Útnyilvántartás, gépkocsi költségelszámolás rendszer felhasználói leírása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útnyilvántartás, gépkocsi költségelszámolás rendszer felhasználói leírása"

Átírás

1 1 Útnyilvántartás, gépkocsi költségelszámolás rendszer felhasználói leírása Forgalmazó: TEN-SOFT Kft Szekszárd, Csokonai utca 3. Telefon : (74) / (74) / (30) / Fax: (74) / Web:

2 2 TARTALOM 1. A rendszer általános ismertetése A rendszer tartalma A rendszer működési elve és kapcsolódása az ügyviteli folyamatba Kódrendszer A rendszer indítása A rendszer betöltése A program indítása Az egyes menüpontok részletes ismertetése TÖRZSADATOK KARBANTARTÁSA MEGTETT FORGALOM KARBANTARTÁSA NYOMTATÁS - LEKÉRDEZÉS ÁRAK, KÖLTSÉGNORMATÍVÁK MEZŐGAZDASÁGI ERŐGÉPEK KÖLTSÉGSZÁMÍTÁSA GÉPJÁRMŰVEZETŐ GYAKORLATI SZAKOKTATÓK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSA ÜZEMANYAGKÉSZLET KARBANTARTÁSA TECHNIKAI MŰVELETEK VÁLLALKOZÓ KIVÁLASZTÁSA TÖRÖLTEK FELSZABADÍTÁSA Mentések Egyéb tudnivalók Dokumentáció nyomtatása...40

3 3 1. A rendszer általános ismertetése 1.1. A rendszer tartalma A gépjármű használati nyilvántartás (útnyilvántartás) c. program a vállalkozások működtetése során használt saját és nem saját tulajdonú, valamint a vállalkozás tulajdonát képező (üzemi) járművek használatának nyilvántartását, üzemanyag és fenntartási költségeinek elszámolását hivatott megoldani. Végzi továbbá a mezőgazdasági erőgépek üzemeltetésének nyilvántartását és költségelszámolását, valamint a járművezető gyakorlati szakoktatók költségelszámolását. Ezen belül: Gépkocsinként és telephelyenként nyilvántartja és listát készít a megtett forgalomról; (lista neve: GÉPJÁRMŰ HASZNÁLATI NYILVÁNTARTÁS) Tételes kimutatást készít napi bontásban a bevételekről és költségekről. (lista neve: NAPI BEVÉTEL ÉS KÖLTSÉGNYILVÁNTARTÁS) Lista készíthető a bizonylat nélkül elszámolható 500 km költségéről. (lista neve: ÚTNYILVÁNTARTÁS NÉLKÜLI KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS) A szükséges információk birtokában automatikusan generálja adott hónapon belül a forgalmakat. (lista neve: AUTOMATIKUS ÚTNYILVÁNTARTÁS KÉSZÍTÉS) Nyilvántartja a nagyobb tételben vásárolt üzemanyagkészletet és annak fogyását. (lista neve: ÜZEMANYAGKÉSZLET NYILVÁNTARTÁSA) Elvégzi a mezőgazdasági erőgépekkel elvégzett munka nyilvántartását és költségelszámolását. (lista neve: MEZŐGAZDASÁGI KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS) Elvégzi a gépjárművezető szakoktatók költségelszámolását. (lista neve: JÁRMŰVEZETŐ SZAKOKTATÓK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSA) Fentiek érdekében nyilvántartja Nyilvántartja az egyes települések távolságát; (lista neve: TELEPÜLÉS TÁVOLSÁGOK) Nyilvántartja a vállalkozásban használt gépjármű adatait; (lista neve: GÉPJÁRMŰVEK LISTÁJA) az APEH által közzétett üzemanyag árakat és annak változásait; (ennek feltöltése az ÁRAK, KÖLTSÉGNORMATÍVÁK 1.APEH üzemanyagárak karbantartása menüpontban a felhasználó feladata) az egyes költségnormatívákat (benzin, gázolaj üzemanyag átalány); a korrekciós tényezőket és pótlékokat. törzsadatként tárolja az utazás célja információt (lista neve: UTAZÁS CÉLJA)

4 4 törzsadatként tárolja a felkeresett üzleti partnerek megnevezését (lista neve: FELKERESETT ÜZLETI PARTNEREK) tárolhatók és később a forgalom felvitelénél felhasználhatók a gyakran előforduló utak (lista neve: GYAKORI UTAK NYILVÁNTARTÁSA) Nyilvántartja a mezőgazdasági erőgépek jellemző adatait (lista neve: MEZŐGAZDASÁGI GÉPTÖRZS) a mezőgazdasági erőgépek paraméter adatait (művelet-mennyiségi egység-kategória normája:kilowattóra átszámítási tényező) (lista neve: MEZŐGAZDASÁGI PARAMÉTERLISTA) a járművezető gyakorlati szakoktatók kategória kódjait és annak megnevezését A rendszer működési elve és kapcsolódása az ügyviteli folyamatba A rendszer négy fő folyamatra tagolható: Adatelőkészítés Adatbevitel Adatfeldolgozás Információszolgáltatás Az információszolgáltatást az alábbi kimutatások biztosítják: Kimutatások: 1. Település távolságok listája 2. Gépjárművek listája 3. Gépjármű használati nyilvántartás 4. Napi bevétel és költség nyilvántartás 5. Útnyilvántartás nélküli költségelszámolás 6. Felkeresett üzleti partnerek listája 7. Utazás célja nyilvántartás 8. Automatikus tatnyilvántartás készítése 9. Gyakori utak nyilvántartása a. Üzemanyagkészlet nyilvántartása b. Mezőgazdasági paraméterlista c. Mezőgazdasági géptörzs d. Mezőgazdasági költségelszámolás e. Járművezető szakoktatók költségelszámolása f. Kenőanyagkészlet nyilvántartása

5 Kódrendszer A számítógépes feldolgozás alapvető követelménye, hogy a feldolgozandó információkat gépi adatfeldolgozásra alkalmas, tömör, egyértelmű jelölésekkel helyettesítsük. A jelen rendszer által alkalmazott kódszámok az alábbiak: Gépkocsi fajtája: S személygépkocsi T tehergépkocsi B autóbusz P pótkocsi M munkagép Gépkocsi tulajdonosa S saját B bérelt L lízingelt C cégautó Üzemmód B benzines G diesel (gázolaj) A autógáz Üzemanyag típusa Benzinüzemű gépjármű esetén az oktánszám, Autógáz esetén a gáz fajtájának megkülönböztetésére szolgál: C cseppfolyós F földgáz K keverék O ólmozott (mix) Üzemanyag költségelszámolás módja T tételes N norma szerinti A átalány

6 Fenntartási költségelszámolás módja T tételes A átalány 2. A rendszer indítása 2.1. A rendszer betöltése A winchesteren létre kell hozni egy könyvtárat, ide töltjük be a programot A program indítása A program elindításához be kell lépni abba a könyvtárba, ahova a program betöltésre került a cd (könyvtárnév) utasítás megadásával(pl. ha a könyvtár neve UT99, akkor C>cd ut99 paranccsal lépünk be a szükséges könyvtárba.) Az útnyilvántartó program az UT99 név megadására indul. (Minden évben megegyezik az aktuális év számával. Pl ben ut99, 2000-ben pl. ut2000 lesz, stb.) A K02 képernyő nyújtja a rendszer választék-struktúráját.

7 7 A választott menübe való belépést kétféle módon érhetjük el a választott menü sorszámának (1-9) vagy betűjelének (a, s) beütésére automatikusan belép a rendszer a menübe; a le- és felfelé mutató nyíl segítségével a világító ablakkal a kiválasztott menüre állunk és az ENTER gomb megnyomására a rendszer belép a menübe. A rendszerből való kilépést a 0 menüpont vagy Esc gomb beütésére megjelenő "VALÓBAN KI AKAR LÉPNI A RENDSZERBŐL? I/N" I - igen válasz biztosítja. N - nem válaszra folytatható a munka újabb menüs kiválasztásával. 3. Az egyes menüpontok részletes ismertetése 3.1. TÖRZSADATOK KARBANTARTÁSA A törzsadatok karbantartásakor megkérdezi, hogy az előző évi... törzset átmásoljuk-e. I - igen esetén meg kell adni a másolandó törzs vállalkozás kódját Gépjárművek karbantartása A vállalkozások által használt gépjárművek jellemző, és a költségszámításhoz szükséges törzsjellegű adatai kerülnek felvitelre, módosításra és törlésre a megfelelő funkciók kiválasztásával Új felvitel: a nyilvántartásba még nem szereplő génjárművek adatainak a felvitele.

8 8 Módosítás: a már nyilvántartásba vett gépjármű adataiban bekövetkezett változások átvezetése, módosítása. Törlés: A nyilvántartásban szereplő gépjárművek adatainak végleges törlése a nyilvántartásból. A törlés maga után vonja a megtett utak nyilvántartásának törlését is Új felvitel A K03 képernyő szerint kell első ízben a vállalkozásban használt gépjárművek adatait felvinni. A gépjárművek nyilvántartása vállalkozásonként történik és egy vállalkozáshoz több gépjármű is tartozhat. A gépjárművek azonosítása a rendszám alapján történik. A gépjármű adatainak bekérése: Vállalkozás adószáma: Az APEH által kiadott adószám Vállalkozás neve: A vállalkozás társasági szerződésben meghatározott elnevezése, vagy egyéni vállalkozó esetén annak cégneve, vagy a vállalkozó neve Vállalkozás címe: A vállalkozás székhelye Gépkocsi rendszáma: A forgalmi engedélyben szereplő rendszám Gépkocsi típusa: A gépkocsi forgalmi engedélyben szereplő típusa Gépkocsi fajtája: A forgalmi engedély szerinti fajta:, amire a gépjármű vizsgázgatva lett. Lehetséges értéke S személygépkocsi T tehergépkocsi B autóbusz P pótkocsi M munkagép Gépkocsi tulajdonosa: Azt jelöli, hogy a gépkocsi saját, vagy más tulajdona, bérelt, vagy lízingelt autó-e Üzemmód: A felhasznált üzemanyag fajtája G gázolaj B benzines A autógáz Üzemanyag típusa: A megfelelő oktánszámot kell megadni. Keverék esetén K betűt, ólmozott esetén O betűt és autógáz esetén C - cseppfolyós vagy F - földgáz értékei lehetnek. Üzemi?: A kérdés a gépkocsi kizárólagos üzemi jármű státuszát dönti el. Üzemanyag költségelszámolás módja: Tételes, norma vagy átalány alapján kerül elszámolásra az üzemanyag.

9 9 Gépkocsi üzemanyag normája: Tételes vagy norma szerinti elszámolásnál kötelezően meg kell adni a jármű üzemanyag normáját. Munkagép norma: A munkagép normája egy üzemórára. Fenntartási költségelszámolás módja: Tételes vagy átalányelszámolós lehet. Általános normaköltség: Ha a fenntartási költségelszámolás átalánnyal történik (3 vagy kizárólag üzemi jármű esetén 8 Ft), akkor a 3 vagy 8 Ft-ot kell megadni. Lökettérfogat: Az üzemanyag átalány-elszámolás esetén a lökettérfogat határozza meg az átalány mértékét. Saját erőforrás: Saját motorral hajtott segédberendezés gyári értéke Külön erőforrás: Külön erőforrásról működtetett segédberendezés fogyasztása, gyári értéke. Billenős: A tehergépkocsi esetén kötelező információ, a pótlékokat befolyásolja, ha I - igenre van állítva Raktérfogat: Az üzemanyag norma számítását, a korrekciós tényezőket befolyásoló adat. Pótkocsi önsúlya: Forgalmi engedély szerinti önsúly Pótkocsi raksúlya: A megengedett raksúly Km-óra állása az év elején: A gépkocsiban lévő km-számláló állása az év elején. Km-óra állása az év végén: A gépkocsiban lévő km-számláló állása az év végén. Az egyes kötelezően kitöltendő mezőknél a kitöltés segítésére kiírjuk az adatmező lehetséges tartalmát: Gépkocsi fajtája:

10 10 A mező értéke csak /S - Személygk./, /T - Tehergk./, /B - Busz/, /P - Pótkocsi/ vagy /M - Munkagép/ lehet! A gépkocsi tulajdonosa: A mező értéke /S - Saját/, /B - Bérelt/, /L - Lízingelt/ vagy /C - Cégautó/ lehet! Üzemmód: A mező értéke csak /B - Benzin/ vagy /G - Gázolaj/ vagy A - Autógáz lehet! Üzemanyag típusa: A mező értéke csak /91/, /95/, /98/, /F/ - földgáz, /C/ - cseppfolyós, /K/ - keverék, /O/ - ólmozott lehet! Üzemanyag költségelszámolás módja A mező értéke csak /T - Tételes/ /N - Norma szerinti/ vagy /A - átalány/ lehet! Tehergépkocsi esetén a mező értéke csak /T - Tételes/ vagy /N - Norma szerinti/ lehet! A negyedévenként választható költségelszámolás módját a kinyíló kisablakban negyedévenként kell megadni. Fenntartási költségelszámolás: A mező értéke csak /T - Tételes/ vagy /A - Átalány/ lehet! Ha a fenntartási költségelszámolás A - átalány: az elszámolandó érték 1 tizedes jegyig megadható A kitöltés végén megkérdezi, hogy "Megfelelnek az adatok? (I/N) " I - igen válaszra eltárolja a gépjármű adatait Módosítás A korábban már felvitt gépjármű adataiban bekövetkezett változások átvezetését szolgálja a módosítás funkció. Bármelyik adat változása felülírással módosítható. A módosítandó gépjárművet úgy választjuk ki, hogy a képernyőn megjelenő gépjárművek közül a módosítandóra ráállunk a világító ablakkal, és ENTER-rel kiválasztjuk azt.

11 11 A módosítás végén megkérdezi, hogy a "Módosítás rendben? (I/N) " I - igen válaszra eltárolja a módosítást, N - nem válaszra újra módosíthatom a tételt Törlés Valamely gépjármű vállalkozásból történő kivonásakor (értékesítés, selejtezés stb.) törölhető a gépjármű adata a nyilvántartásból. A gépjármű törzsből való törlés viszont törli az összes, ehhez a gépkocsihoz felvitt tárgyévi forgalom adatot. Ezért nem célszerű abban az esetben kitörölni a törzsből, ha a tárgyévben volt rá forgalom. A törlendő vállalkozás kiválasztása a módosításnál leírtakkal azonosan történik.

12 TELEPÜLÉS TÖRZS Új felvitel Az első menüpont kiválasztásával a K06 képernyőn történő funkció-kiválasztással vihetők fel az egyes települések közötti kilométer-távolságok. Új felvitellel a két új település közötti távolság km-adata vihető fel; Módosítás funkcióban a két település távolsága javítható, módosítható, Törlés funkcióban a két település távolsága törölhető. A két település közötti távolság felvihető nemcsak e menüpont alatt, hanem a megtett forgalmak regisztrálásakor is. Ha a megtett forgalmak rögzítésekor olyan két település közötti utat adok meg, amely még nem szerepel a törzsben, akkor a forgalomnál felvitt adatok alapján a program beteszi a település nevét és a távolságot a település távolságot tartalmazó törzsbe.

13 13 A felvitelt segíti, hogy a mező feltöltés nélküli ENTER-rel történő elküldése esetén a település nevek ABC sorrendben a képernyőn megjelennek, így a település megnevezése, keresése egyszerűsíthető. A Név - N funkció kiválasztására a név vagy név kezdet alapján lehet gyors-keresést alkalmazni.

14 14 A felvitel végén az "Adatok rendben? (I/N) " kérdésre adott I - igen válaszra tárolja el a település nevét, ha az első alkalommal kerül felvitelre, illetve a két település távolságát PARTNERTÖRZS KARBANTARTÁSA Új felvitel A GÉPJÁRMŰ HASZNÁLATI NYILVÁNTARTÁS listára kiírásra kerül a felkeresett üzleti partner megnevezése (forgalom felvitelekor meg kell adni). Ehhez a partnertörzsbe célszerű felvinni azokat az ügyfeleket, akikkel rendszeres kapcsolat van, így a forgalom rögzítésekor a felkínált partnertörzs ablakból könnyen kiválasztható és a forgalomba rögzíthető a felkeresett ügyfé Módosítás Funkció A korábban már felvitt partner adatok javítását szolgálja a módosítás funkció. Bármelyik adat változása felülírással módosítható. A módosítandó partner adatot úgy választjuk ki, hogy a képernyőn megjelenők közül a módosítandóra ráállunk a világító ablakkal, és ENTER-rel kiválasztjuk azt Törlés funkció

15 15 A törlendő partner kiválasztása a módosítás funkciónál leírtak szerint történik. A kiválasztott tétel törlése a "Valóban töröljem? I/N" kérdésre adott I - igen válaszra történik meg N - nem válaszra a tételt nem törli UTAZÁS CÉLJA KARBANTARTÁSA Új felvitel A GÉPJÁRMŰ HASZNÁLATI NYILVÁNTARTÁS listára kiírásra kerül az utazás célja (forgalom felvitelekor meg kell adni). Ehhez az utazás célja törzsbe rögzíthető a cél, így a forgalom rögzítésekor a felkínált célokból az ablakból könnyen kiválasztható és a forgalomba rögzíthető Módosítás A korábban már felvitt cél adatok javítását szolgálja a módosítás funkció. Bármelyik adat változása felülírással módosítható. A módosítandó cél adatot úgy választjuk ki, hogy a képernyőn megjelenők közül a módosítandóra ráállunk a világító ablakkal, és ENTER-rel kiválasztjuk azt Törlés funkció A törlendő cél kiválasztása a módosítás funkciónál leírtak szerint történik.

16 16 A kiválasztott tétel törlése a "Valóban töröljem? I/N" kérdésre adott I - igen válaszra történik meg. N - nem válaszra a tételt nem törli GYAKORI UTAK KARBANTARTÁSA Új felvitel A gyakori utakat rögzíteni lehet egy törzsadat-állományba, így a forgalom rögzítésekor a rendszeresen előforduló utakat, azok célját és a felkeresett üzleti partner megnevezését nem kell a forgalom felvitelekor újra és újra felvinni, hanem a gyakori utak törzsből ki lehet emelni. A gyakori utak felvitelénél a távolság, az utazás célja és a felkeresett üzleti partner adata a kisablakban segítségként a lenti képernyők szerint megjeleníthető.

17 17 Módosítás és törlés funkció a korábban leírt törzsadat karbantartási funkciónál leírtakkal azonos.

18 MEGTETT FORGALOM KARBANTARTÁSA A megtett forgalmak karbantartása menüpontban az utak regisztrálása történik. A megtett utak rögzítése telephelyenként történik. Ha egy vállalkozó több telephely érdekében használja a gépjárművét, és a felmerülést meg tudja bontani az egyes telephelyei között, akkor lehetőség van arra, hogy a költségeket telephelyenként számoljuk ki Új felvitel A megtett utakat dátum szerint, honnan-hová útvonaljelöléssel, az utazás célja és a felkeresett üzleti partnerek megjelölésével kell rögzíteni. A program ha az útvonal-törzsben szerepel a két település távolsága a km-adatot áthozza. Ha az itt megadott két településtávolság még nem szerepel a törzsben, a forgalom felvitelekor beíródik a nyilvántartásba. Tehát ha két olyan település közötti utat adok meg, amely még nem szerepel a települések és azok távolsága között, akkor a települések, és azok távolsága itt is bevihető.

19 19 A Honnan-hová útvonal település megnevezés gyors megadását segítik a következő képernyő szerint kinyíló ablakból történő választás. A képernyőn automatikusan nyílik ki a település választását biztosító ablak, ha a település megnevezését kitöltés nélkül ENTER-re1 jóváhagyjuk. Igaz ez a honnan és a hová település kiválasztására is.

20 20 A gyakori utak törzsadat felhasználásával a forgalom felvitel meggyorsítható. Ha nem a gyakori út alapján akarok rögzíteni, akkor 0-n hagyom és átlépem. Ha a már eltárolt gyakori út alapján akarom a forgalmat felvinni, akkor egy NEM LÉTEZŐ SORSZÁMÚ gyakori út azonosítót adok meg, amire kinyílik a képernyő, és innen kiválasztható a rögzítendő út. Az utazás célja megnevezése és a felkeresett üzleti partner neve az ilyen megnevezésű törzsből az adott kódon állva az F1 funkciógomb segítségével jeleníthető meg és választható ki. A település-viszonylat megadása után a törzsben szereplő adatokkal kiszámolja az üzemanyag fogyasztás mértékét, valamint a fenntartási költségek átalányösszegét. Külön megadható a menetlevélen elkészített számla bevétele is. Információként bevihető a tankolt üzemanyag mennyisége és egységára. Ennek kimutatása adott időszakra a napi bevétel és költségnyilvántartás kimutatáson jeleníthető meg. Az üzemanyag vásárlás képernyő úgy jelenik meg, ha település távolság viszonylatban nulla kilométert adunk meg. (K17) képernyő. A képernyőn tájékoztatásképpen megjelenik a havi és éves költség összege, valamint a havi és éves összes kilométer.

21 21 Ha az adatbeviteli képernyő végén a korrekciós tényezők és pótlékok kérdésre adott válasz nem, illetve a korrekciós tényezőre adott válasz esetén csak a téli üzemelés került kitöltésre (december l. és február 28. között a program automatikusan feltölti a téli üzemelést, akkor megkérdezi a program, hogy "A felvitt adatok visszaútban is megfelelnek? (I/N)" I - igen válaszra ugyanazon útvonalon automatikusan nyilvántartásba veszi a visszautat. N - nem válasz esetén a visszautat külön rögzíteni kell. Ha a téli üzemelésen kívül más korrekció vagy pótlék is van, akkor a visszautat mindenképpen kötelező megadni rögzített tételként. A korrekciós tényezők megadása a K18 képernyő szerint történik.

22 22 A K19 képernyő szerint a pótlékok megadása történik. Folyamatos pótkocsis forgalom felvitelnél lehetőség van az F3 billentyűvel a pótkocsi rendszámának ismétlésére. Ekkor a rendszám mindaddig megjelenik, amíg az F4 billentyűvel a rendszám ismétlést ki nem kapcsoljuk Módosítás, törlés

23 23 A módosítandó vagy törlendő tétel a menüpontba történő belépés után választható ki és módosítható, illetve törölhető. A változás (módosítás-törlés) nyilvántartásban történő végleges rögzítése előtt a választott funkció végrehajtását a kérdésre adott I - igen válasszal kell jóváhagyni, vagy N - nem válasszal kell semmissé tenni NYOMTATÁS - LEKÉRDEZÉS A nyomtatás - lekérdezés funkcióban a K20 kénernyő szerinti listák készíthetők el. A nyomtatás funkciónál van lehetőség az automatikus útnyilvántartás készítésére és nyomtatására. Ez azt jelenti, hogy egy hónapon belül ki kell jelölni azokat a napokat, amelyekre utat lehet elszámolni, illetve meg kell jelölni a településtörzsben azokat a településeket, ahová készíthető forgalom tétel. Külön bekérjük a kiinduló helységet, a havi összes elszámolandó kilométert, vagy forintot, valamint a magáncélú használat km-adatát ha a gépkocsit magáncélra is használják és az útnyilvántartás szerint a napi záró és másnapi nyitó km-óra állást szerepeltetni kívánják a listán. A véletlenszerű generálás a gyakori utakból állományból történik. Ezen adatok birtokában a program véletlenszerűen generálva elkészíti a gépjármű használati nyilvántartást (az időpont választás alapján évekre visszamenőleg is elkészíthető). A nyilvántartás kérhető képernyőre és nyomtatóra. A lista alapján jónak ítéltet be lehet másolni a forgalom adatbázisba. Innentől kezdve az adatok úgy kezelhetők, mintha tételenként lettek volna rögzítve.

24 24 Figyelem! Azonos adatokból is minden alkalommal más listát fog készíteni a program a véletlenszerű generálás miatt. A program megjegyzi a korábban kijelölt napokat, és mindaddig nem törli, amíg az "Előző naptár kijelölés törölhető? (I/N) " kérdésre I - igen választ nem adunk. Törlés esetén üres naptárból lehet az adott hónapban bejelölni a napokat. A k21 képernyő szerint választjuk ki a forgalom hónapját, majd az Enter billentyű használatával inverzben jelennek meg a kijelölt napok. A kijelölés jóváhagyása a "k. Kijelölés vége" menüpontra való rálépéssel és kiválasztással történik. A napok között Enter-re1 (ezzel kijelöljük) vagy a nyilakkal lehet közlekedni.

25 25 A k23 képernyő szerint bekéri a program a kiinduló települést, a hónapra elszámolandó összes kilométert vagy elszámolandó forintot, valamint a magáncélú használat km-adatát. A képernyő végén még megkérdezi, hogy az "Előző település kijelölés törölhető? (I/N)". Amennyiben nem töröljük, meghagyja a korábbi kijelölt településeket, I - igen válasz esetén új kijelölés szükséges. Minimum egy település kijelölése kötelező.

26 26 A kijelölés azokat a településeket kell, hogy tartalmazza, amelyekre a program generálhat forgalmat. Nem biztos, hogy valamennyi település bekerül a forgalomba, ez a véletlenszerű generálásnál a résztvevő települések listája, ezekből válogat a program és alakítja az összes kilométert. A település kiválasztása és jelölése (Enter hatására *-ga1 jelöli a program a kiválasztottakat) a k24 képernyő szerint megjelenő kisablakban történik. A kijelölés végét az Esc gombbal történő kilépéssel közöljük a géppel. Fentieken kívül megkérdezi még, hogy a "Napi nyitó és a záró óraállás megjelenjen-e a listán?". A fenti információk alapján a program generálja a forgalom tételeket, a képernyő folyamatosan kiírja a képzett viszonylat távolságait.

27 27 A forgalom adatok jóváhagyása után megkérdezi, hogy a bevitt adatok megfelelnek-e és hogy "Az elkészült útnyilvántartást a forgalom állományba átmásoljuk?" I/N-ne1 lehet válaszolni. I - igen válasz esetén bekerülnek a generált forgalmak a forgalomba (mintha tételesen kerültek volna bevitelre), N - nem válasz esetén a program továbblép. "Az útnyilvántartás nyomtatóra is lehozható?" kérdést akkor teszi fel, ha a menüpont indításakor képernyőre kértem a listát.

28 28 gép. Képernyőn történő megtekintés után ha szükséges a lista, I - igen válaszra kinyomtatja a Amennyiben a forgalom adatok generálása közben elfogynak a kijelölt napok, és még nincs meg a megadott kilométer, a program kiírja a még hátralévő kilométert, és további napok kijelölésére ad lehetőséget. Ha nem akarunk több napot kijelölni, a program befejezi a generálást annyi kilométernél, ahol tart.

29 29 A plusz napok kijelölése után folytatja a forgalom generálását 3.4. ÁRAK, KÖLTSÉGNORMATÍVÁK Az árak, költségnormatívák menüpontban a jogszabályban meghatározott, a számításoknál figyelembe veendő értékek kerültek megadásra.

30 APEH üzemanyagárak Az APEH által közzétett érvényes üzemanyag árakat tartalmazzák a tárgyéven belül dátum megjelöléssel. Az új üzemanyagárak új felvitel funkcióban vihetők fel (árváltozáskor), a már fent lévők módosítás funkcióban javíthatók, a törlendők a törlés funkcióval törölhetők.

31 Korrekciós tényezők A korrekciós tényezők az egyes gépjárművek alapnormáját módosító, a normáltól eltérő körülmények miatti üzemanyag-korrekció Benzin üzemanyag átalány A benzinüzemű gépjárművek üzemanyag átalányban történő elszámolásának alapja a lökettérfogat szerinti üzemanyag-átalány. Ezt az értéket tartalmazza a K33 képernyő

32 Gázolaj üzemanyag átalány A gázolaj-üzemű gépjárművek üzemanyag átalányban történő elszámolásának alapja a lökettérfogat szerinti üzemanyag-átalányt. Ezt az értéket tartalmazza a K34 képernyő Pótlékok

33 33 A tehergépjárművek üzemeltetésének pótlékai, melyekkel a normáltól eltérő körülmények közötti munkavégzés során az üzemanyag mennyisége növelhető Kenőanyag vásárlások

34 MEZŐGAZDASÁGI ERŐGÉPEK KÖLTSÉGSZÁMÍTÁSA E menüpontban a mezőgazdasági erőgépek költségelszámolásának számításához szükséges adatok felvitelére a géptörzs és az elvégzett munka rögzítésére van lehetőség. Tartalmazza a program a paramétereket (a művelet megnevezését és kategóriánként a KWH átszámítás értékét, amely módosítható és tovább bővíthető) PARAMÉTERLISTA BŐVÍTÉSE

35 ERŐGÉPEK NYILVÁNTARTÁSA FORGALOM KARBANTARTÁSA

36 GÉPJÁRMŰVEZETŐ GYAKORLATI SZAKOKTATÓK KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSA Itt lehet nyilvántartani a járművezető gyakorlati szakoktatók költségszámításához szükséges adatokat. A felvitt adatokról gépjárművenként és oktatónként lehet listát készíteni.

37 ÜZEMANYAGKÉSZLET KARBANTARTÁSA A programban lehetőség van arra, hogy nagy tételben történt üzemanyag-vásárlás esetén telephelyen történő tankolást vegyen figyelembe a program. Ehhez szükség van arra, hogy az egyszerre nagy tételben megvásárolt üzemanyag mennyisége rögzítésre kerüljön Az automatikus útnyilvántartás készítésekor ha a tankolt, számla szerinti üzemanyag mennyiség nem nyújt fedezetet a megtett kilométerre (dátum szerint utakra figyeli a program), a telephelyen lévő üzemanyagkészletet fogyasztja. Ha kevés az üzemanyag (tankolt) és nincs telephelyi készlet sem, akkor csak a meglévő üzemanyagkészlet mértékéig számolja a program az elszámolható költséget TECHNIKAI MŰVELETEK

38 Technikai változók karbantartása A nyomtató típusát, szélességét, a monitor és a nyomtató kódkészletét lehet itt megadni. Továbbá itt adható meg, hogy a nyomtatás leporellóra, vagy laponként történik-e Jelszó módosítása

39 39 A programba való belépést jelszóval védjük. A programot jelszó nélkül szállítjuk, e menüponton belül mindenkinek lehetősége van saját jelszó megadásával biztosítani a programhoz való egyedi hozzáférést. A jelszó megadásakor kéri a régi és az új jelszót. Első esetben a régi jelszó üres. Amennyiben elfelejtik a jelszót és nem tudnak belépni a programba, keressék irodánkat, ahol segítünk megfejteni azt VÁLLALKOZÓ KIVÁLASZTÁSA A programban több vállalkozás útnyilvántartása vezethető. Az egyes vállalkozásokat adószámon különítjük el egymástól. Váltásnál e menüpontban lehet kiválasztani azt a vállalkozást, amivel dolgozni kívánunk TÖRÖLTEK FELSZABADÍTÁSA A program működés közben csak logikailag törli a törölt rekordokat. Helytakarékossági szempontból a fizikai törlést is elvégzi ez a menüpont. 4. Mentések A rendszer adatállományainak mentése a MENTES paranccsal történik. A mentést célszerű minden alkalommal elvégezni, amikor dolgoztunk a programmal, így elkerülhető, hogy a winchester meghibásodása, sérülése esetén sok munkánk kárba vesszen. Ha egy floppyra nem férnek rá az adatok, kéri a további példányokat is.

40 40 Ha a winchester meghibásodása miatt a mentett adatok visszatöltése válik szükségessé, az a TOLTES paranccsal történik. Mivel a floppyra történő kimentés előtt az adatokat a rendszer összesűríti, a sűrített adatállomány a winchesteren is megmarad, és két példányban történik a floppyra való kimentés. Visszatöltéskor ha a rendszer a winchesteren megtalálja a sűrített adatállományt, akkor nem kéri a floppykat. Ha a "sűrítmény" is megsérült a winchesteren, akkor kéri a floppykat a visszatöltéshez. Javasoljuk havi váltással generációs mentések bevezetését és alkalmazását. 5. Egyéb tudnivalók Ha munka közben áramkimaradás következik be, az a gép puffer technikája miatt adatvesztéshez, vagy az indexállományok elromlásához vezethet. A rendszer figyeli a program befejeződését, és abnormális befejezés után automatikusan elvégzi az adatállományok indexelését, valamint figyelmeztet az adatok ellenőrzésére. Egyéb esetben is ha az indexállományok romlására utaló jelenséget észlelünk, az INDEX paranccsal lehet törölni az index adatállományokat, majd a program újbóli elindításakor a program újra felindexeli az adatokat. Ha ezt követően is ismétlődik az észlelt furcsa jelenség, forduljon a program fejlesztőihez. 6. Dokumentáció nyomtatása Epson kompatibilis nyomtatókon: copy ut99.eps lpt1 HP kompatibilis nyomtatókon: copy ut99.hp lpt1