Pedagógus e-portfólió feltöltése 2.0*

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pedagógus e-portfólió feltöltése 2.0*"

Átírás

1 Pedagógus e-portfólió feltöltése 2.0* Praktikák, tanácsok, legendák Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

2 Első lépések, tudnivalók

3 A legfontosabb! A portfólió nem cél, hanem eszköz. Arra való, hogy a pedagógus bemutassa magát és a munkáját. A minősítő bizottság mindhárom tagja értékeli ez alapján a pedagógust. (Hogy hogyan, arról itt: /a-minositesi-eljaras.html találsz anyagot.) A súlyozott eredményszámítás során a portfóliónak van a legnagyobb súlya. Az értékelés során a nyolc kompetencia 77 indikátorát keresik az egyes dokumentumokban, ezért ezeket érdemes megismerni, és ezek bemutatására törekedni. A kompetenciák és indikátorok nyilvánosak, az Útmutatóban megtalálhatók.

4 Szoftverigény Előfordulhat, hogy a rendszer egész egyszerűen nem működik, nem jelenik meg rendesen a felület. Ilyenkor előfordulhat, hogy a böngészővel van baj. Újabb kiadású Explorer, Chrome vagy Mozilla szükséges a működéshez. Ha nem ilyened van, a netről ingyen és legálisan letölthetsz, frissíthetsz, nem nagy ügy, de ha nem megy, kérd az informatikás kolléga vagy a rendszergazda segítségét.

5 Belépés Azok, akiknek a feltöltés idén aktuális (a 2016-os minősítésben résztvevők), a közelmúltban levelet kaptak az OH-tól (konkrátan a területileg illetékes POKtól), amiben részletesen le van írva, hogy hogyan kell belépni. A felület október 7-én nyílt meg. Ha valaki esetleg nem kapott ilyen levelet, de korábban kapott olyan értesítést, hogy szerepel a 2016-os minősítési tervben, sürgősen írjon a minosites@oh.gov.hu címre, vagy forduljon a POK-hoz (elérhetőségek: i_szolgaltatasok/pok_elerhetoseg)

6 Belépés A belépésnek két része van Regisztráció látogatóként a honlapon. (Ezt csak egyszer kell megtenni, ha már megvolt korábban, akkor nem kell.) Belépés a honlapon látogatóként. Mindkettőt részletesen leírja az OH levele, az ott leírtakat pontosan követve pár perc alatt elvégezhető a művelet. Innentől mindig a honlapon látogatóként bejelentkezve, a saját oldal funkció pedagógus menüpontjában érhető el a portfólió.

7 Belépés (Bejelentkezés után) Ha belépünk a Pedagógus menüpontba, először ezt látjuk: Ilyen máshol is lesz még, ha kérdésed van, ezt érdemes először megnézni. Az egész eljárás itt bonyolódik majd, ide jönnek az értesítések, a kérdések, időpontok, tanúsítvány stb. A 16-os eljárásban résztvevőknek egyelőre ez az egy teendője van. Majd megjelenik a többi is. Ide kattints majd a továbblépéshez!

8 Belépés (Bejelentkezés után) Hasznos információkat találhatsz a kézikönyvben és a GYIK-ben, de ezek nélkül is bátran elkezdheted. Ha ide kattintasz, már valóban a feltöltőfelület nyílik meg.

9 Nyitólap

10 A fejléc fontos adatai 30 perc után kidob a rendszer, de minden kattintással újra indul az idő. Nem nagyon kell ezt figyelgetni. Maximum 100MB tölthető fel, ennek általában a töredéke is elég. (A képen pl. egy kész pf. által felhasznált hely látható. Persze ennél több is lehet, de jól látszik, hogy a tárhelyhiány nem jellemző )

11 Segítség (Ezeket is megtalálod a nyitólapon.) A minősítések szervezése a megyei POK-ok feladata. Tőlük kaptad a levelet is. Ha szakmai kérdés, probléma merül fel, és nem találtál választ, hozzájuk fordulhatsz. A nyitólap alján található egy link, ahol a POK-ok elérhetőségit találod (ha a levélből nem derült volna ki, itt azt is megtalálod, hova tartozol): olgaltatasok/pok_elerhetoseg Ha technikai problémád van a felülettel, akkor az eportfolio@educatio.hu címre írhatsz. A felmerülő kérdésekre hiteles és pontos választ vagy a legfrissebb dokumentumokból, vagy magáról a felületről, vagy az OH által közzétett GYIK-ekből vagy ezekről a címekről kaphatunk. MÁSHONNAN NEM! (Ez természetesen vonatkozik erre a ppt-re is. Az itt közölt információk mind megtalálhatók a hiteles dokumentumokban, de alapvetően az én tapasztalataimat, helyenként véleményemet tükrözik, így bárki által vitathatók. Részemről ezt a figyelmeztetést alapvető szakértői etikai feltételnek tartom )

12 Fontos információk a nyitólapon A Kérjük, hogy e- portfóliójának feltöltése előtt figyelmesen olvassa el az alábbi fontos tudnivalókat! mondat megszívlelendő! Már ez a lap önmagában képes sok legenda, tévhit, rémhír eloszlatására. Néhány fontos dolog a teljesség igénye nélkül: - Határidő (minden évben nov. 30, tehát 2016-os minősítés esetében november 30.) - Kötelezően feltöltendő dokumentumok listája (Ennek ellenőrzésére jobb módszer is lesz majd, lásd a zárólapnál!) - Többszöri figyelmeztetés a véglegesítésre! - Ajánlott (!!!) dokumentumsablonok. - Többszöri hangsúlyozása annak, hogy ezek használata NEM KÖTELEZŐ!!!! - A sablonok innen szerkeszthető formátumban letölthetők. - Rengeteg ha érdekel alapon letölthető segédanyag, jogszabály van itt. - Az Útmutató legfrissebb, hiteles, eredeti, teljes változata.

13 Legendák és cáfolatuk I.

14 Legendák és cáfolatuk I.1. Az útmutatóban szereplő dokumentumminták használata kötelező. KACSA! A nyitólap (is) többször hangsúlyozza, hogy ezek csak ajánlások: Így értelemszerű, hogy kötelező tartalmi előírások sincsenek!

15 Legendák és cáfolatuk I.2. Ha nem megfelelő tartalmú a tematikus terv vagy óraterv, bukhatod az eljárást. NEM IGAZ! Azért nem igaz, mert minden csak ajánlás, nincs megfelelő tartalom A szakértő nem is a dokumentumok megfelelőségét ellenőrzi, hanem a dokumentumok alapján a kompetenciákat értékeli. Vagyis keresi az indikátorok megvalósulását, és pontozza őket. A cél tehát az, hogy ezeket minél jobban bemutassuk a dokumentumokkal. De tartalmi vagy formai előírás nincs.

16 Legendák és cáfolatuk I.3. Rengeteg az állítólag ez van a jogszabályban/útmutatóban kezdetű rémhír. CSAK A SAJÁT SZEMEDNEK HIGGY! Itt garantáltan hatályos jogszabályokat és hiteles, friss(!!!) útmutatót találsz. Ha valaki elbizonytalanított, nézd meg, itt mindent egy helyen megtalálsz, mindig az aktuális, hatályos állapotban!

17 Legendák és cáfolatuk I.4. Az idősebb kollégákat minősítési eljárás és portfólió nélkül be fogják sorolni, mivel kevés a szakértő. ALAPTALAN! Az OH hivatalosan is cáfolta, ez teljesen alaptalan pletyka. Aki nem hiszi, kérdezze meg valamelyik hivatalos címen, én is ezt tettem.

18 Zárólap Sokan csak a legvégén mernek egyáltalán belépni ide, ami NAGY HIBA! Itt nemcsak lezárni lehet a pf-t, hanem itt lehet ellenőrizni azt is, hogy hogy állunk éppen. Ha ez nem jelez hiányt, akkor kész vagyunk! Ebből következik, hogy innen derül ki igazából, hogy mit KELL tartalmaznia a pf-nak! VAGYIS CÉLSZERŰ MINDJÁRT A NYITÓLAP UTÁN VETNI RÁ EGY PILLANTÁST, ÉS TÖBBSZÖR VISSZATÉRNI IDE!

19 Zárólap Nyugodtan kattints ide bármikor, ezzel a gombbal még nem véglegesítesz. Ha nincs piros x, csak ilyen pipa, akkor kész vagy, lezárhatod. Ami hiányzik, de kéne, annál ezt látni. Ez fontos figyelmeztetés, de van egyszerűbb: Ha kész vagy, engedi lezárni, ha nem, akkor nem. Ilyet akkor látsz, ha valamit már elkezdtél, de még vissza kell térned. FOLYT. KÖV.

20 Zárólap (a lezárás további két feltétele) Ha ez a mondat eltűnt, kész vagy a szabadon választhatókkal is. Ha ez a felsorolás eltűnt, bemutattál minden kompetenciát. Itt tudod véglegesíteni, lezárni. FONTOS: A határidő végéig bármikor visszanyithatod, ezért ha teheted, zárd le, nehogy nyitva maradjon! Ha véglegesítettél, ez jelenik majd meg a véglegesítő gomb helyén, ide kattintva tudod a határidő végéig bármikor visszanyitni.

21 Így néz ki egy kész, lezárható pf. zárólapja Csak zöld pipa van, piros x nincs. A nem kötelező dolgokra is kapsz pipát, de ha nincs, nem kapsz rá x-et. Mutatja a szabadon választhatóidat, és nem írja, hogy 4-nél kevesebb. (Itt pl. 1 projekttervet, és 3 egyebet töltött fel a kolléga.) A kompetenciák felsorolása helyett ez a mondat jelenik meg. A véglegesítő gomb zöldre változik.

22 Lezárás feltételei összegezve KIR-es adatok stimmelnek. Kötelező részek feltöltve, nincs piros x. Nem írja, hogy négynél kevesebb a szabadon választható. Nem említ be nem mutatott kompetenciát. Vigyázat! A program csak azt érzékeli, hogy feltöltöttél valamit, azt nem, hogy a megfelelő dokumentumot töltötted-e fel! Ezért lezárás előtt (vagy akár után) még többször nézd végig, hogy mindenhol az van-e, aminek lennie kell! Hogy mindezek hogyan valósulhatnak meg, ahhoz lásd a továbbiakat!

23 Profil

24 Profil A világoskék mezőben lévő adatok mindig a KIR-ből A világoskék származnak, mezőben ezért lévő csak adatok ott javíthatók. mindig a Ezt KIR-ből írja a származnak, fontos információ ezért csak is. ott javíthatók. Ezt írja a fontos információ is.

25 Profil Előfordulhatnak ilyen jelzések: Ez csak akkor jelent problémát, ha kellene, hogy legyen adat erről. Ha nem, akkor nem kell vele foglalkozni.

26 Teendők a profillal kapcsolatban A világoskék hátterű, KIR-ből átvett adatokat nem tudod ezen a felületen javítani. Ezekben is lehet azonban hiba, ezért fontosak az alábbiak: Ellenőrizni kell az adatok helyességét, és ha valami nem stimmel, akkor az intézmény ügyintézőjével javíttatni a KIR-ben. Ezt követően a pf-ban is megváltoznak az adatok.

27 A feltöltés szabályai Innentől nem csak KIR-es adatok lesznek, ezért itt érdemes megismerkedni pár ikonnal: Amikor nem adatot írsz be, hanem dokumentumot töltesz fel, ide kell kattintanod. Utána értelemszerű utasítások jönnek, csak követni kell. Ha nem akarod menteni a feltöltött anyagot vagy adatot, ide kattints! Ha menteni akarod, továbblépés előtt ide kell kattintanod. Ha a kurzort ide húzod, az adott dokumentummal kapcsolatos információ jelenik meg. Néha egész sok, általában az Útmutató vonatkozó részlete. Ez azt jelenti, hogy nem lehet beírni, csak legördülőből kiválasztani. Pl. a dátumoknál ilyen szokott lenni. Ha *-os dolgot hagysz ki, tudsz menteni, és továbblépni, de a véglegesítés előtt még vissza kell térned pótolni. Az ilyenekre kapod majd a sárga felkiáltójelet: Ha **-os dolgot hagysz ki, nem tudsz menteni és továbblépni.

28 A feltöltés szabályai Törlés 1. Kattints a ceruzás ikonra! 2. A már feltöltött dokumentum mellett lesz egy kuka is. 3. Kattints a kukára! 4. Ekkor pirossal áthúzza a törlendőt. 5. Ha akarod már ekkor feltöltheted az újat. 6. Mentsd a változást, a régi törlődik, ha töltöttél már újat, az mentődik. 7. Értelemszerűen később is feltöltheted az újat.

29 A feltöltés szabályai Csak pdf fájlokat lehet feltölteni, semmi mást! Hogyan oldható ez meg? A feltöltendőket Word-ben megszerkeszted, és ha kész, a mentés másként funkciót használva pdf-ben is elmented. Ha ezt a Word-öd nem ajánlja fel, akkor az interneten könnyen találhatsz ingyen és gyorsan letölthető programot, amivel tudod a dokumentumot konvertálni. (Az informatikás kolléga fog tudni segíteni. ) FIGYELEM! A pdf nem szerkeszthető, csak akkor tedd át, ha tényleg kész és hibátlan a dokumentum. Ha később találsz hibát, Wordben tudod javítani, és újra konvertálni pdf-be. Ppt vagy kép is menthető pdf-ben, de így nem tudsz fejlécet, láblécet csinálni. Érdemes ezeket először egy Word-dokumentumba másolni, aztán (A dokumentumok tartalmi elemeiről később lesz szó, benne arról is, hogy szerintem miért nem érdemes képpel bajlódni, sőt hogy bizonyos esetekben ez tilos is!)

30 Szakmai önéletrajz

31 Szakmai önéletrajz Részben KIR-ből származó adatokat tartalmaz (teendő mint a profilnál) Részben feltöltendő. Részei:

32 Szakmai önéletrajz Személyes adatok Kék, tehát a KIR-ből van, csak ellenőrizni kell. Különösen fontos az ellenőrzése, mert később is erre kapsz majd értesítéseket az eljárásról! Ide kattintva meg kell adni egy telefonszámot. Ez nem kerül nyilvánosságra, csak a rendszer kezelői és a minősítők fogják látni, ami viszont nem hátrány. Ne féltsd a számodat a szakértőtől, nem fog zaklatni, és neked jó, ha könnyen elér!

33 Szakmai önéletrajz Végzettségek, szakképzettségek KIR-es adatok, ellenőrizni kell, ha hiba van, ott javítható a KIR-ben.

34 Szakmai önéletrajz Szakmai tapasztalatok, munkahelyek A jelenlegi munkahely a KIR-ből van. Az ilyen információk fontosak lehetnek, ha hiányzik, pótoljuk, és a többi munkahelynél is adjuk meg, ha volt! Itt lehet megadni a korábbi munkahelyeket. Akárhányat lehet, ez a gomb mindig megmarad. A pedagógus munkakörök kellenek ide, az egyebek a következőnél lesznek. Lásd a következő diát!

35 Szakmai önéletrajz Szakmai tapasztalatok, munkahelyek (új felvétele) A KIR-ből csak a jelenlegi jogviszonyunk, munkakörünk, beosztásunk jelenik meg, tehát minden megelőzőt nekünk kell felvenni! Ha ugyanabban az intézményben vagy már régóta, de az intézményt közben átnevezték, összevonták, szétszedték, fenntartót váltott stb., akkor a jogelőd intézményekben betöltött munkakört is neked kell felvenned a listába. A következő dia mutatja, hogyan:

36 Szakmai önéletrajz Szakmai tapasztalatok, munkahelyek (új felvétele) Nem baj, ha nem tudod, maradhat így. (nincs *!) Nyilván, csak ha volt. (nincs *!)

37 Szakmai önéletrajz Egyéb szakmai tapasztalat Ide egyszerűen be kell gépelni, hogy milyen munkahelyen, milyen munkakörben mettől meddig dolgoztál (vagy amit te gondolsz, teljesen szabadon). Olyan munkát érdemes beírni, aminek a pedagógus munkához köze van (pl. ped. asszisztens, ped. előadó, oktatásüggyel kapcsolatos tisztviselő )

38 Szakmai önéletrajz Továbbképzések Ezzel nem lőnek verebet, nem baj, ha nem írod le a képzés 6 soros nevét Tehát nem akkreditáltat is fel lehet tölteni! Csak időpont kell, tanúsítvány száma vagy ilyesmi nem. Tehát tényleg csak nagyon lazán kell feltölteni. Annyit töltesz fel, ahányat akarsz. Nem muszáj mindet, csak amit fontosnak tartasz.

39 Legendák és cáfolatuk II.

40 Legendák és cáfolatuk II.1. Az eljárás során be kell mutatni a továbbképzések tanúsítványait. NEM KELL. Sehol, semmilyen dokumentum nem ír ilyet. A minősítés egyébként sem törvényességi ellenőrzés. Önmagában a továbbképzések ténye nem sok információt ad a szakértőnek, inkább az ezek eredményeként megjelenő szakmai elemek, vagy amit ezekről a szakmai életút bemutatásában írsz. (Azért persze legyenek meg a tanúsítványok, ha a minősítésben nem is, máshol lehet rájuk szükség.)

41 Szakmai önéletrajz Publikációk Akár egy helyi, vagy iskolai lapban, vagy évkönyvben megjelent írás is lehet, ha a kompetenciáidat alátámasztja. Nem csak nagy szaklapok, cikkei, vagy könyvek. Tehát lehet társszerző, csak meg kell adni!

42 Szakmai önéletrajz Kitüntetések Itt se csak nagy dolgokra kell gondolni. Egy helyi, iskolai elismerés is elismerés, nyilván nem véletlenül kaptad Lehet nem közneveléssel összefüggő is. Ha pl. megkapod a Piripócsért Emlékérem arany fokozatát, amit mondjuk nem csak tanároknak adnak

43 Szakmai önéletrajz Nyelvismeret

44 Szakmai önéletrajz Érdeklődési kör Teljesen szabadon bármi. Persze csak olyasmit érdemes ide beírni, aminek legalább közvetve köze van a pedagógiai tevékenységedhez.

45 Szakmai önéletrajz Szerepe az eljárásban A portfólió értékelői ezt a részt magát nem pontozzák. Ugyanakkor fontos információkat adhat a kompetenciákról, ezért árnyalhatja a pontszámokat. A végleges értékelésnél is befolyásolhatja a pontszámot. Kérdéseket generálhat (pl. hogyan használja ki a másik szakját mint koncentrációs lehetőséget, vagy korábbi munkaköreinek tapasztalatait hogy hasznosítja, vagy melyik továbbképzést tartja a leghasznosabbnak és miért )

46 Pedagógiai tevékenység dokumentumai

47 Eredetiségnyilatkozat Minden szükséges információ itt olvasható. Akkor van szerencséd, ha a szkennered egyből pdf-et csinál, ha jpg-t, akkor azt illeszd egy word-doksiba, és a szokásos Az Útmutató sokat ír a plágiumról, érdemes megnézni. FONTOS! A plágium miatt megszüntetik az eljárást, ezért mindig, mindenhol pontosan add meg a forrásaidat! Az eredetiségnyilatkozat egy adminisztratíve szükséges dokumentum, az értékelésben nincs szerepe. De kötelező!!!

48 Intézményvezetői nyilatkozat Minden szükséges információ itt olvasható. Csak az intézményvezetőkre vonatkozik, másnak ezzel nem kell foglalkozni. Jó példa ez arra, hogy az ilyen figyelmeztetések nem feltétlenül jelentenek hiányt. Nem töltöttél fel, de lehet, hogy nem is kell. Azt nézd meg, hogy van-e erre a dokumentumra vonatkozó piros x-ed a zárólapon! Ha nincs, akkor minden oké.

49 Pedagógiai szakmai tevékenységek bemutatása Csak Mesterpedagógus vagy Kutatótanár esetében kötelező. De ha részt vettél ilyesmiben, csináltál ilyesmit, érdemes feltölteni, mert sokféle kompetencia bemutatására alkalmas. A legördülőből kell kiválasztani dolgokat, a feltöltött dok. tartalma pedig csak rajtad múlik.

50 Egyéb pedagógiai tevékenység Ugyanaz a helyzet, mint az előzőnél.

51 Önálló alkotói, művészeti tevékenység Ugyanaz a helyzet, mint az előzőknél, annyi különbséggel, hogy ez egyik fokozatnál sem kötelező.

52 Pedagógiai tevékenység dokumentumai Szerepük az értékelésben Ezek többnyire nem kötelező dokumentumok, illetve bizonyos feltételekkel kötelezőek. Ha tudsz ilyet feltölteni, akkor akkor is érdemes, ha nem kötelező. Ezeket értékeli a bizottság az indikátorok alapján, tehát a portfólió pontjait közvetlenül gyarapíthatják. Több olyan is van köztük, ami a problémásabb kompetenciák bemutatására is alkalmas.

53 Intézmény bemutatása Ez megszívlelendő! Tehát most sincs kötelező tartalom, de érdemes ezt a felosztást követni, nyilván nem véletlenül ajánlott Ez fontos! Ha forrásod volt, azt is add meg!

54 Intézmény bemutatása Néhány tanács Érdemes tartani magad az ajánlott tartalomhoz, de ha valamiről nem tudsz írni, nem gond. Nincs kötelező tartalom. Ez a dokumentum nem rólad szól, itt ne is jelölj kompetenciákat. Ez nem a reklám helye! Nem az a cél, hogy reklámozd az intézményt, és elmeséld, hogy miért nagyszerű, hanem az, hogy bemutasd, hol, milyen környezetben, milyen körülmények közt dolgozol. Éppen ezért elemi érdeked az őszinteség! Ha pl. őszintén leírod, hogy kevés az IKT eszköz az iskolában, akkor a szakértő nem is fogja annyira keresni az órádon.

55 Intézmény bemutatása Szerepe az értékelésben Ahogy az előző diából kiderül, ezt a dokumentumot nem értékelik. Ugyanakkor rávilágíthat egyes indikátorok hangsúlyos megjelenésének vagy éppen hiányának okára, pontosan ezzel a szemlélettel kell elkészíteni. A rövidségre tényleg figyeljünk! A szakértőket nem az iskola honlapján is megjelenő marketingszöveg érdekli, és pláne nem az idézetek, hanem szeretnék tudni, hogy hol, milyen körülmények között, kikkel dolgozunk. A többi dokumentumnál is legyünk mindig lényegre törőek, a fölösleges szóvirágok elfedik a fontos információkat, ami nem előnyös az értékeléskor.

56 Szakmai életút bemutatása Itt sincs kötelező tartalom, de van sok megszívlelendő tanács! Figyelj ezekre, itt nem egy életrajzot kell írni, kicsit összetettebb a dolog!

57 Szakmai életút bemutatása Ez a pf. egyik legfontosabb dokumentuma. Nem önéletrajz, annál többről van szó. Érdemes hozzá tanulmányozni a kompetenciákat, és mindegyiket érinteni valamennyire. Elegánsan kell egyensúlyozni: Ha csak jót írsz magadról, vagy csak rosszat, hiteltelen leszel. Arról írj, hogy mit érzel erősségednek, és miben tudnál még fejlődni. A múltról érdemes úgy írni, hogy kiemelsz néhány jelentős továbbképzést vagy más segítséget. Kerüld az érzelgősséget, és csak csínján az idézetekkel!

58 Szakmai életút bemutatása Szerepe az értékelésben Igazából az első olyan dokumentum, amiből a szakértő komplex képet kap a pedagógusról. Rendszerint ennél kezdi pontozni az indikátorokat. Ha jól csinálod, minden kompetenciára kaphatsz valamit, sok indikátort bemutathatsz. Azon túl, hogy ez is pontokat ad, meghatározhatja az összes további értékelés hangulatát, szemléletmódját. Szempontokat, magyarázatokat adhat az indikátorok kereséséhez. Alkalmas az összes kompetencia bemutatására, ezt ki kell használni!

59 Tartalmi előírások, szempontok Mivel már szó volt pár elkészítendő és feltöltendő dokumentumról, és innentől csupa ilyen jön, itt érdemes erre rátérni.

60 Tartalmi előírások, szempontok Az Útmutató ajánlásai Általános elv, hogy NINCS kötelező tartalom és forma. A felület és az Útmutató csak ajánlásokat ad meg, az ezekben szereplő tartalom és forma nem kötelező. Célszerű és érdemes ezeket követni, de semmilyen hátrányt nem jelent, ha ez nem történik meg. Bárhol bármilyen forrást használtál, mindig jelöld meg pontosan!!!!

61 Tartalmi előírások, szempontok Plágium Az Útmutató sokat ír erről, érdemes elolvasni. A lényeg, hogy ha valamelyik dokumentumban előfordul bármi, amit nem te írtál (idézet, feladat, irodalmi mű részlete stb.), akkor add meg a pontos forrást! Vigyázat! Ami az interneten megjelent, az még nem feltétlenül szabadon felhasználható anyag, nézz utána pontosan! Ahol teheted, kerüld a veszélyét is! (Pl. ha feltöltesz egy ünnepséget, akkor ne tedd bele a benne szereplő versek szövegét, csak a szerzőt és a címet. Így még rövidebb is lesz.) A plágium miatt megszüntetik az eljárást, ezért tényleg nagyon figyelj a források megadására MINDEN DOKUMENTUMNÁL! (pl. tematikus tervnél vagy óratervnél még a PP-t vagy a tankönyvet is add meg forrásként )

62 Tartalmi előírások, szempontok Képek, filmek Ha ilyesmit használsz, először is figyelned kell a plágiummal kapcsolatos szabályokra. Az új szabályozás szerint kollégáról, tanulóról, szülőről nem tölthetsz fel filmet vagy képet! Sőt, a felületen olyan megfogalmazást is olvastam, hogy filmet egyáltalán nem tölthetsz fel! (Amúgy technikailag is bonyolult lenne, és tök fölösleges is ) Technikailag macerás, mert csak pdf-et tudsz feltölteni (lásd az erről szóló diát). FONTOLD MEG! Mit mutat be a kompetenciáidból, ha egy dokumentumhoz kép is van? Szerintem semmit. Vegyünk egy példát: Ha részletesen bemutattál egy ünnepséget, milyen kompetenciát tudsz még alátámasztani egy képpel, amin a gyerekek állnak a színpadon? Pláne ha szabályos vagy kitakart arccal Szerintem (!) nem éri meg képpel bajlódni, amennyi macera van vele, ahhoz képest nem jelent nagy hasznot, megkockáztatom, hogy semmit. Maximum egy pillantást vet rá a szakértő, pluszpontot emiatt biztosan nem ad. Nem szép, hanem a kompetenciák bemutatása szempontjából praktikus és egyszerű pf-t kell készíteni. De van, aki másképp gondolja. Tehát ha rám hallgatsz, nem vállalsz egy ilyen egyébként kevés hasznot, de sok munkát és sok kockázatot jelentő elemet Ha mégis megtetted, és személyiségi jogot sért a képed (pl. gyerek van rajta) a védés előtt kapni fogsz az elnöktől egy javítási felszólítást. Ha plágiumot követsz el a képeddel, nagyobb a baj! A védés során a digitális bemutatóban már használhatsz bármilyen képet, ha mindenáron meg akarsz mutatni valamit, inkább ott tedd meg!

63 Tartalmi előírások, szempontok Egyéb csatolt anyagok Ha saját korábban készített anyagot (pl. ppt-t) töltesz fel, vagy építesz be valamilyen dokumentumba (pl. óratervbe), akkor ennél is figyelned kell a plágium és a fényképek szabályaira. Ha tanulói munkát csatolsz valamihez, vagy pl. ilyenről írsz a szabadon választhatóban, meg kell jelölnöd, hogy ez nem a te munkád, írásod, de figyelni kell az anonimitásra is (lásd a következő diát). Megint kérdés, hogy megéri-e a fáradságot és a kockázatot. Az értékelésnél egy ppt órán való használata pl. pontot jelenthet a 2.4-es indikátorra ( Célszerűen használja a digitális, online eszközöket. ). Ezt akkor is megkapod, ha csak beleírod az óratervbe, hogy ilyet használtál és/vagy a reflexióba, hogy hogyan vált be. A konkrét diasor feltöltése már fölösleges, nem biztos, hogy megéri a macerát. De ez is csak saját vélemény

64 Tartalmi előírások, szempontok Anonimitás Se tanulót, se kollégát, se szülőt nem nevezhetsz meg név szerint. Sőt, a monogram se elég. Ha konkrétan írsz valakiről, teljesen azonosításra alkalmatlan módon kell ezt tenned. (Útmutató XI.G) Ha mégis megtetted, ez is javítható, szintén javítási felszólítást fogsz kapni az elnöktől.

65 Tartalmi előírások, szempontok Forma Az Útmutató XI.C.9. szerint: A szövegfájlok ajánlott formátuma: Times New Roman 12 pt, max. másfeles sorköz, A4 lapméret normál margóval (mind a négy oldalon 2,5 cm). Tehát ismét csak ajánlott, nem kötelező az előírás!

66 Tartalmi előírások, szempontok Fejléc és lábléc Nincs erre vonatkozó kötelező előírás, de célszerű a dokumentumoknak fejlécet és láblécet készíteni. Fejléc: Név és a dokumentum címe Lábléc: A dokumentum által alátámasztott kompetenciák, oldalszám Ezzel segítjük a szakértő munkáját, ami nyilván nem hátrány Bár eddigi tapasztalataim szerint semmi jelentősége, az online értékelőfelület fölöslegessé teszi.

67 Legendák és cáfolatuk III.

68 Legendák és cáfolatuk III.1. Tilos fényképet feltölteni. RÉSZBEN IGAZ! Tanulóról, kollégáról, szülőről valóban tilos. Ugyanakkor elég macerás, kérdés, hogy megéri-e: - csak pdf tölthető fel, - plágiumszabályok, - jogvédelem, - ehhez képest csekély információtartalom

69 Legendák és cáfolatuk III.2. Előírt formátumot kell követni. KACSA! A formátum csak ajánlás. Az egyetlen kötelező előírás, hogy pdf-be kell konvertálni a feltöltendő anyagokat.

70 Legendák és cáfolatuk III.3. Az Útmutató sablonjainak használata kötelező. KACSA! Az Útmutató többször hangsúlyozza, hogy ezek csak ajánlások. Bármilyen saját formátum használható, és a tartalomra vonatkozóan is csak ajánlások vannak.

71 Legendák és cáfolatuk III.4 Nem lehet a portfólióban olyasmi, amit nem te készítettél. KACSA! Lehet, de a teljes portfólióra jellemző, hogy annak saját munkának kell lennie. Ezért egyrészt figyelni kell az arányokra, másrészt mindig meg kell adni a forrásokat. Ha pl. többen használtok egy tematikus tervet, lehet, hogy ugyanolyan. Ha feltünteted, hogy ezt együtt készítetted másokkal, vagy mástól vetted át, és ezek után adaptáltad az adott csoportra, akkor rendben vagy.

72 Nevelő-oktató munka dokumentumai

73 A feltöltés előtt elvégzendő (Ezek nélkül nem tudjuk elkezdeni a továbbiak feltöltését!) Ez be van írva, a jelentkezéskor kellett választani. A legördülő menüből kell választani. Ez a választás szempontja. Ide kattintva mentjük a beállítást.

74 A feltöltés előtt elvégzendő (Ezek nélkül nem tudjuk elkezdeni a továbbiak feltöltését!) Itt és itt kell választani munkakört. Itt kell menteni.

75 A feltöltés módja (Innentől ez a séma működik minden dokumentumnál.) Te adsz címet neki. Olyan szavak, amikre rákeresve szeretnénk ha ez a dokumentum is megjelenne. Értelemszerűen válasszunk! Jelölni kell, hogy az adott dokumentum melyik kompetenciát támasztja alá (nem ajánlott mindig mindet bejelölni). Ide kattintva tudod a gépedről vagy adathordozódról feltölteni. Később ha kell, törölheted is!

76 Alapdokumentumok (Ezek mind kötelezőek!) Ezekből legalább 1 kell, legfeljebb 2 lehet. Ebből 6 kell. Itt sorrendiség van a feltöltésben is, amíg nem töltöttél fel csoportprofilt, nem tudsz feltölteni tematikus tervet, anélkül pedig nem tudsz óratervet. Ezekből 1 kell, több nem is lehet.

77 Csoportprofil Legalább 1, legfeljebb 2 lehet. A tematikus terveknél jelölni kell, hogy melyik profilhoz tartoznak. Sokféle lehet az adott munkakörtől és a pf tartalmától függően. Lehet akár egyéni tanulói profil is. Neveket nem tartalmazhat, senki sem lehet benne azonosítható! Azt az állapotot kell tükröznie, amikor a hozzá tartozó órák, foglalkozások történtek. Tartalmi előírás nincs, az ajánlást viszont érdemes követni.

78 Tematikus terv Legalább 1, legfeljebb 2 lehet. Jelölni kell, hogy melyik profilhoz tartozik, az óraterveknél pedig majd azt, hogy melyik tematikus tervhez tartoznak. Nem kell teljes éves terv, elég egy témakör részletes terve. Nincs kötött tartalom és forma, csak ajánlás. Nagyon fontos, hogy összhangban legyen a helyi tantervvel!!!! (De nem azért, mert ezt ellenőrzik, hanem azért, mert van ilyen indikátor.) Érdemes forrásként megjelölni a helyi tantervet is, hiszen előfordulhat, hogy szó szerint idézünk belőle (pl. célokat) Az is fontos, hogy egy adott csoportra készüljön. Ha több pedagógus együtt készítette, ezt is fel kell tüntetni, hogy még véletlenül se legyen plágiumgyanú. Reflexió kötelező hozzá!

79 Óraterv Hatot kell belőle feltölteni. Kötelező tartalom és forma itt sincs. Lehet hozzá mellékletet csatolni, ilyen lehet pl. táblakép, órai munka, szemléltető eszköz stb. Természetesen ez sem kötelező. A források megjelölésére figyelni kell! Érdemes hozzá (és az előzőhöz is) az 1-3 kompetenciát (és persze a többit is) tanulmányozni. A cél megjelölése nagyon fontos elem! Reflexió kötelező hozzá!

80 Esetleírás Valamilyen pedagógiai problémáról és annak megoldásáról kell szólnia. Sok olyan kompetencia, ezen belül indikátor bemutatására alkalmas, amire az eddigiek nem. (pl. a 7-eshez kiváló) Az Útmutató mellékletében találunk példákat, ezek adhatnak ötletet arra, hogy miről érdemes írni. Egy dokumentum tölthető fel, de azt már nem tiltja semmi, hogy egy dokumentumban több esetet is leírjunk. Ha van erre lehetőség, érdemes. Itt is nagyon figyelni kell arra, hogy minden szereplő azonosíthatatlan legyen! Ha melléklete van( pl. szakértői vélemény), abban külön is figyelni kell az azonosíthatatlanságra. Minden azonosításra alkalmas elemet törölni/takarni kell (pecsét dátum, aláírások stb.) Tehát megint kérdés, hogy érdemes-e ezzel bajlódni, alátámaszt-e valamilyen indikátort, kompetenciát a melléklet.

81 Hospitálási napló Olyat kell feltölteni, amiben a minősítésben érintett pedagógus látogatta meg valakinek az óráját. Figyelni kell az anonimitásra! A másik pedagógus nem lehet azonosítható! Ha véletlenül olyat töltöttél fel, amikor téged látogattak, cserélhető, hiánypótlási felszólítást fogsz kapni a védés előtt az elnöktől. Itt sincs kötött tartalom és forma, ha van az intézményben bevezetett jegyzőkönyv vagy értékelőlap, az is tökéletesen megfelel. Ha nincs, érdemes a mintát követni. Reflexió kötelező hozzá!

82 Reflexiók Akkor kell ilyet készíteni, ha a felület jelzi mint feltöltendőt. Van amikor lehetőség, van amikor kötelező, ezt a csillagok mindig mutatják. Kötelező a tematikus tervhez, az óratervekhez és a hospitálási naplóhoz. Lehetőség van rá a szabadon választhatóknál, érdemes ott is élni vele, mert sok indikátorhoz jól jöhet. Külön dokumentum, nem kell hosszúnak lennie, néha pár sor, fél oldal is elég. Tartalmához érdemes az Útmutatót megnézni (XI.B), nagyon hasznos dolog. A lényege: Mit miért? Saját pedagógiai gyakorlat kritikus vizsgálata

83 Nevelő-oktató munka dokumentumai Szerepük az értékelésben Az óratervek (és ami hozzájuk kapcsolódik) a portfólió gerincét képezik. Az értékelésnél nem az a lényeg, hogy tudsz-e szakszerű óravázlatot készíteni (ez 1-2 indikátor de az is csak közvetve), hanem az, hogy minél több indikátort bemutass velük. Ezek egyébként nem alkalmasak minden indikátor bemutatására, jellemzően pl. 7-8-ra kevésbé. (Bár például az esetleírásnál azok jönnek inkább elő.)

84 Legendák és cáfolatuk IV.

85 Legendák és cáfolatuk IV.1. Minden dokumentumnak alá kell támasztania minden kompetenciát. LEHETETLEN! Ha valaki megnézi a kompetenciákat, és pláne az ezek alá rendelt indikátorokat (lásd Útmutató), rögtön látja, hogy ez lehetetlen. Ezért is nem érdemes mindig minden dokumentumnál minden kompetenciát bejelölni. (A lényeg, hogy a végére mind a 8-hoz kapcsolódjon legalább egy dokumentum. A jelölgetés inkább neked szól ellenőrzésként, nem annyira a szakértőnek.)

86 Legendák és cáfolatuk IV.2. Feltöltéskor a kompetenciákon belül a dokumentum által alátámasztott indikátorokat is jelölni kell. MÁR NEM. Korábban így volt, de már elég csak a kompetenciákat. Ettől függetlenül érdemes az indikátorokat megnézni, mert ezekből látható, hogy melyik kompetenciát mutatja leginkább az adott dokumentum, és a szakértők is ezek alapján értékelnek, ezeknek a megjelenését keresik.

87 Legendák és cáfolatuk IV.3. Minden pedagógusnak ugyanolyan pf-t kell készítenie. TÉVEDÉS! A fentiekben is jól látható volt, hogy intézménytípusonként és munkakörönként más és más a pf tartalma.

88 Legendák és cáfolatuk IV.4. A legmagasabb óraszámban tanított tantárgyból kell a pf-t készíteni. MÁR NEM! Korábban valóban volt ilyen szabály, de már nincs. A szempont az, hogy a jelentkezéskor legalább két órában tanítsa a tanár. Bizonyos esetekben változtatni is lehet, ezt az eljárásról szóló ppt-ben írtam le.

89 Legendák és cáfolatuk IV.5. A pf-ba feltöltött csoportprofilnak, tematikus tervnek és óravázlatnak a jelenről kell szólnia. LOGIKUSAN NEM! Egyrészt reflexiót csak megtartott óráról lehet írni, másrészt a jelentkezés, a pf. feltöltése és az eljárás három különböző időpont, közben változások is lehetnek.

90 Legendák és cáfolatuk IV.6. Az óratervben szerepelnie kell a megvalósítás dokumentumainak is, táblaképet, szemléltető eszközt, tanulói füzetet stb. kell csatolni. KACSA! Nem kell, hanem lehet. Több helyen megjelenik ilyesmi az útmutatóban, de ahogy más ilyesmi, ez is csak ajánlás.

91 Legendák és cáfolatuk IV.7. A frontális munka tilos. KACSA! A frontális munka nem szitokszó. A pedagógus módszertani szabadságát a törvény garantálja, ez is egy módszer. Ugyanakkor fontos szempont, hogy többféle módszert is alkalmazzon, illetve alkalmazzon együttműködést támogató módszereket (is). Ezzel kapcsolatban is érdemes tanulmányozni az indikátorokat (pl. 1.7, 2.11, 5.4, 5.7, 6.7, 8.5).

92 Legendák és cáfolatuk IV.8. Frontális munka esetén jelölni kell, hogy melyik tanuló milyen aktivitással vett részt az órán. TELJESEN ALAPTALAN! És nem is logikus, sőt értelmetlen, hiszen azonosíthatatlannak kell lenniük, továbbá ha jelölni kéne az egyéni aktivitást, az más módszernél is indokolt lenne. (Azért tettem bele, mert ez eddig a legextrémebb, amit hallottam )

93 Legendák és cáfolatuk IV.9. Az intézményvezető által jóváhagyott tematikus terv kell. KACSA! Nincs ilyen előírás. Arra kell csak figyelni, hogy a helyi tantervvel összhangban legyen.

94 Legendák és cáfolatuk IV.10. Ha fejlesztendő gyerekről írunk, csatolni kell a szakértői véleményt. NEM KELL, ÉS SZERINTEM NEM IS ÉRDEMES! Természetesen lehet, csak figyelni kell a totális azonosíthatatlanságra, ki kell törölni az összes nevet, aláírást, sorszámot, pecsétet, dátumot, intézményevet, lakcímet stb. Ez rengeteg macera, indikátort pedig egyet sem támaszt alá egy ilyen melléklet. Bőven elég, ha leírjuk, hogy milyen fejlesztési javaslatot tartalmazott a szakértői vélemény, vagy csak megemlítjük, hogy volt ilyen.

95 Legendák és cáfolatuk IV.11. Ha kötelező elem hiányzik, sikertelen lesz a minősítés. NINCS CÁFOLAT, EZ IGAZ! Nagyon kell erre figyelni. Elvileg ha kötelező hiányzik, le se lehet zárni, de a gép csak azt látja, hogy van valami feltöltve, azt nem, hogy mi.

96 Szabadon választható dokumentumok (Ezekből legalább 4 kell, legfeljebb 6 lehet!) A terjedelem sem kötelező, csak ajánlás! Ez nagyobb menet, mert külön profil is kell hozzá. Nem feltétlenül maga a publikáció (pláne ha hosszabb), hanem annak bemutatása. Ha a neten is megjelent, ebbe beletehető a link is. Ez tartalmilag teljesen kötetlen, bármi lehet. Lehet akár mind a 4 vagy 6 ilyen.

97 Szabadon választható dokumentumok Szerepük az értékelésben Olyasmit érdemes ide feltölteni, amivel be tudunk mutatni olyan kompetenciákat vagy indikátorokat, amit az eddigiekkel nem vagy csak kevésbé sikerült. A szakértő valószínűleg sorban halad, ezeket már a végén fogja nézni, és ő is inkább azt keresi, ami még nem volt.

98 Legendák és cáfolatuk V.

99 Legendák és cáfolatuk V.1. Szabadon választhatót nem kötelező feltölteni. KÖTELEZŐ! Szabadon választható, hogy mit töltünk fel a megadott lehetőségek közül, sőt van teljesen kötetlen is, de legalább 4 ilyet fel kell tölteni. A felület erre figyelmeztet is a feltöltésnél és a zárólapon is.

100 Legendák és cáfolatuk V.2. A szabadon választhatókhoz is kell reflexió. CSAK LEHET. A felület jelzi, és azt is mutatja, ha nem töltöttük fel, de nem csillagos, tehát nem kell a véglegesítéshez, és az Útmutató 61. oldalán lévő ábra szerint sem kötelező. De érdemes!

101 Segítség Ha nem kaptál választ a hivatalos címeken, vagy mástól is akarsz kérdezni, kérdezz nyugodtan: szakalferencpal@gmail.com További hasznos anyagokat találsz a honlapomon: Nem értek mindenhez, nem tudom mindenre a választ, de ha tudok, segítek. Nekem sincs meg a bölcsek köve, a véleményem eléggé megalapozott, de csak a sajátom, nem perdöntő!

Pedagógus e-portfólió feltöltése

Pedagógus e-portfólió feltöltése Pedagógus e-portfólió feltöltése Praktikák, tanácsok, legendák Készítette: Szakál Ferenc Pál A ppt készítőjéről Részt vett a vonatkozó jogszabályok kidolgozásában. Egyike az első 100 tanfelügyeleti-minősítési

Részletesebben

Pedagógus e-portfólió feltöltése 1.3*

Pedagógus e-portfólió feltöltése 1.3* Pedagógus e-portfólió feltöltése 1.3* Praktikák, tanácsok, legendák Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 14 2016 január 25. 1 1. Tartalom 2. Bevezető... 4 3. Regisztráció... 6 4. Elfelejtette jelszavát?... 8 5. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 6.0 2014. július 31. 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Regisztráció... 5 3. Elfelejtette jelszavát?... 7 4. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

Olyan fotót válassz, amit mondjuk az önéletrajzodhoz is szívesen betennél. a kép tartalma nem lehet sértő vallási, faji, erkölcsi szempontból;

Olyan fotót válassz, amit mondjuk az önéletrajzodhoz is szívesen betennél. a kép tartalma nem lehet sértő vallási, faji, erkölcsi szempontból; GYIK Mi a munkatarsaim.hu oldal? Egy közösségi oldal, ahol megtalálhatod a munkatársaidat, volt munkatársaidat, és azokat, akikkel munkád során kapcsolatba kerültél. Persze tudjuk, hogy őket egyébként

Részletesebben

Diplomaterv Portál. Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer. Felhasználói útmutató v11

Diplomaterv Portál. Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer. Felhasználói útmutató v11 Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer v11 Tevesz Gábor 2013. február 8. Bevezetés A 2010/11 tanév kezdetétől a Villamosmérnöki és Informatikai Kar a Szakdolgozat készítés

Részletesebben

Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez!

Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez! Képzeld el azt a világot, ahol mindenki szabadon hozzáfér az emberi tudás összességéhez! Jimmy Wales Üdvözlünk a Wikipédiában! A Wikipédia a világ legnagyobb enciklopédiája. Világszerte több mint 80 ezer

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

Használati útmutató gyi és gyb állományok importálásához

Használati útmutató gyi és gyb állományok importálásához Használati útmutató gyi és gyb állományok importálásához Végleges igénylőlap beküldési határidő 2015. február 9. hétfő 1. Ajánlott böngésző 2014. januártól webes felületű űrlapkezelő rendszert használunk

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére A Domus szülőföldi ösztöndíj pályázat benyújtása senior pályázat esetén a https://palyazat.mta.hu/domus_szulofoldi_senior_2016,

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Alapfokú művészetoktatás Képző- és iparművészeti ág Művészeti

Részletesebben

Segédlet az EDF DÉMÁSZ Zrt. on-line ügyfélszolgálat regisztrációjához illetve az e-számla szolgáltatás igénybevételéhez

Segédlet az EDF DÉMÁSZ Zrt. on-line ügyfélszolgálat regisztrációjához illetve az e-számla szolgáltatás igénybevételéhez Segédlet az EDF DÉMÁSZ Zrt. on-line ügyfélszolgálat regisztrációjához illetve az e-számla szolgáltatás igénybevételéhez Tartalom 1. On-line ügyfélszolgálatra Regisztráció... 2 1.1. Regisztráció... Hiba!

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz www.angoltanszek.hu Welcome online Szeretettel köszöntünk az Online Angol Tanszék oktatási rendszerében! Az alábbiakban egy általános tájékoztatót

Részletesebben

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások MUN v13.1231 Ehhez a verzióhoz írt leírásban három témakört találnak: 1./ A 2014. év nyitása 2./ a 2014. évi első feladatok 3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások Kérjük -

Részletesebben

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása 2016. évi pályázati forduló TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok:

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok: JogTárház Használati útmutató Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont Almenüpontok: Jogszabályok Megjeleníti a teljes jogszabálylistát. A Következô oldal illetve az Elôzô oldal linkekre kattintva

Részletesebben

A program elérése. Google Chrome

A program elérése. Google Chrome A program elérése A programot a www.omnt-szamla.hu oldalról lehet elérni. Jelenleg a www.omnt.hu oldalról is ugyanúgy elérhető. Továbbá a www.omnt-szamla.hu oldalon a belépés gombra kattintva szintén a

Részletesebben

Gyakran Ismételt Kérdések. 1. Mi az online vitarendezési platform és hogyan működik?

Gyakran Ismételt Kérdések. 1. Mi az online vitarendezési platform és hogyan működik? Gyakran Ismételt Kérdések 1. Mi az online vitarendezési platform és hogyan működik? Az Európai Bizottság létrehozott egy honlapot, amelybe a fogyasztók beregisztrálhatnak, így ezen keresztül lehetőségük

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 1.0 2013. március 18. 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Regisztráció... 5 3. Elfelejtette jelszavát?... 7 4. Online

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1

Tartalomjegyzék. MOK Ügyeletnyilvántartó rendszer használati kézikönyve v2.1 Tartalomjegyzék A keret-rendszerről általánosságban...2 Technológiák... 2 Elérést biztosító technológiák...2 Bejelentkezés... 2 Használat helye... 3 Használat (bejelentkezés után)...3 Jelszavak... 4 Hiba

Részletesebben

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1

Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület. Felhasználói kézikönyv. v 4.1 Diákigazolvány Elektronikus Igénylési Rendszer Oktatási Hivatal által biztosított igénylő felület Felhasználói kézikönyv v 4.1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Előfeltételek... 3 3. A diákigazolvány

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

elektronikus kitöltés és benyújtás

elektronikus kitöltés és benyújtás Felhasználói kézikönyv Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) elektronikus kitöltés és benyújtás 2015. Verzió 02. 1 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 4 3. A BEADÓ FELÜLET

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM?

MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? Kizárólag ingatlan eladóknak szóló tanulmány! MENNYIT ÉR PONTOSAN AZ INGATLANOM? - avagy honnan tudjuk, mikor adjuk túl olcsón és mikor túl drágán? - Ismerje meg azt a módszert, mellyel lézer pontossággal

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések Verziószám: 03 2010. február 12. Budapest Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...3 Meghatalmazás

Részletesebben

Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt

Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt Felhasználói kézikönyv v3.0 2009. 03. 03. Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 2 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 4 2.1 RENDSZER ÁTTEKINTÉSE, FELHASZNÁLÓK, ALAPFOGALMAK...

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Kifizetési kérelem Verziószám: 2.0 2011. március 24. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Belépés a felületre... 3 Meghatalmazás használata... 5 Kérelem kitöltésének

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor?

Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor? Hitelkiváltás Frissítve: 2015.09.27. Szerző: BankRáció csapat Milyen díjakat, kamatokat és egyéb költségeket számítanak fel hitelfelvételkor? Az alábbi táblázatban megtalálod azokat a költségeket, melyeket

Részletesebben

PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE!

PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! Műhelymunka 2. Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet IGEN, MEGCSINÁLTAM! Meg fogom csinálni! Meg tudom csinálni! Meg fogom próbálni! Hogyan kell csinálni? Meg akarom csinálni!

Részletesebben

VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez

VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez Tartalomjegyzék: 1. Bevezető... 2 2. Belépés... 3 Microsoft Internet Explorer 7 esetében... 3 Mozilla Firefox 2

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Pedagógus e-portfólió feltöltése 3.1*

Pedagógus e-portfólió feltöltése 3.1* Pedagógus e-portfólió feltöltése 3.1* Praktikák, tanácsok, legendák Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

ibanq 2 Felhasználói kézikönyv

ibanq 2 Felhasználói kézikönyv Copyright 2015 AXA 1. oldal ibanq 2 Felhasználói kézikönyv AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe az AXA Bank Europe SA törvényes képviselője / 1138 Budapest, Váci út 135-139. D-C. ép. / Fővárosi

Részletesebben

Filyó "Flame" Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló

Filyó Flame Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló 170 169 168 167 166 165 164 163 162 161 160 159 158 157 156 155 T20, T20, DB Ahogy az angolok mondják: Minden kiszálló Big Daddy-je, sok sikert hozzá! T20, T19, DB Az első két darts megcserélhető. T20,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése,

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése, Földy Erika A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az alkotói tevékenység komplex megjelenítése, önértékelés, és szakmai kommunikáció) A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás

Részletesebben

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS MAGISZTER.NET Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 Ellenőrzés... 3 2 Tantárgyfelosztás létrehozása... 5 3 Tantárgyfelosztás adatai... 6 4 Exportálás Excel-be... 10 5 Adatok visszatöltése...

Részletesebben

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás)

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás) #+$k NEPTUN_TÖRZS NEPTUN_TÖRZS (Funkcionális leírás) S Budapest, 2002 #+ $k NEPTUN_TORZS NEPTUN_TÖRZS Tartalom TARTALOM... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. BELÉPÉS A RENDSZERBE... 6 3. ÚJ EGYÉN FELVÉTELE... 9 3.1

Részletesebben

Ú T M U T A T Ó AZ Ú T A T U D O M Á N Y H O Z AL P R O G R A M E L L E NŐRZÖ T T AD A T R Ö G Z Í T É S I F E L Ü L E T É N E K K E Z E L É S É H E Z

Ú T M U T A T Ó AZ Ú T A T U D O M Á N Y H O Z AL P R O G R A M E L L E NŐRZÖ T T AD A T R Ö G Z Í T É S I F E L Ü L E T É N E K K E Z E L É S É H E Z Ú T M U T A T Ó AZ Ú T A T U D O M Á N Y H O Z AL P R O G R A M E L L E NŐRZÖ T T AD A T R Ö G Z Í T É S I F E L Ü L E T É N E K K E Z E L É S É H E Z Az Út a tudományhoz alprogram a https://utravalo.wekerle.gov.hu/ut_2011

Részletesebben

1.1. Az ajánlatkérők neve, címe, távirati címe, telefon-és telefaxszáma, e-mail címe

1.1. Az ajánlatkérők neve, címe, távirati címe, telefon-és telefaxszáma, e-mail címe II. ÚTMUTATÓ A RÉSZVÉTELRE JELENTKEZŐNEK A. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1.1. Az ajánlatkérők neve, címe, távirati címe, telefon-és telefaxszáma, e-mail címe Neve: KÖRÖS VOLÁN Autóbuszközlekedési

Részletesebben

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez.

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. VERZIÓSZÁM: 7.0 UniPoll Feedback Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Kezdeti lépések... 5 Belépés... 5 Kérdőívszerkesztői felület

Részletesebben

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.0 Tartalomjegyzék I. Intézményi regisztráció... 4 I.1 Intézményi adatok... 4 II. Bejelentkezés... 6 III. Adatkezelés... 7 III.1 Munkavállalók...

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató az egyetemi számítógép használat módjáról, szabályairól

Hallgatói tájékoztató az egyetemi számítógép használat módjáról, szabályairól Hallgatói tájékoztató az egyetemi számítógép használat módjáról, szabályairól -MKE- -2009. november 26.- 1. Active Directory és Neptun Az Egyetemen bevezetésre került egy központi bejelentkeztetést lehetővé

Részletesebben

Kézikönyv a Bázis használatához

Kézikönyv a Bázis használatához Kézikönyv a Bázis használatához --- www.tiensbazis.com verziószám: 1.0 2015. december 1/9. oldal Előszó helyett Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam. Kedves TIENS Partnerünk! Gratulálok a döntésedhez,

Részletesebben

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése (A pályázat kódja: ROM-ISK-15) Kitöltési Segédlet Készült: 2015. október 26. 1. oldal Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.kutyubazar.hu Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.kutyubazar.hu. weboldalon (a továbbiakban: Webáruház, Honlap) elérhető szolgáltatás

Részletesebben

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Tartalom 1 BEVEZETÉS... 3 2 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS SZOFTVERKÖVELEMÉNYEI... 3 3 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS JELLEGŰ FUNKCIÓI... 3 3.1 Be- és kijelentkezés...

Részletesebben

ÍjászPortál Súgó Egyesületek Számára

ÍjászPortál Súgó Egyesületek Számára ÍjászPortál Súgó Egyesületek Számára Regisztráció Az oldal használata mind az egyesületek, mind pedig a felhasználók számára regisztrációhoz kötött, melynek elsősorban biztonsági okai vannak, hiszen így

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük, írjon e-mailt a következő címre:

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

Használati útmutató a nyelvi szintfelmérőhöz a mobilitásban részt vevők számára

Használati útmutató a nyelvi szintfelmérőhöz a mobilitásban részt vevők számára Használati útmutató a nyelvi szintfelmérőhöz a mobilitásban részt vevők számára Tanuljon nyelveket az Erasmus+ OLS-szel! Német angol spanyol francia olasz holland Latest update: 16/12/2015 Tartalom 1.

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Támogatási kérelem Verziószám: 1 2013. február 4. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Firefox portable...

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7 Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTEN IGAZI CSODÁJA Lekció: 2Királyok 4,1-7 Alapige: 2Királyok 4,1-2 Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott

Részletesebben

Súgó a KMCSSZ olvasási különpróba rendszeréhez

Súgó a KMCSSZ olvasási különpróba rendszeréhez Súgó a KMCSSZ olvasási különpróba rendszeréhez Tanácsadók számára Megjegyzések Egyes muveleteket csak adminisztrátori jogokkal rendelkezo tanácsadók, azaz adminisztrátorok tudják elvégezni. Az ezekre vonatkozó

Részletesebben

Baleseti jegyzőkönyv nyilvántartó

Baleseti jegyzőkönyv nyilvántartó Baleseti jegyzőkönyv nyilvántartó A nevelési-oktatási intézményekben bekövetkezett tanuló- és gyermekbalesetek KIR adatbejelentő rendszere Felhasználói útmutató O ktatási Hivatal Készült: 2016. február

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Negyedik, javított kiadás Oktatási Hivatal Kiegészítés

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom Tartalom 1. Regisztráció menete... 2 2. Első teendők... 5 Profilom ellenőrzése és kiegészítése, jelszó módosítása:... 5 3. Beállítások:... 10 3.1 Oktató jármű adatai, járműfotó feltöltés... 10 3.2 Az oktatási

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

MOODLE segédlet a tananyagok feltöltéséhez

MOODLE segédlet a tananyagok feltöltéséhez MOODLE segédlet a tananyagok feltöltéséhez 1. Lépés bejelentkezés: A moodle által ajánlott böngésző a Mozilla Firefox legfrissebb verziója. A címsorba az alábbi címet gépelje be: https://moodle.duf.hu/

Részletesebben

Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis

Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Kiss Andrea, konpinty@uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum Vitéz Gáborné, ildiko@swszl.szkp.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem, Egyetemi Számítóközpont

Részletesebben

Jó gondolatok! Jó szavak! Jó tettek! TANULÓI KÉZIKÖNYV. a Biogenic Health Academy. e-oktatási rendszerének használatához

Jó gondolatok! Jó szavak! Jó tettek! TANULÓI KÉZIKÖNYV. a Biogenic Health Academy. e-oktatási rendszerének használatához Jó gondolatok! Jó szavak! Jó tettek! TANULÓI KÉZIKÖNYV a Biogenic Health Academy e-oktatási rendszerének használatához Minden dolog mértéke az ember Prótagorasz Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük

Részletesebben

Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez 2016. január 21. verziószám: 01

Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez 2016. január 21. verziószám: 01 2. sz. melléklet: Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez Kitöltési Útmutató a 2016. évi HOP monitoring adatszolgáltatás elektronikus kitöltéséhez 2016.

Részletesebben

ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU)

ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU) ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU) Table of Contents 1 BEVEZETÉS 3 2 A TESZTEK ELVÉGZÉSE 3 2.1 Bejelentkezés 3 2.2 A hangpróba elvégzése a hallás utáni szövegértési teszt előtt 5 2.3 A tesztek elvégzése

Részletesebben

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv

Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Helpdesk for ArchiCAD felhasználói kézikönyv Rövid Kezelési Útmutató Tartalom Áttekintés...2 Regisztráció...2 Regisztrációs kérelem feladása...2 Regisztrációs kérelem megerősítése...3 Belépés...5 Üzemeltetői

Részletesebben

DR. PFEFFER ZSOLT Gyakorló kérdések és válaszok közbeszerzési jogi ismeretekből (közbeszerzési kis-káté)

DR. PFEFFER ZSOLT Gyakorló kérdések és válaszok közbeszerzési jogi ismeretekből (közbeszerzési kis-káté) DR. PFEFFER ZSOLT Gyakorló kérdések és válaszok közbeszerzési jogi ismeretekből (közbeszerzési kis-káté) Összeállította: dr. Pfeffer Zsolt 1 Készült: 2009 októberében, figyelemmel a tervezett 2010. január

Részletesebben

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Mi a Közigállás?

1. Bevezetés. 2. Mi a Közigállás? Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...2 2. Mi a Közigállás?...2 3. A Közigállás elektronikus rendszere...3 3.1.Regisztráció...3 3.1.1. Regisztrációs adatok...3 3. 1. 2. Belépési adatok...4 3.2 Önéletrajz feltöltése...5

Részletesebben

Szakdolgozat GYIK. Mi az a vázlat?

Szakdolgozat GYIK. Mi az a vázlat? Szakdolgozat GYIK szerző: Pusztai Csaba, adjunktus, Közgazdaságtan és Jog Tanszék, EKF, Eger Mi az a vázlat? Elvárásként szerepel a GTI szempontrendszerében az, hogy az őszi félévben a szakdolgozó elkészítsen

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Tájékoztató a holléti nyilvántartásról. (whereabouts)

Tájékoztató a holléti nyilvántartásról. (whereabouts) Tájékoztató a holléti nyilvántartásról (whereabouts) A Magyar Antidopping Csoport (MACS) tájékoztatója a holléti nyilvántartásól ALAPELVEK 1) Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoport Az RTP körét (registered

Részletesebben

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Tartalom 1. Regisztráció... 2 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás, elfelejtett jelszó... 5 3. EPTK felület bemutatása... 7 3.1. Fő menüpontok... 8 1.1.1.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Agrár-környezetgazdálkodási támogatások

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Agrár-környezetgazdálkodási támogatások KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA Agrár-környezetgazdálkodási támogatások Verziószám: 01 Jogcímkód: 6.239.01.01 2009. június 01. Budapest FONTOS! Felhívjuk szíves figyelmüket,

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 1 2. A PROGRAM INDÍTÁSA... 2 3. INFORMÁCIÓK... 3 3.1. BEÁLLÍTÁSOK... 3 3.2. ÜZENETEK... 3 3.3. STATISZTIKÁK... 3 3.4. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT... 3 4. CIKKTÖRZS FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

FIÓKOM MENÜPONT RÉSZEI

FIÓKOM MENÜPONT RÉSZEI A BarterPartner.hu rendszerének használata Ennek a használati útmutatónak a segítségével lépésről lépésre végigkísérjük a BarterPartner.hu rendszer használatának minden egyes lépésén, a részletes leírásokat

Részletesebben

Úristen, rajzolok! Webshop

Úristen, rajzolok! Webshop Úristen, rajzolok! Webshop Kedves Vásárlónk! Az "Általános szerződési, vásárlási és szállítási feltételek. Adatvédelem." tartalmazza az ARTECO House Kft. (székhely: 7092 Nagykónyi, Dózsa Gy. u. 126/4.

Részletesebben

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16.

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. 1 KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. Alsó tagozat Meghirdetjük idei pályázatainkat, melyekre várjuk alkotásaitokat. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a pályázatok piszkozatát az iskolában, Nektek kell megírnotok! Később,

Részletesebben

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz

Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 pályázati kiírásaihoz NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság NFFKÜ Zrt. www.norvegalap.hu www.egtalap.hu Pályázati űrlap kitöltési útmutató az EGT és Norvég Finanszírozási

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. A Szolgáltató. 3. A honlapon folytatott tevékenység. 4. Felhasználási feltételek. 4.1. Felelősség

1. Bevezetés. 2. A Szolgáltató. 3. A honlapon folytatott tevékenység. 4. Felhasználási feltételek. 4.1. Felelősség 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Üdvözöljük a Golyán Kerékpár Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) által üzemltetett honlapon! Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza

Részletesebben

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához Rovás segéd 1.8 Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához 1. Üdvözöllek a Rovás segéd használói között! Ez az alkalmazás a rovás terjedését hivatott segíteni, gépelt vagy a vágólapról beillesztett szövegek

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben