rzési tapasztalatai gyakorlata és s ellenőrz szló elnök Domokos LászlL Kormányzati Ellenőrzési Hivatal konferenciája Balatonöszöd június 14.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "rzési tapasztalatai gyakorlata és s ellenőrz szló elnök Domokos LászlL Kormányzati Ellenőrzési Hivatal konferenciája Balatonöszöd 2011. június 14."

Átírás

1 Az Állami Számvev mvevőszék k ellenőrz rzési gyakorlata és s ellenőrz rzési tapasztalatai Domokos LászlL szló elnök Kormányzati Ellenőrzési Hivatal konferenciája Balatonöszöd június 14.

2 Tartalom 2 Változtatásokat generáló változások Az Állami Számvev mvevőszék új j középtk ptávú stratégi giája A tervezési folyamat átalakítása Szervezetfejlesztés Módszertan fejlesztés Új j törvt rvény az Állami Számvev mvevőszékről Az ellenőrz rzések tapasztalatai Zárszámadás s ellenőrz rzés Tematikus ellenőrz rzések Az állami vagyon működésének m ellenőrz rzése A helyi önkormányzatok nyzatok gazdálkod lkodási rendszere ellenőrz rzésének megújítása

3 Változások a Számvevőszék működési környezetében 3 A pénzügyi válság utóhatásai (elhúzódása), a külső feltételek szigorodása. Választások, új, kétharmados többségű Parlament, kormányváltás - új kormányzási, gazdaságirányítási szemlélet és célok, mélyreható törvényalkotási folyamat: Az alaptörvény és a sarkalatos állam- és gazdaságirányítási törvények újraalkotása, Új számvevőszéki törvény; a közpénzügyek törvényi szabályozása megújításának szándéka A Parlament, a társadalom és az ügyfeleket képező minisztériumok és intézmények növekvő elvárásai a számvevőszéki ellenőrzésekkel szemben; Számvevőszéki elnökváltás, valamint az ÁSZ évekre szóló középtávú stratégiájának lejárta és új stratégia készítésének esedékessége. A nemzetközi szakmai háttér gyors fejlődése

4 Az Állami Számvevőszék középtávú stratégiája 4 Stratégiai célok 1. Az ellenırzések mind jobban segítsék az átláthatóságot, az elszámoltatást a közpénzekkel, a közvagyonnal való gazdálkodásban; 2. Az ellenırzési kapacitás hatékonyabb felhasználása érdekében ésszerősítjük az ellenırzési feladatok megtervezését és végrehajtását; 3. Az ellenırzések eredményei jobban hasznosuljanak, nagyobb hatást érjenek el; 4. Szervezet fejlesztés: a feladatokkal összhangban az optimális szervezeti felépítés kialakítása; 5. Aktív részvétel a nemzetközi szakmai együttmőködésben a tudástranszfer, tapasztalatok cseréje érdekében; azok beépítése az ellenırzési munkába; 6. A kommunikáció fejlesztése az ellenırzések eredményeinek, javaslatainak jobb hasznosítása érdekében.

5 Az éves ellenőrzési terv 5 A évi ellenőrzési terv kialakítása széles körben nyitott, alulról építkező pályáztatással valósult meg: a terv ellenőrzési témáit többfordulós versenyben, adott értékelési szempontok alapján választottuk ki, az ÁSZ szervezeti egységeitől 150, az országgyűlési bizottságoktól 23 téma-javaslat érkezett, kötöttséget jelentenek a kötelező gyakorisággal teljesítendő feladatok, illetve a tárgyévet megelőzően megkezdett ellenőrzések. A tervkészítés folyamatának megújítása: cél a gördülő tervezés: az egyik ellenőrzés generálja a másikat elv, a szervezeti átalakulással összhangban projekt-szerű ellenőrzésszervezés, vizsgálatvezetők belső pályáztatása, számvevők kompetencia szerinti besorolása.

6 Szervezetfejlesztés 6 A szervezet értékőrző megújítása során támaszkodunk az eddig elért eredményekre. A megújítással célunk, hogy a szervezetet képessé tegyük a folyamatos építkezésre, valamint megfeleljünk a változó környezet kihívásainak. A megújítás részeként korszerű struktúra, hierarchikus szint; kevesebb szervezeti egység és a szervezeti egységek közötti hatékonyabb funkcionális munkamegosztás; az állományi létszám feltöltése; gyakornoki program indítása, gyakornoki képzés; a nyugdíjba vonulók pótlása tapasztalt szakemberekkel.

7 Egységes Számvevői Iroda 7 A Stratégiai cél az erıforrások optimális felhasználása érdekében a projektszerő munkavégzés támogatása, amelynek megvalósítása keretébe tartozik az egységes Számvevői Iroda létrehozása. A Számvevıi Iroda állományába tartoznak a megyei ellenırzési irodákon dolgozó, illetve az újonnan felvett számvevık és asszisztensek. A tervek szerint ellenırzési osztályok keretében tevékenykedı számvevık is az Irodához kerülnek. A jövıben a vizsgálatvezetık által igényelt és a pályázat során jóváhagyott ellenırzési kapacitásigényt figyelembe véve a kompetenciákat a Számvevıi Iroda biztosítja. 36 ismérv szerint megtörtént a kompetencia-felmérés és folyamatban van az iroda szervezetének, mőködési szabályainak kidolgozása.

8 Szakmai, módszertan-fejlesztési stratégiai feladatok 8 Szakmai átvilágítás Az évek alatt kialakult és berögződött ellenőrzési gyakorlat, valamint a hatályos belső szakmai szabályozás által előírt követelmények összevetése; Az Ellenőrzési Kézikönyv és a módszertani útmutatók felülvizsgálata Önértékelés az ISSAI standardrendszernek megfelelés tekintetében A meglévő szabályozási rendszer javítása, illetve a nemzetközi fejlődést is figyelembe vevő, hiányzó elemeinek elkészítése Ezek gyakorlatban történő következetes alkalmazását, az ellenőrzési munka és annak eredményei egyenletesen jó minőségét biztosító intézkedések, belső szabályozások kialakítása.

9 Az új ÁSZ törvény 9 Vannak jól bevált részei az Állami Számvevıszékkel kapcsolatos eddigi szabályozásnak. Így a törvény érdemben nem változtat a hivatali típusú Számvevıszék modelljén, de tovább növeli a Számvevıszék függetlenségét, pontosítja, hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi az ellenırzési tevékenységet, bıvíti az ÁSZ eszköztárát és ezáltal megnöveli lehetőségeit és természetesen felelősségét is a közpénzek transzparens felhasználása és a költségvetési forrásból gazdálkodó szervezetek felelıs, az állami és önkormányzati vagyon megóvását és gyarapítását garantáló gazdálkodása elősegítésében. megszünteti a következmények nélküli ellenőrzési megállapítások gyakorlatát és szankciókat vezet be az együttműködés megtagadása, illetve az Állami Számvevőszék javaslatainak ignorálása esetén.

10 10 Zárszámadás; Fejezeti ellenőrzések tapasztalatai az elmúlt két évben Rendszerhibák A vagyontörvény alkalmazási problémái vagyonkezelői szerződések megkötésének elmaradása, eszközök térítésmentes átadása, a megkötött szerződések felülvizsgálatának elmaradása, több éven át jelenlévő rendezetlenség a vagyonban Központosított Illetményszámfejtő Rendszer (KIR) problémái Gazdálkodási hiányosságok A belső szabályozás későn jelenik meg és visszamenőleges hatályú, megbízási szerződés alkalmazása közszolgálati jogviszony helyett, késedelmes elszámolás az előlegekkel, céltól eltérő felhasználás a fejezeti kezelésű előirányzatoknál, a mérleg leltárral való alátámasztottsága részben hiányos, a mérlegtételek értékelése nem szabályos, a kiegészítő melléklet adattartalma hiányos, a belső kontrollrendszer kiépítettsége nem megfelelő.

11 Az alapok ellenırzése során tett megállapítások 11 Az alapok ellenőrzése során céltól eltérő felhasználást jellemzően nem állapítottunk meg, az esetek kis százalékában előforduló, kisebb hibák, szabálytalanságok a helyszíni ellenőrzés ideje alatt, vagy azt követően intézkedési terv alapján az ellenőrzöttek kijavították. Az ellenőrzés során a jogszabályok gyakori változása, ebből adódóan a jogértelmezési, jogalkalmazási gyakorlatból származó hibák, illetve a szabályozás különböző szintjei közötti összhang hiánya jelenti a problémát, pl. az alapok könyvvizsgálati ellenőrzése esetében a jogszabályok közötti belső összhang hiánya miatt. A javaslataink a nagyobb, koncepcionális változásokat igénylő javaslatainkat kivéve többségében hasznosultak.

12 Nemzeti vagyonstratégia hiánya Az állami vagyon működésének ellenőrzési tapasztalatai A privatizációs és vagyonkezelési koncepció gyakori változtatása Az egyéb törvényekkel, szabályzókkal való összehangolás hiánya Az állami vagyonnal kapcsolatos elmarasztaló megállapításainknak általában nem volt felelőse, ezért a veszteségek, szabálytalanságok elkerülésére nem volt jelentős visszatartó erő. Mindmáig nem teljes körűen megoldott az állami vagyon területén az ellenőrzés, elsősorban a tulajdonosi ellenőrzésre nincs megfelelő kapacitás miközben elkerülhető fölösleges adminisztráció elvégzése szükséges. A mai napig nem áll rendelkezésre megbízható vagyon kataszter az állami vagyonra vonatkozóan. A legfontosabb feladat az állami vagyon területén egy olyan adatbázis, amely teljes körűen rögzíti a naturális adatokat, és amelyhez egy értékalapú nyilvántartás is kapcsolódhat. 12

13 Tematikus ellenőrzések (teljesítmény-ellenőrzés) ben lefolytatott teljesítmény-ellenőrzéseink kiterjedtek a nagy ellátó rendszerek és kiemelt programok és beruházási projektek ellenőrzésére: A színházak állami támogatásának és gazdálkodásának ellenőrzése A gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatban állami feladatot ellátó szervezetrendszer működésének ellenőrzése A 4-es metró beruházási folyamatának ellenőrzése Az EU támogatások felhasználása során alkalmazott szabálytalanság-, adósság- és követeléskezelési folyamatok ellenőrzése Az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzése A szervtranszplantáció, a donáció és az alternatív kezelések ellenőrzése

14 A helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere ellenőrzésének megújítása 2011-től az önkormányzatok ellenőrzésének célja: a vagyoni, pénzügyi helyzet kockázatainak feltárása, minősítése, a gazdálkodási kockázatok növekedésében a szubjektív (belső) és az objektív (külső) tényezők szerepének értékelése, a vagyongazdálkodásban a belső kontrollrendszer kockázatának és működésének minősítése, az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál a tulajdonosi érdekek érvényesülésének a minősítése, a gazdálkodási rendszer korábbi ellenőrzése során tett javaslatok hasznosulásának utóellenőrzése. 14

15 Megyei Önkormányzatok, Megyei Jogú Városok évi ellenőrzése Ebben az önkormányzati körben a legnagyobb a vagyoni, pénzügyi helyzet kockázata, ezért valamennyit ellenőrizzük! Mit vizsgálunk? pénzügyi kockázatok alakulása (kötelezettségek, eladósodás foka, stb.) a pénzügyi kockázatok csökkentése érdekében tett intézkedések (pl.: átszervezés, összevonás, megszüntetés) az egyensúlyt érintő korábbi ÁSZ javaslatok utóellenőrzése 15

16 Budapest Főváros Önkormányzata költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzése, a költségvetés-tervezés és zárszámadás-készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működésének évi ellenőrzése Az ellenırzés célja: biztosították-e a költségvetési, a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésben és annak végrehajtása során; az eladósodottság, a likviditási, pénzügyi és vagyoni helyzet értékelése; mőködtették-e a belsı kontrollokat a költségvetés-tervezési és zárszámadáskészítési folyamatok során; az elektronikus közszolgáltatás helyzete; korábbi ÁSZ ellenırzések során tett javaslatok hasznosulásának vizsgálata; a közútfenntartás feladatellátása eredményességének ellenırzése 16

17 A BKV Zrt. gazdálkodásának ellenőrzése 17 Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy: a Főváros Önkormányzata eredményesen látta-e el a főváros tömegközlekedési feladatait; a BKV működésének szabályozása, szervezeti és működési rendszere biztosította-e szakmai feladatai ellátását; a BKV szabályosan gazdálkodott-e a rendelkezésére bocsátott vagyonnal; a BKV eredményesen kezelte-e az adósság-finanszírozási és likviditási problémái megoldásánál jelentkező kockázati tényezőket; biztosította-e a működőképesség fenntartását.

18 18 Köszönöm m a figyelmet!

Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére

Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére Gyüre Lajosné számvevı tanácsos Állami Számvevıszék Konferencia a helyi

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék szervezete és működése 2011. február 24.

Az Állami Számvevőszék szervezete és működése 2011. február 24. Az Állami Számvev mvevőszék szervezete és s működésem 2 Tartalom A számvev mvevőszéki ellenőrz rzés s törtt rténelmi gyökerei Az Állami Számvev mvevőszék k jogáll llása, az államszervezetben elfoglalt

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK ELLENŐRZÉSE LŐADÓ: DR. N ELŐADÓ. NAGY IMRE FELÜGYELETI VEZETŐ BALATONFÜRED ALATONFÜRED,, 2018. SZEPTEMBER 19., 2018. 19. Ellenőrzések társadalmi indokoltsága Széles

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein Fordítsuk figyelmünket az emberre. Az ő sorsa legyen a fő szempont mindig, minden technikai törekvésben. Soha ne feledjük ezt el diagramjaink és egyenleteink között. Albert Einstein TISZTELT OLVASÓ! Az

Részletesebben

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében dr. Metka Bernadett 2 3 I. Az ÁSZ helye és szerepe - mi is az az ÁSZ? - történelmi elızmények, történelmi és jogi háttér - elhatárolás

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Szám: 15355/2009. Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Javaslat a 252/2005.(X.27.) Öh. sz. határozattal jóváhagyott Salgótarján

Részletesebben

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15.

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15. A belső kontrollrendszer és s a belső ellenőrz rzés kapcsolódási si pontjai a gyakorlatban Görgényi GáborG A belső ellenőrz rzés s helye a belső kontrollrendszerben 2 A belső ellenőrz rzés s feladatai

Részletesebben

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS A compliance szerepe az Állami Számvevőszék tevékenységében Előadó: Dr. Farkasinszki Ildikó szervezési vezető, Állami Számvevőszék Compliance szervezeti integritás A compliance

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására Előterjesztő: Székhely település polgármestere Készítette: Ózdi Polgármesteri Hivatal Belső

Részletesebben

Bagdy Gábor Pénzügyi Főpolgármester-helyettes

Bagdy Gábor Pénzügyi Főpolgármester-helyettes Bagdy Gábor Pénzügyi Főpolgármester-helyettes 1 Gazdasági Válság! Országosan romló anyagi helyzet: Kevesebb önkormányzati bevétel Több szociális kiadás 2 Budapest Főváros pénzügyi helyzete2006 és 2012

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017.

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. Jelentés Utóellenőrzések Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17110 www.asz.hu ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK Jelentés Utóellenőrzések Budapest

Részletesebben

A belsı kontrollok és a belsı ellenırzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenırzések tapasztalatai tükrében

A belsı kontrollok és a belsı ellenırzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenırzések tapasztalatai tükrében A belsı kontrollok és a belsı ellenırzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenırzések tapasztalatai tükrében Gyüre Lajosné számvevı tanácsos Állami Számvevıszék

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

az elkülönített állami pénzalapok költségvetésének végrehajtásról készített zárszámadásra.

az elkülönített állami pénzalapok költségvetésének végrehajtásról készített zárszámadásra. 2 Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerve. Feladatát az Országgyűlésnek alárendelve látja el. Jogállását és hatáskörét az új Alaptörvény és az Állami Számvevőszékről

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv Gencsapáti Község Önkormányzata 2017. évi belső ellenőrzési terve Bodorkós Ferenc polgármester Kőszegfalviné Pajor Klára belső ellenőrzési vezető Dr. Görög István jegyző 2017. évi belső ellenőrzési terv

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Balatonboglár Városi Önkormányzat - vagyongazdálkodás szabályszerűségének utóellenőrzése sorszám

Jelentés. Utóellenőrzések. Balatonboglár Városi Önkormányzat - vagyongazdálkodás szabályszerűségének utóellenőrzése sorszám Jelentés Utóellenőrzések Balatonboglár Városi Önkormányzat - vagyongazdálkodás szabályszerűségének utóellenőrzése 2016. sorszám www.asz.hu 16025 Jelentés Utóellenőrzések Balatonboglár Városi Önkormányzat

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál ÁSZ Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál A belső kontrollok ellenőrzésének tervezése, programozása Szikszainé Király

Részletesebben

Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása

Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása Finanszírozás kockázatkezelés csaláskutatás pénzügyi, adózási és

Részletesebben

Államadósság ellenőrzése

Államadósság ellenőrzése Államadósság ellenőrzése Készítette: Pongrácz Éva Szabályozási háttér 2 Magyarország Alaptörvénye Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény Az Állami Számvevőszékről szóló 2011.

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell

A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen Gyula, 2013. szeptember 28. 2 Hatékony közpénzügyi

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében

Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása MPGEKE Konferencia, Eger 2011. nov. 3-5. A közpénzügyek válsága

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évi belső i terve a költségvetési szervek belső éről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormányrendelet

Részletesebben

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Előterjesztés A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Tisztelt Képviselő-testület! Az Állami Számvevőszék 2013. évi jelentését

Részletesebben

Az SZMSZ és az irányítás egyéb eszközei ÁSZ belsı képzés. Készítette: dr. Borsos Erika számvevı fıtanácsos

Az SZMSZ és az irányítás egyéb eszközei ÁSZ belsı képzés. Készítette: dr. Borsos Erika számvevı fıtanácsos Az SZMSZ és az irányítás egyéb eszközei ÁSZ belsı képzés Készítette: dr. Borsos Erika számvevı fıtanácsos Az elıadás célja 2 Témakörök: 1. Az ÁSZ szervezetére és mőködésére irányadó szabályok 2. Az ÁSZ

Részletesebben

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Dr. Bőcz Sándor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke Budapest, 2012. november 15. A KEHI JOGÁLLÁSÁT, TEVÉKENYSÉGÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. közfeladat ellátásának ellenőrzéséről készült jelentés javaslatai hasznosulásának utóellenőrzése 2016. 16019 www.asz.hu Jelentés Utóellenőrzések

Részletesebben

A keretszámok visszatervezésétől a feladatalapú tervezésig. Görgényi Gábor

A keretszámok visszatervezésétől a feladatalapú tervezésig. Görgényi Gábor Megalapozott tervezés/hatékony végrehajtás A keretszámok visszatervezésétől a feladatalapú tervezésig Görgényi Gábor Kiindulópont: az ÁSZ tervezési témában t lefolytatott ellenőrz rzései 2 a mindenkori

Részletesebben

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Ikt. sz.: 11/897-22/2017. 2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT I. Bizonyosságot adó tevékenységek I/1. Bizonyosságot adó tevékenységek az irányító szerv megbízásából [Bkr. 29. (4) bek.] 0.

Részletesebben

Belső ellenőri ütemterv 2012. évre

Belső ellenőri ütemterv 2012. évre Belső ellenőri ütemterv 01. évre Tervezet 011 Sába-000 Kft 4031 Debrecen Trombitás utca 11 Ellenőrzési stratégia 01 Az Áht. 11/A. () bekezdése alapján a belső ellenőrzés a jogszabályoknak és belső szabályoknak

Részletesebben

JAVASLAT A ÉVBEN ELVÉGZENDŐ BELSŐ ELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATOKRA

JAVASLAT A ÉVBEN ELVÉGZENDŐ BELSŐ ELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATOKRA BUDAPEST-CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA JEGYZŐ JAVASLAT A 2007. ÉVBEN ELVÉGZENDŐ BELSŐ ELLENŐRZÉSI VIZSGÁLATOKRA Készítette: Simon István Benkó Péter belső ellenőrök Előterjesztő: Dr. Szeles Gábor jegyző Budapest-Csepel

Részletesebben

A vagyongazdálkodás helyzete, a kihívások feltárása és a fejlesztés kérdései a felsőoktatásban

A vagyongazdálkodás helyzete, a kihívások feltárása és a fejlesztés kérdései a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 A vagyongazdálkodás helyzete, a kihívások feltárása és a fejlesztés kérdései a felsőoktatásban Schőberl Márton osztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Felsőoktatási

Részletesebben

Éves ellenőrzési jelentés

Éves ellenőrzési jelentés Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatal ELLENŐRZÉSI CSOPORTJA :1041 Budapest, István út. 14 231-3260; 231-3248 2. számú melléklet Éves ellenőrzési jelentés a Budapest Fővárosi

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN. Budapest, december 6.

FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN. Budapest, december 6. FÓKUSZOK AZ UNIÓS PROJEKTEK BELSŐ ELLENŐRZÉSE SORÁN Budapest, 2012. december 6. Szereplők I. Belső ellenőrzés Pályázó/Kedvezményezett Külső ellenőrzések Szereplők II. - Hazai szervezetek Állami Számvevőszék

Részletesebben

a Képviselő-testület 2015. február 10.-i nyilvános, soros ülésére

a Képviselő-testület 2015. február 10.-i nyilvános, soros ülésére 3. napirend Zalahaláp Község Önkormányzat Polgármesterétől 8308 Zalahaláp, Petőfi tér 4. Szám: 2/162-3/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. február 10.-i nyilvános, soros ülésére

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL BEVEZETÉS FOLYAMATOS KIHÍVÁS: ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS MAI KÖZIGAZGATÁSSAL

Részletesebben

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2008-2013 Hatályos: 2008... napjától 1 A költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormány rendelet

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. szám E l ő t e r j e s z t é s számvevői jelentéshez készült intézkedési tervről Az Állami Számvevőszék 2009. június 2-től megszakításokkal

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének:

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének: 1. számú melléklet INTÉZKEDÉSI TERV Az Állami Számvevőszék által Várpalota Város Önkormányzata Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat ellátását érintő gazdálkodási

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata gazdálkodási rendszerének évi ellenőrzése Dr. Sepsey Tamás főigazgató-helyettes

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata gazdálkodási rendszerének évi ellenőrzése Dr. Sepsey Tamás főigazgató-helyettes Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2009. évi ellenőrzése Dr. Sepsey Tamás főigazgató-helyettes Hódmezővásárhely, 2009. november 19. Küldetés és jövőkép Az Állami

Részletesebben

2018. évi belső ellenőrzési terv

2018. évi belső ellenőrzési terv Melléklet a /2017. (XI.23.) határozathoz Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal Iktatószám: Edelényi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozó 2018. évi belső ellenőrzési terv Készült: 2017. november 14. Készítette:

Részletesebben

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza.

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza. Melléklet a. /2014. (XII. 16.) kt. határozathoz Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény, az államháztartásról

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ Ülés időpontja: a Képviselő-testület 2013. június 25-i ülésére Előterjesztés tárgya: Javaslat Vecsés Város Önkormányzatának részvételére az ÁROP-3.A.2-2013 kódszámú, Szervezetfejlesztés

Részletesebben

A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben. a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7.

A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben. a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7. A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7. Az Állami Számvevıszék küldetése 2 Szilárd szakmai alapon

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata komplex szervezetfejlesztési projekt tárgyban

Kazincbarcika Város Önkormányzata komplex szervezetfejlesztési projekt tárgyban Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Hegedűs-Medgyesy Anett városfejlesztési csoportvezető Tárgy: Javaslat pályázat benyújtására az ÁROP-1.A.5-2013 - Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai

Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása az ÁSZ Transzparencia és integritás a közszférában című konferenciáján Budapest 2015. március 23. Az

Részletesebben

Az államháztartás önkormányzati ellenőrzésének tapasztalatai, mozgásterének bővülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást

Az államháztartás önkormányzati ellenőrzésének tapasztalatai, mozgásterének bővülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást Az államháztartás önkormányzati ellenőrzésének tapasztalatai, mozgásterének bővülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást Gyüre Lajosné felügyeleti vezető Állami Számvevőszék Budapest, 2012. szeptember

Részletesebben

Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség

Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség Domokos Lászlónak, az ÁSZ elnökének előadása Közgazdász Vándorgyűlés Eger 2012. szeptember 29. Hogyan segíti az ÁSZ a Költségvetési Tanács munkáját?

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Balatonfenyves Község Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése

Jelentés. Utóellenőrzések. Balatonfenyves Község Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése Jelentés Utóellenőrzések Balatonfenyves Község Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17032 www.asz.hu ÁLLAMI SZAMVEVÖSZÉK Jelentés Utóellenőrzések Balatonfenyves Község

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. végrehajtásáért felelős. Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, jegyző. Baloghné Berend Gabriella Viktória pénzügyi csoportvezető

INTÉZKEDÉSI TERV. végrehajtásáért felelős. Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, jegyző. Baloghné Berend Gabriella Viktória pénzügyi csoportvezető INTÉZKEDÉSI TERV az Állami Számvevőszék által Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzéséről készített jelentésében megfoglalt megállapításokkal kapcsolatban Az Állami Számvevőszék

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK JELENTÉS a költségvetési támogatásban részesülő pártok 2012-2013. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 15136 Állami Számvevőszék Iktatószám:

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

Stratégiai döntés előkészítő

Stratégiai döntés előkészítő DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati Szervezetfejlesztés projektje 2014. június 30. DOKUMENTUM ADATLAP A projekt címe: A pályázat kódszáma: Fejlesztési

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017.

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. Jelentés Utóellenőrzések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17143 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: DR. BENEDEK MÁRIA

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban Költségvetési szervek ellenőrzése II. Előadás Ellenőrzések a közigazgatásban Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági,

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 13-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a 2017. évi belső i terv jóváhagyására ELŐTERJESZTŐ NEVE:

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Az önkormányzatok vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata 2018.

Jelentés. Utóellenőrzések. Az önkormányzatok vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata 2018. Jelentés Utóellenőrzések Az önkormányzatok vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata 2018. 18131 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: DR NÉMETH

Részletesebben

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására.

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására. Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására Balkay Attila Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzata

Balatonakarattya Község Önkormányzata Balatonakarattya Község Önkormányzata Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2016. február 18. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya Község Önkormányzat

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

A közszolgáltatások EU-konform finanszírozása és a közszolgáltatási szerződések felülvizsgálata.

A közszolgáltatások EU-konform finanszírozása és a közszolgáltatási szerződések felülvizsgálata. A közszolgáltatások EU-konform finanszírozása és a közszolgáltatási szerződések felülvizsgálata. Köztisztasági Egyesülés Balatonfüred, 2008. december 4. I. Jogi szabályozás háttere, logikája. Az Európai

Részletesebben

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15.

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15. A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai Kisgergely István, felügyeleti vezető Ellenőrzések célja, időszaka Miniszteriális feladatok Ágazati irányítás Alapítói jogok

Részletesebben

2018. évi belső ellenőrzési terv

2018. évi belső ellenőrzési terv Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Piliscsév Iktatószám:... 2017. november 15. 2017. november. A zés célja Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvénynek, valamint a költségvetési szervek belső

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről Polgármesteri Hivatal Jegyzőjétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S Önkormányzata 2013. évi belső ellenőrzési tervéről A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

Belső ellenőri ütemterv 2014. évre Tervezet

Belső ellenőri ütemterv 2014. évre Tervezet Belső ellenőri ütemterv 014. évre Tervezet 013. november 04. Sába-000 Kft 4031 Debrecen Trombitás utca 11 Ellenőrzési stratégia 014 Az Áht. alapján a belső ellenőrzés a jogszabályoknak és belső szabályoknak

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6.

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Száma: U-5180-4/2008. Témafelelős: Dr. Sztantics Csaba Tárgy: Tájékoztató az Állami Számvevőszék által végrehajtott Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Pandur Erika E L Ő T E R J E S Z T É S a 2019. évi belső ellenőrzési tervről A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17184 www.asz.hu ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK Jelentés

Részletesebben

dr. Mészáros Miklós jegyző

dr. Mészáros Miklós jegyző PK.: 10.052/2007. Mellékletek: 1.sz. Ellenőrzési kapacitás bemutatása 2.sz. 2008. évi belső ellenőrzési terv-javaslat J a v a s l a t a 2008. évi belső ellenőrzési terv megállapítására Összeállította:

Részletesebben

2016. évi ellenőrzési terv

2016. évi ellenőrzési terv A Közgyűlés X-145/271.670/2015. sz. határozatának 1. melléklete 2016. évi i terv I. fejezet i terv elkészítése során felhasznált kimutatások, elemzések, egyéb dokumentumok Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri

Részletesebben

E L E M Z É S. A középirányító szervek működésének ellenőrzési tapasztalatai július

E L E M Z É S. A középirányító szervek működésének ellenőrzési tapasztalatai július ELEMZÉSE E L E M Z É S 2017. július Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk. A középirányító szervek működésének ellenőrzési tapasztalatai Szerkesztő: DR.

Részletesebben

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai BET X. Ünnepi Szakmai Konferencia Budapest, 2016. február 26. Holman Magdolna Állami Számvevőszék

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének utóellenőrzése Nyírbátor Város Önkormányzata 2017. 17257 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: RENKÓ

Részletesebben

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Az ÁSZ feladata, hatásköre 2 Az ÁSZ jogállását, hatáskörét és feladatait

Részletesebben

JELENTÉS. Esztergom Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) április

JELENTÉS. Esztergom Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) április JELENTÉS Esztergom Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről (43/4) 1224 2012. április Állami Számvevőszék Iktatószám: V-3103-017/2012. Témaszám: 1015 Vizsgálat-azonosító szám: V0560128 Az

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések

Jelentés. Utóellenőrzések Jelentés Utóellenőrzések Az önkormányzatok vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata 2018. 18146 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE:

Részletesebben

A költségvetési szervek belső kontrollrendszere

A költségvetési szervek belső kontrollrendszere A költségvetési szervek belső kontrollrendszere Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján Magyar Könyvvizsgálói Kamara XXIV. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Visegrád Salamon Ildikó felügyeleti

Részletesebben

Az államháztartás számviteli rendjének időszerű kérdései. Tavaszi Zsolt általános elnökhelyettes

Az államháztartás számviteli rendjének időszerű kérdései. Tavaszi Zsolt általános elnökhelyettes Tavaszi Zsolt általános elnökhelyettes A közpénzügyi szabályozás új rendszere 2012. január 1-től Magyarország Alaptörvénye 2011. évi CXCIV. törvény a gazdasági stabilitásról 2011. évi CXCV. törvény államháztartásról

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS, EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJE Szám: EPL/26/14/2017. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése Jelentés Utóellenőrzések Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17118 www.asz.hu ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK Jelentés Utóellenőrzések Budapest

Részletesebben

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az Polgármester Előterjesztés a képviselő-testület számára önkormányzat rendszerének 2008. ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés alapján Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Intézkedési terv az gazdálkodási

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Dévaványa, Hősök tere 1. Tel.: 66/ INTÉZKEDÉSI TERV

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Dévaványa, Hősök tere 1. Tel.: 66/ INTÉZKEDÉSI TERV Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Tel.: 66/483-100 E-mail: onkormanyzat@devavanya.hu INTÉZKEDÉSI TERV Dévaványa Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2009.

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Jegyző Tárgy: Teljesítménykövetelmények alapját képező 2012. évi célok meghatározása a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői részére Tisztelt Képviselő-testület! A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992.

Részletesebben

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2014. NOVEMBER 20-ÁN MEGTARTOTT RENDES KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. december 18-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. december 18-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 212/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. december 18-i ülésére Tárgy: 2015. évi ellenőrzési terv Előterjesztő: dr. Szabó József

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017.

Jelentés. Utóellenőrzések. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. Jelentés Utóellenőrzések Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése 2017. 17109 www.asz.hu ^ ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK Jelentés Utóellenőrzések Budapest

Részletesebben

Nonprofit szervezeti menedzsment területek

Nonprofit szervezeti menedzsment területek XX/a. Nonprofit szervezeti menedzsment területek a Társadalmi Megújulás Operatív Program Civil szervezeteknek szolgáltató, azokat fejlesztı szervezetek támogatása c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.5.3/08/2

Részletesebben

0200 Az Állami Számvevőszék évi ellenőrzési terve

0200 Az Állami Számvevőszék évi ellenőrzési terve 0200 Az Állami Számvevőszék 2002. évi ellenőrzési terve TARTALOMJEGYZÉK Jelentések címjegyzéke Az átláthatóság és az ellenőrizhetőség alapvető követelmény a közpénzek, a közvagyon felhasználásánál, működtetésénél.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 231. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat az Állami Számvevıszék Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenırzésérıl készült jelentésben foglalt megállapításokhoz

Részletesebben