Az újság értesülései szerint Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos folytatja vizsgálatait Ferihegyen.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az újság értesülései szerint Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos folytatja vizsgálatait Ferihegyen."

Átírás

1 Rep-Tér hírlevél A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet tájékoztatója július 8. Csontváz a BA privatizációs szerződésében is? A HVG cikke szerint, ha fizetésképtelenné válna a Budapest Airport, végső soron az államnak kellene százmilliárd forintos nagyságrendben kisegítenie a vállalatot. Ez a helyzet egyelőre nem fenyeget, de könnyen előállhat, ha a forgalom oroszlánrészét adó Malév esetleg csődbe jutna. A cikkben megkérdezett állami vagyonkezelőnél dolgozó személyek és Veress János volt pénzügyminiszter is tagadta az értesüléseket, a HVG azonban azt állítja, igenis szerepel az állami felelősségvállalás kitétele a privatizációs szerződésben. Ezért az államháztartás szempontjából is kritikus lehet a sikeres megállapodás a Malév korábbi orosz tulajdonosaival. A légitársaság is megkérdőjelezhető feltételekkel került magánkézbe, és könnyen lehet, hogy az államnak az eddigi segítségen felül is további pénzeket kell a korábbi orosz tulajdonosoknak kifizetnie. Konkrétan egy 32 millió eurós garanciát szeretne lehívni a Vnyesekonombank írja a HVG. Az újság értesülései szerint Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos folytatja vizsgálatait Ferihegyen. Folytatjuk az árvíz-károsultak segítését Sikeres volt a közelmúlt özönvízszerű esőzései és árvizei nyomán fedél nélkül maradt szendrőládiak megsegítésére hirdetett LESZ-Malév-ACE-HC közös adománygyűjtés, azonban még nem dőlhetünk hátra. A folytatást Felsőzsolcán tervezzük: a szintén víz alá került település lakóinak égető szüksége volna tartós és diabetikus élelmiszerekre, takarítószerekre és műanyag vödrökre, palackozott vízre és konyhai, elektronikai berendezésekre. Arra kérünk minden kollégát, aki segíteni tud, hogy adományait július 16-ig adja le a következő gyűjtőhelyek valamelyikén: Lurdy Ház, III. emelet, Társasági Kommunikációs Osztály Malév Jármű osztály 40-es épület Jármű osztálytitkárság Catering porta A segítséget előre is köszöni a LESZ, illetve a Malév-csoport vezetése.

2 Malév adatok: Gauss és Limburger is hallgat a lényegről Hónapok óta hiába kéri a LESZ Martin Gausstól, a Malév-csoport vezérigazgatójától a légitársaság valós helyzetét tükröző számokat, az idei évre és a következő időszakra vonatkozó terveket. Limburger Lóránt, a Malév GH vezetője sem hajlandó megosztani a dolgozókkal a következő időszakra vonatkozó terveit. A hosszas levelezés a mai napig nem vezetett eredményre, a légitársaság és a GH vezetése újra és újra megpróbál kitérni a lényegi kérdések elől. A mai napig nem derült ki többek között a Malév GH tavalyi üzleti eredménye, a fizetések és egyéb személyi jellegű kifizetések összege, a képzésekre és a szociális kiadásokra fordított összeg. Az sem tudható, hogy pontosan milyen átalakításokat terveznek a cégcsoport három éves üzleti tervében. A kiadott néhány adatban is vannak kérdéses, ellentmondásos részletek, így ezeket is tisztázni kellene. Az sem elhanyagolható kérdés, hogy mennyit keresnek a menedzserek ha megszorításokat terveznek, nem csak jogi, de erkölcsi kötelességük is, hogy a saját juttatásaikkal elszámoljanak. Martin Gausstól pedig hiába firtatja a szakszervezet immár heti rendszerességgel a menedzsment juttatásait: sem erről, sem a jelenleg futó informatikai beszerzésekről nem hajlandó tájékoztatást adni az immár állami cég vezérigazgatója. Számos szakszervezeti tag jelezte, megdöbbentőnek tartja, hogy egy, elvileg a német vállalati kultúrán nevelkedett csúcsvezető szemrebbenés nélkül semmibe veszi a magyar munkajogot. A LESZ mindezért újra emlékeztette a cégcsoport és a GH vezetését, hogy a Munka törvénykönyve kötelezi az információk kiadására és továbbra is várja a tájékoztatást. Az ügyben az MGH vezetésével hamarosan konzultációra kerül sor, remélhetőleg személyesen többre jutnak majd a felek. Betelt a pohár az MGH Üzemi Tanácsánál Bár működik az Üzemi Tanács a Malév GH-nál, a cég nem biztosítja a működés feltételeit, noha erre a Munka törvénykönyve kötelezi. Ezzel azt is üzeni a dogozóknak a vezetőség, hogy nem partnernek, hanem fölösleges nyűgnek tekinti őket. Nem csak az alapvető működéshez szükséges pénzzel és az alkalmas körülmények megteremtésével adós a cégvezetés, hanem információkkal is óta nem tájékoztatta az üzemi tanácsot a menedzsment a cég eredményéről és helyzetéről, a bérek és a létszám alakulásáról, valamint egyéb fontos adatokról. Az ÜT ezért hivatalos ügyvédi felszólítást küldött Limburger Lóránt igazgatónak, hogy kezdjen azonnali egyeztetéseket a méltó feltételek és az alapvető működés megteremtéséről, és tíz napon belül küldje meg az elmúlt két évben visszatartott adatokat. Ellenkező esetben perre és az sem kizárt, hogy bírságra számíthat a cég.

3 A szakszervezetek együtt tiltakoznak A Malév cégcsoport érdekképviseletei és az Üzemi Tanács a légiközlekedésért felelős miniszteri biztosnak írt levélben tiltakozik a Kereskedelmi Igazgatóságnál zajló átszervezések ellen. Az elmúlt hetekben pánikszerű gyorsasággal egymást érik a változtatások ezen a területen, amelyek a dolgozók képviselői szerint meggondolatlanok, eredményük pedig a rombolás. Az is problémás, hogy minderre közvetlenül a cég átvilágítása előtt kerül sor tehát a valós adatok ismerete nélkül. A szakszervezetek ezért konzultációs lehetőséget kérnek a biztostól, hogy áttekintsék, mit lehet tenni a kaotikus, káros intézkedések megállításáért. Várjuk, és továbbítjuk a kérdéseket! A napokban kikerültek a LESZ hirdetőtáblái mellé azok a postaládák, amelyekbe várjuk a tagjaink kérdéseit, amit a ferihegyi cégek vezetésétől, a repülőtéren működő vagy a légiközlekedés működését érintő vállalatoktól meg szeretnének tudni. A működéssel kapcsolatos bármilyen kérdést örömmel továbbítunk. A postaládában javaslatokat is várunk, hogyan javítsuk a kollektív fellépést a Ferihegyi reptér munkavállalóit érintően, mit csinálhatnánk máshogy, jobban - értetek. Takarítsanak hétvégén is! A LESZ sokak panaszát tolmácsolta, amikor arra kérte a BA vezetését, hogy a fegyveres biztonsági őrök munkaterületének takarítását a hétvégén is oldják meg ilyenkor, különösen a nyári időszakban méltatlan állapotok szoktak uralkodni. Ülésezett az ETF polgári légiközlekedési tagozata Brüsszelben ültek össze az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) polgári repülésben érintett tagszervezetei, hogy áttekintsék a válságot különösen megsínylő ágazat helyzetét. Az ülés kiemelt témája volt a repülési szabályokért felelős EASA (Európai Repülésbiztonsági Ügynökség) munkájának és feladatainak felmérése. Az ETF az elmúlt években számos képviselőt tudott bejuttatni az Ügynökséghez, így jó rálátása van az ott zajló folyamatokra. A LESZ szerint az egyik legfontosabb feladat e téren a földi kiszolgálás minőségi követelményeinek megerősítése lenne, hogy elejét lehessen venni a cégek rövidlátó költségcsökkentő lépéseinek. Ismét napirendre került a Just Culture (magyarra körülbelül igazságos vállalati kultúrának fordítható) program. Ennek lényege, hogy megkönnyíti, és bátorítja az esetleges hibák, hiányosságok, tévedések azonnali bejelentését a cégeken belül, így hozzájárulva a repülésbiztonság javításához. A LESZ azt szeretné, ha a magyar Ágazati Párbeszéd Bizottság is felvenné munkatervébe ezt a kezdeményezést. A fentieken túl a brüsszeli értekezleten a nemzetközi légügyi egyezmények uniós légiközlekedésre gyakorolt hatásait, és az egészségvédelem kérdése is terítékre került.

4 Folytatjuk Bár előző számunkban megígértük, most hely hiányában nem tudjuk folytatni a munkahelyi biztonság és egészségvédelem helyzetéről szóló, az ún. IOSHA projektet bemutató sorozatunkat. Következő számainkban visszatérünk a nemrég bemutatott nemzetközi jelentésre. Jöhet a jóléti megállapodás a RÜK-nél A RÜK vezetése elküldte a szakszervezeteknek az idei évre tervezett jóléti keretet bemutató anyagát. Eszerint 2010-ben összesen hárommillió forint lenne fordítható bérelőlegekre, százezer forint albérleti támogatásra, hatszázezer iskolakezdési támogatásra. Halálesetek után a cég százezer forintot fizetne családtagok, és háromszázezer forintot saját dolgozók után. Szociális segélyre százhúszezer, nyugdíjasok segítésére százezer sporttámogatásra kétszázezer forint állhat rendelkezésre. A LESZ jelenleg a tervezet részleteit tanulmányozza, és készen áll a megállapodás véglegesítését szolgáló konzultációkra. Munkavédelmi gondok a Malév GH-nál: részeredmény és panasz Hónapok, sőt, évek óta probléma a formaruha-ellátás a Malév GH-nál. A Malév csoport egyetlen stabilan nyereséges tagvállalatában a legtöbb kötelező ruhadarab egyáltalán nem, vagy csak egyes ritka méretekben elérhető. A ruhadarabok kiválasztásába a dolgozóknak nem volt beleszólása, így a műszálas, szűk darabok nyáron szinte elviselhetetlenül kényelmetlen viseletet jelentenek a megfelelő méretben is. Ráadásul, a cég a szabályzat szerint járó ún. cipőpénzeket sem fizeti ki alkalmazottainak. Mindezért a LESZ hivatalos panaszt tett a Munkaügyi Főfelügyelőségnél. Reméljük a gyors és határozott hatósági intézkedést. A szakszervezet álláspontja egyértelmű: ha a cég komolyan veszi saját formaruhaszabályzatát, akkor annak költségeit nem terhelheti rá a dolgozókra. Ha nincs ruhapénz, akkor ne is várják el az egyenruhák viselését. A Munkavédelmi Bizottság a múlt héten tárgyalóasztalhoz ült a terület felelősével. Itt a munkaruházat mellett napirendre került az SRA területen dolgozók számára a dohányzási lehetőség biztosítása is, Az érdekképviselet szintén jelezte a csomagfelvételnél 24 órában hangosan szóló komolyzene okozta problémákat, amelyek komoly pszichés megterhelést jelentenek a munkavállalóknak. Részeredmény, hogy sikerült némi pénzt szerezni a munkaruhák beszerzésére azonban közel sem eleget ahhoz, hogy megnyugtatóan rendeződjön a kérdés. A Bizottság ezen túl a BA-t is megkereste, hogy tájékoztatást kérjenek a biztonsági őrök számára kötelező utas-ruhavizsgálat pontos szabályairól. A bizonytalanság ugyanis nemegyszer feszültéséget szült, és nehezíti a professzionális munkavégzést.

5 Megfélemlítés és káosz a biztonsági ellenőröknél és az FBÖ-nél az audit után? Június 26-án, a hajnali órákban négy biztonsági ellenőrt hazaküldött szolgálatból Hollóné Krisztina vezető. A távollétre igazolást azonban sem ő, sem az őrség parancsnoka nem volt hajlandó kiállítani. A szakszervezet azonnali tájékoztatást kért Bregovic Tibor őrségparancsnoktól az ügyben erre a mai napig nem érkezett válasz. A LESZ a súlyos szabálytalanság miatt bejelentéssel fordult az ellenőrző hatósághoz. Ezek után a cég a négy kollégából hármat elbocsátott a negyedik személy betegállományban van. A cég egy rendőrségi dokumentumra hivatkozik, ami azonban egyáltalán nem meggyőző érvelés. A LESZ szerint súlyosan sérült a Munka Törvénykönyve és a biztonsági szabályzat is, ezért az ügy a bíróságon folytatódik. Konzultáció a dolgozók értékeléséről Immár öt éve működik papíron a teljesítményértékelési rendszer a Malév GH-nál. Ez elvileg folyamatos párbeszédet teremt a vezetők és a beosztottak között, hozzájárul az egyéni teljesítmények rendszeres áttekintéséhez és a dolgozók szakmai fejlődéséhez. Azonban a rendszer a gyakorlatban nem működik: a vezetőknek ugyanis energiát kellene befektetni az értékelésekbe, hogy azok valóban betöltsék eredeti rendeltetésüket. Sok a probléma, és ezek érzékenyen érintik a dolgozókat, hiszen a prémiumuk, tehát fizetésük egy része múlik a rendszer jó vagy rossz működésén. Komoly felháborodást okozott például, amikor a jegykezelőket olyan angol nyelvű utasítások miatt marasztaltak el, amelyeket a cégnek le kellett volna fordítania magyarra. A rendszer működtetése kapcsán egyeztetést tartottak a felek a közelmúltban. Itt sajnos kiderült, hogy a vezetőség egyelőre nem hajlandó szembenézni a hiányosságokkal. A LESZ azonban nem tágít, és folytatja a konzultációt, amíg megnyugtató megoldás nem születik. A szakszervezet egyelőre hisz a tárgyalásos megoldásban. Mivel foglalkozik a munkavédelmi bizottság a BA-nál? A tagok kérdéseit tolmácsolva, a LESZ levélben kérte a BA Zrt-nél működő munkavédelmi bizottság elnökét, Kovács Zoltánt, hogy ismertesse, milyen területeket és kérdéseket vizsgáltak munkavédelmi szempontból. A szakszervezet külön tájékoztatást vár a biztonsági területen beszerzett ülőalkalmatosságok kapcsán, és a nemrég elkészült kockázatelemzés eredményeire is kíváncsi. Végleges a kirándulóhajó indulási időpontja Tisztázódtak augusztus 28-i hajókirándulásunk részletei. A hajó délelőtt 10 órakor indul a Vígadó téri kikötőből Szentendrére. A visszaérkezés várható időpontja óra, ugyanott. Mivel csak 250 férőhely van szó, kérjük, mielőbb jelezzétek részvételi szándékotokat magatok és családtagjaitok nevében valamelyik LESZ-irodában. A részvétel LESZ-tagoknak 500 forint, külsősöknek 1500 forint. 18 éves kor alatt a program ingyenes.

6 UB munkarendek: elmúltak a holtidők Az utasbiztonsági ellenőrök munkarendjének ügyében fordult a Budapest Airport vezetéséhez a LESZ. Mint arra sokan emlékeznek, állítólag a holtidők felszámolása végett vezették be a rugalmas nyolc órás munkarendeket ezen a területen. Mára azonban az eredeti probléma megszűnt az egyre nagyobb terhelés miatt, a szakszervezet ezért a kétnapozó 12 órás munkarendek bevezetését javasolta, ami nagy könnyebbség lenne az ellenőröknek. Zahorán Zsuzsanna humánpolitikai vezető azonban ezt határozottan elvetette. Az érdekképviselet Hardy Mihály kommunikációs vezetőtől azt kérte, hogy a cég fordítson nagyobb gondot az utasok tájékoztatására az egyre változó biztonsági szabályokról, hogy ne az ellenőröknek kelljen a helyszínen magyarázkodniuk a legújabb intézkedésekről. Megvédtük tagjaink munkahelyét, folytatódnak a perek Két munkajogi per is újabb állomáshoz érkezett, amelyekben a dolgozók a Budapest Airporttal állnak szemben. A LESZ két tagját Fehér Viktort és Takács Gézát a bíróság visszahelyezte korábbi munkakörébe, miután mondvacsinált okokkal megpróbálta eltávolítani őket a BA. Az emlékezetes görög kód ügy miatt meghurcolt, majd végül visszahelyezett munkavállalók kártérítésre is számíthatnak. A jóvátételről szóló per szeptemberben indul. Az ügyben érintett további három kolléga pere is ősszel folytatódik. Elkezdődött Molnár Zoltán LESZ alelnök pere. Őt felettesei azzal vádoltak meg, hogy 12 órát igazolatlanul töltött távol munkájától. A meggyanúsított szakszervezeti tisztségviselő azért fordult a bírósághoz, hogy igazát megállapítsák, és a további zaklatásoknak elejét vegye. Érdekessége az ügynek, hogy Molnár Zoltánt 2009 decemberében 12 óra igazolatlan távolléttel vádolták, ami a mostani tárgyalásig 6 óra igazolatlan távollétre csökkent. A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik ősszel. Kedvezményes bérlet a konditeremhez A MALÉV uszoda melletti (Budapest, Hárslevelű u. 25.) Pest- Budai Testedző Egylet konditermet mostantól kedvezménnyel látogathatják a LESZ tagjai. A havi bérlet ára a rendes 6500 forint helyett a tagsági kártyával csak 4800 forint. A helyszínen zuhanyzó és értékmegőrzők biztosítottak, váltócipőt, edzőtrikót és törülközőt azonban mindenkinek hoznia kell. A teremben különféle étrendkiegészítők és üdítőitalok gondoskodnak a megfelelő energiaszintről. Nyitva tartás: H-P tól ig, Sz-V tól ig

7 Fotózná a problémákat a LESZ Megkönnyítené a hiányosságok, problémák feltárását, ha az érdekképviselet fényképen is megörökíthetné az egyes eseteket. Azonban Ferihegyen jelenleg tilos a fényképezés, eseti engedélyt kell kérnie hozzá a szakszervezetnek és a munkavédelmiseknek is. A LESZ most arra kérte a Budapest Airport vezetését, hogy adjon általános engedélyt a fotózásra. Biztos, hogy több reptéri cégnél is hozzájárulna a gondokkal való őszinte szembenézéshez, a vitatott esetek gyors tisztázásához, ha perdöntő erejű fényképek születnének. A cégvezetés válaszát természetesen ismertetni fogjuk.

180. sz. Ajánlás. munkavállalók igényeinek védelmét munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén,

180. sz. Ajánlás. munkavállalók igényeinek védelmét munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén, 180. sz. Ajánlás a munkavállalók igényeinek védelméről munkáltatójuk fizetésképtelensége esetén A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató

Részletesebben

Számtanpélda: mi a baj a földi kiszolgálási irányelv módosításával

Számtanpélda: mi a baj a földi kiszolgálási irányelv módosításával Rep-Tér hírlevél A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet tájékoztatója 35. szám 2011. december 30. Számtanpélda: mi a baj a földi kiszolgálási irányelv módosításával Izgalmas számtanpéldával mutatja be

Részletesebben

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25.

MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK. Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd fodortgabor@fodortgabor.hu www.fodortgabor.hu Budapest, 2012. szeptember 25. A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBEN A munkavállalók szociális

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 21/2012. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. július 12. napján megtartott R E N D K Í V Ü L I K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban 1

Részletesebben

VILLAMOS ENERGIA- ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS

VILLAMOS ENERGIA- ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS VILLAMOS ENERGIA- ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS amely létrejött: az MVM Partner Energiakereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1031 Budapest, Szentendrei út 207-209., cégjegyzékszáma: 01-10-044818)

Részletesebben

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén

Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén Kiemelt kérdések a kollektív szerződés megszűnése esetén 1. Kell külön értesíteni a munkavállalót a KSZ megszűnéséről? Ok: A KSZ határozott időre került megkötésre, december 31-én automatikusan lejár.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselőtestület 8296 Monostorapáti Száma: 113-2/2010. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzati Képviselőtestületének 2010. február 15- én /hétfőn/ 17.00 órai kezdettel

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds TARTALOM I. A kárfelelősség szabályai Munkáltatói kárfelelősség Munkavállalói kárfelelőség II. Atipikus munkaviszonyok

Részletesebben

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II.

Munka világa. Kis- és középvállalkozások. Munka világának szereplői. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Munka világa 2 Munka világának szereplői Állam Szabályozási környezet biztosítása Munkaadó Munka helyének és eszközének biztosítása Munkavállaló Munkavégzés

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselőtestület 8296 Monostorapáti Száma: 273-6/2012. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzati Képviselőtestületének 2012. május 29- én /kedden/ 18.00 órai kezdettel

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. május 28-án megtartott ülésén. Jelen vannak: Mellékelt jelenléti ív szerint. Bencze István polgármester köszönti

Részletesebben

Pénzügyi fogyasztóvédelmi előadás. Az oktatás megvalósítására a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával került sor.

Pénzügyi fogyasztóvédelmi előadás. Az oktatás megvalósítására a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával került sor. Pénzügyi fogyasztóvédelmi előadás Az oktatás megvalósítására a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával került sor. I. A hitelintézeti betétesek és a befektetők védelme Az oktatás

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

Tamási Áron Művelődési Központ II. emeleti tanácsterme (8300 Tapolca, Kisfaludy u. 2-6.)

Tamási Áron Művelődési Központ II. emeleti tanácsterme (8300 Tapolca, Kisfaludy u. 2-6.) TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8301 Tapolca, Hősök tere 15. Ügyiratszám: 1/38-52/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jelen vannak: Bornemisza János polgármester, Botos Sándor, Görbe Károly, Kiss Katalin, Varga István, Dr. Rédecsi Árpád képviselő

JEGYZŐKÖNYV. Jelen vannak: Bornemisza János polgármester, Botos Sándor, Görbe Károly, Kiss Katalin, Varga István, Dr. Rédecsi Árpád képviselő 29 JEGYZŐKÖNYV Készült: Poroszló- Újlőrincfalva Önkormányzatok Képviselő-testületének 2011. február 23-án (szerdán) 13.30 órai kezdettel tartott együttes nyílt üléséről Az ülés helye: Községháza tanácskozóterme,

Részletesebben

a Közalkalmazotti Tanács elnöke

a Közalkalmazotti Tanács elnöke DEBRECENI FAZEKAS MIHÁLY GIMNÁZIUM A KÖZALKALMAZOTTI TANÁCS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 5 sz. függeléke OM azonosító kód: 031198 Elfogadva: 2017. június 06. Hatálybalépés

Részletesebben

MK-gyõztes a Vasas Óbuda nõi röplabda-csapata

MK-gyõztes a Vasas Óbuda nõi röplabda-csapata XXI. évfolyam 4. szám Megjelenik kéthetente 32 oldalon, 73.000 példányban 2015. február 27. Nem csak nõknek! A fenti címmel folytatódik ingyenes szûrésekkel az Egészségkörút Óbudán március 14-én a Békásmegyeri

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2011. december 20-án, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: 2011. december 20-án, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Jegyzőkönyv Készült: 2011. december 20-án, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Az ülés helye: Megyeháza II. emeleti Barkóczy terme Eger, Kossuth Lajos utca 9. Jelen voltak: Bossányi László,, Dr. Gondos István,

Részletesebben

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. Aki gondolkodik, de nem tanul, nagy

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések 2009. évi LXXIV. törvény az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről (Kivonatos közlés) Az Országgyűlés annak érdekében, hogy elősegítse a munkavállalók és

Részletesebben

VS/2014/0588. Országjelentés Magyarország - 2015. Készült a szerzők (Képesné Szabó Ildikó és Rossu Balázs) eredeti, angol nyelvű anyaga alapján

VS/2014/0588. Országjelentés Magyarország - 2015. Készült a szerzők (Képesné Szabó Ildikó és Rossu Balázs) eredeti, angol nyelvű anyaga alapján Kísérlet egyes közép-kelet európai országokban a társadalmi párbeszéd és a nemzeti munkaügyi kapcsolatok revitalizációjára - tanulságok és bevált gyakorlatok a válságból való kivezető úton VS/2014/0588

Részletesebben

Bodnár Sándor 4150, Püspökladány, Toldi u.10. Adószám: 47773275-2-29. Beszámoló

Bodnár Sándor 4150, Püspökladány, Toldi u.10. Adószám: 47773275-2-29. Beszámoló Bodnár Sándor 4150, Püspökladány, Toldi u.10. Adószám: 47773275-2-29 Beszámoló a Püspökladány város közigazgatási határán belül autóbusszal végzett menetrendszerinti helyi személyszállítási tevékenységről,

Részletesebben

Légiközlekedési Iparág

Légiközlekedési Iparág ~ Légiközlekedési Iparág Compliance szerepe HungaroControl Dr. Fazekas Anikó Compliance és Belső Ellenőrzési Igazgató Compliance Summit Budapest, 2015. november 27. Tartalom 1 A magyar polgári légiközlekedés

Részletesebben

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig!

Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának július 05-ig! Megküldendő elektronikus levélben a SZEF Országos Irodának 2016. július 05-ig! BESZÁMOLÓ A MEGYEI KOORDINÁCIÓ 2016. ELSŐ FÉLÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MEGYE: KOORDINÁTOR NEVE: Baranya megye Horváth Sándorné A

Részletesebben

1996/1997-es tanév Eseménykrónika: 1996. május 30 1997. június 12.

1996/1997-es tanév Eseménykrónika: 1996. május 30 1997. június 12. 1996/1997-es tanév Eseménykrónika: 1996. május 30 1997. június 12. 1996. máj. 30. Sajtó: Béremelés de milyen áron? 1996. jún. 23. Országgyûlés Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportbizottság ülése 1996.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében JEGYZŐKÖNYV PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK 2016. január 20-án 14,00 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy

Részletesebben

JEGYZŐKÖNY. Újlőrincfalva Község Képviselő-testülete: Zsebe Zsolt polgármester, Lovász László Györgyné képviselő, Paulik Kálmán képviselő

JEGYZŐKÖNY. Újlőrincfalva Község Képviselő-testülete: Zsebe Zsolt polgármester, Lovász László Györgyné képviselő, Paulik Kálmán képviselő 1 JEGYZŐKÖNY Készült: Poroszló- Újlőrincfalva Önkormányzatok Képviselő-testületének 2011. január 26-án (szerdán) 13.30 órai kezdettel tartott együttes nyílt üléséről Az ülés helye: Községháza tanácskozóterme,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. január 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. január 25-i ülésére Új napirend Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. január 25-i ülésére Tárgy: Az ÖKO-DOMBÓ Kft. átvilágítására létrehozott ideiglenes bizottság bizottsági

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: 22612- /2007-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a kollektív szerződések bejelentésének és nyilvántartásának részletes szabályairól szóló 2/2004. (I. 15.) FMM

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2015. november 24-én tartott ülésén.

Jegyzőkönyv. Készült: a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2015. november 24-én tartott ülésén. Jegyzőkönyv Készült: a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Dísztermében a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2015. november 24-én tartott ülésén. Jelen vannak: a részéről: Egyed Attila levezető elnök Hutkainé

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

CSÁKÁNYDOROSZLÓ ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE CSÁKÁNYDOROSZLÓ. 6/2013. sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y V

CSÁKÁNYDOROSZLÓ ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE CSÁKÁNYDOROSZLÓ. 6/2013. sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y V CSÁKÁNYDOROSZLÓ ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE CSÁKÁNYDOROSZLÓ 6/2013. sz. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Csákánydoroszló önkormányzat képviselő-testületének 2013. február 21-én megtartott nyílt képviselő-testületi

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Alcsútdoboz Település Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 30-án 08.00 órakor megrendezett nyílt testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Alcsútdoboz Település Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 30-án 08.00 órakor megrendezett nyílt testületi üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült: Helye: Jelen vannak: Alcsútdoboz Település Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 30-án 08.00 órakor megrendezett nyílt testületi üléséről. Alcsútdoboz Település Önkormányzatának

Részletesebben

99. sz. Egyezmény a mezőgazdasági minimálbérek megállapításáról

99. sz. Egyezmény a mezőgazdasági minimálbérek megállapításáról 99. sz. Egyezmény a mezőgazdasági minimálbérek megállapításáról A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfben, és

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

MOST AKKOR JÁR? vagy NEM JÁR? a VASÁRNAPI PÓTLÉK!

MOST AKKOR JÁR? vagy NEM JÁR? a VASÁRNAPI PÓTLÉK! HAJDÚ ÉS SZABOLCS MEGYEI HÍRLAP 2013. november 4.évfolyam 11.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István) MOST AKKOR JÁR? vagy

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzat

Közalkalmazotti Szabályzat Közalkalmazotti Szabályzat HODÁSZI ESZTERLÁNC EGYSÉGES ÓVODA- BÖLCSŐDE 2013. Tóthné Darabánt Anikó óvodavezető 1 Intézmény neve: Hodászi Eszterlánc Egységes Óvoda-Bölcsőde Szabályzat típusa: Közalkalmazotti

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. január 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében.

Jegyzőkönyv. Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében. Jegyzőkönyv Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében. Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint. Napirendi

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

172. sz. Egyezmény. a szállodákban, éttermekben és hasonló létesítményekben irányadó munkafeltételekről

172. sz. Egyezmény. a szállodákban, éttermekben és hasonló létesítményekben irányadó munkafeltételekről 172. sz. Egyezmény a szállodákban, éttermekben és hasonló létesítményekben irányadó munkafeltételekről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató

Részletesebben

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén?

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Az alábbi szakmai írásunkban megnézzük, hogy mire számítsunk abban az esetben, ha munkaügyi ellenőrzés lenne nálunk, illetve még az ellenőrzés előtt fel tudjunk

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Vál Község Önkormányzat Képviselő-testület 2008. október 30-i üléséről Jelen vannak: l./ Tóth Ferencné polgármester 2./ dr. Berecz Botond alpolgármester 3./ Dudás Béla képviselő

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Az új Munka Törvénykönyve. dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Az új Munka Törvénykönyve dr. Németh Janka Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda Tartalom Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: A Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium 2009. március 13-i üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: A Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium 2009. március 13-i üléséről. Jegyzőkönyv Készült: A Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium 2009. március 13-i üléséről. Helye: Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal (1056 Budapest, Váci u. 62-64.)

Részletesebben

Tájékoztató a 2007. október 16-án megtartott Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című konferenciáról

Tájékoztató a 2007. október 16-án megtartott Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című konferenciáról Tájékoztató a 2007. október 16-án megtartott Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című konferenciáról 2007. október 16-án került megrendezésre az OMMF Együtt a foglalkoztatás biztonságáért

Részletesebben

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Általános munkaadói érdekképviselet 14-02-19 1 A munka világa Magyarországon tripartit, bipa Munkaadói szövetségek Munkavállalói érdekképviseletek

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzat Képviselőtestülete 8296 Monostorapáti Száma: 230-12/2008. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzat Képviselőtestületének 2008. október 29- én /szerdán/ 18.00 órai kezdettel

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2008.7.18 COM(2008) 480 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIÓK

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv.

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes, Balatonőszöd és Somogytúr Községi Önkormányzatok Képviselőtestületeinek 2013. április 23-án 16.00. órakor kezdődő, a Latinovits Zoltán Művelődési Ház földszinti kis

Részletesebben

XIX. JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal: Széll Gáborné Blaskó Erzsébet jegyző

XIX. JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal: Széll Gáborné Blaskó Erzsébet jegyző XIX. JEGYZŐKÖNYV Készült: 2013. október 25-én 15 órakor a Polgármesteri Hivatal Tanácskozó termében (Szihalom, Hunyadi út 78.) megtartott Képviselő-testületi ülésről. Jelen voltak: 1. Bóta József Sándor

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Kramlik Kornélia Bölcsőde létesítése

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 2014 1 Tartalom 1. Általános rendelkezések... 5 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE. (2005. július 6.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE. (2005. július 6.) 2005.7.22. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 191/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE (2005. július 6.) az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. március 18-án 17 00 órai kezdettel az Önkormányzat Ideiglenes Polgármesteri Hivatalának tanácstermében tartott

Részletesebben

1. Vezető tisztségviselők. 2. Felügyelőbizottsági tagok

1. Vezető tisztségviselők. 2. Felügyelőbizottsági tagok Tájékoztatás a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai,

Részletesebben

hozom. A Felügyelet eljárása során eljárási költség nem merült fel.

hozom. A Felügyelet eljárása során eljárási költség nem merült fel. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének H-PJ-III-B-25/2012. számú határozata a NUTEX Befektetési Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 1147 Budapest, Telepes u. 53.) szemben piacfelügyeleti

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV II. félév 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban

Részletesebben

H2020 operatív munkacsoport ülés

H2020 operatív munkacsoport ülés Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 H2020 operatív

Részletesebben

Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye Európában

Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye Európában Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége www.mszosz.hu Szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye Európában A munkavállalói érdekképviseletek a legtöbb országban kedvezményeket élveznek a működésüket

Részletesebben

Jogalkotási tanácskozások (Nyilvános tanácskozás az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikkének (8) bekezdése alapján)

Jogalkotási tanácskozások (Nyilvános tanácskozás az Európai Unióról szóló szerződés 16. cikkének (8) bekezdése alapján) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 3. (OR. en) 9430/1/16 REV 1 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: OJ CONS 31 TRANS 191 TELECOM 93 ENER 221 Az EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK 3472. ülése (Közlekedés, Távközlés

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE . AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE 1. A belső kommunikációs rendszer 1.1. Az intézményen belüli információáramlás szóbeli formái: MÓDSZER TARTALOM FELELŐS ÉRINTETTEK IDŐPONT / HATÁRIDŐ DOKUMENTUM 1.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vál Község Önkormányzat Képviselő-testület 2011. március 24-i ülésének jegyzőkönyvéből

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vál Község Önkormányzat Képviselő-testület 2011. március 24-i ülésének jegyzőkönyvéből JEGYZŐKÖNYV Készült: Vál Község Önkormányzat Képviselő-testület 2011. március 24-i ülésének jegyzőkönyvéből Jelen vannak:l./ Bechtold Tamás polgármester 2./ Ádám Zsuzsanna alpolgármester 3./ Artai Balázs

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV a bizottság 2014. december 1-jén megtartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV a bizottság 2014. december 1-jén megtartott üléséről SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA 10/2014. JEGYZŐKÖNYV a bizottság 2014. december 1-jén megtartott üléséről Határozatok száma: 58-66. TARTALOMJEGYZÉK 58/2014.(XII.1.)

Részletesebben

REPÜLŐTÉR-FORGALMI ADATOK BUDAPEST FERIHEGY

REPÜLŐTÉR-FORGALMI ADATOK BUDAPEST FERIHEGY Budapest Airport Rt. Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér Üzemeltető Rt. REPÜLŐTÉR-FORGALMI ADATOK BUDAPEST FERIHEGY 2005. október Készítette: Stratégiai és Üzletfejlesztési Igazgatóság 2005. november

Részletesebben

23/2011. sz. jegyzőkönyv

23/2011. sz. jegyzőkönyv 23/2011. sz. jegyzőkönyv Készült: Alsózsolca Város Polgármesteri Hivatalban megtartott képviselő-testületi ülésről, mely 2011. december 8-án 8 órakor kezdődött Jelen vannak: Zsiros Sándorné polgármester,

Részletesebben

TÁMOP A-13/

TÁMOP A-13/ 1 TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0043 Helyfoglalás aktív jelenlét, aktív együttműködés TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0043 Helyfoglalás aktív jelenlét, aktív együttműködés Ágazati kollektív szerződés előkészítése című

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült a Képviselő-testület 2009. december 17-én 17.00 órai kezdettel tartott üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. Készült a Képviselő-testület 2009. december 17-én 17.00 órai kezdettel tartott üléséről. Képviselő-testület Szigliget J e g y z ő k ö n y v Készült a Képviselő-testület 2009. december 17-én 17.00 órai kezdettel tartott üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Jelen vannak: Balassa Balázs

Részletesebben

Budapest, 2014. március 19.

Budapest, 2014. március 19. Budapest, 2014. március 19. 1. Beszámolók: Elnöki beszámoló Etikai Bizottság elnökének beszámolója 2013. évi elszámolás, 2014. évi költségvetés-tervezet előterjesztése Felügyelő Bizottság elnökének beszámolója

Részletesebben

32005L0032. a 2000/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról. Hivatalos Lap L 191, 22/07/2005 o. 0029-0058

32005L0032. a 2000/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról. Hivatalos Lap L 191, 22/07/2005 o. 0029-0058 32005L0032 Az Európai Parlament és a Tanács 2005/32/EK irányelve (2005. július 6.) az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények megállapításának kereteiről, valamint

Részletesebben

V. JEGYZŐKÖNYV. I. Napirendi pont: Szennyvízberuházással kapcsolatos tájékoztatás

V. JEGYZŐKÖNYV. I. Napirendi pont: Szennyvízberuházással kapcsolatos tájékoztatás V. JEGYZŐKÖNYV Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. március 28-án 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. Testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal Szihalom

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

új jogszabály jön vagy módosítják a következőt. A tulajdonjog a legteljesebb dologi jog, a legfőbb hatalom a dolog felett.

új jogszabály jön vagy módosítják a következőt. A tulajdonjog a legteljesebb dologi jog, a legfőbb hatalom a dolog felett. Jogszaba lyok hata lyok Személyi hatály o Mely személyekre vonatkozik. Területi hatály o Mely földrajzi területekre vonatkozik. Időbeni hatály o Mely időintervallumban hatályos az adott jogszabály. Megváltozhat,

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: KSB/18-2/2012. A359-1/2012. (A359-3/2010-2014.)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: KSB/18-2/2012. A359-1/2012. (A359-3/2010-2014.) Ikt. sz.: KSB/18-2/2012. A359-1/2012. (A359-3/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok kulturális kormányzatainak esetleges visszaéléseivel

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve

Az új Munka Törvénykönyve Az új Munka Törvénykönyve Szakszervezet jogainak változása Kollektív szerződés megkötésének és módosításának új szabályai Eltérési lehetőségek a kollektív szerződésben az új Mt.-hez és a munkaszerződéshez

Részletesebben

Tájékoztató a szakszervezeti vezetők részére a munkajogi védelem, és a munkaidő-kedvezmény megváltozott szabályairól

Tájékoztató a szakszervezeti vezetők részére a munkajogi védelem, és a munkaidő-kedvezmény megváltozott szabályairól PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE ORSZÁGOS IRODA 1068 Budapest, Városligeti fasor 10. * 1417 Budapest, Pf.: 11. Központi telefon: 322-8452, 322-8453, 322-8454, 322-8455, 322-8456 Elnök, alelnökök tel/fax: 322-2249

Részletesebben

2014. évi nemzeti jelentések a Magyarország által ratifikált egyezményekről (2010.-2014.) LIGA Szakszervezetek álláspontja

2014. évi nemzeti jelentések a Magyarország által ratifikált egyezményekről (2010.-2014.) LIGA Szakszervezetek álláspontja 2014. évi nemzeti jelentések a Magyarország által ratifikált egyezményekről (2010.-2014.) LIGA Szakszervezetek álláspontja A jelentést a LIGA kizárólag a megjegyzései feltűntetése esetén tudja elfogadni.

Részletesebben

HÁZIREND. DALLAM Alapfokú Művészeti Iskola

HÁZIREND. DALLAM Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND DALLAM Alapfokú Művészeti Iskola 2014.09.01. Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy lehetőséget nyújtsunk az esztétikai érzékenység, a szépre való hajlam,

Részletesebben

A Csepeli Egészségügyi Szolgálat gazdasági-szervezeti átvilágítása

A Csepeli Egészségügyi Szolgálat gazdasági-szervezeti átvilágítása Dr. Szántó Tamás: A Csepeli Egészségügyi Szolgálat gazdasági-szervezeti átvilágítása 2011. május Tartalom Bevezetés... 3 A Csepeli Egészségügyi Szolgálat szervezeti adottságai... 4 Összefoglaló a Csepeli

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Később érkezett képviselők: Bartha György, Bazin Géza, Dr. Simon Gábor, Szabó Sándor, Varga Gergő

JEGYZŐKÖNYV. Később érkezett képviselők: Bartha György, Bazin Géza, Dr. Simon Gábor, Szabó Sándor, Varga Gergő MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE I-2175-16/2012. JEGYZŐKÖNYV Készült: Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2012. június 21. napján 9.00 órai kezdettel a i Hivatal Konferencia termében (Miskolc,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató a 2009. évi költségvetési javaslatról, 2009. év főbb feladatai

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató a 2009. évi költségvetési javaslatról, 2009. év főbb feladatai 1 JEGYZŐKÖNYV Készült Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 2009. február 17. 18 órai kezdettel megtartott közmeghallgatásáról (falugyűlésről). Jelen vannak: Márok Csaba polgármester

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv T a r t a l o m : Jegyzőkönyv Jelenléti ív Mellékletek Határozat száma 58/2015.(VI.03.)

Részletesebben

HÚSZÉVES A BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HÚSZÉVES A BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HÚSZÉVES A BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A SZÖVETSÉG ÉRDEKVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE 20 ÉV TÜKRÉBEN A Szövetség érdekvédelmi tevékenysége 20 év tükrében A BEOSZ már megalakulásának pillanatában, 1990.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Arnót, Petőfi S.u.l20. Tel: 46/ 500-740 fax: 46/500-749 e-mail : arnot@arnot.hu Szám: 5/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Arnót község Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program

Országos Érdekegyeztető Tanács első félévi munkaprogramja. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. első félévi munkaprogramja 2. számú melléklet I. Plenáris ülésen megvitatásra javasolt program Január 2007. évi bértárgyalások a keresetnövelés éves mértékéről ( OÉT)

Részletesebben

MKKSZ. Az MKKSZ Országos Választmányának BESZÁMOLÓJA

MKKSZ. Az MKKSZ Országos Választmányának BESZÁMOLÓJA MKKSZ Az MKKSZ Országos Választmányának BESZÁMOLÓJA 4 Az MKKSZ Országos Választmányának beszámolója A Magyar Köztisztviselõk és Közalkalmazottak Szakszervezete Országos Választmányának beszámolója az MKKSZ

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról.

J e g y z ő k ö n y v. Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról. J e g y z ő k ö n y v Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról. Az ülés helye: Művelődési Ház Zajk Jelen vannak: Grózner Tiborné polgármester, Kovács Tibor alpolgármester,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Dr. Csiszár Miklós

JEGYZŐKÖNYV. Dr. Csiszár Miklós Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottsága JEGYZŐKÖNYV Készült Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottságának 2011. november

Részletesebben

T A G G Y Ű L É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V

T A G G Y Ű L É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 T A G G Y Ű L É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely felvételre került a Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete huszonegyedik taggyűlésén 2014. május 18-án Dunabogdányban a Művelődési Házban az alábbiak szerint:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. 03.04-én megtartott testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2015. 03.04-én megtartott testületi üléséről. Szám:600/3/2015. 3. JEGYZŐKÖNYV Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. 03.04-én megtartott testületi üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Nagyterme Az ülés kezdési

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

TarTalomjegyzék a CIg Pannónia életbiztosító Nyrt. Általános életbiztosítási Feltételei

TarTalomjegyzék a CIg Pannónia életbiztosító Nyrt. Általános életbiztosítási Feltételei Tartalomjegyzék Termékbemutató... 2 A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Általános Életbiztosítási Feltételei 1) Általános rendelkezések... 5 2) Biztosítási esemény... 5 3) Fogalmak... 5 4) A szerződés létrejötte...

Részletesebben

A munkaviszony létrejötte és megszűnése

A munkaviszony létrejötte és megszűnése A munkaviszony létrejötte és megszűnése a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

20. JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2011. június 9-én összehívott rendkívüli üléséről.

20. JEGYZŐKÖNYV. Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2011. június 9-én összehívott rendkívüli üléséről. Szám: 572-20/2011. 20. JEGYZŐKÖNYV Készült Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselőtestülete 2011. június 9-én összehívott rendkívüli üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal, tanácskozó terem

Részletesebben

A KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETÉNEK (KKDSZ) A 2015. ÁPRILIS 8-I KONGRESSZUSRA KÉSZÜLT

A KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETÉNEK (KKDSZ) A 2015. ÁPRILIS 8-I KONGRESSZUSRA KÉSZÜLT A KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETÉNEK (KKDSZ) A 2015. ÁPRILIS 8-I KONGRESSZUSRA KÉSZÜLT 1. A szervezet neve, működési területe 1. A szakszervezet neve: Közgyűjteményi és Közművelődési

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2012. április 17. (kedd) 15:00 órai kezdettel megtartott nyílt üléséről. Az ülés helye: Verőce Község Polgármesteri Hivatal Tanácsterme (2621 Verőce, Árpád út 40.) Jelen

Részletesebben