8. Előadás CPDLC Controller-Pilot Data Link Communication

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8. Előadás CPDLC Controller-Pilot Data Link Communication"

Átírás

1 8. Előadás CPDLC Controller-Pilot Data Link Communication

2

3

4

5 A FANS A jövő léginavigációs rendszerei - koncepció 2007-ben az ICAO: FANS = Future Air Navigation System (ICAO Doc 9880) összetett avionikai rendszer, közvetlen adatkapcsolat a pilóta és a légiforgalmi irányító között Kommunikáció az ATC engedélyek a pilóták kérései és a helyzetjelentések adása számára; (Pl. egy FANS-B felszerelt Airbus A320 légijárművel az Air Traffic Services Unit (ATSU) eszköze, a VHF Data Link rádió (VDR3) és a pilótafülke két Data link control and display units (DCDUs) egysége lehetővé teszi a személyzet számára a földről kapott, a Controller Pilot Data Link kommunikációs (CPDLC) felületen adott üzenetek olvasását.

6 A szélesebb koncepció megoldási alapja 2002 után a klasszikus AFTN-t kezdi felváltani az Aeronautical Telecommunication Network (ATN), ami egy ún. internetwork architektúra mentén lehetővé teszi a ground/ground, air/ground, és avionikai data subnetwork-ök interoperábilis együttműködését az ISO OSI Reference Model protokolljai és közös interfész szolgáltatási felhasználásával. Európa az ATN céljából a ground/ground kommunikációban a PENS (= Pan-European Network Service) 2009-es bevezetésével tette lehetővé az új, hálózatos megoldás alkalmazását (szolgáltatója a SITA) Két nagy szolgáltató: SITA - Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques, (Svájc, 1949) ARINC (A Rockwell-Collins része) Aeronautical Radio, Incorporated (USA, 1929)

7 ACARS az első megoldás Az ACARS (= Aircraft Communications Addressing and Reporting System) volt az első digitális adatkapcsolati (A/G) rendszer, ami a légiforgalmi sávban (pl. 130,25 MHz) vagy műholdon keresztül kommunikál rövid üzenetek formájában a földdel. Protocol-ját még 1978-ban az ARINC cég dolgozta ki, formátuma: Telex format. A repülés minden fázisának megkezdésekor ACARS üzenetet továbbít a rendszer az aktuális állapotokról, pl. Az idő, amikor az adott fázis esemény történt Vonatkozó információk, pl. üzemanyag, státuszállapot, célrepülőtér, stb

8 Az ACARS üzenetek ACARS üzenetek 3 fő csoportja: 1. Air Traffic Control üzenetek (kérések és engedélyek továbbítása) 2. Airline Administrative Control 3. Aeronautical Operational Control OOOI events - Out of the gate, Off the ground, On the ground, és Into the gate Flight management system interface (interface az FMS-sel, FPL, W/X a légijármű számára, támogatandó az FMS repülés közbeni frissítése, ALTN útvonal, stb.) Equipment health and maintenance data (rendszeres állapota,szenzorok értékei,stb + az előzetes karbantartási felkészülésre) Ping messages (automatikus ping, kapcsolat tesztelésre; ha pl. a lj. sokáig nem válaszol, a földi állomás ping-elheti a lj-et közvetlenül v. satellite-en keresztül ez egyben az ACARS kommunikáció minőségi állapotát is mutatja) Manually sent messages (ACARS kapcsolatban van a fedélzeti kijelzőkkel, a pilóták így üzeneteket és jelentéseket küldhetnek/kaphatnak a földre/től (pl. W/X, engedélyek, connecting flights státusz, stb a válasz az ACARS-on keresztül érkezik, légitársasága dönti el, mire használja/programozza)

9 ACARS sajnálatos használata, példa: AFR 447 az ACARS 5 db. failure report-ot (FLR) és 19 db warning report-ot (WRN) küldött 5b perc alatt a légitársaságnak (érintette a navigation /kód: 34/, az auto-flight /22/, a flight control /27/ és a kabin légkondicionálás /21/ problémáit. Ezeket az INMARSAT műholdak egyike vette, és továbbította. The 12 warning messages with the same time code indicate that the autopilot and auto-thrust system had disengaged, that the TCAS was in fault mode, and flight mode went from 'normal law' to 'alternate law. The 02:10 transmission contained a set of coordinates which indicated that the aircraft was at 2 59 N W. The remainder of the messages occurred from 02:11 UTC to 02:14 UTC, containing a fault message for an Air Data Inertial Reference Unit (ADIRU) and the Integrated Standby Instrument System (ISIS). At 02:12 UTC, a warning message NAV ADR DISAGREE indicated that there was a disagreement between the three independent air data systems. At 02:13 UTC, a fault message for the flight management guidance and envelope computer was sent. One of the two final messages transmitted at 02:14 UTC was a warning referring to the air data reference system, the other ADVISORY (Code ) was a "cabin vertical speed warning", indicating that the aircraft was descending at a high rate.

10 Online black box funkció???

11 De nem ez a fő anyagunk

12 A légiforgalmi kommunikáció fejlődése Mielőtt belevágunk

13 A légiforgalmi kommunikációs követelmények Interoperabilitás a meglévő subnetwork-ökkel Magas rendelkezésre állás Mobil kommunikáció Üzenetek priorizálása Policy based adatútvonal alkalmazás (routing) Adatvédelem (security) Adategység hatékonyság (bit efficiency) Többszörös (sokféle) mobil subnetwork támogatás Stb..

14 Az ATN környezet

15 ATN architektúra Alkalmazásokat és kommunikációs szolgáltatásokat foglal magába, amelyek lehetővé teszik a földi, a levegő-földi és a avionikai sub-network-ök kölcsönös együttműködését (to inter-operate) Context Management (CM) Application End System(ES) Application Entity Upper Layer Communications Service Automatic Dependent Surveillance (ADS) Controller Pilot Data Link Communication (CPDLC) Flight Information Service (FIS) ATS Message Handling Services (ATSMHS) End System(ES) Application Entity Upper Layer Communications Service Internet Communications Service Intermediate System (IS) Intermediate System (IS) Internet Communications Service Subnetwork Subnetwork Subnetwork

16 ATN protokol architektúra

17 Sub-network-ök Air-Ground (A/G): Aeronautical Mobile Satellite VHF Data Link Mode S HF Data link Passenger Telephony Ground-Ground: X.25 PSDNs (ITU protokoll, csomagkapcsolt adathálózat) Frame Relay (szélessávú csomagkapcsolt adattovábbítás) LANs Leased Lines NADIN (Nat l Airsapce Data Interchange Network)

18 Az ATN rendszer átnézeti rajza

19 Interoperabilitási követelmény szintén A 2 nagy rendszer kötelező együttműködése

20 Ahol ma kb. tartunk

21 A fedélzet

22 A CPDLC létesítésének állapota Némi hiányosságok még (lásd a végén)

23 A pillanatnyi magyar helyzet: A MATIAS készen van 2014-ben a CPDLC funkcionalitással (SATnovember). Az ATN router-ek beszerzése is megtörtént, ebben az évben telepítik őket. Végső tárgyalási szakaszban vagyunk a SITA és ARINC cégekkel a VDLM2 kommunikációt biztosító szolgáltatásról. Ezek a cégek láthatóan túlterheltek, az ARINC nem is reagált az első két felhívásunkra CPDLC tárgyban Ha hamarosan aláírjuk velük a szolgáltatási szerződéseket, már akkor is kevés időnk marad az operatív bevezetésre, mivel a data link február környékén állhat össze ezekkel a szolgáltatókkal. Ezenkívül ismertek azok a problémák, amelyeket az EASA riport részletez és óvatosságra int bennünket és a többi ANSP-t is. Ezen okok miatt, hosszabb tesztüzemet tartunk szükségesnek a szokásosnál, ezért az operatív bevezetést csak 2015 őszére terveznénk, addig lenne idő alaposan kitesztelni a teljes láncot (MATIAS-ATN router- SITA hálózat- VDLM2 rádiók) és tapasztalatokat gyűjteni. HC álláspont, hogy halasszák el a kötelező bevezetési dátumot egy évvel, különben szinte minden ország ellen kötelezettségszegési eljárást kellene indítani, (amit az EU sem akar a körülmények és a műszaki problémák miatt)

24 Az adatkapcsolati szolgáltatás (DLS) Az említett GOLD dokumentum alapján a megkövetel adatkapcsolati szolgáltatások Data Link Services (DSL) 4 fő csoportja áll fenn: DLIC Data Link Initiation Capability ACM ATC Communications Management ACL ATC Clearances; AMC ATC Microphone Check A specifikus CPDLC-alap szolgáltatásoknak kötelesen és félreérthetetlenül támogatniuk kell a légi és földi oldali rendszereket éppúgy, mint a különböző, eltérő szintű támogatás színvonalát (pl.: kezdeményezés, a vetteés-feldolgozza, vagy a vette-és-figyelmen kívül hagyja ).

25 DLIC Data Link Initiation Capability A DLIC az az adatkapcsolati szolgáltatás, amelyet a Context Management alkalmazási felületből kifejtve a szükséges információk biztosításának céljából az ATS egység és a pilóta közötti adatkapcsolati kommunikáció lehetővé tétele céljából nyújtanak. A LOGON szolgáltatás teszi lehetővé a légijármű adatkapcsolati szolgáltatás kezdeményezését. A logon paraméterek biztosítják az ATC számára a légijármű azonosítót (a/c identification) és az alkalmazási címeket (application address) az azonosítás és az adott FPL-lel való összekapcsolás, továbbá az elkövetkező CPDLC információcsere használata céljából. A CONTACT szolgáltatást teszi lehetővé a Földi Rendszer számára annak kérését, hogy a légijármű egy másik Földi Rendszerhez is beléphessen, csatlakozhasson (logon).

26 ACM ATC Communications Management Az ACM szolgáltatás biztosítja az irányítók és a személyzetek közötti automatikus támogatást az ATC kommunikáció végrehajtására (hang és CPDLC) figyelemmel arra az operatív főszabályra, hogy egy adott időben csak egyetlen irányítási felelősségi elem (controlling authority) lehet a rendszerben.

27 ACL ATC Clearances Az ACL szolgáltatás lehetővé teszi a lj. személyzetek és az ATCo számára a különböző információk közvetlen cseréjét. Taz ACL megteremti: a személyzet számára a kérések és jelentések megtélelét az ATC felé; az ATCo számára az engedélyek, utasítások és tájékoztatások kiadását a személyzet számára. Az ACL-t a nem idő-kritikus (non-time-critical) beavatkozásokra tervezték, és a hang kommunikáció helyett vagy azzal együtt alkalmazzák.

28 AMC ATC Microphone Check Az AMC szolgáltatás lehetővé teszi az ATCo számára az adott szektorban, egyazon idő alatt, valamennyi CPDLC-vel felszerelt légijármű felé olyan utasítás kiadását (send), ami lehetővé teszi annak megállapítását és megerősítését, hogy a lj-ek hang kommunikációs rendszerei nem blokkolják a szektora hang csatornáit. Ez az utasítás csak a szektorban a felelőssége alá tartozó légijárművek számára kerül ilyenkor kiadásra.

29 Kötelező földi rendszeri utasítás-készletek Kötelező up link utasítás-készlet: Kötelező down link utasítás-készlet: Forrás: Link ECTRL dokumentum

30 1. példa: Nézzük a CPDLC-t Az ATC utasítást ad a sebesség M0.81-re vagy kevesebbre csökkentésére M= v/a M = Mach-szám (dimenzió nélküli szám) v = a repülő tárgy sebessége a = a hang sebessége (az adott magasságon és hőmérséklet mellett) (a hőmérséklet-változás /gradiens ~6,5 o C 1000 m-ként/ lényegi elem!!!) Száraz, 20 C-os levegőben: m/sec (1,127 ft/s); ez 1,236 km/h, 768 mph), 0.81 ~ 460 kt

31 Reduce speed to M 0.81 or less (1) Az ATC utasítása után: A pilóta kiválasztja a Wilco parancsot és elküldi az ATC-nek, ezzel jelezve,hogy végrehajtja a kérést.

32 Reduce speed to M 0.81 or less (2) az üzenet elküldésre került. Az üzenet elküldve (megerősítést az ANSP küld) A pilóta letörli a képernyő-tartalmat.

33 Reduce speed to M 0.81 or less (3) A pilóta visszakérheti az utolsó törölt üzenetet Az utolsó üzenet megjelenik.

34 2. Példa Magasságváltás pilóta kérésre A pilóta emelkedést kér adott magasságra, adott helyen (FL310 az ALCOA nevű pontnál) A pilóta a VERT REQ gomb kiválasztásával léphet be az MCDU egység ATC VERT REQ oldalára MCDU - Multifunction Control and Display Unit

35 A képernyőn a pilóta elkészíti a kérés tartalmát A kérés beírása után újra megnyomja a DCDU-n az ATC REQ DISPL gombot DCDU Digital Communication Display Unit

36 A pilóta elolvassa az üzenetet, a kék szín jelzi, hogy az üzenet még nincs elküldve A zöld szín jelzi, hogy az üzenet rendben elküldve.

37 Flight Plan Hogy mindez működjön Az ICAO előírások szerinti kötelezettség 10. rovatban (Equipment): Az adatkapcsolati képesség jelzésére J karakter /sok eleme/; A D karakter, a felderítési részhez (a / -jel után), ha pl. ADS képesség áll rendelkezésre 18. rovat (Other information): Egyéb képességek jelzése a DAT/ címke alatt. S=Satellite data link, H=HF data link; V= VHF data link; M= SSR Mode S data link

38 AFN (ATS Facilities Notification) LOGON A logon funkció jelzi az ATC központnak, hogy a légijármű képes a digitális kommunikációra, és készen áll a kapcsolatfelvételre. Vagyis: A megfelelő ATC központ tájékoztatása arról, milyen képességei és specifikumai vannak az adott légijárműnek (pl. CPDLC és/vagy ADS képes alkalmazások, ACARS cím, stb ) Az ATC központ számára a repülési azonosító (hívójel) és a légijármű lajstromjel megadása a benyújtott FPL-lel való korrelálás céljából. Az AFN-nek sikeresnek kell lennie még mielőtt akármilyen kapcsolatfelvétel megtörténik.

39 A bejelentkezés /logon/ után Ha a logon megtörtént, a CPDLC alkalmazható CPDLC kapcsolatfelvétel CONNECTION REQUEST és CONNECTION CONFIRM történik a föld és a légijármű között Ellenőrzés arra, hogy nem már meglévő kapcsolat-e Ha rendben, a kapcsolt ATC egység neve megjelenik a DCDU-n A CPDLC hiba(jelenség) során, ha az ATCO észleli: A hangcsatornán keresztül kikapcsoltatja a digitális kapcsolatot a személyzettel, majd kezdeményezi az újra-inicializálást; A személyzet az MCDU ATC oldalán újra kezdeményezi (inicializálja) a kapcsolatot a komplett AFN folyamatban a NOTIFICATION oldalon.

40 Ha a CPDLC hibát a légijárművön észlelik: A pilóta a hangfrekvencián jelenti az irányításnak a problémát. Újraindítja a CPDLC kapcsolatot az AFN NOTIFICATION oldalon keresztül. A CPDLC leállítása Csak az előírt szabályok betartása mellett lehetséges!

41 Automatikus átadás címzés továbbítással 4 fázisban történik: i. Az 1. ATC: AFN Contact Advisory üzenetet küld a lj-nek; ii. iii. iv. A lj. nyugtázza ezt az üzenetet, és AFN contact message üzenetet küld a következő ATC-nek; E 2. ATC nyugtázza a a hívást az FN_ ACK message küldésével A légijármű elküld egy AFN Complete (FN_COMP) üzenetet az 1. ATC-nek, amelyben tájékoztatja azt az AFN megtörténtéről.

42 Tudnivaló dolgok még: Bármikor, amikor az ATCo egy üzenetet küld a légijárműnek, egy üzenet-biztosító visszajelzést kap az irányító, hogy az elérte a légijárművet (de ez nem jelenti mindenképpen azt, hogy az üzenetet kijelezte a rendszer vagy a pilóta olvasta is). Amikor a személyzet elküld egy üzenetet az ATCo-nak, a Küldés ( SENDING ), majd az ELKÜLDVE ( SENT ) kijelzést látja a DCDU-n, ami azt jelenti, hogy az üzenetet a hálózat számára elküldte a légijármű. (Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy a megfelelő ATCo számára annak kijelzése megtörtént, vagy az ATCo azt elolvasta.)

43 A hagyományos válaszok (1) (fontosságuk miatt angolul!!!) WILCO: This down link message tells the controller that the pilot will comply fully with the clearance/instruction contained in the associated up link message; UNABLE: Through this either up or down link message the pilot or the controller is informed that the request(s) contained in the associated message cannot be complied with; STANDBY: Through this either up or down link message the pilot or the controller is informed that the request is being assessed and there will be a short term delay (within 10 minutes). The exchange is not closed and the request will be answered when conditions allow. ROGER: Through this either up or down link message the pilot or the controller is informed that the content of the associated message has been received and understood. ROGER is the only correct response to any up link free text message. ROGER shall not be used instead of AFFIRM

44 A hagyományos válaszok (2) AFFIRM: Whether up or down link, AFFIRM means YES and is an appropriate response to up linked message of negotiation request (e.g. CAN YOU ACCEPT FL 350 AT ALCOA? ) NEGATIVE: Whether up or down link, NEGATIVE means NO and is an appropriate response to up linked message of negotiation request (e.g. CAN YOU ACCEPT FL 350 AT ALCOA? ). TOVÁBBI üzenet-jelentések DISREGARD: This up link message means that the previous up link shall be ignored. DISREGARD should not refer to an instruction or clearance. Another element shall be added to clarify which message is to be disregarded. CONFIRM: The present parameter (e.g. position, altitude, speed ) is awaited by the controller whenever CONFIRM XXXX is used. The DCDU will automatically propose to the crew the current FMS target linked to the considered parameter. Sending this answer is done directly on the DCDU. Should the crew be not satisfied with the proposed answer, he then could modify before sending. CONFIRM ASSIGNED: The currently assigned parameter (e.g. altitude, speed, route) is awaited by the controller whenever CONFIRM ASSIGNED XXXX is used.

45 Példák az up link válaszokra

46 Példák a down link válaszokra

47 URGENCY, ALERT és RESPONSE attribútumok (Amikor egy üzenet több üzenet-elemet tartalmaz, azt a legmagasabb precendence értékű üzenetként fogja a rendszer kezelni, függetlenül a további tartalmak attribútum-éertékeitől.)

48 Stb, csak példák!

49 Kényszerhelyzetek CPDLC kezelése A pilótáknak képben kell lenniük az adott területen érvényben lévő CPDLC kényszerhelyzeti eljárásokról. A kényszerhelyzeti mód az ATC menü oldalon, a KÉNYSZERHELYZET állásban aktiválható. Ismerniük kell, mire számíthatnak az irányítás oldaláról, amikor a kényszerhelyzeti beállítás megtörtént: Az alábbi fő szabályokat alkalmazzák: Az irányítónak azonnal nyugtáznia kell a pilóta által küldött vészközlemény (pl. MAYDAY vagy PAN). Vagy a hangsávot vagy a CPDLC free text részét használják. Ha a free text mezőt használják, a személyzetnek nem szükséges ROGER válasszal lezárnia ezt. Az ATCO szintén hangsávon igyekszik kapcsolatba lépni a személyzettel a vett CPDLC vészközlemény nyugtázása után. Ha a CPDLC a legjobb (vagy az egyetlen) kommunikációs eszköz, az aktuális irányító tartja a pillanatnyi kapcsolatot, és nyújt segítséget amennyire lehet. Lényegében sem automatikus, sem kézi kommunikáció átadás nem kezdhető meg ilyenkor. Megjegyzés: Ha a CPDLC és az ADS is aktív, a CPDLC-n keresztül küldött kényszerhelyzeti közlemény a földi ADS részt az ún. High Periodic Reporting rate funkcióba kapcsolja át (ADS Emergency mode). Ennek ellentétjeként,a CPDLC-n küldött törlő üzenet ( CANCEL EMERGENCY ) deaktiválja az ADS kényszerhelyzeti módot.

50 Az adatkapcsolat műholdas felülete és fedése

51 RGS = Remote Ground Station A SITA fedésterülete EUR-ban

52 Az ARINC fedésterülete EUR-ban Bázis frekvencia: 136, 925 MHz NAT állomások: 131,55 MHz ft

53 Vége

54 Kiegészítő háttéranyagok (EU rendelet)

55 ISO szabvány

56

8. előadás ATN és a CPDLC. Aeronautical Telecommunication Network Controller-Pilot Data Link Communication

8. előadás ATN és a CPDLC. Aeronautical Telecommunication Network Controller-Pilot Data Link Communication 8. előadás ATN és a CPDLC Aeronautical Telecommunication Network Controller-Pilot Data Link Communication A FANS A jövő léginavigációs rendszerei - koncepció 2007-ben az ICAO: FANS = Future Air Navigation

Részletesebben

Using the CW-Net in a user defined IP network

Using the CW-Net in a user defined IP network Using the CW-Net in a user defined IP network Data transmission and device control through IP platform CW-Net Basically, CableWorld's CW-Net operates in the 10.123.13.xxx IP address range. User Defined

Részletesebben

Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma

Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma 2. sz. melléklet a./2006. (.) HM rendelethez Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma Előlap 2. oldal Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügyi

Részletesebben

7. előadás KJIT LÉGIR I.

7. előadás KJIT LÉGIR I. 7. előadás KJIT LÉGIR I. A légiközlekedés játéktere A világ légiforgalmi rendszere Valamennyi ICAO tagállamnak kötelezettsége a légiforgalmi szolgáltatás valamely formájának biztosítása! AT Lower airspace

Részletesebben

Proxer 7 Manager szoftver felhasználói leírás

Proxer 7 Manager szoftver felhasználói leírás Proxer 7 Manager szoftver felhasználói leírás A program az induláskor elkezdi keresni az eszközöket. Ha van olyan eszköz, amely virtuális billentyűzetként van beállítva, akkor azokat is kijelzi. Azokkal

Részletesebben

9. Előadás KJIT, Légir I.

9. Előadás KJIT, Légir I. 9. Előadás KJIT, Légir I. Miért is beszélünk a FLOW Man t-ről? Európai központi áramlásszervezés PRC jelentés, 2014 május A repülési fázisok avagy a G2G concept Repülések tervezése Mindenek alapja: az

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 7 Kocsis Gergely 2017.05.08. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

WRC-15. A WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezlet 1.5 és 1.16 napirendi pontjaira történő felkészülés helyzete. Koroncz László

WRC-15. A WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezlet 1.5 és 1.16 napirendi pontjaira történő felkészülés helyzete. Koroncz László WRC-15 Koroncz László spektrumgazdálkodási mérnök Védelmi és Rendészeti Frekvenciagazdálkodási Főosztály Spektrumgazdálkodási és NATO Osztály A WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezlet 1.5 és 1.16 napirendi

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/419. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/419. Amendment 22.3.2019 A8-0206/419 419 Article 2 paragraph 4 point a point i (i) the identity of the road transport operator; (i) the identity of the road transport operator by means of its intra-community tax identification

Részletesebben

Iványi László ARM programozás. Szabó Béla 8.Óra Bluetooth 4.0 elmélete, felépítése

Iványi László ARM programozás. Szabó Béla 8.Óra Bluetooth 4.0 elmélete, felépítése ARM programozás 8.Óra Bluetooth 4.0 elmélete, felépítése Iványi László ivanyi.laszlo@stud.uni-obuda.hu Szabó Béla szabo.bela@stud.uni-obuda.hu A Bluetooth története, megfontolások Alap koncepció hogy létre

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 5 Kocsis Gergely 2013.03.28. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Relációk a légijármű irányítási rendszerei és a földi légiforgalmi irányító rendszerek között BME KJK KJIT

Relációk a légijármű irányítási rendszerei és a földi légiforgalmi irányító rendszerek között BME KJK KJIT Relációk a légijármű irányítási rendszerei és a földi légiforgalmi irányító rendszerek között TARTALOM 1. BEVEZETŐ, ÁLT. RENSZERISMERTETTŐ 2. A LEVEGŐ-FÖLD ÖSSZEKÖTTETÉS FEDÉLZETI EGYSÉGEI 3. LEVEGŐ-FÖLD

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Table of Contents Windows 7... 2 Windows 8... 6 Windows Phone... 11 Android... 12 iphone... 14 Linux (Debian)... 20 Sebők Márton

Részletesebben

HungaroControl Zrt. fejlesztései

HungaroControl Zrt. fejlesztései Somosi Vilmos KÜKO HungaroControl Zrt. fejlesztései Közlekedéstechnikai Napok BUDAPEST 2018. március 21. REKORD FORGALOM Magyarország Koszovó (KFOR) 906 147 légijármű 2017-ben 810 243 Magyarország légterében

Részletesebben

3. számú melléklet a 16/2000. (XI. 22.) KöViM rendelethez MEGHATÁROZÁSOK

3. számú melléklet a 16/2000. (XI. 22.) KöViM rendelethez MEGHATÁROZÁSOK 3. számú melléklet a 16/2000. (XI. 22.) KöViM rendelethez MEGHATÁROZÁSOK A rendelet Mellékleteinek szövegében használt kifejezések jelentése a következő: Megjegyzés: A szolgálat kifejezés mindvégig funkciók

Részletesebben

A vízi szállítás információs rendszerei

A vízi szállítás információs rendszerei A vízi szállítás információs rendszerei belvízi (tavi, folyami - kontinentális), tengeri szállítás áru, személy A MAGYARORSZÁGRÓL vízi úton elérhető jelentősebb kikötők KlKÖTŐ BUDAPESTRŐL BUDAPESTRE Amsterdam

Részletesebben

Teszt topológia E1/1 E1/0 SW1 E1/0 E1/0 SW3 SW2. Kuris Ferenc - [HUN] Cisco Blog -

Teszt topológia E1/1 E1/0 SW1 E1/0 E1/0 SW3 SW2. Kuris Ferenc - [HUN] Cisco Blog - VTP Teszt topológia E1/1 E1/0 SW1 E1/0 E1/0 SW2 SW3 2 Alap konfiguráció SW1-2-3 conf t interface e1/0 switchport trunk encapsulation dot1q switchport mode trunk vtp domain CCIE vtp mode transparent vtp

Részletesebben

Tamas Kovacsics Head of ATCC ATC

Tamas Kovacsics Head of ATCC ATC ~ Tamas Kovacsics Head of ATCC ATC Légiforgalmi irány nyító szolgálat lat Air Traffic Control (ATC) A légiközlekedés XX. században megindult fejlődése szükségessé tette egy olyan szolgálat létrehozását,

Részletesebben

openbve járműkészítés Leírás a sound.cfg fájlhoz használható parancsokról

openbve járműkészítés Leírás a sound.cfg fájlhoz használható parancsokról Leírás az openbve-vel kompatibilis sound.cfg fájl készítéséhez használható parancsokról 1. oldal openbve járműkészítés Leírás a sound.cfg fájlhoz használható parancsokról A leírás az openbve-hez készíthető

Részletesebben

Utasítások. Üzembe helyezés

Utasítások. Üzembe helyezés HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Üzembe helyezés Utasítások Windows XP / Vista / Windows 7 / Windows 8 rendszerben történő telepítéshez 1 Töltse le az AORUS makróalkalmazás telepítőjét az AORUS hivatalos webhelyéről.

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok GY 8.hét

Számítógépes Hálózatok GY 8.hét Számítógépes Hálózatok GY 8.hét Laki Sándor ELTE-Ericsson Kommunikációs Hálózatok Laboratórium ELTE IK - Információs Rendszerek Tanszék lakis@elte.hu http://lakis.web.elte.hu Teszt 10 kérdés 10 perc canvas.elte.hu

Részletesebben

A léginavigációs és ATM tevékenységek alapjául szolgáló jogszabályok

A léginavigációs és ATM tevékenységek alapjául szolgáló jogszabályok 1 A léginavigációs és ATM tevékenységek alapjául szolgáló jogszabályok 1. A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól Az Európai

Részletesebben

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI MK-B4.11. KÖZCÉLÚ DIGITÁLIS CSOMAGKAPCSOLT ADATHÁLÓZATOK INTERFÉSZEI B4.11..25 típusú adathálózat előfizetői if. B4.11.1..25 típusú adathálózat hálózati

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) alkalmazása a közlekedésben GMDSS - SAR Dr. Juhász János egyetemi docens GMDSS - SAR Dr.

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

Ethernet/IP címzés - gyakorlat

Ethernet/IP címzés - gyakorlat Ethernet/IP címzés - gyakorlat Moldován István moldovan@tmit.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Áttekintés Ethernet Multicast IP címzés (subnet)

Részletesebben

26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet. a magyar légtér légiközlekedés céljára történı kijelölésérıl. I. Fejezet

26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet. a magyar légtér légiközlekedés céljára történı kijelölésérıl. I. Fejezet 26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet a magyar légtér légiközlekedés céljára történı kijelölésérıl A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatáskörérıl szóló 163/2006. (XII. 28.) Korm.

Részletesebben

Lexington Public Schools 146 Maple Street Lexington, Massachusetts 02420

Lexington Public Schools 146 Maple Street Lexington, Massachusetts 02420 146 Maple Street Lexington, Massachusetts 02420 Surplus Printing Equipment For Sale Key Dates/Times: Item Date Time Location Release of Bid 10/23/2014 11:00 a.m. http://lps.lexingtonma.org (under Quick

Részletesebben

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol Attila FODOR 1), Dénes FODOR Dr. 1), Károly Bíró Dr. 2), Loránd Szabó Dr. 2) 1) Pannon Egyetem, H-8200 Veszprém Egyetem

Részletesebben

INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A LÉGIFORGALMI IRÁNYÍTÁSBAN BEVEZETÉS

INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A LÉGIFORGALMI IRÁNYÍTÁSBAN BEVEZETÉS Markovits-Somogyi Rita INTELLIGENS KÖZLEKEDÉSI RENDSZEREK A LÉGIFORGALMI IRÁNYÍTÁSBAN Az intelligens közlekedési rendszerek (Intelligent Transport Systems ITS) fogalma először a közúti közlekedés területén

Részletesebben

10. ea., KJIT, LÉGIR-I. 2015. december 11. Az ANS-III épület

10. ea., KJIT, LÉGIR-I. 2015. december 11. Az ANS-III épület Air Traffic Control A MATIAS RENDSZER 10. ea., KJIT, LÉGIR-I. 2015. december 11. Az ANS-III épület ATCC A középen látható nagy épület-együttesek a HungaroControl HQ 3 fő épülete Az Irányítóközpont munkaterme

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

A-CDM rendszer bevezetése, céljai, üzemeltetési tapasztalatai

A-CDM rendszer bevezetése, céljai, üzemeltetési tapasztalatai A-CDM rendszer bevezetése, céljai, üzemeltetési tapasztalatai A-CDM Airport Collaborative Decision Making Repülőtéri hatékonyságnövelés Késések csökkentése Járat eseményeinek előre jelezhetősége Erőforrások

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II Kocsis Gergely 2016.04.29. Route tábla Lekérdezése: $ route -n $ netstat -rn Eredmény: célhálózat átjáró netmaszk interfész Route tábla Útválasztás: -

Részletesebben

Személyes adatváltoztatási formanyomtatvány- Magyarország / Personal Data Change Form - Hungary

Személyes adatváltoztatási formanyomtatvány- Magyarország / Personal Data Change Form - Hungary Személyes adatváltoztatási formanyomtatvány- Magyarország / Personal Data Change Form - Hungary KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ: A formanyomtatványon a munkavállaló a személyes adatainak módosítását kezdeményezheti.

Részletesebben

VoIP (Voice over IP)

VoIP (Voice over IP) VoIP (Voice over IP) Analog Telephone Adapter (ATA) Public Switched Telephone Network (PSTN) Private Branch exchang (PBX) Interactive Voice Response (IVR) Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 Történelem

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2.

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. CAN busz - Autóipari alkalmazásokhoz fejlesztették a 80-as években - Elsőként a BOSCH vállalat fejlesztette - 1993-ban szabvány (ISO 11898: 1993) - Később fokozatosan az iparban

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno

Széchenyi István Egyetem www.sze.hu/~herno Oldal: 1/6 A feladat során megismerkedünk a C# és a LabVIEW összekapcsolásának egy lehetőségével, pontosabban nagyon egyszerű C#- ban írt kódból fordítunk DLL-t, amit meghívunk LabVIEW-ból. Az eljárás

Részletesebben

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz FJ-RC-MBS-1 Mobus szervezet: -> http://www.modbus.org (néha Modbus-IDA) -> Modbus eszköz kereső motor http://www.modbus.org/devices.php Modbus (RTU) - soros kommunikációs

Részletesebben

A jogszabályi változások értelmezésének nehézségei és annak számviteli kihatásai

A jogszabályi változások értelmezésének nehézségei és annak számviteli kihatásai A jogszabályi változások értelmezésének nehézségei és annak számviteli kihatásai Agenda Fizetési határidő Jogszabályváltozás a késedelmes fizetésekre vonatkozóan 2013. július 1- től Késedelmi kamat Behajtási

Részletesebben

Vállalati kockázatkezelés jelentősége

Vállalati kockázatkezelés jelentősége www.pwc.com/hu Vállalati kockázatkezelés jelentősége Fedor Péter 2013. szeptember 19. Miről lesz szó 1. Mi is az az ERM? 2. Miért fontos? 3. Gyakorlati sajátosságok PwC Magyarország Mi is az az ERM? PwC

Részletesebben

Automatikus Fedélzeti Irányító Rendszerek. Navigációs rendszerek a pilóta szemszögéből Tóth Gábor

Automatikus Fedélzeti Irányító Rendszerek. Navigációs rendszerek a pilóta szemszögéből Tóth Gábor Automatikus Fedélzeti Irányító Rendszerek Navigációs rendszerek a pilóta szemszögéből Tóth Gábor VFR Visual Flight Rules A navigáció folyamatos földlátást igényel Minimálisan 5 km látástávolság szükséges

Részletesebben

Rendszermodellezés: házi feladat bemutatás

Rendszermodellezés: házi feladat bemutatás Rendszermodellezés: házi feladat bemutatás Budapest University of Technology and Economics Fault Tolerant Systems Research Group Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement

Részletesebben

EMTP, EGY ÚJ LEVELEZÕ PROTOKOLL ÉS IMPLEMENTÁCIÓJA

EMTP, EGY ÚJ LEVELEZÕ PROTOKOLL ÉS IMPLEMENTÁCIÓJA EMTP, EGY ÚJ LEVELEZÕ PROTOKOLL ÉS IMPLEMENTÁCIÓJA Iványi Tibor, ivanyit@tigris.klte.hu Csukás Levente, csukasl@fox.klte.hu Kossuth Lajos Tudományegyetem Informatikai és Számító Központ Abstract The well

Részletesebben

Paysera VISA cards are secured with "3-D technology" which ensures safer payments with payment cards online.

Paysera VISA cards are secured with 3-D technology which ensures safer payments with payment cards online. Paysera VISA card Safe payments online Paysera VISA cards are secured with "3-D technology" which ensures safer payments with payment cards online. When purchasing at e-shops labelled with "Paysera VISA",

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései:

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: Elektronikus ügyintézés súgó Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: 1. Elektronikus ügyintézés kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül az Elektronikus ügyintézés

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket?

Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Hogyan használja az OROS online pótalkatrész jegyzéket? Program indítása/program starts up Válassza ki a weblap nyelvét/choose the language of the webpage Látogasson el az oros.hu weboldalra, majd klikkeljen

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz 2006

Számítógépes Hálózatok ősz 2006 Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Organizáció Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Új fenomén a magyar biztosítási jogban: a biztosítottak közvetlen perlési joga a viszontbiztosítóval szemben a direkt biztosító csődje esetén

Új fenomén a magyar biztosítási jogban: a biztosítottak közvetlen perlési joga a viszontbiztosítóval szemben a direkt biztosító csődje esetén Új fenomén a magyar biztosítási jogban: a biztosítottak közvetlen perlési joga a viszontbiztosítóval szemben a direkt biztosító csődje esetén Dr. Molnár István ügyvéd Berke & Molnár Ügyvédi Iroda Istvan.molnar@berkemolnarlawfirm.hu

Részletesebben

EEA, Eionet and Country visits. Bernt Röndell - SES

EEA, Eionet and Country visits. Bernt Röndell - SES EEA, Eionet and Country visits Bernt Röndell - SES Európai Környezetvédelmi Ügynökség Küldetésünk Annak elősegítése, hogy az EU és a tagállamok a szükséges információk alapján hozhassák meg a környezet

Részletesebben

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren

Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tanúsítványkérelem készítése, tanúsítvány telepítése Microsoft Internet Information szerveren Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...3 2. A MICROSOFT IIS INDÍTÁSA...3 3. TITKOS KULCS GENERÁLÁSA...3 4. TANÚSÍTVÁNYKÉRELEM

Részletesebben

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése

5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése 5.4.2 Laborgyakorlat: A Windows XP telepítése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el lépéseit! A laborgyakorlat során a Windows XP operációs rendszert fogjuk telepíteni. Szükséges eszközök

Részletesebben

Személyes adatváltoztatási formanyomtatvány - Magyarország / Personal Data Change Form - Hungary

Személyes adatváltoztatási formanyomtatvány - Magyarország / Personal Data Change Form - Hungary Személyes adatváltoztatási formanyomtatvány - Magyarország / Personal Data Change Form - Hungary Kitöltési útmutató: A formanyomtatványon a munkavállaló a személyes adatainak módosítását kezdeményezheti.

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

(NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV

(NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kommunikációs rendszerek programozása (NGB_TA024_1) MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV (5. mérés) SIP telefonközpont készítése Trixbox-szal 1 Mérés helye: Széchenyi István Egyetem, L-1/7 laboratórium, 9026 Győr, Egyetem

Részletesebben

Construction of a cube given with its centre and a sideline

Construction of a cube given with its centre and a sideline Transformation of a plane of projection Construction of a cube given with its centre and a sideline Exercise. Given the center O and a sideline e of a cube, where e is a vertical line. Construct the projections

Részletesebben

INFORMATION ON COMPLAINT HANDLING

INFORMATION ON COMPLAINT HANDLING PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Az ACN Communications Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 1132 Budapest, Váci út 30, VI emelet; ACN ) az alábbiakban tájékoztatja előfizetőit az ACN által nyújtott

Részletesebben

bab.la Cümle Kalıpları: İş Sipariş İngilizce-Macarca

bab.la Cümle Kalıpları: İş Sipariş İngilizce-Macarca bab.la Cümle Kalıpları: İş Sipariş İngilizce-Macarca Sipariş : Verme We are considering the purchase of Gondolkozunk a... vásárlásán. Resmi, çekingen We are pleased to place an order with your company

Részletesebben

bab.la Cümle Kalıpları: İş Sipariş Macarca-İngilizce

bab.la Cümle Kalıpları: İş Sipariş Macarca-İngilizce bab.la Cümle Kalıpları: İş Sipariş Macarca-İngilizce Sipariş : Verme Gondolkozunk a... vásárlásán. We are considering the purchase of Resmi, çekingen Örömmel tudatjuk, hogy szeretnénk Önöktől rendelni...

Részletesebben

A FEMTO csodafegyver, vagy múló divat?

A FEMTO csodafegyver, vagy múló divat? A FEMTO csodafegyver, vagy múló divat? Otthoni hálózatok Femto Otthoni kijelző IP rádió Szélessávú előfizetői terminálok Dect telefon Set top box Fix / Mobil eszközök Energia menedzsment Otthoni hálózatok

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

Jó napot az új félévhez!!! LirKom-II., 1. előadás,

Jó napot az új félévhez!!! LirKom-II., 1. előadás, Jó napot az új félévhez!!! LirKom-II., 1. előadás, A légiforgalmi irányítás A légiforgalmi irányítás folyamata (szóban ) Moduláris ATC rendszer és elemei Légtérfelderítési adatok Primary Secondary (Egyéb

Részletesebben

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató How to apply modern e-learning to improve the training of firefighters Jenő Dicse Director of

Részletesebben

KN-CP50. MANUAL (p. 2) Digital compass. ANLEITUNG (s. 4) Digitaler Kompass. GEBRUIKSAANWIJZING (p. 10) Digitaal kompas

KN-CP50. MANUAL (p. 2) Digital compass. ANLEITUNG (s. 4) Digitaler Kompass. GEBRUIKSAANWIJZING (p. 10) Digitaal kompas KN-CP50 MANUAL (p. ) Digital compass ANLEITUNG (s. 4) Digitaler Kompass MODE D EMPLOI (p. 7) Boussole numérique GEBRUIKSAANWIJZING (p. 0) Digitaal kompas MANUALE (p. ) Bussola digitale MANUAL DE USO (p.

Részletesebben

Új funkciók az RBP-ben 2015. október 1-től New functions in RBP from 1 October 2015. Tatár Balázs

Új funkciók az RBP-ben 2015. október 1-től New functions in RBP from 1 October 2015. Tatár Balázs Új funkciók az RBP-ben 2015. október 1-től New functions in RBP from 1 October 2015 Tatár Balázs Üzletfejlesztés vezető / Business Development Manager Rendszerhasználói Tájékoztató Nap, 2015. szeptember

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 4

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 4 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 4 Tartományok közti útválasztás konfigurálása: alapok Emlékeztető: interfészkonfiguráció R1 R2 link konfigurációja R1 routeren root@openwrt:/# vtysh OpenWrt#

Részletesebben

Yealink SIP Phone család. webes programozási útmutató. A leírás a MySIP X.50 IPPBX alközpont mellékleteként készült. v1.2-2010.09.14 Young BTS. Kft.

Yealink SIP Phone család. webes programozási útmutató. A leírás a MySIP X.50 IPPBX alközpont mellékleteként készült. v1.2-2010.09.14 Young BTS. Kft. Yealink SIP Phone család webes programozási útmutató A leírás a MySIP X.50 IPPBX alközpont mellékleteként készült. v1.2-2010.09.14 Young BTS. Kft. 2 1. Tartalomjegyzék 2. Regisztráció lépései... 3 2.1

Részletesebben

General information for the participants of the GTG Budapest, 2017 meeting

General information for the participants of the GTG Budapest, 2017 meeting General information for the participants of the GTG Budapest, 2017 meeting Currency is Hungarian Forint (HUF). 1 EUR 310 HUF, 1000 HUF 3.20 EUR. Climate is continental, which means cold and dry in February

Részletesebben

THS710A, THS720A, THS730A & THS720P TekScope Reference

THS710A, THS720A, THS730A & THS720P TekScope Reference THS710A, THS720A, THS730A & THS720P TekScope Reference 070-9741-01 Getting Started 1 Connect probes or leads. 2 Choose SCOPE 3 or METER mode. Press AUTORANGE. Copyright Tektronix, Inc. Printed in U.S.A.

Részletesebben

LÉGIKÖZLEKEDÉS. 2015. november 19.

LÉGIKÖZLEKEDÉS. 2015. november 19. LÉGIKÖZLEKEDÉS 63 64 65 66 Stakeholder Légiközlekedési vállalatok Utasok/fuvaroztatók Állam 67 Az állam, mint szabályozó Légiirányítás Repülőterek 68 Légitársaságok Varsói Egyezmény (1929) Magyarország

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 3 Kocsis Gergely 2018.02.21. Fizikai réteg Kábelek Koax kábel külső köpeny belső vezeték szigetelés árnyékolás + külső vezeték - mára kevéssé jellemző - jellemző

Részletesebben

Cashback 2015 Deposit Promotion teljes szabályzat

Cashback 2015 Deposit Promotion teljes szabályzat Cashback 2015 Deposit Promotion teljes szabályzat 1. Definitions 1. Definíciók: a) Account Client s trading account or any other accounts and/or registers maintained for Számla Az ügyfél kereskedési számlája

Részletesebben

MetaSat Programozó Használati útmutató

MetaSat Programozó Használati útmutató MetaSat Programozó Használati útmutató Gördítés felfelé Többfunkciós gombok Gördítés lefelé Belépés a menübe, funkciók nyugtázása, adattárolás 1 1. fejezet A BERENDEZÉS ELŐZETES ELLENŐRZÉSE A telepítés

Részletesebben

Ethernet OAM a szolgáltatói hálózatokban

Ethernet OAM a szolgáltatói hálózatokban Ethernet OAM a szolgáltatói hálózatokban Szabó János Magyar Telekom Nyrt., PKI Fejlesztési Igazgatóság 16. Távközlési és Informatikai Hálózatok Szeminárium és Kiállítás 1 Ethernet a szolgáltatói hálózatban

Részletesebben

Rotary District 1911 DISTRICT TÁMOGATÁS IGÉNYLŐ LAP District Grants Application Form

Rotary District 1911 DISTRICT TÁMOGATÁS IGÉNYLŐ LAP District Grants Application Form 1 A Future Vision pilot célja a Future Vision Plan (Jövőkép terv) egyszerűsített támogatási modelljének tesztelése, és a Rotaristák részvételének növelése a segélyezési folyamatokban. A teszt során a districteknek

Részletesebben

Payment Center. Rövid útmutató. Verzió 1.0.1

Payment Center. Rövid útmutató. Verzió 1.0.1 Payment Center Rövid útmutató Verzió 1.0.1 This document has been created by the Wirecard AG. Its contents may be changed without prior notice. External web links are provided for information only. Wirecard

Részletesebben

Performance Modeling of Intelligent Car Parking Systems

Performance Modeling of Intelligent Car Parking Systems Performance Modeling of Intelligent Car Parking Systems Károly Farkas Gábor Horváth András Mészáros Miklós Telek Technical University of Budapest, Hungary EPEW 2014, Florence, Italy Outline Intelligent

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

PromoCoder_7031/Lx3 rendszer használati utsítás v1.1

PromoCoder_7031/Lx3 rendszer használati utsítás v1.1 PromoCoder_7031/Lx3 rendszer használati utsítás v1.1 A rendszer leírása a Promociós kódolás MI 7031 lézernyomtatókkal szerelt csomagológépekre című dokumentumban került részletes ismertetésre. Ebben lett

Részletesebben

ELO Digital Office ERP integráció

ELO Digital Office ERP integráció ELO Digital Office ERP integráció Lázár Péter ECM Business Unit Manager peter.lazar@itelligence.hu Enterprise Content Management www.elo.com Miért kell ERP integráció? Hozzáféréseket szabályozni és auditálni

Részletesebben

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Heating Solutions

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Heating Solutions MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Danfoss Link Link HC Hidronikus HC Hydronic szabályozó Controller Szerelési Installation útmutató Guide Danfoss Heating Solutions Szerelési útmutató Tartalomjegyzék

Részletesebben

Pro sensors Measurement sensors to IP Thermo Professional network

Pro sensors Measurement sensors to IP Thermo Professional network Pro sensors Measurement sensors to IP Thermo Professional network T-05 Temperature sensor TH-05 Temperature, humidity sensor THP- 05 Temperature, humidity, air pressure, air velocity, wet sensors indoor

Részletesebben

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4.1. A Default Domain Policy jelszóra vonatkozó beállításai 4.2. Parancsikon, mappa és hálózati meghajtó megjelenítése csoport házirend segítségével 4.3. Alkalmazások

Részletesebben

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now?

Please stay here. Peter asked me to stay there. He asked me if I could do it then. Can you do it now? Eredeti mondat Please stay here. Kérlek, maradj itt. Can you do it now? Meg tudod csinálni most? Will you help me tomorrow? Segítesz nekem holnap? I ll stay at home today. Ma itthon maradok. I woke up

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6 Kocsis Gergely 2018.04.11. Hálózati konfiguráció $ ifconfig Kapcsoló nélkül kiíratja a csomópont aktuális hálózati interfész beállításait. Kapcsolókkal alkalmas

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (..) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (..) NFM rendelete A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (..) NFM rendelete a léginavigációs szolgálatot és légiforgalmi szolgáltatást ellátó szakszemélyzet szakszolgálati engedélyértől és képzéséről szóló 17/2008. (IV.

Részletesebben

(ICAO Doc 9476 1986) Útmutató, irányító (avagy szabályozó) rendszer egy repülőtér munkaterületén, valamennyi ott működő. kezelésére.

(ICAO Doc 9476 1986) Útmutató, irányító (avagy szabályozó) rendszer egy repülőtér munkaterületén, valamennyi ott működő. kezelésére. Mudra István, 2015 9. ea. LirKom II. (ICAO Doc 9476 1986) Útmutató, irányító (avagy szabályozó) rendszer egy repülőtér munkaterületén, valamennyi ott működő Légijármű Gépjármű Személy(zet)ek kezelésére.

Részletesebben

A magyar távközlési piac jövője

A magyar távközlési piac jövője A magyar távközlési piac jövője 2018.11.08 _ HTE Infokom 2018, Balatonalmádi Tartalom Nemzetközi és hazai távközlési piaci kereslet oldali mutatók Hazai távközlési szektor legfőbb kihívásai és várt reakciók

Részletesebben

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092)

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) www.zoolog.hu Dr. Dombos Miklós Tudományos főmunkatárs MTA ATK TAKI Innovative Real-time Monitoring and Pest control

Részletesebben

Az M2M szabványosítási helyzete

Az M2M szabványosítási helyzete Az M2M szabványosítási helyzete Dr. Bartolits István Főosztályvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Technológia-elemző főosztály HTE Infokom 2014 Kecskemét, 2014. október 8-10. HTE Infokom 2014,

Részletesebben

Légtérsértések és NETBRIEFING 2.0

Légtérsértések és NETBRIEFING 2.0 KBSZ Szakmai nap 2018. Légtérsértések és NETBRIEFING 2.0 BUDAPEST 2018. április 26. BME A épület Kurucz Mihály SQM vezető Lévai Attila PUB-SDO szakreferenṣ LÉGTÉRSÉRTÉS JOGOSULATLAN BEHATOLÁS A LÉGTÉRBE

Részletesebben

8. A WAN teszthálózatának elkészítése

8. A WAN teszthálózatának elkészítése 8. A WAN teszthálózatának elkészítése Tartalom 8.1 Távoli kapcsolatok teszthálózata 8.2 A WAN céljainak és követelményeinek meghatározása 8.3 Távmunkás támogatás prototípus Távoli kapcsolatok teszthálózata

Részletesebben

Magyar ügyek az Európai Unió Bírósága előtt Hungarian cases before the European Court of Justice

Magyar ügyek az Európai Unió Bírósága előtt Hungarian cases before the European Court of Justice Magyar ügyek az Európai Unió Bírósága előtt Hungarian cases before the European Court of Justice FEHÉR Miklós Zoltán Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Európai Uniós Jogi Főosztály Ministry of Public

Részletesebben