PEST-BUDA PETŐFIJE 2008/2009. FELADATLAP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PEST-BUDA PETŐFIJE 2008/2009. FELADATLAP"

Átírás

1 PEST-BUDA PETŐFIJE 2008/2009. FELADATLAP A versenyre való nevezéshez kérjük, hogy a kitöltött feladatlapot február 13-ig küldjék be a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet címére (1088 Budapest, Vas u. 10.). A legszínvonalasabban kitöltött feladatlapok készítői kapnak meghívást a budapesti versenyre. A verseny részletes kiírása a honlapon olvasható. Orlai Petrics Soma: Petőfi Sándor (1840-es évek)

2 1. Ehhez a feladathoz a fantáziátokra és kreativitásotokra is szükségetek lesz. Alakítsátok át a következő vers sorait a szöveg megváltoztatása nélkül úgy, hogy képverset (kalligramma) kapjatok! (10 pont) Petőfi Sándor: Mi nagyobb a nagy Szentgellérthegynél Mi nagyobb a nagy Szentgellérthegynél? Mi mélyebb a mély Duna vizénél? Dunaviznél mélyebb mély szerelmem, Szentgellértnél nagyobb nagy keservem. Dunaparton fűbe heveredtem, Halásztak a halászok mellettem, Kihalásztak sok apró kis halat, Hálójokban alig hogy megakadt. Ha azt tudnám, hogy az én hálómba Valami nagyon nagy hal akadna, Akkora, hogy berántana engem: Nekem is volna halászni kedvem.

3 2. Készíts lábjegyzetet, azaz fűzz szöveges, esetleg ábrás magyarázatokat a megjelölt szavakhoz! (13 pont) Mikszáth Kálmán így ír arról a Pestről, ahol Petőfi akkor élt: Pest maga még akkor pólyákban van. Kilencvenezerre szaporodott ugyan a lakosa, de azért korántsem nemzeti empórium 1. Még talán Dabas is inkább az. A törzslakosság sört iszik, vagy rác-ürmöst 2, németül tragyog 3 és nem törődik a közügyekkel. Aki valamire való ember benne, az mind nem hozzája tartozik. Arisztokráciája 4 nincs, a legnagyobb úr a Pest megyei viceispán 5, Nyári Pál uram, meg a nádorispán 6, de azok se pestiek. Van ugyan néhány derék magyar ember, bírák, megyei tisztviselők, múzeumdirektor 7 Kubinyi Ágoston 8 uram, akadémikus tudósok, egyetemi professzorok, kiváló írók, de ez is mind valahova másüvé számítja magát. Pesten nincs odahaza senki, csak a spíszbürger 9 s az mind hasznavehetetlen, lélek nélkül való népség. Kereskedelme, forgalma primitív; van négy országos vására és megvan a SZENT ISTVÁN JOBB KEZE 10. Az egyetlen tiszta kéz, mely önzetlenül 11 emeli a várost, ide csődítve 12 egy évben egyszer az ország lakosságát; a törököktől maradt FÜRDŐI a tulsó parton, néhány podagrás 13 beteget vonzanak kezdetleges vendéglőibe, melyekből nyolc van, EGYETEME egy csomó diákot hoz össze. Hiszen haladni mégis halad (Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora, )

4 3. Folytassátok az előző feladat idézetének utolsó gondolatát! Ti milyennek látjátok a mai Budapestet? Hogyan változott, fejlődött a város a reformkor óta? Saját szavaitokkal és stílusotokban oldjátok meg a feladatot, a műfajt is Ti határozzátok meg! Törekedjetek arra, hogy fogalmazásotok illeszkedjen az általatok választott műfaj műfaji elvárásaihoz! (10 pont) Hiszen haladni mégis halad..... A választott műfaj:.

5 4. Mikszáth Kálmán így folytatja sorait: Hiszen haladni mégis halad ban csak 23 ezer lakosa volt, ez a szám nem egészen hetven esztendő alatt egészen megnégyszereződött. Hiszen elképzelni is csodálatos, csak kávéház van a városban 33 s ezekbe 13 újság jár. A Pesti Divatlap, Atheneum, a Világ, a Regélő, a Religió és Nevelés, a Protestáns egyházi és iskolai lap, a Tudománytár, Orvosi tár, Honderű, Életképek, Magyar Gazda, Tudakozó lap. Megfoghatatlan, hogy ki olvassa ezt a sok lapot! Az 1830-as évek végétől egyre népszerűbbekké váltak a divatlapok, melynek szerkesztésében az írók mellett mind gyakrabban újságírók is részt vettek. A divatlapok világa pezsgőbb, de sokszor felületesebb, felszínesebb volt, mint az igényes, de kisebb körnek szóló almanachoké, folyóiratoké. A legismertebb közülük az 1844-ben induló, Vahot Imre szerkesztésében megjelenő, radikális szemléletéről ismert Pesti Divatlap volt. Vahot, felismerve Petőfi tehetségét, illetve a benne rejlő üzleti siker lehetőségét, segédszerkesztőnek hívta a laphoz a költőt, aki 25 versét itt jelentette meg. Ezzel a lépéssel a már eddig is ismert Petőfi országos hírnévre tett szert. Készítsetek el minimum 2, maximum 4 oldalt a reformkori Pesti Divatlapból! A feladat helyes megoldásához gyűjtsetek anyagot az újságról, mivel az elérhető pontok száma elsősorban attól függ, mennyire korhű a munkátok. Az oldalakat mellékletként csatoljátok a feladatlaphoz. Cikkek, fotók, szépirodalmi művek, rajzok, karikatúrák, hirdetések stb. szerepelhetnek az oldalakon. (20 pont)

6 5. Ha már szóba került a divat Öltöztessétek fel a festmény két szereplőjét a reformkori divat szerint. Bármilyen technikát alkalmazhattok, a kész munkát mellékletként csatoljátok a feladatlaphoz. (10 pont) 6. Petőfitől idézünk: Már nagy mehetnékem vala Pestre, melyet eléggé hálátlan voltam megunni pedig csak ott van maradásom, sehol a világon máshol, csak a szép, a kedves Pesten!...És mi vonz engemet úgy oda? Mi? Minden! és azok a jó pajtások, a vidám zajos pajtások s egy szomoru, csendes sírhalom. Kikre gondolhatott Petőfi, amikor 1845-ben a pajtásairól írt? Kinek a sírhalmára utal írásában? (5 pont)

7 7. Ki írta és kiről? Én megvallom, hogy nem találtam olyan szépnek, mint aminőnek Sándor versei megörökíték: alacsony termete volt, egészséges arcszíne, de férfias metszésű szája; mindegyik szeme szép volt külön, de a kettő közt nem volt összhangzás; amellett rövid hajat viselt; s éppen úgy tudott ember nem viselte divatokat kitalálni, mint Sándor.... Oh, csak tudnám őt úgy szeretni, mint mennyire szerettetni érdemel..... Közép termetnél valamivel magasabb alak, sugár növéssel, arányos testtagokkal, fesztelen mozdulattal, sűrű, tömött, felálló, kurta fekete hajjal. Dicső, dicső leány! Kettő között kellett választania: szülei közt és köztem. Engemet választott!. (8 pont) 8. A következő feladatok megoldásához sok segítséget nyújthat a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó Petőfi-kiállításának anyaga. A két feladat közül csak az egyiket kell megoldanotok saját választásotok szerint. A választásnál azt is vegyétek figyelembe, hogy más pontszámok tartoznak a feladatokhoz! A.: Látogassátok meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-kiállítását! A kiállított tárgyi emlékek közül válasszatok ki 10 darabot, amelyekhez képeket tudtok letölteni a net-ről, és segítségükkel készítsetek legalább 20 diából álló prezentációt PowerPointban! A képek mellé természetesen magyarázó szövegeket is helyezzetek el! A képek alá keressetek idézeteket Petőfi műveiből! A prezentációt a címre küldjétek el a csapat nevének, elérhetőségének és a verseny címének feltüntetésével. (40 pont) B.: Látogassátok meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-kiállítását! Dolgozzatok ki egy tárlatvezetést, amelyen legalább 10 tárgyat részletesen is bemutattok. Az elkészült anyagot amelyet színesíthettek irodalmi jellegű epizódokkal, zenei anyaggal, egy vers dramatizált változatának bemutatásának leírásával mellékletként csatoljátok a feladatlaphoz. A tárlatvezetés ideje nem haladhatja meg a 20 percet. (20 pont)

8 9. Készítsetek térképet bármilyen technikával a reformkori Pest-Budáról! A következő utcákat, tereket akkori nevükön jelöljétek a térképen! Kálvin tér Veres Pálné utca Baross utca Múzeum körút Kossuth Lajos utca Magyar utca Királyi Pál utca Helyezzétek el a térképen a következő épületeket: Kunewalder-ház Köbler-ház Wenckheim-ház Koch-ház Jankovich-ház Schiller-ház Marczibányi-ház Mi a közös ezekben az épületekben és Petőfi Pesten töltött éveiben?.. (15+20 pont) A feladatlap kitöltéséhez jó munkát kívánok! Adatlap Csapat neve: (Kérlek, hogy a versenyhez méltó nevet válasszatok!) Felkészítő tanár neve: Felkészítő tanár elérhetősége:.. Csapat iskolája:..... Csapattagok neve: Csapat elérhetősége:.. ( , telefonszám, esetleg cím)

Vég-Várad. Az előadást követő vita.

Vég-Várad. Az előadást követő vita. Vég-Várad. Az előadást követő vita. Nagy Béla: Köszönjük szépen az előadást, és szokásunkhoz híven az előadással kapcsolatban várjuk a kérdéseket, hogyha vannak. X.Y.: (A hangja alapján nem azonosítható

Részletesebben

NYÁR KULTÚRA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA

NYÁR KULTÚRA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA REGIO REGIA NYÁR KULTÚRA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA online: www.regioregia.hu/magazin Felelős kiadó: Cseh Teréz, a KEM-Bridge Net ügyvezetője Főszerkesztő: Veér Károly - veerkaroly@kembridge.hu

Részletesebben

Nyomozás Budapesten. Kedves nyomozók!

Nyomozás Budapesten. Kedves nyomozók! Nyomozás Budapesten Irány: a Budai Vár! Kedves nyomozók! A mai napon egy titkos nyomozás részesei lehettek. A budai várban lévő Magyar Országos Levéltárból előkerült egy pergamen, amely titkosírással,

Részletesebben

Füred már 2017-re is készül Városfejlesztési tervek a vizes világbajnokság apropóján

Füred már 2017-re is készül Városfejlesztési tervek a vizes világbajnokság apropóján BALATONFÜRED VÁROS HAVONTA MEGJELENÕ KÖZÉLETI LAPJA Megint a görög falu Megfigyeltem, ha jön a szezon, akkor az elsõ probléma a görög falu. Én legalábbis így nevezem, nem tudom követni a névváltoztatásait.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Várjuk írásaikat!

TARTALOMJEGYZÉK. Várjuk írásaikat! TARTALOMJEGYZÉK SZAKMAI HÍREK, ESEMÉNYEK...2 Nógrád Megyei Tanévnyitó Konferencia...2 A tanügy rendezése, Magyarország 1016. tanéve...2 A kormányhivatal közoktatási feladatai...3 70 év 70 óra emlékezés

Részletesebben

FEHÉR KATALIN. Fõbb okai a Köz-Nép tévelygéseinek, a tudatlanság Ismeretterjesztõ lapok, a nép felvilágosításának szolgálatában

FEHÉR KATALIN. Fõbb okai a Köz-Nép tévelygéseinek, a tudatlanság Ismeretterjesztõ lapok, a nép felvilágosításának szolgálatában FEHÉR KATALIN Fõbb okai a Köz-Nép tévelygéseinek, a tudatlanság Ismeretterjesztõ lapok, a nép felvilágosításának szolgálatában Magiszter, 2008. 3-4. 122-141. A haza jövõjét nagymértékben befolyásolta,

Részletesebben

2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. XXIII. évfolyam 12. szám 2011. március 31.

2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. XXIII. évfolyam 12. szám 2011. március 31. Szedj föl pár kilót! 2011 a környezetvédelem és a szemléletformálás éve Nagykanizsán. Az önkormányzat kezdeményezésére és koordinálásával, cégek, intézmények, civilek közremûködésével, minél több hulladéklerakót

Részletesebben

Szerkesztői jegyzetek a Pesti Hírlaphoz I.

Szerkesztői jegyzetek a Pesti Hírlaphoz I. Kossuth Lajos Szerkesztői jegyzetek a Pesti Hírlaphoz I. (1841) Szerkesztette: Fazekas Csaba Sajtó alá rendezték, bevezetéssel és jegyzetekkel ellátták: a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar 2003.

Részletesebben

Főbb okai a Köz-Nép tévelygéseinek, a tudatlanság

Főbb okai a Köz-Nép tévelygéseinek, a tudatlanság Örökség Fehér Katalin Főbb okai a Köz-Nép tévelygéseinek, a tudatlanság Ismeretterjesztő lapok a nép felvilágosításának szolgálatában A haza jövőjét nagymértékben befolyásolta és befolyásolja ma is az

Részletesebben

CSOMÓ. Csak Okosan Minden Órán. A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola diákújságja 2012. november

CSOMÓ. Csak Okosan Minden Órán. A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola diákújságja 2012. november CSOMÓ Csak Okosan Minden Órán A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola diákújságja 2012. november Októberi ünnepeink ezerhétszázhárom, nyolcszáznegyvennyolc, és ötvenhat: egyszer minden száz évben

Részletesebben

Bevezetés. Aktuális események

Bevezetés. Aktuális események Bevezetés Kedves Olvasóm! Kezedben a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola havonta megjelenő lapját tartod. A Pollák magazint ajánljuk az összes iskolai dolgozónak, diáknak, bízva abban, hogy

Részletesebben

Óravázlatok 5. osztály

Óravázlatok 5. osztály Múzeumok Mindenkinek program- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat a 2009/2010-es tanév során a Németvölgyi Általános Iskola részvételével (TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR)a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRÁNAK KIADVÁNYAI PUBLICATIONES BIBLIOTHECAE ACADEMIAE SCIENTIARUM IIUNGARICAE MÉREINÉ JUHÁSZ MARGIT

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRÁNAK KIADVÁNYAI PUBLICATIONES BIBLIOTHECAE ACADEMIAE SCIENTIARUM IIUNGARICAE MÉREINÉ JUHÁSZ MARGIT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖNYVTÁRÁNAK KIADVÁNYAI PUBLICATIONES BIBLIOTHECAE ACADEMIAE SCIENTIARUM IIUNGARICAE 31. MÉREINÉ JUHÁSZ MARGIT MIKSZÁTH KÁLMÁN SZELLEMI ÉS TÁRGYI HAGYATÉKA A MAGYAR TUDOMÁNYOS

Részletesebben

Fasori Örökdiák. So WHAT? Kit érdekel?! Ahhoz képest, hogy mennyien végeztünk az elmúlt 25 évben,

Fasori Örökdiák. So WHAT? Kit érdekel?! Ahhoz képest, hogy mennyien végeztünk az elmúlt 25 évben, Fasori Örökdiák A BUDAPESTI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM VOLT NÖVENDÉKEINEK EGYESÜLETE TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ AZ ÚRNAK FÉLELME FEJE A BÖLCSESSÉGNEK 2014. SZEPTEMBER 7. SZÁM So WHAT? Kit érdekel?! Ahhoz

Részletesebben

Mikszáth Kálmán. Mikszáth Kálmán 33 évesen

Mikszáth Kálmán. Mikszáth Kálmán 33 évesen Mikszáth Kálmán Kiscsoltói Mikszáth Kálmán (Szklabonya, 1847. január 16. Budapest, Józsefváros, 1910. május 28.) író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Mikszáth Kálmán 33 évesen Kisnemesi

Részletesebben

Államalapító Szent István és az új kenyér ünnepe

Államalapító Szent István és az új kenyér ünnepe Dunakeszi polgár X. évfolyam 8. szám 2010 augusztus Önkormányzati választás 2010 (Összeállításunk a 6-7. oldalon) Államalapító Szent István és az új kenyér ünnepe (Írásunk a 4. oldalon) Dunakeszi Polgár

Részletesebben

Közösség és környezet

Közösség és környezet XIX. ÉVFOLYAM 22. SZÁM ANGYALFÖLD-ÚJLIPÓTVÁROS-VIZAFOGÓ 2013. NOVEMBER 21. www.media13.hu naponta frissülõ hírek a TV13 mûsorai Hírnök online media13.hu Digitális kínálatban is! A tervek szerint hamarosan

Részletesebben

BALATONFÜREDEN. Múzeumpedagógiai segédfüzet a 5-6. évfolyam számára

BALATONFÜREDEN. Múzeumpedagógiai segédfüzet a 5-6. évfolyam számára 100 év BALATONFÜREDEN Múzeumpedagógiai segédfüzet a 5-6. évfolyam számára TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0003 azonosító számú projekt FÜRED A MAGYAR KIRÁLYSÁG DÍSZE elnevezésű program részére Balatonfüred, 2012-2013.

Részletesebben

A csapat neve: A csapat által elért összes pontszám: Helyezés:

A csapat neve: A csapat által elért összes pontszám: Helyezés: A csapat neve: _ A csapat által elért összes pontszám: / 250 Helyezés: 1 DÉLVIDÉKEN Vetélkedő a Vajdaságról és Magyarkanizsáról tatai középiskolásoknak I. A TÁJ ÉS AZ EMBEREK 1. Szerbia melyik részén található

Részletesebben

Telefon: +36\20-598-7071, web: www.hangyavar.hu. Váci Napló. XIX/26-27. szám 2010. április 2. péntek

Telefon: +36\20-598-7071, web: www.hangyavar.hu. Váci Napló. XIX/26-27. szám 2010. április 2. péntek Káptalan Udvar: a kényelem otthona a történelmi belváros szívében! Április 15-ig 5% kedvezmény minden lakás árából! Beépített konyha, saját mélygarázs beálló hely, lift, napkollektor és még sok-sok extra

Részletesebben

Madách Könyvtár Új folyam 86. Csongrády Béla. Remény a csillag (I II III.) Sorozatszerkesztő: Andor Csaba

Madách Könyvtár Új folyam 86. Csongrády Béla. Remény a csillag (I II III.) Sorozatszerkesztő: Andor Csaba Madách Könyvtár Új folyam 86. Csongrády Béla Remény a csillag (I II III.) Sorozatszerkesztő: Andor Csaba Fejezetek a Nógrád megyei Madách-kultusz elmúlt ötvenéves történetéből (1964 2014) A sorozat eddig

Részletesebben

jével adott át bennünket a megyének, s 1992-ben teljesen kiürítettük a Bajcsy-Zsilinszky

jével adott át bennünket a megyének, s 1992-ben teljesen kiürítettük a Bajcsy-Zsilinszky S Z A K M A I - M Ó D S Z E R T A N I, I N F O R M Á C I Ó S F O L Y Ó I R A T Kiadja a Kollégiumi Szövetség Alapította a Kollégiumokért Sajtóalapítvány A TARTALOMBÓL: 50 éves a komáromi Középfokú Kollégium

Részletesebben

Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona

Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Matematikai versenyfeladatok Makó Zita, Szilágyi Ibolya, Téglási Ilona Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Hallgatói Információs

Részletesebben

Mártélyi. hírek. Nyílt napok az óvodában. Mártély Önkormányzatának ingyenes információs kiadványa. II. évf. 5. szám 2015. május

Mártélyi. hírek. Nyílt napok az óvodában. Mártély Önkormányzatának ingyenes információs kiadványa. II. évf. 5. szám 2015. május Mártélyi hírek Mártély Önkormányzatának ingyenes információs kiadványa II. évf. 5. szám 2015. május Nyílt napok az óvodában Április 1-én, a tavaszi szünet előtti utolsó napon egész délelőttös Húsvétváró

Részletesebben

Kossuth Lajos azt üzente... A Szent István Király Zeneiskola tantestülete ismét Guinessrekordnak

Kossuth Lajos azt üzente... A Szent István Király Zeneiskola tantestülete ismét Guinessrekordnak XXII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. MÁRCIUS 15. A XIV. KERÜLETI POLGÁROK FÓRUMA ALSÓRÁKOS HERMINAMEZÕ ISTVÁNMEZÕ KIS-ZUGLÓ NAGY-ZUGLÓ RÁKOSFALVA TÖRÖKÕR VÁROSLIGET Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe

Részletesebben

Harsányi István Pósa Lajos ébresztése* Harsányi István (1908-2002) (Czenthe Zoltán felvétele) Pósa Lajos nagyon is megérdemli az ébresztést! Nem feladatom most Pósa Lajos életének, irodalmi pályafutásának

Részletesebben

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6.

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1 PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1. Bemelegítő kérdések A válaszokat a kiosztott feladatlapokra kell majd leírni. A lap jobb felső sarkába ne felejtsétek

Részletesebben

Gerold László. Istenek és bérgyilkosok között. Gion Nándor, az elbeszélő

Gerold László. Istenek és bérgyilkosok között. Gion Nándor, az elbeszélő Gerold László Istenek és bérgyilkosok között Gion Nándor, az elbeszélő Irodalmi tevékenységét a hatvanas években Gion Nándor glosszaíróként, kritikusként kezdte az újvidéki Képes Ifjúság hetilap Symposion

Részletesebben

A SZÜLETŐ NAGYVÁROS DUBNICZKY ZSOLT JAN NERUDA (1834 1891) CSEH ÍRÓ PESTI LEVELEI 1869-BŐL

A SZÜLETŐ NAGYVÁROS DUBNICZKY ZSOLT JAN NERUDA (1834 1891) CSEH ÍRÓ PESTI LEVELEI 1869-BŐL DUBNICZKY ZSOLT A SZÜLETŐ NAGYVÁROS JAN NERUDA (1834 1891) CSEH ÍRÓ PESTI LEVELEI 1869-BŐL Hol a homoksivatag volt, ott most új város terül (Jókai Mór) Pest a 19. század második felében a technika és a

Részletesebben