ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány"

Átírás

1 ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

2 ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek és gondolok, és nem azt, amit mondanom kellene, ÉREZNI azt, amit érzek, és nem azt, amit éreznem kellene; KÉRNI azt, amire szükségem van, és nem várni, várni, várni, amíg engedélyt kapok; MERNI hogy azt tegyem, amit szeretek, ahelyett, hogy mindig a biztosat választanám. /Virginia Satir/

3 Filozófiánk helyett A hosszú kanapé két végén ül egy férfi és egy nő. Távolságuknak csak a karfa szab határt. Legalább is próbálna, mert mind a ketten túlhajolnak az ágy szélein - ahogyan mindennapjaikat is keretbe foglalja házasságuk, s ahogyan ez a keret is szűknek bizonyul számukra. Lakásuk két legtávolabbi pontján alszanak, s ha gumiból lennének a falak, tán kívülről is látható púpok nőnének rajta. Egyszem gyermekük keresi a helyét közöttük - vágyai fonalával összekötözné őket, s érthetetlen viselkedésén, tünetein keresztül talán próbálja is E pillanatkép szomorúsága tapintható, s ha szereplőit különkülön megkérdeznénk, e helyzet kialakulásáért valószínűleg egymást okolnák, egymást hibáztatnák. Pedig valamennyien áldozatok. Annak a kapcsolatnak áldozatai, amit közösen hoztak létre, és tartanak fent ily módon. Különkülön jól látják helyzetüket, szerepüket, érthetőek viselkedéseik, érzéseik - mintha egyiköjükkel sem lenne baj magában. Mégis, az a mód, ahogy kapcsolódnak nem teszi lehetővé, hogy segítsék egymást, hogy megtalálják az elvesztett utat egymáshoz, saját boldogságukhoz. Hisszük, hogy a változtatás lehetősége mindannyiunk számára adott, és ha ezt nem érzékeljük az nem a körülményekből fakad, hanem a mi képzeteinkből, félelmeinkből. Kapcsolatainkban jelentkező tartósan fennálló konfliktusaink tulajdonképpen jelzések a változtatás szükségességét jelzik. E változás iránya azonban gyakran rejtve marad szemünk előtt, s ahhoz, hogy ez védett körülmények között - bensőnkből megszülethessen sok esetben külső kezek bábáskodása szükséges. Alapítványunk e védett körülményeket és e kezeket igyekszik biztosítani.

4 K O N F L I K T U S K E Z E L É S (MEDIÁCIÓ) S Z O L G Á L T A T Á S A I N K : A konfliktusban érdekek, értékek ütköznek, melyek szembenálló érzelmi keretbe, sajátságosan torzító nézőpontba szorítják az érintett feleket. Ezzel megakadályozzák egymás valódi megértését, és a közös megoldáskeresés lehetőségét Konfliktuskezelés során az információk összegyűjtése, az érdekek, a lojalitásviszonyok tisztázása, a kialakult érzelmi helyzet megértése mentén az érintett felekkel közösen keressük a kialakult konfliktus számukra kölcsönösen elfogadható megoldását..

5 C S A L Á D T E R Á P I A Életünkben a család az a hátország, ahonnan indulunk, és ahova legtöbbször vissza is térünk. A családtagok érzelmei, cselekedetei láncszerűen egymásba kapcsolódnak, kiváltják egymást egyszerre okai és következményei egymásnak. Ez az összefonódás egyfajta egyensúlyi állapotot tart fenn, ami a minket érő változások hatására időről időre megbillen. Az egyensúlyvesztés azonban érzelmileg megterhelő és zavarokat idéz elő a kapcsolatokban, s ez még nagyobb egyensúlyvesztést eredményezhet. A családterápia e működési zavarok korrekcióján keresztül, új egyensúly megtalálásával nyit lehetőséget a kapcsolat élhetőbb, örömtelibb átalakítása felé.

6 V Á L Á S T E R Á P I A A párkapcsolat a család alapja is, egységének felbomlása ha létrejött mindig törés, csalódás. A párkapcsolati krízis azonban kétarcú jelenség: egyrészt érzelmileg megterhelő, fájdalmas állapot, melyet a csalódottság, a bizalomvesztés hangjai jellemeznek, másrészt azonban lehetőség. Lehetőség arra, hogy kényszerítő erejénél fogva - megtegyük azokat a lépéseket, változtatásokat, melyeket a krízis nélkül aligha tennénk meg. A válásterápia a viszonyok tisztázásával lehetőségeket kínál a kapcsolat rendezett lezárására vagy akár új keretek közötti folytatására.

7 Az Alapítvány munkatársai: Horváth Magdolna családterapeuta, tréner György Margit tréner, szupervizor Tóth Attilla tréner, projektvezető Iszlai Zoltán családterapeuta, tréner Urbán Szabolcs pszichológus Radnay Gábor pszichológus Dávid Tamás klinikai szakpszichológus Támogatóink Antenna Hungaria Fõvárosi Közoktatásfejlesztési Közalapítvány Fõvárosi Szociális Közalapítvány