3. Jegyfoglalás. Bevezetés GDS/IDS PASSPORT - ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ. Technológia modul

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. Jegyfoglalás. Bevezetés GDS/IDS PASSPORT - ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ. Technológia modul"

Átírás

1 1 PASSPORT - ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ Bevezetés Technológia modul A technika világszerte fontos szerepet játszik az utazás és turizmus fejlesztésében. Az ebben a modulban lévő információk megismertetnek veletek néhány fontos technológiai fejlesztést. E modul egyes részei kapcsolódnak az Útlevél a világhoz: Bevezetés az Utazás és Turizmusba c. könyv egyes fejezeteihez, így a számozás követi a tankönyvben feltüntetett sorrendet. A számozás az idegenforgalmi ipar elemzésére alkalmazható táblázatokhoz is igazodik. Minden egyes rész végén feladatok találhatóak. Próbáld ki őket, szórakozz jól! 3. Jegyfoglalás GDS/IDS A légitársaságok a 40-es évek óta kísérleteznek automatizált foglalási rendszerekkel; kezdetben az elektromágneses, később pedig a számítógépes technikával. Az 50-es években aztán olyannyira megnőtt az utasok és járatok száma, hogy automatizált foglalási rendszer vált szükségessé. Így született meg 1964-ben a SABRE (Semi-Automatic Business Research Environment Félautomata Üzleti Kutatási Környezet). A számítógépes foglalási rendszereket (computer reservations systems, CRS) a légitársaságok használták először. Később használatukat átvették azok az utazási irodák is, amelyek a világ számos légitársaságának intéztek jegyeladást és -foglalást. A globális elosztórendszerek (global distributions systems, GDS) ma megteremtik a lehetőségét, hogy az ügyfelek az interneten keresztül foglaljanak jegyeket. Az internetes elosztórendszerek (internet distribution systems, IDS) pedig nemcsak a repülőjegy vásárlást, hanem az autókölcsönzést és a hotelszoba foglalást is lehetővé teszik. Global Initiatives, Inc No part of this material may be reproduced or copied in any medium without permissionofglobalinitiatives,inc.thismaterialwasdevelopedbydr.attilahorvath,director,gttp,hungary, for use with Passport to the World: An Introduction to Travel & Tourism

2 2 Az Amadeus például repülő-, komp-, és hajójegyek vásárlására, autókölcsönzésre, utasbiztosításra és a legújabb célállomásokra is ajánl megoldást. A legutóbbi fejlesztés az ATC (Amadeus Ticket Changer), amely teljes mértékben automatizálja a jegyváltoztatás időrabló és bonyolult folyamatát és 80%-kal csökkenti a jegyváltoztatásra fordított időt és bármely belföldi, vagy nemzetközi járat, bármelyik típusú jegyének újra kiállítására alkalmas. LÁSD MÉG: amadeus/amadeus.html A fő GDS/IDS szolgáltatók az Amadeus, Sabre, Galileo és Wordspan (mindkettőt a Travelport üzemelteti) és a Pegazus. Néhány légitársaság, mint pl. a Lufthansa, ingyenes, közvetlen foglalási rendszereket ajánl az utazási irodáknak. Az utazási iroda regisztrálhat a rendszerbe és on-line tudja felajánlani az ügyfélnek a legjobb lehetőséget. Telefonos ügyfélszolgálatok A telefonos ügyfélszolgálatok rendkívül fontos részei az ügyfelek és a szolgáltatók közötti kommunikációnak, más szóval az ügyfélkapcsolatkezelésnek (customer relations management, CRM). A telefonos ügyfélszolgálatok nagyszámú hívást és kérdést tudnak kezelni nagyon rövid idő alatt. Irányított telefonos rendszerrel vannak ellátva, így az ügyfél, aki egy bizonyos kérdésre szeretne választ kapni, az erre alkalmas személyt éri el azáltal, hogy a telefon irányításával lépések sorozatát követi: a rendszer felsorolja az opciókat, a hívónak pedig ezek közül kell választania és megnyomnia a megfelelő gombot. Itt a hívó újabb opciókat talál, és újra választania kell. Ezeket a rendszereket interaktív hangválasz rendszereknek nevezzük (Interactive Voice Response, IVR). A telefonos ügyfélszolgálatok előnye, hogy egy telefonszámon rengeteg ügyfélt tudnak kiszolgálni egy időben. A rendszer ahhoz a szakemberhez irányítja a hívót, aki a leginkább segíteni tud. Sokan azonban nem szeretik a telefonos ügyfélszolgálatokat, mert a sok lehetőséget végigjátszva, néha percekig kell valamilyen zenét hallgatniuk csak azért, hogy egy nagyon egyszerű kérdésre választ kapjanak. A szolgáltatás szempontjából a telefonos ügyfélszolgálatok igen költséghatékonyak és mindeközben nagyszámú ügyféllel tudják tartani a kapcsolatot. A világ legnagyobb autókölcsönzője, a Hertz, majdnem 150 országban mintegy 8000 helyszínen működik. Annak érdekében, hogy a vállalat a díjmentes hívások millióit kezelni tudja, telefonos ügyfélszolgálatok nagyon hatékony rendszerét kell üzemeltetnie világszerte. Valójában sok vállalat komplexebb ügyfélszolgálati rendszereket, ún. contact centereket működtet: ezek különféle technológiákat alkalmaznak arra, hogy elérjék a lehetséges ügyfeleket, mint pl. a weboldalak, , fax, SMS és telefon. Néhány contact center még csetszobákat (chat room) is használ.

3 3 Feladatok: 1. VÁLASZD KI álmaid célállomását és keress információt földrajzáról, nyelvéről, pénzéről és kulturájáról! Nézd meg az alábbi IDS oldalakat és találd ki, hogy éri meg a legjobban odautazni, megszállni és körülnézni! A szolgáltatások minőségét is hasonlítsd össze, ne csak az árakat! NÉZD MEG A LUFTHANSA WEBOLDALÁT a com-ot, és próbálj meg jegyet foglalni egy távoli célállomásra. Kövesd az utasításokat mindaddig, amíg fizetési információkat nem kérnek. Ne adj meg erre vonatkozóan semmilyen adatot! Próbáld meg megtalálni a legolcsóbb járatot, amely egyben a legkényelmesebb is: ahol kevésszer kell átszállni és nem kell sokat reptereken időzni! Keress luxusmegoldásokat és nézd meg mi a különbség a szolgáltatásokban és az árakban! 3. LÁTOGASS EL A WEBOLDALRA és nézd meg van-e járatuk olyan városba, ahová már régóta szeretnél elmenni! (Következő lépés: találj hozzá egy szponzort!) 4. MENJ A WEBOLDALRA és nézd meg hogyan lehet foglalni és milyen szolgáltatásokat kínálnak! Keresd meg a hírek szekciót és nézd meg nem várható-e késés vagy nincs-e más fontos információ a mai képzeletbeli utazásról! Nézd meg hogyan működik az online check-in! 4. Közlekedés On-line check-in Az elektronikus utaskezelést először a légitársaságok használták. Az első online checkint az Air Alaska vezette be 1999-ben. Kevesebb, mint 10 év alatt az online check-in eljutott a fejlődésnek annak a fokára, hogy egyes légitársaságoknál már külön díja van annak, ha valaki nem interneten keresztül jelentkezik be. Általában 24 órával az utazás előtt lehet online becsekkolni, de néha akár egy héttel előbb is lehetséges. Egyes bonyolultabb programok lehetővé teszik az ülőhely kiválasztását, a várók használatát (törzsutas programokkal összekötve), az ételválasztást és a csomagok mennyiségének meghatározását is. Továbbá lehetőség van a foglalás módosítására: az útvonal megváltoztatására, vagy a jegy átminősítésére.

4 4 Mobil beszállókártya Néhány légitársaság, mint pl. a Lufthansa, olyan beszállási opciót is kínálnak, amelyet mobiltelefonra, vagy PDA-ra küldenek. Mobil beszállókártyát 24 órával indulás előtt lehet igényelni. Az utas ilyenkor egy vonalkódot kap a mobiltelefonjára, valamint mindazon információkat is, amelyet egy papíralapú beszállókártya is tartalmaz: a járatszámot, célállomás nevét, a beszállás idejét, az indulás idejét, és az ülőhely adatait. Beszálláskor az utas egy vonalkódleolvasóhoz tartja a telefonját a poggyászfeladás helyénél, ahol a vonalkód leolvasásával megtörténik a check-in. A biztonsági ellenőrzésnél pedig az utas bemutatja az SMS-t, amit a mobiltelefonjára kapott. Ez a szolgáltatás jelenleg csak belföldi, illetve európai járatokon, valamint néhány észak-amerikai belföldi járaton érhető el. Navigációs rendszerek A GPS más néven Globális Helymeghatározó Rendszer működése pár tucat, mikrohullámot kibocsájtó műhold adásán alapul, melyet egy kisméretű kézi, vagy beépített eszköz vesz. A legalább három különböző műhold által kibocsájtott jel már lehetővé tesz a vevő tartózkodási helyének pontos meghatározását. Az eszközre egy térkép van telepítve, amivel nemcsak helyzetünket tudjuk meghatározni, hanem útvonalat is tervezhetünk és megtalálhatjuk az ún. POI-kat is (Points of Interest: hasznos helyek, érdekes pontok.) A legmodernebb GPS-ek már szinte idegenvezetőként is működnek: a különböző helyek és épületek háromdimenziós megjelenítésére is képesek. A Hertz autókölcsönző cég létrehozta sokatmondó nevű speciális termékét, a NeverLostot. Ez egy olyan autóba épített, műholdalapú, színes kijelzős navigációs rendszer, mely utcanévmutatóval és útikalauzzal is fel van szerelve. Legújabb funkciói az egyes városok eseményeinek feltüntetése, illetve az online utazástervezés (Online Trip Planning), amely során egy pendrive-ra feltölthetünk az internetről az utazásunkkal, illetve úti célunkkal kapcsolatos terveket. A célállomások automatikusan előre betöltődnek mikor a drive-ot behelyezzük a NeverLost egységbe, így könnyebbé válik a célállomás kiválasztása. Ezen szolgáltatás segítségével a Hertz ügyfelei, otthonuk vagy irodájuk kényelméből tervezhetik meg utazásaikat. Csak annyit kell tenniük, hogy elmennek a www. hertzneverlost.com weboldalra, megadják az utazással kapcsolatos információkat, majd elmentik a terveket egy USB tárolóeszközre és ezt csatlakoztatják a kölcsönzött autó NeverLost egységéhez. Utazás a városban A világ számos nagyvárosában kizárólag elektronikus jegyekkel vagy kártyákkal utazhatunk a buszokon, villamosokon és metróvonalakon. A tömegközlekedésben alapvetően kétféle kártyát használnak; az egyik egy vékony papírkártya, melyen mágneses csík található.

5 5 Ezt kell a korláton lévő nyílásba helyezni és az vagy elveszi a jegyet, vagy ha többször használatos, lebélyegzi, visszaadja és kinyitja a kapukat, így anélkül utazhatunk a buszon, hogy ellenőröktől kellene tartanunk. A másik egy lehúzható kártya, amely ugyanúgy működik, mint a hitelkártyák: felszálláskor lehúzzuk a kártyát a kártyaleolvasón és az leemeli az utazás díját a kártyáról. Ha sokak által látogatott úti célunk, érdemes érdeklődni az utazási kártyákról, mivel városkártyák rendszerint egyéb kedvezményekre is feljogosítanak. Ez olcsóbb utazást jelent neked és bevételt a városnak! Feladatok: 1. TUDJ MEG TÖBBET az online check-inről a lufthansa.com/online/portal/ lh/hu/info_and_services/ checkin/web_checkin?n odeid= &l=en&c id= HA AKAROD LÁTNI HOGYAN működik a mobil checkin, kipróbálhatod! Menj a Lufthansa weboldalára a online/portal/lh/uk/info_and_ services/checkin?nodeid= &l=en&cid= URL címen és ellenőrizd azt is, telefonod tudja-e ezt a funkciót. 3. VAN NEKED VAGY ISMERŐSÖDNEK GPS-E? Ha igen, próbálj meg megtalálni vele valamit a közelben. (Ne felejtsd el gyalogos üzemmódba kapcsolni, vagy nemsokára az autópályán kóborolhatsz...) 4. NÉZD MEG A LONDON TRAVELCARD ÉS OYSTERCARD OLDALÁT: com/briefing/travelcard_ oyster.htm és számold ki melyikkel jársz jobban, ha 3 napig maradsz Londonban! 5. JÁRJ UTÁNA, HOGY VAN-E UTAZÁSI KÁRTYA VAGY TÚRISTAKÁRTYA Magyarországon! Hasonlítsd össze a helyi túristakártyát a londonival! 5. Szállás RFID kulcsok A mai modern szállodák már nem használják azokat a hatalmas rézkulcstartókat, amik eltörik a lábujjunkat, ha leejtjük őket; ezekben a hotelekben valójában már nem is látni kulcsokat. A beléptetés és belső forgalom ellenőrzésének mai technológiája az RFID (radio frequency identification), azaz a rádiófrekvenciás azonosítás. A háttérirodákhoz és szolgálati részlegekhez való beléptetést is proxy kártyák végzik a hagyományos fém kulcsok helyett. A kártya tulajdonosa kb centiméterről odatartja a kártyát a falra felszerelt leolvasóhoz, amely felismeri a kártya által kibocsátott alacsony hullámhosszú (kb. 125 khz) jelet és kinyitja a zárat. Ugyanezt a rendszert használják a zárt parkolók is, ahol a tulajdonosnak be- és kilépéskor azonosítania kell magát a kártyával és a kapuk csak akkor nyílnak ki, ha érvényes kártyát használnak. Egy másik, hasonló rendszerben egy ún. gombot kell a leolvasóhoz tartani és ezáltal történik az azonosítás. Ez a leginkább energiatakarékos beléptető rendszer.

6 6 Vonalkódok Parkolóházakban néha vonalkódos rendszerrel is találkozhatunk. A vonalkódot a hatvanas években találták ki vasúti kocsik azonosítására és követésére. Azóta gyakorlatilag bármilyen kis élelmiszerboltban is megtalálhatjuk ezeket. A vonalkódok teszik lehetővé az áruk követését és azonosítását. Ez a technológia a CD és DVD lejátszóknál is használatos optikai leolvasókon alapul és számos előnye van az RFID technológiával szemben. Egyik nagy előnye az, hogy olcsó. Mikor az autó belép a parkolóba, egy olyan parkolójegyet kap, melynek hátán számok és vonalak vannak. A csíkok szélessége és sorrendje olyan digitális kód, melyet a lézerfényt használó speciális optikai leolvasó értelmez. Amikor az autó el akarja hagyni a parkolót, jegyét egy optikai leolvasóhoz tartja, amely dekódolja a vonalkódot és így megmondja, mennyit kell az autósnak fizetnie majd fizetés után nullázza a számlát. Távozáskor egy másik leolvasó nyitja ki a kapukat, ha a megfelelő jegyet tartanak elé. Feladatok: 1. LÁTTAD VAGY HASZNÁLTAD MÁR A FENTIEK VALAMELYIKÉT? Ha nem, próbáld meg megtudni, hol lehet kipróbálni őket! Ha van ilyen a közelben, vedd rá a tanárodat, hogy kipróbáljátok őket! (Legalább nem kell iskolában lenni...) 2. LÁTOGASS EL A barcoding4beginers.html weboldalra és tudj meg többet a vonalkódokról! 6. Éttermek Az éttermek integrált szoftvereket használnak a leltározáshoz és a számlázáshoz. Ehhez POS (Point of Sale = eladás helye) hardvercsomagokat használnak, melynek segítségével a pincérek továbbíthatják a rendeléseket a konyhának és az egyes vendégek illetve asztalok fogyasztását is rögzíthetik. Az éttermi szoftver megjeleníti az étkezőhelység térképét, melyen az asztalokat a rendelések könnyebb követhetőségének kedvéért megszámozzák, a konyhában pedig vagy egy monitoron vagy egy kis nyomtatón keresztül válik láthatóvá a rendelés. Néhány étteremben a pincérek PDA-t is használhatnak: ilyenkor a pincér kezében lévő kis készülék vezeték nélküli (wireless) összeköttetésben áll egy számítógéppel, amely rögzíti a rendelést. A legújabb fejlesztés az éttermekben a csipogók használata. A csipogók olyan kicsi telekommunikációs eszközök, amelyek rádiójeleket közvetítenek egyik felhasználótól a másikig. A szolgálati csipogókat (a konyhából a pincérekhez) arra használják, hogy a konyha jelezni tudja a pincéreknek, ha elkészült egy rendelés, a vendégcsipogókat pedig azon vendégek kapják, akik esetleg egy forgalmas étteremben felszabaduló asztalra várnak.

7 7 Amennyiben felszabadul egy asztal, a hostess jelezni tud a vendégnek, aki mindeközben akár 800 méterre is eltávolodhat az étteremtől és még így is megkapja az értesítést arról, hogy lefoglalt helye elérhetővé vált. Számos vicces formában léteznek csipogók (lehet például kaktusz mexikói éttermeknek, vagy homár a tengeri ételeket árusító éttermek részére) és választhatóan villog vagy vibrál üzenet érkezésekor. A csipogók jelentősen csökkenthetik a várakozást megúszó (walk-away) és a meg nem jelenők (no-show) számát: előbbiek azok, akik nem hajlandóak egy étteremben álldogálva várni az asztalra, utóbbiak pedig azok, akik asztalt foglalnak, de végül nem jelennek meg. Amikor a vendég fizet, ezek a rendszerek mind hardveresen működnek mint pl. egy nyomtató mind pedig szoftveresen. Legtöbbjük kártyaleolvasóhoz van kötve, így az étkezés árát levehetik a hitelkártyáról. Az eszköz rá van kötve egy nyomtatóra, így a vendég papíralapú számlát is kézhez kap. A rendszer engedményt is tud számolni és a törzskártyák kezelésére is képes. Amennyiben szükséges, az összegyűjtött adatokat táblázatkezelő, vagy pdf formátumba is lehet exportálni, illetve az interneten keresztül elérhető SQL adatbázisban is tárolhatóak, így később könnyebb a jelentések összeállítása. Ezek az összegzések főleg olyan vállalkozások számára fontosak, melyek több éttermet üzemeltetnek. A rendszer a készlet nyilvántartására is képes: nyomon követi, hogy milyen anyagokat használtak, illetve milyen anyagok vannak még raktáron és ezek értékét is feltünteti. A legjobb éttermi szoftverek már képesek az új termékek árkalkulációjára is azáltal, hogy kiszámolják az anyagár + egyéb költségek + haszonkulcs összegét az egyes ételek esetében. Üzleti beszámolók és jelentések készítésekor elérhető az optimális haszon mértéke úgy, hogy felsorolják mindazokat a termékeket, amelyek sok profitot termelnek, mind pedig azokat, amelyeket le kell venni az étlapról. Gyorséttermek Más esetekben lehetséges az egyedi rendelések felvétele és kiszámlázása is erre a legjobb példák a gyorséttermek, ahol a személyzet egyszerre veszi fel a rendelést és állítja ki a számlát, mialatt a konyha egy kijelző segítségével értesül a rendelésről. Házhozszállítás A pizzázók telefonszám vagy hívóazonosító alapján kereshetik ki a vendégek adatait ez utóbbihoz hívóazonosító hardver szükséges. (A szoftvertől függően ez automatikusan is bekerülhet a rendszerbe, vagy kézzel gépeli be az, aki a hívásokat fogadja.) Ezen információk alapján a kiszolgáló használhatja a hívó legutóbbi rendelését, új rendelést hozhat létre, feltéteket vihet be, kuponokat fogadhat el és kijelölheti a futárt a rendeléshez. Könnyű váltani az eladástípusok pl. a házhozszállítás és a helyben fogyasztás között. Az ilyen típusú szoftverekkel ki lehet számolni és nyomtatni azt is, hogy egyes futárok hány rendelést szállítottak ki műszakjuk alatt és a hatékony működés elérését számos más funkció is segíti.

8 8 Feladatok 1. HA OLYAN SZERENCSÉS VAGY, HOGY ételt rendelhetsz, kérdezd meg a futárt, hogy használnak-e valamilyen technológiát a rendelések követésére és rögzítésére! Milyen formában kapják a rendeléseket? Hogyan találják meg a címet? Hogyan jelentenek a végrehajtott feladatokról? És ha minden kérdésedre választ kaptál, ne feledkezz el a borravalóról...és azért azt ne kérdezd meg, hogy ezt hogyan rögzítik. 2. HA A KÖZELEDBEN NINCS lehetőség a házhozszállításra, készíts egy listát arról, milyen információkat lehetne feldolgozni a telefonos ételrendelések során. Ezekből melyeket lehetne számítógéppel végezni? Van ötleted arra, hogy hogyan? 3. MENJ EL EGY GYORSÉTTEREMBE és figyeld meg az embereket a pultnál! Hogyan veszik fel a rendeléseket? 7. Szórakozás és szabadidő Sokféle szórakozási lehetőséget reklámoznak az interneten keresztül és számos előadásra vagy szabadidős tevékenységre vásárolhatsz előre jegyet. Az online eladás növekvő üzletág. Azonban vannak szabadidős tevékenységek, melyek estében a fogyasztó döntései a helyszínen születnek ezért az előzetes foglalás és fizetés nem lehetséges. Vannak olyan helyek, ahová nem kényelmes készpénzt vagy akár hitelkártyát vinni. Hogy hová? Képzeld el magad egy jacuzziban hónod alatt a kistáskáddal vagy egy szaunában hitelkártyáddal. A technikai megoldás ezekre a Fürdő beléptető rendszer, melynek segítségével a jegyekért és egyéb szolgáltatásokért készpénzzel vagy hitelkártyával fizethetsz. A vendégek egy karóra méretű elektromágneses eszközt kapnak, melyeket az ajtóknál vagy szolgáltatási területeken elhelyezett leolvasók érzékelnek, legyen az a szaunában, masszázsszalonban, vagy akár a bárnál. A rendszer azonosítja a vendéget és nyomon követi fogyasztásait vagy az igénybe vett szolgáltatásokat. Mivel a vendég a kapukon való áthaladáskor be- vagy kijelentkezik, lehetővé válik az időkorlátos szolgáltatások felszámítása is. Ez a rendszer hasonló a szállásokkal foglalkozó fejezetben leírt beléptető rendszerekhez. A beléptető rendszerek kétféle funkcióban működhetnek: hitelkártya-szerűen (a vendég kijelentkezéskor fizet) vagy feltöltőkártya-szerűen (előre feltöltött összegből vonják le az összegeket). Előző esetben csak távozáskor fizetsz (és már fel vagy öltözve...) utóbbiban érkezéskor feltöltheted a számládat (és még fel vagy öltözve...). Hogyan jut el a rendelés a konyhába? Hogyan azonosítja a személyzet az egyes rendeléseket? Vess egy pillantást a pénztárgépre is! 4.MENJ EL EGY HELYI ÉTTEREMBE és kérdezd meg a tulajdonost vagy az üzletvezetőt arról, hogy milyen technológiával kommunikálnak a pincérek a konyhával! Cetlikkel és a pincérnő szopránjával, vagy ennél bonyolultabb módszerről van szó? Abban az esetben, ha kiállításokon, vagy egy-egy épületkomplexumon belül másmás helyekre különböznek a belépődíjak, a hely vonalkóddal látja el a jegyeket, hogy ellenőrizhesse azok érvényességét. Múzeumok Régebben a múzeumok a tudományok szentélyének számítottak, így az embernek úgy is kellett viselkednie mintha egy templomban lenne: nem lehetett semmihez hozzáérni, hangosan beszélni, játszani, mosolyogni. Manapság a múzeumok inkább olyan helyek, melyek interaktív kiállításokkal és különféle tevékenységekkel inkább a jó szórakozásnak adnak teret. Az érintés, kipróbálás, működtetés és szórakozás nemcsak megengedett, de szinte kötelező!

9 9 A technológia fontos szerepet játszik ebben. A legismertebb eszköz talán a mobil idegenvezető, melyeket múzeumokban kölcsönözhetünk. Ezek a kézi eszközök körbekísérnek a kiállítótermekben és miközben nézelődsz, meghallgathatod a kiállított tárgyakat bemutató előre rögzített felvételt. Általában a felvétel tetszés szerint megállítható vagy újraindítható, hogy a látogató saját tempójában haladhasson és természetesen nyelvet is lehet választani. Az érintőképernyő is az elektronikai segédeszközök egyik formája: ezek úgy működnek, mint a számítógép, csak az ujjainkat használjuk a képernyőn való klikkeléshez. Szép példát láthatsz erre a lap tetején (bár sajnos ez itt most nem mozog és nem ad ki hangot). A látogatók akár azt is láthatják, ahogy egy Costa Ricában talált ősi jaguárképmással díszített edény átváltozik igazi jaguárrá és eközben hallhatják annak morgását, melyet az edényben lévő kis agyaggolyók csörgése utánoz (Emory Egyetem Múzeuma, Atlanta, USA). Az internetet is egyre több múzeumban használják: néhány helyen elérhetők olyan levelezőprogramok, amelyek segítségével (ingyen!), a fotóddal ellátott képeslapot küldhetsz barátaidnak vagy szüleidnek a múzeumból. Sok múzeum ajánl vetítéseket is: az amszterdami Heineken Experience vetítőtermében egy üveg sör elkészítését mutatják be, egészen az árpától és komlótól az áruházi polcig. Feladatok: 1. HA VAN A KÖZELEDBEN MÚZEUM, menj el és nézd meg használnak-e valamilyen modern technológiát! Az iskolában aztán kiértékelhetitek, hogy mit láttatok és megbeszélhetitek, milyen ötletekkel lehetne fejleszteni a helyi múzeumot. 2. KERESS NÉHÁNY TECHNOLÓGIAI SZEMPONTBÓL fejlett múzeumot az interneten: LÁSD MÉG: A multimédiás előadás egy üveg szemszögéből mutatja be a folyamatot. Mikor az üveg lekerül a szalagról és bekerül a rekeszbe és azzal együtt a kamionba, az ülések csörögnek-zörögnek-rázkódnak a nézők alatt. Itt megnézheted, hogyan lehet az érintőképernyőt használni. keress rá az interaktív múzeumokra! 3. LÁTOGASD MEG EZT AZ INTERAKTÍV ON-LINE MÚZEUMOT amely az őslakos amerikaiakat mutatja be:http://www. lostworlds.org/exhibits. html. El tudnál képzelni hasonló szolgáltatást saját városodban? Van hasonló múzeum városotokban vagy Magyarországon? Miben különböznek ettől és miben hasonlítanak? ISBN-13: ISBN-10: X

6. Szerkesztői gondolatok

6. Szerkesztői gondolatok 6. Szerkesztői gondolatok Rendszertechnikai könyvünk 6. fejezete a távközlési rendszerek hierarchikus építkezésének szellemében az alsóbb rétegekben nyújtott (a korábbi fejezetekben kifejtett) technikai

Részletesebben

E-Steps GUIDE 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GUIDE 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GUIDE 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Részletesebben

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM!

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! 2 BEVEZETŐ Van néhány dolog, amihez Magyarországon mindenki ért. Ilyen elsősorban a foci, aztán az autók. Vállalatvezetők körében ezekhez az utóbbi időben csatlakozni látszik

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információ- és Tudásmenedzsment Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információ- és Tudásmenedzsment Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információ- és Tudásmenedzsment Tanszék Elektronikus fizetési csatornák alkalmazási lehetőségei az Internetes jegyzetkereskedelemben Konferencia tanulmány

Részletesebben

Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben

Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet Műszaki menedzser szak Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben Daru István 2010 Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 1.

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Közlekedésmérnöki Kar. Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Közlekedésmérnöki Kar. Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Közlekedésüzemi Tanszék DIPLOMATERV Bevezetés A diplomamunkám témája a teljes ellátási láncot támogató és a logisztikai folyamatokat

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING

Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING Témavezető: Dr. Erdey László Egyetemi docens Készítette: Bauch Réka Gazdaságinformatika Debrecen 2009 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...4

Részletesebben

A MALÉV ÉS A MAGYAR POLGÁRI REPÜLÉS INFORMATIKAI TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG

A MALÉV ÉS A MAGYAR POLGÁRI REPÜLÉS INFORMATIKAI TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG A MALÉV ÉS A MAGYAR POLGÁRI REPÜLÉS INFORMATIKAI TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG TARTALOM ÖSSZEFOGLALÓ írta Dr. Gonda Zsuzsanna és Ballai János ALAPVETÉSEK, A REPÜLÉSI INFORMATIKA SAJÁTOSSÁGAI a fejezetet

Részletesebben

MUNKAANYAG. Novák Nándor. Információ és minőségmenedzsment. A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai

MUNKAANYAG. Novák Nándor. Információ és minőségmenedzsment. A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai Novák Nándor Információ és minőségmenedzsment A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai A követelménymodul száma: 0391-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10

INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10 INFORMATIKA MINDENKINEK 7 ELSŐ RÉSZ A GÉP, AZ INTERNET ÉS TE 10 INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 13 AZ EMBER SZEREPE AZ INFORMÁCIÓS RENDSZERBEN 16 A SZOFTVER 19 RENDSZERSZOFTVEREK 19 ALKALMAZÁSOK 20 A HARDVER 23

Részletesebben

Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1

Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 EMBER ÉS SZÁMÍTÓGÉP...4 A SZÁMÍTÓGÉP NEM ELLENSÉG!...4 A SZÁMÍTÓGÉP IS CSAK ESZKÖZ, MINT EGY KALAPÁCS VAGY EGY FOGÓ...4 KOMMUNIKÁCIÓ A SZÁMÍTÓGÉPPEL...4 A SZÁMÍTÓGÉP

Részletesebben

Tudományos Diákköri Dolgozat 2008

Tudományos Diákköri Dolgozat 2008 Tudományos Diákköri Dolgozat 2008 Intelligens környezet, intelligens iroda virtuális üzenőfal megvalósítása Készítették: Sik András Ferenc e-mail: andras.sik@gmail.com Gruber Kristóf e-mail: gk@lka.hu

Részletesebben

VÁSÁRLÁST ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁK RENDSZERE MAGYARORSZÁGON

VÁSÁRLÁST ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁK RENDSZERE MAGYARORSZÁGON Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ Neumann János Informatikai Kar TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT VÁSÁRLÁST ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁK RENDSZERE MAGYARORSZÁGON Szerzők: Szente Gábor Műszaki informatikai mérnökasszisztens,

Részletesebben

A DIGITÁLIS PÓKHÁLÓ - AZ INTERNET HASZNÁLATA KEZDŐKNEK

A DIGITÁLIS PÓKHÁLÓ - AZ INTERNET HASZNÁLATA KEZDŐKNEK A DIGITÁLIS PÓKHÁLÓ - AZ INTERNET HASZNÁLATA KEZDŐKNEK Copyright 2008 Coppeweb Solutions (http://www.coppeweb.hu/) Kiadva a Creative Commons Nevezd meg! 2.5 Magyarország licenc (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/hu/)

Részletesebben

Szállodai értékesítés - Lexikon

Szállodai értékesítés - Lexikon KJBTTU024 Szállodai értékesítés Szerző: Pohner Tamás Szakmai lektor: Bártfai Endre György Szállodai értékesítés - Lexikon 4 P 1. P: Termékpolitikai eszközök (Product): 2. P: Árpolitikai eszközök (Price):

Részletesebben

INFORMATIKA ÉS INTERNET

INFORMATIKA ÉS INTERNET a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 9. füzet INFORMATIKA ÉS INTERNET Informatika és internet 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis-

Részletesebben

Menetrendek és használata

Menetrendek és használata Kovács Edina Zita Menetrendek és használata A követelménymodul megnevezése: Internetes alkalmazásfejlesztés A követelménymodul száma: 1447-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-50

Részletesebben

OPENCART. Online Webáruház. Felhasználói Ismertető. verzió: 1.0

OPENCART. Online Webáruház. Felhasználói Ismertető. verzió: 1.0 OPENCART Online Webáruház Felhasználói Ismertető verzió: 1.0-1 - Tartalomjegyzék Bevezető...5 Az OpenCart telepítése...6 Rendszer követelmények és installálás...7 Alapvető Beállítások...12 A magyar nyelvi

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT IGAZ HELGA 2007.

SZAKDOLGOZAT IGAZ HELGA 2007. SZAKDOLGOZAT IGAZ HELGA 2007. 1 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK UD-LEVELEZŐ TAGOZAT NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNY A PANNON CSAPÁGY KFT. RAKTÁRÁNAK LOGISZTIKAI

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

Az interaktív televízió marketing aspektusai

Az interaktív televízió marketing aspektusai Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 344-361. o. Az interaktív televízió marketing aspektusai Gyarmatiné Bányai Edit 1 Kajos Attila 2 Jelen cikk az interaktív

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

Bankkártya szolgáltatás

Bankkártya szolgáltatás Pethő Irén Bankkártya szolgáltatás A követelménymodul megnevezése: Bankszakmai feladatok (banki termékek, banküzem, bankpiacok) A követelménymodul száma: 2012-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid Műhelytanulmányok Vállalatgazdaságtan Intézet 1053 Budapest, Veres Pálné u. 36., 1828 Budapest, Pf. 489 (+36 1) 482-5901, fax: 482-5844, www.uni-corvinus.hu/vallgazd Vállalatgazdaságtan Intézet Logisztikai

Részletesebben

MAGASYN. Intelligens rendszerek. Az Internet új nyelve. Arccal a vasút felé. Informatika és pénz 1998. NYÁR. Fotó: Buenos Dias

MAGASYN. Intelligens rendszerek. Az Internet új nyelve. Arccal a vasút felé. Informatika és pénz 1998. NYÁR. Fotó: Buenos Dias MAGASYN 1998. NYÁR Intelligens rendszerek Az Internet új nyelve Arccal a vasút felé Informatika és pénz Fotó: Buenos Dias Synergon Magasyn Kiadja a Synergon Informatika Rt. 1047 Budapest, Baross u. 91-95.

Részletesebben

Háztartások információs és kommunikációs technológiai eszköz-használata, 2015

Háztartások információs és kommunikációs technológiai eszköz-használata, 2015 Központi Statisztikai Hivatal Háztartások információs és kommunikációs technológiai eszköz-használata, 2015 Kérdezői útmutató ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Az adatfelvétel bemutatása Az adatgyűjtés célja annak

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 Bevezetés... 2 1.1 Miért fontos az információbiztonsággal foglalkozni?... 2 1.2 Mit jelent az információbiztonság?... 2 2 Információbiztonság és a titkárnői feladatok...

Részletesebben

felfedező Telenor A felfedezés szabadsága 2013. 1. szám Egyenleginfó és feltöltés, számlabefizetés, ajánlatok, hasznos infók. 40.

felfedező Telenor A felfedezés szabadsága 2013. 1. szám Egyenleginfó és feltöltés, számlabefizetés, ajánlatok, hasznos infók. 40. Telenor felfedező 2013. 1. szám A felfedezés szabadsága Új, All-in tarifák A korlátlan itthoni élménybeszámolókhoz! 5. és 24. oldal MyTelenor alkalmazás Egyenleginfó és feltöltés, számlabefizetés, ajánlatok,

Részletesebben

Szabadon választott hálózati J2ME/MIDP alkalmazás fejlesztése

Szabadon választott hálózati J2ME/MIDP alkalmazás fejlesztése Szabadon választott hálózati J2ME/MIDP alkalmazás fejlesztése Készítette: Novák György Témavezető: Bátfai Norbert Debreceni Egyetem Informatikai Intézet Debrecen 2004. Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 2.

Részletesebben