Az önkormányzati ellenırzések tapasztalatai különös tekintettel a pénzügyi kockázatok és a belsı kontrollok összefüggéseire

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az önkormányzati ellenırzések tapasztalatai különös tekintettel a pénzügyi kockázatok és a belsı kontrollok összefüggéseire"

Átírás

1 Az önkormányzati ellenırzések tapasztalatai különös tekintettel a pénzügyi kockázatok és a belsı kontrollok összefüggéseire Gyüre Lajosné felügyeleti vezetı Állami Számvevıszék Budapest, szeptember 25.

2 2 A A modern társadalmakban t a legkomolyabb dolog a pénz. p A demokratikus társadalmakban t ennél egy komolyabb dolog van: a közpénz.

3 Az Állami Számvevıszék ellenırzéseinek megújulása 3 Az ÁSZ küldetése: elımozdítani a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét; hozzájárulni a jó kormányzáshoz. Stratégiai célok: az ellenırzöttek kockázatalapú kiválasztása; az önkormányzatok pénzügyi helyzetének értékelése, a kockázatok feltárása; a közpénzzel gazdálkodók segítése, a jó gyakorlat elterjesztése; hozzáadott értékteremtés az ellenırzések témaválasztása, megközelítési módja és az elért eredményei alapján; egymásra épülı ellenırzések erısítése.

4 Alkalmazott módszerek, eljárások 4 Az ÁSZ a Stratégiában foglalt célok elérése érdelében új módszerek bevezetését határozta el: új megközelítéső témaválasztási és kockázatelemzési rendszer; a pénzügyi helyzet értékelése CLF módszerrel; a gazdálkodási folyamatok kulcskontrolljai mőködésének ellenırzése többlépcsıs megfelelıségi tesztek elıtérbe helyezése.

5 A pénzügyi helyzet értékelésének új megközelítési módja 5 A CLF módszer Mőködési költségvetés mőködési (folyó) bevételek - mőködési (folyó) kiadások Mőködési jövedelem (Mőködési költségvetés egyenlege) - tıketörlesztés Nettó mőködési jövedelem Felhalmozási költségvetés felhalmozási bevételek - felhalmozási kiadások Felhalmozási költségvetés egyenlege Finanszírozási mőveletek nélküli (GFS pozició) pénzügyi helyzet ± Finanszírozási mőveletek egyenlege Tárgyévi pénzügyi helyzet

6 A belsı kontrollrendszer A rend értéket teremt 6 Felsı vezetés Elszámolás Megfelelés Mőveletek Forrásvédelem Általános kontrollcélok A szervezetek, egységek, egyedek Középvezetés Kontrollkörnyezet Dolgozók Kockázatértékelés Kontrolltevékenység Információ, kommunikáció Kontrollrendszer (belsı irányítás, szabályozás) elemei Monitoring

7 A többlépcsıs megfelelıségi teszt 7 CÉLOK: költséghatékonyság, objektivitás, magas szintő ellenırzési bizonyosság. a módszer lényege: A kulcsszerepet betöltı belsı kontrollok mőködésének értékelése során a kiválasztott minta ellenırzését csak addig végezzük, amíg elegendı és megfelelı bizonyítékot nem szerzünk a vizsgált kontroll megfelelı / nem megfelelı voltáról.

8 A belsı kontrollrendszer, a belsı és külsı ellenırzés kapcsolata 8 Megfelelı belsı kontrollok, illetve a megfelelı belsı ellenırzés nélkül gyengül az ÁSZ ellenırzéseinek hatékonysága is. Belsı kontrollrendszer belsı ellenırzés Belsı ellenırzés ÁSZ ellenırzés

9 A pénzügyi helyzet ellenırzésének céljai megye 23 megyei jogú város 63 város 1. pillér 2. pillér 3. pillér 4. pillér 5. pillér Kötelezı, önként vállalt feladatok szervezeti kereteinek változása, hatása A pénzügyi egyensúly változásának okai, kockázatok feltárása, tett intézkedések Kötelezettségvállalások hatása a pénzügyi egyensúlyra Az elızı gazdálkodási rendszer ellenırzése javaslatainak hasznosulása Magas pénzügyi kockázatok esetén azonnali intézkedésre javaslat

10 A fıvárosi ellenırzés céljai pillér 2. pillér 3. pillér 4. pillér 5. pillér Költségvetési, pénzügyi egyensúly, eladósodás ( ) Belsı kontrollok mőködése ( ) Elektronikus közszolgáltatás, közzétételi kötelezettség ( ) Az elızı átfogó ellenırzés javaslatainak hasznosulása (2011.) Közútfenntartási tevékenység ellenırzése ( )

11 A próba pilot ellenırzések célterületei önkormányzat gazdálkodási rendszerének ellenırzése Pénzügyi egyensúly, adósság kezelés Belsı kontrollrendszer kialakítása, kontrollok mőködése Tulajdonosi felelısség érvényesítése Elızı ÁSZ javaslatok hasznosítása Tapasztalatok szerzése 21 Mrd Ft költségvetési bevétel 60 Mrd Ft vagyon 9 gazdasági társaság 191 javaslat

12 2011. évi ellenırzések április 17-én hoztuk nyilvánosságra az összegzést : Fıvárosi Önkormányzat, 19 megyei önkormányzat, 23 megyei jogú városi önkormányzat, 63 városi önkormányzat és 12 pilot ellenırzés fıbb megállapításai, tapasztalatai.

13 2011. évi ellenırzési tapasztalatok I. 13 Megállapítások Az ellenırzött önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzete között romlott, a pénzügyi kockázatok (mőködési, felhalmozási, eladósodási) fokozódtak, a belsı kontrollrendszer kiépítésének és mőködtetésének hiányosságai kockázatot jelentettek a vagyongazdálkodási folyamatok szabályszerő és eredményes végrehajtásában (kockázatelemzés alapján kiválasztott 12 önkormányzat), az ÁSZ korábban tett javaslatai nem hasznosultak (kockázatelemzés alapján kiválasztott 12 önkormányzat).

14 2011. évi ellenırzési tapasztalatok II. 14 CLF módszerrel számított pénzügyi mutatók (Mrd Ft) 2007 és 2010-ben Sor szá m Megnevezés Fıvárosi Megyei Önkormányzatok Megyei jogú városi Városi Össze sen Fıvárosi Megyei Önkormányzatok Megyei jogú városi Városi Össze sen 1. Folyó bevételek Folyó kiadások Folyó költségvetés egyenlege (Mőködési jövedelem) (=1.-2.) Felhalmozási bevételek Felhalmozási kiadások Felhalmozási költségvetés egyenlege (=4.-5.) Hiteltörlesztés, értékpapír beváltás Nettó mőködési jövedelem (=3.-12.)

15 2011. évi ellenırzési tapasztalatok III. 15 A Fıvárosi Önkormányzat közötti pénzügyi kapacitása: Az adósságszolgálat várható alakulása 2015-ig millió Ft év tıketörlesztés nettó mőködési jövedelem Az Önkormányzat gazdálkodása fenntartható. De: A szabadon elkölthetı jövedelme jelentısen mérséklıdik.

16 2011. évi ellenırzési tapasztalatok IV. 16 A belsı kontrollrendszer kialakítása A vagyongazdálkodási folyamatok szabályozásának hiányosságai magas kockázatot jelentettek a feladatok végrehajtásában. A belsı kontrollok nem mőködtek megfelelıen: nem mőködött a kockázatelemzés és-kezelés; az éves belsı ellenırzési tervet nem támasztották alá kockázatelemzéssel; nem mőködtettek ellenırzési nyomvonalat; a vezetıi ellenırzési (beszámoltatási) kötelezettséget a FEUVE keretében nem mőködtették; nem mőködtek a könyvvezetési kontrollok.

17 2011. évi ellenırzési tapasztalatok V. 17 A belsı kontrollok mőködtetése A belsı kontrollok nem biztosították a gazdálkodás szabályszerőségét. A kedvezıtlen pénzügyi folyamatok kialakulásához hozzájárult, hogy elmaradtak: a vagyongazdálkodási döntéseket megalapozó eljárások» a beruházások, felújítások fenntarthatóságának vizsgálata,» a költség-haszon elemzések készítése,» a pénzügyi kockázatok felmérése, a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát biztosító közzététel (egyes gazdálkodási adatok); a könyvviteli mérleg valódiságának biztosítása.

18 2011. évi ellenırzési tapasztalatok VI. 18 A kulcsszerepet betöltı kontrollok mőködése A kulcskontrollok, a kötelezettségvállalás ellenjegyzése, a szakmai teljesítésigazolás és az utalványok ellenjegyzése nem mőködtek megfelelıen. Elmaradt a kötelezettségvállalások írásba foglalása, vagy ellenjegyzése (55,6 millió Ft); a kifizetéseket megelızıen a szakmai teljesítések igazolását nem végezték el, és ezt az utalvány ellenjegyzık sem észrevételezték; a kontrollok mőködésében feltárt ismételt hiányosságokhoz, mulasztásokhoz a korábbi ÁSZ javaslatok hasznosításának elmaradása is hozzájárult.

19 2011. évi ellenırzési tapasztalatok VII. 19 A belsı kontrollok kialakítása és mőködtetése elmaradásának okai, következményei: A belsı kontrollok mőködésének hiányosságai a pilot ellenırzéseknél vizsgált önkormányzatoknál jellemzıen a kontrollok kialakításának elmulasztásából adódtak. A kialakított, de csak formálisan mőködı belsı kontrollok nem teljesítik funkciójukat, nem segítik a mőködésbeli hibák feltárását, kijavítását.

20 2011. évi ellenırzési tapasztalatok VIII. 20 A tulajdonosi felelısség érvényesítése A gazdasági társaságokkal rendelkezı önkormányzatoknál nem volt eredményes, mert: a feladatellátás ellenırzése, a számonkérés elmaradt; a gazdasági társaságok a döntések elıtt nem kérték ki az önkormányzat álláspontját; a felügyelı bizottságba delegált tagok a tevékenységükrıl nem számoltak be a képviselı-testületnek; az önkormányzati belsı ellenırzés nem végzett ellenırzést; a feladatellátáshoz átadott pénzeszközök (összesen 529,8 millió Ft) felhasználását nem ellenırizték.

21 2011. évi ellenırzési tapasztalatok IX. (példák) A belsı kontrollok elmaradásának okai, következményei II. Fıvárosi közúthálózat: 656 milliárd Ft vagyon (3 millió személy és tehergépjármő) nem alakították ki a kontrollokat célszerőtlenül kialakított szerzıdéses rendszer közutak állapotfelmérésének hiánya Kátyúban a közútfenntartás elmaradt a minıség meghatározása 21 a Fıpolgármesteri Hivatal nem végzett helyszíni ellenırzést (rossz minıségő munkák, ismételt javítások) a beszámolók megalapozottságával kapcsolatos feladatok és hatáskörök szabályozatlanok nem kontrollálták az ajánlati árakat (magas egységárak) olyan szolgáltatási szintet rendelt meg az önkormányzat, amellyel az állagmegóvást sem biztosította

22 A évi önkormányzati ellenırzések hozadékai Az ellenırzések visszaigazolták az elızetes kockázatértékelést az ÁSZ feltárta: 22 a pénzügyi helyzet kedvezıtlen tendenciáit, kockázatait, az eladósodás növekedését, a tartalékok csökkenését és a likviditás hiányát; a vagyongazdálkodás folyamataiban a belsı kontrollrendszer kialakításának és a kontrollok mőködésének hiányosságait; a korábbi ÁSZ javaslatok hasznosulásának elmaradását.

23 A fıvárosi ellenırzés hozadékai 23 Feltárta a fejlesztések kockázatait (források szőkülése, PPP); a belsı kontrollok mőködésének hiányosságait; az ingatlanvagyon nyilvántartási rendjével kapcsolatos jogszabályi elıírások hiányosságát; a közérdekő adatok közzétételi kötelezettségének hiányos teljesítését. Ráirányította a figyelmet hogy a kiadáscsökkentı és a bevételnövelı intézkedések hatása csekély; a tárgyi eszközök használhatósági foka és a felújítási, pótlási kiadások összefüggéseire; az önkormányzat és a gazdasági társaságai kockázatos pénzügyi-gazdasági kapcsolataira. Felhívta a figyelmet a közútfenntartási feladatoknál: a szerzıdés szerinti elszámolási rend célszerőtlenségére; a helyszíni ellenırzés hiányára; a közutak használati értéke fennmaradásának fontosságára.

24 A fıvárosi ellenırzés hozadékai II. 24 Közraktárak projekt: Szolgáltatási díj (13,2 milliárd Ft); Ügynöki díjak (mintegy 100 millió Ft); Kezességvállalás: (lehívás esetén: mintegy 9 milliárd Ft); Bevételi elıirányzatok megalapozatlansága (44 milliárd Ft); A felújításra fordított kiadások és a terv szerinti értékcsökkenés különbözete (28,5 milliárd Ft); Szabad pénzmaradvány kötelezettségvállalással terheltként való kimutatása (2,9 milliárd Ft); Cafetéria kereten felüli munkáltatói juttatás (300 millió Ft); Elızı évi pénzmaradvány igénybevétel tervezésének elmaradása (összesen 237,8 milliárd Ft); A közútfenntartási feladatok elvégzésére irányuló helyszíni ellenırzés nélkül fizettek ki összesen 1,7 milliárd Ft-ot (nem megfelelı minıségő teljesítés a kátyúzásnál: fele, az útburkolati jelek felfestésénél: háromnegyede).

25 Az önkormányzati ellenırzések legfıbb üzenetei 25 A méretgazdaságossági szempontokat nem tükrözı intézménystruktúra racionalizálása, az önként vállalt feladatok mérlegelése, szőkítése; az adósságot keletkeztetı kötelezettségvállalások döntés-elıkészítı folyamatának kiszélesítése, döntések megalapozása; az adósságállomány menedzselésének szükségessége; a minısített többségi tulajdonú gazdasági társaságok aktuális pénzügyi helyzetének, kockázatainak figyelemmel kísérése; a megtérülési követelményeket is tükrözı értékcsökkenési leírásnak megfelelı pótlási alapképzésére vonatkozó kötelezettség általános elıírása; eredményszemlélető számviteli, beszámolási rendszer bevezetésének szükségessége.

26 Az ÁSZ jelentések hasznosulása I. 26 Az ÁSZ a évi önkormányzati ellenırzésekrıl készült jelentésekben mintegy 1000 javaslatot tett a következı ellenırzési területekkel kapcsolatban: pénzügyi egyensúlyi helyzet javítására (pl. reorganizációs, kibontakozási program készítése), belsı kontrollrendszer kiépítésére, mőködésére (pl. FEUVE és ellenırzési nyomvonal mőködtetése), belsı ellenırzésre, tulajdonosi kontrollok mőködtetésére (pl. a feladatmutatók meghatározása, végrehajtás számonkérése). Az ÁSZ az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását az ÁSZ tv. 33. (7) bekezdése alapján utóellenırzés keretében ellenırizheti.

27 A jó példa legyen ragadós! 27 Az Állami Számvevıszék ellenırzései során nemcsak hibákat tár fel, hanem találkozik elıremutató gazdálkodási megoldásokkal, jó gyakorlatokkal. Az ÁSZ úgy döntött, hogy népszerősíti a jó gyakorlatokat, szemináriumsorozatot indított, eddig négy alkalommal:» Eredményes kontrollok nélkül nincs önkormányzatiság. A költségvetési gazdálkodás belsı kontrolljának kialakítása, mőködése az önkormányzati szférában (2010. december 1.)» A költségvetési és zárszámadási folyamatokkal kapcsolatos belsı kontrollok kialakítása és mőködtetetése (2011. április 7.)» Önkormányzatok jó gyakorlata a takarékos gazdálkodásért (2011. november 16.)» Nemzetközi konferencia a helyi önkormányzatok eladósodottságáról címmel (2012. április 17.).

28 Gördülı tervezés 28 Az ÁSZ a évi ellenırzési tapasztalatok alapján 2012-ben a kockázatértékelés alapján kiválasztott önkormányzatoknál: ütemezetten folytatja a városi önkormányzatoknál a pénzügyi helyzet értékelését, kiegészítve a pénzügyi folyamatok belsı kontrolljainak értékelésével; megkezdte az önkormányzatok belsı kontrollrendszere kialakításának és egyes kontrollok mőködtetésének, valamint a belsı ellenırzés mőködésének vizsgálatát; elindította és ütemezetten végzi a vagyongazdálkodás szabályszerőségi ellenırzését;

29 Gördülı tervezés II. 29 megkezdi a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenırzését; elindítja az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságoknál a tulajdonosi ellenırzés mőködésének vizsgálatát; valamennyi ellenırzéshez közvetlenül kapcsolódik az ÁSZ által korábban tett javaslatok hasznosulásának utóellenırzése is.

30 Kommunikációs csatornáink integritas.asz.hu Hírek Események Konferenciák Publikációk

31 Köszönöm a megtisztelı figyelmüket! 31

Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére

Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére Kockázatkezelés az önkormányzati vagyongazdálkodás területén, különös tekintettel a belsı kontrollok kialakítására és mőködtetésére Gyüre Lajosné számvevı tanácsos Állami Számvevıszék Konferencia a helyi

Részletesebben

Az államháztartás önkormányzati ellenırzésének tapasztalatai, mozgásterének bıvülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást

Az államháztartás önkormányzati ellenırzésének tapasztalatai, mozgásterének bıvülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást Az államháztartás önkormányzati ellenırzésének tapasztalatai, mozgásterének bıvülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást Gyüre Lajosné felügyeleti vezetı Állami Számvevıszék Balatonalmádi, 2012.

Részletesebben

A belsı kontrollok és a belsı ellenırzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenırzések tapasztalatai tükrében

A belsı kontrollok és a belsı ellenırzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenırzések tapasztalatai tükrében A belsı kontrollok és a belsı ellenırzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenırzések tapasztalatai tükrében Gyüre Lajosné számvevı tanácsos Állami Számvevıszék

Részletesebben

Az államháztartás önkormányzati ellenőrzésének tapasztalatai, mozgásterének bővülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást

Az államháztartás önkormányzati ellenőrzésének tapasztalatai, mozgásterének bővülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást Az államháztartás önkormányzati ellenőrzésének tapasztalatai, mozgásterének bővülése, beleértve a könyvvizsgálói szerepvállalást Gyüre Lajosné felügyeleti vezető Állami Számvevőszék Budapest, 2012. szeptember

Részletesebben

A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben. a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7.

A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben. a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7. A belsı kontrollok szerepe az önkormányzati ellenırzésekben a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Állami Számvevıszék szemináriuma 2013. március 7. Az Állami Számvevıszék küldetése 2 Szilárd szakmai alapon

Részletesebben

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza.

Mindezek figyelembevételével Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve a következıket tartalmazza. Melléklet a. /2014. (XII. 16.) kt. határozathoz Tengelic Község Önkormányzatának 2015. évi belsı ellenırzési terve A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény, az államháztartásról

Részletesebben

A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben

A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben A belső kontrollok szerepe az önkormányzati ellenőrzésekben az Állami Számvevőszék és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Készítette: Dr. Benedek Mária felügyeleti

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Szám: 15355/2009. Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Javaslat a 252/2005.(X.27.) Öh. sz. határozattal jóváhagyott Salgótarján

Részletesebben

KÖZPÉNZÜGYEK és KÖNYVVIZSGÁLAT - új dimenziók türkében. Prof. Dr. LENTNER CSABA

KÖZPÉNZÜGYEK és KÖNYVVIZSGÁLAT - új dimenziók türkében. Prof. Dr. LENTNER CSABA KÖZPÉNZÜGYEK és KÖNYVVIZSGÁLAT - új dimenziók türkében Prof. Dr. LENTNER CSABA egyetemi tanár, intézetvezető www.lentnercsaba.com Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közpénzügyi és Államháztartási Intézet Lentner.Csaba@uni-nke.hu

Részletesebben

Az önkormányzati adóssághoz (hitelekhez, kötvényekhez) kapcsolódó finanszírozási kockázatok

Az önkormányzati adóssághoz (hitelekhez, kötvényekhez) kapcsolódó finanszírozási kockázatok Az önkormányzati adóssághoz (hitelekhez, kötvényekhez) kapcsolódó finanszírozási kockázatok Mohl Anna számvevı tanácsos Az önkorm nkormányzati nyzati alrendszer kötv tvény és hiteltartozása Az önkormányzati

Részletesebben

ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT Felülvizsgált stratégiai ellenırzési terve a 2015. év vonatkozásában

ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT Felülvizsgált stratégiai ellenırzési terve a 2015. év vonatkozásában ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT Felülvizsgált stratégiai ellenırzési terve a 2015. év vonatkozásában Ordacsehi Község Önkormányzat alapvetı célja, hogy biztosítsa a település mőködı képességét, a kötelezı

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. május 22-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Vincent Auditor Számviteli Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011.

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL E Lİ T E R J E S Z T É S - a Képviselı-testületnek - Intézkedési terv készítése a gazdálkodás hatékonyságának javítására Tisztelt Képviselı-testület! Az Állami Számvevıszék

Részletesebben

Tengelic Község Önkormányzatának Stratégiai ellenırzési terve 2015 2018. év

Tengelic Község Önkormányzatának Stratégiai ellenırzési terve 2015 2018. év Tengelic Község Önkormányzatának Stratégiai ellenırzési terve 2015 2018. év A költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı ellenırzésérıl szóló 370/2011.(XII. 31.) Kormány rendelet (továbbiakban:

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. március 23-i ülésére

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. március 23-i ülésére 5. E L İ T E R J E S Z T É S Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. március 23-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu

Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu Pécel Város Önkormányzatának Jegyzıje 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Tel: 28/452-745, 452-751; Fax: 28/452-755 e-mail: jegyzo@pecel.hu Iktatószám: SZ/706/16/2009 ELİTERJESZTÉS a 2010. évre vonatkozó Éves i

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál ÁSZ Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szemináriuma 2013. április 25. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál A belső kontrollok ellenőrzésének tervezése, programozása Szikszainé Király

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK ELLENŐRZÉSE LŐADÓ: DR. N ELŐADÓ. NAGY IMRE FELÜGYELETI VEZETŐ BALATONFÜRED ALATONFÜRED,, 2018. SZEPTEMBER 19., 2018. 19. Ellenőrzések társadalmi indokoltsága Széles

Részletesebben

A Képviselı-testület 2010. november 15-i ülésére. Tárgy: Enying Város Önkormányzata 2011. évi belsı ellenırzési tervének tárgyalása.

A Képviselı-testület 2010. november 15-i ülésére. Tárgy: Enying Város Önkormányzata 2011. évi belsı ellenırzési tervének tárgyalása. E lıterjesztés A Képviselı-testület 2010. november 15-i ülésére Tárgy: Enying Város Önkormányzata 2011. évi belsı ellenırzési tervének tárgyalása. Az elıterjesztés készítésében részt vett: Mikóné Horváth

Részletesebben

Az ellenırz. Statisztika

Az ellenırz. Statisztika Civil SzámAdó Konferencia Civil SzámAd madó Konferencia Az Állami Számvevıszéki ellenırzések tapasztalatai Jakab Éva Az ellenırz rzés s céljac Döntéshozókhoz, kezelı szervhez kapcsolódó az NCA-ból nyújtott

Részletesebben

A Képviselő-testület 2014. április 29-i ülésére. Jelentés a 2013-as belső ellenőrzés tapasztalatairól. Dr. Percze Tünde jegyző.

A Képviselő-testület 2014. április 29-i ülésére. Jelentés a 2013-as belső ellenőrzés tapasztalatairól. Dr. Percze Tünde jegyző. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2351 Alsónémedi, Fı út 58. Tel: 29/337-101, fax: 29/337-250 alsonemedi@upcmail.hu, www.alsonemedi.hu Szám: 133- /2014. ELŐTERJESZTÉS Készült:

Részletesebben

Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére

Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére Tárgy: Javaslat az Alisca Rekultivációs Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2015.

Részletesebben

Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás Társulási Tanácsának február 11-i ülésére

Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás Társulási Tanácsának február 11-i ülésére Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 11-i ülésére Tárgy: Javaslat a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás

Részletesebben

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15.

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15. A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai Kisgergely István, felügyeleti vezető Ellenőrzések célja, időszaka Miniszteriális feladatok Ágazati irányítás Alapítói jogok

Részletesebben

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

1. sz. melléklet EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS 1. sz. melléklet amely létrejött Hajdúdorog Város Önkormányzat Képviselı-testülete, mint az önállóan mőködı és gazdálkodó Hajdúdorog Városi Polgármesteri Hivatal irányító szerve,

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. június 24-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. június 24-i ülésére 8. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2009. június 24-i ülésére Tárgy: Tájékoztató Lajosmizse Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2009. évi ÁSZ ellenırzésérıl

Részletesebben

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(II.07.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRİL

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(II.07.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRİL KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(II.07.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRİL Kál Nagyközség Önkormányzati Képviselıtestülete az államháztartásról szóló 2011. évi

Részletesebben

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 2-i ülésére

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 2-i ülésére Elıterjesztés sorszáma: 2. Melléklet: 2 db ELİTERJESZTÉS Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Társulási Tanácsának 2015. február 2-i ülésére Tárgy: A Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó

Részletesebben

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRİL

KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRİL KÁL NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRİL Kál Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testülete a Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Ordacsehi Község Önkormányzata 2015. évi belsı ellenırzési terve

Ordacsehi Község Önkormányzata 2015. évi belsı ellenırzési terve Ordacsehi Község Önkormányzata 2015. évi belsı ellenırzési terve Tisztelt Képviselı-testület! A belsı ellenırzés tervezésének bemutatása Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

F Ü G G E T L E N K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó I J E L E N T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

F Ü G G E T L E N K Ö N Y V V I Z S G Á L Ó I J E L E N T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Dr. Cseke László kamarai tag könyvvizsgáló, engedély szám: 001430. 7400 Kaposvár, Kazinczy F. u. 36. tel/fax:82-427-456, 06-30-288-54-23, e-mail:kondit@t-online.hu F Ü G G E T L E N K Ö N Y V V I Z S G

Részletesebben

Határozati javaslat:

Határozati javaslat: Határozati javaslat: Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2013. (V. 30.) számú határozata: Enying Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Állami Számvevıszék Enying Város Önkormányzata

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: a Képviselı-testület 2012. május 22-i ülésén ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Tájékoztató az Önkormányzat által fenntartott intézményekben 2011. évben végzett ellenırzések

Részletesebben

Dusnok Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2013. (III.4.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi költségvetésének végrehajtásáról

Dusnok Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2013. (III.4.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat évi költségvetésének végrehajtásáról Dusnok Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2013. (III.4.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2012. évi költségvetésének végrehajtásáról Dusnok Község Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

Éves ellenırzési terv 2014. évre

Éves ellenırzési terv 2014. évre A 208/2013.(XI.21.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTER VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT Ikt. szám: 80 /2013. Éves ellenırzési terv 2014. évre A hivatal a költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı ellenırzésérıl

Részletesebben

A BELSİ ELLENİRZÉS KIALAKÍTÁSA ÉS MŐKÖDTETÉSE A GYİR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZATNÁL

A BELSİ ELLENİRZÉS KIALAKÍTÁSA ÉS MŐKÖDTETÉSE A GYİR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZATNÁL A BELSİ ELLENİRZÉS KIALAKÍTÁSA ÉS MŐKÖDTETÉSE A GYİR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZATNÁL Az Áht. 120. szerint a belsı ellenırzés a belsı kontrollrendszer része, független, tárgyilagos, bizonyosságot adó

Részletesebben

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében

Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében Az Állami Számvevıszék helye és szerepe a közpénzek ellenırzésében dr. Metka Bernadett 2 3 I. Az ÁSZ helye és szerepe - mi is az az ÁSZ? - történelmi elızmények, történelmi és jogi háttér - elhatárolás

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2019. (II. 28.) Önkormányzati Rendelete. az önkormányzat évi költségvetésérıl

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2019. (II. 28.) Önkormányzati Rendelete. az önkormányzat évi költségvetésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testületének 2/2019. (II. 28.) Önkormányzati Rendelete az önkormányzat 2019. évi költségvetésérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ELİTERJESZTÉS CÍME, TÉMÁJA: Javaslat a 2010. évi belsı ellenırzési terv jóváhagyására A Képviselı-testület 2009. november 17-i ülésére Elıterjesztés készítéséért felelıs ügyintézı:

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. végrehajtásáért felelős. Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, jegyző. Baloghné Berend Gabriella Viktória pénzügyi csoportvezető

INTÉZKEDÉSI TERV. végrehajtásáért felelős. Szabóné dr. Bartholomaei Krisztina, jegyző. Baloghné Berend Gabriella Viktória pénzügyi csoportvezető INTÉZKEDÉSI TERV az Állami Számvevőszék által Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2011. évi ellenőrzéséről készített jelentésében megfoglalt megállapításokkal kapcsolatban Az Állami Számvevőszék

Részletesebben

2030 Érd Alsó u. 1. Levélcím: 2031 Pf. 31. Telefon: /06-23/ Fax:/06-23/ Honlap:

2030 Érd Alsó u. 1. Levélcím: 2031 Pf. 31. Telefon: /06-23/ Fax:/06-23/ Honlap: ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS P O L G Á R M E S T E R I H I V A T A L 2030 Érd Alsó u. 1. Levélcím: 2031 Pf. 31. Telefon: /06-23/522-300 Fax:/06-23/522-363 Honlap: www.erd.hu E-mail: jegyzo@mail.erd.hu BELSİ ELLENİRZÉSI

Részletesebben

Belsõ kontrollok kialakítása és mûködtetése az önkormányzati vagyongazdálkodás kockázatainak csökkentésére

Belsõ kontrollok kialakítása és mûködtetése az önkormányzati vagyongazdálkodás kockázatainak csökkentésére Gyüre Lajosné Belsõ kontrollok kialakítása és mûködtetése az önkormányzati vagyongazdálkodás kockázatainak csökkentésére ÖSSZEFOGLALÓ: Az önkormányzati szektorban jelentkezõ pénzügyi kockázatok az utóbbi

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzıjétıl

Sárospatak Város Jegyzıjétıl Sárospatak Város Jegyzıjétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/53-240 Fax: 47/3-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu J A V A S L A T a 204. évi belsı i terv jóváhagyására Tisztelt Képviselı-testület!

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat és költségvetési szerveinél évben lefolytatott ellenőrzések bemutatása

Csabdi Község Önkormányzat és költségvetési szerveinél évben lefolytatott ellenőrzések bemutatása 1. függelék Csabdi Község Önkormányzat és költségvetési szerveinél 2015. évben lefolytatott ellenőrzések bemutatása Tárgy Cél Módszer Megállapítás / Intézkedési terv készítésére köteles javaslat annak

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 231. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat az Állami Számvevıszék Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenırzésérıl készült jelentésben foglalt megállapításokhoz

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 45. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat az Állami Számvevıszék Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenırzésérıl készült jelentésben foglalt megállapításokhoz

Részletesebben

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai

Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai Javaslatok a belső ellenőrzési munka színvonalának emelésére Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai BET X. Ünnepi Szakmai Konferencia Budapest, 2016. február 26. Holman Magdolna Állami Számvevőszék

Részletesebben

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete

Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete 18236741-9001-529-01 Statisztikai számjel 18236741-1-43 Adószám Erzsébeti Fúvósok és Ütősök Egyesülete Kiegészítő melléklet a 2013. évi egyszerűsített beszámolóhoz Budapest, 2014. május 25. a Egyesület

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2011. (II. 22.) önkormányzati rendelete Budakeszi Város Önkormányzat évi költségvetésérıl

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2011. (II. 22.) önkormányzati rendelete Budakeszi Város Önkormányzat évi költségvetésérıl Budakeszi Város Önkormányzata Képviselı-testületének 7/2011. (II. 22.) önkormányzati rendelete Budakeszi Város Önkormányzat 2011. évi költségvetésérıl Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY év

MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY év MTA TÁRSADALOMKUTATÓ KÖZPONT KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 2007. év 2007. március MTA Társadalomkutató Központ költségvetési alapokmánya a 217/1998. (XII. 30) Korm. rendelet értelmében Felügyeleti szerv I.

Részletesebben

SZÁMVEVİI JELENTÉS. a Bátaszék Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó. 2007. november

SZÁMVEVİI JELENTÉS. a Bátaszék Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó. 2007. november Tervezet! TOLNA MEGYEI ELLENİRZÉSI IRODA - SZEKSZÁRD SZÁMVEVİI JELENTÉS a Bátaszék Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó ellenırzésérıl 2007. november 3. Önkormányzati és Területi

Részletesebben

BELSİ KONTROLL KÉZIKÖNYV

BELSİ KONTROLL KÉZIKÖNYV A BELSİ KONTROLL KÉZIKÖNYV Hatályos: 00. január -tıl Kazincbarcika és Vidéke Többcélú Önkormányzati Kistréségi Társulás I. Bevezetés Az államháztartásról szóló 99. évi VIII. törvény (Áht.) 0.., 0/A., 0/B.,.,

Részletesebben

Ellenőrzési tervjavaslat évi belső ellenőrzési terv

Ellenőrzési tervjavaslat évi belső ellenőrzési terv Makói Kistérség Többcélú Társulása Ellenőrzési tervet megalapozó elemzés címe, időpontja Ellenőrzési tervjavaslat 2014. évi belső ellenőrzési terv Ellenőrzési tervet megalapozó kockázat elemzés címe, időpontja:

Részletesebben

határozza meg: Dunabogdány Község Önkormányzata 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete a évi önkormányzati költségvetésrıl

határozza meg: Dunabogdány Község Önkormányzata 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete a évi önkormányzati költségvetésrıl Dunabogdány Község Önkormányzata 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete a 2013. évi önkormányzati költségvetésrıl Dunabogdány Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS évi költségvetési rendeletének tervezetérıl.

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS évi költségvetési rendeletének tervezetérıl. Dr. Cseke László kamarai tag könyvvizsgáló, engedély szám: 001430. 7400 Kaposvár, Kazinczy F. u. 36. tel/fax:82-427-456, 06-30-288-54-23, e-mail:kondit@t-online.hu FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZEKSZÁRD

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

AZ ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FINANSZÍROZÁSA

AZ ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FINANSZÍROZÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FINANSZÍROZÁSA DR. LADOS MIHÁLY Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék S z é c h e n y i I s t v á n E g y

Részletesebben

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str

Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi str. 69-71. ELİTERJESZTÉS a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselı-testületének 2015.

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja

Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Egyszerű többség Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2016. december 2-i ülése 8. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tervének elfogadására Előadó:

Részletesebben

A folyamatba épített, elızetes és utólagos vezetıi ellenırzés (FEUVE) szabályzata

A folyamatba épített, elızetes és utólagos vezetıi ellenırzés (FEUVE) szabályzata 4. sz. melléklet Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Mővészetoktatási Intézmény OM: 040093 A folyamatba épített, elızetes és utólagos vezetıi ellenırzés (FEUVE) szabályzata 2009. Bevezetés 4 I. Folyamatba

Részletesebben

Együttmőködési megállapodás

Együttmőködési megállapodás Együttmőködési megállapodás TERVEZET mely létrejött egyrészrıl Kiszombor Nagyközség Önkormányzata (székhelye: 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. adószáma: 15726889-2-06, törzskönyvi nyilvántartási

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

SZEKSZÁRD ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS

SZEKSZÁRD ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS SZEKSZÁRD ÉS TÉRSÉGE ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa 2015. május 27-i ülésére Tárgy: Javaslat a Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás 2014. évi

Részletesebben

A 160 éves magyar közlönykiadás programsorozat keretében

A 160 éves magyar közlönykiadás programsorozat keretében A 160 éves magyar közlönykiadás programsorozat keretében Az önkormányzatiság g jelene és s jövıjej je Dr. Lóránt L Zoltán fıigazgató Balatonfüred, 2008. június 13. A Magyar önkormányzati rendszer jellemzői:

Részletesebben

Neszmély Község Polgármesteri Hivatala

Neszmély Község Polgármesteri Hivatala Neszmély Község Polgármesteri Hivatala F O L Y A M A T B A É P Í T E T T, E L Ő Z E T E S, U T Ó L A G O S É S V E Z E T Ő I E L L E N Ő R Z É S ( F E U V E ) S Z A B Á L Y Z A T A 2011. december 20. Elfogadásra

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzatának. 3/2006.(II. 13.) rendelete

Kadarkút Város Önkormányzatának. 3/2006.(II. 13.) rendelete Kadarkút Város Önkormányzatának 3/2006.(II. 13.) rendelete az önkormányzat költségvetésének elıterjesztésekor, illetıleg a zárszámadáskor a képviselı-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 11 I. ÖSSZEGZİ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 15

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 11 I. ÖSSZEGZİ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 15 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 11 I. ÖSSZEGZİ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 15 II. RÉSZLETES MEGÁLLAPÍTÁSOK 28 1. Az Önkormányzat költségvetési és pénzügyi helyzete 28 1.1. A tervezett költségvetési

Részletesebben

Kiegészítı melléklet 2010.

Kiegészítı melléklet 2010. Adószám: 14843008-2-13 Cégbíróság: Pest Megyei Bíróság Cégjegyzék szám: 13-09-130253 Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft 2092 Budakeszi, Szél utca 25 2010. Fordulónap: 2010. december 31.

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv

Bodorkós Ferenc polgármester évi belső ellenőrzési terv Gencsapáti Község Önkormányzata 2017. évi belső ellenőrzési terve Bodorkós Ferenc polgármester Kőszegfalviné Pajor Klára belső ellenőrzési vezető Dr. Görög István jegyző 2017. évi belső ellenőrzési terv

Részletesebben

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban

Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban Belső és külső ellenőrzés, kockázatkezelés a közszektorban 2013. 04. 11. 1 Az előadás részei: Bevezetés 1. Összefoglalás a költségvetési gazdálkodásról 2. Összefoglalás az államháztartás külső ellenőrzésének

Részletesebben

A költségvetési és zárszámadási rendeletek mellékleteinek tartalmi követelményei

A költségvetési és zárszámadási rendeletek mellékleteinek tartalmi követelményei 10. számú melléklet A költségvetési és zárszámadási rendeletek mellékleteinek tartalmi követelményei Az államháztartásról szóló többszörösen módosított 1992. évi XXXVIII. törvény, az Államháztartás mőködési

Részletesebben

É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL É V E S E L L E N Ő R Z É S I J E L E N T É S A HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK 2009. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A belső ellenőrzés által végzett tevékenység bemutatása 1.

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

A költségvetési szervek belső kontrollrendszere

A költségvetési szervek belső kontrollrendszere A költségvetési szervek belső kontrollrendszere Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján Magyar Könyvvizsgálói Kamara XXIV. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Visegrád Salamon Ildikó felügyeleti

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása

Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása Finanszírozás kockázatkezelés csaláskutatás pénzügyi, adózási és

Részletesebben

napirendi pont ELİTERJESZTÉS

napirendi pont ELİTERJESZTÉS Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények Igazgatójától 7570 Barcs, Tavasz u. 3. napirendi pont ELİTERJESZTÉS A Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények és a Szivárvány EGYMI között a gazdálkodással kapcsolatos

Részletesebben

A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete. Együttmőködési megállapodás. mely létrejött egyrészrıl

A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete. Együttmőködési megállapodás. mely létrejött egyrészrıl A 130/2012. (V. 29.) határozat melléklete Együttmőködési megállapodás mely létrejött egyrészrıl másrészrıl Sajószentpéter Városi Önkormányzat székhely: 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. adószám: 15726085-2-05

Részletesebben

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Előterjesztés A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Tisztelt Képviselő-testület! Az Állami Számvevőszék 2013. évi jelentését

Részletesebben

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2012.(II. 23.) önkormányzati rendelete a évi önkormányzati költségvetésrıl

Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2012.(II. 23.) önkormányzati rendelete a évi önkormányzati költségvetésrıl Dunabogdány Község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2012.(II. 23.) önkormányzati rendelete a 2012. évi önkormányzati költségvetésrıl Dunabogdány Község Önkormányzatának Képviselı-testülete Magyarország

Részletesebben

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala Fejlesztési többletigények összeállítása Saját bevételek körének tervévre történı kialakítása 0998. (XII.30.) fejezet tervezési szabályai SZMSZ 7/998.

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. szám E l ő t e r j e s z t é s számvevői jelentéshez készült intézkedési tervről Az Állami Számvevőszék 2009. június 2-től megszakításokkal

Részletesebben

dr. Mészáros Miklós jegyző

dr. Mészáros Miklós jegyző PK.: 10.052/2007. Mellékletek: 1.sz. Ellenőrzési kapacitás bemutatása 2.sz. 2008. évi belső ellenőrzési terv-javaslat J a v a s l a t a 2008. évi belső ellenőrzési terv megállapítására Összeállította:

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló 1 8 0 3 2 1 0 7 6 9 1 0 1 3 1 0 2 - - Statisztikai számjel Dr Szakály Ügyvédi Iroda a vállalkozás megnevezése 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 45. a vállalkozás címe, telefonszáma Egyszerűsített éves beszámoló

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése 2.sz. melléklet Polgár Város Önkormányzata és Intézményei 2017. évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése Polgár Város Önkormányzata költségvetési szerveinek 2017. évi belső ellenőrzési

Részletesebben

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek beszámolója

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek beszámolója 1 8 1 7 3 5 0 3-1 - 4 2 Adószám A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek beszámolója 2 0 0 2 év MAZSIHISZ Szeretetkórházért Közhasznú alapítvány egyéb szervezet megnevezése 1145 Budapest, Amerikai

Részletesebben

Bózsva község Önkormányzatának 1 /2011. (II. 15 ) számú rendelete az önkormányzat évi költségvetésérıl

Bózsva község Önkormányzatának 1 /2011. (II. 15 ) számú rendelete az önkormányzat évi költségvetésérıl Bózsva község Önkormányzatának 1 /2011. (II. 15 ) számú rendelete az önkormányzat 2011. évi költségvetésérıl Bózsva Községi önkormányzat képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Sajószentpéter Városi Önkormányzat Polgármestere

Sajószentpéter Városi Önkormányzat Polgármestere Sajószentpéter Városi Önkormányzat Polgármestere Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 50/A. (4) bekezdésében meghatározottak alapján az önkormányzat vagyoni, pénzügyi helyzetérıl, valamint

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évi belső i terve a költségvetési szervek belső éről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormányrendelet

Részletesebben

Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás évi tervezett mérlege. Módosítás I. Módosított I. Kiadások 2014

Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás évi tervezett mérlege. Módosítás I. Módosított I. Kiadások 2014 Szekszárd és Térsége Önkormányzati Társulás 214. évi tervezett mérlege I.mérleg Bevételek Eredeti elıirányzat 214 Módosítás I. Módosított I. Kiadások Eredeti elıirányzat 214 adatok eft-ban Módosítás I.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 284. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2011. évi belsı i terve E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

KORMÁNYZATI ELLENİRZÉSI HIVATAL. Szöveges indoklás. a Kormányzati Ellenırzési Hivatal évi költségvetésének végrehajtásáról

KORMÁNYZATI ELLENİRZÉSI HIVATAL. Szöveges indoklás. a Kormányzati Ellenırzési Hivatal évi költségvetésének végrehajtásáról KORMÁNYZATI ELLENİRZÉSI HIVATAL Szöveges indoklás a Kormányzati Ellenırzési Hivatal költségvetésének végrehajtásáról 1 Feladatkör, tevékenység A címhez/alcímhez tartozó intézmények száma, neve, törzskönyvi

Részletesebben

Előterjesztés Vaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének május 11 i ülésére

Előterjesztés Vaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének május 11 i ülésére Előterjesztés Vaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. május 11 i ülésére Tisztelt Képviselők! Az Vaszar Község Önkormányzat 2015. évi zárszámadásának elfogadásának megelőzően szükséges

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése

Polgár Város Önkormányzata és Intézményei évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése Polgár Város Önkormányzata és Intézményei 2018. évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzése Polgár Város Önkormányzata költségvetési szerveinek 2018. évi belső ellenőrzési terve folyamat alapú

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

MUNKAMEGOSZTÁSI MEGÁLLAPODÁS

MUNKAMEGOSZTÁSI MEGÁLLAPODÁS MUNKAMEGOSZTÁSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött Hajdúnánási Gazdasági Ellátó Intézmény (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 6.) (továbbiakban: GEI), mint önállóan mőködı és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint

Részletesebben

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 2153-06 Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az államháztartásban Az államháztartás szervezetei beszámolási és

Részletesebben

Almáskert Napköziotthonos Óvoda

Almáskert Napköziotthonos Óvoda Almáskert Napköziotthonos Óvoda A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Hatályba lépés időpontja: 2006. május 1. Készítette: Kiss Róbertné óvodavezető I. Bevezetés

Részletesebben