3. Jegyfoglalás. Bevezetés GDS/IDS PASSPORT - ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ. Technológia modul

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. Jegyfoglalás. Bevezetés GDS/IDS PASSPORT - ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ. Technológia modul"

Átírás

1 1 PASSPORT - ÚTLEVÉL A VILÁGHOZ Bevezetés Technológia modul A technika világszerte fontos szerepet játszik az utazás és turizmus fejlesztésében. Az ebben a modulban lévő információk megismertetnek veletek néhány fontos technológiai fejlesztést. E modul egyes részei kapcsolódnak az Útlevél a világhoz: Bevezetés az Utazás és Turizmusba c. könyv egyes fejezeteihez, így a számozás követi a tankönyvben feltüntetett sorrendet. A számozás az idegenforgalmi ipar elemzésére alkalmazható táblázatokhoz is igazodik. Minden egyes rész végén feladatok találhatóak. Próbáld ki őket, szórakozz jól! 3. Jegyfoglalás GDS/IDS A légitársaságok a 40-es évek óta kísérleteznek automatizált foglalási rendszerekkel; kezdetben az elektromágneses, később pedig a számítógépes technikával. Az 50-es években aztán olyannyira megnőtt az utasok és járatok száma, hogy automatizált foglalási rendszer vált szükségessé. Így született meg 1964-ben a SABRE (Semi-Automatic Business Research Environment Félautomata Üzleti Kutatási Környezet). A számítógépes foglalási rendszereket (computer reservations systems, CRS) a légitársaságok használták először. Később használatukat átvették azok az utazási irodák is, amelyek a világ számos légitársaságának intéztek jegyeladást és -foglalást. A globális elosztórendszerek (global distributions systems, GDS) ma megteremtik a lehetőségét, hogy az ügyfelek az interneten keresztül foglaljanak jegyeket. Az internetes elosztórendszerek (internet distribution systems, IDS) pedig nemcsak a repülőjegy vásárlást, hanem az autókölcsönzést és a hotelszoba foglalást is lehetővé teszik. Global Initiatives, Inc No part of this material may be reproduced or copied in any medium without permissionofglobalinitiatives,inc.thismaterialwasdevelopedbydr.attilahorvath,director,gttp,hungary, for use with Passport to the World: An Introduction to Travel & Tourism

2 2 Az Amadeus például repülő-, komp-, és hajójegyek vásárlására, autókölcsönzésre, utasbiztosításra és a legújabb célállomásokra is ajánl megoldást. A legutóbbi fejlesztés az ATC (Amadeus Ticket Changer), amely teljes mértékben automatizálja a jegyváltoztatás időrabló és bonyolult folyamatát és 80%-kal csökkenti a jegyváltoztatásra fordított időt és bármely belföldi, vagy nemzetközi járat, bármelyik típusú jegyének újra kiállítására alkalmas. LÁSD MÉG: amadeus/amadeus.html A fő GDS/IDS szolgáltatók az Amadeus, Sabre, Galileo és Wordspan (mindkettőt a Travelport üzemelteti) és a Pegazus. Néhány légitársaság, mint pl. a Lufthansa, ingyenes, közvetlen foglalási rendszereket ajánl az utazási irodáknak. Az utazási iroda regisztrálhat a rendszerbe és on-line tudja felajánlani az ügyfélnek a legjobb lehetőséget. Telefonos ügyfélszolgálatok A telefonos ügyfélszolgálatok rendkívül fontos részei az ügyfelek és a szolgáltatók közötti kommunikációnak, más szóval az ügyfélkapcsolatkezelésnek (customer relations management, CRM). A telefonos ügyfélszolgálatok nagyszámú hívást és kérdést tudnak kezelni nagyon rövid idő alatt. Irányított telefonos rendszerrel vannak ellátva, így az ügyfél, aki egy bizonyos kérdésre szeretne választ kapni, az erre alkalmas személyt éri el azáltal, hogy a telefon irányításával lépések sorozatát követi: a rendszer felsorolja az opciókat, a hívónak pedig ezek közül kell választania és megnyomnia a megfelelő gombot. Itt a hívó újabb opciókat talál, és újra választania kell. Ezeket a rendszereket interaktív hangválasz rendszereknek nevezzük (Interactive Voice Response, IVR). A telefonos ügyfélszolgálatok előnye, hogy egy telefonszámon rengeteg ügyfélt tudnak kiszolgálni egy időben. A rendszer ahhoz a szakemberhez irányítja a hívót, aki a leginkább segíteni tud. Sokan azonban nem szeretik a telefonos ügyfélszolgálatokat, mert a sok lehetőséget végigjátszva, néha percekig kell valamilyen zenét hallgatniuk csak azért, hogy egy nagyon egyszerű kérdésre választ kapjanak. A szolgáltatás szempontjából a telefonos ügyfélszolgálatok igen költséghatékonyak és mindeközben nagyszámú ügyféllel tudják tartani a kapcsolatot. A világ legnagyobb autókölcsönzője, a Hertz, majdnem 150 országban mintegy 8000 helyszínen működik. Annak érdekében, hogy a vállalat a díjmentes hívások millióit kezelni tudja, telefonos ügyfélszolgálatok nagyon hatékony rendszerét kell üzemeltetnie világszerte. Valójában sok vállalat komplexebb ügyfélszolgálati rendszereket, ún. contact centereket működtet: ezek különféle technológiákat alkalmaznak arra, hogy elérjék a lehetséges ügyfeleket, mint pl. a weboldalak, , fax, SMS és telefon. Néhány contact center még csetszobákat (chat room) is használ.

3 3 Feladatok: 1. VÁLASZD KI álmaid célállomását és keress információt földrajzáról, nyelvéről, pénzéről és kulturájáról! Nézd meg az alábbi IDS oldalakat és találd ki, hogy éri meg a legjobban odautazni, megszállni és körülnézni! A szolgáltatások minőségét is hasonlítsd össze, ne csak az árakat! NÉZD MEG A LUFTHANSA WEBOLDALÁT a com-ot, és próbálj meg jegyet foglalni egy távoli célállomásra. Kövesd az utasításokat mindaddig, amíg fizetési információkat nem kérnek. Ne adj meg erre vonatkozóan semmilyen adatot! Próbáld meg megtalálni a legolcsóbb járatot, amely egyben a legkényelmesebb is: ahol kevésszer kell átszállni és nem kell sokat reptereken időzni! Keress luxusmegoldásokat és nézd meg mi a különbség a szolgáltatásokban és az árakban! 3. LÁTOGASS EL A WEBOLDALRA és nézd meg van-e járatuk olyan városba, ahová már régóta szeretnél elmenni! (Következő lépés: találj hozzá egy szponzort!) 4. MENJ A WEBOLDALRA és nézd meg hogyan lehet foglalni és milyen szolgáltatásokat kínálnak! Keresd meg a hírek szekciót és nézd meg nem várható-e késés vagy nincs-e más fontos információ a mai képzeletbeli utazásról! Nézd meg hogyan működik az online check-in! 4. Közlekedés On-line check-in Az elektronikus utaskezelést először a légitársaságok használták. Az első online checkint az Air Alaska vezette be 1999-ben. Kevesebb, mint 10 év alatt az online check-in eljutott a fejlődésnek annak a fokára, hogy egyes légitársaságoknál már külön díja van annak, ha valaki nem interneten keresztül jelentkezik be. Általában 24 órával az utazás előtt lehet online becsekkolni, de néha akár egy héttel előbb is lehetséges. Egyes bonyolultabb programok lehetővé teszik az ülőhely kiválasztását, a várók használatát (törzsutas programokkal összekötve), az ételválasztást és a csomagok mennyiségének meghatározását is. Továbbá lehetőség van a foglalás módosítására: az útvonal megváltoztatására, vagy a jegy átminősítésére.

4 4 Mobil beszállókártya Néhány légitársaság, mint pl. a Lufthansa, olyan beszállási opciót is kínálnak, amelyet mobiltelefonra, vagy PDA-ra küldenek. Mobil beszállókártyát 24 órával indulás előtt lehet igényelni. Az utas ilyenkor egy vonalkódot kap a mobiltelefonjára, valamint mindazon információkat is, amelyet egy papíralapú beszállókártya is tartalmaz: a járatszámot, célállomás nevét, a beszállás idejét, az indulás idejét, és az ülőhely adatait. Beszálláskor az utas egy vonalkódleolvasóhoz tartja a telefonját a poggyászfeladás helyénél, ahol a vonalkód leolvasásával megtörténik a check-in. A biztonsági ellenőrzésnél pedig az utas bemutatja az SMS-t, amit a mobiltelefonjára kapott. Ez a szolgáltatás jelenleg csak belföldi, illetve európai járatokon, valamint néhány észak-amerikai belföldi járaton érhető el. Navigációs rendszerek A GPS más néven Globális Helymeghatározó Rendszer működése pár tucat, mikrohullámot kibocsájtó műhold adásán alapul, melyet egy kisméretű kézi, vagy beépített eszköz vesz. A legalább három különböző műhold által kibocsájtott jel már lehetővé tesz a vevő tartózkodási helyének pontos meghatározását. Az eszközre egy térkép van telepítve, amivel nemcsak helyzetünket tudjuk meghatározni, hanem útvonalat is tervezhetünk és megtalálhatjuk az ún. POI-kat is (Points of Interest: hasznos helyek, érdekes pontok.) A legmodernebb GPS-ek már szinte idegenvezetőként is működnek: a különböző helyek és épületek háromdimenziós megjelenítésére is képesek. A Hertz autókölcsönző cég létrehozta sokatmondó nevű speciális termékét, a NeverLostot. Ez egy olyan autóba épített, műholdalapú, színes kijelzős navigációs rendszer, mely utcanévmutatóval és útikalauzzal is fel van szerelve. Legújabb funkciói az egyes városok eseményeinek feltüntetése, illetve az online utazástervezés (Online Trip Planning), amely során egy pendrive-ra feltölthetünk az internetről az utazásunkkal, illetve úti célunkkal kapcsolatos terveket. A célállomások automatikusan előre betöltődnek mikor a drive-ot behelyezzük a NeverLost egységbe, így könnyebbé válik a célállomás kiválasztása. Ezen szolgáltatás segítségével a Hertz ügyfelei, otthonuk vagy irodájuk kényelméből tervezhetik meg utazásaikat. Csak annyit kell tenniük, hogy elmennek a www. hertzneverlost.com weboldalra, megadják az utazással kapcsolatos információkat, majd elmentik a terveket egy USB tárolóeszközre és ezt csatlakoztatják a kölcsönzött autó NeverLost egységéhez. Utazás a városban A világ számos nagyvárosában kizárólag elektronikus jegyekkel vagy kártyákkal utazhatunk a buszokon, villamosokon és metróvonalakon. A tömegközlekedésben alapvetően kétféle kártyát használnak; az egyik egy vékony papírkártya, melyen mágneses csík található.

5 5 Ezt kell a korláton lévő nyílásba helyezni és az vagy elveszi a jegyet, vagy ha többször használatos, lebélyegzi, visszaadja és kinyitja a kapukat, így anélkül utazhatunk a buszon, hogy ellenőröktől kellene tartanunk. A másik egy lehúzható kártya, amely ugyanúgy működik, mint a hitelkártyák: felszálláskor lehúzzuk a kártyát a kártyaleolvasón és az leemeli az utazás díját a kártyáról. Ha sokak által látogatott úti célunk, érdemes érdeklődni az utazási kártyákról, mivel városkártyák rendszerint egyéb kedvezményekre is feljogosítanak. Ez olcsóbb utazást jelent neked és bevételt a városnak! Feladatok: 1. TUDJ MEG TÖBBET az online check-inről a lufthansa.com/online/portal/ lh/hu/info_and_services/ checkin/web_checkin?n odeid= &l=en&c id= HA AKAROD LÁTNI HOGYAN működik a mobil checkin, kipróbálhatod! Menj a Lufthansa weboldalára a online/portal/lh/uk/info_and_ services/checkin?nodeid= &l=en&cid= URL címen és ellenőrizd azt is, telefonod tudja-e ezt a funkciót. 3. VAN NEKED VAGY ISMERŐSÖDNEK GPS-E? Ha igen, próbálj meg megtalálni vele valamit a közelben. (Ne felejtsd el gyalogos üzemmódba kapcsolni, vagy nemsokára az autópályán kóborolhatsz...) 4. NÉZD MEG A LONDON TRAVELCARD ÉS OYSTERCARD OLDALÁT: com/briefing/travelcard_ oyster.htm és számold ki melyikkel jársz jobban, ha 3 napig maradsz Londonban! 5. JÁRJ UTÁNA, HOGY VAN-E UTAZÁSI KÁRTYA VAGY TÚRISTAKÁRTYA Magyarországon! Hasonlítsd össze a helyi túristakártyát a londonival! 5. Szállás RFID kulcsok A mai modern szállodák már nem használják azokat a hatalmas rézkulcstartókat, amik eltörik a lábujjunkat, ha leejtjük őket; ezekben a hotelekben valójában már nem is látni kulcsokat. A beléptetés és belső forgalom ellenőrzésének mai technológiája az RFID (radio frequency identification), azaz a rádiófrekvenciás azonosítás. A háttérirodákhoz és szolgálati részlegekhez való beléptetést is proxy kártyák végzik a hagyományos fém kulcsok helyett. A kártya tulajdonosa kb centiméterről odatartja a kártyát a falra felszerelt leolvasóhoz, amely felismeri a kártya által kibocsátott alacsony hullámhosszú (kb. 125 khz) jelet és kinyitja a zárat. Ugyanezt a rendszert használják a zárt parkolók is, ahol a tulajdonosnak be- és kilépéskor azonosítania kell magát a kártyával és a kapuk csak akkor nyílnak ki, ha érvényes kártyát használnak. Egy másik, hasonló rendszerben egy ún. gombot kell a leolvasóhoz tartani és ezáltal történik az azonosítás. Ez a leginkább energiatakarékos beléptető rendszer.

6 6 Vonalkódok Parkolóházakban néha vonalkódos rendszerrel is találkozhatunk. A vonalkódot a hatvanas években találták ki vasúti kocsik azonosítására és követésére. Azóta gyakorlatilag bármilyen kis élelmiszerboltban is megtalálhatjuk ezeket. A vonalkódok teszik lehetővé az áruk követését és azonosítását. Ez a technológia a CD és DVD lejátszóknál is használatos optikai leolvasókon alapul és számos előnye van az RFID technológiával szemben. Egyik nagy előnye az, hogy olcsó. Mikor az autó belép a parkolóba, egy olyan parkolójegyet kap, melynek hátán számok és vonalak vannak. A csíkok szélessége és sorrendje olyan digitális kód, melyet a lézerfényt használó speciális optikai leolvasó értelmez. Amikor az autó el akarja hagyni a parkolót, jegyét egy optikai leolvasóhoz tartja, amely dekódolja a vonalkódot és így megmondja, mennyit kell az autósnak fizetnie majd fizetés után nullázza a számlát. Távozáskor egy másik leolvasó nyitja ki a kapukat, ha a megfelelő jegyet tartanak elé. Feladatok: 1. LÁTTAD VAGY HASZNÁLTAD MÁR A FENTIEK VALAMELYIKÉT? Ha nem, próbáld meg megtudni, hol lehet kipróbálni őket! Ha van ilyen a közelben, vedd rá a tanárodat, hogy kipróbáljátok őket! (Legalább nem kell iskolában lenni...) 2. LÁTOGASS EL A barcoding4beginers.html weboldalra és tudj meg többet a vonalkódokról! 6. Éttermek Az éttermek integrált szoftvereket használnak a leltározáshoz és a számlázáshoz. Ehhez POS (Point of Sale = eladás helye) hardvercsomagokat használnak, melynek segítségével a pincérek továbbíthatják a rendeléseket a konyhának és az egyes vendégek illetve asztalok fogyasztását is rögzíthetik. Az éttermi szoftver megjeleníti az étkezőhelység térképét, melyen az asztalokat a rendelések könnyebb követhetőségének kedvéért megszámozzák, a konyhában pedig vagy egy monitoron vagy egy kis nyomtatón keresztül válik láthatóvá a rendelés. Néhány étteremben a pincérek PDA-t is használhatnak: ilyenkor a pincér kezében lévő kis készülék vezeték nélküli (wireless) összeköttetésben áll egy számítógéppel, amely rögzíti a rendelést. A legújabb fejlesztés az éttermekben a csipogók használata. A csipogók olyan kicsi telekommunikációs eszközök, amelyek rádiójeleket közvetítenek egyik felhasználótól a másikig. A szolgálati csipogókat (a konyhából a pincérekhez) arra használják, hogy a konyha jelezni tudja a pincéreknek, ha elkészült egy rendelés, a vendégcsipogókat pedig azon vendégek kapják, akik esetleg egy forgalmas étteremben felszabaduló asztalra várnak.

7 7 Amennyiben felszabadul egy asztal, a hostess jelezni tud a vendégnek, aki mindeközben akár 800 méterre is eltávolodhat az étteremtől és még így is megkapja az értesítést arról, hogy lefoglalt helye elérhetővé vált. Számos vicces formában léteznek csipogók (lehet például kaktusz mexikói éttermeknek, vagy homár a tengeri ételeket árusító éttermek részére) és választhatóan villog vagy vibrál üzenet érkezésekor. A csipogók jelentősen csökkenthetik a várakozást megúszó (walk-away) és a meg nem jelenők (no-show) számát: előbbiek azok, akik nem hajlandóak egy étteremben álldogálva várni az asztalra, utóbbiak pedig azok, akik asztalt foglalnak, de végül nem jelennek meg. Amikor a vendég fizet, ezek a rendszerek mind hardveresen működnek mint pl. egy nyomtató mind pedig szoftveresen. Legtöbbjük kártyaleolvasóhoz van kötve, így az étkezés árát levehetik a hitelkártyáról. Az eszköz rá van kötve egy nyomtatóra, így a vendég papíralapú számlát is kézhez kap. A rendszer engedményt is tud számolni és a törzskártyák kezelésére is képes. Amennyiben szükséges, az összegyűjtött adatokat táblázatkezelő, vagy pdf formátumba is lehet exportálni, illetve az interneten keresztül elérhető SQL adatbázisban is tárolhatóak, így később könnyebb a jelentések összeállítása. Ezek az összegzések főleg olyan vállalkozások számára fontosak, melyek több éttermet üzemeltetnek. A rendszer a készlet nyilvántartására is képes: nyomon követi, hogy milyen anyagokat használtak, illetve milyen anyagok vannak még raktáron és ezek értékét is feltünteti. A legjobb éttermi szoftverek már képesek az új termékek árkalkulációjára is azáltal, hogy kiszámolják az anyagár + egyéb költségek + haszonkulcs összegét az egyes ételek esetében. Üzleti beszámolók és jelentések készítésekor elérhető az optimális haszon mértéke úgy, hogy felsorolják mindazokat a termékeket, amelyek sok profitot termelnek, mind pedig azokat, amelyeket le kell venni az étlapról. Gyorséttermek Más esetekben lehetséges az egyedi rendelések felvétele és kiszámlázása is erre a legjobb példák a gyorséttermek, ahol a személyzet egyszerre veszi fel a rendelést és állítja ki a számlát, mialatt a konyha egy kijelző segítségével értesül a rendelésről. Házhozszállítás A pizzázók telefonszám vagy hívóazonosító alapján kereshetik ki a vendégek adatait ez utóbbihoz hívóazonosító hardver szükséges. (A szoftvertől függően ez automatikusan is bekerülhet a rendszerbe, vagy kézzel gépeli be az, aki a hívásokat fogadja.) Ezen információk alapján a kiszolgáló használhatja a hívó legutóbbi rendelését, új rendelést hozhat létre, feltéteket vihet be, kuponokat fogadhat el és kijelölheti a futárt a rendeléshez. Könnyű váltani az eladástípusok pl. a házhozszállítás és a helyben fogyasztás között. Az ilyen típusú szoftverekkel ki lehet számolni és nyomtatni azt is, hogy egyes futárok hány rendelést szállítottak ki műszakjuk alatt és a hatékony működés elérését számos más funkció is segíti.

8 8 Feladatok 1. HA OLYAN SZERENCSÉS VAGY, HOGY ételt rendelhetsz, kérdezd meg a futárt, hogy használnak-e valamilyen technológiát a rendelések követésére és rögzítésére! Milyen formában kapják a rendeléseket? Hogyan találják meg a címet? Hogyan jelentenek a végrehajtott feladatokról? És ha minden kérdésedre választ kaptál, ne feledkezz el a borravalóról...és azért azt ne kérdezd meg, hogy ezt hogyan rögzítik. 2. HA A KÖZELEDBEN NINCS lehetőség a házhozszállításra, készíts egy listát arról, milyen információkat lehetne feldolgozni a telefonos ételrendelések során. Ezekből melyeket lehetne számítógéppel végezni? Van ötleted arra, hogy hogyan? 3. MENJ EL EGY GYORSÉTTEREMBE és figyeld meg az embereket a pultnál! Hogyan veszik fel a rendeléseket? 7. Szórakozás és szabadidő Sokféle szórakozási lehetőséget reklámoznak az interneten keresztül és számos előadásra vagy szabadidős tevékenységre vásárolhatsz előre jegyet. Az online eladás növekvő üzletág. Azonban vannak szabadidős tevékenységek, melyek estében a fogyasztó döntései a helyszínen születnek ezért az előzetes foglalás és fizetés nem lehetséges. Vannak olyan helyek, ahová nem kényelmes készpénzt vagy akár hitelkártyát vinni. Hogy hová? Képzeld el magad egy jacuzziban hónod alatt a kistáskáddal vagy egy szaunában hitelkártyáddal. A technikai megoldás ezekre a Fürdő beléptető rendszer, melynek segítségével a jegyekért és egyéb szolgáltatásokért készpénzzel vagy hitelkártyával fizethetsz. A vendégek egy karóra méretű elektromágneses eszközt kapnak, melyeket az ajtóknál vagy szolgáltatási területeken elhelyezett leolvasók érzékelnek, legyen az a szaunában, masszázsszalonban, vagy akár a bárnál. A rendszer azonosítja a vendéget és nyomon követi fogyasztásait vagy az igénybe vett szolgáltatásokat. Mivel a vendég a kapukon való áthaladáskor be- vagy kijelentkezik, lehetővé válik az időkorlátos szolgáltatások felszámítása is. Ez a rendszer hasonló a szállásokkal foglalkozó fejezetben leírt beléptető rendszerekhez. A beléptető rendszerek kétféle funkcióban működhetnek: hitelkártya-szerűen (a vendég kijelentkezéskor fizet) vagy feltöltőkártya-szerűen (előre feltöltött összegből vonják le az összegeket). Előző esetben csak távozáskor fizetsz (és már fel vagy öltözve...) utóbbiban érkezéskor feltöltheted a számládat (és még fel vagy öltözve...). Hogyan jut el a rendelés a konyhába? Hogyan azonosítja a személyzet az egyes rendeléseket? Vess egy pillantást a pénztárgépre is! 4.MENJ EL EGY HELYI ÉTTEREMBE és kérdezd meg a tulajdonost vagy az üzletvezetőt arról, hogy milyen technológiával kommunikálnak a pincérek a konyhával! Cetlikkel és a pincérnő szopránjával, vagy ennél bonyolultabb módszerről van szó? Abban az esetben, ha kiállításokon, vagy egy-egy épületkomplexumon belül másmás helyekre különböznek a belépődíjak, a hely vonalkóddal látja el a jegyeket, hogy ellenőrizhesse azok érvényességét. Múzeumok Régebben a múzeumok a tudományok szentélyének számítottak, így az embernek úgy is kellett viselkednie mintha egy templomban lenne: nem lehetett semmihez hozzáérni, hangosan beszélni, játszani, mosolyogni. Manapság a múzeumok inkább olyan helyek, melyek interaktív kiállításokkal és különféle tevékenységekkel inkább a jó szórakozásnak adnak teret. Az érintés, kipróbálás, működtetés és szórakozás nemcsak megengedett, de szinte kötelező!

9 9 A technológia fontos szerepet játszik ebben. A legismertebb eszköz talán a mobil idegenvezető, melyeket múzeumokban kölcsönözhetünk. Ezek a kézi eszközök körbekísérnek a kiállítótermekben és miközben nézelődsz, meghallgathatod a kiállított tárgyakat bemutató előre rögzített felvételt. Általában a felvétel tetszés szerint megállítható vagy újraindítható, hogy a látogató saját tempójában haladhasson és természetesen nyelvet is lehet választani. Az érintőképernyő is az elektronikai segédeszközök egyik formája: ezek úgy működnek, mint a számítógép, csak az ujjainkat használjuk a képernyőn való klikkeléshez. Szép példát láthatsz erre a lap tetején (bár sajnos ez itt most nem mozog és nem ad ki hangot). A látogatók akár azt is láthatják, ahogy egy Costa Ricában talált ősi jaguárképmással díszített edény átváltozik igazi jaguárrá és eközben hallhatják annak morgását, melyet az edényben lévő kis agyaggolyók csörgése utánoz (Emory Egyetem Múzeuma, Atlanta, USA). Az internetet is egyre több múzeumban használják: néhány helyen elérhetők olyan levelezőprogramok, amelyek segítségével (ingyen!), a fotóddal ellátott képeslapot küldhetsz barátaidnak vagy szüleidnek a múzeumból. Sok múzeum ajánl vetítéseket is: az amszterdami Heineken Experience vetítőtermében egy üveg sör elkészítését mutatják be, egészen az árpától és komlótól az áruházi polcig. Feladatok: 1. HA VAN A KÖZELEDBEN MÚZEUM, menj el és nézd meg használnak-e valamilyen modern technológiát! Az iskolában aztán kiértékelhetitek, hogy mit láttatok és megbeszélhetitek, milyen ötletekkel lehetne fejleszteni a helyi múzeumot. 2. KERESS NÉHÁNY TECHNOLÓGIAI SZEMPONTBÓL fejlett múzeumot az interneten: LÁSD MÉG: A multimédiás előadás egy üveg szemszögéből mutatja be a folyamatot. Mikor az üveg lekerül a szalagról és bekerül a rekeszbe és azzal együtt a kamionba, az ülések csörögnek-zörögnek-rázkódnak a nézők alatt. Itt megnézheted, hogyan lehet az érintőképernyőt használni. keress rá az interaktív múzeumokra! 3. LÁTOGASD MEG EZT AZ INTERAKTÍV ON-LINE MÚZEUMOT amely az őslakos amerikaiakat mutatja be: lostworlds.org/exhibits. html. El tudnál képzelni hasonló szolgáltatást saját városodban? Van hasonló múzeum városotokban vagy Magyarországon? Miben különböznek ettől és miben hasonlítanak? ISBN-13: ISBN-10: X

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus)

Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) Az internet hatása a turizmusra (e-turizmus) 2018. 11. 08. A IKT általános szerepe 2001-ben már több, mint 400 millióan rendelkeztek internet hozzáféréssel világszerte Az internet hatással van a vállalatok

Részletesebben

2013.08.19. 4. Disztribúció Disztribúció. 5. Szobafoglalás Foglalás

2013.08.19. 4. Disztribúció Disztribúció. 5. Szobafoglalás Foglalás 1 2.7. Piaci gazdálkodás tevékenységei a szálláshely szolgáltatásban Piaci gazdálkodás 1. Marketingterv célja Piaci célok 2. Marketingterv felépítése Marketingterv 3. Szálláshelyek értékesítése Értékesítés

Részletesebben

Utazástervezés Internet segítségével

Utazástervezés Internet segítségével Utazástervezés Internet segítségével Utazástervezés hagyományos módon Utazási irodán keresztül Saját szervezésben Ismerősökkel, barátokkal Újság, szórólap tájékoztatása alapján Utazástervezés hagyományos

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt szeptember 1-től visszavonásig tartó promóciós vásárlási visszatérítés hivatalos részvételi szabályzata

Az OTP Bank Nyrt szeptember 1-től visszavonásig tartó promóciós vásárlási visszatérítés hivatalos részvételi szabályzata Az OTP Bank Nyrt. 2018. szeptember 1-től visszavonásig tartó promóciós vásárlási visszatérítés hivatalos részvételi szabályzata 1. Szervező OTP Bank Nyrt. 1051 Budapest Nádor u. 16. Cégjegyzékszám: 01-10-041585

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS A jövő üzleti telefon rendszere 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés és jelenlét Összhang az IT-vel Olvassa el! Ajánlatkérő

Részletesebben

Routing for Android Bensoft 2013

Routing for Android Bensoft 2013 Bensoft 2013 Tartalomjegyzék Első lépés beállítások... 3 Személyes adatok... 4 Cég adatok... 4 Gépkocsi adatai... 6 Egyéb beállítások... 7 Ügyfél és iroda adatok... 8 Utazási okok... 9 Jelenlegi pozíció...

Részletesebben

Mi a PayPass? Hogyan működik a PayPass?

Mi a PayPass? Hogyan működik a PayPass? A PayPass kártya jellemzői: Lakossági, betéti bankkártya Nem dombornyomott Internetes fizetésre alkalmas A beépített antenna segítségével PayPass fizetési eszközként funkcionál A PayPass kártya chipet

Részletesebben

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val)

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) A leolvasási feladat AS Szerver DB Számlázási, ügyfélszolgálati adatbázis Adatgyűjtő szerver Mobil adatgyűjtő AS szerver

Részletesebben

Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni.

Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni. Használati utasítás 1. Biztonsági figyelmeztetés Az órát az első használat előtt legalább 2 órával fel kell tölteni. Biztonsági kód Az alapértelmezett kód 1122. Ez a kód megakadályozza, hogy más személyek

Részletesebben

OTP SZÉP kártya. Három cafeteria-elem egyetlen e-kártyán, számos új szolgáltatással. Tájékoztató. OTP Pénztárszolgáltató Zrt. 2012.

OTP SZÉP kártya. Három cafeteria-elem egyetlen e-kártyán, számos új szolgáltatással. Tájékoztató. OTP Pénztárszolgáltató Zrt. 2012. OTP SZÉP kártya Három cafeteria-elem egyetlen e-kártyán, számos új szolgáltatással Tájékoztató 2012. Tartalom A SZÉP kártya Az OTP SZÉP kártya eredmények Elfogadási technikák Klasszikusok (POS terminál,

Részletesebben

DHL EXPRESS MYBILL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

DHL EXPRESS MYBILL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ DHL EXPRESS MYBILL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Oldalszám 1 / 11 Tartalom 1 A MyBill bemutatása 2 Regisztráció a MyBill-be 3 Bejelentkezés a MyBill-be 4 A MyBill használata a) Számlák - Áttekintés a kiállított

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

Modern technológiák alkalmazása a hulladékszállítási rendszerben. Fehér Zsolt zsolt.feher@psion.hu

Modern technológiák alkalmazása a hulladékszállítási rendszerben. Fehér Zsolt zsolt.feher@psion.hu Modern technológiák alkalmazása a hulladékszállítási rendszerben Fehér Zsolt zsolt.feher@psion.hu 2011.06.23. 2 Tartalom A PSION Rendszerház Kft-ről Termékválasztékunk, mobil megoldásaink BIP 1300 és BIP

Részletesebben

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7

Szoftver fő funkciói. Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió GPS nyomkövetés Adatátvitel és tárolás Telefonhívások kezelése 1 / 7 Diszpécser rádió funkciók Funkciók - Egyedi, csoport és összes tagállomás hívása a diszpécser konzolról - Tagállomások

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések OneCard Hitelkártyához kapcsolódó vásárlás visszatérítési program feltételei Hatályos: 2017. október 1-től (tartalmazva a 2018. február 21-től hatályba lépő módosítást) I. Általános rendelkezések 1. A

Részletesebben

ONLINE RENDELÉSI ÉS FIZETÉSI FELÜLET

ONLINE RENDELÉSI ÉS FIZETÉSI FELÜLET ONLINE RENDELÉSI ÉS FIZETÉSI FELÜLET Biatorbágy intézményei részére Útmutató/tájékoztató 2018 szeptember 13. A felület működése Év elején a gyerekek, úgy mint eddig döntenek arról, hogy milyen étkezést

Részletesebben

A Kormány /2018. ( ) Korm. rendelete a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről

A Kormány /2018. ( ) Korm. rendelete a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről A Kormány /2018. ( ) Korm. rendelete a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről A Kormány a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló

Részletesebben

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató Az alkalmazás elindítása után a következő képernyőről kétféleképpen tudsz továbblépni. 1. A szinkronizációs adatok beállítása Amennyiben még nem használtad

Részletesebben

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató Az alkalmazás elindítása után a következő képernyőről kétféleképpen tud továbblépni. 1. A szinkronizációs adatok beállítása Amennyiben Ön még nem használta

Részletesebben

Expedia Collect foglalások kezelése

Expedia Collect foglalások kezelése Együttműködés az Expediával Expedia Collect foglalások kezelése Expedia virtuális kártya Tartalom Az Expedia Collect foglalás folyamata 3 Expedia virtuális kártya 4 Foglalások módosításai 6 Segítség 7

Részletesebben

A CityPass rendszer Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Nemzeti Innovációs Hivatal NetLock Kft. intelligens kártyán alapul

A CityPass rendszer Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Nemzeti Innovációs Hivatal NetLock Kft. intelligens kártyán alapul A CityPass rendszer A CityPass közösségi kártyarendszert és szolgáltatást egy többszereplős konzorcium fejlesztette ki a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ és a Nemzeti Innovációs Hivatal támogatásával.

Részletesebben

A megfelelőségi nyilatkozat letölthető a www.satel.eu/ce honlapról

A megfelelőségi nyilatkozat letölthető a www.satel.eu/ce honlapról HANGMODUL INT-VG int-vg_hu 12/11 Az INTEGRA és VERSA vezérlőpanelekkel összekapcsolt INT-VG modul lehetővé teszi a hangüzenetküldés funkció végrehajtását (leváltja a CA-64 SM hangszintetizátor bővítőt).

Részletesebben

READy Suite: mobil és fix kiolvasó hálózat fogyasztásmérőkhöz

READy Suite: mobil és fix kiolvasó hálózat fogyasztásmérőkhöz READy Suite: mobil és fix kiolvasó hálózat fogyasztásmérőkhöz Drive-by Okos telefon Multiterm Pro Kézi eszközzel történő mérőkiolvasás USB Meter Reader Fix hálózat Automatizált mérőleolvasás fix hálózaton

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

Használati útmutató a nemzetközi ajánlatkérő oldalhoz

Használati útmutató a  nemzetközi ajánlatkérő oldalhoz Használati útmutató a www.globairgroup.com/hertz nemzetközi ajánlatkérő oldalhoz Az alábbi kis segédlettel, szeretnénk tájékoztatást és egyben segítséget adni a Hertz új magyar nyelvű ajánlatkérő oldalához,

Részletesebben

Navigáció: GPS Tracking: 3G modem: A gyors CPU-nak köszönhetően a. készülék akadozásmentesen futtatja a. is. A navigáció használata

Navigáció: GPS Tracking: 3G modem: A gyors CPU-nak köszönhetően a. készülék akadozásmentesen futtatja a. is. A navigáció használata Navigáció: A gyors CPU-nak köszönhetően a készülék akadozásmentesen futtatja a legújabb GPS navigációs szoftvereket is. A navigáció használata közben lehetősége van zenét hallgatni vagy filmet nézni, ilyenkor

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

APPENTUM PRO-DEVELOPERS COMPANY

APPENTUM PRO-DEVELOPERS COMPANY APPENTUM PRO-DEVELOPERS COMPANY MEGALKOTÁS Megoldásunkat több tapasztalt polgármester és képviselő bevonásával tökéletesítettük. Rengeteg tapasztalatot beépítettünk, hogy politikailag korrekt és a lakosok

Részletesebben

TaxiLike használati bemutató Taxitársaságok és Taxisofőrök részére

TaxiLike használati bemutató Taxitársaságok és Taxisofőrök részére TaxiLike használati bemutató Taxitársaságok és Taxisofőrök részére 2012 09 03 Tartalom I. TaxiLike rövid bemutatás II. Első lépések Taxitársaság és Taxisofőrök részére III. TaxiLike Driver használata munka

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

Fontos tudnivaló Fizetés emelt díjas SMS-sel Bankkártyás fizetés

Fontos tudnivaló Fizetés emelt díjas SMS-sel Bankkártyás fizetés Fontos tudnivaló Ha a fizetés nem teljesül, következménye sincs. Ha például az ügyfél elindítja bankkártyás fizetést, de nem adja meg a kártyaadatait, visszalép, nem utal vagy bármi egyéb módon megszakítja

Részletesebben

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS

III. Cím TÁJÉKOZTATÁS 21 III. Cím TÁJÉKOZTATÁS Az utastájékoztatási feladatokat a Szolgáltató látja el, továbbá gondoskodik arról, hogy az utasokat jogaikról, kötelezettségeikről, az igénybe vehető szolgáltatásokról tájékoztassa,

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. BUDAPESTI NÉMET ISKOLA WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Nyelv Választás... 3 Regisztráció... 4 Bejelentkezés...

Részletesebben

Acer kivetítők 3D technológiával. Gyorsútmutató

Acer kivetítők 3D technológiával. Gyorsútmutató Acer kivetítők 3D technológiával Gyorsútmutató 2012. Minden jog fenntartva. Használati útmutató az Acer kivetítősorozatához Eredeti kiadás: 8/2012 Típusszám: Sorozatszám: Vásárlás időpontja: Vásárlás helye:

Részletesebben

A számítógép részei. Rendszeregység

A számítógép részei. Rendszeregység A számítógép részei Amennyiben asztali számítógépet használ, valószínűleg már tudja, hogy nem létezik egy olyan különálló rész, amelyet számítógépnek lehet nevezni. A számítógép valójában több együttműködő

Részletesebben

MOSTANTÓL MEGÚJUL A KAPCSOLATUNK ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A FÔVÁROSI VÍZMÛVEKNÉL

MOSTANTÓL MEGÚJUL A KAPCSOLATUNK ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A FÔVÁROSI VÍZMÛVEKNÉL MOSTANTÓL MEGÚJUL A KAPCSOLATUNK ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A FÔVÁROSI VÍZMÛVEKNÉL INFORMÁCIÓ CSEPPEK Rohanó világunkban, ahol minden idô számít, modern, gyors ügyintézési lehetôséget biztosít a Fôvárosi Vízmûvek

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

KIK VAGYUNK? HOGYAN FOGLALJ? Szállás + repülőjegy kereső

KIK VAGYUNK? HOGYAN FOGLALJ? Szállás + repülőjegy kereső KIK VAGYUNK? Az Travelo és a Beontrips együttműködésében olyan weboldalt hoztuk létre, ahol egy helyen, kényelmesen, gyorsan lefoglalhatod utazásod, legyen szó nyaralásról vagy városlátogatásról, egyedül,

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

Útmutató parkolás indításához és leállításához

Útmutató parkolás indításához és leállításához Útmutató parkolás indításához és leállításához Parkolást ezután is az eddig megszokott felületeken lehet indítani: 1. hangautomata hívásával: +36-1-9999-798-as telefonszámon, követve az automata utasításait,

Részletesebben

Csatlakozási állapot megjelenítése

Csatlakozási állapot megjelenítése Csatlakozási állapot megjelenítése Ellenőrizheti a vevő és a jármű között a csatlakozás állapotát. Ezek a kapcsolatok felelősek az olyan információkért, mint a GPS információ és a parkolási jelzések. 1

Részletesebben

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Az 1.2 verzióban a következő funkciók érhetők el: Be- kijelentkezés Autós ajánlatok keresése, akár dátum intervallumra Pontos és közeli ajánlatok megjelenítése Autós

Részletesebben

LÉGI UTASOK JOGAI EU PANASZBEJELENTŐ NYOMTATVÁNY

LÉGI UTASOK JOGAI EU PANASZBEJELENTŐ NYOMTATVÁNY LÉGI UTASOK JOGAI EU PANASZBEJELENTŐ NYOMTATVÁNY EZZEL A NYOMTATVÁNNYAL A LÉGITÁRSASÁGOKNÁL ÉS/VAGY AZ ILLETÉKES NEMZETI SZERVEKNÉL LEHET PANASZT BENYÚJTANI. Visszautasított beszállás, alacsonyabb osztályon

Részletesebben

Partner. kezelési útmutató

Partner. kezelési útmutató Partner kezelési útmutató A P&T Partner mobil alkalmazás minden Android operációsrendszerrel mûködô mobileszközön ingyenesen elérhetô a Google Play áruházból. Keresd: P&T Partner. Az alkalmazást a telepítés

Részletesebben

Az RFID technológia bemutatása

Az RFID technológia bemutatása Állami Nyomda Nyrt. RFID (Rádiófrekvenciás Azonosítás) Az RFID technológia bemutatása Rácz László, chipkártya és RFID tanácsadó racz@any.hu, Telefon: 431 1393 Állami Nyomda Nyrt. www.allaminyomda.hu RFID

Részletesebben

Útmutató a Visual Voicemail 8.5 és újabb verzióinak használatához

Útmutató a Visual Voicemail 8.5 és újabb verzióinak használatához QUICK START GUIDE Útmutató a Visual Voicemail 8.5 és újabb verzióinak használatához Mi a Visual Voicemail? 2 Visual Voicemail a telefonján 2 A Visual Voicemail elérése 3 Bejelentkezett állapot megtartása

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

A foglalási folyamatban a hibásan megadott adatokat úgy tudja javítani, hogy a böngésző Vissza gombjával belép az adatok megadása oldalra.

A foglalási folyamatban a hibásan megadott adatokat úgy tudja javítani, hogy a böngésző Vissza gombjával belép az adatok megadása oldalra. Általános Szerződési Feltételek Szolgáltató: Weco-Online Kft. Cím: 1053 Budapest, Kossuth L. u. 7-9. Adószám: 13960203-2-41 Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal regisztrációs szám: U-000846 Email:

Részletesebben

Védjegyhasználati szabályzat SAFE HOST (VP/2012/0405)

Védjegyhasználati szabályzat SAFE HOST (VP/2012/0405) With financial support from the European Union The responsibility for this publication lies solely in the author. The Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained.

Részletesebben

Korszerű és gazdaságos felszíni parkolási módszer beruházásának és üzemeltetésének tapasztalatai

Korszerű és gazdaságos felszíni parkolási módszer beruházásának és üzemeltetésének tapasztalatai Korszerű és gazdaságos felszíni parkolási módszer beruházásának és üzemeltetésének tapasztalatai TÓTH TIBOR Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal 1 Parkolási problémák Parkolóhelyek keresése 30% Torlódás

Részletesebben

Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik.

Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik. 1 2 Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik. Az NSA (az USA nemzeti biztonsági szolgálata) azért kívánja csökkenteni az emberek privátszféráját, mert minél többet tudnak az emberekről,

Részletesebben

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os A Freeway To Success hasonlóan gondolkodó vállalkozók csapata, amely azért működik együtt, hogy tagjainak biztosítsa a vagyonteremtéshez szükséges eszközöket és információkat. A Freeway To üzlettulajdonosokból,

Részletesebben

MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása

MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása Az informatikai rendszer elsősorban húsipari cégek értékesítési folyamataira nyújt teljes körű megoldást, a megrendelések feldolgozásától,

Részletesebben

Interaktív tábla szoftver: Lynx 4.x és Wordwall 2.x

Interaktív tábla szoftver: Lynx 4.x és Wordwall 2.x Interaktív tábla szoftver: Lynx 4.x és Wordwall 2.x Lynx4 & Wordwall 2 Interaktív tábla szoftver Használható bármilyen interaktív fehértáblán PC-r l, táblafüggetlenül m ködtetve. A Lynx szoftver úgy m

Részletesebben

A RT5 Taxi Holding Kft. jogelődeit, az 1980-as években alapították, sok munkatársunk több mint 20-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A RT5 Taxi Holding Kft. jogelődeit, az 1980-as években alapították, sok munkatársunk több mint 20-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Bemutató Kik vagyunk. A RT5 Taxi Holding Kft. jogelődeit, az 1980-as években alapították, sok munkatársunk több mint 20-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. A RT5 Taxi Holding Kft a korábbi Rádió

Részletesebben

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Sajtótájékoztató 2010. október 6. A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Szekeres Viktor Gloster telekom Kft. Mészáros Attila Cisco Magyarország Kft. Mai témáink Rövid bemutatkozás

Részletesebben

Interaktív tábla szoftver: Lynx 4.x és Wordwall 2.x

Interaktív tábla szoftver: Lynx 4.x és Wordwall 2.x Interaktív tábla szoftver: Lynx 4.x és Wordwall 2.x Lynx4 & Wordwall 2 Interaktív tábla szoftver Használható bármilyen interaktív fehértáblán PC-r l, táblafüggetlenül m ködtetve. A Lynx szoftver úgy m

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

UML use-case diagram rajzolás, megoldások. UML use-case diagram Megolda sok

UML use-case diagram rajzolás, megoldások. UML use-case diagram Megolda sok UML use-case diagram Megolda sok 2008.01.08 8. Feladat A PickPack Raktárszolgáltató Kft bivalypasnádi telepén hatalmas polcrendszerekben tárolják a csomagokat. Ha egy regisztrált ügyfél csomagot hoz tárolási

Részletesebben

SPORTKÖZPONTOK SZOFTVERES KEZELÉSE TELJESKÖRŰ MEGOLDÁS AZ ÖN ÉS ÜGYFELEI SZÁMÁRA

SPORTKÖZPONTOK SZOFTVERES KEZELÉSE TELJESKÖRŰ MEGOLDÁS AZ ÖN ÉS ÜGYFELEI SZÁMÁRA SPORTKÖZPONTOK SZOFTVERES KEZELÉSE TELJESKÖRŰ MEGOLDÁS AZ ÖN ÉS ÜGYFELEI SZÁMÁRA Bevezetés Az EMS Revolution Sports Center Management program egy olyan hatékony alkalmazás, amelyet kifejezetten a sportközpontok,

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem (m-kereskedelem) A jelen és közeljövő mobil információs technológiái és kereskedelmi alkalmazásai http://uni-obuda.hu/sers/kutor/ EK-2/17/1 Mobil elektronikus kereskedelem m-kereskedem

Részletesebben

HOTEL CAPITULUM**** Tisztelt Vendégünk! Címeink és GPS-koordinátáink: Pontos címünk: GPS-koordinátáink:

HOTEL CAPITULUM**** Tisztelt Vendégünk! Címeink és GPS-koordinátáink: Pontos címünk: GPS-koordinátáink: HOTEL CAPITULUM**** Tisztelt Vendégünk! Köszönjük foglalását szállodánkban. Szeretnénk megkönnyíteni az idetalálást, ezért elküldjük Önnek a szálloda pontos címét, GPS koordinátáit, és a legkényelmesebb

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.sexfashion.hu webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető online termék értékesítési szolgáltatás

Részletesebben

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz

Erasmus Hallgatói Beszámoló. Madrid. 2014/2015 ősz Erasmus Hallgatói Beszámoló Madrid 2014/2015 ősz Pontokba szedve próbálok segíteni Nektek, leendőerasmus ösztöndíjasnak, a Madridban eltöltendőfél/teljes év eltöltéséhez szükséges fontos információkkal.

Részletesebben

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd.

Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Szia Ferikém! Készítek neked egy leírást mert bánt, hogy nem sikerült személyesen megoldani a youtube problémát. Bízom benne, hogy segít majd. Első lépés: Töltsd le a programot innen: http://download.vessoft.com/files/fyds/freeyoutubedownoad.exe

Részletesebben

Műszaki előfeltételek

Műszaki előfeltételek Műszaki előfeltételek 1. Böngésző proxy beállítás A T-Mobile HotSpot szolgáltatás igénybe vételéhez böngészőprogramban ki kell kapcsolni a proxy beállításokat. Ehhez Internet Explorer esetén a Tools/Internet

Részletesebben

epos - Felhasználói leírás (MOBIL egyenleg feltöltés, Web áruházban történő vásárlás)

epos - Felhasználói leírás (MOBIL egyenleg feltöltés, Web áruházban történő vásárlás) epos - Felhasználói leírás (MOBIL egyenleg feltöltés, Web áruházban történő vásárlás) Verzió: 2.1.0 Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. epos - MOBIL egyenleg feltöltés... 4 2.1. Az epos MOBIL egyenleg

Részletesebben

A tér, ami megtérül...

A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... A tér, ami megtérül... Kedves Partnerünk! Köszönjük megtisztelő figyelmét. Engedje meg, hogy bemutatkozzunk és részletesen ismertessük Önnel ajánlatunkat. Kik vagyunk? A www.gazdaktere.hu

Részletesebben

WorkNet rendszer. Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására

WorkNet rendszer. Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására WorkNet rendszer Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására A WorkNet termelés-felügyeleti rendszer a gyártási folyamat folyamatos

Részletesebben

XCZF6A. Utas adatai. Járat adatai. Szépvölgyi Andor. Járat visszaigazoló kódja: Budapest - Terminal 2 (BUD) 2016.01.20. 10:45 2016.01.20.

XCZF6A. Utas adatai. Járat adatai. Szépvölgyi Andor. Járat visszaigazoló kódja: Budapest - Terminal 2 (BUD) 2016.01.20. 10:45 2016.01.20. Szépvölgyi Andor Feladó: noreply@wizzair.com Küldve: szombat 215. december 12 11:45 Címzett: szepvolgyiandor@gmail.com Tárgy: Your itinerary: XCZF6A Wizz Air Hungary Kft. :: H-1185 Budapest, BUD Nemzetközi

Részletesebben

MI AZ A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MARKETING?

MI AZ A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MARKETING? A közösségi média gyorsan utoléri az e-mail-t, amely eddig az elsőszámú online adat- és hírmegosztási módszer volt. A Facebook-nak már 1 milliárdnál is több felhasználója van, a Twitteren 55 millió üzenetet

Részletesebben

KÉZZEL FOGHATÓ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK DANCSEVICS TIBOR

KÉZZEL FOGHATÓ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK DANCSEVICS TIBOR KÉZZEL FOGHATÓ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK DANCSEVICS TIBOR MI AZ ALAPVETŐ PROBLÉMA? FELÉPÍTÜNK MARKETING KAMPÁNYOKAT ALKALMAZUNK ADWORDS-ÖT, FACEBOOKOT, EGYÉB ONLINE ÉS OFFLINE MÉDIA MEGJELENÉST, WEBÁRUHÁZAT

Részletesebben

MODERN ÜGYINTÉZÉS ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A FÔVÁROSI VÍZMÛVEKNÉL

MODERN ÜGYINTÉZÉS ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A FÔVÁROSI VÍZMÛVEKNÉL MODERN ÜGYINTÉZÉS ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A FÔVÁROSI VÍZMÛVEKNÉL INFORMÁCIÓ CSEPPEK Rohanó világunkban, ahol minden idô számít, modern, gyors ügyintézési lehetôséget biztosít a Fôvárosi Vízmûvek online

Részletesebben

AUTOMATIKUS TACHOGRÁF KIÉRTÉKELÉS ONLINE TACHOGRÁF KIÉRTÉKELŐ ÉS FUVAROZÓ KEZELŐ RENDSZER. tacho WWW.ONLINETAHOGRAF.HU

AUTOMATIKUS TACHOGRÁF KIÉRTÉKELÉS ONLINE TACHOGRÁF KIÉRTÉKELŐ ÉS FUVAROZÓ KEZELŐ RENDSZER. tacho WWW.ONLINETAHOGRAF.HU AUTOMATIKUS TACHOGRÁF KIÉRTÉKELÉS ONLINE TACHOGRÁF KIÉRTÉKELŐ ÉS FUVAROZÓ KEZELŐ RENDSZER tacho WWW.ONLINETAHOGRAF.HU TACHO-X Olyan megoldást kínálunk Önnek, mellyel pontosan, gyorsan és költséghatékonyan

Részletesebben

Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló

Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló Tájékozódás és a magyar internetezők körében Összefoglaló Tájékozódás és online és offline Termékenként és termékkategóriánként Tájékozódás és termékenként (1./2) Online tájékozódás Online tájékozódás

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányi beszámoló. Madrid, Spanyolország Universidad Rey Juan Carlos 2012/2013 II. félév

ERASMUS Tanulmányi beszámoló. Madrid, Spanyolország Universidad Rey Juan Carlos 2012/2013 II. félév ERASMUS Tanulmányi beszámoló Madrid, Spanyolország Universidad Rey Juan Carlos 2012/2013 II. félév Ottenberger Csilla műszaki menedzser ottenberger.csilla@gmail.com 1 Utazás előtti teendők Én már a kiutazásom

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre

A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre A jó CRM - amikor már nem Te vadászol az ügyfelekre Képzeld el az ÁLOM ügyfeled! Pont az érdekli, ami Neked van Pont olyan a cégmérete, ami Neked ideális Akár hosszú hónapokig kitartóan tárgyal Tájékozott

Részletesebben

Százhalombatta Város Önkormányzatának 312/2015. (XII.16.) számú határozata alapján a könyvtár nyitva tartása heti 30 óra.

Százhalombatta Város Önkormányzatának 312/2015. (XII.16.) számú határozata alapján a könyvtár nyitva tartása heti 30 óra. Szolgáltatási normák A könyvtár szolgáltatásainak igénybevételére mindenki jogosult, aki a könyvtár könyvtárhasználati szabályzatát magára nézve kötelezően elismeri, és az adatait regisztráltatja. A beiratkozás

Részletesebben

Korszerű ügyfélirányítás, ügyfél tájékoztatás

Korszerű ügyfélirányítás, ügyfél tájékoztatás Korszerű ügyfélirányítás, ügyfél tájékoztatás Előadó: Budai Balázs ügyvezető igazgató Bemutatkozás B2Data Szoftverfejlesztő és Informatikai Szolgáltató Kft. 6 év tapasztalat ügyfélhívók terén Budaörs Városháza

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Selfcare fiók létrehozása és használata 1. érkezett lépései alapján létre kell hozni a fiókot.

Selfcare fiók létrehozása és használata 1. érkezett  lépései alapján létre kell hozni a fiókot. 1. noreplay.hu@myacn.eu-tól érkezett e-mail lépései alapján létre kell hozni a fiókot. ACN fiókszám : 39005249 Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük, hogy az ACN-t választotta preferált telekommunikációs szolgáltatójának!

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER

GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER GeriSoft Stúdió Kft J Á T S Z Ó H Á Z M A X I JÁTSZÓHÁZI BELÉPTETŐ RENDSZER Köszönjük, hogy érdeklődik szoftverünk iránt! Engedje meg, hogy bemutassuk a rendszer működését. A rendszer kifejlesztésében

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal regisztrációs szám: U-000846

Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal regisztrációs szám: U-000846 Általános Szerződési Feltételek Szolgáltató: Weco-Online Kft. Cím: 1055 Budapest, Honvéd u. 38 Adószám: 13960203-2-41 Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal regisztrációs szám: U-000846 Email: info@repjegy.hu

Részletesebben

Közösségi marketing csomag. hotelek, panziók, apartmanok részére

Közösségi marketing csomag. hotelek, panziók, apartmanok részére Közösségi marketing csomag hotelek, panziók, apartmanok részére 1. A Közösségi marketing hotelek részére tartalma és célja Ezt a programcsomagot azoknak a hoteleknek, panzióknak, apartmanoknak hoztuk létre,

Részletesebben

Felhasználási feltételek

Felhasználási feltételek Felhasználási feltételek Általános Szerződési Feltételek Szolgáltató: Weco-Online Kft. Cím: 1055 Budapest, Honvéd u. 38 Adószám: 13960203-2-41 Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal regisztrációs

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

Program verzió:

Program verzió: Program verzió: 7.12 2013.03.26. A HostWare CRM segítséget nyújt felhasználói számára a költséghatékony marketingmunka terén. Az ügyfelekkel való átlátható kommunikáció biztosításához integrálja a legelterjedtebb

Részletesebben

PAS számlázó szoftver Használati útmutató

PAS számlázó szoftver Használati útmutató PAS számlázó szoftver Használati útmutató 1 Bevezetés 1.1.1 A PAS számlázó szoftver (a továbbiakban számlázó ) a magyar jogszabályoknak megfelelő számla kibocsátására alkalmas, interneten keresztül használható

Részletesebben

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról

Remek szemléltetőeszköz a turisztikai szolgáltatások bemutatására: elsődleges információforrásként szolgál a turisták számára a helyi kínálatról térképek BUSINESSMAPS by a TURIZMUSBAN A látványos és pontos térképek alapvető kellékei a turisztikai szolgáltatásoknak. Tartalmazzák a látogatók számára elengedhetetlen információkat: látnivalókat, fontos

Részletesebben

Az OTP Travel Kft. szolgáltatási díja a jegykiállítást követően nem visszatéríthető.

Az OTP Travel Kft. szolgáltatási díja a jegykiállítást követően nem visszatéríthető. Általános Szerződési Feltételek Az OTP Travel Kft. (székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 21., telefonszám: 354-7300 faxszám: 999-7968, adószám: 10174902-2-41, bankszámlaszám: 11794008-20500612, BFKH bejegyzési

Részletesebben

Mobiltárca tesztelés második fázis

Mobiltárca tesztelés második fázis Mobiltárca tesztelés második fázis Az első használati tapasztalatok, élmények A második fázis kvantitatív eredményei 2013. november 5., Bellresearch Kutatási & Tanácsadó Kft. Minden tizedik mobiltárcával

Részletesebben