VELENCEI-TÓ VÍZ-TÉR. VELENCEI-TÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VELENCEI-TÓ VÍZ-TÉR. www.velenceturizmus.hu VELENCEI-TÓ"

Átírás

1 VELENCEI-TÓ VÍZ-TÉR VELENCEI-TÓ

2 Kedves Vendégünk! Örömmel üdvözöljük a Velencei-tó partján! Reméljük, hogy a nálunk töltött idő kellemes élménnyé válik, és jövőre is találkozunk Önnel, családjával és barátaival gyönyörű tavunk partján. A Napfény tava fürdésre, csónakázásra, napozásra csábít. Az északi oldalán szelíden magasodó hegyekkel, lankás dombokkal övezett csillogó víztükör felületének csaknem harmadát nádasok borítják több ezer vízimadárnak nyújtva ideális fészkelő- és búvóhelyet. A napfényes órák magas száma miatt a Velencei-tó vize gyorsan felmelegszik. A sekély és mélyvizű strandok várják a gyermekeket és az úszni, sportolni vágyókat egyaránt. Számos kirándulási lehetőség adódik, ha a fürdés, napozás után a környéket is meg akarja egy kicsit jobban ismerni. Rossz időben sem marad fürdési lehetőség nélkül: a környék két remek gyógyés élményfürdője akkor is várja Önt. Mindkét fürdő, ahogy a strandok is, különös hangsúlyt fektetnek a kisgyerekek szórakoztatására is. A vizen csónakok, kishajók, szürfök, vitorlások, kajakok közlekednek. Szálljon be valamelyikbe Ön is, mert a nádszigetek közötti siklást, a vízi madarak megfigyelését a csendes tavon nem szabad kihagyni! Engedje meg, hogy néhány mondatban megismertessük tavunk történelmével, és a környék nyaraló-paradicsommá válásával.

3 A vízpart szabálytalan alakja nem kedvezett a fürdőélet fejlesztésének. Sokáig nem gondoltak arra, hogy a tó vizét fürdő céljára értékesítsék. Hosszas kutatások eredménye volt a gyógyerejű források felfedezése, amelyek a tó vizét gyógyfürdővé teszik. Egy helyi földbirtokos fogott hozzá, hogy Velencét fürdőhellyé alakítsa át. A déli part mentén a 30-as években nagyarányú parcellázás, majd strand- és nyaralóépítés kezdődött. Ez a fejlődés napjainkban is tart. Évről évre fejlődnek a szolgáltatások és bővülnek a programok. Egyre több turista látogatja a Velenceitavat, bár már nem az iszap gyógyító hatása miatt, hanem kikapcsolódás céljából. Köztudott volt a Velencei-tó mellett élő pákászokról és halászokról, hogy szikár, egészséges emberek. Nem gyötörte őket a reuma, köszvény és a csúz, pedig mindig a vízen és vízben dolgoztak, legyen tél vagy nyár. A jó egészségük titkát az öregek csak akkor adták tovább, mikor látták, hogy valaki közülük gyengélkedett, vagy igen girhes volt. A tó körül élő nemes uraknak is csak pénzért szállítottak a gyógyiszapból: a halászat mellett ez is hozott pénzt a házhoz. A Velencei-tó gyógyhatású iszapját az as években lajtos kocsikkal szállították be Székesfehérvárra a fürdőbe, ahol hidegen is, de felmelegítve, pakolásként is használtak a reumatikus és ízületi betegségek gyógyítására. A tó mellett élők is szívesen használták az iszapos kezelést. Több idős halász tudott olyan helyet, ahol szedtek a szürkésfehér iszapból, s ezt kenték a fájós testrészekre, melyet hagytak a napon megszáradni, s ez állítólag gyógyította a reumás betegségeket. Az iszapszedési helyeket nagy titokban tartották, mert féltek, hogy kifogy a réteg. Emiatt az apák csak idős korukban adták át ezt a tudományt fiaiknak. A Papkert aljában szedték a legtöbben a kalciumban és magnéziumban gazdag iszapot, amely a kotrási munkálatokat követően eltűnt. A Velencei Helytörténeti Egyesület gyűjtéséből

4 A Velence Resort & Spa**** superior szálloda és wellnessfürdő a Velencei-tó első olyan resort komplexuma, amely egyszerre spa, wellness és gyermekbarát szálloda is. Közvetlenül a vízparton, gyönyörű természeti környezetben várja az aktív kikapcsolódást is kedvelő családokat, kiemelkedő minőségben, innovatív szolgáltatás portfólióval. Az érintetlen természet és az ökoturizmus szerelmesei éppúgy megtalálják a kikapcsolódási lehetőségeket, mint a nyugalmat keresők, vagy az élményfürdőzés és a wellness rajongói. Tapasztalja meg a víz üdítő simogatását a tóban, és az élmény- vagy gyógyvizes medencékben. A fürdő gyógyvizének ásványi anyag tartalma fokozza a szervezet ellenálló képességét, élénkítő és általános erősítő hatással bír, emellett különféle egészségügyi problémák kezelésére is alkalmas. A gyerekeket EU-konform játszótér, és élményelemekkel felszerelt gyermekmedence várja. Hétvégeken szakképzett pedagógus irányításával játszóházi foglalkozásokon játszhatnak, alkothatnak. A tökéletes ellazuláshoz legalkalmasabb a spa részleg exkluzív szaunaparkja, ahol a különféle szaunák mellett sókamra, Kneipp taposó és tepidárium is segíti a teljes kikapcsolódást, emellett pedig különféle frissítő, kényeztető masszázslehetőség közül választhatnak a vendégek Velence, Béke utca 4481/G hrsz. Telefon: Facebook:

5 Velencén, közvetlenül a tó partján helyezkedik el a Hotel Juventus. A konferenciaszálloda és rekreációs oktatási központ a szemnek és léleknek egyaránt kedves, inspiráló környezethez társítja speciális szolgáltatásait. A hotel rendezvények és egyéni foglalások alkalmával is a Vendégek aktív kikapcsolódását, fizikai és szellemi teljesítő képességének megújítását, újratermelését helyezi előtérbe a programajánlatokkal. Saját zöld parti területe szabadtéri sportok lebonyolítására is alkalmas, a szálloda saját stranddal, stégekkel, kikötővel, kisméretű focipályával, strandröplabda pályával, tollaslabda pályával rendelkezik. A vízi sportok szerelmeseinek vitorlásokat, kajakokat, kenukat ajánlanak kikapcsolódásukhoz. A szálloda beltéri uszodatere medencével, szaunával, jacuzzival várja a Vendégeket, ezen kívül megannyi más sportolási lehetőséget kínál, mint kerékpárok, bringóhintó, asztali foci, darts, billiárd, asztalitenisz, mini ping-pong, riksák. Csoportos foglalás esetén egészségmegőrző, rekreációs programok szervezését biztosítja a Hotel Juventus egészségügyi állapotfelméréssel, sárkányhajózással, kaland-sportok mászófal, íjjászat, túrák, stb. lebonyolításával 2481 Velence, Kis köz 6. Telefon: Fax:

6 Agárd 1936-ban fejlettségi szintje miatt fürdőhely minősítést kapott. Felfedezték, hogy kiváló gyógyvíz-forrás rejlik a föld alatt, ezért több artézi kutat is fúrtak. A Bika-völgyben feltörő 58 fokos termálvíz hasznosítására épült termálfürdő lett a Velencei-tó térségének első gyógyfürdője. Az agárdi Gyógy- és Termálfürdő ligetes-fás környezetben elhelyezkedő egészség-szigetként funkcionáló létesítmény. Igazi családi fürdővé vált az elmúlt évek alatt, hiszen a nagyszülőktől a karon ülő unokákig minden korosztály megtalálja a maga kikapcsolódását. A fürdő összesen 1500m 2 vízfelülettel, 500m 2 területen lévő játszó résszel, felújított, gőzkabinnal bővített szauna világgal, különleges szauna felöntésekkel és korszerű gyógyászattal várja a család minden tagját. Gyógymedence az épületben és termálmedence a szabadban, két családi medence kint és bent (sodrófolyosó, bébi tocsogó, csúszda és minden igényt kielégítő élményelemek), vadonatúj, fedett, díjmentes játszóház, illetve szabadtéri játszótér a gyerkőcöknek, sport, és beauty szolgáltatások, sóbarlang, vendéglátó egységek várják a vendégeket. Ha Ön egyszer ide ellátogat a családjával, baráti körével, garantáltan több napra szeretne maradni. Erre is lehetősége nyílik a fürdő közvetlen szomszédságában elhelyezkedő Termál Kempingben. Agárdi Gyógy- és Termálfürdő Zrt Agárd, Fürdő tér 1. Telefon: , fax:

7 A tavat körülölelő táj minden évszakban egészen különleges szépségű, naponta más és más arcát mutatja. Igaz ez a télre is, amikor a nyári vendégek és az itt élő emberek reggelente izgatottan lesik a hőmérőt: lehet-e már a tóra menni, elég vastag-e már a jég. Mikor aztán a hatóságok megadják az engedélyt, vidám élet kezdődik a jégen. Korcsolyázók, fakutyázók, jégvitorlások lepik el a tavat. A jégkorong mérkőzéseknek mindig akad szurkolótábora. A családi, baráti vagy iskolai társaságok nem maradnak meleg tea vagy forraltbor nélkül. Nagyszerű élmény a nyárról jól ismert nádasok, strandok felkeresése korcsolyával a lábunkon. A naplemente a csillogó, sziporkázó jégen talán még megkapóbb, mint nyáron. Fotó: Éber Péter Ha Ön a hegyi túrázást szereti, nézze meg a havas hegyeket és az őzek lábnyomait a téli erdőkben az északi parton. A csend és a jó levegő kitisztítja a tüdőt és felüdíti a sötét, téli hétköznapokba belefáradt embert. A befagyott tó panorámája télen is gyönyörű. Azok a hangulatos kisvendéglők, amiket nyárról ismer, most is szeretettel várják. Ha a téli kirándulását kipirulva, jólesően elfáradva egy tókörnyéki fürdőben fejezi be amelyből kettőt is talál igazán fejedelmi napot töltött a Velencei-tó partján.

8 A Velencei-tó hazánk egyik legnépszerűbb, vízi sportokra kiválóan alkalmas üdülőhelye. Sekély, sima vízfelülete és biztonságos széljárása tökéletesen alkalmas a szörfözés megtanulásához és gyakorlásához. Többszörös magyar bajnokok és az ország legsegítőkészebb oktatói segítenek azoknak, akik szeretnének megtanulni szörfözni, vagy céljuk a továbbfejlődés. A vitorlás élet központja Agárd, ahol a hobbi-vitorlázás mellett a bátrabbak versenyeken is részt vehetnek a szezonban. A még bátrabbakat pedig várja a vízisí! Fotó: Beli Balázs A Velencei-tó egyetlen wakeboard pályája családias hangulatban várja a kikapcsolódni és sportolni vágyókat a Tóbíró Szabadstrandon. A nemzetközi szabványoknak megfelelő, 800 m hosszú, ötszög alaprajzú pályán egy fun-box, egy slider, egy piknik-table és két kicker található. A működési sebesség 30 km/h, ami megfelel a kezdő és haladó wakeboardosok számára egyaránt. A 10 méter magasan futó kábelt villanymotor hajtja, így működése teljes mértékben megfelel az EU környezetvédelmi előírásainak.

9 Springer Ferenc a 60-as években kiharcolta, hogy a Velencei-tavon, Agárdon épüljön fel a jövő kajakos, kenus, evezős, vitorlázó tehetségei számára egy vízi sportiskola, az északi parton pedig egy evezős versenypálya. Ezek az intézmények azóta is működnek, nevelik a fiatalokat. Hány olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, hány nemzetközi verseny nyertese, helyezettje nevelkedett a tavon, és versenyzett a Velencei-tavi Versenypályán Sukorón! Itt kezdte ragyogó sportpályafutását Tóth Dávid, Velence város díszpolgára, aki a londoni olimpián kajak négyesben ezüstérmet szerzett. Szilágyi Anett, a VVSI versenyzője 2013-ban Ausztráliában ifjúsági olimpiai bajnoki ezüstérmes lett a kajak kettesek 200 méteres versenyében. A sárkányhajózás kínai eredetű sportág, közel 10 éve kezdődött megismerése és népszerűvé válása Magyarországon. 9 m vagy13 m hosszú, 10 vagy 20 személyes, kenu formájú hajó, elején egy sárkányfej, a végén egy farok, és kell egy dobos, aki a ritmust adja. Ha a Velencei-tónál akar megismerkedni ezzel a remek csapat-sporttal, néhány éve már erre is lehetősége nyílik. A velencei csónakkikötőből induló, különböző hosszúságú túrákat szakképzett kormányos vezeti. Hozzon magával fémyképezőgépet vagy videokamerát, mert felejthetetlen élményben lesz része! Fotó: sarkanyhajo.kobeka.hu

10 A Velencei-tó körüli strandok mindegyikének saját egyénisége van. Az Északi Strand Velencei Vízi Vár homokos partszakaszával, óriás csúzdájával ideális környezet kisgyerekes családok számára. A velencei Tóbíró Szabadstrandon működik a vízisí. A gárdonyi Sport Beachet 2012-ben a világ legjobb 66 strandja közé választották. A Napsugár Strand Agárdon árnyas pihenőrésszel és különböző sportpályákkal várja a vendégeket. Minden településen van belépődíjas és szabadstrand is. Éhezni és szomjazni egyik strandon sem fog és a gyerekek is meg fogják találni a nekik épített homokozókat, hintákat, játékokat, csúzdákat. Tóbíró Szabadstrand, Velence, Tóbíró köz 2. Itt működik a vízisí! Velence Resort & Spa Strand, belépődíjas Velence, Béke u. Cserje utcai Szabadstrand Velence, Cserje utca Velencei Vízi Vár Északi Strand, belépődíjas Velence, Enyedi u. Drótszamár Park & Camping, belépődíjas Velence, Kemping u. 2. TóParty Rendezvénystrand, belépődíjas Gárdony, Ibolya u. Tulipán utcai Szabadstrand Gárdony, Tulipán utca Tavirózsa utcai Szabadstrand Gárdony, Tavirózsa utca Naturista Szabadstrand Gárdony, Félsziget Pisztráng utcai Szabadstrand Gárdony, Pisztráng utca Sport Beach, belépődíjas Gárdony, Harcsa u. 2. Holdfény Sétány, Szabadstrand Gárdony, Holdfény Sétány Tini Strand, Szabadstrand Agárd, Zsinór u. Napsugár Strand, belépődíjas Agárd, Chernel István u. 1. Tópart utcai Szabadstrand, Agárd, Tópart u. Park Strand, belépődíjas Agárd, Chernel István u

11 A sekély víz következtében a tó jelentős részét mintegy 40%-át vízi növényzet, elsősorban nádas borítja, aminek nagyobb mértékű, összefüggő zónái a nyugati oldalon jöttek létre. Itt speciális képződményként az idők során kialakultak az úszólápok, melyek mintegy ha-os kiterjedésükkel nagyon jelentősek Európai viszonylatban is. A Velencei-tavi madárrezervátum értékes növényvilágát sokáig csak tudományos körökben ismerték. A különleges lápi növényzetet elsősorban az Európa-szerte ritka hagymaburok orchidea jelenléte mutatja. A féltett botanikai érték legjelentősebb hazai élőhelye a Velencei-tó. E mellett tőzegpáfrány, tőzegmoha gazdagítja az élőhely fajlistáját. Fotó: Somhegyi Béla Nyáron romantikus sétahajó utakat tehetünk a nádszigetek között télen kombájnok aratják a nádast. Az aratást követően valóságos nádsátor-erdők sorakoznak a parton a kévékbe rakott száraz vízinövényből. A környék jellegzetes házai nádtetősek voltak. Ez a régi építési mód napjainkban újra nagyon divatos, hiszen a tó közelsége és a jó minőségű nád valósággal kínálja ezt az ősi és mégis modern, tájba illeszkedő tetőfedési módot. Ha Sukoró, vagy a velencei Bence-hegy hangulatos utcáin sétálunk, nem csak a panorámában gyönyörködhetünk, hanem a nádtető-készítők változatos, ízléses munkáiban is.

12 A hazai természettudósok közül Herman Ottó és Chernel István nevét a legfontosabb ismernünk, akik elsősorban a madártani értékeket térképezték fel itt. A korai, védelemre tett kísérletek 1958-ban érték el céljukat, amikor 420 ha-on létrehozták a Velencei-tavi Madárrezervátumot. A terület fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható. A Dinnyési-fertő természetvédelmi terület, mely a Velencei-tó délnyugati sarkától húzódik Seregélyes irányába. Ez a terület 1966-ban nyerte el a védettséget 545 ha-on és a Velencei-tóhoz hasonlóan jelentős vizes élőhelyként tartják számon. A tó víztükre felett a legkülönbözőbb vízimadarak sokasága nyüzsög. Különféle récék, ludak, hattyúk, darvak, szalonkák, bíbicek, kócsagok A fürdőzők leggyakrabban a dankasirállyal találkoznak, ez a tó leghasznosabb, védett vízimadara. A nyári lúd szintén védett madár, ennek ellenére kiveszőfélben van. A fülemile-sitke a nád lantosa. A nádasban túrázók sokszor hallhatják finom kis dallamait. A legnagyobb hangjuk a szárcsáknak van őket a vizek kofáinak is hívják ellentétben a vízi csibével, mely majdnem láthatatlan, csak pityegő hangja árulja el, hogy éppen merre jár. Leltár A virágokat és a madarakat is, s ahogy zizeg a nád, ahogy csobban a víz; de legjobban talán mégiscsak ezt szerettem: a csöndet körülöttem s a kék eget felettem. Rónay György

13 A napsugaras déli lejtők közvetlenül a tóra néznek, így a víztükör révén kettős besugárzást kapnak. Kitűnő borászok dolgoznak fáradhatatlanul egész évben, hogy munkájuk gyümölcsét megmutathassák és megoszthassák a pincéjüket meglátogató borbarátokkal. A vendéglátásnak a tó környékén hagyománya van, a magyaros konyha kiemelkedő ételét, a halászlét szinte minden vendéglőben megkóstolhata, de a vadhúsokból készített ételeket sem szabad kihagyni. A Velencei-hegység közismert bortermő vidék. A Bence-hegyen áll Szent Orbán szobra, itt kerül sor minden évben Velence legvidámabb ünnepére, az Orbán-napra. A változatos gyermekprogramokat a borrendek versenye és látványos felvonulása követi, majd hajnalig tart a mulatság. Hejh barátom, honfi társam, Bort igyál. Víg, komor, vagy csüggeteg vagy, Csak igyál. Borban a gond megbetegszik, Él a kedv. Nincs a földön gyógyerőre Több ily nedv. Vörösmarty Mihály A tó északi partján hangulatos, nádtetős csárdákat is találhat, ahonnan a pazar kilátásban gyönyörködve kóstolhatja meg a finom, helyi borokat egy kellemes vacsora után. A Velencei-tó 1974-ben lett a horgászok tava. A halbőségnek az az oka, hogy a tó gazdag alsóbbrendű növényekben és állatokban, a halak legfőbb táplálékában. Herman Ottó 13 halfajtát számolt meg a tó vizében. A pontyok mellett igen sok a csuka, a fogas, a süllő, sügér, keszeg, kárász, compó. Horgászjegyet vásárolhat a horgászboltokban és a turisztikai irodák többségében is.

14 Természetes, hogy egy tó partján a rendezvények, szórakozási lehetőségek, események is lehetőleg a vízparton kerülnek megrendezésre, hiszen a víz látványa akár nappal, akár este, mindig emeli a hangulatot, segíti a kikapcsolódást. Így van ez a Velencei-tó körül is. Néhány, a vízhez kapcsolódó és a víz partján zajló programot mutatunk most be Önnek kedvcsinálóként. Bármelyik településen nyarral, ezeket az eseményeket ne hagyja ki! A strandokon egész nyáron nagy élet folyik. A fesztiválokon, találkozókon kívül színvonalas kulturális programokat is talál. A baráti társaság amatőr sportversenyeinek minden strand megfelelő lehetőségeket kínál. Vízi sporteszközöket a legtöbb helyen bérelhet. A velencei Tóbíró Szabadstrandon jó szórakozás a vízisíelőket nézni, de kipróbálni is nagy élmény! Ha nem tudja, mi az a szupervályog homokozó, a gárdonyi ökoszemléletű Sport Beachen megismerkedhet vele. Igazi bringás paradicsom Velencén a Drótszamár Park. A környék legnagyobb, biztonságos játszóterét alakították itt ki az árnyat adó fák alatt a kisgyerekes családok nagy örömére. Velencétől Agárdig könnyűzenei koncertek várják a szórakozni vágyókat. A legendás Agárdi Popstrand 1977 óta a legnépszerűbb hazai és külföldi együtteseket látja vendégül. A Juventus Szálló vízparti programjait mindenki látogathatja. A Velencei Vízi Vár - Északi strand az egyik legszebb partrész és rendezvénypark is egyszerre. Itt rendezi meg 2004 óta minden év augusztusában várossá válásának évfordulóján Velence a város születésnapi mulatságát. A leglátványosabb két eseményre külön is felhívjuk a figyelmét: a Velencei Nemzetközi Néptáncest és a tűzijáték, amit a tópartról nézhet meg, garantáltan el fogják bűvölni. Fotó: Gáspár Dániel

15 Az itt élő képzőművészeket is a víz ihleti meg, amikor nyaranta megrendezésre kerül a Velencei-tavi Symposion Velencén. A nemzetközi alkotótábort izgalmas kiállítás követi az itt készült munkákból. Ugyancsak a tóparton, a Északi strand rendezvénysátrában kerül sor az immár hagyományos Velencei Nyári Zenés Esték előadásaira négy, egymást követő hétvégén. A meghívott színházi produkciók fergeteges sikeréhez a hely hangulata, a nyáresti tópart is hozzájárul. Ha a strandokon megvártuk a naplementét és elgyönyörködtünk a tüzes vörösre festett víztükörben, akkor kezdődhet az esti buli! Fergeteges könynyűzenei koncertek, magyar és neves külföldi együttesek, ifjúsági talákozók és nosztalgiabulik... Ön is meg fogja találni azt, amihez a leginkább kedve van. Vagy csak ellazulna egy pohár borral a kezében, esetleg egy jót vacsorázna az esti víparton? Erre is számos lehetőség adódik. A Velencei, a Gárdonyi, a Pákozdi TDM - Tourinform és a többi tókörnyéki utazási iroda naprakész információkkal, térképekkel, utazási-, túra- és szállásajánlatokkal, kiadványokkal, helyi kézműves ajándéktárgyakkal fogadja a vendégeket.

16 Szerkesztés, grafika és nyomdai kivitelezés: Somhegyi Kiadó és Nyomda Kft. Velence Fotó: Beli Balázs Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület 2481 Velence, Halász utca 37. Telefon: 22/ A TDM helyi turisztikai egyesületként azon dolgozik, hogy ajánlataival élményhez jutassa a Velencei-tónál üdülni, pihenni, aktívan kikapcsolódni vágyó kedves Vendégeket! TOURINFORM VELENCE (szezonálisan nyitva) 2481 Velence, Halász utca 37. Telefon: 22/ TOURINFORM GÁRDONY 2483 Gárdony, Szabadság u. 16. Telefon: 22/ , 22/ TOURINFORM PÁKOZD (szezonálisan nyitva) 8095 Pákozd, Katonai Emlékpart, Mészeg-hegy Telefon: 22/ , 22/

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ

POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Vakáció POROSZLÓ SARUD TISZAFÜRED ABÁDSZALÓK KISKÖRE ÚJLÔRINCFALVA TISZAVALK TISZASZÔLÔS BEREKFÜRDÔ MEZÔKÖVESD ZSÓRY FÜRDÔ Tisza-tó ATisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, 127 km 2 -nyi területével

Részletesebben

Velencei-tó, mint regionálisan kiemelt térség cselekvési stratégiája előkészítő tanulmány

Velencei-tó, mint regionálisan kiemelt térség cselekvési stratégiája előkészítő tanulmány Velencei-tó, mint regionálisan kiemelt térség cselekvési stratégiája előkészítő tanulmány Készítette: Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. 1146 Budapest, Hermina út 17. T.:(1) 471-8955 2012. szeptember Tartalomjegyzék

Részletesebben

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület Köszöntõ Tisztelt Barátaink, Kedves Vendégeink! Balatonalmádi egyedülálló, amfiteátrumszerû fekvése különleges klímát biztosít a városnak. Aki igazán ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nemcsak a nyár szép,

Részletesebben

Balaton. Kedves Vendégünk! Tartalom

Balaton. Kedves Vendégünk! Tartalom Kedves Vendégünk! Szeretettel köszöntjük Önt a páratlan szépségű Balaton régióban. A Balaton régió Magyarország egyik legkedveltebb desztinációja, ahol túrázhat a Nemzeti Park csodás területén, az egyedülálló

Részletesebben

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER Ingyenes turisztikai programajánló magazin FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Tartalom 2014. NOVEMBER 24 6 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG 6 Bor, pincék, szórakozás Tokaj-hegyalján

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Nem csak vízpart. 2013. Július. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Nem csak vízpart. 2013. Július. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Nem csak vízpart 2013. Július Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás Rengeteg 1+1 kedvezmény

Részletesebben

NYÁR TÖRÖKORSZÁG, EGYIPTOM, TUNÉZIA, RODOSZ, www.dinoclub.hu www.bestreisen.hu

NYÁR TÖRÖKORSZÁG, EGYIPTOM, TUNÉZIA, RODOSZ, www.dinoclub.hu www.bestreisen.hu 2012 NYÁR DINOCLUB TÖRÖKORSZÁG, EGYIPTOM, TUNÉZIA, RODOSZ, MALLORCA, HORVÁTORSZÁG, ORSZÁG, VELENCEI-TÓ www.bestreisen.hu DINO KIDS Csodás tengerparti nyaralóhelyek, kiváló szállodai szolgáltatások, all

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel közép Dunántúl Kenutúra Templombelső, Zirci Ciszterci Apátság Közép-Dunántúl a Királyi régió! Magyarország történelmi középpontjában, a Duna és a Balaton között terül el a

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Vizes kalandok. Fókuszban 2011. JÚLIUS. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Vizes kalandok. Fókuszban 2011. JÚLIUS. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Vizes kalandok 2011. JÚLIUS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 6 JÚLIUS 14 16 Útközben

Részletesebben

ÉLMÉNY KATALÓGUS. Wellness Üdülés

ÉLMÉNY KATALÓGUS. Wellness Üdülés ÉLMÉNY KATALÓGUS Wellness Üdülés Üdvözöljük a feldobó élmények világában! Egyedi ajándékának sokszínű programajánlatából saját maga választhatja ki azt az élményt, amelyre a legjobban vágyik. Kiváló feltételeket

Részletesebben

Bács-Kiskun megye fürdői

Bács-Kiskun megye fürdői Kerekdomb Tiszakécske Ballószög Kecskemét Lakitelek Kiskôrös Kiskunfélegyháza Kalocsa Kiskunmajsa Kiskunhalas Nagybaracska Dávod 1 Ballószög Aranykor Wellness Termálfürdô 2004-ben került átadásra a ballószögi

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban. Vakáción a család. 2013. Augusztus. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban. Vakáción a család. 2013. Augusztus. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Vakáción a család 2013. Augusztus Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás Augusztus

Részletesebben

Műemlék, templom. Tourinform-iroda. Vitorláskikötő Hajóállomás. Sétarepülés Kilátó. Gyógyfürdő. Repülőtér. Múzeum. Kastély Vár. Komp.

Műemlék, templom. Tourinform-iroda. Vitorláskikötő Hajóállomás. Sétarepülés Kilátó. Gyógyfürdő. Repülőtér. Múzeum. Kastély Vár. Komp. Kastély Vár Múzeum Műemlék, templom Rom Gyógyfürdő Vitorláskikötő Hajóállomás Komp Repülőtér Sétarepülés Kilátó Tourinform-iroda Erdő Szőlő Badacsonyi borvidék Balatonfüred-Csopaki borvidék Balatonfelvidéki

Részletesebben

ÉLMÉNY itthon. Wellness édes kettesben 2012. NOVEMBER. Ingyenes turisztikai programajánló magazin. Fókuszban

ÉLMÉNY itthon. Wellness édes kettesben 2012. NOVEMBER. Ingyenes turisztikai programajánló magazin. Fókuszban Ingyenes turisztikai programajánló magazin Fókuszban ÉLMÉNY itthon Wellness édes kettesben 2012. NOVEMBER Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás Élmény!

Részletesebben

POROSZLÓ. Barangolás a zöld közepén TE ÖN RE FP

POROSZLÓ. Barangolás a zöld közepén TE ÖN RE FP POROSZLÓ Barangolás a zöld közepén Kedves Vendégeink! Kis falunk lakói, vendéglátói évrôl-évre alig várják, hogy a tavasz eljöttével elkezdôdjön az élet. A madarak csivitelése, a hóvirág megjelenése a

Részletesebben

Vitál Egészség & Turizmus 3. Egészség & Turizmus. Babos Tímea Portré a 14. oldalon. A Cosmo Média Kft. kiadványa

Vitál Egészség & Turizmus 3. Egészség & Turizmus. Babos Tímea Portré a 14. oldalon. A Cosmo Média Kft. kiadványa Vitál Egészség & Turizmus 3 Egészség & Turizmus Babos Tímea Portré a 14. oldalon A Cosmo Média Kft. kiadványa 2 Vitál Egészség & Turizmus Imola Hotel Platán Magyarország első felnőttbarát szállodája, a

Részletesebben

Dél-alföldi. Programajánló

Dél-alföldi. Programajánló 2014 Dél-alföldi Programajánló 2 Dél-Alföldi Programajánló 2014 Kedves Utazó! A Dél-Alföld számtalan ismert és kevésbé ismert látnivalója mellett az utazás megtervezésekor érdemes számba venni az utazási

Részletesebben

Az utazás élménye mindenkié!

Az utazás élménye mindenkié! Az utazás élménye mindenkié! AKADÁLYMENTES AJÁNLATOK 2014 Tartalom: Bemutatkozunk... 3 Kirándulások... 4-7 Esztergom... 4 Győr... 5 Komárom, Mór... 6 Szentendre... 7 Fürdőlátogatások... 8-11 Agárd... 8

Részletesebben

programajánló magazin Turisztikai ÉLMÉNY itthon Nyitott Pince Napok Fókuszban 2011. JÚNIUS Minden élménnyel több leszel www.itthon.

programajánló magazin Turisztikai ÉLMÉNY itthon Nyitott Pince Napok Fókuszban 2011. JÚNIUS Minden élménnyel több leszel www.itthon. Turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Nyitott Pince Napok 2011. JÚNIUS Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás JÚNIUS Tartalom 19 4

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Jégvirágtól borvirágig 2013. JANUÁR. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Jégvirágtól borvirágig 2013. JANUÁR. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Jégvirágtól borvirágig 2013. JANUÁR Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás JANUÁR 10

Részletesebben

szálláshelyek, vendéglátóhelyek, borászatok, idegenforgalmi szolgáltatások

szálláshelyek, vendéglátóhelyek, borászatok, idegenforgalmi szolgáltatások B1 szálláshelyek, vendéglátóhelyek, borászatok, idegenforgalmi szolgáltatások Tartalomjegyzék, jelmagyarázat, közérdekű Hotelek, panziók, vendéglők 2. Hotel Hunor 3. Várhegy Üdülő és Hotel 4. Hotel König

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban. Gyógyító vizek 2013. NOVEMBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban. Gyógyító vizek 2013. NOVEMBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Gyógyító vizek 2013. NOVEMBER Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás NOVEMBER 28 32

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Budapest és környéke A Dunakanyar minden évszakban változatos sportolási lehetőségekkel vár minket, vízen és szárazföldön egyaránt! A Duna elbűvölő látványa, a különböző hangulatú

Részletesebben

HARKÁNYI VENDÉG. 2013. ősz-tél 2014. tavasz 2. szám 2013. október

HARKÁNYI VENDÉG. 2013. ősz-tél 2014. tavasz 2. szám 2013. október HARKÁNYI VENDÉG 2013. ősz-tél 2014. tavasz 2. szám 2013. október Harkányfürdő, egy tradicionális gyógyfürdő, mely egész évben várja Önt! A vendégváró Harkány és vendégszerető lakói 1824 óta, közel kétszáz

Részletesebben

FEJER LAP. Bodajk. FEJÉR MEGYEI havilap

FEJER LAP. Bodajk. FEJÉR MEGYEI havilap FEJER LAP 2008. JÚLIUS, II. ÉV FO LYAM, 7. SZÁM www.fejerlap.hu FEJÉR MEGYEI havilap Bodajk MEGYEJÁRÓ 10-11. oldal Nevelők köszöntése A pedagógusnap alkalmából a megyei önkormányzat ünnepségen köszöntötte

Részletesebben

CONNEX HOTELCSEKK. V1400 Kiadás

CONNEX HOTELCSEKK. V1400 Kiadás CONNEX HOTELCSEKK V I TA L & A K T I V V1400 Kiadás Meghívjuk Önt egy kétszemélyes rövid üdülésre Ez a hotelcsekk meghívó két személy részére egy 3-napos üdülésre egy magas kategóriájú szállodába. Válassza

Részletesebben

Megbízó: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Megrendelő Káli Sándor polgármester. Készítették:

Megbízó: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Megrendelő Káli Sándor polgármester. Készítették: Megbízó: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Megrendelő Káli Sándor polgármester Készítették: Bodonyi Csaba DLA építész, generál tervező Bodonyi Építész Kft. Huszti Gábor területfejlesztési szakértő,

Részletesebben

Bevezető Kedves Olvasó!

Bevezető Kedves Olvasó! Bevezető Kedves Olvasó! Egyesületünk, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület hat éve foglalkozik aktívan turizmussal, illetve annak környezeti ártalmaival. Hat eszendő alatt számos negatív példát láttunk

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel Északmagyarország Végvári vigasságok Természetesen... Kalandozás Észak- Magyarországon A páratlan és sok helyen érintetlen természet hegyekkel, erdőkkel, folyókkal, tavakkal,

Részletesebben