Szociális munka a narkógettóban Hegyiné Hegedűs Gyöngyvér

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szociális munka a narkógettóban Hegyiné Hegedűs Gyöngyvér"

Átírás

1 Szociális munka a narkógettóban Hegyiné Hegedűs Gyöngyvér Budapest

2 Üdvözlöm Önöket. Hegyiné Hegedűs Gyöngyvér vagyok. Andragógus, önkéntes szociális munkás. Felnőttek nevelésével foglalkozom. Nem képviselek céget, kórházat, alapítványt, vagy egyéb munkahelyet. A magam nevében jöttem, hogy a tapasztalataimat elmondjam. 1. forrás: Rácz József, Barna Erika, Dávid Ferenc, Gyékiss Roland, Kováts Virág: Szubszidiaritás és transzparencia elveinek érvényesülése a legsérülékenyebb klienscsoportokat elérő ártalomcsökkentő programokban Fél éve kezdtem el a Kék Pont Alapítvány 8. kerületi Kontakt programjában önkénteskedni. Az ide bejáró kliensek egy különösen izolált, az állami ellátórendszerrel nem, vagy csak esetlegesen kapcsolatba kerülő, szociálisan és etnikailag homogén közegben, mélyszegénységben élő, magukat romáknak valló intravénás szerfogyasztók. forrás: Itt zajlik a tűcsere program, mely steril tűcsere-eszközöket ad azoknak az intravénás droghasználóknak, akik jelenleg nem tudnak, nem akarnak leállni. A tűcsere a legalacsonyabb küszöbű program, ami azt jelenti, bárki bemehet: anonim módon, tb-kártya nélkül, és nem kell tisztának lennie, mint az ambulanciákon. De regisztráció itt is van, hogy nyomon lehessen követni a klienseket: kódnéven. 2. Klienseink 87,2%-a józsefvárosi lakos a fénykép szerzői -

3 Ez a program tette láthatóvá a rejtőzködő szerhasználókat. Sok család három generációja, nagyapa, apa és unoka is drogozik. Ez a gettószerű életmód viszont nem a drog következménye, az összefüggés iránya fordított. Több generáció is azt látja, hogy esélytelen a gettóból kikerülnie. Ezért fontos, hogy egy itt felnövő gyerek más példát is lásson, mint a zárt rendszert, amelyben felnő. Az itt dolgozó szociális munkások jelezni próbálják a klienssel, hogy tehet magáért, lehet esélye. De itt nem lehet csodákat várni. forrás: Négy éve, márciusban, nőnapon indult a Csere Csak Csajoknak program. Lényege az volt, hogy női klienseket női segítők fogadnak. Férfi nem lehetett jelen egyik oldalról sem. forrás: Az amerikai és nyugat-európai Ladies Night programokban már régen tudják, hogy a női klienseknek azért, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetben érezzék magukat, fontos, hogy alkalmanként kizárólag női segítők és női szakemberek hallgassák meg őket. Lehet, hogy kezdetben semmi mást nem is kell tenni, csak időt és alkalmat teremteni a női diskurzusra, a védett környezetre. 3. forrás: A kliensek többsége nyolc általánossal sem rendelkezik, munkanélküli, rendezetlen lakáskörülmények között él. Sokan bántalmazó kapcsolatban élnek, és bántalmazójuk - férjük, stricijük - előtt nem mernek megnyílni, segítséget kérni. Nagyon nehéz volt elfogadtatni a férfiakkal a nőknek külön létrehozott programot, és azt hogy ők nem lehetnek ott Különösen problémás volt ez a roma klienseknél. De kiharcolták: egyre több nő jött, sok új programelem született, belső rituálék alakultak, együttes ünneplések. forrás: Mivel a nők zöme családban él, kulcsszerepük van: ha sikerül őket magunkhoz húzni, átvihetők olyan üzenetek, mint a gyertek szűrésre, létezik fogamzásgátlás, használj gumit ezek rajtuk keresztül küldhetők be közösségeikbe. Egy nő "üzenete" átlagosan kb. 4 emberhez juthat el.

4 Derdák Tibor, a sajókazai dr. Ambédkar Középiskola igazgatója, így beszél a nőkkel kapcsolatos tapasztalatairól: forrás: Mindig akad olyan őszbe csavarodó hajú asszony, aki szeretne leérettségizni, általában azért, hogy megmutassa az unokáknak, merre van az előre. A mi munkánk kulcsai a nők. Mert ha őket nem vonzza a tanulás, akkor a fiúkat sem érdekli. forrás: A tűcsere nem arról szól, hogy tűt adnak, hogy be tudják lőni magukat a drogosok. Egészségnevelés, HIV, hepa-c tanácsadás és szűrés, óvszerosztás, az egészségügyi ellátórendszerbe irányítás, rehab keresés, álláskeresésben segítés, számítógépes oktatás működik, valamint női- és gyermekruha turkáló. 4. A tű csak azért van, hogy bemenjenek, mert azért biztosan odamennek, mert az kell. Úgy kell elképzelni, hogy a tűcsere az az ajtó, ahol be tudnak lépni a rendszerbe, a tű meg a csali. Én itt kezdtem el hennázni fél éve. A csajnapon. Hogy mi a henna? A hennafestés a testfestés egyik ideiglenes fajtája. Legnépszerűbb Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak- Afrikában. Ezt a típusú testfestést különleges alkalmakkor használják, leginkább esküvőkön. A menyasszony kezét és lábát díszítik. Gyönyörű, változatos mintákat festenek fel a lányok, asszonyok egymásra és saját magukra, amitől szebbek, különlegesebbek lesznek. Ezt az érzést szeretettem volna a lányoknak odavinni. Természetesen voltak egyéb elképzeléseim arról, milyen eredményt várnék, hiszen ez egy résztvevő megfigyelés volt, mely módszertani alapja szakdolgozati kutatásomnak bár amikor belekezdtem a hennázásba, még fogalmam sem volt arról, hogyan fogják fogadni.

5 5. A hennázáshoz idő kell. Idő a festéshez a díszítéshez és a száradáshoz. Minden alkalommal, amikor leültem a lányokkal tisztáztunk, hogy legalább háromnegyed órát rászánnak erre. Eleinte kizárólag a hennáról beszélgettünk. 6. Ők kérdeztek, én pedig válaszolgattam. Ha érdekelte őket, beszéltem nekik a családomról, gyerekeimről is, vagy hogy mit főztem a hétvégén, és amit főztem, azt hogy szoktam. Hasonlóan vagy különbözően csináljuk? Nem irányított beszélgetésekről volt szó. Csak arról beszélgettünk hennázás közben, amiről ők szerettek volna. Így nagyon hamar nagyon sokat megtudtam róluk, mert fontosnak tartották, hogy megosszák azt velem, kik is ők.

6 7. Volt olyan lány, aki az elején tisztázni akarta, hogy drogos, és hogy mióta az. Itt nem az időbeni visszaszámlálást értem, hanem azt az életeseményt, amitől, belesodródtak. Valóságos emberi sorsok bontakoztak ki. Úgy fogalmazták meg saját magukat, ahogy eddig talán még sose kellett nekik. Nem kértem rá őket. Ez nekik lett fontos. A 12 alkalom során több, mint húsz lányt festettem. Volt, akivel nem találkoztam többet, volt, akivel többször, és volt, akivel igazán jóban lettünk. Mire beértem, már ott ültek és vártak rám. 8. Akadt, aki rám bízta, hogy mit festek rá, volt, aki tudatosan választott. Alkalomról alkalomra készültek, gondolkoztak. Hogy min? Kacskaringókon, virágokon, indákon, színeken. Nem a steril tűn, a pótolandó igazolványukon, a hideg éjszakákon és hogy miből vegyenek cuccot, hanem a hennamintán. Megmutatták, merre kanyarogjon, és csak beszéltek-beszéltek.

7 9. Mazsi szeretett sutyorogni hennázás közben. Állandóan hízelgett nekem, hogy fényt hozok az életébe, hogy olyan akar lenni, mint itt a szocmunkás lányok. Hogy tanulni akar, hogy ő is segíthessen. Most konzultációba jár, és letette a cuccot. Lehet, hogy csak szerencsém volt, hogy egy ilyen folyamatot láthattam. Magdinak 5 gyereke volt, három még kiskorú, akik intézetben éltek. Minden héten bement hozzájuk, hétvégére néha hazavitte őket. Neki volt hova haza. 10. Volt egy lány sose festettem, de szeretett üldögélni és nézni, ahogy hennázom. Az utcán élt. Mesélte, milyen fáradt napközben mindig. Éjjel ugyanis nem mer aludni. Fél, hogy megölik. Két-három táskában hordta mindenét. Bejött, cserélt, és megette a nasit. Előfordult, hogy aznap először ott evett. Egy műanyag pohárból a három-négy szál ropit, nápolyit, kekszet. Elvitt egy melegebb pulcsit, ha fázott, vagy egy szandált, ha melege volt. Egy másik lány rendszeresen könyvet vitt. Szeretett olvasni. Főleg krimiket.

8 Matild egy nagyon vékony, férfias vonású csaj. Nagy hangú, szája mint a penetra. Úgy káromkodott, mint egy kocsis. Nagyon vonakodott első alkalommal, mikor a lányok a hennázást, azaz engem ajánlottak. Sokat vacillált, milyen mintát festhetek neki. 11. Nagyon vallásos volt, spirituális dolgokról beszélgettünk. Aztán jött két hét múlva. Már gyorsabban, könnyebben választott mintát. Rákövetkező alkalommal már mutatta, merre kanyarogjon a minta. Kértem, hogy legközelebbre próbálja lerajzolni, mit fessek rá. Persze nem ért rá rajzolni. Az utolsó csajnapon kisírt szemekkel ácsorgott a csere pultnál. Előző nap meghalt a pasija. Gyertyát gyújtottunk. Meghallgattunk egy szép, szomorú dalt, a többiek körbeállták és vígasztalták. Az utolsó csajnapra készítettem nekik egy kis ajándékot, hogy emlékezzenek a hennázásokra. Odaadtam neki. És akkor felhúzta a nadrágja szárát és azt mondta, ő is készült. 12.

9 A bokájától a térdéig szemceruzával kifestette a lába szárát. Most nem tudom, mi van vele. Mert cserbenhagytam. Én is és a rendszer is, ami lehetőséget csillogtatott neki. Hihetetlen munkát végeznek ott nap-mint-nap a szociális munkások. Kéthetente betekintést engedtek a hivatásukba. Dilemmákkal küzdenek, de emberként, emberekkel foglalkoznak. Ahogy azt a hírekből hallhatták a 8. kerületi tűcsere bezárása a Kék Pont Alapítvány döntése volt. Így döntöttek, a másik két helyszínen működtetett ambulanciájuk érdekében. A bezárás egyik fontos következményére kitérnék még. A Magdolna-Lujza utca sarkán 8 éve működött a kontakt, ebből az utolsó négy évben hetente hétfőnként a Csajnap csak lányoknak. A szociális munkások ez alatt az idő alatt hétről hétre megküzdöttek a drogos nők és férfiak problémáinak kezelésével. A bezárást követően,- érthető okokból az alapítvány nem tudott mindenkit továbbfoglalkoztatni, vagy önként mondtak fel. Szupervíziót, segítséget a kliensek cserbenhagyása miatti lelkiismeret furdalásuk feloldásához azonban mostanáig nem kaptak. Jelenleg saját eszközeikkel küzdenek azért, hogy visszataláljanak önmagukhoz, és visszakapják az erőt ahhoz, hogy ezt a munkát tovább AKARJÁK csinálni. A legfontosabb dolog, amit a Csajnap koordinátora mondott nekem a szociális munkáról az volt, hogy lépjek ki a középosztálybeli cipőmből, és helyezkedjek bele a másik ember cipőjébe. Hogy a munkám célja nem lehet más, mint a segítséget kérő ember célja. 13. Ennek a konferenciának a kulcsszava az ellátási szintek közötti együttműködés. Mindenük megvan hozzá. Szakértelem, akarat, közös cél. Teremtsenek lehetőséget! Köszönöm, hogy meghallgattak.

10 Forrás megjelölés: utolsó letöltés szeptember 9. utolsó letöltés szeptember 9. letöltés szeptember 9. utolsó letöltés szeptember 9. utolsó letöltés szeptember 9. utolsó letöltés szeptember 3. Rácz József, Barna Erika, Dávid Ferenc, Gyékiss Roland, Kováts Virág: Szubszidiaritás és transzparencia elveinek érvényesülése a legsérülékenyebb klienscsoportokat elérő ártalomcsökkentő programokban Képek: 1. saját 2. A fényképet készítette a csajnap munkatársa/2013/kék pont/c. Stengel/ Creative Commons szerzői CC BY NC ND 4.0 a fénykép szerzői - utolsó letöltés szeptember saját 4. saját 5. utolsó letöltés szeptember utolsó letöltés szeptember utolsó letöltés szeptember utolsó letöltés szeptember utolsó letöltés szeptember saját 11. utolsó letöltés szeptember

Szakmai beszámoló 2013

Szakmai beszámoló 2013 Szakmai beszámoló 2013 1 Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata és a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Közhasznú Alapítvány 2010 márciusában kötött stratégiai együttműködésének

Részletesebben

TERÁPIUM. Itt szembesültem azzal, hogy ez egy halálos, gyógyíthatatlan betegség. Visszavezetni lassan, kézen fogva

TERÁPIUM. Itt szembesültem azzal, hogy ez egy halálos, gyógyíthatatlan betegség. Visszavezetni lassan, kézen fogva TERÁPIUM 2015./I. évfolyam 1. szám A Félúton Alapítvány kiadványa Itt szembesültem azzal, hogy ez egy halálos, gyógyíthatatlan betegség Visszavezetni lassan, kézen fogva Vissza akartak kapni mint apát

Részletesebben

BE/KI/ZÁRVA. Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése. (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés)

BE/KI/ZÁRVA. Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése. (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés) Csáki Anikó - Mészáros Mercedes BE/KI/ZÁRVA Fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedése (Munkacím: A kapukon kívül és belül. Börtön / ki / tekintés) 2011. A program megvalósulását

Részletesebben

Amit a szexért meg kell tenni. Horváth Bianka. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Amit a szexért meg kell tenni. Horváth Bianka. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Amit a szexért meg kell tenni Horváth Bianka 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Előszó Felszállok az első vonatra és felejtek. Legalább is próbálom elfelejteni az elmúlt másfél évet... Bár teljesen

Részletesebben

Beköszöntő. Beköszöntő 1

Beköszöntő. Beköszöntő 1 2010. szeptember III. évfolyam, 4. szám Ebben a számban: Beköszöntő 1 Lifecamp-Az alpokalja kalandtábora Interjú Kubicskó Sándorral A Loughmiller - módszer Bátorság Köre Workshop A Workshop programja Információk

Részletesebben

Szeretnék valami lenni. Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról...

Szeretnék valami lenni. Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról... Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról... Szerkesztőbizottság: Breitner Péter Gurály Zoltán Győri Péter Kártyás Irén Mezei György Pelle József Virág Tamás Szerkesztette: Fehér Boróka

Részletesebben

Civilnek lenni egyenlő más szemlélettel rendelkezni?

Civilnek lenni egyenlő más szemlélettel rendelkezni? Civilnek lenni egyenlő más szemlélettel rendelkezni? Mára a Károly körút Andrássy út Erzsébet körút Rákóczi út által határolt terület egy sorsára hagyott, sokszor üres és lehangoló, vajúdó városrésszé

Részletesebben

Kamaszmediáció eset. Az ügy azaz a jéghegy csúcsa. 1. Előkészítő beszélgetések. Anita

Kamaszmediáció eset. Az ügy azaz a jéghegy csúcsa. 1. Előkészítő beszélgetések. Anita Kamaszmediáció eset A főváros egyik kerületi Gyermekjóléti Központjában dolgozom mediátorként, ahol elsősorban családok konfliktusaiban közvetítek. A családi mediáció egyik területe a szülő és kamasz gyermeke

Részletesebben

Hallgatói életutak MŰHELY. Szakértôi kerekasztal-beszélgetés. Beszélgetôtársaink voltak FÓKUSZ

Hallgatói életutak MŰHELY. Szakértôi kerekasztal-beszélgetés. Beszélgetôtársaink voltak FÓKUSZ Hallgatói életutak FÓKUSZ FELSÔOKTATÁSI MŰHELY Szakértôi kerekasztal-beszélgetés A felsôoktatásba lépéssel új fejezet nyílik a fiatalok életében, új kihívásokkal találják szembe magukat. A hallgatók elôtt

Részletesebben

Bele kell adni mindent...

Bele kell adni mindent... Bele kell adni mindent... Minden kötődés nehezíti az önzetlen, áldozatot is vállaló szeretet kibontakozását. Haszonnal csak a benső szabadság jár! Hang 30. kötet. Otthon a konyhaablakkal szemben, a platánon

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség

TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség röviden... 5 Addikció fogalma... 5 Dependencia... 6 Kialakulás...

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei. zárókiadványa

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei. zárókiadványa Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkéntes Centrum zárókiadványa 2011 CONTACT MENTÁLHIGIÉNÉS KONZULTÁCIÓS SZOLGÁLAT 2 TÁMOP-5.5.2-09/3-2009-0007 Tisztelt Olvasó! Jelen kiadványunkkal az a célunk, hogy az Önkéntes

Részletesebben

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD Ragaszkodni, na azt tudunk. Van, hogy foggal-körömmel, közben meg észre sem vesszük, hogy pont ezzel adjuk meg neki a végső döfést. Mármint az álmainknak. Én megtettem.

Részletesebben

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM. Tehetséggondozási alapismeretek és módszerek terjesztése a Martonvásári Tankerületben (NTP-EFT-MPA-12)

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM. Tehetséggondozási alapismeretek és módszerek terjesztése a Martonvásári Tankerületben (NTP-EFT-MPA-12) NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM Tehetséggondozási alapismeretek és módszerek terjesztése a Martonvásári Tankerületben (NTP-EFT-MPA-12) A martonvásári Művészeti Iskola igazgatójával, Nemes Józseffel és helyettesével

Részletesebben

A cigány kisebbségi- és szociálpolitika felépítése és problémái ma Magyarországon

A cigány kisebbségi- és szociálpolitika felépítése és problémái ma Magyarországon Szent Márton Pályázat Pannonhalma A cigány kisebbségi- és szociálpolitika felépítése és problémái ma Magyarországon 2008. 11. 05. Készítette: Pólik Marcell XII. B Bevezetés Mára elterjedt vélemény lett

Részletesebben

sokan vagyunk egyedül

sokan vagyunk egyedül Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata Balogh Dániel, Dr. Bede Nóra, Felméry Tamás, Kuslits Gábor, Móga Mária, Németh Katalin, Rakos Eszter, Simon Balázs, Szabó Áron

Részletesebben

Önkéntes betegjogi képviselő voltam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermekpszichiátriai Osztályán

Önkéntes betegjogi képviselő voltam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermekpszichiátriai Osztályán Önkéntes betegjogi képviselő voltam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermekpszichiátriai Osztályán Azért kívántam a pszichiátriai beteg gyermekek osztályán dolgozni, mert úgy gondoltam,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. A Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka c. képzéshez kapcsolódó tanulmányútról

ÖSSZEFOGLALÓ. A Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka c. képzéshez kapcsolódó tanulmányútról www.melyszegenyseg.hu info@melyszegenyseg.hu ÖSSZEFOGLALÓ A Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka c. képzéshez kapcsolódó tanulmányútról Nyíregyháza, Huszár-telep

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Melléklet... 27

Tartalomjegyzék. Melléklet... 27 2 3 Tartalomjegyzék A fókuszcsoportos beszélgetések elemzése... 5 A beszélgetések résztvevői... 5 Önkormányzati ügyintézés gyakorisága... 5 Az önkormányzati ügyintézés tárgya... 6 Az önkormányzatok ügyfélfogadási

Részletesebben

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nem Adom Fel Alapítvány 2011. március 28. Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ AZ ALAPÍTVÁNYRÓL ÉS A NEMADOMFEL HÁZ PROGRAMRÓL

Részletesebben

ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2009. november december

ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2009. november december MELLÉKLET ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2009. november december A Szociális Expo a szociális munka napját kísérő országos rendezvény, amely alkalmat ad arra, hogy a szociális

Részletesebben

Kérdések a könyvbemutatón. (Az alábbi szöveg a könyvbemutatón elhangzottak vázlatos átirata, nem tartalmaz mindent, ami a rendezvényen elhangzott.

Kérdések a könyvbemutatón. (Az alábbi szöveg a könyvbemutatón elhangzottak vázlatos átirata, nem tartalmaz mindent, ami a rendezvényen elhangzott. Kérdések a könyvbemutatón (Az alábbi szöveg a könyvbemutatón elhangzottak vázlatos átirata, nem tartalmaz mindent, ami a rendezvényen elhangzott.) Boér Tamás: Utoljára idén január 12-én ültünk ebben a

Részletesebben

ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN. Winkler Márta

ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN. Winkler Márta ÖRÖMMEL AZ ISKOLÁBAN Winkler Márta 3 Jelen kiadvány a 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció kiemelt projekt keretében készült Projekt száma: TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002 Főkedvezményezett: Educatio

Részletesebben

ÍGY LÁTJUK MI. Merre felé laksz? Milyen távol a sulitól? Pesterzsébeten. 25 perc alatt tömegközlekedéssel.

ÍGY LÁTJUK MI. Merre felé laksz? Milyen távol a sulitól? Pesterzsébeten. 25 perc alatt tömegközlekedéssel. ÍGY LÁTJUK MI Az interjúalanyom Kertai Éva volt. Éva a kóruséneklés mellett egyébként hastáncot is oktat. Korábban klasszikus balettozott, versenytáncolt. Spanyolul és portugálul beszél. Az iskolában latinul

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

Merjünk ajándékká válni egymás számára

Merjünk ajándékká válni egymás számára BESZÉLGETÉS BÖJTE CSABA FERENCES SZERZETESSEL Merjünk ajándékká válni egymás számára beszélgetés Böjte Csaba ferences szerzetessel Úgy vélem, Böjte Csaba mint magánember nem érthető meg semmilyen módon

Részletesebben

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve

Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8. Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Karlowits-Juhász Orchidea Reif Jenifer NEKEM NEM 8 Közösségi szolgálatot végző diákok kézikönyve Miskolc

Részletesebben

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor.

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor. BATTONYA A TÖRTÉNET KÉPEKBEN 1983 1984 1986 ÉV TÖRTÉNET Sok lelkes, segítôkész ember munkájának köszönhetôen itt, Battonyán kezdett épülni az elsô magyarországi SOS Gyermekfalu. 2009 Megépülhettek a családi

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV UTCAI SZOCÁLIS MUNKA PROSTITÚCIÓBAN ÉLŐ MAGYAR NŐKKEL MAGYARORSZÁGON ÉS ZÜRICHBEN MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV IRIS 2012 . UTCAI SZOCIÁLIS MUNKA PROSTITÚCIÓBAN ÉLŐ MAGYAR NŐKKEL MAGYARORSZÁGON ÉS ZÜRICHBEN MÓDSZERTANI

Részletesebben

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Jónak lenni jó. Foglalkoztatás másként. embermese. IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Jónak lenni jó. Foglalkoztatás másként. embermese. IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes Adásidő A Katolikus Egyház Hivatalos Segélyszervezetének lapja IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes Mindennek megvan az órája Jónak lenni jó Foglalkoztatás másként Egy IGAZ embermese Jónak lenni

Részletesebben