GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz"

Átírás

1 GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz hó 7. szám Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap

2 BEKÖSZÖNTŐ Május első vasárnapja Anyák Napja. Mire olvassák e sorokat, már tovaszaladtak a napok, de ez cseppet sem von le az ünnep nemességéből. Boldogak lehetnek, akik szemtőll-szembe adhatják át a hála virágait, s nem a temetőbe kell ellátogatniuk. Anyák, nagymamák, dédik szívét érintjük meg, s lopunk szemükbe egy-egy könnycseppet Nekik köszönhetjük életünket! Az már ránk van bízva, hogyan élünk ezzel az adománnyal. Gyermekként, minden olyan szép és egyszerű, ha bánt valaki, csak hazafutunk és vigaszt kapunk. Felcseperedve, már nem arcunkat simogatva szeretget, becézget minket, de érezzük, hogy ott áll mögöttünk és figyeli minden lépésünket, rezzenésünket. Évek múltán, amikor már szülők vagyunk, döbbenünk rá micsoda kincs van birtokunkban, s mint folyó torkollik tengerbe, úgy áradhat az anyai szeretet tovább gyermekünk felé. Egyszer csak észre vesszük, nagy szülővé lettünk. Gondolataikban még visszaköszön nagymamánk gondoskodása, de arra kapjuk fél fejünket, ma már mi simogatjuk, cirógatjuk unokánk buksiját. Ez a földön a legnagyobb gazdagság, ami minden Anyának megadatik. TERÉZ Anya sokaknak volt anyja. Az elesettek gyámolítójának névjegyén a következő olvasható: "A csend gyümölcse az ima. Az ima gyümölcse a hit. A hit gyümölcse a szeretet. A szeretet gyümölcse a béke." Tisztelettel és megbecsüléssel köszöntjük az édesanyákat: szerkesztősége!

3 A FALUHÁZ PROGRAMJA l4.-e: 16 órától Tatai Tóth András országgyűlési képviselő előadása az EU-val kapcsolatos kérdésekről. Vendég: Herzog Edit 28.-a: 13 órától műanyagcikk-vásár 29.-étől Nagyháziné Szahó Bernadett foltvarró kiállítása csütörtökönként: 14:30-tól néptánc oktatás gyermekeknek csütörtökönként: 18 órától gyerekfoci edzés csütörtökönként: 19 órától Várgesztesi Dalkör próbája péntekenként: 19 órától Traccsparti INTERNET HASZNÁLAT: óráig ASZTALITENISZ: óráig A Faluház nyitva tartása: Hétfő: szünnap A többi napokon ig

4 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL Ezen az oldalon lehetőséget biztosítunk Várgesztes Önkormányzatának, hogy hónapról -hónapra munkájukról beszámoljanak. Menoni Gabriella polgármester havi rendszerességgel rendelkezésünkre bocsátja a megválasztása óta történteket a legfontosabb határozatok közzétételével. Örömmel számolhatok be újabb sikeres pályázatunkról. Az IHM-ITP-15 és 16- os pályázatunkon a falu összesen 3 millió Ft-ot nyert, melyhez önrészt nem kellett biztosítanunk. Örömmel: Menoni Gabriella 41/2004. (04.20.) számú határozat Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja Szákszend község csatlakozását a Belső Ellenőrzési társuláshoz. 42/2004. (04.20.) számú határozat Várgesztes Kö/ség Kisebbségi Felépülési Önkormányzat Képviselő-testülete megbízza a DHV Mo. Kft-t a környezetvédelmi pályázat elkészítésével, a pályázat elkészítése díjmentes, támogatás esetén a környezetvédelmi program elkészítésével is a DHV Mo. Kft. bízza meg az önkormányzat. 45/2004. (04.20.) számú határozat Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testülete Nedermann Csaba körzeti megbízott részére nettó Ft jutalom kilízetését rendeli el. 46/2004. (04.20.) számú határozat Vargesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testülete a Várgesztesi Német Nemzetiségi Általános Iskola elnevezésére a körjegyző által benyújtott törvényességi észrevételt elfogadja. 47/2004. (04.20.) számú határozat Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri az általános iskola vezetőjét A Várgesztesi Német Nemzetiségi Altalános Iskola elnevezéséhez szükséges egyeztetéseket lebonyolítsa.

5 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL Az IHM-ITP-16-os pályázaton önkormányzatunk - db számítógépet, chipkártya olvasót és szoftvereket. 1 db nyomtatót Ft összegű pénzbeli támogatást kapott, valamint internet támogatást. Telepítési hely: Várgesztes Faluház. A Magyar köztársaság az liurópai Unióhoz történő csatlakozása alkalmából a községi önkormányzatok helyi ünnepi rendezvényeinek megszervezéséhezés lebonyolítására pályázatot írt ki. ezen pályázaton községünk Ft-os támogatásban részesült.

6 A HÓNAP BESZÉLGETÉSE Pócsiné Gebhardt Ágnes iskolavezetőhöz látogattunk el, hogy a nyári szünet előtt beszélgessünk egy kicsit. Három éve tanítasz Várgesztesen, hogyan gondolsz vissza erre az időre? - Nagyon szeretek itt lenni, úgy érzem a gyerekek is szeretnek. Jó közösséget alkotunk. Nincs könnyű feladatunk, mert nehéz összevont osztályokat tanítani. A nagyobb tananyagoknál jelent ez gondot, de eddig sikeresen vettük az akadályokat. Korábban városi iskolában tanítottál, most kis falusi iskola vezetője vagy, milyen különbséget látsz a kettő között? - Itt sokkal szelídebbek a gyerekek, mint a városi iskolákban. Csúnya szó nem hagyja el a szájukat, nem csavarognak, ide még nem gyűrűzött be a drog. Viszont az összevontság miatt, több feladat hárul a pedagógusokra. A legfőbb jellemző az iskolára a családiasság. Ez néha jó, néha rossz is. A szülőkkel nagyon jó a kapcsolatunk. Új tanító néni érkezett az idén, megkérlek, mutasd he! - Igen, ő Hruby Julianna német nemzetiségi diplomával rendelkezik, hatodik osztályig taníthatja a gyerekeknek a német nyelvet. Napközis tanítónk is megszerezte a középfokú német nyelvvizsgát, emellett technikát, és rajzot is tanít a gyerekeknek. A közelmúltban voltak német versenyen tanulóink, nagyon jó eredményt értek el. Hány tanuló töltötte meg az iskolapadokat ebben a tanévben? - 28 tanulónk van. Egy új kisfiú érkezett pár hete a tatabányai Kodály iskolából, vele vagyunk ennyien. A jövőre nézve egy kicsit fogyni fogunk. Ebben az évben három új beiratkozónk, viszont kilenc gyermek távozik. Sokan költöztek az elmúlt évben Várgesztesre, építkeznek, itt tervezik jövőjüket, bízom benne, hozzánk íratják majd gyermekeiket. Fel tudja-e venni a versenyt, a mi kis falusi iskolánk, szenvednek-e hátrányt a falusi gyerekek? - Ki kell hangsúlyoznom, hogy itt családias a hangulat, míg egy városi iskolában szinte futószalagra vannak állítva a gyerekek. Csak egy példát mondjak: cipőcserére sincs idő. Itt első osztálytól tanulják a németet. Természetesen egy városi nemzetiségi iskolában is tanulhatják ezt, de úgy gondolom az óvoda nagyon fontos előképzést ad ehhez. Beindult újból a népi táncoktatás, a zeneiskola is újabb lehetőségeket biztosít különböző tanszakaival. Hátrányt jelenthet, hogy míg a pesti gyermeknek a szomszédban van a színház, addig nekünk több kilométert kell utaznunk. hogy egy előadást megnézhessünk. Éppen ezért szervezünk ilyen programokat. Legutóbb Budapesten a Két Lotti-t néztük meg. Milyen a kapcsolatotok a zeneiskolával? - Nehéz összeegyeztetni az órákat, de meg tudjuk oldani. A gyerekek szívesen járnak zeneórákra, van, aki a "nagybetűs" életben is célul tűzte ki a zenélést. Mi minden módon segítjük a törekvésüket.

7 A HÓNAP BESZÉLGETÉSE Nemsokára iskolás lesz a kisfiad, itt fog ő is tanulni? - Nem, mert kihasználná a helyzetet. Ismerem öt, visszaélne a kapcsolatunkkal, és égetné a fejemet. Jobban szolgálja majd a fejlődését, ha más kezekbe kerül. Ez elvi kérdés nálam. Van tanuló, aki nyolcosztályos gimnáziumban folytatja tanulmányait? - Igen, jó érzéssel tölt el, hogy van ilyen tanulónk, aki tudásával felvételt nyert, viszont sajnálom, hogy nem tudhatom tovább szárnyaim alatt dédelgetni. Hogyan telik egy tanító néni vakációja? - Június végéig itt vagyok az iskolában, majd augusztus közepén újra. Közte lévő időben kisfiammal szeretnék minél több időt tölteni, s kárpótolni öt az évközi korai ébresztőkért. A családdal közösen, a Balatonra megyünk nyaralni. Nagyon kellemes VAKÁCIÓT, és tartalmas kikapcsolódást kíván neked a:!

8 EGYHÁZI ROVAT "Árra irányuljanak gondolataitok, ami iga/., tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos. Amit tanultatok és elfogadtatok, amit hallottatok és példámon láttatok, azt váltsátok tetté, s veletek lesz a béke istene!" (Biblia) Mária havában, május hónapban minden nap megtartották a májusi litániát. Egyik vasárnapon óta mindig körmenetileg mentek a Mészáros-hegy oldalába felállított Lurdi Máriához. Azonkívül egyenként nagyon gyakran keresték fel ezt a szép helyet. De elzarándokoltak csoportosan az év folyamán Vértessomlóra, Bodajkra (pünkösdkor). Máriaremetére. Csatkára, Kiscellbe és Vérteskeresztre is Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napját május 4 -ét az egész falu munkaszünetiéi ülte meg. Valamikor áldozócsütörtökön volt a húsvéti szentgyónás végzésére kitűzött időszak utolsó napja. Az. új szent Flórián ITa neichi St. Flurian/. Egy faluban valahol okos plébános volt. Nagyon jó ember. Szerette azonban a bort is. Ehhez pénz. is kellett. Az meg mindig kevés volt. hát eladta sorjában a templom szent szobrait. Végül esak Szent Flórián maradt. Ezt már mégsem merte esak úgy, mutyiban eladni. Hát egyszer esak kihirdette a jó híveknek. bog) Szent Flórkán szobrát renováltatni kell kiviteti és a búcsú napiara vadonatúj fog majd a helyén állni. FI is tűnt a Szent Flórián. Titokban eladta Hogyan szerezzen azonban most a búcsú napjára újat? Töprengett Volt a faluban egy illedelmes, komoly, ügyes legényke. Eszébe jutott, hogy azt fogja megkérni, hogv a búcsú napján álljon Szent Flórián szobrának a tartójára. ígért a legénykének pénzt és az belement az alkuba. Párszor ki is próbálták a dolgot. Végre elérkezett a búcsú napja. A falu népe alig várta, hogy templomba jusson Az öreg nénikék voltak most is az elsők a kíváncsiságban és templomba menésben. Benéztek a templomajtón, és szinte elállt a lélegzetük, szemükszájuk nyitva maradt.

9 EGYHÁZI ROVAT Ott állt egy csodásan szép Szt. Flórián a réginek a helyén. Mintha élne, olyan. suttogták. Odébb merészkedtek. Megcsodálták, végigtapogatták lábát. ruhaszegélyét. Egyre több nép jött Némelyik elvégezte megszokott ájtatosságát előtte. A plébános meg izgult, szíve erősebben dobogott. Csak tartson ki az új Szt. Flórián, ne moccanjon, ne pislogasson, nem mosolyogjon! Az álszent állta az ostromot. Mint valóságos szobor állott ottan annak képében, akit helyettesített. Szempillája sem rezdült. Végül beharangoztak. Hogy Szt. Flórián tiszteletének a mise alatt se legyen hiánya, az egyik nénike gyertyát húzott elő és rálelte az új szobor lábára. Meg is gyújtotta. Szállt a füst, de Szt. Flróián nem mozdult. Megkezdődött a szentmise. A plébános olvasta az evangéliumot, elmondta az ünnepi prédikációt Már csak az Ámen hiányzott. De akkor csodálatos esemény tortént. A kis gyertya leégett, a prédikáció végére szétfolyt a tüzes viasz és a lekonyuló égő gyertyabél a kedves szentnek a lábára. Összeszorította a fogait, azonban mégsem birta a fájdalmat. Egy nagy ugrással leszokott az állványról és mint a villám, viharozott ki a templomból. Az emberekben elhűlt a vér. A plébános hidalta át a kínos helyzetet. Ezzel fejezte be ennek az emlékezetes napnak prédikációját: Kedves Hívek, nemcsak manapság, régente is történt sokféle csodálatos esemény Ámen! Május 4. Szt. Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe Május 7. Az egri főszékesegyház felszentelésének ünnepe Május 23. Urunk mennybemenetele (húsvét 7. vasárnapja) Május Pünkösd (a húsvéti időszak utolsó napja)

10 FAKANÁL ROVAT Ideális az idő a gombaszedésre. Gyakori záporok, napsütés. Aki nem csak szedni, hanem enni is szereti a gombát, annak ajánlunk egy pár ínycsiklandó receptet: Gombás sajt: Hozzávalók:- 40 dkg gomba - tubus krémsajt - 6 db tojás - 2 csomó újhagyma - 5 dkg vaj, só, bors Vajon aranysárgára sütjük a karikára vágott hagymát, majd a cikkekre vágott gombát beletéve sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor belenyomjuk a sajtot, kevergetve elfolyósítjuk, majd ráütjük a tojásokat. Addig sütjük, amíg a tojás meg nem nem kocsonyásodik. Pirított kenyérszelettel tálaljuk.

11 FAKANÁL ROVAT Olasz gombás palacsinta: Hozzávalók:- 20 db sós palacsinta - 25 dkg gomba - 2 evőkanál olaj - 1 dob. Paradicsompüré - 1 dl vörösbor - 1 kis fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 20 dkg sajt, só, bors, egy ágacska rozmaring Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd fokhagymát, paradicsompürét, a bórt hozzáadva fűszerezzük. Belerakjuk az apróra vágott gombát, és fedő alatt, kis lángon 5 percig pároljuk. Ezzel a mártással egyenként megkenjük a palacsintákat, úgy hogy minden réteget reszelt sajttal is megszórjuk. A felső lapra csak sajt kerüljön. Forró sütőbe, tolva a sajt olvadásáig sütjük. Az általunk szedett gombát. mindig vizsgáltassuk be gombaszakértövei! Örömteli készítést, és jó étvágyat kívánunk!

12 SPORT OLDAL LABDARÚGÓ MEGYE III: OSZTÁLY 13. forduló április 04. IFI: Almásfüzitő Várgesztes 0-5 Almásfüzitő - Várgesztes 1-12 Gólok: Eigner. Ricva 2. Schlapak. Nagy J. 14. forduló április 11. Várgesztes - Szomód 2-1 Várgesztes - Szomód 1-2 Gólok: Eigner forduló április 18. Mocsa Várgesztes 3-1 Mocsa - Várgesztes 1 3 Gól: Nagy J. 16. forduló április 25. Várgesztes Koppány monostor 2 I Várgesztes- Koppánymonostor 2-3 Gólok: Öller, Ricza / 7, forduló május 02. Kisigmánd Várgesztes 1-3 Kisigmánd - Várgesztes 5-1 Gólok: Eigner, Eck, Nagy J. A bajnokság állása a 17. forduló után: 1. Várgesztes 2. Héreg 3 Szend 4. Szárliget 5. Kisigmánd 6. Vértestolna 7. D.miklós 8. A.füzítő 9. Mocsa 10. Dad 1 l.k. monostor 12.Szomód S

13 SPORT OLDAL KÖVETKEZIK: 18. forduló május óra Várgesztes - Dad 19. forduló május óra Vértestolna - Várgesztes 20. forduló május óra Várgesztes - Héreg 21. forduló május óra Szárliget - Várgesztes 22. forduló június óra Várgesztes - Szend MAGYAR KUPA: 1.forduló Várgesztes - Kecskéd 4-2 Gólok: Eigner 2, Kern, Ricza 2. forduló Várgesztes - Naszály 3-3 Gólok: Eigner Horváth Öller ÖREGFIÚK: 2. forduló Várgesztes - Kecskéd forduló Héreg-Várgesztes forduló Várgesztes - Vértessomló forduló Vértesszőlős - Várgesztes forduló Várgesztes - TBSC 1-11

14 CSATLAKOZTUNK NÉHÁNY KÉP A VÁRGESZTESI MAJÁLISRÓL Horgászverseny a tónál Uniós Várgesztes Kupa A nyertes csapat....és közönsége

15 ELKÖSZÖNŐ A ballagónak sok szerencséi az érettségi vizsgájukhoz, s egyben kívánjuk, hogy felvételt nyerjenek, abba a felsőfokú intézménybe, ahol tanulmányaikat szeretnék folytatni! Szüleiknek, s környezetüknek sok türelmet, megértést kívánunk! "Minden egyéb fensőség ingatag, csak a szellemi biztos, és maradandó!" /Toldy Ferenc/ E kiadványunkat világrahozták: Gallai F.dina Szerkesztő Hartdégen Ákos Fotók, Tördelő szerkesztő Kelemen Zoltán Egyházi rovat Menoni Gabriella Önkormányzati oldal Pillmann Zoltán Sport rovat Amatőrök vagyunk mindannyian, de ebben a minőségben a legtöbbet és legjobbat szeretnénk nyújtani!

16

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Vértessomló Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. május 26-án megtartott ülésén. Jelen vannak: Hartdégen József polgármester Pfiszterer Zsuzsanna alpolgármester Igó

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ FALUHÁZ. VÁRGESZTES/Gestitz 2004. 1.hó 3. szám VÁRGESZTES. A Polgármesteri Hivatal gondozásában megjelenő havilap

GESZTESI CSENGŐ FALUHÁZ. VÁRGESZTES/Gestitz 2004. 1.hó 3. szám VÁRGESZTES. A Polgármesteri Hivatal gondozásában megjelenő havilap GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz 2004. 1.hó 3. szám A Polgármesteri Hivatal gondozásában megjelenő havilap FALUHÁZ VÁRGESZTES BEKÖSZÖNTŐ "Előtted mindig legyen út, A szél mindig a hátadba fújva, Arcodat

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ. Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havi lap. Gesztesi Csengő

GESZTESI CSENGŐ. Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havi lap. Gesztesi Csengő GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 004.11. hó 1.szám Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havi lap BEKÖSZÖNTŐ Horváth János tollából: A versírói szabadság Megtörtént

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 2004.09.hó 11.szám

GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 2004.09.hó 11.szám GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 2004.09.hó 11.szám Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap BEKÖSZÖNTŐ Horváth János tollából: Őszkezdet Rövidülnek a nappalok,

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL szakácskönyv Tényleg ennyi pénzt szánunk a kukába? Az Európai Unióban évente 89 millió tonna étel és élelmiszer végzi a szemetesben. A naponta közel 10 000 kamionnyi mennyiség

Részletesebben

A három narancs spanyol népmese

A három narancs spanyol népmese BOLDOG KARÁCSONYT! Veronika meséi A három narancs spanyol népmese Sok-sok évvel ezel tt élt egy faluban egy öregasszony, akinek három feln tt fia volt. Éppen házasulandó korban, de sajnos nem találtak

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Szám: 2-2/2014. F E R T Ő H O M O K K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T A 9492 FERTŐHOMOK, AKÁC U. 44., TEL.: 99/540-054 FAX: 99/540-055 INTERNET: www.fertohomok.hu E-MAIL: fertohomok@fertohomok.hu J e

Részletesebben

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában.

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában. Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Témafelelős: Mihály Béláné Ikt.szám: P-3892/2012. Tárgy: Az önkormányzat által adott költségvetési támogatások és a támogatott médiumok helyzetének

Részletesebben

Családakadémia Hírlevél

Családakadémia Hírlevél Családakadémia Hírlevél 57. szám digitális változat Tartalom: Csak 9 februári hétvége Csak 8 Visszatekintés Csak 6 Jegyesoktatás Elnökségi ülés Szervezői tapasztalatcsere Közérdekű hirdetmények Bizalompedagógia

Részletesebben

Káptalantóti Önkormányzat lapja X. évfolyam 7. szám 2013. OKTÓBER. Emlékezzünk

Káptalantóti Önkormányzat lapja X. évfolyam 7. szám 2013. OKTÓBER. Emlékezzünk Káptalantóti Önkormányzat lapja X. évfolyam 7. szám Emlékezzünk Forradalomról emlékezni 56 év múltán igencsak nehéz és fájdalmas: ennyi idı alatt elhalványul, átformálódik az emlékezet. Rárakódik a közbeesı

Részletesebben

PROJEKTTERV Az otthon ott van, ahol megteremtem magamnak. (Alyson Noel) Időpont: 2009. május 1-től október 9-ig

PROJEKTTERV Az otthon ott van, ahol megteremtem magamnak. (Alyson Noel) Időpont: 2009. május 1-től október 9-ig PROJEKTTERV Az otthon ott van, ahol megteremtem magamnak. (Alyson Noel) Időpont: 2009. május 1-től október 9-ig A projekt célja: A kollégiumba újonnan beköltözők beilleszkedésének segítése. A megszokott

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI 1. A KÖZNEVELÉS FELADATA ÉS ÉRTÉKEI A hazánk Alaptörvényében megfogalmazott feladatokat szem előtt

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV

SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. november 12. napján 15:00 órakor megtartott nyilvános képviselő-testületi üléséről. Helye: Faluház Salföld,

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2007. évi értékelése Elıkészítette: Tárnok Lászlóné osztályvezetı Igazgatási osztály, Bimbó Mária Gyámhivatali csoportvezetı, Károlyi Szilvia gyámügyi ügyintézı,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Úri község Polgármesteri Hivatalában 2011. február 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Úri község Polgármesteri Hivatalában 2011. február 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről. Úri községi Önkormányzat 2244 Úri, Rákóczi u. 31. Tel: (29) 456-008 Tel/fax: 456-524 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Úri község Polgármesteri Hivatalában 2011. február 23-án 17.00 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL

JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Dunabogdányi Polgármesteri Hivatal 2023 Dunabogdány, Kossuth L. u. 76. JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Jegyzıkönyv Dunabogdány

Részletesebben

1. A z Ö n k o r m á n y z a t J e l k é p e i

1. A z Ö n k o r m á n y z a t J e l k é p e i BUDAKALÁSZ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 27/2008. (VII.11.) számú rendelete BUDAKALÁSZ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK JELKÉPEIRŐL CÍMERÉRŐL ÉS ZÁSZLAJÁRÓL Budakalász Nagyközség Önkormányzat

Részletesebben

Visszaemlékezés. Gulyás Sarolta Aranka

Visszaemlékezés. Gulyás Sarolta Aranka IX. ÉVFOLYAM 2.SZÁM A KULTURÁLIS EGYESÜLET KIADVÁNYA 2015. december Visszaemlékezés Gulyás Sarolta Aranka Folyvást rohanunk, soha meg nem állunk. Még arra sincs időnk néhanap, hogy a tenyerünkbe rejtsük

Részletesebben

Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2010. február 17-én 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről.

Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2010. február 17-én 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. 1/2010. J e g y z ő k ö n y v Készült az Öreglaki Községi Képviselő-testület 2010. február 17-én 16.30 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Jelen vannak: - 7 fő települési képviselő, a csatolt

Részletesebben

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275 2016. JANUÁR Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek 1-2. oldal Óvodai hírek 2. oldal Iskolai hírek 3. oldal Visszatekintő 4-5. oldal Felhívások 6. oldal Közelgő események: Iskolás farsang

Részletesebben

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI FELSŐOKTATÁSI KUTATÓINTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Liskó Ilona A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI Secondary Student Hostels No. 257 RESEARCH PAPERS INSTITUTE FOR HIGHER EDUCATIONAL RESEARCH Liskó Ilona A szakképző

Részletesebben

BALATONCSICSÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

BALATONCSICSÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA BALATONCSICSÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Tisztelt Hallgatóság! A 2009. évi költségvetés teljesítését és a 2010. évi terveket szeretném ismertetni. A teljesített költségvetés bevételi oldala 169.332,-e Ft volt,

Részletesebben

M I N Ő S É G B I Z T O S Í T Á S I SZABÁLYZAT. I n t e g r á l t K ö r n y e z e t - é s M i n ő s é g i r á n y í t á s i R e n d s z e r

M I N Ő S É G B I Z T O S Í T Á S I SZABÁLYZAT. I n t e g r á l t K ö r n y e z e t - é s M i n ő s é g i r á n y í t á s i R e n d s z e r M I N Ő S É G B I Z T O S Í T Á S I SZABÁLYZAT I n t e g r á l t K ö r n y e z e t - é s M i n ő s é g i r á n y í t á s i R e n d s z e r 1. Az integrált minőségirányítási rendszer céljai (1) A Szolnoki

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2013. október 08.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2013. október 08. GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2013. október 08. 1.Kérdés: Igaz-e, hogy a Boronkayba 4,5 alatt esélytelen bekerülni? A felvételi rendszerünk pontszámítása három elemre épül. Ebből csak az egyik

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Amely készült a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási Tanácsának ülésérıl.

JEGYZİKÖNYV. Amely készült a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási Tanácsának ülésérıl. IV. 71-3/2014. JEGYZİKÖNYV Amely készült a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási Tanácsának ülésérıl. A társulási tanács ülésének helye: A társulási tanács ülésének idıpontja: 7100 Szekszárd, Béla

Részletesebben

Sárisápi Polgármesteri Hivataltól 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Sárisápi Polgármesteri Hivataltól 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sárisápi Polgármesteri Hivataltól 2523 Sárisáp, Fő utca 123. Telefon: 33/518-310; fax: 33/518-311; e-mail: hivatal@sarisap.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sárisáp Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.

Részletesebben

TEMATIKAI EGYSÉG: A VILÁGUNK ISTENÉ. 1. ISMERJÜK MEG EGYMÁST! Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

TEMATIKAI EGYSÉG: A VILÁGUNK ISTENÉ. 1. ISMERJÜK MEG EGYMÁST! Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEMATIKAI EGYSÉG: A VILÁGUNK ISTENÉ Bevezetés a tematikai egységhez Az első évfolyamon, tanév elején a gyerekek először a legfontosabbakkal ismerkednek meg. Miután egymást és a hittanórával kapcsolatos

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V 759 J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. június 24-én - pénteken - de. 8.00 órakor megtartott ülésérıl. A képviselı-testület ülésének helye: a Polgármesteri

Részletesebben

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 TARTALOM Bevezető 1. Az óvoda működését meghatározó és a szakmai dokumentumok 1.1. Az óvoda működését meghatározó jogszabályok 1.2. Szakmai dokumentumok

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Kisgyőri Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza. a magasabb jogszabályok előírásai alapján.

HÁZIREND. mely a Kisgyőri Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza. a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1 HÁZIREND mely a Kisgyőri Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg

Részletesebben

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Pedagógiai Program 2013 Tartalomjegyzék I PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. Helyzetértékelés

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzatának gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának 2015. évi átfogó értékelése.

Monostorpályi Község Önkormányzatának gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának 2015. évi átfogó értékelése. Monostorpályi Község Önkormányzatának gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának 2015. évi átfogó értékelése. Előterjesztés a 2016. május 27. -i Képviselő Testületi ülésre. Előterjesztő: Juhász

Részletesebben

az önkormányzat 2016. évi költségvetése

az önkormányzat 2016. évi költségvetése Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő Testülete H e l y b e n E L Ő T E R J E S Z T É S az önkormányzat 2016. évi költségvetése 1. napirend Összeállította: Göndörné Frajka Gabriella jegyző Tóth Anikó

Részletesebben

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV Készült Markotabödöge Község Önkormányzati képviselő-testületének 2010. január 14-én a markotabödögei Polgármesteri Hivatalban 17.00 órától

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Kálmán Tibor sportreferens Egészségügyi és Szociális Bizottság, Kulturális és Sport Bizottság

Kálmán Tibor sportreferens Egészségügyi és Szociális Bizottság, Kulturális és Sport Bizottság Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2008. évi ellátásának átfogó értékelése Elıkészítette: Dr. Heinerné Dr. Kecskés Aranka jegyzı Tárnok Lászlóné aljegyzı Bimbó Mária gyámhivatali ügyintézı

Részletesebben

Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat

Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 1 BEVEZETŐ Az intézmény a jogszabályi előírásoknak megfelelendő alapító okiratában foglaltakat e szervezeti és működési

Részletesebben

FALU - KÉP. Cserkút község férfinépe és Önkormányzata nevében, Nőnap alkalmából sok szeretettel köszöntöm községünk asszonyai és leányait!

FALU - KÉP. Cserkút község férfinépe és Önkormányzata nevében, Nőnap alkalmából sok szeretettel köszöntöm községünk asszonyai és leányait! FALU - KÉP C S E R K Ú T K ÖZ S É G Ö NK O R M Á NY Z AT Á NA K 2010 LA PJ A F E B R U ÁR Cserkút község férfinépe és Önkormányzata nevében, Nőnap alkalmából sok szeretettel köszöntöm községünk asszonyai

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS GIMNÁZIUM ZALAEGERSZEG

ZRÍNYI MIKLÓS GIMNÁZIUM ZALAEGERSZEG ZRÍNYI MIKLÓS GIMNÁZIUM ZALAEGERSZEG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Zalaegerszeg, 2010. március 22. Horváth Attila igazgató 1 A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

Móra Ferenc Nógrád Megyei Irodalmi Verseny. Megyei döntő 4. évfolyam 2014. április 23.

Móra Ferenc Nógrád Megyei Irodalmi Verseny. Megyei döntő 4. évfolyam 2014. április 23. NÓGRÁD MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET 3100 Salgótarján, Ruhagyári út 9. Móra Ferenc Nógrád Megyei Irodalmi Verseny Megyei döntő 4. évfolyam 2014. április 23. Kedves Tanuló! Köszöntünk az irodalmi verseny megyei

Részletesebben

Használati útmutató analóg karórához Cal. 1N00, Cal. VJ32, Cal. VJ33 Cal. VX3K, Cal. VX32, Cal. VX42, Cal. VX50, Cal. VX51, Cal.

Használati útmutató analóg karórához Cal. 1N00, Cal. VJ32, Cal. VJ33 Cal. VX3K, Cal. VX32, Cal. VX42, Cal. VX50, Cal. VX51, Cal. Használati útmutató analóg karórához Cal. 1N00, Cal. VJ32, Cal. VJ33 Cal. VX3K, Cal. VX32, Cal. VX42, Cal. VX50, Cal. VX51, Cal. VX82 - M 2 6 Y Ön mostantól egy PULSAR analóg, kvarc-szerkezetű karóra boldog

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 24-i ülésére:

BESZÁMOLÓ. Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 24-i ülésére: BESZÁMOLÓ Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 24-i ülésére: Tájékoztató az Általános Iskola munkájáról különös tekintettel az előző tanév befejezésére, ill. az új tanév

Részletesebben

TAMÁSI ÁRON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NÉMET KÉT TANNYELVŰ NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM

TAMÁSI ÁRON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NÉMET KÉT TANNYELVŰ NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM TAMÁSI ÁRON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NÉMET KÉT TANNYELVŰ NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Iskolánk neve: TAMÁSI ÁRON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NÉMET KÉT TANNYELVŰ NEMZETISÉGI GIMNÁZIUM Mottója: Minden gyerek

Részletesebben

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén 2. oldal Értesítő Gólyatábor Én idén kezdtem az első évemet a Szent Imrében. Előző iskolámban is részt vettem különböző táborokban, de olyan eseményeket, mint a szandavári gólyatáborban, még nem éltem

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Gara Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szám: 5/2014. (nyilvános ülés) J e g y z ő k ö n y v Készült: Gara Község Önkormányzat képviselő-testületének 2014. március 20. napján megtartott nyilvános

Részletesebben

Szervezeti Működési Szabályzata

Szervezeti Működési Szabályzata Szervezeti Működési Szabályzata 2013 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1. A SZMSZ célja, tartalma 1.2. A SZMSZ hatálya 1.3. Az SZMSZ elfogadása, jóváhagyása, nyilvánossága 2. Az intézmény általános jellemzői

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2012 január 25 - i testületi ülésére a 2. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Rendelet tervezet az önkormányzat 2012 évi költségvetésérıl

Részletesebben

Pedagógiai hitvallásunk 2.

Pedagógiai hitvallásunk 2. Tartalomjegyzék Pedagógiai hitvallásunk 2. I. Nevelési program 4. 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 1.1.1. A köznevelés feladata

Részletesebben

1. Fogalmak meghatározása

1. Fogalmak meghatározása A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) bekezdés, valamint a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben tárgyú 138/1992. (X.

Részletesebben

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget!

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! Védónó szakirány A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR Veronika, a kismama mindent tudott a szülésről, mert jól felkészítették rá.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Aranyi Ágota Vikár Béla Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, dr. Pándi Ottó a Dr. Kolozs Gergely Egészségügyi Centrum intézményvezetője

JEGYZŐKÖNYV. Aranyi Ágota Vikár Béla Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, dr. Pándi Ottó a Dr. Kolozs Gergely Egészségügyi Centrum intézményvezetője Dunavecse Város Önkormányzati Képviselő Testület Oktatási és Szociális Bizottsága 55-13/2012 JEGYZŐKÖNYV Készült: az Oktatási és Szociális Bizottság 2012. december 19-én, 14 30 órakor kezdődő ülésén. Az

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. készült a Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2010. október 28-án megtartott üléséről

J e g y z ő k ö n y v. készült a Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2010. október 28-án megtartott üléséről J e g y z ő k ö n y v készült a Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2010. október 28-án megtartott üléséről Jelen vannak: Zsombok Lajos elnök Gyurákovics László Somogyvár alpolgármester

Részletesebben

Polgármesteri Hírek 2010. május 14.

Polgármesteri Hírek 2010. május 14. Polgármesteri Hírek 2010. május 14. Önkormányzati hírek - Pályázatok Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér A falu közösségi életében jelentős minőségi változást hoz majd, ha 2011. december végére elkészül

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Bogács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 28-án megtartott nyilvános üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: Bogács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 28-án megtartott nyilvános üléséről. Jegyzőkönyv Készült: Bogács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 28-án megtartott nyilvános üléséről. Jelen voltak: Csendesné Farkas Edit polgármester, Csetneki László, Dr. Képes Ildikó

Részletesebben

BUJI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE

BUJI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT IBRÁNYI TANKERÜLET 147004 I II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2015. BEVEZETÉS Buji II.

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétıl 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétıl 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email. Balatonkeresztúr Község Polgármesterétıl 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.hu M E G H Í V Ó Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Pedagógiai Program Helyi tanterv

Pedagógiai Program Helyi tanterv Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola OM: 031090 KLIK szervezeti kód: 082046 4030 Debrecen, Szabó Kálmán u. 3-5. Pedagógiai Program Helyi tanterv 2015 1 Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola 4030

Részletesebben

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. április 24 -i ülésére. Az Önkormányzat 2005. évi költségvetésének teljesítése.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. április 24 -i ülésére. Az Önkormányzat 2005. évi költségvetésének teljesítése. ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. április 24 -i ülésére Tárgy: Az Önkormányzat 2005. évi költségvetésének teljesítése. Előadó: Horváth László polgármester Előterjesztés

Részletesebben

JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL

JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL JÓK A LEGJOBBAK KÖZÜL Sződi Sándor (IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. minőség szakértő) A jövőben egyre nagyobb szerepe lesz az okos vállalatvezetők körében a benchmarkingnak, mivel a verseny

Részletesebben

Pedagógiai Programja. A Hevesi Körzeti Általános Iskola 2004.

Pedagógiai Programja. A Hevesi Körzeti Általános Iskola 2004. A Hevesi Körzeti Általános Iskola Pedagógiai Programja A legjobb terv is csak terv, vagyis jó szándék. Elkötelezettség nélkül arra, hogy ezt végre is akarod hajtani csak ígéreteid és reményeid vannak,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2008. április 16-án Újtikoson az önkormányzat hivatalos helyiségében Újtikos Községi Önkormányzat képviselő-testülete nyílt ülésén. Szavazati joggal jelen van: Tóth Miklós

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola. Szécsény, Rákóczi út 90.

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola. Szécsény, Rákóczi út 90. Minőségirányítási program II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola Szécsény, Rákóczi út 90. Készítették: a MICS tagjai Alkalmazotti közösség jóváhagyása: 2009. Fenntartóhoz történt

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Bornemisza János polgármester: Tisztelettel köszönti az ülésen megjelent Intézményvezetőket, Vendégeket, Képviselő-testület tagjait.

JEGYZŐKÖNYV. Bornemisza János polgármester: Tisztelettel köszönti az ülésen megjelent Intézményvezetőket, Vendégeket, Képviselő-testület tagjait. 5 JEGYZŐKÖNYV Készült: 2014. január 29-én 13.30 órai kezdettel tartott üléséről. Az ülés helye: Poroszló Község Önkormányzata 3388 Poroszló, Fő út 6. - Tanácskozóterem Jelen vannak: Bornemisza János polgármester

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó Marcali Város 2015. évi közrend, közbiztonsági helyzetéről.

B E S Z Á M O L Ó Marcali Város 2015. évi közrend, közbiztonsági helyzetéről. RENDŐRKAPITÁNYSÁG MARCALI Ügyszám: 14040/1116-1/2016.ált. Hiv. szám: 1254-1/2016. Tárgy: Beszámoló Marcali Város 2015. évi közbiztonsági helyzetéről. Üi: Bene Zsolt r. alezredes B E S Z Á M O L Ó Marcali

Részletesebben

Öko és/vagy fenntartható turizmus

Öko és/vagy fenntartható turizmus Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Öko és/vagy fenntartható turizmus Kaposvár, 2014. április 9. Tartalom Miért kell a változás? Turizmus és fenntarthatóság A mi eszközeink a fenntarthatóságért Miért

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Összefoglaló Jelentés a 2012. évi belső ellenőrzési tevékenységről

Összefoglaló Jelentés a 2012. évi belső ellenőrzési tevékenységről Rédics Község Önkormányzata képviselő-testületének 47/2013.(IV.30.) határozata a 2012. évi belső ellenőrzésről Rédics Község Önkormányzati Képviselő-testülete a 2012. évi belső ellenőrzési tevékenységről

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Bugyiné Kökény Gizella

Jegyzőkönyv. Bugyiné Kökény Gizella Jegyzőkönyv Készült: 2015. június 1-én 15 órai kezdettel megtartott soron következő testületi üléséről. Ülés helye: Közös Önkormányzati Hivatal Jászivány Jelen vannak: Tari András Mihályi Zoltán Bugyiné

Részletesebben

2. Beiratkozásra meghatározott idő, a fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma:

2. Beiratkozásra meghatározott idő, a fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma: Közzétételi lista 1. Tájékoztató a felvételi lehetőségről: Az intézmény beiskolázási körzete: Andrásfa, Petőmihályfa, Hegyhátszentpéter, Győrvár, Pácsony, Olaszfa, Oszkó települések. A 2011. Nktv. értelmében:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Rudabánya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. október 26-án, du. 14,00 órai kezdettel megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Szobota Lajos polgármester, Veres

Részletesebben

Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola. Helyi nevelési program

Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola. Helyi nevelési program Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Helyi nevelési program 2. oldal Az iskola bemutatása Az iskola megnevezése: Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Székhelye: 1165 Budapest,

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben

A betegek tanítvánnyá tétele

A betegek tanítvánnyá tétele január 25 31. A betegek tanítvánnyá tétele A lecke rövid áttekintése ALAPIGE: Máté 15:30-31 A TANULÓ CÉLJA: Tudni: A betegség kéretlen látogató, az viszont jó lehet, hogy a betegek gyakran nyitottabbá

Részletesebben

Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszámoló

Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszámoló Tengelic Község Jegyzője Tervezet Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszámoló A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 96. (6) bekezdése írja

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.25. COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, a belső

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014.

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014. Készült: 2010. január 31. Készítette: Oroszlány Város Önkormányzatának Polgármesteri

Részletesebben

Igazgatói beszámoló. a tatabányai Árpád Gimnázium. 2007 2012 között végzett munkájáról

Igazgatói beszámoló. a tatabányai Árpád Gimnázium. 2007 2012 között végzett munkájáról Igazgatói beszámoló a tatabányai Árpád Gimnázium 2007 2012 között végzett munkájáról 2012. május - június Ezt az igazgatói beszámolót a tatabányai Árpád Gimnázium nevelőtestülete 2012. június 6-ai értekezletén

Részletesebben

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MŰVÉSZETI PEAGÓGIAI PROGRAMJA RÁCALMÁS 2011. 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 2. Bevezető 4. Nevelési program 5. 1. Az alapfokú

Részletesebben

HÁZIREND. Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

HÁZIREND. Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2013 HÁZIREND Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Preambulum 2. oldal 2. Tanulói jogok, a jogok gyakorlásának eljárási rendje 2. oldal 3. Tanulói kötelezettségek

Részletesebben

NYÍRBÁTOR VÁROS P O LG Á R M E S T E R É T Ő L 4300. Nyírbátor, Szabadság tér 7. sz. Távbeszélő száma: 42/281-095., Telefax száma: 42/281-311

NYÍRBÁTOR VÁROS P O LG Á R M E S T E R É T Ő L 4300. Nyírbátor, Szabadság tér 7. sz. Távbeszélő száma: 42/281-095., Telefax száma: 42/281-311 NYÍRBÁTOR VÁROS P O LG Á R M E S T E R É T Ő L 4300. Nyírbátor, Szabadság tér 7. sz. Távbeszélő száma: 42/281-095., Telefax száma: 42/281-311 Ügyirat száma: 510-20/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselőtestületnek

Részletesebben

Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselı-testülete JEGYİKÖNYV 2010. november 25. JEGYZİKÖNYV

Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselı-testülete JEGYİKÖNYV 2010. november 25. JEGYZİKÖNYV 1 JEGYZİKÖNYV Készült: Dörgicse Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 2010. november 25-én 17 órakor megkezdett ülésén. Az ülés helye: Körjegyzıség, 8244. Dörgicse, Fı u. 16. Jelen vannak: Kis-Pál

Részletesebben

XI. évfolyam, 3. szám Úny Község Önkormányzatának Kiadványa 2007. szeptember

XI. évfolyam, 3. szám Úny Község Önkormányzatának Kiadványa 2007. szeptember ÚNYI ÚJSÁG XI. évfolyam, 3. szám Úny Község Önkormányzatának Kiadványa 2007. szeptember Tartalom Fejezetek Úny község történelmébıl Óvodai hírek Iskolai hírek Testületi Tallózó Anyakönyvi hírek Mottó:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Száma: 658-15/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 29-én (Kedden) 14:00 órakor

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Szám: 1-14/2009. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2009. november 24-én megtartott nyílt ülésérıl. Jelen vannak: polgármester Lengyel István alpolgármester

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV. A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. PB JEGYZŐKÖNYV Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Távol vannak: Meghívottak: A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről Polgármesteri

Részletesebben

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes

Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság. Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Joanne Harris Garantált Örök Élet Biztosítási Társaság Fordította: Bálint Anna Szerkesztette: Szabó Ágnes Az áldozatok vére éppen hogy megszáradt, amikor Terry fülét kopogás ütötte meg. Kippkopp, hallatszott

Részletesebben

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT V Á C 2012 -2- A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv., az 1996. évi LXII.

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2011. augusztus 17-én reggel 8 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Bogács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 7-én megtartott nyilvános üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: Bogács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 7-én megtartott nyilvános üléséről. Jegyzőkönyv Készült: Bogács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 7-én megtartott nyilvános üléséről. Jelen voltak: Csendesné Farkas Edit polgármester, Csetneki László, Dr. Képes Ildikó

Részletesebben

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra...

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... iskola sorszáma Ki válaszol a kérdőívre? 1 igazgató, aki nem tankönyvfelelős 2 igazgató, aki tankönyvfelelős is 3 tankönyvfelelős, aki pedagógus 4 tankönyvfelelős, aki nem pedagógus Tankönyv-választás

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Napsugár Óvoda és Bölcsőde Csanádpalotai Bölcsőde Tagintézménye SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Készítette: Kovács Jánosné Tagintézmény vezető 1 Szakmai program 2005-2010-ig

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata Képvisel -testülete 2011. decemberi ülésére

Csanytelek Község Önkormányzata Képvisel -testülete 2011. decemberi ülésére Csanytelek Község Polgármesterét l 6647 Csanytelek, Volentér János tér 2 Tel.: 63 / 578 510 Fax: 63 / 578-517 e-mail: csanytelek@csanytelek.hu, www.csanytelek.hu 3171/2011. E L T E R J E S Z T É S Csanytelek

Részletesebben