0BEgy forrásból nem folyik kétféle víz szól a régi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "0BEgy forrásból nem folyik kétféle víz szól a régi"

Átírás

1 0BEgy forrásból nem folyik kétféle víz szól a régi mondás. Amennyiben közelebbről megnézzük a csapból folyó vizet, jobban tennénk, ha otthonunkban valóban egyfajta vizet használnánk a főzésre és szomjunk oltására, illetőleg tisztálkodásra, mosásra és egyéb fogyasztásra. Sajnos a 21. századra a víz, mint az egyik alapvető ősi elem hihetetlen mértékben elvesztette értékét a modern ember szemében. Többek között a pazarlás, a szennyezés következtében. De miért is kell(ene), hogy fontos legyen számunkra a víz?

2 Érdekes adatok az ivóvízről. Miért fontos a tiszta ivóvíz? A felnőtt emberi test 60-70%-a, míg az újszülöttek 75-80%-a víz. Az ember étel nélkül hetekig kibírja, ivóvíz nélkül azonban csak másfél napig. A tiszta víz pótlása sokkal fontosabb, mint gondolnánk. A víz az emberi élet alapja, tiszta víz nélkül nincs egészséges élet. Sajnos a vízzel kapcsolatban sok tévhit kering, weblapunkon sok és részletes adatot talál arra, hogyan önthet tiszta vizet a poharába. "És ha ezen a bolygón minden kiégne, maradna a víz és a vízben az új élet szikrája." Seneca "Betegségeink 90%-át megisszuk." Pasteur

3 Kék bolygó Földünk felületének 75%-a víz, és csak 1%-a édesvíz. A Föld teljes vízmennyisége az alábbiak szerint oszlik meg: 97,2%-a sós tengervíz kb km³, 32,14 %-a a sarki és a gleccserek jegében lévő víz, 0,001%-a felhők, köd, vízgőz formájában az atmoszférában van jelen, 0,6%-a azaz 8,7 millió km³ édesvíz, amelyből, 3% felszíni víz, tavak, folyók, 97% talajvíz 800m mélységig a felszín alatt. A Föld tulajdonképpen nem is föld, hanem inkább víz, ezért nevezzük kék bolygónak. A víz körforgása A Nap hatására percenként kb. 1 milliárd m³ (fél Balaton víztömeg) elpárolog a tengerekből, felhőkké alakul, a szél a szárazföld felé fújja, ahol a hegyeknél történő hirtelen emelkedéstől lehűl és kicsapódnak a párából a vízcseppek és lepotyognak a földre. A földre érés közben a szegény vízcseppek a levegőből, az autók, épületek felületeiről viszik magukkal a piszkot, majd felszívódnak a talajban. A talajban újabb szennyeződéseket vehetnek fel. Útközben a víz igyekszik megszabadulni a hozzáragadt szennyeződéstől a kőzet- és talajrétegeken történő áthaladáskor. A víz a talajban is mozog ameddig egy forráson keresztül ki nem lép és a patakokba, folyókba gyűlve elindul a kiindulási helyükre a tengerekbe, óceánokba.

4 Vízszennyezés Évente az óceánokba kerül: 2,6 millió tonna nitrát, 2,5 millió tonna cink, tonna ólom. A mezőgazdaság 80 millió tonna műtrágyát használ fel. A lakosság és az ipar több mint 120 millió tonna mosószert, kozmetikumot használ fel. A folyóinkba, tavainkba 300 milliárd liter szennyvizet juttatunk. Egy liter olaj 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása. A víz és az emberi szervezet Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba. A kinyert vizet megpróbáljuk feleslegesen- teljes mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. Valójában ez a tisztítás csak megváltoztatja szennyezés jellegét, ipari vizet állít elő. Az ipari víz nagyon megfelelő öntözésre, ipari folyamatokhoz, a lakossági felhasználásra, de emberi fogyasztásra ivásra- nem alkalmas. Emberi fogyasztásra az ipari víznél sokkal jobban megfelelnek a természetes ásványvizek, de sajnos ezek sem az emberi test igényeihez igazodnak. Az ember valójában a felhasználási körforgásban lévő vízmennyiségnek csak elenyésző részét issza meg. Egy fő naponta kb. 150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban: Ivás, főzés: 3-4 liter Kézmosás: liter Fürdés, zuhanyozás: liter Mosás: liter Tisztítás: 5-10 liter WC használat: liter

5 Víztakarékossági tanácsok Gyorsan mossuk meg a kezünket, ne folyassuk feleslegesen a vizet! Fogmosáskor használjunk poharat. Minden szemét szennyezi a vizet a körforgásban. Soha ne öntsön olajat, vegyszereket, hulladékot a WC-be! Amennyiben WC-öblítő gombja funkcionálisan lehetővé teszi, hogy válasszon az egész, illetve a fél víztartály tartalmának leengedése között, válassza az aktuális funkciót! 1BA víz szerepe az emberi testben Az újszülöttek kb %-át víz képezi. A felnőttek testének kb %-a víz. Például egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 liter vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, valamint az izmok 70%-a víz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, és így van ez az állatok és növények esetében is. Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú. A víz legfontosabb feladatai a szervezetben: A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet. A víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk. A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához. A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.

6 2BTévhitek a vízről A víz funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Ezért aztán az ember élete során ásványok formájában 200 kg kőzetet iszik meg, ami csak keresztülmegy a testén. Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt a vízből nem képes felhasználni, csak a szerves ásványi anyagokat képes felhasználni. Tehát elsősorban az ételekből veszi fel a test az ásványi anyagokat, esetleg a táplálkozás során elfogyasztott vízből. Másrészt, ha megvizsgáljuk a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák. Amennyiben további kérdései vannak a termékről, keressen fel bennünket az elérhetőségeink egyikén: Telefon: 06-74/ Víztisztítás fordított ozmózissal Fordított ozmózis (RO = Reverse Osmosis) A baktériumok mérete 1 mikron, a vírusok mérete 0,02 mikron, a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron. A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok szer a vírusok 10-szer nagyobbak. Az ozmózis szűrő öntisztító, nem halmozódnak fel a szennyeződések, mint egy átfolyó rendszerű szűrőben. A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők (CF) kategóriájába tartoznak. Az ozmózis szűrő szer jobban szűr, mint a hagyományos szűrők.

7 Két perc a fordított ozmózis történetéről A fordított ozmózist legelőször a haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására. A 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére. A 70-es években műanyagipar fejlődése a membránok előállításában lehetővé tette a fordított ozmózisos víztisztítás bevezetését a háztartásokban is ben, az öbölháború idején az amerikai hadsereg 8000 db RO membrános készüléket használt az ivóvíz előállítására. Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésében és a vesedialízis során nagyon hatékony a fordított ozmózissal tisztított víz használata Ma az USA-ban és az arab országokban az RO eljárással előállított ivóvizet magasabb áron lehet értékesíteni, mint az ásványvizet. A fordított ozmózis szűrők működési elve Az ozmózis jelenség Az ozmózis egy spontán oldószer áramlási folyamat egy félig-áteresztó membránon (semipermeable membrane) keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás. A fordított ozmózis A fordított ozmózis során az oldószer pl. tiszta víz áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból szennyezett víz az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé tisztított víz.

8 A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből. A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai és előnyei: Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is. Mindig a megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta friss ivóvíz. Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat. Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből.

9 Javítja az italok és ételek ízét. Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük. Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez. A fordított ozmózissal létrehozott ivóvíz az emberi szervezet számára nagyon kedvező, mert: Nem tartalmaz ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből. Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit. Az ozmózis víz emlékezőképessége kiváló, homeopátiás gyógymódokhoz jól használható. Hogyan biztosítja az ozmózis szűrő a tiszta ivóvizet? A fordított ozmózissal elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket is kiszűri. Az egyszerű átfolyó rendszerű szűrés a káros anyagoknak csak egy részét távolítja el. Sajnos a forralásnál csak a baktériumok pusztulnak, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek a vízben maradnak. A klórozás fertőtleníti a vizet, de az emberi szervezetre gyakorolt hatása nagyon káros és kellemetlen ízű és szagú lesz a víz.

10 Szennyező anyagok eltávolítása Az ozmózis szűrő a legtöbb szennyezőanyagot tökéletesen eltávolítja. Az alábbi táblázat szemlélteti az ozmózis eljárás hatékonyságát a különböző víztisztítási eljárásokhoz hasonlítva. Táblázat az ozmózis eljárás hatékonyságára Anyagok, melyeket a készülék eltüntet Szálas szűrőbetét Aktív szenes szűrő Fordított ozmózis Ioncserélő Desztillálás UV fertőtlenítés Arzén Kadmium Kálium Nazirium Szulfátok Keménység (Ca) Keménység (Mr) Nitrátok Kloridok Fekália bacilusok Vírusok Protozoa ciszták Organikus anyagok THMI THE** Klór Mérgek Anyag + + +/ szedimentáció Szín és íz Azbeszt Jelmagyarázat: - nincs hatás +/- részleges + jó + + kiváló ** THMI: trihalometánok, THE: trihaloetilén

11 Amennyiben további kérdései vannak a termékről, keressen fel bennünket az elérhetőségeink egyikén: Telefon: 06-74/ Gyakran ismételt kérdések Hogyan lehet beépíteni a víztisztítót? A legegyszerűbb és legcélszerűbb beépítés mód a mosogató alá történő elhelyezés, amihez az összes szükséges alkatrészt tartalmazza minden szett. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor beépíthetjük szekrénybe, vagy külön helységbe, de a felhasználás helye ne legyen messzebb, mint 6 méter. Ha jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk tisztított vizet vezetni, szintén ne legyen 6 m-nél messzebb. A víz vezetésére kizárólag 6-10 mm átmérőjű műanyag vezetéket használjunk a távolság szerint. Fémcső alkalmazása tilos, hiszen az oldott anyagtól mentes tiszta víz nagyon éhes folyadék és kioldja a fémcső anyagát rossz ízt és előbb-utóbb szivárgást okozva. Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés? Az alábbi táblázatból kiolvashatjuk, mennyit költünk évente ásványvíz vásárlására. Pl. egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre kb Ft-ot, jó

12 minőségűre közel Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően kevesebb, mint 1 év alatt is megtérülhet a víztisztító berendezés ára. Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Mennyi vizet termel egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés? Nagyon széles a skála: Hordozható turista víztisztító. Csapra szerelhető típus 1 liter/óra teljesítményű. Az R10 készülék 21, 5 cm x 6,5 cm, 20 dkg. Asztali kivitelű kancsós víztisztító berendezés, amely nem igényel vízcsatlakozást. Legfeljebb napi 90 liter kapacitás. Családi ház konyhai mosogató alá szerelhető típus. 2 3 liter/óra, 8 10 literes tartály. (E10, E11, E12, E13 típusok) Iskola, étterem, egyéb intézményekben használható típusok liter/nap l tartállyal. (Pl. E30 típus.)

13 Irodai, családi használatra kialakított kompakt kivitelű álló vagy asztali hűtött, forró vizet azonnal szolgáltató víztisztító és víztároló egységek. 70 liter/nap kapacitás 3 12 literes tárolókkal. (Pl. B11, B12 típusok) Sós tengervízből ivóvizet termelő berendezések elsősorban jachtok és hajók számára elektromos illetve hidraulikus meghajtású szivattyúkkal felépítve. Mérettől függő kialakítás. Ipari üzemek ellátására, kazántápvíz előállítására, települések ivóvíz ellátására használt víztermelő berendezések liter/nap kapacitással az igények szerint. Hogyan működik a fordított ozmózis? Az ozmózis folyamán a víz átszivárog egy félig áteresztő membránon, amely megakadályozza az ásványi anyagok és egyéb összetevők áramlását az oldatok között. Az ozmózis az élő szervezetek egyik alapvető működési eleme. Az ozmózis elvét felhasználják víztisztításra, vegyi anyagok kezelésére, ipari folyamatokban. Ha egy membránnal elválasztunk két vizes oldatot, akkor a tiszta víz elkezd áramlani a membránon keresztül az alacsony koncentrációjú oldat felől a magasabb koncentrációjú oldat felé. Az oldószer a tiszta víz áramlása megállítható, sőt meg is fordítható, ha növeljük a nyomást a magasabb koncentrációjú oldat oldalán. Ez a fordított ozmózis. A fordított ozmózis membrán rendszerint csak egy alkotórésze a tipikus fordított ozmózisos vízszűrő egységnek, általában négy fő egységre tagolódik: A rendszer első fokozata egy 5 vagy 20 mikronos előszűrő, amely kiszűri a lebegő szennyeződéseket, mint a por, rozsda, föld stb. Vannak rendszerek, amelyekben két előszűrőt (egy 20 és egy 5 mikronos), valamint egy aktív szenes szűrőt is használnak előszűrőként.

14 A második fokozat a fordított ozmózis membrán, amely a vízszűrő szíve, eltávolítja a vízben oldott vegyi és biológiai szennyeződések 99%-át. A víztisztítás valójában itt történik. A szűrés harmadik fokozatában egy aktív szén szűrőn megy keresztül a víz közvetlenül a fogyasztás előtt, amely a maradék oldott anyagokat is megköti és kellemesebb ízt és illatot biztosít a víznek. Víztároló tartály az egyenletes vízellátáshoz. Mekkora víznyomás szükséges a rendszer üzemeltetéséhez? A víznyomás kényszeríti a vízmolekulákat a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra, ezért fundamentális jelentőségű. Alacsony nyomás esetén a termelt vízmennyiség lecsökken, rosszabb hatásfokot eredményezve. Az ideális nyomás bar bar nyomás alatt a rásegítő szivattyúval ellátott E12, E13, E30 modelleket alkalmazzuk. Hogyan lehet érzékelni a tisztított víz és a csapvíz közötti különbséget? Meg kell kóstolni! Ha már megfelelően letisztult az íz érzékelése, nagyon markáns különbség van a csapvíz és a tisztított víz között. A tisztított víz lágyabb, kellemesebb ízű és valóban nem hiányzik belőle a klórszag. A tisztított vízből készített jégkocka tovább tart és az általa hűtött ital kellemesebb ízű. TDS méréssel is ellenőrizhető a bejövő víz és a tisztított víz minőségi különbsége. Lehet-e kútvízhez használni az ivóvíztisztítót? Igen, de a kútvizet egy UV (ultra ibolya) fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük keresztül a teljes biztonság érdekében az összes mikroorganizmust eltávolítva. Az UV fertőtlenítő külön vásárolható meg. Termékismertető UV fertőtlenítők.

15 Mit jelent a TDS kifejezés? (TDS = Total Dissolved Solids = az oldott anyagok mennyisége) A víz természetes körforgásának útján sok szennyező anyaggal érintkezik kioldva belőlük ásványokat, sókat, stb. Az így kialakult oldatban lévő oldott anyagok mennyiségét általában az elektromos vezetőképességgel mérik. A TDS mértékegysége a mikrosiemens (mikros). A magasabb vezetőképesség több oldott anyag tartalmat jelent. A csapvíz vezetőképessége rendszerint mikros, az ásványvizek vezetőképessége fajtától függően: mikros a tisztított vízé mikros. Milyen szennyezőanyagokat távolít el a fordított ozmózisos víztisztító? Az eltávolítás mértéke a nyomástól és a víz összetételétől függően akár 99.8% is lehet. Mi történik a vízből kiszűrt szennyeződésekkel? A szennyvíz elvezető csatornarendszerbe kerülnek. A többi szűrőtípussal ellentétben ahol a kiszűrt szennyeződések folyamatosan felhalmozódnak, a fordított ozmózis szűrő öntisztító. A membránba érkező víz két részre oszlik az egyik része a tiszta víz- a membránon keresztül a tiszta vizet tároló tartályba kerül, a másik a szennyeződéseket tartalmazó víz- a membrán felületén végighaladva, azt megtisztítva a szennyvízcsatornába távozik. A hagyományos szűrők a felhalmozódott szennyeződéseket a szűrő felületén tárolva egyre kisebb hatásfokkal képesek működni, sőt az elhanyagolt nem cserélt szűrők esetében a felhalmozódott, elhalt baktériumok toxikus anyagokat termelhetnek amely a szűrőn átjutva mégy veszélyesebb ivóvizet eredményezhetnek. A rendszerből kilépő víz mire használható? A kilépő víz kicsit magasabb oldott anyag tartalom ellenére kiválóan alkalmazható ott, ahol a visszaforgatott vizet lehet használni. Pl. öntözésre, WC öblítésre, fürdésre, stb.

16 Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózissal működő víztisztító? A karbantartás három részre tagolódik: Az előszűrők cseréje. A helyi vízminőségtől függően az előszűrőket és az aktív szénszűrőt javasolt 6 havonta kicserélni. Nagyon jó minőségű csapvíz és kevés használat esetén se lépjük túl a 12 hónapos csere időtartamot. A tiszta víz tartály és vezeték fertőtlenítése. A tiszta víz a szabad levegőből is fertőződik és a klór hiánya miatt a paraziták könnyen elszaporodhatnak. A biztonságos üzemeltetéshez legalább 12 havonta Neomagnolos oldattal át kell öblíteni a tartályt és átmosni a csővezetéket. Utána legalább kéttartálynyi vizet át kell engedni a rendszeren a fogyasztás előtt. A membrán cseréje. TDS mérőt használva a membrán hatásfokát műszeresen ellenőrizni lehet. 70 mikros vezetőképesség felett a membránt ki kell cserélni. Nálunk a vízvezetékre szereltek víztisztítót, miért kellene nekem még egy víztisztító? A házba beérkező vízvezetékre kétféle víztisztítót szoktak beépíteni, mechanikus szűrőt és mágneses vagy gyantás- vízlágyító berendezést. A mechanikus szűrő a csapokat, csöveket óvják a kődarabkáktól, homoktól, sártól. A vízlágyítók a vezetékes víz kalcium és magnézium tartalmát vegyi úton csökkentik elsősorban a háztartási berendezések megóvása céljából. A mágneses vízlágyító a víz kalcium és magnézium tartalmának aktivitását változtatja meg, amely által kisebb mértékű lerakódások keletkeznek. Egyik sem az ember egészségét szolgálja. A fordított ozmózissal működő víztisztító célja az emberi test számára legmegfelelőbb ivóvíz előállítása. A már meglévő szűrőrendszert nem kell leszerelni, az továbbra is ellátja a berendezések védelmét, sőt a fordított ozmózisos készülék élettartamát is növeli, karbantartási igényét csökkenti. A már beépített vízlágyító berendezés nem káros a fordított ozmózisos víztisztítóra? Nemhogy káros lenne, de nagyon hasznos. A kalcium és a magnézium lerakódások a távoznak el legnehezebben a membrán felületéről. A vízlágyító által vízbe juttatott nátrium lényegesen könnyebben távozik a membrán felületéről, 98%-ban eltávolítva azt. A vízlágyító berendezés így megnöveli a membrán élettartamát.

17 A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja a vizet? Igen lágyítja, hiszen eltávolítja a kalciumot és a magnéziumot. Amennyiben a vezetékes víz nagyon kemény (7 keménységi fok felett) a membrán élettartamát csökkenti a kemény víz. Háztartási vízlágyítónak viszont a berendezés nem célszerű, mert a kicsi vízmennyiség (néhány liter/óra) valamint a teljesen tiszta víz miatti fertőtlenítések és csak műanyag cső használhatósága miatt kényelmetlen és sok karbantartást igényel. A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra? Igen, a vas kilyukasztja a membránt. Amennyiben a víz vastartalma nagyobb, mint 2ppm vastalanítót kell használni a vastartalom eltávolítására. 1ppm vastartalom estén vastalanító nem szükséges, de a membrán élettartama 1-2 évre csökken. A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak, nem pedig a vörös vasra amely mindenhol barnásvörös nyomokat hagy. A vörös vasat el kell távolítani teljesen a vízből. A megengedettnél nagyobb vastartalom esetén a garancia nem érvényes. Mi a különbség az ún. CTA és a TFM membránok között? A CTA (Cellulose Triacetat) membrán egy papír réteg, egy szintetikus réteggel bevonva. A CTA egy cellulóz alapú termék, amely klórozott vizet igényel a működéséhez, hogy a baktériumokat távol tartsa a papírtól. A CTA membránok tisztítási hatásfoka %-os, az élettartamuk hónap. A lényegesen jobb tulajdonságú TFM (Thin film = vékony film) membránok szintetikus anyagból készülnek. A TFM membránok alkalmazása esetén a klórt el kell távolítani a vízből, mielőtt a membránra kerül. A TFM membrán tisztítási hatásfoka %, élettartama 2 5 év. Ha érdekli családja egészsége, nem mellesleg pénzt szeretne megspórolni, keresse a Kiss Épületgépész Kft.-t, és élvezze az egészség forrását! Telefon: 74/

tiszta forrás T-MARKT Szakáruház Logisztika Kft. 2013 Pomáz, Határ u. 8-14. Pf 7. Tel.: 06-26-525-500; Fax: 06-26-525-520

tiszta forrás T-MARKT Szakáruház Logisztika Kft. 2013 Pomáz, Határ u. 8-14. Pf 7. Tel.: 06-26-525-500; Fax: 06-26-525-520 Iránytû kiadvány T-MARKT Szakáruház Logisztika Kft. 2013 Pomáz, Határ u. 8-14. Pf 7. Tel.: 06-26-525-500; Fax: 06-26-525-520 E-mail: tmarkt@tmarkt.hu E-mail: Internet: tmarkt@tmarkt.hu www.tmarkt.hu Internet:

Részletesebben

WF-100 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 0.001. TFC-membrán áteresztő képessége. Memo 0.0001 TISZTA VÍZ. Az optimális működéshez szükséges víznyomás: 3-6 bar

WF-100 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 0.001. TFC-membrán áteresztő képessége. Memo 0.0001 TISZTA VÍZ. Az optimális működéshez szükséges víznyomás: 3-6 bar Memo Termék típusa Vásárlás napja WF-100 Név Cím Tel REVERSE OSMOSIS SYSTEM 15 TFC-membrán áteresztő képessége Homok, hajszál, szemcsés aktív szén 100 Spóratok, őrölt liszt, vörös vértestek, szénpor 10

Részletesebben

GÉPKÖNYV FORDÍTOTT OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓK

GÉPKÖNYV FORDÍTOTT OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓK KISVÁROS Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Ivó- és fürdôvíz tisztítási technológiák A Coolpex kizárólagos magyarországi forgalmazója Székhely: 1202 Budapest, Marót u. 34. Bemutató terem: 1202 Bp., Nagyvárad

Részletesebben

A VÍZ REJTETT TULAJDONSÁGAI

A VÍZ REJTETT TULAJDONSÁGAI A VÍZ REJTETT TULAJDONSÁGAI ISMERETTERJESZTŐ KIADVÁNY A VÍZ REJTETT TULAJDONSÁGAI A Víz Világnapja a 1992 évi Dublin-i Környezetvédelmi Világkonferencia javaslata alapján március 22-e. (1950-ben ezen a

Részletesebben

Ivóvíz kiskáté. Lakossági tájékoztató a gyakran ismételt kérdésekről

Ivóvíz kiskáté. Lakossági tájékoztató a gyakran ismételt kérdésekről Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és vízbiztonsági főosztály 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839. Központ (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-11-73 Telefax: (1) 215-0148 E-mail:

Részletesebben

IVÓVÍZKEZELÉS AKTÍVSZÉNNEL. Ismertető. www.pro-analitika.hu aktivszen.html 1 / 1 oldal

IVÓVÍZKEZELÉS AKTÍVSZÉNNEL. Ismertető. www.pro-analitika.hu aktivszen.html 1 / 1 oldal IVÓVÍZKEZELÉS AKTÍVSZÉNNEL Ismertető www.pro-analitika.hu aktivszen.html 1 / 1 oldal Életünk meghatározó, legfontosabb eleme a víz, az élet forrása....ez mindenki előtt ismert tény, de nem lehet eléggé

Részletesebben

Öt végzetes hiba mely elkövethető vízszűrő berendezés beszerzésekor.

Öt végzetes hiba mely elkövethető vízszűrő berendezés beszerzésekor. Öt végzetes hiba mely elkövethető vízszűrő berendezés beszerzésekor. Hasznos tanácsok, tippek! Egy anyag, mely segít Önnek kiigazodni az víztisztítók piacán. Mire kell feltétlenül odafigyelnie az otthonában

Részletesebben

A víz az élet forrása

A víz az élet forrása A víz az élet forrása Aki már valaha diétázott, fogyókúrázott, méregtelenített, pontosan tudja, milyen fontos szerepe van folyadék-bevitelnek, különösképpen a víznek! A szervezet folyadékháztartásának

Részletesebben

Nyiri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája Környezetbarát módszerek a háztartásban

Nyiri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája Környezetbarát módszerek a háztartásban Nyiri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája Környezetbarát módszerek a háztartásban Nyiri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája Környezetbarát módszerek a háztartásban Axigen Kiadó - Piliscsaba, 2010 Környezetbarát

Részletesebben

Fiatalodj, ne öregedj!

Fiatalodj, ne öregedj! Harald W. Tietze Fiatalodj, ne öregedj! Hogyan fordítsuk vissza az öregedést és a korral járó betegségeket. Copyright Víztérítő Kiadó, 2001 A magyarországi kiadás joga a Víztérítő Kiadó Jakab István tulajdona

Részletesebben

Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3

Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3 2 Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3 ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE Dr. Héjjas István, 2008 ISBN 978 963 375 582 2 ANNO Kiadó, MMVIII 4 TARTALOM Előszó 7 Az emberiség kockázatai 8 Amit a Földről tudni érdemes

Részletesebben

BEVEZETÉS A KÖRNYEZETGAZDASÁGTANBA

BEVEZETÉS A KÖRNYEZETGAZDASÁGTANBA Kerekes Sándor Fogarassy Csaba BEVEZETÉS A KÖRNYEZETGAZDASÁGTANBA Távoktatási tankönyv Gödöllő, 2007 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési

Részletesebben

Víz táplálék bioelektronika a Vincent módszer szerint

Víz táplálék bioelektronika a Vincent módszer szerint 1. melléklet Tapasztalati gyógyászat 37. kötet 10. füzet, 1988. október Karl F. Haug Verlag GmbH & Co. Fritz-Frey-Straβe 21 69121 Heidelberg Víz táplálék bioelektronika a Vincent módszer szerint F. Morell

Részletesebben

Dr. Rudnai Péter Főosztályvezető Főorvos

Dr. Rudnai Péter Főosztályvezető Főorvos 1 Szerkesztette: Dr. Rudnai Péter Főosztályvezető Főorvos Kiadja: Országos Környezetegészségügyi Intézet Budapest, Gyáli u. 2-6. Tel.: 06-1-4761100 E-mail: igazgatosag@oki.antsz.hu Web: http://oki.antsz.hu

Részletesebben

VÍZ, VÍZVÉDELEM című távképzési anyag

VÍZ, VÍZVÉDELEM című távképzési anyag VÍZ, VÍZVÉDELEM című távképzési anyag Készítette: Székely Erzsébet és Piliszky Zsuzsanna, Nők a Balatonért Egyesület 9. Felhasználás: Kizárólag a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának belső továbbképzése

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV)

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV) KÖRNYEZETVÉDELEM (Tantárgy kód: FCNBKOV) NEGYEDIK RÉSZ: VÍZMINŐSÉGVÉDELEM MI A VÍZ? A VÍZ MEGJELENÉSI FORMÁI VÍZKÉSZLETEK VÍZHASZNÁLAT VÍZMINŐSÉG VÍZSZENNYEZÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KÉK BOLYGÓ FÖLD AZ EGYETLEN

Részletesebben

Víztisztítás Mihez kell tiszta víz? 1) Ívásra, 2) Italok készítéséhez 3) Főzéshez 4) Fogmosáshoz 5) Kéz és arcmosáshoz 6) Mosogatáshoz

Víztisztítás Mihez kell tiszta víz? 1) Ívásra, 2) Italok készítéséhez 3) Főzéshez 4) Fogmosáshoz 5) Kéz és arcmosáshoz 6) Mosogatáshoz 1 Víztisztítás Az emberi test átlagosa 42 liter vizet tartalmaz, és ebből, ha csak 2,7 liter elvész dehidrálásról beszélünk, ami szédüléshez és eszméletvesztéshez vezet. Nyilvánvalóan patológiai eset áll

Részletesebben

2003 Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ISBN: 963 9424 27 7

2003 Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ISBN: 963 9424 27 7 Tanári kézikönyv A Tanári kézikönyv a Toyota Environmental Activities Grant Program 000 által támogatott Zöld útipakk környezetvédelmi oktatócsomag része a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi

Részletesebben

MAUNAWAI vízszűrőrendszer. Használati útmutató

MAUNAWAI vízszűrőrendszer. Használati útmutató MAUNAWAI vízszűrőrendszer Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK SZERELÉSI ÚTMUTATÓ... 5 KARBANTARTÁS... 9 SZŰRŐCSERE... 11 BESZERZÉSI FORRÁS... 12 KARBANTARTÁSI INTERVALLUM... 13 A TARTÁLY KAPACITÁSA...

Részletesebben

Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben)

Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben) DÖNTÉSEID NAGY HATÁSSAL VANNAK A FÖLDRE! Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben) Környezet 2 Tartalomjegyzék (Utoljára frissítve 2014-ben) A kampány 3 Erőforrás-hatékonyság 4 Mi ez? 4 Miért

Részletesebben

Fotó: Martin harvey WWF Canon. Palánták környezeti nevelés program Oktatási segédanyag. WWF Magyarország Alapítvány

Fotó: Martin harvey WWF Canon. Palánták környezeti nevelés program Oktatási segédanyag. WWF Magyarország Alapítvány 2013 Fotó: Martin harvey WWF Canon Palánták környezeti nevelés program Oktatási segédanyag WWF Magyarország Alapítvány Tartalom Bevezető Fogyasztás óra vázlat Fogyasztás tanári segédanyag - A bioszféra

Részletesebben

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét?

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? A Lakcímke kampány az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi Implement projekt magyarországi megvalósítása. Szervezője az Energia Klub. Fővédnök és kiemelt

Részletesebben

Awake Fogyasztói kézikönyv

Awake Fogyasztói kézikönyv European Commission Awake Fogyasztói kézikönyv European Union, 2011 Reproduction is authorised provided the source is acknowledged Erőforrás-hatékonyság. Döntéseid nagy hatással vannak a Földre. Csatlakozz

Részletesebben

Energiatakarékosság otthon és a munkahelyen

Energiatakarékosság otthon és a munkahelyen Energiatakarékosság otthon és a munkahelyen Otthonunk, lakásunk az energiatakarékosság talán legfontosabb színtere. Az ország energiafelhasználásában na - gyobb arányt képviselnek a háztartások, mint az

Részletesebben

Zöld Porták kialakítása és környezetbarát üzemeltetése

Zöld Porták kialakítása és környezetbarát üzemeltetése Zöld Porták kialakítása és környezetbarát üzemeltetése Tartalom Bevezető... 3 Mi is az a Zöld Porta?... 4 1. Környezeti fenntarthatóság... 5 Település elhelyezkedése... 5 Közlekedés a településen... 7

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Salló Andrea V. biológia-környezettan

Részletesebben

Magyarország ivóvízminőségi helyzete 2011

Magyarország ivóvízminőségi helyzete 2011 Magyarország ivóvízminőségi helyzete 2011 1. Országos összesítés Az ivóvízellátás az ország egész területén megfelelő, tartós vízhiány 2011-ben sehol nem lépett fel. Az ország valamennyi településen van

Részletesebben

Megújuló energiaforrások felhasználása hétköznapjainkban

Megújuló energiaforrások felhasználása hétköznapjainkban Megújuló energiaforrások felhasználása hétköznapjainkban Tanulmány megújuló energiaforrások felhasználásának bemutatására különféle kiindulási műszaki paraméterekkel MEGRENDELŐ: ZDRUŽENIE VEĽKÉ KAPUŠANY

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jakab Zsuzsanna. A környezetszennyezés formái, hatása az emberre és környezetére. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Jakab Zsuzsanna. A környezetszennyezés formái, hatása az emberre és környezetére. A követelménymodul megnevezése: Jakab Zsuzsanna A környezetszennyezés formái, hatása az emberre és környezetére A követelménymodul megnevezése: Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem A követelménymodul száma: 2326-06

Részletesebben

VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM

VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM Dr. Buzás Kálmán Dr. Budai Péter Horváth Adrienn BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék 2012 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A városi környezet jellemzői, a város okozta környezeti

Részletesebben