VASÚTI- ÉS VILLAMOS KÖZLEKEDÉS BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁT CÉLZÓ PROJEKT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VASÚTI- ÉS VILLAMOS KÖZLEKEDÉS BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁT CÉLZÓ PROJEKT 1993-2009"

Átírás

1 VASÚTI- ÉS VILLAMOS KÖZLEKEDÉS BIZTONSÁGÁNAK FOKOZÁSÁT CÉLZÓ PROJEKT A fejlesztés eredményeképpen ELJÁRÁS KOPÁSÁLLÓ BEVONAT KÉSZÍTÉSÉRE FÉMEK ELSŐSORBAN JÁRMŰSÍNEK ÉS KERÉKPÁRABRONCSOK FELÜLETÉN című találmány született, amelynek szabadalmaztatási eljárása folyamatban van. A jelenlegi is folyó fejlesztési munka a találmány további közlekedési és egyéb új ipari területeken történő alkalmazását célozta meg. Újabb, még előnyösebb tulajdonságú emulziók kifejlesztésével a fémfelület-keményítés minőségének és gazdaságosságának javítását szeretnénk elérni, hogy ezzel megbízóink jövőbeli újabb igényeinek is meg tudjunk felelni. A projekt indításának célja kettős volt, egyrészt hogy elősegítse az utazóközönség számára egy még biztonságosabb, csendesebb és rezgés-mentesebb vasúti illetve villamos utazás feltételeinek a megteremtését- továbbá, hogy csökkentse a pályafenntartás költségeit. A kutatás részletes célkitűzései: 1. Gazdaságos és hatékony eljárással megnövelni a sínek és a járművek kerékpár abroncsainak élettartamát a kopás csökkentésével 2. Csökkenteni a sín anyag-fáradás okozta töréseinek a kockázatát 3. Csökkenteni a sínek és kerékpárabroncsok korrózióját 4. Csökkenteni a közlekedés okozta zajszintet Összefoglalás Az ELJÁRÁS KOPÁSÁLLÓ BEVONAT KÉSZÍTÉSÉRE FÉMEK ELSŐSORBAN JÁRMŰSÍNEK ÉS KERÉKPÁRABRONCSOK FELÜLETÉN című találmány tárgya egy eljárás kopás- és korrózió álló bevonat készítésére fémek, különös tekintettel a sínek és vasúti kerékpárabroncsok felületén, amely során a kerékpárabroncsok és/vagy a sínek felületére egy speciális emulzióból álló filmet viszünk fel, és ezt az anyagot magának a mozgó közlekedési eszköznek a tengelynyomását felhasználva a sín felső rétegeibe és a kerékpárabroncsba préseljük. Az így kialakított kemény réteg vastagsága széles határok közé beállítható. Optimális értéke mikrométer közé esik. A kerékpárabroncsok és a sín közötti súrlódási tényező, valamint a fémnek a kezelés utáni felületi érdessége többféle emulziót alkalmazásával széles határok között beállítható. A fém felület kezelése a már lefektetett sínek felületén többször is megismételhető, így hatékony és olcsó eljárással a sín és a vasúti kerékpárabroncsok felületének a kopása nagymértékben csökkenthető, s így a sínek élettartama jelentősen megnő.

2 A találmány szerinti eljárás különösen gazdaságos az erős igénybevételnek kitett sínfelületeken, mint pl. kanyarban, emelkedőn, lejtőn vagy a váltók esetén. Ez az eljárás sokszorosára emeli a fokozott kopásnak kitett sínszakaszok élettartamát. A találmányban leírt fém-keményítési eljárás a fémsín felső részében egy kompresszív, nyomó irányú mechanikai feszültséget hoz létre, amely viszont csökkenti a vasúti szerelvény áthaladásakor a sínben keletkező nyújtóirányú feszültségeket és ezzel a sínek ridegtörésének a kockázatát is csökkenti. Az említett eljárás további előnyös tulajdonsága, hogy önszabályozó és kiegyenlítő keményedést okoz a fémek felületén. Ez azt jelenti, hogy lágyabb fém estében az eljárás alkalmazása során nagyobb fokú keményedés figyelhető meg, mint a már eleve keményebb fém esetében. Ily módon sín vagy abroncsok anyában lévő lágyabb, fokozott kopású részek, amelyek a szerelvények nyomvonalainak egyenetlenségeit is okozzák- jelentős mértékben csökkenthetőek. Ezzel együtt csökken a szerelvény által okozott közlekedési zaj és síntörések gyakorisága is. A találmány szerinti eljárást elsősorban fémes felületek kopás és korrózió elleni védelmére használhatjuk, amely előnyösen elsősorban a közlekedésben és a szállításban: villamos- és metró- sínek, vasúti sínek vagy a bányászatban használt csille sínek valamint villamos-, metró- kocsik kerekfelületeinek és mozdonyok, vagonok és csillék kerékpár-abroncsainak kopásállóságát van hivatott javítani. A találmány felhasználása kiterjeszthető minden olyan fémes szerkezeti anyag felületének bevonására is, amelyek előállításuk vagy használatuk során nagy felületi nyomásnak vannak kitéve. A kezelt fém felületi keménysége, súrlódási együtthatója és felületi érdessége széles határok között egymástól függetlenül is szabályozhatóak. Különösen jó eredmények érhetők el a már lefektetett vasúti és villamos sínek és a már felszerelt kerékpárabroncsok esetében. Ez a keményítési technika olyan anyagokat használ fel, amelyek ellenállnak az oxidációnak így ezek az anyagok az eljárás alkalmazása után a hordozó fémfelületek korrózióját is csökkenti. A találmány alkalmazása a közlekedésben a következő előnyöket kínálja: csökkenti a sínek és kerékpárabroncsok kopását (50-95% -al) csökkenti a sínek és abroncsok felületének korrózióját (40-50%-al) csökkenti a fémfelületi hibáit és felületi érdességét csökkenti a szerelvény által okozott zajt csökkenti a síntörések gyakoriságát csökkenti a mozdony vagy villamos energia felhasználását csökkenti síncserék gyakoriságát környezetre káros anyagokat nem használ fel Ugyanakkor: növeli a sínek és abroncsok felületi keménységét (10-40%-al) növeli a sín-abroncs átmenet elektromos vezetőképességét A módszer egy termelékeny, gazdaságos, és ugyanazokon a felületeken többször is felhasználható eljárást kínál.

3 Alkalmazása a vasúti és villamos társaságok számára komoly megtakarításokat tesz lehetővé, és ugyanakkor növeli a közlekedés biztonságát és az utazási komfortot. Az eljárás során alkalmazott anyagok egyike sem jelent veszély a környezetre. 1. Célkitűzés: Gazdaságos és hatékony eljárással megnövelni a sínek és a vasúti járművek kerékpár-abroncsokainak felületi keménységét s így csökkenteni kopásukat A fejlesztés során kidolgozott eljárás kopásálló és korróziót csökkentő bevonat készítését teszi lehetővé fémek, különös tekintettel pedig sínek és sínen közlekedő járművek kerékpárabroncsainak felületén. Az eljárás alkalmazása során egy speciális tulajdonságokkal rendelkező anyagból álló keveréket vagy annak folyadékkal alkotott emulziójából egy vékony réteget viszünk fel a kerékpárabroncsok és/vagy a sínek felületére és ezt magának a mozgó közlekedési eszköznek a tengelynyomását felhasználva a sín és az abroncsok felső rétegeibe préseljük. A fémfelületbe préselt anyag ötvöződik az alapfémmel és annak felületén egy rendkívüli keménységű réteget alkot, amely kiváló kopás és korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezik. Az eljárásban alkalmazott fémfelület keményedés önszabályozó tulajdonságú, azaz a lágyabb fémrészeken nagyobb fokú %-os keményedés figyelhető meg, míg a keményebb fémfelületen a keményedés csekélyebb 20-60%-os (1. Táblázat). Többszöri kezelés hatására sín a teljes hosszában, a kerékpárabroncsok felülete pedig a teljes szerelvényen egyenletes ugyanakkora keménységű lesz. Ez az egyenletes és nagy keménységű felület optimális feltételt teremt mindkét fémfelületen a kopás alacsony szinten való tartásához. A fémfelületek keményedése azért következett be, mert az emulzió bevitele során alkalmazott nagy nyomás következtében az emulzió anyaga és a fém felületek között egy erős kémiai kötés jön létre így az emulzió részecskéi rögzülnek a fém mátrixban és ezért a fém felülete nagymértékben megkeményedik. Az így kialakított felületi réteg vastagsága széles határok között változtatható. Optimális értéke 0,1-10 mikrométer közé esik. A kerékpárabroncsok és a sín közötti súrlódási tényező, valamint a fémeknek a kezelés utáni felületi érdessége egymástól függetlenül, széles határok között a kívánt értékre beállítható. Mivel a fémfelület kezelése a már lefektetett sínek felületén többször is megismételhető, így hatékony és gazdaságos eljárással a sín és a vasúti kerékpárabroncsok felületének a kopása nagymértékben csökkenthető, ezért a sín és abroncsok élettartama jelentősen mintegy %-al megnövekszik. A módszer további előnye, hogy környezetre káros anyagokat nem használ fel. Az emulzióban lévő anyagok nem szerepelnek a veszélyes anyagok listáin [1][2]. Ezzel az eljárással az 1. célkitűzést teljesítettük.

4 A mérőberendezés típusa: PMT-3 Vickers mikrokeménység mérő Terhelési erő: 2 N, Terhelés időtartama: 10 s Mikroszkóp objektív: f=23.2, A=0.17 Mérő okulár: 15 X Egy osztás a mérő okuláron=0.938 m A gyémánt lenyomat átlóinak számtani közepéből a Vickers keménységet az alábbi formula alapján határoztuk meg. D=átlók számtani középértéke milliméterben, F= a terhelés Newtonban A keménységet az alábbi formulák segítségével határoztuk meg: HV=0.102 x 2 x F x sin 68/D 2 HV=0,189 x F/D 2 1. Táblázat Vickers keménység értékek összehasonlítása nem kezelt és kezelt felületű fémeknél (A felület keményítésénél egységesen 2.5 GPa nyomást alkalmaztunk ) Vickers keménység keménység keménység - növekedés Rozsdamentes acél nem kezelt 33,6 Rozsdamentes acél RF emulziós kezelés után % Eredeti fűrészlap nem kezelt 172 Fűrészlap RF emulziós kezelés után % Az 1. Táblázatban látható, hogy a lágy rozsdamentes acél keménységének növekedése 138%, míg a keményebb fűrészlap csak 61%-os keménységnövekedést mutatott. Az ismételt kenések hatására a keménységek kiegyenlítődnek. A Vickers mikrokeménység mérés lokális jellegű információt szolgáltat, ezért mindig nagyszámú mérési adatból kell átlagolni, hogy a fém felületére vonatkozó átlagos keménység értéket meghatározzuk. A táblázatban lévő minden mért adat legalább 10 független mérés átlaga. 2. Célkitűzés: Csökkenteni a sínek keménytörésének kockázatát. A javasolt fémkeményítési eljárás a fémfelületeken egy metallurgiai átalakulást is eredményez. Ez azt jelenti, hogy a felületbe beépült emulzió összetevői a fém eredeti kristályszemcséit megváltoztatják, nanométer méretű kristályokat hoznak létre. A nanométeres kristályok megakadályozzák a kristályhatár növekedését és elmozdulását, ami a fémkristályok növekedéséhez nélkülözhetetlen és amely a vasúti sínek repedéseinek és végül törésének egyik fő okozója. A kezelés során, a fém felületen kialakuló kompressziós irányú feszültségek jelentősen csökkentik a sínben a vonat elhaladásakor ébredő nyújtóirányú, mechanikai feszültséget is, amely feszültségek az előbb említett kristályhatár mozgást és ezzel a sín berepedezését és törését segítik elő.

5 Az 1. ábra egy vasúti sín darab felületének a fényképe 1000x nagyításban a bevonás előtt. A 2. ábra ugyanezen az anyagon 2.5 GPa nyomás mellett bevitt emulzió hatására keményített felület kristályszerkezetét mutatja szintén 1000x-es nagyításban. A 2. ábrán jól látható a felületi mikro-kovácsolás eredményeként, hogy a felület tömörödött és az eredeti kristályszerkezet átalakult. Jól kivehető, hogy az eredeti felületi érdesség lecsökkent és apró, nano-kristályok jönnek létre a fémfelületen és az emulzió beépült az alapfémbe. 1. ábra 2. ábra Vasúti sínacél felülete bevonás előtt Ugyanaz a felület bevonás után.

6 3. ábra Aszimmetrikus Vickers keménységmérési nyom a bevont terület határán. Bevont felület repedés Eredeti felület A 3. ábrán látható, hogy a keménység méréshez használt Vickers gyémánt lenyomatában az eredeti felületen a lenyomat sarkánál az eredeti fém megrepedt. A bevont területen nincsenek repedési nyomok. A bevonás megnövelt felületi keménység ellenére is csökkenti a fém repedési hajlamát, törékenységét. Ez nagyrészt a nanokristályos szerkezetnek köszönhető. 4. ábra A 4. ábrán a fémbe bevitt emulziós részecskék által kiváltott nyomóirányú mechanikai feszültségek láthatók. Az ábrán szemléletesen van ábrázolva az a mérési eredmény, hogy a lágyabb gördülő hengerbe több emulziós anyag épül be, és így nagyobb a keményedés mértéke is. A fémekben az eredeti kristályhatárok eltűnése és a mikro-kovácsolással létrehozott tömör rétegben kialakuló kompresszív feszültségek (4. ábra) megakadályozzák, hogy a rétegben mély felületi repedések alakuljanak ki. Az itt ismertetett módszerrel síntörések előfordulását is nagymértékben csökkenteni lehet, mert a fémsín felső részében és a kerékpárabroncsokban is a nagyfokú anyagbevitel miatt nyomóirányú mechanikai feszültségek keletkeznek. Mivel feszültségeknek jelentős, a felületre kifelé mutató irányú

7 komponense is van, amely viszont ellentétes irányú a vasúti szerelvény áthaladásakor a sínben vagy a kerékpárabroncsban keletkező hajlítás okozta feszültségekkel, ezért a sínre illetve kerékpárabroncsokra ható igénybevétel is csökken. Ily módon sínek és abroncsok ridegtörésének kockázata és a repedések kialakulásának lehetősége is nagymértékben lecsökken. Amint az ismeretes, elsősorban a nagy nyújtó irányú mechanikai feszültségek miatt valamint a szemcsehatár menti korrózió következtében alakulhatnak ki leggyakrabban a síntörések.[2] Az eljárásban alkalmazott fémfelület keményítés önszabályozó tulajdonságú, azaz a lágyabb fémrészeken nagyobb fokú, míg a keményebb fémfelületen a keményedés csekélyebb, ezért többszöri kezelés hatására sín a teljes hosszában, a kerékpárabroncsok felülete pedig a teljes szerelvényen egyenletes és ugyanakkora keménységű lesz. Ezen az egyenletes és nagy keménységű fémfelületeken az elhasználódás is egyenletes, így ez lecsökkenti a helyi, fokozott kopású szakaszok megjelenésének lehetőségét a síneken, s így a síntörések kockázatát is jelentősen csökkenti. Az emulzióból a sínbe beépülő anyagok a kristály diszlokációinak mozgását is akadályozzák [3] s így a fémtörést kialakulását ezzel is meggátolják. Összefoglalva: a fejlesztésben magvalósított módszer a többféle előnyös hatás eredőjeként jelentősen csökkenti a síntörések kockázatát, így ezzel a módszerrel a 2. célkitűzésünk is teljesült. 3. Célkitűzés: Csökkenteni a sínek és kerékpárabroncsok korrózióját. Az emulzióban lévő anyagok jól ellenállnak a korróziós hatásoknak és a fémrétegbe való beépülésük után az alattuk lévő fémfelületeket is védik, tehát az eljárás eredményeképpen a sín és a kerékpárabroncsok korróziója csökken. Mivel a korróziós folyamat elég lassú ezért egy gyorsított, korróziós eljárással teszteltük az emulzió hatását. 2. Táblázat Egy tipikus gyorsított korróziós teszt eredménye ét mutatja be. Minta neve 1/1 1/3 3 mm vastag sínacél Felület kezelés nincs Mindkét oldal bevonva RF emulzióval Eredeti tömeg Marás u. tömeg Eltávolítás súly % marás nem bevonthoz % 100% 60% A 2. Táblázat a gyorsított korrózió értékeit hasonlítja össze az emulzióval kezelt és az eredeti fém esetében. A mintát 10% hidrogén fluoridban (HF) martuk100 C o hőmérsékleten 1 óra hosszat. A súlycsökkenést mérlegen határoztuk meg. A mérések szerint a bevont acéllap mintegy 40%-al kisebb korróziót mutatott, mint az eredeti acél ennél az igen agresszív marószernél.

8 Kezeletlen acél felület korróziójának a sebessége irodalmi adatok szerint 0,125 mm/év ipari atmoszférán. Kezelés hatására ez az oxidációs sebesség 40%-al lecsökkent. Ezzel a 3. célkitűzésünk is teljesült. 4. Célkitűzés: Csökkenteni a közlekedés okozta zajt. Megfelelő emulzió alkalmazásával a kezelés után nyert a fémfelületek felületi érdessége is csökkenthető. A sín illetve a kerékpárabroncsok egyenletes és nagyfokú keményedése miatt a sín és az abroncsok kopása is kisebb mértékű és egyenletesebb lesz. Ily módon a közlekedés és a korrózió okozta sín-, illetve abroncs felületi egyenetlenségek kialakulását a találmány alkalmazása megakadályozza. Ezek az egyenetlenségek a közlekedési zaj legfőbb forrásai. A találmány alkalmazása tehát azt eredményezi, hogy a haladó jármű okozta zaj is jelentősen, csökken. A zaj további forrása lehet a sínívekben, kanyarokban a kerék-sín súrlódás miatt keletkező kellemetlen, magas frekvenciás zaj. A keményítéssel együtt a kenőanyag súrlódás csökkentő hatása miatt ez a zaj is eredményesen csökkenthető. Ezzel a 4. célkitűzésünket is teljesítettük. Az eljárás további előnyös hatásai: A kialakuló kemény réteg megfelelő emulzió alkalmazásával nem növeli meg a sínfelület elektromos ellenállását. Ez a tulajdonság a villamosított pályaszakaszokon nagyon fontos. A kezelt és a kezeletlen fémfelületeken mért átmeneti ellenállások 2mm 2 felületen mérve ohm. A rozsdás felületű acél átmeneti ellenállása viszont: 1.5 ohm. A rozsdásodás tehát nagy átmeneti ellenállás növekedést okoz, ami a villamos vontatás esetén energia veszteséggel jár. Megfelelő emulzió használata során a felületkezelés korróziót csökkentő hatású, ezért lecsökken a sín felület rozsdásodási sebessége is és így ennek az elektromos ellenállást növelő hatását is mérséklődik, tehát a találmányban ismertetett eljárás energia megtakarítást is eredményez. A sínek keményítő kezelését vizes felületeken és szélsősége időjárási körülmények között is el lehet végezni. A találmány szerinti eljárás pozitív hatásait legelőnyösebben a közlekedésben és a szállításban alapvető fontosságú szerepet játszó villamos-,metró- és vasúti sínek felületén, és a bányászatban használt csille sínek valamint a villamos-, metró- kocsik kerékfelületeinek és a vasúti mozdonyok, vagonok és csillék kerékpárabroncsainak felületén lehet kihasználni. A találmány felhasználása kiterjeszthető továbbá minden olyan fémes szerkezeti anyag felületének bevonására is, amelyek előállításuk vagy használatuk során nagy felületi nyomásnak vannak kitéve. A kezelt fém felületi keménysége, érdessége és a fémfelületek súrlódási tényezői egymástól függetlenül, széles határok között szabályozhatóak. A találmány szerinti kenőanyag eredményesen alkalmazható műanyagok, például műanyag fogaskerekek kenésére is.

9 Mérőeszközök: Az ellenállásmérést Hewlett Packard 4275a típusú Multi Frequency LCR méter segítségével végeztük el 10 khz mérési frekvencián. A tömeg méréshez Sartorius Basic típusú mérleget használtunk, 0,0001gr mérési pontossággal. A mikroszkópos felvételeket Olympos mikroszkóppal készítettük el. A keménység mérést PMT-3 Vickers mikrokeménység mérővel végeztük el. Irodalmi hivatkozások [1] CRC Handbook of Laboratory Safety 2nd Edition,Editor: Norman V. Steere Published The Chemical Rubber Co, Ohio 1970 [2] Hommel: Veszélyes anyagok, Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1989 [3] ASM Speciality Handbook, Carbon and Alloy Steels Edited by J. R. Davis, Davis &Associates [4] K. Knothe, S. Liebelt, Wear 189 (1995) 91-99

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére Az SF RAILFORCE találmány lényege egy olyan újfajta kenőanyag család, amely fémek felületén egy kemény kopásálló és súrlódás-csökkentő bevonatot hoz létre.

Részletesebben

SF 3-6-T2. Az kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése. The Ultimate Lubricant

SF 3-6-T2. Az kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése. The Ultimate Lubricant SF 3-6-T2 Az SF Railforce kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése The Ultimate Lubricant Az SF 3-6-T2 kenőanyag és a sínkenő berendezés nyílttéri tesztelése A mérési helyszín A sínkopás

Részletesebben

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézet Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Mechanikai anyagvizsgálat 2. Dr. Palotás Béla palotasb@mail.duf.hu Készült: Dr. Krállics György (BME,

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat,

Részletesebben

Laborgyakorlat. Kurzus: DFAL-MUA-003 L01. Dátum: Anyagvizsgálati jegyzőkönyv ÁLTALÁNOS ADATOK ANYAGVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Laborgyakorlat. Kurzus: DFAL-MUA-003 L01. Dátum: Anyagvizsgálati jegyzőkönyv ÁLTALÁNOS ADATOK ANYAGVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÁLTALÁNOS ADATOK Megbízó adatai: Megbízott adatai: Cég/intézmény neve: Dunaújvárosi Egyetem. 1. csoport Cég/intézmény címe: 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3. H-2400 Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A Képviselő

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat

Anyagszerkezet és vizsgálat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Kontakt korrózió vizsgálata

Kontakt korrózió vizsgálata Kontakt korrózió vizsgálata Haraszti Ferenc 1, Kovács Tünde 1 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Budapest, Népszínház u. 8, Magyarország Abstract. A korrózió összetett,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Mapefloor Parking System. Vízzáró bevonatok forgalommal terhelt területekre

Mapefloor Parking System. Vízzáró bevonatok forgalommal terhelt területekre Mapefloor Parking System Vízzáró bevonatok forgalommal terhelt területekre Mapefloor Parking System A parkolóházak és járműforgalommal terhelt szerkezetek beton felületeinek védelme kiemelt fontosságú

Részletesebben

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a kóbor áram ellen 23.11.2009 Seite 2 Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK

TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK TARTALOMJEGYZÉK EGYÉB TARTOZÉKOK Akkumulátorsaruk Pólusátalakitók Akkumulátorsav-Elemzö AZ Akkumulátor Gondozása Charging Equalizer Neutralon Póluszsir és Póluskefe Pólusvédö Spray & Póluskefe Digatron

Részletesebben

Motor-Life Motor-Life

Motor-Life Motor-Life A fémnemesítő Mi a Motor-Life? A Motor-Life egy speciális kenőanyag. Másképpen működik mint a hagyományos kenőanyagok. Nem képez plusz rétegeket a fémen. Egy diffúzió során bekerül a fém felső rétegeibe.

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban (BMEGEPTAGA0) KEMÉNYSÉGMÉRÉS

Anyagismeret a gyakorlatban (BMEGEPTAGA0) KEMÉNYSÉGMÉRÉS Anyagismeret a gyakorlatban (BMEGEPTAGA0) KEMÉNYSÉGMÉRÉS Elméleti áttekintés Az anyag képlékeny alakváltozással, különösen valamely mérőszerszám beatolásával, szembeni ellenállását keménységnek nevezzük.

Részletesebben

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Keszenheimer Attila Direct line Kft vendégkutató BME PhD hallgató Felület integritás

Részletesebben

Elsőként ellenőrizzük, hogy a 2,5mm átmérőjű golyóval vizsgálható-e az adott vastagságú próbadarab.

Elsőként ellenőrizzük, hogy a 2,5mm átmérőjű golyóval vizsgálható-e az adott vastagságú próbadarab. 1 Keménységmérés minta példa Brinell keme nyse gme re s minta pe lda A Feladat: Határozza meg a kapott próbadarab Brinell keménységét HPO 250-es típusú keménység mérőgép segítségével. A méréssorán a próbadarab

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Zaj és kopás Sürgető probléma sínvezetésű járműveknél

Zaj és kopás Sürgető probléma sínvezetésű járműveknél Zaj és kopás Sürgető probléma sínvezetésű járműveknél Zaj és kopás a kerék-sín kapcsolatnál Mi a teendő? Zaj és kopás amii a súrlódás eredményeként keletkezik Nyomkarima Kerék Erőátviteli zóna Sínfej Problémás

Részletesebben

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG,

Részletesebben

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13.

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13. PhD beszámoló 2015/16, 2. félév Novotny Tamás Óbudai Egyetem, 2016. június 13. Tartalom Tézisek Módszer bemutatása Hidrogénezés A hidrogénezett minták gyűrűtörő vizsgálatai Eredmények Konklúzió 2 Tézisek

Részletesebben

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ Egykristály és polikristály képlékeny alakváltozása A Frenkel féle modell, hibátlan anyagot feltételezve, nagyon nagy folyáshatárt eredményez. A rácshibák, különösen a diszlokációk jelenléte miatt a tényleges

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés.

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. Nyomásos öntés A sikeres öntéshez az Oerlikon Balzers az Ön megbízható partnere! A

Részletesebben

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK

9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 9. Laboratóriumi gyakorlat NYOMÁSÉRZÉKELŐK 1.A gyakorlat célja Az MPX12DP piezorezisztiv differenciális nyomásérzékelő tanulmányozása. A nyomás feszültség p=f(u) karakterisztika megrajzolása. 2. Elméleti

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, BMEGEVGAG11 Munkafolyadékok

Hidrosztatikus hajtások, BMEGEVGAG11 Munkafolyadékok Hidrosztatikus hajtások, BMEGEVGAG11 Munkafolyadékok Dr. Hős Csaba, cshos@hds.bme.hu 2017. október 16. Áttekintés 1 Funkciók 2 Viszkozitás 3 Rugalmassági modulusz 4 Olajtípusok A munkafolyadék...... funkciói

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA AUTÓIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

5. Laboratóriumi gyakorlat. A p-n ÁTMENET HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE

5. Laboratóriumi gyakorlat. A p-n ÁTMENET HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE 5. Laboratóriumi gyakorlat A p-n ÁTMENET HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE 1. A gyakorlat célja: A p-n átmenet hőmérsékletfüggésének tanulmányozása egy nyitóirányban polarizált dióda esetében. A hőmérsékletváltozási

Részletesebben

Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban)

Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban) Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban) Menyhárd Miklós Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató Intézet Támogatás NTPCRASH: # TECH_08-A2/2-2008-0104 Győr, 2010 október

Részletesebben

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév A forgácsolási hő Dr. Markovits Tamás Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan

Részletesebben

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Tiborné - Dr. Varga László VILLENKI VEIKI VEIKI-VNL

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek

A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek Willy Molter Felföldi Károly Karvalics László Export igazgató Magyarországi

Részletesebben

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga -

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Minden tétel kötelező Hivatalból 10 pont jár Munkaidő 3 óra I Az alábbi kérdésekre

Részletesebben

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai Pető Róbert 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek Miért? A jó

Részletesebben

Kémiai energia - elektromos energia

Kémiai energia - elektromos energia Általános és szervetlen kémia 12. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a redoxi reakciók lejátszódásának milyen feltételei vannak a galvánelemek hogyan mőködnek Mai témakörök az elektrolízis és alkalmazása

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész.

Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész. 1 Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész. Milyen vasutak vannak? Miért, többfajta van? Igen. A mintául szolgáló nagyvasutak nagyon sokfélék

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

Anyagismeret I. Nyomó, hajlító vizsgálat Keménységmérés. Összeállította: Csizmazia Ferencné dr.

Anyagismeret I. Nyomó, hajlító vizsgálat Keménységmérés. Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. Anyagismeret I. Nyomó, hajlító vizsgálat Keménységmérés Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Fizika minta feladatsor

Fizika minta feladatsor Fizika minta feladatsor 10. évf. vizsgára 1. A test egyenes vonalúan egyenletesen mozog, ha A) a testre ható összes erő eredője nullával egyenlő B) a testre állandó értékű erő hat C) a testre erő hat,

Részletesebben

Loctite Berágódásgátlók Kenés és védelem

Loctite Berágódásgátlók Kenés és védelem Loctite Berágódásgátlók Kenés és védelem Korszerű megoldások A Henkel Loctite márkájú termékcsaládja prémium minőségű termékeket tartalmaz, melyek megvédik a fémfelületeket a korróziótól, beékelődéstől

Részletesebben

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés célja: 1909-ben ezt a mérést Robert Millikan végezte el először. Mérése során meg tudta határozni az elemi részecskék töltését. Ezért a felfedezéséért Nobel-díjat

Részletesebben

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 Méréstechnika Rezgésmérés Készítette: Ángyán Béla Iszak Gábor Seidl Áron Veszprém 2014 [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A rezgésekkel kapcsolatos alapfogalmak A rezgés a Magyar Értelmező Szótár megfogalmazása

Részletesebben

10. Különleges megmunkálások. 11. Elektroeróziós megmunkálások. Elektroeróziós megmunkálások. Különleges megmunkálások csoportosítása

10. Különleges megmunkálások. 11. Elektroeróziós megmunkálások. Elektroeróziós megmunkálások. Különleges megmunkálások csoportosítása 10. Különleges megmunkálások Különleges megmunkálások csoportosítása - Kifejlesztésüket a megmunkálandó anyagok fejlődése indikálta - anyagválasztás anyagkészítés Új anyagszétválasztási technológiák -

Részletesebben

Miért cserélné le a nyerő abroncsot?

Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Sokoldalúság A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja Valóban sokoldalú, valóban többcélú A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja az R-STEER

Részletesebben

Salming Running Technológiák

Salming Running Technológiák Salming Running Technológiák A sarok csészét úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb mértékben növelje a cipő tömegét, és alkalmazkodjon a futó lábához A felsőrész kétrétegű szendvics szerkezettel és ExoSkeleton

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. nov. 29. A mérés száma és címe: 2. Az elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011. dec. 11. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Bagi István BME MTAT Bevezetés Kerámiák csoportosítása teljesen tömör bioinert porózus bioinert teljesen tömör bioaktív oldódó Definíciók Bioinert a szomszédos

Részletesebben

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK KÁBELVÉDŐ CSÖVEK PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK A csöveket a Szerb Nyersanyagellenőrző Intézet, valamint a Nikola Tesla elektrotechnikai intézet vizsgálta be, valamint rendelkeznek a PTT unió nemzetközi

Részletesebben

Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt.

Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. Összefoglalás BEVONATI HIBA OKOK FÉNYKÉPEKBEN Buzás Györgyi, Tóth László MINDEN-KORR Korrózióvédelmi Mérnökiroda Bt. A cikk részben fényképezőgéppel, részben mikroszkóppal készített fényképek segítségével

Részletesebben

passion for precision Sphero-X simítás és nagyolás 40 és 70 HRC között

passion for precision Sphero-X simítás és nagyolás 40 és 70 HRC között passion for precision simítás és nagyolás 40 és 70 között simítás és nagyolás 40 és 70 között [ 2 ] A az új nagyteljesítményű osztályt jelenti az edzett alapanyagok hatékony megmunkálása terén a szerszámgyártásban.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1023/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Anyagvizsgálati Osztály 7031 Paks, hrsz. 8803/17.

Részletesebben

Zajvédelmi megoldások. Az IC+ kocsifejlesztés kapcsán

Zajvédelmi megoldások. Az IC+ kocsifejlesztés kapcsán Az IC+ kocsifejlesztés kapcsán Tartalom Vasúti járművekkel kapcsolatos zajvédelmi kérdések IC+ kocsicsalád Nemzeti és nemzetközi szabályozás Zajmérések Vasúti járművekkel kapcsolatos zajvédelmi kérdések

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Az igényeknek megfelelő választás...

Az igényeknek megfelelő választás... Clear 1500 Felhasználóbarát, a lehető legjobb ár-érték arányt biztosító lakk Az igényeknek megfelelő választás... Érjen el megfelelő eredményt gyorsan és megfizethetően a Clear 1500 termékkel. Az univerzális

Részletesebben

PLEXIGLAS Optical HC lemezek karcálló bevonattal (hard coated)

PLEXIGLAS Optical HC lemezek karcálló bevonattal (hard coated) PLEXIGLAS Optical HC lemezek karcálló bevonattal (hard coated) 2015.07.07. - v1.0 1 A TERMÉK A PLEXIGLAS Optical HC (hard coated) lemezek, karcálló bevonatú plexilemezek. A kiváló optikai tulajdonságokkal

Részletesebben

Bükfürdő április 21.

Bükfürdő április 21. Bükfürdő 2016. április 21. Gördülő érintkezésből származó sínhibák diagnosztikája és karbantartása Sínmegmunkálás gyakorlati kérdései MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft. www.mavkfv.hu Síndiagnosztikai

Részletesebben

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere

XT - termékadatlap. az Ön megbízható partnere XT termékadatlap az Ön megbízható partnere TARTALOMJEGYZÉK Általános tulajdonságok 3. oldal Mechanikai tulajdonságok 4. oldal Akusztikai tulajdonságok 5. oldal Optikai tulajdonságok 5. oldal Elektromos

Részletesebben

Lézer hónolt felületek vizsgálata

Lézer hónolt felületek vizsgálata Lézer hónolt felületek vizsgálata Dr. Czinege Imre, Csizmazia Ferencné Dr., Dr. Solecki Levente Széchenyi István Egyetem ANYAGVIZSGÁLAT A GYAKORLATBAN KONFERENCIA 2008. Június 4-5. Áttekintés A lézer hónolás

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz

passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz Gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfémek és műszaki kerámia univerzális megmunkálásához [ 2 ] A SpheroCarb keményfém

Részletesebben

Tegye egyedivé padlóját!

Tegye egyedivé padlóját! Tegye egyedivé padlóját! Tartalom: Floor Expert EP 101... 08 Floor Expert EP 1013... 09 Floor Expert EP 310W... 10 Floor Expert EP 311...11 Floor Expert EP 211... 12 Floor Expert EP Dizájn és funkció együtt

Részletesebben

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn A mérés célkitűzései: A lejtőn lévő testek egyensúlyának vizsgálata, erők komponensekre bontása. Eszközszükséglet: állítható hajlásszögű lejtő különböző fahasábok kiskocsi erőmérő 20 g-os súlyok 1. ábra

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Fémek technológiája ACÉLOK ÁTEDZHETŐ ÁTMÉRŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA Dr. Palotás Béla / Dr. Németh Árpád palotasb@eik.bme.hu A gyakorlat előkészítő előadás fő témakörei Az

Részletesebben

12. Kükönleges megmunkálások

12. Kükönleges megmunkálások 12. Kükönleges megmunkálások - Kifejlesztésüket a megmunkálandó anyagok fejlődése indikálta - anyagválasztás anyagkészítés Új anyagszétválasztási technológiák - A szerszám (ha van) nem kell keményebb legyen

Részletesebben

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON Borbély László FORMEN- VASÚT Kft. - VÁGÁNY- SZERVIZ Kft. Dunaharaszti, 2012. április 19. FORMEN Vasút Kft.

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

ABA ORIGINAL EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK. Eredeti, egy az egyben. Anyagok. Előnyök összefoglalása. Jellemző alkalmazási területek ABA TERMÉKKATALÓGUS

ABA ORIGINAL EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK. Eredeti, egy az egyben. Anyagok. Előnyök összefoglalása. Jellemző alkalmazási területek ABA TERMÉKKATALÓGUS EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK ABA ORIGINAL 1 Extra erős, egyrészes, sajtolt ház 1 2 Felhajtott pántszélek 2 3 Sima alsó pántfelület 3 Eredeti, egy az egyben Az ABA Original bilincsek extra erős, egyrészes, sajtolt

Részletesebben

LAKOSSÁGI ZAJSZENNYEZÉS

LAKOSSÁGI ZAJSZENNYEZÉS XI. ERDÉLYI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA KOLOZSVÁR, 2008. MÁJUS 23-24. LAKOSSÁGI ZAJSZENNYEZÉS BÖJTE ANDREA LIVIA BABES-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNY SZAK. IV. ÉV.

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

Hangterjedés szabad térben

Hangterjedés szabad térben Hangterjeés szaba térben Bevezetés Hangszint általában csökken a terjeés során. Okai: geometriai, elnyelőés, fölfelület hatása, növényzet és épületek. Ha a hangterjeés több mint 100 méteren történik, a

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017

Katalízis. Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Katalízis Tungler Antal Emeritus professzor 2017 Fontosabb időpontok: sósav oxidáció, Deacon process 1860 kéndioxid oxidáció 1875 ammónia oxidáció 1902 ammónia szintézis 1905-1912 metanol szintézis 1923

Részletesebben

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15.

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. A SÖRCEFRE SZŰRÉSE hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. Cefreszűrés a sörfőzés folyamatában http://www.gevi.hu/leiras.html

Részletesebben

A FUX Zrt. fejlesztései

A FUX Zrt. fejlesztései Környezettudatosabb és biztonságosabb villamosenergiaszállítás a villamos hálózatokon és vasúti felsővezeték rendszereken A FUX Zrt. fejlesztései - veszteségek csökkentése Korona sugárzás csökkentése

Részletesebben

Korszerű technológiák: zsugorodás-kompenzált és magasraktári ipari padlók

Korszerű technológiák: zsugorodás-kompenzált és magasraktári ipari padlók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Korszerű technológiák: zsugorodás-kompenzált és magasraktári ipari padlók Dr. Zsigovics István adjunktus, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, BME Epo-Trend,

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2007/08. Károsodás. Témakörök

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2007/08. Károsodás. Témakörök ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret 2007/08 Károsodás Dr. Lovas Jenő jlovas@ eik.bme.hu Dr. Éva András mal.eva@mail.datanet.hu Témakörök Bevezetés Tönkremeneteli módok Fáradás, méretezés

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL

ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL ÚJDONSÁGOK A CSAPÁGYAK VILÁGÁBÓL PÉCS 2004. március 03. Kalocsai Péter Peter.Kalocsai@skf.com BEVEZETŐ, ÁLTALÁNOS ISMERETEK Az SKF jelentése Svenska Kugellager Fabriken Swedish Ball Bearing Manufacturer

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

Szilárdságnövelés. Az előkészítő témakörei

Szilárdságnövelés. Az előkészítő témakörei ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Alapképzés Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 2007/08 Szilárdságnövelés Dr. Palotás Béla palotasb@eik.bme.hu Dr. Németh Árpád arpinem@eik.bme.hu Szilárdság növelés

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1214/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz A VEKOR Korrózióvédelmi Analitikai Kft. bevonatvizsgáló laboratórium (8200 Veszprém, Wartha Vince u. 1/2.

Részletesebben

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 A technológia alapja, hogy magasnyomású levegővel különböző koptatóanyagot repítünk ki. A nagy sebességgel kilépő anyag útjába állított tárgy kopást

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

HHS 5000 A WÜRTH HHS KENŐANYAGOK ÁTTEKINTÉSE. Megbízható! HASZNOS HELYETTESÍTHETETLEN SZUPER. Nagy teljesítményű kenőolaj, PTFE adalékkal

HHS 5000 A WÜRTH HHS KENŐANYAGOK ÁTTEKINTÉSE. Megbízható! HASZNOS HELYETTESÍTHETETLEN SZUPER. Nagy teljesítményű kenőolaj, PTFE adalékkal HHS KENŐANYAGOK A WÜRTH HHS KENŐANYAGOK ÁTTEKINTÉSE HASZNOS HELYETTESÍTHETETLEN SZUPER HHS 5000 Nagy teljesítményű kenőolaj, adalékkal Megbízható! Ahol a hagyományos kenőanyagok felmondják a szolgálatot

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése 2011. November

Részletesebben