VÁROSUNK CSILLAGAI - KREATÍV ALKOTÓK A KECSKEMÉTI PLANETÁRIUMBAN TÁMOP-3.2.3/A-11/

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁROSUNK CSILLAGAI - KREATÍV ALKOTÓK A KECSKEMÉTI PLANETÁRIUMBAN TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0047"

Átírás

1 VÁROSUNK CSILLAGAI - KREATÍV ALKOTÓK A KECSKEMÉTI PLANETÁRIUMBAN TÁMOP-3.2.3/A-11/ Európai Szociális Alap BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

2

3 Kedves Olvasó! A Városunk csillagai - Kreatív alkotók a Kecskeméti Planetáriumban című pályázatunk összefoglaló kiadványát tartod most a kezedben. A Kecskeméti Planetárium több mint harminc éve várja a közönséget a csillagos égbolt színházába. A Planetáriumot elsősorban csillagászati ismeretterjesztés céljára építették, de az évek során a kultúra szinte minden területe otthonra lelt falai között. Rendszeresen helyet adunk kulturális, művészeti kezdeményezéseknek, kluboknak, kisebb zenei programoknak, kiállításoknak. Kiemelten fontosnak tartjuk a jövő nemzedékének tehetséggondozását. Az ide járó gyerekek az iskolai oktatást kiegészítve, de kötetlenebb, változatosabb formában fedezhetik fel a bennük rejlő képességeket, kerülhetnek közelebb a természet megismeréséhez. Ezért is örültünk nagyon, amikor e támogatást elnyertük. Szakköreinket olyan, a kreatív iparban dolgozó szakemberekkel valósítottuk meg, akik túl azon, hogy hivatásukat a legmagasabb szinten művelik, megélhetésüket is ebből a tevékenységből biztosítják. Személyes példájukon keresztül mutatták meg a résztvevő gyerekeknek, hogyan tudnak sikeresek lenni majdan ők is, és hogyan kell ehhez menedzselni saját tehetségüket, tudásukat. E kiadvány kísérletet tesz a négyféle szakköri foglalkozássorozat két évének rövid összefoglalására, és reméljük, hogy az itt látottak után mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy foglalkozásaink segítségével ismerkedjenek meg közelebbről is a fotózás, a média, a film, vagy a képzőművészet világával. Szűcs László projektmenedzser a Kecskeméti Planetárium munkatársa

4 112 fő éves gyermek és fiatal nyert betekintést a Városunk csillagai - Kreatív alkotók a Kecskeméti Planetáriumban című program keretében a fotózás, film elektronikus média és képzőművészet rejtelmeibe. A projekt amely több mint 29 millió forint TÁ- MOP támogatásból valósult meg két évfolyamban összesen 526 foglalkozást foglalt magában. A szakkörökben a Kecskemét szobrai témakört dolgozták fel a fotográfia, a film, az elektronikus sajtó és a képzőművészet eszközeivel. Erre építették fel intenzív oktatási programjukat a szak- körvezetők és szakmai megvalósítók. A résztvevők megismerkedtek a kecskeméti szobrok történetével, alkotóival, közben készségeket, művészeti kifejezőeszközök alkalmazását sajátítottak el, ismerkedtek városukkal, fejlődött kreativitásuk, és nem mellékesen jól érezték magukat. A foglalkozásokon, kirándulásokon, közös programokon megszerzett információk, tapasztalatok és élmények szemléletformáló hatása a szakkörök résztvevőinek közvetítésével továbbgyűrűzhet szűkebb környezetükben: iskolájukban, kortárs közösségeikben. Így végső soron akár több száz fiatal ízlésének, érdeklődésének, művészeti látásmódjának formálására nyílt lehetőség a Városunk csillagai program során. Az elnyert támogatás tette lehetővé a projektben dolgozó állandó munkatársak bérének, a meghívott vendégelőadók, szakértők díjazásának biztosítása mellett a szakmai munkát megalapozó fényképezőgépek és számítógépek, fotónyomtató, filmkészítéshez, képfeldolgozáshoz szükséges szoftverek, videokamera és kiegészítői, kisgépek, szerszámok vásárlását, továbbá a helyszíni foglalkozásokat kiegészítő két tanulmányi kirándulás megszervezését.

5

6 FILMSZAKKÖR A filmszakkör azoknak a fiataloknak jelentett vonzó szabadidős elfoglaltságot, akik már kész filmötletekkel érkeztek, vagy még csak álmodoznak arról, hogy filmrendezők, vagy operatőrök lesznek. A szakkör foglalkozásain arra kaptak lehetőséget a fiatalok, hogy ne csak nézzék a filmeket, hanem alkotóként is kipróbálják magukat. Ennek során megismerkedtek a kamera másik oldalával és a filmkészítés kulisszatitkaival is. A mozgókép csodája, az önkifejezés vizuális megfogalmazásának módszerei egy izgalmas és kalandokkal teli világra nyitottak ajtót a szakkör tagjai előtt. Ehhez az élményekben gazdag tanulási folyamathoz adott támpontot a tematika, nevezetesen a város köztéri szobrainak megörökítése és a szobrok alkotóinak bemutatása. A projekt az elkészült filmek és reklámjaik bemutatásával zárult. Szakkörvezető: Szűcs Zoltán A Kecskeméti Televízió rendező-operatőre nagy gyakorlattal rendelkezik a televíziós hír és magazinanyagok operatőri munkájában. Rendszeresen ellátja dokumentumfilmek, kisfilmek operatőri és rendezői feladatait, közreműködik élő adások és televí-- ziós felvételek adásrendezői teendőiben. Kozák Polettel közösen több éve szervezője és lebonyolítója a Film- és médiatábornak, ahol elsősorban középiskolás fiatalok ismerkednek a média és a mkészítés fil- világával.

7

8 MÉDIASZAKKÖR Cikkírás, interjúk és riportok készítése, televíziós mini portrék ez mind szerepelt a médiaszakkör tematikájában. A diákok eközben játékosan, de éles helyzetekben is megismerkedtek a médiával, kipróbálták magukat a riporter szerepében, ismerkedtek a város közéletével, kulturális eseményeivel, érdekes embereivel. A foglalkozásokon az egy éves szakköri munka gyümölcseként terítékre kerültek az írott és elektronikus média legkülönbözőbb műfajai. A szakkör ideje alatt a gyerekek ellátogattak a Kecskeméti Televízió stúdiójába is, ahol megismerkedtek a hírszerkesztés alapjaival, és stúdiókörülmények között is kipróbálták az interjúkészítést. A projekt végére a szakkör tagjai elsajátították a cikkírás és a televíziós riportkészítés alapjait. Több munkájukat a Kecskeméti Televízió nézőinek is bemutatták. Szakkörvezető: Kozák Polett Kozák Polett a Kecskeméti Televízió igazgatóhelyettese, szakmai vezetője. Részt vesz a televízióban sugárzott anyagok elkészítésének szakmai felügyeletében, a szakmai tevékenység szervezésében, koordinálásában, ellenőrzésében, közreműködik híra- nyagok, internetes cikkek és dokumentumfilmek készítésében és cégek referencia-anyagainak összeállításában.

9

10 KÉPZŐMŰVÉSZETI SZAKKÖR Az elmélyült alkotómunkára nyitott fiatalok gyűjtőhelyén, a képzőművészeti szakörben a szobrászat új és hagyományos technikáit ismerhették meg a szakkör tagjai. A foglalkozásokon a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták a köztéri szobrászat és téralakítás által használt módszereket. Ennek során az önálló tervezésre, kísérletezésre, tapasztalatszerzésre is számos lehetőség adódott. A csapat közösen járta be Kecskemét szoborparkjait, fedezte fel a portrészobrokat. Eközben egy előre kiválasztott helyszínre megterveztek egy önálló plasztikát, és elkészítették a hozzá kapcsolódó látványtervet és maketteket is. Mindezt a projekt végén egy kiállításon is bemutatták. Szakkörvezető: Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, a Nemzetközi Kerámia Stúdió munkatársa, majd a képző- és iparművészeti középiskola egyik alapítója és 18 éven át tagozatvezetője. Mindennapjait a műtermi alkotó munka tölti ki, egyéni kiállításai voltak itthon és külföldön. Rendszeres résztve-- vője hazai és nemzetközi művésztelepeknek. Eddig több mint húsz köztéri szobrát helyezték el itthon és külföldön, Kecskemét köztéri szobrainak nagy részét ő restaurálta.

11

12 FOTÓSZAKKÖR A képkészítéssel, képi dokumentálással, a környezet megörökítésének módszereivel ismerkedtek a fotószakkör tagjai. A találkozások alkalmával egy-egy korabeli technika mellett terítékre került a hagyományos fekete-fehér kép készítése, majd a digitális gépek és a számítógép jutott főszerephez. A foglalkozásokon a gyerekek megtanulták mi fán terem a megabájt és a megapixel, hogy kerül a kép a gépbe, mi a titka a szép képnyomtatásnak, és eközben segítséget kaptak ahhoz is, hogy kialakítsák saját látásmódjukat. Ennek birtokában igazi jelentősége már nem is annak volt, hogy mivel, mire, mikor és hol készülnek el a képek Miközben elsajátították a képolvasás technikáit, megtanultak bánni a képek alapvető alkotóelemeivel is: a formákkal, tónusokkal és a színekkel. Ezekkel az eszközökkel felvértezve örökítették meg a fotószakkör tagjai Kecskemét köztéri szobrait, és feldolgozták azok törtnetét is. A projekt zárásaként a kész munkákat az interneten, egy kiállításon és egy katalógusban is bemutatták a nagyérdeműnek. Szakkörvezető: Ujvári Sándor Gyermekként ismerkedett meg a fényképezéssel, ami idővel az önkifejezés eszközévé (is) vált számára. Jelenleg a Magyar Távirati Iroda Fotószerkesztőségének állandó külső munkatársa és a Szabad Föld című hetilap fotóriportere ig a Kecskeméti Fotókör művészeti vezetője, a 2000-ben elindított Bugaci Kontakt Fotográfiai Tábor alapítótagja. Fotóriporteri munkáján túl nagy hangsúlyt fektet a fotográfia különbö-ző irányzatainak megismerésére és alkalmazására a korabeli archaikus technikáktól napjaink digitális képalkotásáig.

13

14 ESEMÉNYEK A Városunk csillagai Kreatív alkotók a Kecskeméti Planetáriumban című projekt keretében rendkívül tartalmas és sokszínű program valósult meg a éves korosztály számára. A gyerekek a szakköri munka részeként látogatást tettek többek között múzeumokban, a Kecskeméti Televízióban, a Gong Rádióban. Riportot készítettek a Mentsvár az Állatokért Alapítvány menhelyén, a város új hibridbuszaival ismerkedtek a Kunság Volán telephelyén. Eljutottak Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész műtermébe, bekapcsolódtak a város környezetvédelmi programjaiba és számos városi kulturális rendezvénybe. Munkáikból évfolyamonként kiállítást rendeztek, ahol a szülők, érdeklődők is megismerhették alkotómunkájuk eredményét. Egy etyeki és egy budapesti kirándulás is belefért a programba. Ezek során bejárták a híres Korda Filmparkot, Lakatos Pál Sándor kalauzolásával sétáltak a Mementó Parkban, és jártak a TV2 székházában. A szakköri foglalkozások utolsó állomása Pécs volt, ahol a Zsolnai negyed mellett a Leonardo kiállítást, a Pécsi TV-tornyot és az abaligeti barlangot is meglátogatták.

15 Állásbörze Budapest, Mementó Szoborpark Budapest, TV2 stúdió Föld Napja

16 Környezetvédelmi Világnap Múzeumok Éjszakája Pécs, Leonardo kiállítás Cifrapalota

17 Etyek, Korda Filmpark Kunság Volán Telephely Etyek, Korda Filmpark Kunság Volán Telephely

18 VÁLOGATÁS KECSKEMÉT KÖZTÉRI SZOBRAIBÓL 1956-os emlékmű: A Szabadság téren, a Református Általános Iskola előtt található köztéri alkotást ben emelték a korábbi, ellopott Kodály szobor helyére. 23 mészkőoszlop veszi körbe az egykori Kodály emlékműből épen maradt ívelt betonfalat. A központi fal belső oldalán krómacél szögekből formálták meg az 1956 feliratot. Alkotói Fekete Tamás és Kerényi József Kossuth szobor: A városházával szemben található monumentális szoborcsoportot 1905-ben állították. Telcs Ede alkotása. A Mikrokozmosz a makrokozmoszban Tisztelet Bartók Bélának: címet viselő szobrot bronzelemekből készítette el 1983-ban Amerigo Tot. Széchenyi szobor: A Széchenyi városi lakótelep közepén, az Aradi vértanúk terén áll a Legnagyobb magyar két és fél méter magas szobra, előtte egy hat méter hosszú műkőből készült asztalon a XIX. századi Nagy-Magyarország plasztikus bronzból készült térképe terül el.

19 1956 Kossuth A Mikrokozmosz a makrokozmoszban Széchenyi szobor

20 VÁLOGATÁS KECSKEMÉT KÖZTÉRI SZOBRAIBÓL Naprendszerszobrok: A szeptember 27-én felavatott szobrok ötletgazdája E. Kovács Zoltán csillagász, a Kecskeméti Planetárium igazgatója volt. A 10 tagból álló szoborcsoport olyan a Városházától a Kecskeméti Planetáriumig, azaz a Naptól a Plútóig terjedő útvonalat jelöli. A szobrok Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas művész munkái. Mosónő szobor: A Széchenyivárosban, a megyei kórház bejáratával szemben található Marton László 1979-ben felállított alkotása. Szent István szobor: Rieger Tibor 4 méter magas, egészalakos bronzszobra 2001 óta áll a Deák Ferenc téren, a Nagytemplom mögött. Üldözöttek emlékoszlop: A kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdáknak állít emléket a Lestár tér 2. szám alatt, a közterület Barátok temploma felőli részén található alkotás. Készítette: Szemők Zsuzsanna.

21 Naprendszer szobrok Mosónő Szent István Üldözöttek emlékoszlop

22 Kreatív iparágak a Kecskeméti Planetáriumban A kreatív ipar magában foglalja a turizmust, a szabadidő-gazdaság más ágait, az örökséggondozást, a művészeteket, az úgynevezett szimbolikus gazdaságot és a tudásközvetítés más területeit. Jelenléte egy városban, régióban, a mai tudás alapú gazdaságban az innováció alapfeltétele, s ezért az adott térség tőkevonzó képességének egyik biztosítéka. Kecskeméten nagy múltja van a kreatív ipari tevékenységeknek és az ezzel együtt járó értékteremtésnek, hagyományőrzésnek. Számos olyan közösség működik a városban, amely erre építve törekszik ezeket az alapokat a fiatalok tevékenységeibe, mindennapjaiba beépíteni. Így segítik elő, hogy a világot másként látó, a kreatív területeket akár későbbi hivatásukul választó felnőttekké váljanak, akik tevékenyen ápolják hagyományainkat, dolgoznak az értékek megőrzésén, átadásán, és új értékek megteremtésén. A Városunk csillagai Kreatív alkotók a Kecskeméti Planetáriumban című program azt tűzte célul, hogy a választott kreatív iparterületekhez (fotográfia, film, elektronikus sajtó, képzőművészet) kapcsolódó foglalkozásokon lehetőséget adjon az érdeklődő gyermekeknek, fiataloknak, tudásuk elmélyítéséhez. A pro- jektben résztvevő éves kecskeméti fiatalok olyan kompetenciákat szerezhettek ennek során, amelyek az alkotás öröme mellett pályaválasztásukat is elősegítik, és biztosítják, hogy hosszú távon hatással lesznek a helyi és regionális szinten működő kreatív iparágak fejlődésére. A Városunk csillagai Kreatív alkotók a Kecskeméti Planetáriumban című program négy kreatív iparterülethez kapcsolódóan valósított meg az elmúlt két évben foglalkozássorozatokat a Planetáriumban. S bár a résztvevők száma korlátozott volt, a program végtermékeként létrejött alkotásokkal Kecskemét lakossága is a projekt közvetett cél-csoportjává vált.

23 Kecskeméti PLANETÁRIUM Szeretettel várjuk a csillagos égbolt színházába, ahol nappal és zuhogó esőben is a kupolára tudjuk varázsolni a csillagos égboltot! Szemléltetni tudjuk az égitestek mozgását, mutatunk űrszondák által készített színes közelképeket, a világ legnagyobb távcsöveivel fényképezett égitesteket, 3-dimenziós filmeket. A planetáriumi vetítőgéppel be tudjuk mutatni az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről megfigyelhető csillagos égboltot, és a Föld forgását szimulálva olyat is játszhatunk, mintha fölgyorsítanánk az időt. Sőt azt is, mintha űrhajóban lennénk. (Igazi rakétakilövést is tudunk mutatni.) Elsősorban az iskolai oktatást segíti intézményünk, óvodás és egyetemi szintek között. A tanulókkal a rendhagyó természetismeret, fizika és földrajz óráinkon fölfedeztetjük a természeti jelenségeket. Természetesen várjuk az érdeklődő felnőtteket és családokat is!

24 Honlap: Facebook:

Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár

Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár 23 hónap története képekben és szavakban TÁMOP 3.2.3/08/2 2009-0034 Állj mögém, szurkolj nekem, és ha együtt nyerünk, hajolj meg velem. - Presser Gábor - Előszó

Részletesebben

TÁMOP-3.3.5/A-08/1-2009-0064. Tanoda programok támogatása

TÁMOP-3.3.5/A-08/1-2009-0064. Tanoda programok támogatása PROJEKTZÁRÓ KIADVÁNY Csillagrózsa Tanoda TÁMOP-3.3.5/A-08/1-2009-0064 Tanoda programok támogatása 2 Tisztelt Olvasó! Váralján 2008-2009. évben egy sikeres ún. Telep-felszámolási projekt lebonyolítása során

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014

Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014 Dombóvár Város Önkormányzatának Közművelődési Koncepciója 2011-2014 Készítette: Dombóvár Város Polgármesteri Hivatala Dombóvár, 2011. szeptember "Kiművelt emberfők sokasága a nemzet igaz hatalma." (gróf

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl

EURÓPA A POLGÁROKÉRT. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl EURÓPA A POLGÁROKÉRT Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Bõvített kiadás, 2011 Európa a polgárokért Hogyan vehetünk

Részletesebben

Esettanulmány. A Nyíri Pajkos kincstára TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0180

Esettanulmány. A Nyíri Pajkos kincstára TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0180 MÓD4 KÉZIRAT Esettanulmány A Nyíri Pajkos kincstára TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0180 Nyíregyháza Készítette: 2014. A JÓSA ANDRÁS MÚZEUM Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye a

Részletesebben

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19.

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19. Ha igazán a szabadság ügyét akarjuk szolgálni, akkor neveljük ennek az országnak a társadalmát a demokratikus kormányforma számára Terjesszük a kultúrát az országban, és mindenekelőtt gondozzuk és ápoljuk

Részletesebben

Március 3. Március 4.

Március 3. Március 4. Március 3. Eötvös József Tagintézmény, Rákóczitelep A HETVENÉVES DR. SZABÓ MIHÁLY GYERMEKSEBÉSZ PROFESSZOR KÖSZÖNTÉSE A Táncsics Mihály Gimnázium hagyományteremtő eseményei közé sorjázott március 3- án

Részletesebben

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW Tájékoztató füzet Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC & MÓDSZERTANI ROADSHOW Vértes Agorája Tatabánya Szent Borbála tér 1. www.avertesagoraja.hu

Részletesebben

A TARTA LOM B ÓL OLVASÓI ROVAT

A TARTA LOM B ÓL OLVASÓI ROVAT CIVIL HÁZ 2005. VII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM A Regionális Civil Központ Alapítvány idõszaki kiadványa A TARTA LOM B ÓL OLVASÓI ROVAT Manufaktúra Önsegélyezõ Egyesület Manufaktúra Önsegélyezõ Egyesület Célja a

Részletesebben

KUSZAKORSZAK 15 ÉVES A KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET

KUSZAKORSZAK 15 ÉVES A KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET KUSZAKORSZAK 15 ÉVES A KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET 2013 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Előszó... 5 Bevezető... 6 Előzmények, a szervezet megalakulása... 7 A működés alapdokumentumai... 10

Részletesebben

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Tisztelt TehetségTársunk! Ezúton küldjük Önnek februári Hírlevelünket, amely aktuális híreket és információkat tartalmaz a Magyar Géniusz Program munkájáról, a

Részletesebben

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 MOD3 Esettanulmány Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 Mátészalka Készítette: A SZATMÁRI MÚZEUM Múzeumunk, a Szatmári Múzeum alapjait Márton Árpád gimnáziumi tanár és tanítványai rakták

Részletesebben

A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA P E D A G Ó G I A I P R O G R A M 1121 Budapest Budakeszi

Részletesebben

PLATÁNSOR KONFERENCIA

PLATÁNSOR KONFERENCIA PLATÁNSOR KONFERENCIA KISKUNHALAS 2009. MÁRCIUS 20. KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS TUDATOS FOGYASZTÓI MAGATARTÁS Beköszöntő Mindig öröm és megtiszteltetés egy kollektívának, ha egy megyei konferencia házigazdája

Részletesebben

201 4. n o v e m b e r 1 2. ( s z e r d a ) 7.45 12.20 nyitott órák (részletek november 6-tól a honlapon) 15 17-ig tagozatok bemutatkozása

201 4. n o v e m b e r 1 2. ( s z e r d a ) 7.45 12.20 nyitott órák (részletek november 6-tól a honlapon) 15 17-ig tagozatok bemutatkozása 201 4. n o v e m b e r 1 2. ( s z e r d a ) 7.45 12.20 nyitott órák (részletek november 6-tól a honlapon) 15 17-ig tagozatok bemutatkozása Felvételi pontok számításánál figyelembe vesszük az általános

Részletesebben

Bálega János Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének találkozója /2015. március 20-21., Nyíregyháza Debrecen/

Bálega János Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének találkozója /2015. március 20-21., Nyíregyháza Debrecen/ Bálega János Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének találkozója /2015. március 20-21., Nyíregyháza Debrecen/ 2015. március 20 és 21. között valósult meg a Hajdú-Bihar megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalota, Pestújhely, Újpalota KÖZÉPTÁVÚ KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ KONCEPCIÓJA (Elfogadta a Képviselő-testület 1204/2012. (XII. 19.) ök. számú határozatával)

Részletesebben

a 2015/2016-os tanévre

a 2015/2016-os tanévre A Debreceni Ady Endre Gimnázium Ady Endre Secondary School FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETE érdeklődő diákok és szüleik részére a 2015/2016-os tanévre Harminc évesek vagyunk! Debrecen 2014. október 31. Kedves

Részletesebben

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január A KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOK-TÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január 1 Tartalomjegyzék I. Bevezető 3. oldal II. Klauzál Gábor Budafok-Tétényi

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Non-profit menedzsment képzés Vésztőn. A tartalomból: Kiadja: Közösségfejlesztők. Békés Megyei Egyesülete

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Non-profit menedzsment képzés Vésztőn. A tartalomból: Kiadja: Közösségfejlesztők. Békés Megyei Egyesülete E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Non-profit menedzsment képzés Vésztőn A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár, valamint a Körös-sárréti

Részletesebben

Andrásné Marton Zsuzsa MÚZEUMANDRAGÓGIAI PROGRAMOK SZEKSZÁRDON

Andrásné Marton Zsuzsa MÚZEUMANDRAGÓGIAI PROGRAMOK SZEKSZÁRDON Andrásné Marton Zsuzsa MÚZEUMANDRAGÓGIAI PROGRAMOK SZEKSZÁRDON Előzmények, célok és feladatok Az országos nagymúzeumok kezdeményezése nyomán, a mai kor elvárásait, szemléletmódját figyelembe véve immár

Részletesebben

A MU SZÍNHÁZ PÁLYÁZATA 4. KATEGÓRIA BEFOGADÓ SZÍNHÁZ 2013.

A MU SZÍNHÁZ PÁLYÁZATA 4. KATEGÓRIA BEFOGADÓ SZÍNHÁZ 2013. A MU SZÍNHÁZ PÁLYÁZATA ÉLHETŐ SZÍNHÁZ, EGYÜTTMŰKÖDŐ SZÍNHÁZ 4. KATEGÓRIA BEFOGADÓ SZÍNHÁZ 2013. A befogadó, és nem a kizáró építészetben hiszek. Olyan építészetben, amely megszabadult attól a fogalmi monogámiától,

Részletesebben

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja Híreink Géniusz Országos Tehetségnap A Magyar Géniusz Program március 27-én rendezi meg a Géniusz Országos Tehetségnapot, ahol az országszerte működő immár 200 Tehetségpont (erről Hírlevelünkben még bővebben

Részletesebben

Pályázat. a Türr István Gimnázium és Kollégium intézményvezetői állására. Készítette: Németh Zsolt

Pályázat. a Türr István Gimnázium és Kollégium intézményvezetői állására. Készítette: Németh Zsolt Pályázat a Türr István Gimnázium és Kollégium intézményvezetői állására Készítette: Németh Zsolt Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ Tisztelt Miniszter Úr! Alulírott, Németh Zsolt megpályázom a

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola. Tanév végi beszámoló 2012/2013 II. félév

Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola. Tanév végi beszámoló 2012/2013 II. félév Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola Tanév végi beszámoló 2012/2013 II. félév 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 2. Helyzetértékelés... 3 2. 1. Személyi feltételek... 4 2.1.1. Szervezeti

Részletesebben

CIVIL DIMENZIÓK 2. Tréningek a tehetséggondozásban

CIVIL DIMENZIÓK 2. Tréningek a tehetséggondozásban Dr. Juhász Erika Pete Nikoletta (szerk.) CIVIL DIMENZIÓK 2. Tréningek a tehetséggondozásban Szeged Debrecen, 2013 Kiadói adatok: Felelős kiadó: Belvedere Meridionale Kiadó (www.belvedere.meridionale.hu)

Részletesebben

Köszöntő... 2 30 éves az Emlékgyár... 3 Munkatársaink... 4-5

Köszöntő... 2 30 éves az Emlékgyár... 3 Munkatársaink... 4-5 tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Köszöntő... 2 30 éves az Emlékgyár... 3 Munkatársaink... 4-5 Tanfolyam, szakkör, képzés Dráma- és színjátszás, bábjáték... 6-8 Zene... 8-9 Vizuális és kézműves műhelyek...

Részletesebben

ÚTJELZŐ. Vas megyei középiskolák tájékoztatója. Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ.

ÚTJELZŐ. Vas megyei középiskolák tájékoztatója. Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. ÚTJELZŐ Vas megyei középiskolák tájékoztatója Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Szombathely, 2013 A kiadvány a középfokú iskolák vezetőitől kapott tájékoztatás

Részletesebben

VÁROSI KÉPTÁR DEÁK GYŰJTEMÉNY Székesfehérvár, Oskola utca 10.

VÁROSI KÉPTÁR DEÁK GYŰJTEMÉNY Székesfehérvár, Oskola utca 10. VÁROSI KÉPTÁR DEÁK GYŰJTEMÉNY Székesfehérvár, Oskola utca 10. állandó kiállítás Deák Gyűjtemény A 2013-ban újjárendezett állandó kiállítás Deák Dénes (1931 1993) budapesti műgyűjtő Székesfehérvárnak adományozott

Részletesebben

A MEGLÁTOTT ÉRTÉKEK CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNOSSÁGI MEGJELENÉSEI

A MEGLÁTOTT ÉRTÉKEK CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNOSSÁGI MEGJELENÉSEI A MEGLÁTOTT ÉRTÉKEK CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNOSSÁGI MEGJELENÉSEI TARTALOMJEGYZÉK 4 Előszó 7 Jó emberek kerestetnek ÁGOTA Alapítvány 11 Miből lesz a cipősdoboz? Baptista Szeretetszolgálat 15 A nem mérhető

Részletesebben