül hagyása esetén megbízójának jelentést köteles tenni. Vasútbiztonságot veszélyeztető hiányosság esetén azonnal intézkedni, szükség esetén sebességkorlátozás bevezetése, vagy a vágány lezárása útján is. Szükség esetén felfüggesztheti a munkavégzést.

5 Az építés-, felújítás-, karb. alatti pályarészek felügyelete: Időszak Pályafelügyelet-karbantartás I. pft. szakszolgálat II. kivitelező III. kivitelező IV. pft. szakszolgálat I. Időszak: A munkaterület átadásától a vágány megbontásával járó tényleges munkavégzés megkezdéséig Munkaterület átadási jegyzőkönyv! II. Időszak: A tényleges munkavégzés megkezdésétől az ideiglenes forgalomba helyezésig. III. Időszak: Az ideiglenes forgalombahelyezéstől a műszaki átadási jegyzőkönyvben rögzített hiányosságok megszüntetéséig Az A határon belüli értékeket a műszaki (részműszaki) átadás utáni 90 napig meg kell követelni. Amennyiben a HV eljárás 90 napon belül megtörténik, a kivitelező a HV bejáráson mentesíthető a karbantartási feladatok alól.

6 A műszaki (részműszaki) átadásra a kivitelezőnek a szükséges vizsgálatokat, méréseket el kell végezni, és az erről készült dokumentációt az eljárás során köteles átadni. Ezen méréseket a pft. szakszolgálatnak ellenőriznie kell (részvétel a mérésben és utánmérések). A hiányosságok megszüntetését közös felülvizsgálat után a kivitelező és a pályafenntartási szakszolgálat jegyzőkönyvben köteles rögzíteni. E jegyzőkönyvben időpont megjelöléssel kell szerepeltetni a kivitelező pályafelügyelet alóli mentesítését. Amennyiben a műszaki (részműszaki) átadási eljáráson rögzített hiányosságok a forgalom biztonságát nem veszélyeztetik, a pályafelügyelet alóli mentesítést a kivitelező részére műszaki (részműszaki) átadáson meg lehet adni. Előzetes bejárás alapján és jegyzőkönyv felvétele mellett a Pályafenntartási szakszolgálat a kivitelező megrendelésére elláthatja a pályafelügyeletet a II. és III. időszakban is.

7 IV. Időszak: A műszaki átadási jegyzőkönyvben rögzített hiányosságok megszüntetésétől a végleges forgalombahelyezésig, hatósági engedélyköteles munka esetén a használatbavételi engedélyig tart. A IV. időszakban visszaáll a MÁV ZRt. pályafenntartási szakszolgálat teljes felügyeleti, és a műszaki (részműszaki) átadást követő 90 nap után a karbantartási felelőssége MÁV ZRt. szakvizsgákkal (képesítéssel) nem rendelkező kivitelező Forgalmi vágányt érintő tevékenység, felügyeleti dolgozó jelenléte mellett végezhető, a vállalkozó megrendelése alapján A dolgozót írásban kell megbízni A vasúti pálya próbaüzemi és ideiglenes forgalomba helyezése építési és felújítási, karbantartási munkák után Az ideiglenes forgalomba helyezést a XV. sz. melléklet szerinti jegyzőkönyv felvételével, valamint a forgalmi naplóba történő bejegyzéssel kell dokumentálni. A próbaüzemi forgalomba helyezési jegyzőkönyvben szerepelnie kell a hatósági létesítési engedélyben előírtaknak is

8 A kivitelező által végzett ideiglenes forgalomba helyezés Az érdekelt társszolgálati ágak képviselőinek bevonásával valamennyi al-, felépítményiés hídmunkák a MÁV ZRt. szakvizsgákkal rendelkező kivitelező által forg. helyezhetők. ha biztosítóberendezés, illetve felsővezeték átalakítása nem történik (szabályozás nem minősül átalakításnak), nincs nyomvonal korrekció, nem változott meg a vágánykapcsolatok kialakítása, nem kell műtárgy próbaterhelést végezni, provizórium vagy műtárgy beépítés nem történt, utasforgalmi létesítményt nem érint, a folyamatos vágányzár hossza a 72 órát nem haladja meg Szakaszmérnökség által végzett ideiglenes forgalomba helyezés MÁV ZRt. szakvizsgákkal (képesítéssel) nem rendelkező kivitelező esetén a szakaszmérnökség végzi a forgalomba helyezést az pont szerint. (előző pont, de nincs a kivitelezőnek MÁV szakvizsgája) A pályafenntatási alosztály által végzett ideiglenes forgalomba helyezés A pályafenntartási alosztály helyezi forgalomba mindazon munkákat, melyekre a kivitelező, illetve a pályafenntartási szakszolgálat nem kapott a közlekedési hatóságtól műszaki engedélyt.

9 5.4. Mérnöki létesítmények próbaüzemi, ideiglenes és végleges forgalombahelyezése építési és felújítási, karbantartási munkák után Új építésű, felújított, átalakított, bővített hidak, átereszek, alagutak, támfalak esetében a vasúti forgalom megindítása előtt az építési, létesítési engedélyben foglaltak betartását és a szakszerű kivitelt is vizsgálni kell. A vasúti hidak használatbavétel, forgalomba helyezés előtti vizsgálatának részletes szempontjait a Vasúti Hídszabályzat tartalmazza. Az alagutak, támfalak vizsgálata során is e szabályozás szellemében kell eljárni. A forgalomnak való átadás módja, a követendő eljárás a hídszerkezet típusától, nyílásától, szerkezetétől, az átalakítás, felújítás, bővítés mértékétől függően változó. A 15/1987. (XII.27.) KM-ÉVM sz. rendelet amely a /1988. sz. utasításban lett kiadva [Rendelet a 15/1987 hidakra vonatkozó előírásainak végrehajtására] : A forgalomba helyezést vasúti hidász szakember rendelheti el.

10 1. Hatósági engedély nélkül, vasúti tervjóváhagyással létesíthető, helyezhető forgalomba, bontható el, alakítható át teherbírás vált. nélkül: 10 m és ennél kisebb, de 5 m-nél nagyobb szabad nyílású állandó jellegű típusterv alapján épülő vasúti híd, 5 m és ennél kisebb szabad nyílású nem típusterv alapján épülő vasúti híd, utasaluljáró nyílásmérettől függetlenül, 30 m és ennél kisebb nyílású ideiglenes hidak, teherbírás változással nem járó fentiektől eltérő szerkezetek, 2. E körbe nem tartozó hidak hatósági engedéllyel létesíthetők, hatósági engedéllyel vehetők használatba, helyezhetők üzembe. A műtárgyakon csak a hatóság létesítési ill. átalakítási engedélyében előírt próbaüzem tartható. 3. Műtárgyakat (híd, alagút, tám-, és bélésfal) érintő munkavégzés, amelyre építési, átalakítási engedélyt a vasút üzemeltetője adott, és ideiglenes forgalombahelyezési engedélyt kell adni.

11 3. Építési provizórium beépítés ideiglenes forgalombahelyezési engedély köteles. A próbaüzemet, az ideiglenes és végleges forgalombahelyezést a vasúti hidakon, mérnöki létesítményeken csak az arra jogosult engedélyezheti II.) A hídon lévő vasúti pálya megbontásával járó munkák III.) A hídon lévő vasúti pálya megbontása nélküli munkák A pályás eljárási rendet a P-83/2006. PMLI sz. rendelet [Vasúti pálya és tartozékai üzembe helyezésének feltételei], a hidász eljárási rendet a P-11444/2001. PHMSZ sz. rendelet szabályozza részletesen.

12 XIV. sz. melléklet: Forgalomba helyezési jegyzőkönyv tartalmi előírásai 1. Forgalomba helyezés helye, időpontja 2. Jelenlévők 3. Bizottság vezetője 4. Forgalomba helyezés tárgya 5. Forgalomba helyezendő létesítmény legfontosabb jellemzői 6. Forgalomba helyezés szempontjából megállapított hiányosságok 7. A hiányosságok megszüntetésének határidői, felelősei 8. Egyéb megállapítások 9. Forgalomba helyezési engedély

13 XV. sz. melléklet: Forgalomba helyezési engedély FORGALOMBAHELYEZÉSI ENGEDÉLY A sz. vágányzári engedélyben kapott felhatalmazás alapján a.. szelvénytől.. szelvényig terjedő pályaszakaszt műszaki felülvizsgálat után az alulírott társ szolgálati szervek képviselőinek hozzájárulásával.. szelvénytől. szelvényig. km/h sebességgel.. szelvénytől. szelvényig. km/h sebességgel.. szelvénytől. szelvényig. km/h sebességgel

14 t tengelyterheléssel, az alábbi egyéb korlátozásokkal. forgalomba helyezem....., 20. év hó..nap.óra.perc. (kivitelező vagy mérnöki szakasz) megbízottja Biztosítóberendezési szolgálat részéről:.. (név) aláírás, időpont Felsővezetéki szolgálat részéről:.. (név) aláírás, időpont Hídépítési szolgálat részéről:.. (név) aláírás, időpont Forgalmi szakszolgálat részéről:.. (név) aláírás, időpont Kivitelező (mérnöki szakasz forgalomba helyezés esetén):.. (név) aláírás, időpont Ha valamelyik szolgálat nem érintett, a helyét ki kell húzni.

15 XVI. sz. melléklet: Ideiglenes/végleges forgalomba helyezési vagy próbaüzemi jegyzőkönyv.../20.. PÜ PMLI. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ideiglenes / végleges forgalomba helyezési vagy próbaüzemi Készült: év......hó...-án Jelen vannak: Ideiglenes/ végleges forgalomba helyezési ill. próbaüzemi engedélyt adó szerv részéről:.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás / mint az eljárás vezetője. Az építtető / engedélyes részéről /.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás / A tervező részéről:.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás /

16 A kivitelező részéről:.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás / Az üzemeltető részéről:.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás /.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás /.../ a szerv megnevezése /.../ név, beosztás / Tárgy:......vasútvonal...szelvényében lévő......híd Ideiglenes / végleges forgalomba helyezési ill. próbaüzemi engedélyezése Eljárás:

Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság. VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23.

Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság. VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23. Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23. Állandó és ideiglenes sebességkorlátozások alakulása A pályafelügyeleti

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Magyar Vasút 2018 Konferencia 2018. szeptember 13. New York Palace The Dedica Anthology Győrik Balázs koordinációs főmérnök NIF Zrt. Tartalom Jelenlegi

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2017. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Építési Műszaki Ellenőr Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció

Részletesebben

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Építési műszaki ellenőr. Továbbképzés Fejér Megyei Mérnöki Kamara Építési műszaki ellenőr Továbbképzés 2018. Fejér Megyei Mérnöki Kamara Az Definíció Feladatai Felelőssége Összeférhetetlenségi szabályok Vonatkozó jogszabályi környezet Definíció A műszaki ellenőr az építtető

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉS NAPLÓ Elektronikus építés napló bevezetése Cél: a kivitelezési tevékenység dokumentálásának korszerűsítése, a kivitelezési folyamat nyomon követhetősége, a hitelesség erősítése, távolról

Részletesebben

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése MÁV 80a számú vasúti fővonal Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt SB-RÁKOS 2017 Konzorcium Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt Építés 53 km

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

A MÁV Zrt. a szolgáltató pályavasút - Hogyan jobban?

A MÁV Zrt. a szolgáltató pályavasút - Hogyan jobban? XVII. Pályafenntartási Konferencia A MÁV Zrt. a szolgáltató pályavasút - Hogyan jobban? 2017. szeptember 20-22. Veszprémi László Üzemeltetési vezérigazgatóhelyettes MÁV Zrt. PIAC JOGSZABÁLY Pályavasút

Részletesebben

Felelős műszaki vezető

Felelős műszaki vezető Felelős műszaki vezető A felelős műszaki vezető irányítja az építési munkahelyen a kivitelezést. A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező építési szerződésében vállalt

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga. Kérdésbank. Mintakérdések. Közlekedési szakterület. 2014. szeptember 08.

Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga. Kérdésbank. Mintakérdések. Közlekedési szakterület. 2014. szeptember 08. Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló vizsga Kérdésbank Mintakérdések Közlekedési szakterület 2014. szeptember 08. Tartalomjegyzék I. Kérdésbank.3 II. Mintakérdések 8 I. A Miniszterelnökség által jóváhagyott

Részletesebben

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében

Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Építésfelügyeleti tapasztalatcsere a SZIP fényében Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara hírközlési és informatikai szakmai továbbképzése Bölsei Tamás Hírközlés-felügyeleti Főosztály bolsei.tamas@nmhh.hu 06

Részletesebben

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez 1. melléklet a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelethez Az építőipari tevékenységhez kapcsolódó jogsértő cselekmények esetén megállapítható bírság összegek

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

A MÁV FKG Kft. jövőképe

A MÁV FKG Kft. jövőképe Biztonság Megbízhatóság Hatékonyság A MÁV FKG Kft. jövőképe Sejkóczki András, műszaki üzletágvezető MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. XVII. Pályafenntartási konferencia MÁV FKG Kft. bemutatása

Részletesebben

A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA

A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA A VASÚTI MŰSZAKI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER FELÜLVIZSGÁLATA ÉS FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI MODELLJÉNEK KIALAKÍTÁSA DR. HORVÁT FERENC főiskolai tanár 1. BEVEZETÉS KözOP-2.5.0-09-11-2011-0008 sz. projekt: Vasúti műszaki

Részletesebben

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő

szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő szerepe a kivitelezésben Horváth Péter építésfelügyelő Definíció: Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak befejezéséig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció,

Részletesebben

A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET VARIETAS DÉLECTAT. Kolozsi Gyula KKK-Hidász Napok Sopron,

A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET VARIETAS DÉLECTAT. Kolozsi Gyula KKK-Hidász Napok Sopron, A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET VARIETAS DÉLECTAT Kolozsi Gyula KKK-Hidász Napok Sopron, 2012. 09. 18-19. ? Változások kora Törvények változása: ÚTTÖRVÉNY; ENGEDÉLYEZÉS; KÖZBESZERZÉS; Műszaki előírások változása:

Részletesebben

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi szervezet Forgalmi főosztály Kiss Gábor főosztályvezető 2017. Szeptember 20. A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből 1 1. Menetrendszerűség

Részletesebben

Közúti hidak nyilvántartása és műszaki felügyelete

Közúti hidak nyilvántartása és műszaki felügyelete Közúti hidak nyilvántartása és műszaki felügyelete Előadó Hesz Gábor Útépítési Akadémia 19. 2012.11.15. www.maut.hu 1 Tartalom Jelenlegi szabályozás Hídmesteri feladatok (e-ut 08.01.27) Fővizsgálat szakértői

Részletesebben

Beruházás-szervezés projektkoordináció

Beruházás-szervezés projektkoordináció Beruházás-szervezés projektkoordináció Projektciklus: Építési kivitelezés résztvevıi: Projekt menedzsment Beruházó (építtetı): 1. szerzıdések (építési, tervezési) megkötése 2. a tervezı kiválasztása, jogszabályban

Részletesebben

Építési alvállalkozói szerződés

Építési alvállalkozói szerződés Szerződésminta: Szerződés száma:./..év Építési alvállalkozói szerződés amely létrejött egyrészről.. lakhelye (székhelye):... képviseli:... cégjegyzékszáma... regisztrációs száma 1 :... nyilvántartó cégbíróság...

Részletesebben

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése MÁV 80a számú vasúti fővonal Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt SB-RÁKOS 2017 Konzorcium Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt Építés 53 km

Részletesebben

Gyüre Péter

Gyüre Péter Gyüre Péter 2018. 05. 09. 1 Tartalom Jogszabályi háttér Az ellenőrzési rendszer Személyi feltételek Felülvizsgálatok gyakorisága Felülvizsgálatra kötelezettek köre Felülvizsgálat jogszabályai 2018. 05.

Részletesebben

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása

Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Az építményengedélyezés új szabályozásának kialakítása Németh József NMHHH Debreceni hatósági iroda Irodavezető-helyettes 2013. május 30. Az új szabályozás koncepciójának ismertetése Az új szabályozás

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete

TERVEZET. A Kormány. ./2015. (.) Korm. rendelete A Kormány./2015. (.) Korm. rendelete a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános

Részletesebben

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23.

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. Telefon: 06702568645 Munkaszám: OF-P-BpNy-18-006 Tervezési feladat: Lébény - Kimle 1612+38 sz. útátjárónál (8417. sz. ök. út 35+646 kmsz.) vágány átépítés ideiglenes

Részletesebben

Nyitott szemmel. Az üzemeltető lehetőségei és tennivalói a beruházási folyamatban. Veszprémi László MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettes

Nyitott szemmel. Az üzemeltető lehetőségei és tennivalói a beruházási folyamatban. Veszprémi László MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettes Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Nyitott szemmel. Az üzemeltető lehetőségei és tennivalói Veszprémi László MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettes Az üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi

Részletesebben

HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport 2019. évi szakmai nap NMHH építésfelügyeleti tevékenysége kapcsán felmerülő beruházói, tervezői, felelős műszaki vezetői, műszaki ellenőri feladatok, kötelezettségek

Részletesebben

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5.

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5. Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása 2015. november 5. 1 8. sz. főút és az M8-M9 gyorsforgalmi úti szakaszok 1.) M8 autópálya Országhatár Körmend Kelet közötti szakasz

Részletesebben

Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra

Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra XII. Határok nélküli partnerség Fülek, 2018. október 4. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető ITM Közúti Infrastruktúra

Részletesebben

D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS

D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Hatályba lépés időpontja: 2006. év december hó 31. nap Pótlékok és módosítások előjegyzése Tételszám A módosítás száma

Részletesebben

291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről

291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről Opten Törvénytár Opten Kft. I. 291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet 291/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építésfelügyeleti tevékenységről A 2011.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék A rendelet hatálya

Részletesebben

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása Megrendelő: Mérnök: Vállalkozó: ÉB 2018 KONZORCIUM NIF Nemzeti FŐBER Nemzetközi Vasútvillamosító Infrastruktúra Ingatlanfejlesztő és R-KORD Kft. Kft. Fejlesztő Zrt. Mérnöki Zrt. 8086 Felcsút, Fő utca 1106

Részletesebben

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1.

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok. Hatály: 2014. január 1. Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok Hatály: 2014. január 1. Az alábbi táblázatok 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet mellékletei alapján készültek, de a mellékletek szerinti felbontást

Részletesebben

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Az építési napló elektronizálása Az építésügyi jogszabályok tekintetében 2013. január 1-jétől igen nagy változás fog életbe lépni, ugyanis az elektronizálás

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó A felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárdaberendezésekkel kapcsolatos műszaki ellenőrzési szolgáltatásról Tisztelt Megrendelőnk! Köszönettel vettük a felvonó-, mozgólépcső- vagy mozgójárda-berendezésekre

Részletesebben

Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza-híd tervezett felújítása

Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza-híd tervezett felújítása Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza-híd tervezett felújítása Benedekné Győri Enikő hidász területi főmérnök MÁV Zrt. ÜVIGHSz PLI Híd és alépítményi osztály HIDÁSZ NAPOK SIÓFOK, 2018. 06. 07. Csikós Csaba

Részletesebben

HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ BERENDEZÉSEK Nemzetközi kitekintés: Németország. V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ BERENDEZÉSEK Nemzetközi kitekintés: Németország. V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok HŐ- ÉS FÜSTELVEZETŐ BERENDEZÉSEK Nemzetközi kitekintés: Németország V. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok HFR: TERVEZÉS Kinek a feladata? Jogilag nincs szabályozva: Műszaki mérnök / tűzvédelmi tervező

Részletesebben

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.)

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.) ügy fajtája/ típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv illetékességi az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok i illetékek (igazgatási

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ 2.ELŐADÁS (2014.01.23-24.) Célja: Az elektronikus építési napló előírásainak felelevenítése. 1 - 191/2009. (IX.15.) Kormány rendelet [2014.01.01.- ] az építőipari kivitelezési tevékenységről (Épkiv.) Ez

Részletesebben

Koordinációs feladatok a fejlesztések előkészítésétől az üzemeltetésig

Koordinációs feladatok a fejlesztések előkészítésétől az üzemeltetésig Koordinációs feladatok a fejlesztések előkészítésétől az üzemeltetésig Kiss Gábor Vezető Műszaki Felügyeleti és Technológiai Igazgatóság Műszaki Hálózati Koordináció 1 Az Általános vezérigazgató-helyettes

Részletesebben

Építésfelügyelet tapasztalati

Építésfelügyelet tapasztalati XIII. Építtetői, Tervezői és Kivitelezői F Ó R U M 2018. Május 10. Építésfelügyelet tapasztalati Makszin István Építésfelügyeleti munkatárs Hírközlés-felügyeleti Főosztály makszin.istvan@nmhh.hu 06 (30)

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza

Körjegyzõség Markotabödöge-Rábcakapi-Cakóháza Ügytípus Elvi építési, építési, bontási, használatbavételi, rendeltetésváltozási, fennmaradási engedélyezési, továbbá az azokkal összefüggésben keletkezett ellenõrzési és kötelezési ügyek Az ügyet intézõ

Részletesebben

NMHH építésfelügyelet

NMHH építésfelügyelet NMHH építésfelügyelet Bölsei Tamás Felügyeleti főosztály Építésfelügyeleti munkatárs +36 30 991 5892 bolsei.tamas@nmhh.hu Az e-napló alkalmazása a hírközlésben 2015. November 05 XI. Építtetői, Tervezői

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról

ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére. A közútkezelői hatáskörök átruházásáról ELŐTERJESZTÉS Alsózsolca Város képviselő-testületének 2013. október 31-én tartandó ülésére A közútkezelői hatáskörök átruházásáról A 2012. évi XCIII. Törvény megszüntette a jegyző közútkezelői hatáskörét

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben

A Kormány 358/2013. (X. 9.) Korm. rendelete a felszín alatti vasutak engedélyezésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 358/2013. (X. 9.) Korm. rendelete a felszín alatti vasutak engedélyezésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 167. szám 68647 III. Kormányrendeletek A Kormány 358/2013. (X. 9.) Korm. rendelete a felszín alatti vasutak engedélyezésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Műtárgy karbantartás Előadó: Palotás Gábor Munka, tűz és környezetvédelmi igazgató KÖZGÉP Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. Munkavédelmi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 059706 Közlekedésépítő közös feladatok A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI

E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI E-ÉPÍTÉSI NAPLÓ ALKALMAZÁS LEGFŐBB SZEREPKÖRÖK JOGOSULTSÁGAI frissítve: 2018.11.15. ÉPÍTTETŐ / ÉPÍTTETŐ MEGHATALMAZOTTJA: Az építtető vagy az építtető érdekeit képviselő meghatalmazott, aki az e-napló

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

KEOP-1.2.0/09-11-2011-0014

KEOP-1.2.0/09-11-2011-0014 LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ 2015. FEBRUÁR 19. LAKOSSÁGI BEKÖTÉSEK a "Szigetszentmiklós, Bucka városrész szennyvízcsatornázás és a szennyvíztisztító telep bővítése" tárgyú, KEOP-1.2.0/09-11-2011-0014 azonosító

Részletesebben

MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, június Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt.

MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, június Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt. MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, 2016. június 15-17. Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt. Than Mór: Mohácsi csata Előzmények Expo híd 1992 Mohácsi Duna Híd Alapítvány

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB Átadás-átvétel és a projekt zárása KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018. 02. 22. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 Átadás

Részletesebben

A 114 éves Komárom-Komarno közötti Duna-híd felújítása 2. rész

A 114 éves Komárom-Komarno közötti Duna-híd felújítása 2. rész A 114 éves Komárom-Komarno közötti Duna-híd felújítása 2. rész Szatmári Gábor 2007. április 12-13. Hidak a magyar-szlovák határon 1 Érintett témák Lebonyolítás Műszaki ellenőrzés Felújítási munkák befejezése,

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Pér Község Önkormányzata 9099 Pér, Szent Imre u. 1. Tel: (96) , Fax: (96)

Pér Község Önkormányzata 9099 Pér, Szent Imre u. 1. Tel: (96) , Fax: (96) Ügyiratszám: Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére Tárgy: Baleseti gócpont megszüntetése iránti kérelem Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1051 Budapest Honvéd utca 13-15. Tisztelt Miniszter

Részletesebben

Pásztó Város Polgármestere Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) * ; * /13 Fax: (06-32)

Pásztó Város Polgármestere Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) * ; * /13 Fax: (06-32) Pásztó Város Polgármestere 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/13 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Szám: 1-98/2016. A rendelet megalkotása minősített szavazattöbbséget

Részletesebben

Interpellációnak nevezett, de kérdéseket tartalmazó irományára az alábbiakat válaszolom:

Interpellációnak nevezett, de kérdéseket tartalmazó irományára az alábbiakat válaszolom: Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Iktatószám: 1037-15/2014. Kincses László települési képviselő részére Püspökladány Kodály Z. u. 9. Interpellációnak nevezett, de kérdéseket

Részletesebben

A Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése projekt keretében a Hilton Budapest Hotel alatti autóbusz forduló teljeskörű kivitelezése

A Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése projekt keretében a Hilton Budapest Hotel alatti autóbusz forduló teljeskörű kivitelezése A Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése projekt keretében a Hilton Budapest Hotel alatti autóbusz forduló teljeskörű kivitelezése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/7 Meghatározása: Kivitelezési

Részletesebben

Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra

Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra Javaslat a térségi vasúti társaságok megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra Alapvetés: a tárgyalások célja, hogy hosszú távon fenntartható, sőt fejleszthető térségi vasúti szolgáltatás jöjjön létre.

Részletesebben

Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok

Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok 1. számú függelék Vasútfejlesztési nyilatkozat kérelemhez szükséges dokumentumok A vasútfejlesztési nyilatkozat megkérése szükséges, minden olyan nem vasútüzemi létesítmény építési engedélyköteles építési

Részletesebben

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. Az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervezője 60 éve aktív

Részletesebben

Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre

Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre Üzemeltetés. Fejlesztés. Modernizáció. Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre Veszprémi László üzemeltetési vezérigazgató-helyettes MÁV Zrt. Tartalom Fejlesztési igények általában Fejlesztések

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/138

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/138 Korrigendum 2. a Kalocsa - Paks térségében tervezett új Duna-híd és a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra fejlesztés megvalósítása,tervek készítés tárgyában Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/138 1 Beszerzés

Részletesebben

EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS

EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS Várpalotai Közüzemi Kft. 8100 V á r p a l o t a, Fehérvári út 7. 9/4 EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS egyéb célú felhasználó fűtés szolgáltatására SZÁMA: FELHASZNÁLÓ: 2 EGYEDI KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS Amely létrejött

Részletesebben

Az eljárást megindító felhívás, valamint a dokumentáció módosítása a szerződéshez rendelt elnevezés módosítása kapcsán.

Az eljárást megindító felhívás, valamint a dokumentáció módosítása a szerződéshez rendelt elnevezés módosítása kapcsán. Az eljárást megindító felhívás, valamint a dokumentáció módosítása a szerződéshez rendelt elnevezés módosítása kapcsán. Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/85 1 Beszerzés tárgya: Megbízási szerződés: 8.

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER

JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29. EGER JEGYZŐI SZAKMAI ÉRTEKEZLET 2017. JÚNIUS 29. EGER Építési szabályok változásával kapcsolatos tájékoztatás, különös tekintettel a 300 m 2 összes hasznos alapterület alatti építkezésekre, bontási, jókarbantartási

Részletesebben

MÁV Zrt. megújuló hídjai

MÁV Zrt. megújuló hídjai Nemzeti Közlekedési Napok 2014 Siófok, 2014. október 28-30. MÁV Zrt. megújuló hídjai Erdődi László MÁV Zrt. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság Híd és Alépítményi Osztály Magyar Államvasutak Zrt. Pályavasúti

Részletesebben

Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése

Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése Járda- és gyalogút, valamint azok műtárgyai építésének, forgalomba helyezésének, fennmaradásának és megszüntetésének engedélyezése Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok: A közlekedési létesítmények

Részletesebben

Belső ellenőrzési terve

Belső ellenőrzési terve Belső ellenőrzési terve A vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus és más munkakörben foglalkoztatottak ellenőrzése, értékelése az éves munkatervben ütemezett módon történik. Az intézmény egy tanévre

Részletesebben

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője

Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Németh József Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala 2014. október 8. Építésügyi szabályozás helyzete, jövője Előzmények 2 Magyar közlöny 157. szám Új NMHH rendeletek megjelenése Az új jogszabály

Részletesebben

ÍGY BERUHÁZUNK MI. avagy hogyan jut el egy felmerülő igény a megvalósulásig a BKV útvesztőiben. Buzinkay Tamás. KTE konferencia, 2018.

ÍGY BERUHÁZUNK MI. avagy hogyan jut el egy felmerülő igény a megvalósulásig a BKV útvesztőiben. Buzinkay Tamás. KTE konferencia, 2018. ÍGY BERUHÁZUNK MI avagy hogyan jut el egy felmerülő igény a megvalósulásig a BKV útvesztőiben Buzinkay Tamás KTE konferencia, 2018. Balatonfenyves Mit is rejt a cím? Nem a műszaki érdekességek bemutatása

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS A Kollektív Szerződés módosítására. I. A KSz 35. új 5. pontjaként fel kell venni a következőket:

MEGÁLLAPODÁS A Kollektív Szerződés módosítására. I. A KSz 35. új 5. pontjaként fel kell venni a következőket: MEGÁLLAPODÁS A Kollektív Szerződés módosítására I. A KSz 35. új 5. pontjaként fel kell venni a következőket: Eltérően az 1. pontban foglalt mértéktől a kialakult foglalkoztatási körülményekre figyelemmel

Részletesebben

NOBO/DEBO tevékenység és a kapcsolódó monitoring feladatok

NOBO/DEBO tevékenység és a kapcsolódó monitoring feladatok NOBO/DEBO tevékenység és a kapcsolódó monitoring feladatok I. Magyar Közlekedési Konferencia 42. Útügyi Napok és 8. Nemzeti Közlekedési Napok 2017. október 19. 1 Galuska János vezérigazgató 2 Történeti

Részletesebben

Az M43 autópálya fejlesztése Szeged és országhatár között

Az M43 autópálya fejlesztése Szeged és országhatár között Az M43 autópálya fejlesztése Szeged és országhatár között Reményik Kálmán elnök-vezérigazgató, NIF Zrt. Csicsely Gábor projektvezető, NIF Zrt. Az M43 autópálya fejlesztése Szeged és országhatár között

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 1.ELŐADÁS Készült: a Komárom-Esztergom Megyei -ÉpítészKamara, -MérnökiKamara, -Kerekedelmiés Iparkamara és az önkéntes segítőik együttműködésével. Célja:

Részletesebben

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól Tájékoztató Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól 2 Felhívjuk a Tisztelt tervező, kivitelező partnereink, illetve Felhasználóink figyelmét, hogy a 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON Borbély László FORMEN- VASÚT Kft. - VÁGÁNY- SZERVIZ Kft. Dunaharaszti, 2012. április 19. FORMEN Vasút Kft.

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

Biztonsági Testület 2012. június 19. TERVEZET! Járművek, VMMSzK, Vasútbiztonság. Dr. Csiba József igazgató MÁV Zrt. VMMSzK. Magyar Államvasutak ZRt.

Biztonsági Testület 2012. június 19. TERVEZET! Járművek, VMMSzK, Vasútbiztonság. Dr. Csiba József igazgató MÁV Zrt. VMMSzK. Magyar Államvasutak ZRt. Biztonsági Testület 2012. június 19. TERVEZET! Járművek, VMMSzK, Vasútbiztonság Dr. Csiba József igazgató MÁV Zrt. VMMSzK Országos Vasúti Szabályzat A vasút üzemeltetőjének gondoskodnia kell a vasúti építményeknek

Részletesebben

Felkészülés a kivitelezésre

Felkészülés a kivitelezésre Budapest, 2015. március 26. Tóth Balázs okleveles építészmérnök Értékesítési Csoport vezető ÉMI Nonprofit Kft. Az építés titka Tóth Balázs 2 Kazinczy Ferenc (1759-1831) A nagy titok (1808) Jót s jól! Ebben

Részletesebben

NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA

NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA NIF ZRT. ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ VASÚTI PROJEKTJEI XX. KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA BÜKFÜRDŐ 2019. ÁPRILIS 9-11 BACH RÓBERT VASÚTFEJLESZTÉSI IGAZGATÓ JELENLEGI PROJEKTJEINK Kivitelezés:

Részletesebben

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM 218. A villámvédelmi berendezés norma szerinti, ha tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata, karbantartása

Részletesebben

Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban

Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban Mohai Ágota és Farkas Károly 2012. október 19. Hajdúszoboszló Előadásunk célja elsősorban gondolatébresztés rámutatni egy-egy olyan területre a

Részletesebben

A közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 31. (1) bekezdésének f) pontja és a 31. (6) bekezdése szerinti, 2012.

A közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 31. (1) bekezdésének f) pontja és a 31. (6) bekezdése szerinti, 2012. A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 31. (1) bekezdésének f) pontja és a 31. (6) bekezdése szerinti, 2012. évi tájékoztató 1. A közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés meghatározása

Részletesebben

M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR. M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza

M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR. M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza Beruházó: Tervező: Mérnök: Kivitelező: Magyarország közúthálózata Az M0 gyűrű környezete Az M0 gyűrű áttekintő térképe

Részletesebben

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról

20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez. Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 20. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez Összegezés az egyszerű közbeszerzési eljárásban az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Veszprémi Főegyházmegye 8200 Veszprém, Vár utca

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

A Kisvasutakra vonatkozó törvényi és jogszabályi változások irányultsága és rendszere, aktualitások

A Kisvasutakra vonatkozó törvényi és jogszabályi változások irányultsága és rendszere, aktualitások A Kisvasutakra vonatkozó törvényi és jogszabályi változások irányultsága és rendszere, aktualitások Dr. Erb Szilvia főosztályvezető Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Szolgáltatási színvonal javítás a 80-as számú vasútvonalon

Szolgáltatási színvonal javítás a 80-as számú vasútvonalon Szolgáltatási színvonal javítás a 80-as KÖZOP-2.5.0-09-11-2015-0004 1 Előzmények 2007-2013 közötti programozási időszakban teljes felújítások Komplex korszerűsítés; Magas beruházási költség; A rendelkezésre

Részletesebben