TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2011. május 23. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Természettudomány középszint írásbeli vizsga 0811

2 Fontos tudnivalók Mielőtt munkához lát, figyelmesen olvassa el ezt a tájékoztatót! A középszintű írásbeli érettségi vizsga megoldásához 120 perc áll rendelkezésére. A feladatok zárt vagy nyílt végűek. A zárt végű kérdések megoldásaként egy vagy több nagybetűt kell beírnia az üresen hagyott helyre. Ezek a helyes válasz vagy válaszok betűjelei. Ügyeljen arra, hogy a betű egyértelmű legyen, mert kétes esetben nem fogadható el a válasza! Ha javítani kíván, a hibás betűt egyértelműen húzza át, és írja mellé a helyes válasz betűjelét! A D helyes A D C elfogadható B D rossz A nyílt végű kérdések megoldásaként szakkifejezéseket, egy-két szavas választ, egész mondatot vagy több mondatból álló válaszokat kell alkotnia. Ügyeljen a nyelvhelyességre! Ha ugyanis válasza nyelvi okból nem egyértelmű vagy értelmetlen például egy mondatban nem világos, mi az alany nem fogadható el akkor sem, ha egyébként tartalmazza a helyes kifejezést. Fekete vagy kék színű tollal írjon! A szürke hátterű mezőkbe ne írjon! Jó munkát kívánunk! írásbeli vizsga / május 23.

3 I. Természetvédelem és természetrombolás 9 pont A képen Magyarország kiemelten védett növényfaja, a kétforintos érmén is ábrázolt magyar kikerics látható. Egyedüli hazai termőhelye a Szársomlyó hegy, amely nagy tisztaságú mészkőből áll. A védettség ellenére a hegy nagy részét elpusztította a mészkőbánya. A természetvédő mozgalmak hatására a bánya ma már nem terjeszkedik tovább a védett terület irányában. 1. Mi indokolhatja ennek az apró virágnak a védelmét? Fogalmazzon meg egy érvet! A természetvédők szerint nagyon lényeges, hogy a védett faj populációja ne csökkenjen egy adott méret (a kihalási küszöb) alá, mert akkor a genetikai változatosság csökkenése visszafordíthatatlanul a populáció pusztulásához vezethet. Mit értünk általában a populáció (genetikai) fogalmán? a.) Mivel jellemezhető egy populáció genetikai változatossága? b.) Egy javaslat szerint a magyar kikericseket klónozni kellene. Az így nyert sok ezer példányt más termőhelyekre telepítve megőrizhetnénk a fajt és a bánya is zavartalanul terjeszkedhetne tovább. A természetvédők azonban ellenzik e megoldást, többek között azért is, mert a magyar kikericset eddig nem sikerült más élőhelyre telepíteni. 3. Mit jelent a klónozás és hogyan hatna a faj genetikai sokfélségére (változatosságára)? (2 pont) Klónozás: Hatása:.. 4. A mészkő nagyrészt kalcium-karbonátból áll. Válassza ki a helyes összegképlet betűjelét, és írja az üres négyzetbe! A. Ca 2 CO 3 B. CaCO 3 C. Ca(CO 3 ) 2 D. KCO 3 E. K 2 CO 3 írásbeli vizsga / május 23.

4 5. A mészkő ipari felhasználása sokrétű, például cementet és égetett meszet kalciumoxidot állítanak elő belőle. Az égetett mész (CaO) a mészkőből hő hatására keletkezik (más anyag nem vesz rész a reakcióban). Ennek ismeretében írja fel a folyamat egyenletét! 6. A mészégetés nevével ellentétben nem oxidáció, hanem hőbomlás. Indokolja röviden, hogy miért nem tekinthetjük e folyamatot oxidációnak!. 7. A kalcium-oxidból víz hatására erősen lúgos kémhatású oltott mész Ca(OH) 2 keletkezik. Mi okozza az oltott mész lúgos kémhatását? összesen II. Inzulin és cukorbetegség 11 pont Az alábbi kérdések egy napjainkban igen gyakori betegségről szólnak. 1. A cukorbetegség (diabetes) egyik típusát az inzulintermelés hiánya vagy csökkent termelése okozza. Mi az inzulin? A helyes válasz betűjelét írja a négyzetbe! A. Emésztőnedv. B. Hormon. C. Emésztő enzim. D. Vitamin. E. Tartalék tápanyag. 2. Melyik mirigy termeli az inzulint az egészséges szervezetben? A. A gyomor fala. B. A nyálmirigy. C. A máj. D. A hasnyálmirigy. E. A vese. írásbeli vizsga / május 23.

5 3. Az 1. ábra az inzulinmolekula szerkezetét mutatja. A téglalapba írt rövidítések (pl. Gly, Ser) aminosavak jelei. Az ábra alapján nevezze meg, hogy a nagymolekulák melyik csoportjába tartozik az inzulin!.. 1. ábra 2. ábra 4. A cukorbetegek egy része a szigorú diéta mellett mesterségesen előállított inzulint juttat szervezetébe injekcióval (2. ábra). E módszer kellemetlen és kockázatos. Helyettesítésére újabban különleges védőréteggel ellátott inzulintablettákat próbálnak alkalmazni. Indokolja, hogy miért nem lehet az inzulint szájon át bevehető hagyományos tabletták formájában adagolni! 5. Elsősorban mely élelmiszerek fogyasztásában kell szigorú diétát tartania egy cukorbetegnek? A. Tejtermékek. B. Húsételek. C. Kenyér, péksütemény. D. Sütemények. E. Ásványvíz. írásbeli vizsga / május 23.

6 A következő grafikon egy egészséges ember vérének inzulinszint változását ábrázolja egy kísérleti időszakban. A felső görbe a legmagasabb, az alsó a legalacsonyabb mért értékeket mutatja. A méréseket több napon át, azonos időpontokban végezték. Vér inzulinkoncentrációja pmol/dm 3 Reggeli Vacsora Ebéd Idő (óra) 6. Feltűnő, hogy az étkezések után ugyanabban az egészséges személyben is néha jelentősen megnő az inzulinszint, néha kevésbé. Adjon egy lehetséges magyarázatot a különbségekre! Ismeretei és a grafikon alapján döntse el hogy az alábbi állítások igazak (I) vagy hamisak (H)! Válaszát jelezze az üres négyzetekben! (5 pont) 7. Egészséges emberben a vér glükóz koncentrációja egyáltalán nem ingadozhat. 8. Egészséges emberben a növekvő inzulinkoncentráció hatására nő a vércukorszint. 9. Egészséges emberben a növekvő vércukorszint hatására a vérben nő az inzulinkoncentráció. 10. A cukorbetegek vérében a normálisnál sokkal kevesebb cukor van. 11. Az inzulin csökkenti a vércukorszintet összesen írásbeli vizsga / május 23.

7 III. Hegyi túra 12 pont Az alábbi táblázat a levegő hőmérséklete és az adott hőmérsékleten a levegő 1m 3 -e által maximálisan befogadható vízgőz (pára) mennyiségét tartalmazza. C Vízgőz g/m 3 0,7 1, Hogyan függ össze a levegő hőmérséklete vízgőz-befogadó képességével? Egy hegyi túra során a megfigyelők egy meteorológiai állomás mellett haladtak el. Itt 13 órakor az alábbi adatokat mérték: A levegő hőmérséklete: 20 C. A levegő relatív vízgőztartalma: 76,5% 2. Hány gramm vízgőzt tartalmazott 1m 3 levegő az adott körülmények között? A szükséges számítást itt végezze! (2 pont) 800 m 3500 m A túra során a szél a vázlatrajzon jelölt irányban fújt. A meteorológiai állomás adatai alapján ez a hegység jellemző széliránya. 3. Általában a hegy melyik oldalán hull csapadék? Válaszát indokolja is! (2 pont) írásbeli vizsga / május 23.

8 4. Mi jellemző a hegy nyugati oldalán felszálló levegő hőmérsékletére? A helyes válasz betűjelét írja a négyzetbe! A. A hőmérséklet a magassággal párhuzamosan emelkedik. B. A hőmérséklet a magasság növekedésével egyenletesen csökken. C. A hőmérséklet a harmatpont eléréséig gyorsabban, majd kisebb ütemben csökken. D. A hőmérséklet a harmatpont eléréséig kisebb ütemben, majd annak elérése után gyorsabban csökken. 5. A túrázók két csoportra szakadtak. Várhatóan mit tapasztaltak, amikor összehasonlították a hegy nyugati és keleti oldalán azonos időpontban 800 méteres magasságban mért hőmérsékletét? A helyes válasz betűjelét írja a négyzetbe! A. A hegy keleti lábánál a hőmérséklet ugyanolyan magas, mint a nyugati hegylábnál mért. B. A hegy keleti lábánál a hőmérséklet alacsonyabb, mint a nyugati hegylábnál mért. C. A hegy keleti lábánál a hőmérséklet magasabb, mint a nyugati hegylábnál mért. 6. Ragyogóan sütött a Nap a 3500 m magas hegytetőn és a felszínt vastag hótakaró borította. A megfigyelőcsoport tagjai azt tapasztalták, hogy sokan nyári öltözékben sütkéreztek a pihenőház teraszán, és többen már egészen lebarnultak. A napsugárzás melyik összetevőjével magyarázható a bőr lebarnulása?. 7. Azok a síelők, akik inkább az üvegezett teraszon pihentek, alig barnultak le. Mivel magyarázható a különbség? Mely globális környezeti problémára vezethető vissza, hogy a síelők között egyre többször fordul elő súlyos bőrkárosodás, leégés? Fogalmazzon meg két fontos tanácsot a magashegységekbe síelni indulók számára, amelyeket ajánlatos betartaniuk, ha napsütéses időben síelnek! (2 pont) összesen írásbeli vizsga / május 23.

9 IV. Szén és olaj 8 pont Hasonlítsa össze a kőszén és a kőolaj keletkezését! Írja a sorszámokat a halmazábra megfelelő helyére! A közös jellemzők sorszámát a metszetbe írja be! Kőszén Kőolaj 1. Elégetése fokozza az üvegházhatást. 2. E kőzet jelenkori legnagyobb lelőhelyeinek készletei a földtörténet során tengerparti láperdőkből jöttek létre. 3. Kis fajsúlyú, kialakulása során a földkéregben a likacsos kőzetekben a kisebb nyomású helyek felé vándorol. 4. Meg nem újuló energiaforrás. 5. Szénhidrogének elegye. 6. Tengerfenékre süllyedt rothadó planktonikus szervezetekből jött létre. 7. Elégetése során szén-dioxid keletkezik. 8. Képződésének feltétele, hogy a szerves anyag bomlása és felhalmozódása oxigéntől elzártan menjen végbe összesen írásbeli vizsga / május 23.

10 V. Négy ezredév után a nap kihűl 11 pont Az alábbi idézet az Ember tragédiája Falanszter-jelenetéből származik. Elolvasása után válaszoljon a kérdésekre! Négy ezredév után a nap kihűl, Növényeket nem szül többé a föld; Ez a négy ezredév hát a mienk, Hogy a napot pótolni megtanuljuk. Elég idő tudásunknak, hiszem. Fűtőszerűl a víz ajánlkozik, Ez oxidált legtűztartóbb anyag. Madách: Az ember tragédiája, 12. szín Fűtőszerűl a víz ajánlkozik javasolja a Tudós Madách Tragédiájában. E meglepő javaslatot ma már széles körben alkalmazzák: a víz elektromos elbontása után felszabaduló hidrogént használják üzemanyagként. 1. Mi szabadul fel 2 mólnyi víz elektromos bontása során? A. 2 mol hidrogéngáz és 1 mol oxigéngáz. B. 1 mol hidrogéngáz és 1 mol oxigéngáz. C. 0,5 mol hidrogéngáz és 0,5 mol oxigéngáz. D. 2 gramm hidrogéngáz és 1 gramm oxigéngáz. E. 16 gramm hidrogéngáz és 2 gramm oxigéngáz. 2. A víz alkotóelemeire bontása élőlényekben is végbemegy. Melyik folyamat során? A. Halak és más vízi állatok oxigénfelvétele során. B. A növények fotoszintézise során. C. Sejtjeinkben a biológiai oxidációban. D. Verejték párolgásakor például a bőrünk felszínén. E. Vizelet képződésekor. 3. A vízbontásból nyert hidrogén megfelelő motorokban felhasználható. Írja fel a folyamat egyenletét!.. 4. Miért előnyösebb környezetvédelmi szempontból ez az eljárás, mint a benzinüzemű autók működése? Fogalmazzon meg két indokot! (2 pont) írásbeli vizsga / május 23.

11 5. Négy ezredév után a nap kihűl írja Madách. Milyen folyamat hozza létre mai tudásunk szerint a Nap melegét? A. Hidrogénatomok egyesülése (fúziója) héliummá. B. Héliumatomok egyesülése (fúziója) hidrogénné. C. Hidrogénatomok oxidációja. D. Hélium bomlása hidrogénné. E. Radioaktívan izotópok bomlása. 6. Növényeket nem szül többé a föld. Miért lenne végzetes a földi élet szempontjából, ha megszűnne a növényi élet? (2 pont) A. Szinte teljesen megszűnne az oxigén-utánpótlás. B. Szinte teljesen megszűnne a szervesanyag utánpótlás. C. Szinte teljesen megszűnne az energiaáramlás. D. A felhalmozódó oxigént többé nem kötnék meg az élőlények. E. A felhalmozódó cellulóz nem tudna lebomlani. 7. Hogy a napot pótolni megtanuljuk. Az emberi technika mára valóban képes utánozni a Napban zajló folyamatokat. Melyik eljárás során? A. A hidrogénüzemű kísérleti gépkocsikban. B. A hidrogén oxidációján alapuló magas hőmérsékletű hegesztés során. C. Az atomerőművekben az urán bomlása során. D. A radioaktív izotópokat alkalmazó kísérleti technikákban. E. A hidrogénbombában a robbanás pillanatában. 8. Madách Tudósával együtt ma mi is úgy látjuk, hogy a Földön csaknem minden energia végső soron a Nap sugárzásából származik. Melyek a kivételek az alábbiak közül? (2 pont) A. A tengerjárás (árapály) energiája. B. A szélrendszerek energiája. C. Az állatok mozgásához szükséges energia. D. A vulkánok működésének energiája. E. A szén égetése során felszabaduló energia összesen írásbeli vizsga / május 23.

12 VI. A növények vízforgalma 14 pont A fák vízszállító rendszerének felépítését és működését elég alaposan ismeri a tudomány. Ugyanakkor a víz áramlási sebességére a különböző mérések és becslések alapján nagyon eltérő adatokat kaptak. Egy kutatócsoport a következő mérési módszert választotta: A fa törzsébe speciális tűvel radioaktív izotópot juttattak be. 1. Mit nevezünk egy elem izotópjainak?..... Az izotóp aktivitását (sugárzásának erősségét) a fa törzsére különböző magasságokban elhelyezett érzékelőkkel (detektorokkal) mérték. Az volt a kiinduló feltevésük, hogy a fa tövében egy adott időpillanatban a törzsbe juttatott izotóp a felfelé áramló vízzel a fa csúcsa irányába halad. Ezért detektorokat helyeztek el az injektálási ponttól fölfelé különböző magasságokban. Egy rövid felezési idejű izotópot választottak. Az alábbi grafikon a detektorok által mért aktivitás-értékeket mutatja, amikor az izotóppal jelzett víz az adott detektorhoz ért. A kutatók által választott izotóp felezési ideje 20,5 perc, azaz 8,5 percenként 25%-kal csökken az aktivitása az előző értékhez képest. Aktivitás (önkényes egységben) A detektor távolsága a kiindulási ponttól (méter) írásbeli vizsga / május 23.

13 2. Igazolja az adatok alapján, hogy a víz egyenletesen áramlik fölfelé a fa törzsében! (3 pont) 3. Számítsa ki a víz áramlási sebességét a fatörzsben! (2 pont) 4. A növények a talajból fölvett víz egy részét elpárologtatják. Az alább leírt módszerek közül melyik a legalkalmasabb ennek bizonyítására? A helyes válasz betűjelét írja a négyzetbe! A. Egy cserepes növényt letakarunk egy üvegburával, és figyeljük, hogy bepárásodik-e az üvegbura fala. B. Egy U alakú csövet megtöltünk vízzel. A cső egyik szárába egy gyökeres növényt teszünk, majd a növény szára körül a cső nyílását lezárjuk. A cső másik vége nyitott marad. Ezután figyeljük, hogy a cső szabad végű szárában csökken-e a vízszint. C. A szabadon hagyott cserepes növényünk mellé egy hőmérőt helyezünk. Mivel a párolgás hőelvonással jár, azt figyeljük, hogy a hőmérséklet csökken-e. A megfelelő módszer betűjele: 5. Miért kevésbé alkalmas vagy rossz az előző pontban szereplő másik két eljárás? (2 pont) (Írja ide annak az eljárásnak a betűjelét, amelyikről ír!) (Írja ide annak az eljárásnak a betűjelét, amelyikről ír!) írásbeli vizsga / május 23.

14 6. A folyadékok párolgásának sebességét számos tényező befolyásolja. Soroljon fel ezek közül legalább hármat! (3 pont) A növények testfelépítése tükrözi környezetükhöz való alkalmazkodásukat is. Mutassa be az alkalmazkodást egy kaktuszfaj példáján! Milyen környezeti feltételekhez hogyan alkalmazkodott ez a növény? (2 pont) Környezet jellemzői: Párologtató felület: összesen VII. Palacsinta-kémia 10 pont Zsuzsa és János elhatározták, hogy palacsintát sütnek. A recept így szólt: Végy 25 dkg lisztet, csipetnyi konyhasót és kevés kristálycukrot, és ezeket keverd össze egy nyers tojással. Önts hozzá tejet és keverd csomómentesre, amíg sűrűn folyó tésztát kapsz. A tésztát ízesítheted reszelt citromhéjjal is. Pihentetés után kevés olajon palacsintasütőben süsd meg. Amíg Zsuzsa a tésztát készítette, János egy papíron rendszerezte a hozzávalókat. hozzávaló miből áll A kristálycukor répacukor (szőlőcukorból és fruktózból épül fel) B liszt nagyrészt keményítő C tojás nagyrészt fehérje D konyhasó nátrium-klorid E citromhéj többek közt citromsav (szerves sav) F étolaj olaj (lipid) írásbeli vizsga / május 23.

15 1. Sorolja be az alábbi halmazábrába a János által fölírt vegyületeket! A táblázat megfelelő betűjeleit írja a halmazábra megfelelő helyére! (6 pont) vegyületek szerves molekulák szénhidrátok 2. A listára pillantva Zsuzsa szomorúan állapította meg, hogy a legtöbb hozzávaló hizlal. A felsoroltak közül melyik anyag az, amiből a szervezet nem tud energiát nyerni? (1pont) 3. A citromhéjról János azt olvasta az interneten, hogy azt ma már nem tanácsos fogyasztani, mert gyakran peszticidekkel szennyezett. Mik a peszticidek? 4. A felhasznált anyagok közül van egy, amelyik egyáltalán nem oldódik vízben. Melyik az, és mi magyarázza ezt a tulajdonságát? 5. János átvette a palacsintasütést, és közben elmagyarázta Zsuzsának, hogy a hő hatására a tojás és a tej fehérjéi kicsapódnak. Mi történik kicsapódás során a fehérjékkel? összesen írásbeli vizsga / május 23.

16 maximális pontszám I. Természetvédelem és természetrombolás 9 II. Inzulin és cukorbetegség 11 III. Hegyi túra 12 IV. Szén és olaj 8 V. Négy ezredév után a nap kihűl 11 VI. A növények vízforgalma 14 VII. Palacsinta-kémia 10 Az írásbeli vizsgarész pontszáma 75 elért pontszám javító tanár Dátum: Feladatsor (az írásbeli vizsgarész pontszáma) pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / május 23.

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 12. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 12. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 12. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 12. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Biológia

Részletesebben

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 17. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 17. 8:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 12. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 5. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 5. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 14. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. október 22. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. október 22. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 22. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Biológia emelt

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 13. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. október 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. október 15. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz

III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz III. Az emberi szervezet Leonardo da Vinci: Tanulmányrajz http://keptar.demasz.hu/arthp/html/l/leonardo/drawings/body/ 1 Mozgás 36. Az emberi csontváz (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 21. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 6. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 25., 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Földrajz középszint írásbeli

Részletesebben

VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM

VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM Dr. Buzás Kálmán Dr. Budai Péter Horváth Adrienn BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék 2012 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A városi környezet jellemzői, a város okozta környezeti

Részletesebben

MUNKAANYAG. Hartman Mátyás. Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés

MUNKAANYAG. Hartman Mátyás. Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés Hartman Mátyás Mérjük csak meg? Agrometeorológiai és talajtani mérések A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés A követelménymodul száma: 2203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kiss Irén. Az ételek tápanyag tartalma. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése

MUNKAANYAG. Kiss Irén. Az ételek tápanyag tartalma. A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése Kiss Irén Az ételek tápanyag tartalma A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-003-30 KISZÁMÍTJA

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása Vincze Imréné Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 16. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Kémia

Részletesebben

Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3

Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3 2 Dr. Héjjas István ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE 3 ESÉLYEINK A TÚLÉLÉSRE Dr. Héjjas István, 2008 ISBN 978 963 375 582 2 ANNO Kiadó, MMVIII 4 TARTALOM Előszó 7 Az emberiség kockázatai 8 Amit a Földről tudni érdemes

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 29. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 29. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Környezetmérnöki Tudástár. Sorozat szerkesztő: Dr. Domokos Endre. 7. kötet. Környezettan. Szerkesztő: Dr. Kerényi Attila

Környezetmérnöki Tudástár. Sorozat szerkesztő: Dr. Domokos Endre. 7. kötet. Környezettan. Szerkesztő: Dr. Kerényi Attila Készült a HEFOP 3.3.1-P.-2004-0900152/1.0 azonosítójú A Felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztése című pályázat keretében. Konzorciumvezető: Pannon Egyetem Környezetmérnöki Tudástár Sorozat szerkesztő:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Földrajz középszint

Részletesebben

a négyosztályos gimnázium 2. és a nyolcosztályos gimnázium 6. osztálya számára Jarmila Kmeťová Marek Skoršepa Peter Mäčko

a négyosztályos gimnázium 2. és a nyolcosztályos gimnázium 6. osztálya számára Jarmila Kmeťová Marek Skoršepa Peter Mäčko a négyosztályos gimnázium 2. és a nyolcosztályos gimnázium 6. osztálya számára Jarmila Kmeťová Marek Skoršepa Peter Mäčko 2012 Kémia a négyosztályos gimnázium 2. és a nyolcosztályos gimnázium 6. osztálya

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fizika középszint írásbeli vizsga

Részletesebben