F Ő T I T K Á R Á N A K 1/2016. (I. 12.) számú T Á J É K O Z T A T Ó J A. a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "F Ő T I T K Á R Á N A K 1/2016. (I. 12.) számú T Á J É K O Z T A T Ó J A. a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) 2016. 01."

Átírás

1 FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET KÖZPONTI KOORDINÁCIÓS IRODA Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A. Levélcím: 1388 Budapest, Pf.52 Telefon: , Telefax: Mobil: 06-70/ BM: cím: Szám: FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET F Ő T I T K Á R Á N A K 1/2016. (I. 12.) számú T Á J É K O Z T A T Ó J A a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) ei üléséről A RÉT január 11-én megtartott soros ülésén megvitatott kérdésekről az alábbiak szerint tájékoztatom tagságunkat. A tanácskozást Kovács István r. vezérőrnagy úr, az ORFK gazdasági főigazgatója vezette. Az ülésen munkáltatói részről részt vettek továbbá Dr. Pozsgai Zsolt c. r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos úr, az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője, Dr. Bak Sándor úr az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Személyügyi Főosztály vezetője, továbbá Dr. Boros Gábor r. ezredes úr, az ORFK Hivatal Jogi Főosztály vezetője. Szakszervezetünket az ülésen Pongó Géza főtitkár úr képviselte. (A munkáltatói oldal által adott írásbeli válaszokat a szövegben dőlt betűvel jelöljük.) Kifizetett migrációs túlórák visszafizettetése Az ünnepek közeledtével hideg zuhanyként érte a kollégákat, hogy jellemzően a szeptember-október hónapokra elszámolt túlórákat fizetési felszólítás kibocsájtásával a rendőrség visszakéri. Nem csak a rendőrségi eljárást kifogásoljuk, de azt is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy mondhatni sablon tájékoztatást tartalmaznak a kollégáknak kézbesített fizetési felszólítások: sem konkrét dátumok, sem óraszámok nem szerepelnek benne, csak egy forint összeg. A történteket illetően magyarázatot várunk, illetve az ülésen azt is megkérdeztük, hogy a személyi felelősség tekintetében történtek-e és milyen intézkedések. Több kolléga ugyanis akár egyénenként százezres nagyságrendben lett kötelezve visszafizetésre, amit az elrendeléskor és az elszámolásra lejelentéskor a parancsnokaik túlórának minősítettek, majd utóbb felülbíráltak. Kovács István r. vezérőrnagy úr tájékoztatása szerint az ORFK vezetője rendelt el országos ellenőrzést a túlóra kifizetések tárgyában. Az ellenőrzés végrehajtásának határideje január 15, és a tett megállapításoktól függően kerülhet sor további

2 2 vizsgálatra, illetve annak vonzataként indokolt esetben személyi felelősségre vonásra. Az ORFK gazdasági főigazgatója hangsúlyozta, hogy csak a jogos járandóságok kerülhetnek/kerülhettek kifizetésre, így tehát a készenlétben töltött, illetve pihenőidő túlóraként nem számolható el, mint ahogy a készenlét idejére eső készültség sem. Tábornok úr 5 megyét nevesített, ahol szabálytalan kifizetésekre került sor: Komárom- Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, valamint Baranya megyékben. Kovács István r. vezérőrnagy úr ígérete szerint az ellenőrzés, illetve vizsgálat lezárása után, azok tapasztalatairól/megállapításairól a szakszervezetek részére tájékoztatást fognak adni. Az ülésen hangot adtunk azon személyes véleményünknek, hogy meggyőződésünk szerint nem biztos, hogy megérte/megéri a rendőrségnek a túlfizetések visszafizettetése, mert egyrészt sem a várhatóan befolyó pénzek nagyságrendje sem fog sokat javítani a rendőrség költségvetésén, viszont az erkölcsi veszteség, amit a munkáltatói eljárás okozott, vitathatatlanul nagy! A túlóra probléma ismételten rávilágított a szakszervezetünk által már régóta jelzett a régi Hszt. idején is már többször kezdeményezett készenléttől és túlórától egyaránt megkülönbözetett készültség jogi szabályozásának kérdésére, amely tekintetben külön díjazás bevezetését tartjuk indokoltnak. A kérdést ismételten napirendre tűzzük a BM irányába. Erzsébet-kártya jutalomüdülés A migrációs feladatokban résztvevő állományból fő részére biztosított üdülési kvóta elosztásával kapcsolatban folyamatosan érkeztek szakszervezetünkhöz negatív jelzések, észrevételek. A kollégáknak nincs arról információja, hogy milyen rendezőelv mentén kerültek kiválasztásra a meghívásos pályázat résztvevői. Ugyanis információink szerint sok olyan kolléga maradt ki a lehetőségből, akik pedig erejüket megfeszítve álltak helyt a feladat végrehajtásában. Emiatt nagy a csalódottság a kollégák körében. Arról már nem is beszélve, hogy a határon szolgálók helyett otthon helytálló, túlórázó kollégák munkáját is el kellene ismerni. Kimutatást kértünk a migrációs feladatokban résztvevők létszámáról szolgálati hely (szervezeti egység) és állománykategória szerinti bontásban. Továbbá tájékoztatást kértünk arról is, hogy a személyi kiválasztás milyen szempontok alapján, illetve figyelembevételével történt. Kezdeményeztük továbbá a jutalomüdülésből kimaradt, de a fentiek szerint ugyancsak maximálisan helytállt kollégák valamilyen formában (pl. kis értékű ajándék címén Erzsébet-utalvány) történő elismerésben részesítését. Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat válasza szerint a legutóbbi RÉT ülésen a témában szóbeli tájékoztató hangzott el, illetve az ülésről készült emlékeztető a szakszervezeteknek megküldésre került.

3 3 Az Erzsébet-program végrehajtásáért felelős Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány) az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Belügyminisztériummal együttműködve a rendőrségi törvény hatálya alá tartozó szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói (továbbiakban: dolgozói) számára - az egészség, munkaerő megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódás, rekreáció elősegítése érdekében - meghívásos pályázatot hirdetett. Az Alapítvány a pályázattal elnyerhető támogatást üdülési szolgáltatás formájában nyújtja és az elnyerhető támogatásra kizárólag a felhívásban meghatározott követelményeknek maradéktalanul megfelelő és meghívott kedvezményezettek jogosultak. A kedvezményezettek köre többek között azok a Belügyminisztérium együttműködésével meghívott belföldi illetőségű magánszemélyek, akik a rendőri szervek dolgozóiként tevékenyen részt vettek a évi tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében. A BM személyügyi helyettes államtitkárság - a fentiekre figyelemmel - meghatározta a rendészeti szervek keretszámait, amely az ORFK és területi szervei vonatkozásában 4650 fő munkatársai üdülésére biztosít lehetőséget. A biztosított 4650 fős keret alapján országos rendőrfőkapitány úr meghatározta az egyes rendőri szervek állományának üdülésében részesíthető létszámát. A területi szervek vezetői ennek megfelelően kijelölték azon munkatársak körét, akik tevékenyen részt vettek a évi tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében és a feladatellátásban tanúsított tevékenységük alapján rekreációs üdülésben részesülhetnek. A területi szervek által javasolt dolgozók adatai október 29-én megküldésre kerültek a BM Személyügyi Helyettes Államtitkárságára, a kártyák legyártásának kezdeményezése érdekében. Az ülés keretében sem kaptunk tájékoztatást a migrációs feladatokban résztvevők konkrét létszámáról, mivel a migrációs feladatok, ahogy az ORFK képviselői fogalmaztak egzakt módon nem határozható meg. Tekintettel arra, hogy közvetve minden rendvédelmi dolgozó a maga szakterületén és munkájával segítette a feladatellátást, így mondhatni több mint 45 ezer főből kb. 10 % részesülhetett a finanszírozott keretből. Az ORFK tájékoztatás szerint a pályázat bezárult, így az esetlegesen kihasználatlan pályázati helyek újraosztására nincs lehetőség, bár valószínűleg a rendőrségi keret teljes egészében kimerítésre is került. Az igénylők jellemzően a nyári hónapokra adták be az üdülési jelentkezéseiket. Az ülésen természetesen elmondtuk, hogy a jó szándék ellenére negatív végkicsengése lett a nagy média visszhangot kapott támogatásnak, mivel több, az első vonalban tevékenykedett kolléga is kimaradt a rekreációs üdülésből, az elvezényeltek helyett otthon megfeszítetten dolgozókról már nem is beszélve!

4 4 Ezért is tartanánk célravezetőnek, ha a személyi állomány széles körét érintő intézkedések, stb. végrehajtásába, illetve előkészítésébe a szakszervezeteket is bevonná a munkáltató/a rendőrség vezetése. Január 1. hatályú illetményemelések Az ülésen tájékoztatást kértünk a hivatásos állomány újabb 5 %-osnak hirdetett illetmény emelése végrehajtásának állásáról: az állományparancsok mikor kerülnek kiosztásra, mivel a február 5-én esedékes illetményt már így kell megkapnia az állománynak Dr. Pozsgai Zsolt c. r. dandártábornok úr tájékoztatása szerint január 15-e és 31-e között az alábbi állománykategóriába tartozók illetmény értesítéseit fogja kézbesíteni a humán szolgálat: - hivatásos állomány az illetményének évi alakulására vonatkozóan, - a közalkalmazottak a rendvédelmi ágazati pótlék 10 %-ra történő emeléséről, - a munkavállalók a minimálbér/garantált bérminimum évi emelése miatti béremelésről. Az éves cafetéria keretösszeg 2016-ban is változatlanul bruttó Ft. A közalkalmazottak vonatkozásában kérdésként tettük fel továbbá az ülésen azt, hogy a közalkalmazottak munka világába történő átirányításával kapcsolatos kormányzati bejelentés várhatóan érinteni fogja el a rendvédelemben dolgozókat, illetve tervezik-e a 2015-ben már beharangozott átminősítésüket. Kovács István r. vezérőrnagy úr válasza szerint az ORFK-nak nincs tudomása a feltett kérdésekben megjelölt intézkedésekről. Új életpálya lakáspillére Az ülés keretében tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy az életpálya lakástámogatási pillérének kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatban a szakmai vezetés milyen információkkal rendelkezik, továbbá, hogy arra kihatással lesz-e a kormány által meghirdetett CSOK program. Dr. Pozsgai Zsolt c. r. dandártábornok úr elmondása szerint az ORFK ezzel kapcsolatban információval nem rendelkezik. A RÉT ülés előtt jutott tudomásunkra, hogy az új hivatásos életpálya illetmény melletti további két pillérének (lakástámogatási, illetve nyugdíjbiztosítási rendszer) kidolgozását előíró 1846/2014. (XII. 30.) Korm. határozatot egy év végén megjelent kormányhatározat január 1-től hatályon kívül helyezte. Az életpálya pilléreinek jogi megingása miatt természetesen haladéktalanul a Belügyminisztériumhoz fordultunk.

5 5 Közalkalmazotti illetmény perek Újból itt az év eleje, a közalkalmazotti fizetési fokozat előresorolások, és természetesen ismét nőtt a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege. Az ülésen megkérdeztük, hogy miként kíván eljárni a rendőrség, figyelemmel a december közepén megszületett Kúria döntésre is. Külön is megkérdeztük, hogy azon közalkalmazottak esetében, akiknek az ügyében már ítélettel (első vagy másodfok) is rendelkezünk, hajlandó-e eltekinteni a rendőrség a további értelmetlen perviteltől, ami hosszabb távon csak a rendőrség költségeit fogja növelni. Az ORFK részéréről az ülésen nem tapasztaltunk pozitív hozzáállást sem a peren kívüli egyezség, sem a folyamatban lévő perek fellebbezés, illetve felülvizsgálati eljárás nélküli mielőbbi lezárását illetően, ezért az egyéni igények változatlanul csak a bírósági eljárás végigvitelével érvényesíthetőek. Bevetési ruha cserekészlet A RÉT november 9-én megtartott soros ülésén elhangzott, hogy a migrációs feladatellátás kapcsán jelentkezett tartalék bevetési ruházati igényt akceptálva a rendőrség vezetése is tervezi egy plusz váltás bevetési ruha rendszerbe állítását Készenléti Rendőrség, illetve a főkapitányságok bevetési egységei vonatkozásában. Tájékoztatást kértünk, hogy ezzel kapcsolatban milyen intézkedések történtek, illetve hol és milyen mennyiségben, illetve formában lehet az ellátásra számítani. Az ORFK Gazdasági Főigazgatóság válasza szerint a Készenléti Rendőrség gazdasági igazgatója útján intézkedések történtek a rendőri szervek csapatszolgálati századai állományának (századonként 134 fő), a MEKTO és MEKTA állományának, valamint a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság, Baranya MRFK, Bács-Kiskun MRFK, Csongrád MRFK, Somogy MRFK, Zala MRFK határrendész állományának 1 garnitúra gyakorló öltözettel történő ellátására, továbbá - 25 % tartalék képzése érdekében - a szükséges termékek beszerzésére. A gyakorló öltözet cikkösszetétele az alábbi: 10M e. r. gyakorló dzseki, felirattal 1 db/fő, 10M e. r. gyakorló zubbony,felirattal 1 db/fő, 10M e. r. gyakorló nadrág 1 db/fő, Gyakorló póló 2 db/fő, Bevetési bakancs 1 pár/fő. A termékeket az érintettek várhatóan április végéig kapják meg. Társasági ruha felmérés Az év végi ünnepek előtt érkezett szakszervezetünkhöz jelzés arra vonatkozóan, hogy a teljes állományt érintően felmérik a társasági ruházat meglétét. Ennek okáról, illetve

6 6 az esetleges központi elképzelésekről kérünk tájékoztatást, különös tekintettel annak a ruhapénzre gyakorolt hatását illetően. Természetesen hangsúlyoztuk, hogy amennyiben elvárás az említett felszerelés megléte, annak beszerzését csak külön pénzügyi keret biztosításával tartjuk elfogadhatónak. Emellett a rendkívüli migrációs feladatok miatt is szükségesnek tartjuk a kollégákat lélegzetvételhez engedni (maradjon keretük tartalék ruházati cikkek beszerzésére, ami a váratlan migrációs feladatok miatt a jövőre nézve indokolt). Kovács István r. vezérőrnagy úr az ülésen elmondta, hogy valóban történt felmérés az állomány körében a társasági ruhára vonatkozóan, mégpedig azt vizsgálva, hogy hányan rendelkeznek azzal az állományból. A felmérés szerint ez a létszám: a hivatásos állomány (vezetőket is beleértve) 6 %-a. Arról sajnos nem sikerült többet megtudni az ülésen, hogy a felmérés nyomán terveznek-e és ha igen milyen intézkedéseket a ruházatot illetően, mert erről, Kovács tábornok úr elmondása szerint az ORFK-nak sincs információja. Sajnos általános tapasztalat, hogy semmi nem történik csak úgy véletlenül, céltalanul a rendőrségen, ezért e kérdést is továbbvisszük a belügyi tárca vezetése irányába. KIRA probléma, illetményfizetés határnapja A december 5-ig esedékes illetmény kifizetésnél számos problémát jeleztek a kollégák. Véleményünk szerint nem az ünnepek előtt kellett volna az új illetmény számfejtési rendszerre átállni, mivel így több kollégát is negatívan érintett az akár több tízezer Ft-os elszámolási különbség (pl. betegállományban lévők esetén). Tájékoztatást kértünk egyrészt, hogy a december havi illetmények vonatkozásában mik voltak a tapasztalatok, illetve a rendszer munkavállaló-barát működtetése érdekében milyen intézkedéseket tett, illetve tesz a rendőrség. Kovács István r. vezérőrnagy úr elmondása szerint a KIRA működése tekintetében valóban vannak problémák, de azokat folyamatosan javítják. A legtöbb gondot valóban a betegállományok okozták/okozzák, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy a táppénzes papírok elkésett leadása bizony több mint két hetes elszámolási csúszást (18 munkanap) eredményezhet, ezért azokat tanácsos késedelem nélkül leadni a munkahelyi vezetőnek. Szakszervezetünk természetesen olyan eljárási rendet tartana elfogadhatónak, ahol a dolgozó javát nézik: pl. betegállomány esetén a betegpapír leadására bizonyos türelmi időt kellene biztosítani, nem pedig az orvosi igazolás leadásáig visszatartani az illetmény fizetést. A túlellátás empatikusabb megoldás, főként hogy utóbb a visszatérítményezés könnyen megoldható. Sajnos azonban nem várható, hogy a rendszert az előbb vázolt humánus eljáráshoz igazítják! Az ORFK gazdasági főigazgatójának tájékoztatása szerint az illetményfizetés határnapjában nem várható változás: hónap 5-e. Ezt ugyanis a hivatásos és a

7 7 közalkalmazotti állomány tekintetében a foglalkoztatási törvények így írják elő. A Munka Törvénykönyve ugyan hónap 10-ét nevesít, de az egységes bérfizetés keretében a rendőrségi munkavállalók is 5-éig kapják meg a jövőben is a fizetésüket. 12 órás szolgálatot ellátók munkaközi szünet időtartamának emelése A rendőrség és a belügyi vezetés irányába is jeleztük az új Hszt. óta lecsökkent munkaközi szünet időtartamának problémáját. A kollégáktól azóta is folyamatosan érkeznek a jelzések ezzel kapcsolatban. A probléma a határrendészeti feladatot ellátóknál még élesebben jelentkezik, mivel ők jellemzően még szinte be sem érnek az erre a célra a munkavégzés helyétől több tíz kilométerre rendelkezésre álló helyiségbe (HRK konyha), már fordulhatnak is vissza. Emiatt a kollégák napi szinten méltatlan körülmények között kell, hogy étkezzenek. Kértük, hogy az ezzel kapcsolatos jogszabály módosítási kezdeményezésünket támogassa, illetve e tekintetben a rendőrség vezetése is tegye meg a szükséges lépéseket. A felsőbb szintű jogi szabályozás megtörténtéig is valamilyen köztes megoldás kidolgozását kértük a rendőrség vezetésétől. Az ORFK Hivatal Jogi Főosztály válasza szerint a Hszt (5) bekezdése, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományát érintő személyügyi igazgatás rendjéről szóló 31/2015. (VI. 16.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 71. (2) bekezdése értelmében a hivatásos állomány tagjának szolgálatteljesítési időrendszerét az állományilletékes parancsnok határozza meg. A szolgálatteljesítési időkeret a Hszt (2) bekezdésében meghatározott előírásainak rendeleti szintű szabályozására nem került sor, továbbá sem a Hszt., sem a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló évi XLII. törvény végrehajtásáról szóló 154/2015. (VI. 19.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) nem biztosítja annak lehetőségét, hogy az alkalmazandó szolgálatteljesítési időkeretet az általános munkáltatói jogkört gyakorló állományilletékes parancsnok helyett más állapítsa meg, így a hivatásos állomány tagjainak szolgálatteljesítési idejéről és a szolgálati időrendszeréről szóló 10/2015. (VII. 6.) ORFK utasítás 4. pontjában foglaltak módosítására nincs jogszabályi lehetőség. Az ORFK válasz tükrében ismételten kezdeményezni fogjuk az új Hszt. hatálybalépésével lecsökkent munkaközi szünet időtartamának megemelését jogszabály módosítás útján. Határrendészek leterheltsége A huzamosabb idő óta állandósult megnövekedett migrációs leterheltség miatt a határrendészek igénybevétele véleményünk szerint már nem tartható tovább. Az ezen a területen dolgozók családi és magánélete is tervezhetetlen (szolgálatra beosztás gyakorlata miatt), ami miatt is rendszertelenül tudnak étkezni, pihenni, stb.

8 8 Kérdésként tettük fel, hogy készült-e a migrációs feladatokkal is túlterhelt állományra vonatkozóan valamilyen hatástanulmány, és hogyha igen, akkor az milyen megállapításokat tartalmaz. Az érintett kollégák jövőképét nem tartjuk biztatónak, figyelemmel az új Hszt. által kb. 40 évre tervezett szolgálatteljesítési időszakra, valamint a szolgálati nyugdíjrendszer hiányára. Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály válasza szerint a migrációs helyzet kezelésében részt vevő rendőri állomány részére az egészségügyi és pszichológiai ellátást a Rendőrség egészségügyi szolgálata biztosítja. Az újonnan vezénylésre kerülő állomány számára speciális pszichológiai felkészítés történik a helyzetből adódó feladatok jellegzetességeivel kapcsolatban. A megerősítésre vezényelt állomány számára az alapellátó pszichológus a helyszínen biztosítja a pszichológiai támogatást. A poszttraumás stressz-betegség kialakulásának megelőzése érdekében a feladat-végrehajtásban részt vett állomány részére havi gyakorisággal csoportos ventillációs beszélgetéseket tartanak a pszichológusok. A parancsnoki állomány felkészítést kap a poszttraumás stressz-betegség jeleinek felismeréséről, hogy szükség esetén jelzést tudjon tenni a pszichológus részére, amennyiben a végrehajtó állomány tagjainál arra utaló jeleket tapasztal. A migrációs feladatokkal terhelt állomány vonatkozásában konkrét hatástanulmány nem készült, azonban az egészségügyi, és pszichológiai szakterület folyamatosan nyomon követi az érintett állománykor egészségügyi, és pszichés helyzetét, továbbá indokolt és szükséges esetben biztosítja az egészségügyi és pszichés gondozását. Szakterületünk a migrációval kapcsolatos feladatok végrehajtására vezényelt állomány pszichés stabilitásának megőrzése, valamint az akut és poszttraumás stressz betegség kialakulásának megelőzése érdekében szeptemberben - országos rendőrfőkapitány úr jóváhagyásával - feladattervet készített, amelynek végrehajtása az alapellátó pszichológusok által folyamatosan zajlik. A tömeges migráció okozta válsághelyzet kezelésében résztvevő rendőri állomány elhelyezési, pihenési, étkeztetési körülményeit, valamint egyéni védőeszköz ellátását a Rendőrség közegészségügyi és munkavédelmi szakemberei helyszíni ellenőrzések keretében folyamatosan nyomon követik és indokolt esetben a szükséges intézkedéseket megteszik. Debreceni menekülttábor bezárása Kifogásoltuk, hogy a debreceni menekülttábor bezárását, és főként a személyzeti vonatkozásban tervezett intézkedéseket megelőzően nem történ egyeztetés a szakszervezetekkel. Kértük, hogy erre a jövőben fordítson fokozottabban figyelmet a rendőrség vezetése. A konkrét esetben számos negatív visszajelzés érkezett szakszervezetünkhöz.

9 9 Információink szerint pl. több, a hivatásos szolgálati jogviszony létesítési feltételeinek megfelelő munkavállaló átminősítése arra hivatkozással hiúsult meg, hogy életkoruk (30 évnél idősebbek ) miatt arra nincs lehetőség. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk, mivel az új Hszt. éppen hogy jelentősen kitolta a hivatásos szolgálati jogviszony létesítésének felső korhatárát (nyugdíjkorhatár mínusz 10 év). Információink szerint az életkorral kapcsolatos állásfoglalás az ORFK-tól ered. Részletes tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy a debreceni menekülttábor bezárása miatt hány fő munkavállaló áthelyezésére vagy jogviszony megszüntetésére került sor, illetve az áthelyezések mely rendőri szervekhez valósultak meg, és hogy ennek során mennyiben vették figyelembe a dolgozók egyéni körülményeit (utazás, család, stb.), mivel ezzel kapcsolatban is érkeztek hozzánk panaszok (szimpátia alapú végrehajtás). A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság válasza szerint az elbeszélgetésekről készült irat tartalmi kelléke az érintettek nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy kívánják-e a szakszervezet képviselőjének jelenlétét az elbeszélgetés során, azonban ezzel a lehetőséggel egyikük sem kívánt élni. A 1724/2015. (X. 7.) Kormányhatározatra is figyelemmel december 01-jei hatállyal megszüntetésre került a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Migrációs Őr- és Kísérőőri Osztálya (továbbiakban: Osztály). Az Osztály állományával kapcsolatos személyzeti intézkedéseket az alábbiak szerint hajtottuk végre. Az Osztály hivatásos állományát képező 23 főből 21 fővel végrehajtásra került az elbeszélgetés, a számukra felajánlott beosztásokat elfogadták. Az osztályvezető rendelkezési állományba került, számára a későbbiekben kerül tapasztalatainak megfelelő beosztás felajánlásra. 1 fő (osztályvezető-helyettes) július 02-től beosztásából felfüggesztve - részére a büntető-, illetve fegyelmi eljárás jogerős befejezését követően kerül sor az elbeszélgetésre, melyről írásban értesítést kapott. A hivatkozott Kormányhatározat értelmében a Migrációs Őr- és Kísérőőri Osztály tevékenysége, feladata megszűnt, azonban elöljárói döntés született a hivatásos állomány mellett a munkavállalók (fegyveres biztonsági őrök) lehetőség szerinti továbbfoglalkoztatására, vagy beiskolázására. Az Osztályon október 01-jei állapot szerint 121 fő fegyveres biztonsági őri létszám volt, közülük 1 fő illetmény nélküli szabadságon tartózkodott és tartózkodik most is. Az Osztály fegyveres biztonsági őri állományából 17 fő minősült alkalmasnak iskolarendszeren kívüli képzésre történő beiskolázásra. A Debreceni Rendőrkapitányság állományából 2 fő kapott lehetőséget IRK képzésen való részvételre, beosztási helyük a Migrációs Őr- és Kísérőőri Osztály fegyveres biztonsági őrei részére került felajánlásra.

10 10 Az alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatosan meg kell jegyezni, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló évi XLII. törvény (a továbbiakban Hszt.) alapján hivatásos szolgálati viszony azzal a személlyel létesíthető, aki a Hszt ban meghatározott feltételeknek megfelel. Továbbá a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományát érintő személyügyi igazgatás rendjéről szóló 31/2015. (VI. 16.) BM rendelet 4. (1) bekezdése alapján azon állományilletékes parancsnok - jelen esetben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője - jogosult a hivatásos állományba kinevezésre, akinél szolgálati beosztás biztosítható vagy a szolgálati beosztásba kinevezését tervezik. A fentiek alapján a feltételeknek és alkalmassági követelményeknek való megfelelés esetén sem keletkeztet jogszabály az állományilletékes parancsnok részéről - mérlegelési jogkörének megfelelően - állományba vételi kötelezettséget. A Rendészeti Főigazgatóság Vezetőjének 29000/ /2015. ált. számú átirata értelmében 61 fő fegyveres biztonsági őr részére a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrkapitányságainak, illetve a Debrecen Sámsoni út 149. szám alatti objektumának fegyveres biztonsági őrséggel történő őrzésére, megerősítésére kaptunk lehetőséget, december 01-jei hatállyal valamennyi munkakör betöltésre került november 01-i hatállyal a Debreceni Rendőrkapitányságon május 31-én megüresedett munkakör 1 fővel szintén betöltésre került. Ezen munkakörök felajánlása során kiemelt figyelmet fordítottunk a munkavállalók egyéni körülményeinek figyelembe vételére, a lehetőségekre tekintettel elsődleges szempont volt a lakhelyük vagy tartózkodási helyük. Hangsúlyozni szükséges, hogy minden munkavállaló részére munkakör felajánlás történt, amit a munkavállalók többsége elfogadott október 16 - december 14. között összesen 16 fő munkaviszonya került közös megegyezéssel, kérelmükre megszüntetésre. A felajánlott Hajdú-Bihar-, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkaköröket 15 fő nem fogadta el, ezért munkaviszonyuk felmondással került megszüntetésre. A két utóbbi csoportból 8 fő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányságon létesített munkavállalói jogviszonyt. A feladat végrehajtását nehezítette, hogy az érintettek egy része nem rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, nem voltak motiváltak a hivatásos rendőri életpálya iránt, vagy fizikai-, pszichológiai-, egészségügyi okból nem voltak arra alkalmasak. A megyeszékhelyi lakhellyel rendelkezők mobilitása csekély, a számukra más helyen felajánlott munkaviszonyt nem fogadták el. Az ilyen nagy dolgozói létszámot érintő szervezeti átalakítást véleményünk szerint kellő idővel korábban és az érdekképviseletek központi szervezeteinek bevonásával kellett volna végrehajtani hasonlóan pl. a GEI-k korábbi többszöri átszervezéséhez melyet a jövőre nézve kértünk figyelembe venni!

11 11 RSZKI tanulókat érintő kérdések Az RSZKI tanulókat érintően az alábbi kérdésekre kértünk választ, illetve a következőket kezdeményeztük: 1) Mi lesz a II. évesekkel? Olyan híreket hallani ugyanis, hogy ki akarják venni Őket a KR alól. 2) Biztosítsák a 2014/2016-os évfolyamosoknak, azaz mostani II. éveseknek azt, hogy ugyan a várhatóan határrendész szakirányon történő képzés befejezés, illetve végzettség megszerzése miatt a későbbiekben más (pl. közrendvédelmi) szakterületre irányuló áthelyezési kérelmek nem fognak erre való hivatkozással elutasításra kerülni. 3) Mikor várható szintén a II. évesek vizsgára való visszarendelése, az milyen formában fog történni, illetve kikkel akarják pótolni az így kiesett létszámot? 4) Az I. évesek, azaz a 2015/2017-es évfolyammal kapcsolatban mik a jövőbeni elképzelések: mikor kerülnek hivatásos kinevezésre, illetve ha tanulóként maradnának a gyakorlati képzési helyük 2016 tavaszától hol, milyen formában kerül kijelölésre? A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ válasza szerint: 1) Jelenleg nem tervezi a Rendőrség a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság állományából az újonnan kinevezett rendészeti szakközépiskolai tanulók más szervhez történő áthelyezését. 2) A Rendőrség az áthelyezési kérelmek engedélyeztetése vonatkozásában a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően jár el. A rendészeti szakközépiskolai hallgatók által megszerzésre kerülő határrendészeti szakirányú végzettség nem zárja ki, hogy a hallgatók a jövőben más szakterületeken helyezkedjenek el és kizárólag határrendészeti szakterületen dolgozhatnának Rendőrség állományában. 3) A II. évfolyamos tanulók a szakmai vizsga központi írásbeli feladatlapját május 25-én írják a tanintézetekben, oda történő visszarendelésük tervezett időpontja május 1- je. A szóbeli és gyakorlati vizsgák május 8-ától kezdődnek, a vizsgáztatás a tanulói létszámtól függően legfeljebb június 24- ig tart. 4) Az I. évfolyamos rendészeti szakközépiskolai tanulókra a szerződés szerinti rendelkezések az irányadóak. Az I. évfolyamos tanulók területi szakmai gyakorlata április 1-jétől kezdődik, a szakmai gyakorlati helyek biztosítása vonatkozásában figyelembe vételre kerül a tanulók lakhelye is.

12 12 RSZKI tanulóidő sorkatonai szolgálati időként való beszámítása A július 1-jei illetmény besorolással összefüggő szolgálati idő megállapítások kapcsán több kolléga is jelezte, hogy a rendészeti szakközépiskolai tanulóideje nem került beszámításra, vagy éppen ellenkezőleg a korábban e címen elismert időt kivették a szolgálati idejéből. A kötelező sorkatonai szolgálat 2004-ben történt eltörléséig az RSZKI tanulószerződések is rögzítették azt, hogy az említett tanulóidővel amennyiben annak időtartama a sorkatonai szolgálat idejét elérte, vagy meghaladta a sorkatonai szolgálat letöltöttnek tekintendő. Kezdeményeztük, hogy az RSZKI tanulóidő sorkatonai szolgálat idejére eső időtartamát sorkatonai szolgálatban eltöltött időként ismerjék el és számítsák be a rendőrségi munkáltatók. Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat válasza szerint július 1-jétől a Hszt a, továbbá BM rendelet rendezi, hogy mely idők vehetők szolgálati időként figyelembe. Tekintettel arra, hogy a Hszt a nem nevesíti a rendészeti szakközépiskolában eltöltött időt az elismerhető szolgálati idők között, erre figyelemmel ennek elismerésére sincs jogszabályi lehetőség. A Hszt (4) bekezdése alapján akinek a szolgálati ideje az évi XLIII. törvény 341/D. -a alapján rögzítésre került, a felmentési idő, a végkielégítés, a pótszabadság mértéke és a jubileumi jutalom szempontjából az (1) bekezdés szerinti hivatásos szolgálati idejét, a nyugdíj előtti rendelkezési állomány és a könnyített szolgálat szempontjából a (2) bekezdés szerinti tényleges szolgálati idejét a rögzítéskor meghatározott szolgálati időre figyelemmel kell megállapítani, feltéve, hogy az kedvezőbb, mint az (1) vagy (2) bekezdés alapján megállapított hivatásos szolgálati idő, illetve tényleges szolgálati idő. Mindezekre figyelemmel megállapítható, hogy a rendvédelmi oktatási intézményeknél január l-jét követően töltött tanulói idő szolgálati időként történő elismerésére nincs jogszabályi lehetőség. Annak megállapítására, hogy sor került-e korábban jogszerűen elismert idő kivételére csak konkrét ügy ismeretében van lehetőség állást foglalni. A fenti tárgykörben ugyancsak jogszabály módosítást kezdeményezünk a Belügyminisztérium vezetésénél. Központi létszámgazdálkodás Az ülés keretében kezdeményeztük a központi létszámgazdálkodás tárgyában hatályban lévő ORFK Intézkedési Terv felülvizsgálatát és módosítását. Az ugyanis álláspontunk szerint ellentétes a hivatásos szolgálati jogviszonyra vonatkozó

13 13 jogszabályokkal (mind a hatályos, mind a korábbi Hszt. és végrehajtási rendeleteiben foglaltakkal). Ugyanis a vonatkozó jogszabályok átadó és fogadószerv, illetve azok állományilletékes parancsnokainak hatáskörébe utalják az áthelyezéssel kapcsolatos döntés meghozatalát, a munkáltatói jogkört azonban az Intézkedési Terv jogellenesen leszűkíti, és ezáltal az áthelyezéseket is ellehetetleníti. Dr. Pozsgai Zsolt c. r. dandártábornok úr válasza szerint az ORFK nem avatkozik bele a rendőrségi munkáltatók közti megállapodásokba, sőt az eléjük kerülő áthelyezési ügyekben kiemelt figyelmet fordítanak a személyes indokok súlyozására, és a nyomós egyéni indokok fennállása esetén igyekeznek felgyorsítani az áthelyezés realizálódását. KR Szabadidőközpont nyugdíjasok általi igénybevétele Az ülésen jeleztük, hogy információink szerint január 1-től a szolgálati járandóságban részesülők már csak térítés ellenében vehetik igénybe a szabadidőközpont szolgáltatásait, díjmentesség csak a tényleges öregségi nyugdíjban részesülőket illeti meg. Az ORFK képviselőinek tájékoztatása szerint a rendvédelmi nyugdíjasok tekintetében az említett szolgáltatások igénybevételére való jogosultság szempontjából a jogszabályok nem tesznek különbséget, ilyen diszkriminációról nincs tudomásuk. Bérkompenzáció felülvizsgálat Kezdeményeztük, hogy a Debreceni Törvényszék előtt a közelmúltban jogerőre emelkedett ítéletben foglaltak alapján a rendőrség vizsgálja felül az elmúlt évek bérkompenzáció kifizetéseinek gyakorlatát nem csak a perbeli esetben vesztes Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, hanem valamennyi rendőri szerv vonatkozásában is és a perbeli tényállásnak megfelelő esetekben a jogszerűtlenül lecsökkentett, illetve megvont kompenzációs összegeket az érintett kollégák részére az elévülési időn belül fizesse ki. A hivatkozott ítéletek: Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 3.M.390/2014/24. számú elsőfokú, valamint a Debreceni Törvényszék 2.Mf /2015/3. számú másodfokú ítélet. Az ORFK Hivatal Jogi Főosztály válasza szerint a Független Rendőr Szakszervezet által hivatkozott konkrét ügyben hozott bírósági ítéletek csak a perbeli felekre vonatkozóan rendelkeznek kötelező erővel. Figyelemmel arra, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, a legfelsőbb szintű döntés bevárása feltétlenül javasolt, azt megelőzően nem tartjuk indokoltnak általános érvényű következtetések levonását. A szóban forgó ügy is remek példa az utóbbi időben már bevett gyakorlatnak nevezhető, cseppet sem dolgozó barát munkáltatói/hatósági hozzáállásra. Ugyanezt

14 14 tapasztaltuk ugyanis pl. a hűségpénz nyugdíj összegébe történő beszámítása, vagy a nyugdíj mellett külföldön történő munkavégzés esetében is. Ez utóbbi esetekben már ugyan Kúria döntés is született, de a Kúria döntés egyedi ügyre vonatkozására hivatkozással kollektív intézkedés nem történt sem a rendőrség sem más illetékes szerv (BM, TB) részéről. A központi intézkedésre vélhetően addig kell majd várni, amíg adott esetben az igényérvényesítésre már nincs jogi lehetőség (elévülés). Miskolci HIK munkavégzési feltételek A miskolci székhelyű Hívásfogadó Központban szakszervezetünk kezdeményezésére és részvétele mellett az idei évben munkavédelmi szempontból megvizsgálásra kerültek a munkahelyi körülmények, feltételek. Ennek kapcsán felmerült, hogy a mennyezeti neon megvilágítás helyett dolgozói szempontból jobb megoldást jelentene az asztali lámpa használata. Kértük az ennek realizálásához szükséges pénzügyi fedezetet biztosítani. Információink szerint az öltözők kérdése sem rendeződött még mind a mai napig. Az operátor állomány által használt program frissítésével is gond van tudomásunk szerint. Fenti körülményekre is visszavezethetően értesüléseink szerint igen jelentős a fluktuáció a HIK-ben. Kimutatást kértünk a évi létszám mozgásról a HIK vonatkozásában. Az ORFK Gazdasági Főigazgatóság válasza szerint Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály munkavédelmi főfelügyelőjének szakmai állásfoglalása szerint a Miskolci HIK-ben az operátorhelyiségben az ablakok nyithatóak, amelyeket az operátorok igény szerint használnak, ezzel biztosítva a megfelelő természetes szellőztetést. A megvilágítás megfelelő, az ablakok állítható szalagfüggönyökkel vannak ellátva, a munkaasztalok káprázásmentesek. Az általános mesterséges megvilágítástól (mennyezeti megvilágítás) eltekinteni nem lehet, a helyi (asztali) lámpa rendszerbe állítása kizárólag abban az esetben lehet munkavédelmi szempontból indokolt, ha a munkaasztalok megvilágítása az általános mesterséges megvilágítással nem biztosítható. Egyéb esetben a helyi megvilágítás pusztán kényelmi szempontokat szolgálhat. Az utcai és formaruha tárolására szolgáló hely bővítése a tetőtér beépítésével tervezett. A területen jelenleg építési tilalom van érvényben, az építési engedély kiadása a területre vonatkozó rendezési terv elfogadását követően történhet. Az öltöző kialakításának várható időpontja II. félév.

15 15 A Hívásfogadó Központban rendszerbe állított új számítógépes alkalmazás használata közben felléphetnek eddig még nem jelentkezett hibák, illetve olyan felhasználói észrevételek, amelyek a működés optimalizálására vonatkoznak. Az észlelt hibák bejelentése hibajegyen keresztül történik, amelyet a fejlesztő cég megkap, és prioritási sorrendben javítja azokat. A javított verziójú szoftver frissítése általában negyedévente történik. A következő frissítés januárban várható. Pongó Géza főtitkár

FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET KÖZPONTI KOORDINÁCIÓS IRODA

FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET KÖZPONTI KOORDINÁCIÓS IRODA FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET KÖZPONTI KOORDINÁCIÓS IRODA Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A. Levélcím: 1388 Budapest, Pf.52 Telefon: 06-1-785-00-10, 06-1-785-07-16 Telefax: 06-1-799-27-13 Mobil:

Részletesebben

F Ő T I T K Á R Á N A K 1/2015. (I. 13.) számú T Á J É K O Z T A T Ó J A

F Ő T I T K Á R Á N A K 1/2015. (I. 13.) számú T Á J É K O Z T A T Ó J A FÜGGETLEN RENDŐR SZAKSZERVEZET KÖZPONTI KOORDINÁCIÓS IRODA Cím: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A. Levélcím: 1388 Budapest, Pf.52 Telefon: 06-1-785-00-10, 06-1-785-07-16 Telefax: 06-1-799-27-13 Mobil:

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Székesfehérvári Munkaügyi Bíróság 3.M.527/2004/9. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Székesfehérvári Munkaügyi Bíróság a Független Rendőr Szakszervezet (1388 Budapest, Pf.: 52.; ügyintéző: dr. Csányi Éva

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Í t é l e t e t :

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Í t é l e t e t : Fővárosi Munkaügyi Bíróság 1055 Budapest, V. Markó u. 27. 4.M. 372/1999/13. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Független Rendőr Szakszervezet által képviselt Dr. L. R., I.r. felperesnek,

Részletesebben

Tisztelt Egri Munkaügyi Bíróság!

Tisztelt Egri Munkaügyi Bíróság! Tisztelt Egri Munkaügyi Bíróság! felperes a Heves megyei Rendőr-főkapitányság alperes ellen elmaradt ellen elmaradt nyomozói pótlék kifizetése iránt (F/1) alatt csatolt meghatalmazással igazolt jogi képviselőm

Részletesebben

ÜGYFELES. felülvizsgálati kérelmet

ÜGYFELES. felülvizsgálati kérelmet ÜGYFELES Tisztelt Legfelsőbb Bíróság!... korábban meghatalmazással igazolt jogi képviselőim útján a Pest megyei Rendőr-főkapitányság alperes ellen nyomozói pótlék megfizetése iránt indított perében, a

Részletesebben

Fővárosi Ítélőtábla 7.Pf.22.100/2011/5.

Fővárosi Ítélőtábla 7.Pf.22.100/2011/5. Fővárosi Ítélőtábla 7.Pf.22.100/2011/5. A Fővárosi ítélőtábla a dr. Éliás Sára ügyvéd (1068 Budapest, Rippl-Rónai utca 28. II/7.) által képviselt Multimédia Stúdió Művészeti Egyesület (1370 Budapest, Planetárium)

Részletesebben

Alap felett rendelkező megnevezése: Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Alapkezelő megnevezése: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Alap felett rendelkező megnevezése: Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Alapkezelő megnevezése: Szociális és Munkaügyi Minisztérium II/1. számú melléklet Alap felett rendelkező megnevezése: Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter Alapkezelő megnevezése: Szociális és Munkaügyi Minisztérium Alap megnevezése: Munkaerőpiaci Alap Alap

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslatokat. 1. A törvényjavaslat 235. helyébe a következő rendelkezést javasoljuk:

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslatokat. 1. A törvényjavaslat 235. helyébe a következő rendelkezést javasoljuk: Módosító javaslat Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály 94. (1) bekezdése és a 102. (1) bekezdése alapján a Munka Törvénykönyvéről szóló, 4786. számú törvényjavaslathoz

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Miskolci Munkaügyi Bíróság 9.M.484/1998/10. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Független Rendőrszakszervezet (Budapest, VI. Ötvös u. 7., Ügyintéző: dr. Szöllősi Tibor jogi képviselő 1077 Budapest, Király

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag I. A tervezet és a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások viszonya (Dőlt betűvel a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások

Részletesebben

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt.

1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. 1992. évi XXII. tv. Az új Munka Törvénykönyve A törvény hatálya Területi hatály: Tekintettel a nemzetközi magánjog szabályaira az Mt. hatálya kiterjed Területi hatály: E törvény rendelkezéseit a nemzetközi

Részletesebben

2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu BESZÁMOLÓ

2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu BESZÁMOLÓ KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu Szám: 3028/2012.ált. BESZÁMOLÓ A közrend és

Részletesebben

391 Jelentés a helyi önkormányzatok 1996. évi normatív állami hozzájárulása igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól

391 Jelentés a helyi önkormányzatok 1996. évi normatív állami hozzájárulása igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól 391 Jelentés a helyi önkormányzatok 1996. évi normatív állami hozzájárulása igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések,

Részletesebben

Szám: 105/1557- /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/1557- /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 105/1557-

Részletesebben

Szám: 29000 105/786 /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 29000 105/786 /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T Szám: 29000 105/786 /2010. RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) 92. (1) bekezdésében

Részletesebben

Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban. Dr. Kovács László

Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban. Dr. Kovács László Üzleti reggeli 2013. 09. 20. Munkajog a gyakorlatban Dr. Kovács László Munkavégzési viszonyok tipizálása Munkavégzési viszonyok Munkaviszonyok alkalmazásban állók Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000 105/993- /2012. P. Tárgy: alapvető

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége

Vezető tisztségviselő felelőssége Vezető tisztségviselő felelőssége az új Polgári Törvénykönyv alapján 2013. évi V. törvény Hatálybalépés: 2014. március 15. Szabályozási igény (1.) 1. Korlátlan felelősség: Aki egy vállalkozásban korlátlan

Részletesebben

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Főigazgatója által 2009. március 18-án kiadott szempontok alapján a

Részletesebben

Közalkalmazotti Szabályzata

Közalkalmazotti Szabályzata Veszprém Megyei Önkormányzat Turisztikai Hivatal Közalkalmazotti Szabályzata A Veszprém Megyei Önkormányzat Turisztikai Hivatal (a továbbiakban: Munkáltató ) közalkalmazottainak jogviszonyára vonatkozó

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m, m e g s z ü n t e t e m.

H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m, m e g s z ü n t e t e m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról Gazdaság és Jog A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról I. Az előzmények 1. Régi kodifikációs szabály szerint a jogelméleti viták eldöntésére nem a jogalkotó hivatott. Különösen igaz ez a

Részletesebben

az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya Megyei Szervezetének 2015. évi tevékenységéről

az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya Megyei Szervezetének 2015. évi tevékenységéről Beszámoló az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya Megyei Szervezetének 2015. évi tevékenységéről Munkánk során találkoztunk olyan problémákkal, melyek orvoslását feltétlenül szükségesnek tartanánk

Részletesebben

1. sz. napirend: Jelentés a lejárt határidejű önkormányzati határozatok végrehajtásáról

1. sz. napirend: Jelentés a lejárt határidejű önkormányzati határozatok végrehajtásáról J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Szeghalom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. május 29-én megtartott nyilvános üléséről, a Városi Polgármesteri Hivatal 45. sz. tanácskozótermében Jelen vannak:

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. a Győri Ítélőtábla. 2010. évi működéséről

T á j é k o z t a t ó. a Győri Ítélőtábla. 2010. évi működéséről GYŐRI ÍTÉLŐTÁBLA ELNÖKE 2011.El.II.B.35.szám T á j é k o z t a t ó a Győri Ítélőtábla 2010. évi működéséről 2 Tisztelt Kollégám! A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló, módosított 1997. évi LXVI.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Gyulai Munkaügyi Bíróság 1.M.318/2003/3. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Gyulai Munkaügyi Bíróság a Független Rendőr Szakszervezet részéről dr. Tordai Gábor (1077 Budapest, Király u. 71.) által képviselt

Részletesebben

eló zetes vitarendezési kérelmet

eló zetes vitarendezési kérelmet 1 dr. Farkas Edit Dr. Farkas Edit Ugyvédi Iroda H-1036 Budapest, Bécsi út 67. I. em. 1. tel: 06-1-453-2889 mobil: 06-309-824-650 fax: 06-1-453-2890 dr.farkasedit~farkas.jopasz.hu Nemzeti Adó-és Vámhivatal

Részletesebben

Szám: 29000/105/1270/11/2010. RP. rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 29000/105/1270/11/2010. RP. rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Tárgy: Dombóvár Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója

Részletesebben

T Ö R V É N Y A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL (A SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011. sz.) Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

T Ö R V É N Y A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL (A SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011. sz.) Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK T Ö R V É N Y A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL (A SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011. sz.) Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 1. szakasz E törvény meghatározza a bírósági jogvédelem

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1882/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1882/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1882/2016. számú ügyben Előadó: dr. Zemplényi Adrienne Az eljárás megindítása A panaszos a politikai meggyőződésük miatt elbocsátott munkavállalók nyugdíjra

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Salgótarján Megyei Jogú Város 2015. évi költségvetésének I. féléves teljesítéséről

TÁJÉKOZTATÓ Salgótarján Megyei Jogú Város 2015. évi költségvetésének I. féléves teljesítéséről TÁJÉKOZTATÓ Salgótarján Megyei Jogú Város 2015. évi költségvetésének I. féléves teljesítéséről Salgótarján, 2015. szeptember 11. Előterjesztő: Dóra Ottó polgármester TARTALOMJEGYZÉK Tájékoztató Salgótarján

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek)

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) Hatályos: 2009. május hó 1. 2009. március hó 30-i küldöttközgyőlési módosítások..számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSE 3. kiadás 0. módosítás 2 (24). oldal Dunaújváros 2015 3. kiadás 0. módosítás 3 (24). oldal Tartalomjegyzék 1. A Kollektív Szerződés célja

Részletesebben

A bizalomvesztésem alapuló kötelező felmentés

A bizalomvesztésem alapuló kötelező felmentés Dr. Paczolay Péter Úrnak Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága Elnöke részére Budapest Tárgy: Alkotmányellenesség utólagos megállapítását kezdeményező indítvány Tisztelt Elnök Úr! A Közszolgálati Szakszervezetek

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fővárosi Munkaügyi Bíróság 22.M.2131/2003/14. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Független Rendőr Szakszervezet részéről ügyintézőkényt eljáró Dr. Tordai Gábor (1383 Budapest,

Részletesebben

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT TEVÉKENYSÉGE 2009. Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban

Részletesebben

Szám: 105/1125- /2010.RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/1125- /2010.RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T Szám: 105/1125- /2010.RP. Tárgy: alapvető jogot sértő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) 92. (1) bekezdésében

Részletesebben

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A 321-5262; Fax: 321-5405 E-mail: info@liganet.hu J a v a s l a t o k a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! KAPOSVÁRI MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG M. 6/2000/7. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A bíróság a Független Rendőr Szakszervezet Jogi Képviseleti Szolgálat (ügyintéző: Dr. Szöllősi Tibor, Budapest, Pf.: 52., 1388)

Részletesebben

A MUNKA DÍJAZÁSA (MUNKABÉR)

A MUNKA DÍJAZÁSA (MUNKABÉR) A MUNKA DÍJAZÁSA (MUNKABÉR) I. A MUNKABÉR FUNKCIÓJA 1. Gazdasági funkció: a munkaviszonyban végzett munkáért járó ellenszolgáltatás 2. Szociális funkció: a munkavállaló megélhetésének biztosítása A munkabér

Részletesebben

T A R T A L O M M U T A T Ó

T A R T A L O M M U T A T Ó TARTALO M M UTAT Ó 1. Beszámoló Szentgotthárd Város Önkormányzata 2009. évi költségvetésének I-III. negyedéves teljesítéséről. 2. A fizetőparkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló rendelet

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fővárosi Ítélőtábla 5.Pf.21.364/2007/7. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fővárosi Ítélőtábla dr. Radnóti István ügyvéd (1055 Budapest, Bihari János u. 20.) által képviselt felperes neve (felperes címe)

Részletesebben

Nógrád és Diósjenő községek

Nógrád és Diósjenő községek 2012. április hó a diósjenői önkormányzati képviselőtestület tájékoztató havilapja A képviselő-testület a 2012. május 7-ei rendkívüli testületi ülésén úgy határozott, hogy az önkormányzatok ellen hozott

Részletesebben

Az Intercisa Lakásszövetkezet. Az Igazgatóság Beszámolója. a 2011. év zárszámadásáról, a 2012. évi pénzügyi tervekről

Az Intercisa Lakásszövetkezet. Az Igazgatóság Beszámolója. a 2011. év zárszámadásáról, a 2012. évi pénzügyi tervekről Intercisa Lakásszövetkezet Dunaújváros, Erdő sor 43. Az Intercisa Lakásszövetkezet Igazgatóságának b e s z á m o l ó j a a 2011. év zárszámadásáról, a 2012. évi pénzügyi tervekről TARTALOMJEGYZÉK Az Igazgatóság

Részletesebben

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója Martonvásár Város 2010. évi bűnügyi - közbiztonsági helyzetéről

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója Martonvásár Város 2010. évi bűnügyi - közbiztonsági helyzetéről 1 RENDŐRKAPITÁNYSÁG GÁRDONY RENDŐRKAPITÁNY 2483 Gárdony, Szabadság u. 40. Tel./fax: 22/355-338, BM-tel.: 22/5614, BM fax: 22/5642 E-mail: sagij@fejer.police.hu Szám: 07060/ /2011. Ált. Tartalomjegyzék

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN GYŐR 2006. május KÉSZÜLT A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN ISBN 963 215 974 8 ISBN

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 12-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 12-i rendes ülésére 2. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 12-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató az önkormányzat 2013. évi gazdálkodásának

Részletesebben

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA. a nyíregyházi Őzdomb lakókert településrendezési eljárása tárgyában

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA. a nyíregyházi Őzdomb lakókert településrendezési eljárása tárgyában JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA a nyíregyházi Őzdomb lakókert

Részletesebben

8/2004. (III. 25.) AB határozat

8/2004. (III. 25.) AB határozat 8/2004. (III. 25.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítványok tárgyában meghozta a következő határozatot:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A Szegedi Tudományegyetem 2013-as Esélyegyenlőségi Tervéről

BESZÁMOLÓ A Szegedi Tudományegyetem 2013-as Esélyegyenlőségi Tervéről BESZÁMOLÓ A Szegedi Tudományegyetem 2013-as Esélyegyenlőségi Tervéről 2014 Utolsó módosítás ideje: 2014. 03. 11. I. Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság Beszámolója 1.rész Az alábbiakban rendre kitérünk

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ I. ELŐZMÉNYEK 1. A módosítás indoka Az Országgyűlés 2013. március 11-én elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását (a továbbiakban: Módosítás). A Módosítást

Részletesebben

ADYLIGETI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

ADYLIGETI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ADYLIGETI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Levélcím: 1286 Budapest Pf.: 9. Telefon: 06-1-391-3548; Fax: 06-1-391-3549; IRM telefon: 38-030 E-mail: arszki@bm.gov.hu Szám: /2009. A fenntartó nevében jóváhagyom:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 28 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászdózsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. február 14-én megtartott közmeghallgatással egybekötött soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Jelen vannak: A

Részletesebben

Szám: 29000/105-1107- /2013. RP. Tárgy: rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 29000/105-1107- /2013. RP. Tárgy: rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Telefon: (06-1) 443-5573 / 33-104 Telefax: (06-1) 443-5733 / 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105-1107-

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. ORFK Tájékoztató (OT) 2011/18. szám Budapest, 2011. december 01.

ORFK TÁJÉKOZTATÓ AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA. Tartalomjegyzék. ORFK Tájékoztató (OT) 2011/18. szám Budapest, 2011. december 01. 2011/18. szám Budapest, 2011. december 01. Szám: 35425/2011. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások: 1. 23/2011. (XI. 25.) ORFK utasítás a rendőrség

Részletesebben

felcím felelõsségbiztosítás Szakmai felelõsségbiztosítási szerzõdési feltételek közjegyzõk részére ALCÍM AHE-10267/2 1/7

felcím felelõsségbiztosítás Szakmai felelõsségbiztosítási szerzõdési feltételek közjegyzõk részére ALCÍM AHE-10267/2 1/7 Tabellio felcím felelõsségbiztosítás Szakmai felelõsségbiztosítási szerzõdési feltételek közjegyzõk részére ALCÍM 1/7 A szerzõdés alanyai 1. Az Allianz Hungária Biztosító Zártkörûen mûködõ Részvénytársaság

Részletesebben

A Magyar Köztársaság Nevében!

A Magyar Köztársaság Nevében! Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság M.705/2001/7. szám A Magyar Köztársaság Nevében! A Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság Dr. Csányi Éva jogtanácsos (1077. Budapest, Király u. 71. szám) által képviselt O. M. felperesnek

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/1304- /2012.P. Tárgy: alapvető

Részletesebben

HSZT módosítása 2009. December 10.

HSZT módosítása 2009. December 10. HSZT módosítása 2009. December 10. 190 igen,156 nem, 2 tartózkodás mellett a Parlament 2009. december 07.-én elfogadta a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996.

Részletesebben

Tájékoztató a szakszervezeti vezetők részére a munkajogi védelem, és a munkaidő-kedvezmény megváltozott szabályairól

Tájékoztató a szakszervezeti vezetők részére a munkajogi védelem, és a munkaidő-kedvezmény megváltozott szabályairól PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE ORSZÁGOS IRODA 1068 Budapest, Városligeti fasor 10. * 1417 Budapest, Pf.: 11. Központi telefon: 322-8452, 322-8453, 322-8454, 322-8455, 322-8456 Elnök, alelnökök tel/fax: 322-2249

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület 2010. május 27.-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület 2010. május 27.-én tartandó ülésére Gödöllői Piac Üzemeltető és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2100 Gödöllő, Szabadság út 3. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2010. május 27.-én tartandó ülésére Tárgy: A Piac Üzemeltető és Szolgáltató

Részletesebben

1992. évi XXIII. törvény. a köztisztviselők jogállásáról. I. fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1992. évi XXIII. törvény. a köztisztviselők jogállásáról. I. fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról A társadalom közmegbecsülését élvező, demokratikus közigazgatás feltétele, hogy a közügyeket pártpolitikasemleges, törvényesen működő, korszerű szakmai

Részletesebben

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Államtitkár Úr részére Emberi Erőforrásoki Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Budapest

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Államtitkár Úr részére Emberi Erőforrásoki Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Budapest Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Államtitkár Úr részére Emberi Erőforrásoki Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Budapest Tisztelt Államtitkár Úr! Kérésének megfelelően az EGVE összállította a KIRA

Részletesebben

rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/768/

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM JF/23534/2013-NFM. A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2013. december 19. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a víziközmű-szolgáltatásról

Részletesebben

VÉLEMÉNY ÉS JAVASLATOK. a Kormány takarékossági intézkedéseinek megalapozásához

VÉLEMÉNY ÉS JAVASLATOK. a Kormány takarékossági intézkedéseinek megalapozásához VÉLEMÉNY ÉS JAVASLATOK a Kormány takarékossági intézkedéseinek megalapozásához A Magyar Köztársaság Miniszterelnöke I-145/2004. számú levelében jelezte, hogy Az államháztartás elmúlt évi hiánya a vártnál

Részletesebben

A Kjt. változásai háttérben az új Mt. és egy törvényjavaslat

A Kjt. változásai háttérben az új Mt. és egy törvényjavaslat A Kjt. változásai háttérben az új Mt. és egy törvényjavaslat Lurdy Ház 2012.XI.15. Dr. Horváth István ügyvéd, P. Horváth Ügyvédi Iroda c. egyetemi docens PhD ELTE ÁJK Forrásaink Az új Mt. a 2012. évi I.

Részletesebben

Összefoglaló a munka-és pihenőidő szabályainak. érvényesülése tárgyú célellenőrzés tapasztalatairól

Összefoglaló a munka-és pihenőidő szabályainak. érvényesülése tárgyú célellenőrzés tapasztalatairól 30083/2013-5440 Összefoglaló a munka-és pihenőidő szabályainak érvényesülése tárgyú célellenőrzés tapasztalatairól [2013. október 2 - október 18.] A munkaügyi hatóság a 2013. évi munkaterv szerint - a

Részletesebben

M I O K S z e g e d i S z a k k ö z é p i s k o l a OM azonosító: 201183 HÁZIREND

M I O K S z e g e d i S z a k k ö z é p i s k o l a OM azonosító: 201183 HÁZIREND M I O K S z e g e d i S z a k k ö z é p i s k o l a OM azonosító: 201183 HÁZIREND Hatályos: 2015. december 1-től Kedves Diákunk! Örömmel és szeretettel köszöntünk a MIOK Szegedi Szakközépiskolában! A házirend

Részletesebben

KÚRIA Budapest Markó utca 16. 1055 Tisztelt Kúria!

KÚRIA Budapest Markó utca 16. 1055 Tisztelt Kúria! KÚRIA Budapest Markó utca 16. 1055 Tisztelt Kúria! Alulírott DR. ZELLES ZOLTÁN ÜGYVÉD (Zelles és Társa Ügyvédi Iroda, székhelye: 1026 Budapest, Pasaréti út 52/b) PLACZ JÓZSEF (6000 Kecskemét, Gyenes M.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Besenyszög Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 14-én megtartott üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: Besenyszög Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 14-én megtartott üléséről Jegyzőkönyv Készült: Besenyszög Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 14-én megtartott üléséről Mutató: Határozat tárgya: Határozat száma: Old. Beszámoló két ülés között történt fontosabb

Részletesebben

EZ TÖRTÉNT. A többi, már megvalósított projekt címe is magáért beszél: Egészséges vagyok, mint a makk, Huszárgyerek, huszárgyerek.

EZ TÖRTÉNT. A többi, már megvalósított projekt címe is magáért beszél: Egészséges vagyok, mint a makk, Huszárgyerek, huszárgyerek. EZ TÖRTÉNT ESZTÉTIKAI TANÁCSKOZÁS AZ ÓVODÁBAN Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál John Dewey Lokálpatrióta szemlélet csíráinak kialakítása a projektpedagógia módszereivel címmel tartottak

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Győri Ítélőtábla Gf.IV.20.228/2005/30.szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Győri Ítélőtábla a fellebbezési eljárásban a G. Ügyvédi Iroda által képviselt R. Díszlet- és Jelmeztervező Bt. felperesnek a

Részletesebben

í t é l e t e t : A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja.

í t é l e t e t : A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja. Fővárosi Ítélőtábla 6.Pf.21.413/2014/4. A Fővárosi Ítélőtábla a Dávid, Stanka, Szikla Ügyvédi Iroda (felperesi jogi képviselő címe; ügyintéző: dr. Szikla Gergely ügyvéd) által képviselt felperes neve (felperes

Részletesebben

Szöveges beszámoló a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről. 1.1. Az intézmény törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe

Szöveges beszámoló a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről. 1.1. Az intézmény törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe Szöveges beszámoló a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az intézmény törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe Az intézmény neve: Szekszárdi Törvényszék

Részletesebben

T/3090. számú törvényjavaslat. a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról

T/3090. számú törvényjavaslat. a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3090. számú törvényjavaslat a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Petrétei József

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v (hangszalagos rögzítéssel) Készült: Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének, Hantos Község Önkormányzat Képviselőtestületének és Nagylók Község Önkormányzat Képviselőtestületének

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 26-án a Művelődési ház Könyvtártermében megtartott üléséről. Jelen vannak: ( A jelenléti ív a jegyzőkönyv

Részletesebben

ítéletet: A Fővárosi ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja.

ítéletet: A Fővárosi ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja. Fővárosi ítélőtábla 14.GF. 40.267/2011/13. A Fővárosi Ítélőtábla a Bajzát Ügyvédi Iroda (3300 Eger, Törvényház u. 11.; ügyintéző: dr. Bajzát György ügyvéd) által képviselt COMPUTERV GM. Gazdaságfejlesztő

Részletesebben

RÉT ülésen történt 2009. június 08. hétfő, 21:21

RÉT ülésen történt 2009. június 08. hétfő, 21:21 2009. június 8-án, Budapesten az ORFK épületében tartotta soros ülését a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács. A megbeszélésen Bebes Tibor főtitkár vezette a Rendészeti Védegylet (RV) delegációját ( Dr. Bögi

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. a Makói Rendőrkapitányság. 2010. évi munkájáról

B E S Z Á M O L Ó. a Makói Rendőrkapitányság. 2010. évi munkájáról Rendőrkapitányság 6900 Makó, Csanád vezér tér 13. 6900 Makó, Pf. 1. (62) 511-260, Fax: 511-280 BM telefon/fax: 33 10-77 PaliczA@csongrad.police.hu Szám: 06040/910-1/2011.ált. B E S Z Á M O L Ó a Makói

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium (2440 Százhalombatta, Iskola utca 3.) 1/80 A SZÁZHALOMBATTAI SZÉCHENYI ISTVÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Részletesebben

Szöveges beszámoló a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 2005. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységéről

Szöveges beszámoló a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 2005. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységéről Szöveges beszámoló a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 2005. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységéről 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az ellátott tevékenységi kör, az év során teljesült feladatok, a szakmai

Részletesebben

1992. évi XXIII. törvény. a köztisztviselők jogállásáról

1992. évi XXIII. törvény. a köztisztviselők jogállásáról 1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról A társadalom közmegbecsülését élvező, demokratikus közigazgatás feltétele, hogy a közügyeket pártpolitikasemleges, törvényesen működő, korszerű szakmai

Részletesebben

OMMF 2009. JÚLIUSI HÍRLEVÉL. Jelen számunkban a fiatalok nyári munkavégzésének lehetőségeiről, valamint az idénymunka szabályairól adunk tájékoztatást

OMMF 2009. JÚLIUSI HÍRLEVÉL. Jelen számunkban a fiatalok nyári munkavégzésének lehetőségeiről, valamint az idénymunka szabályairól adunk tájékoztatást OMMF 2009. JÚLIUSI HÍRLEVÉL Jelen számunkban a fiatalok nyári munkavégzésének lehetőségeiről, valamint az idénymunka szabályairól adunk tájékoztatást A nyári iskolaszünetben egyre több diák vállal rövidebb-hosszabb

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.490/ 12/2014. A Közbeszerzési

Részletesebben

DTM Hungary Payroll Intelligence

DTM Hungary Payroll Intelligence MUNKA TÖRVÉNYKÖNYV LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI Kedves Ügyfelünk! Jelen hírlevelünkben a Munka Törvénykönyvének változásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze. 1. Hatálybalépés, átmeneti

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2009. április 24 én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: 2009. április 24 én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Jegyzőkönyv Készült: 2009. április 24 én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Az ülés helye: Megyeháza II. emeleti Barkóczy terme Eger, Kossuth Lajos u. 9. sz. Jelen voltak: Ambrus Zoltán, Asztalos Dezsőné,

Részletesebben

A felek megállapodásán alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásának. feltételrendszere. Szerző: dr. Sarkadi Mónika

A felek megállapodásán alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásának. feltételrendszere. Szerző: dr. Sarkadi Mónika A felek megállapodásán alapuló gyermektartásdíj megváltoztatásának feltételrendszere Szerző: dr. Sarkadi Mónika Tatabánya 2015. november 21. I. Bevezetés A gyermektartásdíj tárgyában megkötött és a bíróság

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2012. októberi ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2012. októberi ülésére S I Ó F O K V Á R O S P O L G Á R M E S T E R E É S J E G Y Z Ő J E 8600 Siófok, Fő tér 1. Tel.:84/504-100 E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. októberi ülésére Tárgy: Törvényességi felhívás

Részletesebben

Budapest, 2015. november

Budapest, 2015. november Magyarország Kormánya T/7918. számú törvényjavaslat egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról Előadó:

Részletesebben

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE ALAPSZABÁLYA

VASUTASOK SZAKSZERVEZETE ALAPSZABÁLYA VASUTASOK SZAKSZERVEZETE ALAPSZABÁLYA Elfogadta: a Vasutasok Szakszervezete Kongresszusa 2015. május 15-én A Vasutasok Szakszervezete jogfolytonosságát az önálló vasutas szakszervezeti mozgalom kezdetétől

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Telefon: (06-1) 443-5573, Telefax: (06-1) 443-5733 BM telefon: 33-104, 33-140, BM telefax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu

Részletesebben

347 Jelentés a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány gazdálkodásának ellenőrzéséről

347 Jelentés a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány gazdálkodásának ellenőrzéséről 347 Jelentés a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány gazdálkodásának ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások A) A Közalapítvány

Részletesebben

IPR Hírlevél. Bemutatkozásunk. Tisztelt IPR programban részt vevő intézmény! A Wekerle Sándor

IPR Hírlevél. Bemutatkozásunk. Tisztelt IPR programban részt vevő intézmény! A Wekerle Sándor IPR Hírlevél Hírlevél a 27/2011.(IX.14) KIM rendelet (az oktatási esélyegyenlőségi szolgáló támogatásokról) támogatottjainak. Ön a Wekerle Sándor Alapkezelő által kiadott első IPR Hírlevelet olvassa, mely

Részletesebben

Országos Rendőrfőkapitány. Papp Károly r. altábornagy H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m.

Országos Rendőrfőkapitány. Papp Károly r. altábornagy H A T Á R O Z A T. e l u t a s í t o m. Országos Rendőrfőkapitány Papp Károly r. altábornagy Szám: 29000/105/794-18/2014. P. Tárgy: alapjogot érintő rendőri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T A Rendőrségről szóló 1994. évi

Részletesebben

MŰHIBA AZ IPARJOGVÉDELMI ÜGYFÉL-KÉPVISELETI GYAKORLATBAN 2

MŰHIBA AZ IPARJOGVÉDELMI ÜGYFÉL-KÉPVISELETI GYAKORLATBAN 2 Dr. Markó József: 1 MŰHIBA AZ IPARJOGVÉDELMI ÜGYFÉL-KÉPVISELETI GYAKORLATBAN 2 ( E G Y J O G E S E T T A N U L S Á G A I ) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. elutasítom, az emberi méltósághoz való jog megsértése vonatkozásában pedig a panasznak. helyt adok.

H A T Á R O Z A T. elutasítom, az emberi méltósághoz való jog megsértése vonatkozásában pedig a panasznak. helyt adok. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 17614/2008.

Részletesebben