Fórumsorozat a vidékfejlesztési feladatokat ellátó Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület szervezet bevezetésére a térségben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fórumsorozat a vidékfejlesztési feladatokat ellátó Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület szervezet bevezetésére a térségben"

Átírás

1 Fórumsorozat a vidékfejlesztési feladatokat ellátó Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület szervezet bevezetésére a térségben című rendezvénysorozat térségi összefoglalója

2 Bevezető A Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesületet május 27-én hozták létre a Körmend és Vasvár térségében működő turisztikai szolgáltatók, önkormányzatok és civil szervezetek. Céljuk volt, hogy a létrejövő új desztináció (fogadó terület) átgondolt, egységes megjelenítése révén a vendégforgalom növekedjen, és a jelenleg jellemzően átutazó turistákat, a térség kínálatának összekapacsolásával, többnapos itt tartózkodásra ösztönözzék februárjában a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 5/2014. (II.6.) számú közleményében meghatározott Helyi Fejlesztési Stratégiákhoz kapcsolódó tervezési terület előzetes elismerésére vonatkozóan 47 településre jelezte szerveződési szándékát. A tervezési terület iránti kérelmet az irányítóhatóság értékelte és megállapította, hogy a területen átfedések vannak. További egyeztetések következtek, melynek köszönhetően 2015-ben 51 településsel megalakult a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület LEADER akciócsoport.

3 Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület térségének bemutatása A Vasi Hegyhát-Rábamente Leader Akciócsoport a Nyugat-dunántúli régióban, Vas megye déli részén helyezkedik el. A tervezési terület 51 települést érint, a Vasvári járás egészét, a Körmendi statisztikai kistérség területét valamint további négy települést a körmendi járásból.

4 A terület klasszikus vidéki térség, aprófalvas szerkezetű, melyet még ma is a természetesség jellemez. Sokszínű természeti- és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, s mellettük a két kisváros őrzi a történelmi határvidék számos emlékét. Leader fejlesztés szempontjából Körmend nem tartozik a csoporthoz, így Vasvár az egyedüli város. A két térség gazdaságilag már nem mutat olyan hasonlóságot, mint ami a turisztikát illeti. Népesség számban is jelentős eltérés mutatkozik közöttük. Körmendi járás népesség száma fő, míg a vasvári járás népessége fő. A Kormány 105/2015. (IV. 23.), valamint 106/2015. (IV. 23.) Korm. rendelete a kedvezményezett települések és járások besorolásáról alapján a vasvári járás kedvezményezett+fejlesztendő járás besorolásba tartozik, míg a körmendi járás nem szerepel egyik kategóriában sem. Körmendi térség tehát gazdaságilag erősebb, ami a két terület munkanélküliségi adataiban is meglátszik: Megnevezés Alacsony iskolai végzettségűek 25 évnél fiatalabbak aránya, % Tartósak 50 éves és idősebbek Álláskeresési ráta, % Celldömölk 41,3 18,2 19,9 25,7 6,4 Körmend 38, ,1 32,5 5,3 Kőszeg 33,6 12,2 20,8 31,1 4,8 Sárvár 34,5 12, ,1 4,8 Szentgotthárd 29,8 12,5 17,6 36,6 5,1 Szombathely 32,4 13,6 23,6 29,4 4,1 Vasvár 54,9 16,8 16,2 23,0 10,4 Megye összesen 36,8 14,3 21,1 29,6 5,0 forrás: október A két terület különböző gazdasági fejlettsége alapján a közös gazdasági fejlesztési irányok meghatározása nehéz, de fontos feladat. A területek azonossága az aprófalvas településszerkezet, a területekről a fiatalok elvándorlása a megyeszékhely illetve Ausztria felé.

5 A Vasi Hegyhát-Rábamente térség kitörési pontjai lehetnek a meglévő turisztikai lehetőségek kihasználása, kulturális, természeti örökségének bemutatása, illetve az itt élők helyben való boldogulása helyi vállalkozások, helyi termékek fejlesztése révén. Közös turisztikai adottság a Rába, az összekötő folyó. A vadregényes folyó kanyarogva szeli át a térséget. Ezen szakasza kitűnően alkalmas vízitúrázásra, melyet kiépített kikötők és szíves vendéglátók szolgálnak. A térség környezetét nem rongálta erőszakos iparosítás, így állat és növényvilága megőrizte gazdagságát és sokszínűségét. Autós, kerékpáros, de akár gyalogos túrázásra is kitűnően alkalmas a terület. A vadregényes, hatalmas erdők és ősi szőlőhegyek felfedezését kijelölt túraútvonalak és tanösvények segítik. Különleges színfolt a Jeli Arborétum, amely egyedülálló havas szépe (rododendron) gyűjteményéről Európa szerte híres. A számtalan kisebb-nagyobb tó (Döröske, Gersekarát, Vasvár, Győrvár, stb.) a strandolás és horgászat mellett a vízi sportoknak is teret enged. A barátságos kis falvak gondosan őrzik a népi építészet fennmaradt emlékeit, a szépen felújított parasztházakban több helyen falusi vendéglátók várják a vendégeket. Tájházak, haranglábak, szőlőhegyi présházak ízelítőt adnak a paraszti kultúra mindennapjaiból. A vidékre jellemző népszokások, mint a farsangi rönkhúzás, a pünkösdölés, májusfa állítása és kitáncolása, az aratóversenyek, a szüreti mulatságok, vagy épp a böllérversenyek mind-mind szórakoztató programok nem csak a helyiek, hanem az ide érkező turisták számára is. A római emlékek (Katonák útja), az Árpádkori templomok, (Alsóújlak, Döröske, Egyházasrádóc, Magyarszecsőd, Vasalja), az országban egyedülálló, fa szerkezetű körtemplom, vagyis Rotunda, (Nádasd) a többszáz éves kastélyok mind virágzó kultúráról árulkodnak. Fontos történelmi események és híres személyiségek emlékét is őrzi a térség: körmendi Batthyány-oratórium, Győrvári csata emlékhelye, Mindszenty József hercegprímás szülőháza, Nagy Gáspár költő sírja szülőfalujában.

6 A programozási időszak kiemelkedő vidékfejlesztési eredményei a térségben A gazdasági különbség meglátszik az előző időszak Leader forrásainak felhasználásában is. A jelenlegi tervezési területen a programozási időszakban két akciócsoport is jelen volt. A körmendi kistérség és járás települései a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesülethez, míg Vasvár és a vasvári járás települései a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület területéhez tartoztak. A Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégia LEADER fejezetének meghirdetésére 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban került sor. A meghirdetett intézkedésekre a vas megyei, hegyháti településekről beérkező kérelmek közül összesen 78 részesült támogatásban, melyekhez 2009-ben Ft-ot, 2011-ben Ft-on, 2013-ban Ft-ot kötöttek le. Ezzel szemben a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület ugyanezen időszakban meghirdetett intézkedéseire összesen 174 kérelem részesült támogatásban, melyekhez 2009-ben Ft-ot, 2011-ben Ft-ot, 2013-ban Ft-on kötöttek le. Látszik tehát, hogy a két terület pénzügyi felvevő képessége nem ugyanakkora. Kérdés, hogy a mostani, a korábbiakhoz képest szűkösebb forrás elosztása hogyan megoldható úgy, hogy az az egész térség számára gazdaságilag hasznos legyen, és minden település úgy érezze, az ő érdekeiket is szolgálja a felhasználás. A Vasi Hegyhát Rábamente területén szereplő 51 településen számtalan remek projekt valósult meg, melyek közül a jelentősebbeket röviden bemutatjuk. Mintaként szolgálhatnak a tervezést illetően és támaszkodhatunk a tapasztalataikra, illetve van, amelyiket egyedisége miatt is érdemes megemlíteni. A támogatások nagy arányban a településeken élők komfortjának növelését célozták, akár meglévő közösségi terek, művelődési házak, templomok felújításával, akár új parkok, vendéglátóhelyek kialakításával. Ezeket többnyire önkormányzatok, vagy a helyben működő civil szervezetek valósították meg. Minden település számára fontos a saját, helyi értékeinek a megmentése. Ezt azonban egy- két pályázó a többiektől eltérő módon is megpróbálta.

7 A Vasi Hegyhát területéről a következő fejlesztéseket emelnénk ki: Csodaszarva tájpark - Rábahidvég A terület 2 ütemben, 2 támogatási kérelem felhasználásával nyerte el végső formáját. A Csodaszarvas Tájpark a Rába folyó mentén, Rábahídvég határában a 8-as főút mellett fekszik tizenhat hektáros területen. A tájpark optimális természeti tagoltságát egy három hektáros tó, hét hektár legelő, valamint hat hektár erdő teszi tökéletessé. Ez, az itt élő állatok, a területet határoló folyó és a kiszolgáló létesítmények biztosítják, hogy az ide látogatók biztosan megleljék a számukra kedves programokat. Erdei iskola, tájház, nádfedeles és kézzel faragott építmények, tanösvény, őshonos állatpark, nyári nomád tábor és erdei drótkötélpálya teszi élővé a területet. A tájpark szolgáltatásait mindezek mellett a horgásztó és a terület határán hömpölygő Rába saját kikötője egészíti ki. A parkot kiránduló családok és táborozó fiatalok, iskolai osztályok töltik be élettel. A park kihasználtsága nagyfokú, jó példája annak, hogy önerővel, pályázati forrás felhasználásával meg lehet alapozni működő gazdasági tevékenységeket is. Birkás Pálinka Kft. - Győrvár A Hegyhát hírnevét országos szinten is ismerté tette a Birkás Pálinka Kft. Birkás István a kezdeti bérfőzés mellett az évek során saját pálinka előállításba is kezdett. A minőségi pálinka előállításának elismeréseként idén vilmoskörte pálinkája OMÉK Helyi Termék Díjat nyert. Tevékenységük fejlesztéséhez, az idén már ötödik alkalommal megrendezett Birkás Pálinka Fesztivál megszervezéséhez többek között leader forrást is felhasználtak. B kategóriás gyermek és ifjúsági szállás Oszkó 35 fő fogadására alkalmas szállásépületeket alakított ki az oszkói szőlőhegyen a Hegypásztor Kör. A szállás különlegessége, hogy külterületen, szőlőhegyen fekszik, boronafalú présházak szomszédságában. Az áram ellátásáról napkollektorok gondoskodnak, a vizet saját fúrt kút biztosítja. A Hegypásztor Kör területén az itt megpihenők kipróbálhatják a kneipp vizes játszóteret, forgó táplálkozási piramist, végigsétálhatnak a szőlőhegy természeti és épített értékeit bemutató tanösvényen, ismerkedhetnek a gyógynövényekkel, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Lelki feltöltődésre pedig a terület végén található kápolna ad megfelelő helyszínt.

8 A körmendi kistérségben az alábbi két projektet emelnénk ki: Hegyhátsáli Csillagvizsgáló Épület kialakítása A projekt a 122/2009. (IX.17) FVM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében, kiemelt hazai és nemzetközi természettudományos helyi attrakciók fejlesztése célterület keretében nyert támogatást. A beruházás tárgya célja: A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány fejlesztése kapcsán egy 200 m 2 alapterületű csillagvizsgáló épület került kialakításra. A csillagvizsgáló épületben kapott helyett a vizsgáló torony, előadó terem. Az alapítvány tulajdonában van az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb csillagászati távcsöve, amely a fejlesztésnek köszönhetően ebben az épületben kapott megfelelő helyet. A projekt megvalósulása által olyan intézményi infrastruktúra valósulhatott meg, azon túl, hogy a környék egyik nevezetessége, amely elősegíti a felsőfokú képzést. A csillagvizsgálóhoz kapcsolódva nyári táborokat, kiránduló csoportoknak tudományos ismeretterjesztő előadásokat tartanak. Hodászi Pálinkafőzde A projekt a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás pályázati felhívás keretében több támogatási körben került megvalósításra A beruházás tárgya célja: Több fázisban megvalósuló komplex vállalkozás fejlesztési projekt. A fejlesztés tárgya a meglévő főzde épület felújítása, ezzel párhuzamosan kisléptékű infrastúktúra kialakítása. A kistermelői pálinkapalackozó kialakításával nem csak saját kereskedelmi palackozásuk körülményeit tudták javítani, hanem szolgáltatás bővítés is történt, miszerint az őket megkereső bérfőzető ügyfelek pálinkáját is le tudják palackozni. A pálinkafőzde látványfőzdeként is funkciónál. Megteremtették a feltételeit a magyar pálinka múltjának, jövőjének bemutatására, így életben tartva a vidéki hagyományokat

9 A Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület területének fejlesztési elképzelései és lehetőségei Ahhoz, hogy megfogalmazzuk a területünk hét évre szóló vidékfejlesztési céljait ismernünk kell a térség jelenlegi helyzetét és jövőre vonatkozó elképzeléseit, ismernünk kell a helyi szereplők álláspontjait. Ezen helyzetkép felmérése a nyolc alkalmas fórumsorozaton elhangzottak megfelelően tükrözik a terület jelenlegi helyzetét és jövőbeni lehetőségeit. A programozási időszak III. és IV. tengelyes támogatásai olyan fejlesztéseket eredményeztek, amelyeken a településeken nagy szükség volt és szinte mindegyikén megújult a közösségi alapinfrastruktúra és javult a szolgáltatások minősége. Az ilyen irányú fejlesztések iránt azonban még most is jelentős igény mutatkozik. A Vasi Hegyhát-Rábamente HACS által felhasználható forráskeret Ft lesz. A rendelkezésre álló fejlesztési forrás tehát rendkívül alacsony, ezért annak hatékony felhasználása fontos. Biztosítani kell a fenntarthatósághoz szükséges feltételeket annak támogatását, de szükségesek az összehangolt fejlesztési tevékenységek. A szerződésben vállalt kötelezettségnek eleget téve fórumsorozatot hirdettünk a Vidékfejlesztési Program ismertetése, és a közös térségi gondolkodás megteremtése érdekében. A fórumok időpontjai és helyszínei a következők voltak: Alsóújlak Csákánydoroszló Oszkó Vasvár Csehimindszent Nádasd Molnaszecsőd Vasvár Őshonos állatpark Csurgó utca 38. Művelődési Ház Vasút u. 4. Közösségi Ház Molnár Antal u. 4. Városháza Alkotmány u. 1. IKSZT Fő u. 45. Művelődési Ház Vasúti út 7. Művelődési Ház Hősök útja 1. Városháza Alkotmány u

10 A tájékoztatókon a meghívottakkal ismertettük az elfogadott vidékfejlesztési programot, ennek alapján átfogó képet kaphattak a vidékfejlesztési program által kínált lehetőségekről. Megismerhették, hogy a jövőben mely műveleteknek lehetnek akár kedvezményezettjei. Ismertettük a főbb változásokat a év közötti időszakhoz képesest, a legfontosabb célkitűzéseket az új és újszerű elemeket, az egységes rendszerhez illeszkedő eljárásrendet. Bemutatásra került a két tematikus alprogram a Rövid ellátási lánc és a Fiatal gazda alprogram. Ismertetésre került a LEADER tervezés folyamata. Ezen információk birtokában átbeszélték az eddigi tapasztalataikat és megjelöltek egységes közös fejlődési irányokat és az új lehetőségeknek megfelelően feltérképezésre kerültek egyes mikrotérségeket érintő együttműködési elképzelések is. A fórumsorozatokon több féle fejlesztési elképzelés is elhangzott. A Hegyhát, munkahelyekben szegény, nagyfokú, közel 10%-os munkanélküliséggel küzd. Ezzel szemben a meglévő munkáltatók a megfelelő szakképzettségű emberek hiányára panaszkodnak. Fontos lenne olyan programok elindítása, mely segít a szakképzett fiatalok helyben maradását növelni, a fiatalok munkához való hozzáállását javítani. Szükséges lenne a teljes területen turisztikai szakemberek képzésére, akik a területükön, lakhelyükön található turisztikai attrakciókat képesek szakszerűen, turistabarát módon bemutatni. A fejlesztési elképzelések között a Hegyháton nagy hangsúlyt kap a szőlőhegyek fejlesztése. Jelenleg 8-10 olyan önkormányzat van a Hegyháton, akik településük fejlesztésében komoly szerepet szánnak a szőlőhegyeknek. A Hegyháti Borbarát Körben több mint 40 gazda együttgondolkodása indult el az elmúlt években arról, hogy miként lehet erősíteni a szőlőhegyi gazdálkodás közösségi alapjait. Mindezek nyomán a Hegyháti szőlőhegyek fejlesztését szolgáló térségi projektek kidolgozása a LEADER programban nagyon fontos lenne. Ez megalapozója lehet a későbbiekben térségi közmunka mintaprogram elindításában, fókuszban a szőlőhegyi elhanyagolt területek revitalizációjával. Ebben a témában felmerült az önkormányzatok, gazdák, és hátrányos helyzetű emberek részvételével működő szociális szövetkezet létrehozása, amely már termelő- és szolgáltató tevékenységet is végez az erre alkalmas szőlőhegyi területeken.

11 Ezeken túl a használaton kívüli ingatlanok bevonásával az alábbi fejlesztési területek összekapcsolására nyílik mód: Emberi erőforrás fejlesztés: hátrányos helyzetű emberek megélhetésének komplex támogatása, foglalkoztathatóságuk fejlesztése, társadalmi beilleszkedésük segítése. Vidékfejlesztés: a munkahely-teremtésen túl mezőgazdaság (tájfajta gyümölcsök termesztése, gyógynövény, szőlő, zöldség) állattartás (hagyományos fajták külterjes módon) és helyi termék előállítás (az előállított alapanyagok feldolgozása és értékesítése révén). Mezőgazdasági utak rendbetétele, zártkerti ingatlanok művelésbe vonása. Turizmus- és gazdaságfejlesztés: szőlőhegyi értékek (táj, gyümölcsösök, külterjes állattartás, présházak, stb.) rehabilitációja, majd kiajánlása turisztikai célcsoportok felé. Kézműipari tevékenységek elindítása, helyi ajándéktárgyak és használati tárgyak előállításával, piacra juttatásával Megújuló energia előállítás és hasznosítás: elsősorban a bozóttal benőtt, beerdősült területek kitisztításából nyert biomassza révén. Kulturális örökség megőrzése- Mária út, ami a két térséget összeköti. A Mária Út Közép- Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat. Kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárható. A nyugat-dunántúli régióban, Celldömölk és Máriazell között, a Kőszegen áthaladó főútvonal mellett, két mellékútvonalat is kijelöltek, amelyek közül a déli Vasvár és Körmend érintésével, M60 Vasvári ág Csákánydoroszló-Vasvár-Sümeg-Székesfehérvár-Ercsi-Dabas részlegesen elkészült út, nagy részt még építés alatt. Az északi a Fertőzugból indulva, a Fertői-tájon és a Soproni-hegységen át halad Máriazell felé. A vasvári szakasz Celldömölk Csehimindszent Vasvár Máriazell között halad. Rába, az összekötő folyó. A területünkön halad keresztül a Rába folyó melynek jelentős a vízi turizmust szolgáló szerepe. Több folyó melletti település a Rábára alapozza fejlődését, programját. A vízi turizmust kiszolgáló szabadtéri infrastruktúra jelenleg hiányosnak mondható. Minőségi vízi turizmus alakítható ki a kikötésre alkalmas partszakaszok kialakításával, stégek, horgászhelyek kiépítésével, melyek hozzájárulnak az aktív vízi turizmus fejlődéséhez.

12 Helyi termékek fejlesztése, termelői piacok, boltok létrehozása, ehhez szükséges helyek kialakítása: A projektötletek és beszélgetések alapján a jövőben fontos prioritásnak gondoljuk a területünkön a helyi élelmiszerellátást célzó kedvezményezéseket. A tájékoztatón egyértelműen kiderült, hogy szükség van az ilyen kezdeményezésekre, melynek során segítjük a helyi piacok kialakulását, a helyi feldolgozás megteremtésének lehetőségét. A Helyi Fejlesztési Stratégia megalkotásánál fontos szempont a helyi piacok, pavilonos értékesítés lehetőségének biztosítása. A helyi termékek árusításához nem áll rendelkezésre a szabályoknak megfelelő infrastruktúra. A jó minőségű, de kis mennyiségű termékeket nem éri meg térségen kívüli felvevőpiacokra juttatni. A helyi infrastruktúra. létrehozásával lehetőség teremtődik a termékek versenyképes áron történő értékesítéséhez. Ösztönözni szükséges a helyi termékekre, termelésre alapozó kistermelői, kisléptékű feldolgozók létesítését. Fontos feladat az ilyen célú fejlesztések, együttműködések támogatása, hiszen ezzel hozzájárulhatunk a térség alapvető problémájának megoldásához. A Helyi termékek fejlesztésével a bevételek növelhetők és helyben tarhatók, ami hosszabb távon a munkahelyteremtéshez is hozzájárul. Fejlesztési elképzelések között merült még fel a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kialakítása. Az energiaárak folyamatos emelkedése állandó problémát jelent, minden szereplő számára. Szükséges lehetőséget biztosítani a megújuló energiaforrások felhasználására. Ösztönözni kell a környezetbarát energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. A helyileg megtermelt energia csökkenti a közösségek költségeit és hosszú távon függetlenséget biztosít a folyamatosan változó külső tényezőktől. Szerte a térségben működnek szálláshelyek, melyek nagy része az előző időszaknak köszönhetően került kialakításra. Azonban kialakításuknál az egyéb szolgáltatásaik fejlesztése már nem történt meg. Kiegészítő szolgáltatások fejlesztésével hozzájárulunk a térség turisztikai potenciáljának fejlesztéséhez. Szálláshelyek komfortfokozatának növelése, látogatok fogadásához kerti kiülök, kemencék kialakítása, helyi termékkóstoló vendég váróasztal. A kiegészítő szolgáltatások között szerepelhet pl.: túráztatás ehhez kerékpárok beszerzése, wellness szolgáltatások a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló szolgáltatások fejlesztése. A turisztikai szolgáltatók összekapcsolása.

13 Csákánydoroszlói tájékoztatón egy vállalkozó is megosztotta újszerű elképzelését. Elmondta, hogy jelenleg egy motorcross pályát üzemeltett, de ez már önmagában kevésnek bizonyul, a hozzá érkezőkkel folytatott beszélgetésekből és további ismeretekből arra az elhatározásra jutott, hogy egy sportközpontot szeretne kialakítani olyan sportokat elérhetővé téve így, ami a településeken, de még a városokban sem megoldott jelenleg. Fejlesztési elképzelés a településeken lévő kereskedelmi egységek fejlesztése. A falukép meghatározó eleme ahol még megtalálható- a kereskedelmi vendéglátó egység. Több településen probléma jelenleg, hogy élelmiszer bolt nincs a településen, ha van, akkor pedig nagy erőfeszítéseket igényel üzemeltetésük, fenntartásukat ösztönözni szükséges. Fontos lenne forrást biztosítani az élelmiszerboltok fenntartására akár helyi termék forgalmazásával is. Együttműködés a megye területén Az eltelt időszakban a Vas megyei Vidékfejlesztési Fórum keretében már kialakultak az együttműködés kezdeti lépései. A továbbiakban együttműködve a vas megyei LEADER akciócsoportokkal (Nyugat Kapuja HACS, Sághegyalja LEADER, Örség Határok nélkül LEADER, Pannon Térségfejlesztő) és szakági szereplőkkel, mint a Vas megyei Turizmus Szövetség (mint megyei térségi TDM szervezet), Őrségi Nemzeti Parkkal, Irottkő Natúrparkkal közösen, egész Vas megyére kiterjedő területi lefedettséggel rendelkeznénk. Közös akarattal Vas megyei belső turisztikai, fogyasztói szemléletformálói és integrációs, információs programot indítana az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület. Ehhez a programhoz csatlakozni kíván egyesületünk is. Szeretnénk közösen ismertté, megközelíthetővé, megfoghatóvá tenni a megye lakói és vendégei számára a megye, így általa minden LEADER térségének a helyi érték kínálatát, ezzel is fogyasztókat hozva az érték előállítók portájára. Felismerés előzménye az, hogy a megyén belül jól megfogalmazott igény van a jó turisztikai megyei kínálatra, de az nincs kidolgozva, brand-be építve, rendezvény és értéktárba tömörítve és bemutatva a megye lakossága részére. A vidék turisztikai kínálata, a mágnesek en kívül (Bük, Sárvár) nem ismert eléggé még megyén belül sem, pedig a belső megyei turizmus képes lenne több embert megmozdítani a helyi érték rendezvényekre, mint wellness vendéget kihozni a rövid hétvégére pontosan csak a mágnesek -hez a megyébe érkező turistákból.

14 Ezzel a programmal képesek lehetnénk belső fogyasztást generálni a saját értékeinkre, s értelmet nyer a megyei tájszólásunk a ; Mi kő Vasban? A fórumok tehát bővelkedtek fejlesztési elképzelésekben, amelyek fontos megalapozói a hamarosan kidolgozásra kerülő Helyi Fejlesztési Stratégiánknak.

Kisértékű célterületek esetén. Célterület megnevezése. Helyi termékeket előállító kistermelők, kézművesek támogatása

Kisértékű célterületek esetén. Célterület megnevezése. Helyi termékeket előállító kistermelők, kézművesek támogatása Az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 58/2012. (V. 24.) számú közleménye a 76/2011. (VII. 29.) VM rendelet alapján a Helyi Stratégiák fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Köztisztasági fürdök és mosodák létrehozása, működtetése Célterület azonosító: 1 019 100 1. A projekt

Részletesebben

Kisértékű célterületek esetén. Egyéb célterületek esetén

Kisértékű célterületek esetén. Egyéb célterületek esetén Az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 55/2012. (V. 17.) számú közleménye a 76/2011. (VII. 29.) VM rendelet alapján a Helyi Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től

Részletesebben

Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. LEADER helyi felhívások

Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. LEADER helyi felhívások Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület LEADER helyi felhívások Bevezető Összes fejlesztési forrás: 411.535.256 Ft Felhívásaink száma: 11 db o Gazdaságfejlesztési felhívásaink száma: 6 db o Nem gazdaságfejlesztési

Részletesebben

Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Gazdaságfejlesztési LEADER pályázati felhívások

Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Gazdaságfejlesztési LEADER pályázati felhívások Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület Gazdaságfejlesztési LEADER pályázati felhívások Bevezető Összes fejlesztési forrás: 411.535.256 Ft Felhívásaink száma: 10 db o Gazdaságfejlesztési felhívásaink száma: 5

Részletesebben

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS Helyi Fejlesztési Stratégia 2014-2020 (MUNKAANYAG) INTÉZKEDÉSEK 1. INTÉZKEDÉS 1. Intézkedés megnevezése A településeken működő, az ott élők helyben maradását elősegítő szolgáltatások körének bővítése,

Részletesebben

HVS felülvizsgálati űrlapok 2. Jegyzőkönyv

HVS felülvizsgálati űrlapok 2. Jegyzőkönyv Hozzászólások összefoglalója A tervezői csoport tagjait munkaszervezet vezető köszöntötte, majd ismertette az ülés témáit: - stratégia jövőképének, fő célkitűzéseinek megerősítése és konkretizálása - a

Részletesebben

A VAS MEGYEI TURIZMUS SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE, TERVEI ÉS LEHETŐSÉGEI DR. KONDORA BÁLINT - ELNÖK

A VAS MEGYEI TURIZMUS SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE, TERVEI ÉS LEHETŐSÉGEI DR. KONDORA BÁLINT - ELNÖK Vas Megyei Turizmus Szövetség A VAS MEGYEI TURIZMUS SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE, TERVEI ÉS LEHETŐSÉGEI DR. KONDORA BÁLINT - ELNÖK VAS MEGYE TURIZMUSA Előrejelzés 2017 I-IV. negyedév összesen: 1 627 002 vendégéjszaka

Részletesebben

Célterület megnevezése Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Innovatív ifjúsági programok

Célterület megnevezése Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Térségi sajátosságokhoz igazodó képzés Innovatív ifjúsági programok A Z Ú M V P I R Á N Y Í T Ó H A T Ó S Á G Á N A K 8 /2011 (II.8) S Z Á M Ú K Ö Z L E M É N Y E A 1 2 2 / 2 0 0 9 ( I X. 1 7. ) FVM R E N D E L E T K E R E T É B E N B E N Y Ú J T O T T P Á L Y Á Z A T

Részletesebben

Pannon Helyi Termék Klaszter:

Pannon Helyi Termék Klaszter: Pannon Helyi Termék Klaszter: örökségvédelem és vidéki gazdaságfejlesztés a Nyugat-Dunántúlon Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Magyar Vidékakadémia: Konferencia a helyi termékekről Hévíz, 2011. február 10.

Részletesebben

Civil képviselet és érdekegyeztetés a területi tervezésben

Civil képviselet és érdekegyeztetés a területi tervezésben Civil képviselet és érdekegyeztetés a területi tervezésben Balogh Nóra vezető tanácsos Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. június 22. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Részletesebben

Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu

Gárdony-Kápolnásnyék-Nadap-Pákozd-Pázmánd-Sukoró-Velence-Vereb-Zichyújfalu HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI FELÜLVIZSGÁLAT (HVS) 2013! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatósága 16/2013. (III.6.) közlemény értelmében elrendelte

Részletesebben

Innovatív Dél Zala Vidékfejlesztési Egyesület beérkezett projektötletek rendszerezve 2011.03.16.

Innovatív Dél Zala Vidékfejlesztési Egyesület beérkezett projektötletek rendszerezve 2011.03.16. A projektötlet-gyűjtés eredményei A projektötlet-gyűjtést honlapon és e-mailben is népszerűsítettük. A 70 projektötlet-adatlapból 19 érkezett e-mailben, 11-et adtak fel postai úton vagy faxon, és 40 készült

Részletesebben

Velencei tó Térségfejlesztő Egyesület HVS 2011 LEADER Kritériumok

Velencei tó Térségfejlesztő Egyesület HVS 2011 LEADER Kritériumok A LEADER program a társadalmi-gazdasági szereplők együttműködését ösztönzi az olyan javak és szolgáltatások létrejötte, fejlesztése érdekében, amelyek a lehető legnagyobb hozzáadott értéket biztosítják

Részletesebben

Pannon Helyi Termék Klaszter:

Pannon Helyi Termék Klaszter: Pannon Helyi Termék Klaszter: örökségvédelem és vidéki gazdaságfejlesztés a Nyugat-Dunántúlon Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Magyar Vidékakadémia: Konferencia a helyi termékekről Budapest, 2010. december

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Prioritás A prioritás vonatkozó specifikus céljai: A prioritáshoz kapcsolódó

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program bemutatása

Vidékfejlesztési Program bemutatása A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült. Vidékfejlesztési Program bemutatása Pannon Térségfejlesztő

Részletesebben

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület LEADER kritériumrendszere A Nyírség Helyi Akciócsoport

Részletesebben

Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító: 1 018 505

Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító: 1 018 505 A Szigetköz Mosoni-sík Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító:

Részletesebben

Zala Termálvölgye Egyesület

Zala Termálvölgye Egyesület Zala Termálvölgye Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport 2013. július 19., Zalaszentlászló Zala Termálvölgye Egyesület Vidékfejlesztési célú civil szervezet LEADER Helyi Akciócsoport - címbirtokos szervezet

Részletesebben

A Zala zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként:

A Zala zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként: A Zala zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként: A Zala Zöld Szíve HACS által meghatározott LEADER célterületek: A1 Helyi vállalkozások eszköz-

Részletesebben

A Dunamellék Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dunamellék Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dunamellék Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Az egyes célterületekhez tartozó kritériumok meghatározásához alapul vett LEADER alapelvek: 1. Terület alapú

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

VÖLGY VIDÉK HÍRLEVÉL 2013/5

VÖLGY VIDÉK HÍRLEVÉL 2013/5 VÖLGY VIDÉK HÍRLEVÉL 2013/5 FELFÜGGESZTÉSEK Megjelent az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 292/2013. (XI.25.) számú közleménye, mely szerint a 103/2013. (XI.8.) VM rendelet alapján

Részletesebben

A Maros-völgyi LEADER Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Maros-völgyi LEADER Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Maros-völgyi LEADER Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Kulturális, sport és szabadidős célú terek kialakítása és fejlesztése Célterület azonosító: 1 021 150 1.

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a turizmusban

Támogatási lehetőségek a turizmusban Támogatási lehetőségek a turizmusban Hévíz 2015. május 28. Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó Lehetőségek az operatív programokban 2014-2020 1. Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)

Részletesebben

HELYI GAZDASÁGI ÜZLETI INFRASTRUKTÚRA ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE

HELYI GAZDASÁGI ÜZLETI INFRASTRUKTÚRA ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE HELYI GAZDASÁGI ÜZLETI INFRASTRUKTÚRA ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE BODOR NORBERT Programirányító referens RFP Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztály NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TERÜLET-

Részletesebben

A vidékfejlesztés esélyei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében. Pásztohy András Miniszteri Biztos. Budapest, 2008. április 14.

A vidékfejlesztés esélyei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében. Pásztohy András Miniszteri Biztos. Budapest, 2008. április 14. A vidékfejlesztés esélyei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében Pásztohy András Miniszteri Biztos Budapest, 2008. április 14. 1 Példátlan lehetőség 2007-2013 között Mintegy 8000 milliárd

Részletesebben

1. számú melléklet 168/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez

1. számú melléklet 168/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez 1. számú melléklet 168/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez 1. Az R. 1. számú mellékletének 1.1 Az alábbi helyi közösségek vonatkozásában alkalmazandó pontozás: alcím 29. sora helyébe a következő szövegrész

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

A Homoród-Rika-Küküllő LEADER térség stratégiájának bemutatása

A Homoród-Rika-Küküllő LEADER térség stratégiájának bemutatása A Homoród-Rika-Küküllő LEADER térség stratégiájának bemutatása Jövőkép A megerősödött helyi közösségekben a családok meghatározó aránya, tudatos életvitelével őrzi és fenntarthatóan működteti a hagyományokat

Részletesebben

A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület - LEADER Intézkedési. Terv

A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület - LEADER Intézkedési. Terv A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület - LEADER Intézkedési 1. számú intézkedés Terv 1.1. Kapcsolódó HVS célkitűzés: Fenntartható gazdaságfejlesztés a KKV-k támogatásával 1.2. HVS intézkedés megnevezése:

Részletesebben

Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület HFS tervezés

Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület HFS tervezés Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület 2015-HFS tervezés Legfontosabb szükségletek, lehetőségek A Velencei-tó LEADER HACS esetében a települési igények mellett a Velencei-tó, mint meghatározó

Részletesebben

A Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként I. II. megvalósítása esetén legalább 1 alkalommal részt vesz a Helyi Vidékfejlesztési

Részletesebben

Üdvözöljük Önöket LEADER tervezési műhelynapunkon! Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezete

Üdvözöljük Önöket LEADER tervezési műhelynapunkon! Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezete Üdvözöljük Önöket LEADER tervezési műhelynapunkon! Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezete A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 között A magyarországi vidékfejlesztési program, amelyet az Európai

Részletesebben

Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye térségében

Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye térségében Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye térségében Helyi termék fejlesztés a gyakorlatban Miért jó a helyi termék? szakmai konferencia- 2013.02.21., Szentgyörgyvár Zala Termálvölgye LEADER Helyi Akciócsoport

Részletesebben

A Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Helyi népi, kulturális és művészeti értékek alkotó-, bemutató- és rendezvényhelyszíneinek

Részletesebben

Szőlőhegyek gazdagsága HEGYHÁTI SZŐLŐHEGYEK MEGŐRZÉSE ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

Szőlőhegyek gazdagsága HEGYHÁTI SZŐLŐHEGYEK MEGŐRZÉSE ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁSA Szőlőhegyek gazdagsága HEGYHÁTI SZŐLŐHEGYEK MEGŐRZÉSE ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁSA A szőlőhegyek múltja A paraszti gazdaság fontos része Széna Szőlő, gyümölcsök Gyógynövények Bor, pálinka Közösségi élet színtere

Részletesebben

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit

Bakonyban. www.abakonyert.hu. Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a. Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit Együttműködés a fenntartható és tartalmas turizmusért a Bakonyban Előadó: Hutvágnerné Kasper Judit A BAKONYÉRT Egyesület Egyesületünk alakult meg 2008-ban 2 megye, 3 kistérség 43 ezer érintett lakosa 4

Részletesebben

Támogatási lehetőségek között a turisztikai piaci szereplőknek az Operatív Programokban

Támogatási lehetőségek között a turisztikai piaci szereplőknek az Operatív Programokban Támogatási lehetőségek 2014-2020 között a turisztikai piaci szereplőknek az Operatív Programokban Az alábbi összeállítás a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó azon támogatási lehetőségeket tartalmazza,

Részletesebben

A VAS MEGYE FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLÓ TOP-FORRÁSOK 2014-2020. dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzata

A VAS MEGYE FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLÓ TOP-FORRÁSOK 2014-2020. dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzata A VAS MEGYE FEJLŐDÉSÉT SZOLGÁLÓ TOP-FORRÁSOK 2014-2020 dr. Balázsy Péter Vas Megye Önkormányzata Szombathely 2015 Megújult a Közgyűlés megújult a hivatal Erős felelősség Vas megye területfejlesztésében

Részletesebben

Helyi Fejlesztési Stratégia Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete február 03.

Helyi Fejlesztési Stratégia Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete február 03. Helyi Fejlesztési Stratégia 2014-2020 2016.február 03. A 2007 2013 as időszak eredményei: Közel 260 db nyertes pályázat, melynek támogatási összege több mint 6 millió euró! Támogatási döntéssel lekötött

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként LEADER-szerűség az intézkedések, projektjavaslatok vonatkozásában A LEADER program a társadalmi-gazdasági

Részletesebben

A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Egészséges, környezet-harmonikus életre és környezet-tudatos termelésre való szoktatást és nevelést

Részletesebben

halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokról

halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárásokról Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály A New Hungary Rural Development Programme 2007-2013 a Támogatásokkal kapcsolatos jogszabályok Európai

Részletesebben

Regionális politika 10. elıadás

Regionális politika 10. elıadás 1 Regionális politika 10. elıadás Magyarország vidékfejlesztési politikája a 2007-2013 idıszakban (ÚMVP) 2 Vidékfejlesztés 2007-2013: Európai vidékfejlesztési stratégia Magyar vidékfejlesztési stratégia

Részletesebben

Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye térségben. 2015. február 11. Budapest Földművelésügyi Minisztérium

Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye térségben. 2015. február 11. Budapest Földművelésügyi Minisztérium Helyi termék fejlesztés a Zala Termálvölgye térségben 2015. február 11. Budapest Földművelésügyi Minisztérium Zala Termálvölgye Egyesület 2008-ban alapított vidékfejlesztési célú civil szervezet LEADER

Részletesebben

Tiszasziget a LEADER fejlesztések tükrében, 2007-2013-as időszakban

Tiszasziget a LEADER fejlesztések tükrében, 2007-2013-as időszakban a LEADER k tükrében, 2007-2013-as időszakban Előszó Község a 2007-2013-as programozási ciklusban vált a Déli Napfény Akciócsoport tagjává. A magyarországi LEADER szerveződés 2004-2006-os ciklusban az AVOP

Részletesebben

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Közgyűlés tagjai részére tájékoztatás a december hó 15-i ülés 3. napirendi pontjához. Helyi Fejlesztési Stratégia (LEADER)

Közgyűlés tagjai részére tájékoztatás a december hó 15-i ülés 3. napirendi pontjához. Helyi Fejlesztési Stratégia (LEADER) Közgyűlés tagjai részére tájékoztatás a 2015. december hó 15-i ülés 3. napirendi pontjához Helyi Fejlesztési Stratégia (LEADER) 2014-2020 2015.12.15. TÁMOGATÁSI FORRÁS 2014-2020 Darányi Ignác Terv EMVA

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ. együttgondolkodást indító munkaközi anyag

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ. együttgondolkodást indító munkaközi anyag TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ együttgondolkodást indító munkaközi anyag 1. JÖVŐKÉP Mogyoród az agglomeráció egyik kiemelt turisztikai célpontja legyen. Ön milyen települést szeretne?:. Mogyoród egy olyan

Részletesebben

LEADER INTÉZKEDÉSI TERV

LEADER INTÉZKEDÉSI TERV LEADER INTÉZKEDÉSI TERV Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából 2013-ban pályázható intézkedések 1. Számú intézkedés 1.1. HVS intézkedés megnevezése:(kötelező Térségi

Részletesebben

A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok

A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok A Zala Zöld Szíve HACS által meghatározott LEADER célterületek: A1 Helyi vállalkozások eszköz- és infrastrukturális fejlesztése A2 Helyi

Részletesebben

Stratégia értékelés és továbbfejlesztése a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén

Stratégia értékelés és továbbfejlesztése a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén Stratégia értékelés és továbbfejlesztése a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület területén Berhida, 2015. április 24. Kontics Monika Munkaszervezet vezető Honnan indultunk? 2007-2008. HVI

Részletesebben

Postázási cím és név:

Postázási cím és név: 2009. november 17-én a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület ünnepélyes keretek között köszöntötte a kisapostagi Bárka Vendéglőben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely 4 intézkedésének

Részletesebben

1.Fórum: Levél, 2014.06.23.

1.Fórum: Levél, 2014.06.23. Emlékeztető Projektötlet gyűjtő fórumokról 1.Fórum: Levél, 2014.06.23. Életminőség fejlesztése: Civil szervezetek rendezvény, eszköz, kiadvány Nem elaprózott pontszerű fejlesztések Átfogó térségi gazdaságfejlesztés,

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP6-6.4.1 16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens

Részletesebben

1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a régiókban DAOP-2.1.1/K-11 DDOP-2.1.1/I-11 ÉAOP-2.1.1/H-11 ÉMOP-2.1.1/C-11 KDOP-2.1.1/G-11 KMOP-3.1.

1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a régiókban DAOP-2.1.1/K-11 DDOP-2.1.1/I-11 ÉAOP-2.1.1/H-11 ÉMOP-2.1.1/C-11 KDOP-2.1.1/G-11 KMOP-3.1. o ldal 1 Tisztelt Partnerünk! Az alábbiakban szeretném felhívni a figyelmét az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország Egészségipari Program pályázati lehetőségeire: 1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

VP Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása

VP Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása VP6-6.4.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. április 3. Az első

Részletesebben

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A HELYI ERŐFORRÁSOK HÁLÓZATBA SZERVEZÉSÉBEN

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A HELYI ERŐFORRÁSOK HÁLÓZATBA SZERVEZÉSÉBEN A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA SZEREPE A HELYI ERŐFORRÁSOK HÁLÓZATBA SZERVEZÉSÉBEN Ifj. Hubai Imre Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnök Mezőtúr, 2017.04.26. A Nagykunság kézműves

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Tájékoztató a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról és a 2013. évi LEADER pályázatok benyújtásáról

Tájékoztató a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról és a 2013. évi LEADER pályázatok benyújtásáról Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása A Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. vándorgyűlése Dualitások a regionális tudományban Mosonmagyaróvár, 2017. október

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Prioritások A prioritás vonatkozó A prioritáshoz kapcsolódó tervezett intézkedések: Intézkedések

Részletesebben

A Homokhátság Nonprofit Kft a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Homokhátság Nonprofit Kft a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Homokhátság Nonprofit Kft a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER alapelvek: 1. térségi jellegzetességeken alapuló helyi fejlesztési stratégia, 2. a helyi fejlesztési

Részletesebben

Hajdúk Vidékfejlesztési Egyesülete Hajdúböszörmény Bocskai István tér 1. PROJEKT ADATLAP

Hajdúk Vidékfejlesztési Egyesülete Hajdúböszörmény Bocskai István tér 1. PROJEKT ADATLAP PROJEKT ADATLAP A LEADER Helyi Akciócsoporthoz (HACS) a LEADER jogcím keretében tervezett projektjavaslat benyújtásához 1. Ügyfél adatai: Ügyfél neve: Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. Képviseletre jogosult

Részletesebben

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR-HORVÁT TERÜLETFEJLESZTÉSBEN című konferencia 2018. február 5-6., Eszék Dráva-medence fejlődésének lehetőségei Előadó: Szászfalvi László országgyűlési képviselő És a

Részletesebben

HÍRLEVÉL. a Tiszazugi LEADER Helyi Akciócsoport területéről. Szeretettel köszöntjük a Tiszazugi Leader Egyesület munkaszervezete által

HÍRLEVÉL. a Tiszazugi LEADER Helyi Akciócsoport területéről. Szeretettel köszöntjük a Tiszazugi Leader Egyesület munkaszervezete által Tiszazugi LEADER Egyesület 5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 8. Tel: 06-56/560-294; 06-56/560-295 E-mail: tiszazug.leader@gmail.com Honlap: www.tiszazugleader.eu HÍRLEVÉL 2014/07. a Tiszazugi LEADER

Részletesebben

Pázmánd Községi Önk.

Pázmánd Községi Önk. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program januárban beadott pályázatainak elbírálása megtörtént, a Velencei-tó LEADER Helyi Akciócsoport területén a 21 beadott pályázatból 12 pályázat felelt meg a formai,

Részletesebben

Célterület adatlap. Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete vállalkozás célú fejlesztés

Célterület adatlap. Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete vállalkozás célú fejlesztés Iktatószám: 231/11//1/211 Célterület adatlap Célterület azonosító: HACS neve: Jogcím: Célterület megnevezése: UMVP intézkedés: Vonatkozó HPME kódja Vonatkozó HPME megnevezése Jászsági Kistérségi Helyi

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

Pályázati lehetőségek 2014-2020-as programozási időszakban. Korbeák György Ügyvezető igazgató Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

Pályázati lehetőségek 2014-2020-as programozási időszakban. Korbeák György Ügyvezető igazgató Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Pályázati lehetőségek 2014-2020-as programozási időszakban Korbeák György Ügyvezető igazgató Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

Részletesebben

X. HBB ülés 2013. augusztus 29. (csütörtök):

X. HBB ülés 2013. augusztus 29. (csütörtök): X. HBB ülés 2013. augusztus 29. (csütörtök): 1., Ügyfél: Balatonendréd Község Önkormányzata Fejlesztés rövid leírása: A projekt keretein belül beszerzésre kerülnek a tésztagyártáshoz kapcsolódó berendezések

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Tanyafejlesztési Program

Tanyafejlesztési Program Tanyafejlesztési Program F Ö L D M Ű V E L É S Ü G Y I M I N I S Z T É R I U M 2016 május Oldal 2 T A N Y A F E J L E S Z T É S I P R O G R A M Tanyás térségek, tanyagazdaságok fejlesztése A tanya a magyar

Részletesebben

KIVONAT. Támogatási kérelem benyújtás: POSTAI úton 2013. november 25. és 2013. december 20. között a LEADER HACS munkaszervezeti irodájához

KIVONAT. Támogatási kérelem benyújtás: POSTAI úton 2013. november 25. és 2013. december 20. között a LEADER HACS munkaszervezeti irodájához 2. évfolyam 18. szám 2013. november 18. Megjelent az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2013-ban nyújtandó

Részletesebben

szakpolitikai kérdései V. Németh Zsolt Vidékfejlesztésért felelős államtitkár

szakpolitikai kérdései V. Németh Zsolt Vidékfejlesztésért felelős államtitkár A vidékfejlesztés aktuális közpolitikai és szakpolitikai kérdései V. Németh Zsolt Vidékfejlesztésért felelős államtitkár Paradigmaváltás Vidékfejlesztési Minisztérium: - Agrárium - Vidékfejlesztés - Környezetvédelem

Részletesebben

A nem mezőgazdasági célú tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatására

A nem mezőgazdasági célú tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatására VP6-6.4.1 16 A nem mezőgazdasági célú tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatására Varga Boglárka Miniszterelnökség 2017.03.09. Kimle 1 Nem mezőgazdasági tevékenységek

Részletesebben

1.sz. melléklet az Útmutatóhoz LEADER Intézkedési Terv

1.sz. melléklet az Útmutatóhoz LEADER Intézkedési Terv 1.sz. melléklet az Útmutatóhoz LEADER Intézkedési Terv LEADER Intézkedési Terv Intézkedések a Dunamellék Felső-Kiskunság Homokhátság Sárköz LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető pályázati felhívásai

A Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető pályázati felhívásai A Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető pályázati felhívásai Nagy Attila Főosztályvezető EMVA Stratégiai Főosztály Agrár-vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság Miniszterelnökség

Részletesebben

A turizmuspolitika aktuális kérdései

A turizmuspolitika aktuális kérdései A turizmuspolitika aktuális kérdései Jövőkép a Duna mentén, Rajka-Budapest Budapest, 2014. május 30. Fodor Olivér osztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály Rekordok és kihívások 2 Vendégforgalom

Részletesebben

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon TOP

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon TOP A helyi felhívás címe: Közösségi akciók megvalósítása kulturális jelentőségű köztéri alkotásokhoz kapcsolódóan (P4) A helyi felhívás kódszáma: TOP-7.1.1-16-H-083-4 - Egyesület egyéb formái (GFO 52) - Egyházi

Részletesebben

LEADER Intézkedési Terv Intézkedések a A NYÍRSÉGÉRT LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának keretében

LEADER Intézkedési Terv Intézkedések a A NYÍRSÉGÉRT LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának keretében LEADER Intézkedési Terv Intézkedések a A NYÍRSÉGÉRT LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának keretében 1. Számú intézkedés 1.1. HVS intézkedés megnevezése: Civil szervezetek tevékenységének

Részletesebben

Bábolna 2013. december 10.

Bábolna 2013. december 10. Bábolna 2013. december 10. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 (uniós tervezési időszakhoz igazodva) tengelyek (I., II., III., és IV. LEADER) LEADER Helyi Akciócsoportok kiemelt feladata:

Részletesebben

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása Fekete Károly geográfus - kutató, kutatásszervező Siófok, 2017. május 24. Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt üdülőkörzet fejlesztéseinek

Részletesebben

Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében

Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében Turizmuspolitikánk legfőbb céljai a versenyképesség növelése és a turisztikai fejlesztések érdekében 2014. április 16. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály Rekord vendégéjszaka-szám

Részletesebben

Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu

Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu Országos Vidéki-Falusi portál kialakítása www.falusiturizmus.eu Szalay-Zala Andrea a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének titkára Tel: 30/530-1642 E-mail: fatoszfotitkar@gmail.com. Kutatás, felmérés

Részletesebben

Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17.

Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17. Fenntartható közösségi kezdeményezések támogatási lehetőségei 2014-2020 között Répceszemere 2015. június 17. Bozzay Balázs Pannon Megújuló Energia Klaszter www.bfh.hu, 30/226 77 55 Környezetileg minimum

Részletesebben

Tanyafejlesztési Program

Tanyafejlesztési Program Tanyafejlesztési Program F Ö L D M Ű V E L É S Ü G Y I M I N I S Z T É R I U M 2015 szeptember Oldal 2 T A N Y A F E J L E S Z T É S I P R O G R A M Tanyás térségek, tanyagazdaságok fejlesztése A tanya

Részletesebben

A Duna Összeköt Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Duna Összeköt Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Duna Összeköt Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER-szerűség vizsgálatának kritérium rendszere a projekt javaslatok vonatkozásában A LEADER program a társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Értékelési szempontok 1

Értékelési szempontok 1 1. sz. melléklet a 135/2008. (X. 18.) FVM rendelethez Értékelési szempontok 1 1.1 Az alábbi helyi közösségek vonatkozásában alkalmazandó pontozás: 1. Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület 2. Abaúj

Részletesebben

Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásáról.

Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásáról. 1 Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Katafa 23-7/2013. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült Katafa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által 2013. május 28-án (kedden) 15.30 órakor a Katafa,

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Együttműködések támogatása Tószegi Orsolya Miniszterelnökség EMVA Stratégiai Főosztály Gyarmat 2015.10.21. Legfontosabb célkitűzések Munkahelyteremtés, vidéki munkahelyek

Részletesebben