Szlovákiának vannak magas bércei, kiváló term földjei, nagy folyói és fürge patakjai. Körülvesz a dics történelem és lüktet a modern élet.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szlovákiának vannak magas bércei, kiváló term földjei, nagy folyói és fürge patakjai. Körülvesz a dics történelem és lüktet a modern élet."

Átírás

1 T O P S z l o v á k i a

2 Kis Nagy Ország

3 Szlovákiának vannak magas bércei, kiváló term földjei, nagy folyói és fürge patakjai. Körülvesz a dics történelem és lüktet a modern élet. A természeti szépségek nyugalmát kiegészítik a gyógyvizes források, az étel és a bor formálja a tegnap és a ma kultúráját, a vidék békés csendje ellensúlyozza a nagyvárosok nyüzsgését.

4 Pozsony a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja Pozsony f város Pozsony, melyet gyakran a Duna szép leányának is neveznek, a maga félmilliónyi lakosával a Morva folyó és az európai nagyfolyam, a Duna összefolyása, északon a Kárpátok, délen pedig a Csallóköz term földjei közt terül el. Pozsonynak különleges helyzete abból is adódik, hogy közvetlen határos a szomszédos Magyarországgal és Ausztriával.

5 A Pozsonyi vár

6 Pozsony Mihálykapu

7 Pozsony umil Szlovák Nemzeti Színház Az éjjeli Pozsony Pozsony az északi balti államokat és a Földközi tengert összeköt Borostyán út, valamint a keletr l nyugat felé tartó Duna-menti utak keresztez désénél keletkezett. Az id k szele erre vitte a keltákat, rómaiakat majd a szlávokat, Pozsony volt a történelmi Magyarország koronázó városa, s t 1526 és 1784 között Magyarország f városa. A régmúlt id kb l századból való Óvárosháza, a Prímás-palota, a Grasschalkovichpalota, amely jelenleg a köztársasági elnök rezidenciája. A város er dítményrendszerének négy kapuja közül egyedüliként maradt fenn a 14. századból a Mihály-kapu. Sétáinkon megcsodálhatjuk az els pozsonyi egyetem, az Academia Istropolitana épületét, a Nemzeti Színházat és sok felújított palotát. sok gyönyör történelmi emlék maradt, mint például a város jelképe, a pozsonyi vár, tövében a gótikus Szent Márton székesegyházzal, ahol szent István koronájával tizenkilenc magyar uralkodót koronáztak. Közülük a legismertebb Mária Terézia. A város történelmi központjában található a 15.

8 A Csejtei ( achtice) vár romjai Várak és kastélyok A Beckói (Beckov) vár A tekintélyparancsoló falakkal rendelkez óriásvárak emlékeznek a középkori lakomákra, a lovagi tornákra és a sok háborúra. A termek és várkertek megtekintése nem mindennapi élményt nyújt a látogatónak. Árva (Orava) vára Szlovákia legszebb várai közé tartozik. A vár az árvai régió jelképe lett, legmagasabb része 112 méterrel van az Árva folyó szintje fölött. Még a 13. század közepén alapították és a lengyel-magyar határ stratégiai építkezéseihez tartozott. A várat az ellenségnek sohasem sikerült bevennie.

9 Az Árvai (Orava) vár

10 A nyitrai (Nitra) vár A Dévényi (Devín) vár A romantikus bajmóci (Bojnice) vár, részben meg rizve a gótikus és reneszánsz alapokat, Fels -Nyitra vidékének nagy részér l látható. A vár Bajmóc kisváros nyugati szélén található. Az els írásbeli emlékek a 12. évszázad elejére nyúlnak vissza. A paloták, a kápolna és a tornyok meredek tet i kihangsúlyozzák vár sziluettjét. A romantikus középkori vár képzetéhez hozzátartoznak a részletek is, ilyenek a nyílások, a kapuk, a falak, az attikák és a kovácsolt tartozékok.

11 A Bajmóci (Bojnice) vár

12 A Magas Tátra vonulata A Tátra a legkisebb óriáshegység Rohá e A Magas Tátra területe 341 km 2, ebb l Szlovákia területén 260 km 2 található. Legmagasabb csúcsa a Gerlachfalvi csúcs (Gerlachovský štít), magassága 2665m a tenger fölött. A 2500m tengerszint fölötti magasságot a Magas Tátra 25 csúcsa éri el. A Tátra lehet séget ad a magashegyi turizmusra, hegymászásra, de a kellemes sétákra és kerékpártúrákra is. A túrák és séták célja nemcsak a közvetlen hegycsúcsok alatt lév turistaházak, hanem a kristálytiszta viz hegyi tavak. Közülük a legismertebbek a Csorba-tó, Poprádi-tó, K pataki-tó és a Nagy-Hincó-tó, amely a legnagyobb tátrai tó.

13 Alpinistasíelés a Magas Tátrában Kriván (Krivá ) A Magas Tátra a Kárpátok ívének legmagasabb és legnagyobb hegysége. A csúcsok alakját a jégtömbök alakították ki, Nagyságukban és alakzatilag is érdekesek, akárcsak a mély völgyek és katlanok, melyek alján tengerszemek tavak szunnyadnak.

14 A kirándulások kedvelt helye a Tarajka (Hrebienok), ahová Ótátrafüredr l (Starý Smokovec) az új, földön közleked drótkötélpályán juthatunk el. Nem mindennapos élmény a függ drótkötélpályán való utazás, amely egyetlen tartóoszlop nélkül közlekedik a Lomnici nyereg (Lomnické sedlo) és a Lomnici csúcs (Lomnický štít) között (2632m a tengerszint fölött). Az Alacsony Tátra hegygerince A Tery turistaház Magas Tátra Alpesi sízés a Magas Tátrában K pataki tó a Lomnici csúcs alatt

15 Kabinos felvonó a Lomnici csúcs felé

16 A Dobšinai jégbarlang A természet mutatványai

17 A természet szépségeit gazdagítják a felszín alatt elrejtett ékszerek ezekhez tartoznak a barlangok és azok gyönyör szegletei. Szlovákiában negyvennégy van bel lük, közülük tizenkett hozzáférhet a nyilvánosság részére. Séta a csodálatos oszlopok közt, a természetes koncertterem zenéjének hangja, csónakázás a földalatti folyókon ezek azok az élmények, melyek még inkább fokozzák a természet szépségét. A Magas Tátra A Szlovák paradicsom Šafrán A martonházai (Ochtin) aragonitbarlang A Szlovák paradicsomban található a dobšinái jégbarlang, amely Európa legismertebb jégbarlangjai közé tartozik. Nemcsak az alacsony tengerszint fölötti magassága miatt érdekes, leny göz k a jégb l kialakult alagutak, oszlopok és a jégbefagyott vízesések. A Szlovák Érchegységben (Slovenské Rudohorie) található a gyönyör alakzatokat tartalmazó martonházai (Ochtin) aragonitbarlang. A vasvirágokra és bokrokra emlékeztet aragonit-alakzatok állandóan növekednek, így tükröz dik rajtuk a tisztaság és a törékenység nom bája.

18 Az Alacsony Tátra gerince

19 A Domicai barlang Alacsony Tátra Verbici tó (Vrbické pleso) A Sebeséri-barlang (Bystrianská jasky a) Az Alacsony Tátrában található a Déményfalvi-barlang (Demänovská jasky a), melyet a mészköves sziklák mélyén a folyó vize vájt és alakított ki, létrehozva a barlangfolyosók szerteágazó rendszerét. A színek és alakzatok elb völ hatását hivatottak kifejezni az elnevezések is, mint smaragd-tó, rózsaterem, fekete-galéria, arany-galéria tóval.

20 A Szepesi vár (Spišský hrad) Kelet-Szlovákia látogatóit visszavezetik a gótika világába a gyönyör, épen megmaradt emlékek, melyeket a Gótikus úton tekinthetnek meg. Mint a Szent István királyi korona gyöngyszemei, egymás mellett találhatók ezek az ékszerek: Szepesváralja (Spišské Podhradie) gótikus katedrálisa, János- Pál mester világhír oltára L csén (Levo a) és még nagyon sok leírhatatlanul gyönyör és épen megmaradt templom. A Gótikus út

21

22 Krasznahorka (Krásna Hôrka) Betlér (Betliar) Zsigra (Žehra) Szentlélek templom Kassa (Košice) Szent Erzsébet székesegyház L cse (Levo a) Tanácsház A Gótikus út hossza 267 km. A teljes korút bemutatja a Szepesség és Gömör legértékesebb gyöngyszemeit, a magasan a hegyeken buszkén álló várakat, az egyben épen maradt történelmi városközpontokat, múzeumokat és katedrálisokat, de a kevésbé ismert falusi templomokat, a polgárok és mesteremberek házait vagy a romantikus k hidakat is. A Gótikus út azokat a leny göz emlékek szépségét mutatja be, melyeket az el z kultúrtörténeti korszakok hagytak számunkra. A térség gótikus emlékei mellett szívesen látogatott hely a Krasznahorkai vár vagy a Betléri kastély a gyönyör 70 hektár terület parkjával, melyben a világ számos részér l származó exotikus növény is megtalálható.

23 Szent Jakab templom L csén - a l csei Pál mester fából készült oltára

24 Selmecbánya (Banská Štiavnica) Az Új vár Arany és ezüst a középkorban

25 Selmecbánya Szentháromság tér Szentantali (Svätý Anton) kastély Selmecbánya Az arany és az ezüst már régt l a gazdagság és a hatalom jelképe volt. A király bányavárosok ezeknek az ásványoknak a bányászatával támogatták a magyar uralkodók trónját. Dics múltjukra és erejükre is emlékezhetünk körmöcbányai (Kremnica) vagy selmecbányai (Banská Štiavnica) sétáinkon.

26 Körmöcbánya a f tér és vár Európa közepe Körmöcbányát, az egykori szabad királyi várost a gazdag arany és ezüst lel helyek miatt Európa arany közepének is hívták. Aranykorában a 14. században a város Magyarország fontos tartópillére volt. Fejl dése és dics sége legfontosabb id szakát felidézhetjük a hozzáférhet vé tett bányatárnák megtekintésekor, ahol az akkori id k találmányainak segítségével ezeket az ásványokat bányászták. A város szép történelmi központjában lév m emlékek mellett különösen is érdekes lehet a pénzverde. Megszakítás nélkül már a 14. század óta m ködik, itt verték az els garasokat. Jelenleg itt verik a szlovák eurós váltópénzt. A verdében található a régi zet eszközök és értékes g zzel hajtott pénzver gépek kiállítása is. Selmecbánya (Banská Štiavnica), a középkori magyarországi bányászatnak a következ aranyos ékszere. A látogatót a város régi dics ségének szele érinti meg lépésr l lépésre. Az Ásványkiállítás, a régi vagy az új várban látható kiállítások, vagy a bányásztárnák bemutatója és a különleges természetes skanzen a maga megmaradt korabeli épületeivel, mind a város és kornyékének életet eleveníti fel az itteni bányászat legdics bb korszakából. A turistakísér k korabeli öltözékben mutatják be látogatóknak a kemény bányászmesterség történelmét. A pillanat hatása alá kerülünk, ha magunkhoz vesszük a régi bányászsisakot és a lámpást, melyeket a látogatás idején magunknál tartunk. Selmecbánya felkerült az UNESCO világ és kulturális örökség listájára és évente több mint 40 ezer a látogatója. A város 2008-ban ünnepli kiváltságai elnyerésének 770-edik évfordulóját.

27 Körmöcbánya csonttár a várnál

28 Szlovák Nemzeti Színház új épület Modern m vészet Pozsony Hviezdoslav tér Szlovákiát áthatja a történelem, teli van múzeumokkal és galériákkal. A régi m vészeti ágakat most már kiegészíti a hiteles és pályakezd szlovák m vészek m vészete. A modern m vészet elemeit f városi sétáinkon már a szabad ég alatt is megtaláljuk.

29

30 Borút a Kis-Kárpátokban Borút Borban az igazság, és azt egyéb más érdekes gasztronómiai élménnyel együtt megtalálhatjuk egy kellemes borúton.

31 Szent Orbán napja Bor-szalon Bazin (Pezinok) Szlovákiában hat borvidék található. Legexkluzívabb a tokai borvidék a Magyarországgal közös hátár mentén, viszont a legismertebb a kis-kárpátoki. Récsét l (Ra a), amely Pozsony része, húzódik a Kis-Kárpátok dombjain Szentgyörgy (Svätý Jur) és Bazin (Pezinok) településeken keresztül egész Mederig (Modra), amely sajátos kék kerámiájáról ismert. Igen kedvelte a kékfrankost err l a tájról már a 18. században maga Mária Terézia is. A borhoz elengedhetetlenül A bor ünneplése hagyományosan sszel, a szüreti ünnepséggel kezd dik, ahol a sz l gazdák a sz l betakarítását ünneplik. Novemberben a hagyományos nyitott pincék napjain a pincékben megkóstolható az idei termés leve az új bor, természetesen együtt az egyes pincék id sebb ned ivel. Májusban a bor szerelmesei szent Orbánt a borok és sz l skertek véd szentjét ünneplik, ezen az ünnepen mutatják be a borokat és elevenítik fel a vidék hagyományait. szükségesek a nom ételek is, a legkeresettebbek közül például a hagyományos libasültek Slovenský Grobból.

32 Az árvai (Orava) vízduzzasztó A szlovák tenger

33 A gútai (Kolárovo) vízimalom A Szentmária (Liptovská Mara) víztározó Szentmária (Liptovská Mara) Szlovákia Európa szívében fekszik, ezért hiányzik a közvetlen kapcsolat a tengerrel. Ezt helyettesíti egy sor völgyzáró gátakkal létrehozott tó és víztározó. A Szentmária egy egész völgy elárasztása után keletkezett és víztérfogatával az összes közül a legnagyobb. Ennek köszönhet en kapta a szlovák tenger elnevezést.

34 Duna B s (Gab íkovo) Halászat A zempléni Széles-tó (Zemplínska Šírava) Szlovákia északi részén található az Árvai vízduzzasztó is, kristálytiszta vizével a kornyék kedvelt kiránduló helye lett. Kelet-Szlovákia büszkesége a Zempléni vízduzzasztó, amely természetes eredet. Nagyon kedvelt f leg a horgászok körében, de nagyon megszerették a fürd z k és a vízi sportok kedvel i is. Szlovákia déli részén, nem messze a f várostól a Dunán található a B si (Gab íkovo) vízzáró gát. A vízier m veken és hajókamrákon kívül lehet séget kínál a fürdésre, sétahajózásra, a vadvizes evezésre és a Duna békés ágain csónaktúrása, egészen az attraktív sportokig - jet sky, vízisí vagy a windsurfözés.

35 Szentmária (Liptovské Mara) B s (Gab íkovo)

36 Aquapark és wellness Trencsénteplic (Tren ianske Teplice)

37 AquaCity Poprád (Poprad) Meander Skipark Oravice AquaCity Poprád (Poprad) Szlovákiának gazdag a földalatti ásványvízkészlete, sokaknak gyógyító hatásuk is van. Ennek a területnek a geológiai szerkezete biztosítja a magas h mérséklet termálforrások kiaknázását, melyeket fürdésre és gyógyfürd zésre használnak. Egész év folyamán nyitva tartott termálfürd k találhatók a Tátra közelében is, és így kellemes pihenést kínálnak mindenkinek a hegyi túrák, vagy a téli síelés után. A hagyományos medencék modern vízi felszerelésekkel és wellness programokkal várják a vendégeket: szauna világ, különböz típusú masszázs, aromaterápia és forró borogatások. A hagyományos fürd városok kínálatát, mint P styén (Pieš any), Gy gy (Dudince), Trencsénteplic (Tren ianske Teplice), Rajecfürd (Rajecké Teplice), Szliács (Slia ) vagy Bártfa (Bardejov) kiegészítik az új aquaparkok. A fürd ket modernizálták, s most nagy irántuk az érdekl dés. És nem csak a gyógyhatásuk miatt.

38 Szlovák idegenforgalmi iroda Námestie. Štúra 1, P. O. Box Banská Bystrica Tel.: +421/48/ Fax: +421/48/ Szlovák idegenforgalmi iroda Pozsony Dr. V. Clementisa Bratislava Tel.: +421/2/ , 821 Fax: +421/2/ Szlovák idegenforgalmi iroda Regionális iroda Eperjes Michaela Rafajová, BSBA Eperjesi Önkormányzati Kerületi Hivatal (Úrad Prešovského samosprávneho kraja) Nám. Mieru Prešov Mobil: Szlovák idegenforgalmi iroda Regionális iroda Nyitra Ing. Ronald Tur ek Nyitrai Önkormányzati Kerületi Hivatal (Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja) Kupecká Nitra Tel.: +421/37/ Mobil: Szlovák idegenforgalmi iroda Regionális iroda Trencsén Mgr. Peter Pastier Trencséni Önkormányzati Kerületi Hivatal (Úrad Tren ianskeho samosprávneho kraja) Hviezdoslavova Tren ín Tel.: +421/32/ Mobil: Szlovák idegenforgalmi iroda Regionális iroda Zsolna Mgr. Martin Vataj Zsolnai Önkormányzati Kerületi Hivatal (Úrad Žilinského samosprávneho kraja) Komenského Žilina Mobil: KÜLFÖLDI KÉPVISELETEK SACR Csehország Ing. Klára Badinková Slovenská agentura pro cestovní ruch Jilská Praha 1 eská republika Tel. /Fax: Mobil: Kína Slovak Tourist Board China PR & Consultancy Agency Mrs. Maria Boyd B&B International Of ce 26E, CITIC Building No. 19 Jianguomenwai Dajie, Chaoyang District Beijing , P.R.C. tel.: fax: Hollandia Ing. Ingrid Stupavska Slowaaks Verkeersbureau át Hotel, Leliegracht DE Amsterdam Nederland Tel.: Fax: Nômetország Ingrid Sorat Slowakische Zentrale für Tourismus Zimmerstr. 27 D Berlin Tel: +49/30/ Fax: +49/30/ botschaftslowakei.de Nagy Britannia Mary Stuart-Miller Slovak Tourist Board The Creative Connection UK Ltd South Marlands Itching eld, Horsham West Sussex RH13 0NN The United Kingdom Tel.: Lengyelország Ján Bošnovi Narodowe Centrum Turystyki S owackiej ul. Krakowskie Przedmie cie 13 pok. 17, (budynek hotelu Europejski) Warszawa Polska Tel. /Fax: +48/22/ Ausztria Daniel Luká Slowakische Zentrale für Tourismus Vertretung Österreich Parkring 12 A Wien Österreich Tel.: Fax: Orosz Federáció ubica Alušicová Predstavite stvo Slovackovo Upravlenija po Turizmu Posolstvo Slovackoj Respubliky Ul. J. Fu íka 17-19, Moskva Rossijskaja Federacija Tel.: +7/495/ Fax: +7/495/ Magyarország Dipl. Ing. So a Jelínková képviselet vezet Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Rákoczi út 15 H 1088 Budapest Magyarország Tel.: Fax: Mobil: Szerz : Szlovák idegenforgalmi hivatal (Slovenská agentúra pre cestovný ruch) Projektmenedzser: Karolína Parobeková, SACR Szövegek: M.C. Triton, spol. s r.o. Praha, Accelerate, s.r.o. Bratislava Fényképek: Robert Buga, Bratislava, SACR, Slovakia.travel Gra ka: Hybská Michaela, Zvolen Nyomtatás: Slovenská Gra a, a.s. Bratislava Projektkoordinátor: Cortes, Smith & Co. Slovakia, s.r.o. Bratislava XI/2008 Ennek füzetnek a kiadását a Európai Unió pénzügyileg támogatta

39 Kis Nagy Ország

40

Óvárosháza Szent Márton székesegyház Miháli-kapu

Óvárosháza Szent Márton székesegyház Miháli-kapu S z l o v á k i a Szlovákiának vannak magas bércei, kiváló termőföldjei, nagy folyói és fürge patakjai. Körülvesz a dicső történelem és lüktet a modern élet. A természeti szépségek nyugalmát kiegészítik

Részletesebben

ARLANGOK SZLOVÁKIÁBAN EURÓPAI UNIÓ

ARLANGOK SZLOVÁKIÁBAN EURÓPAI UNIÓ B ARLANGOK SZLOVÁKIÁBAN EURÓPAI UNIÓ A SZLOVÁKIAI BARLANGOK IGAZI VILÁGUNIKUMOK Nagyon kevés olyan ország van a világon, amely a változatos karsztjelenségek olyan színes palettájával dicsekedhet, mint

Részletesebben

A legszebb helyek Szlovákiában www.slovakia.travel

A legszebb helyek Szlovákiában www.slovakia.travel A legszebb helyek Szlovákiában www.slovakia.travel KRAKÓW Szlovák Köztársaság PL CZ ŽILINA Szlovákia bemutatása POPRAD PREŠOV TRENČÍN Megalakulás ideje: 1993. január 1. Terület: 49 035 km 2 Lakosok száma:

Részletesebben

Az UNESCO világörökség kincsei. www.slovakia.travel

Az UNESCO világörökség kincsei. www.slovakia.travel Az UNESCO világörökség kincsei www.slovakia.travel Természeti és kulturális műemlékek az UNESCO Világörökségi Listáján VLKOLÍNEC (VLKOLINEC) LEŠTINY (LESTIN) TVRDOŠÍN (TURDOSSIN) HRONSEK (GARAMSZEG) BANSKÁ

Részletesebben

Kataszteri térképek a szlovák állami levéltárakban és speciális intézményekben

Kataszteri térképek a szlovák állami levéltárakban és speciális intézményekben Kataszteri térképek a szlovák állami levéltárakban és speciális intézményekben Novák Veronika Pozsonyi Állami Levéltár 2010. június 17.-18. Bevezetés: - az első kataszteri térképeket a mai Szlovákia területéről

Részletesebben

Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete Rákoczi út 15, H 1088 Budapest, Magyarország

Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete Rákoczi út 15, H 1088 Budapest, Magyarország SZLOVÁKIA Szlovák Köztársaság (Slovenská republika) Függetlenség: 1993. január 1. Politikai rendszer: parlamentáris demokrácia Népesség: 5 447 502 Terület: 49 035 km² Főváros : Pozsony (Bratislava) Szomszédos

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

SZLOVÁK MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR. Tanszéke

SZLOVÁK MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR. Tanszéke SZLOVÁK MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR Peter Paulík Vasbeton Szerkezetek és Hidak Tanszéke Hídállomány statisztikája Jelenleg Szlovákián kb. 23000 híd van nyilvántartva. Gyalogos hidak 14% Hidak a III.

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

- A hotel területén. - Turizmus

- A hotel területén. - Turizmus - A hotel területén A Panoráma Hotel területén a következő szabadidős tevékenységek aktív végzése lehetséges: fitnesz, úszás, tenisz, futball, lábfoci, kosárlabda, strandröplabda, tollaslabda, pentaque,

Részletesebben

A szlovák és a magyar határmenti régió a Duna két oldalán

A szlovák és a magyar határmenti régió a Duna két oldalán A szlovák és a magyar határmenti régió a Duna két oldalán A szlovák-magyar határmenti partnerség (EURES-T) régiónak vizsgálatára irányuló megvalósíthatósági tanulmány Készítette a Kopint-Datorg Zrt. munkacsoportja

Részletesebben

JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK MINDENKINEK! II. forduló JÓ VERSENYZÉST KÍVÁNUNK MINDENKINEK! KERESZTREJTVÉNY Z S I G R A 1. R Á K Ó C Z I F E R E N C 2. S Z E P E S H E L Y 3. S Z A P O L Y A I 4. S Z E P E S C S Ü T Ö R T Ö K 5. L Ő C S E 6. T

Részletesebben

VÁRAK, VÁRKASTÉLYOK, SZLOVÁKIÁBAN KASTÉLYOK EURÓPAI UNIÓ

VÁRAK, VÁRKASTÉLYOK, SZLOVÁKIÁBAN KASTÉLYOK EURÓPAI UNIÓ VÁRAK, VÁRKASTÉLYOK, KASTÉLYOK SZLOVÁKIÁBAN EURÓPAI UNIÓ A POZSONYI VÁR A BAJMÓCI VÁR BETLÉR SZLOVÁKIA A KULTURÁLIS KINCSEK ORSZÁGA AZ ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK MINDEN ORSZÁG LEGFŐBB ÉRTÉKEI, KINCSEI KÖZÉ TARTOZNAK.

Részletesebben

Nagyvisnyó Sporttábor

Nagyvisnyó Sporttábor Nagyvisnyó Sporttábor Augusztus 17. Indulás: I. csoport 9.00 II. csoport 10.30 Tisza tavi hajókirándulás-poroszló Közös túra a Dédesi várromhoz 5 600 m (oda-vissza) kb. 2,5 óra Augusztus 18. A túra hossza:

Részletesebben

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Dömötör Gábor Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Európa nagy építészei közül valaki azt mondta: Ahol a homlokzatokról hullik a vakolat, az utcák pedig elhanyagoltak,

Részletesebben

Természeti viszonyok

Természeti viszonyok Természeti viszonyok Felszín szempontjából Csallóköz folyami hordalékokkal feltöltött síkság. A regionális magasságkülönbségek nem nagyobbak 0,5-0,8-3,00 m-nél. Egész Csallóköz felszíne mérsékelten lejt

Részletesebben

JANUÁR. A rendezvény típusa: sportrendezvény Helyszín: Oslany, Motoršport Aréna Beckert Kapcsolat: www.autoslide.sk, www.mmi.sk

JANUÁR. A rendezvény típusa: sportrendezvény Helyszín: Oslany, Motoršport Aréna Beckert Kapcsolat: www.autoslide.sk, www.mmi.sk JANUÁR 2016. január 10. AUTOSLIDE 2016 Mindenütt érezhető energia, adrenalinnal, benzingőzzel telített levegő, fülsértő motorzaj, por és hó a kerekek alatt. A felturbózott négykerekű táltosok volánja mögött

Részletesebben

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY

MENEDÉK. Me nedék a Borszék feletti Bükk-havason HELY A HELY A Keleti-Kárpátok havasainak a Gyergyói-, a Besztercei-, és a Kelemen-havasok ölelésében levő Borszék immár jó két évszázada Erdély egyik legszebb és méltán híres Európa szerte híres települése.

Részletesebben

Határtalanul! Az áprilisi találkozás alkalmával, a gútaiak megérkezését követően közösen bejártuk Ráckeve nevezetességeit.

Határtalanul! Az áprilisi találkozás alkalmával, a gútaiak megérkezését követően közösen bejártuk Ráckeve nevezetességeit. Határtalanul! Az Ady Endre Gimnázium 2012 ben pályázatott nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által hirdetett Határtalanul! program gimnáziumok közötti együttműködésben megvalósuló programjára.

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente A magyarországi lengyel emlékhelyeket bejárva 2014-ben hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarba, valamint az Ipolymentére látogatunk el. Olyan

Részletesebben

Marosvásárhely Segesvár

Marosvásárhely Segesvár 1 MAROS MEGYE Maros megye Közép-Románia északi részén fekszik, felülete 6.696 km² (az ország összfelületének 2,8%-át teszi ki). Lakossága 584.089 fős, ebből 309.192 városokban él. A Kárpát-medencében elterülő

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

Szlovákia településszerkezete a 21. században 1

Szlovákia településszerkezete a 21. században 1 Szlovákia településszerkezete a 21. században 1 Horeczki Réka Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete Absztrakt A kutatásom célja, hogy

Részletesebben

A GAZDASÁGI FOLYAMATOK ALAKULÁSA A SZLOVÁKIAI HATÁR MENTI RÉGIÓBAN BARA ZOLTÁN KEMPELEN INTÉZET

A GAZDASÁGI FOLYAMATOK ALAKULÁSA A SZLOVÁKIAI HATÁR MENTI RÉGIÓBAN BARA ZOLTÁN KEMPELEN INTÉZET A GAZDASÁGI FOLYAMATOK ALAKULÁSA A SZLOVÁKIAI HATÁR MENTI RÉGIÓBAN BARA ZOLTÁN KEMPELEN INTÉZET TARTALOM Makrogazdasági folyamatok Szlovákiában 2008-2014 Gazdasági különbségek a határrégió szlovákiai oldalán

Részletesebben

FELHÍVÁS. a Miskolc-Tapolca, Garas Sámuel sétányon épülő négycsillagos szálloda értékesítésére, befektető partner keresésére

FELHÍVÁS. a Miskolc-Tapolca, Garas Sámuel sétányon épülő négycsillagos szálloda értékesítésére, befektető partner keresésére FELHÍVÁS a Miskolc-Tapolca, Garas Sámuel sétányon épülő négycsillagos szálloda értékesítésére, befektető partner keresésére Befektetési lehetőség a Miskolc- Tapolcai Barlang- és Gyógyfürdő vonzásában!

Részletesebben

Magyarország vízrajza

Magyarország vízrajza Magyarország vízrajza Magyarország felszíni vízkészletének 90%- át a szomszéd országokból érkező folyók hozzák hazánk területére. A behozatal kedvezőtlen hatása, hogy a vizekkel együtt jelentős mennyiségű

Részletesebben

Február. Március. Program: Időpont: Részvételi díj: Április. Program: Időpont: Részvételi díj:

Február. Március. Program: Időpont: Részvételi díj: Április. Program: Időpont: Részvételi díj: Február Velencei karnevál NON-STOP Február 21-23. 16500 Ft/fő Velencei karnevál & Trieszt Február 21-23. 29900 Ft/fő Velencei karnevál Február 21-23. 35900 Ft/fő Velencei karnevál Február 28-Március 3.

Részletesebben

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VÍZ MELLETTI RELAX Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VíZ MELLETTI relax Zemplínska šírava A Zemplínska šírava az Oravska priehrada után a második legnagyobb vízfelület Szlovákiában,

Részletesebben

Nagymegyeri Csigák Turista Klub Nagymegyer PROGRAMOK - TÚRÁK 2016

Nagymegyeri Csigák Turista Klub Nagymegyer PROGRAMOK - TÚRÁK 2016 Nagymegyeri Csigák Turista Klub Nagymegyer PROGRAMOK - TÚRÁK 2016 2 Bemutatkozás. Turisztikai klubunk 35 éve alakult, mint a helyi Dynamo sportszervezet egyik szakosztálya. Olyan emberek alapították, akik

Részletesebben

A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN

A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN A VULKANITOK SZEREPE A VÖLGYHÁLÓZAT KIALAKULÁSÁBAN A BÜKKALJÁN Vágó János PhD hallgató, Miskolci Egyetem, Természetföldrajz-Környezettan Tanszék 1. A Bükkalja miocén kori vulkáni képződményei A Bükkalja

Részletesebben

CSEHORSZÁG A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT.

CSEHORSZÁG A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. A HÓNAP KÜLDO ORSZÁGA RENDEZVÉNYSOROZAT CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA PREZENTÁCIÓJA CSEHORSZÁG KISS KORNÉLIA KUTATÁSI IGAZGATÓ MAGYAR TURIZMUS ZRT. CSEHORSZÁG Területe: 78 866 km 2 Lakosainak száma: 1,2 millió

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA MŰSZAKI FAKULTÁS

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA MŰSZAKI FAKULTÁS EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA MŰSZAKI FAKULTÁS Heves megye, illetve Füzesabony természetföldrajzi és vízrajzi adottságai, legfontosabb vízgazdálkodási problémái Készítette: Úri Zoltán Építőmérnök hallgató 1.évfolyam

Részletesebben

Déry Attila: Szepességi kéthajós templomok. Szepességi kéthajós templomok

Déry Attila: Szepességi kéthajós templomok. Szepességi kéthajós templomok Déry Attila: Szepességi kéthajós templomok 01 A Szepesség története. Elnevezés, kialakulás, bevándorlás Hospes saxones de Sepces. A bányavárosok. A Szepesség szerepe a magyar városiasodásban. A bányavárosok

Részletesebben

EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések. Kutatási jelentés

EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések. Kutatási jelentés EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések Kutatási jelentés Szombathely, 2005 EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések Kutatási jelentés A WESTPA EU régió

Részletesebben

Adminisztratív alkalmazott, referens Adminisztráció

Adminisztratív alkalmazott, referens Adminisztráció Adminisztratív alkalmazott, referens Adminisztráció COPYRIGHT 2010 PROFESIA Tartalom Nyitólap A teljes minta struktúrája Eredmények Általános Iskolai végzettség szerint Régió szerint Pozícióban elért szakmai

Részletesebben

CÍM: Előterjesztés a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről

CÍM: Előterjesztés a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről Önkormányzata Sopron Megyei Jogú Város (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40889/2008. CÍM: Előterjesztés a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről Előterjesztő: Dr. Fodor Tamás polgármester

Részletesebben

Dél-Csehország (Morvaország) 2015. Sör/kult/túra

Dél-Csehország (Morvaország) 2015. Sör/kult/túra Dél-Csehország (Morvaország) 2015. Sör/kult/túra Augusztus 20. csütörtök Miskolc - Zólyom - Uherský Brod Brno Zólyom Pusztavár: (kult-túra) Már 24. éve folynak archeológiai feltárások a Zólyom melletti

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ (első munkaváltozat) Készült a Magyar Tudományos Akadémia RKK felkérésére Győr, 2004. Dr. Fekete Mátyás egyetemi

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

Üdülési lehetőség 2016

Üdülési lehetőség 2016 Üdülési lehetőség 2016 Kedves Kollégák! A PSZ Tolna Megyei Szervezete üdülői: 1. 2. 3. 4. 5. Balatonmáriafürdő, Dózsa György u. 95. Óbánya, Fő u. 67. Fadd-Dombori üdülőtelep, Ibolya u. 9. Harkány, Bartók

Részletesebben

Bakony. A fenyőfői ősfenyves. A Cuha-patak völgye

Bakony. A fenyőfői ősfenyves. A Cuha-patak völgye Bakonyi Tájakon Bakony A Bakony hazánk legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb morfológiájú hegysége, amely elnyúló dolomit- platóival, lomha hegyhátaival, meredek vulkáni kúpjaival, hol szelíd, hol

Részletesebben

Herendi templom litofán ablaka

Herendi templom litofán ablaka Herendi Római Katolikus templom Herend, Kossuth Lajos u. 38 TARTALOM: Borító Tartalomjegyzék Bevezető Lokalizáció Az ablak templomba kerülésének története (Hudi József Herend története) Csapváry Károly

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Országtanulmány: Szlovénia Szerzõ: Polgár Judit 1 1. Szlovénia általános jellemzése Szlovénia, Európa egyik legkisebb országa, az Alpok és az Adriai-térség között, Kelet- és Nyugat-Európa találkozásánál

Részletesebben

Technikatörténeti barangolás a Felvidéken

Technikatörténeti barangolás a Felvidéken Technikatörténeti barangolás a Felvidéken A Kossuth Lajos Általános Iskola hetedikes diákjai három napon át ismerkedhettek meg a Felvidék híres településeivel, történelmi látnivalóival, technikai vívmányokkal,

Részletesebben

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál

Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál Annapurna alaptábor gyalogtúra Nepál 1. nap: KATHMANDU A kathmandui repülőtérről a Thamel városrészben lévő hotelünkbe utazunk egy bérelt autóbusszal. Érkezés után átbeszéljük a gyalogtúra részleteit,

Részletesebben

A fesztiválok szerepe a Balaton régió turizmusában. Rosta Sándor

A fesztiválok szerepe a Balaton régió turizmusában. Rosta Sándor A fesztiválok szerepe a Balaton régió turizmusában Rosta Sándor Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság Balatonfüred, 2007. szeptember 26. Kulturális rendezvény, mint turisztikai termék Kiemelkedı

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ Ahol magad is legendára találsz Hajdúszoboszló, mint Legendás Helyszín bemutatása: Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén, a Tiszántúlon fekvő

Részletesebben

T P. Győrzámoly. Véleményezés. Településfejlesztési koncepció. Munkaszám: 13045. 3045/K us

T P. Győrzámoly. Véleményezés. Településfejlesztési koncepció. Munkaszám: 13045. 3045/K us T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 9023 Gyõr, Richter János u. 11.; Tel: 96/418 373; Fax: 96/418 699, E mail: talent_plan@arrabonet.hu;www.talent plan.hu Győrzámoly Településfejlesztési

Részletesebben

Regionális Marketingstratégiát Megalapozó Felmérés Nyugat-Pannon (WESTPA) EU Régió Eredmények Budapest 00. augusztus Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 1.1 Előzmények és célok... 1. Metodika.... Összefoglaló,

Részletesebben

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI 2 A MA GYAR TÖR TÉ NEL MI TÁR SU LAT KI AD VÁ NYAI A kö tet írá sai zöm mel a hu sza dik szá zad idõ sza ká ról szól nak, más részt pe dig át té te le sen ér vel

Részletesebben

Rozsnyói kirándulás- úti beszámoló

Rozsnyói kirándulás- úti beszámoló Rozsnyói kirándulás- úti beszámoló,, Magyarország az egyetlen ország, amely önmagával határos. 2015. március 27-én reggel 8 órakor indultunk a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola elől. Első megállóhelyünk

Részletesebben

Sokáig voltam távol?

Sokáig voltam távol? Sokáig voltam távol? Az olasz lakosság utazási szokásai Kiss Kornélia kutatási igazgató Magyar Turizmus Zrt. Európa hatodik legnépesebb országa Olaszország területe: 301 230 km 2 Lakosainak száma: 58,1

Részletesebben

Budapest Centrum Hostel

Budapest Centrum Hostel Útvonal keresése Budapest Centrum Hostel és Długa 117 között Autóval 979 km, 14 óra 28 perc Budapest Centrum Hostel 1051 Budapest, Nádor St 26 Ezen az útvonalon útdíjat kell fizetni. Ez az útvonal Szlovákia

Részletesebben

158 www.marieclaire.hu. / utazás & gasztro

158 www.marieclaire.hu. / utazás & gasztro 158 www.marieclaire.hu / utazás & gasztro Málta Utazás a lovagok földjére Égbe szökő középkori templomok, félelmet nem ismerő lovagok palotái, élő történelem és megunhatatlan, ínycsiklandó konyha. Ez mind

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

A BORÁSZAT, MINT TURISZTIKAI LEHETŐSÉG A RÉGIÓ SZÁMÁRA. Győrffy Zoltán bormarketing szakértő VinOliva pr & communication

A BORÁSZAT, MINT TURISZTIKAI LEHETŐSÉG A RÉGIÓ SZÁMÁRA. Győrffy Zoltán bormarketing szakértő VinOliva pr & communication A BORÁSZAT, MINT TURISZTIKAI LEHETŐSÉG A RÉGIÓ SZÁMÁRA Győrffy Zoltán bormarketing szakértő VinOliva pr & communication BOR, TURIZMUS, VÁLLALKOZÁS BOR, TURIZMUS, VÁLLALKOZÁS BOR A bor helyzete ma a világban

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32 Telefon: (96) 500-000 Fax: (96) 315-342 E-mail: titkarsag@eduvizig.hu Web: www.eduvizig.hu JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG 1-5

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra kilencedik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel Érkezés Tel Avivba a Barátság Hét kezdete előtt szállás lehetőségek Hotelek Tel Avivban: City Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 100 $ / fő Metropolitan Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 90 $ / fő Imperial

Részletesebben

A Duna mente örökségi potenciálja

A Duna mente örökségi potenciálja A Duna mente örökségi potenciálja az EuroVelo 6 kerékpárút a Duna mentén (Rajka Budapest) régészeti szempontból Jövőkép a Duna mentén, Rajka Budapest workshop 2014. május 30. Újlaki Zsuzsánna főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország 2013. július 12-14. Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A 3

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (V. 27.) rendelete a város jelképeiről

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (V. 27.) rendelete a város jelképeiről Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (V. 27.) rendelete a város jelképeiről Tolna Város Önkormányzata a Magyar Köztársaság Alkotmányának 44/A. (1) bekezdése f.) pontjában foglalt eredeti

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 2.sz.MELLÉKLET EUROPE - Best practice áttekintés Kijelöltünk 4 régiót, hogy Erdélyt, Kovászna megyét összehasonlítsuk velük mindegyik közülük hasonló imázzsal

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.)

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Ebben az évben a külföldi bibliatáborunkat Észak-Olaszországban szervezzük meg. Táborunk során

Részletesebben

Tervezettájékoztató Rendezvény

Tervezettájékoztató Rendezvény Tervezettájékoztató Rendezvény EREG - Eigenständige Regionalentwicklung im Donauraum östlich von Wien. Mi az EREG Az EREG az önálló határmenti regionáis fejlödést jelzi. Az EREG támogatja és erõsíti a

Részletesebben

Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2014-2020

Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2014-2020 1 Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2014-2020 TERVEZET A Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlése a 11/2016. (I. 28.) számú határozattal egyhangúlag

Részletesebben

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit A feladat leírása Készítse el a Forrás Hotel Komárom ingatlan értékelési szakvéleményét. Ismertesse

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA Készült a Veszprém megye fejlesztésének megalapozása a 2014-2020 közötti időszakra című, ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0011 azonosítószámú projekt keretében a Veszprém Megyei Önkormányzat megbízásából VESZPRÉM

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Exforge 5 mg/160 mg filmtabletta amlodipin/valzartán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Exforge 5 mg/160 mg filmtabletta amlodipin/valzartán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Exforge 5 mg/160 mg filmtabletta amlodipin/valzartán Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely

Részletesebben

magastátra SZLOVÁKIA a hely, ahol kikapcsolódhat EURÓPAI ÚNIÓ

magastátra SZLOVÁKIA a hely, ahol kikapcsolódhat EURÓPAI ÚNIÓ magastátra a SZLOVÁKIA a hely, ahol kikapcsolódhat EURÓPAI ÚNIÓ A Magas-Tátra hegysége www.tatry.sk A Poprádi-tó melletti turistaház a magas-tátra várja önöket Magas-tátrai leg -ek Kevés olyan ország van

Részletesebben

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria)

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.1 3.1 Víz- és hulladékgazdálkodás Burgenlandban Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) A terület hidrográfiai viszonyai és vízhálózata Burgenland

Részletesebben

1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban, térségi kapcsolatok

1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban, térségi kapcsolatok 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ Az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) középtávra (a 2015-2020 közötti időszakra) határozza meg egy község fejlesztésének főbb irányait, és konkrét lépéseit az önkormányzat

Részletesebben

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára.

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára. 1 Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára. Európa kék szalagja a Duna A Duna a németországi Fekete-erdőben

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Országos Urbanisztikai Konferencia 2013

Országos Urbanisztikai Konferencia 2013 POLICENTRIKUS VÁROSHÁLÓZATI CSOMÓPONTOK, TÖBBPÓLUSÚ FUNKCIONÁLIS VÁROSTÉRSÉGEK Országos Urbanisztikai Konferencia 2013 VÁROS TEAMPANNON KFT. 2013. A POLICENTRIKUSSÁG ÖSZTÖNZÉSE HÁTTERÉBEN ÁLLÓ AXIÓMÁK

Részletesebben

Felvidék Magyarország Románia

Felvidék Magyarország Románia Csoportvezetés Szllovákiia Magyarország Romániia B e m u t a t k o z á s Szeretnénk Önöket a vendégeink között üdvözölni. Hozza családját, barátait, munkatársait és kapcsolódjon ki! Az idegenvezetéssel

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 12-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 12-ei ülésére ELŐTERJESZTÉS Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 12-ei ülésére Tárgy: Beszámoló a Zirc Kistérség Többcélú Társulása Tanács munkájáról Előadó: Fiskál János polgármester Az előterjesztés

Részletesebben

Nepáli körutazás. (szállás: lodge, 2 éj, ellátás: reggeli)

Nepáli körutazás. (szállás: lodge, 2 éj, ellátás: reggeli) Nepáli körutazás 1. nap: KATHMANDU Kathmandu repülőteréről bérelt autóbusszal utazunk szállásunkra, a Thamel városrészbe. Szobáink elfoglalása után belevethetjük magunkat Kathmandu turista negyedének nyüzsgésébe,

Részletesebben

LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

Magas-Tátra: a természet remekműve

Magas-Tátra: a természet remekműve 2009 május 23. Flag 1 Értékelés kiválasztása nincs Give Magas-Tátra: értékelve a természet Mérték Még 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A városi életből kiábrándult pihenni vágyónak nem kell sokáig keresnie és nem kell

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG Sásdi kistérség Régió: Dél-Dunántúl Megye: Baranya A Sásdi kistérség az Észak-Zselic, Baranyai-hegyhát, a Völgység természetföldrajzi kistájak találkozásánál fekszik. A kiválasztott települések a Baranyai-hegyháton

Részletesebben

30. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 17., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2047, Ft. Oldal

30. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 17., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2047, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 17., péntek 30. szám Ára: 2047, Ft TARTALOMJEGYZÉK 4/2006. (III. 17.) MNB r. A Bartók Béla születésének 125. évfordulója emlékérme kibocsá

Részletesebben

IV. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2007. október 5-14. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului

IV. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2007. október 5-14. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului IV. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2007. október 5-14. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A

Részletesebben

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16.

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. Gyergyószentmiklós-Gura Humurului Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A trianoni

Részletesebben

A MEGYERENDSZER SZLOVÁKIÁBAN A XX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN ERIK ŠTENPIEN

A MEGYERENDSZER SZLOVÁKIÁBAN A XX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN ERIK ŠTENPIEN Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVIII. (2010). pp. 103-110 A MEGYERENDSZER SZLOVÁKIÁBAN A XX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN ERIK ŠTENPIEN A megyerendszer a magyar és szlovák nemzeti államok közös vonásai

Részletesebben

Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft

Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft A feldolgozott interjúk alapján készült áttekintő értékelő tanulmány Készült: A szlovák-magyar határmenti migráció/slovensko-maďarská pohraničná migrácia HUSK 1101/1.2.1/0171 számú projekt keretében a

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email. Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.hu M E G H Í V Ó Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

TSZ:BÚ-15/2008. Szerencs város úthálózatának forgalomszabályozási terv / 2008. évi felülvizsgálat és terv / Sárospatak, 2008.

TSZ:BÚ-15/2008. Szerencs város úthálózatának forgalomszabályozási terv / 2008. évi felülvizsgálat és terv / Sárospatak, 2008. TSZ:BÚ-15/2008 Szerencs város úthálózatának forgalomszabályozási terv / 2008. évi felülvizsgálat és terv / Sárospatak, 2008. december TSZ:BÚ-15/2008 KÜLZETLAP Szerencs város úthálózatának forgalomszabályozási

Részletesebben

Genf felfedezése: KINCSVADÁSZAT

Genf felfedezése: KINCSVADÁSZAT Genf felfedezése: KINCSVADÁSZAT Genf felfedezése: KINCSVADÁSZAT A nagy felbontású! 1. A törött lábú széket valami ellen való tiltakozás szimbólumaként készítették. Mi ellen tiltakoztak? 1. A törött lábú

Részletesebben

UNESCO műemlékek. www.slovakia.travel

UNESCO műemlékek. www.slovakia.travel UNESCO műemlékek www.slovakia.travel www.slovakia.travel Szlovákia Bemutatása Kulturális műemlékek UNESCO Természeti műemlékek UNESCO Kerületi székhely Nemzetközi repülőtér Főút Autópálya Természeti és

Részletesebben

K I V O N A T. A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepció tárgyában:

K I V O N A T. A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepció tárgyában: Szám: 2/2013. K I V O N A T a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. február 15-i ülésének jegyzőkönyvéből A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza. A tételhez

Részletesebben

A DUDVÁG KISTÉRSÉG BEMUTATÓJA. - Horváth Judit -

A DUDVÁG KISTÉRSÉG BEMUTATÓJA. - Horváth Judit - A DUDVÁG KISTÉRSÉG BEMUTATÓJA - Horváth Judit - - Történelmi áttekintés, - Szlovákia adminisztratív felosztása, - Kistérség és Diószeg városának bemutatása, - Kistérség és Diószeg városának turisztikai

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben