Webes felhasználói felületek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Webes felhasználói felületek"

Átírás

1 Webes felhasználói felületek Konstantinusz Kft. 2009

2 Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Felhasználói felületek általános jellemzői...3 Navigáció:...7 Webes felületek hiányosságai...9 Hogy tudok visszamenni?...10 Már megint kereshetem ki?...10 Most megint ki kell töltenem az egészet?...11 Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt!...11 Már tényleg csak 1 hiba van...12 Biztonsági problémák...13 User_id= Kérem ne nyomkodja az F5-öt!...14 Tisztelt <script>!...15

3 Bevezetés Felhasználói felületek mára már elég kiforrottak lettek, sokszor annyira természetesek, hogy észre sem vesszük őket. Ez viszont webes felületekre gyakran nem igaz. Sajnos a webes környezet technikai korlátai miatt eleve hátránnyal indul az asztali alkalmazásokkal szemben. Weben kifejezetten kihívást jelenthet olyan dolgok megvalósítása, amit asztali alkalmazásoknál már készen kapunk. Az is észrevehető webes felületek esetén, hogy sok esetben nincs egy határozott koncepciójuk, még egy adott webes alkalmazáson belül sem. Minden egyes felületen mintha újra fel lenne találva a grafikus felületek ötlete. Ezen túl sokszor olyan primitív, idegesítő hiányosságaik vannak, hogy nehéz elhinni hogy ilyenek még vannak. Ezért a továbbiakban a felhasználói felületek általános áttekintése után a webes felületek leggyakoribb problémáit szeretném bemutatni és tanácsokat adni a megoldásukra, beleértve néhány biztonsági problémát is, amik bizonyos mértékben szintén a felületek megvalósításától függnek. Felhasználói felületek általános jellemzői Ha általánosan akarjuk megközelíteni a felhasználói felületeket, akkor először azt kell tisztáznunk, hogy mi egy felület célja általánosságban. A válasz alapjában véve egyszerű és nem is meglepő: egy felület információt jelenít meg, és lehetőséget ad adatok bevitelére és műveletvégzésre. Ez azért fontos, mert ideális esetben ezek a funkciók egy adott felület esetében egy konkrét dologgal kapcsolatosak. Tehát mindig van egy meghatározott dolog, amivel kapcsolatban a felület információkat hivatott megjeleníteni, és ugyanezzel a dologgal kell, hogy kapcsolatos legyen a műveletvégzés és az adatbevitel is. Ez a felismerés azért lényeges, mert segít nekünk kategorizálni, rendszerezni hogy milyen felületekre lesz szükségünk, és hogy ezeknek a felületeknek mi lesz a feladata. Mint ahogy a programozásban is fontos, hogy egy-egy objektum vagy modul ne legyen túlterhelve felelősségekkel, úgy felületeknél is ez a helyzet. Egy olyan rendszerben, ahol sok felület van, amik különböző dolgokkal foglalkoznak, lényeges, hogy a felületek felelősségei ne legyenek keverve. Egy felület egyszerre csak egy dologgal és egy feladattal foglalkozzon. Természetesen helyenként szükség van a felületek együttműködésére, vagy arra a lehetőségre, hogy egyik felület kiegészíthesse a másik felület munkáját.

4 Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy van egy rendszerünk, ami üzlethelyiségek bérbeadását kezeli. Egy helyiséggel kapcsolatosan kezelünk adatokat (alapterület, bérleti díj, elhelyezkedés, stb). A helyiségeket cégek bérlik, akiknek az adatait szintén a rendszerünkben kezeljük. Tehát itt két dolog van, amivel foglalkozik a rendszerünk, helyiségek és cégek. Ez a két dolog nem is független egymástól, mivel helyiséget bérlethet cég, és ezt be is kell tudnunk állítani. Az egyik felület ezek kezelésére így nézhetne ki: Ezen az egy felületen alapvetően minden ott van, ahol szeretnék. Igazából ez rendben is lenne, ha csak ennyi lenne az egész rendszer. A gond akkor kezdődik ha más dolgok is vannak a rendszerben, főleg olyanok, amikhez szintén cégeket lehet kötni. Ebben az esetben elég furcsa lenne, hogy a cég adatait a bérleti űrlapon kell szerkeszteni, vagy éppen több helyen is külön-külön, ami azért is rossz lenne, mert akkor több helyen is meg kellene valósítani a cég adatainak a szerkesztését, ami többszörözött kódot jelenthet.

5 A következő példa viszont elkülöníti a felelősségeket: Ebben az esetben a bérlő cég adatait csak megjeleníti a felület, de nem itt kell szerkeszteni, hanem csak kiválaszthatom, esetleg azt is valamilyen másik felület segítségével. Így tehát a bérelhető helyiséggel is a neki szánt felület foglalkozik, és a céggel is, ami azt jelenti, hogy a céget hasonló módon hozzáköthetem más dolgokhoz is, amit akár ugyanazzal a segédfelülettel választhatok ki, így a felületek újrafelhasználhatósága is jelentősen megnő, amivel pedig a belefektetett munkaidő is csökken. Félreértés ne essék, ezeknél a példáknál nem azzal van a probléma, hogy egyszerre jelenik meg szerkesztőfelület a cégről és a helyiségről. Baj abból lesz, ha ezek programozás technikailag is egybe vannak megírva. Ha például külön van cég szerkesztő, és helység szerkesztő felület, viszont a helyiség szerkesztő felülete megjeleníti a cégszerkesztőt is, akkor nincs probléma, hiszen a cégszerkesztő attól még egy önálló felület, viszont hordozható (ami ráadásul még külön plusz pont). Tehát ezek az intelmek elsősorban a programozóknak szólnak, nem a designer-eknek. Tehát az imént látott felület két másikat hív segítségül. Egy listát és egy űrlapot. Ebben a tekintetben nem egyedi, ugyanis megfigyelhetjük, hogy a legtöbb dologhoz listák és űrlapok kellenek, hiszen ha több van belőle akkor látnom kell róla egy listát, és természetesen tudnom kell szerkeszteni és újat felvenni is. A listákat és űrlapokat szintén érdemes külön választani, mert nem csak egyben lehet rájuk szükségem.

6 Így mostmár van egy felület rendszerem, aminek minden egyes felülete csak egy dologgal és egy felelősséggel foglalkozik, és ezek a felületek csak együttműködnek valamilyen módszerrel (ezt később részletesen is megnézünk). Valójában egy teljes felület rendszert is meg lehet valósítani kizárólag listák és űrlapok koncepciójával, a trükk csak a felületek együttműködése és a navigáció lesz. Amit talán érdemes kiemelni a listáknál az a kereső, vagy egyéb szűrési lehetőség. Gyakori hiba, hogy a keresés módosításához meg kell nyomnom egy gombot annak érdekében hogy visszamehessek a kereső űrlapra. Ezeket érdemes úgy megcsinálni, hogy a kereséshez szükséges beviteli mezők és gombok mindig látszódjanak, és szintén ne vesszen el belőlük amit egyszer beírtunk vagy beállítottunk.

7 Tehát a felületeket igyekezzünk szétválasztani felelősségek és feladatok szerint amennyire csak lehet, és tegyük őket hordozhatóvá amennyire csak lehet. Hordozhatóság azt jelenti, hogy megjeleníthetem akárhol, és megnyithatom akárhonnan. Nyilván ez nem kötelező követelmény, hiszen technikailag is kihívást jelent, viszont nagyon nagy pozitívum, ami későbbiekben jelentősen megkönnyíti az ember munkáját. Navigáció: Ha már feldaraboltuk a felületeinket felelősségek szerint, akkor a következő megoldandó kérdés a felületek közti navigáció, vagyis hogy hogyan jutunk egy egyik felületről a másikra. Megfigyelhetjük, hogy a legtöbb adminisztrációs jellegű tevékenység a felhasználó részéről egy folyamat, ami meghatározott felületeket érint, meghatározott lépésekben és sorrendben. Egy-egy ilyen tipikus tevékenység lényegében egy útvonalat határoz meg a felületeken keresztül amit végig kell tudni járni. Éppen ezért fontos, hogy a felületek közti mozgás is kényelmesen működjön, és pontosan úgy juthasson el a felhasználó egyik felületről a másikra, ahogy és amikor azt igényli, anélkül hogy a folyamatot meg kelljen szakítania vagy újrakezdenie.

8 Megvalósításban alapvetően két fajta lehetőség van, az ablakok, és a lapozgatás. Az első viszonylag egyértelmű: ha el akarok jutni egyik felületről a másikra (például egy listából meg akarok nyitni egy elemet szerkesztésre), akkor az megnyílik egy új ablakban az előbbi felett vagy mellett. A lényeg, hogy mindkét felület egyszerre látható. A második lehetőség az, hogy amikor a következő felületre kell eljutnom, akkor az aktuálisat leváltja az új, így egyszerre csak egyet látok.

9 Az általában egyik esetben sem probléma, hogy egyik felületről megnyithassam a következőt. Viszont ami sokkal lényegesebb, hogy vissza is tudjak jutni oda ahonnan jöttem, anélkül hogy a korábbi felületek állapotai elvesznének. Ez az ablakos módszernél viszonylag egyértelmű, hiszen az előző felület nem tűnt el, legfeljebb csak eltakarta az újabb. Szóval ha bezárok egy ablakot, akkor ott lesz alatta (vagy mellette valahol) az előző. Ugyanez a lapozgatásnál már nem olyan egyértelmű. A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a fejlesztők, hogy nem lehet egy adott felületről visszajutni az előzőre. Ez főleg webes alkalmazásoknál fordul elő, mivel ott technikai adottságai miatt a lapozgatós módszer a jellemző. A hátránya ennek a hiányosságnak az, hogy a felhasználónak így gyakran újra kell kezdenie egy folyamatot, ha félúton szeretne visszajutni ez előző felületre. A továbbiakban nézzük meg tehát a webes felületek leggyakoribb problémáit, és hogy mit érdemes tenni ellenük. Webes felületek hiányosságai Mint az előző fejezetben említettük, az egyik legjellemzőbb probléma a hiányos navigáció. Alapvetően weboldalakon a böngésző nyújt navigációs lehetőséget, ezért ott nem is nagyon kell foglalkozni vele. Ez viszont csak addig működik, amíg a megjelenítendő felületet, és annak állapotát az URL határozza meg. Ez nem minden esetben vagy így, gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy az ember űrlapokat is kezd használni, már nem csak az URL határozza meg, hogy mikor mit látok. Továbbá vannak olyan helyzetek, ahol az URL-t használni nem is lehet, technikai korlátai miatt. Komolyabb rendszereknél pedig nem is ajánlatos az URL alapján működnie a felületrendszernek, mivel az biztonsági problémákat is okozhat (ezzel később részletesebben is foglalkozunk).

10 Hogy tudok visszamenni? Gyakran előfordul, hogy egész egyszerűen hiányzik az előző felületekre visszalépés. Tehát az első jó tanács: tegyünk "vissza" gombot az oldalainkra! A probléma megoldása persze nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy vissza tudjunk menni az előző oldalra, tudnunk kell, hogy mi az előző oldal. Ha pedig visszatértünk az előző oldalra, akkor tudnunk kell, hogy mi az azelőtti, és így tovább. Ehhez meg kell valósítani a hívási lánc tárolását. A hívási lánc tárolja minden korábbi felületről azt az információt, ami a felületet azonosítja, és lehetővé teszi hogy újra megjeleníthessem, méghozzá abban az állapotban ahogy otthagytam! A hívási láncot nyilván valahol tárolni is kell. Ezt megtehetnénk az URL-be, hidden input mezőkbe, és a session adatokba is. Az első kettő ezekből annyi hátránnyal indul, hogy a kliens oldalon is láthatóak és manipulálhatóak, ezért biztonsági problémát jelenthetnek. Ezért személy szerint a session-t tartom a legrátermettebbnek, mivel egy adminisztrációs felületnek nem kell könyvjelzőzhetőnek lennie, viszont illik biztonságosra csinálni. Már megint kereshetem ki? A másik leggyakoribb probléma, egy nagyon idegesítő hiányosság, ami szintén az előző felületre való visszalépés hiányosságaiból alakul ki. Van egy listám, amin a találatokat tudom kereséssel, rendezéssel szűrni. Végül megtalálom azt a néhány dolgot, amit mondjuk szeretnék szerkeszteni. Rákattintok, és a felület átugrik a szerkesztő felületre. Elvégzem vele a dolgomat, és visszatérek az előző felületre, viszont meglepődve tapasztalom, hogy az nem úgy jön vissza ahogy otthagytam, hanem minden szűrés, keresés, rendezés elveszett, és írhatom be újra. Ez a példa azt mutatja, hogy a navigációhoz nem elég csak az a hívási láncot kezelni, hanem a felületek állapotának is meg kell maradnia, amikor az ember visszatér rájuk. Megfigyelhető, hogy ez egy alapvető intuitív elvárása minden felhasználónak. Ez persze automatikusan így van, ha a felületek állapotát az URL határozza meg, és az ember a böngésző vissza gombjával navigál. Akkor sem kell ezzel külön foglalkozni, ha ablakos rendszerben dolgozunk, hiszen ott egy adott felületet igazából el se hagyok, csak megnyílik felette az új.

11 Megvalósítani a felületek állapotának a megtartását, főleg egy általánosított formában, már komolyabb kihívás lehet. Ahogy a hívási láncot, az előző felületek adatait is tárolni kell valahol. Ehhez már egész biztosan kevés lesz az URL, egyszerűen azért mert korlátozott a hossza. Hidden input mezőkből ugyan megoldható, viszont ez is még mindig biztonsági rés lehet, mivel ugyanúgy manipulálható kliens oldalról. Legjobb megoldásnak marad tehát a session, személyes kedvencem. Akárhogy is, megvalósítását nagyon ajánlom mindenkinek, mert ez egy nagyon idegesítő és kényelmetlen hiányosság, és mint minden rossz felület, végül ahhoz vezet, hogy lassítja a felhasználó munkáját, ami pedig már komoly veszteség is lehet! Most megint ki kell töltenem az egészet? Képzeljük el, hogy egy űrlapot töltünk ki, viszonylag sok adattal, és mikor végzünk vele, és rámentenénk, a rendszer közli velünk, hogy nem töltöttünk ki valamit helyesen. Semmi baj, rendes hogy szól, kitöltjük még azt is. Ám ebben a pillanatban meglátjuk, hogy az űrlap teljesen üres, és mindent elfelejtett amit előzőleg beírtunk. Amennyire egyszerűen megoldható probléma ez, olyan sokszor lehet látni webes felületeken, például amikor az ember be akar regisztrálni valahova. Tökéletes módszer a leendő felhasználók elriasztásához. Szóval tessék csak szépen visszaírni az űrlap mezőibe az előzőleg megadott adatokat, ennyi az egész, nem atomfizika, viszont rettenetesen rombolja a felhasználói élményt ha nincs megcsinálva. Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt! Űrlapokon előfordulnak kötelező és nem kötelező mezők. A kötelezőket meg is szokás jelölni valahogy, és a rendszer természetesen ellenőrzi is, hogy ki vannak-e töltve, és szól ha nem töltöttük ki. Személy szerint, amikor ilyen felülettel találkozom, szeretem kipróbálni, hogy mi van ha szóközökkel töltöm ki a kötelező mezőket. Ezt ugyanis a legtöbb rendszer elfogadja, és úgy veszi, hogy kitöltöttem. Ez előfordulhat a felhasználó hibáján kívül tejlesen véletlenül is, és bár közvetlenül ugyan nem akadályozza a felhasználót semmiben, viszont rendszer üzemeltetőjének okozhat gondokat, és közvetetten a felhasználónak is, ha adatait nem adta meg megfelelően.

12 Programozók tehát figyeljenek arra, hogy szöveges mezőkben bevitt adatok elejéről és a végéről érdemes levágni a fölösleges szóközöket, és úgy vizsgálni, hogy üres-e. Szintén nem nagy tudomány, csak egy kis odafigyelés, viszont sokkal igényesebb. Már tényleg csak 1 hiba van Űrlapok kitöltésénél minden tisztességes rendszer szól, ha valamit nem töltöttünk ki. Az viszont jó játék, amikor kapok egyetlen egy hibaüzenetet, hogy nem töltöttem ki valamit, és mikor már örülök, hogy csak azt az egy dolgot kell még megadnom és minden rendben, mentés után kapok még egyet. Aztán még egyet, és még egyet. Idegesítő, ha egy felület nem írja ki az összes hibát, hogy töltsem még ki ezt, azt és amazt, hanem itt a piros, hol a pirost játszik az emberrel. Tehát, tisztelt programozó társak, ne álljunk meg az első hibás adatnál, hanem szépen nézzük végig az összeset, és közöljük a felhasználóval mindet!

13 Biztonsági problémák Eltérve az eddig tárgyaltaktól, egy kicsit érdemes szót ejteni a felhasználói felületek megvalósításának biztonságtechnikai oldaláról. Magáról a webes biztonságról külön könyvet lehetni írni, de van néhány olyan tipikus probléma, ami a felületek kialakításával függ össze, és megkövetelheti, hogy bizonyos dolgokat technikailag máshogy valósítson meg a programozó. A web eredeténél fogva elég nyitott, és az egyik alapvető jellemzője az úgynevezett állapotmentesség. Ez azt jelenti, hogy amikor az ember egy weboldalon böngészget, akkor az a tény, hogy éppen hol van egy oldalon, nem tárolódik szerver oldalon, pusztán csak a böngészőben. Tehát mindig a böngésző mondja meg, hogy mit szeretne látni, és a szerver vakon teljesíti. Sokan pedig azt hiszik, hogy a felhasználó csak oda juthat el ahova mutat link. Ez nem igaz, bármikor beírhatok bármit az URL-be és akkor azt hívok be amit akarok. Akár olyan tartalmakat is, amit nem illene látnom. User_id=1234 Korábban már említettük, hogy egy felület, vagy a weboldal állapotát nem célszerű az URLben tárolni, hacsak nem kifejezettem ez a célunk (pl.: hogy könnyen könyvjelzőzhető legyen az oldal). Vegyünk példának egy olyan esetet, ahol a felhasználó belép egy weboldalon a saját felhasználó nevével és jelszavával, és ott a saját ügyeit intézheti. Természetesen ahhoz a felülethez ahol ezt megteheti, csak bejelentkezés után férhet hozzá, és ott is csak a saját adatait láthatja és módosíthatja. Tegyük fel, hogy egy olyan rendszerről van szó, ahol a felhasználó valamilyen megrendeléseit intézheti. Lát egy listát a megrendelésekről, és a rákattint az egyikre, akkor megnyílik annak a részletes oldala. Azt, hogy melyik rendelés adait nézegeti a felhasználó éppen, sokszor, főleg tapasztalatlan programozók úgy oldják meg, hogy az URL-be tűntetik fel a rendelés azonosítóját, ez alapján fogja tudni a szerver, hogy mit kell megjeleníteni:

14 Igen, de mi történik ha én csak úgy átírom az 1234-et mondjuk 1235-re? Hopp, máris egy másik rendelés adatait látom, ami lehet, hogy nem is az enyém. Legrosszabb esetben még módosítani is tudom, vagy törölni, vagy ki tudja mit. Éppen ezért az URL alapján vezérelt felület rendszer nagyon sebezhető. Természetesen el lehet játszani vele, hogy szerver oldalon pluszba ellenőrzi a rendszer, hogy tényleg a saját rendelésemet akarom-e megnézni, és ha nem, akkor nem engedi megtekinteni. A gond csak az, hogy ezt a fajta ellenőrzést nem biztos hogy egyszerű általánosítani, és leginkább minden kritikus felületre meg kellene írni külön-külön, amit viszont a programozónak kell átgondolnia, hogy mik is az ilyen kritikus pontok. Márpedig a programozó is ember, és lehet hogy valamit kifelejt, vagy nem vesz észre, és ott mégis talál valaki támadási lehetőséget. Éppen ezért, ha biztosra akar menni az ember, akkor érdemes szerver oldalon tárolni (session) azt, hogy mikor milyen felület van nyitva, és épp mit nézeget a felhasználó. A problémát az se oldja meg, ha hidden input-okba tároljuk ezeket az információkat, mert azok is ugyanúgy manipulálhatóak. Természetesen azok a felületek, amik eleve publikusak, és szeretnénk is hogy könyvjelzőzhetőek legyenek, működhetnek URL alapon, mint minden egyszerű weboldal. Kérem ne nyomkodja az F5-öt! Szintén egy technikai hiányosság, ami problémákat okozhat, az ismételt lekérések (oldal frissítés). Ha pont egy műveletet végzett a felhasználó (például egy űrlap elküldése), és azután ráfrissít az oldalra, akkor az űrlap újra elküldődik. Ez azt jelenti, hogy végrehajtódhat ugyanaz a művelet, pedig a felhasználó nem ezt szerette volna. A programozónak ezért figyelnie kell arra, hogy ugyanazt a kérést ne fogadja el többször a rendszer. Ezt meg lehet tenni azzal, hogy az űrlapokba valamilyen azonosító kódot helyezünk el, és szerver oldalon megjegyezzük ezeket az azonosítókat, és csak azokat a kéréseket fogadjuk el, amik a megfelelő azonosítókat tartalmazzák.

15 Tisztelt <script>! HTML és Javascript injektálás, vagy más néven Cross Site Scripting (XSS). Ezek a fogalmak már elég mélyen benne van a webes biztonság témájában, de mégis itt tartom fontosnak megemlíteni, mivel a felületeket működtető rendszer lesz felelős a kivédéséért. A HTML és Javascript injektálás lényege az, hogy egy akármilyen űrlapon, ahol például a nevemet, címemet, stb kellene megadni, én javascript kódot írok be. Ha ezt, valahol a weboldal megjeleníti (eredetileg a nevemet írná ki), akkor bizony lefut a javascript kód, amivel mindenféle csúnyaságot el lehet követni. Kivédése nem túl nehéz, egész egyszerűen az űrlapokról, és akár az URL-ből érkező adatokból is ki kell vágni a nem kívánatos HTML tag-eket, mint például a <script> tag. Erre a célra a webes programozási nyelvek adnak is beépített eszközöket, ezeknek mindenki nézzen utána az adott nyelven belül amivel dolgozik, és használja!

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció.

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció. Ingyenes Mobil helpdesk megoldás A Mobil helpdesk egy olyan androidos felületen futó hibabejelentő, amelynek néhány alapbeállítását megadva saját mobil hibabejelentő rendszere lehet, vagy partnereinek

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban 1/5. Intézményi oldal Ezen az oldalon adhatók meg a regisztráló intézmény adatai. Úgy kell kitölteni, hogy ezzel

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához Készítette: ÁNTSZ OTH Informatikai Főosztály (2015.) 1 Tartalomjegyzék Program elérhetősége... 3 A program felépítése... 3 Közforgalmú

Részletesebben

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Tartalomjegyzék 1. A RENDSZER RÖVID LEÍRÁSA...3 1.1. Elvárt funkciók:...3 1.2. Specifikáció...3 1.3. Funkciók ismertetése...3 2. RÉSZLETES

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Weboldalak Biztonsági Kérdései

Weboldalak Biztonsági Kérdései Weboldalak Biztonsági Kérdései Kliens szerver modellek Kliens szerver modellek Offline világ Online világ és a programokkal szemben támasztott elvárások helyett... Fejlesztés üteme gyors Előregyártott

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Csavarda mobil áruház

Csavarda mobil áruház Csavarda mobil áruház Használati útmutató Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarda mobil áruház alkalmazást, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. TARTALOMJEGYZÉK 1. Letöltés 2. oldal 2.

Részletesebben

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató A Digitális Szabadidő Térkép mobilalkalmazás a lovas illetve vízi túrázóknak fejlesztett alkalmazás, amely jelentősen megkönnyíti és a közösséghez

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

A PC Connect számlázó program kezelése.

A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program egy kifejezetten kis vállalatok számára kifejlesztett számlázó program. A számlázót az asztalon található PC Connect számlázó ikonnal

Részletesebben

Diákhitel igénylés folyamata

Diákhitel igénylés folyamata 1 Diákhitel igénylés folyamata Beállítások A DHK-tól kapott éles vagy teszt tanúsítványokat telepíteni kell a megfelelő szerveren, szervereken (ld. Neptun üzemeltetési dokumentáció). A tesztelési folyamat

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Havária eszköznyilvántartó rendszer

Havária eszköznyilvántartó rendszer Havária eszköznyilvántartó rendszer Felhasználói kézikönyv 2005. november 5. utolsó frissítés: 2011. július 14. A rendszer használata Tartalom A rendszer használata... 3 Regisztráció... 3 Belépés... 4...

Részletesebben

Pénzbeli és természetbeni ellátások rendszere OEP TAJ ellenőrzés működése

Pénzbeli és természetbeni ellátások rendszere OEP TAJ ellenőrzés működése Pénzbeli és természetbeni ellátások rendszere OEP TAJ ellenőrzés működése Felhasználói kézikönyv 2015. 05. 06. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság

Részletesebben

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom 1. fejezet: Regisztráció és bejelentkezés az Önkiszolgáló Portálra 2 2. fejezet: Általános információ 4 3. fejezet: Termékregisztráció 5 4. fejezet:

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Webes alkalmazások helyes szerkezete PHP-ban

Webes alkalmazások helyes szerkezete PHP-ban Webes alkalmazások helyes szerkezete PHP-ban Konstantinusz Kft. 2010 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Mi az a leíró?... Hiba! A könyvjelző nem létezik. 3. Közvetett paraméter átadások... Hiba!

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Bemutatkozó adatlap Profilom

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Bemutatkozó adatlap Profilom HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MENÜSTRUKTÚRA A rendszerben a menüpontok az oldal felső részén vannak elhelyezve, és ezek csak sikeres bejelentkezés után láthatók. Belépés után a felhasználónak az alábbi menüelemekhez/

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny Tartalomjegyzék Bejelentkezés a tudáspróbára... 3 Kijelentkezés... 3 Megkezdett tudáspróba folytatása... 4 Tudáspróba kiválasztása... 5 Tudáspróba kiválasztása...

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL GYIK Gyakran Ismételt Kérdések A DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL NEM TUDOK REGISZTRÁLNI! 2 NEM TUDOK BELÉPNI, NEM FOGADJA EL AZ AZONOSÍTÓT ÉS A JELSZÓT! 3 NEM TUDOK BELÉPNI, ELFELEJTETTEM A JELSZÓT!

Részletesebben

Java webalkalmazások felhasználó- és jogosultságkezelése

Java webalkalmazások felhasználó- és jogosultságkezelése Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai és Gazdasági Intézet Java webalkalmazások felhasználó- és jogosultságkezelése Témavezető, konzulens: Dr. Takách Géza egyetemi docens Szakdolgozat

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül www.helpynet.com Kérdésed van? Írj nekünk! info@helpynet.com Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül Apple ID ahhoz szükséges, hogy bármilyen Apple készülékre appokat tudjunk letölteni, ez tulajdonképpen

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ. Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon. Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2.

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ. Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon. Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2. Telefon: Fax: E-mail: (+36-1) 269-1642 (+36-1) 331 8479 info@ex-lh.hu www.ex-lh.hu Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon Pályázati

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

MARSO Webáruház ismertető

MARSO Webáruház ismertető MARSO Webáruház ismertető Tartalom Bejelentkezés... 2 Új jelszó generálása... 3 Kezdőoldal... 4 Abroncs, felni keresés, rendelés összeállítása... 6 Kosár áttekintése képernyő... 9 Nyitott rendelések áttekintése...

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj rendszer hallgatói felülete. Felhasználói kézikönyv

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj rendszer hallgatói felülete. Felhasználói kézikönyv Klebelsberg Képzési Ösztöndíj rendszer hallgatói felülete Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Webes felület használata... 2 2. Regisztráció, belépés... 2 3. Jelszó módosítása... 4 4. Kilépés... 5

Részletesebben

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése

Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése Virtual Call Center kliens program MSI csomag telepítése www.virtual-call-center.hu Tartalomjegyzék 1. MSI csomag telepítése nem tartományban lévő számítógépre... 2 2. MSI csomag telepítése Active Directory

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 4 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Látható, hogy egy bank van rögzítve, az is a helyes adatok nélkül!

Látható, hogy egy bank van rögzítve, az is a helyes adatok nélkül! A CLEAN-PRECÍZ Integrált ügyviteli rendszerben lehetőség van a SWIFTkódok használatára, ennek elősegítéséhez a rendszerünkben 4668 belföldi pénzintézet adatait használhatják ügyfeleink! A lista aktualizálása

Részletesebben

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül EKPortal (IxWebEk) felhasználói súgó (infomix Kft) Bizalmas 1. oldal 2008.03.28. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1 Portál elérhetısége... 3 1.1

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Események, rendezvények, versenyek szervezése

Események, rendezvények, versenyek szervezése Események, rendezvények, versenyek szervezése Mit jelent? A Netfoglalón regisztrált cégek saját ügyfeleiket, vendégeiket a portál segítségével meghívhatják különböző rendezvényekre, eseményekre, versenyekre.

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv Kincskereső Könyvelő Klub Moodle felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK 1. Kincskereső Könyvelő Klub bemutatása... 3 2. Belépés az oldalra... 3 3. Kincskereső Könyvelő Klub oldala... 4 3.1 Kincskereső

Részletesebben

Webapp (in)security. Gyakori hibákról és azok kivédéséről fejlesztőknek és üzemeltetőknek egyaránt. Veres-Szentkirályi András

Webapp (in)security. Gyakori hibákról és azok kivédéséről fejlesztőknek és üzemeltetőknek egyaránt. Veres-Szentkirályi András Webapp (in)security Gyakori hibákról és azok kivédéséről fejlesztőknek és üzemeltetőknek egyaránt Veres-Szentkirályi András Rövid áttekintés Webalkalmazások fejlesztése során elkövetett leggyakoribb hibák

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ. Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ. Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról Belépő felület https://www.eper.hu/webeper/paly/palybelep.aspx Egyszerűsített regisztráció Célja, hogy a már korábban a rendszerbe bekerült szervezetek regisztrációját

Részletesebben

Jquery. Konstantinusz Kft.

Jquery. Konstantinusz Kft. Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Használata... 4 3.1 A $ függvény... 4 3.2 Elemek kiválasztása... 5 3.3 Fontosabb függvények... 6 3.3.1 Animációk... 7

Részletesebben

epos - Felhasználói leírás (MOBIL egyenleg feltöltés, Web áruházban történő vásárlás)

epos - Felhasználói leírás (MOBIL egyenleg feltöltés, Web áruházban történő vásárlás) epos - Felhasználói leírás (MOBIL egyenleg feltöltés, Web áruházban történő vásárlás) Verzió: 2.1.0 Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. epos - MOBIL egyenleg feltöltés... 4 2.1. Az epos MOBIL egyenleg

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 3 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Konzol oldal telepítése... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési

Részletesebben

2F Iskola fejlesztői dokumentáció

2F Iskola fejlesztői dokumentáció 2F Iskola fejlesztői dokumentáció Tartalomjegyzék 2F Iskola fejlesztői dokumentáció...1 1. Vizió...1 2. Követelmények...1 3. Üzleti modell...4 4. Telepítési modell...6 5. Használati esetek...7 6. Felhasználói

Részletesebben

KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához

KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához KÖSZ! Program 2014 Tájékoztató az ONLINE pályázatkezelő adatbázis (OPA) használatához A KÖSZ! Program 2014-ben online módon lehet a pályázatokat benyújtani. Kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót,

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

Műszaki előfeltételek

Műszaki előfeltételek Műszaki előfeltételek 1. Böngésző proxy beállítás A T-Mobile HotSpot szolgáltatás igénybe vételéhez böngészőprogramban ki kell kapcsolni a proxy beállításokat. Ehhez Internet Explorer esetén a Tools/Internet

Részletesebben

FTP SZERVER - Használati útmutató

FTP SZERVER - Használati útmutató FTP SZERVER - Használati útmutató ADATOK LETÖLTÉSE AZ FTP SZERVERR}L A letöltésre a legegyszer]bb eljárást javasoljuk, ami annyit jelent hogy az ön internet browser-járól belép a mi szerverünkre úgy hogy

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

WebResponder információs füzetek

WebResponder információs füzetek WebResponder információs füzetek Költözés 2010.07.20. Balogh Attila http://webrepsonder.net Oldal:2 MI SZÜKSÉG ERRE? Ahogy észrevehetted, a WebResponder rendszerét kissé átalakítottuk figyelembe véve a

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Felhasználói leírás. Budapest, 2014. április 14.

Felhasználói leírás. Budapest, 2014. április 14. Felhasználói leírás Budapest, 2014. április 14. Regisztráció belépés Az észlelők email-címükkel és jelszóval tudnak belépni a rendszerbe. Első alkalommal (regisztráció) csak az email címet kell megadni

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Amegrant Kft. Star System Kft. Felhasználói kézikönyv Az Imperial Suite mérésügyi nyilvántartó és kalibrálási segédszoftverhez Amegrant Kft. 2010.04.05. 2 Tartalomjegyzék 1 Bejelentkezés... 3 2 Fő képernyő...

Részletesebben

QUAESTOR Egészségpénztár Pénztártagi extranet Felhasználói kézikönyv

QUAESTOR Egészségpénztár Pénztártagi extranet Felhasználói kézikönyv QUAESTOR Egészségpénztár Pénztártagi extranet Felhasználói kézikönyv Budapest 2013.02.13. Oldalszám: 1. Tartalomjegyzék 1.1 A Központi Egységes Regisztráció célja és szolgáltatásai... 3 1.2 A regisztráció

Részletesebben

Szaftex I. Felhasználói kézikönyv 1.0 Szakdolgozók részére

Szaftex I. Felhasználói kézikönyv 1.0 Szakdolgozók részére Szaftex I. Felhasználói kézikönyv 1.0 Szakdolgozók részére az egészségügyi szakdolgozók kötelező továbbképzési pontjait nyilvántartó rendszer 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 5 A rendszer elérése... 6 Regisztráció...

Részletesebben

RÖGTÖN JÖVÖK WEBOLDAL FELHASZNÁLÓ LEÍRÁSA

RÖGTÖN JÖVÖK WEBOLDAL FELHASZNÁLÓ LEÍRÁSA 1 Regisztráció... 3 Adatok... 3 Lehetséges üzenetek:... 3 Aktiválás... 5 Aktiválás folyamata... 5 Aktiváló e-mail újraküldése... 5 Aktiválás... 6 Lehetséges üzenetek:... 6 Bejelentkezés... 7 Adatok...

Részletesebben

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0

Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 Élő online bemutatók a www.webkiallitas.hu oldalon v1.0 2014.11.20. Netex-Magyarország Kft. Bevezető A www.webkiallitas.hu oldalon a kiállítóknak lehetőségük van úgynevezett online események, így például

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Alkatrész Webáruház használati útmutató

Alkatrész Webáruház használati útmutató Alkatrész Webáruház használati útmutató (www.alkatreszlink.hu) 1 Autócentrum Szabó Kft. Tisztelt Ügyfelünk! Cégünk, az Autócentrum Szabó Kft., alkatrész webáruházában 8 márka (Ford, Fiat, Fiat Professional,

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Algoritmus terv. 1. Algoritmus általános áttekintése. 2. Inputok és outputok definiálása. 3. Folyamatok meghatározása. 4. Programozási utasítások

Algoritmus terv. 1. Algoritmus általános áttekintése. 2. Inputok és outputok definiálása. 3. Folyamatok meghatározása. 4. Programozási utasítások Ez a kép most nem jeleníthető meg. Algoritmus terv 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. Programozási utasítások Készült az Agora Alapítvány

Részletesebben

Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben

Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben Dr. Hegedűs Annamária Az ÉTDR bevezetése nagyban megkönnyíti az építési adminisztrációt. Írásunk a rendszer használatához nyújt gyakorlati útmutatót: Hogyan regisztrálhatunk

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (2.2)

POSZEIDON dokumentáció (2.2) POSZEIDON dokumentáció (2.2) Gyorsiktatás I. BEJÖVŐ IRATOK IKTATÁSA A Gyorsiktatás felületen lehet beérkező iratainkat a legegyszerűbb módon érkeztetni és iktatni. 1.) VONALKÓD felragasztása a papírra.

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 7 2.3. Raktárközi mozgás típusú betárolás...

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS AZ EVENTUS EQ TUDATOS BETEGELLÁTÁS KÉPZÉS OLDALRA:

BEJELENTKEZÉS AZ EVENTUS EQ TUDATOS BETEGELLÁTÁS KÉPZÉS OLDALRA: BEJELENTKEZÉS AZ EVENTUS EQ TUDATOS BETEGELLÁTÁS KÉPZÉS OLDALRA: A képzési program a NetAmbulancia főoldalának jobb sávjában található bannerre kattintva érhető el. A betöltődő oldalon olvashatja a képzéssel

Részletesebben

Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1

Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1 Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1 Témáink Bevezető Webáruház, mint IT rendszer biztonsága OWASP TOP10 webes hiba

Részletesebben

Jogi Szakvizsga Rendszer Felhasználói kézikönyv külső felhasználók számára

Jogi Szakvizsga Rendszer Felhasználói kézikönyv külső felhasználók számára Jogi Szakvizsga Rendszer Felhasználói kézikönyv külső felhasználók számára 2013.03.13. 1 Tartalom 1. A Felhasználói Kézikönyv felépítése... 3 2. Bevezetés a Jogi Szakvizsga Rendszer használatába... 4 2.1

Részletesebben

Ügyfélkapu. etananyag

Ügyfélkapu. etananyag Ügyfélkapu etananyag 1. Bevezető Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT ADATVÉDELMI NYILATKOZAT 1. AZ ADATKEZELŐ A szolgáltató neve: Piroska Gyula Tréning Kft. A szolgáltató székhelye: 1139 Budapest, Lomb u. 31/B. A szolgáltató elérhetősége, az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

EKAER MODUL KEZELÉSI LEÍRÁSA

EKAER MODUL KEZELÉSI LEÍRÁSA EKAER MODUL KEZELÉSI LEÍRÁSA I. BEVEZETÉS Az EKAER-bejelentő modul a Számlázás-házipénztár illetve a Készletnyilvántartás programokhoz megvásárolható programmodul. A modul segítségével a szállítólevélből,

Részletesebben