Az Állami Számvevőszék szervezete és működése február 24.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Állami Számvevőszék szervezete és működése 2011. február 24."

Átírás

1 Az Állami Számvev mvevőszék szervezete és s működésem

2 2 Tartalom A számvev mvevőszéki ellenőrz rzés s törtt rténelmi gyökerei Az Állami Számvev mvevőszék k jogáll llása, az államszervezetben elfoglalt helye Az Állami Számvev mvevőszék k szervezete és s irány nyítása Az ellenőrz rzések és s hasznosításuk suk A számvev mvevőszéki munka minőségének nek fejlesztése se A helyi önkormányzatok nyzatok gazdálkod lkodási rendszere ellenőrz rzésének megújítása

3 3 A számvev mvevőszéki ellenőrz rzés történelmi gyökerei

4 4 Európában éve jelentek meg a mai számvevőszékek előzményei, először Németországban és Belgiumban 1870-ben jött létre történelmi elődünk, az Állami Számvevőszék től Magyar Királyi Legfőbb Állami Számvevőszék (LÁSZ) 1949-ben megszüntették a LÁSZ-t.. A kormány hatáskörébe került az állami ellenőrzés irányítása és központi szervezete. A rendszerváltás előestéjén az október 23-i Alkotmánymódosítással újra létrejött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) október 28-án fogadták el az évi XXXVIII. törvényt az ÁSZról. A több mint 20 év alatt alatt számos törvény szélesítette az ÁSZ ellenőrzési jogosultságát, illetőleg tovább erősítette függetlenségét.

5 5 Az Állami Számvev mvevőszék k jogáll llása, az államszervezetben elfoglalt helye

6 6 Jogállását meghatározza, hogy a demokratikus jogállam működésének garanciális feltétele a közpénzek és a közvagyon felhasználásának jogszerűsége, átláthatósága, elszámoltathatósága, az Állami Számvevőszék az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, az állam legfőbb pénzügyi ellenőrző szerve, a demokratikus államberendezkedés egyik garanciális alapintézménye, a közpénzek és a közvagyon hasznosítását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, politikailag és szakmailag független szervezet, ellenőrzéseit utólagosan törvényességi, célszerűségi és eredményességi szempontok szerint végzi.

7 7 Függetlenségének biztosítékai csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, az ÁSZ-ról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata kell. az elnök és az alelnökök megválasztásához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogató szavazata szükséges. Az elnököt és az alelnököket az Országgyűlés 12 évre választja és újraválaszthatók, az elnök és az alelnökök mentelmi joggal rendelkeznek; politikai tevékenységet nem fejthetnek ki, az elnökre és az alelnökökre, valamint az ÁSZ főtitkárára, vezetőire és számvevőire szigorú összeférhetetlenségi előírások és vagyonnyilatkozattételi kötelezettségek vonatkoznak, önállóan állítja össze az állami számvevőszéki fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a Kormány a központi költségvetés, illetve a zárszámadási törvényjavaslat részeként terjeszt elő az Országgyűlésnek, önállóan állapítja meg (működési) létszámát.

8 8 Az Állami Számvev mvevőszék szervezete és s irány nyítása

9 9

10 10 Az ÁSZ hivatali szervezete (1.) Az ÁSZ mintegy 600 munkatárssal teljesíti feladatát 80% felsőfokú végzettségű, egyharmada többdiplomás szakember, egyharmada a kiemelt idegen nyelvek (angol, francia, német) legalább egyikéből állami nyelvvizsgával rendelkezik.

11 11 Az elnök felelős az ÁSZ munkájának irányításáért, jóváhagyja az ellenőrzési tervet, a jelentéseket nyilvánosságra hozza, részt vesz az Országgyűlés plenáris ülésén, kérdés intézhető hozzá. Az alelnök az elnök által kialakított munkamegosztás szerint részt vesz az Állami Számvevőszék törvényi feladatainak körében koncepcionális, stratégiai szintű elképzelések kialakításában, az ezek megvalósítását szolgáló tevékenységek megalapozásában, valamint a szervezet külső képviseletében. A főtitkár Az elnök irányítása alatt, a jogszabályi és szakmai követelményeknek megfelelően a főtitkár vezeti az ÁSZ hivatali szervezetét, irányítja a Szervezetirányítási és Működtetési Igazgatóságot és egyben a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjének jogosítványait is gyakorolja. Az ÁSZ hivatali szervezete (2.)

12 12 Az ÁSZ hivatali szervezete (3.) Az ellenőrzéseket két igazgatóság végzi a főigazgatók irányítása alatt: Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóság. Az ellenőrzési igazgatóságok ellenőrzési módszerei egységes elvekre épülnek: szabályszerűségi ellenőrzéseket, teljesítmény-ellenőrzéseket végeznek.

13 13 Az ÁSZ hivatali szervezete (4.) A szervezet értékőrző megújítása során támaszkodunk az eddig elért eredményekre. A megújítással célunk, hogy a szervezetet képessé tegyük a folyamatos építkezésre, valamint megfeleljünk a változó környezet kihívásainak. A megújítás részeként korszerű struktúra, kevesebb szervezeti egység és hierarchikus szint; a szervezeti egységek közötti hatékonyabb funkcionális munkamegosztás; az állományi létszám feltöltése; gyakornoki program indítása, gyakornoki képzés; a nyugdíjba vonulók pótlása tapasztalt szakemberekkel.

14 14 Az ÁSZ szakmai-tudományos háttérintézménye A számvevőszéki tevékenységet szakmai műhelyként támogatja az ÁSZ Kutató Intézete. Legfontosabb feladata az, hogy kutatásaival támogassa az Állami Számvevőszéknek az Országgyűlés, illetve a kormányzat számára végzett tanácsadói tevékenységét. Az Intézet kutatási tevékenysége során a számvevőszéki ellenőrzési tapasztalataira támaszkodva összegző, értékelő tanulmányokat, illetve a közpénzügyi rendszer működését és továbbfejlesztési lehetőségeit bemutató háttértanulmányokat készít.

15 15 Pénzügyi Szemle Negyedévente magyar és angol nyelven megjelenő közpénzügyi szakfolyóirat Célja, hogy hiteles képet adjon a pénzügyi rendszerről, a legfontosabb pénzügyi összefüggések tükrében a közszféra és a nemzetgazdaság működésének főbb vonásairól, a felzárkózási, jövőépítési törekvésekről és a kapcsolódó szakmai vitákról. A Szerkesztőbizottság szívesen fogad tanulmányokat a Pénzügyi Szemlében való megjelentetésre!

16 16 Az ellenőrz rzések és s hasznosításuk suk

17 17 Küldetés és jövőkép Küldetés Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét, és járuljon hozzá a jó kormányzáshoz. Jövőkép Az állampolgárok bizalmát élvező, szakmai tekintéllyel rendelkező Állami Számvevőszék ellenőrzéseivel és tanácsaival támogatja az Országgyűlést. Javaslataival a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását, használatát segíti.

18 18 A számvevőszéki ellenőrzési célja: hozzáadott érték teremtése; közpénz megtakarítása; szükséges változtatások kezdeményezése; változtatásokkal mérhető eredmények felmutatása. A vizsgálati tapasztalatok a múltról és a jelenről számolnak be, de alapvetően a jövőnek szólnak. Fontos feladatunk az ellenőrzések során tapasztalt legjobb gyakorlatok széles körű megismertetése, terjesztése.

19 19 Az ÁSZ ellenőrzési felhatalmazását közel 30 törvény részletezi. A törvényi kötelezettségek és jogosultságok megismerhetők az ÁSZ honlapján ( A számvevőszéki ellenőrzések kiterjednek a teljes államháztartásra, az állam kincstári és vállalkozói vagyonára, az államháztartáson kívüli egyes szervezetek gazdálkodására, az Országgyűlésnek beszámolási kötelezettséggel tartozó intézmények működésére, az állami költségvetésből nyújtott támogatás, illetve az állam által meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználására, a pártok gazdálkodásának törvényességére. Az ellenőrzési feladatstruktúra

20 20 ÁSZ törvény évi módosítása Új lehetőségek: - többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek ellenőrzése; - államháztartási alrendszerből támogatásban vagy ingyenes vagyonjuttatásban részesülő szervezet gazdálkodási tevékenysége egészének ellenőrzése.

21 Kapacitás-felhasználás ellenırzési terület szerint egyéb zárszámadás kp.-i ktv.hez kapcs. önkormányzatok elk. á. pénzalapok TB alapok áll. vagyon külföldi tám. áll.házt.on kívüli ezer ellenıri nap

22 Kiemelt, garanciális jellegű alkotmányos feladatok Az Országgyűlés költségvetési jogának gyakorlása szempontjából meghatározóak a költségvetés egészének megalapozásához, tervezéséhez, az elszámoltatáshoz és a zárszámadáshoz kapcsolódó számvevőszéki feladatok. A legfontosabb klasszikus feladat a költségvetési törvény végrehajtásának, a zárszámadásnak az ellenőrzése. Hasonló súlyú a nemzetközi gyakorlatban azonban nem jellemző a költségvetési törvényjavaslat megalapozottságának számvevőszéki véleményezése. 22

23 23 Az ellenőrzések gyakorisága (1.) Éves gyakoriságú ellenőrzések: a költségvetési törvényjavaslat (kivéve, ha nem éves javaslat készül), a zárszámadási törvényjavaslat, az önkormányzatok költségvetési kapcsolatai, az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenység ellenőrzése. Két évenkénti ellenőrzések: a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok és pártalapítványok gazdálkodása.

24 24 Rendszeres ellenőrzések: a költségvetés szerkezeti rendjébe tartozó fejezetek, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az elkülönített állami pénzalapok, a helyi önkormányzatok, illetve a kisebbségi önkormányzatok gazdálkodása (A hatályos jogszabályok nem értelmezik, konkretizálják a rendszeresen előírást, ez az ÁSZ felelősségi körébe tartozik, része függetlensége garanciáinak.). Az ÁSZ-ról szóló törvény szerint a Számvevőszék (eseti) ellenőrzést végez (köteles végezni) az Országgyűlés utasítására. Az ellenőrzések gyakorisága (2.)

25 25 Kiemelt ÁSZ jelentések Plenáris ülésen megtárgyalják és szavaznak róla. Az OGY elnöke kijelöli a jelentést megtárgyaló bizottságokat. Évente kerülnek benyújtásra. Plenáris ülésen az ÁSZ elnöke expozét mond. Országgyűlési nyilvántartásban sorszámot kap. le. A kiemelt jelentések elkészítése az ellenőri kapacitás mintegy 60%-át foglalják Kiemelt jelentések: a költségvetés véleményezése a költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről készített jelentés az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzéséről készített jelentés az ÁSZ éves tevékenységéről szóló beszámoló

26 26 ezer ellenıri nap Kapacitás-felhasználás jogalap szerint éves kétéves rendszeres felkérés (Országgyőlés, Kormány) elnöki döntés

27 27 javaslatot tesz a jogi szabályozásra, Az ÁSZ eszközei, jogosultságai: felhív a törvényes állapot helyreállítására, kezdeményezi a szabálytalanul felvett pénzek visszafizettetését, személyi felelősségre vonást, javasolhatja Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását, bűncselekmény alapos gyanúja esetén bűntető feljelentést tesz, zároltathat anyagi eszközöket pazarló felhasználás esetén, felfüggesztheti a költségvetési finanszírozást beruházások esetén, kármegelőzés céljából.

28 28 Évente nyilvános számvevőszéki jelentés készül, amelyek 1200 javaslatot fogalmaznak meg. Jelentéseink elérhetőek az ÁSZ honlapján. A vizsgálati jelentéseket az Országgyűlés, a miniszterelnök és a felelős miniszterek részére az ÁSZ elnöke kísérőlevéllel küldi meg. A jelentéseket az alkotmányos szervezetek vezetői (a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Legfőbb Ügyész, az országgyűlési biztosok) is rendszeresen megkapják. A médiának megküldjük jelentéseink sajtó-összefoglalóját, fontosabb ellenőrzéseinkről sajtótájékoztatót tartunk. A jelentések nyilvánossága

29 29 A számvev mvevőszéki munka minőségének nek fejlesztése se

30 Az Állami Számvevőszék középtávú stratégiája (I.) Stratégiai irányok: a közszféra átlátható, szabályszerű működésének, a költségvetési felelősség erősítésének támogatása, a szükséges változtatások kezdeményezése, az állami feladatok hatékony ellátásának elősegítése, korszerű belső szervezetirányítás és munkamegosztás, az ellenőrzés-szakmai szabályozási rendszer minőségközpontú fejlesztése, a kommunikációs tevékenység korszerűsítése, az ellenőrzési kultúra színvonalának emelése. 30

31 31 Az Állami Számvevőszék középtávú stratégiája (II.) Folyamatosan fejleszti illetve továbbfejleszti a számvevőszéki ellenőrzés szakmai szabályozási rendszerét (az alkalmazás során nyert tapasztalatok, a nemzetközi fejlesztések és a legjobb gyakorlat figyelembevételével), az ellenőrzések tervezésének módját, az ellenőrzési eljárásokat és az ellenőrzési eredmények megjelenítésének formáját, ideértve a témaválasztást, az ellenőrzések végrehajtásának számítógéppel támogatott, standardizált dokumentációs rendszerét, valamint a jelentések belső struktúrájának korszerűsítését.

32 32 Az Állami Számvevőszék: csak a törvényeknek és az Országgyűlésnek van alárendelve; számvevői elfogulatlanul végzik az ellenőrzéseket, feladatukat a szakmai és az etikai szabályok maradéktalan betartásával látják el; hitelesen tárja fel és értékeli a tényeket; a hibák, hiányosságok megelőzésére, az ellenőrzötteket segítő együttműködésre törekszik; segíti az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást; elkötelezett híve a minőségközpontú működésnek; kész a folyamatos szervezeti megújulásra; szervezetében a munkatársak erkölcsi és anyagi megbecsülése magas szintű, megvalósul a teljesítményarányos bérezés, az esélyegyenlőség és a folyamatos fejlődés; saját működését a gazdaságosság, a hatékonyság, az eredményesség és a fenntarthatóság jellemzi. Alapértékek

33 Az éves ellenőrzési terv (1.) 33 A évi ellenőrzési terv széles körben nyitott, alulról építkező pályáztatással valósult meg: a terv ellenőrzési témáit többfordulós versenyben, adott értékelési szempontok alapján választották ki, az ÁSZ-tól 150, az országgyűlési bizottságtól 23 témajavaslat érkezett, kötöttséget jelentenek a kötelező gyakorisággal teljesítendő feladatok, illetve a tárgyévet megelőzően megkezdett ellenőrzések. A tervkészítés folyamatának megújítása: cél a gördülő tervezés: az egyik ellenőrzés generálja a másikat elv, a szervezeti átalakulással összhangban projekt-szerű ellenőrzés-szervezés, vizsgálatvezetők belső pályáztatása, számvevők kompetencia szerinti besorolása.

34 Az éves ellenőrzési terv (2.) Az éves ellenőrzési terv tartalma: a megelőző évről áthúzódó témák mellett, az adott évben kezdődő és befejeződő, valamint a következő évre átnyúló ellenőrzéseket is tartalmazza; bemutatja az egyes ellenőrzések legfontosabb jellemzőit (célja, indokoltsága, várható eredménye, becsült erőforrás-igénye, kezdési/befejezési időpontja); a évi tervben 56 ellenőrzési témából, 14 (pénzügyi) szabályszerűségi, 40 teljesítmény, illetve 2 átfogó (2010. évről áthúzódó) ellenőrzés. A vezetői információs rendszer részeként az ellenőrzéseket nyilvántartó és nyomon követő adatbázis kezelő rendszer működik (megújítása és a tervezési folyamathoz igazítása a közelmúltban kezdődött meg). 34

35 35 A helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere ellenırzésének megújítása

36 Eddig mire irányult a helyi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzése? 36 a költségvetési és pénzügyi egyensúlyra, az Európai Uniós pénzeszközök felhasználására való felkészülésre, tervezési, gazdálkodási, zárszámadási feladatok kontrolljainak kialakítására, működésére, korábbi ÁSZ ellenőrzések javaslatainak megvalósítására.

37 A 2006 és 2010 évek között: Eddig hogyan történt az önkormányzatok kiválasztása helyszíni ellenőrzésre? 37 a megyei, megyei jogú városi, fővárosi kerületi és a városi önkormányzatokat négyéves, nyilvános ütemezés alapján, nagyközségi, községi önkormányzatok évenkénti kiválasztással, a rendelkezésre álló maradék ellenőrzési kapacitás függvényében.

38 től az önkormányzatok ellenőrzésének célja: a vagyoni, pénzügyi helyzet kockázatainak feltárása, minősítése, a gazdálkodási kockázatok növekedésében a szubjektív (belső) és az objektív (külső) tényezők szerepének értékelése, a vagyongazdálkodásban a belső kontrollrendszer kockázatának és működésének minősítése, az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál a tulajdonosi érdekek érvényesülésének a minősítése, a gazdálkodási rendszer korábbi ellenőrzése során tett javaslatok hasznosulásának utóellenőrzése.

39 39 Önkormányzatok kiválasztása helyszíni ellenőrzésre 2011-ben A kiválasztás alapja a kockázatok előzetes feltárása és értékelése valamennyi önkormányzatnál. A korlátozottan rendelkezésre álló ellenőri kapacitást a magasabb vagyoni, pénzügyi kockázattal működő önkormányzatok ellenőrzésére tudjuk fordítani. Ezt követően a legkockázatosabb önkormányzatoktól az automatikus kiválasztási mutatók erősítését, gyengítését és kiegészítését szolgáló információkat kérünk ( testreszabott tanúsítványban). Ezen információkat is elemezve alapján hozzuk meg a döntést a helyszíni ellenőrzésekről.

40 40 Monitoring rendszer kialakítása: alkalmas a vagyoni, pénzügyi kockázatok figyelemmel kísérésére valamennyi helyi önkormányzatnál (folyamatos jelenlét), lehetővé teszi, hogy a későbbiekben ennek alapján válasszuk ki ellenőrzésre a legkockázatosabb helyzetben lévő önkormányzatokat.

41 Minőségbiztosítási eljárás 41 Az ellenőrzések megbízhatóságának garanciális eleme a többszintű, komplex belső minőségbiztosítási rendszer. Az ÁSZ jelentései a valóságot tükrözik. Ellenőrzési módszerei megfelelnek a nemzetközi standardoknak és EU elvárásoknak. Zárt, technologizált rend érvényesül. Az ellenőrzési alaptevékenység hézagmentes belső kontrollját biztosítja. Támogatja a módszertani fejlesztéseket. A számvevőszéki tevékenység minőségének javítását szolgálja.

42 42 Az ÁSZ hazai kapcsolatrendszere Az ÁSZ kapcsolatrendszerének építése az ellenőrzési kultúra fejlesztését szolgálja. A Számvevőszék vezető szerepet vállal a pénzügyi rendszerrel és ellenőrzésével foglalkozó társadalmi/tudományos egyesületekben. Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával, egyetemekkel, főiskolákkal. Közreműködik abban, hogy a vezetői és pénzügyi ellenőrzés helyet kapjon a graduális felsőoktatási képzésben.

43 Az ÁSZ nemzetközi kapcsolatrendszere Célja az ismeretszerzés, a szakma és a szervezetrendszer fejlesztése. 43 A többoldalú nemzetközi kapcsolatépítés fórumai: INTOSAI (a legfőbb ellenőrzési intézmények nemzetközi szervezete), EUROSAI (az INTOSAI európai regionális szervezete), EURORAI (az európai regionális ellenőrzési intézmények szervezete), EU Kapcsolattartói Bizottság V4+2 (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia, valamint Ausztria és Szlovénia számvevőszéki elnökei együttműködési fóruma). A kétoldalú nemzetközi kapcsolatok: Kétoldalú együttműködési szerződések, Koordinált ellenőrzések, Nemzetközi szakmai képzések.

44 44 Köszönöm m a figyelmet

az elkülönített állami pénzalapok költségvetésének végrehajtásról készített zárszámadásra.

az elkülönített állami pénzalapok költségvetésének végrehajtásról készített zárszámadásra. 2 Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerve. Feladatát az Országgyűlésnek alárendelve látja el. Jogállását és hatáskörét az új Alaptörvény és az Állami Számvevőszékről

Részletesebben

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein Fordítsuk figyelmünket az emberre. Az ő sorsa legyen a fő szempont mindig, minden technikai törekvésben. Soha ne feledjük ezt el diagramjaink és egyenleteink között. Albert Einstein TISZTELT OLVASÓ! Az

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban Költségvetési szervek ellenőrzése II. Előadás Ellenőrzések a közigazgatásban Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági,

Részletesebben

Ellenőrzések a közigazgatásban február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Ellenőrzések a közigazgatásban február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Ellenőrzések a közigazgatásban 1 Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági, felügyeleti és törvényességi ellenőrzések

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

rzési tapasztalatai gyakorlata és s ellenőrz szló elnök Domokos LászlL Kormányzati Ellenőrzési Hivatal konferenciája Balatonöszöd 2011. június 14.

rzési tapasztalatai gyakorlata és s ellenőrz szló elnök Domokos LászlL Kormányzati Ellenőrzési Hivatal konferenciája Balatonöszöd 2011. június 14. Az Állami Számvev mvevőszék k ellenőrz rzési gyakorlata és s ellenőrz rzési tapasztalatai Domokos LászlL szló elnök Kormányzati Ellenőrzési Hivatal konferenciája Balatonöszöd 2011. június 14. Tartalom

Részletesebben

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében dr. Metka Bernadett 2 3 I. Az ÁSZ helye és szerepe - mi is az az ÁSZ? - történelmi elızmények, történelmi és jogi háttér - elhatárolás

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv Gencsapáti Község Önkormányzata 2017. évi belső ellenőrzési terve Bodorkós Ferenc polgármester Kőszegfalviné Pajor Klára belső ellenőrzési vezető Dr. Görög István jegyző 2017. évi belső ellenőrzési terv

Részletesebben

Vázlat az Állami Számvevőszékről

Vázlat az Állami Számvevőszékről 1 Vázlat az Állami Számvevőszékről 2 Tartalom: A számvevőszéki ellenőrzés történelmi gyökerei Az Állami Számvevőszék jogállása, az államszervezetben elfoglalt helye Az Országgyűlés szolgálatában Az Állami

Részletesebben

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS A compliance szerepe az Állami Számvevőszék tevékenységében Előadó: Dr. Farkasinszki Ildikó szervezési vezető, Állami Számvevőszék Compliance szervezeti integritás A compliance

Részletesebben

Közpénzügyek. Alkotmányjog 2 előadások december 4. Lápossy Attila

Közpénzügyek. Alkotmányjog 2 előadások december 4. Lápossy Attila Közpénzügyek Alkotmányjog 2 előadások 2017. december 4. Lápossy Attila A magyar kormányzati rendszer Magyar Nemzeti Bank Költségvetési Tanács Állami Számvevőszék Köztársasági elnök Országgyűlés Kormány

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében

Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása MPGEKE Konferencia, Eger 2011. nov. 3-5. A közpénzügyek válsága

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Dr. Bőcz Sándor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke Budapest, 2012. november 15. A KEHI JOGÁLLÁSÁT, TEVÉKENYSÉGÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai 2014-12-12 15:21:02 Az Állami Számvevőszék tervezési rendszere, az utóellenőrzések szerepe, az adatszolgáltatás és a számvevőszéki

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

dr. Mészáros Miklós jegyző

dr. Mészáros Miklós jegyző PK.: 10.052/2007. Mellékletek: 1.sz. Ellenőrzési kapacitás bemutatása 2.sz. 2008. évi belső ellenőrzési terv-javaslat J a v a s l a t a 2008. évi belső ellenőrzési terv megállapítására Összeállította:

Részletesebben

XI. Miniszterelnökség Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

XI. Miniszterelnökség Kormányzati Ellenőrzési Hivatal XI. Miniszterelnökség Kormányzati Ellenőrzési Hivatal I. A célok meghatározása, felsorolása Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 109. (1) bekezdés 17. pontjában kapott

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2018. augusztus 28.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2018. augusztus 28. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2018. augusztus 28.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata gazdálkodási rendszerének évi ellenőrzése Dr. Sepsey Tamás főigazgató-helyettes

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata gazdálkodási rendszerének évi ellenőrzése Dr. Sepsey Tamás főigazgató-helyettes Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2009. évi ellenőrzése Dr. Sepsey Tamás főigazgató-helyettes Hódmezővásárhely, 2009. november 19. Küldetés és jövőkép Az Állami

Részletesebben

FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN. Budapest, december 6.

FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN. Budapest, december 6. FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN Budapest, 2012. december 6. Szereplők I. Belső ellenőrzés Pályázó/Kedvezményezett Külső ellenőrzések Szereplők II. - Hazai szervezetek Állami Számvevőszék

Részletesebben

4. 249/2000 (XII. 24.) Korm. rendelet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól

4. 249/2000 (XII. 24.) Korm. rendelet az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól A Szervezetfejlesztési célok megvalósítása, controlling rendszer bevezetése Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatánál projekt tárgyára vonatkozó jogszabályok az alábbiak: 1. 1990. évi LXV. törvény a helyi

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

a költségvetés alapján történő gazdálkodás elve a programozás elve EU programokhoz saját forrást biztosítani kell; a teljesség elve minden pénzügyi

a költségvetés alapján történő gazdálkodás elve a programozás elve EU programokhoz saját forrást biztosítani kell; a teljesség elve minden pénzügyi Magyar államháztartási törvény a költségvetés alapján történő gazdálkodás elve a programozás elve EU programokhoz saját forrást biztosítani kell; a teljesség elve minden pénzügyi művelet; a valódiság elve

Részletesebben

JAVASLAT A ÉVBEN ELVÉGZENDŐ BELSŐ ELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATOKRA

JAVASLAT A ÉVBEN ELVÉGZENDŐ BELSŐ ELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATOKRA BUDAPEST-CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐ JAVASLAT A 2007. ÉVBEN ELVÉGZENDŐ BELSŐ ELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATOKRA Készítette: Simon István Benkó Péter belső ellenőrök Előterjesztő: Dr. Szeles Gábor jegyző Budapest-Csepel

Részletesebben

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22.

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22. Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján Előadó: dr. Gál Nóra, osztályvezető, Jogi támogató osztály Bevezető gondolatok 2 Magyarországon 21

Részletesebben

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15.

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15. A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai Kisgergely István, felügyeleti vezető Ellenőrzések célja, időszaka Miniszteriális feladatok Ágazati irányítás Alapítói jogok

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a költségvetési támogatásban részesülő pártok 2012-2013. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 15136 Állami Számvevőszék Iktatószám:

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15.

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15. A belső kontrollrendszer és s a belső ellenőrz rzés kapcsolódási si pontjai a gyakorlatban Görgényi GáborG A belső ellenőrz rzés s helye a belső kontrollrendszerben 2 A belső ellenőrz rzés s feladatai

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására.

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására. Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására Balkay Attila Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Jelentés Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése Tinnye Község Önkormányzata 2019. 19007 www.asz.hu

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

mely készült Alsózsolca Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014 december 18-ai ülésére

mely készült Alsózsolca Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014 december 18-ai ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Alsózsolca Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014 december 18-ai ülésére Tárgy: A 2015-2019. évekre vonatkozó stratégiai ellenőrzési terv elfogadása Tisztelt

Részletesebben

Neszmély Község Polgármesteri Hivatala

Neszmély Község Polgármesteri Hivatala Neszmély Község Polgármesteri Hivatala F O L Y A M A T B A É P Í T E T T, E L Ő Z E T E S, U T Ó L A G O S É S V E Z E T Ő I E L L E N Ő R Z É S ( F E U V E ) S Z A B Á L Y Z A T A 2011. december 20. Elfogadásra

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ALAPÍTÓ OKIRATA egységes szerkezetben

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ALAPÍTÓ OKIRATA egységes szerkezetben AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ALAPÍTÓ OKIRATA egységes szerkezetben Jelen alapító okirat a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és a társadalombiztosítás szerveinek állami felügyeletéről

Részletesebben

"31. A jegyző és az aljegyző" "Az aljegyző. 56/A. (1) A polgármester a jegyző javaslatára pályázat alapján aljegyzőt nevez ki.

31. A jegyző és az aljegyző Az aljegyző. 56/A. (1) A polgármester a jegyző javaslatára pályázat alapján aljegyzőt nevez ki. Cece Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(II.20.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013.(XII.30.)önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Közpénzek és ellenőrzésük

Közpénzek és ellenőrzésük Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közpénzek és ellenőrzésük 2006/2007-es tanév, I. félév ÓRAVÁZLAT Az öt, háromórás előadásra építő, összesen 15 órás, szóbeli vizsgával záruló harmadik alkalommal

Részletesebben

Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása. 37/2016. (XII.14.) határozata

Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása. 37/2016. (XII.14.) határozata Kivonat! Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulási Tanácsa 2016. november 30-i ülésén készült jegyzőkönyvéből: Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának 37/2016. (XII.14.) határozata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT FŐJEGYZŐJE E L Ő T E R J E S Z T É S A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2014. november 27-i ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2015. évi belső

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzata

Balatonakarattya Község Önkormányzata Balatonakarattya Község Önkormányzata Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2016. február 18. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya Község Önkormányzat

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére 6. E L Ő T E R J E S Z T É S Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 17-i ülésére Tárgy: Az önkormányzat 2016. évi belső i tervének jóváhagyása Az előterjesztést készítette:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. - a Képviselő-testülethez. A belső ellenőrzésről

ELŐTERJESZTÉS. - a Képviselő-testülethez. A belső ellenőrzésről Mátészalka Város Önkormányzat J e g y z ő j é t ő l 4700 Mátészalka Hősök tere 9.sz. Tel:(44) 501-364 Fax:(44) 501-367 Száma:./2007. ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez A belső ellenőrzésről Tisztelt

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja Magyar joganyagok - 2018. évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 1. oldal 2018. évi XLVIII. törvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait érintő egyes törvények módosításáról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés október 29-ei ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés október 29-ei ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS ALJEGYZŐJE E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2015. október 29-ei ülésére Tárgy: A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a Komárom-Esztergom

Részletesebben

Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés, Tiszalök Város Önkormányzatának évi belső ellenőrzési tevékenységéről

Éves összefoglaló ellenőrzési jelentés, Tiszalök Város Önkormányzatának évi belső ellenőrzési tevékenységéről Önkormányzatának Belső ellenőre 4465 Rakamaz, Kossuth út 68. Száma:../2014. Éves összefoglaló i jelentés, Önkormányzatának 2013. évi belső i tevékenységéről A jelentésben használt jogszabályi hivatkozások:

Részletesebben

A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben

A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben az Állami Számvevőszék és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Készítette: Dr. Benedek Mária felügyeleti

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására Előterjesztő: Székhely település polgármestere Készítette: Ózdi Polgármesteri Hivatal Belső

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 13-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2017. évi belső i terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ NEVE:

Részletesebben

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai BET X. Ünnepi Szakmai Konferencia Budapest, 2016. február 26. Holman Magdolna Állami Számvevőszék

Részletesebben

Jelentés. Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

Jelentés. Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. Jelentés Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. Az állami tulajdonban (résztulajdonban) lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése 2016. 16016 www.asz.hu

Részletesebben

Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: :34. Parlex azonosító: 1FDUGUU10004

Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: :34. Parlex azonosító: 1FDUGUU10004 Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: 2018-07-16 09:34 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1FDUGUU10004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Egységes javaslat

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő- testület 2009. február 26-i ülésére

Előterjesztés. a Képviselő- testület 2009. február 26-i ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS JEGYZŐJE Előterjesztés a Képviselő- testület 2009. február 26-i ülésére Tárgy: Javaslat az Önkormányzat 2009. évi Éves Belső Ellenőrzési Tervére Előterjesztő: Dr. Nánási Éva címzetes főjegyző

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai

Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása az ÁSZ Transzparencia és integritás a közszférában című konferenciáján Budapest 2015. március 23. Az

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE

AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE A megfelelőségi vizsgálat időtartama maximum 90 nap. Ez a határidő egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható. Ha fenntartó az intézményfejlesztési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz.

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz. ELŐTERJESZTÉS Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 27-i ülésére 5. napirendhez Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: 2013. évi belső ellenőrzés i terv jóváhagyása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről Polgármesteri Hivatal Jegyzőjétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S Önkormányzata 2013. évi belső ellenőrzési tervéről A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6.

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Száma: U-5180-4/2008. Témafelelős: Dr. Sztantics Csaba Tárgy: Tájékoztató az Állami Számvevőszék által végrehajtott Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK ELLENŐRZÉSE LŐADÓ: DR. N ELŐADÓ. NAGY IMRE FELÜGYELETI VEZETŐ BALATONFÜRED ALATONFÜRED,, 2018. SZEPTEMBER 19., 2018. 19. Ellenőrzések társadalmi indokoltsága Széles

Részletesebben

Belső Ellenőrzési Osztály évi stratégiai terv

Belső Ellenőrzési Osztály évi stratégiai terv A Közgyűlés VI-73/314.437/2016. számú határozatának melléklete Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Belső Ellenőrzési Osztály 2016-2020. évi stratégiai terv Hatályos: 2016.01.01.-2020.12.31.

Részletesebben

Külső intézményi kommunikáció

Külső intézményi kommunikáció Külső intézményi kommunikáció Az Állami Számvevőszék társintézményi felülvizsgálatáról készült jelentés kivonata 2016. május A KOMMUNIKÁCIÓS PEER REVIEW JELENTÉS KIVONATA 1. Bevezetés Az Állami Számvevőszék

Részletesebben

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere

Jelentés. Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Jelentés Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése Tiszabő Községi Önkormányzat 2018. 18311 www.asz.hu

Részletesebben

1. A kormánymegbízott

1. A kormánymegbízott 1. A kormánymegbízott 4. (1) A kormánymegbízott a Kormányhivatal vezetőjeként: a) Vezeti a Kormányhivatalt, gyakorolja annak feladat- és hatásköreit; b) Ellátja a költségvetési szerv vezetőjének hatáskörébe

Részletesebben

Ügyiratszám:639-3/2014. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYZAT HATÁLYA

Ügyiratszám:639-3/2014. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYZAT HATÁLYA Ügyiratszám:639-3/2014. SZABÁLYTALANSÁGOK KEZELÉSÉNEK ELJÁRÁSRENDJE SZABÁLYZAT HATÁLYA A Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal, mint az Ávr. 10. alapján kijelölt költségvetési szerv szabályzatának hatálya

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Pandur Erika E L Ő T E R J E S Z T É S a 2019. évi belső ellenőrzési tervről A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez

Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez 15 pontos kérdések 1. kérdés: Mutassa be a pénz és a pénzügyi igazgatási rendszer szerepének alakulását

Részletesebben

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének december 9-i ülésére. 4. napirendi pont

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének december 9-i ülésére. 4. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. december 9-i ülésére 4. irendi pont Előterjesztés címe és tárgya: Az Önkormányzat 2014. évi belső i terve Tárgykört rendező jogszabály:

Részletesebben

DOMOKOS LÁSZLÓ, az Állami Számvevőszék elnöke:

DOMOKOS LÁSZLÓ, az Állami Számvevőszék elnöke: Ülésnap Napirend Felszólaló 2011. május 24. Az Állami Számvevőszékről szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása és lezárása - T/3109 Domokos László elnök DOMOKOS LÁSZLÓ, az Állami Számvevőszék

Részletesebben

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március Az ügyészi szervezet és feladatok Igazságügyi szervezet és igazgatás 2016. március Az ügyészség alkotmányjogi helyzete Elhelyezkedése, szabályozása - az állami szervek rendszerében található - nem önálló

Részletesebben

Cselekvési forgatókönyvek és a társadalmi gazdasági működés biztonsága - A jó kormányzás: új, intézményes megoldások -

Cselekvési forgatókönyvek és a társadalmi gazdasági működés biztonsága - A jó kormányzás: új, intézményes megoldások - Dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke Cselekvési forgatókönyvek és a társadalmi gazdasági működés biztonsága - A jó kormányzás: új, intézményes megoldások - 1 Államhatalmi

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. V. Előadás. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók

Költségvetési szervek ellenőrzése. V. Előadás. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók Költségvetési szervek ellenőrzése V. Előadás A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, a belső ellenőrzésre vonatkozó útmutatók A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott, belső ellenőrzésre vonatkozó

Részletesebben

Ellenőrzési tervjavaslat évi belső ellenőrzési terv

Ellenőrzési tervjavaslat évi belső ellenőrzési terv Makói Kistérség Többcélú Társulása Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Ellenőrzési tervjavaslat 2014. évi belső ellenőrzési terv Ellenőrzési tervet megalapozó kockázat elemzés címe, időpontja:

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2017. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 15-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2016. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ

Részletesebben

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az Polgármester Előterjesztés a képviselő-testület számára önkormányzat rendszerének 2008. ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés alapján Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Intézkedési terv az gazdálkodási

Részletesebben

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK ÉS KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK ÉS KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK ÉS KÖNYVVIZSGÁLATÁNAK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA XXV. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA III. Költségvetési szekció Visegrád, 2017. szeptember 7. Dr. Printz János

Részletesebben

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Vámosmikola, Ipolysági út 9-11.

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2635 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. ÉVES ELLENŐRZÉSI JELENTÉS 2015. 1. oldal, összesen: 10 Az intézmény neve, címe: Az intézmény vezetője: Belső ellenőri álláshellyel

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 4. NAPIREND Ügyiratszám: 5/ 181 / E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület október 28-i nyilvános ülésére. Tárgy: Tapolca Város Önkormányzata 2011. évi belső ellenőrzési munkaterve. Előterjesztő:

Részletesebben

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban 2013. 04. 11. 1 Az előadás részei: Bevezetés 1. Összefoglalás a költségvetési gazdálkodásról 2. Összefoglalás az államháztartás külső ellenőrzésének

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. szám E l ő t e r j e s z t é s számvevői jelentéshez készült intézkedési tervről Az Állami Számvevőszék 2009. június 2-től megszakításokkal

Részletesebben

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE 3. melléklet A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 7. -ának (6) bekezdése alapján szabadalmi elbíráló

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 2010. november 24-i munkaterv szerinti ülésére a 2011. évi belső ellenőrzési terv elfogadására Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Szám: 1- /2014. Előterjesztés

Szám: 1- /2014. Előterjesztés Szám: 1- /2014. Monorierdő Község Önkormányzat Jegyzője 2213 Monorierdő, Szabadság u. 50/A.. Telefon: 06-29-419-103 Fax: 06-29-619-390 E-mail: merdo.hivatal@monornet.hu Előterjesztés a Képviselő-testület

Részletesebben

AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA

AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA Vörös László AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA 2008 2 szerző: Vörös László lektor: Dr. Sztanó Imre alkotó szerkesztő: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 248 3 A kézirat lezárva: 2008. január

Részletesebben

2018. évi belső ellenőrzési terv

2018. évi belső ellenőrzési terv Melléklet a /2017. (XI.23.) határozathoz Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Iktatószám: Edelényi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozó 2018. évi belső ellenőrzési terv Készült: 2017. november 14. Készítette:

Részletesebben

A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti hatóság évi munkaterve

A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti hatóság évi munkaterve A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti hatóság 2019. évi munkaterve A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény

Részletesebben

ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI JELENTÉS

ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI JELENTÉS Iktatószám: 45/2017 ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI JELENTÉS MEDGYESEGYHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2017. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az ellenőrzési terv A belső ellenőrzést a Dél-Békési

Részletesebben

A törvényességi felügyeleti tevékenység tapasztalatai Hajdú-Bihar megyében (2012. január március 31.)

A törvényességi felügyeleti tevékenység tapasztalatai Hajdú-Bihar megyében (2012. január március 31.) A törvényességi felügyeleti tevékenység tapasztalatai Hajdú-Bihar megyében (2012. január 1. - 2013. március 31.) Hajdú-Bihar megye 20 város 1 megyei jogú város 11 nagyközség 50 község 1 megyei önkormányzati

Részletesebben