Webes felhasználói felületek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Webes felhasználói felületek"

Átírás

1 Webes felhasználói felületek Konstantinusz Kft. 2009

2 Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Felhasználói felületek általános jellemzői...3 Navigáció:...7 Webes felületek hiányosságai...9 Hogy tudok visszamenni?...10 Már megint kereshetem ki?...10 Most megint ki kell töltenem az egészet?...11 Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt!...11 Már tényleg csak 1 hiba van...12 Biztonsági problémák...13 User_id= Kérem ne nyomkodja az F5-öt!...14 Tisztelt <script>!...15

3 Bevezetés Felhasználói felületek mára már elég kiforrottak lettek, sokszor annyira természetesek, hogy észre sem vesszük őket. Ez viszont webes felületekre gyakran nem igaz. Sajnos a webes környezet technikai korlátai miatt eleve hátránnyal indul az asztali alkalmazásokkal szemben. Weben kifejezetten kihívást jelenthet olyan dolgok megvalósítása, amit asztali alkalmazásoknál már készen kapunk. Az is észrevehető webes felületek esetén, hogy sok esetben nincs egy határozott koncepciójuk, még egy adott webes alkalmazáson belül sem. Minden egyes felületen mintha újra fel lenne találva a grafikus felületek ötlete. Ezen túl sokszor olyan primitív, idegesítő hiányosságaik vannak, hogy nehéz elhinni hogy ilyenek még vannak. Ezért a továbbiakban a felhasználói felületek általános áttekintése után a webes felületek leggyakoribb problémáit szeretném bemutatni és tanácsokat adni a megoldásukra, beleértve néhány biztonsági problémát is, amik bizonyos mértékben szintén a felületek megvalósításától függnek. Felhasználói felületek általános jellemzői Ha általánosan akarjuk megközelíteni a felhasználói felületeket, akkor először azt kell tisztáznunk, hogy mi egy felület célja általánosságban. A válasz alapjában véve egyszerű és nem is meglepő: egy felület információt jelenít meg, és lehetőséget ad adatok bevitelére és műveletvégzésre. Ez azért fontos, mert ideális esetben ezek a funkciók egy adott felület esetében egy konkrét dologgal kapcsolatosak. Tehát mindig van egy meghatározott dolog, amivel kapcsolatban a felület információkat hivatott megjeleníteni, és ugyanezzel a dologgal kell, hogy kapcsolatos legyen a műveletvégzés és az adatbevitel is. Ez a felismerés azért lényeges, mert segít nekünk kategorizálni, rendszerezni hogy milyen felületekre lesz szükségünk, és hogy ezeknek a felületeknek mi lesz a feladata. Mint ahogy a programozásban is fontos, hogy egy-egy objektum vagy modul ne legyen túlterhelve felelősségekkel, úgy felületeknél is ez a helyzet. Egy olyan rendszerben, ahol sok felület van, amik különböző dolgokkal foglalkoznak, lényeges, hogy a felületek felelősségei ne legyenek keverve. Egy felület egyszerre csak egy dologgal és egy feladattal foglalkozzon. Természetesen helyenként szükség van a felületek együttműködésére, vagy arra a lehetőségre, hogy egyik felület kiegészíthesse a másik felület munkáját.

4 Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy van egy rendszerünk, ami üzlethelyiségek bérbeadását kezeli. Egy helyiséggel kapcsolatosan kezelünk adatokat (alapterület, bérleti díj, elhelyezkedés, stb). A helyiségeket cégek bérlik, akiknek az adatait szintén a rendszerünkben kezeljük. Tehát itt két dolog van, amivel foglalkozik a rendszerünk, helyiségek és cégek. Ez a két dolog nem is független egymástól, mivel helyiséget bérlethet cég, és ezt be is kell tudnunk állítani. Az egyik felület ezek kezelésére így nézhetne ki: Ezen az egy felületen alapvetően minden ott van, ahol szeretnék. Igazából ez rendben is lenne, ha csak ennyi lenne az egész rendszer. A gond akkor kezdődik ha más dolgok is vannak a rendszerben, főleg olyanok, amikhez szintén cégeket lehet kötni. Ebben az esetben elég furcsa lenne, hogy a cég adatait a bérleti űrlapon kell szerkeszteni, vagy éppen több helyen is külön-külön, ami azért is rossz lenne, mert akkor több helyen is meg kellene valósítani a cég adatainak a szerkesztését, ami többszörözött kódot jelenthet.

5 A következő példa viszont elkülöníti a felelősségeket: Ebben az esetben a bérlő cég adatait csak megjeleníti a felület, de nem itt kell szerkeszteni, hanem csak kiválaszthatom, esetleg azt is valamilyen másik felület segítségével. Így tehát a bérelhető helyiséggel is a neki szánt felület foglalkozik, és a céggel is, ami azt jelenti, hogy a céget hasonló módon hozzáköthetem más dolgokhoz is, amit akár ugyanazzal a segédfelülettel választhatok ki, így a felületek újrafelhasználhatósága is jelentősen megnő, amivel pedig a belefektetett munkaidő is csökken. Félreértés ne essék, ezeknél a példáknál nem azzal van a probléma, hogy egyszerre jelenik meg szerkesztőfelület a cégről és a helyiségről. Baj abból lesz, ha ezek programozás technikailag is egybe vannak megírva. Ha például külön van cég szerkesztő, és helység szerkesztő felület, viszont a helyiség szerkesztő felülete megjeleníti a cégszerkesztőt is, akkor nincs probléma, hiszen a cégszerkesztő attól még egy önálló felület, viszont hordozható (ami ráadásul még külön plusz pont). Tehát ezek az intelmek elsősorban a programozóknak szólnak, nem a designer-eknek. Tehát az imént látott felület két másikat hív segítségül. Egy listát és egy űrlapot. Ebben a tekintetben nem egyedi, ugyanis megfigyelhetjük, hogy a legtöbb dologhoz listák és űrlapok kellenek, hiszen ha több van belőle akkor látnom kell róla egy listát, és természetesen tudnom kell szerkeszteni és újat felvenni is. A listákat és űrlapokat szintén érdemes külön választani, mert nem csak egyben lehet rájuk szükségem.

6 Így mostmár van egy felület rendszerem, aminek minden egyes felülete csak egy dologgal és egy felelősséggel foglalkozik, és ezek a felületek csak együttműködnek valamilyen módszerrel (ezt később részletesen is megnézünk). Valójában egy teljes felület rendszert is meg lehet valósítani kizárólag listák és űrlapok koncepciójával, a trükk csak a felületek együttműködése és a navigáció lesz. Amit talán érdemes kiemelni a listáknál az a kereső, vagy egyéb szűrési lehetőség. Gyakori hiba, hogy a keresés módosításához meg kell nyomnom egy gombot annak érdekében hogy visszamehessek a kereső űrlapra. Ezeket érdemes úgy megcsinálni, hogy a kereséshez szükséges beviteli mezők és gombok mindig látszódjanak, és szintén ne vesszen el belőlük amit egyszer beírtunk vagy beállítottunk.

7 Tehát a felületeket igyekezzünk szétválasztani felelősségek és feladatok szerint amennyire csak lehet, és tegyük őket hordozhatóvá amennyire csak lehet. Hordozhatóság azt jelenti, hogy megjeleníthetem akárhol, és megnyithatom akárhonnan. Nyilván ez nem kötelező követelmény, hiszen technikailag is kihívást jelent, viszont nagyon nagy pozitívum, ami későbbiekben jelentősen megkönnyíti az ember munkáját. Navigáció: Ha már feldaraboltuk a felületeinket felelősségek szerint, akkor a következő megoldandó kérdés a felületek közti navigáció, vagyis hogy hogyan jutunk egy egyik felületről a másikra. Megfigyelhetjük, hogy a legtöbb adminisztrációs jellegű tevékenység a felhasználó részéről egy folyamat, ami meghatározott felületeket érint, meghatározott lépésekben és sorrendben. Egy-egy ilyen tipikus tevékenység lényegében egy útvonalat határoz meg a felületeken keresztül amit végig kell tudni járni. Éppen ezért fontos, hogy a felületek közti mozgás is kényelmesen működjön, és pontosan úgy juthasson el a felhasználó egyik felületről a másikra, ahogy és amikor azt igényli, anélkül hogy a folyamatot meg kelljen szakítania vagy újrakezdenie.

8 Megvalósításban alapvetően két fajta lehetőség van, az ablakok, és a lapozgatás. Az első viszonylag egyértelmű: ha el akarok jutni egyik felületről a másikra (például egy listából meg akarok nyitni egy elemet szerkesztésre), akkor az megnyílik egy új ablakban az előbbi felett vagy mellett. A lényeg, hogy mindkét felület egyszerre látható. A második lehetőség az, hogy amikor a következő felületre kell eljutnom, akkor az aktuálisat leváltja az új, így egyszerre csak egyet látok.

9 Az általában egyik esetben sem probléma, hogy egyik felületről megnyithassam a következőt. Viszont ami sokkal lényegesebb, hogy vissza is tudjak jutni oda ahonnan jöttem, anélkül hogy a korábbi felületek állapotai elvesznének. Ez az ablakos módszernél viszonylag egyértelmű, hiszen az előző felület nem tűnt el, legfeljebb csak eltakarta az újabb. Szóval ha bezárok egy ablakot, akkor ott lesz alatta (vagy mellette valahol) az előző. Ugyanez a lapozgatásnál már nem olyan egyértelmű. A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a fejlesztők, hogy nem lehet egy adott felületről visszajutni az előzőre. Ez főleg webes alkalmazásoknál fordul elő, mivel ott technikai adottságai miatt a lapozgatós módszer a jellemző. A hátránya ennek a hiányosságnak az, hogy a felhasználónak így gyakran újra kell kezdenie egy folyamatot, ha félúton szeretne visszajutni ez előző felületre. A továbbiakban nézzük meg tehát a webes felületek leggyakoribb problémáit, és hogy mit érdemes tenni ellenük. Webes felületek hiányosságai Mint az előző fejezetben említettük, az egyik legjellemzőbb probléma a hiányos navigáció. Alapvetően weboldalakon a böngésző nyújt navigációs lehetőséget, ezért ott nem is nagyon kell foglalkozni vele. Ez viszont csak addig működik, amíg a megjelenítendő felületet, és annak állapotát az URL határozza meg. Ez nem minden esetben vagy így, gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy az ember űrlapokat is kezd használni, már nem csak az URL határozza meg, hogy mikor mit látok. Továbbá vannak olyan helyzetek, ahol az URL-t használni nem is lehet, technikai korlátai miatt. Komolyabb rendszereknél pedig nem is ajánlatos az URL alapján működnie a felületrendszernek, mivel az biztonsági problémákat is okozhat (ezzel később részletesebben is foglalkozunk).

10 Hogy tudok visszamenni? Gyakran előfordul, hogy egész egyszerűen hiányzik az előző felületekre visszalépés. Tehát az első jó tanács: tegyünk "vissza" gombot az oldalainkra! A probléma megoldása persze nem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy vissza tudjunk menni az előző oldalra, tudnunk kell, hogy mi az előző oldal. Ha pedig visszatértünk az előző oldalra, akkor tudnunk kell, hogy mi az azelőtti, és így tovább. Ehhez meg kell valósítani a hívási lánc tárolását. A hívási lánc tárolja minden korábbi felületről azt az információt, ami a felületet azonosítja, és lehetővé teszi hogy újra megjeleníthessem, méghozzá abban az állapotban ahogy otthagytam! A hívási láncot nyilván valahol tárolni is kell. Ezt megtehetnénk az URL-be, hidden input mezőkbe, és a session adatokba is. Az első kettő ezekből annyi hátránnyal indul, hogy a kliens oldalon is láthatóak és manipulálhatóak, ezért biztonsági problémát jelenthetnek. Ezért személy szerint a session-t tartom a legrátermettebbnek, mivel egy adminisztrációs felületnek nem kell könyvjelzőzhetőnek lennie, viszont illik biztonságosra csinálni. Már megint kereshetem ki? A másik leggyakoribb probléma, egy nagyon idegesítő hiányosság, ami szintén az előző felületre való visszalépés hiányosságaiból alakul ki. Van egy listám, amin a találatokat tudom kereséssel, rendezéssel szűrni. Végül megtalálom azt a néhány dolgot, amit mondjuk szeretnék szerkeszteni. Rákattintok, és a felület átugrik a szerkesztő felületre. Elvégzem vele a dolgomat, és visszatérek az előző felületre, viszont meglepődve tapasztalom, hogy az nem úgy jön vissza ahogy otthagytam, hanem minden szűrés, keresés, rendezés elveszett, és írhatom be újra. Ez a példa azt mutatja, hogy a navigációhoz nem elég csak az a hívási láncot kezelni, hanem a felületek állapotának is meg kell maradnia, amikor az ember visszatér rájuk. Megfigyelhető, hogy ez egy alapvető intuitív elvárása minden felhasználónak. Ez persze automatikusan így van, ha a felületek állapotát az URL határozza meg, és az ember a böngésző vissza gombjával navigál. Akkor sem kell ezzel külön foglalkozni, ha ablakos rendszerben dolgozunk, hiszen ott egy adott felületet igazából el se hagyok, csak megnyílik felette az új.

11 Megvalósítani a felületek állapotának a megtartását, főleg egy általánosított formában, már komolyabb kihívás lehet. Ahogy a hívási láncot, az előző felületek adatait is tárolni kell valahol. Ehhez már egész biztosan kevés lesz az URL, egyszerűen azért mert korlátozott a hossza. Hidden input mezőkből ugyan megoldható, viszont ez is még mindig biztonsági rés lehet, mivel ugyanúgy manipulálható kliens oldalról. Legjobb megoldásnak marad tehát a session, személyes kedvencem. Akárhogy is, megvalósítását nagyon ajánlom mindenkinek, mert ez egy nagyon idegesítő és kényelmetlen hiányosság, és mint minden rossz felület, végül ahhoz vezet, hogy lassítja a felhasználó munkáját, ami pedig már komoly veszteség is lehet! Most megint ki kell töltenem az egészet? Képzeljük el, hogy egy űrlapot töltünk ki, viszonylag sok adattal, és mikor végzünk vele, és rámentenénk, a rendszer közli velünk, hogy nem töltöttünk ki valamit helyesen. Semmi baj, rendes hogy szól, kitöltjük még azt is. Ám ebben a pillanatban meglátjuk, hogy az űrlap teljesen üres, és mindent elfelejtett amit előzőleg beírtunk. Amennyire egyszerűen megoldható probléma ez, olyan sokszor lehet látni webes felületeken, például amikor az ember be akar regisztrálni valahova. Tökéletes módszer a leendő felhasználók elriasztásához. Szóval tessék csak szépen visszaírni az űrlap mezőibe az előzőleg megadott adatokat, ennyi az egész, nem atomfizika, viszont rettenetesen rombolja a felhasználói élményt ha nincs megcsinálva. Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt! Űrlapokon előfordulnak kötelező és nem kötelező mezők. A kötelezőket meg is szokás jelölni valahogy, és a rendszer természetesen ellenőrzi is, hogy ki vannak-e töltve, és szól ha nem töltöttük ki. Személy szerint, amikor ilyen felülettel találkozom, szeretem kipróbálni, hogy mi van ha szóközökkel töltöm ki a kötelező mezőket. Ezt ugyanis a legtöbb rendszer elfogadja, és úgy veszi, hogy kitöltöttem. Ez előfordulhat a felhasználó hibáján kívül tejlesen véletlenül is, és bár közvetlenül ugyan nem akadályozza a felhasználót semmiben, viszont rendszer üzemeltetőjének okozhat gondokat, és közvetetten a felhasználónak is, ha adatait nem adta meg megfelelően.

12 Programozók tehát figyeljenek arra, hogy szöveges mezőkben bevitt adatok elejéről és a végéről érdemes levágni a fölösleges szóközöket, és úgy vizsgálni, hogy üres-e. Szintén nem nagy tudomány, csak egy kis odafigyelés, viszont sokkal igényesebb. Már tényleg csak 1 hiba van Űrlapok kitöltésénél minden tisztességes rendszer szól, ha valamit nem töltöttünk ki. Az viszont jó játék, amikor kapok egyetlen egy hibaüzenetet, hogy nem töltöttem ki valamit, és mikor már örülök, hogy csak azt az egy dolgot kell még megadnom és minden rendben, mentés után kapok még egyet. Aztán még egyet, és még egyet. Idegesítő, ha egy felület nem írja ki az összes hibát, hogy töltsem még ki ezt, azt és amazt, hanem itt a piros, hol a pirost játszik az emberrel. Tehát, tisztelt programozó társak, ne álljunk meg az első hibás adatnál, hanem szépen nézzük végig az összeset, és közöljük a felhasználóval mindet!

13 Biztonsági problémák Eltérve az eddig tárgyaltaktól, egy kicsit érdemes szót ejteni a felhasználói felületek megvalósításának biztonságtechnikai oldaláról. Magáról a webes biztonságról külön könyvet lehetni írni, de van néhány olyan tipikus probléma, ami a felületek kialakításával függ össze, és megkövetelheti, hogy bizonyos dolgokat technikailag máshogy valósítson meg a programozó. A web eredeténél fogva elég nyitott, és az egyik alapvető jellemzője az úgynevezett állapotmentesség. Ez azt jelenti, hogy amikor az ember egy weboldalon böngészget, akkor az a tény, hogy éppen hol van egy oldalon, nem tárolódik szerver oldalon, pusztán csak a böngészőben. Tehát mindig a böngésző mondja meg, hogy mit szeretne látni, és a szerver vakon teljesíti. Sokan pedig azt hiszik, hogy a felhasználó csak oda juthat el ahova mutat link. Ez nem igaz, bármikor beírhatok bármit az URL-be és akkor azt hívok be amit akarok. Akár olyan tartalmakat is, amit nem illene látnom. User_id=1234 Korábban már említettük, hogy egy felület, vagy a weboldal állapotát nem célszerű az URLben tárolni, hacsak nem kifejezettem ez a célunk (pl.: hogy könnyen könyvjelzőzhető legyen az oldal). Vegyünk példának egy olyan esetet, ahol a felhasználó belép egy weboldalon a saját felhasználó nevével és jelszavával, és ott a saját ügyeit intézheti. Természetesen ahhoz a felülethez ahol ezt megteheti, csak bejelentkezés után férhet hozzá, és ott is csak a saját adatait láthatja és módosíthatja. Tegyük fel, hogy egy olyan rendszerről van szó, ahol a felhasználó valamilyen megrendeléseit intézheti. Lát egy listát a megrendelésekről, és a rákattint az egyikre, akkor megnyílik annak a részletes oldala. Azt, hogy melyik rendelés adait nézegeti a felhasználó éppen, sokszor, főleg tapasztalatlan programozók úgy oldják meg, hogy az URL-be tűntetik fel a rendelés azonosítóját, ez alapján fogja tudni a szerver, hogy mit kell megjeleníteni:

14 Igen, de mi történik ha én csak úgy átírom az 1234-et mondjuk 1235-re? Hopp, máris egy másik rendelés adatait látom, ami lehet, hogy nem is az enyém. Legrosszabb esetben még módosítani is tudom, vagy törölni, vagy ki tudja mit. Éppen ezért az URL alapján vezérelt felület rendszer nagyon sebezhető. Természetesen el lehet játszani vele, hogy szerver oldalon pluszba ellenőrzi a rendszer, hogy tényleg a saját rendelésemet akarom-e megnézni, és ha nem, akkor nem engedi megtekinteni. A gond csak az, hogy ezt a fajta ellenőrzést nem biztos hogy egyszerű általánosítani, és leginkább minden kritikus felületre meg kellene írni külön-külön, amit viszont a programozónak kell átgondolnia, hogy mik is az ilyen kritikus pontok. Márpedig a programozó is ember, és lehet hogy valamit kifelejt, vagy nem vesz észre, és ott mégis talál valaki támadási lehetőséget. Éppen ezért, ha biztosra akar menni az ember, akkor érdemes szerver oldalon tárolni (session) azt, hogy mikor milyen felület van nyitva, és épp mit nézeget a felhasználó. A problémát az se oldja meg, ha hidden input-okba tároljuk ezeket az információkat, mert azok is ugyanúgy manipulálhatóak. Természetesen azok a felületek, amik eleve publikusak, és szeretnénk is hogy könyvjelzőzhetőek legyenek, működhetnek URL alapon, mint minden egyszerű weboldal. Kérem ne nyomkodja az F5-öt! Szintén egy technikai hiányosság, ami problémákat okozhat, az ismételt lekérések (oldal frissítés). Ha pont egy műveletet végzett a felhasználó (például egy űrlap elküldése), és azután ráfrissít az oldalra, akkor az űrlap újra elküldődik. Ez azt jelenti, hogy végrehajtódhat ugyanaz a művelet, pedig a felhasználó nem ezt szerette volna. A programozónak ezért figyelnie kell arra, hogy ugyanazt a kérést ne fogadja el többször a rendszer. Ezt meg lehet tenni azzal, hogy az űrlapokba valamilyen azonosító kódot helyezünk el, és szerver oldalon megjegyezzük ezeket az azonosítókat, és csak azokat a kéréseket fogadjuk el, amik a megfelelő azonosítókat tartalmazzák.

15 Tisztelt <script>! HTML és Javascript injektálás, vagy más néven Cross Site Scripting (XSS). Ezek a fogalmak már elég mélyen benne van a webes biztonság témájában, de mégis itt tartom fontosnak megemlíteni, mivel a felületeket működtető rendszer lesz felelős a kivédéséért. A HTML és Javascript injektálás lényege az, hogy egy akármilyen űrlapon, ahol például a nevemet, címemet, stb kellene megadni, én javascript kódot írok be. Ha ezt, valahol a weboldal megjeleníti (eredetileg a nevemet írná ki), akkor bizony lefut a javascript kód, amivel mindenféle csúnyaságot el lehet követni. Kivédése nem túl nehéz, egész egyszerűen az űrlapokról, és akár az URL-ből érkező adatokból is ki kell vágni a nem kívánatos HTML tag-eket, mint például a <script> tag. Erre a célra a webes programozási nyelvek adnak is beépített eszközöket, ezeknek mindenki nézzen utána az adott nyelven belül amivel dolgozik, és használja!

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel A. központi OAI szerver igénybe vétele esetén A regisztráció elfogadását követően az adminisztrációs felületen a Webes metaadat szerkesztő funkciót kell kiválasztani:

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció.

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció. Ingyenes Mobil helpdesk megoldás A Mobil helpdesk egy olyan androidos felületen futó hibabejelentő, amelynek néhány alapbeállítását megadva saját mobil hibabejelentő rendszere lehet, vagy partnereinek

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban

Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban Regisztráció folyamata az admin.kozadat.hu oldalon az Új adatgazda regisztráció menüpontban 1/5. Intézményi oldal Ezen az oldalon adhatók meg a regisztráló intézmény adatai. Úgy kell kitölteni, hogy ezzel

Részletesebben

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv 2007 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 3 2. A termék kiválasztása... 4 3. Keresés... 5 4. Részletek... 6 5. Rendelés... 7 6. A kosár tartalma... 8 7. Szállítási

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag

A Perkapun keresztül a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró felek nyújthatják be beadványaikat. A szolgáltatást kizárólag Tartalom 1. Bevezető...2 2. Online regisztrációs felület elérése...2 3. Perkapu nyitása...2 4. Ügykezelő(k) hozzáadása...5 5. Ügykezelői jelszó módosítása...6 6. Ügykezelő törlése...7 7. Főkapcsolattartói

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához

SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához SEGÉDLET a GYÓGYSZERÉSZI ADATGYŰJTÉS OSAP1578 program használatához Készítette: ÁNTSZ OTH Informatikai Főosztály (2015.) 1 Tartalomjegyzék Program elérhetősége... 3 A program felépítése... 3 Közforgalmú

Részletesebben

Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer

Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer Spinning Keszthely Edze s-foglalo Rendszer Kedves Tag! Az eddigi papíralapú foglalási forma helyett, bevezetünk egy új, online edzés-regisztrációs rendszert, mely kezeli a, szabad helyeket, várólistákat,

Részletesebben

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató

Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató Digitális Szabadidő Térkép mobil és web alkalmazás Útmutató A Digitális Szabadidő Térkép mobilalkalmazás a lovas illetve vízi túrázóknak fejlesztett alkalmazás, amely jelentősen megkönnyíti és a közösséghez

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR)

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Működése A rendszert az adott iskola weboldalának adminisztrációs felületén keresztül lehet elérni. Az adminisztrációt a tagintézmény vezetők végzik. Minden tagintézmény

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató

Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató Visitgyula.com Szálláshely adminisztrációs felület használati útmutató 1 Szálláshely admin A szálláshely adminisztrációs felület az alábbi linken érhető el. http://visitgyula.com/szallashelyadmin/ A felületre

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

Pénzbeli és természetbeni ellátások rendszere OEP TAJ ellenőrzés működése

Pénzbeli és természetbeni ellátások rendszere OEP TAJ ellenőrzés működése Pénzbeli és természetbeni ellátások rendszere OEP TAJ ellenőrzés működése Felhasználói kézikönyv 2015. 05. 06. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság

Részletesebben

Diákhitel igénylés folyamata

Diákhitel igénylés folyamata 1 Diákhitel igénylés folyamata Beállítások A DHK-tól kapott éles vagy teszt tanúsítványokat telepíteni kell a megfelelő szerveren, szervereken (ld. Neptun üzemeltetési dokumentáció). A tesztelési folyamat

Részletesebben

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Útmutató Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Tartalomjegyzék I. Fontos tudnivalók... 3 II. Belépés a felületre... 3 III. E-ügyintézés... 4 1. Bizonylatkitöltés

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. szakembereknek számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához szakembereknek számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 3. Jelszó szerkesztése... 3 4. Akadálymentesített nézet... 4 5. Kijelentkezés...

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. BUDAPESTI NÉMET ISKOLA WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Nyelv Választás... 3 Regisztráció... 4 Bejelentkezés...

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN

TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN Elkészült a Neptun rendszerben az a fejlesztés, amely lehetővé teszi a tantárgyi tematikák berögzítését, illetve adott félévhez történő letárolását. Ennek a

Részletesebben

GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER

GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER Köszönjük, hogy érdeklődik szoftverünk iránt! Engedje meg, hogy bemutassuk a rendszer működését. A rendszer kifejlesztésében

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Csavarda mobil áruház

Csavarda mobil áruház Csavarda mobil áruház Használati útmutató Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarda mobil áruház alkalmazást, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. TARTALOMJEGYZÉK 1. Letöltés 2. oldal 2.

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA Monitoring adatszolgáltatás Verziószám: 01 2010. február 15. Budapest FONTOS! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az elektronikus felület a Mozilla Firefox

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

SMS küldő központ Leírás

SMS küldő központ Leírás SMS küldő központ Leírás Budapest 2015 Bevezetés A Clicxoft programcsalád egyes programjaiból sms-t lehet küldeni. Az sms-t küldése nem közvetlenül a programokból történik. Az egyes programok a küldendő

Részletesebben

Twitter használata. Regisztráció.

Twitter használata. Regisztráció. Twitter használata A Twitter egy ún. mikroblog szolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználók rövid - maximum 140 karakterből álló - bejegyzéseket (üzeneteket) helyeznek el egy webes felületen. Ezeket

Részletesebben

Admoreprofit programban elvégzendő munka folyamata

Admoreprofit programban elvégzendő munka folyamata Admoreprofit programban elvégzendő munka folyamata Regisztráció, majd a bejelentkezés után naponta el kell végezni az alábbiakat. Ha ez nem történik meg az napra nem lesz jutalék elszámolás. 4 pontban

Részletesebben

Webes alkalmazások helyes szerkezete PHP-ban

Webes alkalmazások helyes szerkezete PHP-ban Webes alkalmazások helyes szerkezete PHP-ban Konstantinusz Kft. 2010 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Mi az a leíró?... Hiba! A könyvjelző nem létezik. 3. Közvetett paraméter átadások... Hiba!

Részletesebben

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. Tankönyvrendelési rendszer változásai a Szülői Ügyfélkapu Felülettel kapcsolatosan

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. Tankönyvrendelési rendszer változásai a Szülői Ügyfélkapu Felülettel kapcsolatosan Felhasználói Kézikönyv Könyvtárellátó Nonprofit Kft. Tankönyvrendelési rendszer változásai a Szülői Ügyfélkapu Felülettel kapcsolatosan 1. Bevezetés 2016-ban a Kello kényelmi szolgáltatásként bevezeti

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

EKÁER használati utasítás

EKÁER használati utasítás EKÁER használati utasítás Bevezetés A program célja, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehessen EKÁER számokat kérni, módosítani és véglegesíteni. A használatához be kell regisztrálni a NAV-os honlapon

Részletesebben

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv

Kincskereső Könyvelő Klub. Moodle felhasználói kézikönyv Kincskereső Könyvelő Klub Moodle felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK 1. Kincskereső Könyvelő Klub bemutatása... 3 2. Belépés az oldalra... 3 3. Kincskereső Könyvelő Klub oldala... 4 3.1 Kincskereső

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

WEBrendelés modul Felhasználói kézikönyv

WEBrendelés modul Felhasználói kézikönyv CaIS integrált alkalmazáscsomag [M] rendszerekre WEBrendelés modul Felhasználói kézikönyv MV1 NoSQL multidimensional database and application Runtime System Project : WEB-CaIS ver 1.5 Cserpes Sajtműhely

Részletesebben

WebResponder információs füzetek

WebResponder információs füzetek WebResponder információs füzetek Költözés 2010.07.20. Balogh Attila http://webrepsonder.net Oldal:2 MI SZÜKSÉG ERRE? Ahogy észrevehetted, a WebResponder rendszerét kissé átalakítottuk figyelembe véve a

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezeto partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

OSZMK portál részregisztráció és auditok általános felhasználói leírása

OSZMK portál részregisztráció és auditok általános felhasználói leírása Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Informatikai Dokumentációs Rendszer Alkalmazás és alkalmazás-fejlesztés Dokumentáció OSZMK portál részregisztráció és auditok általános felhasználói leírása

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul

Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul Nem gyári alkatrészek raktári betárolása modul 1. Új betárolás felvitele... 3 2.1. Megrendelés alapján történő betárolás... 4 2.2. Belső betárolás típusú betárolás... 7 2.3. Raktárközi mozgás típusú betárolás...

Részletesebben

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül

Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül Internetes Elıjegyzés Elıjegyzési Központon keresztül EKPortal (IxWebEk) felhasználói súgó (infomix Kft) Bizalmas 1. oldal 2008.03.28. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1 Portál elérhetısége... 3 1.1

Részletesebben

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Rövid Kezelési Útmutató Tartalom Áttekintés...2 Regisztráció...2 Regisztrációs kérelem feladása...2 Regisztrációs kérelem megerősítése...3 Belépés...5 Üzemeltetői

Részletesebben

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL GYIK Gyakran Ismételt Kérdések A DMS-POSZEIDON E-LEARNING TANANYAGNÁL NEM TUDOK REGISZTRÁLNI! 2 NEM TUDOK BELÉPNI, NEM FOGADJA EL AZ AZONOSÍTÓT ÉS A JELSZÓT! 3 NEM TUDOK BELÉPNI, ELFELEJTETTEM A JELSZÓT!

Részletesebben

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER Felhasználói Kézikönyv Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER 1. Belépés A rendszer indulásakor egy ideiglenes jelszót kapott emailben. Az ennek segítségével történt bejelentkezés után tudja jelszavát

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára.

web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. web works hungary Rövid technikai tájékoztató Mars (mars.intelliweb.hu) szerverünkkel kapcsolatban meglévő és új ügyfeleink számára. Ebben a tájékoztatóban több helyen hivatkozunk különböző azonosítókra

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ Regisztrációra akkor van szükség, ha még nem volt nálunk semmilyen

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA Monitoring adatszolgáltatás Verziószám: 02 2012. február 17. Budapest I. Fontos tudnivalók A rendszer használatához kétféle regisztráció szükséges: 1. Ügyfélkapus

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en A hallgatók számára eddig kizárólag a már felvett tárgyak jelenhettek meg órarendben, így előzetes, tárgyfelvétel előtti órarendtervezésre

Részletesebben

Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1

Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1 Silent Signal Kft. Webáruházak informatikai biztonsága Veres-Szentkirályi András 2011.03.04. 2011.03.04 Marketingtorta - 4 1 Témáink Bevezető Webáruház, mint IT rendszer biztonsága OWASP TOP10 webes hiba

Részletesebben

XSS férgek és vírusok

XSS férgek és vírusok XSS férgek és vírusok 1. Bevezetés: XSS 2. Bevezetés: féreg és vírus különbség 3. Felhasználhatóság 4. Fertőzés, terjeszkedés 5. Proof of Concept 6. Eltávolítás és Védekezés 1. Bevezetés: XSS Ez a paper

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 1.0 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2015.07.05. Verzió: 1.6. Oldalszám: 2 / 12

Részletesebben

Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben

Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben Belépés és regisztráció az ÉTDR-ben Dr. Hegedűs Annamária Az ÉTDR bevezetése nagyban megkönnyíti az építési adminisztrációt. Írásunk a rendszer használatához nyújt gyakorlati útmutatót: Hogyan regisztrálhatunk

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

Események, rendezvények, versenyek szervezése

Események, rendezvények, versenyek szervezése Események, rendezvények, versenyek szervezése Mit jelent? A Netfoglalón regisztrált cégek saját ügyfeleiket, vendégeiket a portál segítségével meghívhatják különböző rendezvényekre, eseményekre, versenyekre.

Részletesebben

A PC Connect számlázó program kezelése.

A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program egy kifejezetten kis vállalatok számára kifejlesztett számlázó program. A számlázót az asztalon található PC Connect számlázó ikonnal

Részletesebben

Partner adatainak betöltése a CKB Trend rendszerbe.

Partner adatainak betöltése a CKB Trend rendszerbe. Partner adatainak betöltése a CKB Trend rendszerbe. A partner adatok betöltése funkció A funkció használata lehetőséget teremt arra, hogy azok a partnerek, akik már korábban valamelyik szerződésben érintettek

Részletesebben

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás

Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Kiskunmajsa és környéke turisztikai térinformatikai alkalmazás Tartalomjegyzék 1. A RENDSZER RÖVID LEÍRÁSA...3 1.1. Elvárt funkciók:...3 1.2. Specifikáció...3 1.3. Funkciók ismertetése...3 2. RÉSZLETES

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR Felhasználói dokumentáció verzió 4.0 Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal A teljes dokumentum átírásra került. Kiadás: 2012.03.13. Verzió: 4.0. Oldalszám:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

weblakszov Felhasználói útmutató

weblakszov Felhasználói útmutató weblakszov Felhasználói útmutató A weblakszov egy webszerveren futó alkalmazás, mely a Lakászövetkezet program által használt adatbázisból szolgáltat adatokat azoknak, akik a megfelelő hozzáférési adatokkal.

Részletesebben

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Hír beküldése Új oldal létrehozása Menük kezelése Tartalmak menühöz rendelése Hír beküldése Új hír beküldéséhez az adminisztrációs

Részletesebben

Havária eszköznyilvántartó rendszer

Havária eszköznyilvántartó rendszer Havária eszköznyilvántartó rendszer Felhasználói kézikönyv 2005. november 5. utolsó frissítés: 2011. július 14. A rendszer használata Tartalom A rendszer használata... 3 Regisztráció... 3 Belépés... 4...

Részletesebben

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny Tartalomjegyzék Bejelentkezés a tudáspróbára... 3 Kijelentkezés... 3 Megkezdett tudáspróba folytatása... 4 Tudáspróba kiválasztása... 5 Tudáspróba kiválasztása...

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés /ügyintéző súgó. Az ügyintéző által végzendő munkafolyamat lépései:

Elektronikus ügyintézés /ügyintéző súgó. Az ügyintéző által végzendő munkafolyamat lépései: Elektronikus ügyintézés /ügyintéző súgó Az ügyintéző által végzendő munkafolyamat lépései: 1. Új / folyamatban lévő ügyek lekérdezése: 1.1. Belépés a portálra: ( a regisztrációs azonosítójával és jelszavával)

Részletesebben

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.)

BarAck.Net. Internetes csomagkezel. Felhasználói kézikönyv V 1.0. (2011. július 20.) BarAck.Net Internetes csomagkezel Felhasználói kézikönyv V 1.0 (2011. július 20.) Tartalomjegyzék 1 Áttekintés...2 1.1 Célkitzés...2 1.2 A program felépítése...2 2 Futtatási környezet, telepítési információk...3

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben