Tárgyszavak: textil; intelligens textil; lélegző szöveg; fázisváltó anyag; formatartó anyag; divat; elektronika; egészségvédelem; festék.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyszavak: textil; intelligens textil; lélegző szöveg; fázisváltó anyag; formatartó anyag; divat; elektronika; egészségvédelem; festék."

Átírás

1 MINDENNAPI ÉLETÜNK Intelligens textilanyagok Tárgyszavak: textil; intelligens textil; lélegző szöveg; fázisváltó anyag; formatartó anyag; divat; elektronika; egészségvédelem; festék. Az intelligens textília kétségtelenül új jelenség a textilipar fejlődésében és a következő évtizedekben egyre inkább előtérbe kerülhetnek a mindennapi életben. Az ún. intelligencia abból származik, hogy különféle komponenseket építenek be a szövetbe. Az ilyen komponensek lehetnek elektronikus eszközök, speciális felépítésű polimerek, sőt bizonyos típusú festékek. Az intelligens textilek reagálnak a környezet kedvezőtlen viszonyaira és fokozott védelmet nyújtanak velük szemben. Vannak például olyan ruhaanyagok, amelyek jó szigetelést nyújtanak azokkal és nagy hideg ellen. Más intelligens textilekben elektronikus elemek vannak, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak viselőiknek. Az intelligens textilek egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a divatiparban. Az intelligens textilek tulajdonságai megváltoznak a külső körülmények hatására. Azt mondják róluk, hogy gondolkodnak. Az intelligens textilek még gyermekcipőben járnak. Látszik azonban, hogy a jövőben sok területen kerülnek alkalmazásra. Kifejlesztés alatt vannak pl. egészségügyi célra szolgáló textilanyagok, védő- és sportruházat céljára szolgáló szövetek, építési és más műszaki célra alkalmas anyagok (pl. geotextíliák). Készítenek olyan öltözékeket, amelyek hideg vagy nagy meleg ellen védik viselőjüket. A szövet vastagsága és sűrűsége nagymértékben befolyásolja a szigetelés minőségét. A gyakorlatban a hőszigetelést a szövet rétegei között levő levegő biztosítja, de a külső hőmérséklet is hatással van a szigetelés hatékonyságára. Minél szélsőségesebbek a külső körülmények, annál kevésbé hatékony a szigetelés. Vastag szövetből készült ruházat azonban nehezebb, akadályozza viselőjének mozgását. Az olyan ruha, amely intelligens szövetből készült és változtatja tulajdonságait a külső hőmérséklet hatására, hatékony védelmet jelent meleg vagy hideg ellen, ugyanakkor kényelmesen viselhető.

2 Lélegző szövetek A növelt szigetelőképességű szövetek közül a Gore-Tex anyagok kerültek először a piacra. Ez a szövet egy laminált, két komponensből álló vízzáró membránt tartalmaz pl. expandált politetra-fluoretilénből, amelyet olajtaszító polimerrel impregnáltak. A membrán porózus kb. 100 nm átmérőjű pórusokkal, átengedi az izzadságot, de védelmet nyújt az eső és szél ellen. Széles körben alkalmazzák katonák, rendőrök, tűzoltók ruházatához, a szabadban végzett tevékenységekhez, de használják többször felhasználható műtőbeli ruházathoz, hogy védelmet nyújtson vér és más testnedvek ellen, ugyanakkor kényelmesen viselhető legyen. Egy másik növelt szigetelőképességű textilfajta a Stomatex. Ebben a szövetben magas hőmérséklet alakul ki, ami megakadályozza izzadság lecsapódását. A szövet alatt maradt gőzt az anyagban levő kis pumpák távolítják el. Minden pumpa lényegében egy deformálható kamrából és egy ürítő pórusból áll. A kamrákból a gőz a szövet hajlításának hatására távozik el. Ha a ruha viselője erősebb fizikai aktivitást fejt ki, több izzadság képződik, ugyanakkor a pumpáló hatás erősebb lesz. Fázisváltó anyagok Az intelligens textíliák bizonyos típusai fázisváltó anyagokat is tartalmaznak. Amikor valamely anyag az emelkedő hőmérséklet hatására megváltoztatja halmazállapotát, pl. szilárd állapotból folyékony állapotba megy át, nagy mennyiségű hőt nyel el. A hő lényegében a folyékony anyagban tárolódik és akkor szabadul fel, ha lehűléskor az anyag ismét megszilárdul. Ez a magatartás jellemzi az Outlast szöveteket. A szövet ilyen tulajdonságát egyre elterjedtebben használják fel speciális öltözékekben. Amikor az anyag hőt nyel el vagy szabadít fel, megszűnik a hőáramlás a ruha viselője és a külső környezet között, tulajdonképpen egy hőgát képződik az anyag saját szigetelő hatásának kiegészítésére. A fázisváltó textíliák kiválasztásánál a legfontosabb szempont a fázisváltás hőfokának megválasztása. Ezt általában C-on, vagyis a testhőmérséklethez közeli értéken célszerű megválasztani. Ezenkívül figyelembe kell venni a toxikusságot is. A fázisváltó anyagot olyan mikrokapszulákban kell elhelyezni, amelyek ellenállnak az igénybevételnek. A kapszulák vagy a szálakon belül vannak, vagy külön rétegben viszik rá azokat az anyagra. Ha a szálakon belül alkalmazzák (általában akril szálakról van szó), a kapszulák mennyiségének a szál szakítószilárdsága szab határt. Ha külön rétegben hordják fel, akkor hordás, mosás vagy vegytisztítás során a réteg kopik és a hatás lecsökken.

3 Formatartó anyagok Ezt a megközelítést a brit katonai ruházatnál alkalmazzák. Ha formatartó polimereket alkalmaznak ruházatban, nagyobb lesz a légrés a ruházat egyes rétegei között, ami jobb szigetelést tesz lehetővé meleg és hideg ellen egyaránt. A formatartó jelenséget polimereknél akkor lehet megfigyelni, ha módosított alakú műanyag tárgy adott hőmérsékleten visszanyeri korábbi alakját. Bár a formatartó polimereket eredetileg elasztormerek és üvegszerű hőre lágyuló műanyagok adalékaként használták, újabban poliuretán típusú változatait is kidolgozták. Ezeket 30 C-tól 100 C formaváltó (ún. aktiváló) hőmérsékletre lehet tervezni, de ruházati célra a testhőmérséklethez közeli hőfoknál kell biztosítani az eredeti alakra való visszaformálódást. A poliuretán filmet a ruházat rétegei közé lehet beépíteni. Ha a külső ruharéteg hőmérséklete elég alacsony lett, a poliuretán film működésbe lép, hullámosodik és a légrés a ruházat rétegei között megnagyobbodik. A deformált réteg hullámainak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy elbírják a ruházat súlyát és a viselő mozgásával keltett erőhatásokat. Formatartó fémötvözeteket is kifejlesztettek pl. nikkel/titán tartalommal, amelyek képesek védelmet nyújtani rendkívüli hőhatások ellen is. Az aktiváló hőmérséklet alatt és felett az ilyen ötvözeteknek eltérő tulajdonságai vannak. Alacsonyabb hőmérsékleten az anyag könnyen deformálható, de az aktiváló hőmérsékleten törekszik eredeti alakját felvenni és így megmerevedni. Az aktiváló hőmérsékletet a nikkel és a titán arányának változtatásával lehet beállítani. A gyakorlatban rugók formájában alkalmazzák a formatartó anyagokat. A rugó lapos az aktiváló hőmérsékletnél alacsonyabb hőfokon, de magasabb hőfokon kitágul. Ha a ruházat két rétege közé helyezik, a külső hő hatására növeli a légrést és jelentős védelmet nyújt a hőhatásokkal szemben. Divat A divatban is hasznosítják az intelligens textíliákat. A közelmúltban olyan ruhákat terveztek, amelyekben elektronikus rendszer volt beépítve a szálakba, a szövetben vagy a rányomott motívumokban. Mostanáig többféle portábilis elektronikus eszközt (pl. mobil telefont) használtak kemény burkolatban és ez néha nehézkessé tette hordásukat. A elektronikai és a ruhatervező cégek közötti együttműködés azonban számos olyan megoldást eredményezett, miszerint az elektronikus eszközök beépülnek a ruhákba. Ezt elősegítette az elektronikai eszközök egyre erősebb miniatürizálása, ami lehetővé teszi a textilanyagba építésüket, nem kellett elhelyezésükre külön zsebeket felvarrni a ruhákra.

4 Elektronikus érzékelőket is lehet beépíteni a ruházatba. Villamos vezető szálakat lehet használni szőtt vagy hurkolt anyagokhoz, gyakorlatilag bármilyen alakú érzékelőket vagy kapcsolókat elő lehet állítani, amelyek nem zavarják, hogy a ruha divatos, esztétikus, könnyen kezelhető, kényelmesen viselhető, tisztítható legyen. Az elektronikai eszközök táplálására az áramot a ruhába varrt kis elem szolgáltatja, de lehetségesnek tartják, hogy a jövőben a ruha viselőjének mozgása termelje az áramot vagy napenergia működtesse az elektronikát. A ruhatervezők és technológiai kutatók sokféle alkalmazást gondoltak ki a ruhával integrált elektronika alkalmazására. Például olyan diszkóinget fejlesztettek ki, amely a zene ütemére változtatja színét. A repülőgépek személyzetének olyan egyenruhát terveztek, amely jelzi, ha hívják őket. Olyan divatékszereket (gyűrűt, nyakláncot) hoznak forgalomba, amely fogadja tárolja és továbbítja a hangüzeneteket, felvillanásokkal jelzi, ha viselőjük t kap. Vannak napszemüvegbe épített kis számítógép-képernyők; így viselőjük azonnal jelzést kaphat részvényeinek árfolyamáról, miközben futballmeccset néz. Egészségügyi és biztonsági alkalmazások Sokféle intelligens textilanyagot fejlesztettek ki egészségügyi és biztonsági célokra. Kaphatók kabátok kis gyerekek számára beépített nyomkövető eszközzel, amelynek segítségével a szülők mindig pontosan tudhatják, hogy hol van gyermekük. Van olyan síruha, amely figyelmezteti a többi síelőt, hogy túlságosan megközelítette egy ilyen különleges ruhát viselő sporttársát. A közelmúltban ismertettek olyan szövetet, amely méri a hőmérsékletet és részét képezi hőmérséklet-szabályozó rendszernek. Katonai célra kifejlesztettek olyan trikót, amelybe optikai és elektromos vezető szálak vannak beleszőve. Ennek segítségével azonnal meg lehet állapítani, ha a viselőt találat érte és pontosan ki lehet jelölni a golyó behatolásának helyét. Az orvos így gyorsabban nyújthat segítséget a sebesültnek. Ilyen jelzőtrikót használhatnak rendőrök és tűzoltók is. A trikók használhatók csecsemőkön is, melyek ellenőrzik állapotukat és ezzel meg lehet akadályozni a hirtelen csecsemőhalált. Frissen operált betegeket saját otthonukban is megfigyelheti az orvos, ha ilyen trikót húznak rá. Sebészeti fonalként is használhatók intelligens szálak. Sok fonalat felszívódó anyagként hirdetnek: ezek addig tartják össze a seb széleit, míg az elég erősen össze nem nőtt, aztán a fonal a testben feloldódik. A gyógyulás során a fonal szilárdsága fokozatosan csökken néhány héten át. A sebészeti fonalak általában juh vagy szarvasmarha bélből készülnek és az emberi test enzimjei fokozatosan lebontják. Sokféle felszívódó fonalat készítenek azonban szintetikus polimerekből és abszorpciójukat a polimerbe

5 épített észterek hidrolízise idézi elő. Sokféle polimert és ko-polimert használnak erre a célra, pl. polilaktik savat, poliglikol savat, ezek ko-polimerjeit polidiaxanonnal és polilaktanonnal. Sokan vitatják ma is ezeknek a polimerekek lebomlási mechanizmusát. Szín A színező anyagok fontos szerepet játszanak az intelligens textilanyagokban. Valamely szín megjelenése vagy megváltozása bizonyos körülmények között veszélyt jelezhet. A szín megváltozása például jelezheti, ha a megengedettnél nagyobb terhelést kap a szövet, vagy ha a szövet nagyobb hőmérsékletnek vagy erős fénynek van kitéve; ezeket termokromatikus, ill. fotokromatikus anyagoknak nevezik. Ilyeneket főképpen Ázsiában fejlesztettek ki. Kétféle termokromatikus anyag érdemel említést: a folyékony kristályos típus és a molekuláris átrendeződő típus. Mind a két típusú festékanyag mikrokapszulákban kötőgyanták segítségével épül be a szövetbe. A termokromatikus jelenség többféle sztereoizomer esetében fordulhat elő általában 150 C fokot meghaladó hőmérsékletnél, ezért ez a jelenség nem használható textilanyagokban. A termokromatikus rendszerekhez használható folyékony kristályok koleszteres típusúak, amelyben a szomszédos molekulák csavarvonal formájában illeszkednek egymáshoz. A jelenség oka, hogy a fény a kristályokon szelektíven verődik vissza. A visszavert fény hullámhossza a folyékony kristály fénytörési mutatójától és a csavarvonal menetemelkedésétől függ. Mivel ez utóbbi a hőmérséklet függvénye, a hőmérséklettel változik a visszavert fény színe is. Hőmérséklet hatására végbemenő színváltozást a festék molekuláris struktúrájának átrendeződése is okozhatja. A leggyakoribb festék, amely ilyen tulajdonsággal rendelkezik a spirolakton, de vannak más hasonló anyagok is. Két molekuláris forma közötti egyensúlyt a ph-érték, nem annyira a hőmérséklet befolyásolja. A visszafordítható termokromatikus rendszerekben a festék színtelen elővegyülete található nem illó hidrofób szerves oldószerrel. A színadó egy protont ad át a festék elővegyületének. Melegítéskor az oldószer felolvad, a mikrokapszulák pedig színessé válnak vagy elvesztik eredeti színüket. Lehűléskor a fordítva megy végbe a folyamat. A termokromatikus anyagok iránt nagy kereskedelmi érdeklődés van, de a jelenségek még nem világosak, lehetőség van további kutatásokra, felfedezésekre. Fotokromatikus festékeknek az információtárolásban és a jelzéstechnikában van nagy jelentőségük. Spiropirán és spirooxazin festékkel nyomott trikók pl. eredeti állapotukban színtelenek, de ultraibolya fény ( nm) hatására fotolízis megy bennük végbe és színessé válnak. A spiropirán általában

6 lebomlik többszöri ultraibolya besugárzás nyomán, de a spirooxazin ellenállóbb. (Dr. Garai Tamás) Mather, R. R.: Intelligent textiles. = Review of Progress in Coloration, 31. k p McAdam, R.; McClelland, J.: Sources of new product ideas and creativity practices in the UK textile industry. = Technovation, 22. k. 2. sz p Röviden A hulladékok elhelyezése bányatömedékként A német szövetségi kormány február 6-i ülésén elfogadta a hulladékok föld alatt, bányatömedékkénti elhelyezését szabályozó rendeletet és végrehajtási utasításait. Ezzel először került sor szövetségi szinten törvényi szabályozásra. E szabályozásokkal biztosítható a bioszféra veszélyes hulladékainak hosszú távú elhelyezése a bányákban. A veszélyes anyagot tartalmazó hulladékokat hosszú távon biztonságos elhelyezést nyújtó száraz sókőzetbe zárják. Ekkor azonos követelményeket fogalmaznak meg, mint a hulladékok föld alatti lerakóhelyeken történő elhelyezése esetén. Más helyeken (pl. szénvagy ércbányák) az ökológiai viszonyok miatt csak veszélyes anyagot nem tartalmazó hulladékok helyezhetők el. A rendelet előírásai szerint fémtartalmú hulladékok (pl. cinktartalmú szűrőpor, amely visszanyerés után a termelési folyamatba visszavezethető), nem használható feltöltésre. A törvény hatályba lépésével könnyebbé vált a hulladéktörvény végrehajtása. Németországban 20 bányában a bányászati anyagok és a bányában keletkező hulladékok mellett bizonyos nem bányászati hulladékot (kemencemaradék, salak, füstgáztisztítási gipsz, öntödei használt homok, szűrőpor, szenynyezett talaj, iszap) is használnak tömedékanyagként. Az elhelyezéskor figyelembe kell venni a tűz- és robbanásvédelmi szempontokat, garantálni kell a hely biztonságát és minimálisra kell csökkenteni a felszín süllyedését. A tömedék elhelyezésének fő célja a hulladék épületfizikai tulajdonságainak a kihasználása a bányaépítészetben, ugyanakkor szó van a hulladék értékesítéséről is, ellentétben a föld alatti hulladékelhelyezéssel, amelynek elsődleges célja a rendelkezésre álló üregek kihasználása a hulladék elhelyezésére. A tömedékelt hulladék mennyiségének a növekedése és a mind több veszélyes anyagot tartalmazó tömedék felhasználása szükségessé teszi spe-

7 ciális szabályozások kidolgozását között közel azonos (1,7 M t) volt a tömedékként felhasznált, nem bányászati eredetű hulladék mennyisége, amely 1998-ra 1,9 M t-ra, 1999-re pedig 2,1 M t-ra nőtt. A veszélyes hulladékok részaránya a tömedékként elhelyezett hulladékban 1994-ben 348,8 E t (az összes hulladékmennyiség 20%-a), 1999-ben már 1,1 M t (55%) volt, amely 10%-a a Németországban keletkező teljes veszélyes hulladék mennyiségnek. (Galvanotechnik, 33. k. 10. sz p ) Nagyvárosok gyilkosa Felmérések szerint a nagyobb városokban a tüdőrák miatt bekövetkező halálesetek közel egyötödét a gépkocsik által kibocsátott szilárd szennyező részecskék okozzák. Egy minden eddiginél szélesebb körben vizsgálódó félmillió USA-beli lakost 16 éven át megfigyelés alatt tartó program eredményeit összegző tanulmány jutott erre a következtetésre. A Birminghami Egyetem szakértői szerint ez a tanulmány különösen azért jelentős, mert egyéneket nyomon követve a kutatók el tudták különíteni a légszennyezés okozta káros hatást a dohányzásétól. A vizsgálatok szerint a végzetes kimenetelű esetekért a tüdőbe mélyen beágyazódni képes, 2,5 µmnél kisebb méretű részecskék (PM 2,5) különösen felelősek. Méréseik szerint a tüdőrák miatti elhalálozások hosszabb távon kimutatott növekedése ugyanis a levegőben található, 2,5 µm-nál kisebb részecskék légköbméterenkénti mennyiségének minden 10 µg-os növekedésével közel 8%-kal nagyobb mértékű. Az ezzel kapcsolatos, hosszabb távon érvényesülő kockázati tényező összemérhető a hosszabb időn át passzív dohányosokéval. Ami a konkrét értékeket illeti, a jellemző PM 2,5 koncentráció szintje Los Angelesben 20 µg és New Yorkban 16 µm, miközben a környezetvédelmi hatóságok által 1977-ben előírt határérték 1,5 µg, de London egyes nagy forgalmú útjain 32 µg-os átlagos PM 2,5 érték is előfordul. A tanulmány egyik szerzője szerint ez utóbbi esetben különösen a dízelhajtású kocsik nagy aránya okolható. Még borúsabbak az életkilátásaik a fejlődő országok nagyvárosaiban lakóknak: a különösen szennyezett levegőjű Peking és Delhi levegőjében például átlagosan 300 µg szilárd részecske, főként PM 2,5 található. (New Scientist, 173. k sz márc. 9.)

8 X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ÁPRILIS BUDAPEST KONGRESSZUSI KÖZPONT 30 ország, félezer kiállító sok tízezer megvásárolható kiadvány másfélszáz szakmai és közönségprogram További információk:

Műanyagok galvanizálása

Műanyagok galvanizálása BAJOR ANDRÁS Dr. FARKAS SÁNDOR ORION Műanyagok galvanizálása ETO 678.029.665 A műanyagok az ipari termelés legkülönbözőbb területein speciális tulajdonságaik révén kiszorították az egyéb anyagokat. A hőre

Részletesebben

A zöldtetők. és a. városklíma

A zöldtetők. és a. városklíma A zöldtetők és a városklíma Az ökologikus építkezés Európában néhány évtizede már intenzíven foglalkoznak a növényzettel fedett városi területek visszapótlásának műszaki és kertépítési kérdéseivel. A homlokzatok

Részletesebben

TEÁOR 2008 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről STRUKTÚRA

TEÁOR 2008 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről STRUKTÚRA TEÁOR 2008 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréről STRUKTÚRA A. NEMZETGAZDASÁGI ÁG - MEZŐGAZDASÁG, ERDŐGAZDÁLKODÁS, HALÁSZAT 01 Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás

Részletesebben

TEÁOR '08: 01 NÖVÉNYTERMESZTÉS, ÁLLATTENYÉSZTÉS, VADGAZDÁLKODÁS ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

TEÁOR '08: 01 NÖVÉNYTERMESZTÉS, ÁLLATTENYÉSZTÉS, VADGAZDÁLKODÁS ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK TEÁOR '08: 01 NÖVÉNYTERMESZTÉS, ÁLLATTENYÉSZTÉS, VADGAZDÁLKODÁS ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK 011 Nem évelő növény termesztése 0111 Gabonaféle (kivéve: rizs), hüvelyes növény, olajos mag termesztése 0112

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nyomás- és hőmérsékletszenzorok a fröccsszerszámokban A különböző fröccsöntő gépeken is azonos, jól reprodukálható termékminőség csak a szerszámüregbe beépített nyomás- és hőmérsékletszenzorok

Részletesebben

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján:

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján: Szakonyfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2005. (IV.29.) számú rendelete Alsószölnök, Felsőszölnök, Szakonyfalu települések közös gazdálkodási tervéről A gazdálkodásról szóló 2000. évi

Részletesebben

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréből - Nem agrárgazdasági tevékenységek

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréből - Nem agrárgazdasági tevékenységek Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszeréből - Nem agrárgazdasági tevékenységek 0510 Feketeszén-bányászat 0520 Barnaszén-, lignitbányászat 0610 Kőolaj-kitermelés 0620 Földgázkitermelés

Részletesebben

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13.

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13. BME -Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Légszennyezés VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM 2012 Horváth Adrienn Légkör kialakulása Őslégkör Hidrogén + Hélium Csekély gravitáció Gázok elszöktek Föld légkör nélkül

Részletesebben

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A feldolgozóipari tevékenységek TEÁOR besorolása: *Az ezen szakágazatokban megvalósuló fejlesztés nem

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A feldolgozóipari tevékenységek TEÁOR besorolása: *Az ezen szakágazatokban megvalósuló fejlesztés nem A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A feldolgozóipari tevékenységek TEÁOR besorolása: *Az ezen szakágazatokban megvalósuló fejlesztés nem irányulhat az Európai Unióról szóló Szerződés 1. számú mellékletében

Részletesebben

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1.

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Szabványok Levegőtisztaságvédelem Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Nemzetközi egyezmények //2004.04.14. Genfi Egyezmény a nagy távolságra jutó, országhatárokon

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék A légkör keletkezése A Föld keletkezésekor:

Részletesebben

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák Tárgyszavak: mezőgazdasági fóliák; talajtakarás; hajtatóalagút; védőháló; állattenyésztés; szélfogó ponyva; biodegradálható

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

Környezet-egészségtan (KM030_1)

Környezet-egészségtan (KM030_1) Környezet-egészségtan (KM030_1) Településegészségtan 2014/2015-ös tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Települések ~: a társadalmi-gazdasági fejlődés

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Geoműanyagok A környezetszennyeződés megakadályozása érdekében a szemétlerakókat környezetüktől hosszú távra el kell szigetelni. Ebben nagy szerepük van a műanyag geomembránoknak.

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 896717 MANNOL

Részletesebben

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű Az Európai Unió által a zöld közbeszerzés területén közzétett követelmények (EU GPP követelmények) célja, hogy segítse a közszektorbeli

Részletesebben

Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban

Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban MUNKABIZTONSÁG 2.5 Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban Tárgyszavak: villámcsapás; villámvédelem; villámhárító; túlfeszültség-védelem; robbanásveszély; ipari berendezés. A robbanásveszélyes

Részletesebben

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Csomagolási forma: Kannás. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. 1.2. Gyártó cég neve: MR-Chemie GmbH Nordstr. 61-63 Tel./Fax +49 (0)2303/95151-0/+49(0)2303-95151-10

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai - Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése I. Oktatási segédlet Készítette: Dr. Szabó

Részletesebben

V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08

V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08 V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08 10 Élelmiszergyártás o 101 Húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1011 Húsfeldolgozás, -tartósítás 1012 Baromfihús feldolgozása, tartósítása 1013

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Összefoglaló jelentés a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2015. május 11. június 30.) Összeállította: Földházi Ákos Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének

Részletesebben

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban Tárgyszavak: komposztálás; komposztálóüzem; polietilén; tárolótartály;

Részletesebben

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft.

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft. Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló Kft. Tisztelt Olvasó! Az intézményi radioaktív hulladékok kezelését és tárolását végző RHFT - jelen szakmai kiadványunk tárgya társaságunk megalakulásakor került

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Dátum: 2007.11.12. Verzió: 1 Oldal: 1/6

BIZTONSÁGI ADATLAP. Dátum: 2007.11.12. Verzió: 1 Oldal: 1/6 Dátum: 2007.11.12. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Készítmény és a Társaság/ Vállalat azonosítása: Kereskedelmi elnevezés: Universal-Kaltreiniger Cikkszám: LOS 8000 Felhasználási terület: Általános hideg tisztítószer

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 950297 MANNOL

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

... A kerámiák égetéséről egyszerűen

... A kerámiák égetéséről egyszerűen . Interkerám 20 éve a szilikátipar szolgálatában.......... A kerámiák égetéséről egyszerűen hogy amit elkészített örökre megmaradjon! A kerámiák égetéséről egyszerűen Ahhoz, hogy a képlékeny agyagból tartós,

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

Terméknév: EVOX Terminator bogároldó folyadék

Terméknév: EVOX Terminator bogároldó folyadék Változat: 4 Felülvizsgálat: 2013. 09. 09. Kibocsátás kelte: 2007.03.20. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító EVOX Terminator bogároldó folyadék 1.2 A keverék

Részletesebben

Termográfia alkalmazása a megelőző karbantartásban

Termográfia alkalmazása a megelőző karbantartásban ÜZEMFENNTARTÁSI TEVÉKENYSÉGEK 3.09 Termográfia alkalmazása a megelőző karbantartásban Tárgyszavak: megelőző karbantartás; termográfia; állapotfüggő karbantartás. Miért hasznos a termográfia? A hőfejlődés

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója:

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kiállítás dátuma: 2009.06.30. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Termékkód: A-008 Felhasználási terület: Vegyi anyag építkezéshez,

Részletesebben

Terméknév: EVOX Extra concentrate fagyálló hűtőfolyadék koncentrátum

Terméknév: EVOX Extra concentrate fagyálló hűtőfolyadék koncentrátum Változat: 1 Felülvizsgálat: Kibocsátás kelte: 2013. 05. 22. Oldal: 1/(14) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító EVOX Extra concentrate fagyálló hűtőfolyadék koncentrátum

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP 1.2.1-15

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP 1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési GINOP 1.2.1-15 1. Támogatható tevékenységek a) Gyártáshoz kapcsolódó, új termelő eszköz beszerzése kötelező projektelem b) Az új gyártási folyamat során az

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

A villamos áram élettani hatásaival tisztában kell lenni az érintésvédelem kialakítása, a balesetek megelőzése céljából.

A villamos áram élettani hatásaival tisztában kell lenni az érintésvédelem kialakítása, a balesetek megelőzése céljából. 3.M. 3. L. 1, Bevezetés 3.M. 3. L. 1.1, Az alapszerelések értelmezése Részben a fentiekben leírtakból következően már behatárolt a téma, illetve az alapszerelések értelmezése. Tehát a leggyakrabban előforduló

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

Galvanizálás a híradástechnikában

Galvanizálás a híradástechnikában BAJOR ANDRÁS F A R K A S SÁNDOR ORION Galvanizálás a híradástechnikában ETO 621.337.6/7:621.39 Az ipari fejlődés során az eredetileg díszítő és korrózióvédő bevonatok előállítására szolgáló galvanizálást

Részletesebben

4. Sajtolás és fröccs-sajtolás

4. Sajtolás és fröccs-sajtolás 4. Sajtolás és fröccs-sajtolás Sajtolás A sajtolás a legrégibb feldolgozási módszer formadarabok készítésére. Elsősorban a termoreaktiv (térhálósodó) anyagok feldolgozására használják. A sajtolás folyamata:

Részletesebben

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna 1 TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna A nemzetközileg regisztrált vegyi anyagok száma az 1990-es évekre elérte a 10 milliót, amiből 50-75 ezer anyag kerül be közvetlenül a környezetbe. Ezek száma országonként

Részletesebben

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat A számos terméket kínál a járműkárpitozás területére, legyen szó tetőkárpit ragasztásról vagy akár műszerfal bőrözésről. Tetőkárpitok ragasztásánál az egyik legfontosabb tényező a ragasztóanyag magas hőállósága.

Részletesebben

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.2 Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán Tárgyszavak: fizikai vízelőkészítés; alkímia, foszfátozás. Vegyünk egy speciálisan megformázott könnyűfém

Részletesebben

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ 1/7. oldal Mr. Muscle tűzhelytsztító 1. A készítmény neve: Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ Gyártó cég neve: Cím: S.C.Johnson Europlant BV Mijdrecht, Holland Forgalmazó/Importáló cég neve: Cím: 1124 Budapest,

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 950310 MANNOL

Részletesebben

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai

A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai A raktározási munkák és a kézi anyagmozgatás egészségügyi kockázatai Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9.

Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása. Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújuló energiaforrások épület léptékű alkalmazása Prof. Dr. Zöld András Budapest, 2015. október 9. Megújulók - alapfogalmak Primer energia Egyes energiahordozók eléréséhez, használható formába hozásához,

Részletesebben

VEKOP-1.3.1-15. Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

VEKOP-1.3.1-15. Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása Célja: A vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése a hatékony külpiaci marketingtevékenység támogatása, kiállításokon, vásárokon való megjelenés elősegítése, illetve a piaci versenyben való eredményes

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. szakasz: A veszély azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. szakasz: A veszély azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a z 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K, a z 1 2 7 2 / 2 0 0 8 / E K é s a 2 0 1 5 / 8 3 0 / E U r e n d e l e t s z e r i n t 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

C-348/04, sz, ügy. Boehringer Ingelheim KG és társai kontra Swingward Ltd és társai

C-348/04, sz, ügy. Boehringer Ingelheim KG és társai kontra Swingward Ltd és társai C-348/04, sz, ügy Boehringer Ingelheim KG és társai kontra Swingward Ltd és társai (a Court of Appeal [England & Wales] [Civil Division] [Egyesült Királyság] által benyújtott előzetes döntéshozatal iránti

Részletesebben

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA Bevezető AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA A műanyagok felhasználási területe egyre bővül, így mennyiségük is rohamosan növekszik. Elhasználódás után csekély hányaduk kerül csak újrahasznosításra,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Verziószám: 9 Termék kód: KW-S3/4 Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. 1.1. Felhasználás (ipari,

Részletesebben

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok.

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok. MÛANYAGFAJTÁK Újdonságok a poliamidtermékek és a poliamidtípusok gyártásában Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja;

Részletesebben

Folyékony kerámia hőszigetelés.

Folyékony kerámia hőszigetelés. Folyékony kerámia hőszigetelés. Az új fejlesztésű hőszigetelő anyaggal a hagyományos hőszigetelés törtrészeinek megfelelő vastagságban (1-3)mm dolgozunk. Olyan hatékonyan, mint azt más szigetelő anyagokkal

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu HU PL CZ SK Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu Fagyasztóláda Zamrażarka skrzyniowa Mrazicí box Mraznička Fagyasztóláda HU Köszönjük a bizalmat, amit a készülék megvásárlásával

Részletesebben

BAFT Környezetgazdálkodási ad hoc szakmai bizottsága

BAFT Környezetgazdálkodási ad hoc szakmai bizottsága B U D A P E S T I A G G L O M E R Á C I Ó K Ö R N Y E Z E T G A Z D Á L K O D Á S I K I E M E L T P R O G R A M J Á N A K A K T U A L I Z Á L T V Á L T O Z A T A ÉS B U D A P E S T I A G G L O M E R Á

Részletesebben

KÖBE OTTHON BIZTOSÍTÁS DÍJSZABÁS. Hatályos: 2012. október 1-tõl

KÖBE OTTHON BIZTOSÍTÁS DÍJSZABÁS. Hatályos: 2012. október 1-tõl KÖBE OTTHON BIZTOSÍTÁS DÍJSZABÁS Hatályos: 2012. október 1-tõl Díjszámítás menete 2 A díjkalkuláció lépései a következõk: 1. Hasznos alapterület meghatározása 2. A biztosítási összeg(ek) meghatározása

Részletesebben

Hősugárzás Hővédő fóliák

Hősugárzás Hővédő fóliák Hősugárzás Hővédő fóliák Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A sugárzás alaptörvényei A az érkező energia E=A+T+R

Részletesebben

A műanyagok és az autózás jövője

A műanyagok és az autózás jövője A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA 3.2 A műanyagok és az autózás jövője Tárgyszavak: gépkocsigyártás;alternatív üzemanyag; műanyag alkatrészek; multimédiás eszközök; belsőtéri kényelem; Dow Automotive. A mobilitás

Részletesebben

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ A konfokális mikroszkóp fluoreszcensen jelölt minták vizsgálatára alkalmas. Jobb felbontású képeket ad, mint a hagyományos fluoreszcens mikroszkópok, és képes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról 2005. Dunaújváros 2006.

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról 2005. Dunaújváros 2006. TÁJÉKOZTATÓ Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról Dunaújváros 2006. TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1 Összefoglaló jelentés 2 Részletező jelentés 6 I. Légszennyezettségi állapot 6 II. Vizeink

Részletesebben

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései 3/3.5. A műanyag termékek alkalmazása, felhasználása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Kedvező tulajdonságaik alapján az élet szinte minden területén alkalmazhatók, az iparban pl. maró anyagok

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Fluorelasztomer tömítések hő- és hidegállósága Fluorkopolimer- és fluorterpolimer-minták feszültségrelaxációját és tömítési tulajdonságait vizsgálták. Az eredményeket a megfelelő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Verziószám: 9 Termék kód: KW-S2/4 Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. 1.1. Felhasználás (ipari,

Részletesebben

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH és 453/2010 módosítása szerint (REACH)

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH és 453/2010 módosítása szerint (REACH) Verziószám: 1.4(HU) 1 oldal. CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

2. Összetétel/információk az összetevőkre Összetevő Koncentráció Veszély- R tömeg% jel(ek) mondatok

2. Összetétel/információk az összetevőkre Összetevő Koncentráció Veszély- R tömeg% jel(ek) mondatok Kiadva: 2001. 07. 03 Változat: 2. Oldalszám: 1/4 1. Az anyag/készítmény és a társaság azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 1.2. A társaság/vállalat azonosítása

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

2.. 1 Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

2.. 1 Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. i Önkormányzat 26/2004. (IX.25.) számú Ö.K. rendelete egységes szerkezetben a módosító 37/2008. (XII.27.) sz. Ö.K. rendelettel a helyi hulladékgazdálkodási tervről Üllő Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2007. december 11 Felülvizsgálat időpontja: 2013. július 5. Verziószám: 2

Elkészítés időpontja: 2007. december 11 Felülvizsgálat időpontja: 2013. július 5. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Festék hígító

Részletesebben

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Üvegházhatás Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Amikor a Napból a Föld légkörébe behatoló sugárzás a Föld felszínéről visszaverődik, az energia nem jut vissza maradéktalanul

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/42/EK IRÁNYELVE. (2004. április 21.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/42/EK IRÁNYELVE. (2004. április 21.) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004/42/EK IRÁNYELVE (2004. április 21.) a szerves oldószerek egyes festékekben, lakkokban és jármű utánfényezésére szolgáló termékekben történő felhasználása során keletkező

Részletesebben

B I Z T O S Á G I A D A T L A P

B I Z T O S Á G I A D A T L A P B I Z T O S Á G I A D A T L A P 1. AZ A YAG/KÉSZÍTMÉ Y ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZO OSÍTÁSA R.S.P BLUE GREASE 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): magáncélú felhasználásra Az anyag/készítmény

Részletesebben

mechanikai terheléseknek ellenáll. Követi az alapfelületet, a pórusokat lezárja. Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,1 g/cm 3 Száraz rétegvastagság

mechanikai terheléseknek ellenáll. Követi az alapfelületet, a pórusokat lezárja. Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,1 g/cm 3 Száraz rétegvastagság Mûszaki Információ Disbon Nr. 433 Disboxid 433 EP-Grund 433 Színtelen, oldószermentes, kétkomponensû folyékony epoxidgyanta padló felületekre. Alapozó, impregnáló és tapadást növelô réteg ásványi alapokra.

Részletesebben

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója a téli időjárás veszélyeiről

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója a téli időjárás veszélyeiről Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-1135 Budapest, Zsinór utca 8-12. : 1555 Budapest, Pf.: 3. Tel: (36-1) 459-2371 Fax: (36-1) 459-2372 e-mail: eszakpest@tuzoltosagbp.hu

Részletesebben

Univerzális diszperziós ragasztó vinil és textil padló- és falburkolatokhoz

Univerzális diszperziós ragasztó vinil és textil padló- és falburkolatokhoz Rollcoll Univerzális diszperziós ragasztó vinil és textil padló- és falburkolatokhoz ALKALMAZÁSI TERÜLET Beltérben mindenfajta vinil padlóburkolat, szőtt és tűzött szőnyeg, parafa és kókuszháncs padlóburkolat,

Részletesebben

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft 8200 Veszprém, Hársfa u. 39. Tel: (88) 590-050 Fax: (88) 590-059 Honlap: www.blautech.hu E-mail cím: mail@blautech.hu A Környezetvédelmi Minisztérium

Részletesebben

KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ Feladatok

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Különleges poliamidok tulajdonságai A következőkben bemutatunk egy olyan poliamidot, amelynek alappolimerje a jól ismert PA6, de 65% erősítő- és töltőanyagot, továbbá halogén-,

Részletesebben

B I ZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2006. november 8. Felülvizsgálat időpontja: 2011. november 8.

B I ZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2006. november 8. Felülvizsgálat időpontja: 2011. november 8. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 90220 REACH regisztrációs szám: OKBI-VABO/61/2004. 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény

Részletesebben

Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben)

Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben) Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben) Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselőtestület)

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

Használati és karbantartási leírás

Használati és karbantartási leírás Használati és karbantartási leírás BEVEZETŐ Az ön által átvett épület, mint minden más tárgy vagy eszköz, ugyancsak rendszeres karbantartásra szorul. Annak érdekében, hogy az épület egyes részei, illetve

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft.

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER Ingatlan Kft. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Bevezető rendelkezések A szabályzat kiadásának jogi alapja, indokolása: A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Csomópontok és üzemi létesítmények

Csomópontok és üzemi létesítmények Csomópontok és üzemi létesítmények Az utak egyes szakaszain lévő útbecsatlakozásokat, útkereszteződéseket és útelágazásokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontok feladata a csatlakozó, keresztező és elágazó

Részletesebben

Mágneses hűtés szobahőmérsékleten

Mágneses hűtés szobahőmérsékleten TECHNIKA Mágneses hűtés szobahőmérsékleten Tárgyszavak: mágnes; hűtés; magnetokalorikus hatás; gadolínium. Már 1881-ben kimutatta E. Warburg német fizikus, hogy bizonyos anyagok felmelegednek, ha mágneses

Részletesebben

1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021

1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 1004/2010. (I. 21.) Korm. határozat a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 1. A Kormány a) elfogadja a jelen határozat mellékletét képező a Nők

Részletesebben

VELUX árnyékolók és redőnyök. Érvényes 2008. február 1-jétől. www.velux.hu

VELUX árnyékolók és redőnyök. Érvényes 2008. február 1-jétől. www.velux.hu árnyékolók és redőnyök Érvényes 2008. február 1-jétől www.velux.hu Bármire legyen szüksége, a -nál megtalálja Tompítaná a vakító napfényt? Sötétben vagy csak félhomályban szeret aludni? Zavarják a szúnyogok?

Részletesebben

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.4 1.3 2.1 A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre Tárgyszavak: globális felmelegedés; klímaváltozás; kibocsátás; életmód. A Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) tizenegy

Részletesebben

Magyarország. Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság TÁJÉKOZTATÓ

Magyarország. Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság TÁJÉKOZTATÓ Magyarország Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság TÁJÉKOZTATÓ Magyarország településeinek szennyvízelvezetési és tisztítási helyzetéről, a települési szennyvíz kezeléséről

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU0000081T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 816664 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben