A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Papp Dávid Q6I9TA Testnevelő-egészségfejlesztő tanár MSc I. évf.

2 1. A flop magasugrás technikájának leírása Az atlétika ügyességi számai között az egyik legkedveltebb és leglátványosabb technika a flop. A évi kerettantervben évfolyam atlétikai anyagában szerepel. A tanterv előírja képességfejlesztés terén az 5-7 lépéses íven futást, a flop technika gyakorlását, egyéni technikák megismerését, tapasztalatszerzést a teljesítmény növelése nélkül évfolyamon követelmény a helyes lendületszerzés, elrugaszkodás, légmunka és a biztonságos talajra érkezés elsajátítása. Választás a technikák közül, 5-7 lépéses nekifutással versenyszerű végrehajtás A nekifutás A flop technika jellemzője az íves pályájú lendületszerzés. Az ugrónak azért kell íven futnia, hogy legyen oldalra dőlése. Előnyei: vízszintes sebessége nagyobb lesz, hatékonyabb forgást tud kialakítani a levegőben, jó elugrási pozíciót tud elérni. Az íves nekifutási pálya viszonyát a léchez a kitámasztás pontjában meghatározható körív érintője és léc által bezárt szöggel jellemzik általában, amely szög optimális értéke ( Koltai, Bp ) 1. ábra: Polgár Tibor - Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Dialóg Campus Kiadó A futás legyen ritmusos és ezzel a lendületszerzéssel két fontos dolgot ér el: - az oldalra dőlésből kialakul egy támaszpozíció - súlypontja mélyebbre kerül, ezáltal kialakul a súlypont és a talaj közti távolság csökkentése.

3 1.2. A felugrás előkészítése Ez a szakasza az utolsó két-három lépést jelenti. Az ugró úgy változtatja meg testének, mozgásának helyzetét, hogy lehetővé tegye a kitámasztást. A magasugrónak hátra oldalt döntött helyzetbe kell érkeznie, ezt a sebesség csökkenése nélkül úgy tudja végrehajtani, hogy a törzset fokozatosan függőlegesig fogja vissza. A törzs függőleges mögé döntése az utolsó lendítőlábas lépés elrugaszkodási és repülési fázisa alatt történik. Ezért az utolsó lendítőlábas lépésnél hosszan maga elé kell lépnie, ezzel a lépéssel az ugró tömegközéppontja mélyebb helyzetbe kerül, legmélyebb a térdhajlítás abban a pillanatban, amikor a súlypont a támaszláb felett van A felugrás A felugrásnál fontos tényező a lendítőláb segítő munkája, amely lehet térdben hajlított vagy nyújtott. Kitámasztásnál az ugró láb sarka fog talajt és a térd és a csípő majdnem nyújtottak, teljes talpát a talajra nyomja, lábfej előre néz és a láb kissé kifele fordul az oldalra dőlés miatt. A kifele forduló lábhelyzet a hossztengely körüli forgás megindulását segíti elő. Az íves nekifutás eredménye, mely során az ugró hátra és oldalra dől, a kétirányú kitámasztás. A talajfogás után az ízületek behajlanak,a felugrásban szereplő izmok megnyúlnak és feszülési állapotuk megnő. A lendítést végző végtagoknak minél gyorsabban kell előre felfelé lendülniük, hogy a felugrás időben ne nyúljon el, ezért a lendítést már akkor el kell kezdeni, amikor az ugró láb még nincs is a talajon. A légmunka során a lendítő végtagok forgó hatása meghatározó, az ugró hosszúsági tengelye és mélységi tengelye körül is elfordul a lendítőláb befelé és felfelé lendítésével. 2. ábra: Polgár Tibor - Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Dialóg Campus Kiadó 2011.

4 1.4. A légmunka A kirepülés pillanatában az ugró oldalhelyzetet foglal el a léc függőleges síkjához képest. A hossztengely körüli forgás tovább folytatódik, miközben a hajlított lendítőláb fennmarad, a csípőt előretolja és az ugróláb térdben behajolva eléri a lendítőlábat. A törzs hátrahajlítása által a térdek tovább hajolnak. Így ér az ugró a léc fölé, ahol a forgási sebessége a szélességi tengely körül a legnagyobb. A fej és a léchez közelebbi kar kerül át először a lécen, a léc felett a törzs lefele forog, a combok pedig felfelé mozognak. Amikor a combközép a léc fölött van az ugró a törzsét megemeli, ezáltal a csípője lefele a térde pedig felfele mozdul. Ezután térde nyújtásával a sarkát is átlendíti a léc felett A talajra érés Az ugrók a hátukra illetve a lapockákra érkeznek a csípő gyors süllyesztésével és a fej előre emelésével. A karok kiegyensúlyozó mozdulatokkal a hajlított hátra, a függőlegesig emelt lábakkal segítik a biztonságos talajra érkezést. 2. A magasugrás legfontosabb szabályai Általános feltételek A verseny megkezdése előtt a szám főbírójának közölnie kell az ugrókkal a kezdő magasságot és a ma magasságemeléseket, amelyet addig kell alkalmazni, amíg csak egy versenyző marad aki megnyerte a versenyt. Kísérletek A versenyző bármely kihirdetett magasságon kezdhet ugrani, bármely magasságon folytathatja a versenyt. Magasságtól függetlenül három sikertelen kísérlet után az ugró kiesik a versenyből, kivéve, ha az első helyen holtverseny alakult ki. A szabály értelmében a versenyző egy bizonyos magasságon lemondhat a második vagy harmadik kísérletéről és joga van egy következő magasságon ugrani. Ha egy versenyző kihagy egy ugrást, ezen a magasságon már nem ugorhat, kivéve, ha az első helyért szétugrás történik. A versenyző addig ugorhat, amíg nem veszíti el a versenyzés jogát. Amíg egy ugró marad, aki megnyerte a versenyt.

5 a lécet minden sorozat után legalább 2 cm-rel emelni kell magasugrásnál és a léc emelése nem lehet növekvő Ha a versenyző már megnyerte a versenyt, az ő kérése szerint kell emelni a magasságot egyeztetve a versenybírókkal. Mérések A magasságot egész centiméterekben kell mérni a talajszinttől a léc felső részének legalacsonyabb pontjáig. A léc magasságát mindig ellenőrizni kell még az ugrások megkezdése előtt. Ugróléc Az ugróléc készülhet üvegszálas vagy egyéb erre alkalmas anyagból, de nem lehet fém. keresztmetszete (kivéve a két végét): kör alakú teljes hossza: 4,00 m (+- 2cm) legnagyobb tömege: 2 kg átmérője kör keresztmetszetű részen: 30 mm (+-1 mm) A léc három részből, a középső hengerből és az állványok tartóin való elhelyezkedést biztosító, mm széles, cm hosszú két végdarabból áll. Helyezések Ha két vagy több versenyző ugrotta át ugyanazt a magasságot, a helyezéseket az alábbiak szerint kell eldönteni: az a versenyző ér el jobb helyezést, akinek az utolsó magasságon kevesebb kísérlete volt ha az ugrók helyezése egyenlő, az a versenyző kerül a mási elé, aki az egész versenyben, beleértve az utolsó magasságot is, kevesebb kísérletet tett. ha a B. szabályt követően sincs döntés, az érintett versenyzők azonos helyezést érnek el, hacsak nem az első helyről van szó. Amennyiben az első helyről van szó, a Szabály szerint szétugrással kell a helyezéseket eldönteni. Ha nincs szétugrás, beleértve azt az esetet, hogy az ugrók bármikor úgy döntenek, hogy nem ugranak tovább, megmarad a holtverseny az első helyen.

6 Szétugrás Az érintett versenyzőknek minden magasságon végre kel hajtaniuk az ugrásokat, amíg döntés nem születik, vagy amíg minden versenyző úgy dönt, hogy nem ugrik tovább. Minden magasságon csak egy kísérletet végezhetnek a versenyzők Az érintett versenyzőknek az utolsó átugrott magasságot követő, versenybíró által meghatározott magasságon kell kezdeniük a szétugrást. Ha nem születik döntés, a lécet emelni kell, ha a versenyzők közül legalább kettőnek sikeres kísérlete volt, illetve süllyeszteni, ha mindegyik sikertelen volt, magasugrásnál 2 cm-t. Az a versenyző, aki nem tesz kísérletet valamelyik magasságon, elveszti az első hely megszerzésének lehetőségét. Ha ezt követően egy versenyző marad, ő lesz a győztes, függetlenül attól, hogy tesz-e kísérletet azon a magasságon. Külső erők Ha a léc nyilvánvalóan nem a versenyző miatt esett le (pl. széllökés) ha ez az után történik, hogy a versenyző tisztán ugrotta a magasságot, a kísérletet sikeresnek kell ítélni. bármely más esetben új kísérletet kell engedélyezni. Versenyzési szabályok A versenyzőknek egy lábról kell elugraniuk A versenyző ugrását sikertelennek kell tekinteni, az ugrás után a léc nem marad a tartókon, mert azt a versenyző leverte a lécnek az ugróhoz közelebbi síkján túl akár a két állvány között vagy azokon kívül a versenyző testének bármely részével megérinti a talajt, beleértve a leérkező helyet is, anélkül, hogy a lécet átugrotta volna. Ha azonban az ugrás közben a versenyző lábával érinti a leérkező helyet, de a versenybíró szerint ebből előnye nem származott, az ugrást emiatt nem kell érvénytelennek tekinteni. Nekifutó és elugró hely A nekifutó hely hossza nem lehet kevesebb, mint 15 m

7 Ha a körülmények engedik, legyen legalább 25 m A nekifutó és az elugró helyen a léc közepe felé megengedett lejtés az utolsó 15 m-en, bármilyen sugáron mérve, legfeljebb 1:250 lehet. A leérkező helyet úgy kell elhelyezni, hogy a nekifutás emelkedő irányú legyen, Az elugró hely területének vízszintesnek kell lennie. Felszerelés Az állványok - Bármilyen típusú kellőképp szilárd léctartó állvány használható - Jól rögzíthető léctartóknak kell rajta lenniük - Az állványnak legalább 10 cm-rel kell magasabbnak lennie, mint az a legnagyobb magasság, amelyre a lécet felteszik. - A két állvány közti távolság nem lehet kevesebb, mint 4, 00 m és nem lehet több mint 4,04 m. A léctartók - A léctartóknak sima, négyszögletes, 4 cm széles és 6 cm hosszú lapoknak kell lenniük. Az egymással szemben elhelyezett tartókat az állványokhoz szorosan kell rögzíteni és az ugrás közben nem mozdulhatnak el. A lécet úgy kell elhelyezni, hogy ha a versenyző megérinti, könnyen le tudjon esni. - Nem vonhatók be gumival vagy más olyan anyaggal, amely növeli a léctartók és a léc közötti súrlódást, továbbá nem lehet rajtuk semmiféle rugós szerkezet. - Az elugró helyhez képest azonos magasságban kell lenniük. - A léc két vége és a léctartó állványok között legalább 1-1 cm hézagnak kell lennie. A leérkező hely - A leérkező helynek a léc függőleges síkja mögött legalább 5X3 m nagyságúnak kell lennie, de ajánlatos, hogy legalább 6X4X0,7 m legyen. Az állványokat és a leérkező helyet úgy kell megtervezni, hogy legalább 10 cm legyen közöttük, nehogy a leérkező hely mozgása miatt a léc leessen. (MASZ: Atlétikai szabálykönyv, 2010.)

8 3. A flop magasugráshoz szükséges képességek Magasugrás során az ugrónak egyaránt szüksége van mentális és motoros képességeire. Ruganyosság, hajlékonyság Erős, gyorserő (láb-kar ereje) Robbanékonyság Szellemi képességek (bátorság, pszichés fejlettség) Bonyolult mozgásformák összekapcsolása Mozdulatgyorsaság Ügyesség Ugró állóképesség Ritmusérzék Téri tájékozódó képesség Kinesztézis

9 4. A flop magasugráshoz szükséges izmok Karizmok: - Háromfejű karizom (m. ticeps brachii) - kétfejű karizom (m. biceps brachii) Hát: - mély hátizom (m. erector spinea) - széles hátizom ( m. latissimus dorsi) - deltaizom (m. deltoideus) - lapocka alatti izom (m.subscapolaris) Has: - egyenes hasizom (m. rectus abdominis) - külső ferde hasizom (m. obliquus externus abdominis) - belső ferde hasizom (m. obliquus internus abdominis) Mellkas: - nagy mellizom (m. pectoralis major) Csípőizmok: - csípő horpasz izom (m. psoos major) - körteképű izom (m. piriformis) - nagy farizom (m. gluteus maximus) Combizmok: - nagy combközelítő izom (m. adductor magnus) - négyfejű combizom (m. quadriceps femoris) - szabóizom (m. sartorius) - kétfejű combizom (musculus biceps femoris) Lábszárizmok: - elülső sípcsonti izom (m. tibialis arterior) - lábikraizom (m. gastrocnemius) - hosszú lábujjakat feszítő izom (m. flexor digitorum longus) (Miltényi; 2002)

10 5. Flop magasugrás előkészítő gyakorlatai A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Alkartámasz verseny Alkalmazási területe: 9-12 osztály, törzsizom-erősítő gyakorlat Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Tanulók szórt alakzatban helyezkednek el a teremben, hason fekvésben. Adott jelre alkartámaszban helyezkednek el. A támaszhelyzetet addig tartják, ameddig bírják. Az nyer, aki a legtovább bírja tartani helyesen a testhelyzetet. Kritikus momentum: A törzs helyzete egyenes legyen. (Ne legyen sátras ) A vállak az alátámasztási pontok felett legyenek. Megjegyzés: Rendkívül jó törzsizom erősítő gyakorlat helyes végrehajtással. Változatok: Időre: 1perc-45mp-30mp-45mp-1perc A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Alkartámasz ellentétes kar és lábemeléssel Alkalmazási területe: osztály, törzsizom-erősítő gyakorlat Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Tanulók szórt alakzatban helyezkednek el a teremben, hason fekvésben. Adott jelre alkartámaszban helyezkednek el, mégpedig úgy, hogy ellentétes karjukat illetve lábukat elemelik a talajról. Jelre visszateszik a kiindulási helyre azokat, majd legközelebb a másik végtag párt emelik fel.

11 Kritikus momentum: A törzs kifordul a kar irányába, nem tudja egyensúlyban tartani a testét. Megjegyzés: Fontos a fokozatosság, mikor mindenki képes minimum egy percig tartani magát normál alkartámaszban, ezután lehet alkalmazni. Változatok: Időre, kombinálva időre sima alkartámasszal A gyakorlat száma: 3 A gyakorlat megnevezése: Hason fekvésben törzs- és lábemelések Alkalmazási területe: 9-12 osztály, hátizom erősítő gyakorlat Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Hason fekvésben helyezkednek el a tanulók, karok tarkófogásban. Jelre megemelik törzsüket és lábukat egyszerre, majd vissza. Kritikus momentum: Nem emelik elég magasra a törzsüket, lábukat. Megjegyzés: Fontos erősítő gyakorlat Változatok: Csak törzs illetve csak lábemelés. A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Lebegőülés Alkalmazási területe: 9-12 osztály, hasizom erősítő gyakorlat Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám

12 A gyakorlat leírása: A tanulók hanyattfekvésben helyezkednek el, karok magastartásban, jelre megemelik lábukat és felsőtestüket, majd visszaérkeznek hanyattfekvésbe. Kritikus momentum: Lábak nyújtva legyenek, karokat is emeljék. A karok és a lábak a holtponton találkozzanak. Érintsék meg a lábfejüket. Megjegyzés: Hasizom erősítő gyakorlat Változatok: Ellentétes kar láb érintéssel A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Labdaátadás felüléssel Alkalmazási területe: 9-12 osztály, hasizom, vállizom erősítő gyakorlat Eszközök: Medicin labda (2-3 kg) A résztvevők száma: osztálylétszám, párokban A gyakorlat leírása: A párok egymással szemben talpérintéssel fekszenek le hanyattfekvésben. A páros egyik tagja magastartásban tartja a labdát, míg a másik nyújtott ülésben várja. Jelre a fekvő társ felemelkedik, és nyújtott karral átpasszolj a labdát társának aki elkapás közben lefekszik, majd ő emelkedik nyújtott ülésbe a labdával. Kritikus momentum: Behajlik a kar, nem tud felülni a labdával. Megjegyzés: Figyelni a kivitelezésre. Változatok: Könnyebb labdával, egykezes átadások, váltva

13 A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Híd a folyón Alkalmazási területe: 9-12 osztály, csípőfeszítés - emelés Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A diákok hanyattfekvésben fekszenek talptámasszal illetve kartámasszal fülük mellett. Jelre megemelik csípőjüket, amennyire csak tudják, és híd alakot formálnak talp és kéztámasszal. Jelre visszaengedik testüket a földre. Kritikus momentum: Nem bírják el karral magukat, nem képes megemelni a csípőjét Megjegyzés: Tilos beszélni az ívképzés közben, lehető legmagasabbra tolni a csípőt A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: A mozgó híd Alkalmazási területe: osztály, törzsizom erősítő lazító gyakorlat Eszközök: Bordásfal, szivacs A résztvevők száma: osztálylétszám, egyszerre annyi ahány bordásfal van a teremben A gyakorlat leírása: A tanulók hanyattfekvésben helyezkednek el a bordásfal előtt, nyújtott karjukkal az első és a második fokot fogják. Jelre emelik csípőjüket hidat csinálnak, majd fokról fokra feljebb fognak és lábbal lépésekkel közelítenek a fal felé mindaddig, amíg teljesen fel nem egyenesednek/állnak. Kritikus momentum: Nem képesek felegyenesedni, fokról fokra fogni és emelkedni Megjegyzés: A gyakorlathoz a saját testsúllyal történő problémamentes munka elengedhetetlen. Változatok: Állásból indulnak és hanyattfekvésbe érkeznek. Folyamatosan fel-le végzik a gyakorlatot

14 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Ugorj ha tudsz Alkalmazási területe: 9-12 osztály, láberő fejlesztés Eszközök: zsámolyok A résztvevők száma: osztálylétszám, két oszlopban A gyakorlat leírása: A diákok két oszlopban helyezkednek el, a feladatuk az, hogy egy lábon szökdelve végig haladjanak a zsámolyokon fel-le. Visszafele másik lábon. Kritikus momentum: Nem képes egy lábon végig szökdelni Megjegyzés: Fontos, hogy segítsék karral az ugrásokat A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Át az árkon Alkalmazási területe: osztály, láberő fejlesztés Eszközök: zsámolyok A résztvevők száma: osztálylétszám, két oszlopban A gyakorlat leírása: A diákok két oszlopban helyezkednek el, a feladatuk az, hogy egy lábon szökdelve végig haladjanak a zsámolyokon illetve felettük/közöttük. Visszafele másik lábon. Kritikus momentum: Gyengébb lábbal nem képesek végig szökdelni a zsámolyok felett Megjegyzés: Fontos a kar intenzív munkája

15 Változatok: Két zsámoly között szökkenhet egyet helyben A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Emeld fel, ha tudod Alkalmazási területe: 9-12 osztály, flop magasugrás felugrását segítő gyakorlat Eszközök: Medicin labda A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: Tanulók egy soros vonalban helyezkednek el a kézilabda pálya oldalvonalán. Mély tartásban van a kezükben a Medicin labda. Jelre 3 lépés után indiánszökdelést végeznek páros karemeléssel, azonos lábbal (lehetőleg legyen ez az ugróláb). A labdát a fejül fölé kell emelniük karnyújtással. Kritikus momentum: Nem emelik elég magasra a labdát. Nem tudja összekötni az ugrást a páros karemeléssel. Megjegyzés: Jó előkészítő gyakorlat kar és láberő fejlesztéssel. Változatok: Egy lábas szökdeléssel

16 6. Flop magasugrás rávezető gyakorlatai A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Körbe-fogó Alkalmazási területe: 9-12 osztály, íven futásra való rávezetés Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A gyerekek arckörben helyezkednek el egymás mellett hason fekve. Egy futó és egy üldöző szerepel egyszerre. A futónak be kell hasalnia valaki mellé mielőtt a fogó megérintené. Amikor befeküdt a társa mellé, a társ lesz az üldözött. Amikor a fogó megfogja üldözőjét a szerepek felcserélődnek, a fogónak kell lefeküdnie valaki mellé. Kritikus momentum: Ne ugorjanak egymásra, ne lépjenek futás közben a társuk lábára. Megjegyzés: Élvezetes játék, segíti az íven futás megszokását Változatok: Különböző kiinduló helyzetek. Pl. törökülés, tarkóállás, terpeszülés, fekvőtámasz A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Érd el a csillagokat Alkalmazási területe: 9-12 osztály, elrugaszkodás és homorítás megérzését segítő feladat Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A diákok szórt alakzatban helyezkednek el a teremben guggoló támaszban. Három rugózás után felugranak homorítva a magasba, magas tartással.

17 Kritikus momentum: Nem segít eléggé kézzel az elrugaszkodásban. Nem horizontális irányú az ugrás. Megjegyzés: Meg kell éreztetni a karlendítés fontosságát ugrás közben. Változatok: Összekapcsolható négyütemű fekvőtámasszal A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: Winnetou és barátja, Old Shatterhand Alkalmazási területe: 9-12 osztály, Felugrás lécvételt elősegítő gyakorlat Eszközök: A résztvevők száma: osztálylétszám páros feladat A gyakorlat leírása: A gyerekek egysoros vonalban haladnak egymással szemben 2-3 m távolságban. A páros első tagjai minden harmadik lépésre páros karú indiánszökdelést végeznek minden harmadik lépés után 90 -os fordulattal a rugaszkodó láb és a társ irányába. A társ úgy helyezkedik, hogy a 90 -os felugrás követően meg tudja támasztani az ugró derekát, így függőleges ugrásra kényszerítse őt. Kritikus momentum: Neki ugrik a társnak, nem függőleges irányú az ugrás, a társ ellöki az ugrót, nem képes megtartani a mozdulatot. A társ nem képes megtartani az ugrót. Megjegyzés: Megbízható gyerekeknél alkalmazzuk. Változatok: Kezdetben egyszerű indián szökdelés előre,majd páros karhúzással ezután negyed-fél fordulattal egyedül.

18 A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: Ugorj fel, ha tudsz Alkalmazási területe: 9-12 osztály, Felugrás lécvételt, befordulást elősegítő gyakorlat Eszközök: 2 db 5 részes svédszekrény, tornaszivacs A résztvevők száma: osztálylétszám, 2*10 fős csoportokban A gyakorlat leírása: A diákok feladata az, hogy 3-5 m távolságból a keresztbe forgatott svédszekrény tetejére, ugrásból üljenek fel. Lehetőleg a szekrény közepére érkezzenek. Kritikus momentum: Nem tud felugrani/felülni a szekrényre, túl nagyot ugrik, átesik a szekrény túlsó felére, a szekrény legszélére ugrik Megjegyzés: Több csoportra nem szabad bontani, balesetveszélyes a szivacsok ellenére is. Változatok: páros lábról történő felugrás, minimális ugrással, erős karmunkával, különböző magasságú svédszekrényen A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Gördülünk, mint a Rolling Stones Alkalmazási területe: 9-12 osztály, lécvétel, homorítás megéreztetése Eszközök: 20 db Fitball labda A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A tanulók szórt alakzatban helyezkednek el a teremben, mindenkinek egy fitball labda van a kezében. A feladatuk az, hogy a fitball labda elé helyezkednek el, guggoló támaszban, úgy, hogy karjuk a labdán pihen. Jelre kinyújtóznak, felfekszenek a labdára, amíg kezük el nem éri a talajt, így mozognak előre hátra. Kritikus momentum: Kicsúszik alóluk a labda, kicsi a labda, túl nagy a labda, nincs labda ebben esetben használható tornaszivacs takaró szőnyeg guriga.(ez esetben kell 2 segítő is) Megjegyzés: Jól megéreztethető a homorító helyzet Változatok: Teljes hosszúságukban kinyújtóznak hátra, végig gördülnek a labdán

19 A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Dől a torony Alkalmazási területe: 9-12 osztály, talajfogás megéreztetése Eszközök: 2 ugródomb A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A tanulók egyesével felállnak az ugródombra, jelre egyenes testtel hátra dőlnek hanyattfekvésbe. Karok mellkasra szorítva. Kritikus momentum: Nem mer hátra dőlni, fél. Túl nagy lendülettel dől hátra, sérülésveszély! Megjegyzés: Segíti, szoktatja a talajra érkezés érzését. Változatok: Helyből, hátralépésből, kis ugrásból nyújtott testtel. A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: A megbokrosodott ló Alkalmazási területe: 9-12 osztály, a lécvétel - homorítás és lábmunka, talajfogás megéreztetése Eszközök: 2 ugródomb A résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: A tanulók egyesével felfekszenek hanyattfekvésben az ugródombra, csípőjüket a plafon felé emelik, miközben homorítanak hátukkal, lapockájukon

20 támaszkodnak. Jelre, folyamatosan elrugaszkodnak az ugródombtól, lábukat előre csapják majd hátra. Kritikus momentum: Megrúgja magát, nem tudja összekoordinálni a mozgást Megjegyzés: Segíti a csípő emelést és lábmunkát a lécvétel közben valamint a talajfogás kialakításában is segít. A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Ugorj hátra, ha mersz Alkalmazási területe: 9-12 osztály, légmunka, talajfogás megéreztetése Eszközök: 2 ugródomb A résztvevők száma: osztálylétszám, 2 csoportban A gyakorlat leírása: A diákok egyesével, egymás után felállnak az ugródomb előtt, majd homorítva, helyből ráugranak az ugródombra hátrafelé. Ügyelve arra, hogy kezükkel húzzanak és az ugrás végeztével karjuk a mellkasukon legyen. Kritikus momentum: Nem mer elugrani, kezei maga alá kerülnek. Túl nagyot ugrik átfordul/továbbfordul (fejre esik) Megjegyzés: Ezt gyakorlatot szeretik a gyerek. Figyelni kell a helyes végrehajtásra Változatok: Ha ez már működik 2 lépésből lehet ugrani.

21 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Halálugrás Alkalmazási területe: 9-12 osztály, légmunka, talajfogás megéreztetése Eszközök: 2 ugródomb, 4 magasugró állvány, 2 magasugróléc A résztvevők száma: osztálylétszám, 2 csoportban A gyakorlat leírása: A diákok egyesével, egymás után felállnak az ugródomb előtt, majd homorítva, helyből ráugranak az ugródombra hátrafelé átugorva a lécet, amely minimális magasságon van. Ügyelve arra, hogy kezükkel húzzanak és az ugrás végeztével karjuk a mellkasukon legyen. Kritikus momentum: Nem mer elugrani, kezei maga alá kerülnek. Túl nagyot ugrik átfordul/továbbfordul (fejre esik) Megjegyzés: Ezt gyakorlatot szeretik a gyerek. Figyelni kell a helyes végrehajtásra Változatok: Ha ez már működik 2 lépésből lehet ugrani. Majd 3-4 lépésből. Ezt követően pedig 5 lépésből íven futással. A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Minden kezdet nehéz Alkalmazási területe: 9-12 osztály, elrugaszkodás, íven futás, légmunka, talajfogás megéreztetése Eszközök: 2 ugródomb, 4 magasugró állvány, 2 magasugróléc, 8-10 jelzőbója, kréta A résztvevők száma: osztálylétszám, 2 csoportban A gyakorlat leírása: A diákok egyesével, egymás után felállnak 8-10 méter távolságban. A íven kirakott bójákat követve lendületet szereznek, majd a krétával megjelölt helyen kitámasztás után felugranak flop technikával. Kritikus momentum: Nem mer elugrani, kezei maga alá kerülnek. Túl nagyot ugrik átfordul/továbbfordul (fejre esik), nem tudja a követni az ívet, túl fut a krétajelen vagy előbb ugrik.

22 Megjegyzés: Figyelni kell a helyes végrehajtásra, az íven futás megéreztetése és a felugrás helyének megéreztetése! Változatok: Léc nélkül, majd krétajel nélkül bójával, majd fordítva.

23 Irodalomjegyzék: 1. Koltai Jennő: Atlétika ll. Budapest, Baracs Ferencné: Atlétika Budapest, Tankönyvkiadó, Miltényi Márta: A sportmozgások anatómiai alapjai I., MASZ: Atlétikai szabálykönyv, Polgár Tibor-Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Dialóg Campus Kiadó Internetes hivatkozások: 1. Kerettanterv - Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, OFI Ábrák: 1-2. Polgár Tibor-Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Dialóg Campus Kiadó 2011.

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete

Atlétika. A magasugrás középiskolában oktatott technikája. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézete Atlétika A magasugrás középiskolában oktatott technikája Készítette: Debreczeni Luca Dóra Szak: Tesnevelő- egészségfejlesztő

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Őri Tamás 1 Az átlépő technika leírása A lépő technika a magasugrás technikái közül a legegyszerűbb, ezért

Részletesebben

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában

Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészet, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskolában Készítette: Balassáné

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette:

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana SOANTE7313 Nádasi Péter 1. A magasugrás

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Atlétika SMDLTE2202. Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Az átlépő magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Pup Ildikó Testnevelés msc

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A flop magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Név: Kapyné Aranyos Györgyi A flop

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 161. Szabály Rajttámlák 162. Szabály Rajt

III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 161. Szabály Rajttámlák 162. Szabály Rajt III. RÉSZ FUTÓSZÁMOK 160. Szabály Futópálya méretek 1. A szabvány futópálya hossza 400 m, amely két párhuzamos egyenest és két egyenlő sugarú kanyart foglal magába. 3. A versenytávokat a rajtvonalnak a

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014.

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette: Kéri Péter Szak: Testnevelőtanár

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat Atlétika SMALTE2202 Távolugrás oktatása általános iskola alsó tagozatában Készítette: Huszár Vanda (W4PNRO)

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMANTE2202) Távolugrás Készítette: Harcz Gergő Testnevelő tanár Msc

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

Atlétika SMDLTE2202. A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet Atlétika SMDLTE2202 A távolugrás lépő technikájának oktatása az általános

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Uszkai Dóra Krisztina UG2UHX 1. A távolugrás technikája

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása

Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozat oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Varga Domonkos JLQATB testnevelő

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat

A távolugrás, általános iskola alsó tagozat NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Testnevelés Tanszék Dr. Koltai Miklós A távolugrás, általános iskola alsó tagozat Készítette: Titscher Mónika Testnevelő tanár, MA levelező tagozat

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem

A távolugrás középiskolai oktatásának. gyakorlatai. Atlétika SMDLTE2202. Horváth Tünde. Nyugat-magyarországi Egyetem - 1 - Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Horváth Tünde - 2-1. A távolugrás

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015.

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. I. A NETFIT tesztjeinek leírásai 1. Testösszetétel és tápláltsági állapot a) Testtömeg-index (BMI: kg/m 2 ) b) Testzsír százalék

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben