MÉZESKALÁCSOS HÁZ (GÖMÖRI MÛHELY)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÉZESKALÁCSOS HÁZ (GÖMÖRI MÛHELY)"

Átírás

1

2 A MÉZESKALÁCSOS HÁZ ÁLLANDÓ PROGRAMJAI: Mézeskalács világ címû kiállítás Törekszünk megmutatni a több száz éves formák szerint készült kalácsokat és a napjaink ihlette mézes képeket, házakat. Az anyag, a formák, a díszítmények egyetemesek, a ma emberét is gyönyörködtetik, örömet szereznek nekünk. Különlegessége, hogy mai racionális világunk ellenpontja. A kiállítás érdekessége, hogy egy élõ mûhely keretei között hoztuk létre. Készítse el saját kezûleg ajándékát Mûhelyünkben! Elõkészített kalácsokkal, gyertyákkal várjuk Vendégeinket, amelyet díszíthetnek és így sajátkezû ajándéktárgyakkal és az alkotás élményével, gazdagodhatnak. Szakmai tanácsadás: Munkánk során tapasztaltuk, sokak szívesen készítenek ünnepi alkalmakra kalácsot, gyertyát. Mûhelyünkben ezért az otthoni munkához való eszközök, elõkészített termékek, információs anyagok, gyertya alapanyagok kaphatók. Ezen vásárlóink számára szakmai tanáccsal álunk rendelkezésre, biztosítva, hogy a tõlünk vásárolt eszközökkel valóban szép munkák készüljenek otthonaikban is. Honlapunkon a "Tanácsok" fejezetben a leggyakrabban feltett kérdésekre megtalálja válaszainkat. Csinálj velünk Baradlamanót! Játékos foglalkozás, mely során mézes kerámiával dolgozva a Baradlamanók címû könyv figuráit készítjük el a résztvevõkkel. Foglalkozás idõtartama:1,5 óra. Csoportoknak ajánlott programjaink: Mesterség bemutatóval egybekötött, vezetett mézeskalács kiállítás látogatása: Célunk, hogy vendégeinknek a szép esztétikai élménnyel együtt, bepillantást adjunk a mézeskalácsos mesterség több ezer éves történetébe, valamint érdekességként megmutassuk a kalácsdíszítés hagyományos módját, az ejzolást. Ez a program nagyszerû kiegészítõje a barlangtúráknak, valamint a kirándulások kellemes megpihentetõje lehet. A program idõtartama: 30 perc Rendhagyó néprajzóra Célunk, hogy az érdeklõdõk mûhelyünkben kapcsolatba kerülhessenek az alkotó kétkezi munkával, annak eszközeivel, alkalmazott technológiájával. Megismerjék a kalácsokhoz kapcsolódó népi rítusokat és maguk is készíthessenek mézeskalácsot. (A résztvevõk 2db mézeskalácsot vagy 2db gyertyát díszíthet meg, melyet ajándékként elvihetnek.) Különösen ajánljuk általános és középiskolás diákoknak. Hasznos és érdekes kiegészítõje lehet tanulmányi kirándulásoknak, nyári táboroknak. A program idõtartama: 1,5 óra

3 MÉZESKALÁCSOS HÁZ (GÖMÖRI MÛHELY) Táltos csillag útja, turul sólyom röpte, õseink tudását jelenhez kötözze sámán ének Mûhelyünkben két õsi mesterséget, a mézeskalács díszítést és a gyertyamártást mûveljük. Napjainkra már mind a két mesterség kuriózumnak számít, pedig évszázadokon át az élet jelentõs eseményeinek kísérõi voltak a díszes mézeskalácsok és a kézzel mártott gyertyák. Bár a technikai fejlõdés átrendezte világunkat, mi azt tapasztaljuk, ugyan megváltozott módon, de ma is van helye sokunk életében az õsi mesterségek képviselte tudásnak, letisztult formavilágú termékeinek. A mézeskalácsok gyönyörködtetnek bennünket, alkalmazott szimbólumaikon keresztül, átívelve az évszázadokat, ma is érthetõek és hozzánk is szólnak. Mûhelyünk célja, hogy látogatóinknak megmutassuk a mézeskalácsok varázslatos, játékos világát. Megmutassuk, hogy egy szépen díszített kalács, gyertya, napjainkban is hû közvetítõje érzelmeinknek, kívánságainknak. Célunk, hogy segítsük eszközökkel, információval, tanáccsal azokat, akik alkotó kedvükben maguk is díszes kalácsokat, gyertyákat kívánnak készíteni. És célunk az is, hogy a mesterségben rejlõ bölcsességet, az alkalmazott díszítményeket, a kapcsolódó rítusokat megismertessük az érdeklõdõkkel, hogy maguk is használhassák életükben. Mûhelyünknek egy kis parasztház ad nagyszerû otthont, melyben várjuk Önt látnivalókkal, tanácsokkal, termékekkel, változatos programokkal. Barczikay Ildikó - mûhelyvezetõ Barczikay Tanara - mézeskalácsos mester, gyertya készítõ mester a mesterség oktatója Barczikay Léna - játszóház vezetõ gyakornok Címünk: Mézeskalácsos ház (Gömöri Mûhely) Aggtelek Kossuth u. 4. Gömöri Mûhely Gömörszõlõs Kassai út 46/a További információ és bejelentkezés:

4 MÉZESKALÁCS AJÁNDÉKTÁRGYAK: Öröm ajándékok A játékosság, a derû kifejezõi. "Haszontalanságok" melyeket jó adni és öröm kapni. Írókázott textilképek - házi áldás - keresztény imák - templomi festett kazetta díszítmények Gömöri parasztházak, Meseházak Kedves díszei lehetnek nappalinknak, gyermekeink szobájának. Lakásavatókra, lakodalmi ajándéknak ajánljuk. Családi, baráti, rokoni összetartozást kifejezõ mézeskalács: szívek, házak, ember alakok Önálló ajándéktárgyak, de egyéb hasznos ajándékaink kiegészítõi is lehetnek. Keresztelõi ajándékok Hagyományosan díszített, az újszülött életéhez kapcsolódó jókívánságokat kifejezõ pólyás babák Karácsonyi ünnepi díszek -karácsonyfadíszek Karácsonyi mézes képek -betlehemek Húsvéti ünnepi díszek -gömöri mintákkal díszített locsolóajándékok Szerelmi, esküvõi ajándékok szerelmes szívek, huszárok, kardok, bõséget, gazdagságot, kiteljesedést kifejezõ szívek, az ifjú pár összetartozását szimbolizáló mézes kerámia képek.

5 GYERTYÁINK: Az otthoni mézeskalács és gyertyakészítés eszközei és alapanyagai kézzel mártott, írókázott díszgyertyák kézzel öntött, írókázott díszgyertyák, esküvõi gyertyák szív gyertyák keresztelõi gyertyák sodort méhviasz gyertyák Mézeskalács készítõ kalauz Mézeskalácsos recept gyûjtemény Mézeskalácsos szimbólum gyûjtemény mézeskalács szaggató formák mézeskalács díszítõ zacskók színes paraffinok kanóc gyertya öntõ formák gyertyakészítõ kalauz

6 KAPUK, KERÍTÉSEK A kerítéseket, kiskapukat hagyományosan fából készítették. A tartós fakerítés anyaga tölgyfa. A fenti képen gömörre jellemzõ szerkezetû kapu látható. Az oszlopokat földbe ásták, ezeket különbözõ módon díszítették. Az oszlopoknak szépen díszített formái alakultak ki, mint a bálványfejes vagy tulipános formák. A díszítményeik rokonságot mutatnak a temetõi fejfák formáival, díszítményeivel. A nagykapuk tetejét általában felül két oldalról lejtõsen kiképzett deszkával borították be, a fedeles kiskapuknál pedig az oszlopokat vízszintes gerendával kötötték össze. E tájra jellemzõ egykori kapukkal ma is büszkén fogadhatjuk a portánkra lépõket, intézményünkbe látogatókat, melyrõl a képek is tanúskodnak. A formák és motívumok mai igényekhez igazíthatók, minden falusi ház elejét szemet gyönyörködtetõ módon díszíthetik.

7 KAPUK, KERÍTÉSEK Méret : A kapuk és kerítések egyediek, minden esetben a megrendelõ igényeihez igazodnak. Kapuk esetében szintén egyedi, a gömöri kiskapuk általában 0,9-1 méter szélesek, szemöldökfájukat 2 méter magasságba helyezik. A nagykapuk általában 3-3,5 méter szélesek, egy-egy kerítésmezõ 1,4 méter magas. A kerítés mérete a telek méretéhez igazodik. Anyag : Általában tölgy vagy akác. Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Ráczi István kézmûves, fafaragó 3630 Putnok, Serényi u. 67 Tel: A tárgyak megvásárolhatók a gömörszõlõsi termékboltban is.

8 FÁBÓL KÉSZÜLT DÍSZ- ÉS HASZNÁLATI TÁRGYAK A gömöri térségben ma is vannak famegmunkálással foglalkozó mesteremberek, akik a helyi hagyományos forma és motívumkincseket is használva, mai használati és dísztárgyakat készítenek. A helyi erdõk és kertek szép erezetû tölgy, dió, akác, kõris, cseresznye, szilva fáit õseikhez hasonlatosan ösztönös szépérzékükkel úgy formálják, hogy a kezük alól kikerülõ tárgyak kézhez állóak, szépek és funkciójuknak megfelelõek lesznek. A fa mindig fontos szerepet töltött be az ember életében, ma is közvetlen kapcsolatot jelent a természettel. A kivágott és feldolgozott fa is élõ anyagként viselkedik, megtartja a fa fajtára jellemzõ egyedi szerkezetét, mintázatát, színe patinássá válik az évek elteltével. E tulajdonságok ismeretét generációk adták át egymásnak, az ügyes kezû helyi mesteremberek a paraszti gazdálkodásban, háztartásban használt tárgyak mellett dísztárgyakat is készítettek.

9 FÁBÓL KÉSZÜLT DÍSZ- ÉS HASZNÁLATI TÁRGYAK Medálok Méret: 2-3 cm Anyag: sárgabarack mag, szilvafa Mintázat: egyedi darabok, általában növény és figurális díszítésûek Csanak Méret: kb. 15 cm hosszú, 6-7 cm széles Anyag: a legkülönfélébb anyagok felhasználásával készülnek (pl. körte, bükk, cseresznye, hárs) Mintázat: egyedi Kulacs Méret: kb. 0,5 l ûrtartalmú, kb cm x 4 cm nagyságú Anyag: fõleg diófa Mintázat: egyedi Díszdoboz Méret: változó, általában 6-20 cm átmérõjû, 5-6 cm magas Anyag: változó, pl. cseresznye, dió, bükk Mintázat: egyedi Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Ráczi István kézmûves, fafaragó 3630 Putnok, Serényi u. 67 Tel: A tárgyak megvásárolhatók a gömörszõlõsi termékboltban is.

10 FONOTT ÉS HÁNCS TERMÉKEK A vesszõbõl fonott tárgyakkal a természetet idézhetjük meg otthonainkba. A hangulatos és csodaszép tárgyak a vidéki és a városi lakásokat egyaránt barátságosabbá és természetesebbé varázsolják. Az itt látható fonott termékeket mindennapjaink használati tárgyaiként és ajándékként, esetleg ajándékcsomag részeként is ajánljuk. Formai gazdagságukkal és többféle méretükkel mai igényeinket igen változatos módon tudják szolgálni.

11 FONOTT ÉS HÁNCS TERMÉKEK Vesszõbõl fonott termékek Virágláda: méret 20 cm magas, 25 cm széles és 80 cm hosszú illetve egyedi méretben is. Forma szögletes, vagy kerekített. Gyümölcsös kosarak: átmérõ cm, magasság cm. Egyéni méretben is készítünk! Forma: ovális, kör, szögletes, füllel vagy anélkül. Tálcák: méret 20x30 cm, 30x50 cm Illetve egyedi méretben is rendelhetõ! Forma: ovális, kör, szögletes, szív Üvegek: demizson méret 3 és 5 liter üveg méret 0,2-1 liter HOZOTT ÜVEGBÕL IS DOLGOZUNK! Háncs termékek, szakajtók: Kosarak: átmérõ 25cm, 50cm (egyedi) forma: kör Szakajtó: átmérõ: alul 15 cm, fölül 25 cm forma: kör, lefelé szûkülõ Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Telephely: 3728, Gömörszõlõs, Kassai u. 39 Tel: 48/ Kapcsolattartó: Süttõ Boglárka

12 KÉZI KÖTÉSÛ GYAPJÚTERMÉKEK A gyapjú finom szálszerkezete utánozhatatlan, hõszigetelõ képessége, tartóssága egyedülálló, viselése pedig kellemes. Ma elsõsorban a természetes alapanyagot kedvelõk keresik, gyapjúból készült termékekkel is gazdagítják ruhatárukat, használati tárgyaik körét. A Gömörszõlõsön elõállított gyapjúfonál 100 %-os minõsített gyapjúból készül, amit a Biokontroll Hungária Kht. minõsít (szám: 8241/I) A gyapjú pulóvereket, sapkákat a környékbeli asszonyok kötik kézzel. A kötött termékeket a magyar népmûvészeti motívumokban megõrzött egyetemes szimbólumok díszítik. Ezek az esztétikusan megformált motívumok gömöri szõtteseken, hímzéseken, csipkéken, hímes tojásokon alkalmazott minták, szimbólumok kerültek át munkatársaink tervezése által kötésmintákra. Ezen értékük miatt termékeink a Képzõ- és Iparmûvészeti Lektorátus által zsûrizettek.

13 KÉZI KÖTÉSÛ GYAPJÚTERMÉKEK SZARVAS MADÁR, KAKAS GRÁNÁTALMA Az örök megújulás, az újjászületés, hosszú élet, halhatatlanság, a bõség és a termékenység szimbóluma. A ház az archaikus világképben a világ közepén áll, így ezúttal annak képmása is, a világmindenség szimbóluma. Többnyire lélek, égi hírvivõ jelképe, az élet kezdete és a férfiasság szimbóluma. HÁZ, SÁTOR ÖRVÉNY, CSIGAVONAL ÉLETFA Az örök mozgás, körforgás õsi, egyetemes jelképei. A csigavonal az út jelképeként is szerepel. LEVELES ÁG VÍZFOLYÁS NÕ, VÍZ Almaként az újjászületés és a halhatatlanság, sok magja miatt pedig a születés és a termékenység szimbóluma. Összetett jelentésû, egyetemes szimbólum. A fa a földi lét, a gyümölcse a halhatatlanság jelképe. Általában az életet, a megújulást, örökzöldek esetében a halhatatlanságot szimbolizálja. A termékenység, megtisztulás, megújulás és védelem szimbóluma. Termékenysége t, a táplálást jelenti. A víz az élet vize a megtisztulás, az újjászületés eleme. A T E R M É K E K M É R E T E I m é r e t hossz szélesség karhossz gyapjúsapka felnõtt gyapjúsapka gyermek gyapjú pulóver S 65 cm-ig gyapjú pulóver M 70 cm-ig gyapjú pulóver L 75 cm-ig gyapjú pulóver XL 80 cm-ig gyapjú pulóver Extra 80 cm felett egyedi egyedi Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Telephely: 3728, Gömörszõlõs, Kassai u. 39 Tel: 48/ Kapcsolattartó: Süttõ Boglárka

14 HÍMZETT TERMÉKEK A gömöri térség hímzéstípusait - a vagdalásost, a keresztszemest és az úri hímzést - hímezték nagymamáink nyers színû, házi szövésû vászonra. A hímzett vászonból szebbnél szebb terítõket, párnákat, lepedõt és falvédõt, hétköznapjaik és ünnepeik tárgyait készítették. Ezeket a motívumokat megõriztük, és mai formájú, anyagú és a modern lakásokban is alkalmazható színekkel komponáltuk eggyé. Úgy éreztük, a gyökereinket jelentõ gazdag népi tárgyalkotó mûvészet egy-egy kicsi darabját így hétköznapjaink részévé tehetjük. A hímzett képeslapok, képek, díszpárnák kedves ajándékként szolgálhatnak. A különbözõ színek, minták más-más hangulatot teremtenek, sajátos, egyedi arcot adnak minden helyiségnek.

15 HÍMZETT TERMÉKEK Gömöri vagdalásos Régen házi szövésû vászonra, ma takácsvászonra hímezik, fehér vagy nyers színû fonállal. Motívumok: virág, virágszirom, levél, csillag Úri hímzés Szintén házivászonra hímezték fehér, bordó és arany osztott hímzõ fonállal. Motívumok: virágok, levelek, gránátalma, õsi motívumok Száröltés Lepedõvászonra fehér, nyers, kék gyöngyfonállal hímezik. Motívumok: a régi hímzésekrõl maradtak fenn. hímes párna: méret:40x40 cm választható színek: bordó, zöld, kék, nyers Anyag: hímzett huzat: lenvászon, takácsvászon párna: természetes vegyi kezelés nélküli huzatba varrt bio minõsítésúû gyapjú súly: kb. 15 dkg Gömöri keresztszemes Takácsvászonra hímezik kék, vagy piros hímzõ fonállal. Általános motívumai: állatfigurák, virágok hímes képeslap: méret: 15x11 cm anyag: karton,vászon hímes kép: anyag: fa keret, vászon kicsi: 12x18 cm, nagy: 15x22 cm Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Telephely: 3728, Gömörszõlõs, Kassai u. 39 Tel: 48/ Kapcsolattartó: Süttõ Boglárka

16 AJÁNDÉK- ÉS HASZNÁLATI TÁRGYAK Természetes alapanyagokból többféle használati és ajándéktárgyat készítünk, gyapjú és levendula töltettel. Az edényfogók gyapjú töltetûek, kihasználva azt, hogy a gyapjú nagyon jó hõszigetelõ. A levendulával töltött zsákocskák, babák kedves ajándékok lehetnek, amellett, hogy a levendulának kellemes illata, nyugtató és molyriasztó hatása van. A babzsákhoz hasonló búzatyúkot dísztárgyként és gyermekek játékaként is ajánljuk. Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Telephely: 3728, Gömörszõlõs, Kassai u. 39 Tel: 48/ Kapcsolattartó: Süttõ Boglárka

17 AJÁNDÉK- ÉS HASZNÁLATI TÁRGYAK Edényfogó tyúk és kakas Méret: kakas: 15x15 cm tyúk: 15x10 cm Anyag: pamutvászon Töltet: 100% bio minõsítésû gyapjú Szín: kékfestõ, bordó, nyers és zöld mintás Levendula termékek Méret: zsák: 4x3 cm baba:4x8 cm hímzett zsák: 5x5 cm Anyag: pamutvászon, fagolyó, gyapjúfonál Töltet: levendula és 100% bio inõsítésû gyapjú Színek: kékfestõ, bordó, zöld, nyers színû Búzatyúk Méret: 15x18 cm Súlya: dkg Anyag: pamutvászon férc, szeme gyöngybõl Töltet: búza Színek: kékfestõ, bordó, nyers és zöld

18 HORGOLT TERMÉKEK A horgolt termékek divatja napjainkban reneszánszát éli. A horgolás technikája nagyonnagyon régen alakult ki a csomó nélküli, egyszálas fonásból. A fonalat kézzel fonták, hurkolták össze egybefüggõ felületté. A horgolásnak is ez az alapja. A különbség csak az, hogy ma egy horgos végû tû segítségével hurkolják egymásba igen változatos módon és sokféle minta szerint a fonalat. Hangulatossá teszi az egyszerû, rusztikus és az aprólékosabb, polgári lakásokat egyaránt. Mintáit a keresztszemes hímzésekbõl szabadon választhatjuk. A hópelyhet ábrázoló csipkeminták ünnepi díszként is használhatók.

19 HORGOLT TERMÉKEK Horgolt függönyök Anyaga: horgoló cérna (100 % pamut) Szín: fehér Méretek: 38*68 cm, 45*75 cm illetve egyéni méretekben Minták: megrendelésre egyéni méretben, leszámolható keresztszemes minta alapján is készíthetõ Horgolt karácsonyfadíszek: Anyaga: horgoló cérna (100 % pamut) Szín: fehér Átmérõ: 6 cm illetve 8 cm Minták: a képen látható illetve egyedileg választható Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Telephely: 3728, Gömörszõlõs, Kassai u. 39 Tel: 48/ Kapcsolattartó: Süttõ Boglárka

20 LEVENDULA BIO GYAPJÚ ÁGYNEMÛ GARNITÚRA Termékeinket nem kizárólag a hagyományosan kedvelt gyapjú alapanyag miatt ajánljuk, hanem mert többszörösen természetbarát, energia- és költségkímélõ megoldás. *Alapanyaga: Bio minõsítésû gyapjú (az Európa Uniós standard alapján a Biokontroll Hungária által ellenõrzött és minõsített) *100 %-os gyapjú (nem tartalmaz mûszálat, engedélyezett mennyiségben sem) *Természetes vegyi kezelés nélküli huzatban megóv a más, szintetikus anyagok által esetleg okozott allergiás, asztmatikus megbetegedésektõl Nedvesen is melegít (magas páratartalmú, nedves lakóterekben is ajánlott) Szinte lélegzik (biztosítja az egészséges levegõáramlást a testfelszín és a légtér között) Felveszi az izzadtságot, és a légtérbe továbbítja, így használója nem izzad meg benne Nagyszerû hõmérséklet szabályzó, õrzi a test melegét (télen meleg, nyáron hûvös) Nem kell egészségtelenül felfûteni a lakást, ezzel energiát és költséget takarít meg A gyapjú természetes lanolin tartalma a legtöbb bõrápoló alapanyaga A t e r m é k k e z e l é s e : Használata során különleges kezelést nem igényel. Tisztítása megegyezik a más használatban lévõ paplanokkal. (Ha hosszabb ideig nem használjuk az esetleges molyosodás elkerülésére félévente, vízhatlan csomagolásban, fagyasztóban 24 órás fagyasztás elegendõ)

21 LEVENDULA BIO GYAPJÚ ÁGYNEMÛ GARNITÚRA p a p l a n o k Méret Töltõsúly Nettó ár cm kg Ft/db 135x190 1, x200 1, x210 1, x200 1, x220 2, d e r é k a l j a k Méret Töltõsúly Nettó ár cm kg Ft/db 90x x200 1, x210 1, x220 1, p á r n á k Méret Töltõsúly Nettó ár cm kg Ft/db 40x50 0, x70 0, x Az ismertetett termékekrõl bõvebb felvilágosítás az alábbi címen kérhetõ: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht. Telephely: 3728, Gömörszõlõs, Kassai u. 39 Tel: 48/ Kapcsolattartó: Süttõ Boglárka

Gingerbread show programme c. projekt (AG 9.)

Gingerbread show programme c. projekt (AG 9.) Készült a biológiai sokféleség megőrzése és fenntartó használata az ökoturizmus formáinak fejlesztése révén közép- és kelet-európai bioszféra rezervátumokban című (GEF) program keretében Gingerbread show

Részletesebben

Kézművesség - minta üzleti terv

Kézművesség - minta üzleti terv Kézművesség - minta üzleti terv Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vállalja a felelősséget

Részletesebben

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2.

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2. Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 2. Napjainkban a pedagógusokkal szemben hazánkban is elvárás, hogy képesek legyenek interkulturális programok alkalmazására, a sajátos nemzeti hagyományok, európai

Részletesebben

MUNKAANYAG. Amtmanné Hédervári Zita. Jel, motívum, ritmus-arány és funkció, anyag, forma összhangja. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Amtmanné Hédervári Zita. Jel, motívum, ritmus-arány és funkció, anyag, forma összhangja. A követelménymodul megnevezése: Amtmanné Hédervári Zita Jel, motívum, ritmus-arány és funkció, anyag, forma összhangja A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem

Részletesebben

A LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében elnyert Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és

A LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében elnyert Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és A LEADER térségek közötti együttműködés projekt keretében elnyert Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és hálózatba szervezése Jász-Nagykun- Szolnok megyében

Részletesebben

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu Helyi Termékeink Hévíz és Zalaszentgrót térsége 2014 Vásároljon helyi terméket! Találkozzon a helyi termék előállítókkal 7 napon! 2014. év során 3 térségünkbeli nagyrendezvényen települünk ki helyi termék

Részletesebben

Kedves Tagtársak, Barátaink!

Kedves Tagtársak, Barátaink! A Kiss Áron Magyar Játék Társaság lapja. Megjelenik negyedévente. XII. évfolyam 1. szám, 2011. március Kedves Tagtársak, Barátaink! Ki gondolta volna, hogy a múltkori Forgóban meghirdetett papírmasé program

Részletesebben

ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG

ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG Programfüzet ADVENTTŐL VÍZKERESZTIG Szentendrén 2012 Tartalom Adventus domini 4 Népek karácsonya 6 Álom hava beköszöntött 8 Interjúk 12 Karácsonyfa díszítés 14 Művészetet karácsonyra! 16 Adventi vásár

Részletesebben

Csukovits Anita: Fafaragások Pest megyében

Csukovits Anita: Fafaragások Pest megyében Csukovits Anita: Fafaragások Pest megyében A fa, élő és holt anyagában egyaránt fontos szerepet játszott az emberiség történetében. A fa megmunkálásához a hagyományos paraszti, paraszt-polgári társadalomban

Részletesebben

Használható hagyomány

Használható hagyomány Használható hagyomány FALUSI TURIZMUS Tájékoztató 2010/2. FALUSI TURIZMUS TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Bevezetô (Igyártó Gabriella) 3 Kézmûvesség és turizmus (Igyártó Gabriella) 3 Hagyomány és használhatóság

Részletesebben

CSILLAGBEREK WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

CSILLAGBEREK WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA CSILLAGBEREK WALDORF ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA (A Waldorf óvodapedagógiai program (1997) adaptációja) Készült: 2010. május Törvényességi rendelkezés miatt módosítva 2013.augusztus 31. OM azonosító: 201646

Részletesebben

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének Legyen Vendégünk Vas megyében! A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének keretében készítettük kiadványunkat mindazok számára, akik ennek a rendkívüli

Részletesebben

A közmûvelõdés eszközeivel, az oktatás fejlesztéséért kompetenciafejlesztõ programok. óvodás és iskolás csoportoknak

A közmûvelõdés eszközeivel, az oktatás fejlesztéséért kompetenciafejlesztõ programok. óvodás és iskolás csoportoknak Rendhagyó tanórák és csoportos foglalkozások 2012. õszétõl a GYERMEKEK HÁZÁBAN gyerekeknek, középiskolásoknak, közösségeknek GYERMEKEK HÁZA 9021 Gyor, Aradi vértanúk útja 23. - www.gyhgyor.hu e-mail: info@gyhgyor.hu.

Részletesebben

Bútorajánló Magazin. www. Új utak. Bútorajánló a köbön, lakberendezés a neten! régi az újban. Ka l o ta s z e g Mo s o g a t á s.

Bútorajánló Magazin. www. Új utak. Bútorajánló a köbön, lakberendezés a neten! régi az újban. Ka l o ta s z e g Mo s o g a t á s. www. r e n d la k á s.h u Bútorajánló Magazin Lakberendezési és életmódmagazin III. évfolyam 2010/május június Kékfestő, c s i p k e, fa fa r a g á s, Ka l o ta s z e g Mo s o g a t á s o k o s a n régi

Részletesebben

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 MOD3 Esettanulmány Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 Mátészalka Készítette: A SZATMÁRI MÚZEUM Múzeumunk, a Szatmári Múzeum alapjait Márton Árpád gimnáziumi tanár és tanítványai rakták

Részletesebben

Középpontban a gasztronómia. Új élmények az Oxygen Adrenalin Parkban

Középpontban a gasztronómia. Új élmények az Oxygen Adrenalin Parkban Megújulnak a Mátra várai, Sirok és Kisnána Középpontban a gasztronómia Mátrai hárslevelű a Magyar Tudományos Akadémia bora A Mátra két vára összesen több mint 700 millió forintos Európai Uniós forrásból

Részletesebben

TARTALOM. BOLDOG KARÁCSONYT! 4 Bevezetô. A MI KARÁCSONYUNK 6 Szellemes ötletekkel tarkított történetek arról, hogyan lehet más a Karácsony.

TARTALOM. BOLDOG KARÁCSONYT! 4 Bevezetô. A MI KARÁCSONYUNK 6 Szellemes ötletekkel tarkított történetek arról, hogyan lehet más a Karácsony. Tudatos Vásárló Fôszerkesztô: Lewis Akenji Szerkesztô: Gulyás Emese Fordító: Ujhelyi Katalin Nyelvi lektor: Banzi Tímea Grafikai tervezés: Czakó Zsolt Nyomdai kivitelezés: Assisto Kft. Kiadó: Tudatos Vásárlók

Részletesebben

A táj néprajza. A táj néprajza 63

A táj néprajza. A táj néprajza 63 63 Az utóbbi években, főleg a Vágsellyei Állami Levéltár és a Galántai Honismereti Múzeum munkájának köszönhetően egyre árnyaltabb képet kapunk régiónk gazdasági és kulturális múltjáról, de mindmáig nem

Részletesebben

Kedves Tagtársak, Barátaink!

Kedves Tagtársak, Barátaink! A Kiss Áron Magyar Játék Társaság lapja. Megjelenik negyedévente. VII. évfolyam 1. szám, 2006. április. Kedves Tagtársak, Barátaink! Idei első Forgó számunkban örömmel jelentem, hogy ismét elnyertük a

Részletesebben

A régmúlt és az új kenyér

A régmúlt és az új kenyér 1394 2008 2008. augusztus XV. évfolyam 8. szám Az önkormányzat közérdekû, havonta megjelenõ lapja Ára: 100 Ft A TARTALOMBÓL INTÉZMÉNYI BESZÁMOLÓK Képviselõ-testületünk 2008. június 26-i ülésén elfogadta

Részletesebben

vízkeresztig Szentendrén

vízkeresztig Szentendrén 2013 Adventtől vízkeresztig Szentendrén Készíts betlehemet! Sok kisgyermek szemében a karácsony nem szól másról, csak az ajándékokról, melyeket a Jézuska hoz. A borító belső oldalain lévő kivágható betlehemmel

Részletesebben

A FERTÕ-PART REJTETT KINCSEI. Komplex mûvészeti nevelés a fa-motívum tanításával

A FERTÕ-PART REJTETT KINCSEI. Komplex mûvészeti nevelés a fa-motívum tanításával A FERTÕ-PART REJTETT KINCSEI Komplex mûvészeti nevelés a fa-motívum tanításával Az erdõ kérése Ember! Én vagyok otthonod melege, ha a téli szél fúj, Az oltalmazó árnyék, ha a nyári nap heve perzsel, Én

Részletesebben

2012. augusztus 20. A tartalomból: Tahitótfalu augusztusi programjai (A programokról a www.tahitotfalu.hu honlapon is tájékozódhat.

2012. augusztus 20. A tartalomból: Tahitótfalu augusztusi programjai (A programokról a www.tahitotfalu.hu honlapon is tájékozódhat. 240. SZÁM Elôállítás költsége: 93 Ft www.tahitotfalu.hu 2012. augusztus 20. A tartalomból: Polgármesteri beszámoló 2. Önkormányzati hírek 3. Rendôrségi hírek 3. Falusi házaink 6. Az egészség megtanulható

Részletesebben

Zala Termálvölgye Egyesület. Helyi termékek előállítása és értékesítése a Zala Termálvölgyében

Zala Termálvölgye Egyesület. Helyi termékek előállítása és értékesítése a Zala Termálvölgyében Zala Termálvölgye Egyesület Helyi termékek előállítása és értékesítése a Zala Termálvölgyében Kutatási zárótanulmány készítette: Dr.G.Fekete Éva 2009.november 30. Tartalom 1. Bevezetés... 4 2. Általánosságban

Részletesebben

Színkatalógus 2014. Az év színe: tengerzöld. a let s project. colours. Utazz. of the world a nagyvilág színei. a színek szárnyán!

Színkatalógus 2014. Az év színe: tengerzöld. a let s project. colours. Utazz. of the world a nagyvilág színei. a színek szárnyán! Színkatalógus 2014 Az év színe: tengerzöld a let s colour project colours of the world a nagyvilág színei Utazz a színek szárnyán! 01 Andalusia Vörösek Crete Krémfehérek Calcutta Bézsek és barnák A nagyvilág

Részletesebben

ajándék, amivel kétszer ad

ajándék, amivel kétszer ad katalógus küldetésünk A FRUIT OF CARE Nonprofit Kft. egy különleges vállalkozás, amely egyszerre kíván társadalmi és üzleti célokat elérni. Designer termékeinket fogyatékos és hátrányos helyzetű emberek

Részletesebben

Mesterségem címere a használható hagyomány, a népi kézművesség stratégiája

Mesterségem címere a használható hagyomány, a népi kézművesség stratégiája Mesterségem címere a használható hagyomány, a népi kézművesség stratégiája Helyzetelemzés-szinopszis Készült a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet megbízásából 2013 Hagyományok

Részletesebben

Megyei Napló. Karácsonyi nagyüzem a kisüzemben. Több biztosító, kevesebb egészség

Megyei Napló. Karácsonyi nagyüzem a kisüzemben. Több biztosító, kevesebb egészség Megyei Napló Dombóvár, Dunaföldvár, Paks, Simontornya, Szekszárd, Bátaszék, Bonyhád, Tamási, Tolna KÖVETKEZÕ MEGJELENÉS 2008. JANUÁR 26-ÁN 2007. december 22. TOLNA MEGYE KÖZÉLETI LAPJA IX. ÉVFOLYAM 22.

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy 2012. X. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

ajándékkatalógus 2011-2012 A katalógusban szereplő árak 2012. augusztus 31-ig vagy visszavonásig érvényesek.

ajándékkatalógus 2011-2012 A katalógusban szereplő árak 2012. augusztus 31-ig vagy visszavonásig érvényesek. ajándékkatalógus 2011-2012 A katalógusban szereplő árak 2012. augusztus 31-ig vagy visszavonásig érvényesek. küldetésünk A FRUIT OF CARE Nonprofit Kft. egy társadalmi vállalkozás, amely egyszerre kíván

Részletesebben