SPORT ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SPORT ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS"

Átírás

1 SPORT ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS Hajduné Tölgyesi Lívia etikapedagógus

2 A LABDARÚGÁS TÖBB MINT SPORT: ÉLETMINŐSÉG!

3 A FUTBALL KULTURÁLIS ÉRTÉK A futball a sporton túlmutató, közösségi értékeket teremtő- és közvetítő mozgásalap. Behálózza az egész világot, kapcsolatokat hoz létre: sportolók és edzők, családtagok, szurkolók, szervezők között. A térképen a zöld és piros szín árnyalatai az 1000 lakosra jutó játékosok számát mutatják (2006-os felmérés).

4 SPORT ÉS ERKÖLCS Sport meghatározása: Sport minden olyan fizikai tevékenység, amelynek célja spontán vagy szervezett formában a fizikai és szellemi erőnlét kifejezése vagy fejlesztése, társadalmi kapcsolatok teremtése, vagy különböző szintű versenyeken eredmények elérése. * Sportolói létről nem beszélhetünk, azonban a fizikai erő próbatétele és a versenyszellem kiélése mellett sem, ha az erkölcsi élet kihívásaival való szembesülés, és az erények gyakorlása nincs jelen. (*Európai Sport Charta és a Sport Etikai Kódexe, Az európai Tanács Miniszteri Bizottsága által én elfogadott és án átdolgozott változat)

5 JÁTÉK ÉS SZABÁLYKÖVETÉS Játék fogalma: időtöltésül, szórakozásképp végzett szabad tevékenység A sportjáték már ebből az alapkoncepcióból fejlődött ki: szabályok szerint (csoportosan) végzett (ügyességi, elmemozdító stb.) tevékenység. A sportjátékok összetett mozgáskoordinációt igénylő feladatok, amelyeket az idők folyamán nemzetközi szinten egységesített szabályrendszerben lefektetett normák alapján végeznek. *Magyar Értelmező Kéziszótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1999./ Játék címszó alatt

6 AZ ÉN KABALÁM MINDIG A LABDA VOLT. A nagyoktól ellestünk néhány trükköt, amiket aztán gyakoroltunk. Hol egykapuztunk, hol kétkapuztunk, a legkülönfélébb versenyeket találtuk ki. Körülbelül hat-hét éves korunkra már úgy kifejlődött a labdaérzékünk, hogy lábbal vagy fejjel szinte a végtelenségig a levegőben tudtuk tartani a labdát. Elkapott minket a játék iránti szenvedély, ami aztán egész életünkben velünk maradt. (Dénes Tamás Jamrich Klára könyve nyomán)

7 FILOZÓFIA ETIKA A filozófia: a gondolkodás szeretete, az ókori görög bölcsek által lett közismert. Míg számukra egy magasabb rendű tudást jelenít meg, addig a köznapi embereknek az élet történéseire való magyarázat keresését, értelmezését jelenti. A filozofálás alapjai: a mindennapi gondolkodás, a tudomány előtti tapasztalás, a valamire való rácsodálkozás, kételkedés és válaszkeresés a hétköznapok kérdéseire. A filozófia gyakorlati ága az etika. Alapjai: ethosz szokás, hagyomány, a kapcsolatok értékjellege; éthosz karakter, jellemszilárdság.

8 ERKÖLCS ERÉNY Erkölcs, azoknak az íratlan szabályoknak (szokásokon alapuló normák) és értékeknek az összessége, amelyek általánosan elfogadottak egy adott közösségen / társadalmon / kultúrkörön belül. Erkölcsös magatartás, ha a társadalmi normákhoz való alkalmazkodás az ember saját akaratából történik. Erény, az ember tudatosan jót kereső, sajátos minősége.* Az erények olyan pozitív készségek az emberben, amelyek a cselekedet folyamán a jó felismerésére irányulnak, a rossz ellenében. A négy alapvető erény: okosság, igazságosság, bátorság, mértékletesség. *( Nyíri Tamás: Alapvető etika)

9 CSELEKVÉS ÉRTÉK MORÁL A cselekvés (praxisz gyakorlat) önmagában érték, ezáltal az emberi cselekvésnek értékjellege van, amely felelősséggel jár. Morális viselkedés a társadalmi erkölcsök elfogadása és gyakorlati megvalósítása, az egyén belső értékrendje, szemlélete által, amennyiben a közösség (jóra irányuló) javát szolgálja. Ebben az értelemben a tudatos cselekedet szabad, ezért erkölcsileg jó is. A cselekedet értékét a társadalmi normák értelmezése alapozza meg, amelyet a cselekvő ember (lelkiismerete által) saját akaratából állít fel magának.

10 JÓ ROSSZ REALIZÁLÓDÁSA Az erényben a legfőbb erkölcsi érték, a jó tulajdonság jelenik meg, míg a bűnben a rossz értelmezés ölt testet. Az erényre és a bűnre való hajlam minden emberben többé-kevésbé alapvető mértékben megtalálható: mindkettő tevékenység révén alakul ki; szerzett tulajdonságok, létrejöttükben nagy szerepe van a nevelésnek és a lelki beállítódásnak; a bűnre való hajlam esetén jelentős a nevelés negatív hatású kiteljesedése vagy elhanyagolása.

11 ERKÖLCSI NEVELÉS ÉS A SPORT A sportoló fejlesztésében, a sportoktatás fontos személyiségformáló eleme az erkölcsi nevelés. A sportolói életmód: megalapozza a szervezet edzettségét, hozzájárul a lélek kiegyensúlyozottságához, egészséges szellemiségre nevel, elősegíti a közösségi élet szocializációs folyamatát, a társadalmi normák szabályozó erejét közvetíti.

12 A SPORT NEMESÍT Morálisan fejlesztő hatású az élet egyéb területein is: ha valaki rendszerességet tanul; céltudatos, határozott egyéniséggé válik; kitartóan tud feladatára összpontosítani; lényegre törően cselekszik; tisztelettudó és alázatos (nem megalázkodó!) az adott tevékenységével más emberekkel szemben; elkötelezetten képes kitartani elhatározása mellett és végrehajtani feladatait; munkájában precíz, hatékonyságra törekvő; kommunikatív, és segítő szándék vezérli.

13 Ha tükröt tartasz mások elé, ne felejts magad is tükörbe pillantani. (Platón)

14 AZ EDZŐI HIVATÁS ALAPÉRTÉKEI Példamutatás Felelősség Odaadó figyelem Szakmai felkészültség Együttműködő-készség

15 KI VAGYOK ÉN?

16 EDZŐ SZAK-EMBER PÉLDAKÉP KIKAPCSOLÓDÁS CSALÁD VÁGYAK EMBER (HIVATÁS - TUDAT) EDZŐ SZAKMAI ELKÉPZELÉS, MEGVALÓSÍTÁS ÖNFEJLESZTÉS TECHNIKAI, ERKÖLCSI FEJLESZTÉS MAGÁNÉLET nevelés oktatás TESTEDZÉS ÖNFENNTARTÁS

17 SPORTVEZETŐ SZEMÉLYISÉGE!? A boldogság döntő tényezője az erény szerinti cselekvés. (Arisztotelész) A jó jellem lehetősége minden emberben megvan, de a jót a nevelés által kell kifejleszteni. Az erény és a hitványság közötti választás mindenki számára adott: lehetőség; döntés után: felelősség! Az edzőnek hatalma van tanítványai felett, amellyel nem élhet vissza!

18 EDZŐI HIVATÁS - IDEÁLIS ÉRTÉKEK Az ideális értékekre (Igaz, Jó, Szép)* való válasz a reális értékek halmaza a sportéletben? Igaz = ami szükséges: bátorság, bölcsesség, ésszerűség, igazságosság, hit, hűség, okosság, szabadság, erkölcsi törvény, természetes ész, igazmondás, szilárdság, kitartás, áldozatkészség, becsületesség, remény, életerő, szorgalom, önmegvalósítás, alkotóerő, rend, biztonság, önbizalom, megértés, céltudatosság, humánum. *(V.ö.: Weszely Ödön: Bevezetés a neveléstudományba. OPKM, Bp )

19 Jó = ami hasznos: békesség, erény, mértékletesség, önfegyelem, önismeret, erkölcsösség, józanság, fegyelem, belső harmónia, tulajdon, megbocsátás, irgalmasság, segítőkészség, adakozás, lelki nyugalom, józanság, tudás, önmérséklet, szerénység, hagyományok tisztelete, udvariasság, higgadtság, törekvés, kíváncsiság, munka. Szép = ami kellemes: esztétikum, külső harmónia, szeretet, szerelem, tisztaság, természet, boldogság, anyagi javak, gazdagság, egészség, siker, elismertség, alkotás, öröm, jólét, változatosság, elégedettség.

20 VÁLASZTÁS - A SZELLEM KIHÍVÁSA Az erkölcsi dilemmák döntéshelyzetek, amelyben különböző /sokszor egymást kizáró / reakciók közül kell választani, valóságos vagy vélt problémákhoz kapcsolódóan. Mik a lehetőségek? Mit tennék legszívesebben? Mit kell tennem? Mi befolyásolja a döntéshozatalt?

21 LÁTSZAT - VALÓSÁG Látszat Hit - hitelesség Bizonyosság Valóság (?!)

22 NÉZNI ÉS LÁTNI Hogy nézünk? Mit látunk? Kinek mi a fontos / nem fontos? Objektivitás - szubjektivitás

23 AZ EDZÉSMUNKA ALAPÉRTÉKEI Játék ismerete és szeretete Egymás iránti tisztelet Versenyszellem kiteljesedése Csapatjáték közösségformáló ereje Figyelem értékteremtő hitele Fegyelem jellemformáló ereje Lojalitás szellemisége Egészséges (nemzeti) öntudat

24 SPORTOLÓ ÉS A TÁRSADALOM SPORT KULTÚRA gazdaság pszichológia biológia szociológia vallás EDZŐ EGYESÜLET SZAKÁG JÁTÉK SPORTOLÓ TEST LÉLEK SZELLEM ISKOLA SZÜLŐ BARÁTOK SZURKOLÓK

25 OKOSSÁG A SPORTPÁLYÁN Átgondolni a játékszituációkat; látni a pályán ; megfogadni az edző tanácsait; belátás képességének gyakorlása; a bírói döntés elfogadása; alkalmazkodni tudás; önkritika gyakorolása; önmegbecsülés; a közösség mint érték elfogadása.

26 IGAZSÁGOSSÁG A SPORTPÁLYÁN Etikus magatartást tanúsítása (önmagával szemben is) vállalni a saját hibákat; kiállni a közösségért, a jó ügyért (igazságért); mérlegelés megbecsülni a közönséget; elutasítani a sértő / hitelességet megkérdőjelező gazdasági vagy egyéb érdekek ajánlatát Fair play szabályait tisztelni és betartani.

27 MÉRTÉKLETESSÉG ERÉNYE Saját adottságoknak megfelelően viselkedni; beosztani a hasznosítható energiát; becsülni az egészséget, önpusztító magatartást elutasítani; belátással élni, reális vágyakat-, célokat kitűzni; adott feladatra összpontosítani: Két lovat egy fenékkel nem lehet megülni ; tisztelni mások lehetőségeit-, érzelmeit, Kérkedés kerülése.

28 BÁTORSÁG A SPORTPÁLYÁN Felelősséget vállalni; elviselni a csapatért néha a fájdalomküszöböt; dönteni; küzdeni az önmegvalósítás vágya mellett- és néha ellene; harcolni az egyesületért, a csapatért; igen-t vagy nem-et tudni mondani; a győzelmet, kudarcot vállalni.

29 AZ EDZÉS - SPORT - MUNKA A sport - játék szeretete; a versenyszellem kiteljesedése; a csapat közösségformáló ereje; a figyelem értékteremtő hitele; a fegyelem jellemformáló ereje; egészséges (nemzeti) öntudat; az fejlődés alapja az akarat.

30 FAIR PLAY Minden versenyjellegű tevékenység etikai normája, a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás erkölcsi alapeszméje. A becsületes játék mint érték, az örömérzet megtapasztalása Az egészséges versenyszellem megőrzése érdekében az öntudatos, magára és segítői számára valamit is adó sportoló személy felelőssége teljes tudatában küzd az eredményességért, becsülettel és tisztelettel közelít a sport tiszta eszmeiségéhez.

31 ETIKAI KÓDEX Etikai kódex a társadalmi elvárásoknak megfelelő erkölcsi normák és szabályok konkrét megfogalmazása, az adott intézmény speciális irányelvei alapján, amely az adott szervezet értékrendjének erősítéséhez szükséges etikai szabályok összességét rögzíti írott formában, jelen esetben az MLSZ érdekeit szem előtt tartva. (Az etikai kódexről szóló rész Dr. Cserháti László: Az edzői etikai kódex, II. Országos Edzői Kongresszus ( ) munkája nyomán továbbgondolva, saját tapasztalatok alapján kiegészítve és Egervári Sándorral egyeztetve készült)

32 ETIKAI KÓDEX TARTALMA Etikus magatartásmód alapjai az intézmény/szervezet tagjaival szemben; vezetők etikai normái a szervezeten kívüli személyekkel és intézményekkel szemben (ellenfél edzőivel, játékosaival, médiával, szurkolókkal stb.); szponzori szerződések (becsület és hatékonyság), támogatáspolitika együttműködési normái.

33 ETIKAI KÓDEX ALAPELVEI, CÉLJA Alapelvek: gyakorlati alkalmazás (normakövető magatartás); érvényesség (erkölcsös magatartás a jó hír alapja, etikai vétség esetén elbocsátás lehetősége); hitelesség (játékosok, szakemberek viselkedésének, összehangolt munkájának eredménye).

34 ETIKAI KÓDEX CÉLJA, SZEREPE Célja: a gyakorlati megvalósításához nyújtandó segítő szándék az MLSZ által megfogalmazott futballfilozófia szempontjainak alapján Szerepe: gyakorlatilag alkalmazható, használható formában megfogalmazott tartalmát a sporttevékenységre nézve betarthatóan az egyes tagokra és vezetőkre vonatkoztatva, az elfogadás-, befolyásolás alapján az egyesület/szervezet speciális sajátosságainak figyelembe vételével a kölcsönösség elvén szabályozni.

35 ETIKAI KÓDEX FELADATA MLSZ belső értékrendszerének megfelelően kialakított, kötelező és elvárt magatartásformák alkalmazása, betartatása, azonos erkölcsi értékrend képviselése a szervezet színeit képviselve, területén vagy rendezvényein belül, minden tagjára kötelező érvénnyel foganatosítva (játékosok, szakvezetők, családtagok, szurkolók stb.) külső-belső kapcsolatrendszerhez gyakorlati értékű viselkedésnorma alapjainak lefektetése aktuális szervezet filozófiájának ismertetése, azonosulás elősegítése általános társadalmi normák figyelembevételével, az adott közösségi élet erkölcsi alapjaihoz megfelelő légkör biztosítása tradíciók erősítése.

36 PÉLDAKÉPKÉNT ÉLNI - FELELŐSSÉG A sportoló, azzal, hogy sportmezbe bújik, elfogadja az íratlan szabályok egyik legerősebbikét: becsületesen, tudásának legjavát nyújtva küzd önmagán keresztül egyesületéért és a társadalom tiszteletéért. Ezáltal a sportoló jóvá lesz és példaképként jobbá tesz!

37 SPORT ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A sportélet etikája és a sportoló erkölcse üzenet a világ számára: kitartó munkával, becsületes helytállással és tiszta módszerekkel válik moralitásában értékké az Ember. A sportoló jelleme és magatartása példa, minden megnyilvánulásában.

38 A FUTBALLRÓL MÁSKÉPPEN Magyarul: labdarúgás. Játsszák huszonketten, végkimerülésig, bandázs nélkül. A játékban labda is szerepel, amelyet azonban nem kell komolyan venni; ez csak afféle szimbólum, mely a főcél: a hasbarúgás ürügyéül szolgál. Kézzel nem szabad játszani; úgy fejbe, mint gyomorba, hátba, nyakcsigolyába, fogba, orrlikba, torokba és belekbe csak lábbal szabad belerúgni. A játék "gól"-okra megy: ez úgy történik, hogy a kapus keresztbe fekszik a háló előtt, mire a csatárok addig rúgják a hasát, míg átlukad; ezen a lukon keresztül a labdát begyömöszölik a hálóba. A legújabb szabályok szerint a labda elgurulása vagy kiugrása esetén egy kéznél lévő kirúgott szemgolyóval is folytatni lehet a játékot. (Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon: Sport: Futball)

39 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! htolgyesi.livia@gmail.com

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata PREAMBULUM Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 1992. szeptember 24-én elfogadott és 2001. május 16-án módosított EURÓPAI SPORT CHARTA és SPORT ETIKAI KÓDEX alapelveként jelöli, hogy a FAIR PLAY

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam 5. évfolyam ök Önismeret 6 Együtt élünk 4 A drog fogalma, hatásai 1 Személyes biztonság: jogaim, kötelességeim 2 Tanulási szokások 5 Szabad felhasználás 4 Összesen: 36 6.

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ-SPORTOLÓ INTERAKCIÓI Budainé dr. Csepela Yvette egyetemi docens, Testnevelési Egyetem Pedagógia és Módszertani Tanszék Szeretnék én is olyan példakép lenni

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A labdarúgás környezete megváltozott Európában Új befektetők Új tulajdonosok A költségvetés

Részletesebben

SZOMBATHELYI HALADÁS Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.

SZOMBATHELYI HALADÁS Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. ETIKAI KÓDEX A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft a Fair Play gondolatának, szellemiségének, egységes arculatának érdekében alkotta meg Etikai Kódex-ét. Legfontosabb célja a sportolók

Részletesebben

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Az erkölcsi nevelés Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az erkölcsi nevelés lényegében magatartásformálás, amelynek során a társadalom igényeinek megfelelő tartós magatartásformák kialakítására törekszünk.

Részletesebben

Hitvallás és hivatás - protestáns hivatásetika a köznevelésben. A pedagógusokkal szembeni etikai elvárások a református köznevelésben

Hitvallás és hivatás - protestáns hivatásetika a köznevelésben. A pedagógusokkal szembeni etikai elvárások a református köznevelésben Hitvallás és hivatás - protestáns hivatásetika a köznevelésben A pedagógusokkal szembeni etikai elvárások a református köznevelésben A református szemléletű pedagógia Bibliai megalapozottságú Az isteni

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

Magyar E-sport Etikai Kódex

Magyar E-sport Etikai Kódex Magyar E-sport Etikai Kódex A Magyar E-sport Szövetség és támogatói tagjai a magyar e-sport élet erkölcsösségének fenntartása érdekében közös etikai alapelveket dolgoztak ki, amelyet minden Szövetségi

Részletesebben

Magyar Vízilabda Játékvezetők Etikai Kódexe

Magyar Vízilabda Játékvezetők Etikai Kódexe Magyar Vízilabda Játékvezetők Etikai Kódexe Preambulum A Magyar Vízilabda évszázados hagyományának, tekintélyének, a sportág iránti alázat védelmének, illetve a Magyar Vízilabda hírének öregbítése érdekében

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

Szabályok a pályán és azon kívül - a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Labdarúgó Akadémia gyakorlatában

Szabályok a pályán és azon kívül - a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Labdarúgó Akadémia gyakorlatában Szabályok a pályán és azon kívül - a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Labdarúgó Akadémia gyakorlatában KECSKEMÉTI LC KTE SI KIK VAGYUNK? MEGALAKULÁS ÉVE: 1992, IDÉN 25 ÉVES EGYESÜLET AZ ORSZÁG SZÍVÉBEN, KECSKEMÉTEN

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

Társadalmi Etikai Kódex

Társadalmi Etikai Kódex Társadalmi Etikai Kódex Magunkért Mozgalom 2017. április 30. A Kódex célja A Kódex azokat az értékeket és magatartási normákat foglalja össze, amelyeket elvárhatunk a mai kor emberétől, származástól, nemtől,

Részletesebben

A Fair Play szerepe a Grassroots labdarúgásban

A Fair Play szerepe a Grassroots labdarúgásban A Fair Play szerepe a Grassroots labdarúgásban A Fair Play definíciója A Fair Play jelentése a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. Ez

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Etikai Kódexe

Algyő Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Etikai Kódexe Algyő Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Etikai Kódexe Az Etikai Kódex célja, hogy a Polgármesteri Hivatal minden munkatársa számára munkakörtől és vezetői beosztástól függetlenül meghatározza

Részletesebben

12. évfolyam SPORTETIKA

12. évfolyam SPORTETIKA 12. évfolyam SPORTETIKA A sportetika mint szaktantárgy a közoktatás 11. évfolyamának a Nemzeti alaptantervben elfogadott etika tantárgyára épül. A fiatal sportemberek, a felnőtt kor küszöbén, a rendszeres

Részletesebben

A sportpedagógia alapjai

A sportpedagógia alapjai Triatlon-edzők szakmai továbbképzése Balatonboglár, 2015. április 16-19. A sportpedagógia alapjai Dr. Poór Zoltán a neveléstudomány kandidátusa A sportpedagógia fogalma Tágabb értelemben: A sportpedagógia

Részletesebben

Dr. Révész László egyetemi tanársegéd Sportpedagógiáról röviden

Dr. Révész László egyetemi tanársegéd Sportpedagógiáról röviden Dr. Révész László egyetemi tanársegéd revesz@mail.hupe.hu Sportpedagógiáról röviden 1 Sportpedagógia Értelmezése: Tágabb: a sporttudomány egy sajátos, pedagógiai aspektusa/ nézőpontja, mely a neveléssel

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26.

Gyakorló ápoló képzés 2012.03.26. Etikai Kódexek Hivatások, foglalkozások szakmai szabályai Az etikai kódex feladata A kódex jogra épülő, írásos erkölcsi normagyűjtemény, a jognál részletesebb, olykor szigorúbb megfogalmazásokkal is él.

Részletesebben

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el!

A bármi áron való győzelem gondolkodásmódjától határolódj el! UEFA Etikai kódex A labdarúgás etikájának kialakításában az edző személye kulcsfontosságú. Az etikával kapcsolatos felfogásuk és beállítottságuk közvetlenül hat ki játékosaik magatartására. Viselkedésüknek

Részletesebben

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki óra az emberi élet olyan területeivel foglalkozik, mint a helyes, erkölcsös magatartás, udvarias viselkedés, konfliktusmegoldás, környezettudatos

Részletesebben

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend Tanmenetek Minden évfolyamon heti egy órában (évi 36) terveztük meg a NAT és a kerettanterv tartalmainak megfeleltetett témákat. Mivel az egyes nevelési témák évfolyamonként visszatérnek, mindig az osztályhoz

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

UEFA B. Általános pedagógiai ismeretek a labdarúgásban dolgozó edzők számára

UEFA B. Általános pedagógiai ismeretek a labdarúgásban dolgozó edzők számára Általános pedagógiai ismeretek a labdarúgásban dolgozó edzők számára A pedagógia fogalma: Kettős értelemben használt komplex fogalom. Egyrészt a nevelés elmélete, neveléstudomány, másrészt a nevelés gyakorlati

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

Utánpótlásnevelés az FC Barcelonánál Felépítés módszerek. Albert Puig FC. Barcelona Ifjúsági divizió Szakmai Igazgató

Utánpótlásnevelés az FC Barcelonánál Felépítés módszerek. Albert Puig FC. Barcelona Ifjúsági divizió Szakmai Igazgató Utánpótlásnevelés az FC Barcelonánál Felépítés módszerek Albert Puig FC. Barcelona Ifjúsági divizió Szakmai Igazgató A BARCELONA KÉPZÉS FILOZÓFIA ALAPJAI Nevelés Értékek Tanulás Tisztelet A BARCELONA FILOZÓFIA

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tágabb értelem - A szaktudományok holisztikus megközelítése Dr. Baritz Sarolta Laura OP Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

Játékvezető személyisége

Játékvezető személyisége Játékvezető személyisége Személyiség játék irányítási képesség 2013.05.01. CSLSZ JB továbbképzés Kormányos Gábor 1 Történelmi áttekintés abban a pillanatban, amikor az önfeledt játék átalakult tétmérkőzésekké

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

A magyar futball filozófia. Filozófia nélkül nincs törzse a fának, csak ágai és kellenek a gyökerek is!

A magyar futball filozófia. Filozófia nélkül nincs törzse a fának, csak ágai és kellenek a gyökerek is! A magyar futball filozófia Filozófia nélkül nincs törzse a fának, csak ágai és kellenek a gyökerek is! Magyar labdarúgó filozófia Mit akarunk? Hová akarunk eljutni? Milyen a mi filozófiánk? Milyen a labdarúgó

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 11. évfolyam 2014/2015 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2014. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. intézményvezető helyettes SZEPTEMBER

Részletesebben

Magyar Vízilabda Játékvezetők, Ellenőrök és Versenybírók Etikai Kódexe

Magyar Vízilabda Játékvezetők, Ellenőrök és Versenybírók Etikai Kódexe Magyar Vízilabda Játékvezetők, Ellenőrök és Versenybírók Etikai Kódexe Preambulum A Magyar Vízilabda évszázados hagyományának, tekintélyének, a sportág iránti alázat védelmének, illetve a Magyar Vízilabda

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

A Ritmikus Gimnasztika Etikai Szabályzata. A Ritmikus Gimnasztika Szövetség az alábbi szabályzatot hozza az etikus viselkedésről.

A Ritmikus Gimnasztika Etikai Szabályzata. A Ritmikus Gimnasztika Szövetség az alábbi szabályzatot hozza az etikus viselkedésről. A Ritmikus Gimnasztika Etikai Szabályzata A Ritmikus Gimnasztika Szövetség az alábbi szabályzatot hozza az etikus viselkedésről. I. Szabályzat célja: 1. Jelen szabályzat meghatározza azokat a magatartási

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató

ELITE YOUTH. fejlesztése az utánpótlás futballban. Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató fejlesztése az utánpótlás futballban Készítette: Szalai László MLSZ Edzőképző Központ Igazgató az utánpótlás futballban a személyiségtulajdonságok, gondolati- és gyakorlati-cselekvéses képességek sajátos

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, március

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, március Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF www.civitas.ro,

Részletesebben

GYŐRI ATLÉTIKAI CLUB ETIKAI KÓDEX

GYŐRI ATLÉTIKAI CLUB ETIKAI KÓDEX GYŐRI ATLÉTIKAI CLUB ETIKAI KÓDEX Jóváhagyta: A klub elnöksége 9/2015. (II.26.) sz. határozatával Az etikai kódex alapelvei, célkitűzései A Győri Atlétikai Club szellemiségének megerősítése, az egységes

Részletesebben

- sztereotípiák kezdőknek és haladóknak. a férfi? Az Y kromoszóma irányítja Nincsenek kielégítve a megfelelő

- sztereotípiák kezdőknek és haladóknak. a férfi? Az Y kromoszóma irányítja Nincsenek kielégítve a megfelelő A vezetői nem? Miért rossz vezető - sztereotípiák kezdőknek és haladóknak a nő? a férfi? Piros pontos napok vannak Az Y kromoszóma irányítja Nincsenek kielégítve a megfelelő Nem rendelkezik, megfelelő

Részletesebben

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell!

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Az edzéseken fontos a fegyelem. Ha végrehajtjuk az edző kérését, akkor lehetünk egyre ügyesebbek. Pista bácsi megtanít

Részletesebben

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele?

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Kérdések elitista megközelítés egyenlőség elv? ritka, mint a fehér holló nekem minden tanítványom tehetséges valamiben mi legyen a fejlesztés iránya? vertikális

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek. Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, december 6.

Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek. Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, december 6. Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban - Alapelvek Dr. Baritz Sarolta Laura OP Budapest, 2017. december 6. Az erkölcs és az anyagi világ viszonya Erkölcs Környezet Anyagi javak Az erkölcs és az anyagi

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 15. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. feladat Írja

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség. Etikai Kódex

Magyar Labdarúgó Szövetség. Etikai Kódex Magyar Labdarúgó Szövetség Etikai Kódex 2013 1. AZ ETIKAI NORMÁK ALAPELVEI Ezek a normák a sportot olyan társadalmi és kulturális jelenségnek tekintik, mely ha a sportszerűség (fair play) szellemében űzik

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

AZ ÖNISMERET ÉS A TÁRSAS KULTÚRA FEJLESZTÉSE PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN KÉT VIDÉKI INTÉZMÉNYBEN

AZ ÖNISMERET ÉS A TÁRSAS KULTÚRA FEJLESZTÉSE PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN KÉT VIDÉKI INTÉZMÉNYBEN A pedagógusképzés átalakításának országos koordinálása, támogatása TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0010 AZ ÖNISMERET ÉS A TÁRSAS KULTÚRA FEJLESZTÉSE PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN KÉT VIDÉKI INTÉZMÉNYBEN Almássy Zsuzsanna

Részletesebben

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 Pályaválasztás Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 A pályaválasztás fejlodéslélektani összefüggései 12 éves kor után alakul ki a reális pályaorientáció, de az igények ébredése, a mintakeresés már 6 éves kortól

Részletesebben

Hivatás és hitvallás konferencia, Budapest, február 16.

Hivatás és hitvallás konferencia, Budapest, február 16. Erkölcs, jog, hivatásetika, pedagógusetika protestáns kitekintéssel Hivatás és hitvallás konferencia, Budapest, 2017. február 16. Miről lesz szó? Etika és jog kapcsolata Hivatásetika, szaketika Protestáns

Részletesebben

Társadalmiság: Erkölcs és nevelés. Előadó: Birher Nándor

Társadalmiság: Erkölcs és nevelés. Előadó: Birher Nándor Társadalmiság: Erkölcs és nevelés Előadó: Birher Nándor Bevezetés Az ember egyszerre egyén és közösségi létező Nincs önmegvalósítás (kibontakoztatás) a másik nélkül A közösség normái (felügyelete) garantálta

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V - a(z) SPORT ágazathoz tartozó REGENERÁLÓ BALNEOTERÁPIÁS MASSZŐR

H E L Y I T A N T E R V - a(z) SPORT ágazathoz tartozó REGENERÁLÓ BALNEOTERÁPIÁS MASSZŐR H E L Y I T A N T E R V - (A SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV ALAPJÁN) a(z) SPORT ágazathoz tartozó REGENERÁLÓ BALNEOTERÁPIÁS MASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ 11. évfolyam 1. SPORT-ÉS OLIMPIATÖRTÉNET 108 óra 1.1. A tantárgy

Részletesebben

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT MAGYAR ASZTALITENISZ SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályos: 2017. március 1. napjától PREAMBULUM A sportszerűség a becsületes játék, a tiszta eszközöket alkalmazó felkészülés és versenyzés,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének 2/2004. (I. 30.) számú rendelete a sportról (egységes szerkezetben a módosításra kiadott 13/2009. (IX. 18.) számú rendelettel) Öreglak Község Önkormányzata

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1.

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1. Hatályos: 2009. január 30. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 42/2004.(V.26.) rendelete az Önkormányzat sportfeladatairól és a sporttevékenység támogatásáról (módosításokkal egységes

Részletesebben

ETIKAI ÉS VISELKEDÉSI KÓDEX

ETIKAI ÉS VISELKEDÉSI KÓDEX ETIKAI ÉS VISELKEDÉSI KÓDEX 1. Az Etikai és Viselkedési Kódex Általános Irányelvei Jelen Kódex célkitűzése az általános elvek és az edzők, valamint játékosok körében felmerült leggyakoribb helyzetekre

Részletesebben

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni tanácsadó-partner 2014. December 2. Kérdésfelvetések 1. A téma aktualitása,

Részletesebben

EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 624 EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 7. ÉVFOLYAM

EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 624 EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 7. ÉVFOLYAM EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 624 EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 7. ÉVFOLYAM EMBER- ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA 625 CÉLOK ÉS FELADATOK A társadalomismeret ahhoz segít hozzá, hogy tájékozódni tudjunk

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus Önmenedzselés, karriertervezés Lehetőségek, technikák Mit értünk karrier alatt? Karrier = gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés; Karriert

Részletesebben

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását.

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. Etikai Kódex Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. A bels ellen rzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz

Részletesebben

Etikai Kódex. a Gyöngyösi Atlétikai Klub utánpótlás csapatai részére

Etikai Kódex. a Gyöngyösi Atlétikai Klub utánpótlás csapatai részére I. Általános alapelvek Etikai Kódex a Gyöngyösi Atlétikai Klub utánpótlás csapatai részére A jelen Etikai Kódexet a Gyöngyösi Atlétikai Klub ( a továbbiakban: GYAK ) utánpótlás szakmai közössége hozta

Részletesebben

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Célok, feladatok: Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Heti: 1 óra, Éves: 36 óra - Gondolkodási, tanulási, szociális kompetenciák fejlesztése. - Aktivizáló, kooperatív módszerek elsajátítása.

Részletesebben

CAMPUS SPORTFESZTIVÁL LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2017.

CAMPUS SPORTFESZTIVÁL LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2017. CAMPUS SPORTFESZTIVÁL LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2017. 1) A verseny célja Az UEFA Grassroots programjának népszerűsítése Az ország felsőoktatási intézményeiben tanuló hallgatók közötti kapcsolatok

Részletesebben

Pozitív intézményi légkör

Pozitív intézményi légkör Pozitív intézményi légkör Mitől más a keresztyén iskola? Írjon le három dolgot, amely ön szerint megkülönbözteti a keresztyén iskolákat más iskoláktól! Ossza meg gondolatait az ön mellett ülővel. A keresztyén

Részletesebben

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Felcsút

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Felcsút ETIKAI KÓDEX Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Felcsút 1 1 I. Általános alapelvek A jelen Etikai Kódexet a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai közössége hozta létre. Az Etikai Kódex önálló intézményi

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM . Esszék

Részletesebben

Tehetség és személyiségfejlődés. Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet

Tehetség és személyiségfejlődés. Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet Tehetség és személyiségfejlődés Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet Hová tart a személyiség fejlődése? Jung kiteljesedés, integrált személyiség Maslow fejlődés humánspecifikus

Részletesebben

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra

Részletesebben

Dunaújváros PASE Házirend

Dunaújváros PASE Házirend Dunaújváros PASE Házirend Általános alapelvek Ez a Házirend a Dunaújváros PASE szakmai működésének szabályozó dokumentuma. Megsértése fegyelmi felelősséget von maga után, melynek mértékét az egyesület

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

A pedagógus mint személyiségfejleszto

A pedagógus mint személyiségfejleszto A pedagógus mint személyiségfejleszto A pedagógus mint személyiségfejleszto zemélyiség: viselkedésnek, a gondolkodásnak és az érzelmeknek az a jellegzetes mintázata, amely meghatározza a személy környezetéhez

Részletesebben

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban Szolnok, 2016. ápr. 26. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Személyiség és szerep közötti viszony Magszerepek - foglalkozási

Részletesebben

Tanfelügyeleti ellenőrzés eredménye

Tanfelügyeleti ellenőrzés eredménye Tanfelügyeleti ellenőrzés eredménye 1. Pedagógiai folyamatok Az intézmény stratégiai dokumentumai összhangban vannak az oktatáspolitikai célokkal, aktualizálásuk azonban szükséges a jogszabályoknak való

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban Ország: Vállalat: SPANYOLORSZÁG FONDO FORMACIÓN EUSKADI Képesítés: Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban EQF szint:

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés Készítette: Budapesti Farkasok AFKE. 2014. május 6. 1 Budapesti Farkasok AFKE 1204 Budapest, Tátra tér (Új Piaccsarnok) I/15-16. 2013. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2014.

Részletesebben

Pszichológus etika II. Egy szentélybe lép be a lélekkel foglalkozó ember, amikor a másik ember lelkén kopogtat. I. A dilemma fogalma II. A dilemma felbukkanása III. Nem minden dilemma etikai dilemma IV.

Részletesebben

Buddha, Dharma, Sangha

Buddha, Dharma, Sangha Buddha, Dharma, Sangha Buddha: törekvés a megvilágosodásra - van szenvedés - ezt felismerni. Dharma: a szenvedésnek van oka, ezt felismerni. Ez az ok, a vágy (következménye a létkerék tanában van). A szenvedés

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

A pénz (nem) boldogít?

A pénz (nem) boldogít? A pénz (nem) boldogít? A boldogság és anyagi jóllét kapcsolata a tudományos kutatások tükrében Szondy Máté ELTE PPK Személyiség - és Egészségpszichológia Tanszék Gondolkodók a boldogságról és a pénzrıl

Részletesebben

Edzők vezető szerepben

Edzők vezető szerepben Edzők vezető szerepben Helyzetkép és kihívások az edzői munkában Mizsér Attila, tréner,mentor,coach, olimpiai bajnok 2017.November 4. A tartalom I. Az edző vezető is! Az edzői kihívások a mai sportban

Részletesebben