Szakközépiskolai osztályok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakközépiskolai osztályok"

Átírás

1 Szakközépiskolai osztályok Ágazat kertészet és parképítés erdészet és vadgazdálkodás Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Szakmacsoport Címe: 9700 Szombathely, Ernuszt K. u. 1. OM azonosító: Telefon: Faxszám: Honlap: Igazgató: Hodvogner Csaba Pályaválasztási felelős: Samu László Várható képzési idő Írásbeli felvételi Szóbeli felvételi Egészségügyi alkalmasság mezőgazdaság 4+1 nincs nincs van mezőgazdaság 4+1 nincs nincs van 4+1 nincs nincs van sport oktatás 4+1 nincs nincs van Szakiskolai osztályok Ágazat Szakmacsoport Várható képzési idő Egészségügyi alkalmasság Ösztöndíj lehetőség Szakmai kimenet parképítő és fenntartó technikus erdészeti és vadgazdálkodási technikus környezetvédelmi technikus sportedző (a sportág megjelölésével) Szakmai kimenet Felvehető létszám 34 fő 34 fő 40 fő 34 fő Felvehető létszám kertészet és parképítés mezőgazdaság 3 van van dísznövénykertész 28 fő kertészet és parképítés mezőgazdaság 3 van van kertész 32 fő kereskedelem mezőgazdaság 3 van van 3 van van virágkötő és virágkereskedő víz-és csatornaműkezelő 28 fő 28 fő

2 Az iskola bemutatása A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium a nyugatdunántúli régió egyik legrangosabb természetközeli szakmákat oktató, agrár iskolája as alapításunk óta elsősorban mezőgazdaság, majd környezetvédelem-vízgazdálkodás, majd oktatás szakmacsoportos képzéseket folytatunk. Iskolánk Hermanos szellemisége a barátságos légkört és a természetközeli szakmák iránti elhivatottságot jelenti. Tanulóink rendszeresen vesznek részt szakmai-, tanulmányi- és sportversenyeken, ahonnan szakonként változó, de rendszerint kimagasló eredménnyel térnek haza. Képzési formák: SZAKKÖZÉPISKOLA MEZŐGAZDASÁG SZAKMACSOPORT Parképítő és fenntartó technikus A képzés célja: kerttervezés számítógépen, AutoCad-del. Enteriőrökkel, lakó- és üdülőkörzeti zöldfelületekkel, magán- és közintézményi kertekkel, parkokkal kapcsolatos kivitelezési, fenntartási, szakigazgatási feladatok megismertetése. Temetőkertek, sport- és üdülőkertek kialakítása és gondozása. Erdészeti és vadgazdálkodási technikus Oktatásunk célja olyan szakemberek képzése, akik a legkorszerűbb ismeretekre alapozva képesek komplex szemlélettel ellátni az erdő- és vadvédelmi, valamint az erdő- és vadgazdálkodási feladatokat. Tervezési, műszaki, vezetési, jogi ismeretek birtokában tanulóink képesek lesznek a munkafolyamatok teljes áttekintésére, irányítására, ellenőrzésére.

3 KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORT Környezetvédelmi technikus A mai idők egyik legfontosabb feladata a környezetvédelem. Végzett tanulóink felkészültséget szereznek a környezetkárosító hatások megelőzésében és elhárításában, munkájukban mindig elkötelezetten, felelősségteljesen, magabiztosan és megfontoltan járnak el. Tisztában vannak a víz-, talaj- és levegőtisztaság-védelemmel, a zaj- és rezgésvédelemmel és a hulladékgazdálkodással összefüggő feladatokkal. Foglalkozásukat a környezetvédelmi hatóságok, az ipari és mezőgazdasági üzemek vagy települési önkormányzatok alkalmazásában végzik. OKTATÁS SZAKMACSOPORT Sportedző (a sportág megjelölésével) Az Illés Béla Labdarúgó Akadémia fiú és a Haladás-Viktória leány tanulói sport ágazati szakközépiskolai kerettanterv szerint, úgynevezett nívócsoportban tanulnak. Ezekben az osztályokban a labdarúgás tehetséggondozásának közoktatási feladatait teremtjük meg. Sportolóink számára délelőtt, az óratervben meghatározott óraszámban biztosítjuk az edzésidőt, délután és hétvégén pedig ehhez igazítjuk a tanulószobát és a szabadidős programokat. A képzés végén diákjaink sportedző (labdarúgó) OKJ-s bizonyítványt kapnak.

4 SZAKISKOLA MEZŐGAZDASÁG SZAKMACSOPORT Dísznövénykertész Összesen: 3 év A képzés célja: dísznövények megismerése, termesztéstechnológiájuk elsajátítása. A gyakorlatok az iskola tanüzemében, valamint külső cégeknél, németországi üzemekben zajlanak, melyek során szaporítják, nevelik a növényeket, üzemeltetik a kertészetben használt gépeket, eszközöket. Kertész Összesen: 3 év A képzés célja, hogy a tanulók megtanulják az általuk termelt növények piaci előkészítését, értékesítését. Elsajátítsák a gyümölcstermesztési, szőlőtermesztési, zöldségtermesztési, fűszernövény-termesztési és gyógynövénytermesztési ismereteket. Virágkötő és virágkereskedő Összesen: 3 év Komplex tudást ad, amivel a végzett tanulók virágüzletekben helyezkedhetnek el, vagy önállóan működtethetik vállalkozásaikat. Feladatuk a virágok, növényi részek speciális elrendezésével funkcionális és esztétikai értékekkel bíró kompozíciók létrehozása. KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORT Víz- és csatornaműkezelő Összesen. 3 év; Duális képzés A duális képzés során az elméleti oktatás az iskolában, a gyakorlati oktatás pedig a VASIVÍZ ZRt. telephelyein zajlik. A képzés víz- és csatornamű, valamint fürdőüzem üzemeltetési feladatainak ellátására készít fel. Tanulóink megtanulják a tervszerű karbantartás munkáit a

5 hálózaton (tűzcsapok, hálózatmosatás stb.). Megismerik a csőtörés vagy egyéb hálózati rongálódás elhárításának menetét. Megtanulják az alapvető hidrometeorológiai mérések végzését, tájékozódást a helyszínrajz alapján, hossz-szelvény értelmezését, közműnyilvántartás használatát. Elsajátítják a gépi víztelenítő berendezés használatát, valamint iszapszikkasztó ágyat, ülepítőt, homokfogót üzemeltetnek, ellenőriznek. A JELENTKEZÉS ÉS A FELVÉTEL SAJÁTOS FELTÉTELEI Szakközépiskola Felvételi vizsgát nem tartunk. A felvételre kerülő tanulók rangsorát az 5-7. év végi és a 8. félévi osztályzatok a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az idegen nyelv és a biológia tárgyak figyelembevételével állapítjuk meg. Labdarúgás A labdarúgó osztályba jelentkezőknél az Illés Béla Labdarúgó Akadémia és a Haladás-Viktória Egyesület szakmai javaslatát vesszük figyelembe. Szakiskola Felvételi vizsgát nem tartunk. A felvételre kerülő tanulók rangsorát az 5-7. év végi és a 8. félévi osztályzatok a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az idegen nyelv és a biológia tárgyak figyelembevételével állapítjuk meg. AZ ISKOLA ÁLTAL NYÚJTOTT EGYÉB LEHETŐSÉGEK Változatos szakköri és szabadidős programokat (sportszakköröket, vízitábort, teljesítménytúrázást és természetjárást) kínálunk. Tanulóink kiegészítő képzéseken (ECDL-, motorfűrészkezelő-tanfolyam ) vehetnek részt. Kiterjedt nemzetközi kapcsolataink révén (Anglia, Ausztria, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) kötészeti versenyeken vesznek részt diákjaink. Sajátos nevelési igényű és részképesség-zavarokkal rendelkező tanulóink esélyegyenlőségére külön gondot fordítunk, gyógypedagógus bevonásával biztosítjuk fejlesztésüket.

6 KOLLÉGIUM Kollégiumunk épületét 1973-ban adták át, majd harminc évre rá, 2003-ban elkészült a tetőtér beépítése. Az épület földszintjén jelenleg tantermek vannak, melyekben a délutáni tanulószobai és csoportfoglalkozások folynak. Minden kilencedikes vidéki diákunknak kollégiumi elhelyezést biztosítunk. 4-5 ágyas szobákkal, klubbal, informatikai teremmel, wifivel, büfével, kiskonyhával és könyvtárral várjuk a tanulókat. Az elhelyezés ingyenes, fizetni csak a napi háromszori étkezést kell. EGYÉB, AZ ELŐZŐ KATEGÓRIÁKBA NEM ILLESZKEDŐ INFORMÁCIÓ Szakképző évfolyamokon lehetőség van tanulószerződés kötésére. Nyári gyakorlat során tanulóink fizetést kapnak. Alapítványunk, a Herman Ottó-s Diákokért Alapítvány jutalmazza a tehetséges, az iskolai élet valamely területén kiemelkedőt nyújtó tanulókat, támogatja a rászoruló és arra érdemes diákokat bizonyos, tanulmányaikhoz kötődő költségeik (nyelvvizsgadíj, kresz-vizsga, tanulmányút díja stb.) átvállalásával.