controller books Online webshop: Legyél Te is profi! Cubase 5 Logic Pro kérdés 100 válasz Ableton Live

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "controller books Online webshop: www.controllerbooks.hu Legyél Te is profi! Cubase 5 Logic Pro 9 100 kérdés 100 válasz Ableton Live"

Átírás

1

2 Elektronikus zenekészítésrôl magyarul controller books Legyél Te is profi! Cubase 5 Kezdôtôl a profi szintig Logic Pro 9 Zenekészítés profi szinten 100 kérdés 100 válasz a számítógépes zenélésrôl Ableton Live Kézikönyv + tippek és trükkök Online webshop:

3 Kedves Olvasó! Köszöntelek az audiozóna magazin 2011-es tavaszi/nyári számának olvasói között. Ezen számunkban is sok-sok újdonságot szeretnénk a figyelmedbe ajánlani. A gitárrajongók számára a Marshall, Vox és G-Lab termékek mellett ezúttal a KORG legújabb pitchclip csiptetős hangolóját ajánlom figyelembe. A billenytűsöknek pedig több KORG kiválósággal igyekeztünk kedvezni, köztük a Korg Pa sorozat új termékével a Pa3Xszel és egy igazi zenei munkaállomással, a KORG Kronos-szal. Az Audio- Technica termékei közül olvashatsz az ATH-PRO5 belépő kategóriás profi és a PRO700 csúcskategóriás DJ fejhallgatók megújított változatáról, a PRO5MK2-ről és a PRO700MK2-ről. A mikrofonokat a 20-as széria két új mikrofonja, az AT2031-es kismembrános szivar mikrofon és az AT2022 sztereó hangtér mikrofon képviseli. Bemutatkozik még az idei frankfurti Musikmesse-n debütált új Allen&Heath keverőpult, a GS-R24 és a Genelec legújabb háromutas közeltéri aktív stúdió monitorja, a 8260A. Az újdonságokon túl hírt adunk az idén is nagy sikert aratott ELTE Zenekarok Fesztiváljáról, a tavaly év végén cégünk közreműködésével megrendezett Zenészek a muzsikálásért segélykoncertről, a Fonogram idei díjkiosztóján a hozzánk közel álló művészek szerepléséről, de az is kiderül, hogyan kerültünk kapcsolatba a világraszóló hercegi esküvővel. Szemezgetőnkben pedig bemutatjuk, miként szerepeltek installációink a Való Világban és az áprilisban megnyílt RaM Colosseumban. Művészeink közül az audiozóna tavaszi/nyári számában Éliás Jr-ról, Bársony Bálintról, a Hot Jazz Bandes Bényei Tamásról, a For Notes-os Cseh Lászlóról, a Firkin Zenekarról, és a nemrégen, a Facebook-os rajongói által meglepett Vastag Csabáról olvashattok. Bízom benne, hogy témáink elnyerik a tetszésedet. Kellemes kikapcsolódást kívánok! Üdvözlettel: Máté Gyárfás főszerkesztő Főszerkesztő: Máté Gyárfás Munkatársak:Fábián Zoltán, Hajdu Zoltán, Hajma Péter, Hanuska Gábor, Kányási István, Sólyom Tamás, Vályi Zoltán, Varga Krisztián, Zöld Zsolt Kiadó: Audmax Hangtechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Budapest, Fogadó u. 3 Tel.: Tördelés, layout: Máté Gyárfás, Orbai Gábor Olvasószerkesztő: Balog László Címlapfotó: Rákoskerti László (www.rakoskerti.hu)

4 Hírek Drága!? - Nem, csak sok pénzbe kerül! Hercegi esküvő Audio-Technica mikrofonokkal Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére 180 országban, 2 milliárd tévénéző volt kíváncsi. Az előkészületeket az egész világ nagy érdeklődéssel követte nyomon az elmúlt hetekben, s ez a figyelem a ceremónia napján sem hagyott alább. A számos feladat mellett, még az év elején, a hercegi esküvő egyik fontos helyszínén, a londoni Westminster Apátságban harminckét darab Audio-Technica mikrofon is beszerelésre került az épület legfontosabb pontjain. A mikrofonok helyét érintőképernyő mutatja az épület alaprajzán. Az Audio-Technica ES935ML mikrofonok lokálisan és távolról, az érintőképernyős vezérléssel be- illetve kikapcsolhatóak. Ezen mikrofonokon túl, az oltárnál további Audio-Technica U851R mikrofonok dolgoztak azon, hogy minden fontos szót tisztán halljon mindenki, aki kíváncsi volt az év legnagyobb figyelemmel kísért eseményére. Drága akkor lenne, ha nem érné meg az árát! idézet egy legendás gitár blogger, HiZ tollából. Igen, a jó dolgok általában sok pénzbe kerülnek, a még jobbak pedig még többe. Na, de micsoda különbség! Ezek, és sok minden más is eszünkbe jutott annak kapcsán, hogy a magazinunk téli számában is bemutatott Garry LightGear basszuskombó Frankfurtban is sikert aratott. A szuperkönnyű basszuskombó, ami ősszel már a Hangfoglalás kiállításon lehengerelte a hazai hozzáértő közönséget, most Frankfurtban, Európa legnagyobb zenei seregszemléjén, a Musikmessen aratott. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világ zenei életének meghatározó basszusgitárosai próbálgatták leesett állal a Garry és Blasius közös standján az 500W-os, ám csak 17kg-os kombót. Aztán hozzárakták a 15 -os, szintén 500W-os kiegészítő mélyládát is, mire a szemközti standon leestek a hangolók a polcról! 4.

5 Hírek Sikerrel zárult minden idők legnagyobb ELTE Zenekarok Fesztiválja Az ország legtöbb zenekari tehetségkutatója is megirigyelheti azt a nevezői számot, amit idén, az ELTE Zenekarok Fesztiválján (EZF) tapasztaltak a szervezők. Az évről évre egyre sikeresebb és egyre nagyobb fesztiválra idén hatvannégy zenekar jelentkezett, melyből hatan juthattak a szakmai zsűri elé. A versenyre olyan zenekarok jelentkezhettek, akiknek tagjai kötődtek vagy kötődnek az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemhez. Az EZF elődjét három éve szerveztük meg először az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában. Ekkor még vetélkedő nem volt, kizárólag az egyetemhez köthető zenekarok adtak koncerteket ben jött először az ötlet, hogy egy vetélkedőt is szervezzünk, melynek a nyereménye az évi Lágymányosi Eötvös Napokon való részvétel volt. Húsz csapatból öten kaptak fellépési lehetőséget. jegyzi meg Juhász László, az EZF egyik főszervezője ben a nézők a sör mellé járó szavazócédulával juttatták a döntőbe az öt legjobban szereplő zenekart. A sikeres, jó irányt mutató kezdetek után, idén úgy döntöttek a szervezők, hogy egy még nagyobb fesztivált hoznak létre, magas értékű nyereményekkel, szakmai zsűrivel. Az előselejtezőket követően a döntőbe jutott öt csapatot a kiállás, a hangulat, a zene minősége és a csapatok tehetsége alapján értékelte a szakmai zsűri. Dr. Seifert Tibor, az ELTE kollégiumi főigazgatója; Ónodi Ferenc, az EZF megálmodója; az Animal Cannibals formáció tagjai; Walkó Csaba és Behnam Lofti, a Compact Disco tagjai; Orbán Balázs az EFOTT programvezetője és Zöld Zsolt az Audmax Kft., valamint Audio-Technica Central Europe képviseletében ítélték oda a fődíjat. A győztes Derültégből névre keresztelt zenekar egy Audio-Technica mikrofonkészletet nyert, mely 1 db ATW-3141B kéziadós vezetéknélküli szettet, 1 db ATM250-es dinamikus lábdobmikrofont és 2 db ATM450-es kondenzátor hangszermikrofont tartalmazott. A fiatal csapat régi és jelenlegi ELTÉ-s hallgatókból vegyesen állt össze, akik kiváló zenészek és muzsikájukkal, hangulatos bulijukkal hamar magukra irányították a figyelmet. A srácok tudatosan indultak neki a versenynek, előzetesen utánanézve az Audio-Technica termékeket rejtő főnyereménynek, célba véve a legjobb helyezést. Juhász László az idei sikert és a nevezők magas jelentkezési számát elsősorban az értékes nyereményeknek tulajdonítja. A főszervező, aki a fesztivál hangtechnikai hátterének biztosítója is egyben, maga is előszeretettel használja, büszke tulajdonosként az Audio-Technica mikrofonjait. Laci: Lemezlovasként az AE6100-as dinamikus mikrofont használok. Szeretem magam hallani a pultban, és a kapszula, ami ebben a mikrofonban van, adja vissza a legjobban, amit valóban hallani szeretnék. Konferanszié és hasonló jellegű fellépésekhez ATW- 3141B-t használok. Nagyon tetszik a fémházas megoldás, a vékony kivitel, és hogy egy nagyon megbízható termékről van szó. 5.

6 Segítettünk a lelki újjáépítésben A november már messze van ugyan, de a tavaszi/nyári számunkban semmiképpen sem szaladhatunk el egy olyan esemény mellett, melyet egy sajnálatos katasztrófa károsultjainak megsegítésére hoztak létre, cégünk kiemelt támogatása és ötlete alapján, még tavaly év végén. Engedjék meg, hogy visszaszaladjunk az időben. Igényes zene, kellemes, meghitt, már-már a karácsonyt idéző hangulat, egy jól sikerült segélykoncert. Talán így jellemezhetnénk a legjobban az Audmax Kft, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és a Budafok Big Band által megrendezett Zenészek a muzsikálásért segélykoncertet, melynek november 26-án a Klauzál Ház adott otthont. A koncert a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásával kezdődött. A gyerekek meghitt, nyugalmat árasztó elődadása méltó kezdete volt az estének, mely egy igen fontos céllal jött létre október 4-én, Magyarországon valami olyan történt, amit a katasztrófafilmekben sem szívesen nézünk. Mintegy hétszázezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka melletti Kolontár és Devecser településeket, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának a fala átszakadt. Házukat, javaikat féltő tehetetlen emberek kerültek az utcára. Segíteni nem tudtak, mert a tűzoltók nem engedték őket a maró anyag közelébe. A rohammentők egymást érték a faluban, százak vesztették el nem csak az otthonukat, hanem mindenüket. A zúduló hírek hallatán egy ország mozdult meg, hogy segítsen az ott élő embereknek. Nem volt kérdés: segíteni kell mindenkinek, erejéhez mérten, ahogy csak tud. Így jött a gondolat az Audmax Kft. részéről is, hogy egy olyan területet támogatva a segítők sorába álljon, mely nagy valószínűséggel a legutolsó lenne a felajánlásokból támogatást kapók között. A cél a Devecseri Zeneiskola újraindításának támogatása lett, hiszen ők maguk jelentős szerepet tölthetnek így be a településen és a környékben élő emberek lelki újjáépítésében, melyre legalább akkora szükség van, mint a fizikai segítségnyújtásra. Az Audmax Kft., mint főtámogató cég a bevételt megduplázva, hangszerrel és hangtechnikai eszközökkel kívánta az újraindulást támogatni. Köztük KORG digitális zongorával, Allen&Heath keverőerősítővel és Audio-Technica mikrofonokkal, melyek az iskola mindennapjaiban és szervezett eseményein is sokat számítanak. A koncerten a Magyar Rádió Gyermekkórusa után, az eseményt követő két napos országos Big Band Találkozó két szereplője, a Budafok Big Band és az All Stars Big Band KRSKO mellett olyan hazai népszerű művészek vendégszereplése tette feledhetetlenné az estét, mint Harcsa Veronika, Szeverényi Mátyás, László Attila, Éliás Junior, Kuzbelt Péter vagy Bolyki Balázs. 6.

7 Április tizenötödikén nyitotta meg kapuit a főváros első élményszínháza, a RaM Colosseum. A XIII. kerületi Kárpát utcában, az Árpádhíd közelében épült fel a modern komplexum, amely, többek között, az ExperiDance produkciónak ad új otthont. A társulat Forrás című előadásával nyitották meg a rendezvényközpontot, amelynek repertoárján az ExperiDance nyolc nagysikerű előadása mellett olyan világhírű, cirkuszi- és élményszínházi produkciókat is találunk, mint a Cirque Mechanics, vagy az Örökség Grúz Tánc Színház. A kerületi önkormányzat forrásaiból megvalósuló RaM épületkomplexum zöldmezős, hiánypótló beruházásként jött létre, melynek egyedi formáját Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építészmester tervező teamje adta. A Hélia Szálló mellett található rendezvényközpont multifunkcionális nagytermének fővárosi szinten is kuriózuma a hidraulikával működtetett, egymástól eltolható szintekre osztott nézőtér, amely több mint 600 néző befogadására alkalmas, de igény szerint hatalmas bálteremmé is alakítható. Az épületben étterem, és óriási parkoló is található. Hangot adtunk... Az intézmény komplett színpadtechnológiájának kialakítását komoly tervezés előzte meg, idomulva az ExperiDance produkció társulatához. Hangtechnikailag elsősorban zenei produkciók magas minőségű kiszolgálására kellett eszközparkot tervezni. Az Audmax csapataként elsősorban Kupcsik Bertalan, az ExperiDance vezető hangmérnökének tapasztalataira támaszkodtunk. Amik szempontok voltak: - a nézőtér egyenletes lesugárzása - nemzetközileg elfogadott hangrendszer - nagy hangnyomás - a hosszú analóg kábelek kiváltása, ahol csak lehet - egyszerű, a szakmában elterjedt digitális keverőpult - megbízhatóság Ezen szempontok alapján L-Acoutics hangfalrendszer került telepítésre, KIVA típusú hangfalakkal a Left, Right, Center pozíciókba, KILO kiegészítéssel, SB18 szubbasszus hangfalak gondoskodnak a mélyfrekvenciás hangok sugárzásáról. A nézőtér első pár sorát 8XT hangfalakkal támogattuk meg, színpadi monitorként aktív 108P és 112P hangfalak lettek telepítve. LA4 és LA8 végfokok hajtják a főrendszert, ezek közvetlenül, racken belül csatlakoznak a Yamaha SB168ES egységekre. Ezekkel az Ethersound alapú távoli I/O egységekkel és a túloldalon csatlakoztatott Yamaha M7CL48-ES digitális keverőpulttal sikerül kihagyni a rendszerből a vaskos analóg csoportkábelt és minimalizálni az analóg kábelezést. A komplett rendszer távmenedzselhető, a keverőrendszer és a végfokokba telepített processzorok is elérhetők vezetékesen vagy vezeték nélkül, így akár a színpadon állva is finomhangolható a rendszer.

8 Zenedoboz VASTAG CSABA Álommikrofon a rajongóktól Vastag Csaba, az első hazai X-Faktor győztese, a finálé óta egy percig sem unatkozik. A tehetséges énekes koncertről koncertre jár, készíti első bemutatkozó albumát, és szorgosan munkálkodik első videoklipje előkészületein is. A sürgés-forgás mellett Csaba soha nem feledte el, kiknek köszönheti, hogy ma az egyik legkeresettebb előadó lehet. A rajongók, bármerre is járjon, hatalmas szeretettel és odafigyeléssel hálálják meg azt, hogy rájuk mindig szán időt, de arra soha nem számított, hogy egyszer éppen a rajongói váltják valóra egyik legédesebb álmát. Június 21-én, az egyik budapesti szórakozóhelyen azonban mégis így történt. Az énekes Facebook rajongói közössége hosszas előkészületi munkát követően egy olyan meglepetéssel rukkolt elő, mely Csaba számára örökre feledhetetlen lesz, de kezdjük az elején. Az énekes és az Audio-Technica mikrofonokat forgalmazó Audmax Kft. kapcsolata néhány évvel a tehetségkutató műsort megelőzve kezdődött, amikor Csaba a cég által támogatott Tenkes kapitánya című musicalben működött közre. A műsor előtt is már sok zenés- és színházi produkcióban tevékenykedő és emiatt nagy tapasztalattal rendelkező énekes ekkor találkozott először az Audio-Technica mikrofonjaival. Telt-múlt az idő és a művész jelentkezett a tehetségkutatóba, és a többit már jól ismerjük. Felgyorsultak az események. Eljött a pillanat, amikor Csaba is több más előadóhoz hasonlóan egy saját mikrofont szeretett volna magának, olyat, mely speciálisan illik egyedi hangjához. Fényképen láttam korábban egy japán kislányt, aki éneklés közben egy hófehér mikrofont fogott a kezében, ekkor döntöttem úgy, hogy én is ilyet szeretnék. Régi álmom volt ugyanis egy hófehér, egyedi mikrofon. Utánajártam hol tudnék ilyet beszerezni, és rá kellett döbbennem, hogy ebben a színben nem lehet kapni ilyen mikrofont hazánkban. jegyzi meg Csaba. Így maradt ugyanaz a mikrofon csak feketében. Megkaptam tesztelésre az Audio-Technica AEW-T6100-as mikrofonját és azonnal beleszerettem. Volt lehetőségem több márkát is kipróbálni, de azok közül, amikkel ez idáig találkoztam, ez a mikrofon adja vissza a legjobb színeket, tereket, tartományokat. Mindenkinek meg kell találnia a saját útját és úgy érzem az én stílusomhoz ez áll a legközelebb. folytatja Csaba. Az énekes úgy döntött, meg is vásárolja a mikrofont, de ekkor még nem sejtette, hogy rajongói akcióba lendültek, hogy megakadályozzák e vásárlást. A közösségi oldalon Vastag Csaba rajongói táborából közel százan hazánkból és az országhatárokon túlról úgy döntöttek, megköszönve az énekes feléjük nyújtott figyelmét, meglepik e mikrofonnal és összeadják annak árát. Miután a csapat is megkeresett min- Fotók: Ódor Mátyás 8.

9 ket és megtudtuk, hogy Csaba egy egyedi mikrofonnak örülne a legjobban, azonnal intézkedni kezdtünk, és megszületett egy igazán különleges hófehér mikrofon. A mikrofonra Csaba nevét is rágarvíroztattuk, egy sorral kiegészítve, melyre rápillantva mindig eszébe juthat, kiktől kapta ezen igazán hasznos és értékes ajándékot. (szerk.) AEW-T6100 Azon a bizonyos keddi estén Csaba úgy indult el egy televízió felvételről, hogy egy pesti szórakozóhelyen zártkörű céges rendezvényen kell énekelnie, de meglepetésére ismerős arcok, rajongók fogadták őt. Köztük édesanyjával. Fotó: Rákoskerti László Az énekes a mikrofont átvéve rögtön ki is próbálta azt, és néhány jól ismert slágerrel köszönte meg rajongóinak a nem mindennapi ajándékot. A mikrofon mellé egy különleges használati útmutató is járt, benne a rajongók fényképeivel és egy nagyon kreatív, az énekes életéből kiragadott pillanatokat tartalmazó szöveggel. Az énekes megjegyezte, hogy a mikrofont kizárólag olyan helyeken fogja használni, ahol azt méltón teheti. Ilyen alkalmak a közeljövőben pedig szép számmal lesznek, mert készülő lemezét melyen olyan zeneszerzőkkel dolgozik, mint Berkes Gábor, Szabó Zé vagy Dandó Zoltán élőzenekarral kísért koncertturné keretében 9.

10 Zenedoboz Büszkén dobbant a szívünk az idei Fonogram Gála után A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége és az Előadó-művészi Jogvédő Iroda szervezésében 2011-ben is kiosztották a Fonogram-díjakat. Az igazi zenei értékeket, szerzői és előadói munkákat az Audmax Kft. évek óta örömmel segíti forgalmazott termékeivel. A magyar zenei paletta szép számú képviselője az, akik Audio-Technica, KORG, VOX, Marshall, G-Lab termékeink közül választva valósítják meg napról napra zenei elképzeléseiket és hoznak létre olyan értékeket, melynek eredményeképpen többek között a Fonogram-díj közelébe is kerülhetnek. Az idén a Millenáris Teátrumban megrendezésre került díjátadó gálán büszkén ültünk a szakmai közönség soraiban, látva azokat a díjazottakat, jelölteket vagy fellépőket, akik mindazon túl, hogy felhasználóink, nagyon jó barátaink is. Felsorolni sem könnyű őket, de mi most ezt örömmel megkíséreljük. Díjazottak... A díjazottak között volt az évek óta Marshall gitárerősítőket használó Jani J. Szentkirályi zenekara, a Mobilmánia is, akik Az év hazai hard rock vagy heavy metal albuma kategóriában nyerték el a Fonogram-díjat Az út legyen veled című albumukkal. Az év hazai alternatív albuma kategóriában Harcsa Veronika formációja, a Bin-Jip 2010 szeptemberében elkészült, debütáló Enter című lemeze kapott elismerést. Az Audio-Technica mikrofonokat használó énekesnő hamarosan quartettjével is új albummal jelentkezik, melyen huszadik századi magyar költők verseit dolgozzák fel. A szintén Audio-Technica mikrofonokat használó Fekete-Kovács Kornél számos díja mellé idén a Fonogram-díjat is bezsebelhette Az év hazai jazz albuma kategóriában. A szakmai zsűri Fekete-Kovács Kornél Quintet és Pannon Philharmonic Orchestra felállás Intergo/Grandeur albumát díjazta ben, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett, hazánk egyik legtöbbet foglalkoztatottabb népzenésze, Pál István Szalonna (Audio-Technica) és a magyar gitárprímásként is emlegetett Both Miklós (Marshall, G-Lab, VOX) is közreműködött azon a lemezen, melyet 2011-ben Az év hazai autentikus népzenei albuma kategóriában díjaztak. A Rendhagyó Prímástalálkozó felállás díjazott Prímás parádé című anyaga tíz elismert művész munkáját dicséri. Az év hazai modern pop-rock albuma kategóriában a Kowalsky meg a Vega Ötcsillagos című lemeze kapott díjazást. A csapat hét év siker után új felállásban folytatja, egy nyolctagúra bővült zenekarként. A régi felállásból kivált Jimmy, ChaCha (G-Lab) és Soci egy új zenekar megalapításával új fejezetet nyit a hazai zenei palettán, Los Vegas néven. Az év hazai világzenei albuma Nikola Parov anyaga lett, mely a Tom-Tom Records gondozásában Álomidő néven látott napvilágot. Nikola zenekarának gitárosa, Hámori Máté évek óta VOX és G-Lab felhasználó. Ők voltak azok a művészek, akik 2011-ben otthonukat/próbatermüket/stúdiójukat díszíthetik, egy nem mindennapi ereklyével, a Fonogram-díjjal. Jelöltek... A díjazottakon túl nagy számban voltak azon jelöltek is, akik cégünk eszközeit használják. Ők ugyan nem vehették át a díjat, de e gálán jelöltnek lenni is komoly elismerés. Az év hazai modern pop-rock albuma kategóriában jelölték Anna and The Barbies Gyáva forradalmár című lemezét, melyen Vághy Tamás billentyűs is közreműködött. Tamás a gyönyörű piros KORG M50-es szintetizátorával, e formáció mellett olyan előadókkal, zenekarokkal dolgozik együtt, mint a nemrégen nagykoncertet adó Szíj Melinda vagy a Sugarloaf zenekar. Mint az összes kategóriában, itt is nagyon erős mezőny alakult ki. Ugyanebben a kategóriában jelölték az évek óta Audio- Technica mikrofonnal éneklő Caramel új Lélekdonor című albumát is, valamint Dobrády Ákos második szólólemezét Közelebb egymáshoz címmel. Ákos zenekarának oszlopos tagja Sallai Tibor gitáros, aki Marshall és G-Lab termékeinket használva, 10.

11 az elmúlt tizenöt évben számos produkcióban működött közre kiváló játékával. Az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában jelölték az Audio-Technica és KORG termékeket használó Maszkura és a Tücsökraj formáció Kérlek így szeress című albumát. A szintén Audio-Technica mikrofonokat használó Alma Zenekar-Bartos Erika felállás pedig Balaton című anyagukért kapott jelölést Az év hazai gyermekalbuma kategóriában. A 2007 tavaszán alakult Mocsok egy Kölykök zenekar soha nem törekedett tudatosan arra, hogy a magyar zenei életbe robbanjon. Elmondásuk szerint ezt mutatja az is, hogy a kezdetekben túl sokat marketingre sem költöttek, nevüket is egy cimborájuktól egy házibuliban kapták. A csapat ilyen-olyan kisebb változásokon esett keresztül az elmúlt években, de úgy tűnik, megérte. Az irány jó, ugyanis 2011-ben jelölést kaptak Az év hazai felfedezettje kategóriában. Pulius Tamás, a csapat billentyűse KORG SV1-esével űzi kiváló játékát. Az év hazai világzenei albuma kategóriában két olyan formáció is jelölést kapott, akik hozzánk közel állnak. A Napra együttes négy éve alakult az elektronikus és a népi hangszerek együttes használatával. Both Miklós csapata Holdvilágos című lemezükért kapott jelölést. Szintén e kategóriában jelölték Ferenczi György és a Rackajam A rackák világa című albumát. Közreműködők... A díjazottak és jelöltek mellett meg kell említenünk azon művészeket, formációkat is, akik az idei Fonogram Gálán a színpadon emelték az esemény színvonalát. A 15 éves Heaven Street Seven gitárosa, Ábrahám Zsolt évek óta VOX erősítőket használ, míg a Hard zenekar gitárosa, Vámos Zsolt pedig büszke Marshall erősítő tulajdonos és felhasználó. Meghívást kapott a gálára az a Special Providance is, akik Cséry Zoltán billentyűs, alapító közreműködésével KORG Triton és SV1 szintetizátorkat szólaltatnak meg a színpadokon. Gratulálunk a díjazottaknak, jelölteknek és fellépő művészeknek! 11.

12 Zenedoboz Éliás Jr, azaz a magyar Barry White. Így emlegetik a kiváló énekest, aki ezt természetesen nem bánja, hiszen maga is nagy rajongója a búgó hangú amerikai legendának. A csodálatos bariton hangú művész számos formációban működött közre az elmúlt években. Két szólólemezt jelentetett meg, és a Megasztár, az X-Faktor, valamint a Csillag Születik produkciók énektanáraként is jeleskedik. A művész hosszas zenei tanulmányok után a 90 - es évek elején tűnt fel a magyar popvilágban. Kezdetben klubzenekarokban játszott, majd tehetségét külföldön is kamatoztatta. Többek között Rómában, Barcelonában, Liverpoolban és Németországban is hallhatta a közönség. A hazatérést tanulással folytatta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott 2003-ban, Berki Tamás és Holczer Irma növendékeként. Tehetségének elismeréseként felkérést kapott az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola jazz-ének szakának vezetésére, főiskolai tanárok közreműködésével ban Gerdesits Ferenc operaénekes közbenjárásával Gundel Művészeti díjat kapott. Éliás Jr. még 2001-ben, a fiúcsapatok korában, egy akkoriban sokkal komolyabb hangzásvilággal, és zenei hozzáállással rendelkező új fiúbandával tűnt fel a hazai könnyűzenei életben, Staff együttes néven. Az énekes nevével fémjelzett boyband üde színfolt volt az akkori hazai zenei piacon. A funky énekes első nagy sikert arató albuma Jól vagyok címmel, 2007-ben jelent meg, melyet második önálló albuma tavaly, Boldog vagyok címmel követett. A lemezeit az előadó nagyrészt maga szerezte, sőt a hangszerelési és keverési munkánkból is szervesen kivette a részét, ezen felül producerként is ő maga jegyezte a korongot. Ezzel a lemezzel lezárult egy korszakom, a funky zene korszak. A műfajt mindig is a gyökereimnek fogom tekinteni, de bár még nagyon nem aktuális, valószínűleg a következő albumom már másabb stílusvilágban fog megszólalni. Lehet, hogy ezek az új mélységek csak a szövegekben fognak jelentkezni, de az is lehet, hogy a zenében is egy új fordulat következik majd be. Közeledve a negyvenedik életévemhez azt gondolom, erre a váltásra szükségem van. Jelenleg inspirációkat keresek. jegyzi meg az énekes. A művész, kipróbálva más termékeket is, egy ideje az Audio-Technica termékei mellett tette le a voksát. Éliás Jr.: Az első Audio-Tecnica szerzeményem egy ATH- CK9-es fülhallgató. Éppen tönkrement a fülmonitor rendszerem, amikor a figyelmembe ajánlották ezt a fülest. Kipróbálásakor azt vettem észre, hogy nem esik ki a fülemből, pedig szeretek ugrálni a színpadon és ráadásul jól is szólt, ami nekem nagyon fontos. Ugyanez játszott fontos szerepet akkor, amikor az AEW-T3300-as mikrofon mellet döntöttem. Szépen szólt benne a mély és a magas egyaránt, nem akadozott, és szépen vastagon szólalt meg benne a hangom. 12.

13 Zenedoboz A zenész sikert sikerre halmozó szakmai élete tudatosan, és igen korán indult. Bálint zen ei általános iskolába járt, ahol kötelező énekkar mellett furulyázni tanult. Ezt követte a klasszikus klarinéttal való megismerkedés, majd később a könnyebb műfajok elsajátítása. A városmajori Gimnázium zenei osztályában kezdett szaxofont tanulni Csepregi Gyulánál, majd Elek Istvánnál. Barátaival blues zenekart alakított, melyben gitárosként játszott ben egy komolyabb zenekarral játszott, 1997-ben pedig egy pesti funky zenekarban zenélt szeptemberétől 3 hónapot egy Földközi-tengeri luxushajó fedélzetén töltött, egy magyar zenekarral. Hazajövetele után egy hónappal megkereste Nagy Ádám (Roy és Ádám), és elhívta a kísérőzenekarukba. Az Arany Zsiráf díjkiosztóján figyelt fel rá a Back II Black csapata, akik egy régi csapattag kiválásakor bevették a zenekarba ben a funky formáció és a szaxofonos útjai kettéváltak. A zenész ezután barátjával, Némedi Gábor Némóval egy, a zene szeretetén alapuló ötlettől vezérelve egy örömzenei koncertsorozatot hozott létre. A felállás sok-sok vendégművésszel kibővülve, Star Jam Session néven, azóta is fergeteges bulikat követ el a pop, a rock, a soul és a jazz stílusokból merítve. A zenész 2009-ben Juhász Attila barátjának quartettjével jelentetett meg lemezt Sunshine jazz címen. Az anyagot 2009-ben Artisjus díjjal ismerte el a szakma. Az album 2010-ben, az év legjobb jazz lemeze kategóriában, a Fonogram Gálán is díjat zsebelhetett be, és mindemellett eladásban platinalemez lett. Bálint: Ez számunkra nagyon jó visszajelzés volt arra, hogy ha valaki megpróbál igényesen, közérthető muzsikát létrehozni, akkor arra nagyon nagy igény van. Bálint Némóval nem csak a Jam Sessiont álmodta meg. Nevükhöz fűződik a nemrégiben debütált TűzTánc produkció is, melyet először június 24-én az EU-elnökség záróeseményén, a Duna Party rendezvénysorozat nyitányaként mutattak be. Másfél évig dolgoztunk a produkción. Némóval olyan zenészbarátokat, világzenei szólistákat hívtunk meg, akik méltón képviselték e megálmodott stílust és produkciót. Vendégművészként állt velünk a színpadon Bognár Szilvia népdalénekes, és a világzenét képviselve az African Voices. A produkció koreográfusa Zsuráfszky Zoltán (a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője), táncosai pedig a Honvéd Táncszínház tagjai voltak. A TűzTánc a kultúrák és stílusok találkozásaként, magyar népzenei motívumokban és afrikai ritmusokban, rigmusokban egyaránt gazdag. A zenei anyag szerzői arra törekedtek, hogy kifejezzék mindazt, amit a világzenéről gondolnak. A zenész nagy barátja, és minden színpadi szereplésének társa az a csiptetős Audio- Technica ATM-350- es mikrofon, melyet évek óta használ hangszeréhez. Még a Back II Black-es időszakban találkoztam a mikrofonnal, amikor lehetőségem nyílt tesztelni. Nekem és a hangmérnökünknek is nagyon megtetszett a tudása és így gyakorlatilag azóta sem váltam meg tőle. Fotó: Bársony Bence 13.

14 Bényei Tamás (Hot Jazz Band) Közel tíz éve az ATM 41-gyel A Hot Jazz Band alapítója, kiváló trombitása, bendzsósa, énekese kilencéves korában kezdett trombitálni a siófoki zeneiskolában, ahol bendzsósként fellépett az Apáti János által vezetett dixieland zenekarral. Tamás az érettségi után műszaki rajzolóként dolgozott, majd a főiskolát mint grafikus fejezte be. Ezekben az években Jazztramps néven öttagú dixieland bandet alapított, amivel Budapesten kívül Bécsben, Párizsban és Cannes-ban is fellépett ban a zenekar a Hot Jazz Band nevet kapta, felállása lassan állandósult, és elindult egy máig is tartó sikertörténet. A zenész szólistaként is több lemezen közreműködött, számos fesztiválom lépett fel. Munkáját többek között 2002-ben, énekesként emerton díjjal, és 1998-ban a St Addressbeli versenyen a legjobb szólistának járó díjjal jutalmazták. A Hot Jazz Band szintén több díj méltó tulajdonosa óta tizenkét lemezt jelentetett meg a formáció, és hamarosan az új album is a boltok polcaira kerül. A Halló! Halló! című telefonos témájú lemezen dolgozunk, aminek a bemutatója június 8-án, szerdán lesz a Syma Csarnokban. Pillanatnyilag a stúdiómunkák végén járunk. Ez már a tizenharmadik lemezünk, és a negyedik azok közül, melyek az 1920-as, 30-as, 40-es hazai zenei terméséből válogatnak. jegyzi meg Bényei Tamás. A klasszikus jazz zene tulajdonképpen kamaramuzsika. Nehézsége az, hogy akusztikus és félakusztikus hangszerek is vannak a zenekarban. A szólisták, a fúvósok, a kísérőhangszerek, a bőgő, a gitár és a dob. A csapat ezért Audio-Technika ATM 41-es mikrofonokat használ. Tamás: A legcélszerűbb ezt az énekmikrofont használnunk, mert ez fogja át azt a hangtartományt, amiben ezek a hangszerek szólnak. Ezek a mikrofonok már mindent tudnak, amit a hasonló kategóriájú mikrofonok. Közel tíz éve majdnem mindennapos használatban vannak. Amikor magunkkal visszük, vagy ezt a típust kérjük, maguk a technikusok jegyzik meg, hogy tudja ugyanazt ez a mikrofon is, mint a hozzá hasonlóak, jóval magasabb áron. Az igények persze különbözőek. Én magam szeretem a mélyebb tónusokat kiemelni, tehát az EQ-n ez egy kis középvágással és mély-magyas kiemeléssel jelenik meg, de ebben ezek a mikrofonok maguk is segítenek. Jól hozzák a mélyeket. Egy apróságon lehetne fejleszteni, a fogantyú hangszigetelése lehetne erősebb, ugyanis az állvány zörgéseit hajlamos venni. Én két hangszeren játszom és állítgatom műsor alatt az állványt, de ezzel együtt megbízható, strapabíró és hangzáshű mikrofonról van szó. 14.

15 Zenedoboz Firkin zenekar A Firkin zenekart 2008 nyarán Péter János fuvolás alapította. A kitűnő képességű csapat azzal a nem titkolt szándékkal állt össze, hogy lazítson, kikapcsoljon, megpörgessen, energiával és jókedvvel töltsön fel minden járót és kelőt. A régi M.É.Z. és a Shannon.hu legjobb hangulatait hozta át a fuvolás új bandájába. A csapat szeretne a világon eljutni a legkisebb falvaktól a legnagyobb koncerttermekig. De legalább a Wembley mosdójáig... jegyzi meg Péter János, a Firkin zenésze, alapító producere. A zenekar régóta az Audio-Technica mikrofonjait használja. Nemrégen voltunk Kanadában egy ötállomásos turnén, nagyon hiányoztak a megszokott AT cuccaink, ugyanis nem vihettük magunkkal az áramfeszültség különbözősége miatt. A jövő évi kanadai-amerikai turnén, ha bekövetkezik, már örülnénk, ha az amerikai képviselet tudna biztosítani egy teljes szettet, hogy ugyanolyan szabadok lehessünk, mint itthon! A szabad mozgást nagyban elősegíti a három adó-vevő (gitár, hegedű, fuvola). Van még egy fülmonitorunk és egy headsetmikrofonunk a fuvolás poszton, illetve egy AE 6100-as énekmikrofonunk énekesünk, Barna részére. Alapvetően jó minőségű szerkezetekről beszélhetünk! Természetesen a Firkin zenekar extrém használatában minden apró hiányosság előbb-utóbb felszínre kerül, de nagyon sokat segít az állandó support, melyet a magyar márkaképviselet nyújt. Mindig találnak megoldást a felvetődő problémákra. Három éve vágtázik nagy sikerrel a magyar ugaron és a külföldi réteken a zenekar májusában jelent meg első vérpezsdítő lemezük Firkinful Of Beer címmel, melyet tavaly WHUP! című albumuk követett. A formáció a kelta-ír bulizene féktelenül szerethető műfaját meghonosítva Mag y a r o r s z á g o n hatalmas bulikkal járja az országot. K o n c e r t j e i k e t minden korosztály előszeretettel látogatja és önfeledten tombol a kiváló muzsikára. 15.

16 Cseh László a For notes formáció szaxofonosa. A zenekar 2009-ben alakult. Tagjai az Erkel Ferenc (postás) jazz konzervatóriumban ismerkedtek meg egymással. Közel 3 évig játszottak együtt különböző formációkban. A zenekar instrumentális fusion-jazzt játszik. A vérpezsdítő groove-okon és a saját szerzeményeken keresztül, az egyedi felfogásban átírt jazz standardeken át, a lábakat megmozgató latin muzsikáig terjed a repertoárjuk. A páratlan ritmusok dimenziójába is beleviszik a hallgatót. Megpróbálnak elrugaszkodni a megszokott zenei fordulatoktól, és emészthetőbb formában tálalni a fusion jazz stílust. Különböző ízlésű emberekből tevődik össze a zenekar, ennek köszönhetik egyedi hangzásukat. Cseh László: A zenénk sajátossága leginkább Sándor Bálint gitáros-zeneszerzőnk szerzeményeiben mutatkozik meg, ahol sok a pártalan ritmus. 11/8-os és 9/8-os elemek találkoznak a 3/4-es, 4/4-es ritmusokkal, modernebb hangszerelésekben. A szaxofonos a For notes-on kívül rendszeresen játszik a Szolnoki Dóra Jazz Quintettel és kisebb klubokban, Szalay Gábor gitáros és Neumann Balázs zongorista oldalán is feltűnik. Korábban többek között Charlie-val és az Old Boys-szal is muzsikált már. Laci két éve használ Audio-Technica mikrofonokat. Egy Audio-Technica ATM-350-es csíptetős mikrofont használok tenor szaxofonhoz, melyet egy zenész barátom ajánlott a figyelmembe. Több márkát kipróbáltam már, volt AKG, Shure, Sennheiser termékem is, de mégis ez a mikrofon adta vissza számomra a hangszer valódi hangját. Nem éreztem azt a szintetikus mikrofon hangot, melyet a többi márkánál viszont igen. Otthoni stúdiós munkákra egy AT 2020-ast használok. A For notes 2012-re tervezi első albumát megjelentetni. Ennek előfutáraként nemrégiben néhány dalt is rögzített a csapat. Új Micro Earset fejmikrofon az Audio-Technica választékában Az Audio-Technica az ISE 2011 kiállításon mutatta be az új BP893 MicroEarset gömbkarakterisztikás kondenzátor fejmikrofont. Az ergonomikus kialakítású fülilleszték egy mindössze egy coll hosszúságú karral van ellátva, amelynek segítségével a miniatűr mikrofont a hajhatáron lehet elhelyezni a hajban történő rögzítés nyűgjei nélkül. A feltűnésmentes elhelyezés konzisztens minőséggel, kiterjesztett frekvencia átvitellel és természetes hangzással párosul. Egyszerű használhatósága és rejtett kivitele révén a BP893 ideális mikrofon színházi előadások, templomi hangosítás és tévéstúdiók számára. A BP893 mind a bal, mind a jobb fülre felhelyezhető. Gömbkarakterisztikás miniatűr kondenzátor kapszulája a csúcsminőségű kitűzőmikrofonokhoz hasonlóan, kristálytiszta vokálreprodukciót kínál. A BP893 hegedű mikrofonozásra is jól használható a hegedűs egyszerűen a fülére rögzítheti a mikrofont, és nincs szükség a hangszerre csiptetett mikrofonra. A mikrofon 1,4m-es kábellel rendelkezik, ami a mellékelt AT8539 típusú, XLR kimenetű tápegység modulhoz csatlakoztatható. A csatlakozó kompatibilis az összes Audio-Technica vezeték nélküli zsebadóval is. A BP893 fekete és bézs színben rendelhető, nemcsak HRS-csatlakozós kivitelben, hanem más gyártók vezeték nélküli rendszereihez illeszkedő csatlakozó opciókkal is. 16.

17 8260A új háromutas közeltéri DSP monitor Újdonságok A Genelec ismét nagyot robbantott, felkavarva a stúdiómonitor gyártók állóvizét, és kihozta legújabb háromutas közeltéri aktív stúdió monitorát, a 8260A-t, amely elsőként kapta meg a Genelec naprakész fejlesztését, a Minimum Diffraction Coaxial technológiát (MDC ). Az MDC egy koaxiális magas/közép hangszórót takar, amely több olyan ideális tulajdonsággal is rendelkezik, amelyet a hagyományos hangáta-lakítókkal szerelt háromutas dobozok nem mondhatnak magukénak. Ilyen az ideálishoz közelítő pontsugárzó elvének megvalósítása a magas/közép tartományban, mely jobb fázismenetet és impulzusválaszt jelent mind az akusztikai tengelyen, mind azon kívül. Végeredmény a lényegesen részletezőbb és mélyebb sztereó térábrázolás, ahol a hangszerek pontos helye szinte kézzel tapintható. A három-utas aktív elektronikát megfejelték a Genelec DSP (Digital Signal Processor) processzorával is, amelyet kombinálva a Genelec Minimum Diffraction Enclosure dobozával, gyakorlatilag bármilyen akusztikai adottságú lehallgató helyiséghez kalibrálható az új 8260A. A TEC Award díjas 8200-as sorozat új tagja, a 8260A olyan módosítható DSP funkciókkal rendelkezik, mint az utankénti EQ-k és késleltetések beállítása. A Genelec loudspeaker manager (GLM ) szoftver, mely kezeli ezeket a funkciókat, lehetővé teszi a 8260A tulajdonosainak, hogy dobozaikat együtt használhassák a többi 8200-as sorozatú DSP-s monitorral és a 7200-as sorozat DSP-s mélysugárzóival, közös konfigurációban. A Genelec Auto- Cal automatikus szoba és hangrendszer kalibráló rendszer konzisztens és pontos frekvenciamenetet biztosít akár többcsatornás audiorendszerek számára, hozzáhangolva a hangsugárzó rendszert az adott akusztikai környezethez. A 8260A szintén megkapta a már említett Genelec specialitást, az alumínium öntvény Minimum Diffraction Enclosure (MDE ) dobozt, amely akusztikailag optimalizált, lekerekített éleket kapott, hogy megakadályozza a káros visszaverődéseket, amelyek negatívan befolyásolnák a kiváló sztereó térábrázolást. A robusztus ház is teljesen immunis a rezgésekkel szemben, amit megfejeltek a Genelec Iso-Pod (Isolation pozícionáló / Decoupler ) elnevezésű alátámasztási megoldásával, amely megszünteti a hang elszíneződését az elhelyezésre használt felülettől függetlenül. A dobozok természetesen tartalmazzák a falra szereléshez szükséges kialakítást is a hátlapjukon. Az alkalmazott hangszórókészlet egy 25cm-es mélysugárzóból és a már említett koaxiális (MDC ) modell ből áll, amely egy 13cm-es közép és egy 2cm-es magassugárzó kombinációja. Természetesen minden egyes hangszóróhoz külön erősítő is tartozik, amik W (magas/közép) és 150W (mély) teljesítményűek. A 8260A a hagyományos analóg (XLR) bemeneten túl digitális (AES/EBU) csatlakozási lehetőséget is felkínál, amin keresztül khz közötti mintavételi frekvenciájú és 16-24bit felbontású jelfolyammal is táplálható, kikerülve így a beépített A/D konvertert. Rendelkezik 12V-os trigger bemenettel, két Ethernet csatlakozóval a GLM és AutoCal funkciókhoz, hangerőszabályzó potméterrel, és két Dip-kapcsolósorral a finomhangoláshoz. Infó: 17.

18 Újdonságok GS-R24 keverő DAW vezérléssel és két extra elektroncsöves bemenettel Az Allen & Heath új keverőpulttal jelentkezett az idei frankfurti Musikmesse-n. A vadonatúj termék jelentős űrt tölt be az angol gyártó termékválasztékában, ugyanis kis és közepes projekt stúdióknak eddig nem tudtak olyan analóg felépítésű keverőt kínálni, ami illeszthető lenne a mai modern digitális munkaállomásokhoz, és DAW kontrollerként is használható. A GS-R24 egyesíti a kifinomult analóg minőséget a digitális Firewire / ADAT interfész modulokkal és MIDI vezérléssel, az elterjedt digitális audió munkaállomásokkal vagy felvételi szoftverekkel összhangban. Arra tervezték, hogy ön csak üljön a keverő előtt egy forgalmas projekt stúdióban, és a lehető legnagyobb rugalmasság mellett a legjobb minőséget hozhassa ki a felvételekből. Az eredeti koncepció egy olyan pult volt, amely a ZED-R16 alapjaira épül, hasonló topológiával, kiváló minőségű előerősítőkkel és EQ-val ellátva. A GS-R24 sok új funkcióval bővült, kapott egy teljes szélességű meterbridge-et és opcionális interfész kártyákat, rugalmasabbá és jövőállóvá téve ezzel a felhasználási területeket és a rendszerbe való integrálhatóságot. A két plusz elektroncsöves bemenetű csatorna nagyszerű ötlet, azok ugyanis remekül használhatók a klasszikus meleg hangzás eléréséhez, vagy ha csak enyhe csöves torzítást szeretnénk elérni a durva félvezetős klippelés mellőzésével. A 32 x 32 (in/out) csatornás interfész modul lehetővé teszi az egyszerű integrációt a DAW szoftverünkkel. Kapcsolható a ki- és bemenet, és szintén állítható, hogy az audió jel milyen utat járjon be a keverőn belül. Készíthetünk száraz többsávos felvételt, vagy sztereó keverést, szinkronizálást, effektezést, vagy használhatjuk a GS-R24 analóg áramköreit (pl. EQ) a DAW rendszerünkben. Ahhoz, hogy egy DAW keverő rugalmasan használható legyen, elengedhetetlen az összes csatornához a motoros féderek alkalmazása. Természetesen ezen a téren sem vall szégyent a GS-R24. A 24 csatorna húzói a MIDI vezérléssel együttműködve tökéletes DAW eszközzé teszik az új pultot. A csatornák Solo kapcsolói használhatók a megszokott módon, vagy a DAW sávok élesítésére vagy némítására egyaránt. Az Allen & Heath új keverője számos területen megállja a helyét, legyen az egy élő koncert keverése miközben sávonként rögzítjük a hangszereket vagy hétköznapi munka a stúdióban. A GS-R24 főbb tulajdonságai: 24 mikrofon / vonalszintű előerősítő 24 csatornás, 4 sávos EQ teljes parametrikus középtartománnyal Választható analóg vagy Firewire / ADAT interfész modul 2 duál sztereó bemenet EQ-val 2 további elektroncsöves bemenet 6 aux 4 subgroup Fő sztereó + monó busz PFL, AFL + Solo MIDI vezérlés 5.1-es surround monitoring Integrált meterbridge Külső, kiszajú lineáris tápegység 18.

19 Újdonságok micropiano könnyű, hordozható, stílusos A könnyű, hordozható kialakítás, a beépített hangszórók és az elemes működés a micropiano-t bármikor, bármilyen helyzetben használhatóvá teszi. Egyszerűen csak kapcsolja be és játsszon! Kellemes megjelenésű és kis méretű a Korg micropiano, amit ha meglát, a nyitható fedélnek köszönhetően, szemei előtt egy normál zongora képe jelenik meg. A micropiano kiváló funkciói és a 61 Natural Touch mini billentyűből álló klaviatúra, valamint a gondos tervezés valós játékérzetet garantál. A hangszerben a Korg élvonalbeli digitális zongoráiban található sztereó nagyzongora hangminta szólal meg, melynek átütően testes tónusa, zengő mélyhangjai és sajátos karaktere semmivel nem téveszthető össze. A hangszer a valódi zongora hangjának élvezetét kínálja. Stílusos megjelenésével a micropiano-t lehetetlen nem észrevenni. Válassza ki, hogy a három kellemes szín és felületi kialakítás közül melyik tetszik a legjobban. Döntsön a csillogó felületű elegáns fekete, az élénk vörös, vagy esetleg a dekoratív fehér mellett. A micropiano-ban 61 féle élethű hangszín található. A hangszer a hagyományos zongorán kívül többek között elektromos zongorák, csembaló, harmonika, celeste, különféle orgonák, clavinet, játék zongorák, stb., illetve a billentyűsök családjának képviselői mellett furulyák, vonósok, hárfák, harangok és ütőhangszerek marimbák, vibrafon, steel drum, kalimbák és zenedobozok hangjának megszólaltatására is képes! A 61-ből 25 Short Phrase Sound amelyek használatakor billentyű lenyomás hatására automatikusan frázis-generálás történik. Ilyen hangszín például a zongora hangszín is, és ez lehetővé teszi, hogy a bal oldali mély regisztereken a jobb kézzel játszott dallamhoz illő kíséret automatikusan szólaljon meg. Az orgona-hangszínek esetében neves zeneszerzők által írt komplett frázisok hallhatók. A játékzongora, a steel drum és más, hasonló hangzásoknál az adott hangszerre jellemző futamok ötletet adhatnak ahhoz, hogy mit és hogyan lenne a legcélszerűbb az adott hangszín kiválasztásakor játszani. A Short Phrase Sound-ok segítségével a kezdő zenész tudását messze meghazudtoló virtuozitással kápráztathatja el közönségét. 19.

20 Újdonságok Az első benyomások... Professzionális Arranger Workstation A Korg Pa sorozat új terméke a Pa3X, ami a valaha gyártott legtökéletesebb, legerősebb és legegyszerűbben használható Arranger Workstation. Az elmúlt években a Korg Pa sorozat volt a világon a legelismertebb, legirigyeltebb és legsikeresebb interaktív Arranger Workstation. A Korg most továbblépett azzal, hogy új, és valósághűbb hangokat kínál, fantasztikus új lehetőségekkel gazdagította az eszköztárat, és korszerűbb, elegánsabb külsőt tervezett. A Korg nevéhez fűződik a valaha gyártott legsikeresebb és legelismertebb Arranger billentyűzet. A Korg Arrangerek, amelyeket világszerte számtalan profi zenész használ, verhetetlen hangminőségükkel és tudásukkal mindenütt lenyűgözik a hallgatóságot és a zenészeket. A Korg RX (Real experience = valóságos élmény) technológiája ezt a nagyszerű örökséget új technológiákkal és zenészektől származó ötletekkel ötvözte annak érdekében, hogy a professzionális Arrangerek új evolúcióját indíthassa el. Az eredmény egy valódi gyöngyszem, a Korg Pa3X. A büszke felhasználó két Pa3X kivitel közül választhat. A kisebbik modell 61 fél-súlyozott (Semiweighted) billentyűs. A 76 billentyűs változatot Semi-weighted Action mechanika és motorikusan dönthető kijelző jellemzi. Mindkét billentyűzet fantasztikusan kézreálló és mindegyik modell billentésérzékeny, illetve érzékeli az utánnyomást (Aftertouch). Mindkettőt úgy tervezték, hogy a kezdőktől a profi billentyűsökig mindenkinek megfeleljen. Az elegáns alumínium külsőt és a használatra csábító felhasználói felületet az európai tervezőcsoport olyanra tervezte, hogy szinte vonzza a tekintetet. A fő panelt újratervezték és optimalizálták úgy, hogy a szabályzók és a gombok ergonómiailag a lehető legjobban helyezkedjenek el. A grafikus felhasználói felületet most még könynyebb olvasni és az új TFT Graphical Color Touch Screen is több ikont jelenít meg. A képernyő oldalára új gombok kerültek, amelyek segítségével gyorsan elérhetők a legfontosabb funkciók. Az új Search (keresés) funkció élő játék közben is gyorsan megtalál bármit. A 76 billentyűs modell motorikusan dönthető képernyővel rendelkezik! A készülékhez egy kiváló hangminőségű hangszórót és erősítőt is terveztek, amely a billentyűzethez közvetlenül csatlakoztatható. Az otthoni és színpadi monitorozáshoz egyaránt használható PaAS a Korg Easy Connect (egyszerű kapcsolat) rendszerét használja: csatlakoztatásához semmilyen más eszközre, pl. kábelre vagy tápegységre nincs szükség, mégis minden hangot tisztán és erőteljesen szólaltat meg. A legjobb hangminőség... A Pa3X-et a Korg EDS (Extended Definition Synthesis) motorja hajtja. Az RX (Real experience) technológia és a DNC (Defined Nuance Control) rendszer egy, már amúgy is nagyteljesítményű hangképző rendszer továbbfejlesztése, és ez az előadó számára lehetővé teszi, hogy pontosan és kifejezően szólaltassa meg a hangok apró ár- 20.

csoportteszt multimédia bemutatjuk Zajzáras fejhallgatók Harman/Kardon MS100

csoportteszt multimédia bemutatjuk Zajzáras fejhallgatók Harman/Kardon MS100 XVII. évf. 2010. május-június Ára: 995 Ft / 3.90 audio videó televízió házimozi multimédia csoportteszt Zajzáras fejhallgatók multimédia Harman/Kardon MS100 sztereó * sound&vision 112 bemutatjuk Naim Uniti

Részletesebben

Ma még senki sem tudja felmérni,

Ma még senki sem tudja felmérni, Kedves Olvasó! Ma még senki sem tudja felmérni, hogy a Japánt ért borzasztó katasztrófa milyen hatással lesz napjaink szórakoztató elektronikai iparára. Japán a második világháború óta kiemelkedő szerepet

Részletesebben

Tartalom. Előszó...2 CIKKKK, alapító okirat. 3

Tartalom. Előszó...2 CIKKKK, alapító okirat. 3 Tartalom Előszó....2 CIKKKK, alapító okirat. 3 Bemutatjuk a CIKKKK tagszervezeteit - Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, Ajka. 6 - Helyiérték Egyesület, Balatonboglár....8 - Komáromi Zenész

Részletesebben

CormaC. mccarthy. Átkelés. határvidék-trilógia második rész. Fordította: totth Benedek. magvető. magvető

CormaC. mccarthy. Átkelés. határvidék-trilógia második rész. Fordította: totth Benedek. magvető. magvető CormaC mccarthy Átkelés határvidék-trilógia második rész Fordította: totth Benedek magvető magvető TARTALOM 03 IMPRESSZUM Főszerkesztő: Tóth Endre Főszerkesztő-helyettes: Kerner Mária Felelős kiadó: LFZE

Részletesebben

JÁTÉK: Nyerj Yellow Spots CDket!

JÁTÉK: Nyerj Yellow Spots CDket! Klubbulik és egyéb rendezvények hangosítása * 16 sávos hangfelvétel * élőben, egyéb bulikon, próbatermekben * igény szerinti utómunkálatok * kép és hangfelvétel készítés: a fellépés után megtekinthető,

Részletesebben

Gyáli. Újság. Advent Gyálon. Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja

Gyáli. Újság. Advent Gyálon. Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Új Gyáli 2008. december Újság Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Puskás Katalin és Bácsi Péter megyei kitüntetést kapott December 4-én, a Pesti Vármegyeházán tartotta megyenapi ünnepségét

Részletesebben

CSÍK ZENEKAR QUIMBY CIMBALIBAND ANIMA SOUND SYSTEM SZABÓ BALÁZS BANDÁJA PALYA BEA OCHO MACHO INTIM TORNA ILLEGÁL MUZSIKÁS EGYÜTTES BUDA FOLK BAND

CSÍK ZENEKAR QUIMBY CIMBALIBAND ANIMA SOUND SYSTEM SZABÓ BALÁZS BANDÁJA PALYA BEA OCHO MACHO INTIM TORNA ILLEGÁL MUZSIKÁS EGYÜTTES BUDA FOLK BAND 2015 a büki kultúr kúra Etno-Folk Forgatag Aratóünnep Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál Szent Mihály-napi Forgatag CSÍK ZENEKAR QUIMBY CIMBALIBAND ANIMA SOUND SYSTEM SZABÓ BALÁZS BANDÁJA PALYA BEA

Részletesebben

Mennek vala ketten együtt

Mennek vala ketten együtt MÉCSVILÁG A Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület Mûhelye Minden élettörténetben legalább két történet van. Az egyik személyes és kicsiben játszódik, valóságos szereplõkkel, a másik univerzális. Vagyis a

Részletesebben

stk_215x230_layout 1 2012.06.06. 21:24 Page 1

stk_215x230_layout 1 2012.06.06. 21:24 Page 1 stk_215x230_layout 1 2012.06.06. 21:24 Page 1 K a l a n d v á r T ö r t é n e l m i T é m a p a r k B o r o k U t c á j a J e l m e z e s f e l v o n u l á s R o m k e r t S ö r t é r I N F O R M Á C I

Részletesebben

Március 3., hétfő 19 óra KELET NYUGAT KÖZÖTT

Március 3., hétfő 19 óra KELET NYUGAT KÖZÖTT III. Kiskorona u. 7. Telefon: 250-0288 obudaitarsaskor.hu Február 7., péntek 19 óra BIZÁNCTÓL ÓBUDÁIG A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR FARSANGI ESTJE Szóvivők: Bubnó Márk és Philipp György Finom és harsány zenei

Részletesebben

T A R T A L O M. Díszlettervezés. Vetítéstechnika. Színpadtechnika. 44 SZÍNPADI FÜGGÖNYRENDSZEREK (Matthias Stelzl)

T A R T A L O M. Díszlettervezés. Vetítéstechnika. Színpadtechnika. 44 SZÍNPADI FÜGGÖNYRENDSZEREK (Matthias Stelzl) T A R T A L O M 4 TUDÁS ÉLMÉNY KÖZÖSSÉG ALKOTÁS (Szente Béla) Agora-program Csabagyöngye Kulturális Központ 5 BÉKÉSCSABA GYÖNGYE AGORA-PROJEKT (Belanka Csaba István) Több mint 2 milliárd forintból épült

Részletesebben

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XXV. évfolyam 3. szám 2014. február 25. Ingyenes Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon Vers mindenkihez Reményik Sándor: Ne ítélj Közel

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ IMPRESSZUM: Pontosan emlékszem

KÖSZÖNTŐ IMPRESSZUM: Pontosan emlékszem KÖSZÖNTŐ Pontosan emlékszem arra, hogy annak idején a HÖK-ben mennyire szerettünk volna mi is lapot csinálni a Zeneakadémiának. Nem jött össze bár igaz, akkortájt a mobil még státusszimbólum volt, a Win95

Részletesebben

Kutyabajok: a harcban Amy húzta a rövidebbet

Kutyabajok: a harcban Amy húzta a rövidebbet XXIV/13 * 2015. április 3. péntek Fényképezőgéppel a motocrosspályák szélén 2. old. MINDEN ÓRÁBAN ELADUNK EGY INGATLANT AZ ÉV MINDEN EGYES MUNKANAPJÁN SEGÍTHETÜNK ÖNNEK IS? ÖnhÖz legközelebb Vácon, a FÖldVáry

Részletesebben

Meseszép húsvét. kegida és Csizmás kandúr neve mindenki szá- mára ismerősen cseng.

Meseszép húsvét. kegida és Csizmás kandúr neve mindenki szá- mára ismerősen cseng. 2014. március 20. CSÜTÖRTÖK AZ ÁRKÁD PÉCS reklámközösség hírei xiii. évfolyam 128. szám Velünk szépültek Három szerencsés hölgy a szépítészek és stylistok közreműködésével Nőnapon megtapasztalhatta, milyen

Részletesebben

Bellevue Konferencia és Wellness Hotel****

Bellevue Konferencia és Wellness Hotel**** 2014. IV. negyedév Bellevue Konferencia és Wellness Hotel**** H-2500 Esztergom-Búbánatvölgy, Őrtorony utca 49. Tel.: 33/510-810; 33/510-818; Fax: 33/510-811 Email: info@bellevuehotel.hu; sales@bellevuehotel.hu

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ

KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ BEKÖSZÖNTÔ Visszanézni a megtett útra, akár hegyek közt, akár az életben, nem szerettem soha. Mindig csak arra néztem, ami elôttem volt. (Kodály Zoltán) KEDVES OLVASÓ! Iskolánk történetében az elmúlt esztendô

Részletesebben

Találkozások. Hatvannyolc. Fôiskolás projekt

Találkozások. Hatvannyolc. Fôiskolás projekt XI. évfolyam 2008. január Találkozások Fôiskolás projekt a diákok nyertek E-Money a pénz útja E-sport arccal a képernyô felé Karnevál Velencében maskarák és álarcok Exkluzív: Pierrot Hatvannyolc Negyven

Részletesebben

KOLORCITY KAZINCBARCIKA ÉS TÉRSÉGE AUGUSZTUS 8 30. WWW.KOLORCITY.HU

KOLORCITY KAZINCBARCIKA ÉS TÉRSÉGE AUGUSZTUS 8 30. WWW.KOLORCITY.HU KOLORCITY F E S Z T I V Á L KAZINCBARCIKA ÉS TÉRSÉGE AUGUSZTUS 8 30. WWW.KOLORCITY.HU TÁMOGATÓK A II. KOLORFESZTIVÁL GYÉMÁNT FOKOZATÚ TÁMOGATÓI: Svájci-Magyar Hozzájárulási Program Kazincbarcika Város

Részletesebben

CSALÁDI FESZTIVÁL PROGRAMFÜZET 2015. HUNGARORING 2015. május 16. Jubileum magyar szívvel. Ingyenes belépőért regisztráljon a www.legendak.com oldalon!

CSALÁDI FESZTIVÁL PROGRAMFÜZET 2015. HUNGARORING 2015. május 16. Jubileum magyar szívvel. Ingyenes belépőért regisztráljon a www.legendak.com oldalon! CSALÁDI FESZTIVÁL PROGRAMFÜZET 2015 HUNGARORING 2015. május 16. Ingyenes belépőért regisztráljon a www.legendak.com oldalon! Csúcson az OPEL Akár bruttó 3 999 000 Ft-ért* opel.hu IntelliLink információs

Részletesebben

International Inner Wheel

International Inner Wheel család Próbaszám International Inner Wheel Fotó: Rotary International/Alyce Henson, Monika Lozinska Tartalom 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 18 19 20 21 22 23 24 25 27 28 31 Köszöntő A Rotaract észrevétlenül

Részletesebben

150 éve tanít. Írásunk a 9. oldalon. Részletes tévéműsor

150 éve tanít. Írásunk a 9. oldalon. Részletes tévéműsor 3. oldal A 30 évvel ezelőtt meg - szüntetett járási rendszer újraszervezéséről tartott beszámolót Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Budapesten a vidéki média képviselőinek. 4. oldal

Részletesebben

MÁJUS XV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÚT A TEHETSÉGTŐL A SIKERIG

MÁJUS XV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÚT A TEHETSÉGTŐL A SIKERIG IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2011 MÁJUS XV. ÉVFOLYAM 6. SZÁM ÚT A TEHETSÉGTŐL A SIKERIG BELSŐSÉGEK Fekete Pálizs Brigitta Regina A tehetség sokszínű! Az e havi lapszámunk témája

Részletesebben

ÉDES NOVEMBER ELŐBESZÉD

ÉDES NOVEMBER ELŐBESZÉD 3 ÉDES NOVEMBER Menthetetlenül nyakunkon a borongós ősz. Szinte ránk telepedett már, és nem enged ki a karmaiból: fojtogatónak érezhetjük az óraátállítást, a fázós reggeleket, a túl korai sötétedést és

Részletesebben

XXIII/24 * 2014. június 13. péntek. Kupaüröm Monoron. Megnyertük, de végül nem adták át, kedden döntöttek: mégis jár nekünk

XXIII/24 * 2014. június 13. péntek. Kupaüröm Monoron. Megnyertük, de végül nem adták át, kedden döntöttek: mégis jár nekünk XXIII/24 * 2014. június 13. péntek Kupaüröm Monoron Megnyertük, de végül nem adták át, kedden döntöttek: mégis jár nekünk A kupára várva... Csalódottak voltak a vezetők és a játékosok (fotó: Gyetvai Andrea)

Részletesebben

BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK

BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK Lakossági tájékoztató BÖLCSKEI RENDEZVÉNYEK Ó JANUÁR január 24. (péntek) IKSZT Moziterem 15-21 óráig folyamatos filmvetítések A MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából klasszikus magyar gyerek- és játékfilmek

Részletesebben

10. oldal. Rajki Miklós: Bíztató

10. oldal. Rajki Miklós: Bíztató Freund Tamás döbbenetes vallomása Istenről Az Istenhit összeegyeztethető-e a tudománynyal? 10. oldal Gondolatok a rosszról Böjte Csaba testvér írása Az ördög, mint ordító oroszlán jár körül... 10. oldal

Részletesebben

KULTÚRA FEJLESZTÉS PROGRAMOK SPORT FESZTIVÁLOK

KULTÚRA FEJLESZTÉS PROGRAMOK SPORT FESZTIVÁLOK Az önkormányzat havi magazinja XXVIII. évf. 8. szám 2015. augusztus www.siofoki-hirek.hu facebook/ Siófoki Hírek KULTÚRA FEJLESZTÉS PROGRAMOK SPORT FESZTIVÁLOK TARTALOM XXVIII. évf. 8. szám 2015. augusztus

Részletesebben

hírgetmondó online hírújság

hírgetmondó online hírújság tartalom KÖSZÖNTŐ 3 hírgetmondó online hírújság SIKERTÖRTÉNET 4 Tanácsadóink sikertörténetei hogy jobban megismerjük egymást! SZERKESZTŐK: HÍREK - ENERGETIKA 8 Naprakész információk, vélemények energetikusainktól.

Részletesebben

Családbarát munkahely

Családbarát munkahely ÁRPÁDFÖLD CINKOTA MÁTYÁSFÖLD RÁKOSSZENTMIHÁLY SASHALOM A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XX. évfolyam 23. szám 2011. december 3. www.budapest16.hu Családbarát munkahely 2. 4. 5. A testületi ülésrõl jelentjük

Részletesebben