KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK"

Átírás

1 PD A környezettudatosság összetevői és mérési lehetőségeik Kutatásvezető: Dr. Berényi László KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK ALTERNATÍV ENERGIAELLÁTÁS Tumik Tamás esettanulmány Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézet

2 Magyarázat Tumik Tamás a Miskolci Egyetem szigorló környezetmérnök hallgatója, 2011-ben, az OTKA PD kutatás lezárása után fejezi be tanulmányait, konzulense Dr. Berényi László. A jelen esettanulmányban bemutatott számításai képezik szakdolgozatának szakmai részét. Az esettanulmány egy népszerű témát, az alternatív energiaforrások hasznosítását járja körül, műszaki és gazdasági oldalról. Tulajdonképpen bebizonyítja, hogy a környezettudatosság a köztudatban és a gyakorlatban (gazdaságilag) nem mindig ugyanazt jelenti! Az esettanulmány feldolgozásához megfogalmazott kérdések: - Milyen egyéb alternatív lehetőségek vannak a háztartási energia biztosítására? - Milyen műszaki és gazdasági feltételek mellett válhatnak rentábilissá a beruházások? I. Szakmai háttér: Megújuló energiák hasznosítási lehetőségei Magyarországon Magyarország földrajzi helyzete Országunk Európa középső részén található. A Keleti Alpok, Kárpátok és a Dinári-hegyvidék által lehatárolt területen a Kárpát-medencében. A szomszédos területekhez képest jóval alacsonyabban fekszik. Éghajlatára jellemző, hogy az óceáni hatás lecsökken, de a kontinentális éghajlat sem egyeduralkodó. Ez a kettősség jellemző a vízjárásban és a növényzet jellegében is. A központi fekvés és az alacsony területek miatt hazánk közúti közlekedés számára kedvező. Az ország domborzatára jellemző az alacsony tengerszint feletti magasság és a gyenge függőleges tagoltság. Az ország 2/3 része 200 méter tengerszint feletti magasságot nem éri el.

3 Magyarország helyzete napenergia hasznosítás szempontjából Magyarország adottságai napenergia hasznosítás szempontjából sokkal kedvezőbb, mint sok más környékbeli országé. Hazánkban a napsütéses órák száma észak-keleti valamint nyugati határ menti területeken a legkevesebb. Ezeken a területen maximum 1800 a napsütéses órák száma. A legmagasabb értékeket a Duna-Tisza köze valamint a Kőrösök környékén találjuk. Itt a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát is. Ez akár jó alapot is nyújthatna a kihasználására. 1. ábra Napfénytartam átlagos évi összegei Magyarországon (http://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag/) A napsütéses órákon kívül azonban vannak más fontos adatok is. Ilyen például a területre eső globálsugárzás. Az éghajlat szempontjából nagy jelentőséggel bír a Napból érkező sugárzó energia mennyisége. A Napból érkező energiának csak egy része jut el a földfelszínhez, ennek több oka is van.

4 2. ábra A napsugárzás földi energiamérlege (http://www.mfk.unideb.hu/) A napból érkező energiát vegyük 100%-nak. A Föld légköréről a visszasugárzás 26%. A légkörben is van elnyelés, amelynek a mértéke 23%. A felszínre tehát 51% energia éri el, de ennek is kétféle összetétele van. Egyik, ha nincs felhő az égen, ekkor ennek a mértéke 33%, ha mégis találkozik felhővel, akkor a felhőzet is szűr a sugárzáson. Ez a szórt sugárzás 18%-ra csökkenti a mennyiséget. A földfelszínnek is van visszaverő hatása ennek mértéke 10%. Így összesen a teljese sugárzásnak csupán 41%-a lesz hasznos. A direkt és az indirekt sugárzás mennyisége a hónapok függvényében változik. A földre jutó sugárzás kw/m 2 /nap a következő ábra mutatja. Az ábrán láthatjuk a legnagyobb intenzitású napsütés az országunkat június hónapban éri. A tél hónapokban természetesen csökken ugyanezen érték már csak 1-1,5 kw/m 2. Magyarországon, nyáron júniusban a legnagyobb a sugárzás mértéke, legalacsonyabb pedig télen van decemberben. A direkt sugárzás nyáron meghaladja az 5 kwh/m 2 nagyságot, decemberben viszont alig több 1 kwh/m 2.

5 3. ábra Direkt és szórt sugárzás a Napból (http://www.futesuzlethaz.hu/) Az Európai Bizottság is foglalkozott a napsugárzásból előállítható elektromos áram mennyiségével. Ezért megbízást adott ki egy nyilvánosan használható Európa napsugárzás intenzitás térkép elkészítésére. 4. ábra Globális besugárzás valamint elektromos potenciál Magyarországon (http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/) A napsugárzás mennyiségét befolyásolhatja a dőlésszög és a tájolás. Magyarországon a legtöbb napsütés megközelítőleg évi 1500 kw/m 2 déli tájolású és 38 %-os dőlésszögű felületre érkezik. Napkövető berendezéseket építhetünk ugyan, de nagyban megnövelik a befektetett összeg nagyságát. A térkép alapján elmondható, hogy a legintenzívebb sugárzású területen 1500 kw/m 2 sugárzásból 1kWh napelemes rendszer használatával 1125 kwh elektromos áramot tudunk előállítani az év során.

6 5. ábra Napelemek tájolása (http://ekh.kvk.uni-obuda.hu/images/) Magyarország helyzete szélenergia hasznosítás szempontjából Hazánkban hagyománya van a szélenergia hasznosításának. Malmokat működtettek velük és ezzel őrölték például a búzát. A kor fejlődése miatt azonban nagyrészt eltűntek ezek a szélmalmok országunkból. A szél kb. 1 km magasságban állandó irányú és erősségű, a földfelszín közelében azonban jelentősen változékony. Magyarországon 10 méter magasságban a 2-6 m/s közötti sebesség jellemző. A legtöbb területen 2,5-3 m/s az átlagos szélsebesség, a legnagyobb értékeket hegyvidékeken találhatunk. 6. ábra Szélsebesség 10 méteren (http://www.energiakozpont.hu/index.php?p=128)

7 25 méter magasságban természetesen már jobb a helyzet. Az átlagos szélsebesség ilyen magasságban az ország legtöbb területén 3,5-4,5 m/s között van. A nagyméretű szélgenerátoraink azonban ennél a magasság fölött jóval találhatóak. 7. ábra Szélsebesség 25 méteren (http://caesarom.lapunk.hu/tarhely/) Ezek alapján is elmondható, hogy hazánk mérsékelten szeles. A szél iránya azonban éven belül változó. Országunk területén, sok helyen különböző irányokból fúj téli és nyári időszakokban. A két időszak között nincsenek nagy eltérések. A Tiszántúlon az északkeleti, Észak-Dunántúlon az északnyugati szélirány a jellemző. 8. ábra Uralkodó szélirányok és átlagos szélsebesség (m/s) területi eloszlása országunkban, téli félévben (Dobosi és Felméry, 1971)

8 9. ábra Uralkodó szélirányok és átlagos szélsebesség (m/s) területi eloszlása országunkban, nyári félévben (Dobosi és Felméry,1971) Magyarország helyzete geotermális energia hasznosítás szempontjából A Földön két fajta geotermális övezetet különböztetünk meg, ezek a passzív és az aktív. Az aktív geotermális területeken jelenleg is vulkáni és lemeztektonikai tevékenység van. Magyarország nem ilyen területen található, így mi a passzív területhez tartozunk. Országunk speciális adottságokkal rendelkezik Európán belül. A Kárpát-medence alatt található földkéreg vastagsága elég alacsony, mindössze km. A geotermális gradiens értéke másfélszerese a világátlagnak. Európában ez az átlagos hőteljesítmény 60 mw/m 2, míg az országunkban 90 mw/m 2. A 21. ábrán látható, hogy Európán belül 5 km mélységben mekkora hőmérséklettel találkozhatunk. Magyarországon ez kb C. A geotermális gradiens értéke a Dél-Dunántúlon és az Alföldön a legnagyobb, míg a hegyvidéki területeken a legkisebb. Az országban több mint 900 termálkút található. A felszínre jutó vizet általában üvegházak fűtésére, épületek, uszodák fűtésére, használati meleg víz termelésére, esetenként távfűtésben hasznosítják.

9 10. ábra Európa geotermális erőforrásai (http://www.soultz.net/) Hőszivattyúk alkalmazása leginkább fűtésre történik. A rendszer kialakításához az esetleges átalakítások miatt új építésű vagy felújítás alatt lévő házak alkalmasak. Bár több éve a magyar piacon is megtalálhatóak ezek a szerkezetek, a mai napig nem terjedtek el tömegesen. A szélesebb körű elterjedés érdekében az államnak jobban kellene támogatni a szerkezeteket és bővebb ismereteket kellene nyújtani a vásárlóknak. Napenergia hasznosítása hazánkban Megújuló energiaforrások közül az elsők között juthat bárkinek eszébe a Nap. A napenergiát közvetve vagy közvetlenül is tudjuk hasznosítani otthonunkban. Előállíthatunk vele hőenergiát napkollektorok segítségével, de akár elektromos energiát is napelemekkel. Az elmúlt tíz évben a napelemek ára a harmadára esett vissza, a gyártásának volumene pedig dinamikusan fejlődik. Ennek ellenére az Európai Unióban 2004 ben a megújuló energiák között kevesebb, mint 1 % -ot ért el a napenergia. Legnagyobb mennyiségben Németországban gyártanak paneleket, közel 30 ezer fő foglalkoztatásával. Ekkora eredményt még az Egyesült Államok és Japán sem ért el. Magyarországon a napos órák száma jóval meghaladja a német adatokat, azonban nálunk mégsem olyan elterjedtek. A Magyar Tudományos Akadémia felmérése szerint 1838 PJ energiát tudnánk kinyerni elméletileg. A jelenlegi felhasználásunk ezt meg sem közelíti (0,1 PJ). A reálisan

10 kinyerhető energiamennyiség természetesen ennél jóval kisebb, de ez is 4-10 PJ, ami többszöröse a jelenlegi felhasználásunknak. Legegyszerűbb felhasználási lehetőség a használati meleg víz előállítása kollektorok segítségével. 4-6 m 2 felületű kollektorral egy átlagos családi ház éves meleg víz szükségletének % -a fedezhető. Állami támogatás is indult 1999 ben, azonban 2006 ra mindössze 450 családi ház kapott támogatást a beruházás megvalósításához. A beépített felület nagysága kb m 2. Ez az érték nagyon alacsony, főleg figyelembe véve Ausztriát, ahol 3 millió m 2 napkollektor felület található. A napelemeket jelenleg kis nagyságban alkalmazzák hazánkban. Ennek egyik fő oka a magas árban található. Egyedül tanyáknál van elterjedve, ott is csak azért választják leginkább ezt, mert a villamos szolgáltató drágábban bővítené feléjük a hálózatukat, mint ha napelemes rendszert vennének. Szélenergia hasznosítása az EU-ban A szélerőművek a szél mozgató energiáját felhasználva elektromos energiát állítanak elő. A generátorok közvetlenül is csatlakoztathatóak a villamos hálózathoz, de akár lakások energiaigénye is kielégíthető vele. A szélgenerátorokat gyártó cégek mennyisége és termelése folyamatosan növekszik. Ez a versenyhelyzet ahhoz vezetett, hogy a technológia rengeteget fejlődött az elmúl negyed évszázadban. A kezdeti 50 kw kapacitásról mára 5 MW lett. Európában a kilencvenes évektől a legdinamikusabban fejlődő megújuló energiaforrás a szél volt ben MW beépített szélgenerátor kapacitás volt az Unióban. Az első helyen Németország található, amely majdnem harmadát adja az Uniós termelésnek MW -al. Második helyen Spanyolország van szintén jelentős MW beépített teljesítménnyel. A szélenergia az Unióban alatti időszakban a kezdeti 2 % részesedésről kb. 9,6 % -ra emelkedett az összes energiaforrás közül. Hazánkban az első szélerőmű 2000 vége óta üzemel szeptember 1 ig 295,325 MW beépített kapacitás létesült ban 330 MW kapacitást engedélyezett a Magyar Energia Hivatal, ettől függetlenül 1500 MW feletti engedély kérelmet adtak be. Ez a szám is jelzi, hogy jelenleg szélenergiába fektetni vonzó. Hosszabb távon várható a földgáz árának emelkedése és akkor a támogatás majd csökken feléjük, de ettől függetlenül is érdemes bele fektetni. A szélgenerátorok telepítése gyorsan kivitelezhető, üzemeltetésük egyszerű. Megfelelő szélsebesség esetén árukat képesek rövid időn belül visszahozni. Sajnos országunkban az átlagos összesített kihasználtság 20 % körüli. Problémát jelent a szélgenerátorok országos energia elosztó hálózatba való kötése a változó szélerősségek miatt. Ahhoz, hogy a jelenleg engedélyezett 330 MW kapacitást tovább tudjuk növelni meg kell oldani a rendszerszabályozási problémákat. Ezzel a problémával nem csak hazánk szembesült, hanem egész Európa próbálja megtalálni a kiutat. A villamos energiát nem

11 lehet tárolni, mindig annyit kell előállítani belőle amennyire szükség van ban Németországban lekapcsoltak egy távvezetéket, ami az ország keleti és nyugati részét kötötte össze. Az egyik oldalon termelési hiány, míg a másikon energia többlet alakult ki. Ezen hiba után egész Európában működési problémák jelentkeztek az energiaszolgáltatásban. A megoldás az lehet, amit Dániában is használnak. Az országban fejlett a meteorológiai célú szélenergia előrejelzés, ezzel segítve az iparágat. A szélerőművek előnye, hogy nincs károsanyag-kibocsájtás, viszont környezeti hatásai vannak (zaj, látvány). Geotermikus energia hasznosítása az Európai Unióban 2004 ben a geotermikus energia felhasználás 5-6 % volt a teljes megújuló energiaforrások közül az Unióban. Az élen Olaszország állt az energia előállítás valamint a hőtermelést is figyelembe véve. Európán kívül a Fülöp-szigeteken és az Egyesült Államokban található jelentős mennyiségű beépített kapacitás. Az olaszok az élen járó amerikaiak termelésének kb. harmadát állítják csak elő 785 MW al. Hazánk is kedvező adottságokkal rendelkezik. A geotermikus gradiens nálunk másfélszerese a világ átlagának. Európában az egységnyi területen kilépő hő teljesítmény átlagosan 60 mw/m 2. Országunkban a Dél-Dunántúl valamint az Alföld van a legkedvezőbb helyzetben. A Kisalföld és a hegyvidéki területeken az országos átlag alatt van a geotermális gradiens értéke. Magyarországon az első világháború után széles körben kezdték el kutatni a szénhidrogén lehetséges előfordulási területeit. A fúrások során jelentős mennyiségben találtak forró vizes rétegeket. Jelenleg is több mint 900 termálkút üzemel. Legtöbbjüket direkt hő hasznosításra használják, de jelentős még a balneológia valamint ivóvíz célú felhasználás. A hőszivattyúk elterjedésére hazánkban még várni kell. A magas beruházási költségek, valamint a sok esetben szükséges átépítések miatt leginkább új építésű vagy rekonstrukció alatt álló épületeknél jön figyelembe. Európában csak Olaszországban és Portugáliában van elektromos energiát előállító geotermikus erőmű. Számuk a közeljövőben nem valószínű, hogy nőni fog. A geotermikus erőművekben általában már 130 C vagy azon felüli hőmérséklet esetén már gazdaságos lehet a beruházás. További kutatások folynak annak érdekében, hogyan lehetne ezt a hőmérsékletet még jobban lecsökkentve minél több helyen válhasson gazdaságossá az energiatermelés.

12 II. Esetpéldák: Megújuló energiaforrások vizsgálata Az utóbbi tíz év alatt az áramárak jelentősen megnőttek. Két típusú áramdíjat vettem figyelembe, ezek a lakossági átlag valamint a vezérelt ( B ). A vezérelt típusú díjszabás a használati meleg víz előállító bojlert üzemelteti. Egyetlen visszaesés volt az évek alatt, az is az áfa változása miatt történt. Ezen sorok alapján a lakossági átlag díja több mint kétszeresére nőtt. 18,47 Ft-ról 40,15 Ftra. A számsor alapján 8,1 %-ra vettem az éves áramdíj növekedését. A vezérelt típusnál majdnem két és félszeresére nőtt a díj. Ennek alapján az átlagos évenkénti növekedést 9,5 %-nak vettem. Az első táblázatban láthatjuk közötti időszakban az áramárak változását. Lakossági átlag vezérelt ("B") ,47 19,57 20,52 24,3 27,61 29,5 28,32 34,05 39,03 40,15 10,3 10,86 11,42 12,99 16,25 17,88 17,16 22,92 25,09 25,6 1. táblázat Áramárak növekedése (szerző saját szerkesztése) 2011 márciusában az A1 kedvezményes árszabás keretén belül 1 kw/h bruttó díja 47,57 Ft, míg a B típusnál 30,1 Ft. Magyarország több településén élőktől kértem adatokat. A kérdések között volt például az évi gáz illetve áramfogyasztás mennyisége, lakásuk alapterülete. 1. Vizsgálat családi házaknál Ongai ház jelenlegi kiadásai Saját családi házunkat vettem egy kicsit nagyító alá ebben a részben. Szüleimmel együtt élünk 3- an. Az alapterülete 100 m 2, éves energiafogyasztásunk 4104 kw. Kettő összetevője van a fogyasztás díjazásának megszabásában. Egyik a normál árszabás illetve a B alap árszabás, ami a használati meleg vizet előállító bojler fogyasztását méri. Ez az érték annak is köszönhető, hogy az épületben található fényforrások 90 % -a energiatakarékos. A nagyobb fogyasztású személyi számítógépek egy éve cseréltem le notebookra, ami sokkal energiatakarékosabb, mint elődje. Meleg víz előállításához elektromos bojlert használunk, aminek az űrtartalma 120 liter. A régi fa ablakok műanyag nyílászáróra lettek cserélve 2 éve ez további megtakarítást jelentett a fűtésszámlában. A fűtést egy vegyes tüzelésű kazán valamint egy gázcirkó látja el. Jelenleg az éves

13 gázfogyasztás 1600 m 3. Megújuló energiát csak a fűtéshez történő fa elégetését használjuk, szívesen használnánk más megújuló energiaforrást is. Jelenlegi áramszolgáltatási díjjal számolva az éves kiadás áramra. A tömbben történő fogyasztás havonta 171 kwh, ami évente 2052 kwh. Jelenleg az ÉMÁSZ területén az A I. tömb ára kilowattonként 47,57 Ft. Ezek alapján az éves díja ennek a tömbnek Ft. Az épület rendelkezik még egy mérőórával, ami a meleg víz előállításához szükséges bojlert fogyasztását méri. A bojler havi fogyasztása szintén 171 kwh havonta, így évente ez is 2052 kwh energiát fogyaszt el. ÉMÁSZ területén most a B (vezérelt) áram kilowattonkénti ára 30,1 Ft. Az évente fizetendő összeg Ft. Összesen a háztartás évente Ft-ot költ áramra. Sályi ház jelenlegi kiadásai Ez a családi épület Sályon található. Az épület alapterület 90 m 2. A házban négyen laknak két felnőtt és két iskolás gyermekük. Éves energiafogyasztásuk kw. Ennek a magas érték azért adódik, mert az édesapa sokat dolgozik a barkácsgépeivel, elektromos hegesztő berendezésével. Ez a lakás csak egy mérőórával rendelkezik, így a vízmelegítés többe kerül, mintha rendelkeznének vezérelt órával. Az A tömb évenkénti fogyasztása kwh. Meleg víz előállításához ők is elektromos bojlert használnak. Éves földgáz használta mindössze 600 m 3. Az alacsony mennyiség azért van, hogy a fűtést vegyes tüzelésű kazánnal oldják meg. Megújuló energiát nem használnak, szívesen megtennék, ha belátható időn belül megtérül. A családfő energiaiparban dolgozik, így áramot kedvezményes áron kapja. A kedvezmény mértékénél 25 % -al számoltam. Az éves elektromos áramra elköltött összeg Ft. Móri ház jelenlegi kiadásai Szintén családi épület, amelynek az alapterülete 118 m 2. Ez az épület Móron található. Itt ketten élnek. Az éves energiafogyasztásuk 2000 kw. Az épület csak egy mérőórával rendelkezik, így az elfogyasztott áram kilowattonkénti ára egységesen 47,57 Ft. Ez a családnak évente Ft-ba kerül. Meleg víz előállításához gázzal működő bojlert használnak. Éves földgáz fogyasztása a családnak 2000 m 3. A fűtéshez gázt illetve fatüzelést használnak. Megújuló energiaforrást nem használnak épületükben, de ők is megtennék, ha belátható időn belül megtérül.

14 2. Elhelyezkedésből adódó lehetőségek Megújuló energia felhasználása Ongán Onga Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső területén található, Miskolctól keletre. Napsugárzás szempontjából itt az évi napsütéses órák száma nem éri el az 2100-at. A napsugárzás energiája e területen az kb kw/m 2. Szél szempontjából a 10 méter magasságban a 2,5-3 m/s sebességű területen található. 25 méteres magasságban itt az átlag szélsebesség 3-3,5 m/s. Megújuló energia felhasználása Sályon Sály szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a Bükk hegység déli részén. Mezőkövesdtől kb. 21km-re északkeletre. Napsugárzás szempontjából az évi napsütéses órák száma 2100 és 2200 között található. A napsugárzás energiája itt az utóbbi 5 év alapján számított értéke alapján kb kwh/m 2. Szél szempontjából a 10 méteres magasságban a 1,5-2 m/s az átlagsebesség, tehát szélcsendesebb, mint Onga. 25 méteres magasságban azonban a szél átlagsebessége 3,5-4 m/s. Megújuló energia felhasználása Móron A település Fejér megyében található a Vértes és a Bakony hegységek között. Székesfehérvártól kb. 26 km -re északnyugatra található. Az évi napsütéses órák száma 2009-ben 2100 és 2200 között volt ben az általam számolt átlagos napsugárzás energiája 1273 kwh/m 2 volt. Ez kicsivel magasabb, mint Sályon. Átlagos szélsebesség 10 méter magasságban 3,5-4 m/s ami elég magasnak mondható. 25 méter magasságban a szélsebesség 4,5-5,5 m/s -ra nő. 3. Napelemes megoldások lehetőségei Megvizsgáltam az adott településre eső napsugárzás intenzitását. Ehhez az adatokat az utóbbi 5 év ( ) között. Évszakonként rendelkezésre állt az Országos Meteorológiai Szolgálat térképei. Az évszakok napsugárzás intenzitásának összegéből adódik az éves intenzitás mértéke. Az adatok J/cm 2 -ben vannak megadva. Átváltás után MJ/cm 2 -ben is megkapjuk az adatokat. Ezeket az értékeket átváltottam kwh/m 2 -re.

15 Évszakok (J/cm2) Tavasz Nyár Ősz Tél Éves átlag (J/cm2) Onga Mór Sály Onga Mór Sály Onga Mór Sály Onga Mór Sály Onga Mór Sály Onga Mór Sály táblázat Sugárzási adatok évszakonként és évenként (szerző saját szerkesztése) A táblázat alapján elmondható, hogy hazánkra nyáron érkezik a legtöbb sugárzás, télen a legkevesebb. A három település között nincs lényeges eltérés az éves sugárzást illetően. Az utóbbi évek átlaga alapján a három településen négyzetméterenként 1,2-1,3 kw energia esik. A napelem gyártók általában Wp -ben adták meg a napelem teljesítményét. A Wp a WattPeak (csúcsteljesítmény) rövidítése. Ez azt jelenti, hogy 1000 W/m 2 besugárzás mellett az egyes napelem modulok ennyit termelhetnek. A három település közül Mórra érkezik a legnagyobb mennyiségben sugárzás. Itt 1 kw beépített napelemből az elméleti maximálisan kinyerhető energiamennyiség a 6 év átlaga alapján 1,273 MW/m átlaga J/cm 2 MJ/m 2 kw/m 2 Onga Mór Sály táblázat Sugárzási adatok a településeken 6 éves átlag (szerző saját szerkesztése) Az energiafogyasztásunkat részben és egészben is ki lehet váltani napelemekkel. A lehetőségek, amiket választottam az, hogy a jelenlegi éves felhasználás alapján kb. 50,75,90,100 valamint 125 százalékát váltanám ki napelemekkel. A gyártók saját maguk által megszabott Wp teljesítményű napelem táblákat állítanak elő. A százalékos szorzás által meghatározott energiát pontosan előállító

16 paneleket találni szinte lehetetlen. Ezért a rendszereket úgy állítottam össze, hogy az összes teljesítményük minél közelebb legyen az elvárthoz. Legegyszerűbb megoldásnak a hálózatra való energiatermelést választottam. Ennek több oka is van: - nem kell az energiát akkumulátorokban tárolni - az akkumulátorokat cserélni kell megfelelő időközönként (6-8 év) - töltésvezérlőt kell alkalmazni az akkumulátorokhoz - nyáron többet tudunk termelni, mint télen ezért télen kevesebb energiát állítanánk elő nyáron pedig többet - megfelelő invertert kell alkalmazni: egyenfeszültségű hálózat vagy szinuszos inverter - ott célszerű alkalmazni, ahol nincs kiépített elektromos hálózat (pl. tanyák) - az áram átvételi díja megegyezik a szolgáltatott áram díjával (jelenleg 47,57 Ft/kWh) - ha többlettermelésünk van a szolgáltató köteles átvenni, de a szolgáltatott áram díjának 85%-t kell kifizetnie A rendszerekhez jelenleg a jogszabály írja elő, hogy inverter márkát kell használni. Így ezeket kell nekünk is beépítenünk. Ezek a következőek SMA Sunny Boy és Sunny Tripower. Ezek az inverterek és a kábelek vesztesége együtt kb. 8%-os hatásfokromlást eredményez. Az inverterek és a napelemek árai euróban voltak, ezeket az árusító 280Ft váltási áron számolta ki. A rendszer nem csak a napelemekből és az inverterből áll, a különböző szerelvények és szerelési költségek is felmerülnek. A paneleket úgy választottam meg, hogy együttes termelésük minél közelebb legyen az elvárt teljesítményhez. Az inverter és a napelemeken kívül szükséges még: - szerelőkeret, szerelvények ferde tetőre (panelenként Ft), - 40 méter kábel a napelemek és az inverter bekötéséhez ( Ft) - villanyszerelési anyagok, kapcsolótábla- biztonságtechnikai kiegészítők ( Ft) További plusz költségek: (kb.: Ft) - munkadíj, - szállítási költségeket

17 A panelek energiatermelése az évek során nem egyenletes. A napelemek 20 év után teljesítményük kb. 20 % -át vesztik el. Lineáris csökkenéssel számoltam, ezzel évente csökkenést valószínűsítek. 1,1 % teljesítmény Napelemek telepítése Ongán Az éves áramfogyasztás 4104 kwh. A vizsgált kiváltani kívánt mennyiségek a következőek: 2052 kwh, 3078 kwh, 3693,6 kwh, 4104 kwh valamint a plusztermelésnél 5130 kwh. A település adottsága az elmúlt 6 év alapján számolt sugárzási intenzitása 1206 kw/m 2. Ez azt jelenti, hogy egy 1 kw-os rendszerből körülbelül 1206 kw energiát tudunk előállítani évente, azonban a rendszereknek van veszteségük. A területen ezekkel az értékekkel számolva 1kW beépített rendszerből 1109,52 kw energiát tud a napelem előállítani évente az inverterek hatásfokát figyelembe véve valamint a vezetékek veszteségét. A 4. táblázatban találhatóak, hogy a rendszerek miből állnak össze és mekkora tényleges teljesítményt várhatunk tőlük. Kiváltani kívánt mennyiség (%) Ténylegesen beépítendő teljesítmény napelem modulokban (kwh) Napelemek típusa db Beépített teljesítmény Wp Tényleges % Tényleges teljesítmény (kwh) , , , ,99 SE 170 Wp SE SE 235 Wp SE , , , , , , , , ,73 SE , ,41 4. táblázat Onga napelemes rendszerek teljesítménye (szerző saját szerkesztése) Az 5. táblázatban található a kiválasztott inverter valamint napelemek és az összköltsége a rendszernek.

18 Inverter típusa Inverter ára (Ft) Napelemek típusa db Panel ára (Ft) Tényleges teljesítmény (kwh) Rendszer költsége (Ft) SMA SB 2000HF 2000 W SMA SB W SMA SB W SMA SB 4000TL 4000 W SMA SB 5000TL 5000 W Sun Earth 170 Wp Sun Earth Sun Earth 235 Wp Sun Earth Sun Earth , , , , , táblázat Onga napelemes rendszerek árai (szerző saját szerkesztése) Olyan invertert kell választanunk minden esetben, hogy a maximális terhelést elbírja. Tehát hiába van nekünk pl Wp beépített teljesítményünk, amihez elegendő lenne egy 1700 W -os inverter, mikor ezek az adott hely körülményeihez viszonyítva kb. 1886,18 W energiát állítanak elő, így szükségünk van egy nagyobb teljesítményű inverterre, ebben az esetben 2000 W -ra. Napelemek telepítése Sályon Az éves áramfogyasztás kwh. A vizsgált kiváltani kívánt mennyiségek a következőek:5000 kwh, 7500 kwh, 9000 kwh, kwh valamint a plusztermelésnél kwh. A település adottsága az elmúlt 6 év alapján számolt sugárzási intenzitása 1221 kw/m 2. Ez azt jelenti, hogy egy 1 kw-os rendszerből körülbelül 1221 kw energiát tudunk előállítani évente, azonban a rendszereknek van veszteségük. A területen ezekkel az értékekkel számolva 1kW beépített rendszerből 1123,32 kw energiát tud a napelem előállítani évente. A 6. táblázatban találhatóak, hogy a rendszerek miből állnak össze és mekkora tényleges teljesítményt várhatunk tőlük.

19 Kiváltani kívánt mennyiség (%) Ténylegesen beépítendő teljesítmény napelem modulokban (kwh) Napelemek típusa db Beépített teljesítmény Wp Tényleges % Tényleges teljesítmény (kwh) , , , ,01 SE SE SE SE , , , , , , , , ,01 SE , ,82 6. táblázat Sály napelemes rendszerek teljesítménye (szerző saját szerkesztése) A 7. táblázatban található a kiválasztott inverter valamint napelemek és az összköltsége a rendszernek. Inverter típusa Inverter ára (Ft) Napelemek típusa db Panel ára (Ft) Tényleges teljesítmény (kwh) Rendszer költsége (Ft) SMA SB 5000TL 5000 W SMA SMC 8000TL 8000 W SMA SMC 9000TL 9000 W SMA SMC 11000TL W SMA SMC 11000TL W Sun Earth Sun Earth Sun Earth Sun Earth Sun Earth , , , , , táblázat Sály napelemes rendszerek árai (szerző saját szerkesztése)

20 Napelemek telepítése Móron Az éves áramfogyasztás 2000 kwh. A vizsgált kiváltani kívánt mennyiségek a következőek:1000 kwh, 1500 kwh, 1800 kwh, 2000 kwh valamint a plusztermelésnél 2500 kwh. A település adottsága az elmúlt 6 év alapján számolt sugárzási intenzitása 1273 kw/m 2. Ez azt jelenti, hogy egy 1 kw-os rendszerből körülbelül 1273 kw energiát tudunk előállítani évente, azonban a rendszereknek van veszteségük. A területen ezekkel az értékekkel számolva 1kW beépített rendszerből 1171,16 kw energiát tud a napelem előállítani évente. A 8. táblázatban találhatóak, hogy a rendszerek miből állnak össze és mekkora tényleges teljesítményt várhatunk tőlük. Kiváltani kívánt mennyiség (%) Ténylegesen beépítendő teljesítmény napelem modulokban (kwh) Napelemek típusa db Beépített teljesítmény Wp Tényleges % Tényleges teljesítmény (kwh) , , , ,09 SE SE monokristályos 250 Wp SE monokristályos 250 Wp SE , , , , , , , , ,86 SE 235 Wp , ,00 8. táblázat Mór napelemes rendszerek teljesítménye (szerző saját szerkesztése)

21 A 9. táblázatban található a kiválasztott inverter valamint napelemek és az összköltsége a rendszernek. Inverter típusa Inverter ára (Ft) Napelemek típusa db Panel ára (Ft) Tényleges teljesítmény (kwh) Rendszer költsége (Ft) SMA SB W SMA SB W SMA SB 2000HF 2000W SMA SB 2100 TL 2100W SMA SB 2500HF 2500W Sun Earth 285 Wp Sun Earth monokristályos 250 Wp Sun Earth monokristályos 250 Wp Sun Earth 285 Wp Sun Earth 235 Wp , , , , , táblázat Mór napelemes rendszerek árai (szerző saját szerkesztése) 4. Vizsgált szélgenerátorok lakásonként Három különböző teljesítményű szélgenerátort vizsgáltam meg a településeken. A típusok a Zenwind 600, ami 600 Wattos, Zenwind 1000, ami 1000 Wattos és a Zenwind 2000, 2000 Watt névleges teljesítményű. A vízszintes szélgenerátorok általában 2-2,2 m/s sebességnél kezdenek el termelni áramot. Általában a névleges teljesítményüket 9 m/s sebességnél érik el. Ilyen mértékű szélsebesség hazánkban 10 méteren nem található, de még 25 méter magasságban sem. Ennek ellenére tudunk kinyerni nagyobb mennyiségű elektromos energiát. Az éves termelésnél figyelembe kell venni az inverter és a kábel veszteségeket. Ezt a kettőt összesen 8 %-nak vettem. Egynél több szélgenerátor felállítása szerintem családi házaknál felesleges és túl sok területet is foglalna le a feszítő kábelezés miatt, valamint az áruk sem alacsony a generátoroknak, ill. a tartó oszlopoknak. Komplett szélgenerátor rendszereket alkalmaztam a számításokhoz. Az Abwind nevű cég csomagjait vizsgáltam meg.(www.abwind.hu) A csomagok tartalmazzák:

A napelemek környezeti hatásai

A napelemek környezeti hatásai A napelemek környezeti hatásai különös tekintettel az energiatermelő zsindelyekre Készítette: Bathó Vivien Környezettudományi szak Amiről szó lesz Témaválasztás indoklása Magyarország tetőire (400 km 2

Részletesebben

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások Romvári Róbert tervezési referens Magyar Tanyákért Programiroda NAKVI Tanyák és aprófalvak Magyarországon Budapest, 2014. 12. 16. Amiről szó lesz

Részletesebben

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások

A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások A tanyás térségekben elérhető megújuló energiaforrások Romvári Róbert tervezési referens Magyar Tanyákért Programiroda NAKVI Tanyavilág 2020 Szentkirály, 2015. 03. 11. Amiről szó lesz 1. Megújuló energiaforrások

Részletesebben

Magyar László Környezettudomány MSc. Témavezető: Takács-Sánta András PhD

Magyar László Környezettudomány MSc. Témavezető: Takács-Sánta András PhD Magyar László Környezettudomány MSc Témavezető: Takács-Sánta András PhD Két kutatás: Güssing-modell tanulmányozása mélyinterjúk Mintaterület Bevált, működő, megújuló energiákra épülő rendszer Bicskei járás

Részletesebben

Magyarország 2015. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP

Magyarország 2015. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP Varga Pál elnök MÉGNAP Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés Történelem Napkollektor növekedési stratégiák I. Napenergia

Részletesebben

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07

Bicskei Oroszlán Patika Bt 22076423-2-07 MVM Partner - a vállalkozások energiatudatosságáért pályázat 2. rész A pályázó által megvalósított, energiahatékonyságot növelő beruházás és/vagy fejlesztés bemutatása A napelem a Napból érkező sugarak

Részletesebben

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783

SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése. 1112 Budapest XI. Gulyás u. 20 Telefon: 2461783 Telefax: 2461783 30 ÉV Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése Több napelem, több energia Csak egyszer kell megvenni, utána a villany ingyen van! 1m 2 jóminőségű napelem egy évben akár 150 kwh villamos energiát

Részletesebben

JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek

JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek JÜLLICH GLAS SOLAR Karnyújtásnyira a Naptól Nagyméretű napelemes erőművek A megújuló energiák között a napenergia hasznosítása a legdinamikusabban fejlődő üzletág manapság. A napenergia hasznosításon belül

Részletesebben

Megújuló energia, megtérülő befektetés

Megújuló energia, megtérülő befektetés Megújuló energia, megtérülő befektetés A megújuló energiaforrás fogalma Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia,

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Magyarország elso zero energia háza CSALÁDI HÁZ 2003. ESETTANULMÁNY KÉSZÍTETTE: GAIASOLAR KFT 2004 Február 23

Magyarország elso zero energia háza CSALÁDI HÁZ 2003. ESETTANULMÁNY KÉSZÍTETTE: GAIASOLAR KFT 2004 Február 23 Magyarország elso zero energia háza CSALÁDI HÁZ 2003 ESETTANULMÁNY KÉSZÍTETTE: GAIASOLAR KFT 2004 Február 23 CSALÁDI HÁZ, 2003 2 Helyszín: Megvalósítás ideje: A ház típusa: BUDAPEST 2003 JUN- Dec. szabad

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

Martfű általános bemutatása

Martfű általános bemutatása 2014 Martfű általános bemutatása Martfű földrajzi elhelyezkedése Megújuló lehetőségek: Kedvezőek a helyi adottságok a napenergia és a szélenergia hasznosítására. Martfűn két termálkút működik: - Gyógyfürdő

Részletesebben

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék

Az alternatív energiák fizikai alapjai. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az alternatív energiák fizikai alapjai Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Az energia felhasználása Hétköznapi energiafelhasználás: autók meghajtása, háztartási eszközök működtetése, fűtés ipari méretű

Részletesebben

Napenergia hasznosítás

Napenergia hasznosítás Fókusztéma - üzemeltetőknek Napenergia hasznosítás Szoláris potenciál (éves szoláris hozam) Fa Lignit Földgáz Tüzelőolaj A tájolás és a meredekség hatása az energiahozamra Tájolás (fok) Nyugat Kelet Délnyugat

Részletesebben

Napelemre pályázunk -

Napelemre pályázunk - Napelemre pályázunk - Napelemes rendszerek hálózati csatlakozási kérdései Harsányi Zoltán E.ON Műszaki Stratégiai Osztály 1 Erőmű kategóriák Háztartási méretű kiserőmű P

Részletesebben

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid

Solar-Pécs. Napelem típusok ismertetése. Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid Napelem típusok ismertetése Monokristályos Polikristályos Vékonyréteg Hibrid előnyök Monokristályos legjobb hatásfok: 15-18% 20-25 év teljesítmény garancia 30 év élettartam hátrányok árnyékra érzékeny

Részletesebben

A napkollektoros hőtermelés jelenlegi helyzete és lehetőségei Magyarországon

A napkollektoros hőtermelés jelenlegi helyzete és lehetőségei Magyarországon A napkollektoros hőtermelés jelenlegi helyzete és lehetőségei Magyarországon 2012. Újabb lehetőség a felzárkózásra? Varga Pál elnök, MÉGNAP 2013. Újabb elszalasztott lehetőség I. Napenergia konferencia

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

A napenergia alapjai

A napenergia alapjai A napenergia alapjai Magyarország energia mérlege sötét Ahonnan származik Forrás: Kardos labor 3 A légkör felső határára és a Föld felszínére érkező sugárzás spektruma Nem csak az a spektrum tud energiát

Részletesebben

KÖZÉPÜLETEK ENERGIARÁSEGÍTÉSE NAPELEMEKKEL

KÖZÉPÜLETEK ENERGIARÁSEGÍTÉSE NAPELEMEKKEL Energiatudatos épülettervezés KÖZÉPÜLETEK ENERGIARÁSEGÍTÉSE NAPELEMEKKEL 2015.04.03. Tartalomjegyzék MAGYARORSZÁG NAPENERGIA VISZONYAI A NAP SUGÁRZÁSÁNAK FOLYAMATA A NAP SUGÁRZÁSÁBÓL TERMELHETŐ VILLAMOS

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

FDO1105, Éghajlattan II. gyak. jegy szerző dolgozatok: 2015. október 20, december 8 Javítási lehetőség: 2016. január Ajánlott irodalom:

FDO1105, Éghajlattan II. gyak. jegy szerző dolgozatok: 2015. október 20, december 8 Javítási lehetőség: 2016. január Ajánlott irodalom: Tantárgyi követelmények 2015-16 I. félév BSc: Kollokviummal záródó tárgy: Nappali tagozat: FDB1302, Éghajlattan II. jegymegajánló dolgozatok: 2015. október 20, december 8 kollokvium: 2016. január és február.

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Prof. Dr.

MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Prof. Dr. MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Napsugárzás Mérlege Összesen: =100% napsugárzás =30% reflexió a világűrbe =2% ózon

Részletesebben

Napelemes rendszer a háztartásban

Napelemes rendszer a háztartásban Napelemes rendszer a háztartásban Dr. Kádár Péter kadar.peter@kvk.uni-obuda.hu 1 Vázlat Szigetüzem Hálózati termelés ÓE KVK VEI laboratórium 2 Típusmegoldások Kategória jelleg tipikus költség összkapacitás

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager

INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager INTÉZMÉNYI NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Kopasz Gábor Soltec Kft. Key Account Manager Az igazi probléma Igény: 2,9 Trillió m³/év Tartalékok: 177,4 Trillió m³/év 60 évre elegendő földgáz

Részletesebben

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napelem vagy napkollektor? Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató SOKAN MÉG ÖSSZEKEVERIK 2 ŐKET Magazin címlap, 2012 Magazin ajánló, 2012 NAPKOLLEKTOROS RENDSZEREK 3 Napkollektoros

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Európa - Magyarország 2014. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP

Európa - Magyarország 2014. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP Varga Pál elnök MÉGNAP Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés I. Napenergia konferencia 2010. Növekedési terv 2020-ig

Részletesebben

Kváziautonóm napelemes demonstrációs áramforrás SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése

Kváziautonóm napelemes demonstrációs áramforrás SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése SOLART-SYSTEM KFT. Napenergiás berendezések tervezése és kivitelezése 1112 Budapest XI. Gulyás u 20. Telefon : 246-1783 Telefax : 246-1783 e-mail: mail@solart-system.hu web: www.solart-system.hu KVÁZIAUTONÓM

Részletesebben

Kitzinger Zsolt Áramtermelés nap- és szélenergiával Felhasználási területek Tetszőleges céllal felhasználható elektromos áram előállítása Tanyavillamosítás, hétvégi házak villamosítása Egyedi vízellátás

Részletesebben

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Előadó: Laszkovszky Csaba 1 Naperőmű kapacitás Világviszonylatban (2011) 2 Naperőmű kapacitás Európai viszonylatban (2011) 3 Kínai Gyártók Prognosztizált Napelem árai

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK

LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK VÍZMELEGÍTÉS FOTOVOLTAIKUS PANELEKKEL SZABADALMAZOTT SZLOVÁK TERMÉK LOGITEX MÁRKÁJÚ HIBRID VÍZMELEGÍTŐK TERMÉKKATALÓGUS A LOGITEX márkájú vízmelegítők egy új műszaki megoldást képviselnek a vízmelegítés

Részletesebben

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár

A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában. Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A nap- és szélerőművek integrálásának kérdései Európában Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus egyetemi magántanár A Nap- és szél alapú megújuló energiaforrások nagyléptékű integrálása az országos és

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS. Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG

NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS. Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG NAPELEMES RENDSZEREK és ALKALMAZÁSUK TERVEZÉS, KIVITELEZÉS Herbert Ferenc Budapest, 2012.dec. 6. LG Családi ház, Németország Fogadó Kis gazdaság, Németország Fogadó 2 LG 10 kw monokristályos napelemmel

Részletesebben

A napenergia fotovillamos hasznositásának helyzete

A napenergia fotovillamos hasznositásának helyzete A napenergia fotovillamos hasznositásának helyzete Pálfy Miklós Solart-System Bevezetés Sugárzás Potenciál Napelemek (mennyiség, ár, költség, hatásfok, gyártás) Alkalmazások Grid paritás Sugárzási energia

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása: a napenergia. Készítette: Pribelszky Csenge Környezettan BSc.

Megújuló energiák hasznosítása: a napenergia. Készítette: Pribelszky Csenge Környezettan BSc. Megújuló energiák hasznosítása: a napenergia Készítette: Pribelszky Csenge Környezettan BSc. A minket körülvevı energiaforrások (energiahordozók) - Azokat az anyagokat, amelyek energiát közvetítenek energiahordozóknak

Részletesebben

Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon

Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon Pásztor József Zoltán Projektmenedzser, Mórahalom Városi Önkormányzat Ügyvezető, Móra-Solar Energia Kft. Budapest, Benczúr Ház 2015. 02.12. Geotermikus

Részletesebben

NAPKOLLEKTOR VAGY NAPELEM?

NAPKOLLEKTOR VAGY NAPELEM? NAPKOLLEKTOR VAGY NAPELEM? írta: Darabos Balázs okl. építészmérnök forrás: www.bio-solar-haz.hu Mire való, s valójában megéri-e? Válaszút elõtt állunk. A megújuló energiaforrások bevezetése halaszthatatlan.

Részletesebben

Energetikai fejlesztésekhez kapcsolódó pályázati lehetőségek. Farkas Norbert Europatender Consulting Kft.

Energetikai fejlesztésekhez kapcsolódó pályázati lehetőségek. Farkas Norbert Europatender Consulting Kft. Energetikai fejlesztésekhez kapcsolódó pályázati lehetőségek. Farkas Norbert Europatender Consulting Kft. Az energetikai pályázatok az épületek, azok gépészetének, elektromos rendszerének, és technológiai

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

Inverterek ( SMA - Hálózatba tápláló digitális kijelzővel - ESS - 10év GARANCIA )

Inverterek ( SMA - Hálózatba tápláló digitális kijelzővel - ESS - 10év GARANCIA ) Végfelhasználói árlista 2009.07.26 -tól Viszonteladóknak és nagyobb mennyiség esetén jelentős kedvezmény! Polikristályos napelemek akár 1.9euro+áfa /watt -tól!!! Az árak a forint árfolyamának függvényében

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Energia Szakosztálya A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz

Részletesebben

- igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi

- igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi - igények feltérképezése kérdések alapján (pl. Milyen célra tervezi a rendszert? Sziget- vagy hálózatra visszatápláló üzemű lesz? Mekkora a villamos-energia felhasználása? Hol van alkalmas terület ingatlanán

Részletesebben

Alsózsolca Város Önkormányzata Óvoda energiaellátásának korszerősítése napelemes, illetve napkollektoros rendszerek kiépítésével

Alsózsolca Város Önkormányzata Óvoda energiaellátásának korszerősítése napelemes, illetve napkollektoros rendszerek kiépítésével Alsózsolca Város Önkormányzata Óvoda energiaellátásának korszerősítése napelemes, illetve napkollektoros rendszerek kiépítésével Javaslatok Zsíros Sándorné Alsózsolca Város Polgármestere Készítette: Tıkés

Részletesebben

Szabó Árpádné. ügyvezető. CERTOP -Budapest, 2013. október 29

Szabó Árpádné. ügyvezető. CERTOP -Budapest, 2013. október 29 Megújuló Energiahasznosító és Szélerőgép Építő Kft LEGYEN ÖN IS MILLIOMOS! - SZÉL- és NAPENERGIÁVAL Szabó Árpádné ügyvezető CERTOP -Budapest, 2013. október 29 TARTALOMJEGYZÉK MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK

Részletesebben

Egyéb polikristályos napelemek - 25év 80% telj. garancia: Samsung 200Wp - 200W ( +3 / -3%) 159 600 Ft Raktáron 199 500 Ft Akció!

Egyéb polikristályos napelemek - 25év 80% telj. garancia: Samsung 200Wp - 200W ( +3 / -3%) 159 600 Ft Raktáron 199 500 Ft Akció! Végfelhasználói kiskereskedelmi árlista 2010.01.01 -től Mono és polikristályos (magyar, japán, koreai, kínai) napelemek raktárról akár 1.5euro+áfa /watt -tól Hálózatos rendszereink árai iránt!! Az árak

Részletesebben

IV. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2013. június 6.

IV. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2013. június 6. Nemzetközi szélenergia tendenciák, forrásbevonási lehetőségek és külföldi jó gyakorlatok a szélenergia területén Bíróné Dr. Kircsi Andrea, DE egyetemi adjunktus Dr. Tóth Péter, egyetemi docens SZE IV.

Részletesebben

VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS

VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS VILLAMOS ENERGIA TERMELÉS A Föld megújuló természetforrásai közül a szélenergia- és napenergia-technológiák alkalmazása adnak lehetőséget arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő villamos energiájának,

Részletesebben

A napenergia hasznosítási lehetőségei a Váli völgy térségében. Simó Ágnes Biológia környezettan 2008

A napenergia hasznosítási lehetőségei a Váli völgy térségében. Simó Ágnes Biológia környezettan 2008 A napenergia hasznosítási lehetőségei a Váli völgy térségében Simó Ágnes Biológia környezettan 2008 A dolgozat szerkezete A megújuló energiák áttekintése A napenergia hasznosításának lehetőségei A Váli

Részletesebben

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN!

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A napkollektor TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A meleg víz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet ellentétben a fűtéssel és a légkondicionálással-

Részletesebben

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások

Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások WARMWASSER ERNEUERBARE ENERGIEN KLIMA RAUMHEIZUNG Energiatakarékos épületgépész rendszer megoldások 2010 április 06 A STIEBEL ELTRON történelmének áttekintése» Alapító Dr.Theodor Stiebel mérnök-feltaláló

Részletesebben

A napenergia fotovillamos hasznositása

A napenergia fotovillamos hasznositása A napenergia fotovillamos hasznositása Pálfy Miklós Okleveles Villamosmérnök Címzetes egyetemi docens Solart-System Igazgató Magyar Napenergia Társaság Fotovillamos Szakosztály vezetője Magyar Elektrotechnikai

Részletesebben

A napenergia fotovillamos hasznosításának potenciálja Répceszemerén

A napenergia fotovillamos hasznosításának potenciálja Répceszemerén A napenergia fotovillamos hasznosításának potenciálja Répceszemerén 1. A Nap sugárzási energiája és a napelemekkel termelt villamos energia Magyarország területén a vízszintes felületen mért globál napsugárzás

Részletesebben

A szélenergia hasznosítás 2011 évi legújabb eredményei. Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE

A szélenergia hasznosítás 2011 évi legújabb eredményei. Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE A szélenergia hasznosítás 2011 évi legújabb eredményei Dr. Tóth Péter egyetemi docens SZE Bíróné Dr. Kircsi Andrea egyetemi adjunktus DE Szükséges tennünk a éghajlatváltozás ellen! Az energiaszektor nagy

Részletesebben

Szélerőműpark kialakítására alkalmas terület kiválasztása geoinformatikai módszerekkel Csongrád megye példáján

Szélerőműpark kialakítására alkalmas terület kiválasztása geoinformatikai módszerekkel Csongrád megye példáján Szélerőműpark kialakítására alkalmas terület kiválasztása geoinformatikai módszerekkel Csongrád megye példáján Csikós Nándor BsC hallgató Dr. habil. Szilassi Péter egyetemi docens SZTE TTIK Természeti

Részletesebben

lehetőségei és korlátai

lehetőségei és korlátai A geotermikus energia hasznosítás lehetőségei és korlátai Szanyi János GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu Utak a fenntarható fejlődés felé, 2010. 01. 20. Tartalom

Részletesebben

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Energia felhasználás hatékonyságának növelése és megújuló energiaforrások használata a BÁCSVÍZ Zrt.-nél Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető 2013. Május 29. Cégünkről Alapítás:

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

300 Liter/Nap 50 C. Vitocell 100-U (300 l)

300 Liter/Nap 50 C. Vitocell 100-U (300 l) 2 x Vitosol 200-F Össz. bruttó felület: 5,02 m2 Tájolás: 300 Liter/Nap 50 C Vitodens 100-W 9-26 kw 26 kw Vitocell 100-U (300 l) Az éves szimulációs számítás végeredménye Beépített kollektorteljesítmény:

Részletesebben

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai 14:30 14:45 Napelemes piaci körkép

Részletesebben

FOTOVILLAMOS ENERGIATERMELŐ PANELEK ÜZEMELTETÉSÉNEK TAPASZTALATAI

FOTOVILLAMOS ENERGIATERMELŐ PANELEK ÜZEMELTETÉSÉNEK TAPASZTALATAI FOTOVILLAMOS ENERGIATERMELŐ PANELEK ÜZEMELTETÉSÉNEK TAPASZTALATAI HAGYMÁSSY Zoltán, FÓRIÁN Sándor Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Mezőgazdaságtudományi Kar, Agrár-műszaki Tanszék

Részletesebben

Alapítva 2010. Előadó: Kiss Ernő MNNSZ elnök

Alapítva 2010. Előadó: Kiss Ernő MNNSZ elnök Alapítva 2010 Köszöntjük ö a HKVSZ Szakmai előadássorozat vendégeit Pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola 2014.12.0212 02 Előadó: Kiss Ernő MNNSZ elnök Napelem és hőszivattyú szimbiózisa 1.

Részletesebben

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok GeoDH Projekt, Nemzeti Workshop Kujbus Attila, Geotermia Expressz Kft. Budapest,

Részletesebben

2014. Év. rendeletére, és 2012/27/EK irányelvére Teljesítés határideje 2015.04.30

2014. Év. rendeletére, és 2012/27/EK irányelvére Teljesítés határideje 2015.04.30 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe Energiafelhasználási beszámoló Adatszolgáltatás száma OSAP 1335a Adatszolgáltatás időszaka 2014. Év Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Nógrád megye energetikai lehetőségei Megújuló energiák Mottónk: A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.

Részletesebben

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek 1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek Előzőleg a következőkkel foglalkozunk: Fizikai paraméterek o a bemutatott rendszer és modell alapján számítást készítünk az éves energiatermelésre

Részletesebben

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül 2010. február1. KEOP-2009-4.2.0/A: Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal A konstrukció ösztönözni és támogatni

Részletesebben

A NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ STRATÉGIA. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ STRATÉGIA. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium A NEMZETI MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ STRATÉGIA Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Az energiapolitika alapjai ELLÁTÁSBIZTONSÁG-POLITIKAI ELVÁRÁSOK GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS MINIMÁLIS KÖLTSÉG ELVE KÖRNYEZETVÉDELEM

Részletesebben

Szanyi János. GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu. Bányászat és Geotermia 2009, Velence

Szanyi János. GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu. Bányászat és Geotermia 2009, Velence Magyarországi geotermikus energia hasznosítás eredményei, lehetőségei és korlátai Szanyi János GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu Bányászat és Geotermia 2009,

Részletesebben

Fotovillamos napenergia-hasznosítás helyzete Magyarországon

Fotovillamos napenergia-hasznosítás helyzete Magyarországon Fotovillamos napenergia-hasznosítás helyzete Magyarországon Pálfy Miklós Solart-System Bevezetés Sugárzási energia Elözmények, mai helyzet, növekedés Napelemes berendezések Potenciál Európai helyzetkép

Részletesebben

Energiatakarékosság, költséghatékonyság. azaz hogyan csökkentsük kiadásainkat energiahatékony beruházásokkal?

Energiatakarékosság, költséghatékonyság. azaz hogyan csökkentsük kiadásainkat energiahatékony beruházásokkal? Energiatakarékosság, költséghatékonyság azaz hogyan csökkentsük kiadásainkat energiahatékony beruházásokkal? 1 Miért fontos ez az országnak?! Két dolgot emelnék ki Növeli a versenyképességet Kikerülhetetlen

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek az ELMŰ-ÉMÁSZ hálózatán Pénzes László ELMŰ Hálózati Kft. Tervezési osztály 1 Előadás témája: ELMŰ-ÉMÁSZ egyszerűsített eljárás kontra háztartási méretű kiserőmű (hmke) Kiserőművek

Részletesebben

HÍRLEVÉL. INFORMÁCIÓ A POLARIS SOLAR a megújuló energia meghatározó generál kivitelezője. Polaris - Solar Elérhetőségeink: 2015/10.

HÍRLEVÉL. INFORMÁCIÓ A POLARIS SOLAR a megújuló energia meghatározó generál kivitelezője. Polaris - Solar Elérhetőségeink: 2015/10. INFORMÁCIÓ A POLARIS SOLAR a megújuló energia meghatározó generál kivitelezője. Polaris - Solar Elérhetőségeink: Honlap Facebook Web: www.polaris-solar.hu Facebook: www.facebook.com/polaris.solar1 Tel.:

Részletesebben

LED-es közvilágítás Már jelen vagy még a jövő? EDF DÉMÁSZ szakmai nap 2011. 03. 03. Kovács Csaba Műszaki főmunkatárs

LED-es közvilágítás Már jelen vagy még a jövő? EDF DÉMÁSZ szakmai nap 2011. 03. 03. Kovács Csaba Műszaki főmunkatárs LED-es közvilágítás Már jelen vagy még a jövő? EDF DÉMÁSZ szakmai nap 2011. 03. 03. Kovács Csaba Műszaki főmunkatárs LED-es közvilágítási projektek > Az ELMŰ/ÉMÁSZ társaságcsoportnál 2009 elején indult

Részletesebben

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel 500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel Szerző: Michael Debreczeni Dipl.-Ing. (FH) megújuló energiák Greentechnic Hungary Kft A megújuló energiák között a napenergia

Részletesebben

Megújuló energiaforrások jövője Magyarországon. Budapest, 2008. május 28. Erőművekkel a klímakatasztrófa megelőzéséért. Budapest, 2008. május 28.

Megújuló energiaforrások jövője Magyarországon. Budapest, 2008. május 28. Erőművekkel a klímakatasztrófa megelőzéséért. Budapest, 2008. május 28. Megújuló energiaforrások jövője Magyarországon Bohoczky Ferenc ny. vezető főtanácsos az MTA Megújuló Albizottság tagja Budapest, 2008. május 28. Budapest, 2008. május 28. Erőművekkel a klímakatasztrófa

Részletesebben

FOTOELEKTROMOS ENERGIATERMELŐ RENDSZER ÜZEMELTETÉSÉNEK TAPASZTALATAI

FOTOELEKTROMOS ENERGIATERMELŐ RENDSZER ÜZEMELTETÉSÉNEK TAPASZTALATAI Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 229-234. FOTOELEKTROMOS ENERGIATERMELŐ RENDSZER ÜZEMELTETÉSÉNEK TAPASZTALATAI Hagymássy Zoltán 1, Gindert-Kele Ágnes 2 1 egyetemi

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály A 2007 évi LXXXVI törvény (VET) alapján saját üzleti kockázatára bárki

Részletesebben

A magyarországi napkollektor piac sajátosságai

A magyarországi napkollektor piac sajátosságai A magyarországi napkollektor piac sajátosságai Budapest, Hotel Helia Kiváló meteorológiai adottságok Óriási lemaradás Kiszámíthatatlan támogatáspolitika Zavaros napkollektor kínálat Viszonylag hosszú megtérülési

Részletesebben

Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban

Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban Energiahatékonysághoz, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó beszerzések a gyakorlatban Farkas Zénó szerkesztő Zöldtech magazin és piactér www.zoldtech.hu Energiahatékonyság lendületben energetikai zöld

Részletesebben

energetikai fejlesztései

energetikai fejlesztései Miskolc város v energetikai fejlesztései sei 2015. 09. 04. Kókai Péter MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Célok A város levegőminőségének javítása Helyi adottságok kihasználása Miskolc város v energiastratégi

Részletesebben

NAP- ÉS SZÉLENERGIA POTENCIÁL BECSLÉS EGER TÉRSÉGÉBEN

NAP- ÉS SZÉLENERGIA POTENCIÁL BECSLÉS EGER TÉRSÉGÉBEN NAP- ÉS SZÉLENERGIA POTENCIÁL BECSLÉS EGER TÉRSÉGÉBEN Mika János 1, Csabai Edina 1, Molnár Zsófia 2, Nagy Zoltán 3, Pajtókné Tari Ilona 1, Rázsi András 1,2, Tóth-Tarjányi Zsuzsanna 3, Wantuchné Dobi Ildikó

Részletesebben

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer

Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Integrált fotovoltaikus rendszer Környezetbarát Esztétikus Könnyű Takarékos Időtálló Trimo EcoSolutions Trimo EcoSolar PV Innovatív gondolkodásmód, folyamatos fejlesztés,

Részletesebben

Napelemek a házunkon és házunk táján

Napelemek a házunkon és házunk táján PIAC MAGAZIK 2005 OKT Boldvai Bea 30 9500415 boldog@mail.datanet.hu Napelemek a házunkon és házunk táján A megújuló energiák egyre fontosabb szerepet töltenek be életünkben. Sajnos, hogy ma még csak kevesen

Részletesebben

Környezetgazdálkodási műszaki technológia, módszerek és oktatás tanulmányozása Észak-Olaszországban

Környezetgazdálkodási műszaki technológia, módszerek és oktatás tanulmányozása Észak-Olaszországban Környezetgazdálkodási műszaki technológia, módszerek és oktatás tanulmányozása Észak-Olaszországban LdV-HU-11-VEP-3028 ÚTIBESZÁMOLÓ Olaszország Modena 2012. március 10-2012. március 17. Résztvevő neve

Részletesebben

Megújuló energiatermelés és hasznosítás az önkormányzatok és a magyar lakosság egyik jövőbeli útjaként

Megújuló energiatermelés és hasznosítás az önkormányzatok és a magyar lakosság egyik jövőbeli útjaként Megújuló energiatermelés és hasznosítás az önkormányzatok és a magyar lakosság egyik jövőbeli útjaként Jó gyakorlatok a megújuló energia felhasználásának területéről Nagykanizsa, 2014. március 26. Előadó:

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője É 1/5

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 01 Energiahasznosító berendezés szerelője É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A napenergia-hasznosítás jelene és jövője Magyarországon Van még mit tanulnunk a napenergiáról!

A napenergia-hasznosítás jelene és jövője Magyarországon Van még mit tanulnunk a napenergiáról! A napenergia-hasznosítás jelene és jövője Magyarországon Van még mit tanulnunk a napenergiáról! Készítette: Hegyesi József és Kohlheb Norbert (2008. január 29.) 1 Míg a biomassza, és ezen belül is inkább

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ. emelkedő energia árak

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ. emelkedő energia árak ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább előtérbe került az energiatakarékos, megújuló és környezettudatos fűtési technológiák alkalmazása. Az energiahordozók árának várható

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA Dr. Szerdahelyi György Főosztályvezető-helyettes Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Megújuló energiahordozó felhasználás növelés szükségességének

Részletesebben

Településenergetikai fejlesztési lehetőségek az EU 2014-2020 időszakában

Településenergetikai fejlesztési lehetőségek az EU 2014-2020 időszakában Településenergetikai fejlesztési lehetőségek az EU 2014-2020 időszakában CONSTRUMA 33. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás 2014. április 2-6. Előadó: Hizó Ferenc Zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért

Részletesebben

Napkollektoros pályázat 2012. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Napkollektoros pályázat 2012. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Napkollektoros pályázat 2012 Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató 10 ÉVE MEGÚJULUNK 2 2002 óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon is minél több ember számára legyen elérhető

Részletesebben

Előadó: Dr. Tóth László egyetemi tanár, Szent István Egyetem; Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület elnöke, Tóth Gábor PhD hallgató, SZIE GEK,

Előadó: Dr. Tóth László egyetemi tanár, Szent István Egyetem; Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület elnöke, Tóth Gábor PhD hallgató, SZIE GEK, Az újabb fejlesztésű szélerőművekkel a várható energiatermelés meghatározása, energetikai célú szélmérések alapján, Magyarországon Előadó: egyetemi tanár, Szent István Egyetem; Magyar Szélenergia Tudományos

Részletesebben