Salva Vita Alapítvány. A Salva Vita Alapítvány mukáltatói hírlevele

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Salva Vita Alapítvány. A Salva Vita Alapítvány mukáltatói hírlevele"

Átírás

1 A Salva Vita Alapítvány mukáltatói hírlevele 2008/1 Meghívó a Salva Vita Alapítvány Munkáltatói Fórumára A Salva Vita Alapítvány tisztelettel meghívja az érdeklôdô munkáltatókat Munkáltatói Fóruma következô rendezvényére, amely március 4-én 9.30 órai kezdettel kerül megrendezésre. A rendezvényt a PricewaterhouseCoopers látja vendégül, Budapest VII. Wesselényi u. 16. szám alatti irodájában. (Érkezés 9.00 és 9.30 között, a program várhatóan ig tart.) Alapítványunk fogyatékos emberek nyílt munkaerô-piacon való elhelyezkedését támogatja annak érdekében, hogy hozzájáruljon társadalmi esélyegyenlôségük és integrációjuk megvalósításához óta mûködtetjük Munkáltató Fórumunkat annak érdekében, hogy a munkáltatók nyitottabbá váljanak a fogyatékossággal élô személyek foglalkoztatására, ezáltal javuljon a sérült emberek munkaerô-piaci helyzete. A Munkáltatói Fórum információkat nyújt a fogyatékosság kérdésének magabiztos kezeléséhez, bemutatja a hazai legjobb gyakorlatot ezen a területen, és elômozdítja a résztvevôk közötti tapasztalatcserét. A találkozóra elsôsorban nagyvállalatok HR, kommunikációs és CSR vezetôit, szakértôit várjuk, és az országos szintû média képviselôi is jelen lesznek. A rendezvény programja: A találkozón olyan munkáltatók számolnak be tapasztalataikról, akik hazánkban élen járnak a munkahelyi sokszínûség és az esélyegyenlôség megvalósításában. A Salva Vita Alapítvány képviselôi bemutatják az Alapítvány munkáltatókat segítô szolgáltatásait, és az érdeklôdôk multimédiás eszközök segítéségével ízelítôt kaphatnak innovatív, újszerû módszereinkrôl. A rendezvény alkalmat teremt a résztvevôk fogyatékosság kezelésével kapcsolatos kérdéseinek megválaszolására is. A terem befogadóképessége maximum 40 fô, ezért a jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk elfogadni. Kérjük, szíveskedjen visszajelezni arra vonatkozóan, hogy számíthatunk-e részvételére a munkáltatói találkozón! Visszajelzését a címre várjuk. A rendezvény vendéglátója: A rendezvény média támogatója:

2 Jótékonysági koncert Jose Cura-val A Salva Vita Alapítvány jótékonysági hangversenyt szervezett fennállásának 15. évfordulója alkalmából a Zeneakadémia Nagytermében február 6-án, melynek bevételét a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának segítésére fordítja. A jótékonysági hangversenyen Verdi Requiem-je hangzott el, melyet Jose Cura a világhírû argentin mûvész vezényelt. A Salva Vita Alapítvány 15 éve járul hozzá a fogyatékos emberek esélyegyenlôségének megvalósításához, segíti társadalmi beilleszkedésüket, önálló életvitelüket. A kerek évforduló alkalmából az Alapítvány jubileumi elismerésével köszönte meg azoknak a munkáját, akik az elmúlt 15 évben tevékenységét segítették. Az elismerést olyan magánemberek, piaci szereplôk és állami intézmények kapták, akik támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az Alapítványból mára kiváló minôségû képzési és foglalkoztatási szolgáltatásokat nyújtó civil szervezet váljon. Az Alapítvány születésnapi köszöntôje után lépett színpadra az est karmestere, Maestro Jose Cura, aki messze több, mint egy operaénekes szupersztár. Képzett karmester és zeneszerzô, fotós (aki újabban díszlettervezôként és rendezôként is bemutatkozott), egy sokoldalú tehetséggel megáldott mûvész, aki minden munkájában megalkuvás nélkül követi mûvészi elképzeléseit és magas minôségi sztenderdjeit. Arról, hogy miért éppen a Salva Vita jótékonysági koncertjén vállalta el a fellépést, így nyilatkozott a koncert elôtti sajtótájékoztatón: a Salva Vita nem könnyeket morzsol, hanem a munkaerôpiacon könnyíti a fogyatékos emberek elhelyezkedését, integrációját. Az esten fellépô szólisták és együttesek többségükben fiatal, de már hazai és nemzetközi elismertségre szert tett énekesek, kórusok, muzsikusok voltak: Cserna Ildikó (szoprán), Ulbrich Andrea (mezzoszoprán), Kovácsházi István (tenor), Bretz Gábor (basszus), a Budapesti Monteverdi Kórus (karigazgató Kollár Éva), a Cantate Vegyeskar (karigazgató ifj. Sapszon Ferenc) és az Óbudai Danúbia Zenekar. A Maestro és a fellépôk felejthetetlen estét varázsoltak a közönségnek. Nem egy lassú gyászmisét, hanem Verdi eredeti szándékát követve gyors tempójú, erôs, felkiáltó, az Istent hívó zenemûvet hallhattunk. A Zeneakadémia Nagytermét csordultig megtöltô közönségnek tetszett ez a felfogás: majdnem tíz perces vastapssal jutalmazták a fellépô mûvészeket, élükön Jose Cura-val. A koncert fôtámogatója a Concorde Értékpapír Zrt. volt.

3 Az est további támogatói a következô cégek voltak: AAM Zrt., Aegon Magyarország, Answare Kft., Bonbonetti Kereskedelmi Kft. Coca-cola Magyarország, Consult ASK Kft., Déri & Lovrecz Ügyvédi iroda, drogerie-markt Kft., Duna Tower, E-Corvina Kft., Fitoland Kft., Hérosz Zrt., Hyper Team Kft., IFUA Horváth & Partners Kft., Interticket, Kempinski Hotel Corvinus Budapest, kancellár.hu, KPMG, KPMG-BME Akadémia, HKTCC Alapítvány, Magyar Mérnökakadémia, Merck Kft., M.I.T. Systems, Montana, Muki Cukrászda, Netaktív Kft., Nickel Klima Kft., Palatium Stúdió Kft., PricewaterhouseCoopers, sanofi-aventis Magyarország, SIXT Autókölcsönzô, Tesco-Globál Áruházak Zrt. Köszönjük, hogy a Salva Vita Alapítvány céljait méltónak találták a támogatásra, és adományukkal hozzájárulnak az Alapítvány küldetésének beteljesítéséhez, programjai megvalósításához! A Salva Vita Alapítvány munkáltatóknak szóló szolgáltatásai A Salva Vita Alapítvány célja, hogy az üzleti szférával összefogva munkaerô-piaci programjai révén növelje a fogyatékos emberek foglalkoztatásának arányát, erôsítse társadalmi integrációjukat. Munkáltatói Fórum A fogyatékos személyek foglalkoztatására nyitott munkáltatók számára brit együttmûködéssel és bevált gyakorlat alapján 2006 második felében indítottuk el Munkáltatói Fórumunkat. Az intenzív, félnapos rendezvények során a munkáltatók közérthetô formában juthatnak hozzá minden lényeges, az egyenlô bánásmód törvény végrehajtásával, illetve a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos információhoz. Megbízhatóak, precízek és lelkesek a fogyatékkal élô munkatársak, és jobban megbecsülik a munkalehetôséget állították egyöntetûen az értelmi sérültek foglalkoztatását támogató Salva Vita Alapítvány által szervezett Munkáltatói Fórum résztvevôi. Az eseményen fogyatékkal élô embereket is foglalkoztató, és a téma iránt érdeklôdô vállalatok vettek részt írta a Piac & Profit november 18-i online száma a Munkáltatói Fórum elsô találkozójáról.

4 Kiadványok Rövid, a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat ismertetô információs füzeteket publikálunk, amelyek konkrét, gyakorlati tanácsokkal szolgálnak a munkahelyi sokszínûség, a fogyatékos emberek foglalkoztatása, illetve az egyenlô bánásmód és munkahelyi esélyegyenlôség megvalósítása céljából. A kiadványok jól használható segítséget nyújtanak a munkáltatóknak a munkahelyi akadálymentesítés végrehajtásához, a felmerülô problémák hatékony megoldásához is. A Foglalkoztatja? címû kiadvány rendkívül jól összeszedett és éppen az a terjedelem, ami jól kezelhetô írta visszajelzésként a sanofi-aventis Magyarország HR szakértôje. Tréningek vezetôk / HR szakemberek / munkatársak részére Gyakorlatorientált, élmény-alapú, a drámapedagógia módszerét használó tréningjeink vállalati vezetôk, HR szakemberek, illetve fogyatékos embereket foglalkoztató munkahelyek dolgozóinak szólnak. Céljuk, hogy a vállalatok szervezeti kultúrájába beépítsék az egyenlô bánásmód elvét, és segítséget nyújtsanak a fogyatékos emberekkel való találkozás és együttmûködés zökkenômentessé tételéhez (pl. illemszabályok fogyatékos emberekkel való találkozás esetén, mit és hogyan tegyünk/ne tegyünk stb.). Az egy, illetve kétnapos tréningeken a résztvevôk a KÁVA Kulturális Mûhely színész-drámapedagógusai segítségével tudatosítják a fogyatékos személyekkel való találkozás és kommunikáció során akadályokat jelentô hozzáállás és viselkedés jellemzôit, majd az átélt élményeket tapasztalt trénerek segítségével dolgozzák fel. Tetszett, hogy élmény-alapon, a gyakorlatban is átadták az elsajátítandó ismereteket, és ehhez megfelelô elméleti tananyagot is biztosítottak jelzett vissza a január i tréning egyik HR területen dolgozó résztvevôje. Fogyatékosügyi tanácsadás, szervezeti átvilágítás, fejlesztés Eddigi tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a munkáltatók számára a legnagyobb és leghatékonyabb segítség, ha van egy olyan szervezet, tanácsadó, akihez bármikor fordulhatnak kérdéseikkel, kétségeikkel, problémáikkal. Ezért olyan szolgáltatásokat dolgoztunk ki számukra, amelyek szervezetre szabottan segítenek az aktuális helyzet feltárásában, valamint a szükséges lépések megtételében. Ezt a célt szolgálja a szervezet esélyegyenlôségi szempontú átvilágítása, helyzetelemzés készítése, konkrét fejlesztési terv kidolgozása, igény szerint részvétel a vállalat esélyegyenlôségi tervének kidolgozásában, illetve a folyamatos, igény szerinti fogyatékosügyi tanácsadás.

5 A fogyatékosok foglalkoztatatásával kapcsolatos minden kérdésben szívesen fogadjuk a szakértôi támogatást írta az Alapítvány egyik munkáltató partnere. A munkáltatók támogatása fogyatékos munkavállaló foglalkoztatása esetén Értelmi vagy érzékszervi sérült munkavállaló foglalkoztatásakor az Alapítvány szakemberei átfogó támogatást nyújtanak a munkáltatóknak: Komplex munka- és pályaalkalmassági felmérést követôen normál munkahelyen, munkapróba keretében is felmérik a leendô munkavállaló készségeit, képességeit. A munkáltatók számára megfelelôen felkészített fogyatékos munkavállalót ajánlanak. Segítenek a munkavállalással kapcsolatos ügyintézésben. Betanítják a sérült munkavállalót, támogatják beilleszkedését. Folyamatos utókövetést biztosítanak a munkavállalás teljes tartama alatt a felmerülô problémák megoldásához. Naprakész információkat nyújtanak a sérült ügyfelek foglalkoztatásához igénybe vehetô támogatási lehetôségekrôl. Az Alapítvány munkatársa nagyban segítette a munkavállalással kapcsolatos ügyintézést, pl. a START kártyával kapcsolatban. El voltam ájulva, hogy hogyan tanította be a fogyatékos munkavállalót: ô is átöltözött, dolgozott, poros, piszkos lett. Tanácsadóként mindent elkövetett, hogy megoldja a felmerülô problémákat. Minden elismerésem az Alapítvány munkatársaié a hozzáállásuk, áldozatvállalásuk miatt mondta egy interjú során egy építôipari cég ügyvezetôje. Azok a munkáltatók, akik nyitottak értelmi vagy érzékszervi sérült emberek alkalmazására, mindenfajta elkötelezettség nélkül megtapasztalhatják munkavégzô kapacitásukat, ha az Alapítvány programjaihoz próba-munkahelyet biztosítanak. Nekünk is meg kellett ezt a dolgot tanulni, de úgy éreztük, hogy az értelmi sérült fiatalok nagyon hamar, nagyon ügyesen beilleszkedtek közénk. Elfogadtak bennünket, mi is elfogadtuk ôket. Nagyonnagyon jól dolgoznak a lehetôségeikhez képest nyilatkozott a Munkahelyi Gyakorlat programot fogadó egyik munkáltató. Jelenlegi munkáltató partnereink (a teljesség igénye nélkül): Accor Sevices Kft., Acélszerk Szerelõ és Ipari Szolgáltató Kft., Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mosoda, Bonbonetti Choco Kft., Budapest Fõváros Állat- és Növénykertje, Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, Diagnosticum Rt., dm Kft., EuRoll Hungária Kft., Fõegyházmegyei Ostyaellátó, Fõvárosi Kertészet Rt., Fõvárosi Önkormányzat Szerb Tanítási nyelvû Óvoda, Általános Iskola, Diákotthon és Gimnázium, Gondviselés Háza Gondozási Központ és Idõsek Klubja, Kalendart Kiadó, Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC), Kurt Lewin Alapítvány, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Posta Zrt., Máriaremetei Hidegkúti Ökomenikus Általános Iskola, McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft., Miszter Muki Cukrászda Bt., Mobil Ask Mûszaki Szolgáltató Kft., Mozgássérültek Állami Intézete, Országos Család- és Gyermekvédelmi Intézet, PlayersRoom Szinga Sport Kft., PricewaterhouseCoopers, Ráday Könyvesház, sanofi-aventis Magyarország, SPAR Magyarország Kft., Tesco Globál Áruházak Zrt. A Salva Vita Alapítvány hosszú távú együttmûködés megvalósítására törekszik azokkal a munkáltatókkal, akik nyitottak az esélyegyenlôség elvének gyakorlatba ültetésére, és képesek a sokszínûség értékteremtô menedzselésére.

6 Mindenkinek megtérül! A Magyarországon elsôként végzett Social Return on Investment (magyarul a Befektetés Társadalmi Megtérülése) vizsgálat bizonyítja, hogy a fogyatékos emberek nyílt munkaerôpiaci foglalkoztatása jócskán megtérülô befektetés: minden erre fordított forint az elkövetkezendô öt éven belül 4,77 forint megtérülést eredményez. A Támogatott Foglalkoztatás (TF) egy világszerte alkalmazott speciális munkaközvetítô szolgáltatás, amely hátrányos helyzetû emberek munkába állítását valósítja meg. A TF lényege a megfelelô személyt megtalálni a megfelelô munkára, miközben az illeszkedés érdekében mind a munkáltató, mind a munkavállaló személyre szabott segítségben részesül ban a Salva Vita Alapítvány volt Magyarországon az elsô szervezet, amely a TF szolgáltatást bevezette. A hosszú távú foglalkoztatás területén TF szolgáltatásunk kiemelkedô eredményeket ért el, és mind az ügyfelek, mind a munkáltatók elégedettek voltak. A minisztérium azonban úgy vélte, hogy a TF folyamat sikeres ugyan, de túlságosan költséges. Ezért Alapítványunk úgy döntött, megvizsgálja, hogy a TF szolgáltatás eredményei mennyire jelentôsek és tartósak, megéri-e a programba befektetni, és hosszabb távon milyen társadalmi-gazdasági eredmények várhatók. Erre kitûnô eszköznek ígérkezett a Social Return on Investment (SROI) módszer, melyet azzal a céllal terveztek, hogy egy tevékenység gazdasági teljesítményén túl annak társadalmi értékét is kimutathatóvá tegye. Az SROI egyes programok, tevékenységek megtérülését méri, és ahol lehetséges, a tevékenység eredményeit pénzben kifejezhetôvé teszi. Az elsô Magyarországon készített SROI elemzés a Salva Vita Alapítvány és a Lodestar egy brit székhelyû tanácsadó szervezet együttmûködésének terméke. A vizsgálat eredménye szerint minden 1 Ft, amit január 1. és december 31. között az Salva Vita Alapítvány Támogatott Foglalkoztatás programjába befektettek, az elkövetkezô 5 év során 4,77 Ft megtérülést eredményez helyi vagy országos szinten. Kevesebb, mint egy év (11 hónap) szükséges ahhoz, hogy az Alapítvány a TF program eredményeként a program költségével megegyezô értéket hozzon létre. A vizsgálat bizonyítja, hogy Alapítványunk szolgáltatása nem csupán pozitív változást idéz elô az értelmi sérült emberek életében, hanem mindezt gazdaságosan is teszi. Mindenkinek megéri a fogyatékos emberek munkába állása: az ügyfeleknek, a családtagjaiknak, a munkáltatóknak, a minisztériumnak, az egyéb finanszírozóknak, a partnereknek... vagyis az egész társadalomnak! Munkatársaink SROI-szaktudásuk további fejlesztésére törekszenek annak érdekében, hogy konzultációt és támogatást biztosítsanak másoknak a szociális célú tevékenységek értékteremtésének mérésében novemberében Alapítványunk elsô hazai szervezetként belépett az Európai SROI Hálózatba (ESROIN), az SROI-val foglalkozó tanácsadó cégeket tömörítô szakmai egyesületbe. Impresszum Felelôs kiadó: Salva Vita Alapítvány, Felelôs szerkesztô: Csányi Zsuzsanna. A hírlevél honlapja: Cím: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 13. III./3., Tel.: (1) , (1) Fax: (1) , A projekt a Civil szervezetek és az antidiszkriminációs törvény végrehajtása címû Átmeneti Támogatás 2005 program keretében valósul meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával, az Európai Unió társfinanszírozása mellett.