Házi Praktikák. Megfázás és influenza. tüneteinek enyhítésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Házi Praktikák. Megfázás és influenza. tüneteinek enyhítésére"

Átírás

1 Megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére

2 Tartalomjegyzék Előszó...3 Megfázás és influenza...4 Mi a különbség?...4 Mikor kell orvoshoz fordulni?...4 Egy kis kitérő az antibiotikumokról...5 C-vitamin örök sláger...6 Maga a vitamin...6 Variációk a témára...7 A gondolat...9 Izzadás és fürdők...10 Izzasztás gyógynövényekkel...10 A láz csillapítása:...10 Variációk a témára...11 Légtér, inhalálás, aromák...12 Variációk a témára...12 Gyógynövényteák...15 Bíbor kasvirág...15 Kamilla...15 Csipkebogyó...15 Variációk a témára...16 Gyömbér...17 Variációk a témára...17 Fokhagyma...18 Variációk a témára...18 Vöröshagyma...19 Variációk a témára...19 Fekete retek...20 Variációk a témára...20 Méz és propolisz...21 Variációk a témára...21 Csak nagyoknak...22 Plusz két finomság, ami sehova sem fért Minden jog fenntartva.

3 Előszó Ez a kiskönyv a HáziorvosBlog munkásságából született, mégpedig az Olvasók aktív közreműködésével decemberében nyereményjátékot szerveztünk, melyben a feladat a megfázás és influenza tüneteit enyhítő házi praktikák beküldése volt. A cél egyrészt a hagyományőrzés, hiszen a válaszok nagy része a nagyi receptje, másrészt hogy széles körben megismertessük egymással a két leghétköznapibb felső légúti fertőzés elleni küzdelem módjait. Nagyon izgalmas gyűjtemény született, melyet szerkesztett formába öntöttem. Számos megoldás van forgalomban, az itt találhatók egytől-egyig megállják a helyüket. Bármelyik recept jó megoldás, ki-ki a számára leghatékonyabbat, vagy éppen legfinomabbat kikísérletezheti, a hatás fokozása érdekében kombinálhatja. Álló betűtípussal szedtem az elméleti hátteret, dőlttel az olvasók receptjeit. Némelyik növény hatóanyagai és a hatás mechanizmusa már tudományosan is alátámasztott, mások csak a tradíció szintjén szállnak generációról generációra. Súlyosabb betegségek esetén fontos és jogos igény a tudományos bizonyítás, megfázás estén megelégedhetünk a tradícióval. Ebben az esetben fontos követelmény, hogy ha a hatás nem is bizonyított, legalább káros ne legyen. Köszönet illeti a NutriLab Hungary Kft-t, és a Vtesh Kft-t, akiknek a felajánlásai nélkül a nyereményjáték nem jött volna létre. Külön köszönet kollégámnak, Csupor Dezsőnek, a Szegedi Egyetem adjunktusának, aki rengeteg forrással járult hozzá a megíráshoz. Az összeállítás olvasgatásához jó egészséget, és szükség esetén mielőbbi jobbulást kívánok, dr. Ipolyi-Topál Gitta Minden jog fenntartva. A pdf tartalmára ugyanazok a szerzői jogi kikötések vonatkoznak, mint a weboldalra. Részletek itt. 3 Minden jog fenntartva.

4 Megfázás és influenza Mi a különbség? A leggyakrabban előforduló akut légúti megbetegedés az úgynevezett közönséges meghűlés, vagy nátha. A betegséget számos vírus okozhatja (rhino-, echo-, RS, és adenovírusok), de a kórokozót nehéz azonosítani és felesleges is, hiszen a tünetek minden esetben hasonlók, és a kezelés amúgy is tüneti. Az előzőekből következik, hogy óriási tévhit az, hogy a megfázás nem fertőz, mert a hideg okozza. A test lehűlése csökkenti az immunvédelmet, és ennek következtében könnyebben alakulnak ki fertőzések, de a betegséget alapvetően a vírus okozza, ami természetesen átvihető. A fertőzés kialakulása után 1-3 napon belül levertség, tüsszögés, torokfájás kezdődik, az orrváladék vízszerű. Hőemelkedés, alacsony láz kísérheti a tüneteket. Amennyiben nem alakul ki szövődmény, a megfázás öt-tíz napon belül megszűnik. Az influenzát az influenza vírus A és B típusai, illetve újabban az úgynevezett H1N1 variáns okozhatnak. A náthával ellentétben az influenza esetén a felső légúti tünetek kevésbé markánsak, jellemzőbb a hirtelen magas láz, erős levertség, izomfájdalmak. Torokfájás gyakran nem alakul ki. Idős vagy legyengült szervezet esetén vírusellenes szerekre is szükség lehet sima szezonális influenza esetén is. Egyébként egészséges személy esetén elegendő a tüneti kezelés, lázcsillapítás. Mikor kell orvoshoz fordulni? Ha a panaszok súlyosbodnak, tartósan magas láz lép fel vagy homlok-, fül-, arctájéki fájdalom, esetleg köhögésre fellépő mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy az orrváladék sűrű, zöldes lesz, akkor valószínű, hogy az eredeti vírusfertőzésre rátelepedett egy bakteriális fertőzés. Ilyenkor indokolt orvoshoz fordulni, és a szakember megfelelő antibiotikumot választ a tüneti terápia mellé. Sokszor fordulnak megfázás első napjaiban a betegek azzal az orvoshoz, hogy adjon antibiotikumot, mert két nap múlva elutazom/versenyem lesz/unokázni megyek/stb., és addigra rendbe kell jönnöm. A vírusok által okozott fertőzés meggyógyulását azonban nem gyorsítja a baktériumokra ható antibiotikum. 4 Minden jog fenntartva.

5 Egy kis kitérő az antibiotikumokról Alapvetően négyféle kórokozó betegítheti meg az emberi szervezetet: baktérium, vírus, gomba és féreg (a teljesség kedvéért az ötödik: a prion). Hivatalosan antibiotikumnak nevezzük a mind a négy csoport elpusztítására szolgáló szereket, de a szót mind a szakmai, mind a köznyelv csak szűkebb értelmében használja. Vagyis, hogy az antibiotikum olyan anyag, amely a baktériumoknak és csakis a baktériumoknak valamilyen sejtalkotójára hatva elpusztítja azokat, de legalábbis megakadályozza a szaporodásukat. A baktériumok azonban tanulékony lények, és bizonyos kis módosulásokkal egy-egy szerrel vagy szercsoporttal szemben ellenállást fejlesztenek ki. Természetesen az ellenállóbb egyedek szaporodnak tovább. Ekkor mondjuk, hogy a rezisztens a baktériumtörzs. Az ellenállás terjedését főképpen két dolog segíti elő. Az egyik, hogy az orvosok nagy része a piros torokra és szimpla megfázásra azonnal antibiotikumot ír fel, noha az esetek döntő többségében a légúti betegségeket vírus okozza. A másik, hogy a betegek gyakran egymástól szereznek be gyógyszert, illetve az antibiotikumokat nem előírás szerinti ideig és mennyiségben szedik be. Sajnos, a kórokozók egyre több szerrel szemben ellenállóak, miközben az antibiotikum-kutatás stagnál. Az elkövetkező tíz-húsz évben nem is lesz új molekula. A Szent László Kórház mikrobiológiai laboratóriumának főorvosa szerint küszöbén állunk egy olyan posztantibiotikum-érának, amelyben ugyanott fogunk állni, mint az antibiotikumok megjelenése előtt: olyan fertőzésekben fognak meghalni a betegek, amelyek ellen nincs gyógyszerünk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni tehát, hogy a vírusbetegség lefolyását nem gyorsítja, és nem is enyhíti a baktériumellenes szerek használata! Természetesen az antibiotikumoknak megvan a maguk helye, a terápia megítélése mindig orvos feladata. 5 Minden jog fenntartva.

6 C-vitamin örök sláger A megfázás és influenza szezonjában jelentősen megugrik a vény nélküli szerek iránti kereslet, köztük örök sláger a C-vitamin. Sokak meggyőződése, hogy a nagy adagban alkalmazott C-vitamin segít a megfázás megelőzésében, illetve kialakult betegség esetén a tünetek enyhítésében. De mit mond erről a tudomány? Maga a vitamin Azokat a vegyületeket nevezik vitaminnak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, de amelyek nélkül a szervezet egészséges működése nem tartható fenn. Az L-aszkorbinsav feladata, hogy az enzimekben található vas- és rézionokat redukált állapotban tartsa, azaz antioxidáns hatású. Elsősorban a kötőszövetekben nagy mennyiségben jelen lévő kollagén előállításában betöltött kulcsszerepe miatt nélkülözhetetlen. A vitaminhiány esetén megfigyelhető kóros kollagéntermelődés káros hatással van a csont-, ízület- és izomképződésre, innen a skorbut jellegzetes tünetegyüttese. A 18. században jöttek rá arra, hogy a tengerészek körében jelentős halálozással járó betegség, a skorbut valószínűleg táplálkozási hiányosságokra vezethető vissza. A hosszú tengeri utakon egyoldalúan táplálkozó matrózok közül sokan haltak meg a gyengeséggel, ízületi fájdalmakkal, fogínygyulladással társuló betegségben. James Lind angol hajóorvos volt az első, aki a betegség tudományos vizsgálatába belefogott. Hajója legénységét hat csoportra osztotta, és az egyes csoportok étkezését különbözőképpen egészítette ki. Csak a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket fogyasztó csoport skorbuttal összefüggő tünetei enyhültek. Lind ugyan felismerte, hogy a skorbut kezelhető citrommal, arra nem jött rá, hogy a betegség a citrusfélék fogyasztásának hiányával, azaz C-vitamin-hiánnyal magyarázható. Kristályos formában Szent-Györgyi Albert izolálta paprikából, a szerkezetét még ekkor sem ismerték. Megfázás ellen? Linus Pauling aki maga is sokszor szenvedett súlyos megfázástól - állította, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb. Harminc kutatás eredményeire hivatkozik, de az nem derül ki, hogy milyen alapon válogatott, és milyen minőségű 6 Minden jog fenntartva.

7 kutatásokat. Könyvet is írt a vegyület ilyen célú alkalmazásáról, amelyben napi 1-18 gramm C-vitamint javasolt. Kétségtelen, hogy a C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, mivel hiányában egyes fehérvérsejt-típusok működése korlátozott. Az úgynevezett Cochrane Együttműködés 56 olyan placebókontrollos vizsgálat eredményeit összesítette, amelyekben a C-vitamint megfázás megelőzésére vagy a tünetek csökkentésére, legalább 200 mg-os napi adagban alkalmazták. Az eredmények szerint a C- vitaminfogyasztás nem csökkenti a megfázásos betegségek előfordulási gyakoriságát, csak azok között, akik nagyfokú fizikai igénybevételnek voltak kitéve (katonák, futók, stb.). Ami a betegség lezajlását illeti, a betegség időtartama mintegy 8-13%-kal csökkent, ami statisztikailag ugyan létező, de összességében a beteg szempontjából alig értékelhető különbség. A tünetek súlyossága is kismértékben csökkent. A hazánkban gyakran fogyasztott zöldségek, gyümölcsök aszkorbinsav-tartalmát ismerve bátran kijelenthető, hogy a kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szükséges napi C-vitaminmennyiséget. Jelenlegi tudásunk szerint a C-vitamin-pótlás olyan esetben indokolt, ha az étrenddel nem oldható meg a megfelelő vitaminbevitel. Ilyen esetben a javasolható adag kb. 100 mg. A nagy dózisú C-vitaminterápia hívei figyelmen kívül hagyják azokat a kutatásokat, amelyek szerint napi 400 mg C-vitamin fogyasztása felett a vérben és az immunrendszer sejtjeiben már nem emelkedik tovább a vegyület mennyisége, ugyanis a felesleg a vizelettel igen gyorsan kiürül. Variációk a témára Én ilyenkor a mézes és citromos tea kúra híve vagyok. Szoktam szedni csipkebogyót és általában azt szoktam ilyenkor inni. Valamint gyümölcsöket, melyben sok C-vitamin van azokat eszem. Reggel meginni 1 kifacsart citromnak a levét fél pohár vízzel. A megelőzésre törekszünk. Ilyenkor még több gyümölcsöt fogyasztunk főleg narancs, grapefruit. Ennek hiányában C-vitamint fogyasztunk vagy pezsgőtabletta, vagy szopogatós tabletta formájában. Tea citrommal, de nem túl forró teába csepegtetve, mert akkor nem használ, mert lebomlik a C-vitamin. 7 Minden jog fenntartva.

8 Napi 300 mg C-vitamin megelőzésre Megelőzés gyanánt sok-sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt eszünk (pl.savanyú káposzta, citrom, narancs, cékla stb.) Megelőzésképpen már nyár végén elkezdem szedni a C-vitamint egész tavaszig, így ha meg is betegszem sokkal hamarabb gyógyulok meg Az én módszerem: sok-sok narancs, citrom, banán, alma, kivi és minden télen fellelhető gyümölcs. A húsok mellé paradicsom, paprika, káposzta, saláta, hagyma. Saját szedésű csipkebogyótea, mézzel dúsítva Megelőzés gyanánt minden nap kiwit és narancsot eszem magas C-vitamin tartalmuk miatt, 2-2 szemet általában. Ilyenkor a gyerekekkel együtt c vitamint és természetesen sok narancsot, mandarint és almát fogyasztunk. Ha a gyerekeim unják, vagy nem akarják megenni, akkor gyümölcssaláta formájában kínálom nekik. Először is sok C-vitaminnal teli gyümölcsöt eszünk. Pl. narancs, pomeló, mandarin, stb. Persze a citromos tea is hatásos mézzel. Ezeket megelőzésként használjuk, a c vitamin készítményeket, tablettákat viszont, ha már megfáztunk kezelésként használjuk. Megelőzésre a legjobb módszer, ami az egész családnak bevált, a savanyú káposzta. Savanyúkáposzta az extra C-vitamin, nyersen. Remek vitaminbomba megfázás esetén a cékla és a torma. Mindennap kifacsarok egy citromot és megiszom a levét. Sok friss gyümölcs, naponta 2 liter tea gyümölcslé fogyasztása, gyakori kézmosás, szellőztetés, hetente több alkalommal savanyított káposzta fogyasztása. Még a tél kezdetekor elkezdek csipkebogyó teát inni akácmézzel. Gyakran eszem savanyú aprókáposztát. Fokhagymás pirítós, nyers céklás savanyúkáposzta-salátával, citromos tea 8 Minden jog fenntartva.

9 A gondolat Íme egy, a beérkezett válaszok közül: Kezelésre: mézes tea, sok alvás (ha megoldható) és a gondolat, hogy a kis immunrendszerem hogy küzd és győzi le a bacikat/vírusokat. Első olvasatra mókásnak tűnő megjegyzés, mégis óriási igazságot takar. Akarjuk vagy nem, az agyunk igenis részt vállal egy betegség lefolyásában. Ma már mindenki hallott az úgynevezett placebo hatásról. (ha nem, akkor itt részletesebben elolvasható) M. Brooks egy kutatása során azt tapasztalta, hogy még akkor is hat rá a placebo, ha pontosan tudja, hogy épp placebohatásnak van kitéve. Lényeg a lényeg: lehetséges, hogy megfázás alatti ténykedéseink egy része placebó hatáson alapul, az itt leírt módszerek némelyikénél is látni fogjuk, hogy tudományos kutatás egyelőre nem támasztja alá a működését, de mit foglalkozunk vele? Ha jobb tőle, hát jobb. Azt is tudjuk, hogy az elkeseredés, negatív gondolkodás, önsajnálat ront a dolgok folyásán. A gondolatok elterelésére, illetve a közérzet ilyetén javítására alapoz a következő két beküldött megoldás is :) Az is bizonyított, hogy a nevetés, jókedv fokozza az ölősejtek aktivitását, vagyis serkenti az immunrendszert. Két beküldő ezt az elméletet alkalmazza: Ha már betegek vagyunk, az első napon, amikor lázzal otthon nyomjuk az ágyat, ne szedjünk be rögtön mindenféle pirulát, a szervezet le tudja győzni magától. Hiszen a láz természetes védekező reakció, ne iktassuk ki a test védekező rendszerének próbálkozásait. Ha persze nem múlik a láz, természetesen kezelni kell, sok pihenés, és filmezés, elvonja a figyelmet a kellemetlen tünetektől. Hársfatea nagy mennyiségben, plusz egy-két Negro, hozzá egy vidám film, hogy elterelje a figyelmem a rossz közérzetről. 9 Minden jog fenntartva.

10 Izzadás és fürdők Az orvostörténetben is nagy hagyománya van az izzasztásnak, de az izzadás nemcsak terápiás célokat, hanem szórakoztatást is szolgált. Az ókori római therma vagy thermae nem egyszerűen uszodák, vagy kádfürdők voltak, hanem hideg-, meleg- és gőzfürdők. A laconicum az izzasztókamra, a sudatorium az izzasztó fürdő elnevezése volt. Az forró fürdő az izzasztás egyik formája, ne gondoljuk, hogy a vízben nem izzadunk. Néhány figyelmeztetéssel azért élni kell: szívbetegek számára a forróság megterhelő lehet, konzultálni kell a gondozást végző kardiológussal, hogy az adott állapotban mekkora a terhelhetőség, Tekintve, hogy sok más házi recept létezik, jobb, ha ők másféle kúrával próbálkoznak. kismamák szintén ne üljenek forró fürdőbe. Magas láz esetén szintén kerülendő mind a szauna, mind a forró ülőfürdő. Ügyelni kell az izzadás során elveszített folyadék pótlására. Ezt megejthetjük a könyvben taglalt gyógyteák bármelyikével is. Izzasztás gyógynövényekkel A hagyományos népi orvoslás izzasztó hatásúnak tartja a hársfavirágzatot és fekete bodza virágot. Az izzasztás mechanizmusát tudományosan még nem igazolták, de ezeket a növényeket egyébként is gyakran használjuk megfázásban, például köhögéscsillapító hatásuk miatt, ha izzasztanak is, hát az csak jó. A láz csillapítása: A láz természetes védekező reakció, hiszen célja éppen a magasabb hőmérsékletet nem tűrő kórokozók kiirtása. Újabb kutatások azonban arra is rávilágítottak, hogy nemcsak a kórokozókra való közvetlen hőhatás miatt hatásos a láz, hanem bizonyos immunsejtek aktivitása is fokozódik a magasabb hőmérsékleten. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy 38,5 alatt nem érdemes lázat csillapítani. Ennél magasabb lázat mindenképpen szükséges, hiszen a túl magas hőmérséklet a szervezet saját fehérjéiben is kárt képes tenni. A lázcsillapítás történhet gyógyszeresen, vagy hűtéssel. Ilyenkor kellemesen langyos vízbe üljünk, és csak úgy engedjük hozzá a hideget. A hűtőborogatás: priznic csak akkor ér valamit, ha az egész törzset betekerjük. Ha a lepedő átmelegedett, rázzuk ki. 10 Minden jog fenntartva.

11 Variációk a témára Bár nem mindenki ajánlja, én, ha megfázok, mindig elmegyek szaunázni. Ez nagyon jó és hatékony, mivel így kiizzadod a betegséget. A legjobb a kb. 60 fokos szauna, eukaliptusz aromával, amely tisztítja a légutakat. Amikor érezzük a betegség kezdetének előjeleit: Kellemesen meleg vízbe kell belefeküdni nyakig, amikor úgy érzi az ember, hogy megszokta a meleget, na, akkor el lehet kezdeni engedni hozzá még a forró vizet, elviselhetőig. Akkor jó, ha már a fejbőröd is izzad! Még egy jó ideig kell ott izzadni, utána gyorsan be az ágyba, jól betakarózni. Közben a folyadékpótlásról se feledkezzünk meg! Kakukkfüves fürdő, amikor még csak kicsit legyint meg a nátha szele. Így készítsd el: 80 gramm kakukkfüvet forrázz le egy liter vízzel. Hagyd állni 20 percig, majd keverd a fokos fürdővízbe percet tölts el a kádban, lehetőleg úgy, hogy a szívtájék már ne érjen bele a vízbe. Utána irány az ágy, mindenképpen feküdj le percre. Kamillatea, jó nagy pohárral, jól beöltözöm, pulcsi, melegítő, nyaksál stb., bebújok az ágyba, rá két takaró, reggelre semmi bajom. Nekem bevált a forró vízben állás: amikor megfázom, csak a lábamat teszem olyan forró vízbe, amit csak elbír a lábam, másnapra jobban vagyok. Egy forró lábfürdő pár csepp illóolajjal és közben egy nagy bögre mézes, valódi citromos teával elkerülhető a megfázás, ha az átfagyás után gyorsan megejtjük! Megelőzésnek folyamatosan csipkebogyó, citromfű tea, mézzel, citrommal, ha pedig mégis kitört a baj, akkor hagymatea és az előző keverék minél forróbb fürdővel, vastag meleg takarókkal minden mennyiségben, izzadás. Tengeri sós, illóolajos (pl. eukaliptusz, teafaolaj) fürdő, plusz kamillateás inhalálás. 11 Minden jog fenntartva.

12 Légtér, inhalálás, aromák Szinte magától értetődő, hogy a légtér fertőtlenítésére a gyakori szellőztetés javasolt. Sajna a vírusok pár órán át életképesek a gazdaszervezeten kívül is, azaz a levegőben. (Meg kilincsen, számítógép-billentyűzeten stb.) A másik dolog a légtérrel kapcsolatban, hogy miért ne használjuk ki éppen a levegőt a jobbulásunk érdekében? Ráadásul számos aroma, illóolaj a levegő fertőtlenítésére is alkalmas. Az orrdugulás kezelésére alkalmazható gyógynövényi készítmények nem érösszehúzáson alapulnak, mint az orrcseppek (orrcseppekről és orrcsepp-függőségről itt olvashatsz), hanem illóolajakat tartalmaznak, melyek fokozzák az orrváladék termelődését, csillószőrök működését, helyi hidegérzettel javítják a tüneteket. Bizonyos illóolaj-összetevők antibakteriális hatással is rendelkeznek. Nemcsak orrcsepp vagy orrkenőcs, hanem inhalálás, mellkaskenőcs, cukorka formájában is alkalmazhatók. Eukaliptusz: az egyik legnagyobb forgalmú illóolaj. Főösszetevője a cineol váladékoldó, antibakteriális hatású. Szájon át alkalmazva panaszokat okozhat, de inhalálással nincs káros hatása. Kakukkfű: fő hatóanyaga a timol. A gyógyszertárban recept nélkül is kapható elixir thymi is ezt tartalmazza. Hörgtágító, váladékoldó hatású. Borsosmenta: hatóanyaga mentol. Orrdugulás elhárítására alkalmas. (Bélrendszeri panaszokra és epehajtásra is használják) Az orrmelléküregek (arcüreg, homloküreg) váladékkal való telődését érdemes megelőzni az orrjárat tisztántartásával. Ha nem sikerült, lehetséges, hogy antibiotikumra is szükség lesz. Ilyenkor is jó kiegészítő terápia a gőzölés és az infralámpa. Variációk a témára Gyakori kézmosással is védekezhetünk a fertőzés ellen. Naponta többször, alaposan, szappannal mossuk meg a kezünket a körmök alatt is. Az alapos kéztörlés is segít a kezünkön lévő vírusok eltávolításában. Naponta többször is szellőztessünk ki alaposan és legalább 15 percet töltsünk a szabad levegőn. Kerüljük a poros, füstös helyiségeket. 12 Minden jog fenntartva.

13 Este a fürdővízbe a gyermekeimnek teszek levendula illóolajat, felnőttnek teafa illót is. A légteret próbálom tisztítani oly módon, hogy szegfűszeg, citrom, fahéj illóolajakat tartalmazó károsanyag-mentes oldatot fújok a szobákba, szellőztetés után. A radiátorra helyezett vízbe eukaliptuszt csepegtetek, ez párolog, tisztítva, frissítve a levegőt Nekem a megfázás kezelésére a gőzpára a legjobb gyógyszer, a forró gőz gyógyít és nekem a kamillás és az eukaliptuszos gőzölés a legjobb. Tisztítja a járatokat nedvesen tartja a nyálkahártyát. Inhalálás kamillával, amit egy edényben forró vízzel leöntünk. Terítsünk magunkra egy kendőt, és hajoljunk az edény fölé. Lélegezzünk ki és be percig, amíg gőzölög, utána sapkával, vagy kendővel melegen tartjuk a fejünket és percet pihenünk. Kamillateába mentolos illóolajat csepegtetek, és azzal inhalálok. Feldarabolt nyers hagyma illatát is be lehet szívni, nagyon jól tisztítja légutakat. Gőzölés sóval: felforralt sós víz (egy liter vízbe 3 evőkanál sót kell tenni), amikor felforrt még kamillát is teszünk bele, úgy gőzölünk. Nálunk nagyon bevált módszer, csak ajánlani tudom, Gőzölés arcüreggyulladásra, bedugult orra: 2 liter vizet felforralok, 1 evőkanál sót és 1 teáskanál szódabikarbónát teszek hozzá Nagy fazékban kamillát főzök és eukaliptusz-olajat cseppentek bele. A forró gőz fölé hajolok, és jó nagyokat lélegzem a meleg illatos levegőből. A megmaradt kamillás-eukaliptuszos vizet pedig elpárologtatom a lakásban. Nemcsak gyógyít, de nyugtat is, ezért mélyen alszom a gőzölés után. Először is egy jó erős kamilla főzettel inhalálunk. Utána pedig egy forró fürdőt veszünk, és lefekszünk pihenni pár órára! Ez a leghasznosabb, amit ilyenkor tehetünk! 13 Minden jog fenntartva.

14 Megfázás, nátha kezelésére nagyon jó az eukaliptusz, citrom vagy kakukkfűolajos inhalálás Egy kis lándzsás útifű illóolaj párologtatása. Fél liter vörösbor, cukor, majd felforralni. Forró gőzzel inhalálni, majd meg inni. Utána alvás. nekem mindig bejön. Megfázás, nátha kezelésére nagyon jó az eukaliptusz, citrom vagy kakukkfűolajos inhalálás Megelőzésként Béres csepp+c vitamin és sóbarlangba járunk a 3 éves kisfiammal, még nem voltunk betegek az idén Naponta legalább két alkalommal infralámpával kezelem magam negyedóra időtartamra, utána tengervizes orrspray-t használok és hagymateát kortyolgatok, sok-sok mézzel. Torokfájás kezelésére nekem a legjobban bevált módszer az enyhén sós vízzel toroköblítés. Ha kezd eldugulni az orrom Salvus vizet öntök orrspray-es tartóba ezzel néha spricc mindkét orrcimpába. Ha köhögök, akkor Salvus-vizet iszom, remekül feloldja a lerakódást. 14 Minden jog fenntartva.

15 Gyógynövényteák A teázásnak az az előnye is megvan a benne feloldott gyógynövényi hatóanyagokon kívül, hogy a bőséges folyadékbevitellel elősegítjük, hogy a légutakban letapadt nyák felhíguljon. Bíbor kasvirág Az echinacea kivonata fokozza az úgynevezett falósejtek aktivitását, valamint vírusellenes, baktériumellenes, gombaellenes hatóanyagai is vannak. Megfázás, felső légúti betegségek esetén akkor hatásosak az echinaceakivonatok, ha a betegség kezdetén kezdjük szedni. Ez esetben gyorsítja a betegség lefolyását és enyhébbek lesznek a tünetek. A vizsgálatok többsége szerint a tartós, megelőzést célzó echinacea-szedés nem indokolt, mert nem csökkenti a légúti megbetegedés kockázatát. Kamilla A kamilla vizes kivonata (tea) nyugtató hatású és hasi görcs oldására alkalmas, a lipofil, tehát zsíroldékony kivonatának viszont elsősorban gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása jelentős (illóolaj). Alkoholos kivonata pedig tartalmazza mind a vízoldékony, mind a zsírban oldódó vegyületeket is. Csipkebogyó Elsősorban C-vitamintartalma miatt jelentős (tízszer magasabb a C-vitamintartalma a citroménál), de számos más hasznos vegyületet is tartalmaz: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A-vitamin.... Hársfa A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak, így meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiváló. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A hársméz nyugtató, antiszeptikus hatású. 15 Minden jog fenntartva.

16 Variációk a témára Már a kezdeti tünetek megjelenésekor kamillateát iszunk, annyira bevált, hogy már az elején lenyomjuk, így hacsak nem valami komoly vírus, akkor nem esünk bele nyakig. Hónapok óta nem volt beteg a család. Megelőzés céljából hetente többször iszom gyógyteákat. Pl.: bíbor kasvirág, csalán, kamilla, körömvirág. A mi módszerünk a megfázás közbeni illetve utáni köhögésre rendkívül alkalmas! A neve pedig a diótea! A diótea elkészítése nagyon egyszerű, csak fogjuk a diót, nagyobb darabokra összevágjuk, majd forrásban lévő vízbe dobjuk, ezután mézet teszünk bele, elvileg olyan sűrűnek kell lenni-e mint egy szirup! Higgyétek el, nagyon jó módszer már az nap elmúlik a köhögés! Nálunk a jó öreg kamilla tea a bevált praktika, (megelőzés-kezelés egyaránt), de ha ez sem segít akkor inhalálni szoktunk. Megfázás kezelésére: zsályatea mézzel, nálam ez a tuti befutó Jól bevált módszer köhögésre a hársfa tea kakukkfűvel. A makacs lerakodást jól kezeli. Sok méz fogyasztása, ill. gyógyteák pl. kamilla, akácvirág, hársvirág, borsmenta. 4 gyógynövényvirág-tea: kamilla, bodza, hárs, csalán. Keveset teszek mindegyikből, egyet forr és kész. Frissen hűtöm és fogyasztják. Napi 2-3 liter, jó meleg tea hársmézzel, citrommal. A csipkebogyó termését hideg vízzel felöntjük, egy éjszakát állni hagyjuk, ez idő alatt kioldódik az értékes hatóanyag, majd meglangyosítva mézzel fogyasztjuk. 16 Minden jog fenntartva.

17 Gyömbér Na, ez az a módszer, amelyről tudományos források nem állnak rendelkezésre. A gyömbér bizonyított hatással rendelkezik hányinger, hányás, utazási rosszullét kezelésében, de nem tudunk róla, hogy megfázás tüneteinek csökkentésében hatása lenne. De kit zavar? Az alábbi beszámolók szerint működik, károsnak meg nem káros. Variációk a témára Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Kis darab gyömbért egy liter vízben megfőzni és forrón meginni. Hevít, tüzesít, izzaszt. A legjobb ital megfázáskor. Meghűlés ellen gyömbértea! Hogyan? Körülbelül 2 centit vágj le egy friss gyömbérgyökérből, és forrázd le 3 deci vízzel. Hagyd állni 20 percet, utána ízesítsd mézzel és citrommal, mintha sima tea vagy limonádé lenne. Melegen kortyold! Ha kicsit csíp, az teljesen normális, nagyon jó tisztító, fertőtlenítő hatású, valamint belülről fűti a szervezetet. Gyümölcstea 1 csapott kávéskanál reszelt gyömbérrel Ezt a módszert anyukámtól ismerem és már rengetegszer bevált. 2 dl forró vízbe vagy hársfateába 2 evőkanál mézet (akácméz), 1 teáskanál őrölt gyömbérport teszünk. Ezt kikeverjük, és ezt lassan elkortyolgatjuk. (Csípős hatású, de nagyon hasznos megfázás influenza torokfájás nátha tünetei enyhítésére, stb). Melegen betakarózunk, és úgy fogyasztjuk a teát. Jó tanács: 100-as papírzsepit tartsunk magunk mellett. Ha a teát megittuk, legalább 2 órán keresztül ne igyunk és együnk, mert így jobban tud hatni. 2 evőkanál mézet, 1 teáskanál őrölt gyömbért 2 dl forró vízzel felöntünk és elkeverjük. Ha elkeveredett, lassan kortyolgassuk el. Torokfájásra, nátha ellen használjuk. Tisztítja a légutakat és antiszeptikus hatású. Gyömbéres limonádét iszom, általában langyosan. 17 Minden jog fenntartva.

18 Fokhagyma Nem készítettem statisztikát a beküldött módszerekből, de alighanem a fokhagyma kiemelkedő helyen szerepelt. Nem véletlenül. A középkorban járványos betegségek megelőzésére használták. Többféle hatóanyaga is van, legjelentősebbek az alliin és az ajoen (köztitermék az allicin). Antimikróbás hatása tudományosan igazolt. Egyéb területeken is alkalmazzák, mert csökkenti a rossz koleszterin-szintet, gátolja az érelmeszesedést. Daganatellenes hatását jelenleg kutatják. Variációk a témára Egy gerezd fokhagymát összezúzok, egy kanálba beleteszem és mézet csurgatok rá, és hamm. Reszeljünk le három-négy gerezd fokhagymát és keverjük el egy pohár natúr joghurtban. A fokhagymás keveréket öblítsük le két érett citrom vagy narancs kifacsart levével. Ezt a csodareceptet érdemes hetente két-három alkalommal megismételni, reggeli előtt. Esténként 1-2 gerezd fokhagyma feldarabolva vagy fokhagymanyomón átnyomva, egy evőkanál hársmézzel. Nekem megelőzés gyanánt a 10 napig 98%-os alkoholban áztatott préselt fokhagyma segít! 3x20 cseppet iszom belőle már évek óta és nemcsak a megfázás ellen hatásos, hanem remekül átmossa ez érfalakat is! Megelőzésre: egy liter víz, 30 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál méz, 4 egész citrom. A fokhagymát lehéjazzuk, aprítjuk. A citromot a héjával együtt apróra vágjuk, mixerben összeelegyítjük a fokhagymával együtt, majd egy liter vízzel a főzőlapra helyezzük, felforraljuk. Kihűlés után leszűrjük és üvegbe öntjük, hűvös helyen, ill. hűtőszekrényben tároljuk. Naponta fél decit igyunk 6 hétig évente kétszer megismételve. A házi praktikát megfázás kezelésére használjuk. Két-három gerezd fokhagymát lereszelünk, pár csepp citrom levét és egy pici olívaolajat keverünk össze. Reggel és este egy teáskanálnyit fogyasztunk belőle. Egy kanál reszelt torma, 1 kanál méz, 1-2 gerezd fokhagyma összetörve. A hármat összekeverjük, és így fogyasztjuk. Bár elsőre furcsa íze van, de kitisztítja a légutakat. A nagymamám receptje. 18 Minden jog fenntartva.

19 Vöröshagyma A másik tuti befutó a vöröshagyma volt, számtalan feldolgozási móddal. Szintén nem áll rendelkezésünkre kutatási eredmény a hatásmechanizmusával kapcsolatban de poliszacharidtartalma miatt elképzelhető, hogy immunmoduláns. Engem is meglepett hányan esküsznek rá. Variációk a témára Vöröshagymából készített tea megfázás, influenza kezelésére: Vöröshagymát héjastól alaposan megmosunk, összevágunk, majd húsz percig főzzük egy liter vízben. Két evőkanálnyi mézzel, citrommal ízesítve kell elkortyolni egy napon keresztül. Vagy egészben, vagy csak a vöröshagyma héját forró vízben áztatni kb. 1 órán át. Ezután teaként gyerekeknek is adhatjuk Köhögés kezelésére a bevált módszerünk: 2 evőkanál cukrot kell karamellizálni, aztán felönteni fél liter vízzel és hozzáadni egy fej vöröshagymát. Ezt az egészet jól összeforralni és melegen meginni. Két-három fej vöröshagymát megmosunk alaposan héjastul, és összevágjuk. Főzzük néhány percig egy liter vízben, ízesítjük szárított kamillával. Megpirítunk három evőkanálnyi barna cukrot, és felhígítjuk a hagymafőzettel. Mézzel édesítve isszuk, aprókat kortyolgatva. A vöröshagyma remek gyulladáscsökkentő. Torokfájás esetén tessék szépen nyersen enni. Köhögésre kisebb edényben héjastól megfőzni és ennek a levét üresen vagy mézzel elfogyasztani garantáltan felszaggatja a lerakódást. A hagymatea (vöröshagyma héja megfőzve), valamint a lesózott hagyma (vékony vöröshagyma-szeleteket picit megsózunk, kicsit állva hagyunk) Apróra vágott nyers vöröshagymát tenni a tányérba és forró hús- vagy zöldséglevest rámerni és megenni. Nagyon jó megfázás kezelésére. Ha már köhögés van, vöröshagyma szép, egészséges külső héját, kevés karamellizált cukorral keverjük, majd vízben egy pillanatra forr és kész. Frissen hűtöm és pici citromot hozzáadva fogyasztható. 19 Minden jog fenntartva.

20 Fekete retek Variációk a témára Torokfájás, rekedtség kezelésére: méz és fekete retek (reszelve) összekeverve, naponta többször kanalazni belőle. Nagyon erős illata van, de bevált. Torokfájáskor egy fekete retek belsejét kivájom, megtöltöm mézzel. Ezt este készítem el és reggel pedig megiszom. Egyáltalán nem rossz ízű, viszont jól tisztítja a légutakat. Köhögésre: fekete retek kettévágva, kivájva és mézzel vagy cukorral megtöltve állni hagyjuk pár órát, ezt az elegyet kikanalazva fogyasztjuk. Hatásos! 20 Minden jog fenntartva.